Vitamín Vitamíny (také vitaminy) jsou nízkomolekulární látky nezbytné pro život. V lidském organismu mají vitamíny funkci katalyzátorů biochemických reakcí. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů.
Vitamíny jsou pro nás nepostradatelné a musí být dodávány stravou, protože tělo je samo nedokáže produkovat. Najdete je v ovoci a zelenině, v mléce, mase i v zrní.
Na co jsou jaké vitaminy?
Vitamíny jsou pro lidský organismus velice důležité. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů, jsou nezbytné k udržení některých tělesných funkcí a pro výstavbu nových tkání. Mají nezastupitelnou roli v prevenci některých onemocnění, zpomalují stárnutí a jsou schopny posilovat imunitní reakce organismu.
Co obsahuje Vít a?
Mezi nejdůležitější přírodní zdroje vitaminu A patří játra, dále rybí tuk a tučné ryby (např. treska), vejce a mléčné produkty (především plnotučné). Nejvíce beta-karotenu obsahují vedle mrkve také sladké brambory, kedlubnové listy a nať, kapusta, špenát a petržel, sušené meruňky, žluté a oranžové melouny či dýně.
Na co je vitamin K?
Nejlepším zdrojem vitaminu K je listová zelenina (0,2 až 3 mg/100 g), ale i sója, hovězí játra a zelený čaj. Potraviny živočišného původu mají středně vysoký obsah tohoto vitaminu (kolem 2-3 μg/100g) s výjimkou jater, která jsou na tento vitamin bohatá (110 – 400 μg/100g).
Které potraviny obsahují nejvíce vitaminů D?
Přírodními zdroji vitamínu D jsou mořské ryby (losos, tuňák, makrela), vejce, mléko a mléčné výrobky, hovězí játra, na slunci sušené houby šitake aj. Vitamínem D jsou obohacovány i některé potraviny (cereálie, jogurty, džusy aj.). Pokud bychom ale jedli 200 g lososa denně, pokryli bychom tak denní potřebu vitamínu D.
Jaké vitaminy doplnovat?
Jedním z nezbytných výživových doplňků pro sportovce a jejich regeneraci je hořčík, vitamín C, zinek, vitamín D a také vitamín B12. Sportovní výživa by měla být pestrá a bohatá na vitamíny a minerály.
Jaké vitaminy na vlasy?
Z vitaminů mají na vlasy velký vliv především vitaminy skupiny B a vitamin C. Vitaminy B všeobecně působí na vlasy od kořínků až po konečky, přičemž dokonce regulují tvorbu kožního mazu. Vitamin C zase podporuje prokrvení vlasové pokožky, zesiluje strukturu vlasu, a hlavně napomáhá lepší produkci kolagenu.
Co obsahuje nejvice vitamínu A?
Mezi potraviny s největším obsahem vitamínu A patří čerstvá vojtěška, mrkev, špenát, mango, petržel, meruňky, mangold nebo meloun. Kromě zeleniny a ovoce je tento vitamín zastoupen také v telecích játrech, tuňácích, treskách, másle nebo v kravském mléce.
Jak se projevuje nedostatek vitaminu?
Hypovitaminóza, neboli nedostatek vitamínu, se projevuje šeroslepostí, ztrátou chuti, poruchou obranyschopnosti a zastavením růstu. Objevuje se také suchost a loupání kůže, průjem a ječné zrno. Jelikož vitamín A odpovídá za správnou funkci buněk sliznice, dochází při jeho absenci k vysychání sliznice.
V čem je rozpustný vitamín A?
vitamíny rozpustné v tucích: vitamín A, D, E a K.
V čem najdeme vitamín K?
Najdeme ho i v bramborách, rajčatech a mrkvi, obsahují ho i luštěniny a velké množství vitamínu K najdeme ve vejcích, mase, zakysaných mléčných výrobcích, zrajících sýrech a živočišných tucích (nejlépe v těch od lokálních dodavatelů – farmářů). Doporučená denní dávka vitamínu K je 75 µg (mikrogramů).
V čem je nejvíce vitaminu K?
Obsah vitaminu K1 ve vybraných potravinách
Název ▲ | Obsah vitaminu K1 v potravinách (μg / 100 g) | |
---|---|---|
Průměr △ | Max. | |
paprika (zelená) | < 0,8 | 9,4 |
pažitka | 260 | 310 |
petržel – nať | 1220 | 5480 |
V čem je obsažen vitamín K2?
Vitamín K2 se nachází v živočišných a fermentovaných potravinách. Jedná se například o mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku z krav krmených trávou, žloutky, játra a další. Vitamin K je rozpustný v tucích, což znamená, že nízkotučné a libové živočišné produkty jej příliš neobsahují.
Jaké ovoce obsahuje vitamín D?
Které potraviny obsahují nejvíce vitaminu D
Potravina | Velikost dávky/porce | Obsah vitaminu D |
---|---|---|
Losos | 100 g | 250 až 988 IU |
Sledi a sardinky | 100 g | 1 628 IU |
Olej z tresčích jater | 1 lžička (cca 5 ml) | 450 IU |
Tuňák v konzervě | 100 g | 236 IU |
V které zelenině je vitamín D?
Obsah vitaminů A a E v zelenině košťálové, listové a luskové
Zelenina | Vitamin A (jako karoten) | Vitamin E (tokoferol) |
---|---|---|
Zelí hlávkové (bílé) | 1,43 | 4,2 |
Kapusta hlávková | 12,6 | 17,9 |
Kapusta růžičková | 2 | 20 |
Brokolice | 19 | 13 |
Které ovoce a zelenina obsahuje vitamín D?
A samozřejmě je naše strava chudá na potraviny s vitamínem D, protože ryby a mořské plody, které ho obsahují nejvíc, prakticky nejíme. Denní doporučená dávka vitamínu D činí 400 mezinárodních jednotek (IU).
Obsah článku