Test: Jak jste na tom se stravováním?

Určitě jste už párkrát za život slyšeli větu: Jste to, co jíte. Je to tak – strava tvoří důležitý základ našeho života. Extrémní diety a omezení stravy nejsou dobré – změňte svou stravu postupně krůček po krůčku. Jak začít jíst zdravě a jaké potraviny obsahuje zdravý jídelníček?

Zdravá výživa je založena na tom, že přijímáte přirozené zdravé potraviny a jídlo z nich připravené.

Jedná se o potraviny, které nejsou nijak geneticky modifikované, dostáváte je do těla v jejich původní podobě – tak jak nám je dala k dispozici sama příroda nebo v minimální úpravě.

Zelenina, luštěniny, ořechy, bílkoviny, celozrnné obiloviny, kvalitní maso, vejce a mléčné výrobky tvoří základ zdravého pestrého jídelníčku. Jezte zdravě a zároveň chutně. 

Jak začít jíst zdravě?

Nejdříve zjistěte, jaké jsou vaše současné stravovací návyky a co je součástí vašeho jídelníčku. Sepište si seznam, co, kolik a jak často jíte. Zahrňte tam i to, co pijete.

Jezte pravidelně 3 až 6krát denně. Denní jídelníček obsahuje 3 hlavní jídla – snídani, oběd, večeři a svačiny, které si dáváte mezi hlavními jídly.

Mezi jídly byste měli mít pravidelnou pauzu – doporučují se 3 hodiny. 

Ne nadarmo se říká, že snídaně je základ dne. Rozhodně byste ji neměli opomíjet. Pokud nejste zvyklí snídat, zkuste si ráno dát aspoň menší snídani, například jogurt s ovesnými vločkami. Dbejte na vyvážené stravě.

Hlavní jídlo by mělo obsahovat základní živiny: bílkoviny, tuky a sacharidy. Jídlo doplňte zeleninou. Ovoce je lepší po ránu nebo na svačinu, v menším množství pak odpoledne. Nemůžete se zbavit chuti na sladké? Mlsejte zdravěji.

Alternativa v podobě hořké čokolády s vysokým podílem kakaa či sušenky z ovesných vloček vám přijdou k chuti. Vypijte denně aspoň 1,5 litru vody či ovocného čaje.

Pomalu si zvykejte na změny v jídelníčku. Zkoušejte, co vám vyhovuje a co naopak ne.  Nespěchejte na sebe – postupujte po malých krůčcích. 

Test: Jak jste na tom se stravováním? Čeho se vyvarovat?

Jestli to se zdravým stravováním myslíte vážně, pak se držte následujících tipů: 

  • Nejezte ve spěchu a za chůze. 
  • Nejezte nepravidelně – řešením mohou být krabičková jídla (recenze krabičkových diet)
  • Vyvarujte se smaženého jídla.
  • Nejezte něco, co jíst nechcete.
  • Omezte lepek. Vyzkoušejte bezlepkové potraviny.
  • Vynechte sladkosti, slazené jogurty i sladké nápoje.
  • Nepijte bublinkovou vodu.
  • Nejezte maso každý den.
  • Vyvarujte se prázdných kalorií – potravin, které obsahují málo prospěšných živin.
  • Omezte pití alkoholu na minimum.

Test: Jak jste na tom se stravováním? Zdravý jídelníček

Pár zásad zdravého stravování:

  • Kousejte důkladně a jezte pomalu.
  • Zařiďte, aby vaše strava byla pestrá. 
  • Jezte 3-6krát denně menší porce.
  • Nezapomínejte na snídani. 
  • Plánujte stravu dopředu. 
  • Pijte čistou vodu.
  • Preferujte maso z bio chovů.

Potraviny, které by měly být pravidelně součástí vašeho jídelníčku:

  • Dostatek zeleniny a ovoce,
  • mléčné výrobky,
  • proteiny – vejce, ryby, maso, luštěniny, fermentovaná sója,
  • luštěniny,
  • ořechy – para, mandle, kešu, vlašské
  • cereálie,
  • omega-3 mastné kyseliny – v rybách, zdravých olejích – lněný, konopný, mandlový,
  • kvašená zelenina – kysané zelí,
  • semínka – lněná, slunečnicová, dýňová – pro čištění střev,
  • zelený a mladý ječmen – na odkyselení
  • sacharidy – brambory, luštěniny, celozrnné obiloviny – rýže, pohanka, quinoa, jáhly – pro energii. 

Teď už máte představu o tom, jak by měl vypadat váš zdravý jídelníček. Nezapomeňte, že zdravý životní styl není pouze o stravovacích návycích. Dopřejte si dostatek klidu a omezte stres na minimum. 
 

Výživa pro sportovce

  • Je popcorn škodlivý pro zdraví?

    Dobrý den. Existuje nějaká opravdová, potvrzená a jednoznačná studie o popcornu – že je škodlivý?
    Četl jsem mnoho článků o tom, že výpary při ohřívání popcornu v mikrovlnné troubě mohou zbůsobovat rakovinu, poškozují plíce, způsobují vážné nemoci plic. Pokud si člověk dává popcorn jen nárazově (poslední 3 dny 2 popcorny denně – jinak jen občas). Může se něco stát, že z toho vznikne nějaká nemoc, jak se píše na internetu? Také je prý velice škodný, protože obsahuje mnoho soli, nasycené mastné kyseliny atd. Takže pokud ho člověk v kině sní doslova „kýbl“ může se pak něčeho obávat?
    Děkuji mockrát za odpověď.

Všechny dotazy

Buďte první, kdo vloží hodnocení k tomuto článku.

Jaká je optimální strava pro člověka?

Nutrigenomika aneb jaká je optimální strava pro člověka?

V poslední době jsme přímo bombardování médii, klinickými studiemi z Harvardu či jiných renomovaných univerzit, peer-reviewed magazínů, lékaři, výživovými specialisty apod., co bychom měli a neměli jíst a co je vlastně optimální strava pro člověka. Jednou je to středomořská, poté paleo, pak zase čistě rostlinná strava, vitariánství, poté nízkosacharidová anebo keto.

Také já osobně dostávám dotazy typu: Paní Hájková a vy tedy jíte jak? Do jaké kategorie spadáte? Faktem je, že se nedá jednoznačně říci, jak by měla optimální strava pro člověka vypadat, a to s ohledem na dnešní podmínky. Myslím, že si klademe špatnou otázku a měli bychom se spíše zeptat: Jaká je optimální strava pro mne?

Proto i má odpověď na dotaz typu do jaké kategorie spadám, je, do žádné – jím to, co mému tělu i duši dělá dobře s ohledem na klimatické a jiné podmínky.

Také bych ráda zdůraznila, že je zde trend inklinovat k určitému výživovému směru, můžeme to také nazvat i životnímu stylu (od veganství, vegetariánství, raw food až po paleo, cukrfree, low carb apod.

) a brát ho za jediný zdraví prospěšný (a pokud se podíváte na ty, které jsem vyjmenovala, vždy se jedná o jakési omezení či vyřazení konkrétních celistvých potravin – opět, o junk food a průmyslově zpracovaných potravinách se již zde nebavíme!).

Tento trend pak mnohdy vede ke zbytečnému paušalizování, škatulkování, někdy až zbytečné agresi (prostě lidé to psychicky nezvládnou) vůči ostatním.

Na našich besedách, přednáškách a seminářích, které pořádáme v rámci Institutu funkční medicíny a výživy, často mluvíme o pojmech epigenetika, nutrigenomika či nutrigenetika. Nebudu zde zacházet do detailů (na seminářích rozebíráme detailněji), každopádně bych zde ráda vyzdvihla právě obor nutrigenomiky, která je podoborem epigenetiky, a jak souvisí s personalizovanou výživou.

Co to tedy ta nutrigenomika je a jakou má souvislost s tím, co má daný jedinec jíst?

No, budete se divit, ale velkou! Díky Human Genome Project, který byl ukončen v roce 2003, kde vědci mapovali zhruba 20 000–25 000 genů lidského genomu (veškeré genetické informace, které nosí naše DNA), jsme se o něm dosti dozvěděli. Víme už, že sice nemůžeme měnit geny, ale můžeme měnit jejich expresi neboli zda se konkrétní gen projeví či nikoli.

Představte si to zjednodušeně takto: máte například genetickou predispozici k diabetu 2 typu. To ale, zda se vám cukrovka projeví či nikoli nezáleží čistě na vašich genech, ale především, zda si svým chováním a životním stylem tento gen „aktivujete“ či zůstane „spícím“.

A strava hraje v tomto směru „zapínání“ a „vypínání“ genů důležitou roli (ne ale jedinou!!!!).

Vzpomeňte na biologii střední školy, kde nás učili, že DNA je dvoušroubovice, skládající se z tzv. nukleotidů, neboli řetězců, které drží tuto dvoušroubovici pohromadě. Nukleotidy jsou vždy složeny z cukru deoxyrobózy, fosfátové skupiny a jedné ze čtyř tzv. nukleových bází:  A adenin, G guanin, C cytos nebo thymin.

Vždy se k sobě váží jen adenin a thymin a potom cytosin s guaninem. Jejich postupným řazením v určitém pořadí vzniká právě šroubovice. Tato dlouhá šroubovice se dále zamotává a tvoří chromozomy. Pokud si ještě pamatujete z biologie, neseme 23 párů chromozomů, z toho jeden pár je představován pohlavními chromozomy X a Y.

 No, a právě části těchto chromozomů nazýváme našimi geny.

DNA si tedy představte jako vaši kuchařku plnou receptů, kdy recepty v kuchařce představují právě geny ???? Tyto „recepty“ jsou použity na tvorbu bílkovin, které jsou jedny z nejdůležitějších stavebních struktur buněk.

  Báze A, C, T a G budou napovídat vašim buňkám, jak fungovat a jak se projevovat.

Některé bílkoviny dávají buňkám jejich specifický tvar a strukturu, další zase nesou určité biologické procesy, jakými jsou například trávení potravy.

Aby vznikla nová buňka, musí se jedna buňka rozdělit na dvě. Nejprve se ale překopíruje DNA. Buňka ale někdy udělá při přepisu chybu (představte si to jako chyby, při psaní textu), které pak vedou k jiným variacím v rámci konkrétního místa, kde se chyba vyskytla.

To nazýváme SNPs (jednoduché nukleotidové polymorfismy). Právě tyto polymorfismy mohou ovlivňovat například vyšší náchylnost k určitým nemocem, reakci na určité léky, či jiné chemikálie v prostředí. Mohou také ovlivňovat metabolismus určitých živin z potravy.

Nejznámějším polymorfismem je například polymorfizmus genu pro MTHFR a těmi jsou C677T a A1298C, což může mít dopad například na špatný metabolismus kyseliny listové a také na nesprávné odbourávání homocysteinu.

Proto například lidé s tímto konkrétním polymorfismem musejí přijímat kyselinu listovou v methylové (tzv. methylfolát) formě tak, aby ji byli schopní adekvátně využít. Užívání kyseliny listové v těhotenství, pak může pro ženy s polymorfizmem genu MTHFR vést k narození dítěte, které má např.

až z 85 % zvýšené predispozice k ekzému. Dále má vliv např. na opožděný vývoj plodu, nebo zánik těhotenství. Situace, se kterými se dnes setkáváme čím dál častěji.

Začínáte již chápat? Nutrigenomika se tedy zabývá vlivem stravy na náš genom a jak se vlastně naše geny budou chovat (ne všechny samozřejmě!!).

Proto tedy neexistuje jedna jediná vhodná strava pro všechny a nikdy nebude! Roli zde hraje tolik faktorů, že nemáme šanci je všechny sledovat a zatím jim porozumět. Jedná se o vysoce komplexní záležitost.

SNPs se samozřejmě dají testovat, bohužel v dnešní době ještě zcela nerozumíme všem implikacím.

Test: Jak jste na tom se stravováním?

Zdroj: Prezentováno Patsy Brannon v 5. prosince 2017. Se svolením Taylor & Francis Group. D. Corella, O. Coltell, G. Mattingley, J. V. Sorli, a J. M. Ordovás. 2017. Utilizing nutritional genomics to tailor diets for the prevention of cardiovascular disease: A guide for upcoming studies and implementations. Expert Review of Molecular Diagnostics 17(5):495–513.

Ok, tak myslím, že tedy jsme tak nějak pochopili, že nebude jen jedna pravda, jako že například raw food anebo paleo je ta jediní SPRÁVNÁ cesta! Myslím, že nyní již všichni chápeme, ano?

Ale i přesto se nám snaží státní organizace, jiné instituce a odborníci tvrdit a přesvědčovat, že tahle či ona potravinová pyramida, či tenhle talíř je ten správný a tyto suroviny bychom měli jíst a tyto zase nikoli. Dokonce lepek je tak démonizován, že jeden, aby se bál si dát kvalitní bio kváskový chléb….

Rozumím tomu, že společnost se sedmi miliardami lidí se jen těžko kočíruje a nikdo nemá čas ani peníze se člověku věnovat individuálně a brát ohledy na všechny faktory (viz výše), které daného člověka ovlivňují (máme rozdílné geny, genetické projevy, aktivitu, pracovní zatížení, zdravotní stav, životní cíle, environmentální zátěž apod.)

Můžeme alespoň tedy říci, jaká skupina potravin je vhodná pro konzumaci člověkem a která naopak nikoli?

Asi se všichni shodneme na tom, že průmyslově zpracované potraviny nebudou nic přirozeného ani zdravého. Mám na mysli průmyslově zpracovaný cukr, sůl, obiloviny, luštěniny, maso, mléčné produkty apod.

Naopak vše v přirozené podobě, co člověk v přírodě běžně najde, můžeme brát jako přirozenou potravinu (jasně, i ovoce, zelenina, obiloviny apod.

jsou již vyšlechtěné, a ne to co před 200 lety ALE i náš mikrobiom není stejný a neustále se vyvíjí!).

Co víme je fakt, že jsme se až nepřirozeně odklonili od přirozených návyků (špatně a nedostatečně spíme, přehnaná hygiena, spoustu chemických kosmetických a hygienických přípravků, znečištěná voda i ovzduší, nezdravé vztahy apod.). Tyhle všechny faktory hrají významnou roli na náš celkový zdravotní i psychický stav a proto naše zdraví se neodvíjí jen od toho, co konzumujeme a trávíme, ale také od toho, jak žijeme.. celkově…

Test: Jak jste na tom se stravováním?

Zdroj: https://www.bmj.com/content/361/bmj.k2179

Zdravý člověk, který nemá žádné zdravotní, psychické či jiné problémy ve většině případů nemusí stravu do detailu řešit. Co je však zásadní v rámci prevence, aby i takovýto člověk dbal na přirozenost, pestrost, čerstvost a lokálnost potravy.

Člověk, který však trpí určitými symptomy, závažnými a komplexními zdravotními problémy, tam je potřeba jít mnohem více do hloubky, nestačí jen říci: „jez celistvé, opravdové potraviny, eliminuj průmyslově zpracovaný cukr…“ ale je potřeba k takovémuto člověku, pokud jste terapeut, přistoupit komplexně, nehádat a pořádně otestovat, co se vlastně v jeho metabolických i genetických procesech děje.

Jak tedy testovat genetiku? Podmínkou je odebrat vzorek DNA, který se velmi snadno získá ze slin, stěru bukální sliznice, nebo odběrem krve. Otestovat se můžete nechat na doporučení svého praktického lékaře či specialisty, na základě určité rodinné anamnézy. Záleží na tom, v jakém rozsahu je prokázáno konkrétní onemocnění v rodině.

Dalším důvodem může být například několik těhotenství, které byly ukončeny samovolným potratem atd. Takováto genetická vyšetření provádí například státní zařízení Fakultní nemocnice Brno (FN Brno), laboratoř molekulární diagnostiky. Oddělení lékařské genetiky nabízí také genetické testy pro samoplátce.

Jedná se však o určité geny související s určitými nemocemi jako je například cystický fibróza, myotonická dystrofie typu 1, hluchota apod.

Pak zde existuje opravdu veliká škála komerčních genetických testů a pro laika a mnohdy i pro terapeuty je velmi náročné se v nich zorientovat. Mluvím zde především o kvalitě, funkčnosti, spolehlivosti a kvalitu reportování testu. Zmíním je několik, těch nejznámějších…

Zřejmě jste slyšeli o nejpoužívanějším 23andme a nedávný případ, kdy údajně společnost poskytla výsledky některých testů americké FBI.

 Ještě několik let před tímto incidentem jsme si tento test vyzkoušeli na jedné z našich terapeutek, abychom měli představu o kvalitě a množství informací uváděných v reportu. Výsledkem testu jsou tzv. „raw data“, které je následně velmi těžké interpretovat.

K interpretaci slouží různé webové servery, kam tyto data můžete nahrát a program vám data analyzuje. K dispozici pak máte informace, ke kterým nemocem máte předpoklady a vhodnou suplementaci (záleží kam data nahrajete). Tento postup ale nedoporučujeme.

Jedná se především o vnucování myšlenky, že bez doplňků stravy to nepůjde, což je nesmysl! Problémem těchto komerčních testů obecně je to, že se testuje obrovské množství genů, kdy interpretace je velmi nejasná, a navíc není podložena kvalitními zdroji.

Další známou a obdobnou firmou je Ancestry…

Pak je zde Genova Diagnostic, která v Evropě sídlí v UK a je to jedna z nejznámějších laboratoří funkčních testů na světě, s dlouhou historií.

U Genovy používáme nejčastěji test střevního mikrobiomu, poskytuje ale mimo jiné i Genovations testy, které jsou rozděleny na cardio, neuro, immuno, a detox, kdy například immunogenomic test poskytuje informace o genetických variacích v těch genech, o kterých víme, že modulují imunitní a zánětlivou aktivitu.

Tyto variace mohou mít vliv na rovnováhu Th-1 a Th-2 imunity, způsobovat určité defekty imunitního systému a stimulovat mechanismy spojené s chronickými a zánětlivými odpověďmi těla. Genova je již mnohem jasnější ve své interpretaci, testuje jen určité SNPs a testy může doporučit a interpretovat jen kvalifikovaný odborník.

Další známou firmou je Ancestry… a takto bych mohla pokračovat dále…

Ceník služeb

Váš úspěch může začít ještě dnes. Přijďte se na nezávaznou konzultaci přesvědčit, jakým způsobem Vám můžeme pomoci. Podrobně krok po kroku vše vysvětlíme, vyberete si jaké hmotnostní změny chcete dosáhnout a náš výživový specialista připraví program přímo pro Vás.

Žádná obecná doporučení, žádné nereálné rady! Sestavujeme vždy naprosto individuální a jedinečné výživové plány na základě detailních diagnostik na míru. Řekneme Vám, jak se stravovat, aby Vám chutnalo a nehladověli jste. Společně stanovíme cíle, kterých dosáhneme.

Jsme v tom s Vámi.

Zvýhodněný úvodní balíček – ZÁKLAD

  • Základní diagnostika na profesionálním přístroji certifikovaném pro užití ve zdravotnictví.
  • Jednorázová konzultace s výživovým specialistou.
  • Měření krevního tlaku.
Původní cena 850 Kč
AKČNÍ CENA 200 Kč

Objednejte se

PRVNÍ KROK K VYSNĚNÉ POSTAVĚ

DRUHÝ KROK K VYSNĚNÉ POSTAVĚ

Jakmile vyhodnotíme nezbytná vyšetření, obržíte od nás osobní výživový plán, který respektuje vaše stravovací návyky, chuťové preference, možnosti stravování a mnoho dalšího. V této fázi je velice důležitá podpora našich specialistů a pravidelné konzultace, které vám pomohou v neočekávaných situacích. Na výběr tedy máte ze 3 druhů programů v různé délce.

ZÁKLADNÍ PROGRAM

  • Osobní výživový plán včetně gramážové kuchařky na míru jídelníčku a receptů:
    • Je sestaven na základě diagnostik a rozboru krve.
    • Obsahuje seznam nevhodných potravin, které mohou bránit vašemu hubnutí.
    • Seznam vhodných potravin, které podporují vaše hubnutí.
    • Min. 10 receptů pro každé denní jídlo (od snídaně po večeři) pro chutnou a rychlou přípravu.
  • Pravidelná odborná péče pro zabezpečení dlouhodobých výsledků

Měsíční ceny základního programu

(v Kč s DPH):

Počet měsíců 3 6 12 18 24
ZÁKLADNÍ PROGRAM 2967 Kč 1833 Kč 1375 Kč 1078 Kč 896 Kč

INTENZIVNÍ PROGRAM

  • Osobní výživový plán včetně gramážové kuchařky na míru jídelníčku a receptů:
    • Je sestaven na základě diagnostik a rozboru krve.
    • Obsahuje seznam nevhodných potravin, které mohou bránit vašemu hubnutí.
    • Seznam vhodných potravin, které podporují vaše hubnutí.
    • Min. 10 receptů pro každé denní jídlo (od snídaně po večeři) pro chutnou a rychlou přípravu.
  • Pravidelná odborná péče pro zabezpečení dlouhodobých výsledků
  • Funkční potraviny a doplňky stravy (poukaz v hodnotě 3000 Kč):
    • Chytré náhrady nevhodných potravin.
    • Doplňky stravy pro rychlejší hubnutí.
    • Doplňky stravy pro pevnější zdraví.
    • Doplňky stravy podporu detoxikačních orgánů.

Měsíční ceny intenzivního programu

(v Kč s DPH):

Počet měsíců 3 6 12 18 24
INTENZIVNÍ PROGRAM 3967 Kč 2333 Kč 1633 Kč 1244 Kč 1021 Kč

KOMPLEXNÍ PROGRAM

  • Osobní výživový plán včetně gramážové kuchařky na míru jídelníčku a receptů:
    • Je sestaven na základě diagnostik a rozboru krve.
    • Obsahuje seznam nevhodných potravin, které mohou bránit vašemu hubnutí.
    • Seznam vhodných potravin, které podporují vaše hubnutí.
    • Min. 10 receptů pro každé denní jídlo (od snídaně po večeři) pro chutnou a rychlou přípravu.
  • Pravidelná odborná péče pro zabezpečení dlouhodobých výsledků
  • Funkční potraviny a doplňky stravy (poukaz v hodnotě 3000 Kč):
    • Chytré náhrady nevhodných potravin.
    • Doplňky stravy pro rychlejší hubnutí.
    • Doplňky stravy pro pevnější zdraví.
    • Doplňky stravy podporu detoxikačních orgánů.
  • Online cvičební program:
    • Pro dvakrát rychlejší hubnutí na centimetry.
    • Certifikovaná trenérka.
    • Na míru – zohledňuje váš věk, zdravotní stav a aktuální kondici.
    • 2–3× týdně 20 minut cvičební videa z pohodlí domova.
    • Možno sledovat na PC, tabletu, telefonu, chytré TV.
  • Komplexní biochemický screening organismu s odborným posudkem lékaře

Měsíční ceny komplexního programu

(v Kč s DPH):

Počet měsíců 3 6 12 18 24
KOMPLEXNÍ PROGRAM 4833 Kč 2767 Kč 1908 Kč 1428 Kč 1171 Kč

ONLINE BASIC

  • Metabolická diagnostika
    • Určí váš nejvhodnější výživový směr
  • Osobní výživový plán včetně gramážové kuchařky na míru jídelníčku a receptů:
    • Je sestaven na základě diagnostik a rozboru krve.
    • Obsahuje seznam nevhodných potravin, které mohou bránit vašemu hubnutí.
    • Seznam vhodných potravin, které podporují vaše hubnutí.
    • Min. 10 receptů pro každé denní jídlo (od snídaně po večeři) pro chutnou a rychlou přípravu.
  • Webináře s tipy, praktickými radami a materiály o výživě (E-booky, Brožury, Nákupní průvodce apod.)
  • 1x měsíčně individuální konzultace.

Měsíční ceny programu Online BASIC

(v Kč s DPH):

Počet měsíců 3
ONLINE BASIC 2300 Kč

ONLINE VIP

  • Metabolická diagnostika
    • Určí váš nejvhodnější výživový směr
  • Osobní výživový plán včetně gramážové kuchařky na míru jídelníčku a receptů:
    • Je sestaven na základě diagnostik a rozboru krve.
    • Obsahuje seznam nevhodných potravin, které mohou bránit vašemu hubnutí.
    • Seznam vhodných potravin, které podporují vaše hubnutí.
    • Min. 10 receptů pro každé denní jídlo (od snídaně po večeři) pro chutnou a rychlou přípravu.
  • Webináře s tipy, praktickými radami a materiály o výživě (E-booky, Brožury, Nákupní průvodce apod.)
  • 1x měsíčně individuální konzultace.

  • Specialista online každý pracovní den
  • Online cvičební program:
    • Pro dvakrát rychlejší hubnutí na centimetry.
    • Certifikovaná trenérka.
    • Na míru – zohledňuje váš věk, zdravotní stav a aktuální kondici.
    • 2–3× týdně 20 minut cvičební videa z pohodlí domova.
    • Možno sledovat na PC, tabletu, telefonu, chytré TV.

Měsíční ceny programu Online VIP

(v Kč s DPH):

Počet měsíců 3
ONLINE VIP 3300 Kč

Skladba programu se může měnit v závislosti na individuálních potřebách klienta.

Je přirozené si udržovat zdravou hmotnost. Je-li vysoká, výrazně nám zhoršuje kvalitu života. Od zadýchávání se do schodů, estetického hlediska, zhoršení civilizačních chorob, jako je mj.

cukrovka nebo vysoký cholesterol, až po kratší dobu života. Je správné se o své tělo v různých etapách života starat tak, abyste dokázali naplnit váš cíl a mít tak „RADOST ZE SEBE“.

A my vám s tím rádi pomůžeme.

Všichni naši zaměstnanci musí projít velice intenzivním vzdělávacím procesem zakončeným odbornou zkouškou. Zaměstnanci se musí neustále vzdělávat, proto navíc u nás také najdete specialisty na hubnutí dětí, sportovní výživu, apod.

Opírá se o fakta, nikoliv o domněnky nebo nepodložené studie. Bude vám zpracována gramážová kuchařka v osobním výživovém plánu, kde lze upravovat energetickou hodnotu i četnost porcí, a to v rozmezí 2–6 jídel denně. Osobní výživový plán respektuje i vaše chuťové preference. Potraviny, které vám nechutnají, se automaticky do osobního výživového plánu nezařadí.

Vyplníte rezervační formulář, naše asistentka se s vámi do dvou pracovních dní spojí a domluví termín nezávazné konzultace.

Dostavíte se na 45minutovou konzultaci, kde vám provedeme základní diagnostiku na přístroji certifikovaném pro užití ve zdravotnictví. Dozvíte se mimo jiné, kolik procent svalů a tuků máte v těle, na kolik let se vaše tělo cítí a mnoho dalších informací.

Pohovoříte si s naším výživovým specialistou, proberete vaše cíle, vysvětlíme vám jak se s námi dostanete na ideální hmotnost a co je potřeba udělat, abyste si ji udrželi. A to napořád.

Pojďte do toho s námi a hubněte tak, abyste nejenom skvěle vypadal/a, ale hlavně se skvěle cítil/a.
Chcete hubnout z pohodlí domova? I na toto máme řešení. Zeptejte se našich specialistů na možnost on-line služeb!

Garance

Až 1,5 kg / týden

Při dodržení výživovýchzásad našich specialistů * Test: Jak jste na tom se stravováním? Objednejte se ještě dnesna konzultaci s výživovým specialistou

a dostanete inspirativníjídelníček chutných večeří zdarma.

Test: Jaký je váš vztah k jídlu?

1. Jaké stravování na dovolené požadujete?a) žádné nepožaduji, je mi to jednob) vhodná je podle mě polopenze

c) především výběr ze zdravé stravy včetně bezmasé

2. Držela jste někdy dietu, nebo nějaký program na zeštíhlení?a) ne, nikdy, považuji to za zbytečnéb) párkrát ano, ale bez valnějšího efektu

c) ano, často, dietu v kombinaci se cvičením

3. Řešila jste někdy nějaký svůj problém prostřednictvím jídla?a) ne, to mě nikdy nenapadlob) když jsem byla smutná, někdy jsem si koupila třeba zákusek

c) ano, někdy jsem se hodně přejedla, nebo naopak nejedla vůbec

4. Sníte všechno, co vám někdo přinese na talíři?a) v podstatě ano, nejsem nijak vybíraváb) všechno asi ne, mám oblíbená jídla, a pak ta, která nejím

c) určitě ne, vybírám si jídlo podle docela přísných kritérií

5. Dostala jste se někdy do konfliktu kvůli jídlu?a) myslím, že ne, tahle oblast pro mne není nijak důležitáb) párkrát ano, třeba s učitelkou nebo matkou

c) docela často, známí a přátelé mají jiné stravovací návyky

6. Co si myslíte o zdravé výživě, vegetariánství či biopotravinách?a) myslím si, že jsou to všechno stejné nesmyslyb) mám ráda zeleninu a občas koupím biopotraviny, ale i maso je důležité

c) je skvělé, že se i u nás konečně lze stravovat zdravě

7. Dopřála byste i velmi malému dítěti čokoládu nebo jinou sladkost?a) ano, když mu ji nedám já, udělá to třeba babičkab) podle věku a podle toho, jestli to jí i ostatní děti

c) v žádném případě, zdraví je přednější, na čokoládu má dost času

8. Stravujete se doma všichni stejně, nebo každý má jiné chutě a přání?a) většinou si každý vezme, na co má chuťb) nemáme stejné chutě, ale taky nejsme restaurace, aby měl každý jiné jídlo

c) jíme všichni totéž a všem nám to chutná stejně

Vyhodnocení:

Pokud převládají odpovědi typu a:Zdá se, že jídlo pro vás není důležité. Přesněji řečeno – jídlo pro vás vůbec nic neznamená, a to je podezřelé.

Máte vůbec nějakou oblíbenou potravinu? Umíte si vychutnat nějaký pokrm a užít si gurmánský zážitek? Vypadá to, že asi ne, ale nejde jen o jídlo, jde o přístup k životu jako takový.

Askeze či lhostejnost mohou ukazovat, že ani v jiných oblastech nepatříte k požitkářům, nebo si je prostě neumíte užít či prožít. Nezapomeňte, že i láska prochází žaludkem a zkuste se zamyslet, co se to vlastně s vaším prožíváním děje.

Pokud převládají odpovědi typu b:Podle vašich odpovědí to vypadá, že s jídlem zacházíte rozumně a přiměřeně.

Víte, že je důležité na přežití, že může i výtečně chutnat a přinést ojedinělé zážitky, ale stejně dobře také víte, že kolem sousta se svět netočí a že jsou i jiné věci, které mají svou význam. Jednoduše nežijete, abyste jedli, ale jíte, abyste žili.

A když jsme u přísloví – protože se říká „jak k jídlu, tak k dílu“, vypadá to, že si i život umíte docela dobře užít.

Pokud převládají odpovědi typu c:Zbývá vám vůbec čas myslet i na jiné věci, než je jídlo, přesněji co a kolik jste snědli a jaký to na vás bude mít dopad? Všeho moc škodí a totéž platí o stravování.

Žádný extrém ještě nepřinesl nic dobrého a proto je sice chvályhodné pokoušet se stravovat zdravě, ale takový buřt opečený na táboráku prostě nic nenahradí. Jestli do podobných extrémů náhodou nutíte i své děti, je to přímo zločin.

Máte docela blízko k poruchám příjmu potravin, zamyslete se nad sebou.

TEST – potřebujete změnu stravování?

Potřebujete změnu stravování?

Všechny potraviny, které si vkládáme do úst,  nám zdraví buď vylepšují nebo zhoršují. Jen z jídla se tvoří naše nové buňky, naše nové tělo.  Proto bychom si měli přiznat, zda jsme opravdu zdraví a můžeme v pohodě pokračovat v občasných prohřešcích. Nebo zda potřebujeme udělat ve svém jídelníčku změnu a posunout tak naše nemocné tělo směrem ke zdraví.

Jistě jste také mnohokrát slyšeli větu „ale občas si přeci můžu dát ten dortík“. Velký problém pak nastává u lidí, kteří nejsou až zas tak zdraví a a každým kouskem se jen posunují k projevu nemoci. A pak také u lidí, kteří si tuto větu řeknou každý den, nebo dokonce i několikrát denně.

Co si tak připomenout, jak vypadá den zdravého člověka

  • Ráno se sám s lehkou pomocí budíku probudím
  • Metabolismus hlásí mám hlad, tak se s chutí nasnídám
  • Nemusím jíst žádné pravidelné léky nebo léky na bolest.
  • Mám dostatek energie po celé dopoledne, nepotřebuji kávu.
  • V pohodě odolávám sladkostem od kolegyní.
  • Chutný oběd mi energii zvyšuje.
  • Chutě na sladké nepřichází, místo toho se zvyšuje výkonnost.
  • Jakýkoliv pohyb a sport mi nedělají problém, ani nezpůsobují bolest zad, kolen atd
  • Neznám, co je to bolest hlavy
  • U žen : Menstruace je pravidelná, bez bolesti a trvá jen pár dnů.
  • Po vydatné, ale lehké večeři mě nehoní mlsná ani chutě na brambůrky
  • Večer krásně usínám.
  • Spím tvrdým spánkem 7 až 8 hodin do probuzení.

Podobá se tomu vašemu? Nebo si snad myslíte, že je to jen pohádka? Není, věřte.

V každém věku můžeme prožívat podobně zdravý den, den plný energie, vitality, den bez bolesti. Někdo ale zažívá dny podobné spíše tomuto …

  • Ráno mě budí budík. Jsem nevyspalá(ý).
  • Nemám hlad, nestíhám, nesnídám.
  • Spolykám pravidelné léky.
  • Po čase mám hlad, jídlo koupím v kantýně.
  • Přichází únava, nakopávám se kávou
  • Sladkosti od kolegyní mě vysvobozují a dělají mi dobře.
  • Hlásí se mi vlčí hlad.
  • Po obědě přichází únava, káva a chuť na něco sladkého.
  • Sportovat nemůžu, bolí mě záda. Mám špatná kolena, kotníky.
  • Často mě bolí hlava, pomůže tabletka
  • U žen : Menstruace je bolestivá, dlouhodobá se silným premenstruačním syndromem.
  • Večeři musím dát dietní, tedy jen salát. Za chvíli přichází chutě na slané a sladké.
  • Nemohu usnout.
  • V noci se budím, spím špatně.

Většina z nás lehce zapomněla, jaké je to žít bez bolesti. Bohužel právě na bolest si rychle zvykáme a připadá nám normální. Připadá nám běžné špatně spát, na povzbuzení pít kávu, trpět bolestmi kloubů, zad, hlavy. Připadá nám nutné mít stále u sebe prášek na bolest. Zeptejte se v kolektivu žen, která má v kabelce takovou tabletku?

Nedávno jsem v jednom zahraničním časopise narazila na tento malý testík.

Malý test jak jste na tom vy?  Potřebujete změnu stravování?

Na otázky odpovězte ANO nebo NE.

  1. Budím se v noci, mám problémy se spánkem?
  2. Během dne jsem unavená(ý), mám často nedostatek energie?
  3. Mám každý den potřebu jíst něco sladkého?
  4. Mám nadváhu větší než 5kg?
  5. Mám více viscerálního tuku. Obvod pasu mám větší než : muži – 91cm, ženy – 84cm? Pokud nevíte co to je, přečtěte si článek o viscerálním tuku.
  6. Užívám pravidelně jeden nebo více léků? (alergie, štítná žláza, cholesterol atd)
  7. Užívám 2x a vícekrát měsíčně léky na bolest?
  8. Jsem 1x ročně nebo vícekrát s nemocí u lékaře?
  9. Ženy : Mám bolestivou menstruaci nebo silný premenstruační syndrom?
  10. Muži : Mám problémy s erekcí?
  11. Mám neúrazové bolesti, nemohu naplno sportovat?

Hodnocení:

ANO – 0 až 2x

Gratuluji, máte tělo v nejlepší kondici. Občasné prohřešky vám nyní neubližují. Máte dostatečně silnou imunitu a fungující organismus.

ANO – 3x – 5x

Měli by jste se již nad svými stravovacími návyky zamyslet. Přestat si namlouvat, že se cítíte dobře, protože vaše tělo si to tak úplně nemyslí. Je jen otázkou času, kdy se projeví první zánětlivé procesy a jiné zdravotní problémy. Začněte již dnes malými změnami ve stravování.

ANO 6x a více

Vaše tělo je v alarmujícím stavu. Pravidelně se setkáváte se stresem, s únavou, s bolestí. Návštěva lékárny je u vás velice častá. Je potřeba změnit kompletně vaše stravování. Doplnit živiny, vitamíny, probiotika, zdravé tuky. Změna je jen na vás. Začněte žít plnohodnotný život. Jde to v každém věku.

Kategorie: Zdraví a hubnutí

Otestujte se

Po vyplnění jednotlivých částí tohoto základního dotazníku, byste měl/a být schopen/a lépe posoudit vaše silná a slabá místa pro budoucí dodržování zásad rozumného hubnutí a stanovit si cíl, ke kterému budete směřovat. Nezapomínejte, že první krok ke změně určitého chování je porozumět faktorům, které toto chování spouští a udržují. Je přirozené, že máte nějaká slabá místa ve svém chování a základní dotazník vám je pomůže odhalit.

Základní dotazník mapuje tyto oblasti:

  • Motivace
  • Vnější podněty, které spouštějí jídlo „navíc“
  • Vnitřní podněty – emoce, které spouští jídlo „navíc“
  • Vnitřní podněty – myšlení, které spouští jídlo „navíc“
  • Vztah k pohybu
  • Záchvatovité přejídání

Pamatujte, že nemusíte být stoprocentně dokonalí a už vůbec ne naráz. Dílčí cíle z různých oblastí zvládejte postupně. Pomohou vám v tom výše uvedené nabídky.

Vyplňte si nyní celý základní test a dle výsledku se rozhodněte, na jaké dílčí změně začnete pracovat, jaký si zvolíte cíl. Pokud je problematických míst více, vyberte si sami, zda budete pracovat napřed na zvýšení motivace nebo na zvládání vnějších či vnitřních podnětů, které vás provokují k jídlu navíc nebo se soustředíte na pohybovou aktivitu.

Pokud máte problém v oblasti Záchvatovité přejídání, kontaktujte odborníka – nejlépe psychologa. Problematika spouštěčů k jídlu navíc se týká často jak vnějších tak vnitřních podnětů – emocí, proto se detailnější dotazník týká obou těchto sfér, abyste si dle výsledku zhodnotili, zda jste spíše ve vleku toxického prostředí nebo emocí. Dle toho zvolíte svůj dílčí cíl.

Dotazník, který máte před sebou, je určen pro zhodnocení toho, jak jste připraven/a k zahájení změny životního stylu a hubnutí. U každé otázky vyznačte odpověď, která nejlépe vystihuje Váš postoj.

Následující test vám spočítá index zdraví.

Ať už vám vyjde index jakýkoliv, třeba i značně pod normu, mělo by být vaším cílem ho s pomocí nástrojů STOBklubu alespoň o stupínek zlepšit. Dosáhnete toho především zvýšenou pohybovou aktivitou a zlepšováním stravovacích návyků k nímž vám jistě dopomůže náš unikátní program sebekoučink, který naleznete hned na hlavní liště.

Vyplňte prosím data potřebná ke správnému vyhodnocení testu:

Věk:

Pohlaví: žena muž

1. BMI

Vaše výška (cm):

Vaše váha (kg):

Proveďte si dvouminutový test chůze. Připravte si stopky pro odměření času, postavte ke vhodné opoře, např. židli a po odstartování provádějte co nejrychleji kroky na místě střídavě jednou a druhou nohou, jako byste kráčeli.

Stehno zvednuté nohy by mělo být v pravém úhlu k holeni, neboli zvedejte koleno do výše kyčle. Počítáme počet kroků, které udělá jedna noha, tedy vlastně dvojkroků.

Velmi vhodné je využít pomocníka, který stojí naproti vám, drží ruce ve výši, která odpovídá zvednutým kolenům, a pomáhá počítat, kolikrát se koleny jeho rukou dotknete.

Naměřený počet kroků:

Provedení půlminutového testu: Položte se na záda na podložku, pokrčte kolena, chodidla opřete o zem a neodlepujte je od země, ruce jsou sepnuty v týlu.

Je dobré poprosit pomocníka, který vám bude držet chodidla přitlačená k zemi.

Vaším úkolem je co nejrychleji provádět opakovaně sed (oběma lokty se dotknout souhlasných kolen) a leh, kdy se záda a hřbety rukou dotknou podložky. Cílem je dosáhnout maximálního počtu opakování za 30 sekund.

Naměřený počet opakování:

Vyhodnotit celkový výsledek testu indexu zdraví

Neblíží se vaše záliba ve zdravé stravě posedlosti? Dejte si pozor na ortorexii!

Ortorexie řadíme mezi psychologické poruchy příjmu potravy. Její název vznikl složením dvou řeckých slov ORTHOS = správný a OREXIS = chuť a jedná se vlastně o patologickou posedlost zdravou stravou.

Ortorektici se nesnaží zhubnout jako například anorektici či bulimici, chtějí být zdraví a řeší kvalitu přijímaných potravin. Zpočátku je za to, že se stravují zdravě, obdivujeme.

Postupně se ale jejich výběr potravy zužuje, odmítají geneticky upravené, chemicky ošetřené nebo na umělých hnojivech vypěstované potraviny, nekoupí si nic bez označení BIO.

Velmi přísně se starají i o to, jak jídlo připravují, v čem ho vaří a z čeho ho jí.

Na tom by ještě nebylo nic špatného. Patologické je to, že extrémně odmítají sníst cokoliv jiného a na návštěvě si nedají ani chlebíček z obavy, že sní něco nezdravého. O návštěvách restaurací nemluvě!

Kdo je k ortorexii nejvíce náchylný?

  • lidé s tendencí k perfekcionismu a zaměření na detail
  • lidé s vyšším vzděláním, nejčastěji ve věku 30 – 40 let
  • lidé, jejichž náplní práce je zájem o zdravé stravování – např. výživoví poradci, operní pěvci, herci či sportovci
  • lidé vyznávající specifické formy stravování – vegetariáni, vegani, vitariáni, apod.

Udělejte si jednoduchý test

Máte dojem, že na vás zmíněné symptomy nemoci alespoň částečně sedí? Zda netrpíte posedlostí zdravou stravou, pomůže zjistit tzv. Bratmanův test. Čím vícekrát kladně odpovíte na následující otázky, tím větší máte sklony k ortorexii.

  1. Přemýšlíte o zdravém jídle více než 3 hodiny denně?
  2. Plánujete jídelníček několik dní dopředu?
  3. Jste na sebe v otázkách jídla stále přísnější?
  4. Zaplaví vás pocit viny, když sníte něco „nezdravého“?
  5. Cítíte uspokojení z toho, že jíte zdravě?
  6. Zvýšila se vaše sebeúcta, protože jíte zdravě?
  7. Upřednostňujete nutriční kalorie před chutí jídla?
  8. Vymýtili jste z jídelníčku své oblíbené potraviny, pokud nebyly dostatečně zdravé?
  9. Poklesla na úkor rostoucí zdravotní kvality jídla kvalita vašeho osobního života?
  10. Omezuje vás způsob stravování při setkávání s rodinou či přáteli?

Odpověděli jste alespoň 4x ano? Zbystřete pozornost a uberte v řešení zdravé stravy plyn. Odpověděli jste kladně na všechny otázky? Vyhledejte rychle pomoc odborníka!

Prevence je jednodušší než léčba

K vypuknutí nemoci stačí tři nenápadné věci – citlivá osobnost, okolí a hlavní impulz, který vše spustí. Stejně jako u jiných poruch potravy jde vlastně o ventilační jednání, kdy se člověk snaží dostat pod kontrolu něco jiné než to, co ho ve skutečnosti citově nebo emočně trápí.

Preventivně lze všem citlivým lidem z rizikových skupin doporučit, aby se pravidelně kontrolovali a řešili skutečné problémy, které prožívají. U ohrožených lidí totiž psychické problémy vybublávají různými směry, např. neustálou nervozitou, nespavostí nebo depresemi, a s těmi se bojuje daleko snáz.

Léčka rozvinuté ortorexie totiž není vůbec snadná. První a nejdůležitější krok je nemoc vůbec rozpoznat a ochota nemocného si ji přiznat a léčit se.

Na léčbě by se měl podílet tým oborníků – lékař, psycholog a výživový poradce. Ti musí zjistit příčinu nemoci a překonat problém, který nemoc rozvinul.

Ani vymizení nemoci však bohužel neznamená, že se jí nemocný nadobro zbavil. Celoživotně zůstane ohrožen jejím návratem. Stačí jen drobný impulz.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *