Zázračné koření pro boj s rakovinou

Skořice je úžasné koření, jehož vůněprostě tak nějak patří k podzimu, jablečným koláčům, ale klidně i do šálku horké kávy. Již od dávných dob slouží skořice jako přírodní lék a prevence mnoha chorob a potíží. Skořicí proto nemusíte šetřit – naopak, užijte si ji v různých jídlech i nápojích a podpořte tak své zdraví!

Pravidelná konzumace skořice má pozitivní vliv především na paměť, soustředění a pozornost! Dokonce se prokázalo, že výrazně snižuje riziko Alzheimerovy choroby. Stejně účinná je v boji proti psychickým potížím, jakými jsou deprese, úzkosti, podrážděnost či bolesti hlavy. Přidejte špetku skořice do své ranní kávy a uvidíte, že výsledky se jistě brzy dostaví.

2. Skořice posiluje srdce

Skořice působí jako prevence srdečních chorob. Lékařské výzkumy dokázaly, že skořice výrazně snižuje negativní vliv nezdravé stravy na funkci a stav srdce a celého kardiovaskulárního systému. Obdobný vliv má také další koření, například kurkuma.

Zázračné koření pro boj s rakovinou

3. Skořice napomáhá hubnout

V kombinaci se zdravou stravou a pravidelným pohybem může skořice pomoci v redukci hmotnosti. Skořice totiž zrychluje metabolismus a reguluje hladinu cukru v krvi, a to rozhodně stojí za vyzkoušení. Přidejte špetku skořice do ovesné kaše, ovocného salátu či jiné zdravé svačinky.

4. Skořice zlepšuje trávení

Skořice zlepšuje stav střev a pomáhá zabránit nejrůznějším zažívacím problémům včetně syndromu dráždivého tračníku a chronických obtíží. Věděli jste, že špetka skořice skvěle ochutí i zeleninové a luštěninové polévky?

Zázračné koření pro boj s rakovinou

5. Skořice je prevencí rakoviny

Pravidelná konzumace skořice zabraňuje růstu a šíření rakovinných buněk. Skořice kontroluje hladinu cukru v krvi, obnovuje zdravý metabolismus a harmonizuje biologické procesy v těle. K tomuto účelu Vám skvěle postačí půl lžičky skořice rozmíchané v ovesné kaši nebo ve sklenici mléka.

6. Skořice pomáhá během PMS

Skořice je bohatým zdrojem manganu, a tak se stává vhodnou prevencí fyzických i psychických obtíží spojených s PMS. Stejný účinek mají například banány, tmavá čokoláda, ořechy, avokádo, mandlové mléko a jogurty.

Zázračné koření pro boj s rakovinou

7. Skořice posiluje dásně

Skořice je jednou z nejčastěji užívaných přísad ústních vod a žvýkaček – má totiž vynikající antibakteriální vlastnosti, díky kterým zuby i dásně chrání před poškozením a navíc zlepšuje dech.

8. Skořice vyživuje pokožku

Díky zmíněným antibakteriálním vlastnostem skořice pomáhá zmírnit svědění a zarudnutí kůže a je skvělým prostředkem v boji proti akné. Jelikož skořice produkuje teplo, je vhodná také k nejrůznějším masážím, při kterých zmírňuje bolest a ztuhlost svalů a kloubů. Léčivé účinky se dostaví při pravidelné konzumaci přibližně čtvrt až půl lžičky skořice denně.

Zázračné zlaté koření. Kurkuma prospívá celému organismu | Dobrá chuť

V současné době se zkoumá jestli může sloužit jako prevence v boji proti některým druhům rakoviny včetně rakoviny tlustého střeva, prostaty, prsu a rakoviny kůže. V tradiční čínské a ájurvédské medicíně se používá pro podporu trávení a při pálení žáhy. Kurkuma je ale také skvělým přírodním mozkovým dopingem a brání jeho poškození.

Kurkuma je velmi známé koření pocházející z Indie, odkud také se také vyváží většina světové produkce. Indové přezdívají kurkumě „svatý prášek“ a velmi si ji cení. Používají ji při léčení ran a infekcí.

Vzniklo i mnoho vědeckých studií, které potvrzují léčivé účinky tohoto zlatého koření. Kurkuma má antibakteriální, antioxidační, protinádorové, antivirové, antibiotické účinky. Obsahuje velké množství vitaminu C a E.

Velkou výhodou kurkumy je, že ji můžete konzumovat denně.

Zázračné koření pro boj s rakovinou

V kuchyni ji můžete použít do polévek, kuskusu, těstovin, ale i na ochucení vody. Stačí rozpustit lžičku mleté kurkumy v teplé vodě a ochutit ji citronovou šťávou. Můžete také pokrájet čerstvý kořen do studené vody.

Kurkuma má jemnou nahořklou chuť, jídlu dodá žluté zabarvení a podpoří jeho chuť, není příliš ostrá, a tak je vhodná i pro ty, kterým nedělá dobře chilli.

Kurkuma je nejdůležitější složkou kari – dodává mu charakteristickou žlutou barvu.

Nápoj, který stimuluje imunitní systém a pomáhá při nachlazení během chřipkové epidemie. Kurkuma je přírodní antibiotikum antivirotikum a čistí organismus.

  • sklenice kokosového mléka (či jiného)
  • půl čajové lžičky kurkumové pasty
  • lžíce organického kokosového oleje
  • skořice
  • med

Sklenici mléka přivedeme do varu, ale nevaříme, přidáme kurkumu a necháme trochu vychladnout , přidáme med. Je vhodné použít trochu olivového oleje nebo jiného kvalitního oleje.Zázračné koření pro boj s rakovinouKurkumová pastaPasta je jednoduchá na přípravu. Smíchejte na malé pánvičce čtvrtinu sklenice kurkumy, půlku čajové lžičky pepře a půl sklenice převařené vody. Zahřejte na slabém ohni a míchejte dokud vám nevznikne pasta – zhruba pět minut. Poté pastu vložte do skleněné nádoby, počkejte až vychladne a skladujte v lednici. Pasta vydrží v tomto stavu měsíc i déle.

Alternativně proti rakovině

Před lety jsem vyslechl zajímavé povídání jednoho brněnského známého. Vyprávěl o svém dědovi, kterého ve věku asi padesáti let poslali onkologové domů s rakovinou slinivky a tím, že má ještě asi dva měsíce života, tak ať prý je s tráví s rodinou… Ten člověk byl ale bojovník.

Vzpomněl si, že kdysi v mládí mu vesnická kořenářka, které pomáhal sbírat a vykopávat kořínky, povídala o až zázračných účincích pampelišky. Používala z ní všechno, od kořene přes květ až po listy. Připravovala čajovou směs „na játra, trávení, trudovitost, revma a vůbec“. Mimo jiné ale zmínila, že ,,smetánka léčí cukr i zlou nemoc a boláky“.

Zastávala přesvědčení, že „Pánbůh všude nasadil bylinky, které pomáhají těm, kteří bydlí v místě jejich výskytu. Netřeba hledat na východě a v cizích zemích, máme tady všechno, co potřebujeme, jen to znát a najít,“ povídala.

Ten člověk neměl co ztratit, a protože bylo jaro a všude plno pampelišek, rozhodl se pro radikální přístup – příštího půl roku nejedl nic jiného, než salát, syrovou zeleninu a hlavně pampelišky… Pil hodně výluhu ze strouhaného kořene, mladé listy neobsahující mléko používal jako salát; květy jedl jen tak, a navíc si z nich připravoval medem slazený sirup.

Když se pán, který měl dávno nežít, nakonec na naléhání rodiny vypravil na kontrolu do nemocnice, udivení lékaři konstatovali , spontánní uzdravení“, jako vždy, když nemohou najít nebo „ze zásady“ od- mítají jiná, rozumnější vysvětlení… Ten muž pak žil ještě dlouho plným zdravým životem, a když zemřel, bylo mu hodně přes 80 let.

Na to vyprávění už jsem zapomněl, ale nedávno mi na internetu padl do oka článek zmiňující prakticky navlas stejný příběh: John di Carlo, 72letý onkologický pacient, podstoupil intenzivní léčbu agresivní chemoterapií. Neúspěšní lékaři ho pak poslali domů umřít v kruhu nejbližších. Zvolil poslední možnost a rozhodl se pro samoléčbu čajem z pampeliškového kořene. 0 4 měsíce později byl tento muž v remisi (ústupu rakoviny).

Zachránci, po nichž šlapem

Zatímco medicína ještě stále používá velmi lukrativní a zřídkakdy úspěšné toxické chemoterapie, šlapeme po kytce rostoucí všude, kterou se všemi prostředky sveřepě snažíme vypudit z našich kultivovaných trávníků.

Pampeliška obecná (Taraxacum officinale), známá i pod názvem smetánka lékařská (slovensky: púpava lekárska), je jednou z nejrozšířenějších bylin v našem okolí. Mnozí vyhledávají exotické byliny nebo čaje nabízené za mnohdy nehorázné ceny.

Přitom všechno, co potřebujeme, roste všude kolem nás, jen to znát a najít.

Čínští a indičtí lékaři, o jihoamerických šamanech nemluvě, mají vůči nám, civilizovaným Evropanům, obrovskou výhodu: jejich tisícileté zkušenosti s bylinami nebyly brutálně potlačeny fanatiky katolické církve.

Obrovská spousta léčitelů a léčitelek byla brutálně povražděna v rámci proslulé direktivy Malleus maleficarum (Kladivo na čarodějnice). Na východě se to tak docela nepodařilo a bylinami se ve velkém rozsahu léčí.

A vyléčí, čímž vzniká problém – brání to v odbytu jedovatých chemických sloučenin v pestrobarevných krabičkách, jimž se přezdívá „léky“…

Probouzející se věda

Tým výzkumníků – Pamela Ovadje, Caroline Hamm a Siyaram Pandey z Department of Chemistry and Biochemistry, University of Windsor, Windsor, Ontario, Canada, a Windsor Regional Cancer Centre, tamtéž, publikoval 17.

února 2012 odbornou práci pod názvem Efficient Induction of Extrinsic Cell De- ath by Dandelion Root Extract in Human Chro- nic Myelomonocytic Leukemia (CMML) Cells [1] (Účinné odumírání cizích buněk v případech lidské chronické Myelomonocytické leukemie (CMML), navozené použitím extraktu z kořene pampelišky.

Výtah v úvodu článku uvádí:
Chronická myelomonocytická leukemie (CMML) je heterogenní onemocnění nejen nesnadno diagnostikovatelné a klasifikovatelné, ale také vysoce odolné vůči léčení.

Dostupné formy terapie pro toto onemocnění nevykázaly významné efekty a u pacientů se vůči nim už brzy po jejich zahájení rychle vyvíjí resistence. Tyto okolnosti vedou k velmi špatné prognóze pozorované u pacientů s CMML, při střední délce přežití mezi 12 a 24 měsíci po rozpoznání nemoci.

Tato studie se proto věnuje zhodnocení selektivního působení přírodního výtažku z kořenů pampelišky při přivození programovaného úmrtí u linií agresivních a rezistentních buněk CMML.

Jinak řečeno – skutečnost, že výtažek nebo čaj z pampeliškového kořene hubí mnohé rakovinové buňky, je už dlouho známá. Obsahuje látky, které v těle vybudí nebo zmnoží přítomnost látek spouštějících či obnovujících v mitochondriích rakovinových buněk apoptózu, programovanou smrt.

Jde o mechanizmus spouštěný při opotřebení buňky, která se takto sama likviduje, spáchá sebevraždu a na jejím místě ji nahradí nová. V buňkách postižených rakovinou tato funkce ,,spí“ a to je příčina jejich zhoubného množení.

Cílem zmíněného výzkumu bylo určit stupeň ohrožení ostatních, tedy zdravých buněk lidského těla.

Nebudu napínat – prokázalo se, že je nulový – kořen smetánky lékařské žádné vedlejší účinky nemá. A přitom staví do pozadí všechny zkoušené zdraví ničící vražedné chemoterapie.

Obsah vysoce odborné a kontrolované práce kanadských výzkumnic by daleko přesáhl rámec článku, zájemci najdou odkaz na anglický originál v odkazech. Zde naleznete igrafy, mikroskopické záběry a další přesvědčivé důkazy.

Odkazovaná stránka mimo jiné obsahuje i řadu dalších souvisejících odkazů.

Co staré bylinářky jen tušily

Pampeliška je přes široké léčebné použití velmi zanedbávána. Užívá se na různé stavy, zejména při poruchách trávicího a vylučovacího ústrojí.

Je močopudná, podporuje tvorbu a vylučování žluči, potlačením poruch trávení a svými detoxikačními účinky brání sekundárním následkům poruch správného vylučování, jako jsou ekzémy, alergie, trudovitost a jiné přidružené ,radosti“.

To všechno je známé už stovky let a bylo vysledovatelné takříkajíc okem. Moderní výzkum ale ukazuje, že rozsah léčivých schopností smetánky lékařské je mnohem, mnohem větší.

Výtažek nebo čaj z kořene pampelišky působí na rakovinové buňky velmi rychle, účinky se projevují už po nemnoha hodinách. Na zdravé buňky žádné škodlivé účinky nemá, ostatně ani při jiném použití se o nich nikdy nehovořilo.

Květy pampelišky obsahují mnoho vitamínů a minerálů jako vitamín B,, B,, B, vitamín C, železo, vápník, draslík, zinek, hořčík a kyselinu listovou.

Například 55 gramů pampeliškových květů obsahuje cca 53 % minimální denní dávky vitamínu Ka denní dávku vit. A.

Pampeliškový čaj
Přibližně 1 až 2 čajové lžičky sušeného pomletého nebo jemně nastrouhaného čerstvého kořene spaříme 2,5 dl vroucí vody a necháme přibližně 15 minut odstát.

Připravit se dá i studený výluh, nejlépe v dobré destilované vodě.

Čaj se pije po několik měsíců 2 až 3 krát denně, pro lepší trávení nejlépe před jídlem a může být nahrazen také přímým užíváním kořene – například sušeným mletým kořenem pampelišky v tobolkách.

Dobrým doplňkem může být salát z mladých pampeliškových listů, které ještě neobsahují větší množství hořčiny. Obohatí i běžně připravované saláty a našemu trávení určitě neuškodí.

A ještě jeden poznatek: u pokusných zvířat, kterým byl podáván vodný roztok kořene pampelišky, se nepodařilo vybudit rakovinu známým a užívaným způsobem…
Jinými slovy – užívání s největší pravděpodobností působí profylakticky, tedy jako velmi účinná prevence!

Zdroje:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmdarticles/PMC281857/(CMML) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22647733 (pankreas)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21234313 (melanom)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20849941 (leukémie) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18425335 (rakovina prsu a prostaty) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10408234 (prevence)

text: – GO -. foto: Shutterstock.com

zdroj: Nová Regena

Zázračné koření pro boj s rakovinou

Pampeliška je osvědčeným přírodním zdrojem antioxidantů. To jsou látky, které chrání celý náš organismus před reaktivními volnými radikály a vznikem tzv. oxidačního stresu.
Tinktura slouží jako výborná pročišťovací kúra pro játra a ledviny. Pomáhá zbavovat tělo toxinů, snižuje hladinu cukru, cholesterolu a krevního tlaku.

Sedm koření, které Vám pomohou udržet zdraví

Zázračnou složkou kari je podle vědců především kurkuma, která kari dodává typicky žlutou barvu. Vděčí za to kurkuminu, který blokuje rakovinné bujení. Výzkum provedený v roce 2007, který byl zveřejněn v British Journal of Cancer, prokázal pozitivní vliv kurkuminu při léčběrakoviny jícnu.

Vědci zjistili, že likvidace rakovinových buněk začíná už čtyřiadvacet hodin po konzumaci kurkuminu. Pozitivní vliv kurkuminu se projevil i při rakovině tlustého střeva, prsu, prostaty a plic.

Kurkuma má také velmi silné ochrané účinky na játra.

Jedná se o silný antioxidant, který má i mnoho dalších pozitivních účinků na náš organismus.

Pokud použijete při přípravě masa rozmarýn, snížíte tím množství rakovinotvorných látek (heterocyklických aminů) vznikajících při vaření. K tomuto závěru dospěli vědci, kteří svůj výzkum zveřejnili na počátku letošního roku v magazínu Journal of Food Science.

Kromě toho rozmarýn pomáhá zvyšovat aktivitu detoxifikačních enzymů a jeho kladný vliv se projevil i v boji proti rakovině prsu a kůže.

Pokud používáte rozmarýn na vaření, je nutné pro jeho účinnost použít čerstvou bylinku – maximálně 2 měsíce od utržení. Jinak ztrácí svoji léčivou schopnost. Bylinky neztrácí svoji účinnost, pokud jsou z nich vyráběny tinktury (tzn.jsou vylouhované v alkoholu). Mimo jiné podporuje rozmarýn funkci žlučníku a jater.

Bazalka je odborníky doporučována jako prevence rakoviny prsu. Vyplývá to z výzkumu, který si v roce 2006 nechala zpracovat American Association for Cancer Research (AACR). V tomto koření se totiž Zázračné koření pro boj s rakovinounachází silné antioxidanty, protizánětlivé, antimikrobiální a protiplísňové složky.

Bazalka se osvědčila i v časných stádiích rakoviny prsu, kdy zpomalovala růst tumoru. Pozor však, řeč je o bazalce posvátné (Ocimum sanctum) a nikoli u nás běžnější bazalce pravé(Ocimum basilicum). Bazalka posvátná má o něco výraznější a ostřejší chuť a je běžně k dostání v zahradnictvích.

Vědci z Nottingham University už v roce 2007 zjistili, že kapsaicin obsažený v chilli papričkách může za určitých okolností zabíjet rakovinové buňky. Molekuly kapsaicinu se dokáží navázat na rakovinové buňky a odstartovat u nich sebezničující proces.

Ke zmenšení tumoru došlo v případě rakoviny plic a slinivky. Jako prevence se osvědčily chilli papričky i u rakoviny žaludku.

Podle studie z letošního roku, kterou provedl National Cancer Institute, je však konzumace chilli papriček nevhodná v počátečních stádiích melanomu. Kapsaicin totiž údajně růst kožních nádorů urychluje.

Kapsaicin má skvělé účinky na celkovou stimulaci trávicího traktu. Doporučuje se např. i u žaludečních vředů.

Kmín zaujímal po staletí důležité místo v medicíně Asie, Evropy i Afriky. Používal se zejména proti nadýmání, vysokému krevnímu tlaku a na podporu ledvin. Jenže výzkum provedený v roce 2009 v Kimmel Cancer at Jefferson ve Filadelfii zjistil, že kmín je i velmi silným antioxidantem a dosahuje zajímavých výsledků v boji proti rakovině.

Vědci jeho příznivý vliv potvrdili u rakoviny tlustého střeva, rakoviny prsu, stejně jako u rakoviny slinivky.

Zázvor by do svého jídelníčku měly zařadit především ženy. Podle vědců z University of Mochigan Comprehensive Cancer Center je totiž zázvor nedostižným prostředkem v prevenci i boji s rakovinou vaječníků. Dokáže nejen účinně zabránit jejímu rozvoji, ale doposud provedené výzkumy ukazují, že umí zpomalit i rychlost rakovinového bujení.

Čerstvý zázvor přidaný do jídla pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a podporuje krevní cirkulaci.Jak je výše zmíněno, pro ženy je to skvělé koření.

Skořice je jedním z nejstarších koření v lidské historii. Zmiňuje se o ní dokonce i bible a po staletí se používala nejen jako koření, ale i jako lék. Vědci ale teď zjistili, že skořice obsahuje naprosto výjimečné množství antioxidantů. Ceněná je zejména pro svůj obsah polyfenolů.

Pokud byste porovnali stejnou hmotnost borůvek a skořice, skořice jich obsahuje pětadvacetkrát více. Nejenže tak skořice působí jako prevence proti rakovině, ale navíc dokáže potlačovat i rakovinové bujení.

Dokáže totiž blokovat takovou angiogenezi, tedy novotvorbu krevních kapilár, které dodávají tumoru živiny a kyslík potřebné k jeho růstu.

ZDROJ:

http://ona.idnes.cz/sedm-koreni-ktera-pomohou-i-v-boji-s-rakovinou-f4c-/zdravi.aspx?c=A101102_124514_zdravi_bad

Do článku jsme přidali i nějaké vlastní poznámky – kurzívou.

Výtažek z bodláku dokáže „vyhladovět“ rakovinu

Ten bodlák roste na kdejakém rumišti, ale už středověké kořenářky věděly, že ostropestřec mariánský pomáhá nemocným lidem. Nad léčivými vlastnostmi této rostliny nyní bádají čeští vědci. Ze semínek získávají substanci silybin, kterou pak přetvářejí do mimořádně nadějného léku na rakovinu.

Tento bodlákový výtažek nyní v laboratořích zdokonaluje tým profesora Vladimíra Křena z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ve spolupráci s odborníky z olomoucké Univerzity Palackého.

Princip spočívá v tom, že silybin nádor doslova vyhladoví. Jinak řečeno: zabrání vývoji cév, které tumor vyživují. „Cévy zaniknou anebo se vůbec nevyvinou, takže nádor odumře,“ vysvětlil Vladimír Křen.

Rakovinný nádor už v raném stadiu vysílá do okolí „hladové“ stresové signály. Ty pak tělo donutí, aby k nádoru vystavěl vyživovací cévní cestu.

„Nádor si prostě na organismu vynutí, aby ho živil. A když tomu zamezíme, může tumor už v raném stadiu odumřít. Jinak po vzniku vyživovacího cévního řečiště začne rychle růst, a může dokonce do krevního oběhu pouštět své buňky. Nádor tak metastázuje,“ říká Křen.

Vědci dokončují testy svých bodlákových substancí na buňkách. A protože jsou mimořádně slibné, chtějí ještě letos přejít k ověřování léčivých účinků preparátu na myších zasažených rakovinou.

„Ke zkouškám na nemocných lidech a k hotovému léku bychom se mohli dopracovat, pokud půjde vše dobře, asi tak do deseti let. Je to ještě dlouhá, ale velmi nadějná cesta,“ upozorňuje Křen.

Již teď je však jasné, že jde o ryze českou, šetrnou metodu léčby pevných typů nádorů s minimálními či nulovými vedlejšími účinky. S jedinou výjimkou – silybin nezabírá na leukemii. A ještě v něčem je tato metoda výjimečná. Může doplňovat klasickou chemoterapii, která sice nádor zabíjí, ale oslabuje zároveň imunitu člověka. Silybin nádor oslabí a chemoterapie jej dorazí.

Roubování čaje na bodlákExperti z Mikrobiologického ústavu prověřují i další nadějné cesty, jak zvýšit účinnost protirakovinné substance z ostropestřce. Například zelený čaj obsahuje velmi podobné protirakovinné látky.

„Snažíme se molekuly zeleného čaje kombinovat s těmi bodlákovými. Pokud se tento štěp při roubování uchytí, může náš lék působit na rakovinu účinněji,“ vysvětluje šéf laboratoře.

Výzkum českých badatelů má v zahraničí natolik velký ohlas, že se koncem tohoto týdne v Praze bude konat mezinárodní konference o substancích, jejichž léčivé vlastnosti jsou podobné bodláku ostropestřci mariánskému.

Mnozí z pozvaných expertů spolupracují s Mikrobiologickým ústavem, jako například ti z Francie či Španělska. A Čechům se hlásí i další vědci, kteří chtějí jejich nové nadějné látky testovat.

Online prodej: Ostropestřecový olej

Kuchyň proti rakovině: Využijte koření | Žena.cz

Koření máme plné poličky v kuchyni.  Naučte se používat ty jeho druhy, které vám pomohou uchovat nebo získat zdraví!

Koření sice dodává chuť jídlům, ale svou podstatou patří spíš mezi léčivé byliny. Věděli jste, že určité druhy koření dokážou působit jako účinní bojovníci proti rakovinnému bujení?

Kari

Zázračnou složkou kari je podle vědců především kurkuma, která kari dodává typicky žlutou barvu. Vděčí za to kurkuminu, který blokuje rakovinné bujení. Výzkum provedený v roce 2007, který byl zveřejněn v British Journal of Cancer, prokázal pozitivní vliv kurkuminu při léčbě rakoviny jícnu.

Rozmarýn

Pokud použijete při přípravě masa rozmarýn, snížíte tím množství rakovinotvorných látek (heterocyklických aminů) vznikajících při vaření.

K tomuto závěru dospěli vědci, kteří svůj výzkum zveřejnili na počátku letošního roku v magazínu Journal of Food Science.

Kromě toho rozmarýn pomáhá zvyšovat aktivitu detoxifikačních enzymů a jeho kladný vliv se projevil i v boji proti rakovině prsu a kůže.

Bazalka posvátná

„Bazalka posvátná (Ocimum sanctum), neplést s bazalkou pravou, je odborníky doporučována jako prevence rakoviny, především  prsu,“ říká Ondřej Kulhánek z firmy Hadapeon specializující se na prodej koření. V tomto koření se totiž nachází silné antioxidanty, protizánětlivé, antimikrobiální a protiplísňové složky.

Bazalka posvátná má o něco výraznější a ostřejší chuť než bazalka pravá a je běžně k dostání v zahradnictvích.

Chilli papričky

Vědci z Nottingham University už v roce 2007 zjistili, že kapsaicin obsažený v chilli papričkách může za určitých okolností zabíjet rakovinové buňky. Molekuly kapsaicinu se dokážou navázat na rakovinové buňky a odstartovat u nich sebezničující proces.

Podle studie, kterou provedl National Cancer Institute, je však konzumace chilli papriček nevhodná v počátečních stádiích melanomu. Kapsaicin totiž údajně růst kožních nádorů urychluje.

Kmín

Kmín zaujímal po staletí důležité místo v medicíně Asie, Evropy i Afriky. Používal se zejména proti nadýmání, vysokému krevnímu tlaku a na podporu ledvin. Jenže výzkum provedený v roce 2009 v Kimmel Cancer at Jefferson ve Filadelfii zjistil, že kmín je i velmi silným antioxidantem a dosahuje zajímavých výsledků v boji proti rakovině.

Vědci jeho příznivý vliv potvrdili u rakoviny tlustého střeva, rakoviny prsu, stejně jako u rakoviny slinivky.

Zázvor

Zázvor by do svého jídelníčku měly zařadit především ženy. Podle vědců z University of Mochigan Comprehensive Cancer Center je totiž zázvor nedostižným prostředkem v prevenci i boji s rakovinou vaječníků. Dokáže nejen účinně zabránit jejímu rozvoji, ale doposud provedené výzkumy ukazují, že umí zpomalit i rychlost rakovinového bujení.

Skořice

Skořice je jedním z nejstarších koření v lidské historii. Zmiňuje se o ní dokonce i bible a po staletí se používala nejen jako koření, ale i jako lék. Vědci ale teď zjistili, že skořice obsahuje naprosto výjimečné množství antioxidantů. Ceněná je zejména pro svůj obsah polyfenolů. Pokud byste porovnali stejnou hmotnost borůvek a skořice, skořice jich obsahuje pětadvacetkrát více.

Nejenže tak skořice působí jako prevence proti rakovině, ale navíc dokáže potlačovat i rakovinové bujení. Dokáže totiž blokovat angiogenezi, tedy novotvorbu krevních kapilár, které dodávají tumoru živiny a kyslík potřebné k jeho růstu.

více na http://www.svetovekoreni.cz/

Vstoupit do galerie | 9 9 zabijáků sexu – seznamte se!
  Video Mohlo by Vás také zajímat: Skrytý poklad naproti Národnímu divadlu. Interiér Akademie věd je impozantní | Video: TV Architect

Bylinky a koření, které bojují se záněty v těle. Jsou prevencí proti rakovině i cukrovce

Naštěstí existují určité bylinky a koření, které nám mohou s chronickými záněty pomoci.

Zázvor

Kořen zázvoru je jedním z nejlepších pomocníků v boji proti zánětlivosti. Použít ho můžete jak v čerstvé, tak i v sušené formě.

Díky jeho zajímavé chuti je velmi oblíbenou ingrediencí při vaření. Také se ale tisíce let používá jako přírodní lék.

Studie dokazují, že může pomoci při nespočtu nepříjemných stavů, včetně migrén, nevolnosti, artritidy a vysokého krevního tlaku.

Zázvor obsahuje přes 100 aktivních látek, jako je např. gingerol, shogaol, zingiberene a zingerone. Tyto sloučeniny jsou, jak dokazují studie, zodpovědné za schopnost zázvoru eliminovat záněty těle.

Česnek

Tato populární bylina také našla využití v tradiční medicíně. Po tisíce let se česnekem léčila artritida, kašel, zácpa, infekce a další nemoci.

Většinu jeho zdravotních benefitů mají na svědomí sloučeniny síry, které obsahuje. Jsou jimi allicin, diallyl, disulfid a S-allycystein.

Studie poukazují na to, že tyto sloučeniny jsou zárověň také důvodem jeho protizánětlivých vlastností.

Kurkuma

Toto koření je nejpopulárnější v indické kuchyni. Je nabité 300 aktivními složkami. Tou nejdůležitější je kurkumin, který má, jak potvrdily studie, protizánětlivé vlastnosti.

Výzkumy také ukázaly, že kurkumin má schopnost blokovat NF-kB, molekuly, které aktivují geny podporující záněty v těle.

Kardamon

Toto koření se pro svou pikantní, ale zároveň nasládlou chuť využívá zejména v asijské kuchyni.

Výzkumníci ale dokázali, že pravidelné užití doplňků stravy s výtažkem z kardamonu může mít za následek snížení zánětlivých sloučenin, které signalizují záněty v těle, jako jsou CRP, IL-6, TNF-a a MDA. Navíc má kardamon velmi vysoké antioxidační účinky.

Černý pepř

Černý pepř je známý jako král všech koření a používá se v kuchyních po celém světě. Dříve byl také velmi populárním přírodním lékem na asthma, průjem a různé další problémy s trávením.

  • Studie zjistily, že černý pepř obsahuje látku zvanou piperine, která nám pomáhá snížit zánětlivost.
  • Zdroj: Healthline
  • KAM DÁL: Jste unavení, bolí vás hlava a máte zažívací potíže? Můžete být alergičtí na lepek

Alkohol nebo kouření. Za rakovinu slinivky často může životní styl, naděje pro pacienty ale existuje

Česká republika obsazuje přední příčky ve výskytu některých onkologických onemocnění.

Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky patříme v Evropě mezi země, kde lidé nejvíce trpí rakovinou ledvin nebo třeba slinivky břišní.

Na vznik těchto nádorů může mít vliv i životní styl, včetně kouření nebo pití alkoholu. A v tomto ohledu si Češi nevedou příliš dobře, jak ukazuje srovnání prestižního indexu britského časopisu The Economist.

The Economist ve svém indexu připravenosti 29 zemí na boj s rakovinou porovnává i počet vypitého alkoholu v přepočtu na obyvatele nebo třeba podíl kuřáků v populaci. „Pokud jde o životní styl, je Česká republika jednou ze zemí, kde je konzumace alkoholu, stejně jako kouření, poměrně vysoká,“ shrnuje Matúš Sámel, analytik z The Economist Intelligence Unit v Londýně.

Pití alkoholu a kouření může ovlivnit vznik celé řady nádorů. „V souvislosti s kouřením jde o celé dýchací cesty a také polykací cesty.

Co se týče alkoholu, jde o polykací cesty, oblast ORL, jícen, žaludek, slinivku nebo játra.

Zvýšený příjem alkoholu ale negativně ovlivňuje i ledviny,“ varuje předsedkyně České onkologické společnosti a zároveň přednostka Onkologické kliniky Fakultní nemocnice v Motole Jana Prausová.

Například na zhoubný nádor slinivky břišní zemřou ročně v Česku dva tisíce lidí. Jenže úplné rovnítko mezi životním stylem a nemocí neexistuje. „Celá řada pacientů vůbec alkohol nepožívala. Roli bohužel může hrát genetická dispozice. Pravdou ale je, že velcí pijáci mívají nádory v oblasti slinivky nebo jater.“

Dle tuzemských zdravotních statistiků žije pět let po diagnóze rakoviny slinivky břišní zhruba šest procent pacientů. Důležité je na nemoc přijít včas a nádor vyoperovat. Existují ale i další možnosti léčby.

„Zkoušíme stále nové postupy a nové léčebné přípravky, například z oblasti imunoterapie. Ukazuje se, že určitá podskupina nádorů slinivky, které mají geneticky danou charakteristiku, na imunoterapii reagují lépe,“ dodává přednostka Onkologické kliniky Fakultní nemocnice Motol Jana Prausová.

Nové léky znamenají naději

Její zástupkyně pro vědu a výzkum Kateřina Kopečková mi v jedné ze zdejších ambulancí popisuje případ, kdy na pokročilý nádor slinivky pomohly chemoterapie. „Vidíme snímky 74letého pacienta, který je u nás v péči téměř tři roky. Postupně docházelo ke zmenšování jaterních metastáz i zmenšování původního ložiska ve slinivce. Je to na dobré cestě.“

I u tohoto nepříjemného onemocnění ale medicína udělala za posledních 20 let pokrok. „Objevily se velmi nadějné nové léky z oblasti personalizované cílené medicíny. Nádor slinivky se stává něčím, jako byl nádor plic, kde jsme dřív byli v podobné situaci. Naděje je,“ věří klinická onkoložka Kateřina Kopečková.

Jeden z přípravků, které by v boji proti rakovině slinivky mohly pomoct, vzniká v pražských laboratořích biotechnologické společnosti SOTIO ze skupiny PPF.

Má označení SOT 102 a v preklinických fázích u něj experti viděli právě na nádory slinivky dobrou účinnost.

Přípravek u pacientů umožní podávat klasickou chemoterapii, ale s mnohem větší účinností přímo do nádorových buněk pacienta,“ vysvětluje vedoucí vývoje přípravků na platformě ADC Lenka Kyrych Sadílková.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector