Co jsou to triglyceridy a jak je v těle snížit?

Co jsou to triglyceridy a jak je v těle snížit? Hubnutí, dieta a zdravá strava

Dieta podle DNA je součástí odvětví výživy, které stravovací směry přizpůsobuje do těch nejmenších detailů. Patří ke směru, kterému se říká nutrigenetika. Co všechno obnáší a hodí …

Co jsou to triglyceridy a jak je v těle snížit? Nemoci a léčba

V pondělí 20. září 2021 proběhne mezinárodní osvětová akce World GO Day (Světový den onkogynekologických diagnóz) zaměřená na prevenci gynekologických zhoubných onemocnění. V ČR bu …

Co jsou to triglyceridy a jak je v těle snížit? Sport a relaxace

I když to tak na první pohled nevypadá, odpočinek je pro podání lepších výkonů opravdovou nezbytností. Dostat se do lepší formy tedy určitě neznamená chodit o to více do posilovny. …

Co jsou to triglyceridy a jak je v těle snížit? Duševní zdraví a psychologie

Akné, kožní problém, který trápí nejen náctileté, ale i v pozdním věku dokáže pěkně potrápit. A pokud na vaší pleti nechaly pupínky nepěkné jizvičky, jistě vás zajímá, zda je možné …

Co jsou to triglyceridy a jak je v těle snížit? Alternativní medicína

Šafrán je nejdražším kořením na světě, dokonce desetkrát dražším než vanilka. Tvoří jej sušené blizny šafránu setého a j …

Co jsou to triglyceridy a jak je v těle snížit? Nemoci a léčba

Vývojová dysfázie znamená specifickou poruchu řeči a jde o poměrně častý problém. Tato komunikační neschopnost zasahuje …

Co jsou to triglyceridy a jak je v těle snížit? Hubnutí, dieta a zdravá strava

V lidském organismu je kolagen nejdůležitější bílkovinou. Tvoří 25–30 % hmotnosti všech bílkovin člověka, to odpovídá zh …

Co jsou to triglyceridy a jak je v těle snížit? Nemoci a léčba

Onemocnění střev a konečníku jsou u nás bohužel poměrně častá a například obávaná rakovina tlustého střeva patří dokonce k nejčastějším onkologickým onemocněním u nás. Tomuto druh …

Co jsou to triglyceridy a jak je v těle snížit? Nemoci a léčba

Vysoký krevní tlak neboli hypertenzi můžeme nazvat velmi rozšířeným civilizačním onemocněním a nebezpečí s ním spojené si jistě všichni uvědomujeme. Vysoký krevní tlak však kupodiv …

Co jsou to triglyceridy a jak je v těle snížit? Alternativní medicína

Pokud se vám na zahradě náhodou vysemení kopr, nemůžete ho minout. Tahle rostlinka nejen že nezaměnitelně voní, ale i skvěle chutná a má na svědomí pár tradičních klenotů ryze česk …

Triacylglyceridy zvýšená hladina

Triglyceridy jsou drobné tukové částice, které jsou v krvi a putují do tukových buněk. Jsou pro tělo jedním z nejdůležitějších zdrojů energie. Triglyceridy jsou tuky, které se nalézají v obíhající krvi.

Pokud se testovací ampulka s krví nechá přes noc stát, na vrchu krve se shromáždí vrstva tuku, podobně jako na slepičí polévce přes noc umístěné v chladničce.

Zvýšená hladina triglyceridů je spojena s vyšším rizikem srdečních onemocnění.

Po chemické stránce se jedná o látky, které jsou složené, jak už sám název napovídá, z alkoholu, glycerolu a tří zbytků mastných kyselin. Triglyceridy představují v lidském těle zásobárnu tuků a fungují jako tepelný izolátor. Část těchto látek proudí krevním oběhem a organismus je využívá pro funkci svalů, zbylá část je uložena v tukové tkáni.

výběr z naší tvorby

Co jsou to triglyceridy a jak je v těle snížit?Co jsou to triglyceridy a jak je v těle snížit?

Triglyceridy a jejich hodnoty jsou rozdílné u žen a u mužů. U žen je hranicí rizika 80 cm v pase – pokud mají víc než 88 cm, bývá skoro jisté, že je zmíněná nebezpečí budou ohrožovat, zvlášť pokud se jejich triglyceridy pohybují nad 1,7 mmol/l. U mužů jde o míry 94–102 cm a stejnou hodnotu triglyceridů. Kombinaci těchto zlověstných parametrů říkají odborníci hypertriglyceridemický pas.

U dětí od 1 roku do 15 let je to 1,0 až 1,64 mmol/l v krevním séru, u dospělých od 15 do 110 let pak 0,68 až 1,69 mmol/l.

Riziková hladina začíná nad 2 mmol/l, vysoká od 2,3 mmol/l a výš. Krev se odebírá pacientovi na lačno. Hodinu před odběrem by měl vypít 2–3 dl vody a 10–12 hodin před odběrem nesmí jíst. Sladké nápoje nesmí pít 24 hodin před odběrem a alkohol 1 až 2 dny.

Nejvíce bývá sledována hodnota LDL cholesterolu, se kterou triglyceridy úzce souvisí. Pokud hladina triglyceridů v krvi dosáhne hodnoty nad 11 mmol/l, hrozí zde vážné riziko pankreatidy, tedy zánětu slinivky břišní, kdy se musí jednat rychle a pacient se musí ihned léčit.

výběr z naší tvorby

Co jsou to triglyceridy a jak je v těle snížit?Co jsou to triglyceridy a jak je v těle snížit?

Vysoká hladina triglyceridů zpomaluje proudění krve, zvyšuje její srážlivost a způsobuje inzulinovou rezistenci. Tyto faktory mají za následek zdravotní problémy. Strava s vysokým podílem sacharidů dokáže u některých citlivých jednotlivců zvýšit hladinu triglyceridů.

Na zvyšování triglyceridů nemají kupodivu největší vliv tuky v potravě, ale jednoduché cukry, přesněji řečeno jejich přemíra. Hodně rizikové jsou například velmi sladké nápoje typu koly, fanty nebo toniku, které lidé pijí ve velkém množství a pravidelně.

Výraznému a rychlému vzestupu cukru v krvi brání do značné míry játra, ale za to platíme tím, že se do krve uvolňují nebezpečné tukové částice. Jaterní buňka vezme zjednodušeně řečeno chemickou kostru z glukózy či fruktózy a obalí ji mastnými kyselinami.

Tím vzniknou triglyceridy.

Zvýšená hladina triglyceridů vypovídá o množství částic přenášejících cholesterol v krvi. V tomto případě se mluví o hyperlipoproteinémii, což je zvýšený výskyt lipidů a lipoproteinů v krvi.

Primární hypolipoproteinémie – jedná se o genetickou poruchu metabolismu lipidů a lipoproteinů (většina případů onemocnění).

Sekundární hypolipoproteinémie – jedná se o důsledek nějakého onemocnění, které nepříznivě ovlivňuje metabolismus lipidů a lipoproteinů v krvi.

Jde zejména o diabetes mellitus, což je významný rizikový faktor, dále o onemocnění štítné žlázy (hlavně nízká hladina hormonů štítné žlázy je typickým faktorem působícím na zvýšenou hladinu LDL cholesterolu), také neprůchodnost žlučových cest a jater vede ke zvýšení, respektive k hromadění cholesterolu v krvi z důvodu zablokování vylučování cholesterolu a žlučových kyselin, dále jsou to chronická onemocnění jater, onemocnění ledvin, akutní a chronická infekční onemocnění, alkoholismus a v neposlední řadě obezita.

Vysoké triglyceridy jsou spolu s vysokým cholesterolem jedním z rizikových faktorů, které vyvolávají ukládání tukových částic ve stěnách tepen. Stěny se zesilují, ztrácejí pružnost a nakonec se zúží, což vede k horšímu průtoku krve.

Občas může dojít i k úplnému uzavření a ke vzniku srdečněcévní příhody, která někdy končí smrtí. S postupující aterosklerózou roste riziko, že jedince postihne infarkt, mrtvice, zhorší se mu prokrvení nohou, bude mít poškozený zrak, ledviny a podobně.

Právě triglyceridy mohou být jedním z hlavních viníků.

K jedincům s vysokými triglyceridy patří obvykle lidé obézní nebo s nadváhou, diabetici, ale také alkoholici. Hodně vysoké hladiny triglyceridů (nad 11 mmol/l) často vedou k opakovaným a někdy i velmi těžkým zánětům slinivky břišní.

Zvýšené triglyceridy mohou signalizovat nebo doprovázet různé poruchy látkové výměny tuků a na ně navazující potíže. Ale také špatně léčenou cukrovku a sníženou funkci žláz s vnitřní sekrecí. Někdy stoupnou kvůli přílišnému používání kortikoidů, případně jsou důsledkem užívání určitých léků proti HIV.

výběr z naší tvorby

Co jsou to triglyceridy a jak je v těle snížit?

Obézní lidé s vysokým příjmem omega-3 mastných kyselin mají triacylglyceridy a CRP koncentrace ve stejné úrovni jako lidé s normální váhou. Vysoký příjem omega-3 kyselin z mořských ryb totiž chrání před některými nebezpečnými dopady obezity.

U lidí s nižší hladinou DHA a EPA obezita silně zvýší hladinu triacylglycerolů a C-reaktivního proteinu v krvi. Zvýšené hladiny následně zvýší riziko srdečních chorob a možná i cukrovky.

Potraviny s vysokým obsahem kalorií vedou k tomu, že tělo při jejich dlouhodobé konzumaci ztrácí svoji schopnost regulovat metabolismus sacharidů a triglyceridů.

Maximální zvýšení hladiny triglyceridů, ke kterému dochází u citlivých jedinců, lze očekávat asi tři až pět týdnů po přechodu na zdravou stravu. Prakticky u všech těchto lidí se následně hladina triglyceridů vrátí na počáteční úroveň.

Potraviny s vysokým obsahem komplexních sacharidů a průvodní ochranou zajištěnou dostatkem vlákniny zabrání zvýšení hladiny triglyceridů a způsobí dokonce její pokles u těch, kteří ji měli před přechodem na nový jídelníček zvýšenou.

Hladina triglyceridů obvykle klesne i v případě, že nemocný začne pravidelně cvičit nebo pokud se začne věnovat aktivnímu pohybu a daří se mu shazovat nadbytečná kila.

Stejně důležité je omezit alkohol nebo ho přestat pít úplně, přejít na racionální jídelníček a zredukovat sladké nápoje i další sladkosti. Pomůže také to, když se přestane kouřit a dokážou se kompenzovat stresy.

Pokud vše uvedené nestačí, musí se začít užívat léky.

Udržujte si zdravou váhu: Nadbytečné kalorie se ukládají v tukových tkáních. Zbavením se nadbytečných kil tak můžete redukovat množství triglyceridů.

Redukujte příjem cukrů: Jednoduché cukry zvyšují hladinu inzulinu, který zase zvyšuje hladinu triglyceridů. Místo čokolády si tedy raději dejte ovoce či obilniny.

Dopřávejte si pravidelný pohyb: Pravidelný pohyb zvyšuje množství HDL cholesterolu a naopak snižuje LDL cholesterol a triglyceridy.

Vyhýbejte se alkoholu: I malé množství alkoholických nápojů obsahuje mnoho kalorií a cukrů a zvyšuje hladinu triglyceridů.

Snažte se konzumovat zdravé tuky: Jezte ryby, které obsahují omega-3 mastné kyseliny (losos, sleď, tuňák, makrela). Naopak se vyhýbejte jídlům s vysokým obsahem nasycených tuků, jako jsou například jídla z fastfoodů. Zdravé tuky naleznete i v olivách a arašídech.

Budete mít zájem:  Nepodceňujte nebezpečí osteoporózy

Mějte na paměti, že vysoká hladina triglyceridů kromě mnoha jiných nemocí zvyšuje také riziko srdeční ischemie. Takže pokud máte zvýšenou hladinu triglyceridů, je důležité, abyste měli tento stav pod kontrolou.

Autor: © Mgr. Světluše VinšováFoto: © Oval

Co jsou triglyceridy a proč snižovat jejich hladinu?

Hodný cholesterol, zlý cholesterol, triglyceridy, mastné kyseliny… To všechno jsou tuky, které kolují naším tělem. Každý má ale trochu jinou roli. Zatímco některé škodí, jiné naopak pomáhají. My se dnes zaměříme na triglyceridy. K čemu jsou a jaká rizika nám přinášejí?

Co jsou to triglyceridy a jak je v těle snížit? tlak

Tuk, jak ho známe

Když mluvíme o tuku v lidském těle, mluvíme právě o jeho podobě ve formě triglyceridů. Tyto molekuly dodávají energii našemu organismu a uchovávají ji pro chvíli, kdy se sníží její příjem.

Faldíky na břiše či bocích jsou tedy právě triglyceridy, které zde čekají, až budou potřeba. Krví jsou pak přinášeny ke svalům a dalším orgánům.

Dokud je v krvi tolik tuku, kolik je potřeba pro dodávání energie vzdáleným orgánům, je vše v pořádku, problém nastává, když se koncentrace tuků v krvi zvyšují.

Hodnoty koncentrace triglyceridů v krvi:

  • Norma = méně než 150 mg/dl.
  • Zvýšená hladina = 150–199 mg/dl.
  • Vysoká hladina = 200–499 mg/dl.
  • Velmi vysoká hladina = 500 mg/dl a více.

Tichý spolupachatel

Dříve se vysoké hladiny triglyceridů považovaly za příčinu kornatění tepen a z toho vyplývajících nebezpečí (infarkt, mozková mrtvice, …). Dnes se většina odborníků domnívá, že vysoké hladiny tuků samy o sobě onemocnění cév nevyvolávají. Pokud jsou ale přítomné další rizikové faktory, pak znásobují jejich škodlivý účinek. Které to jsou?

  • Vysoký LDL-cholesterol (škodlivý),
  • nízký HDL-cholesterol (ochranný),
  • hypertenze (zvýšený krevní tlak),
  • diabetes 2. typu.

Proto jsou vysoké hladiny triglyceridů v krvi nežádoucí. K jejich snížení přitom stačí jen pár kroků:

  • Zařaďte do svého programu pohybovou aktivitu na každý den. Středně obtížné cvičení 5krát týdně snižuje hladiny triglyceridů v krvi již po pár týdnech.
  • Uberte 5–10 % ze své tělesné váhy – obézní lidé s tukem uloženým v břišních partiích mají vyšší riziko srdečního infarktu než lidé se zdravou váhou. Rychlejší hubnutí ale naopak vede k jojo efektu.
  • Omezte nasycené tuky (salámy, paštiky, sádlo), transmastné kyseliny (margarín) a karbohydráty (pečivo, brambory). Místo nich vyzkoušejte avokádo, ryby nebo celozrnné těstoviny.
  • Pití alkoholu může být pro zdraví cév prospěšné, ale i naopak. Jedna sklenička alkoholu denně u žen a maximálně dvě u mužů zvyšují hladiny ochranného HDL-cholesterolu v krvi. Naopak větší množství alkoholu cévám škodí. 

Pravidlo pro všechny

Některé studie uvádějí, že u žen je hladina triglyceridů významnějším rizikovým faktorem než u mužů, ale ne všichni lékaři se v tomto případě shodují. Jedno je ale jisté, zdravá strava a dostatek pohybu dokážou snížit koncentraci triglyceridů v krvi, vyrovnat hladinu cholesterolu a celkově snížit nebezpečí srdečních onemocnění u jakéhokoliv pohlaví. 

(jez)

Zdroj: http://www.webmd.com/cholesterol-management/lowering-triglyceride-levels

Cholesterol hodnoty Obézní lidé Nízký krevní tlak Nízký tep Vši Autor článku: MDDr. Karolina Jezdinská Líbil se vám článek? ANO NE Co je to zelený zákal

Zelený zákal (glaukom) je onemocnění, při kterém dochází k degeneraci a odumírání…

Bolest hlavy

Dobrý den,chtěla bych se zeptat..Už tak půl roku mě bolí hlava,někdy celá hlava,někdy…

Bulka na varleti

Dobrý deň , mám 18 rokov a na ľavom semeníku mám už asi od 13 rokov guličku…

Žluté patro

Dobrý den, zjistila jsem, že mám nažloutlé horní patro v ústech. Mám pouze trochu…

Krční páteř

Dobrý den, mám asi problém s krční páteří. Před rokem si mi udělalo špatně,…

Tvrdá boule na hlavě

Dobrý den, již dlouho mám vzadu na hlavě, k levé půlce bouly na hlavě. Většinou…

Vytržený zub

Dobý den,prosím o radu.Dne 6.8.2012 jsem byla u zubaře s tím,že mě bolela čelist.Ukázalo…

Opožděná menstruace

Dobry den, minuly mesic se mi menstruace opozdila o cca 5 dni a pak kdyz prisla,tak…

Výsledky EEG

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak mám rozumět závěru z EEG, který je: Lehce…

Bolest Plosky

Dobrý den, začal jsem běhat a asi po 2 týdnech, mě začala bolet ploska pravé…

Epitelie dlazdicovite

Dobry den, dostala jsem vysledky moci a nekonzultovala jsem je s doktorem,protoze…

Vysoký tep v klidu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám vysoký tep v klidu kolem 90t/min, při…

Vysvětlení

Dobrý den, psala jsem k vám jednou a dostala odpověď – bohužel tomu moc nerozumím….

Cholesterol a triglyceridy

  • Úvod
  • Cholesterol a triglyceridy
  • zvýšený cholesterol a triglyceridy.pdf
  • ZVÝŠENÝ CHOLESTEROL A TRIGLYCERIDY 
  • Základem léčby zvýšeného cholesterolu a triglyceridů je vždy změna životního stylu.
  • A to i v případě, kdy lékař nasazuje léky pomáhající snižovat hladinu krevních tuků.

Léčba zvýšeného cholesterolu a triglyceridů je obvykle celoživotní, nelze ji přerušit po dosažení cílových hodnot.

Při léčbě je hlavní naučit se s chorobou žít a zavést zdravý životní styl. Zaměřte se hlavně na tato opatření:

  1.  Skončete s kouřenímnekuřáctví je základním opatřením k prevenci srdečně-cévních chorob.

  2.  Zbavte se nadváhyzredukujte váhu, zejména břišní obezitu (riziko zdravotních komplikací se zvyšuje při obvodu pasu u mužů nad 102 cm, u žen nad 88 cm). Snižte energetický příjem potravy a zvyšte energetický výdej. Snižujte hmotnost pozvolna, ideálně 1 kg/měsíc.

  3.  Zařaďte pravidelnou fyzickou aktivitupravidelně většinu dní po dobu třiceti minut aerobně cvičte. Vhodnými sporty jsou běh, chůze, plavání, jízda na koni, na kole, aerobik, bruslení.

  4.  Vyvarujte se stresu. 

  5.  Změňte stravovací návyky – zaměřte se na obsah a složení potravy (kolik, co a kdy jíte)

    • Jezte přiměřeně, nepřejídejte se.
    • Optimálně jezte 3-5x denně s pravidelnými intervaly mezi jednotlivými jídly. Nevynechávejte hlavní jídla (snídaně, oběd, večeře). Večeřte nejpozději 2-3 hodiny před spaním.
    • Pijte dostatek tekutin, nejméně dva litry denně (nejvhodnější je pitná voda).
    • Dbejte na pestrou stravu.
    • Tuky nesmí představovat více než 30 % denního energetického příjmu. Živočišné tuky (máslo, sádlo aj.) nahraďte kvalitními rostlinnými a rybími tuky a oleji.
    • Omezte jednoduché cukry (sladkosti aj.)
    • Do jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na vlákninu.
    • Jezte dvě až tři porce ovoce a zeleniny denně a dvě až tři porce mořské ryby týdně.
    • Omezte solení. K dochucování pokrmů používejte bylinky a koření.
    • Dodržujte střídmost v pití alkoholu (nepřekračujte denní množství u mužů 2 dl vína, 0,5 l piva nebo 1 velký panák tvrdého alkoholu, a u žen 1 dl vína, 0,3 l piva nebo 1 malý panák tvrdého alkoholu).
    • Mezi vhodné úpravy potravin patří dušení, vaření, úprava v páře nebo v alobalu, pečení, grilování bez tuku. Vyhýbejte se úpravám s použitím většího množství tuku – smažení, grilování.Dietní doporučení ke snížení LDL-cholesterolu a ke zlepšení složení tuků
Lze užívat omezeně Nevhodné
Tuky,   oleje Minimalizujte celkovou spotřebu. Rostlinné tuky a oleje, např. Rama, Flora, olivový, řepkový, kukuřičný olej, ořechy, mák Máslo, sádlo, lůj, škvarky, palmový a kokosový olej, margaríny neznámého složení
Ryby Všechny mořské i sladkovodní Rybí vnitřnosti, smažené ryby, kaviár
Maso,   uzeniny Kuře bez kůže, krůta bez kůže, holoubě, králík, telecí – grilované bez tuku, vařené, dušené Libové hovězí a vepřové bez viditelného tuku, šunka z prsní svaloviny kuřete či krůty s nízkým obsahem soli a bez přídavných látek, koňské uzeniny Husa, kachna, slepice, všechny druhy tučných a tukem prorostlých mas, skopové, vnitřnosti, prejty, uzené, paštiky, konzervovaná masa, uzenářské výrobky, mletá masa
Chléb   a pečivo Celozrnný chléb, celozrnné pečivo Bílé a tmavé vodové pečivo, bílý a tmavý chléb Sladké pečivo, tučné krémové pečivo, pečivo z listového těsta, čokoláda, cukrářské výrobky
Lze užívat omezeně Nevhodné
Mléčné   výrobky Podmáslí, netučný a polotučný tvaroh, kefírové a acido mléko 1,5% T v s., jogurty do 3,5 % T v s. (ovocné slazené náhradními sladidly) Polotučné mléko do 2% tuku, středně tučné sýry do 30 % tuku v sušině Plnotučné, sušené a kondenzované mléko, smetana, tučné tvarohy a sýry, zmrzliny, smetanové omáčky
Vejce Vaječné bílky v libovolném množství Na přípravu pokrmů týdně 1 – 3 ks Vaječné žloutky a výrobky z nich, výrobky s vyšším obsahem majonézy
Zelenina Preferovat čerstvou, mraženou, sušenou zeleninu Grilovaná zelenina bez oleje Smažená zelenina, upravená na tuku nebo grilovaná na oleji
Brambory Preferovat úpravu bez tuku Smažené brambory, upravené na tuku nebo smetaně (krokety, hranolky, gratinované bram.)
Ovoce Preferovat syrové ovoce Ovoce ochucené náhradními sladidly (kompoty džemy, sirupy, džusy). Kandované a proslazené ovoce, fíky, datle, rozinky,
Luštěniny,   obiloviny Hrách, fazole, čočka, sójové boby, cizrna, krupky, pohanka, rýže, ovesné vločky, ovesné otruby, jáhly, müsli, nevaječné těstoviny
Budete mít zájem:  Na Kulaťáku bude farmářský trh i Festival ambasád

Proč je zvýšená hladina cholesterolu v krvi nebezpečná?

Látky tukové povahy (cholesterol, triglyceridy) mohou poškozovat cévní stěnu a podílet se na srdečně-cévních onemocnění.

Nejnápadnější změny jsou pozorovány jako ateroskleróza na cévách srdce, dolních končetin a mozku. Usazování cholesterolu do cév nebolí, onemocnění cév se obvykle projeví až komplikacemi např.

infarktem myokardu, cévní mozkovou příhodou a ischemickou chorobou dolních končetin.

Důležitá je prevence – zamezení trvale zvýšené hladiny cholesterolu. Praktický lékař stanovuje hladiny cholesterolu a triglyceridů během preventivní prohlídky při první všeobecné preventivní prohlídce po ukončení péče u praktického lékaře pro děti a dorost a dále ve 30, 40, 50 a 60 letech věku.

Jaké jsou doporučené hodnoty hladin cholesterolu a triglyceridů?

LDL-cholesterol Podle stupně kardiovaskulárního rizika (určí Váš lékař):· u nízkého rizika: < 3 mmol/l· u středně zvýšeného až vysokého rizika: < 2,6 mmol/l· u velmi vysokého rizika: < 1,8 mmol/l
Non-HDL-cholesterol max. o 0,8 mmol/l vyšší než cílové hodnoty LDL
Triglyceridy < 1,7 mmol/l
Apolipoprotein B Podle stupně kardiovaskulárního rizika (určí Váš lékař):· u středně zvýšeného až vysokého rizika: < 1 g/l· u velmi vysokého rizika: < 0,8 g/l

Cholesterol je důležitá součást všech buněk v těle. Tvoří se v játrech, navíc je přijímán i potravou v tucích. V krvi rozlišujeme několik typů cholesterolu podle jeho přenašeče, zvláště:

  • LDL (tzv. „špatný“ cholesterol) transportuje cholesterol z jater do cév. Při jeho nadměrném množství dochází k nežádoucímu usazování do cév a ateroskleróze.
  • HDL (tzv. „hodný“ cholesterol) transportuje naopak cholesterol z cév do jater a tam jej využívá k tvorbě hormonů, žlučových kyselin a vitaminu D, potřebného pro stavbu kostí.Non-HDL-cholesterol zahrnuje cholesterol ve všech typech přenašečů kromě HDL (tj. LDL, ale i VLDL, IDL, aj.).Triglyceridy se podílejí na hladině celkového cholesterolu v krvi. V lidském těle přenášejí tuky z potravy a zároveň slouží jako zdroj energie.Téma bylo zpracováno bez nároků na úplnost, dle nejlepšího svědomí autora.

Hlídejte si triglyceridy, mohou upozornit na nemoc!

Chcete mít zdraví opravdu pod kontrolou? Pak si zjistěte svou hladinu triglyceridů. Jde o druh krevních tuků a vyšetřit jejich množství z odběru krve je velmi jednoduché. Důvodů, proč se o triglyceridy zajímat, je několik.

Co stojí za vzestupem 

Zvýšená hladina triglyceridů značí, že s tuky v našem těle není něco v pořádku. To může být dáno buď některými nemocemi, které si pohrávají s naším metabolismem, ovšem častější příčinou bývá nevhodný životní styl. Vzácná není ani kombinace obou faktorů.

  • Z nemocí triglyceridy nejčastěji zvyšuje cukrovka, snížená funkce štítné žlázy, nemoci jater a ledvin.
  • Z faktorů životosprávy to bývá nadměrně kalorická strava, vysoký příjem tuků, alkohol, obezita a nedostatek pohybu.

Signál nebezpečí

Triglyceridy v krvi mohou přispívat ke vzniku aterosklerózy – tukových plátů v tepnách. Ateroskleróza je nejčastějším původcem smrtících kardiovaskulárních onemocnění, jako je srdeční infarkt nebo mozková mrtvice.

Kromě toho nás velmi vysoké triglyceridy ohrožují i vznikem akutního zánětu slinivky břišní. Navíc jsou jakýmsi ukazatelem celkového zdraví.

Pokud jsou triglyceridy zvýšené, doprovází je obvykle i nadměrné hodnoty cholesterolu a další rizikové faktory srdečních chorob.

Kolik je norma?

Triglyceridy v krvi rychle stoupají po jídle. Zásadou, kterou musíte při jejich kontrole dodržet, je proto přijít na odběry skutečně po nočním a ranním lačnění. Pozor i na takové drobné chyby, jako je ranní káva s mlékem – i ta může jejich hladinu zvýšit! Hodnoty triglyceridů na lačno mohou být následující:

  • Normální koncentrace je pod 1,7 mmol/l (milimolů na litr).
  • Mírně zvýšená hodnota je 1,8 až 2,2 mmol/l.
  • Vysoká koncentrace je v rozmezí 2,3–5,6 mmol/l. Hodnoty nad tímto stropem už označujeme za velmi vysoké.

Držte je na uzdě!

Základním krokem ke snížení triglyceridů je úprava životního stylu. Doporučuje se změna stravy, omezení tučných jídel a alkoholu, zhubnutí a pohyb.

Pokud se na jejich vysoké hladině podílí onemocnění, jako je cukrovka nebo snížená funkce štítné žlázy, je třeba se léčit a terapii dodržovat. Snížit triglyceridy umí i léky.

Jejich užívání by však vždy mělo být jen doplňkem zdravého životního stylu, nikoliv jeho náhražkou.

(luko)

Zdroj: http://www.webmd.boots.com/cholesterol-management/guide/triglycerides

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/triglycerides/art-20048186

Proč je třeba hlídat triglyceridy

Lékaři se zajímají o hladinu triglyceridů (TAG) nejčastěji v souvislosti s aterosklerózou, tedy kornatěním tepen. Vysoké TAG jsou spolu s vysokým cholesterolem jedním z rizikových faktorů, které vyvolávají ve stěnách tepen ukládání tukových částic.
Foto: Profimedia.cz

Triglyceridy jsou drobné tukové částice, které putují krví do tukových buněk. Píše se o nich také jako o triacylglycerolech nebo triacylglyceridech. „Jsou pro tělo jedním z nejdůležitějších zdrojů energie,“ říká doc. MUDr. Jan Piťha, CSc., vedoucí laboratoře pro výzkum aterosklerózy v pražském IKEM.

Lékaři se zajímají o hladinu triglyceridů (TAG) nejčastěji v souvislosti s aterosklerózou, tedy kornatěním tepen. „Vysoké TAG jsou spolu s vysokým cholesterolem jedním z rizikových faktorů, které vyvolávají ve stěnách tepen ukládání tukových částic,“ říká docent Piťha.

„Stěny se zesilují, ztrácejí pružnost, a nakonec se zúží, což vede k horšímu průtoku krve. Občas může dojít i k jejímu úplnému uzavření a vzniku srdečně-cévní příhody, která někdy končí smrtí.

S postupující aterosklerózou proto roste riziko, že nás postihne infarkt, mrtvice, zhorší se nám prokrvení nohou, budeme mít poškozený zrak, ledviny atd. Triglyceridy mohou být jedním z hlavních viníků.“

Na zvyšování TAG nemají největší vliv tuky v potravě, ale kupodivu jednoduché cukry, přesněji řečeno jejich přemíra. „Hodně rizikové jsou například velmi sladké nápoje typu koly, fanty nebo toniku, které lidé pijí ve velkém množství a pravidelně,“ říká docent Piťha.

„Výraznému a rychlému vzestupu cukru v krvi brání do značné míry játra, ale za to platíme tím, že se do krve uvolňují nebezpečné tukové částice. Jaterní buňka vezme zjednodušeně řečeno chemickou kostru z glukózy či fruktózy a obalí ji mastnými kyselinami.

Tím vzniknou triglyceridy.“

Přílišná konzumace cukrů vede často k centrální obezitě. Tuky, které z těchto cukrů vznikají, se hromadí hlavně v oblasti břicha. „Představují jedno z největších kardiovaskulárních rizik,“ říká docent Piťha.

U žen je hranicí rizika 80 cm v pase – pokud mají víc než 88 cm, bývá skoro jisté, že je zmíněná nebezpečí budou ohrožovat, zvlášť pokud se jejich triglyceridy pohybují nad 1,7 mmol/l. U mužů jde o míry 94– 102 cm a stejnou hodnotu triglyceridů. Kombinaci těchto zlověstných parametrů říkají odborníci „hypertriglyceridemický pas“.

Nejzáludnějšími pro zvyšování triglyceridů (TAG) jsou skryté cukry. Třeba v hodně sladkých limonádách nebo ve zralých hroznech. Rizikový je i alkohol, který brzdí odbourávání TAG.

Foto: Profimedia.cz

Pro vzestup TAG je riziková také přemíra alkoholu. Lékaři se domnívají, že provokuje v játrech produkci TAG a dlouhodobě snižuje aktivitu enzymu, který TAG odbourává. Roli jistě hraje i obecně špatná životospráva lidí, kteří pijí nadměrně alkohol.

K jedincům s vysokým TAG patří obvykle obézní nebo lidé s nadváhou, diabetici, ale také alkoholici. Hodně vysoké hladiny TAG (nad 11 mmol/l) často vedou k opakovaným a někdy i velmi těžkým zánětům slinivky břišní.

Budete mít zájem:  3 tipy na kosmetiku z ovesných vloček

Zvýšené TAG mohou signalizovat nebo doprovázet různé poruchy látkové výměny tuků a na ně navazující potíže. Ale také špatně léčenou cukrovku a sníženou funkci žláz s vnitřní sekrecí. Někdy stoupnou kvůli přílišnému používání kortikoidů, případně jsou důsledkem užívání určitých léků proti HIV.

Hladina TAG nám obvykle klesne, když začneme pravidelně cvičit, nebo se věnovat aktivnímu pohybu. A také pokud se nám daří shazovat nadbytečná kila.

Stejně důležité je omezit alkohol nebo ho přestat pít úplně, přejít na racionální jídelníček a zredukovat sladké nápoje i další sladkosti.

Pomůže také to, když přestaneme kouřit a dokážeme kompenzovat stresy, které zažíváme. Když to nestačí, musíme užívat léky.

Nejčastější příčinou vysoké hladiny triglyceridů není jen nadměrná konzumace cukrů, ale také tuků a alkoholu. Dalšími rizikovým faktory jsou:

  • dědičné sklony
  • nezdravý životní styl
  • poruchy jater
  • cukrovka
  • špatná funkce štítné žlázy.

Triglyceridy pomáhají snížit například cibule, avokádo, fazole nebo sója

Správné hodnoty triglyceridů:

U dětí od 1 roku do 15 let je to 1,0 až 1,64 mmol/l v krevním séru, u dospělých od 15 do 110 let 0,68 až 1,69 mmol/l.

Riziková hladina začíná nad 2 mmol/l, vysoká od 2,3 mmol/l a výš. Krev se bere pacientovi na lačno. Hodinu před odběrem by měl vypít 2–3 dcl vody a 10–12 hodin před odběrem nesmí jíst. Sladké nápoje nesmí pít 24 h před tím a alkohol 1 až 2 dny.

Hlavní zprávy

12 způsobů, jak v těle snížit výskyt tichého zabijáka – cholesterolu

Vysoký cholesterol v krvi je také porucha zdravotního stavu. Taková odchylka od normálu navíc nevykazuje žádné známky nebo příznaky jeho přítomnosti, přesto dokáže přivodit závažný zdravotní problém nebo dokonce smrt! Mějte hladinu cholesterolu v krvi pod kontrolou. Jednoduchými kroky, přesto účinnými, udržíte hodnotu cholesterolu na uzdě.

Vysoká hladina cholesterolu a zvýšené množství triglyceridů v krevním oběhu, jakož i snížené hladiny HDL (dobrého cholesterolu) jsou jednou z hlavních příčin úmrtí na celém světě. Tento typ poruchy nebo zdravotního problému se nazývá hyperlipidemie.

Lékařští odborníci si mysleli, že tento druh zdravotního problému souvisí s věkem, ale mýlili se. Dnes mnoho mladých lidí trpí zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi, a to především v důsledku nezdravého životního stylu.

Obvykle je sice hyperlipidemie genetická porucha, která se projevuje snížením členění triglyceridů a LDL (špatného) cholesterolu včetně nepravidelného seskupení HDL (dobrého) cholesterolu, ale je způsobená i jinými získanými faktory.

Sekundární hyperlipidemie se obvykle objeví jako důsledek některých chorob, jako jsou: diabetes, selhání ledvin, snížená funkce štítné žlázy, jaterní cirhóza.

Můžeme také všeobecně říci, že nezdravé návyky jsou pro tento stav také častým důvodem. Jedná se např.

o nadměrnou konzumaci alkoholu, průmyslové potraviny plné nezdravých tuků – zejména těch nasycených, dále cukrů a trans mastných kyselin (margarínu).

Riziko lipidémie zvyšují i léky (beta-blokátory, kortikosteroidy, antikoncepční pilulky a některá diuretika). Když se k tomu navíc přidá i fakt, že se nehýbete, jste pro tichého zabijáka jménem cholesterol skutečně snadnou kořistí.

Vysoké hladiny cholesterolu v krevním řečišti nemají žádné vizuální varovné symptomy ani jakýkoliv typ jiných časných projevů. To je důvod, proč můžeme říci, že tento zdravotní problém je druh „tichého zabijáka“. Rozhodující v jeho odhalení jsou pravidelné lékařské prohlídky, kde vám provedou analýzu krve. Dvakrát ročně si nechte nabrat krev a snižujete tím riziko této hrozné nemoci.

Ateroskleróza (zanášení cév) je nejčastější a nejzávažnější nežádoucí účinek hyperlipidemie. Může vést k onemocnění srdce, cév a mozku – angina pectoris, infarkt myokardu, mrtvice a onemocnění periferních tepen.

Navíc ohrožujete i zdraví slinivky! Zvýšené hladiny triglyceridů v krvi mohou vést k akutní pankreatitidě – nebezpečný a život ohrožující stav.

Zvýšené hladiny LDL cholesterolu zapříčiňují také vznik xantomu – nahromadění tukové usazeniny pod kůží ve šlachách loktů, kolen a zápěstí. Častěji se lámou i kosti.

Tento typ poruchy je přesto diagnostikován velmi jednoduše a snadno laboratorní analýzou. Tak na co ještě čekáte? Rutinní kontrola lipidového měření zahrnuje hladinu celkového cholesterolu, hladiny LDL, HDL a triglyceridů.

Celkový cholesterol je považován za vyšší, když je překročena hranice 6,28 mg / dl. Optimální hladina triglyceridů je do 2,28 mg / dl, zatímco LDL by neměl být větší než 4,11 mmol / l.

Hodný cholesterol (HDL) musí být větší než 1,03 mmol / l, protože jinak se zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.

Jak snížit triglyceridy – prevence, léčba, výživa

Zásadní úlohu hraje prevence. Je tím na mysli zejména zdravá strava s nízkým množstvím nasycených tuků a cholesterolu, také byste se měli vyhnout stresovým situacím. Rozhodně nepít za každou cenu alkohol nebo kouřit cigarety – cholesterol je docela vysoká daň za další zdravotní komplikace.

To jsou některé hlavní předpoklady pro dobré zdraví, jak udržovat zdravé srdce a čisté cévy. Váš lékař může předepsat léky ze skupiny lipostatinů.

Tento typ léků snižuje hromadění cholesterolu v krvi. Pokud však trpíte vysokým krevním tlakem, pak je nutné brát i léky na snížení krevního tlaku.

Když je hyperlipidémie způsobena jiným onemocněním, je potřeba se zaměřit na jiný konkrétní problém.

Moderní způsob života zcela změnil stravovací návyky. Lidově řečeno je vše „vzhůru nohama“ a místo čerstvých surovin, lidé konzumují jídlo naložené v konzervách s mastnými přísadami. Přitom se jedná o průmyslové a „rychlé“ potraviny – výrobky z bílé mouky a rafinovaného cukru včetně některých umělých přísad.

Abychom se v tomto směru zachránili, je nutné zahodit všechny nezdravé potraviny a jejich škodlivé úpravy. Vyhněte se margarínům, mastným sýrům, smaženým a obalovaným potravinám, konzervantům a soli.

Vaše zdravé menu by se mělo skládat z luštěnin, ryb, ovoce, čerstvé i vařené zeleniny, celozrnných produktů, lněných, sezamových a dýňových semen.

Nejlepší olej je ten lisovaný za studena a samozřejmě olivový.

Mléčné výrobky skvěle nahradí tofu. Je to kvašený sójový produkt, který je vhodný na výrobu pomazánek, omáček i krémů. Bylo zjištěno, že syrová cibule zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu, zatímco vařená ztrácí své léčivé vlastnosti.

Bylinné recepty

Čaj z artyčoků

Nalijte 1 litr vody na 20 gramů sušených listů artyčoku a vařte ji po dobu 10 minut. Když je hotovo, tak čaj přeceďte a pijte 3 šálky denně.

Cibulová terapie

Nakrájejte cibuli na několik kusů, nebo ji jen rozkrojte na dvě poloviny, a položte ji, do 1,5 dcl vody. Nechte ji ve vodě louhovat celou noc. Další den ráno cibuli z vody vyjmete a vypijte ji na lačný žaludek. Opakujte tuto léčebnou metodu po 40 dní.

Řepíkový čaj

Vezměte 3 lžíce nasekaného řepíku a nalijte na ně půl litru vařící vody. Nechte ji přes noc odstát. Další den máte čaj již připravený, pijte ho 3x denně a to půl hodiny před hlavním jídlem. Tuto terapii opakujte minimálně po dobu 3 měsíců.

Zdravá směs do jogurtu či džusu

Od každé suroviny smíchejte 100 gramů a je hotovo. Jedná se o směs ovesných vloček, sezamových, lněných, slunečnicových a dýňových semínek se špetkou skořice. Roli tu hraje ještě kokosový prášek v poměru 50 gramů.

Tuto směs používejte v dopoledních hodinách do jogurtu nebo džusu. Skladujte v uzavřené nádobě s víčkem. Pokud máte směs smíchanou v jogurtu a nesníte ho, dejte si pokrm do lednice. Toto zdravé osivo se může i zamrazit.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector