Test: Máte dostatek hořčíku?

Test: Máte dostatek hořčíku?

Minerální prvek hořčík plní v našem těle mnoho důležitých úkolů. Kromě své stabilizační funkce v tvorbě našich kostí reguluje energetický metabolismus v našich buňkách a podílí se na aktivaci více než 600 enzymů. Dobře nastavená rovnováha hořčíku z nás dělá více odolné jedince vůči stresu a zajišťuje rovnoměrou teplotu, protože reguluje kardiovaskulární systém a zajišťuje zdravý krevní tlak. V neposlední řadě je hořčík důležitý pro kontrolu svalových kontrakcí a zejména pro následnou relaxaci. Jinak je hořčík díky své relaxační funkci důležitý pro ženy, a to i když nejsou těhotné, protože vyvážená hladina hořčíku přispívá mimo jiné k uvolnění křečí a zmírnění menstruační bolesti. 

Které potraviny obsahují hořčík?

Tělo neprodukuje hořčík, takže je třeba ho denně přijímat prostřednictvím konzumace potravin bohatých na hořčík. Mezi nejlepší zdroje hořčíku patří potraviny, jako jsou celá zrna, listová zelenina, semena a ořechy. Některé běžné potraviny mohou také obsahovat hořčík a tento důležitý minerál je též součástí některých sportovních potravin, nápojů a doplňků.

Současné denní doporučení pro hořčík je asi 400 mg, což se nezdá těžké splnit pomocí zdravé výživy, ale trávicí systém absorbuje (podle typu) pouze 20-50% požitého hořčíku.

U žen se denní doporučená dávka pohybuje mezi 300 až 350 mg, zatímco u mužů je to mezi 400 až 450 mg.

Nicméně, pro sportovce odborníci doporučují mezi 500 mg a 800 mg doplnění hořčíku denně jako přiměřenou dávku k doplnění zásob a snížení hladiny kortizolu.

Hořčík je také dobře dodáván v nerafinovaných celozrnných obilninách, jako je celozrnný chléb, a též v zelené listové zelenině, ořechách a semenech, hrášku, fazolích a čočce. Ovoce, maso a ryby obsahují nedostatečnou úroveň hořčíku, stejně jako rafinované potraviny.

Ořechy a semena mají nejvyšší množství hořčíku – nejvíce hořčíku obsahují slunečnicová semena a lněné semeno, s 420 a 350 mg hořčíku na každých 100 g. Pšeničné klíčky a oves však mají také slušné množství hořčíku.

Jedna porce barevného müslidenně – možná se dvěma přidanými banánovými řezy (45 mg hořčíku na každých 100 g banánů) – se již stará o většinu denní dávky hořčíku. Nicméně, každá třetí žena nedosahuje doporučených hodnot, protože naše tělo nemůže plně využívat hořčík z rostlinných potravin.

Důvodem je to, že fytáty, které se běžně nacházejí v potravinách na bázi rostlin, váží hořčík v potravě a většinu potom tělo přímo vylučuje.

Oproti běžné víře, mléko a mléčné výrobky nejsou zvláště bohatými zdroji hořčíku. Obsah hořčíku v rostlinných potravinách má tendenci odrážet koncentrace hořčíku v půdě, zejména proto, že hořčík není běžně přidáván do půdy zemědělci během intenzivního hnojení.

Funkce magnesia

Hořčík hraje v těle řadu rolí a jak již bylo řečeno, je potřebný pro mnoho enzymatických reakcí, včetně těch, které se podílejí na syntéze tuků a proteinů, zlepšují srdeční aktivitu a správný metabolismus kostí. Ale pro sportovce je možná nejdůležitějším příspěvkem úloha hořčíku v anaerobní i aerobní výrobě energie.

Pro sportovce zvedající těžké váhy jsou nejlepší doplňky hořčíku často spárovány s doplňováním zinku, protože oba minerály společně pracují pro optimální zotavení ze cvičení, které poškozuje sval. Tělo sportovce používá zinek i hořčík k udržení svalových kontrakcí a dodávání kyslíku do pracujících svalů.

Hořčík je také dobře známý pro jeho uklidňující účinky na tělo a hraje roli v zotavení po náročném tréninku.

Kromě toho, že se spotřebovává při výrobě energie, nejlepší doplňky hořčíku také zvyšují výkonnost snižováním hromadění kyseliny mléčné v těle.

Současně se navíc ztrácí hořčík díky pocení, takže sportovci tvrdě trénující v horkém a vlhkém prostředí mohou potřebovat zvýšený přísun hořčíkových doplňků.

  • Test: Máte dostatek hořčíku?
  • Nedostatek magnesia a onemocnění
  • U dospělých může mít nedostatek hořčíku za následek zhoršení kardiovaskulárních funkcí, nesprávný metabolismus sacharidů, vysoký krevní tlak, jakož i hrozbu inzulinové rezistence a snížení sekrece inzulínu. 
  • Časté symptomy, které mohou vzniknout z nedostatku hořčíku, mohou zahrnovat zácpu a nepravidelné pohyby střev, únavu nebo celkovou letargii, špatnou kvalitu spánku, svalové křeče a záškuby, stejně jako sklon k obezitě a hypertenzi.

V případě sportovců, kteří se věnují namáhavé fyzické aktivitě, mohou nízké hladiny hořčíku způsobit svalové křeče, které ovlivňují atletický trénink, výkon a zotavení.

S nedostatkem hořčíku v těle sportovci mohou zažít sníženou výkonovou kapacitu a špatnou regeneraci svalů po cvičení.

Přidání nejlepších doplňků hořčíku do tréninkového programu sportovce nejenže napraví problém svalových křečí, ale může také přispět ke zlepšení jejich svalové regenerace. 

  1. Hořčík je také rozhodující pro syntézu proteinů a produkci ATP, kdy sportovci, kteří trénují s těžkými váhami nebo se věnují vytrvalostním sportům, mají samozřejmě mnohem vyšší požadavek na hořčík. 
  2. Někteří atleti používají diety s vysokým obsahem bílkovin, ale je důležité poznamenat, že tyto diety také inhibují absorpci hořčíku, dále tím pádem komplikují problém nedostatku hořčíku a zvyšují požadavky na hořčík pro sportovce.
  3. Jaká je nejlepší forma magnesia

Doplňky hořčíku jsou dostupné v různých formách, které se zaměřují na různé zdravotní přínosy.

Mezi některé z nejlepších forem hořčíkových doplňků patří citrát hořečnatý, kde složka kyseliny citrónové v doplňku působí jako mírné projímadlo a funguje jako pomoc při zácpě, stejně jako je dobrým zdrojem hořčíku. Další možností je taurát hořečnatý, který je vhodný pro jedince s kardiovaskulárními problémy.

Magnézium malát je další formou hořčíkového doplňku doporučeného pro řešení únavy a korekce problémů s únavou. Kyselina jablečná přítomná v tomto doplňku hraje důležitou roli při syntéze ATP a výrobě energie.

Další forma hořčíku je dostupná jako glycinát hořečnatý, který je jednou z biologicky nejvíce dostupných a vstřebatelných forem hořčíku.

A nakonec chlorid hořečnatý má impozantní absorpční rychlost a je považován za nejlepší formu hořčíku pro detoxikaci buněk a tkání.

Když hledáte nejlepší doplněk hořčíku, je důležité si uvědomit, že hořčík se nejlépe vstřebává na prázdný žaludek. V procesu absorpce může vitamin C a vápník zvýšit absorpci hořčíku, zatímco sycené nápoje a jídla s vysokým obsahem vlákniny mohou inhibovat absorpci hořčíku.

Jaký je účinek hořčíku v našich svalech?

Aby fungovaly normálně, naše svaly potřebují vyvážený poměr hořčíku a vápníku. Ten je nezbytný pro svalové napětí. Pokud se koncentrace vápníku ve svalech zvýší v důsledku nedostatku hořčíku, svaly již nemohou relaxovat a dochází ke křečím.

Hořčík dosahuje svého efektu uvolnění křečí tím, že vytváří nepropustné buněčné membrány, takže rovnováha elektrolytu je obnovena zpět do normálu (tj. koncentrace uvnitř a vně buňky jsou znovu vyváženy). Zabraňuje se tak vápníku a jiným elektrolytům, jako je draslík a sodík, v dalším pronikání do svalů a nervových buněk.

To snižuje excitabilitu nervových buněk a svalové křeče jsou méně pravděpodobné. 

Magnesium a vytrvalostní sporty

Vytrvalostní sportovci mají hodně co přemýšlet, pokud jde o jejich příjem živin. Dostáváte dostatek sodíku k vyrovnání množství, které ztratíte potem? Máte dostatečné množství železa pro optimální produkci hemoglobinu? 

O dalším doplňku, o kterém musí sportovci takto přemýšlet, je právě hořčík.

Hořčík je vyžadován téměř každou buňkou ve vašem těle, aby tělo fungovalo správně, a je také zásadní pro energetický metabolismus. Energetické požadavky na vytrvalostní sportovce jsou vyšší (až o 20%) než u průměrné osoby, takže jsou vystaveny mnohem většímu riziku, že se dostanou do deficitu hořčíku.

I když můžete získat zdravé množství z potravin bohatých na hořčík, jako jsou již zmiňované ořechy, semena a listová zelenina, pak každý, kdo žije na dietě s vysokým obsahem bílkovin nebo škrobů a zpracovaných potravin, pravděpodobně spotřebovává nedostatečné množství hořčíku, zejména pro sportovní výkon. Jedná se tedy především o problém u aktivních sportovců, kteří nedodávají dostatečné množství hořčíku v doplňcích stravy.

Jednou z největších výhod doplňků hořčíku pro vytrvalostní atlety je role hořčíku v omezování nahromadění kyseliny mléčné.

Pokud jste zvláště náchylní k únavě a bolestivosti svalů po dlouhém cvičení, mohlo by to být znamení, že nedostáváte dostatek hořčíku ve vaší stravě.

Je to proto, že hořčík pomáhá kontrolovat proces, ve kterém se svalová vlákna stahují a uvolňují a zabraňuje se tak jejich křečení.

Kromě ochrany svalů je hořčík katalyzátorem enzymů, které umožňují syntézu svalových bílkovin. Mít dostatek hořčíku v rezervě je důležité pro udržení výkonu na vrcholu, kdy tím pádem není ohrožena síla nebo zotavení. 

Podle některých odhadů by 80% populace mohlo mít nedostatek hořčíku. Vzhledem k tomu, že požadovaný příjem pro vytrvalostní sportovce je mnohem vyšší než pro běžnou populaci, ujistěte se, že zásoba hořčíku je ve vašem těle zcela doplňována, což vám poté umožní trénovat tvrději, rychleji se zotavit a získat trochu vyšší výkon.

Magnesium a těhotenství

Nepochybně vede těhotenství ke zvýšeným požadavkům na hořčík. Co je příčinou? Na jedné straně plod vyžaduje hořčík. Na druhé straně je třeba vyvážit zvýšené požadavky z důvodu změn mateřské tkáně a ztráty hořčíku ledvinami. Pro normální těhotenství s optimálním výsledkem je nutný výrazně vyšší příjem hořčíku než klasické minimum. 

Budete mít zájem:  Plastika břicha – jedna z nejhezčích a nejefektnějších operací

Kromě požadavku plodu a mateřské tkáně na hořčík je renální (ledvinová) ztráta hlavní příčinou zvýšených požadavků na hořčík během těhotenství.

Ledvinové vylučování hořčíku může být u těhotných žen zvýšeno přibližně o 20%.

To lze vysvětlit zvýšením objemu tepové frekvence o přibližně 40% v důsledku těhotenství, následovaným zvýšením primární produkce moči a nedostatečnou reabsorpcí hořčíku v ledvinách.

Hořčík je minerál zapojený do stovek chemických reakcí ve vašem těle. Hraje kritické role v imunitní, svalové a nervové funkci. Nedostatek tohoto minerálu během těhotenství může zvýšit riziko chronické hypertenze a předčasného porodu. Je tedy pravděpodobné, že doplnění hořčíku během těhotenství může snížit riziko komplikací, jako je omezení růstu plodu a předčasný porod.

Mnoho těhotných žen si také stěžuje na křeče v těle a bolesti břicha, které se mohou objevit v důsledku nedostatku hořčíku. Dalšími symptomy nedostatku hořčíku jsou silné palpitace (bušení srdce) a vyčerpání.

Všechny tyto příznaky sice nejsou důvodem k tomu, abyste se začala znepokojovat, ale přesto byste měla poslouchat signály svého těla a možná podstoupit test na nedostatek hořčíku.

Pokud se během těhotenství vyskytne silný nedostatek hořčíku, v důsledku toho pak vnikají křeče, které mohou vyvolat předčasné kontrakce a ve vážných případech vést k předčasnému porodu.

Když je nedostatek hořčíku, vyrovnávací účinek na kardiovaskulární systém se zastaví a riziko těhotenské hypertenze vzroste. Nedostatek hořčíku je také podezřelý tím, že je zodpovědný za zesílení nevolnosti v těhotenství. 

Abyste zabránila nedostatku hořčíku, můžete již při plánování těhotenství přivést rovnováhu hořčíku na doporučenou úroveň. Vhodným produktem může být např.

Albion Magnesium, účinnou složkou tohoto produktu je právě bisglycinát hořečnatý. Mnoho lékařů doporučuje ideální hladinu magnesia udržovat i nadále v průběhu těhotenství a také po celou dobu kojení.

Tímto způsobem zůstává hladina hořčíku matky a dítěte v prvních důležitých měsících zcela jistě vyrovnaná.

Test: Máte dostatek hořčíku?

Autor článku: Ing. Radek Svoboda

Stanovení deficitu magnézia v populaci východních Čech

Alena Tichá1, Radomír Hyšpler1, Alena Prokopcová2, Adéla Tomášová1, Zdeněk Zadák3

1 Ústav klinické biochemie a diagnostiky FN Hradec Králové2 Oddělení klinické biochemie Oblastní nemocnice Jičín a.s. 3 Centrum pro výzkum a vývoj FN Hradec Králové

Práce se zabývá nedostatkem hořčíku v populaci východních Čech. V úvodu je popsána problematika deplece hořčíku a jeho souvislosti s metabolizmem v lidském organizmu. Je popsána metodika stanovení nedostatku magnézia a jsou diskutovány získané odlišné výsledky v porovnání s urbánní populací Královéhradecka.

The work deals with the deficit of magnesium in the population of eastern Bohemia. The introduction describes the problem of magnesium depletion and its association with metabolism in the human organism. Method of determination of magnesium deficiency is described and discussed results obtained compared to the urban population of Hradec Králové.

Nedostatek hořčíku je v současné době velmi častým problémem v naší populaci. Výskyt deficitu či deplece hořčíku v klinické praxi je častý a může probíhat i v podobě klinicky latentní. Příčiny deficitu hořčíku jsou různé.

Vznikají většinou na podkladě sníženého příjmu, zvýšené potřeby nebo v situacích, kdy nastává zvýšené vylučování hořčíku ledvinami. V potravě je magnézium zastoupeno nejvíce v luštěninách, obilovinách, ořeších, zelenině.

V poslední době hořčíku ubývá i v půdě, protože se přestávají používat dražší hnojiva s obsahem tohoto prvku a protože jeho obsah v půdě snižují též kyselé deště (Zadák, 2006).

O léčivých účincích soli magnesia alba (minerál mastek – hydratovaný křemičitan hořečnatý) jsou zmínky již z dob starověkého Řecka.

Tato léčivá sůl se nacházela v řecké oblasti Magnesia, která leží na pobřeží Egejského moře a která dala prvku jeho latinské jméno, což navrhl v roce 1808 anglický chemik sir Humphrey Davy, když izoloval hořčík elektrolytickou metodou. Význam hořčíku byl pak dále zkoumán v 19.

století, kdy byl prokázán jako potřebná složka pro růst rostlin a v roce 1850 byla potvrzena jeho přítomnost v lidském těle (Wilhelm, 2007). Významným přelomem byl objev struktury a funkce chlorofylu, za což dostal v roce 1915 německý chemik Richard Willstätter Nobelovu cenu.

V roce 1922 byly provedeny analýzy hořčíku v krvi a ve 30. letech byly popsány klinické stavy s deficitem hořčíku. Prvním významným průkopníkem použití magnézia v českém lékařství byl brněnský chemik profesor Jan Bečka, který působil na veterinární vysoké škole v Brně.

Prakticky spojoval výsledky zvířecích experimentů a aplikace hořčíku u lidského organizmu. Připravil asi 13 hořčíkových preparátů používaných v lékařství, ze kterých dodneška zůstal jediný Polysan (gel hydroxidu hořečnatého) (Steidl, 2001). V současné době přetrvává zájem o výzkum magnézia v široké klinické praxi, počet citací a publikací masivně narůstá.

Organizmus dospělého člověka obsahuje 22–30 g hořčíku a jeho rozložení je nerovnoměrné. V živočišném organizmu se hořčík vyskytuje ve třech formách. Jednak v konjugované formě jako hydroxyapatit, dále pak v organické formě jako součást enzymů, kostních proteinů a energetických fosfátových vazeb a nakonec jako elektrolyt v tělesných tekutinách.

Procentuální zastoupení je uvedeno v tabulce č. 1. Extracelulárně je 1 % a intracelulárně 30 %, většina je tedy vázána v kostní tkáni (53–70 %). Z krevního séra pochází ionizovaná forma (z 65 %) a zbytek je vázaná forma v komplexech a na bílkoviny.

Intracelulární magnézium je vázáno z 90 % na ATP, fosfolipidy a nukleové kyseliny a jen 10 % hořčíku je ve formě ionizované, tedy biologicky dostupné (Zadák, 2006; Wilhelm, 2007).

Doporučená denní dávka pro dospělého jedince je 365 mg. Podíl mobilizovatelného hořčíku je závislý na věku. V časném dětství se uvádí podíl mobilizovatelného hořčíku až 50 %, u dospělých 30 %, ve stáří pouze okolo 10 %. Podíl resorpce závisí na podané dávce – při 100 mg je resorbováno 80 % ze střeva, zatímco při dávce 1000 mg je to pouze 20 %.

V zažívacím traktu se resorbuje v jejunu a ileu, tj. 30–40 % jde do krve a odtud do tkání a zpět trávicími šťávami 10 % (= enterohepatální oběh). Vstřebávání je závislé na mnoha faktorech včetně složení přijaté stravy.

Dalším faktorem je biologická dostupnost a typ podávané hořečnaté soli – sulfáty, fytáty, glukonáty jsou špatně vstřebatelné, velmi dobře se vstřebávají fumaráty, laktáty, fosfáty, citráty, chloridy. Disociovaný hořčík na sebe váže vodu v lumen zažívacího traktu, tj.

v závislosti na dávce může působit jako laxativum (především ve formě síranů), to je také důvod, proč se nedoporučuje jednorázová dávka vyšší než 365 mg. Za bezpečnou dávku je považováno 250 mg jednorázově. Z resorbovaného podílu se při vyrovnané bilanci ztrácí exkrecí do moče 30 % (Wilhelm, 2007).

Velmi často se hovoří o příznivém účinku hořčíku v metabolizmu glukózy.

Předpokládaným mechanizmem je jeho hlavní podíl na řadě mezistupňů glykolýzy, čímž zvyšuje tvorbu ATP, stejně tak podporuje ukládání glukózy v podobě polymerovaného glykogenu v jaterní tkáni.

Znamená to, že přítomnost hořčíku zlepšuje utilizaci glukózy v buňce a neovlivňuje přitom množství uvolněného inzulinu (Wilhelm, 2007; Wilhelm, 2005).

V metabolizmu proteinů se uplatňuje hořčík jak na úrovni buněčného jádra, kde napomáhá udržení struktury DNA, tak rovněž aktivuje reparační procesy DNA. V cytoplazmě se pak hořčík podílí na udržení buněčné integrity, na regulaci buněčné proliferace, diferenciace a apoptózy.

Na úrovni citrátového cyklu (což platí pro sacharidy a proteiny), v reakcích předcházejících vznik sukcinyl-CoA, je potřeba přítomnosti iontů hořčíku společně s vitaminem B1 (thiaminem).

Tato reakce může být klíčová při získávání energie v myokardu za stavů ischemické choroby, kdy právě nepřítomnost hořčíku a vitaminu B1 ztěžuje získávání energie buňkou (Zadák, 2008; Smetana, 2003; Song, Ford, Manson, and Liu, 2005).

Hořčík se dále velmi významně podílí na modulování signálu na postsynaptické membráně nervosvalového zakončení. Uvolňování acetylcholinu do nervosvalové štěrbiny se odehrává primárně pod vlivem vápenatých iontů.

Jejich vstup přes membránu nervového zakončení snižují ionty hořčíku, které tak významně ovlivňují následné vyplavení mediátoru – acetylcholinu.

Znamená to, že tohoto efektu můžeme využít pro zmírnění například projevů křečí a tetanií, stejně jako sníženého podávání myorelaxačních přípravků po dobu operačního zákroku (například relaxace břišních svalů) (Wilhelm, 2007; Wilhelm, 2005).

Cílem naší práce bylo stanovit nedostatek hořčíku v populaci Královéhradeckého kraje.

V dnešní době je často stanovován celkový či ionizovaný hořčík v krevním séru či případně dostupných buněčných složkách krve. Jak vyplývá z výše uvedených faktů, tj. především intracelulární výskyt, je poměrně obtížné stanovení deplece magnézia v běžně dostupných biologických materiálech.

Běžně dostupné – celulární erytrocyty, jak je naznačeno v tabulce č. 1 – nejsou v tomto případě reprezentativním biologickým materiálem pro stanovení zásob hořčíku zejména kvůli relativně srovnatelnému procentuálnímu zastoupení srovnatelnému s krevním sérem.

Nejdůležitějším orgánem pro udržení homeostázy hořčíku v organizmu jsou ledviny (Swaminathan, 2003). Byly publikovány práce popisující význam stanovení hořčíku v moči, respektive poměr s kreatininem, pro identifikaci deficitu magnézia v organizmu (Mansmann, 2008). Fyziologické hodnoty jsou nad 0,25.

Budete mít zájem:  Jak si při hubnutí pochutnat a zároveň nepřibrat?

Zlatým standardem se pak samozřejmě jeví zátěžový test a retence magnézia močí (Kondakov, Kobylianskii, Tishchenkov, and Titov, 2012).

Studie proběhla ve Fakultní nemocnici Hradec Králové (dále jen „FN HK“) a v Oblastní nemocnici Jičín a.s. (dále jen „ON Jičín“). Do studie byli zařazeni ambulantní nebo hospitalizovaní pacienti, jejichž zdravotní stav nezpůsoboval odchylky v minerálním hospodářství, dále zdraví dobrovolníci. Soubory pacientů jsou popsány v tabulce č. 2.

Pro stanovení nedostatku hořčíku byla použita jednorázově odebraná moč. Vzorky byly před analýzou okyseleny koncentrovanou kyselinou chlorovodíkovou na pH 1.

Okyselením se předejde precipitaci hořečnato-amonných fosfátů. Stanovení bylo provedeno na analyzátoru Modular Roche (FN HK) a na přístroji Advia 1800 Siemens (ON Jičín). Obě metody byly korelovány a jsou porovnatelné.

Získaná data byla porovnána softwarem SigmaStat (Systat).

Výsledky jsou uvedeny v tabulce č. 3 a na obrázku č. 1.

Stanovení deplece hořčíku v populaci Královéhradeckého kraje ukázalo značně odlišné výsledky mezi oběma pracovišti.

U obyvatel Jičínska byl metodou stanovení poměru hořčíku a kreatininu v moči prokázán deficit u 5 % pacientů a nedostatek u 17 % pacientů, dostatek hořčíku vykazovalo 78 % populace Jičínska (obrázek č. 1).

V porovnání s výsledky získanými ve FN HK byl shledán deficit u 14 % pacientů a nedostatek u 42 %. V normě, tj. s dostatkem magnézia, bylo pouze 44 % populace. Tento fakt lze vysvětlit odlišnostmi v dietě, tj.

především příjmem převážně stravy s významnějším podílem samozásobení v dietě, kdy obyvatelé jičínského regionu nejsou do značné míry odkázáni na zásobování například potravinami ze supermarketů, které mohou mít diskutabilní nutriční hodnoty. Výsledky ukazují značné rozdíly nalezené v urbánní populaci.

Výše uvedené výsledky jsou dopadem komplexního působení vnějších vlivů na lidský organizmus.

Jedná se o nedostatečný příjem hořčíku ve stravě, konzumaci stravy bohaté na cukry a tuky, které ovlivňují vstřebávání hořčíku, nezdravý životní styl zahrnující vysoký příjem alkoholu a kofeinu a rovněž značná stresová zátěž.

Nedostatek magnézia pak následně způsobuje odlišnosti v metabolizmu sacharidů, dále kardiovaskulárního systému, kostního metabolizmu a procesu získávání energie.

Z rozboru krve lze vyčíst nespočet informací o stavu organismu. Zdali máte v pořádku hladinu cukru, tuků či cholesterolu, se dozvíte ze standardního vyšetření krve prováděného na preventivních prohlídkách u praktického lékaře

Chcete mít jistotu, že je váš organismus svěží a udržet si zdraví? Balíček vyšetření SYNLAB Jsem fit, který je vhodný pro muže i ženy v každém věku, zkontroluje všechny základní ukazatele zdravotního stavu vašeho organismu a nejdůležitějších orgánů.

  Odborný název
krevní obraz KO + diff.
hladina cukru glukóza v plazmě
hladina CRP CRP
jaterní enzymy ALT, AST, GGT
tuky aneb látková výměnu tuků a hladina celkového cholesterolu cholesterol celkový, triacylglyceroly
ledviny aneb hladinu kreatininu kreatinin
moč moč chem. + sed.

Výsledky testů vám sdělí, zdali netrpíte některou skrytou chorobou krve či zánětlivým onemocněním. Ujistíte se, zda nemáte cukrovku a dozvíte se, jestli máte zdravé ledviny, játra a žlučové cesty. Budete znát hladinu svého cholesterolu, jež slouží pro prevenci infarktu myokardu nebo mozkové mrtvice a můžete odhalit močové infekce.

Zvýhodněná cena balíčku je 390 Kč včetně odběru a separace séra.

Chcete být v kondici a dosahovat co nejlepších sportovních výkonů? Díky balíčku SYNLAB Jsem sportovec zjistíte z jediného vzorku krve a moči nač se zaměřit, abyste dosáhli vyšší vytrvalosti. Zároveň také předejdete případným zdravotním úrazům souvisejícím s nedostatkem některých látek potřebných pro správné fungování sportem zatíženého organismu.

  Odborný název
krevní obraz KO + diff.
hladina cukru glukóza v plazmě
hladina CRP CRP
jaterní enzymy ALT, AST, GGT
hladiny minerálů vápníku a hořčíku Ca – vápník, Mg – hořčík
tuky aneb látková výměna tuků a hladiny celkového cholesterolu a LDL cholesterolu cholesterol celkový, triacylglyceroly, LDL cholesterol
bílkoviny celková bílkovina
ledviny aneb hladiny kreatininu a močoviny kreatinin, urea
moč moč chem. + sed.

Vyšetřením odhalíte případné skryté poškození svalů, ke kterému může dojít zátěží při cvičení. Povědomí o hladinách minerálů je důležité pro prevenci zlomenin kostí, poruch výživy a problémů spojených se svalovými křečemi.

Zjistíte, v jakém stavu jsou vaše ledviny, které velmi ovlivňuje nadměrný příjem bílkovin a odhalíte případné močové infekce. Dozvíte se, jestli máte zdravá játra a žlučové cesty, zdali netrpíte některou skrytou chorobou krve nebo zánětlivým onemocněním.

Zkontrolujete si, jestli nemáte cukrovku a jestli udržujete hladinu cholesterolu tak, aby vám nehrozil infarkt myokardu či mozková mrtvice.

Zvýhodněná cena balíčku je 490 Kč včetně odběru a separace séra.

Je vám třicet let a více? Pak nezapomeňte myslet na prevenci, která je od dosažení této věkové hranice nezbytná, a to pro včasné předejití závažným onemocněním.  

  Odborný název
krevní obraz KO + diff.
hladina cukru glukóza v plazmě
hladina CRP CRP
jaterní enzymy ALT, AST, GGT
hladiny minerálů vápníku a hořčíku Ca – vápník, Mg – hořčík
tuky aneb látková výměna tuků a hladiny HDL a LDL cholesterolu cholesterol celkový, triacylglyceroly, HDL cholesterol, LDL cholesterol
bílkoviny celková bílkovina
ledviny aneb hladiny kreatininu a močoviny kreatinin, urea
slinivka břišní AMS
moč včetně přítomnosti albuminu moč chem. + sed., albumin v moči
navíc pro ženy:
vyšetření hormonů štítné žlázy
TSH
navíc pro muže:
krevní test PSA pro prevenci rakoviny prostaty
PSA

Z jednoho vzorku krve se tak dozvíte, zda máte dostatek minerálů a nehrozí vám řídnutí kostí či svalové křeče. Ujistíte se, jestli netrpíte některou skrytou chorobou krve nebo zánětlivým onemocněním, odhalíte alergii či infekční nemoci.

Zjistíte případné onemocnění cukrovkou, stav svých jater či žlučových cest a bude vám zjištěna hladina cholesterolu, díky které můžete předejít infarktu myokardu či mozkové mrtvici.

Vyšetření moči vám sdělí informace o stavu vašich ledvin a odhalí případné infekce.

Zvýhodněná cena balíčku je 990 Kč včetně odběru a separace séra.

Je vaše vegetariánská či veganská strava dostatečně bohatá na látky, které jsou nezbytné pro správné fungování lidského organismu a jeho nutriční potřeby?

  Odborný název
zásoby železa feritin
hladiny minerálů vápníku a hořčíku Ca – vápník, Mg – hořčík
bílkoviny celková bílkovina
hladina vitamínu B12 vitamín B12

Poznáte, že vám v těle chybí hořčík? A co vám hrozí, když ho máte málo?

  • Kdyby se dalo říct, co stojí v čele minerálů a vitaminů nejdůležitějších pro lidský organismus, pak by to byl zcela určitě hořčík. Je v podstatě hrdinou ve vašem těle, hraje významnou roli v nervových a svalových funkcích, má vliv na cukr v krvi, zdraví kostí a taky metabolismus, prostě bez hořčíku by nám bylo zle. A pokud vám ho v těle chybí skutečně hodně, může to způsobit doslova katastrofu.Podle lékařky a výživové specialistky Amy Shapiro, zakladatelky centra Real Nutrition v New Yorku, by zejména ženy měly užívat denně 310 až 320 miligramů hořčíku (těhotné ještě více). Naštěstí hořčík najdeme ve spoustě potravin – v tmavé listové zelenině, ořeších, semenech, fazolích, avokádu, banánech, jogurtu, a dokonce i hořká čokoláda obsahuje hořčík! Většina lidí přesto nemá dostatek tohoto minerálu. K nízkým hodnotám vedou i nezdravý životní styl, přemíra alkoholu, nevyvážená strava, zažívací problémy nebo nedostatek vitaminu D. Nedostatek nemusí nutně znamenat okamžité zdravotní problémy, ale časem k nim vede. Následující příznaky nedostatku hořčíku byste neměli ignorovat!
  • Hořčík je důležitý pro správné fungování nervových impulzů v těle. Pokud ho tedy nemáte dost, může to vést až k necitlivosti nebo nepříjemnému brnění. Zejména to pocítíte v končetinách, prstech na rukou i nohou. Budete mít pak pocit, jako by vaše končetina „usnula“.

  • Ztratili jste chuť k jídlu, je vám špatně od žaludku, zvracíte, jste unavení a slabí, takže se domníváte, že vás přepadla chřipka? Ovšem tohle bývají první příznaky nedostatku hořčíku. Samozřejmě že to může být i chřipka, ale pokud ony chřipkové symptomy nezmizí do pěti dnů, měli byste se poradit s lékařem a nechat si zjistit hodnoty hořčíku.

  • Záchvaty bývají dalším příznakem nedostatku hořčíku. Je to proto, že pokud máte v těle málo hořčíku, v mozku nastává abnormální elektrická aktivita, která může vyvolat záchvat.
    10 jednoduchých triků, které trénují mozek: Čistěte si zuby levou rukou!

  • Tyhle svalové kontrakce můžou způsobit, že dostanete do končetin (hlavně nohou) křeče, případně cítíte, že nohy či paže jsou ztuhlé, nebo s nimi obtížně hýbete. Odborníci se domnívají, že je to způsobené větším průtokem vápníku do nervových buněk, a to v případě, když jsou hladiny hořčíku nízké. To nadměrně zvyšuje nebo hyperstimuluje svalové nervy. K tomu často dochází zejména v těhotenství.

  • Cítíte se v poslední době, jako byste to nebyli vy? Nízké hladiny hořčíku mohou vést ke změnám nálady a osobnosti a zvyšují i riziko deprese. Některé příznaky mohou zahrnovat i duševní otupělost, nedostatek emocí či zvýšené pocity úzkosti.

  • Nedostatek hořčíku může způsobit pokles hladiny draslíku, což může ovlivnit srdeční svalové buňky a způsobit změny srdečního rytmu. Pokud máte pocit, že je váš srdeční rytmus pomalejší nebo rychlejší než obvykle, ujistěte se u lékaře, co je příčinou.

  • Máte často zácpu? I to může znamenat, že máte ve stravě málo hořčíku, který má mírně laxativní účinek. Normální vyprazdňování je samozřejmě individuální, ale v průměru 3x týdně byste na velkou jít měli určitě. Méně než třikrát už znamená, že trpíte zácpou.
    Tito slavní prozradili, že trpí depresemi: Co o své nemoci řekli?

  • Hořčík se podílí téměř na všech procesech při chodu organismu. Funguje jako antistresový, antitoxický, protialergický i protizánětlivý činitel, který nás chrání před ionizujícím zářením, reguluje nám teplotu, působí na správnou funkci nervového systému, aktivuje enzymy, působí při srážení krve, na látkovou přeměnu i činnost buněk, podílí se i na tvorbě estrogenů a činnosti močového měchýře i střev. Pokud nepřijímáte dostatek hořčíku ze stravy, je nutné ho užívat v doplňcích, ideálně v kombinaci s vitaminem B6, který zlepšuje využití hořčíku v těle.
    10 jednoduchých triků, které trénují mozek: Čistěte si zuby levou rukou!

Ze světa vitamínů a minerálií: Hořčík

20. století vkládala do vitamínů velké naděje. V průběhu dalších desetiletí přehnaný optimismus částečně vyprchal a v některých směrech se dostavilo rozčarování.

Příčina tkví hlavně v tom, že se „hospodaření“ s bioaktivními látkami řídilo chybnou taktikou podle zásady „čím více, tím lépe“ namísto tolikrát osvědčeného „všeho s mírou“.

Ukázalo se, že „přiměřené“ množství zdraví prospěšného vitamínu nebo jiné bioaktivní substance se zpravidla vícenásobnou dávkou přiměřeně nezvyšuje. Taková úměra běžně nefunguje a může vést i k překvapivě nechtěným opačným výsledkům.

V našem seriálu se vám pokusíme podat informace, které přinesou užitek objektivní informovaností tak, jak to odpovídá stavu současné vědy.

Nejvyšší koncentrace hořčíku je v celých semenech, jako jsou např. ořechy (zejména vlašské), mák a obilná zrna. Při vymílání obilí, zvláště při výrobě bílé mouky, se ztrácí přibližně 80 % hořčíku, protože se odstraní klíčky a obalové vrstvy zrna, kde je nejvíce mikroelementů uloženo. Vysoký obsah hořčíku má čaj, káva a hořká čokoláda.

Dalším dobrým zdrojem hořčíku jsou luštěniny a zelenina, kde je v chlorofylu hořčík vázán. Ryby, maso a mléko jsou relativně chudší zdroje.

Lze tedy říci, že strava bohatá na zeleninu, luštěniny a celozrnné obilné produkty přináší dostatek hořčíku, zatímco strava bohatá na velké množství průmyslově opracovaných, rafinovaných potravin obsahuje jen jeho menší množství.

Hořčík

Je nezbytný pro činnost srdce a oběhový systém, pro nervové a svalové impulzy a také pro tvorbu kostí. Společně s vápníkem hořčík ovlivňuje prostupnost biologických membrán a dráždivost buněk.

Hořčík dokáže podporovat správný tok krve v krevním řečišti a uvolňovat stažené svaly. Tím je možno předcházet bolestem hlavy nebo je alespoň zmírňovat. Některé studie to dokládají se zdůvodněním, že bolesti hlavy a migrény mohou být působeny právě nedostatkem hořčíku v organismu.

Přibližně 40 % z 20 až 28 g hořčíku obsaženého v organismu se nachází ve svalech a měkkých tkáních, asi 1 % v tělních tekutinách, např. v séru, a zbytek je uložen v kostře.

Přijatý hořčík se v organismu vstřebává v rozmezí 30 až 60 %. Část hořčíku se vylučuje močí i stolicí.

Přítomnost fytátů, vlákniny a nasycených tuků, ale také vysoký příjem vápníku, fosforu a bílkovin snižuje jeho vstřebávání někdy až k minimálním hodnotám.

Změny klimatu (kyselé deště, vyšší vyplavování hořčíku z půdy), zvýšení intenzity zemědělské produkce jsou některé z mnoha příčin, které vedly a vedou ke snížení množství hořčíku přijatého potravou.

Své sehrávají i změny stravovacích návyků, kdy nevhodné složení stravy omezuje jeho vstřebávání ve střevě. Nedostatek hořčíku, zvláště při současném nadbytku vápníku, způsobuje útlum nervové činnosti.

V poslední době se ukazuje, že naše populace nemá dostatečné množství hořčíku v organismu. Nedo-statky hořčíku byly prokázány u těhotných, které trpěly migrénami a vysokým krevním tlakem; byly zaznamenány i vztahy mezi nedostatečným příjmem hořčíku a nízkou porodní váhou dítěte.

U starších osob dochází při nedostatku hořčíku ke křečím ve svalech, třesavkám, nekoordinovaným pohybům, škubáním apod. Pacienti se srdečním onemocněním jsou často také na hořčík deficitní.

Je to patrně způsobeno tím, že užívají diuretika pro snížení krevního tlaku, což je spojeno s vyšším vylučováním hořčíku.

Při nedostatku hořčíku se důrazně doporučuje trvalá změna stravovacích návyků a pro překlenutí stávajícího deficitu užívat po dohodě s lékařem odpovídající doplňky stravy či vhodné minerální vody bohaté na hořčík.

Farmaceutické preparáty s hořčíkem je lépe přijímat po jídle, aby se předešlo trávicím potížím v důsledku snížení kyselosti žaludečních šťáv; kdo naopak trpí překyselováním žaludku, má brát tablety s hořčíkem na lačno, tedy před jídlem.

Ing. Jarmila Blattná, CSc. Doc. Ing. Jaroslav Prugar, DrSc.

Magnézium

Jak je vyšetření využíváno? Kdy je vyšetření požadováno? Co výsledek vyšetření znamená? Další informace v souvislosti s tímto vyšetřením.

Jak je vyšetření využíváno? Neobvyklá hladina magnesia je nejčastěji spojená se zdravotními stavy nebo onemocněními, které způsobují nestejné nebo přebytečné vylučování magnesia ledvinami, nebo které způsobují nepravidelnou absorpci magnesia tenkým střevem. Hodnoty magnesia mohou být použity při kontrole a vyhodnocování závažnosti ledvinových problémů a/nebo neléčeného diabetu a mohou pomoci při diagnostice poruch trávení.

Protože nedostatek magnesia může za určitou dobu způsobit stálé nízké hladiny vápníku a draslíku, může jeho hladinu zkontrolovat, pokud chceme určit problémy spojené s vápníkem, draslíkem, fosforem a/nebo parathormonem (účastní se regulace vápníku).

Časté měření hladiny magnesia může být použito při monitorování odpovědi organismu na potravinové doplňky obsahující magnesium, ať už jsou podávány orálně nebo intravenózně (IV), a společně s testy na vápník a fosfor mohou být použity k monitorování vápníkových doplňků.

Kdy je vyšetření požadováno? Testy na magnesium mohou být vyžadány jako další krok při zjištění chronicky nízkých hladin vápníku a draslíku. Také mohou být vyžádány, objeví-li se symptomy abnormálně nízké hladiny magnesia, jakými jsou například svalová slabost, trhání, křeče, zmatenost, srdeční arytmie a záchvaty.

Přestože jsou nedostatky magnesia způsobené nedostatečným příjmem látky potravou vzácné, může lékař požádat o vyhodnocení testu na hladinu magnesia jako součást vyhodnocení malabsorpce, podvýživy, průjmu nebo alkoholismu.

Pokud berete léky, které také způsobují zvýšené vylučování magnesia ledvinami, může se test také provést.

Pokud je nutné dodávat chybějící magnesium a/nebo kalcium, potom je nejpravděpodobnější, že bude v určitém intervalu kontrolována právě hladina magnesia v krvi, čímž bude se monitorovat úspěšnost léčby.

Pokud trpíte poruchou činnosti ledvin nebo nekompenzovaným diabetem, může lékař požádat o test hladiny magnesia, který by mu pomohl při monitorování činnosti ledvin a aby se ujistil, že nevylučujete nebo nezadržujete nadbytečné množství magnesia.

Co výsledek vyšetření znamená? Poznámka: Pro tento test neexistují standardizované referenční tabulky.

Referenční rozmezí je ovlivněno řadou různých faktorů, jakými jsou věk pacienta, pohlaví, vzorek populace, testovací metoda, proto mají numerické hodnoty výsledku v různých laboratořích odlišný význam. Zpráva z vaší laboratoře by měla obsahovat specifickou referenční tabulku pro váš test.

Lab Tests Online vám doporučují, abyste si o výsledcích testu pohovořili s lékařem. Pro další informace o referenčních rozmezích si přečtěte Referenční škály a jejich význam.

Nízká hladina magnesia (hypomagnesemie) v krvi znamená, že 1) nepřijímáte dostatečné množství magnesia potravou, 2) nedochází k dostatečné absorpci magnesia v tenkém střevě nebo 3) dochází k příliš vysokému vylučování magnesia ledvinami.

Tyto nedostatky mohou být způsobeny:

  • nízkým příjmem v potravě (často u starších pacientů, u pacientů s podvýživou a alkoholismem)
  • poruchami zažívání (např. Crohnova nemoc)
  • neléčený diabetes
  • HYPOPARATHYROIDISMUS (nedostačující funkce příštítných tělísek)
  • dlouhodobé používání diuretik
  • déle trvající průjem
  • pooperační stav
  • vážné popáleniny
  • těhotenská toxemie

Zvýšená hladina magnesia způsobená vysokým příjmem magnesia v potravě je vzácná, většinou je výsledkem problému s vylučováním nebo příliš velkým užíváním potravinových doplňků.

Zvýšená hladina magnesia se objevuje při:

  • selhání ledvin
  • HYPERPARATHYROIDISMUS (příliš funkční příštítná tělíska)
  • HYPOTHYROIDISMUS (snížená funkce štítné žlázy)
  • diabetické acidoze (při první diagnóze)
  • Addisonova nemoc
  • používání antacid a projímadel obsahujících magnesium

Další informace v souvislosti s tímto vyšetřením. Vzhledem k tomu, že magnesium je elektrolyt, může být jeho test vyžadován společně s testy na jiné elektrolyty jako sodík, draslík, chlor, CO2, vápník a fosfor, aby se mohla vyhodnotit pacientova celková elektrolytická rovnováha. Je-li hladina magnesia nízká, je obvyklé, že nižších hodnot dosahuje i hladina draslíku.

Hladina magnesia v krvi je obecně nízká v druhém a třetím trimestru těhotenství.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector