Znáte kefír? Dávejte si ho pravidelně. Jaké má účinky?

Fermentovaná příbuzná vodního kefíru – kombucha – je pro spoustu z nás známějším nápojem. Jaký je mezi kombuchou a vodním kefírem rozdíl? Jaké jsou jejich prospěšné účinky? Kdy se hodí více kefír a kdy kombucha? Tak šup, čtěte.

Kombucha

Kombucha je fermentovaný čaj připravený z čajové houby – kombuchové kultury (kombuchová houba, scoby, apod.) a oslazeného čaje. Fermentace probíhá při pokojové teplotě po dobu 5 až 30 dní. Následně se čaj pije samotný i ochucený různými způsoby.

Kombucha obsahuje bakterie a kvasinky, spoustu vitamínů (zejména skupiny B), minerálů a dalších látek prospěšných pro naše zdraví. Zároveň ale také obsahuje kofein (tein) z černého či zeleného čaje.

Znáte kefír? Dávejte si ho pravidelně. Jaké má účinky?

zdroj obr: https://www.buchi.com.au

Jelikož se v kombuše nachází spousta kvasinek, vzniklý nápoj obsahuje určité množství alkoholu – běžně se uvádí kolem 1 – 1,5 % (pro srovnání: nealko pivo má do 0,5 %). Chuť kombuchového čaje je oproti vodnímu kefíru výraznější – kyselejší a octovější

Obecně se pití kombuchy doporučuje jako podpora imunitního systému a pro zdravé zažívání. 

Vodní kefír

Vodní kefír je probiotický fermentovaný nápoj připravený z kefírových kultur – např. lyofilizovaných vodních kefírových kultur. Kefírové kultury fermentují oslazenou vodu, ovocné či zeleninové šťávy, kokosovou vodu či mléko. Zkrátka vše, co obsahuje nějaký cukr (a žádnou chemii).

Fermentace také probíhá při pokojové teplotě, avšak proces je mnohem rychlejší – stačí 1 až 2 dny. Ochutit si jej můžete prakticky jakkoli. Mrněte na inspiraci do receptů.

Znáte kefír? Dávejte si ho pravidelně. Jaké má účinky?

Vodní kefír obsahuje probiotické bakterie, enzymy a zdraví prospěšné kyseliny. Podporuje trávení a zlepšuje odolnost vůči nemocem.

Obsahuje také řadu vitamínů a minerálů, které se liší v závislosti na použitých surovinách pro přípravu.

Jeho pravidelnou konzumací přispíváme ke zdraví našich střev

Vodní kefír není připravován z čaje, neobsahuje tak na rozdíl od kombuchy kofein (tein) – je vhodnější pro osoby na kofein citlivé nebo malé děti.

Je méně octový a jeho chuť je oproti kombuchovému čaji jemnější, sladší. Je více „univerzálním“ nápojem – díky „neoctovatosti“ se hodí se jako základ zdravých limonád, zeleninových i ovocných smoothies nebo na přípravu veganské kaše přes noc (overnight kaše).

Znáte kefír? Dávejte si ho pravidelně. Jaké má účinky?

Kombuchová houba, tibi krystalky i WUGI vodní kefírové kultury jsou tvořeny skupinou přátelských  mikroorganismů. Mezi sebou se však liší zastoupením druhů a jejich počtem.

Kombuchová houba a tibi krytalky obsahují více kvasinek – nápoje z nich proto obsahují určité množství alkoholu a jsou chuťově výraznější.

Nápoje z těchto kultur jsou zdraví prospěšné, avšak pokud s fermentovanými nápoji teprve začínáte nebo není vaše střevo (střevní mikroflóra) v pořádku, vyšší zastoupení kvasinek v kombuše a kefíru z tibi nemusí být ideální volbou. Vodní kefír z WUGI vodních kefírových kultur má kvasinek i alkoholu méně a může být vhodnějším.

Více o rozdílu mezi kefírovými kulturami ve formě prášku a zrn – tibi krystaly – najdete zde.

Vodní kefír dáváme v rodině i těm nejmenším, proto jsme obsah alkoholu v hotovém vodním kefíru nechali opakovaně změřit v akreditované chemické laboratoři. Při dodržení podmínek přípravy a podmínek skladování se obsah alkoholu u vodního kefíru z WUGI pohyboval do 0,1 %, což je zanedbatelné množství (nealko pivo obsahuje 0,5 % alkoholu).

Shrnutí

  • Kombucha i vodní kefír jsou veganské fermentované nápoje plné přátelských mikroorganismů a jsou prospěšné zdraví. Složení těchto nápojů, chuť i způsob přípravy se liší.
  • Vodní kefír z WUGI kultur jsme si oblíbili díky jednoduchosti a kratší doby přípravy, jemnější chuti a absenci alkoholu.

Kefír jako lék. Pomůže proti rakovině, alergiím i zácpě

Zvyšuje odolnost organismu vůči chorobám, působí příznivě na krevní tlak, ale i oběhový systém a srdce, napomáhá k vyléčení cukrovky. Blahodárně působí na slinivku, játra, slezinu, žlučník a dvanácterník. Odbourává cholesterol usazený v cévách.

2. Bojuje s rakovinou

Testy prokázaly, že pravidelná konzumace kefíru pomáhá zastavit růst rakoviny prsu, potlačuje růst nádorů redukováním karcinogenních buněk a brzdí jejich vývoj. To je skvělá zpráva!

3. Má antibakteriální vlastnosti

Produkuje také vlastní antibiotika, ničí nepřátelské bakterie a chrání tělo před různými druhy infekcí. A představte si, že podle jedné studie zpomaluje stárnutí. Také spolehlivě zmírňuje stres, únavu a vyčerpání. Čistí organismus. To teď všichni potřebujeme.

S léčením popraskaných a bolavých nohou vám může pomoci kefírová koupelV půl litru kefíru rozmixujte hrst čerstvé máty. Nemáte-li mátu po ruce, můžete do kefíru vmíchat tea tree olejíček nebo propolis. Směs nechte přes noc při pokojové teplotě odstát. Druhý den zřeďte kefírovou směs teplou vodou, přidejte 3 lžíce soli a dopřejte svým nohám třicetiminutovou regenerační koupel. Zlepšení kožních problémů, případně vyléčení mykóz, by mělo nastat zhruba po dvou týdnech, pokud budete koupel brát alespoň ob den. 

4. Prospívá vašim kostem

Obsahuje všechny důležité živiny pro zvýšení hustoty kostí, a to včetně fosforu, vápníku, hořčíku, vitamínu D a vitamínu K2, velmi výrazně snižuje riziko výskytu osteoporózy.

5. Zlepšuje alergie

Znáte kefír? Dávejte si ho pravidelně. Jaké má účinky?

Předplatné můžete objednávat zde

Potlačuje alergické stavy, dokáže redukovat záněty v těle. Léčí bolesti hlavy, migrény, pomáhá hojení ekzémů a kožní problémů.

6. Léčí trávicí obtíže

Dokáže čistit střeva, zlepšuje látkovou výměnu, trávení a léčí onemocnění tlustého střeva, zabírá na zácpu i na průjem.

7. Je lehce stravitelný

Jeho konzumaci zvládnou i ti, kdo mají problémy s trávením laktózy a jiných mléčných produktů. Kefír naše tělo stráví mnohem snadněji než mléko.

  • Zábal pro krásné a zdravé vlasy 

Navlhčete si vlasy a vmasírujte do nich kefír. Vlasy zabalte do igelitu (potravinářské fólie) a pak do ručníku. Masku nechte působit 20 minut. Pomáhá s lupy a svědivou pokožkou hlavy. Na mastné vlasy přidejte do kefíru citronovou šťávu. Smíchejte lžíci kefíru s lžičkou pleťového oleje – mandlového, kokosového atd. Pokud máte mastnější pleť, přidejte ještě lžičku citronové šťávy. Do směsi namočte odličovací tamponek a smývejte vše, co potřebujete. Nepoužívejte na oči. Dejte si horkou sprchu a umyjte se. Pak se ponořte do vany s teplou vodou a asi půl litrem kefíru. V lázni vydržte asi 20 minut a pozor – neoplachujte! Účinné látky tak zůstanou v kůži. 

  • Pro zralou pleť – lžičku lněných semínek rozmixujte v 1 dl kefíru, přidejte žloutek a lžičku medu. 
  • Na mastnou pleť – do mixéru nalijte 1 dl kefíru, přidejte 1/2 oloupaného a jádřinců zbaveného jablka, lžíci ovesných vloček a 1/2 lžičky skořice. 
  • Okamžité rozjasnění pleti – v 1 dl kefíru rozmixujte jedno rajče a lžičku citronové šťávy. 
  • Masky nechte 15 minut působit a pak je opláchněte. 

Kefírové mléko a účinky na pokožku

21 odpovědí na otázku

Řazeno dle hodnocení

5x

Zdravou pokožku mají zdraví lidé. Upravte životosprávu, stravu, aby měla všechny minerály a vitaminy. Aby v ní nebyly umělé potraviny, příliš cukru, mouky, uzenin a mléka. Zato víc zeleniny, ryb, mandlí, salátů. Víc pijte, víc spěte, víc se hýbejte, choďte do přírody.

A jestli kefír, tak ten raději vypít. Podpoříte střevní mikrofloru, čímž si zvednete imunitu.

4x

Kefírové mléko koupené někde v obchodě má společného s kefírem téměř nic.K ničemu.

Ale zkušenosti a to velmi dobré až výborné mám z kefírem z tibetské houby,co to je a jak si připravovat si jistě najdete na internetu.Manželka si tímto kefírem vyléčila težkou vaginální mykozu které se nemohla zbavita a nic jí nepomáhalo..Začala ho pravidelně pít a občas se kefírem namazala tam dole…A bylo po mykoze.

Ja jsem měl nějaký zánět ve střevě taková slabší Crohonova nemoc , ulcerozní kolitida tomu říkali..Nic nepomáhalo a bylo mi řečeno že je to napořád že se s tím musím naučit žít.Dostal jsem tašku kortikoidu a hotovo a věděl jsme že je to špatně ani jsem to nebral.Upravil jsem stravu a začal jsem pít a pít a pít tento kefír.a dnes jsem zdráv.

Proto Vám tento kefír za sebe mohu doporučit.Ale samozřejmě není hned že se napijete a jste zdráva chce to trpělivost.

A na kuži nanest to určitě lze nepokazíte nic a mohu doporučit jak jsem psal manželka se se dole…potírala.

Já bych Vás zeptala, jestli jste měli ty krystaly, nebo houbu. Už delší dobu o tom přemýšlím a chtěla bych si to koupit a nevím co je lepší. Díky za radu. S.

Dobrý den Suzymon

Je to houba.Vypadá to jako malé květáčky.Manželka už to s tím umí a obhospodařuje ji už ví kolik jak co s tím. atd…Koupit se dá jen od lidí na internetu v obchodě nevím asi nikde,Někdo s tím trochu kšeftuje,někdo to pošle jen za poštovné.Tak nám to poslal kdysi jeden pán.Kdyby jste chtěla někdy zkusit a nesehnala klidně Vám ji pošlu.Množí se se krásně.

Připojuji chválu na „kefírové tibetské houbičky“, nekde si je sežente, kefír pijte a když se s ním i napatláte, nic tím nezkazíte. Ale hlavně jeho popíjení je prospěšné.

Měli jsme i čajovou houbu kombuchu, pak se nám nějak přepila, rostla až lezla ze sklenice a nikdo jí už nechtěl.

Jé, tak to byste byl hodný. A omlouvám se, také jsem Vás měla úvodem pozdravit. A dokonce jsem i chtěla, ale bylo mi divné říkat Vám Jano, když vím, že jste chlap. Tak to nyní napravuji. Dobrý den „jana“ a děkuji. Jestli teda mohu, obrátím se na Vás vnitřní poštou.

A pro „maky“, tu kombuchu já znám, to dělávala moje maminka, ale to mi nějak nechutnalo. Ale ona bez toho nemohla žít a pořád to pila a pila, několik let a představte si, že nakonec jí ta houba vyrostla dokonce i někde uvnitř těla a měla s tím dost problémy. Už si to nepamatuji přesně, ale někde v útrobách jí ta houba začala růst. Možná, že to tady někdo vysvětlí.

Tak pozor, teď jsem si přečetla na internetu, že kombucha se dává do čaje a tibetská houba do mléka. A moje maminka to rozhodně dávala do mléka. Tak to asi špatně nazývala a byla to ta tibetská houba.

Budete mít zájem:  Dita Pichlerová: Každý hubnoucí obézní by měl mít psychologa

Ale mně to teda nechutnalo, ale mohlo to být tím, že ona mi to nutila pít a mělo to pokojovou teplotu, protože to pořád měla postavené na lince v kuchyni. Já jsem se teď dočetla, že se to dá pěstovat i v lednici. No jestli mi ji rádce „jana“ pošle, tak to zkusím tou studenou metodou.

Je mi totiž divné, proč mi to tenkrát nechutalo, když mám normálně kyselé mléko ráda. Asi to bylo tou teplotou.

@Suzymon Zdravím jo já jsem chlap kdysi se tu registrovala manželka a já ten její nick dnes používám abych nemusel dělat zase registraci.ale vidím že dost lidí s tím má problém tak to budu muset nějak vymyslet.

Jinak ted jste mi vystrašila že Vaší mamce to rostlo v těle ale to snad ani není možné.Když budete chtít a neseženete v okolí klidně Vám pošlu jen musíme vymyslet jak v těchto vedrech aby se to neválelo někde na poště.

Dobrý den „jano“, já už jsem Vám napsala vzkaz. Na to vedro jsem nepomyslela. A já se právě ptala proto, že jsem se dočetla, že existují i ty krystaly. Tak jsem si myslela, že to by mi možná chutnalo.

Já si totiž pamatuji, že jsem měla nepříjemný pocit, když jsem to pila, bylo to takové divné, jakoby se v tom něco táhlo jako sliz. A to se mi ošklivilo. Tak jestli to opravdu je s tím slizem, tak já bych to stejně nepila. Tak to zatím nechte plavat. Ale jste opravdu velmi hodný, že jste mi to nabídl.

Já teda zkusím sehnat napřed ty krystalky, jestli to nebude mít pro mne přijatelnější chuť. Mně tam fakt vadí ta divná slizkost.

Ještě dodám k té mé mamince. Když se to stalo, tak já tady ještě nežila, jen jsem sem jezdila na dovolenou a maminka mi vyprávěla, že jí na to přišli při nějakém rentgenu a nevěděli co to je, že prý to vypadalo jako malinkaté růžičky květáku a pak nějak vydedukovali, že by to mohla být ta houba, se kterou to podle mne mamka přeháněla.

Ono všeho s mírou, i toho dobrého. Já jenom vím, že pak už to nikdy nepila a já se po tom nepídila, protože mně to nechutnalo. Vzpomněla jsem si až zase teď, když se o tom tady píše, tak jsem si řekla, že bych to mohla znova vyzkoušet, že to možná moje mamka jenom přeháněla. Všude píší jaké to má zázračné vlastnosti.

A i Vy máte jenom dobré zkušenosti.

Tibetský hříbek nebo jak se tomu doma pěstovanému zázraku říká – jde o shluk nějakých bakterií a kvasinek bez jakékoli záruky složení. Kdo chce kam .. však ona to nakonec pojišťovna zaplatí. Ale radši jí to neříkejte.

Ještě, jsem se nesetkala s tím, že by někdo dával čajovou houbu kombuchu do mléka, může se používat jak černý čaj, tak pro změnu chuti čaje ovocné. Do mléka se dává tibetská kefírová houbička.

[rozbalit dalších 10 komentářů]4x

Sluncem spálená ramena či záda jsme potírali bílým jogurtem, když nebyla panthenolová pěna, zklidnil, ulevil a rychleji se zhojilo. Takže kefír by působil stejně, ale pravý hustý jogurt na kůži lépe drží.

3x

Já si myslím, že je to mýtus. Když nebývaly k dostání pleťové masky, dělaly jsme si je: žloutek do kvasnic, olivový olej nebo smetana. Vlastně podobné suroviny se kombinovaly všelijak. Ale že bych z toho nějak někdy omládla, tož to ne. Více mi vždycky prospěl dostatek spánku a klid bez nervů. Ale za vyzkoušení nic nedáš. Oplachnout můžeš vždycky.

2x

Kefír je produkt určité skupiby mikroorganizmů,jejichž produkty látkové výměny zcela jistě na zdraví kladně působí.Ať je to zevnitř,tak i na pokožce.Nebude to nějaký totální zásah do celkového špatného stavu organizmu,ale spíše část komplexního působení dalších léčebnžch procesů_

JABRAKA

0x

Jasné, ze pomáha na pleť, ako vela potravin. Najlepsie skusit raz a uvidite vysledok hned.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

Jaký je rozdíl mezi kefírem a zákysem?

anonym

Věčný problém opakování otázek.To se fakt za ty 4 měsíce nedokážeš naučit používat modrou lištu?

Viz odkaz níže, oba odpovídající to už před 101 dny tutově také četli. Odpověď byla natolik vyčerpávající, že absolutně není důvod ani k duplicitě, tím méně k plagiotárství.

Zdroj: http://www.odpovedi.cz/otazky/ dobry-den-je-mezi-temito-nejak y-rozdil

hanulka11

já bych ho použila a přidala bych trošku pr.do peč.A co kefír?Kefír je fermentovaný výrobek a v prodejnách potkáváme nejčastěji dva typy: buď kefír, nebo kefírové mléko. Kefír se liší od ostatních fermentovaných výrobků, protože kromě bakterií mléčného kvašení v něm jsou ještě kvasinky.

Vyrábí se tedy kombinovaným kvašením, což znamená, že kvasinky mohou dělat jednak oxid uhličitý, jednak etanol. Etanolu není v běžných kefírech mnoho. Klasické kefíry, které se kdysi vyráběly, se dělaly v uzavřených lahvích podobně jako šampaňské – byla tam část vzduchu, protřepávalo se to. To už se dnes nedělá.

Většinu výrobků v nabídce prodejen v této oblasti představuje dnes kefírové mléko, v něm je trochu benevolentnější složení, je tam několik druhů kvasinek a mléčných bakterií. Klasický kefír by měl být vyroben z tzv. kefírových zrn a je u něj definováno složení jednotlivých mikroorganismů, které v něm jsou obsaženy.

Na pultech obchodů se objevuje také zákys.

Zákys je hůře definovatelný. Může to být to, co se používá pro očkování fermentovaného výrobku, takže může být smetanový, kefírový. Když se dělá technologicky klasickým způsobem, připravuje se z matečné kultury – matečný zákys.

Provozní zákys se zase přímo dává do připraveného mléka pro výrobu. Může být také jogurtový zákys, to je jogurtová kultura. Pak to může být i vlastní výrobek, nejčastěji se tím myslí mezofilní kultura, která roste při teplotách 20-30 stupňů, což v podstatě znamená smetanová kultura.

Právě smetanový zákys se může použít třeba pro výrobu podmáslí

Zdroj: http://www.coopclub.cz/zakys-p odmasli-kefir-kyska-acidofilni -a-jogurtove-mleko/2683

1Kdo udělil odpovědi palec? Katusa před 3658 dny 0 Nominace Nahlásit

dědapetr

» Zákys vzniká kysáním mléka a smetanové kultury. Má probiotické účinky, čímž pozitivně působí na střevní mikroflóru a zvyšuje obranyschopnost organismu. Pravidelné pití zakysaných mléčných výrobků zlepšuje stav střevní sliznice a celkově upravuje trávení.

Vyrábí se bez příchuti, ale i v mnoha ochucených ovocných variantách. Kyška je termín více méně ekvivalentní zákysu. Je to druh zakysaného mléčného výrobku vznikajícího pomocí smetanové kultury.» Kefír a kefírové mléko jsou kvašené nápoje, které vznikají z mléka a kefírových zrn.

Kefírová zrna obsahují kombinaci specifických mléčných bakterií a kvasinek, které žijí ve vzájemné symbióze. Během prokysávání dochází v malé míře k alkoholovému kvašení a tvorbě vitaminu B. Kefír má svěží a pikantní, lehce nahořklou chuť.

Působí příznivě na trávení, podporuje chuť k jídlu a je lehce stravitelný. Skutečnost, že kefír pění, je dána přítomností oxidu uhličitého, proto také lehce perlí. Kefírové mléko se liší tím, že obsahuje méně kvasinek než kefír.

Víte, že…Domácí kefír mívá oproti kefíru kupovanému v obchodě zhruba desetkrát více probiotických organismů. V procesu výroby komerčních produktů se provádí pasterizace, která jejich počet snižuje.

http://www.chytrazena.cz/…

1Kdo udělil odpovědi palec? Katusa před 3658 dny 0 Nominace Nahlásit

WUGI :

Musím říct, že jsem po dlouhé době zas začala pravidelně pít kefírové nebo acidofilní mléko. Na odpolední svačinu už mě
přestalo bavit jíst jen jogurty a tvarohy, a tak jsem přešla na mléčné
koktejly.

A abych toho využila a dostala do svého těla něco navíc,
začala jsem si je dělat z kefírového nebo acidofilního mléka. A to to víc mě
pak zaujala jedna z reklam, která se mi na mě na Facebooku vyskočila. Byla
to reklama na WUGI – vodní, resp.

mléčný kefír, který si můžete připravit sami
doma a navíc ušetřit i nějakou tu korunu navíc. Neváhala jsem ani chvíli a
řekla si, že tohle musím rozhodně vyzkoušet.

WUGI je novinkou na trhu. Tato značka vznikla
teprve v únoru tohoto roku, ale už teď tuším, že má dlouhou a úspěšnou
budoucnost před sebou.

Je dílem jedné velmi sympatické slečny,
která vystudovala farmacii v Brně, ale než aby lidem předávala v lékárně léky,
které jim jen potlačí symptomy nemoci, rozhodla se jim předat něco víc.

Přišla
s nápadem kefíru, který si může každý připravit doma a věnovat tak chvíli
na zamyšlení o tom, co vlastně do svého těla dáváme. Její kefír není sice tak zázračný
jako léky v lékárně, ale myslím, že spoustě lidí může pomoc především
v prevenci před tím, aby lékárnu vůbec museli navštívit.

  © WUGI

Jak už jsem v úvodu zmínila, tak správná
funkce střev je důležitá pro zdraví člověka. Pokud naše střeva nefungují tak jak
by měly, pak se to může projevit například ekzémy, bolestí hlavy, oslabením
imunitního systému apod.

Budete mít zájem:  Vasektomie: co obnáší tato mužská antikoncepce

Pokud máte nepravidelnou stravu, jíte velké množství
nezdravé stravy, nemáte ve stravě dostatek vlákniny, málo pijete, máte stres,
nedostatek pohybu a spánku, pak si určitě zaděláváte na problém.

Tyto všechny věci mají totiž na naše střeva velký vliv.

Obecně střeva slouží:

  • k trávení přijaté potravy,
  • k odvádění odpadních látek (včetně
    cholesterolu, toxické látky),
  • k syntéze některých vitamínů (skupiny B a
    K),
  • vstřebávání vody, živin a anorganických látek
    (sodík, vápník, železo),
  • jako bariéra proti patogenním mikroorganismům
    a má také imunitní funkci.

A proto, aby naše střeva fungovala, tak je
dobré jíst pravidelně, dodávat do těla plnohodnotnou stravu obsahující dostatek
vlákniny, dostatečně pít a pravidelně konzumovat látky obsahující „přátelské
bakterie“, tzv. probiotické potraviny.

Těmito potravinami jsou například
kvašené potraviny (zelí, kimčchi, okurky, …

), miso (japonská sójová pasta, ze
které se připravuje tradiční polévka s tofu a nori řasou), jogurty
s živými kulturami, kombucha (fermentovaný čaj) nebo právě podmáslí, kefírové
nebo acidofilní mléko.

Mléčný kefír WUGI

Mléčný kefír si můžete připravit
z kravského, kozího případně i rostlinného mléka. Nejlepší volbou je
čerstvé bio mléko, které není pasterizované, a tak se v něm můžou mikroorganismy (kefírové
kultury) lépe tvořit.

Tyto mikroorganismy požírají cukr, ať už ten
mléčný nebo (v případě vodního kefíru) vámi přímo přidaný a rozkládají ho na
mléčnou kyselinu a jiné vedlejší produkty.

Tímto způsobem tak vzniká lehce perlivý nakyslý mléčný nápoj,
který v našich střevech hubí právě ty škodlivé patogenní mikroorganismy a
zvyšuje imunitu organizmu. Mikroorganismy také produkují enzymy, které navíc
pomáhají lépe trávit.

Velkou výhodou mléčného kefíru je to, že ho obvykle dobře
snášení lidé citliví na laktózu. A jaké další výhody mléčný kefír má? O tom
se můžete dočíst přímo na blogu WUGI – 7 výhod kefíru. 

Mléčný kefír WUGI se prodává v balení 3x5g. Jeden sáček vám vystačí k vytvoření asi 30-35 litrů kefíru v průběhu 4-5 týdnů.
Jeho příprava je velmi jednoduchá, ale, jelikož se jedná o „živé organismy“, úspěch nemůže být 100% zaručen.

Obsah sáčku vsypete do 1 litru nejlépe čerstvého plnotučného mléka
v bio kvalitě, nádobu pevně uzavřete, ale je dobré, aby láhev nebyla úplně
plná, aby byl v láhvi vzduch navíc.

Sklenici necháte při pokojové teplotě odstát
přibližně 48 hodin a kefír máte hotový.

Vodní kefír je nejlepší do 2 dnů zkonzumovat,
ale myslím, že s tím nebudete mít problém. Má sladko-kyselou chuť a je
příjemně osvěžující, pokud si ho navíc dáte do lednice. V létě do něho
můžete přidat čerstvé ovoce, mátu, pár kostek ledu, ale i teď přes zimu
bude jistě příjemnou změnou v pití obyčejné vody nebo čaje. A další
inspiraci, jak využít vodní kefír najdete opět na blogu WUGI.

Samozřejmě, pokud připravujete kefír přes
léto, může se vám stát, že ho budete mít hotový dříve. Nebo v případě
opravdu velkého přehřátí se vám může mléko zdrcnout až na tvaroh a syrovátku, ale
to není vůbec na škodu.

Obě části můžete bez problému také zkonzumovat. Pokud
naopak jste horkokrevní a máte doma pod 20°C, pak se vám může stát, že si na
kefír budete muset ještě o nějakou tu hodinu navíc počkat.

Dále také záleží na
kvalitě použitého mléka.

Já jsem kefír připravovala asi 57 hodin.
Použila jsem mléko, které jsme měli právě doma, což bylo plnotučné čerstvé
mléko, ale ne v bio kvalitě. A jaký byl výsledek? Kefír se povedl. Byl spíše tekutější než ten, co znám z obchodu.

Měl lehce
nakyslou chuť, další den se mi zdál ještě o něco více kyselejší (obecně logicky
platí, že čím delší je doba fermentace, tím kyselejší kefír bude). Co se týká
chuti, tak mi i příteli chutnal. Měl možná lehce odlišnou chuť než ten kupovaný
a člověk si musel chvíli na jeho chuť zvykat, ale oba jsme se shodli, že nebyl
špatný.

Já bych si ho asi připravila spíše jako
součást koktejlu, než abych si na něm samotném pochutnala (vodní kefír mě hold
oslovil více).

Hotový kefír je potřeba nejlépe do 2 dnů zkonzumovat. K 100ml hotového
kefíru totiž jednoduše dolijete mléko a za 48 hodin v pokojové teplotě už
máte zase další várku kefíru. Takto můžete pokračovat až 30 krát.

Vodní kefír od WUGI

WUGI mě zaujal především díky vodnímu kefíru,
o kterém jsem dříve neměla tušení, ale teď už vím, že má stejně blahodárné
účinky na střevní mikroflóru jako ten mléčný. Jen do sebe dostanete o dávku
bílkovin méně.

Hodí se pro všechny vegany, lidi trpící alergií na laktózu a
lepek, protože je bez lepku, laktózy (samozřejmě, když je vodní, že? :)), bez
GMO, sóji, ale naopak obsahuje stejně prospěšné mikroorganismy jako ten mléčný.

Rozdílem je v tom, že do vody, ze které kefír připravujete, musíte přidat cukr (ať
už klasický rafinovaný nebo třtinový), pár kapek citrónové šťávy (nebo plátek
citrónu) a hrstku sušeného nesířené ovoce (fíky, brusinky, …) nebo ještě lépe lyofilizovaného
ovoce.

Sušené ovoce pomůže ve vytváření mikroorganismů a pustí do kefíru
příjemnou chuť. Pokud zvolíte ovoce lyofilizované, bude chuť i barva ještě
výraznější.

Vodní kefír je nejlepší do 2 dnů zkonzumovat,
ale myslím, že s tím nebudete mít problém. Má sladko-kyselou chuť a je
příjemně osvěžující, pokud si ho navíc dáte do lednice. V létě do něho
můžete přidat čerstvé ovoce, mátu, pár kostek ledu, ale i teď přes zimu
bude jistě příjemnou změnou v pití obyčejné vody nebo čaje. A další
inspiraci, jak využít vodní kefír najdete opět na blogu WUGI.

Jak se dařilo s vodním kefírem mě? Na
jeho přípravu jsem použila stejnou láhev od mléka, takže tam zůstal malý
prostor pod víčkem. Přidala jsem 3 lžíce obyčejného cukru, hrstku brusinek, pár
kapek limetkové šťávy a nechala jsem ho 48 hodin odstát.

Tady opět platí, že čím
déle budete vytvářet kefír, tím bude méně sladký.  Po
otevření kefír příjemně perlil.

Dokonce brusinky zbarvily vodu lehce dorůžova a
chuť? No, kefír jsme během chvíle vypili, takže jsem si schovala 200ml a čekám
zase na další várku.

Vodní kefír je nejlepší do 2 dnů zkonzumovat,
ale myslím, že s tím nebudete mít problém. Má sladko-kyselou chuť a je
příjemně osvěžující, pokud si ho navíc dáte do lednice. V létě do něho
můžete přidat čerstvé ovoce, mátu, pár kostek ledu, ale i teď přes zimu
bude jistě příjemnou změnou v pití obyčejné vody nebo čaje. A další
inspiraci, jak využít vodní kefír najdete opět na blogu WUGI. Vodní kefír je nejlepší do 2 dnů zkonzumovat,
ale myslím, že s tím nebudete mít problém. Má sladko-kyselou chuť a je
příjemně osvěžující, pokud si ho navíc dáte do lednice. V létě do něho
můžete přidat čerstvé ovoce, mátu, pár kostek ledu, ale i teď přes zimu
bude jistě příjemnou změnou v pití obyčejné vody nebo čaje. A další
inspiraci, jak využít vodní kefír najdete opět na blogu WUGI.

Na
další dávku tedy použijte 200ml hotového vodního kefíru, přidáte opět cukr,
citrón a ovoce a můžete pokračovat ve výrobě.

  © WUGI 

Musím říct, že dělám spoustu recenzí různých
výrobků. Některé jsem zkusila a třeba některé mě příliš nezaujaly, některé byly
dobré a chutnaly mi, ale už jsem si je vícekrát nekoupila, protože mě až tolik
nezaujaly a do svého jídelníčku jsem je nepotřebovala pravidelně zařazovat.

Musím přiznat, že v přípravě mléčného kefíru budu muset ještě vychytat nějaké drobné mouchy, ale ten vodní kefír je tak originální a přesně takový výrobek, který se
do mého běžného stravování skvěle hodí, že věřím, že u něj dlouho zůstanu. Navíc
když jeho výroby je tak jednoduchá a navíc mě baví experimentování s jeho
chutí.

Tak neváhejte a běžte ho taky zkusit a do komentářů mi pak napište,
jestli jste z něj byli stejně nadšeni jako já.

O potravinách…

čerpáno:  internet a odborné články

Topinambur hlíznatý je trvalka s hlízovitým oddenkem, nazývaná někdy také „malá slunečnice“. Lodyha dorůstá obvykle kolem dvou metrů, je přímá, lysá, nebo drsně chlupatá, nahoře větvená.

Listy jsou většinou vstřícné, vejčité, zúžené v křídlatý řapík, hrubě pilovité, na lící drsné, na rubu bělavě pýřité, horní o něco menší než spodní. Květ je žlutý, terčovitý, typický pro slunečnici, ale nepoměrně menší.

Plodem je nažky velká pět milimetrů, lysá nebo chlupatá, s 1 až 4 brvitými štětinkami.

Čeleď: Asteraceae – hvězdicovité

Původ: Topinambur pochází ze Severní Ameriky a je pěstován jako krmivo. Často zplaňuje. Na Zlínsku, v okolí Moravy a Dřevnice vytváří husté porosty.

  • Sklizeň: Sklízíme hlízu, méně často list nebo nať.
  • Použití: Topinambury obsahují, vedle vody, kvalitní olej, vlákninu, esenciální aminokyseliny, polysacharid inulin, vitaminy, zejména vitamin C, kyseliny jablečnou, jantarovou a citronovou a řadu minerálních látek, z nichž nejdůležitější je draslík.
  • Topinambury jsou především dietní potravinou, mimořádně vhodnou pro děti, rekonvalescenty a staré osoby, také pro diabetiky.

Pravidelná konzumace topinamburů má výrazný protirevmatický účinek, mírní žlučové koliky – uvádí činnost žlučníku do harmonie s ostatními orgány. Zmírňuje také těhotenské křeče a nevolnost.

Vysoký obsah draslíku činí z topinamburů dobrý odvodňovací prostředek při otocích nejrůznějšího původu. Topinambury dovedou regulovat menstruaci a snižují riziko potratu, resp. předčasného porodu.

Mají také prokazatelný protiastmatický účinek a snižují hladinu zejména LDL cholesterolu.

Topinambury nelze sušit. Jelikož jde zejména o potravní doplněk, není určené dávkování. Většinou je konzumujeme syrové nebo tepelně upravené.

Při podávání topinamburů nejsou známy žádné kontraindikace ani nežádoucí účinky.

Budete mít zájem:  Vitamíny Pro Děti V Sirupu?

Topinambury lze použít v homeopatii na přípravu šťávy nebo tinktury, které lze skladovat delší dobu a lze ji také pravidelně a přesně dávkovat. Užívá se stejně jako v jiné podobě.

V některých případech dochází k záměně pojmu inulin a inzulin. Inulin je polysacharid, vytvářející zásobní látky (namísto škrobu) u řady rostlin z čeledi hvězdicovitých.

V rostlinách je nejčastěji rozpouštěn v buněčné šťávě a hromadí se nejčastěji v podzemních orgánech. Např. kořen čekanky obsahuje kolem 15% inulinu, u pěstovaných druhů až 50%.

Kořen pampelišky až 40%, hlízy jiřiny kolem 25%.

Inulin je hygroskopický bílý prášek bez chuti a bez zápachu, rozpustný v horké vodě a nerozpustný v etanolu. Otáčí rovinu polarizovaného světla doleva a jeho hyrdolýzou vzniká fruktóza.

Inzulin je hormon produkovaný parenchymem Langerhansových ostrůvků ve slinivce břišní, který výrazně zasahuje do přeměny sacharidů a řídí hladinu krevního cukru. Kromě inzulinu tvoří pankreas řadu trávících fermentů. Inzulin je vytvářen výhradně živočichy, nikoli rostlinami. Vysokou hladinu inzulinu mají například žraloci nebo velryby.

Syrovátka je žlutozelená tekutina, která zbyde po sražení mléka. Syrovátka je vlastně mléčné sérum, které se získává po odstranění kaseinu z mléka.

V praxi to vypadá asi tak, že se mléko úmyslně srazí a vznikne tuhá část kasein, což je v podstatě tvaroh a tekutá část, které se občas říká mléčné sérum, což je syrovátka.

Takto se získává obyčejná sladká syrovátka, která ale rozhodně není vhodná k doplnění příjmu bílkovin a snižování hmotnosti. Je tomu tak proto, že ve většině případů obsahuje pouze okolo 12 % bílkovin a přes 60 % sacharidů.

Syrovátka obsahuje vitamíny B1, B2, B6, B12, dále obsahuje i vitaminy C a E.

Z minerálních látek to jsou hlavně hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek, niacin, biotin, pak také bílkoviny a rovněž některé tělu prospěšné kyseliny, jako je kyselina listová a pantotenová. Obsahuje také laktózu, takzvaný alergizující mléčný cukr.

Proto by si měli alergici a lidé s nesnášenlivostí mléčného cukru dát velký pozor na konzumaci syrovátky. Velké množství solí je zase nebezpečné pro lidi, kteří mají potíže s ledvinami.

Účinky syrovátky na organismus. Syrovátka lidskému tělu prospívá nejen vnitřně, ale i vnějším použitím.

Při vnitřním užití pomáhá odvádět toxické látky z organismu, podporuje činnost ledvin, upravuje metabolizmus, zlepšuje látkovou výměnu a účinně napomáhá snižování cholesterolu.

Zabraňuje zánětům žaludku a střev, dodává tělu důležité minerály, proto by na ni neměli zapomínat zejména sportovci. Je nízkokalorickým nápojem i potravinou, vhodná při snižování nadváhy a velmi vhodná pro těhotné ženy, jelikož nesnižuje hladinu vápníku a odvodňuje.

Při vnějším užívání má syrovátka protizánětlivé účinky, proto je vhodná na citlivou pleť. Také je vhodná na každodenní mytí při akné i nespecifických dermatózách, napíná pokožku, prokrvuje a vyhlazuje. Reguluje pH, proto se doporučuje jako přísada do koupelí. Při ekzémech a lupence je doporučeno pití i koupele.

  • Karob jako zdravější alternativa kakaa nebo čokolády 
      
    Karobový prášek je získáván z plodů stálezelené dřeviny Ceratonia Siliqua rostoucí ve Středomoří a je znám také jako svatojánský chléb (podle pověsti se traduje, že tuto potravinu s oblibou jedl svatý Jan) nebo rohovník. Jeho kvality si byli vědomi už ve starověkém Řecku a Egyptě, kde tvořil běžnou součást jídelníčku.Karob se získává z lusků a vyznačuje se především bohatstvím bílkovin, minerálů a vitamínů. Oproti kakau však neobsahuje kofein, alergenní látky, methylxanthiny ani theobromin, a je tedy v porovnání s ním tou zdravější variantou. V karobu jsou bohatě zastoupeny především hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl, co se vitamínů týče pak vitamíny A, B, a D. Kromě toho je přírodním zdrojem aminokyselin (alaninu, prolinu a valinu) a vlákniny.Rozdíly mezi kakaem a karobem jsou patrné i z hlediska obsahu tuků a cukrů. Kakao je mnohem tučnější než karob – zatímco první ze jmenovaných obsahuje až 23 % tuku a pouze 5 % cukru, v případě karobu je to 7 % tuku a až 48 % cukru, proto není nutné ho uměle přislazovat. Kalorická hodnota karobu je přitom asi o třetinu menší, než u kakaa.Karob má navíc příznivý vliv na trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a na rozdíl od kakaa jeho požití nevyvolává zrychlený tep, poruchy spánku nebo hyperaktivitu. Karobová čokoláda tak představuje vhodnou (a pro zdraví mnohem příznivější) náhražku mléčné čokolády, kterou mohou využívat alergici na kravské mléko, ale která tvoří bohatý zdroj živin i pro nealergiky.
  • Kombucha a tibetská houba není totéžKombucha a Tibetská houba mají něco společné. Obě nám díky kvasnému procesu vyrábějí chutný a zdraví velmi prospěšný nápoj. Liší se však prostředím, ve kterém žijí a ve kterém se rozmnožují. Kombuchu vkládáme do slazeného čaje, zpravidla černého či zeleného, Tibetskou houbu dáváme do mléka. Tyto stránky se snaží poskytnout co nejvíce informací těm, kteří se rozhodli pěstovat doma Tibetskou houbu a vyrábět si tak domácí kefír.     Odkud kefír pochází?Kefírová kultura pochází jednak z Kavkazských hor a taky z opatství v Tibetu (tamní kefírová zrna nazývaná Tibetská houba jsou drobnější) a je snad 5000 let stará (kdo dnes zná přesné datum? a koho to vůbec zajímá? prostě je to hodně staré).Co se Kavkazu týká, tak podle legendy daroval kefír příslušníkům ortodoxní církve Aláhův prorok, Mohamed. Kvůli pověře, že „Prorokova zrna“ ztratí svoji moc a sílu, pokud by se ho zmocnili nevěřící, byl přísně střežen před cizinci a byl předáván z generace na generaci a pokládán za součást kmenového bohatství. Cizinci občas dostali ochutnat hotový nápoj, ale samotná kefírová kultura zůstávala tajemstvím. V devatenáctém století začali kefír zkoumat ruští doktoři a začali publikovat vědecké studie o pozitivních účincích kefíru. K získání kefírových zrn prý použili krásnou ženu, která měla obměkčit srdce kavkazského knížete a která po spoustě dobrodružství přivezla do Moskvy první hrnek houbiček.
    Obyvatelé Kavkazu používali kefír pro uchování kozího, koňského nebo kravského mléka bez ledniček (mléko uchovávali v kožených vacích) a díky němu se dožívali extrémně vysokého věku (samozřejmě nejen díky němu – žili na čerstvém vzduchu, pili čistou vodu, měli dostatek pohybu, ..). Některé nemoci (jako tuberkulóza a rakovina) tam byly úplně neznámé. 

Blahodárné účinky tibetské houby

Jakmile se tibetská houba zalije mlékem, spouští se kvasný proces, díky kterému vznikají zdraví prospěšné látky ničící v organismu přemnožené kvasinky a bakterie. Zároveň zabraňují hnití potravy ve střevech a napomáhají odkyselení organismu. Nápoj z tibetské houby má dále tyto léčivé účinky:

  1. * výrazně stimuluje imunitní systém
    * rozkládá v těle cholesterol a chrání tak zdraví srdce
    * reguluje krevní tlak
    * pomáhá při nemocech slinivky, jater, sleziny, ledvin a močových cest
    * slouží jako prevence nemocí trávicího systému
    * léčí žaludeční vředy
    * brzdí vývoj metastázy
    * dodává energii a zabraňuje únavě
    * díky obsahu tzv. přírodních antibiotik hojí záněty
  2. * zabraňuje rychlému stárnutí
  3. Co je na kefíru tak dobrého, že bych ho měl(a) pít?

Nápoj (ať už ten mléčný nebo vodní) zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech, odkyseluje organismus (i když je chuťově kyselý, vyvolává zásaditou reakci organismu), produkuje enzymy, které pomáhají uvolnit ve vodě nerozpustné látky, rozkládá těžce stravitelné látky (rozkládá například laktózu v mléce, a proto ti, pro koho je mléko těžce stravitelné, nemívají s mléčným kefírem problémy). V trávicím traktu se dokáže vypořádat s různými nežádoucími přemnoženými kvasinkami, bakteriemi a viry, stimuluje imunitní systém.

     Co všechno si můžu pomocí kefíru léčit?

Nemoci nervů, vnitřní onemocnění, bronchiální katary, veškeré sklerózy, infarkt myokardu, onemocnění žlučníku, jater, ledvin, infekční žloutenka, žaludeční a střevní onemocnění, průjem, zácpa, nemoci krve, vyrážka, ekzémy, candida (kvasinky). No a protože kefír zlepšuje imunitu a vitalitu organismu, tak se s jakoukoli chorobou lépe vypořádáme a spoustě nemocí se vyhneme. Navíc spousta chorob souvisí se špatným trávením a zácpami.

     Jak často pít kefír a v jakém množství?

Na některých stránkách je možné se dočíst o léčebné kúře, kdy se doporučuje pít kefír po dobu dvaceti dní před spaním, a potom týden vynechat. Osobně nejsem příznivcem těchto odpočítávaných kúr a myslím si, že ani lidské tělo naní tak matematicky založené, aby bylo třeba dodržovat tak striktní kúru.

Nejlepší je pít kefír denně a to v takovém množství, jaké je kařdému příjemné. Někdo pije kefír před každým jídlem, někdo jiný hrnek kefíru ráno a hrnek kefíru před spaním. Pokud ho pijete před spaním, vypláchněte si na závěr pusu nebo vyčistěte zuby, protože některé bakterie v kefíru se kamarádí s kazy.

Také je vhodné jednou za čas na pár dnů vysadit.
Pokud s kefírem začínáte, raději zpočátku pijte menší množství (třeba několik lžiček), aby si tělo postupně zvyklo na některé pro něj neznámé bakterie a kvasinky. V opačném případě můžou nastat různé problémy typu průjem, vyrážka, bolení břicha, které ale po krátké době mizí.

Dalším počátečním problémem bývá i proces detoxifikace organismu, který kefír ve tvém trávicím traktu může nastartovat a pokud se vaše tělo rozhodne zbavit se jedů třeba přes kůži, pak vás asi nemine nějaká ošklivá vyrážka.

Pokud ale vydržíte konzumovat kefír i nadále, časem se i těchto problémů zbavíte – čím víc kefíru pijete, tím se jich zbavíte rychleji, i když bouřlivěji. Hlavně se toho nezalekněte a nepřestávejte s kefírem úplně.

Kefír se ovšem dá nejen pít (a jíst), můžete s ním zevně potírat různé vyrážky a ekzémy. Buď kefírem nebo syrovátkou z kefíru scezenou.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector