Evropa se stravuje zdravěji než Amerika

Evropa se stravuje zdravěji než Amerika

Roste obliba luštěnin a pokrmů z nich, čerstvých potravin, produktů s vysokým obsahem proteinů a bezlepkových, bezlaktózových a veganských potravin a surovin.

Čím rychleji se blíží jaro, tím větší mají lidé odhodlání ke změnám v životním stylu a odlehčení jídelníčku. Jak se dostat zpět do formy, ulevit trávení, začít jíst lépe a kvalitněji a shodit nějaké to kilo?

Podobné otázky si klade čím dál více spotřebitelů. A výrobci i obchodníci jim vycházejí vstříc. Celý článek

Evropa se stravuje zdravěji než Amerika

Spolu s rostoucí životní úrovní Češi dbají čím dál víc na svoje zdraví, čemuž přizpůsobují i svůj jídelníček. Velkou roli v tomto ohledu hraje nejen příznivá ekonomická situace, ale také edukace a v neposlední řadě i módní trendy.

Za posledních šest let se zájem o zdravé potraviny několikanásobně zvýšil. Roste zájem především o čerstvé potraviny, jako je ovoce a zelenina, a to jak lokální, a exotická. Existuje také významná skupina spotřebitelů, kteří se vyhýbají například lepku a laktóze. Celý článek

Evropa se stravuje zdravěji než Amerika

Ať už jim říkáte jakkoli, jedno mají tyto výrobky společné: vycházejí vstříc stále rostoucí spotřebitelské poptávce po přírodních výrobcích anebo produktech vyrobených z čistých přírodních ingrediencí.

Význam zdravých výrobků na potravinářském trhu v USA se zvláště od roku 2010 neustále prohlubuje. A není to pouze zásluhou vybíravých intelektuálů.

Pojmy jako „organický výrobek“, „srozumitelný seznam ingrediencí“, „přírodní produkt“, „čistá etiketa (clean label)“, „ze surovin z udržitelných zdrojů (sustainable sources)“ apod. Celý článek

Evropa se stravuje zdravěji než Amerika

Příklon ke zdravému životnímu stylu a současně rostoucí počet alergií a potravinových intolerancí vede spotřebitele k hledání vhodných výrobků. O trendech na trhu funkčních potravin a doplňků stravy jsme hovořili se Stanislavem Pilařem, spolumajitelem společnosti TOPNATUR.

V posledních třech letech lze sledovat přesun v preferencích ve spotřebitelském nákupním chování. Produkty zdravé výživy a doplňky stravy už zákazníci nehledají jen v prodejnách zdravé výživy a lékárnách, ale stále více také v prodejnách maloobchodních řetězců. Celý článek

Evropa se stravuje zdravěji než Amerika

Pozornost je však třeba stále věnovat barvě a chuti upravených produktů.

Protože mnohé zpracované potraviny obsahují vysoké hladiny „nezdravých“ živin jako sůl, hydrogenované tuky, cukr a nasycené mastné kyseliny, dostala se ve vyspělých zemích spotřeba těchto látek u konzumentů za maximální limity doporučené Světovou zdravotnickou organizací.

V Evropě se vynořily kampaně podporující stravování směrem k dietě se „zdravým“ potenciálem. Jednou z takovýchto aktivit je reformulace potravin. Celý článek

Evropa se stravuje zdravěji než Amerika

Evropská komise má připravit návrh legislativního opatření týkajícího se obsahu transmastných kyselin v potravinách.

Do roku 2020 by se v některých potravinách mohl snížit obsah soli, cukru nebo tzv. transmastných kyselin, které jsou součástí některých tuků. Takové ambice mají akční plány pro implementaci Národní strategie Zdraví 2020, na které reagovala Potravinářská komora ČR a Česká technologická platforma pro potraviny založením „Platformy pro reformulace“. Celý článek

Evropa se stravuje zdravěji než Amerika

Problémem jsou hlavně přidané cukry

Sacharidy jsou hlavní složkou lidské stravy, měly by činit 50-60 % celkové energetické potřeby. Většinu z toho by měly tvořit tzv. složené cukry, neboli polysacharidy, především škrob. Jednoduché cukry, tzv. bílý cukr, pak jen 10 %.

Enormní spotřeba cukru, především sacharózy neboli bílého cukru, ale i fruktózy či glukózy, je celosvětový problém. U nás připadá na jednoho člověka skoro 40 kg cukru ročně, což je dvojnásobek doporučovaného množství. Celý článek

Evropa se stravuje zdravěji než Amerika

Zákazníky zajímá bezpečnost

Metoda ošetřování potravin ionizujícím zářením, která se masově využívá od padesátých let minulého století, budí v poslední době mezi spotřebiteli vášně. Mnozí z nich se obávají, že takto ošetřené potraviny mohou způsobovat rakovinu. Podle odborníků z pražské Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) ale rozhodně spotřebitele neohrožuje.

Postoje odborné i laické veřejnosti v Evropě i mimo ni se k ozářeným potravinám značně liší. To brání rozšíření této metody a následně i mezinárodnímu obchodu s ozářenými potravinami. Celý článek

Evropa se stravuje zdravěji než Amerika

Trend velí směrem ke zdraví!

Lékaři i nutriční specialisté se shodují, že Češi se již naučili snídat i svačit zdravěji. Obchodníci si pochvalují, že jim rostou prodeje cereálií, celozrnného pečiva, bio i bezlepkových produktů, výrobci se předhánějí ve vývoji inovací a vylepšených receptur s přidanou hodnotou ve formě zdravotních benefitů.

Každý ví, že vyvážená strava ovlivňuje naše zdraví i psychickou pohodu. Přesto řada lidí sklouzne k pohodlnosti a některá z denních jídel nutričně ošidí nebo vynechá. Celý článek

Evropa se stravuje zdravěji než Amerika

Zákazník zajímá o zdravou přípravu

Mražené výrobky v nákupním koši českých domácností svoji pozici mírně posilnily, a to díky výrazně rostoucím kategoriím jako je mražené ovoce, mražené polévky či mražená hotová jídla.

Meziročně výrazný nárůst, který odpovídá nadprůměrně teplému počasí v loňském roce, zaznamenala i klasická zmrzlina. Je zároveň největší subkategorií s přibližně pětinovým podílem na výdajích domácností do mraženého segmentu. Zmrzlinu nakupuje skoro 90 % českých domácností zhruba 12x za rok. Celý článek

Spojení zdravé výživy a marketingu

Termín superpotravina se stal v poslední době populární a produkty takto označené jdou na dračku. Neexistuje však žádná definice tohoto pojmu a odborníci v oblasti výživy ho zásadně nepoužívají. Podle nich jde spíše o marketingový trik.

Navzdory rostoucí popularitě „superpotravin“ neexistuje jejich odborná nebo legislativní definice. Například Slovník Oxfordské angličtiny popisuje superpotravinu jako „výživově bohatou potravinu, považovanou za zvláště prospěšnou pro zdraví, tělesnou a duševní pohodu“ Celý článek

Zdraví nejen jako marketingový nástroj

Lidské zdraví determinuje z 50 % životní styl, z 20 % genetický základ, 20 % životní prostředí 20 % a z 10 % zdravotnické služby – největší podíl tak připadá na způsob života, který kvalitu našeho zdraví výrazně ovlivňuje. Zájem o zdravý životní styl roste, především o zdravé a správné stravování.

Lidé chtějí vědět, co si kupují a co jedí. Více než dvě třetiny Čechů (70 %) se zajímají o správnou výživu. Průzkum iniciativy Vím, co jím a piju ukázal, že ačkoliv se znalosti Čechů o správné výživě zlepšují, mnoho lidí neumí vybrat potraviny vhodné pro udržení dobrého zdraví. Celý článek

Zákazník si stále více vybírá

V segmentu zdravé výživy a potravin s „přidanou hodnotou“ si český zákazník zvyká na novinky a inovace jen zvolna. Nabídka v regálech obchodů je pestrá, ale zorientovat se v sortimentu není vždy snadné.

Zdravý životní styl „frčí“, a to pravidelně obzvláště v prvních měsících roku. V souvislosti s nejrůznějšími předsevzetími typu „musím zhubnout“, „omezím sladké“ nebo „začnu jíst lépe“, se tento trend výrazně projevuje a obchodníci si pochvalují zvýšený zájem o kategorie müsli a cereálií Celý článek

Zájem spotřebitelů roste

Co je pro tento segment nejvíce charakteristické? Poměrně strmý růst celé kategorie, který trvá již několik let. Rostou zejména prodeje bezlepkových a dia výrobků, vyšší spotřebitelský zájem je zaznamenáván i u bezlaktózových produktů.

Při každodenním stravování zdravého člověka se ve velké většině uplatňují běžné potraviny jako je pečivo, mléčné výrobky, brambory, maso, ovoce a zelenina, rýže a podobně. V některých případech však nemusí být „běžná“ strava tou nejlepší cestou, nebo může vést ke zdravotním problémům. Celý článek

I po ránu chceme žít zdravě. Výrobci i obchodníci si pochvalují, že v této kategorii narůstá zájem Čechů o zdravější formu stravování, což se projevuje zvýšeným prodejem výrobků kategorie „health“ a „wellness“.

„Nutričně vyváženou snídani považuji za zcela zásadní. Pravidelným snídáním snižujeme riziko vzniku zažívacích problémů a obezity. Tělo má také dostatek energie, takže jsme více koncentrovaní a podáváme lepší pracovní či studijní výkony,” říká PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., výživová specialistka z iniciativy Vím co jím a piju. Celý článek

Prodejní automaty dnes najdeme všude, na veřejných místech, v obchodních centrech, institucích, na nádražích, ve firmách i na školách všech stupňů. Právě automaty ve školách jsou v současnosti aktuálním tématem. Jak na novelu zareagují provozovatelé prodejních automatů? Celý článek

Když dietní neznamená zdravé – PharmDr. Margit Slimáková

Vegan, paleo, živá strava, jídlo bez lepku, laktózy nebo cukrů – internet i časopisy na nás pravidelně útočí s informacemi o nových způsobech stravování, díky nimž budeme zaručeně zdravější a štíhlejší. Je to skutečně tak? „Jídlo nám chutná, ale tisíce rozporuplných doporučení, co máme a nemáme jíst, nás stresují. Chodí za mnou klientky s tím, že drží jednu dietu a stále tloustnou. Moje rada? Přestaňte držet diety!,“ říká odbornice na zdravou stravu Margit Slimáková. A zde kompletní odpovědi na spoustu bezva dotazů od Radky Šťávové v rozhovoru  pro časopis Žlutý.

Budete mít zájem:  Jak Srovnat Krční Páteř?

Paní Slimáková, když se podíváte do časopisu, nemáte pocit, že se jídlo stalo v posledních letech obětí módy?

Máte naprostou pravdu. Jídlo a ještě více diety jsou opravdu populární a hlavně se na nich skvěle vydělává. Paradoxem je, že s přibývajícími dietními produkty, knihami o dietách a výživovými poradci nám po léta stoupají také počty obézních a nemocných ze špatného stylu stravování.

Proč se podle vás objevují stále nové a nové výživové trendy nebo doporučení?

Je to jednoduché – na doporučení jíst normální kvalitní potraviny, které si můžete koupit přímo od nejbližšího farmáře nebo dokonce vypěstovat na vlastní zahrádce, nikdo nevydělá. Vydělává se na hubnoucích kurzech a knihách nebo speciálních dietních a zdravých potravinách.

Proč tolik řešíme (zdravou) stravu?

Jídlo nám chutná, tisíce často rozporuplných výživových doporučení nás znejišťují, jsme z nich ve stresu a kvůli němu tloustneme. Pak stále dokola hledáme, co nám pomůže. Připomíná mi to poradenství u klientky, která za mnou přišla s problémem, že drží jednu dietu za druhou a stále tloustne. Moje odpověď? Přestaňte držet diety!

Zapomeňte na diety, dietní potraviny a jakékoliv počítání kalorií

Nemáme právě kvůli obrovskému množství výživových doporučení trochu zdeformovaný pohled na to, co a jak jíst? Narážím třeba na to, že to vypadá, že zhubnout se nedá jinak než za pomoci zázračných koktejlů nebo drastické hladovky.

Obézní lidé bohužel častěji než zdravou stravu hledají dietní stravu, což nutně nemusí být totéž. Naprostá většina diet je stresujících a s jistotou po nich hubne jen peněženka. Speciální dietní potraviny jsou naprosto zbytečné až škodlivé.

Třeba taková dietní cola, po které se tloustne více než po té obyčejné. Aby snížili množství kalorií, používají výrobci místo cukrů umělá sladidla.

Jenže ta podle studií naopak narušují kontrolu chuti k jídlu, a tak ten, kdo ji pije, nakonec sní mnohem více než kolega, který si dopřál klasickou kolu.

Další příklad: Dia čokoláda plná fruktózy

Ke správnému využití glukózy je potřeba inzulin, kterého je při diabetu nedostatek, a proto se diabetikům roky sladily polotovary fruktózou.

Jenže dnes víme, že koncentrovaná fruktóza se v játrech přeměňuje na tuky a její nadbytek v dnešní průmyslové stravě stojí za zvyšujícími se počty obézních lidí a jedinců se steatózou jater.

Namísto alkoholu si ji vybudovali pitím soft drinks a mléčných koktejlů s koncentrovaným kukuřičným sirupem, jehož základem je fruktóza.

Jaká je podle vás optimální a dlouhodobě udržitelná cesta ke zdravému stravování?

Jíst kvalitní základní potraviny a jídla z nich připravená. Zapomenout na diety, dietní potraviny a jakékoliv počítání kalorií. Stačí se prostě vrátit do kuchyně a naučit se alespoň trochu vařit a pak si užívat skvělého jídla, přátel a dobré nálady.

Důležité je samozřejmě se také pravidelně hýbat a spát. Jako praktickou pomůcku pro sestavování jednotlivých jídel a jídelníčku je možné použít tzv. Zdravý talíř, který jednoduše ukazuje ideální poměr jednotlivých potravin.

Je to nová a zdravější varianta zastaralé výživové pyramidy.

Pod zdravou stravou si občas někdo představí složité vážení potravin a pečlivé sledování hodnot bílkovin, cukrů nebo tuků. Existuje nějaká jednoduchá rada, čeho bychom se měli držet?

Počítat mikroživiny anebo kalorie potřebují lékaři při přípravě diet pro těžce nemocné pacienty. Pro domácí vaření je vůbec nikdo nepotřebuje studovat ani sledovat. Ta nejjednodušší a jediná potřebná rada je jíst kvalitní potraviny. Pokud chcete upřesnění, tak zhruba v poměrech, jak ukazuje Zdravý talíř.

Jaký vliv má jídlo na naše zdraví?

Podle Světové zdravotnické organizace jsou nezdravá výživa společně s nedostatkem pohybu a kouřením základními příčinami chronických nemocí, jako jsou třeba cukrovka, srdeční infarkt anebo vysoký krevní tlak, tj. potíží, které obyvatele vyspělých zemí nejvíce trápí. Jsou nejčastější příčinou nemocnosti i úmrtnosti dospělých.

Jakými potravinami můžeme podpořit svoji výkonnost a činnost mozku?

Především kvalitními tuky s důrazem na omega-3 mastné kyseliny. Obsahují je ryby, vejce šťastných slepic anebo lněný olej.

A co servírovat tělu, abychom se ve zdraví dožili co nejvyššího věku?

Pohyb. Zatěžujte svaly, kosti a mozek a všem dodávejte kvalitní palivo – jídlo.

Kdybyste měla jmenovat jednu potravinu nebo jídlo, které náš trávící systém a tělo nejvíce zatěžují a kterému je dobré se vyhýbat?

Aktuálně naše těla nejvíce ohrožuje nadbytek jednoduchých cukrů. Nadbytek cukru ve stravě vede k hyperglykémii (vysoké hladině cukru v krvi), která poškozuje cévní stěny a z hlediska rizika rozvoje srdečně cévních onemocnění je pravděpodobně nebezpečnější než cholesterol.

Opakované přejídání se cukry vysiluje slinivku břišní a vede ke snížené senzitivitě inzulinových receptorů. Oba mechanismy s jistotou vedou k rozvoji diabetu druhého typu, podle nových studií může ovlivnění inzulinových receptorů stát i za zvyšujícími se počty postižených Alzheimerovou chorobou.

Cukr je návykovou látkou, jejíž konzumace vede k touze po stále se zvyšujících dávkách.

Zmínila jste Zdravý talíř. Můžete ho krátce představit?

Zdravý talíř je nová a zdravější varianta zastaralé výživové pyramidy. Složení talíře odpovídá moderním vědeckým poznatkům, ukazuje nejlepší cestu k udržení zdravého těla i hmotnosti, tvoří základ zdravotní prevence a podpory účinné léčby. Zde jsou jeho základní doporučení:

  • Zelenina by měla tvořit nejméně čtvrtinu příjmu potravin. Čím více rozmanité zeleniny upravené na různé způsoby sníte, tím lépe. Hranolky se k zelenině nepočítají a brambory patří svým složením spíše k polysacharidům.
  • Ovoce tvoří druhou čtvrtinu talíře. Nejzdravější a nejvýživnější je jíst sezónní ovoce různých druhů a barev. Příjem ovoce je možné nahradit konzumací zeleniny.
  • Bílkoviny získáte nejlépe z ryb, luštěnin, ořechů, semínek, zakysaných mléčných výrobků, vajec či masa. Většině z nás prospívá vyšší podíl rostlinných zdrojů bílkovin. Vybírejte dle své chuti i stravovací filozofie.
  • Polysacharidy jsou nejlepší v přirozené podobě. Například jáhly, ovesné vločky, žitné kváskové chleby či divoká rýže. Důležité je omezovat pojídání výrobků z nehodnotné bílé mouky.
  • Oleje a tuky jsou nejhodnotnější v superzdravých potravinách jako ořechy, avokádo či ryby. Vhodné je i kvalitní máslo a zastudena lisované rostlinné oleje. Nejezte margaríny a omezte i další průmyslově upravené tuky a oleje.
  • Tekutiny jsou nejlepší v podobě čisté vody a neslazených čajů. Slazené nápoje a čaje raději zcela vynechte.

Celkově doporučuji upřednostňovat přirozené potraviny před polotovary, lokální a bio potraviny před nekvalitní velkoprodukcí a dovozem. Kromě zdravé stravy si dopřávejte také venkovní pohyb, dostatek spánku, přátel a dobré nálady!

Jaký je nejvhodnější počet porcí, které by měl zdravý člověk během dne sníst – doporučení často mluví o třech, ale až sedmi jídlech denně…

Pro většinu z nás jsou nejvhodnější tři hlavní jídla denně. Ale je prokázáno, že někteří mohou skvěle fungovat jen na dvou jídlech denně a jiní naopak na třech jídlech a dvou až třech svačinkách mezi nimi. Namísto hledání ideálního pravidla je lepší poslouchat své vlastní tělo.

A co si myslíte o dalších dietním pravidlu – žádné jídlo po 18. hodině?

Samozřejmě je bezva jít do postele s prázdným břichem, ale i zde jde o velmi individuální situaci. Každý máme jiný denní režim, jinou rychlost trávení anebo jídelníček. Třeba jestliže se rodina schází až kolem sedmé, upřednostnila bych společné večeře, i když budou o něco později. Samozřejmě pokud nemá nikdo problémy s trávením.

Co bychom tedy měli optimálně snídat, obědvat a večeřet, abychom se cítili plní energie a odpočinutí?

To opět může být velmi rozdílné. I naprosto odlišná jídla mohou dodávat všechny potřebné živiny. Na snídani třeba můžete mít skvělou ovesnou kaši s nastrouhaným jablkem několika lžícemi jogurtu, ořechy a sušeným anebo čerstvým ovocem. Ale je také možné dát si kváskový chléb s máslem od farmáře, vajíčkovou nebo rybičkovou pomazánkou a dostatkem zeleniny.

A jak je to s pitím? Doporučujete pití čerstvých džusů, kávy nebo čajů?

Budete mít zájem:  Léky Na Křečové Žíly Bez Předpisu?

Základem pitného režimu je obyčejná kohoutková voda a neslazené čaje. Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy mohou být zajímavým zpestřením na svačinku. Kvalitní káva je pochutinou, kterou si také můžeme dopřát, většině z nás prospívá.

Znám řadu lidí, kteří nejsou obézní, jen statnější, ale nedaří se jim navzdory zdravému životnímu stylu shodit. Proč?

Může to být tím, že jejich tělo je v ideální hmotnosti a tu se snaží udržet. Naše těla se totiž neřídí módními časopisy a aktuálními doporučeními vzhledu, ale svými individuálními potřebami a zkušenostmi.

Jak ale poznat svoji ideální váhu?

Několik měsíců jezte zdravě, pravidelně se hýbejte a spěte. Pak stačí jen důvěřovat schopnostem vlastního těla a počkat si na výsledek.

A co druhý extrém – lidé, kteří se stravují ve fast foodech, ale jsou štíhlí a říkají, že jim takhle strava vyhovuje. Spočítá jim to jednou jejich tělo, nebo patří mezi hrstku šťastlivců?

Výjimky potvrzují pravidlo a občas se kouřící pojídač párků dožije stovky, ale mnohem pravděpodobnější je, že většina těchto milovníků rychlého občerstvení dojede na nějaké zdravotní potíže. Je dobré mít na paměti, že štíhlost není hlavním znakem zdraví.

U zdravé stravy řada lidí argumentuje i tím, že neví co a kde nakupovat. Souhlasíte s tím, že čtení informací na obalu se podobá spíš detektivní práci?

V případě přednostního nakupování a vaření ze základních potravin nepotřebujete číst žádné etikety, protože základní potraviny neobsahují žádná aditiva. Nejlepší je nakupovat přímo od lokálních farmářů, pekařů, řezníků, vynechat mezičlánky.

V posledních dvou třech letech osobně hodně pociťuji boom farmářských výrobků a trhů. Jsou už podle vás i v Česku skutečnou alternativou supermarketů?

Neřekla bych přímo alternativou, asi nikdy nebudou nabízet lepidla nebo potraviny z celého světa. V každém případě však pro čím dál více lidí představují základní místo pro nakupování.

Sama na trzích jednou týdně nakoupím téměř všechnu zeleninu a ovoce, pečivo, mléčné výrobky, vejce a někdy i domácí těstoviny, koláč anebo čokoládu na celý týden. V supermarketu pak kupuji především ta lepidla a sešity pro děti, plus nějaké doplnění.

Když mi týden nevychází tržnice, objednám si bedýnku farmářských potravin anebo se stavím v prodejně zdravé výživy.

Řada lidí argumentuje tím, že zdravá strava je pro mladé lidi, kteří žijí sami a mají dostatek peněz, že rodina s dětmi si to nemůže dovolit. Souhlasíte s tím?

Zdravé nezdravé potraviny

Kdo se bude ládovat pouze hamburgery, hranolky a pizzou, zapíjet to pivem a zajídat čokoládou, musí počítat s tím, že se mu v organismu prudce zvýší úroveň soli, cukru a tuků.

Na druhé straně však tyto a jim podobné pamlsky obsahují kompletní soubor 18 vitamínů a minerálů ze seznamu doporučené denní dávky, tzv. RDA, které lidské tělo potřebuje pro své zdraví.

Tak to aspoň tvrdí etikety, na kterých je uvedené složení těchto potravinových výrobků.

Dodejme, že vyhovět požadavkům RDA dokáže v daném stravovacím modelu pouze bumbrlíček. Na vlastní kůži si to vyzkoušel redaktor britského listu Daily Mail Stefan Gates. Jeho kuchyňský stůl se ráno prohýbal pod horou zmrazené pizzy, brambůrků, burských oříšků, čokolády a jiných dobrůtek. Jejich souhrnná kalorická hodnota čtyřikrát překročila redaktorův obvyklý příjem potravy.

Když o půlnoci konečně ulehl s plným žaludkem, čekal ho neklidný spánek a po něm ranní nevolnost z přejedení. A to všechno jen proto, že si chtěl ověřit, zda je v průběhu jednoho dne reálné přijmout ve stravě všechny doporučené vitamíny a minerály. V nejbližší samoobsluze proto nejdřív nakoupil různé potraviny, které jsou součástí spotřebního koše.

Při jídle se pak orientoval tím, co na nich bylo napsáno.

Nejednotné normy

RDA, z anglického Recommended Daily Allowance, v překladu doporučená denní dávka, se ve Velké Británii povinně uvádí na výrobcích pro dětskou výživu.

U ostatních potravin je toto značení dobrovolné a má spíše komerční význam. Za zmínku stojí, že ukazatel RDA se v různých zemích liší.

Jiné hodnoty mají USA, jiné Velká Británie a jednota nepanuje ani v Evropské unii. Že bychom přece jen neměli stejné žaludky?

Světlo světa spatřil ukazatel RDA v USA za druhé světové války v roce 1943, když tamní lékaři propočítali minimální denní výživovou dávku pro vojáky, které čekalo vylodění v Normandii. Šlo o to, kolik potravin do lodí naložit, aby to konvoje uvezly a lidé nestrádali podvýživou. Po válce se údaje přepočítaly pro civilní obyvatelstvo, když evropské státy strádaly nedostatkem potravin.

Několikrát revidované údaje nakonec přehodnotila Evropská komise v roce 1991. Shodla se na tom, že by se doporučené denní dávky měly odvíjet od věku, pohlaví, hmotnosti a celkového zdravotního stavu lidí. Například zdravý dospělý muž potřebuje osmkrát více železa než tříměsíční miminko.

V České republice nemáme normy pro RDA tak striktně zadané jako v Británii, pro některé vitamíny a mikroprvky nejsou dosud stanoveny. Britské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že normy RDA sice teoreticky existují, ale je prakticky nemožné přijmout je všechny naráz během jediného dne v běžné stravě.

Pro ilustraci, za vitamínové tablety utratí Britové ročně 396 milionů liber, v přepočtu takřka 12 miliard korun. Na posedlost britských spotřebitelů žít zdravě zareagoval tamní potravinářský průmysl, který na výrobky uvádí, jaká množství RDA v procentech obsahují.

Dávky vycházejí z vlastních výpočtů výrobců, jak redaktorovi potvrdil dlouholetý expert na výživu z tamního ministerstva zdravotnictví. Spotřebitelům tak nezbývá, než věřit tomu, co je na etiketách uvedeno.

Není nad pomeranč

Pod oranžovou kůrou pomeranče se skrývá vitamínová bomba, kterou nenahradí žádné pilulky.

Zima na naše zdraví útočí ze všech stran, a tak utrácíme horentní sumy za tablety a doplňky s vitamínem C. Možná zbytečně. Stejnou a dokonce efektivnější službu poskytne obyčejný pomeranč, tvrdí američtí vědci.

Zmíněné ovoce s voňavou oranžovou kůrou obsahuje unikátní směs antioxidantů.

Jejich společný účinek je proto mnohem efektivnější, než když složky v pilulkách a doplňcích působí jednotlivě, jak zjistili výzkumníci z univerzity Brighama Younga v americkém Utahu.

Antioxidanty zpomalují proces stárnutí buněk a působí jako prevence před nemocemi cév a srdce. Odborník na výživu a potraviny, profesor Tory Parker z univerzity v Utahu, komentuje svůj výzkum takto: „Převaha čerstvého ovoce nad tabletkami je nepochybná. Vše spočívá ve zvláštním koktejlu ingrediencí.“

Odborníci se soustředili na společné působení fenolových sloučenin, nalezených v pomeranči. Tyto biochemické sloučeniny, tradičně spojované s antimikrobiálními vlastnostmi, čerpají rostliny během svého růstu pro vlastní ochranu před nepřátelskými biologickými vlivy a vadnutím. Výzkum ukázal známou pravdu, že komplexní práce má efektivnější účinek.

Hrách nebo čokoládu?

Ale zpět do kuchyně redaktora. Ten hned na začátku svého pokusu zjistil, jak příjemné svody čekají toho, kdo se rozhodl stravovat zdravě. Aby například splnil svou denní normu pro příjem hořčíku, mohl si vybrat buď 14 porcí hrachu, nebo 300 gramů hořké čokolády. Hádejte, jak to dopadlo.

Když přišla řada na vitamín C, musel volit mezi dvěma a půl porcemi smažených brambůrků nebo jedním a čtvrt balíčkem řeřichy. A protože redaktor, ač ve službě, seděl doma, mohl si dovolit svou svačinu korunovat plechovkou piva Guinness, čímž současně plně uspokojil denní dávku RDA pro vitamín B12.

Oběd začal dvěma porcemi smažené tresky ve strouhance (fosfor) a pokračoval dvěma třetinami pizzy (vápník). Hamburger dodal železo a velká porce špenátu kyselinu listovou. Dva a půl piškotového zákusku pokryly potřebu ve vitamínu D, půl litru mléka zajistil riboflavin a lososová pasta jód.

Čtyři kapustové karbanátky umožnily přísun vitamínu E a čtyři naběračky instantní kaše další vitamín C, jímž byla kaše fortifikována. Plátek jater zabezpečil potřebný zinek, slané buráky biotin, kyselinu pantotenovou a niacin.

Protože vitamín B6 nebylo možné najít v hotových výrobcích, za ekvivalent denní RDA nakonec posloužilo šest banánů.

Budete mít zájem:  Léky Na Průjem Do Egypta?

Je překvapivé, kolik zdravých věcí najdeme v hotových potravinách a polotovarech, když začneme bedlivěji studovat nápisy na obalech.

Kdo nechce plácat páté přes deváté a přijmout s vitamíny a minerálními prvky i řadu prázdných kalorií, ať si raději dopřeje stravu z čerstvých surovin, zní závěr britského redaktora.

Ten sice dokázal během jediného dne přijmout v nepříliš zdravé stravě užitečné a zdraví prospěšné věci, svůj příklad ale rozhodně nedoporučuje k následování. Nadváha nám krásu nepřidá.

Alice Pěnkavová

Tipy pro zdravé srdce od nejlepších kardiologů

Možná vaše babička, otec nebo jiný člen rodiny trpí srdečním onemocněním, ale i s těmito silným dědičnými dispozicemi máte šanci bojovat a snížit tak vaše riziko. A to dodržováním zdravého životního stylu, prospěšného vašemu srdci. Je to lehčí než si myslíte.

Přes 800 000 Američanů zemře každý rok na srdeční záchvat nebo jiné kardiovaskulární onemocnění. Ale až čtyřem z pěti těchto úmrtí bylo možné předejít. Díky několika tipům od předních kardiologů, zveřejněných na webu WebMD, můžete mít zdravé srdce.

Jíte to nejlepší pro vaše srdce?

„Podle výsledků naší studie, jedna z hlavních věcí u níž si lidé nejsou jisti, co je správné, je strava, která je zdravá pro jejich srdce,“ říká kardioložka Lori Moscaová, zakladatelka Centra kardiologie na Lékařské fakultě Kolumbijské univerzity v New Yorku. „Každý týden je zveřejněn výzkum nebo kniha, která vždy vyvrátí tvrzení té předcházející.“

Nejlepší informace, jak jíst správně a zdravě, aby to prospívalo vašemu srdci, je řídit se podle pokynu Americké asociace pro zdravé srdce. Jsou tvořeny těmi nejlepšími odborníky, kteří sledují nejnovější výzkum a nenechají se ovlivnit nejnovějšími trendy. „Popravdě je to jednodušší, než si lidé myslí,“dodává doktorka Moscaová.

Zde je několik tipů vhodných pro zdravé srdce:

  • Konzumujte  stravu bohatou na zeleninu, ovoce, celozrnné výrobky a vlákninu.
  • Jezte rybu nejméně dvakrát týdně.
  • Omezte příjem nasycených tuku a potravin s vysokou mírou cholesterolu. Jen 30% vašeho denního příjmu by mělo být tvořeno tuky a jen velmi málo z toho, mohou být ty nasycené.
  • Vybírejte si nízkotučné mléčné výrobky.
  • Snižte příjem potravin, které obsahují rostlinné oleje.
  • Snižte příjem soli

Jedním ze způsobů, jak zaručit, že vaše strava bude bohatá na ovoce, zeleninu a vlákninu a zároveň omezíte nasycené tuky, je rozdělení talíře na části: polovinu by měla tvořit zelenina, ¼ kvalitní bílkoviny( zkuste luštěniny – jsou výborným zdrojem bílkovin a velmi zdravé pro vaše srdce) a ¼ by mělo tvořit ryba nebo netučné maso.

Pamatujte na to, že byste výživné látky, měli přijímat z potravin. Antioxidanty a další látky vhodné pro srdce se nachází například v borůvkách, fazolích a artyčocích.

Vyhněte se módním dietám. „ Téměř každý se jednou za život rozhodl zhubnout, ale udržet tuto váhu i poté je to, co je obtížné. Zabránit tomu, aby jste znovu přibrali, je velmi důležité. Takto značně chráníte své srdce,“dodává doktorka Moscaová.

Prospívá pohyb vašemu srdci?

Je těžké zařadit pravidelnou pohybovou aktivitu do nabitého dne. Lidé, které vidíte cvičit v posilovně, vypadají, jako by tam trávily hodiny. A vy jste přitom neuběhli ani kilometr od vysoké školy. Ale žádné výmluvy – stejně jako zdravé stravování, tak i pravidelný pohyb není tak obtížný jak to vypadá.

Pokud nemáte velkou nadváhu, stačí, když pětkrát týdně nebo i víckrát zařadíte 30ti minutovou pohybovou aktivitu. Není třeba cvičit třicet minut v kuse. Klidně si můžete rozdělit tuto půlhodinku na dvě části – jednu ráno a jednu večer.

„Pravidelný pohyb je základ pro zdravé srdce,“ říká doktorka Moscaová. Tím, že nebudete aktivní riskujte rozvoj některého z kardiovaskulárních onemocnění.

Pravidelný pohyb rovněž prospívá:

  • krevnímu tlaku
  • předcházení cukrovce
  • udržuje zdravou hladinu cholesterolu.

Pokud chcete shodit pár kilogramů, budete muset vynaložit více úsilí. „V tomto případě je třeba cvičit alespoň 60 minut denně,“říká doktorka Moscaová. „Jediný způsob jak zhubnout, je snížit příjem kalorií a zvýšit jejich výdej. Pokud jen snížíte příjem energie, vaše tělo zpomalí metabolismus.“

Jaký typ aktivity si zvolíte už není až tak podstatné, důležité je, že něco opravdu děláte. Podstatné je nevynechávat. Vždy mějte pohyb zařazený ve svém každodenním plánu. Zkuste aktivitu, do které zapojíte celou rodinu.

Znáte další rizikové faktory pro vaše srdce?

Zdravý životní styl, který prospívá vašemu srdci ale není jen o vyvážené stravě a pohybu. Nejnebezpečnější věc pro vaše srdce je kouření. Cigaretový kouř zvyšuje riziko vzniku srdečního onemocnění, ale zároveň zhoršuje i další faktory, které ke kardiovaskulárním nemocem vedou:

  • Zvyšuje krevní tlak.
  • Zvyšuje riziko vzniku krevních sraženin.
  • Snižuje hodnotu dobrého cholesterolu.

Pokud vykouříte krabičku cigaret denně, riziko infarktu je u vás až dvakrát vyšší, než u nekuřáků.

„Každá cigareta, kterou nevykouříte, je důležitá,“ říká doktorka Moscaová. „Cíl by samozřejmě měl být úplně s kouřením přestat, ale i snížení o jednu cigaretu denně udělá změnu. Začněte tedy postupným ubíráním cigaret, až přestanete úplně.“ radí doktorka.

Velkou výhodou je, že vašemu tělu a tedy i srdci netrvá dlouho, než začne využívat prospěch, který mu skoncování s kouřením přineslo. Dvacet minut po vaší poslední cigaretě začíná klesat krevní tlak a srdeční tep. Zlepšení krevního oběhu a funkce plic trvá od dvou týdnů do tří měsíců. Rok poté je vaše riziko infarktu o polovinu nižší než u kuřáka.

Dalšími rizikovými faktory pro vaše srdce jsou úzkost, stres, zlost, deprese a sociální izolace. Tyto velmi obvyklé problémy, často přehlížené, představují nebezpečí pro vaše srdce.

„Například deprese je velmi rozšířená a může vést k srdečním onemocněním,“říká doktorka Moscaová. „Pokud někdo z vašich blízkých vypadá, že depresí trpí, hromadí v sobě vztek nebo se vám zdá osamocený, pomožte mu vyhledat odbornou pomoc. Je mnoho způsobů, jak se těmito problémy vypořádat.“

Jaká je vaše rodinná historie?

Existují některé rizikové faktory, které nemůžete ovládat a rodinná historie je jedním z nich. Pokud někdo z vašich blízkých – matka, otec, sestra nebo bratr měli srdeční záchvat nebo zemřeli – zejména v mladém věku, je zde zvýšené riziko i pro vás.

„Rodina může mít určité dispozice k tomuto onemocnění. Nejen že sdílíte geny, ale rovněž životní styl,“ říká doktorka Moscaová. „Zdědíte polovinu genů od vaší matky, polovinu od otce, ale co rovněž pravděpodobně získáte, je způsob jejich stravování a vztah k pohybu.“

„Pokud se ve vaší rodině nachází srdeční onemocnění, je důležité, aby jste pravidelně nechával své srdce kontrolovat,“doporučuje doktorka Moscaová.

Můžete přijít například na to, že máte příliš vysoký cholesterol a je třeba užívat léky. Na druhou stranu je možné, že infarkt vašeho otce byl způsoben jeho kouřením a nadváhou a vy přitom ani jeden z těchto problémů nemáte. Vaše riziko se tedy snižuje. V každém případě můžete udělat pro vaše srdce něco dobrého – dědičnost není vše.

Je důležité si uvědomit, že většinu rizikových faktorů pro vaše srdce, můžete ovládat a riziko tak snížit.

„I když v tuto chvíli u vás riziko zvýšené není, už teď se můžete začít chovat tak, aby ani toto risk nevzrostl a zažít zdravě žít.“

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector