Žlutý (medový) meloun a zdraví – na co je dobrý?

Je docela těžké najít něco špatného, ​​co bychom mohli říci o vodním melounu.

Jak můžete nemít rádi něco, co chutná jako dezert, ale hydratuje vaše tělo jako sportovní nápoj, a to vše bez toho, abyste si v břiše rozložili kalorickou bombu? Vodní meloun je tak všestranný a chutný až si nejeden z nás pokládá otázku jestli něco tak dobrého může být i dobré pro naše zdraví? Koneckonců, některé druhy ovoce nejsou pro svůj vysoký obsah cukru tolik doporučované jako jiné. Je meloun jedním z nich? Pojďme se podívat na to, co potřebujete vědět, než si dáte další meloun.

Vodní meloun hydratuje a uklidňuje naše svaly

Žlutý (medový) meloun a zdraví – na co je dobrý?

Vodní melouny milujeme právě pro jejich vysoký obsah vody – přesněji neuvěřitelných 92%! Je to skvělá alternativa k čisté vodě a na rozdíl od citrusů nemá kyselou chuť. Obsahují také vitaminy B pro zvýšení energie a elektrolyty (včetně dusíku). Je to naprosto ideální způsob jak během horkých letních dní doplnit vodu a zároveň se ubránit úpalu.

Mimo tyto výhody také vodní melou obsahuje vzácný druh aminokyseliny známé jako citrulin, který působí zázraky na bolavé svaly. Studie prokázaly, že sportovci, kteří před intenzivním tréninkem pijí melounový džus, mají následující den méně bolavé svaly.

Pití jeho šťávy také může zvýšit sportovní výkon. Když vaše tělo zpracovává citrulin, změní na další aminokyselinu zvanou arginin. Zatímco arginin má mnoho funkcí, primárně zbavuje tělo přebytečného amoniaku.

Jelikož cvičení uvolňuje amoniak do krevního oběhu, může mít vyšší hladina argininu pozitivní vliv při svalové unavě a vyčerpání.

Můžeme sníst velké množství melounu

Žlutý (medový) meloun a zdraví – na co je dobrý?

Obecně je meloun pro naše tělo docela dobrý. Má nízký obsah kalorií a tuků, je přeplněný vitamíny a minerály a díky vysokému obsahu vody je neuvěřitelně osvěžující, zejména v horkých dnech. Byli jsme tedy překvapeni, když jsme zjistili, že je možné to s melounem přehánět :-)Toto ovoce je jedním z nejlepších zdrojů fytonutrientů známých jako lykopen, antioxidant odpovědný za to, že dají dužině charakteristickou červenou barvu. Konzumace antioxidantů může zabránit určitým typům rakoviny a podporuje zdraví srdce. Více než 30 mg denně může způsobit nevolnost, průjem, nadýmání a poruchy trávení. Naštěstí můžete sníst až 600 gramů melounu na jeden zátah, než dosáhnete tohoto bodu.

Nezralý meloun nemá tolik živin

Žlutý (medový) meloun a zdraví – na co je dobrý?

Zralé melouny nejenže chutnají lépe, ale ve skutečnosti obsahují i více živin! The Journal of Food Composition and Analysis testoval vodní melouny čtyř různých zralých stádií: bílé, bílo-růžové, růžové a červeně zralé. Zjistili, že nezralé ovoce nemělo téměř žádný beta karoten a celkově méně živin, zatímco zralé plody měly vyšší hladinu antioxidantů a vitaminu C.

Jak tedy poznat zralý vodní meloun?

Jak tedy poznat zralý vodní meloun? U těchto plodů s tvrdou skořápkou je těžké to říct, ale existuje několik triků, jak si vybrat ten pravý. Když ho zvednete, měl by se zdát těžší, než byste čekali.

Měli byste také lehce zaklepat na slupku, abyste se ujistili, že je uvnitř dutý. Tupý náraz znamená, že je buď příliš přezrálý, nebo nedostatečně zralý. Nakonec, když to otočíte ve svých rukou, najdete místo, kde meloun ležel na zemi.

Pokud je to světle žlutá barva, tak je pravděpodobně tento meloun zralý. Jakákoli jiná barva vám dává znamená sáhnout po jiném.

Při konzumaci melounu se zvyšuje chuť na sex

Žlutý (medový) meloun a zdraví – na co je dobrý?

Zdá se, že toto ovoce působí podobně jako Viagra. Jíst meloun dodává do vaší krve citrulin a uvolňuje krevní cévy podobně jako léky na erektilní dysfunkci. Studie také ukázaly, že konzumace citrulinu může také zvýšit vaše libido. Není přesně určeno, kolik by musel člověk zkonzumovat tohoto lahodného ovoce, aby se tento efekt dostavil, ale podle LiveScience je to pravděpodobně hodně. Konzumace velkého množství melounu může zvyšovat hladinu cukru v krvi a tak by muži s cukrovkou měli tuto léčbu prodiskutovat se svým lékařem ????

Je vodní meloun ovoce nebo zelenina?

Žlutý (medový) meloun a zdraví – na co je dobrý?

Pravděpodobně bychom všichni souhlasili, že meloun je ovoce … kromě těch, kteří ho považují za zeleninu. Věřte tomu nebo ne, existuje živá debata o tom, jak klasifikovat meloun. Jak se věci tak zkomplikovaly? Botanicky vzato, meloun je ovoce a stejně tak i rajčata, které jsou z usnesení Evropského parlamentu označeny také jako ovoce. Semena se totiž vyvíjejí ve vaječníku kvetoucí rostliny místo kořenů nebo listů.

Když se podíváme na meloun z vědeckého hlediska, patří do rodiny Cucurbits, rostlin, které produkují tykvovou zeleninu, jako jsou okurky a dýně.

Stejně jako ostatní zelenina jsou melouny každý rok vysazeny ze semen, sklizeny jedním tahem a zbývající vegetace je odstraněna z pole, takže postup lze opakovat příští rok.

V americkém státě Oklahoma byl prohlášen oficiálně jako zelenina v roce 2007. Podělte se do komentářů, co si myslíte, že to je.

Nebuďte překvapeni, když uvidíte jinou než červenou barvu

Žlutý (medový) meloun a zdraví – na co je dobrý?

Existují stovky melounových odrůd a ne všechny jsou uvnitř červené. Několik typů totiž postrádá lykopen, antioxidant, který dává melounu červenou barvu. Místo toho jsou bohaté na beta-karoten, který jim dodává jasně žlutý odstín nebo mírně oranžový odstín. Bohužel je to téměř nemožné odhalit zvenčí – téměř všechny vodní melouny mají pruhované zelené kůže.

Když nakupujete v obchodě, je nepravděpodobné, že byste si omylem koupili žlutý vodní meloun. Většina trhů nabízí pouze jeden nebo dva druhy melounu, které jsou záměrně červené.

Pokud na farmářském trhu najdete odrůdy jako Desert King, Tender-Gold, Yellow Baby nebo Yellow Doll, zkuste je – žluté a oranžové vodní melouny jsou sladší a více medové než červené odrůdy.

Navíc vypadají docela dobře a jsou skvělým způsobem, jak udělat dojem na společnost u večeře.

Víte, jak správně skladovat čerstvé ovoce a zeleninu?

Meloun je ideální na hubnutí

DALŠÍ MOŽNOSTI NA HUBNUTÍ ZDE

Melouny, ač se jim říká často ovoce pro jejich sladkost, jsou vlastně zelenina. Melounů, které patří do čeledi tykvovitých jako třeba okurky, je mnoho druhů – dělí se podle barvy a tvaru. Dvě hlavní skupiny jsou vodní melouny a cukrové melouny.

Vodní meloun je u nás oblíbenější – pod tmavě zelenou slupkou má červenou dužinu s černými jadérky. Obsahuje asi 91 % vody a jeho energetická hodnota je přibližně 140 kJ na 100 g dužiny.

Cukrové melouny na jí na stejné množství dužiny asi 230 kJ – jejich plody jsou menší, žluté či zelenavé se světlezelenou nebo oranžovou dužinou.

MYSLETE ALE TAKÉ NA ZDRAVÍ. VÍCE ZDE

Cukrový meloun má mnoho odrůd – například ananasový meloun má stejnou barvu slupky jako vodní, rozdíl je v barvě dužiny, která je žlutá a chutná jako ananas. Honeydew – tzv.

medový meloun má zase žlutou kůru a zelenou dužinu – hodí se k parmské šunce či lososu. Cantaloupe je nejmenší ze všech druhů melounů, voní také jako ananas a podává se často s vanilkovou zmrzlinou.

Ananas a papáju též připomíná meloun Charentais s meruňkově zabarvenou dužinou. Nádherně vypadá meloun Galia, s křížovitou žilnatinou na slupce. 

Melouny se konzumují jako předkrm, nebo jako dezert po jídle. Hodí se při přípravě ovocných salátů a bowlí, do salátů s drůbežím masem nebo šunkou, k sýru i krabímu masu. Chutné jsou rovněž špízy s melounem – například s hroznovým vínem a sýrem. Osvěžující je rovněž sorbet z melounu, nebo ledový pohár. Meloun totiž chutná zejména dobře vychlazený. 

Semínka – třeba z přípravy sorbetu nebo polévky – nevyhazujeme, dají se opražit a jíst – obsahují důležitou vlákninu.

HUNBOUT ZDRAVĚ, VÍCE ČTĚTE ZDE

Smlsněte si s námi na melounu

Tip: Ovocné saláty s melounem můžeme podávat v „misce“ z melounu – vydlabané melounové slupce. 

Ovocný salát s melounem Potřebujeme čtvrtku vodního melounu, 150 g jahod, 80 g rybízu (nebo angreštu), jablko, pomeranč, med na přislazení, 150 g kysané smetany a 50 ml vaječného koňaku. Ovoce pokrájíme na kostičky a přelijeme smetanou smíchanou s koňakem, kterou můžeme přisladit medem. 

Melounový salát Žlutý (cukrový) a menší červený (vodní) meloun nakrájíme na kostičky a přidáme na kostičky nakrájené 2 kiwi. Smícháme a přelijeme pak zálivkou z citrónové šťávy, medu a trošky vody. Zdobíme meduňkou. 

Melounový sorbet Malý vodní meloun vydlabeme – dužinu bez peciček rozmixujeme se 100 g moučkového cukru a šťávou z jednoho citrónu a v plastové nádobě necháme zmrazit. Během mrazení se má promíchat. Podává se přelitý vínem či sektem, anebo minerální vodou. 

Budete mít zájem:  Oženil se s náhradnicí

Polévka z galia melounu Potřebujeme malý žlutý galia melounek, citrón, pomeranč, 200 ml jablečného moštu a ovoce na ozdobu (pár jahod, malin…).

Melounek zbavíme semínek a rozkrájíme na plátky, které rozmixujeme s moštem. Do namixované polévky zamícháme na kousky nakrájené dílky pomeranče a citrónu a dáme chladit na několik hodin do ledničky.

Polévku podáváme ozdobenou na talíři ovocem.

Žlutý (medový) meloun a zdraví – na co je dobrý?

Tip Moda.cz: Melounová lahůdka

Dokonalou lahůtkou je podávat cukrový meloun k sušenému masu (salámu). Mezi uzeninami dnes již běžně narazíte na různé italské sušené šunky, Schwarcwaldskou šunku a další. A kombinace bílé bagety s tímto druhem salámu a s cukrovým melounem je naprosto dokonalá. Můžete z těchto ingrediencí připravit i lákavé jednohubky.

HUBNUTÍ RYCHLE A ZDRAVĚ

Zbožíznalství – Meloun

MELOUN je nesprávně považován za ovoce. Patří totiž podobně jako například okurka, tykev nebo cuketa mezi zeleninu do čeledi tykvovitých – na rozdíl od nich se ale konzumuje stejně jako ovoce.

  • Melouny se rozdělují na dva základní druhy
  • MELOUN VODNÍ – Lubenice obecná – latinsky Citrullus lanatus,anglicky watermelon,francouzsky pastèque (melon d´eau), italsky cocomero, německy Wassermelone nebo španělsky sandia (melón de aqua).
  • MELOUN CUKROVÝŽlutý meloun – latinsky Cucumis melo, anglicky Melon (sweet melon), francouzsky melon, italsky melone, německy Zuckermelone nebo španělsky melón.

Šťavnatý, aromatický, osvěžující…

Slovo meloun pochází z řečtiny a v překladu znamená „velké jablko“. Velmi oblíbený je především v horkých letních dnech a měsících – osvěží, zažene žízeň i pocit hladu… Má navíc dokonce i účinky na ženskou krásu.

Původ a historie

Melouny se pěstovaly již před 4 000 lety v Persii a Egyptě. Dokazují to různé archeologické nálezy, fosilie vodního melounu byly prokazatelně například v rakvi z doby Nové egyptské říše. Důkazy o výskytu těchto velkých plodů ve Středomoří se zachovaly také na nástěnných malbách v Pompejích.

Melouny se později přes jihovýchodní Indii dostaly až do Evropy. V 15.století se objevily ve městě Cantalupo nedaleko Říma, a v roce 1495 je poprvé ochutnali ve Francii. Španělé je pak převezli i za oceán až do Nového světa.

Současnost

Vodní meruny pocházejí z Afriky, melouny cukrové v teplých oblastí Asie. V současné době se ale pěstují v oblastech s teplejším klimatem téměř po celém světě, poměrně často i ve slunných částech Evropy. Velká část produkce pochází ze zemí kolem Středozemního a Černého moře a z oblastí Balkánu.

Vodní melouny se pěstují nejvíce v Turecku, dalšími významnými producenty jsou Itálie, Řecko, Španělsko, Kypr a Izrael.

Cukrové melouny na trhu jsou nejvíce z Číny, Turecka, Íránu, Španělska, USA a Mexika.

Melouny se pěstují dokonce i v České republice, především ve vinařských oblastech Moravy na jižních svazích, kde se jim poměrně daří. Melouny jsou totiž náročné na teplo, špatně snáší kolísání teplot, delší dešťové srážky a silný vítr a takové extrémní klimatické podmínky se v těchto oblastech vyskytují jen výjimečně.

Mnoho odrůd melounů je vhodných k pěstování ve sklenících, a to jak ve velkoprostorových, tak i v domácích.

Vzhled, chuť, vůně…

Oba základní druhy melounů – vodní i cukrové – mají kulatý nebo oválný tvar a tuhou slupku, která chrání vnitřní vodnatou dužninu.

Vodní melouny jsou ve většině případů větší než melouny cukrové. Slupka – kůra – je hladká, telená, místy může mít i nažloutlá místa.

Dužnina je z 90 až 93 % tvořena vodou, má červenou až rudou, u některých odrůd žlutou barvu. Je sladká a aromatická s množstvím malých semínek. Vyšlechtěny byly už ale i odrůdy bez semen.

Plody dosahují váhy až 15 kilogramů, do obchodní sítě se ale dodávají ve váze od 2 do 5 kilogramů.

Cukrové melouny mají mnohem více odrůd než melouny vodní. I tyto druhy melounu mají tuhou vnější slupku a uvnitř dužninu. Liší se od sebe podle jednotlivých skupin a odrůd vzhledem, barvou, chutí, vůní i vodnatostí dužniny a množstvím jadérek.

Odrůdy

  1. Melouny se rozdělují na dva základní druhy
  2. – meloun vodní
  3. – meloun cukrový

Meloun vodní

je ve většině odrůd podstatně větší než meloun cukrový, slupka je zelená a hladká, červená, rudá nebo žlutá dužnina obsahuje i více vody.

Na světě existuje několik stovek odrůd, mnohé z nich je možné bez větších problémů pěstovat i našich klimatických podmínkách.

Crimson sweet je nejznámější a nejžádanější odrůda vodního melounu. Plody jsou oválně kulaté s hladkou slupkou, která je tmavě zelená a má nepravidelné světle zelené pruhy.

Dužnina má zářivě červenou barvu, je sladká a šťavnatá s množstvím větších semínek a typickou melounovou vůní. Plody můžou dorůst až do váhy 15 kilogramů.

Dozrávají už na začátku září a při dobrém uskladnění vydrží až do listopadu.

Colorado Preserving je pozdní odrůda vodního melounu, která pochází z USA a vyznačuje se velkým množstvím plodů o váze až 6 kilogramů na jedné rostlině. Kůra oválných plodů je světle zelená s tmavým žíháním, dužninu mají velmi chutnou a šťavnatou s jasně červenou barvou a průměrným množstvím středně velkých semen.

Golden Crown má původ v USA a je to pro pěstitele velmi zajímavá raná odrůda především vzhledem k její odolnosti a nepříliš velkým nárokům. Plody jsou menší, kulovité, na neroubovaných rostlinách dorůstají do váhy 3 kilogramů. Mají žlutou slupku a křehkou chutnou a velmi sladkou červenou dužninu se středně velkými semeny.

Lajko II je raná, velmi úrodná a proti nepříznivým podmínkám odolná odrůda vyšlechtěná na Slovensku. Patří k nejvíce pěstovaným melounům v České republice. Povrch tmavě zelené slupky je hladký, dužnina je sladká a šťavnatá, semena jsou menší. Plody o váze 3 až 7 kilogramů dozrávají od poloviny srpna a jsou poměrně trvanlivé.

Yellow Doll patří do skupiny vodních melounů se žlutou dužninou. Je to pěstiteli velmi oblíbená raná odrůda s velmi chutnými plody. Slupka je tmavě zelená a hladká, dužnina příjemně sladká, šťavnatá a aromatická s průměrným množstvím středně velkých semen. Může se bez problémů pěstovat i v horších klimatických podmínkách.

Seedless melon je nová odrůda vodního melounu vyšlechtěná ve Francii, která má od ostatních běžných vodních melounů liší především tím, že nemá žádná semínka. Jejich pěstování ale zatím není příliš rozšířené a jsou poměrně drahé.

Meloun cukrový

má stovky odrůd, které se od sebe odlišují v barvách, ve struktuře slupky i dužniny, množství jader a samozřejmě i v chuti a vůni.

Dělí se do tří základních skupin

Kantalupské mají plody s větší hladkou a většinou hnědou slupkou. Dužnina je aromatická, pevná, středně sladká s většími nebo velkými semeny. Jsou to nejstarší odrůdy cukrových melounů, je prokázáno, že už v 15.století se pěstovaly ve městě Cantalupo nedaleko Říma.

Síťové jsou sladké melouny s typickou sítí korkovitých nepravidelných vystouplých proužků na slupce, která má světlou až tmavě hnědou barvu. Plody jsou menší i středně velké, dužnina podle odrůdy oranžová, lososová, světle zelená i bílá, pevná a aromatická.

Medové patří v současné době mezi nejoblíbenější cukrové melouny. Mají hladkou slupku která je u většiny odrůd zbarvena do různých odstínů žluté barvy. Dužnina je pevná, velmi sladká a šťavnatá, nevýrazně aromatická. Plody dosahují váhy od 1 do 3 kilogramů.

Melouny z jednotlivých skupin pěstitelé vzájemně kříží a tak vznikají další odrůdy cukrových melounů, které už nelze jednoznačně zařadit.

Bradavičnatý meloun z kantalupské skupiny má hnědou hrubou slupku s nápadnými nepravidelnými tmavě zelenými pruhy. Dužnina je tmavě oranžová, sladká, mírně voňavá a menším množstvím semen.

Charentaiský meloun ( Cavailon ) z Francie je nejlahodnější z kantalupských melounů. Světle zelená s tmavými pruhy a drobnými hrbolky se u zralých plodů zbarví do žluta. Dužnina je měkká, šťavnatá, oranžová, sladká a intenzivně, ale příjemně aromatická se středním množstvím poměrně velkých tmavých semen.

Early sweet se vyznačuje lososově zbarvenou dužninou se sladkou chutí, příjemným aroma a malým množstvím středně velkých semen. Patří do skupiny síťových melounů a tak má kulaté plody s hnědou typickou síťovanou slupkou.

Honey rock patří do skupiny síťových melounů. Plody jsou mírně oválné, mají typickou zvrásněnou slupku hnědé barvy. Dužnina je tmavě oranžová, velmi sladká a aromatická se středním množstvím světlých větších semen.

Galia je síťový melou typické hnědé barvy a struktury slupky, vyšlechtěný v Izraeli. Pevná sladká a aromatická dužnina je pod slupkou světle zelená a směrem k středu plodu se barví do bílé, má málo velkých světlých semínek.

Žlutý medový meloun je nejznámější a na trhu nejžádanější z této skupiny. Má oválný tvar, jeho slupka je jasně žlutá a poměrně hladká, dužnina s malým množstvím semen je sladká, pevná a velmi šťavnatá.

Budete mít zájem:  Test margarínů: Čím méně tuku, tím více vody

Honey dew má kulaté středně velké plody s hladkou matnou světle žlutou slupkou. Patří do skupiny medových melounů s oranžovou sladkou pevnější aromatickou dužninou a velkými světlými jádry.

Ogen je meloun téměř kulatého tvaru, který vznikl křížením síťového a kantalupského melounu v Izraeli. Plody jsou menší, sladké a aromatické s tmavě žlutooranžovou barvou slupky, zelenou dužninou a mnoha velkými semeny.

Zdraví a vitamíny

Melouny jsou nejen chutné a osvěžující, ale i velmi zdravé, protože obsahují mnoho cenných vitamínů a minerálních látek.

Vodní melouny obsahují v dužnině 90 až 93 % vody a minimální množství cukrů. Mají od 15 do 30 kilokalorií na 100 gramů a jsou tedy nízkokalorické.

Cukrové melouny mají méně vody a více cukru než melouny vodní. Jejich energetická hodnota je 50 až 53 kilokalorií na 100 gramů dužniny.

V melounech obsahují vitamín C a vitamíny skupiny B, betakarotén, kyseliny listovou, jablečnou a citronovou, dále přírodní cukry a z minerálních látek železo, mangan, draslík, vápník, hořčík, zinek a jód.

Vitamín C podporuje imunitu a celkový dobrý zdravotní stav. Vitamín B6 je potřebný pro syntézu bílkovin v lidském těle a B3 pro okysličování organismu. Betakaroten se v lidském těle přeměňuje na vitamín A, který je důležitým antioxidantem. Kyselina listová významně ovlivňuje tvorbu krve. Všechny ostatní vitamíny, přírodní cukry a minerální látky, které melouny obsahují, jsou zdrojem tzv.

rychlé energie. V kombinaci s vitamíny a ostatními látkami také pozitivně ovlivňují krevní oběh, činnost srdce, mozku, nervů i svalů, a tak velmi kladně působí na celkovou fyzickou i duševní kondici. Jemná vláknina dužniny posilují stěny střev a podporují trávicí systém. Melouny mají detoxikační a také zeštíhlující účinky. Jsou silně močopudné a tak vhodné i při léčení potíží s ledvinami.

Použití melounu v gastronomii

Melouny se nejčastěji konzumují čerstvé v tzv. syrovém stavu. Často se také používají do ovocných salátů, chutné jsou i v salátech zeleninových se sýrem a ořechy. Rozmixované nebo nakrájené se přidávají do alkoholických i nealkoholických koktejlů

  • Z méně sladkých a vodnatých odrůd – například z melounů medových – můžeme připravit i chutné dezerty s tvarohem nebo jogurtem.
  • Melouny se používají i jako dekorace při přípravě různých míchaných nápojů, kdy se plátek plodu dává na okraj skleničky.
  • Vychlazený meloun je v horkých dnech velmi osvěžující a navíc lidské tělo doplní důležité látky, které se z něj vylučují pocením.
  • Opilý meloun

Opilý meloun je zvláštní alkoholická pochoutka. Připravuje se velmi jednoduše – do celého melounu se vytvoří otvor, do kterého se pomocí trychtýře nalije alkohol ( nejčastěji rum nebo vodka ), případně se do plodu láhev hrdlem zapíchne, nebo se do dužniny alkohol vstříkne pomocí injekční stříkačky. Meloun se pak na den odloží do lednice a alkohol se postupně spojí v vodnatou dužninou…

Medový meloun s parmskou šunkou

Ve Francii a v Itálii je oblíbený vynikající chutný a jednoduchý předkrm, kdy se podává cukrový medový meloun s parmskou nebo jinou sušenou šunkou…

Jak a podle čeho vybírat

Sezóna zrání melounů v Evropě trvá od června do srpna, plody z jiných oblastí světa lze koupit po celý rok.

Existuje několik možností, jak při nakupování celých vodních melounů poznat, zda jsou zralé – žádná z nich ale nezaručuje stoprocentní úspěch. Při poklepání na meloun by se měl ozvat dutý zvuk, a při stisku v dlaních by měl vydávat vrzavý zvuk. Pokud zní při poklepání intenzivně dutě, je plod nejspíš přezrálý.

Jistotu zralého melounu máme při koupi rozkrojeného plodu, ale ten je nutné nejpozději druhý den zkonzumovat, protože pak začne kvasit.

Při nákupu cukrových melounů je situace poněkud jednodušší. Plod by měl mít typickou sladkou vůni, slupka v místě květního lůžka mírně poddajná. Na aroma se ale nemůžeme spolehnout u melounů medových.

Obecně při nákupu všech druhů melounů platí, že nekupujeme plody ovadlé, povrchově nějak poškozené a vzhledem k velikosti velmi lehké. Nejkvalitnější plody střední velikosti mají váhu od 2 do 2,5 kilogramů.

Spotřeba, zrání, skladování

Celé plody melounů je možné skladovat 2 až 3 měsíce nejlépe při teplotě 5 stupňů Celsia a vlhkosti vzduchu 85 až 90 procent. Po celou dobu skladování ale plody zrají. Svoji původní chuť mají přibližně 2 až 3 týdny, pak se především chuťové vlastnosti mění k horšímu.

Rozkrojené nebo povrchově narušené plody je nutné zkonzumovat do 2 dnů. Dužnina se totiž velmi rychle kazí.

Zajímavosti

Melouny a mužská potence

Melouny obsahují citrulin, který významně ovlivňuje potenci u mužů. Má vliv na uvolnění stěn tepen a tak dochází k lepšímu prokrvení penisu a erekci. Citrulin je nejvíce ve slupce a v bílé části dužniny, která je těsně pod kůrou. Meloun by se proto měl jíst i s touto bílou částí dužniny.

  1. Přísloví o melounech
  2. – perské: „Kdo sní meloun, musí počítat s osvěžením.“
  3. „Pokud nemáš na chléb, nekupuj melouny!“
  4. – balkánské: „Dva melouny si nedáš pod jedno podpaždí.“
  5. – arabské: „Do lidí a do melounů nevidíš…“
  6. – italské: „Do melounů a do žen nevidíš…“
  7. – francouzské: „Ženy a melouny jsou neprůhledné.“
  8. Hranatý meloun

Někteří pěstitelé občas jako raritu vypěstují hranatý meloun tak, že plod nechají růst v nějaké hranaté nádobě, které přizpůsobí tvar. Tyto melouny jsou na trhu poměrně drahé a jedná se u nich pouze o vzhledovou změnu, která na chuť, vůni a šťavnatost nemá žádný vliv,.

Léčivé účinky

  • Meloun
  • – má pozitivní vliv na imunitní systém člověka
  • – pročišťuje organismus, aktivuje látkovou výměnu
  • – čistí ledviny a močový měchýř
  • – pomáhá proti překyselení a pálení žáhy
  • – pročišťuje krev, zlepšuje krevní oběh a činnost srdce
  • – pozitivně ovlivňuje mozek a nervový systém
  • – působí na správnou funkci a regeneraci svalů
  • – udržuje pokožku svěží a hebkou
  • – přispívá k zmírnění celulitidy
  • – zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů

Meloun je silně močopudný a používá se při léčbě ledvinových potíží, kdy je potřeba často vylučovat moč. Může dokonce dojít i k vyplavení menších ledvinových kamenů.

Meloun může mít i nežádoucí účinky. Při konzumaci většího množství samotného melounu se nedá vyloučit průjem.

Meloun se nedoporučuje konzumovat společně s jinými potravinami, protože přibližně 30 minut trvá, než se dostane do střev a v kombinaci s jinými potravinami – především mléčnými výrobky – by v žaludku mohlo dojít ke kvašení. Při konzumaci melounu by se také neměly pít vychlazené nápoje.

Meloun – Wikipedie

Další významy jsou uvedeny na stránce Meloun (rozcestník).
Dva kultivary melounu cukrového – kantalup a kanárský meloun

Meloun (slovo pochází z řečtiny a znamená „zralé jablko“) je druh plodové zeleniny[1] patřící do čeledi tykvovitých, běžně ale bývají plody se sladkou dužinou řazeny mezi ovoce. Z botanického hlediska je meloun bobule.[2] Na světě se pěstuje mnoho druhů melounů, jež mají různou barvu i tvar.

Melouny se dělí na dvě hlavní skupiny, a to vodní meloun (botanicky lubenice obecná, Citrullus lanatus) a cukrový meloun (botanicky meloun cukrový, Cucumis melo).[1] Meloun cukrový se řadí do rodu Cucumis společně s okurkou setou (Cucumis sativus).

Meloun je složen z povrchové části, která chrání měkkou vodnatou dužninu uvnitř plodu. U vodních melounů je velká část vnitřního tělesa tvořená vodou a může dosahovat 90 až 93 %.

[1] Jedná se poměrně o nízkokalorickou potravinu, která obsahuje od 15 do 30 kcal/100 g a vydatné zdroje kyseliny listové, jablečné a citronové. Mimo organických látek obsahují také značné minerální složky jako například železo, či vápník.

Nejznámější meloun v Česku je vodní meloun s typicky červenou dužninou, ve které se nachází značné množství semínek.

Pěstování

Rostoucí vodní meloun

Melouny se pěstují převážně v teplejším klimatu po celém světě. Na vyšší teploty je náchylná rostlina převážně v době klíčení. Po vyklíčení se objevuje malá rostlinka. Samotný meloun vzniká z květu po opylení. K mateřské rostlině je přichycen silným stonkem.

Melouny lze úspěšně pěstovat i na území Česka v teplejších oblastech převážně vinařských oblastí. Vodní melouny jsou náročné na teplo, nesnáší kolísání teplot, přílišné a dlouhé srážky a silné větry.

Pro jeho pěstování jsou vhodné převážně humózní půdy, které jsou velmi dobře zásobené živinami. Podobně i cukrový meloun je potřeba pěstovat na jižních svazích v kukuřičných oblastech Moravy, které jsou chráněny před větry. Má proto zastoupení v moravské kuchyni.

Budete mít zájem:  Fotogalerie: Foodparade chystá na víkend ten nejlepší program

Samozřejmostí je pěstování v malém v umělých sklenících.[3]

Občas se jako rarita vypěstuje hranatý meloun,[4] který se pěstuje v hranaté nádobě, která mu propůjčí svůj tvar. Takovéto melouny jsou většinou poměrně drahé a jedná se pouze o estetickou změnu, která nemá na chuť vliv.

V současnosti jsou melouny pěstovány na celém světě v příhodných klimatických podmínkách. V Evropě mezi výrazné producenty patří Itálie, Řecko, Španělsko, Kypr a také Izrael (který ale neleží v Evropě).

Historie

Původní výskyt

Dnes se předpokládá, že původně rostl v oblastech subtropické Afriky, odkud byl následně rozšířen do Asie. Veliká variabilita druhů v Asii však vedla dlouho k názoru, že krajinou původu byla právě Asie, ale tato verze není již dnes plně podporována.

Jeho přímé archeologické doložení ve starověkých kulturách je výjimečné, např. ze starověkého Egypta je znám vodní meloun pouze z jednoho ojedinělého nálezu v rakvi z doby Nové říše.[5] Jeho rozšíření do oblastí Středomoří proběhlo někdy kolem 6.

století, které postupovalo s postupem islámu, jenž ho doporučoval jako postní jídlo. V 15. století se právě společně s misionáři dostává z Arménie poprvé do západní Evropy. Jejich pěstování bylo soustředěno v papežském hradě Cantalupe, které dalo i těmto plodům jméno, když se někdy používá název kantalupy.

Oproti tomu se předpokládá, že ve východní Evropě byly cukrové melouny pěstovány již někdy ve 4. až 2. století př. n. l.

Pěstování

Pěstování melounů má mnohatisíciletou tradici, když byly pěstovány již přibližně před čtyřmi tisíci lety Peršany,[1] kteří pak dále rozšířili přes východní Indii melouny dále do Evropy.

Dobové důkazy o jejich pěstování ve Středomoří se dochovaly i na nástěnných malbách v pohřbeném městě Pompeje, které bylo zasypáno sopečnou erupcí.

Následná válečná tažení a obchodní cesty rozšiřovaly pěstování melounů dále po Evropě až se dostaly cukrové melouny roku 1495 do Francie.

Druhy melounů

Existují dva hlavní druhy melounů, vodní meloun (lubenice obecná) a meloun cukrový.

Vodní meloun

Vodní meloun
Související informace naleznete také v článku Vodní meloun.

Vodní meloun (správně nazýván lubenice obecná)[6] je druh, který je tvořen načervenalou vodnatou dužninou (pokud je meloun zralý) a zelenou kůrkou. Ve vnitřku dužniny se nachází rovnoměrně rozmístěná semena. Vodní meloun obsahuje v průměru 91 % vody, což se stává vítaným zavodňujícím zdrojem pro organismus. Původem pocházejí z oblastí Afriky, kde je do dneška hojně pěstován. Mohou dosahovat až váhy okolo 15 kg, ale uvádí se, že nejlepší plody ke konzumaci mají hmotnost okolo 2 kg.[1]

Nejtěžší známý meloun na světě vážil 159 kg, melouny okolo 100 kg nejsou výjimkou.[7]

Vodní melouny jsou tvořeny vyjma vody dále cukrem v podobě fruktózy, bohaté zdroje vitamínu C.

Povrch vodního melounu má typicky zelenou barvu se světlými a tmavými pruhy v závislosti na odrůdě. Vnitřní dužnina je pak sytě červená až rudá, ale je možné zakoupit odrůdy i se žlutým vnitřkem.

Meloun cukrový

Cukrový meloun
Podrobnější informace naleznete v článku Meloun cukrový.

Zvaný též honeydew je druh melounu s typicky žlutou dužinou a zelenou kůrou, který je často konzumován společně s parmskou šunkou, lososem a nebo se sladkým vínem. Od melounu vodního se liší jak chutí a barvou, tak i vzhledem rostliny, které má výrazně zakulatěnější listy a menší plody. Plody obsahují průměrně 6-8 % cukru (převážně sacharózy). Jedná se o jednoletou poléhavou rostlinu, která dorůstá až 150 cm. Jedná se o teplomilnou rostlinu, kterou zničí již první mrazy a pokud dojde k poklesu pod 10 °C rostlina zastavuje asimilaci živin. Vznikají dva páry květů — samčí a samičí v poměru 1:20 až 30. Po odkvetení vzniká plod, který může mít různou velikost a tvar v závislosti na druhu a dlouhý až 1 metr. Povrch plodu má pak korkovitě síťovaný vzor s hrbolky připomínající bradavice, ale může být také zcela hladký.

Kultivary cukrového melounu

  • Ogen: Malý kulatý hybrid, vyšlechtěný v Izraeli, odkud pochází i jeho jméno.
  • Charentais: Meloun s oranžovou sladkou a vonnou dužinou. Barva slupky je zelenobílá.
  • Kantalup: Meloun pocházející z Asie. Má sladkou dužinu a voní jako ananas. Slupka je podobná druhu Gallia.
  • Honeydew: Meloun s jemnou chutí a světle zelenou dužinu. Barva slupky žlutá.
  • Gallia: Meloun pocházející z Asie. Je nezaměnitelný svojí slupkou, která je rozpraskaná jako kůra stromu. Barva slupky se při zrání mění od zelené do zlatožluté.

Původce infekce

V létě 2011 se řezy cukrového melounu staly původcem listeriózy ve Spojených státech, na kterou k říjnu 2011 zemřelo dvacet tři osob.

Konzumace

Džus z vodního melounu

Melouny jsou silně močopudné, což se využívá při léčení ledvinových potíží, kdy je potřeba časté vylučování moči jako například u ledvinových kamenů. Plody mají i vysoký podíl vitamínu A, dále pak vitamíny řady B (B1, B2, PP či P), vitamín C a další minerální prvky.[8] Některé další studie ukazují, že melouny mají blahodárný vliv i na stimulaci krevního oběhu, uklidňuje organismus. Jemná vláknina dužniny pak posiluje stěny střev a současně podporují slabě i vylučování stolice, což pozitivně působí proti zácpě. Díky vysokému obsahu vody pomáhá stabilizovat poměr vody a soli v organismu. Díky vysokému obsahu vitamínů, karotenoidů a organických kyselin pak působí antioxidačně. Mezi antioxidanty řadíme z obsažených živin vitamíny A, B2, C, karotenoid lykopen a tripeptid glutathion. Ze zdravotního hlediska se může významně projevit, pokud půda melounů obsahuje zinek, jód, selen a hořčík. Nedoporučuje se při velké konzumaci melounu popíjet vychlazené nápoje a kombinovat jeho konzumaci s mléčnými výrobky.

Melouny se sklízejí na konci léta v červenci nebo v srpnu; a že je plod již zralý, se pozná podle toho, že stopka u plodu pomalu zasychá a při poklepu prsty zní lehce dutě. Pokud zní silně dutě napovídá to, že meloun je již nejspíše přezrálý. Pokud se zralý meloun stiskne v dlaních, vydává vrzavý zvuk.

Plod je možné skladovat v celku několik týdnů, ale během této doby dochází neustále ke zrání plodu, což má za následek změnu jeho chuťových vlastností. Pokud je ale porušena jeho celistvost, dochází k rychlému kažení dužniny.

Plísně ale časem prorůstají i do celistvého melounu, a to zejména z části, kterou se na poli dotýkal země. Pokud tedy zjistíme nežádoucí chuťové změny, meloun již nekonzumujeme.

Melouny je tedy dobré podkládat na poli plastovou mřížkou nebo slámou, podobně jako podkládáme jahody.

Konzumace s alkoholem

Meloun se využívá i jako dekorační prvek při přípravě míchaných nápojů jak nealkoholických tak i alkoholických, když se jeho plátek umísťuje na okraj skleničky.

Zvláštností je příprava alkoholického pokrmu nazvaného „opilý meloun“,[9] kdy se do melounu vytvoří díra a do ní se pomocí trychtýře nalije alkohol (často vodka[10] nebo rum), či se případně do něho láhev zapíchne nebo se použije injekční stříkačka.

Odloží se na den do lednice a alkohol se postupně naváže na vodnatou dužninu, která se následně konzumuje.

Meloun v literatuře a lidové slovesnosti

  • „Nemáš-li na chléb, nekupuj melouny!“ – perské přísloví
  • „Kdokoliv sní meloun, musí počítat s osvěžením.“ – perské přísloví (každý musí počítat s důsledky svých činů)
  • „Dva melouny si nedáš do jednoho podpaždí“ – balkánské přísloví
  • „Do lidí a do melounů nevidíš.“ – italské přísloví
  • „Do melounů a do žen nevidíš.“ – arabské nebo italské přísloví

Odkazy

Reference

  1. ↑ a b c d e Meloun – Vodní (Citrullus lanatus) [online]. Vegetarian.cz [cit. 2008-02-03]. Dostupné online. 
  2. Oddělení: Krytosemenné rostliny [online]. Chytrak.cz [cit. 2008-02-11]. Dostupné online. 
  3. Popis kategorie – Meloun [online]. Zelené údolí [cit. 2008-02-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-03-09.

     

  4. První hranatý meloun v Británii [online]. Enviweb.cz, 2006-08-11 [cit. 2008-02-03]. Dostupné online. (česky, anglicky) 
  5. ↑ STROUHAL, E. Život starých Egypťanů. Praha: Panorama, 1989. 327 s. ISBN 80-7038-089-6. S. 155. 
  6. meloun vodní, lubenice obecná [online]. Atlas květin [cit. 2008-02-04]. Dostupné online. 
  7. ↑ http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/heaviest-watermelon
  8. Meloun [online]. Vegetarian.cz [cit. 2008-02-03]. Dostupné online. 
  9. ↑ karmik. Meloun třikrát jinak [online]. MineralFIT.cz, 2006-07-23 [cit. 2008-02-03]. Kapitola Opilý meloun. Dostupné online. 
  10. Vodka v melounu [online]. Český rozhlas, 2006-05-31 [cit. 2008-02-03]. Dostupné online. 

Externí odkazy

  • Obrázky, zvuky či videa k tématu meloun na Wikimedia Commons
  • Slovníkové heslo meloun ve Wikislovníku
Autoritní data

  • BNE: XX529474
  • BNF: cb12567665g (data)
  • LCCN: sh85083446
  • MA: 2910401276
  • NDL: 00574048

Portály: Gastronomie | Rostliny | Zahrada a zahradnictví

Citováno z „https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Meloun&oldid=20427329“

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector