Acesulfam draselný (acesulfam k, e950) – jaké účinky na zdraví má toto sladidlo?

Koluje o nich množství mýtů. Za roky své existence si našly zastánce, ale i odpůrce. Mluvíme o umělých sladidlech. Než je odsoudíte jako škodlivé nebo nebezpečné, přečtěte si tento článek. Podrobně v něm rozebereme všechna klíčová fakta o umělých sladidlech. Dozvíte se, jak umělá sladidla vznikla, zda jsou bezpečná a jaké jsou jejich výhody i nevýhody.

Co jsou umělá sladidla?

Umělá sladidla jsou doplňky stravy, která se používají jako náhrada cukru. Nápojům a jídlům dodávají sladkou chuť a jsou dokonce několikanásobně sladší než cukr.

 Jejich plusem však je, že obsahují pouze minimum nebo žádné kalorie. Navíc jako náhrada cukru jsou vhodné pro lidi trpící obezitou a cukrovkou 2. typu.Jsou skvělou alternativou při pečení, vaření a slazení oblíbených nápojů.

 Termín ,,umělá sladidla” přitom vyjadřuje [2] [3]: 

  • náhrady cukru
  • nízkokalorická sladidla
  • bezkalorická sladidla

Mezi nejznámější umělá sladidla patří aspartam, sacharin, sukralóza, případně acesulfam draselný. Jaké jsou mezi nimi rozdíly? V následujících řádcích se dozvíte všechny potřebné informace o 4 nejpoužívanějších umělých sladidlech. [2]     

Acesulfam draselný (Acesulfam K, E950) – jaké účinky na zdraví má toto sladidlo?         

Nejznámější umělá sladidla

Na trhu je možné najít několik umělých sladidel, která se odlišují vlastnostmi, ale také použitím. Jako složku potravin je dnes najdete skoro všude, a proto je dobré je znát.

1. Sacharin

Sacharin je nejstarší umělé sladidlo, které v roce 1879 úplnou náhodou objevil Constantine Fahlberg. Po celodenní práci v laboratoři si mladý doktorand neumyl ruce a při pojídání rohlíku si uvědomil, že chutná sladčeji. Mohly za to zbytky uhelného dehtu, které se z jeho rukou dostaly na pečivo, a tak vznikl sacharin. [1]

Sacharin je asi 300krát sladší než stolní cukr. Barevné sáčky sacharinu najdete v kavárnách i u nás. Jako složka jiných potravin se sacharin nachází ve žvýkačkách, dietních nápojích, džemech a v kosmetice. [4] [5] 

V 70. letech byl sacharin označen za nebezpečný. Později však více než 30 studií potvrdilo jeho bezpečnost pro člověka. I díky těmto studiím je dnes na trhu a patří mezi nejpopulárnější umělá sladidla. [6]   

Acesulfam draselný (Acesulfam K, E950) – jaké účinky na zdraví má toto sladidlo?

2. Aspartam

Aspartam v roce 1965 také náhodně objevil chemik James Schlatter, který si olízl prst, když zvedal list papíru. [7] Na trhu se poprvé objevil v roce 1974. Z chemického hlediska je aspartam tvořen dvěma aminokyselinami.

 Je 220krát sladší než běžný stolní cukr, a proto se používá ve slazených nápojích, žvýkačkách, ale také v cereáliích. Nevýhodou je, že se štěpí při vysokých teplotách, proto není vhodný na pečení. Asociace FDA schválila použití aspartamu v roce 1996 v jídlech a nápojích.

 Předcházelo tomu více než 100 laboratorních a klinických studií.  [13] [4] [5] [6] 

Mýty o aspartamu

1. Aspartam a rakovina

Aspartam byl předmětem několika mýtů, které byly vyvráceny. Jeden z nejznámějších tvrdí, že aspartam zvyšuje riziko rakoviny.

 Podle oficiálního vyjádření Národního institutu pro výzkum rakoviny (NIC) – aspartam nevstupuje do krevního oběhu a nemá dopad na orgány.

 V roce 2007 byla provedena rozsáhlá studie, která nedokázala spojitost mezi aspartamem a vznikem rakoviny. [12] [15]

2. Aspartam a cukrovka

Další známý mýtus tvrdí, že aspartam způsobuje glukózovou intoleranci a cukrovku.

 Asociace, jako FDA, Americká diabetická asociace a Americká srdeční asociace vydaly prohlášení, že normální konzumace aspartamu nemá vliv na glykemický index ani chuť k jídlu.

 

V roce 2014 byla provedena studie, která měla za cíl zjistit, zda má aspartam vliv na hladinu cukru v krvi. Výsledky neprokázaly žádné změny hladiny cukru během jeho konzumace. [12] [16]

Acesulfam draselný (Acesulfam K, E950) – jaké účinky na zdraví má toto sladidlo?

3. Aspartam a přibírání

Aspartam prý způsobuje nárůst hmotnosti, alespoň tak to tvrdí další z mýtů. Četné studie však potvrzují, že nezpůsobuje přibírání. Jako náhrada cukru ve vysoce kalorických jídlech může právě naopak podpořit redukci hmotnosti. Mýty, že umělá sladidla způsobují větší chuť na sladké, nejsou podloženy důkazy. 

Studie z roku 2012 zkoumala 4 různé nápoje a jejich vliv na ukládání tělesného tuku. Jeden byl cukrem slazený nápoj, druhý aspartamem slazený nápoj, třetí nápoj bylo polotučné mléko a čtvrtý voda. Výsledky nápoje s obsahem aspartamu byly velmi podobné jako u vody. To znamená, že aspartam nezpůsobuje přibírání a ani zvýšení množství tělesného tuku. [12] [16]

4. Aspartam a bolesti hlavy

Aspartam způsobuje bolesti hlavy. Další mýtus o aspartamu, o kterém studie prokázala, že je nepravdivý. Výzkum byl realizován na lidech, kteří uváděli opakované bolesti hlavy po konzumaci aspartamu. Vědci použili metodu slepého ochutnávání. 35% účastníků mělo bolesti po aspartamu, ale 45% mělo bolesti po placebu.[14]     

Acesulfam draselný (Acesulfam K, E950) – jaké účinky na zdraví má toto sladidlo?

3. Sukralóza

Sukralóza byla objevena v roce 1976. Za jejím odhalením stojí vědec, který špatně pochopil zadané instrukce. V potravinách se sukralóza vyskytuje poměrně často. Najdeme ji v jogurtech, dietních nápojích nebo v sirupech. [4] [5] [8] 

Sukralóza vzniká vícekrokovým chemickým procesem z cukru. Je zhruba 600krát sladší než stolní cukr a přitom je bezkalorická.

 Její klíčovou výhodou je odolnost vůči vysokým teplotám, a proto se používá při pečení nebo slazení horkých nápojů.

 [4] Pokud se chcete o sukralóze dozvědět více, přečtěte si náš článek- Sukralóza – umělé sladidlo a jeho vliv na zdraví.     

4. Acesulfam draselný

Acesulfam draselný je přibližně 200krát sladší než sacharóza, a tudíž klasický cukr. Pro svou hořkou pachuť je často kombinován s dalšími sladidly, jako je aspartam nebo sacharin. 

Zajímá vás, jestli i Ace-K byl objeven vlivem náhody? Opravdu byl, a to Carlem Klaussem v roce 1967. [4] [5] Oficiálně povolen je od roku 1983 a jeho bezpečnost potvrzuje více než 90 studií. Acesulfam draselný můžete najít v dietních nápojích, ledových čajích nebo nakládané zelenině. [5] [6]   

Acesulfam draselný (Acesulfam K, E950) – jaké účinky na zdraví má toto sladidlo?

Pro lepší orientaci v rozdílech mezi umělými sladidly, uvádíme tuto tabulku:

 Kódové označeníÚroveň sladkosti (v porovnání s cukrem)Použití v potravináchVhodné na pečení a vařeníRok vzniku
Acesulfam draselný E 950 200x sladší slazené nápoje, ledové čaje, nakládaná zelenina ano 1967
Aspartam E 951 220x sladší slazené nápoje, žvýkačky, cereálie ne 1965
Sacharin E 954 300x sladší žvýkačky, dietní nápoje, džemy, kosmetika ano 1879
Sukralóza E 955 600x sladší jogurty, slazené nápoje, sirupy ano 1976

Jsou umělá sladidla škodlivá?

Kde se vzaly pochybnosti o umělých sladidlech? Existují studie, které poukazují na škodlivé účinky umělých sladidel. Většina z nich má však nedostatky. Byly realizovány na zvířatech, používají malé vzorky, velmi vysoké dávky nebo jsou jejich výsledky statisticky nepodstatné. [17] 

Proto se nemusíte obávat. Na trhu dostupná sladidla jsou důkladně prozkoumána a jejich bezpečnost byla potvrzena mnoha studiemi. Dostat na trh nové umělé sladidlo bez schválení příslušných úřadů není možné. Podobně jako jiné přídatné látky, i sladidla podléhají hodnocení bezpečnosti.

 

V Evropské unii se o regulaci přídatných látek stará Evropská komise, Evropský parlament a Rada Evropské unie. Komise a členské státy rozhodují, které přídatné látky budou používány, a v jakých množstvích. Pracují pouze s relevantními důkazy, které schválí zdravotní nezávadnost potraviny.

 [18] 

Rozsáhlé výzkumy potvrdily bezpečnost 6 nízkokalorických sladidel v Evropě a USA. Patří mezi ně aspartam, sacharin, sukralóza, acesulfam draselný, ale také neotam a stévie, která však patří mezi přírodní náhražky cukru. U každého z těchto sladidel byla stanovena doporučená denní dávka. [17] 

Acesulfam draselný (Acesulfam K, E950) – jaké účinky na zdraví má toto sladidlo?

Denní dávka umělých sladidel

Podobně jako jiné doplňky stravy i umělá sladidla mají denní povolenou dávku, kterou se nedoporučuje překročit. V tabulce uvádíme optimální dávku nejznámějších umělých sladidel [4]:     

 Denní dávka na 1 kg hmotnostiDenní dávka pro osobu se 60 kgDenní dávka pro osobu s 80 kg
Sukralóza 5 mg 300 mg 400 mg
Sacharin 15 mg 900 mg 1200 mg
Acesulfam draselný 15 mg 900 mg 1200 mg
Aspartam 50 mg 3000 mg 4000 mg

Acesulfam draselný (Acesulfam K, E950) – jaké účinky na zdraví má toto sladidlo?

Vedlejší účinky umělých sladidel

Za zmínku určitě stojí varování před užíváním aspartamu pro lidi se specifickými onemocněními. Aspartamu by se měli vyhnout lidé trpící metabolickou poruchou fenylketonurií a neurologickým onemocněním s názvem opožděná dyskineze. Fenylketonurie je genetické onemocnění, při kterém látka fenylalanin způsobuje vážné zdravotní potíže. 

Fenylalanin není vhodný i pro lidi, kteří trpí zpožděnou dyskinezí. Toto onemocnění je vedlejším efektem léčby schizofrenie. Jeho obsah v aspartamu může způsobovat nekontrolovatelné svalové pohyby typické pro opožděnou dyskinezi. [9] [10] [11]

Nevýhodou u některých umělých sladidlech je jejich hořká pachuť. Aby se tomu předešlo, výrobci používají různé kombinace umělých sladidel. 

Acesulfam draselný (Acesulfam K, E950) – jaké účinky na zdraví má toto sladidlo?

Další nevýhodou jsou jejich vlastnosti při pečení a vaření. Nejsou totiž stejné jako má cukr, a proto může být upečený výrobek světlejší nebo hutný. Na rozdíl od cukru totiž umělá sladidla nedokáží udržet vlhkost. Z toho důvodu pečivo s umělým sladidlem rychleji schne. [19] 

Neustále vycházejí nové výzkumy, které ověřují vhodnost umělých sladidel ještě předtím, než je najdete v obchodech. Umělá sladidla mají své výhody a nevýhody. Pro lidi s intolerancí na glukózu mohou být nutností. Pro ty, kteří chtějí zhubnout, jsou velmi vhodnou alternativou. Dokáží být proto prospěšné i pro sportovce. 

Dozvěděli jste se při čtení tohoto článku vše potřebné o umělých sladidlech? Dokážete nyní lépe rozeznat sacharin, aspartam a sukralózu? Věříme, že jste odpověděli ,,ano” a tento článek byl pro vás prospěšný. Pokud chcete, aby se pravdu o umělých sladidlech dozvěděli i vaši přátelé, neváhejte a podpořte článek sdílením. 

Zdroje: 

[1] Harald Sack – Ira Remsen and Saccharin – http://scihi.org/ira-remsen-saccharin/

[2] What are artificial sweeteners? – https://www.webmd.com/diabetes/qa/what-are-artificial-sweeteners

[3] Sanchari Chattopadhyay, Utpal Raychaudhuri, and Runu Chakraborty – Artificial sweeteners – a review – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3982014/

[4] Jenna Fletcher – What are the best sweeteners for people with diabetes? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/323469.php

[5] The Skinny On Sweet: The Truth About 4 Common Artificial Sweeteners – https://www.bodybuilding.com/fun/skinny-on-sweet-the-truth-about-4-common-artificial-sweeteners.html

[6] Stevia and Sugar Substitutes – https://www.webmd.com/diet/stevia-sugar-substitutes#1

[7] Vinoy Shrivastava, Tabassum Zafar –  Aspartame: Effects and Awareness – https://www.researchgate.net/publication/316545292_Aspartame_Effects_and_Awareness

[8] Hrefna Palsdottir – Sucralose (Splenda): Good or Bad? – https://www.healthline.com/nutrition/sucralose-good-or-bad

[9] Charlotte Lillis – What are the side effects of aspartame? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/322266.php

[10] Katherine Zeratsky – My favorite diet soda has a warning about phenylalanine. Is phenylalanine bad for your health? – https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/phenylalanine/faq-20058361

[11] Natalie Butler – The Truth About Aspartame Side Effects – https://www.healthline.com/health/aspartame-side-effects

  • [12] Rosanne Rust – Debunking Myths on Aspartame, Part I  – https://aspartame.org/debunking-myths-aspartame-part/
  • [13] Debunking 4 Myths About the Causes of Memory Loss – http://perceptabrain.com/blog/memory-loss-causes/
  • [14] Joe Cohen – Artificial Sweeteners: The Good, The Bad, & The Untrue – https://selfhacked.com/blog/interesting-facts-artificial-sweeteners/

[15] Artificial sweeteners do not increase cancer risk – https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/cancer-controversies/do-artificial-sweeteners-cause-cancer

[16] Myth or Fact: Metabolic Syndrome. – https://caloriecontrol.org/myth-fact-metabolic-syndrome/

[17] Kirtida R. Tandel – Sugar substitutes: Health controversy over perceived benefits – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3198517/

[18] Sweeteners – https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/sweeteners

[19] Crystal Ayres – 18 Advantages and Disadvantages of Artificial Sweeteners – https://connectusfund.org/7-advantages-and-disadvantages-of-artificial-sweeteners

????⚕️????????⚕️Sugar substitute: přehled sladidel

Náhrady cukru byly vynalezeny rodákem z Ruska, emigrantem Fulbergem v roce 1879. Jakmile si všiml, že chléb má neobvyklou chuť – je to sladké. Vědci si pak uvědomili, že sladká není chleba, ale vlastní prsty, protože předtím vedl experimenty se sulfaminobenzoovou kyselinou. Jeho odhadovaný vědec se rozhodl zkontrolovat v laboratoři.

Jeho předpoklad byl potvrzen – sloučeniny této kyseliny byly skutečně sladké. Tak byl syntetizován sacharin.

Mnoho náhrad cukru je velmi ekonomické (jedna plastová lahvička je schopna nahradit 6 až 12 kilogramů cukru) a obsahuje minimální množství kalorií nebo vůbec neobsahuje. Ale i přes tyto výhody nemohou být slepě důvěřovány a používány bez kontroly. Přínosy z nich vždy nepřekračují negativní body, ale poškození sladidel a sladidel je často mnohem výraznější.

Sladidla jsou užitečná nebo škodlivá

Všechny náhrady lze rozdělit do dvou skupin:

První skupinou jsou fruktóza, xylitol, stevia, sorbitol. Jsou plně tráveny v těle a jsou zdrojem energie, jako je obyčejný cukr. Takové látky jsou bezpečné, ale mají vysoký obsah kalorií, takže nemůžete říci, že jsou 100% užitečné.

Mezi syntetickými substituenty lze uvést cyklamát, draselný acesulfam, aspartam, sacharin, sukrasit. Nejsou tráveny v těle a nemají žádný energetický význam. Níže je uveden přehled potenciálně škodlivých sladidel a sladidel:

Fruktóza

Je to přírodní cukr obsažený v bobulích a ovoci, stejně jako v medu, nektarových květinách a semenách rostlin. Tato náhražka je 1,7krát sladší než sacharóza.

Výhody a přínosy fruktózy:

  1. Je to o 30% méně kalorií než sacharóza.
  2. Nemá velký vliv na hladinu glukózy v krvi, takže ji mohou konzumovat diabetici.
  3. Může působit jako konzervační látka, takže s ním můžete vařit džemy pro diabetiky.
  4. Pokud je obvyklý cukr v koláčech nahrazen fruktózou, ukáže se, že jsou velmi měkké a svěží.
  5. Fruktóza může zvýšit rozklad alkoholu v krvi.

Možná poškození fruktózy: pokud je to více než 20% denní dávky, zvyšuje se riziko srdečního a cévního onemocnění. Maximální možné množství by nemělo být vyšší než 40 gramů denně.

Sorbitol (E420)

Acesulfam draselný (Acesulfam K, E950) – jaké účinky na zdraví má toto sladidlo?

Toto sladidlo je vícesytný alkohol, má příjemnou sladkou chuť. Sorbitol nemá žádné omezení pro použití při diabetické výživě. Jako konzervační prostředek lze přidat do nealkoholických nápojů nebo džusů.

Dosud je používání sorbitolu vítáno, má status potravinářského výrobku, který vědecký výbor odborníků Evropského společenství přidává k potravinářským přídatným látkám, to znamená, že výhody této náhrady jsou oprávněné.

Výhodou sorbitolu je, že snižuje spotřebu vitamínů v těle, přispívá k normalizaci mikroflóry v zažívacím traktu. Navíc je to dobrý cholagog. Potraviny, připravené na jeho základě, si zachovávají svou čerstvost po dlouhou dobu.

Nedostatek sorbitolu – má vysoký obsah kalorií (o 53% více než cukr), takže pro ty, kteří chtějí zhubnout, nezapadá. Při použití ve velkých dávkách mohou nastat nežádoucí účinky jako nadýmání, nauzea, poruchy trávení.

Bez strachu můžete konzumovat až 40 gramů sorbitolu denně, v tom případě je z toho užitek.Více informací, sorbitol, to je to, co se můžete dozvědět z našeho článku na webu.

Xylitol (E967)

Toto sladidlo je extrahováno z kukuřičných klasů a kořenů bavlněných semen. Kalorií a sladkostí odpovídá obyčejnému cukru, ale na rozdíl od toho má xylitol pozitivní vliv na zubní sklovinu, takže se vkládá do žvýkaček a zubních past.

Výhody xylitolu:

  • pomalu proniká do tkáně a neovlivňuje koncentraci cukru v krvi;
  • zabraňuje rozvoj kazu;
  • posiluje sekreci žaludeční šťávy;
  • choleretický účinek.

Xylitol: ve velkých dávkách má laxativní účinek.

Je bezpečné konzumovat xylitol v množství nepřesahujícím 50 g denně, výhoda je pouze v tomto případě.

Sacharin (E954)

Obchodní názvy tohoto sladidla jsou Sweet io, Twin, Sweet'n'Low, Sprinkle Sweet. Je mnohem sladší než sacharóza (350krát) a tělo vůbec není tráveno. Sacharin je součástí tabletovaných náhrad cukrů Milford Zus, Sweet Sugar, Sladis, Sukrasit.

Výhody sacharinu:

  • 100 tablet náhradky se rovná 6 až 12 kg jednoduchého cukru a současně nemá kalorie;
  • je odolný vůči vysokým teplotám a působení kyselin.

Nevýhody sacharinu:

  1. má neobvyklou kovovou chuť;
  2. někteří experti se domnívají, že obsahuje karcinogenní látky, takže nedoporučujeme, aby jste s ním naliali nápoje na prázdný žaludek a bez jídla s uhlohydráty
  3. existuje názor, že sacharin způsobuje exacerbaci cholelitiázy.

V Kanadě je sacharin zakázán. Bezpečná dávka není vyšší než 0,2 g denně.

Cyklamát (E952)

Je sladší než cukr 30 až 50krát. To je obvykle obsaženo v komplexních náhradách cukru v tabletách. Existují dva typy cyklamátu – sodíku a vápníku.

Výhody cyklamátu:

  1. Nemá chuť kovu, na rozdíl od sacharinu.
  2. Obsahuje kalorie, ale jedna lahev nahradí až 8 kg cukru.
  3. Důkladně se rozpouští ve vodě a je odolný proti vysokým teplotám, takže při vaření mohou sladit potraviny.

Možná poškození cyklamátu

Je zakázáno používat v Evropské unii a Americe, v Rusku, naopak je velmi rozšířené, pravděpodobně kvůli nízkým nákladům. Cyklamát sodný je kontraindikován při selhání ledvin, stejně jako během porodu a laktace.

Bezpečná dávka není vyšší než 0,8 g za den.

Aspartam (E951)

Acesulfam draselný (Acesulfam K, E950) – jaké účinky na zdraví má toto sladidlo?

Aspartam se vyrábí ve formě prášku nebo tablet, který se používá k oslazení nápojů a pečení. Je také součástí složitých cukrových náhrad, jako jsou Dulco a Surel. Ve své čisté podobě se jeho léky nazývají Sladex a NutraSweet.

Výhody aspartamu:

  • nahrazuje až 8 kg běžného cukru a neobsahuje kalorie;

Nevýhody aspartamu:

  • nemá tepelnou stabilitu;
  • je zakázán u pacientů s fenylketonurií.

Bezpečná denní dávka je 3,5 g.

Acesulfam draselný (E950 nebo Sweet One)

Jeho sladkost je 200 krát vyšší než sacharóza. Stejně jako ostatní syntetické náhražky není tělem absorbován a rychle se vylučuje. Pro přípravu nealkoholických nápojů, zejména v západních zemích, použijte jeho komplex s aspartamem.

Výhody draslíku acesulfamu:

  • má dlouhou trvanlivost;
  • nezpůsobuje alergie;
  • neobsahuje kalorie.

Potenciální poškození draslíku acesulfamu:

  1. špatně rozpustný;
  2. které obsahují přípravky, nelze používat pro děti, těhotné a kojící ženy;
  3. obsahuje metanol, což vede k narušení srdce a cév;
  4. obsahuje kyselinu asparagovou, která vzrušuje nervový systém a způsobuje závislost.

Bezpečné dávkování není vyšší než 1 g denně.

Sukrasit

Jedná se o derivát sacharózy, nemá vliv na koncentraci cukru v krvi a neúčastní se metabolismu uhlohydrátů. Tabletová formulace typicky zahrnuje také regulátor kyselosti a sódu na pečení.

Výhody sukrasitu:

  • Jeden balení obsahující 1200 tablet může nahradit 6 kg cukru a neobsahuje kalorie.

Nevýhody sukranu:

  • kyselina fumarová má určitou toxicitu, ale je povolena v evropských zemích.

Bezpečné dávkování je 0,7 g denně.

Stevia – přírodní sladidlo

Acesulfam draselný (Acesulfam K, E950) – jaké účinky na zdraví má toto sladidlo?

Přípravek Stevia se používá ve formě infuze, prášku, čaje. Prášek listů z této rostliny lze přidat do všech potravin, ve kterých se obvykle používá cukr (polévky, jogurty, obiloviny, nápoje, mléko, čaj, kefír, pečivo).

Výhody stevia:

  1. Na rozdíl od syntetických sladidel není tok toxický, dobře snášenlivý, cenově dostupný, má dobrou chuť. To vše je důležité pro diabetiky a obézní pacienty.
  2. Stevia je zajímavá pro ty, kteří chtějí vzpomenout na stravu starých lovců-sběračů, ale nemohou odmítnout sladce.
  3. Tato rostlina má vysoký koeficient sladkosti a má nízký obsah kalorií, snadno se rozpouští, dobře teplo, absorbuje se bez účasti inzulínu.
  4. Pravidelné užívání stevie snižuje hladinu glukózy v krvi, posiluje stěny cév, zabraňuje růstu nádorů.
  5. Má pozitivní vliv na činnost jater, pankreatu, zabraňuje vředům trávicího traktu, zlepšuje spánek, eliminuje dětskou alergii, zlepšuje výkon (duševní a fyzické).
  6. Obsahuje velké množství vitamínů, různých mikro a makroprvků a dalších biologicky aktivních látek, se doporučuje, aby nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny, použití produktů, tepelně upravené, a také v monotónní a hubené diety (například v severu).

Neexistuje žádný negativní vliv na tělo stevie.

Jaká umělá sladidla mohou suplementy obsahovat či nikoliv?

Suplementy jsou v dnešní době nepostradatelnou součástí výživy sportovce, a proto se s nimi setkáváme takřka neustále. Cílem těchto doplňků je samozřejmě funkční využití i u osob, které podléhají striktním dietním nárokům, takže není divu, že nemohou obsahovat desítky gramů cukru. A proto je žádoucí používat umělá sladidla.

Jaká jsou ale vhodná a jaká mohou způsobit vážné zdravotní komplikace? Na to se podíváme v našem dnešním článku, kde bychom vám rádi nestranně a na základě vědeckých studií objasnili, jaká sladidla v doplňcích preferovat.

Naprostá většina sladidel vám zdraví nepoškodí!

Je důležité si uvědomit, že všechna používaná sladidla musela být schválena určitými úřady (V Evropské unii je to EFSA- Evropský úřad pro bezpečnost potravin), jinak by do suplementů nemohla být použita.

No a pokud potřebná schválení dostala, neměl by existovat žádný přímý vztah mezi konkrétní látkou a například vznikem rakoviny za předpokladu dodržení doporučeného denního příjmu, který tato organizace rovněž stanovuje. Některá sladidla jsou ale přesto kontroverznější než jiná.

A proto bychom se měli podívat, co vlastně říkají relevantní odborné poznatky.

1. Sukralóza – nejčastější a nejbezpečnější pomocník

  • Skóre škodlivosti: 2
  • Sladší než cukr: 600krát
  • Přípustná denní dávka: 0-15mg/kg tělesné hmotnosti

Tím nejběžnějším sladidlem, které můžete najít v naprosté většině evropských fitness doplňků, je sukralóza.

Tato chemická sloučenina je asi 600 krát sladší než běžný cukr a jejím obrovským benefitem je schopnost projít trávicím traktem v nezměněné podobě. Velká část odpůrců namítá, že jelikož je sukralóza zdrojem chlóru, může být pro tělo toxická.

Nicméně z výše uvedené věty jasně vyplývá, že sukralóza se při průchodu organismem nijak nemetabolizuje, z čehož je patrná nesmyslnost tohoto hoaxu.

V souvislosti s častými mýty o sukralóze je mým nejoblíbenějším mýtem naprostá devastace střevní mikroflóry, pro kterou se stále ještě někteří sportovci sukralóze vyhýbají.

Tato dezinformace vychází z vědecké studie, která ale byla provedena na krysách. To by samo o sobě nevadilo, ale samotné krysy měly velmi stereotypní stravování, což v důsledku ovlivňuje relevanci výsledků.

Omezení zdraví prospěšných bakterií totiž může nastat i třeba v případě, že že svého jídelníčku bezdůvodně vyřadíte lepek.

Náš tip: Výběr nejlepších kloubních výživ na trhu 2020!

2. Steviolglykosidy – zatím málo probádané

  • Skóre škodlivosti: 0
  • Sladší než cukr: 200krát
  • Přípustná denní dávka: 4mg/kg tělesné hmotnosti

Mnoho sportovců preferuje steviol-glykosidy, tedy sladidlo rostlinného původu. I když stévie je samozřejmě rostlina, výroba používaných steviol-glykosidů se již odehrává v laboratoři.

A i když to zní trochu paradoxně, toto sladidlo je v porovnání s tolik očerňovaným aspartamem daleko méně probádané. Jak ale poukazují odborné weby, toto sladidlo je bezpečné a pokud používáte produkty s ním slazené v rozumné míře, nemůže se vám absolutně vůbec nic stát.

Ba naopak existují poznatky, které prokazují, že stévie může poskytovat antibakteriální, protizánětlivé i antidiabetické účinky.

3. Aspartam – je skutečně takovým zlem?

  • Skóre škodlivosti: 5
  • Sladší než cukr: 200krát
  • Přípustná denní dávka: 0-40mg/kg tělesné hmotnosti

Na internetu se můžete dočíst obrovské množství dezinformací cílených právě na aspartam.

Kde je ale pravda? Většina odborných studií očerňujících aspartam je prováděna na krysách, jejichž tělo metabolizuje toto sladidlo lehce odlišněji. Co je ale podstatnější, konzumovaná dávka aspartamu je častokrát extrémně vysoká.

Ikonická je jistě studie, kde krysy přijaly množství aspartamu, jež by pro 80kg vážícího člověka představovalo asi 2000 plechovek nápoje slazeného tímto sladidlem. Není proto divu, že aspartam byl touto studií shledán karcinogenním.

Dalším velmi častým mýtem je i mnohokrát skloňovaná fráze o tom, že aspartam se v těle metabolizuje na metanol, který je, jak známo, velmi toxický a způsobuje až fatální následky. Většina takových webu ale zapomíná dodat, že toto množství je tak malé, že daleko větší se uvolní i po vypití sklenice ovocného džusu.

5. Acesulfam K

  • Skóre škodlivosti: 4
  • Sladší než cukr: 200krát
  • Přípustná denní dávka: 0-15mg/kg tělesné hmotnosti

Ruku v ruce s aspartamem, kterému jsme zasvětili předešlý odstavec, jde i acesulfam K. Tyto dvě sladidla můžete vidět velmi často spolu, protože acesulfam má mírně nahořklou chuť, a proto musí být kombinováno s jiným sladidlem, které toto negativum zamaskuje.

Jedná se o látku asi 200krát sladší než obyčejný kuchyňský cukr a ač samozřejmě i zde existují desítky konspiračních teorií, žádná ze studií neshledala při konzumaci v rozumné míře žádné negativní efekty.

A stejně jako ostatní sladidla není ani acesulfam K stravitelný, a proto neobsahuje žádné kalorie.

Navíc bylo prokázáno, že Acesulfam K nezpůsobuje zubní kaz a je termostabilní, tudíž je možné ho použít i při pečení a neztratí svoji sladkou chuť.

MusclePharm Combat Powder – Vícesložkový protein s bezkonkurenčním složením i chutí (Recenze)

6. Cyklamát – jediný opravdový strašák

  • Skóre škodlivosti: 6
  • Sladší než cukr: 40krát
  • Přípustná denní dávka: 0-11mg/kg tělesné hmotnosti

Pokud jste doteď byli k umělým sladidlům skeptičtí, náš článek váš názor dost možná změnil.

Upozornili jsme na spoustu mýtů a dali najevo, že tyto složky možná nejsou tak nebezpečné, jak se mohlo zdát. Tyto pilíře ale zcela boří cyklamát, který je jedním z nejstarších sladidel.

Ten na první pohled působí zcela neškodně, ale jakmile se dostane do střev, začne být metabolizován na toxický cyklohexylamin. Již studie z roku 1970 našli korelaci mezi tímto sladidlem a rakovinou močového měchýře u krys.

A i když tato konverze cyklamátu na cyklohexylamin probíhá pouze z nějakých 19%, stále se jedná o nejproblematičtější sladidlo, kterému se já osobně doporučuji obloukem vyhnout.

Měli bychom raději používat cukr?

V souvislosti s používáním sladidel rozhodně vyvstává otázka, zda není lepší používat cukr. A odpověď samozřejmě není jednoduchá. V první řadě záleží na množství.

Vysoký příjem cukru je zdrojem civilizačních chorob, stejně jako ani velké množství sladidel není zdraví prospěšné.

Myslím, že pokud byste srovnali negativní efekty obyčejného cukru a umělých sladidel, rozhodně vychází sladidla daleko lépe.

Nicméně záleží na konkrétní situaci. Pokud máte chuť na nějaký slazený nápoj typu Coca-Cola, preferoval bych rozhodně varianty bez cukru, jak zdůrazňujeme i v našem článku na toto téma.

Na druhou stranu si nemyslím, že je nutné mít z cukru fóbii, obzvlášť ne při nějakých významných příležitostech.

Nedopřát si na oslavě narozenin malý kousek dortu jen proto, že obsahuje cukr, je přece naprosto zbytečné, protože zdravý životní styl neohrozí pár gramů cukru.

Jaká sladidla bychom měli preferovat v suplementech?

Osobně vždy preferuji proteiny a jiné doplňky slazené sukralózou a ideálně i steviol-glykosidy. Když ale mám kvůli recenzím vyzkoušet protein s acesulfamem draselným a aspartamem, nepoznám žádný rozdíl.

Při výběru toho ideálního doplňku existuje XY kritérií, které bych osobně upřednostňoval. Jestli vás tyto aspekty zajímají, podívejte se na některý z našich žebříčků suplementů, kde se dozvíte více.

Zvolené sladidlo je ale každopádně až na posledním místě, tedy pokud netrpíte intolerancí daného sladidla (např. fenylketonurií, která vás omezuje v konzumaci aspartamu).

V malém množství umělá sladidla absolutně nevadí a je důležité si uvědomit, že hektolitry dietních nápojů jsou skoro stejně škodlivé jako neopodstatněná fobie z umělých sladidel.

No a to by od nás bylo pro tento článek všechno. Pokud máte nějaké otázky týkající se umělých sladidel, rozhodně se neváhejte zeptat v komentářích a my vám vždy rádi odpovíme.

Další podobné články:

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector