(Bio) brambory a jejich přínos pro naše tělo

V budovách Za koupalištěm a Průběžná, byl do kuchyní umístěn nový pomocník na zpracování kuchyňských odpadů – elektrický kompostér.

Jeho uvedení do provozu proběhlo 8.1.2019. Kuchařky byly proškoleny, seznámeny s obsluhou a provozem a ještě tento den jsme začali „ kompostovat“.

Přístroj pracuje zcela automaticky a je vhodný pro organický odpad / syrové i vařené jídlo, ovoce, zeleninu, sušenky, rybí kosti, těstoviny, rýže, kuřecí kosti, skořápky od vajec apod./ Při zpracování odpadu pomáhají mikroorganismy, které se díky vysoké teplotě a kyselosti prostředí rychle množí a odpad dokáží rozložit už do 24 hod.

Kompostéry jsou umístěny v technických místnostech budov a dokáží odpad zredukovat o 90% jeho objemu. Za jejich pořízení děkujeme zřizovateli, jmenovitě paní Petře Drugové, která pomohla s administrativou a vyřízením dotace. Využíváním moderní technologie pomáháme šetřit přírodu a svět našich dětí.

Kalvodová Eva
vedoucí stravování

2018-03-21 – PASTOLERO

Pod pokličkou naší kuchyně máme další novinku pro naše malé jedlíky. Jedná se o těstoviny značky PASTOLERO. Jsou vyrobeny z durum /tvrdé/ pšenice, která dává vyniknout jantarové barvě, příjemné vůni a lahodné chuti. Jejich příprava je snadná, nerozvařují se a drží svůj tvar.

To vše je pro nás velmi důležité, protože i ta poslední vydaná porce musí vypadat jako právě uvařená. Nikomu by se asi nelíbilo mít na talíři nevábnou hromádku slepených těstovin ze dna hrnce. A i když jsou naši strávníci mrňouskové , tak úpravu pokrmu na talíři nepodceňujeme.

Ve školce možná víc než jinde platí, že jako první jedí naše oči.

Eva Kalvodová
vedoucí stravování

2017-10-04 – Nové čaje, nová potravina…

Naše děti si pochutnají na čaji z moringy s brusinkou, který je plný minerálů a vitamínů. Chutnat by jim měl i meduňkový s citronem, který je pro ně také novinkou.

Jako nová potravina se dětem objevila v jídelníčku quinoa. Vyznačuje se jemnou strukturou a lahodnou chutí, je lehce stravitelná a nenadýmavá.

Má vysoký obsah vápníku, fosforu, hořčíku, draslíku, mědi, manganu a zinku. Zatím ji přidáváme do polévek, ale postupně se bude objevovat všude tam, kde jsme byli zvyklí konzumovat rýži.

Kalvodová Evavedoucí stravování

2017-08-30 – PODĚKOVÁNÍ

Poděkování všem zaměstnancům při stravování dětí za osobní příklad, přístup a za zavádění novinek. Je tím patrný kladný přínos a posun ke zdravému stravování v naší školce.

Kalvodová Eva – vedoucí stravování

Hodnocení jídelníčku od Krajské hygienické stanice [PDF]

2015-12-07 – Novinky v jídelníčku

Každý rok se v jídelníčku našich dětí objeví pár novinek a ani ten letošní nebyl výjimkou.

Děti si pochutnaly na vícezrnné kaši s brusinkami, kde směs obilovin a olejnin byla tvořena z ovesných vloček , lněného semínka, kukuřičné krupice, žitných vloček, slunečnice a pšeničných vloček. Talířky po této dobrotě zůstávaly prázdné.

V pitném režimu se řada čajů rozšířila o příchuť broskve, lesních plodů se smetanou a divokou třešeň.

Ovocné koncentráty – džusy – patří mezi stálice v pitném režimu. Mají skvělou chuť, jsou bez konzervantů a barviv, neobsahují žádná umělá sladidla a obsahují minimálně 50% podíl ovoce.

Máme v nabídce příchuť jablko, citron, broskev, pomeranč, multivitamin, černý rybíz, hruška, malina a jablíčko s červenou řepou. Jsou vyráběné podle přírodních receptur a jsou obohacené jódem.

Před podáváním ředíme dětem nápoj vodou.

Ovocné přesnídávky – podařilo se nám sehnat výrobce této dobrůtky, který garantuje 96% podíl ovocné složky. Přesnídávka je bez konzervačních látek, bez umělých sladidel a barviv a s přidaným vitamínem C. Příchutě jsou jablko, jahoda a meruňka, která u dětí zvítězila a mají jí nejraději.

Kalvodová Eva – vedoucí stravování

2015-06-16 – Z oslavy Pastelek

(Bio) brambory a jejich přínos pro naše tělo

2015-03-02 – Nápady rodičů jsou nevyčerpatelné, děkujeme

(Bio) brambory a jejich přínos pro naše tělo

2015-02-03 – Jablečný mošt z našich zahrad

Na našich školních zahradách je několik jabloní a ořešák. Plody z těchto ovocných stromů se snažíme využívat i v našich kuchyních.

Bohužel oříšky nám loni zmrzly, ale jablíčka se urodila.

Ty nejkrásnější dostaly děti ke svačinkám, z těch ostatních nám paní kuchařky udělaly žemlovku k obědu, upekly moučník a uvařily jablečné pyré ke svačině, ale pořád ještě hodně jablek zbývalo. Co s nimi, když nemáme skladovací prostory a jablíčka v teple nevydrží?

Zkusíme jablka proměnit v mošt …. nápad se za pomoci ochotných lidí proměnil ve skutek a naši mrňouskové si v tomto zimním období pochutnávají na výborném zdravém nápoji, plném vitamínů.

Poděkovat se patří všem, kteří se na dobrém nápadu podíleli.

Pokud nám příroda v letošním roce opět nadělí štědrou úrodu, moštování zopakujeme. Ocenění MŇAM od našich malých strávníků za trochu námahy stojí.

Kalvodová Eva

(Bio) brambory a jejich přínos pro naše tělo (Bio) brambory a jejich přínos pro naše tělo
(Bio) brambory a jejich přínos pro naše tělo

Od listopadu zkusíme dětem zařadit do jídelníčku cereální nápoj do mléka s Betaglukanem, který je dále obohacený o minerální látky vápník, hořčík a zinek.

Betaglukan je bezpečný a velmi účinný doplněk stravy, který zlepšuje stav imunitního systému, obnovuje systém těla a tím umožňuje lepší prevenci před onemocněním.

Získává se z přírodních zdrojů u kterých byl prokázán silný stimulující účinek na imunitní systém a antioxidační aktivitu. Tak těm našim mrňouskům snad trochu pomůžeme zdolat zimní období.

  • Máme připravené příchutě s vanilkou, čokoládou a jahodou – vše je obohacené o vitamíny skupiny A, B,D,C,E.
  • Na jídelníčku bude tento nápoj zařazen k odpoledním svačinám.
  • Kalvodová Eva
    vedoucí stravování

2014-06-24 – Jak na zdravou stravu?

V období předškolního věku dítěte je jeho strava ovlivňována nejen rodiči, ale i předškolním zařízením.
Záleží tedy na nás všech, j a k ý m způsobem dětem stravu nabízíme.

Pokud podávání pokrmu budeme komentovat slovy „To musíš-to je zdravé“, tak se nám děti zcela jistě odmění nechutí k nabízeným potravinám a později i možným velkým problémem v konzumaci zdravých potravin.

V naší mateřské škole se zrodila myšlenka na zdravou oslavu. Učíme děti jíst různé druhy zeleniny a ovoce, děti si samy ovoce servírují, připravují, krájí, dělí – rozvíjíme tak i další schopnosti a sebeobslužné návyky.

Zpočátku byly obavy některých rodičů – cože je to za oslavu –bez sladkostí? My si myslíme, že sladkého mají děti hodně a proto jsme se vydali touto cestou.

Dnes už u nás nikoho nepřekvapuje dítě chroupající list pekingského zelí, děti krájející si jablíčka, když hledají hvězdičky a pak si společně povídají a jablíčka přikusují, děti, které si dají ředkvičku a nevadí jim, že trochu pálí, protože ony už vědí proč .

Ovoce a zelenina se staly běžnou součástí našeho jídelníčku a my stále nacházíme a objevujeme něco nového – tu vitamín na sílu, ten další je na silné kosti a všechny dohromady proti nemocem. … No a takhle to vypadá na stolech našich oslavenců po více jak roční spolupráci rodičů, dětí a učitelek – dorty u nás nenajdete…….

(Bio) brambory a jejich přínos pro naše tělo
(Bio) brambory a jejich přínos pro naše tělo
(Bio) brambory a jejich přínos pro naše tělo
(Bio) brambory a jejich přínos pro naše tělo
(Bio) brambory a jejich přínos pro naše tělo

Zkusím vám přiblížit pomocí fotografií – amatérských – stravu našich dětí.

Je pátek 11.ledna 2013 a na jídelníčku je chléb se sloní baštou a okurkou,gulášová polévka a dětmi milované buchtičky s krémem. Odpolední svačinkou je knuspi s mrkvovým máslem. Na obrázku vidíte jak jídlo ve školce vypadá, ale jak chutná , na to se musíte zeptat našich strávníků doma sami 🙂

Kalvodová Eva

  1. Ve školním roce se sledované položky spotřebního koše v průměru pohybovaly takto :
  2. Maso 94,59 %
    Ryby 108,05 %
    Mléko  76,99 %
    Mléčné výrobky      84,28 %
    Tuky volné 95,29 %
    Cukry volné  94,8 %
    Zelenina 131,5 %
    Ovoce 93,48 %
    Brambory 110,3 %
    Luštěniny 143,14 %
  3. Oproti předchozímu roku se zvedla konzumace  volných  cukrů, což je způsobeno přípravou domácích moučníků k odpoledním svačinám  /ale kdo by odolal sladkému pokušení :-)/.

Máme vyšší konzumaci luštěnin a obilovin oproti minulému roku  a z  toho se můžeme jen radovat. Děti přišly na chuť jáhlové kaši a po špaldovém knedlíku se taky na talířích jen zapráší. Jako nový nápoj byl do jídelníčků zařazen mrkvový džus.

  • Novinkou pro letošní školní rok  bude úprava  klokaního masa a zařazení špaldového nápoje k ranním svačinkám.
  • A podle čeho se sestavují jídelníčky ?
  • Vycházíme z doporučení Ministerstva zdravotnictví o zařazení jídel během měsíce, které nám pomáhá dodržovat spotřební koš  a naplňovat tak nutriční hodnoty stravy dětí v předškolním věku.
  • Kalvodová Eva
  • Listopad 2012

Jak nám děti baštily ve školním roce 2010 – 2011….

I když pro nás ještě není školní rok u konce, můžeme se podívat na sledované položky u spotřebního koše. Nadcházející prázdniny už nám konečné výsledky mnoho neovlivní.

Svět Homeopatie

Autor: Ing. Ludmila Pszczolková

Před nedávnem jsem měla 3 přednášky o zdravé výživě. Dvě byly v rámci celoživotního vzdělávání pro seniory a jedna jako zpestření víkendového pobytu s cvičením. Ve všech případech jsem slyšela názor, že je to všechno sice fajn, ale že zdravé potraviny jsou o 100% dražší než ty běžné. Je to pravda. Ale!

Budete mít zájem:  Ovariální Hyperstimulační Syndrom Léčba?

Snažíme se všechny ty, kdo mají zájem, naučit jíst zdravě. Moji prioritou není nikoho přemlouvat k tomu, aby kupoval vše BIO. Tyto výrobky jsou opravdu dražší, někdy až o 300% ve srovnání s potravinou v běžné kvalitě. I z tohoto důvodu jsem se dívala na pořad „Máte slovo“ s Michaelou Jílkovou o biopotravinách.

Běžně se na televizi nedívám, ale tento pořad jsem nepropásla. Musela jsem čekat až do druhé poloviny pořadu, než se z publika přihlásil jeden pán, „biozemědělec“, který udivené paní Jílkové sdělil, proč jsou BIO potraviny v našich obchodech tak drahé. Není to vinou samotných zemědělců.

Vysoké navýšení ceny je většinou důsledkem zisku konečných prodejců. Celkově pořad vyzněl v tom smyslu, že BIO potraviny nejsou přínosem pro naše zdraví, ale pro přírodu (ochrana půd, vody) a pro samotná zvířata – kvůli lepšímu zacházení.

Neexistuje totiž žádná studie, která by doložila pozitivní vliv konzumace biopotravin na naše zdraví. Množství minerálů a vitaminů v biopotravinách je jen zanedbatelně vyšší než v těch běžných. Na toto studie jsou.

Množství reziduí toxických látek je sice v biopotravinách nižší, ale s ohledem na všechnu chemii, která nás obklopuje, je to dle některých studií zanedbatelný rozdíl. Kupování biopotravin je tedy jen vyjádřením životní filozofie těch, kteří si to mohou dovolit. Takový byl závěr televizního pořadu.

Vždy, když slyším něco ve smyslu „… velká studie, americká studie, rozsáhlá mezinárodní studie…“, snažím se dopátrat, KDO si zmíněnou studii objednal a KDO ji financoval. Zda to byl výrobce jogurtů nebo farmaceutický koncern. To je totiž nesmírně důležité a podle mých zkušeností velmi podstatné s ohledem na výsledek. Koho chleba jíš, toho píseň …

Jsem „přírodní“ člověk. Miluji přírodu a všechno, co k ní patří. Je to vlastně obor, který jsem původně vystudovala na VŠ – ochrana vod a ekotechnologie.

A pokud bych uvěřila tomu, co se v pořadu paní Jílkové vydiskutovalo a pokud bych si to mohla dovolit, určitě bych se rozhodla biopotraviny kupovat.

Na druhé straně by se mi ale nechtělo krmit pouhé překupníky, kteří mají v hrsti nejen biozemědělce, ale naše zemědělství jako celek a nás, obyčejné kupující, také. Je to samozřejmě též vina našich politiků. To je ale minové pole, na kterém se neumím pohybovat. A ani nechci.

 Nejsem biochemik, ani neučím na vysoké zemědělské škole a nikdy jsem nepracovala ve Státní zemědělské a potravinářské inspekci, která kvalitu potravin kontroluje. To, co vím, mne naučila praxe, mí klienti a mé děti. Proto mé závěry a názory nebudou podloženy žádnou studií ani grafem a tabulkou, ale životem.

Otázku reziduí v potravinách je třeba chápat celkově. Samozřejmě, když srovnáme to, co zůstává v 1 kg běžných brambor a v 1 kg biobrambor, tak nad tím mávneme rukou.

Když ale k bramborám uvaříme biohovězí maso, dušenou biozeleninu a celému tomu bude předcházet vývar z onoho biohovězího, bude celý výsledek o poznání jiný. Argumenty typu – množství zbytkových pesticidů je počítáno v miligramech (na kilo potraviny) – je pro mne absolutně nepřijatelný.

Náš organizmus reaguje i na mikrogramy, a pokud se těch miligramů za měsíc nasčítá 1000, bude z toho už jeden gram. A to je dost.

Podle Nařízení Evropského parlamentu a rady (ES) č. 396 z roku 2005 se většina MLR (Maximálních Limitů Reziduí) pohybuje v řádech 0,01 – 50 miligramů na kilogram potraviny. Jejich toxicita je určována jednak z chronického užívání a také jako akutní toxicita – tzn.

to, co můžeme sníst v jednom jídle. A co když máme hlad a jíme i 5x denně? Nikdy nelze spočítat, kolik toho sníme za den, týden, měsíc. Pokud to někdo píše, tak je to opravdu nesmysl. Nedávno jsem četla, že běžný Evropan zkonzumuje za rok 3 kg různých potravinářských aditiv.

Nevím, jak se stravuje běžný Evropan a kolik toho sní za rok. Jsou to opravdu velmi nepřesné odhady, se kterými by se nikdo neměl ohánět. Pokud vám bude jedno, co jíte, určitě sníte aditiv mnohem více.

Budete-li ale o jídle přemýšlet a číst etikety, určitě bude aditiv i zmíněných reziduí daleko méně.

U vitaminů a minerálů je to obráceně, ale v podstatě stejné. Počítá se každý miligram. Naše tělo je úžasný systém, velmi skromný a velmi efektivní. Stačí mu málo, ale to málo musí dostat. Když k tomu ale dostane nášup ve formě různých postřiků, hnojiv a leštidel, bude výsledek jiný.

Kromě uvedených minerálů, vitaminů, aditiv a reziduí, která všechna lze v potravinách najít a změřit, je tu ještě jeden aspekt, který ale žádnými přístroji nezměříte, ale který poznáte na první pohled – první chuť a i na první „počuchání“. Jak si můžu koupit jablko, které vůbec po jablku nevoní? Vždyť to je nesmysl! Hrajete někdy s dětmi hru na ochutnávání? Zkuste si to zahrát v obchodě. Bude legrace…

Zkuste si koupit biobrambor nebo biořepu – uvařte je a zkuste, jaký je to rozdíl. I lidé, kteří absolutně odmítají bio značku, musí uznat, že v tom rozdíl je. Když mám možnost a je nějaká biozelenina v akci, nikdy neváhám a koupím ji. U zeleniny a ovoce vnímám jako konzument největší rozdíl. Rovněž i u mléčných výrobků. Tam je to opravdu znát.

Kdo někdy ochutnal mléko Amálka, musí semnou souhlasit. U ostatních potravin typu mouka, hrách, olej, atd. já, jako spotřebitel, rozdíl nepoznám a pokud si takovou potravinu koupím, musím se spolehnout na to, co je napsáno na obalu. Je ovšem pravda, že čisté ovzduší nezaručí ani biozemědělec, který pěstuje bioobilí.

Bude ho však méně stříkat a to bude na množství reziduí znát, i když vy to nepoznáte.

Bioznačka je tedy do jisté míry životní filozofií, ale je to také způsob, jak se mohu starat o své zdraví (pokud mi to kapsa dovolí).

Co je ale také životní filozofií, a mně velmi blízkou, a i opravdovým aktivním krokem ke zdraví, je nakupování u soukromých farmářů, na statku a v malých obchůdcích, kam farmáři své produkty dovážejí. I zde se samozřejmě najdou podvodníci, bez nich bychom to ani nebyli my, ale mám dojem, že je to stále lepší a lepší.

Já osobně často nakupuji i na farmářských trzích – jdu tam, kde prodává majitel. Poznáte to velmi snadno – má upracované ruce špinavé od hlíny, tu totiž jen tak neumyjete… Můžete se ho zeptat, odkud je a zajet se tam podívat. Nikdy mi nikdo neřekl, že nesmím.

A pokud si u farmáře koupíte brambory nebo třeba řepu, bude stejně dobrá jako bio a stejně drahá jako v obchodě, nebo i levnější (tuhle sobotu jsem koupila na trhu pórek za 5,- Kč kus).

Dovolím si vrátit se ještě k pořadu „Máte slovo“. Na straně odpůrců biovýrobků byla i paní doktorka, dietoložka Karolína Hlavatá, která zdůrazňovala to, že důležitější než výběr bio-nebio je neznalost lidí ve stravování obecně. To se vás, čtenářů Světa homeopatie, předpokládám netýká, ale s ohledem na název článku se o tom zmínit musím.

 Včera jsem si v supermarketu koupila dýně na Halloween. Přede mnou byla rodina s jedním malým dítětem a já jsem mohla vidět, co dávají na pás. Už léta to nedělám a nesnažím se jim košíky „probírat“, ale protože jsem už měla dnešní článek v hlavě, nakoukla jsem. Rodina za nákup zaplatila celkem 900,- korun, ale uvařit z toho více jak jedno dobré jídlo snad ani nešlo.

2 balíky ochucených vod, spousta sladkostí, brambůrky, tyčinky, sladké jogurty, hotové saláty, 3x mražená pizza, uzená makrela, pivo. Z ovoce nic, ze zeleniny brambory a cibule. Už jim chyběly jen mražené hranolky…

Možná mají už doma zdravě nakoupeno, možná to byl výjimečný nákup, ale i kdyby – není to zbytečné? Jasně, občas si musíme udělat radost a to taky děláme. Často. A často zbytečně. Jídlo máme jíst s radostí.

Ale copak můžu mít radost z jídla, když vím (a já to vím, a ví to všichni, kdo to vědět chtějí), že „to“ jídlo mému drahému organizmu škodí? Dáte ročnímu dítěti uzenou rybu? Ne. Protože ji ještě nemůže. A proč? A proč si ji já dát můžu? A třeba každý týden? Mám snad lepší játra, ledviny, střevo? A není to náhodou naopak?

Zdravá strava se týká nejen zdravé zeleniny, ovoce, masa, ale celkového množství zkonzumovaného jídla. Mám pocit, že jsme velmi neskromní a rozmazlení a někdy i, omlouvám se, rozežraní.

Budete mít zájem:  Bolesti zad trápí skoro všechny

Nestačí nám chleba s máslem a jablko, musíme k tomu mít šunku a sýr a pak to jablko ani být nemusí. Brambory s tvarohem k obědu jsou pro mnohé směšné a přitom je to výborné jídlo.

Konzumací prázdných kalorií typu bílý rohlík, uzená ryba, pařížský salát, hranolky s tatarkou nebo párek s hořčicí budu mít větší břicho, chudší peněženku a zdravotní obtíže.

Nebudu už dále lamentovat a nyní si vám dovolím dát pár tipů jako kuchařka. Vařím často a opravdu moc ráda. Občas si zvu přátele na páteční posezení u dobrého jídla.

Tento týden mne jedno takové čeká – chcete znát menu? Tady je: zapékaný baklažán se špenátem a riccotou, pečená červená řepa s kozím sýrem, jablkový závin z domácího máslového těsta, zapékané hrušky s mascarpone, hovězí líčka na víně… recepty na tyto dobroty vám připravím příště.

Dnes jsem si pro vás nachystala jiný recept, nafotila jsem k němu obrázky a schovala jsem si účet z obchodu, abych mohla na závěr vše spočítat. 

  • (Bio) brambory a jejich přínos pro naše tělo (Bio) brambory a jejich přínos pro naše tělo (Bio) brambory a jejich přínos pro naše tělo
  • Moje dnešní menu pro vás:
  • Karbanátky z biohovězího masa, pečené brambory, salát a dušené fazolky s rajčaty (doma je nás pět a náš vztah k jídlu je veskrze pozitivní, nikdy tedy nevařím malé porce).
  • Ingredience:
  • 1 balení BIO mletého hovězího masa1 balení BIO mletého hovězího masa cuketa celozrnná rýže mrkev cibule 2 vejce sůl, italské koření fazolky brambory cherry rajčata rucola ledový salát
  • olivový olej
  • Postup:

Do jednoho balení BIO mletého hovězího masa (koupeno v Albertu, cena 60 kč) jsem přidala jednu malou cuketu nakrájenou na kostičky, zbytek uvařené celozrnné rýže ze snídaně, 1 strouhanou syrovou mrkev (vlastní produkce), cibuli najemno a 2 vejce od sousedovic šťastných slepic (mohou hrabat a mají i šikovného kohouta…). Směs jsem ochutila solí a italským kořením. Na plech s pečícím papírem jsem udělala karbanátky a každý pokapala troškou olivového oleje. Dala do vyhřáté trouby na ½ hodiny a jednou jsem karbanátky obrátila.

V mezičase jsem uvařila brambory ve slupce (kupuji od sedláka, 1 kg za 11,- Kč), dala na páru vařit fazolky a na lžíci másla jsem osmažila 1 cibuli na půlkolečka.

K cibuli jsem přidala měkké fazolky, 10 na půl rozkrájených cherry rajčat a orestovala jsem je. Hotové brambory jsem rozkrájela na ¼, posypala kořením a přidala do trouby k masu.

A zatímco hladové děti chystaly stůl, smíchala jsem půl balení rucoly s nakrájeným ledovým salátem a olejem.

Kalkulace menu:

Maso 63,- Kč, mrkev 2,- Kč, cibule 2,- Kč, cuketa 8,- Kč, vejce 6,- Kč, olej 5,- Kč, brambory 15,- Kč, fazolky 25,- Kč, rajčata 15,- Kč, červená cibule 4,- Kč, ledový salát 17,- Kč, půl balení rukoly 13,- Kč, olej 5,- Kč. Celkem 180,- Kč (reálně jsem zaplatila 160,-, neb některé produkty byly ve slevě).

Spočítáno sečteno – jedna porce = 36,- (resp. 32,-) Kč.

Vzhledem ke kvalitě jídla, jeho složení a výslednému hodnocení, to není špatné. Co myslíte? 

Přeji vám krásný podzim a hodně dobrého a zdravého jídla.

Vaše Ludmila Pszczolková

(Bio) brambory a jejich přínos pro naše tělo

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

BIO – jen byznys nebo první krok na Vaší cestě ke zdraví?

(Bio) brambory a jejich přínos pro naše tělo Photo by Luke Michael on Unsplash

Oblíbenost bio potravin dneska stále stoupá. V supermarketech rostou větší regály s nabídkou bio výrobků a možná se časem dočkáme i bio supermarketu.

I přes jejich rostoucí popularitu ale vědci do dneška diskutují nad tím, jestli bio potraviny opravdu obsahují více živin než konvenční potraviny a zda jsou lepší nebo ne.

Nezřídka se setkávám s názorem, že bio je jen byznys a žádná přidaná hodnota v tom vlastně není.

Jsou tedy bio potraviny lepší a proč? Měli byste je kupovat? Čím se při nákupu bio potravin řídit?

Proč je kolem toho takový zmatek?

  • Bylo provedeno už tolik výzkumů, přesto jsou mezi jejich výsledky takové rozdíly.
  • Zjištění několika studií, které jsou proti tvrdí, že konzumaci bio potravin nelze doporučit, protože neexistují dostatečně silné důkazy o tom, že by obsahovaly větší množství živin (1, 2, 3).
  • Jiné výzkumy na druhou stranu došly k závěru, že bio potraviny obsahují například vyšší množství vitamínu C, zinku, železa a antioxidantů (4, 5, 6, 7).
  • Existuje hned několik důvodů, které ovlivňují výsledky:
  • Kdy je ovoce nebo zelenina sklízena
  • Počasí během sezóny
  • Kvalita půdy
  • Čím jsou zvířata krmena
  • Roční období

Tyto a další faktory mají velký vliv na množství živin v potravinách. Ve výsledku jde o velmi komplexní téma, které není jen černobílé.

…a nezapomeňme ani na působení lobby na obou stranách barikády. I špičkoví vědci se mohou „mýlit“.

Nicméně poslední zmíněná studie, která analyzovala 343 výzkumů, došla k následujícímu závěru: bio potraviny obsahují výrazně vyšší množství antioxidantů, některých minerálů a vitamínů.

Množství živin je jen jeden z ukazatelů

Bio potraviny ale nekupujeme jen proto, že by mohly obsahovat více živin. Podstatnou roli hraje i množství reziduí z pesticidů nebo jiných látek (např. antibiotika), které pravidelně přijímáme.

A v tomhle směru už se studie shodují – bio potraviny jsou na tom lépe.

Známá studie ze Stanfordu byla v tomto směru opatrná a vyvozuje, že konzumací bio potravin můžeme snížit riziko vystavení se zbytkům pesticidů a bakteriím odolným vůči antibiotikům. Závěry této studie jsou blíže rozepsané zde.

Analýza několika set výzkumů došla v tomto směru k zajímavým výsledkům:

  • V bio potravinách je o 48% nižší množství kadmia. Kadmium je velmi toxický kov, který se v těle akumuluje. Kromě toho, že je karcinogenní, způsobuje taky řadu dalších problémů.
  • Výskyt reziduí z pesticidů je 4x častější v konvenčně pěstovaných plodinách (7).

Říká se, že hodnoty těchto zbytkových látek jsou pořád pod bezpečnostními limity a není se čeho bát. V tomto směru jsou názory pro i proti.

Nicméně, jak v našem těle působí vzniklá kombinace všech nebezpečných látek, kterým jsme denně a dlouhodobě vystaveni? To se vědecky zjistí jen těžko.

Proto si myslím, že je lepší mít se na pozoru.

Rozhodně ale ne za cenu toho, že budete jíst méně zeleniny nebo ovoce.

A to ještě není všechno

(Bio) brambory a jejich přínos pro naše tělo(eko)logické zemědělství podporuje mimo jiné rozmanitost okolní přírody Photo by James McGill on Unsplash

Bio ale přináší i další výhody. Především ve vztahu k přírodě.

Myšlenka (eko)logického zemědělství je ve srovnání s konvenčním zemědělstvím skvělá a pro životní prostředí má celou řadu přínosů:

  • Je šetrnější k půdě
  • Zvířata žijí v lepších podmínkách
  • Má mnohem lepší vztah vůči krajině.

Kupovat bio nebo ne?

Ano, bio potraviny jsou dražší ale taky dostáváte lepší kvalitu. Jako jejich hlavní užitek vidím právě to, že ve srovnání s konvenčními potravinami obsahují minimum zbytkových látek.

To je důležité zejména pro děti, těhotné ženy a tehdy když Vás trápí zdravotní potíže. Pokud máte nevyvinutý nebo oslabený organismus, každá další zátěž znamená pro tělo větší stres.

  1. V rámci prevence je ale role kvalitních potravin neméně důležitá.
  2. Další výhodou je, že výrobci při jejich zpracování většinou nepoužívají tolik zbytečných přísad.
  3. Jedním dechem ale dodávám – není všechno zlato, co se třpytí.

Bio nerovná se zdravá výživa

(Bio) brambory a jejich přínos pro naše těloJunk food je pořád junk food – Photo by Dennis Klein on Unsplash

Lidé často kupují bio potraviny s dobrým pocitem, že jde o zdravou výživu nebo „zdravé mlsání“. Takhle jednoduše to bohužel nefunguje.

U některých výrobků je totiž ve výsledku jedno v jaké kvalitě je konzumujete. Sirup z agáve je skvělý příklad. I když máte bio kvalitu, tak pro Vás zdravý není.

Dalším příkladem jsou průmyslově zpracované potraviny. Junk food pořád zůstává junk food ať už jej kupujete v bio kvalitě nebo ne.

Záleží i na způsobu zpracování potraviny. Když si koupíte bio mléko, dostanete kvalitnější produkt. Pokud je ale pasterizováno pomocí metody UHT (ultra vysoké teploty), tak už tolik nezískáte, protože veškeré organismy jsou při UHT pasterizaci usmrceny tak jako tak. U mléka to totiž není o rozhodnutí bio vs. konvenční ale spíš pasterizované vs. nepasterizované.

Ve výsledku vždy záleží na konkrétní potravině, kterou kupujete.

Jaké bio potraviny se vyplatí nakoupit?

  • Pokud si nemůžete dovolit kupovat všechno bio ať už z finančních důvodů nebo třeba kvůli nedostupnosti některých potravin, není to konec světa (ani Vašeho zdraví).
  • Na stránkách Environmental Working Group najdete dva seznamy ovoce a zeleniny ve kterých je obsaženo nejvíce (12 špinavých) nebo naopak nejméně (15 čistých) pesticidů.
  • 12 špinavých:
  1. Jahody
  2. Špenát
  3. Nektarinky
  4. Jablka
  5. Broskve
  6. Hrušky
  7. Třešně
  8. Hroznové víno
  9. Celer
  10. Rajčata
  11. Papriky
  12. Brambory
Budete mít zájem:  Mykoza Nehtů Přírodní Léčba?

15 čistých:

  1. Kukuřice
  2. Avokádo
  3. Ananas
  4. Hlávkové zelí
  5. Cibule
  6. Mražený hrášek (na čerstvý se používají např. látky pro ochranu před plísněmi atp.)
  7. Papája
  8. Chřest
  9. Mango
  10. Lilek
  11. Meloun Honeydew
  12. Kiwi
  13. Meloun Kantalup
  14. Květák
  15. Grapefruit

Ty které patří mezi 12 špinavých nakupujte v bio kvalitě. Zejména pokud patří mezi Vaše oblíbené a kupujete je často.

Naopak ty, které jsou mezi 15 čistými, nemusí být vždy bio.

Na stránkách EWG najdete podrobnější seznam, kde jsou i další druhy ovoce a zeleniny.

Mezi další velmi důležité potraviny patří maso a vejce. V konvenčním zemědělství jsou většinou životní podmínky zvířat špatné. Mají málo prostoru, špatné krmení a zažívají hodně stresu. To všechno velmi negativně působí na kvalitu masa a vajec. Proto je jejich kvalita obzvláště důležitá.

Je rozhodně lepší, když koupíte kvalitnější maso méně často, než když budete několikrát týdně kupovat levné a nekvalitní. Každá buňka ve Vašem těle zajásá radostí.

Zapomněl jsem ještě něco?

Snad ne.

Bio potraviny můžou být velkým přínosem pro naše zdraví. Ale i mezi nimi najdete celou řadu předražených výrobků, které nemají se zdravým jídlem nic společného. Při jejich výběru používejte selský rozum.

Ať už bio nebo konvenční, nejlepší je když nakoupíte základní potraviny (nebo jen minimálně zpracované) a ty teprve zpracujete doma. Nemusíte potom trávit věčnost čtením etiket každého výrobku a přemýšlet, jestli je to ještě dobré nebo už ne.

  1. Ať už si chcete zdraví udržet nebo se chcete uzdravit, kvalitní jídlo tvoří základ, který Vám v tomto směru pomůže.
  2. V případě, že Vás trápí zdravotní potíže nebo nemoci, pak je dalším krokem hlavně volba správných potravin, které Vašemu tělu pomohou dát se znovu dohromady.
  3. Pokud se Vám článek líbí, sdílejte jej prosím dál.

20 superpotravin pro náš stůl

1. Špenát

Jedna z nejvíce nutričně bohatých potravin vůbec. Dokáže nasytit žaludek bez vysoké kalorické hodnoty. Fytonutrienty obsažené ve špenátu působí jako antioxidanty, je to tedy vynikající potravina v boji proti poškození volnými radikály. Nemluvě o tom, že konzumací špenátu pomáháme živit své tělo na buněčné úrovni, což přináší zvýšenou energii, a to pomáhá také veškerému úsilí hubnutí. 

2. Goji (Kustovnice čínská)

Bobule goji napomáhají našemu celkovému pocitu pohody. Posiluje imunitní systém, pomáhá  porazit nápor volných radikálů, které se vyskytují v důsledku stresovém prostředí, napomáhá v boji proti únavě. 

3. Losos

Co dělá z lososa nejzdravější rybou ze všech?  Losos poskytuje podporu naší svalové tkáně s proteinem, který obsahuje. Důvodem je omega-3 mastné kyseliny, které jsou tak důležité proto, že poskytují důležitou podporu pro naše srdce a oběhový systém.

 Konzumací lososa získáme terciární výhody v podobě zvýšené funkce paměti a snížení pravděpodobnosti degenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba. Napomáhá také ke zlepšení naší pleti a vlasů.

Pozor při konzumaci lososa uzeného! Ten nemá stejné nutriční hodnoty jako čerstvý losos, zpracovaný vařením.

4. Avokádo

Jeden z nejvíce citovaných výhod avokáda je jeho množství zdravých mononenasycených tuků. Je zajímavé, že avokádo má na ovoce poměrně vysokým obsah tuku.

Přesto napomáhají při zařazení v době hubnutí, jelikož se nejedná o tuky nalezené např. v cheeseburgerech. Pomohou vám cítit se plnější, aniž byste díky nim přibývali na váze.

Avokádo obsahuje též karotenoidy, které napomáhají zdraví očí a dále dokáže obecně stabilizovat hladinu cukru v krvi.

5. Quinoa (Merlík čilský)

Potravina známá vegetariány již několik let .Obsahuje kvalitní protein bez cholesterolu a tuku, které získáváme jinak z živočišných zdrojů. Dále  inteligentní sacharidy, které působí velice dobře na glykemický index, takže naše tělo je může zpracovat bez jakékoliv přeměny na tuk. Neobsahuje tolik tuku, takže tuto potravinu můžeme zahrnout i do hubnoucího plánu. 

6. Brokolice

Jedna z nejzdraějšícvh potravin, kterou je možné přidat jako přílohu téměř ke každému jídlu. Jedna porce obsahuje až 150 % denní dávky vitaminu C.

Dále 10%denního příjmu vitaminu B6, tolik potřebného pro náš metabolismus a vitamín K pro naše kosti. Brokolice je vynikající také pro zdravé oči a srdíčko.

Vždy je vhodné tuto zeleninu upravovat ke konzumaci šetrným způsobem (nevařit), aby neztrácela výživnou hodnotu.

 

7. Mandle

Mandle dokážou kdykoliv mezi jídly zasytit a dodat energii. Pomáhají předcházet infarktu, a mohou snížit množství špatného cholesterolu v organismu. Jsou zdrojem zdravých tuků, tudíž mohou pomoci k lepšímu fungování mozku. Jejich konzumací lze také přispět k posílení kostí a zubů. Jsou výborným zdrojem železa, proteinu a vitaminu B2.

 

8. Řepa

Dokáže dslova organismus zaplavit energií. Je skvělá pro výživu mozkua a stejně tak dokáže pomoci při snižování krevního tlaku. Pomáhá v prevenci rakoviny a srdečních chorob. Obsahuje až 27% kyseliny listové a mimo jiné též hořčík a vitamin C. Vzhledem k širokému množství vitamínů a minerálů ji lze použít k okamžité výživě i do krému a mastí.

9. Sladké brambory

 Překypují vitamíny a obsahují vlákninu, která je nezbytná pro správné fungování našeho trávicího systému. Můžou poskytnout okamžitou rovnováhu, neboť spadají někam mezi škrob a zeleninu. Obsahují téměř čtyřikrát více denní dávky vitaminu A – 384%!  

10. Rajčata

Jelikož obsahují látku zvanou lykopen, dokážou být výborným podpůrným prostředkem proti rakovině a chorobám srdce. Právě on je spolu se souborem vitamínů a minerálů zodpovědný za pomoc našemu kardiovaskulárnímu  systému. 

11. Kapusta

Výborná potravina pro nasycení s minimem kalorií. Neobsahuje tedy žádný tuk, má spoustu vlákniny, stejně jako železo a vitamín K. Protože obsahuje antioxidanty, získá tělo obranu před různými záněty, pomáhá snižovat příznaky zánětu, a zároveň pomáhá, aby se zabránilo nárůstu některých chorob. Pomáhá tělo udržovat v alkalickém stavu.

12. Maliny

Bobule jsou obecně dobrým zdrojem antioxidantů, ale maliny jsou vynikající díky svým úžasným koncentracím. Mají nízký obsah tuku a vysoký obsah vlákniny.

 Velmi pozitivní je jejich přínos z antioxidantů, které pomáhají v boji proti poškození volnými radikály, a udržují tělo v dobré kondici.

 Pokud máte artritidu, je to důvod pro zvýšení spotřeby malin, protože dokážou pomoci při snížení příznaků zánětu.

13. Černé fazole

Používány již stovky let v mexické a španělské kuchyni. Obsahují sacharidy, které jsou pomaleji stravitelné, takže se můžete cítit déle plnější. Pomáhají také stabilizovat hladinu cukru v krvi. Obsahují vlákninu, která pomáhá regulovat  trávicí systém.

14. Cantaloupe (cukrový meloun)

Hlavním přínosem konzumace cukrového melounu je množství vitamínů které obsahuje, zejména vitamíny A a C.

Ty poskytují silné antioxidanty, které vaše tělo používá hned na pomoc při vyskytnutí zdravotních problémů či upevnění imunity. Jeho konzumace je také výhodné pro zdravé srdce a plice.

Dodává přirozenou energii, což lepší volba, než pití energetických nápojů nebo dodání energie pomocí kofeinu pick-me-up.

15. Artyčoky

Pomáhají se všemi druhy trávicích problémů. Mají také zdravou dávku vitamínu C. Artyčoky je nejlépe jíst v celé své podobě. Vynikající do salátů, či jako příloha na talíři.

16. Meloun

Pozor při konzumaci velkého množství. Cukr, který meloun obsahuje, může způsobit zvýšení hladiny cukru v krvi. Tak jako rajčata, také meloun obsahuje lykopen, což je velmi účinná látka v boji proti rakovině a chorobám srdce. 

17. Grapefruit

Vysoké hladiny vitaminu C a karotenoidů jsou tím, co dává grapefruitu sílu. Grep může být zdravým startem do nového dne, protože nás přímo nabije. Dokáže utužit tělo proti rakovině a dalším degenerativním onemocněním. Obsahuje až 52%  denní dávky vitamínu C.

18. Chřest

Chřest je dobrou detoxikační zeleninou, má močopudný účinek, pomáhá očistit tělo od přebytečné vody toxinů. Pravidelná konzumace zajistí blahodárné účinky proti stárnutí. Obsahující antioxidanty pomůžou snížit poškození volnými radikály. Je dobrým zdrojem rostlinných bílkovin, obsahuje až 20% denní potřeby vitaminu A.

19. Kelp – mořská řasa

Výborný zdroj kyseliny listové, vitaminu K (porce pokryje dení dávku) i sodíku. Jsou vybaveny obrovským množstvím vitamínů a minerálů, díky jejich původu. 

20. Zelí

Zelí je všeobecně známo jako „zdravé jídlo“ již po desetiletí. Výborný v boji s vysokým cholesterolem. Díky vysokému obsahu hladiny glukosinolátů může pomoci předejít nebo zabránit  vzniku rakoviny.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector