Tekutá strava jídlo dlouhodobě nenahradí

Tekutá strava jídlo dlouhodobě nenahradí

Abychom z přijaté potravy získali co nejvíce nutričních látek, musíme větší kusy jídla přeměnit pomocí enzymů na nejzákladnější stavební kameny. Trávicí procesy začínají již v ústech při žvýkání a promíchávání potravy se slinami. To, jakým způsobem tedy celý proces začneme, velmi ovlivňuje následný proces trávení v žaludku a absorpci živin v tenkém střevě. První trávicí enzym ve slinách – ptyalin – začíná štěpit polysacharidy a jeho optimální pracovní pH je okolo 7. Jinými slovy, co z polysacharidů nestihneme natrávit v ústech, v žaludku už nedoženeme a může nám být těžko až nevolno. Dobrou zprávou zůstává, že pankreatická šťáva obsahuje další trávicí enzymy, takže trávení polysacharidů ještě pokračuje. Kašovitá a tekutá strava vybízí k rychlé konzumaci bez nutnosti žvýkání a nedochází tak k prvotnímu smísení potravy se slinami. Sliny také obsahují antibakteriální látku lysozym, což je v trávicí soustavě první imunitní bariéra při boji s nežádoucími mikroorganismy, které se mohou ve stravě vyskytnout. Právě ovoce a zelenina jsou možnými zdroji patogenních mikroorganismů, proto je dobré toto nepodceňovat.

 

Cukry a glykemický index

V posledním desetiletí se do velké obliby dostala konzumace čerstvě vylisovaných ovocných šťáv (tzv. freshů) a hustých ovocných/zeleninových kokteilů (tzv. smoothies).

Ruku v ruce s popularizací syrové stravy (raw food) se tyto nápoje dostaly do povědomí ještě více, a na internetu tak můžete nalézt spousty fotek, receptů a doporučených postupů na jejich přípravu. Pokud lisujeme ovoce za účelem přípravy čerstvé šťávy, zbavujeme ho však důležité vlákniny, která snižuje celkový glykemický index potravy.

Jelikož se jedná potraviny plné cukrů, můžeme pak dostat nápoj s velmi vysokým glykemickým indexem. U těchto nápojů je zvlášť důležité dbát na to, abychom je nevypili jako klasickou vodu, tedy naráz, ale vychutnávali si je stejně jako kdybychom jedli pevnou stravu – včetně příslušného smísení se slinami, ideálně alespoň 10 min.

Je důležité míti na paměti, že tyto často kyselé šťávy a cukry v nich obsažené mohou mít nežádoucí vliv na kazivost našich zubů, takže zvýšená a každodenní konzumace se pak může v tomto ohledu přirovnat ke konzumaci sladkostí.

 

Pocit sytosti

Třetím důvodem, proč bychom měli důkladně žvýkat, je fakt, že mozku (konkrétně hypotalamu) trvá asi 15-20 min, než detekuje signál z trávicí soustavy, že je organismus nasycen. Sacharidy, bílkoviny i tuky vysílají různě intenzivní signály pocitu nasycení.

Nejsilnější signál vysílají bílkoviny (mají největší sytící funkci), dále sacharidy, a v poslední řadě tuky. Proto jakékoliv jídlo snědené ve spěchu, na ulici, na cestě mezi bodem A a B apod. nemůže být kvalitně stráveno a nemá patřičný sytící efekt.

Právě naopak, hlad a chutě se dostaví mnohem dříve.

Zdravé, ale kalorické

Éra „zdravých“ freshů a smoothie je nebezpečná i z kalorického hlediska. Tyto nápoje jsou velkým zdrojem cukru a hlavně fruktózy, jejíž nadbytečný příjem může zatěžovat v dlouhodobém měřítku játra. Nehledě na fakt, že tyto nápoje nemají tak velký sytící potenciál a nenahradí tak plnohodnotně jedno denní jídlo.

Fresh ze dvou pomerančů a grepu tedy vypijeme snadně a necítíme se ani tak plní, kdybychom však měli sníst tři kusy ovoce najednou, už bychom s tím asi měli problém. Kalorická hodnota však zůstává téměř stejně vysoká.

V tomto ohledu jsou mnohem lepší variantou zeleninové šťávy, případně v kombinaci s ovocem – mají nižší glykemický index, nižší obsah cukru a jsou méně kalorické.

Shrnutí

  1. Zdraví prospěšné účinky konzumce freshů a smoothie jsou velké (za předpokladu kvalitních surovin). Vysoký obsah vitamínů, minerálů a fytochemikálií je doslova boostem pro náš organismus.
  2. I přes velká pozitiva je třeba dbát na pár zásad:
  • šťávy pijte pomalu, za důkladného promísení se slinami a to nejméně 10-15 min
  • pamatujte, že jsou zdrojem velkého množství sacharidů, a tak je směřujte spíše do dopoledních hodin, na svačiny či po tréninku
  • pamatujte, že pijete velkou cukernou bombu, a tak nezapomínejte na ústní hygienu 🙂

Tekuté jídlo MANA [recenze]: Dokáže nahradit pevnou stravu?

V dnešní době, kdy se každý snaží vše co nejvíce zjednodušit, získávají čím dál větší popularitu nápoje sloužící jako plnohodnotná náhrada jídla. Nemusíte nic připravovat, nosit s sebou nepraktické krabičky s jídlem a navíc ušetříte peníze (alespoň to někteří výrobci tvrdí).

Díky propracovanému marketingu stačí otevřít Instagram a už na vás vykukují reklamy na nejrůznější tekuté drinky. A já je všechny úspěšně ignoroval. Až jednou jsem se o ně začal více zajímat.

Konkrétně tedy o MANU. No a vyvrcholilo to tím, že jsem ji dokonce vyzkoušel.

Jak to změnilo můj názor? Může to být plnohodnotná náhrada stravy? Jak chutná? To a mnohem více se dozvíte v dnešní recenzi. 

Na úvod zbývá ještě dodat, že pokud se nechcete tímto (poměrně dlouhým) textem pročítat a raději se podíváte na video, určitě můžeme s klidným svědomím doporučit naši videorecenzi, která obsahuje všechny důležité informace uvedené v článku. Můžete se na ni podívat přímo zde:

Z hlediska evoluce je to naprostý nesmysl

Ještě předtím, než se vůbec podíváme konkrétně na MANU, kterou jsem vyzkoušel, bychom si měli říct, jaké jsou vlastně nevýhody pravidelného přijímání tekuté stravy. Protože jak jistě chápete, naši prapředkové někde v jeskyních nepili nápoje jako je MANA a ani nemixovali různá ovocná smoothies.

No a tudíž je pevné stravě uzpůsobeno i naše trávení. Když založíte stravu na jednom konkrétním nápoji, můžete se “těšit” především na:

  • Ochabnutí žvýkacích svalů.
  • Ochabnutí peristaltiky střev.
  • Menší sytící efekt (tudíž budete mít dříve hlad, budete muset dříve jíst, přijmete více kalorií a budete tloustnout).
  • Stereotyp, který tělo nemá rádo
  • Chuť vás omrzí. Sice se nabízí možnost si neutrální variantu nějakým způsobem dochutit, nicméně pak ztratíte ten hlavní benefit, že je to rychlé, pohodlné a nenáročné na přípravu. 
  • Slinná amyláza nebude mít dostatek času na natrávení sacharidů.

Pokud hledáte alternativu za pevnou stravu, abyste do sebe dostali potřebné živiny narychlo v tekuté formě, je to celé špatně. Už od dob pravěkých bylo jídlo stvořeno, abychom si ho mohli vychutnat a aktivovalo nám parasympatický nervový systém. Tím, že do sebe během minuty hrknete dávku tekutého jídla, brzy vám na to vaše trávení i tělo odpoví. Určitě ne pozitivně. Když už tedy chcete Manu užívat, alespoň si v práci/škole na 10 minut oddychněte a produkt si „vychutnejte“.

Samotná Mana obsahuje ty nejlevnější dostupné suroviny

U složení je nutné podotknout, že i když suroviny (většinou) nejsou vyloženě nekvalitní, všechny je spojuje jedna věc. Nízká pořizovací cena. Pojďme se na některé konkrétní suroviny podívat trochu blíže:  

1. Maltodextrin

Maltodextrin je oligosacharid/polysacharid, který se získává z pšenice. Po chemické stránce se jedná o několik molekul glukózy spojených glykosidickou vazbou. Těch jednotek glukózy bývá zpravidla 3-17, pro představu škrob (ten je v bramborách, rýži,…

Budete mít zájem:  Kvasinková Infekce Bradavek Příznaky?

) obsahuje tisíce až desetitisíce molekul glukózy. A to se projeví i na rychlosti vstřebávání. Osobně bych tedy ocenil spíše o něco komplexnější zdroj sacharidů, než je práv maltodextrin. Ale právě ten splňuje i kritérium nízké pořizovací ceny.

  

2. Izolát sojové bílkoviny

Ani zdroj bílkovin v Maně rozhodně není nějaká výhra. Sójová bílkovina je sice vhodná pro vegany, ale pokud jimi nejste, nemá příliš mnoho dalších benefitů. Základní problém je v nekompletním spektru aminokyselin, kvůli kterému nemůže být protein plně využitelný.

Podstatně lepší volbou z hlediska zdroje proteinů je tedy například syrovátkový koncentrát, nebo kombinace několika rostlinných zdrojů bílkovin. Ani jedno ale MANA neobsahuje. 

4. Isomaltulóza 

Isomaltulóza je disacharid tvořený glukózou a fruktózou. Má sice relativně pomalé vstřebávání a nižší glykemický index, ale pod obchodním názvem Palatinose ho seženete v podstatě kdekoliv a za pár korun (Například Extrifit prodává 1,5kg této suroviny za zhruba 350 Kč).

Lepší složení z této kategorie má dle našeho pohledu Anapur. Když už se tedy rozhodnete čas od času nějakého nutričního nápoje využít, rozhodně bude lepší volbou. Celou recenzi a potažmo i srovnání Mana vs. Anapur si můžete přečíst zde.

5. Vitamíny a minerály

V případě vitamínů a minerálů je MANA tak trochu diskutabilní a nicneříkající. Výrobce totiž nikde (jak na produktu, tak ani na webových stránkách) neuvádí konkrétní sloučeniny, v jakých se minerály/vitamíny vyskytují. A to je problém.

Pro ilustraci by nám mohl posloužit například hořčík, nejvíce deficientní minerál v našem těle, o kterém jsme častokrát psali i samostatný článek. Jedním z jeho zdrojů je oxid hořečnatý, druhým bisglycinát hořečnatý (existuje jich samozřejmě daleko více, ale představme si tyto dva).

Zatímco z oxidu se využijí zhruba 4% hořčíku, bisglycinát díky své chelátové vazbě je využitelný téměř ze 100%. Ale samozřejmě základní rozdíl je v ceně.

Nemůžeme tedy vědět, co konkrétně výrobce používá, ale vzhledem k tomu, že doteď byly suroviny volené podle nejnižší možné ceny, dá se očekávat, že tomu tak bude i v tomto případě. 

Jak hodnotíme složení MANA Mark 6?

S příchodem MANA Mark 6 se spousta věcí změnila k lepšímu, výrobce již udává konkrétní zastoupení jednotlivých minerálů a vitamínů, místo dvou zdrojů bílkovin je jich použito hned šest a produkt rázem dostává zcela nový rozměr. Bohužel zde ale stále zůstávají suroviny jako isomaltulóza, maltodextrin, stabilizátory či aromata, o kterých jsme v dnešní recenz již jednou mluvili.

Pokud budeme zacházet do detailu, osobně bych místo vitamínu K1 rozhodně preferoval K2, protože podle mnohých vědeckých poznatků nepřesahuje využitelnost „jedničky“ 10%, což je opravdu docela málo.

Velmi podobně si stojí i srovnání vitamínu D2 a D3.

MANA stále používá vitamín D2, který je samozřejmě levnější na produkci, proto se nachází ve většině podobných jídel, ale vitamín D3 je prokazatelně efektivnější.

Problém je ale samozřejmě v tom, že tyto látky by bylo velmi obtížné (je otázkou, zda by bylo vůbec možné) získat z rostlinných zdrojů, protože je ve většině případů najdete ve zdrojích živočišných I přesto se ale s novou verzí MANA rozhodně zlepšila, což vidím jako velké pozitivum.

Kde se MANA Mark 6 prodává nejlevněji?

Chuť má velké nedostatky

Já osobně vyzkoušel MANU ve dvou ze čtyř dostupných variant. Malinovo-jahodové a banánové příchuti. A právě první zmíněná možnost mi ani trochu nechutnala, troufám si tvrdit, že to byla jedna z nejhorších věcí, které jsem za dva roky testování pro náš web ochutnal. Banánová příchuť sice taky nebyla žádný zázrak, ale určitě se pila podstatně příjemněji.

Z mého pohledu je hlavní nevýhodou to, že se příchutě musí rychle přepít. Výrobce sice radí, že si můžete variantu “natural” dochutit různým ovocem a dalšími surovinami, nicméně pak MANA ztratí svůj hlavní benefit – nenáročnou a rychlou přípravu

Naprosto neodpovídající cena

Když se v naší dnešní recenzi znovu posunete o pár řádků výše, zjistíte, že na značný nepoměr mezi cenou surovin a cenou výsledného produktu jsme již jednou upozorňovali. Pro kompletnost této recenze se to ale hodí rozebrat i samostatně.

Za jednu lahvičku, a tedy i jednu denní dávku, totiž zaplatíte 70 Kč. A i když neříkám, že zvolené složky jsou vyloženě nekvalitní, nejsou ani zdaleka tak kvalitní, jak by mohly být. Kdybych měl vytvořit svůj vlastní produkt, použil bych ovesné vločky, syrovátkový protein a další (kvalitnější) suroviny.

Kde se MANA prodává nejlevněji?

Jak a kdy bych MANU doporučil užívat? 

I když jsem se doteď na MANU díval velmi kriticky, rozhodně má své opodstatnění.

Stejně tak jako proteinové tyčinky nebo jiné potravinové doplňky se ji vyplatí užívat v situacích, kdy nestíháte pevnou stravu a nebo nemáte možnost nic jiného koupit.

Třeba v situacích, kdy máte na výběr mezi nejrůznějšími bagetami napěchovanými konzervanty a MANOU, je volba víceméně jasná.

Lahvičku opravdu stačí protřepat a můžete “jíst”, takže praktičnost se tomuto “zázračnému nápoji” upřít rozhodně nedá. Druhou otázkou je, kdo do něj chce za tuto cenu investovat. 

Závěrem zbývá snad ještě podotknout, že osobně proti tomuto nápoji naprosto nic nemám, jen se mi nelíbí myšlenka nahrazení jídla nápojem. Ať by byl sebelepší.

MANA může v některých situacích přijít vhod, nicméně nahradit jí pevnou stravu, je naprosto nesmyslné a pro mě osobně i nereálné.

I když riskuji, že budu nařčen z absence tolik opěvované a v kulturistice extrémně důležité silné vůle, musím říct, že třeba pořádný hamburger s hranolkami a jedním pivem mi lichotí daleko více, než jakýkoliv pseudouniverzální nápoj.

TIP: Jak chutná umělý burger Beyond Meat? (Recenze)

Tekutá náhrada plnohodnotného jídla nebo nesmysl? Podíváme se na složení Many

Dalším důvodem pro omezení maltodextrinu je udržet vaše střevní bakterie zdravé. Podle studie z roku 2012 publikované v PLoS ONE může maltodextrin změnit složení střevních bakterií způsobem, který je náchylnější k onemocněním.

Může potlačit růst probiotik ve vašem trávicím systému, které jsou důležité pro funkci imunitního systému. Stejná studie ukázala, že maltodextrin může zvýšit růst bakterií, jako je E. coli, která je spojena s autoimunitními poruchami, jako je Crohnova choroba.

Pokud vám hrozí rozvoj autoimunitní nebo zažívací poruchy, pak může být dobrým nápadem maltodextrin neužívat.

Protože maltodextrin je rychle stravitelný sacharid, je často součástí sportovních nápojů a občerstvení pro sportovce. Pro kulturisty a jiné sportovce, kteří se snaží přibírat na váze, může být maltodextrin dobrým zdrojem rychlých kalorií během tréninku nebo po něm.

Ovšem jako jediný denní zdroj sacharidů a energie během dne rozhodně ne. Nejde mi ani tak o GI, který se stejně sníží přidáním bílkovin a tuků v Maně, ale je to defakto levná prázdná kalorie bez užitku.

Budete mít zájem:  Cukrovka 2 Typu Léčba?

Jiné zdroje komplexních sacharidů budou jistě lepší a zdravější volbou.

ISOMALTULÓZA

Prototyp sacharidu s nízkým glykemickým indexem je přirozeně se vyskytující disacharidová isomaltulóza, která může být komerčně vyráběna ze sacharózy (řepného cukru) v průmyslovém měřítku.

V současné době se používá v různých potravinářských výrobcích a nápojích jako alternativní cukr. Isomaltulóza je disacharid, který se skládá z jedné glukózy a jedné fruktózy spojených alfa-1,6-glukosidickou vazbou.

Izomaltulóza má nízký glykemický index (GI = 32-37) a nízkou inzulinemickou odpověď, takže může být vhodnější pro diabetiky než sacharóza.

Obecně proti Isomaltulóze nic nemám, pokud je použita rozumně. Ovšem jedná se opět o velmi levnou složku, která poskytne prázdné kalorie bez dalšího obsahu živin, které lidské tělo potřebuje.

Opět, kolem tréninku nebo v určitém čase během dne, proč ne.

Ale nevidím jediný rozumný důvod, proč omezit komplexní sacharidy z běžné stravy, které poskytnou další benefity včetně dalších živin a nahradit je dalším levným cukrem v prášku.

VITAMÍNY

Vitamíny a minerály jsou kapitola sama o sobě, protože nevíme formy vitamínů a minerálů, což je docela podstatné z hlediska vstřebatelnosti.

Třeba přírodní vitamíny by byly lepší volbou než syntetické a především minerály bez chelátové vazby se špatně vstřebávají a dokonce mohou mít ve větším množství projímavé účinky.

Nikde jsem podrobnější popis nenašel, takže pouze věštím z křišťálové koule, ale když vidím levné složky Many, tak sázím na minerály, které lze přirovnat k bezvýznamným šumákům. Každý by se určitě rád pochlubil chelátovými vazbami minerálů nebo přírodními zdroji vitamínů na etiketě výrobku. 

Stručně řečeno, pokud nezařadíte alespoň zeleninu a ovoce k vašemu nápoji Bohů nebo nezařadíte kvalitní multivitamín, s velkou pravděpodobností budete trpět deficitem důležitých minerálů a vitamínů.

Z MÉHO POHLEDU LEPŠÍ RYCHLÝ NÁPOJ

Již jsem také točil plnohodnotná jídla z mixéru, která mohou sloužit jako dobrý zdroj živin místo svačin nebo pro dodatkové doplnění kalorií a ušetří vám čas na přípravu. Ani tak bych si netroufal radit, aby jimi byla zcela nahrazena pestrá pevná strava.

Pouze jako alternativa, když zrovna není čas nebo pokud nedokážeme splnit denní příjem maker z pevného jídla například u ektomorfů. Výhoda vlastního nápoje tkví v tom, že si můžeme složit vlastní poměr bílkovin, sacharidů i tuků jaký potřebujeme a přizpůsobit ho tak vlastní potřebě, která je pro každého jiná.

Také použijeme na živiny hustší potraviny, které nás mnohem více zasytí a dají mnohem více dalších živin a benefitů.

ZDROJ BÍLKOVIN

Jako zdroj bílkovin použijeme syrovátkový CFM protein. Syrovátkový protein je skvělý zdroj bílkovin a excelentní zdroj aminokyselin, který díky obsahu bioaktivních frakcí navíc podporuje imunitu.

Stimuluje tvorbu protilátek (IgA) a díky vysokému obsahu specifických aminokyselin, především cysteinu, podporuje tvorbu glutationu, což je veledůležitý antioxidant. Také lze zmínit významný obsah glykomakropeptidů, které se podílejí na výstavbě buněčných stěn.

Mnoho studií ukazuje, že syrovátka může potenciálně snížit výskyt rakoviny, také zlepšit imunitu, snížit hladinu kortizolu, zlepšit funkci jater, snížit krevní tlak a zvýšit váš výkon. Navíc má syrovátka velmi vysoké hodnocení biologické hodnoty.

Kromě doplnění kvalitních bílkovin, které jsou navíc pro tělo skvěle stravitelné, nám syrovátkový protein nabídne další benefity: zlepšení absorpce živin, regenerace jater a prevence proti ztučnění jater, lepší hladiny krevní glukózy, snížení oxidačního stresu, zastavení růstu patogenních bakterií.

Jednoduše skvělý zdroj bílkovin, ke kterému máte možnost přidat lžíci třeba řeckého jogurtu, kefíru nebo tvarohu. Tím zvýšíte obsah bílkovin, doladíte chuť a přidáte další živiny včetně probiotických kultur.

ZDROJ SACHARIDŮ

Můžeme použít jakýkoli zdroj běžných sacharidů, jako jsou ovesné vločky nebo pohanka. Máme možnost je rozmixovat na prach nebo přímo koupit v podobě mouky. Také lze použít třeba rýžovou mouku, přidat kousky ovoce apod. Vše hodíme společně do mixéru a hotovo za pár vteřin.

Nebudu zde rozebírat každou složku sacharidů, to bychom zde byli ještě zítra, ale všechny zdroje jsou mnohem lepší než maltodextrin, který tvoří hlavní složku Many, jelikož je zastoupený na prvním místě ve složení výrobku.  Mrkneme se z mého pohledu na nejlepší zdroj sacharidů ve vašem nápoji a tím je pohanka.

Líbí se mi i ovesné vločky, ale pohanka je přirozeně bezlepková, takže ji mohou konzumovat i alergici na lepek.Pohanka je hojně konzumováno v asijských zemích po staletí. Je plná živin a antioxidantů. Ve skutečnosti, vzhledem k obsahu, je pohanka považována za superpotravinu.

Dnes je oblíbená mezi rostlinnými a bezlepkovými jedlíky, protože poskytuje vysoký zdroj aminokyselin, vitamínů, minerálů a antioxidantů a to vše s relativně malým obsahem kalorií, prakticky bez tuku a bez lepku.

Hlavní výhodou pohanky ve srovnání s jinými zrny je ta, že má jedinečné složení aminokyselin, které ji dodávají speciální biologické aktivity. Patří mezi ně účinky snižující cholesterol, antihypertenzní účinky a schopnost zlepšit trávení, jako je zmírnění zácpy.

Největší výhody pohanky: Zlepšuje zdraví srdce snížením hladiny cholesterolu a krevního tlaku, má vysoký obsah vlákniny a pomáhá zlepšit trávení, může pomoci předcházet cukrovce, neobsahuje lepek a je nealergenní. Dodává důležité vitamíny a minerály, obsahuje proti nemocem bojující antioxidanty. 

ZDROJ TUKŮ

Jako zdroj tuků můžete přidat kvalitní olivový olej, který je z mého pohledu lepší než řepkový olej v Maně, nebo kokosový olej, různá ořechová másla, chia semínka apod. Opět výhoda v tom, že si můžete nakombinovat vlastní množství tuků a přizpůsobit tak svůj denní příjem kalorií pro vlastní potřebu. Za mě je jeden z nejlepších poměrů maker 40:40:20 (B:S:T). 

ZÁVĚR

Dobře, klidně si dejte Manu jako alternativu jednoho či dvou jídel během týdne a bude to lepší než mastný fastfood na přepáleném oleji ve vaší ulici. Ale doma si uvařte kvalitní jídlo, které musí převažovat ve vašem jídelníčku, ať už jde o hubnutí nebo jen o potřebu jíst zdravě.

Jistě, může nastat situace, kdy není čas na přípravu jídla. Proto jsme si v dnešním článku také připravili vlastní kvalitnější nápoj, která nám zabere pár minut přípravy, ale dá našemu tělu mnohem kvalitnější makroživiny, lepší zdroj živin a více nás zasytí než údajný zázrak Mana.

Také dodá kvalitnější kalorie, energii a na živiny hustší potraviny pro vaše každodenní činnosti či cvičení. To považuji za adekvátní náhradu některých jídel během dne, ale levné cukry a sóju opravdu za náhradu stravy nemohu považovat, i když je to pro mnoho lidí velmi pohodlné a hezká vize.

Nic nemůže nahradit pestrou pevnou stravu. Žít na tekuté stravě je nesmysl a z dlouhodobého hlediska to může přinést různé komplikace. Používejte zdravý rozum, snažte se připravovat si vlastní zdravá jídla a nebuďte líní.

Článek berte pouze jako můj objektivní názor, proto jsem vypíchl i určitá pozitiva v konzumaci sóji. Je to vaše tělo a každý s ním může nakládat dle vlastní libosti.

Budete mít zájem:  Reflexní masáž a terapie – odborné informace – jak se tato masáž dělá?

Tekutá strava: budoucnost, nebo nebezpečný trend? Zasvětí vás doktorka

Hlty do sebe liju vše co tělo potřebuje. Nedostatek času vyřešen v několika locích – skutečně je to ale náhrada plnohodnotného jídla, jak výrobky slibují? Čtěte, zda je jejich konzumace bez rizika.

Nahrazování jídla tekutou stravou není rozhodně novým trendem. Avšak zázračné koktejly na hubnutí, které byly populární před několika lety, dnes vystřídaly daleko sofistikovanější druhy nápojů.

Na popularitě v současnosti získává především výrobek nazývaný Mana. Prodává se jako prášek, který musíte smíchat s vodou nebo hotový drink.

Podle výrobce je Mana nutričně kompletní jídlo, které vás dokonale zasytí, vašemu tělu rychle dodá 400 kalorií a pokryjete 20 procent vašeho denního příjmu.

Jen si to zkuste představit. Ráno si namísto krabiček s jídlem do práce přibalíte jen prášek, z kterého si můžete kdykoliv během dne bleskurychle připravit plnohodnotný pokrm.

Konec přesmaženým jídlům a polotovarům z firemní kantýny. Mana je podle výrobce připravena jen z těch nejkvalitnějších ingrediencí a navíc svým složením vyhovuje také potřebám veganů.

Nezní to až pohádkově na to, aby v tom přeci jen nebyl nějaký háček?

Tekutý jídelníček, ano nebo ne?

Strava, její složení i doporučené dávky živin jsou pro každého z nás jiné. Liší se například podle pohlaví, věku, výšky, hmotnosti, nebo zdravotního stavu. Tento nápoj však dodává všem naprosto stejnou porci včetně jejího složení i živin.

„Podle výrobce jeden nápoj obsahuje 400 kalorií, což by měla být jedna pětina denního příjmu. Pokud bychom nahradili veškeré jídlo Manou, znamenalo by to, že bychom přijali pouze 2000 kalorií.

To je množství průměrného denního příjmu například zdravé zhruba třicetileté ženy, vysoké 165 centimetrů o hmotnosti 60 kilogramů.

Mužům, těhotným, kojícím ani dospívajícím toto kalorické množství, bohužel, nestačí,“ vysvětluje úskalí související s nahrazením pestré stravy Manou doktorka Kateřina Cajthamlová.

Navíc upozorňuje také na nevhodnou skladbu makroživin. „20 gramů bílkovin, 35,5 gramů sacharidů a 20 gramů tuků plus 4,3 gramů vlákniny.

Na porci hlavního jídla je to málo bílkovin, sacharidů i vlákniny, naopak obsahuje o čtvrtinu více tuků než je doporučené množství. Na svačinu je tam zase málo sacharidů a zbytečně mnoho tuků a bílkovin.

Velkým problémem této směsi je tak chybný poměr živin, příliš mnoho tuků vůči bílkovinám, málo sacharidů a vlákniny,“ říká doktorka Cajthamlová.

A co jiné nápoje?

Nápojů podobných Maně, které mohou nahradit jídlo, je celá řada. V USA je například velmi populární drink ze sójových bobů Soylent. V České republice je zase vedle Many k dostání oříškový nápoj Nutberg. Ten je bohatým zdrojem sacharidů, a proto má podle výrobců sloužit jako rychlý zdroj energie.

Také v lékárně můžeme zakoupit nápoj, který dokáže nahradit jídlo. Nutridrink se prodává jako náhradní roztok pro perorální výživu, kterou dostávají i pacienti v nemocnicích.

Tato tekutá výživa je určena především lidem s onemocněním, jež jim nedovoluje rozmělňovat a trávit běžnou stravu.

Ačkoliv je tento nápoj volně prodejný, najdeme na něm jasnou informaci o tom, že neslouží jako kompletní náhražka stravy a jeho konzumaci je vhodné konzultovat s lékařem.

Pestrou stravu nápojem nahradíte jen stěží

Nahrazovat pestrý jídelníček ať už Manou nebo jinými nápoji by nám tak z dlouhodobého hlediska nemuselo rozhodně prospět. Tělo každého z nás je totiž jiné a má své individuální potřeby, které univerzální nápoj dokáže naplnit jen stěží.

Před možnými riziky jídelníčku složeného výhradně z těchto produktů varuje doktorka Cajthamlová. „Nahradit tímto výrobkem pestrou stravu by po nějaké době zajisté vedlo k četným zdravotním potížím.

Nahrazuje-li někdo touto směsí pouze jedno jídlo a ve zbytku stravování přidá sacharidy, bílkoviny, vlákninu a omezí tuky, je-li mladý a zdravý, nemusí to mít negativní efekt.

Pokud touto porcí doplní kulturista nebo sjezdový lyžař občas svou stravu, zřejmě se mu rovněž nic zásadního nepřihodí. Rozhodně ale nedoporučuji místo vyvážené pestré stravy experimentovat s tekutými náhražkami stravy bez porady a doporučení lékaře“.

Pokud spěcháte nebo máte nedostatek času, může být tato tekutá strava jednou za čas užitečným pomocníkem. Berte ji však pouze jako nouzové řešení nikoliv jako náhražku pestrého a vyváženého jídelníčku.

Michaela Polcarová

Novoroční předsevzetí mají většinou jepičí život. Poradíme vám, jak to letos opravdu zvládnout a nepatřit pouze mezi ledňáčky, kteří to koncem ledna vzdávají.Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!Úpěnlivě sledovat tělesnou hmotnost a doufat v co nejnižší, je cestou do pekel. Nízká tělesná hmotnost ještě nikdy nikomu štěstí nepřinesla, to se skrývá někde úplně jinde a měřit progress v hubnutí lze i lepšími způsoby!Je snídaně opravdovým základem dne, nebo ji můžeme s klidným svědomím vynechat? To vše se dozvíme v dnešním článku, kde si také probereme, jaký vliv má snídaně na hubnutí.[7 minut čtení] Dnešní moderní uspěchaná doba si žádá rychlá auta, rychlý internet, rychlou přepravu z jednoho konce světa na druhý. Máme fast foody pro rychlé občerstvení a teď i tekutou stravu, která nám má ušetřit čas strávený jídlem a vařením….Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!Flexibilní stravování a počítání makroživin se stalo hitem poslední doby. Počítání jednotlivých složek makronutrientů vám má pomoci k dosahování vašich sportovních cílů, ale dokáže také proniknout pod povrch poruch přijmu potravy?[4 minuty čtení] Antioxidanty mají svá pro i proti. Jejich zdrojem je zelenina a ovoce, ale také ořechy, a dokonce i kvalitní hořká čokoláda. Podívejte se, jaký je obsah antioxidantů ve vybraných potravinách. Zdravá strava neobsahuje pouze základn…[6 minut čtení] Kysané, nebo sterilované? Červené, nebo bílé? Naše tradiční hlávkové zelí je velice prospěšná potravina, jen je dobré vědět, které a v jaké úpravě je pro vás to pravé. Na internetu se dočtete ledacos o módních superpotravinách a je…[5 minut čtení] Enzymy jsou nedílnou součástí lidského organismu a složkou nezbytnou pro naše zdraví. V těle jich najdeme velké množství – až tři tisíce různých druhů. Tyto bílkoviny jsou jen dalším dílkem do skládanky zdravého životního stylu. Pr…[6 minut čtení] Dnešní doba nás nutí neustále pracovat, neustále se zlepšovat a jet na sto procent. Náš mozek proto potřebuje fungovat jako dobře namazaný stroj. Které potraviny mu v tom mohou pomoci? Asi sami znáte, že ten stroj poněkud drhne. Mn…[8 minut čtení] Trápí vás zažívací potíže? Nadýmání, průjem, pálení žáhy? Odhalte několik triků, jak zlepšit své trávení. Někdy je to celkem jednoduché. Naše psychické rozpoložení ovlivňuje velká spousta faktorů. Ať už je to pracovní vytížení a ro…

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector