V Čem Jsou Vitamíny?

Vitamín Vitamíny (také vitaminy) jsou nízkomolekulární látky nezbytné pro život. V lidském organismu mají vitamíny funkci katalyzátorů biochemických reakcí. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů.
Vitamíny jsou pro nás nepostradatelné a musí být dodávány stravou, protože tělo je samo nedokáže produkovat. Najdete je v ovoci a zelenině, v mléce, mase i v zrní.

Na co jsou jaké vitaminy?

Vitamíny jsou pro lidský organismus velice důležité. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů, jsou nezbytné k udržení některých tělesných funkcí a pro výstavbu nových tkání. Mají nezastupitelnou roli v prevenci některých onemocnění, zpomalují stárnutí a jsou schopny posilovat imunitní reakce organismu.

Co obsahuje Vít a?

Mezi nejdůležitější přírodní zdroje vitaminu A patří játra, dále rybí tuk a tučné ryby (např. treska), vejce a mléčné produkty (především plnotučné). Nejvíce beta-karotenu obsahují vedle mrkve také sladké brambory, kedlubnové listy a nať, kapusta, špenát a petržel, sušené meruňky, žluté a oranžové melouny či dýně.

Na co je vitamin K?

Nejlepším zdrojem vitaminu K je listová zelenina (0,2 až 3 mg/100 g), ale i sója, hovězí játra a zelený čaj. Potraviny živočišného původu mají středně vysoký obsah tohoto vitaminu (kolem 2-3 μg/100g) s výjimkou jater, která jsou na tento vitamin bohatá (110 – 400 μg/100g).

Které potraviny obsahují nejvíce vitaminů D?

Přírodními zdroji vitamínu D jsou mořské ryby (losos, tuňák, makrela), vejce, mléko a mléčné výrobky, hovězí játra, na slunci sušené houby šitake aj. Vitamínem D jsou obohacovány i některé potraviny (cereálie, jogurty, džusy aj.). Pokud bychom ale jedli 200 g lososa denně, pokryli bychom tak denní potřebu vitamínu D.

Jaké vitaminy doplnovat?

Jedním z nezbytných výživových doplňků pro sportovce a jejich regeneraci je hořčík, vitamín C, zinek, vitamín D a také vitamín B12. Sportovní výživa by měla být pestrá a bohatá na vitamíny a minerály.

Budete mít zájem:  Zvýšený Cholesterol Přírodní Léčba?

Jaké vitaminy na vlasy?

Z vitaminů mají na vlasy velký vliv především vitaminy skupiny B a vitamin C. Vitaminy B všeobecně působí na vlasy od kořínků až po konečky, přičemž dokonce regulují tvorbu kožního mazu. Vitamin C zase podporuje prokrvení vlasové pokožky, zesiluje strukturu vlasu, a hlavně napomáhá lepší produkci kolagenu.

Co obsahuje nejvice vitamínu A?

Mezi potraviny s největším obsahem vitamínu A patří čerstvá vojtěška, mrkev, špenát, mango, petržel, meruňky, mangold nebo meloun. Kromě zeleniny a ovoce je tento vitamín zastoupen také v telecích játrech, tuňácích, treskách, másle nebo v kravském mléce.

Jak se projevuje nedostatek vitaminu?

Hypovitaminóza, neboli nedostatek vitamínu, se projevuje šeroslepostí, ztrátou chuti, poruchou obranyschopnosti a zastavením růstu. Objevuje se také suchost a loupání kůže, průjem a ječné zrno. Jelikož vitamín A odpovídá za správnou funkci buněk sliznice, dochází při jeho absenci k vysychání sliznice.

V čem je rozpustný vitamín A?

vitamíny rozpustné v tucích: vitamín A, D, E a K.

V čem najdeme vitamín K?

Najdeme ho i v bramborách, rajčatech a mrkvi, obsahují ho i luštěniny a velké množství vitamínu K najdeme ve vejcích, mase, zakysaných mléčných výrobcích, zrajících sýrech a živočišných tucích (nejlépe v těch od lokálních dodavatelů – farmářů). Doporučená denní dávka vitamínu K je 75 µg (mikrogramů).

V čem je nejvíce vitaminu K?

Obsah vitaminu K1 ve vybraných potravinách

Název ▲ Obsah vitaminu K1 v potravinách (μg / 100 g)
Průměr △ Max.
paprika (zelená) < 0,8 9,4
pažitka 260 310
petržel – nať 1220 5480

V čem je obsažen vitamín K2?

Vitamín K2 se nachází v živočišných a fermentovaných potravinách. Jedná se například o mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku z krav krmených trávou, žloutky, játra a další. Vitamin K je rozpustný v tucích, což znamená, že nízkotučné a libové živočišné produkty jej příliš neobsahují.

Budete mít zájem:  Minerální voda a její přínosy pro vaše zdraví – proč ji pít? máme hned 12 důvodů

Jaké ovoce obsahuje vitamín D?

Které potraviny obsahují nejvíce vitaminu D

Potravina Velikost dávky/porce Obsah vitaminu D
Losos 100 g 250 až 988 IU
Sledi a sardinky 100 g 1 628 IU
Olej z tresčích jater 1 lžička (cca 5 ml) 450 IU
Tuňák v konzervě 100 g 236 IU

V které zelenině je vitamín D?

Obsah vitaminů A a E v zelenině košťálové, listové a luskové

Zelenina Vitamin A (jako karoten) Vitamin E (tokoferol)
Zelí hlávkové (bílé) 1,43 4,2
Kapusta hlávková 12,6 17,9
Kapusta růžičková 2 20
Brokolice 19 13

Které ovoce a zelenina obsahuje vitamín D?

A samozřejmě je naše strava chudá na potraviny s vitamínem D, protože ryby a mořské plody, které ho obsahují nejvíc, prakticky nejíme. Denní doporučená dávka vitamínu D činí 400 mezinárodních jednotek (IU).

Obsah článku

  • Losos.
  • Sledi a sardinky.
  • Olej z tresčích jater.
  • Konzervovaný tuňák.
  • Ústřice.
  • Krevety.
  • Vaječné žloutky.
  • Houby.
  • Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Adblock
    detector