Svařené víno a zdraví – na co má vliv a proč si ho dát?

Nápoj “bohů” v teplém vydání. Ano, svařák není jen lahodný nápoj, ale ve správném množství i přítel zdraví.

Vždyť se podívejte ty vlivy a připravte si jej podle našich chutných receptů! Dobře zahřeje, dodá náladu i zbaví stresu během chladných a dlouhých dní.

Nemusíte čekat na Vánoce abyste si tento chutný nápoj připravili, udělejte si ho hned, když budete mít na něj chuť…

O vařeném víně

Víno samo o sobě je “zdravější” nápoj (v rozumné míře) a jeho pozitivní vlivy na organismus jsou již dávno vědecky dokázáno.

Svařené víno je také “zdravější” nápoj, který zahřeje Váš organismus a živiny v něm obsažené podpoří různé “oblasti” Vašeho zdraví… Dobrá nálada, dobré zdraví, příjemná chuť a vůně Vánoc… Díky vařenému vínu si podpoříte imunitní systém, trávení, pravidelnou stolici, vylučování a také krvetvorbu. Svařené víno se dá udělat na mnoho způsobů, viz níže…

Svařené víno se nejčastěji vyrábí z těchto ingrediencí, ale přidat se dá i ovoce (viz recepty níže)…

  1. Víno (bílé, červené)
  2. Hřebíček 
  3. Skořice 
  4. Badyán 
  5. Cukr (třtinový)

Co obsahuje svařené víno?

  • Svařené víno není určitě pouze nápoj s množstvím sacharidů, obsahuje i tyto látky, které pomáhají zlepšit zdraví.
  • Bílkoviny, sacharidy, vláknina, flavonoidy, alkohol, vitamíny, minerální látky, antioxidanty, třísloviny, éterické oleje.
  • Nutriční hodnota svařeného vína (100g)
  • Tyto hodnoty jsou pouze přibližné, protože přidáním jiných surovin se nutriční hodnota mění.
  • KJ– 798  Kcal– 190  Bílkoviny– 0,2 g  Sacharidy– 27 g
  • Alkohol – 15 g  Voda – 57 g
  • Kromě svařeného vína se můžete ohřát i těmito “vychytávkami”, klikněte sem a dočtete se více…

Svařené víno a vlivy

Svařené víno má mnoho pozitivních vlivů na organismus, ale pokud na něj nejste zvyklý, tak na začátek si dejte jen do 2 deci šálky, protože cukr a vyšší teplota nápoje zvyšuje účinnost alkoholu, abyste neopili… ????

Svařené víno a zdraví – na co má vliv a proč si ho dát?

  • Zlepšuje náladu, zklidňuje nervový systém
  • Eliminuje různé druhy bolestí
  • Mírně zvyšuje krevní tlak
  • Reguluje vodu v těle
  • Podporuje chuť k jídlu, vylučování žluči
  • Podporuje trávení, pravidelné vyprazdňování
  • Podporuje krvetvorbu, mírně ředí krev

Recept na svařené bílé víno

Svařené bílé víno je trochu jiné, ale i tak výborné! Vyzkoušejte si tento jednoduchý recept a určitě mu přijdete na chuť.

Svařené víno a zdraví – na co má vliv a proč si ho dát?

Potřebujete: 0,5 litru bílého vína, 1 celá skořice, 2 ks badyánu, 5 ks hřebíčku, 2 lžíce medu a 0,5 KL mleté ​​skořice.

Víno dejte do hrnce a zahřívejte na slabém plameni. Přidejte badyán, skořici, hřebíček, mletou skořici a zahřívejte víno alespoň 7 – 10 minut, aby se uvolnily účinné látky z koření do vína. Potom víno rozlijte do sklenic a když bude mírně vychlazené, tak do něj přidejte med.

Recept na svařené víno s citrusy

Toto svařené víno Vás zaručeně zahřeje a ještě i lahodí Vašim chuťovým buňkám. Mandarinka, pomeranč a citron dodají extra chuť!

Svařené víno a zdraví – na co má vliv a proč si ho dát?

Potřebujete: 0,5 litru červeného nebo bílého vína, 2 KL mleté ​​skořice, 1 badyán nebo 1 KL mletého badyánu, 2 lžíce medu, 1 větší mandarinka, 1 pomeranč a polovinu citronu.

Víno dejte do hrnce a začněte pomalu zahřívat. Přidejte mletou skořici, badyán, šťávu z mandarinky, pomeranče, citronu, med a zahřívejte pár minut. Tento horký a chutný nápoj pak rozlijte do šálků, pokud máte ještě pomeranč nebo mandarinku, tak na kraj poháru můžete přidat i kroužek ovoce.

  1. Kliknite pro zvětšení
  2. Svařené víno a zdraví – na co má vliv a proč si ho dát?
  3. Dobrá nálada, dobré zdraví, příjemná chuť a vůně Vánoc…

Deset způsobů, jak pepř prospívá zdraví

Svařené víno a zdraví – na co má vliv a proč si ho dát?Podporuje trávení, hubnutí a spalování tuků, odstraňuje nadýmání a podporuje srdeční činnosti. To je jen zlomek důvodů, proč si dnes pořádně opepřit jídlo. Jak poznat kvalitní pepř a na co si dát při jeho skladování pozor?

Pepř je plodem pepřovníku černého, který pochází z Indie a dnes se pěstuje i v dalších subtropických a tropických zemích. Podle některých zdrojů jich existuje asi dva tisíce druhů. V Evropě se poprvé objevil ve čtvrtém století – Alexandr Makedonský ho přivezl ze svého indického tažení. Po dlouhou dobu patřil k velmi drahocenným komoditám.

Proč si dát pepř?

  1. Pepř zlepšuje trávení a urychluje metabolizmus.
  2. Stimuluje spalování tuků.
  3. Odstraňuje nadýmání.
  4. Podporuje srdeční činnosti.
  5. Je vhodný pro ty, kteří trpí na studené nohy a ruce.

  6. Pepř stimuluje nervový systém a podporuje vylučování hlenů.
  7. Skvělý je také na střevní potíže.
  8. V ajúrvédě se využívá jako detoxikant.  
  9. Piperin, který je obsažený v pepři, má účinky podobné morfinu – proto působí proti bolesti.

  10. Považuje se i za přírodní afrodiziakum. Podle jednoho zdroje z toho vychází rčení „Pepříš jako Kančev“ – tento šlechtic byl proslulý spotřebou pepře a počtem milenek. Za afrodiziakální nápoj se díky obsahu pepře považuje i např. koktejl, zvaný „Bloody Mary“.

Jedna lžička pepře (6 gramů) má necelých 16 kalorií, 4,1g karbohydrátů, 3 mg sodíku a 2 gramy vlákniny.

Bílý, černý, zelený, červený

Podle toho, jak se tyto plody upraví, mohou mít čtyři barvy. Černý pepř je zralý plod usušený na sluníčku. Bílý pepř je zbavený slupky po namáčení ve vodě, poté se usuší. Červený pepř je sklizený jako zralý a naložený do nálevu. Jedině zelený pepř je nezralý, je sušený horkým vzduchem nebo zmrazením. Může se také nakládat, podobně jako červený, do nálevů.

Ke skladování jsou nejlepší tmavší vzduchotěsné nádoby v suchém místě.  Pepř by neměl zešednout, jinak ztrácí aroma i léčebné účinky. Mletý pepř vydrží maximálně 3 měsíce, zatímco celé kuličky se mohou skladovat několik let. Pepř se může také zmrazit, ale jeho chuť se může trochu změnit, může být ještě výraznější.

Pálí to jako… pepř

U pepřů rozlišujeme jejich pálivost a chuť (aroma). Pálivost je daná obsahem alkaloidu piperinu a piperidinu. Nejpálivější je černý, nejvíce aromatický zase zelený. Barevný pepř, který můžete běžně koupit, je směsí černého, zeleného, bílého a růžového.

Růžový pepř patří mezi koření, které má sice v názvu pepř, ale ve skutečnosti jde o jiný druh rostliny. Můžete jej najít také pod názvy čínský nebo peruánský pepř, ve skutečnosti to jsou sušené plody pirulu, pepřovce obecného. Má nasládlou chuť a ve větším množství může být toxický pro drůbež, děti a těhotné ženy.

Do směsí se přidává zejména pro svou krásnou barvu.

Svařené víno a zdraví – na co má vliv a proč si ho dát?Pepře nepepře

Kajenský pepř – tato velmi pálivá paprika se používá hlavně v mexické kuchyni, a to k ochucení fazolí. Kvůli špatnému překladu se mu česky říká pepř. Kajenský podle přístavu Cayene ve francouzské Guayaně.

Meleguetský (guinejský) pepř, rajská zrna – pochází ze západní Afriky a může pepř nahradit, nedráždí žaludek tolik jako černý pepř.

Sečuánský pepř – toto čínské koření bylo velmi ceněné a používané jako obětina bohům. Tento plod žlutodřevu, keře podobného akátu, se nazývá občas také fagara, japonský, nebo čínský pepř. Je poměrně aromatický a ostrý až palčivý. Při opražení předtím, než jej namelete, se zvyšuje jeho aromatičnost.

Jak poznáme kvalitní pepř?

Kvalitu poznáme podle nerozemletých kuliček a jejich váhy. Čím větší a těžší jsou kuličky, tím jsou kvalitnější. Naopak, vysušené a malé kuličky mezi kvalitní pepř rozhodně nepatří.  U mletého pepře si můžete kvalitu zjistit jednoduše: nasypejte ho do sklenice s vodou a pokud prášek klesne, tak je z nekvalitních bobulí pepře.

Pokud je vám často zima od nohou, přidejte si do ponožek pepř, ten vám studené nožky pěkně prohřeje!

Zajímavosti

Kromě slaných jídel se pepř hodí i do sladkostí. Perník se třeba dříve nazýval peprník, právě podle pepře (v němčině dokonce stále pepřové koláčky, Pfefferkuchen). Užijete jej ale i do svařeného vína.

Černý pepř dříve používali lidé na ochranu domova. Pepř se solí se sypal kolem domu, aby byl chráněn proti zlu a negativním vlivům. 

Vyrobte si doma: Citronový pepř

Je skvělý na steaky, ryby nebo jako přídavek do salátů. Stačí, když ostrouháte kůru z pěti citronů (nejlépe chemicky neošetřených), přidáte dvě lžíce (ne vrchovaté) čerstvě umletého pepře a jednu lžíci soli. Směs pak dejte na pečicí papír na plech a nechte v troubě na hodinku vysušit na nejnižší stupeň.

Celou směs pak umelte v mlýnku a máte hotovo!Svařené víno a zdraví – na co má vliv a proč si ho dát?

Skořice: 13 dobrých důvodů, proč tohle koření užívat jako lék

Skořice: 10 důvodů, proč tohle vánoční koření užívat i jako lék Lahodně aromatická a lehce nasládlá skořice je oblíbené koření, bez kterého si ani neumíme představit Vánoce. Neobejde se bez něj vánoční svařák, jablečný štrúdl a perníčky. A dokonce se skvěle uplatní i na vánočních dekoracích. Ovšem také posiluje imunitu, pomáhá při chřipce i angíně, zažívání nebo při hubnutí. Máme pro vás hned 13 důvodů, proč by skořice měla být pevnou součástí domácí bylinné lékárničky a součástí nejen vánočního jídelníčku. Poradíme vám, jak poznat pravou skořici cejlonskou od skořice čínské a prozradíme léčivé recepty proti nachlazení, stresu, nadýmání i akné a ten nejlepší svařák. Se skořicí ale zacházejte jako s lékem, optimální denní dávka by neměla přesáhnout tři gramy! Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Budete mít zájem:  Žaludeční chřipka (gastroenteritida) – příznaky, příčiny a léčba

Skořice je aromatická kůra mohutného tropického skořicovníku (Cinnamomum), zejména ze dvou druhů tohoto stromu – skořicovníku cejlonského (Cinnamomum zeylanicum) a skořicovníku čínského (Cinnamomum cassia).

  • Pravá neboli cejlonská skořice se považuje za nejkvalitnější, zvláště pokud pochází z kůry osmiletých keřů. Kůra po usušení tvoří charakteristické tenké svitky, kdy se okraje svinují dovnitř, takže vznikají známé ruličky na první pohled podobné doutníkům. Doma je na Srí Lance, což býval dříve Cejlon a odtud tedy jeho název.
  • Kůra čínského skořicovníku je oproti cejlonskému hrubší, má tmavší, červenější barvu a po usušení tvoří pouze žlábkovité trubky. Pochází z Barmy, pěstuje se také v jižní Číně, Indii, či Indonésii. 

Skořice je nepostradatelným vánočním kořením, neobejde se bez něj třeba jablečný závin

Skořice cejlonská x skořice čínská: jakou si koupit

Když skořici kupujeme, měli bychom se zajímat o zemi původu.

Nejlepší je pravá skořice cejlonská, která je světle hnědá, na dotyk křehká, chuť a aroma jsou jemné, delikátní s nádechem tropických plodů.

Je mnohem dražší i pro zdraví prospěšnější než tzv. kassia – skořice čínská, která je levnější a v obchodech tedy spíše narazíme na ni než na cejlonskou.

Čínská skořice je tmavě hnědá, lehce zarolovaná v jedné vrstvě, na dotyk tvrdá, chuť je ostrá. Platí tedy, že čím je skořice světlejší a jemnější, tím by měla být lepší.

Méně kvalitní nebo zlomková skořice se mele, a vzniká tak u nás asi nejpoužívanější skořice mletá.

Jako koření i lék tedy raději kupujeme svitky (či ruličky, trubičky, tyčinky) skořice, teprve až těsně před použitím je nastrouháme nebo rozemeleme, skořice si tak zachová víc účinných látek, aroma i chuti.

Nejlepší je pravá skořice cejlonská, která je světle hnědá, na dotyk křehká, chuť a aroma jsou jemné, delikátní s nádechem tropických plodů

13 důvodů, proč užívat skořici jako lék

  1. Skořice nabízí celou řadu zdraví prospěšných přírodních látek.

    Nejvýznamnější z nich je silice, která obsahuje cinnamaldehyd (aldehyd kyseliny skořicové, phellandrin a eugenol), dále bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vápník, železo, hořčík, fosfor, mangan, draslík, měď, zinek, sodík, selen, nenasycené mastné lyseliny, vitaminy C, E, K, lutein, betakaroten, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou.

  2. Skořice působí příznivě na zažívání, odstraňuje bolesti žaludku a předchází vzniku žaludečních vředů. Kromě toho pomáhá při plynatosti a průjmu, ulevuje při nadýmání a zlepšuje chuť k jídlu.
  3. Skořice zabraňuje vzniku krevních sraženin, protože má schopnost ředit krev. Celkově také napomáhá krevnímu oběhu a zdraví srdce.

  4. Účinkuje proti širokému spektru virů, bakterií a plísní, má pověst přírodního antibiotika a zabírá proti zánětům. Osvědčila se při prevenci a léčení chřipky a nachlazení, pro zvýšení účinku se může kombinovat s medem.

  5. I pro zlepšení celkové obranyschopnosti organismu se doručuje užívat denně lžička skořice míchané s medem v jogurtu, čaji nebo jiném nápoji.
  6. Skořici jsou připisovány také antibiotické a dezinfekční účinky, uplatňuje se jako dezinfekce ústní dutiny při angíně nebo zánětu zubu.

    Kromě toho odstraňuje zápach z úst, při nachlazení pomáhá odkašlávání.

  7. Zrychluje metabolismus a má zahřívací účinek, takže se nám se skořicí lépe hubne. Kromě toho skořice pomáhá zmírnit chuť na sladké.

  8. Pozitivně ovlivňuje mozek, zvyšuje mozkovou aktivitu, už jen samotná vůně skořice může posilovat kognitivní a paměťové funkce, zvyšuje pozornost a soustředění.
  9. V poslední době je prokázán blahodárný účinek při některých druzích rakoviny, každopádně je výborná jako prevence proti tomuto onemocnění.

  10. O tomhle koření se traduje, že uklidňuje a dodává pozitivní energii. Skořice je ideální pro lidi, kteří trpí stresem, splínem, nervozitou či střídáním nálad, protože přispívá k vyrovnanosti a citové harmonii.
  11. Ženy by měly vědět, že skořice může částečně působit jako přirozená antikoncepce.

    Samozřejmě, nelze ji brát jako běžnou a zaručenou ochranu, ale v případě, že chcete otěhotnět, je lepší se jí obloukem vyhnout. 

  12. Skořice se dá využít i na koupele a obklady, zahřívá tělo a odstraňuje škodlivé látky. Zmírňuje zánětlivá onemocnění, což se dobře využívá v případě revmatismu, odstraňuje bolesti svalů a kloubů.
  13. Skořice také pomáhá zlepšovat stav celulitidy, pokožky a vlasů.

Skořice se osvědčila při prevenci a léčení chřipky a nachlazení, pro zvýšení účinku se může kombinovat s medem

Nejlepší léčivé recepty se skořicí

Skořicový čaj proti nadýmání

Lžičku mleté skořicové kůry zalijeme 250 ml  vroucí vody a necháme  přibližně 10  minut vyluhovat. Čaj popíjíme vlažný. Ale také se dá výluh připravit z celého jednoho svitku skořice, který můžeme zalít i několikrát. Pomáhá při plynatosti a průjmu, ulevuje při nadýmání i při kašli a rýmě.

Skořicový med proti nachlazení

Do lžíce medu zamícháme 1/2 lžičky mleté skořice. Důkladně promícháme, aby se obě složky dobře spojily. Necháme 5 minut odstát. Přidáme pár kapek citronové šťávy a sníme. Užíváme ráno a večer. Běhen tří dnů pocítíme úlevu od projevů nachlazení.

Skořicové víno proti stresu

Do lahve oblíbeného vína vložíme dva větší svitky pravé skořice a necháme přibližně 10 dnů macerovat. Scedíme a pijeme půl deci dvakrát denně před jídlem. Zvýšíme si tak obranyschopnost, ale se hlavně uklidníme a hodíme za hlavu všechny starosti a stres.

Skořicová maska proti akné

Smícháme 3 lžičky medu s 1 lžičkou mleté skořice, vzniklou pastu naneseme na obličej a necháme působit co nejdéle. Ideální je, když masku aplikujeme před spaním a smyjeme až ráno. Skořicová maska si poradí s akné poměrně rychle díky antibakteriálním účinkům.

Raději kupujeme svitky (či ruličky, trubičky, tyčinky) skořice, teprve až těsně před použitím je nastrouháme nebo rozemeleme

Skořice jako koření 

Mletou skořici přidáváme především do sladkých pokrmů. Dodá chuť i aroma švestkovým koláčům, skořicovým šnekům, sorbetům a zmrzlinám nebo třeba krupicové kaši. Je nepostradatelným vánočním kořením, neobejde se bez něj jablečný závin nebo perníčky, protože je součástí perníkového koření.

Rozhodně se vyplatí zkusit zajímavou kombinaci skořice s jehněčím nebo kuřecím masem.  Výborně ladí s dalším kořením, hlavně s kardamomem, hřebíčkem, kmínem, zázvorem, muškátovým oříškem či kurkumou.

Skořice mletá i celé svitky skvěle chutnají v teplých nápojích, jako jsou káva, čokoláda, kakao, čaje a pochopitelně v zimě oblíbené svařené víno. Špetka mleté skořice nesmí chybět na pěně pravého italského capuccina. 

Skořice je základní koření ve vánočním svařáku

Prima recept na svařák

Ingredience

  • 3 svitky skořice + 1 na ozdobení
  • 7 hřebíčků 
  • 1 badyán
  • láhev červeného vína
  • plátky citronu nebo pomeranče na ozdobení

Postup

Do hrnce nalijeme asi 100 ml vody, přidáme skořici, hřebíček a badyán. Povaříme, aby se uvolnila chuť koření. Potom přilijeme červené víno, hrnec sejmeme, aby se víno nevařilo. Scedíme do sklenic, ozdobíme plátky citronu nebo pomeranče a svitkem skořice.

Více o bylinách a koření najdete v našem speciálu

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Článek je zařazen v: Skořice (Cinnamomum) , skořice cejlonská , pravá skořice , skořice čínská , kassia , skořice lék , skořice koření , vánoční koření , Vánoce , skořice mletá , skořice celá

Skořice: Skvělá na hubnutí i léčbu chorob. Zkuste naše recepty!

Vůně skořice je jasně spojená se zimou: Milujeme ji ve štrúdlu, ve svařeném víně, můžeme s ní ochutit smoothie, omáčky, drůbeží nebo jehněčí maso. Kromě toho má skvělé účinky na naše zdraví. Pomáhá snad na všechno.

Skořice a zdraví

Snižuje krevní tlak, zlepšuje trávení a metabolismus tuků, uklidňuje průjmy a nevolnosti a má dezinfekční a antibiotické účinky. V Asii se tradičně používá pro zahřátí těla a za tímto účelem se přidává hlavně do bylinných čajů. Je také velmi významný antioxidant, což jsou vitamíny důležité v prevenci nádorových onemocnění.

A last, but not least – skořice pomáhá rychleji spalovat kalorie. Navíc dokáže regulovat zvýšenou hladinu cukru v krvi, podle některých výzkumů až o 30 %! To se hodí nejen při cukrovce, ale hlavně při hubnutí – pokud totiž udržíte krevní cukry v nějaké přijatelné hladině, budete mít menší chuť na sladké a nebudete mít brzy hlad.

Kolik skořice denně?

Samozřejmě nefunguje jako zázračný rozpouštěč uložených tuků, to je třeba zdůraznit. Pokud vás trápí kila navíc, bude na vině nejspíš váš životní styl – špatná skladba jídelníčku, málo pohybu, hladovění nebo přejídání. Více o tom, jak zhubnout, když máte navíc tři, pět, deset nebo i více kil, čtěte zde.

Jak tedy může pomoci skořice? Podle výživových poradců si jí dopřejte klidně 3 gramy denně, což je necelá kávová lžička.

Proteinové smoothie

Do mixéru dejte hrnek neslazeného mandlového mléka, 1 dávku vanilkového proteinu, 1 mražený banán, 1 lžíci tahini, 2 lžíce chia semínek, 1 lžičku mleté skořice, 1 lžičku vanilkového extraktu a 1 hrnek ledu, rozmixujte dohladka a podávejte.

Jablečný chlebíček

Troubu předehřejte na 180 °C. V mixéru dohladka rozmixujte 500 g oloupaných jablek zbavených jádřinců, 2 vejce a 2 bílky, 2 lžíce kokosového oleje, 2 lžíce javorového sirupu a 2 cm čerstvého zázvoru.

V míse smíchejte 1 hrnek mletých ovesných vloček, 1 hrnek mletých mandlí, 1 hrnek kokosové mouky, 1 prášek do pečiva bez fosfátů, 1 lžičku mleté skořice a špetku muškátového oříšku a promíchejte.

Přidejte směs z mixéru a vytvořte těsto, které dejte do vymazané formy na biskupský chlebíček. Pečte asi 40 minut.

Cappuccino se skořicí

Pokud si po obědě dopřejete kávu se skořicí, budete rychleji spalovat a zároveň nedostanete jen tak hlad. Vyzkoušet můžete i čaj se skořicí.

Med se skořicí

Před časem byl také hitem návod na zázračný hubnoucí nápoj se skořicí a medem. Synergie těchto dvou komponentů měla zaručit hubnutí bez práce, což pochopitelně nikdy nefunguje. Med každopádně obsahuje spoustu minerálů a o benefitech skořice byla již řeč, takže pokud vám tento nápoj bude chutnat třeba více než čaj a pokud si ho budete dopřávat v rozumné míře, proč ne.

  • Recept:
  • 1 lžíce organického medu
  • 1 čajová lžička organické skořice
  • 1 hrnek vody
  • Postup:

Přiveďte vodu k varu a přelijte skořici. Nechte 15 minut marinovat a po vychladnutí do tekutiny přidejte med. Nikdy ho nedávejte do horkého, protože by se v medu zničily užitečné enzymy. Pijte půl šálku ráno na lačno a večer před spaním.

Na celulitidu

Skořice nemusí fungovat jen v jídle nebo v pití – zkuste ji třeba jako krém na celulitidu! Do běžného tělového mléka nebo kokosového oleje vmíchejte mletou skořici a trochu chilli. Pro lepší hydratační účinky můžete přidat i lžičku medu.

Poté aplikujte na kritické partie krouživými pohyby a pro zlepšení účinku můžete ještě natřená místa obalit fólií. Zhruba po půl hodině důkladně smyjte. Před nanesením si raději vyzkoušejte na malém kousku pokožky, jak bude na krém reagovat.

Aktuální číslo časopisu Dieta koupíte na www.ikiosek.cz.

Tady nadejte pohled na čínský rok 2019 mistra feng-šuej Jiřího Černáka.

Nechutná vám svařák z vánočních trhů? Víme, kdy ho můžete reklamovat

Svařené víno patří k adventu a vánočním trhům. Některé svařáky jsou vyráběny z relativně podřadných typů vín a chuť bývá přetlučena cukrem nebo kořením. Co ale dělat, když svařák vůbec nechutná jako svařené víno nebo v grogu není žádný rum?

Složení a kvalita svařáků nejsou určeny bohužel žádným právním předpisem. „Na rozdíl od burčáku, jehož kvalita je regulována a kontrolována, pro svařáky žádná pravidla neplatí.

Svou legislativní škatulku má pouze Glühwein, ovšem závazná je pouze pro takto pojmenované nápoje. Pro svařák tak není stanoven žádný minimální obsah vína nebo alkoholu. To stejné platí pro grog i punč.

Jedinou jistotou tak je minimální teplota 60 °C, kterou musí podávané teplé pokrmy a nápoje mít,“ vysvětluje redaktor časopisu dTest Jan Maryška.

Náš tip: Domácí svařák: Jak připravit ten nejlepší!

Podobně problematické je to s nakládanými buřty, staročeskými trdly, bramboráky a jinými oblíbenými pokrmy. Ani na ně se nevztahuje žádná vyhláška, která by předepisovala obsah masa nebo suroviny, ze kterých má být pochoutka vyrobena.

ČTĚTE TAKÉ:

Co je to za „škaredý“ adventní svícen? Jeho příběh vás dojmePředvánoční stres má neblahý vliv na naše zdraví! Jak se chránit?Za nákupy i adventními trhy do zahraničí? Pozor na NEJČASTĚJŠÍ CHYBY při placení

Proč se na stánkový prodej pohlíží jinak než na lahůdkářství? „Stánky s občerstvením na adventních trzích, ve kterých koupíte pokrmy a nápoje, nejsou klasickou kamennou prodejnou, ale přesto jsou provozovnou. Pokud nejste spokojeni s kvalitou jídla a pití, můžete je reklamovat jako v každé jiné restauraci.

Stánkaři odpovídají za to, že prodávané pokrmy i nápoje mají sjednané vlastnosti – ať už jde o složení uvedené někde na ceduli, nebo informaci pouze ústně předanou.

Pokud vlastnosti nebyly specifikovány, měly by odpovídat povaze zboží a zvyklostem – rozumně lze očekávat, že svařák bude připraven z vína, grog z rumu a bramboráky z brambor,“ doplňuje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Dec2017/2081232.jpg?d41d

Jak v případě nespokojenosti postupovat? Klíčový je čas. Prodejci vadu či nespokojenost oznamte neprodleně. Když svařák chutná jako šípkový čaj se skořicí, co nejdříve ho obsluze vraťte.

Vaše stížnost se těžko setká s pochopením ve chvíli, kdy už máte snědeno a vypito. Vždy máte právo na přiměřenou slevu. Místo ní můžete žádat nápravu, například ohřátí klobásy nebo výdej nové.

Pokud se jedná o závažné nedostatky, které se nedají uspokojivě napravit, můžete odstoupit od smlouvy a požadovat vrácení peněz.

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Nov2013/1589224.jpg?aaa4

Výjimečné nemusí být ani nesrovnalosti v cenách. „Pokud zjistíte odlišnosti v cenách ještě před zaplacením, máte na výběr, zda se dožadovat ceny uváděné u zboží, nebo si jej jednoduše nekoupit.

Na místě bývá složitější přesvědčit obchodníka, že je uvedenou cenou vázán a že daný výrobek nám musí za těchto podmínek prodat,“ radí Lukáš Zelený.

Kdo si nechce nechat líbit neseriózní jednání obchodníka, může cenu udávanou u zboží vyfotit a obratem dát podnět České obchodní inspekci k provedení kontroly.

Pokud si rozdílu v ceně všimnete těsně po zaplacení nebo až později doma, lze se proti naúčtování vyšší ceny rovněž ohradit. Jenže vaše důkazní situace se zhoršuje. Obchodníci mnohdy spoléhají na to, že pro zanedbatelné částky se nebudete chtít dohadovat. Nic je tak netlačí k tomu, aby vám vyhověli, přiznali chybu a vrátili částku zaplacenou navíc.

Hnědý, nebo bílý cukr?

Hnědý nebo bílý cukr? Zapeklitou otázku, jak sladit a ještě tím dodat tělu vitamíny a stopové prvky, vyřešila nynější móda hnědého cukru.

V restauracích, které chtějí jít s dobou, nikdy na stole nechybí cukřenka s hnědými krystalky. Na rozdíl od rafinovaného bílého má hnědý cukr více rozvinout chuť kávy a čaje.

Způsobů výroby hnědého cukru je ovšem několik, a ne každý dodá produktu kýžené vlastnosti.

Hnědý cukr může pocházet jak z třtiny, tak z řepy. Jde buď o nerafinovaný anebo částečně rafinovaný cukr, s různým podílem melasy, tedy sirupových zbytků během cukrovarnické výroby. Další metodou je, že se rafinovaný cukr obarví karamelem, což mu dodá žádanou tmavou barvu.

Nadšení nad hnědým cukrem tlumí náš přední odborník Zdeněk Bubník, ředitel Ústavu chemie a technologie sacharidů z VŠCHT v Praze: „Hnědý cukr může být částečně podvod, protože se jednoduše obarví už hotový bílý rafinovaný cukr.“

Dalším důvodem, proč má Bubník k hnědému cukru rezervovaný vztah, je ještě prozaičtější. „Teprve rafinací se z cukru dokonale odstraní veškerá špína, která z polí přijde do cukrovaru spolu s řepou.

V nerafinovaném hnědém cukru tak zůstává spolu s vitamíny i část špíny,“ říká Bubník. Navíc je přítomnost vitamínů a minerálií v nerafinovaném cukru skutečně stopová. Pravý hnědý cukr obsahuje malá množství vápníku, železa, hořčíku a draslíku a některé vitamíny skupiny B.

Kdo se ale nechce přejíst cukru k prasknutí, musí čerpat tyto látky z jiných, bohatších zdrojů potravin. Cukru bychom neměli jíst víc než 90 gramů denně.

Kdybychom si však chtěli zajistit přísun užitečných látek z cukru, museli bychom ho denně sníst aspoň kilogram, jak vyplývá z porovnání údajů v databázích složení potravin a doporučených denních dávek prospěšných živin.

V každém případě je pravý hnědý nerafinovaný cukr lepkavý, protože do něj přechází část sirupu, vařeného z třtiny nebo řepy. Pravdou ale je, že původní barva cukru byla tmavá, protože ho výrobci neuměli vyčistit. Bílou barvu dala cukru až rafinace.

Bělost požaduje u cukru i vyhláška ministerstva zemědělství č. 76/2003 Sb., která definuje její tři stupně: extra bílý, bílý a polobílý. Zatřídění do příslušné kategorie bělosti je pak uvedeno i na obalu cukru ve spotřebitelském balení.

Oslnivou bělost cukru vyžadují třeba špičkoví cukráři, protože taková surovina jim umožňuje vytvářet krásné bílé polevy.

Svým způsobem tedy platí, že barva cukru hraje roli v jeho kvalitě, i když možná jinak, než si vyznavači módního životního stylu myslí.

Třtinový nebo řepný?

Potraviny v luxusnějším provedení mívají na etiketě uvedeno, že jsou slazeny třtinovým cukrem, což se promítá i do jejich vyšší ceny. Stojí za to si připlatit za případnou vyšší kvalitu, anebo je to pouhá past na snoby?

Zdeněk Bubník se nad tím jen pousměje: „Neexistuje žádný rozdíl mezi bílým cukrem z třtiny a z řepy. Složením je to tatáž sacharóza a stejná je i chuť obou druhů cukru. Vrásky na čele to dělalo hlavně celníkům, když měli určit, zda je cukr evropské či zámořské provenience, protože se to nedalo poznat.“

Před úniky na clu nyní slouží moderní chemická analýza, která je poměrně komplikovaná a drahá. Jeden rozbor přijde na sto tisíc korun. Podstatou rozdílu mezi řepným a třtinovým cukrem je jeden izotop uhlíku.

Podle tohoto izotopu se dá určit, v jakých zeměpisných šířkách vyrostla plodina, z níž cukr pochází. Zda to bylo v tropech, kde se předpokládá, že to byla třtina, nebo v severnějších oblastech cukrovka.

Pod jižním sluncem probíhá počáteční tvorba cukrů v některých rostlinách efektivněji, a to je právě případ cukrové třtiny.

Z pohledu českého spotřebitele postrádá řepný cukr punc exotiky, ale z celosvětového pohledu se stává pomalu a jistě vzácností.

Jen pětina z celosvětové produkce cukru totiž pochází z cukrové řepy, zatímco ještě před sedmi lety to byla čtvrtina, jak jsme se dočetli v Situační a výhledové zprávě cukr, cukrovka z pera Ministerstva zemědělství.

Je za tím rostoucí produkce třtinového cukru zejména v Jižní Americe, zatímco státy Evropské unie výměru cukrovky snižují. Sami Češi se na unijní produkci cukru podílejí třemi procenty.

Pěstování cukrovky má pozitivní vliv na udržení půdy v dobrém stavu a je to výborná předplodina pro sladovnický ječmen. Nákupem řepného cukru z české produkce tedy tak trochu pomáháme české krajině. Navíc zelený řepný chrást na poli produkuje významné množství kyslíku, což zmírňuje skleníkový efekt.

V zájmu objektivity však cukrové třtině jednu přednost nelze upřít. Z její šťávy se dělá proslulý rum, který je rozhodně kvalitnější než náš tuzemský, vyráběný z řepné melasy.

Ve skutečnosti o pravý rum ani nejde, je to líh z řepné melasy, který s pomocí dalších přísad slouží jako základ tradičního alkoholického nápoje z produkce domácích lihovarů.

Po vstupu do Evropské unie jsme se slova rum na etiketě lahví museli vzdát, neboť ten pravý pochází výhradně z třtiny.

Exotika pro gurmány

Muskovado, zvaný též barbadoský nebo vlhký cukr je druh nerafinovaného tmavého třtinového cukru se silným melasovým aróma.

Dodává barvu a sytou chuť pudingům ze sušeného ovoce, kořeněným koláčům anebo sušenkám. Přidává se rovněž do koláčů z podzimního ovoce s drobenkou a k pečeným jablkům.

Tento druh cukru také propůjčuje barvu a sladkost pikantním pokrmům jako například glazovaná šunka, omáčka barbecue a čatní.

Demerera je rovněž třtinový cukr, charakteristický velkými krystaly. Pravá demerera pochází výlučně z Guayany. Nejkvalitnější demerera by měla být mírně lepkavá, s aromatickou chutí. Vyniká zejména v pečivu, například v sušenkách, koláčích s drobenkou a v teplých nápojích jako káva a svařené víno.

Turbinado je typ nerafinovaného třtinového cukru, populární zejména v USA. U nás se dá koupit v některých obchodech se zdravou výživou.

Vyhledávají ho vegani, tedy nejtvrdší jádro vegetariánů, odmítající ve stravě jakoukoli stopu po živočišných produktech.

I když je rafinovaný cukr rostlinného původu, veganům na něm vadí, že se při čištění rafinovaného cukru používají filtry s rozemletými kostmi hospodářských zvířat (spodium).

Kandys jsou velké krystaly cukru, dlouhé alespoň pět milimetrů. Získávají se chlazením a pomalou krystalizací koncentrovaného cukerného roztoku, v jehož sušině musí být nejméně 96 procent sacharózy. Krystaly bílého kandysu jsou čiré, hnědým krystalům dodává barvu karamelový sirup.

Javorový sirup se vyrábí z mízy javorů na jaře před kvetením. Stromy se nařežou ve výšce asi metr nad zemí a v průběhu několika dní se z nich získá až 70 litrů čiré šťávy s obsahem dvě až tři procenta sacharózy.

Po odfiltrování hrubších nečistot se stromová šťáva bez další úpravy zahustí na otevřeném ohni, čímž sirup získá kořeněné aróma. V této podobě se dodává na trh.

Většina javorového sirupu pochází z Kanady, především z provincie Quebec.

Palmový cukr pochází z palmy cukrové s botanickým názvem arenga cukrodárná. Sladká míza s obsahem pěti až sedmi procent sacharózy prýští z jizev po odřezaném květenství. Dospělá dřevina poskytuje za den až čtyři litry sladké šťávy, která se vařením zahušťuje na cukr. Z Malajsie, odkud palma pochází, se postupně rozšířila do celých tropů.

V pozadí stál Napoleon

Cukr je strategickou surovinou stejně jako třeba ropa, takže v jeho pozadí vždy stála politika a obchodní zájmy velmocí. Nedostatek, stejně jako přebytky pokaždé nebezpeč-ně rozhoupou hladinu cen na celém světě, proto trh s cukrem vždy podléhal politickým vlivům a regulaci. Tak je tomu dodnes a nejinak tomu bylo i s příchodem řepného cukru na stoly obyvatel Evropy.

Historie řepného cukru, stará bezmála 210 let, přímo souvisí s Napoleonovou námořní blokádou Anglie, odkud se dovážel třtinový cukr zámořského původu. První rafinérie řepy zahájila výrobu na území dnešního Německa v roce 1802 a brzy se rozšířila i do dalších evropských zemí.

Řepa se v Evropě pěstovala dávno před tím, ale jen ke krmným účelům. Až v polovině 18. století si všiml německý vědec Andreas Sigismund Marggraf, že z rozdrcené bulvy prýští sladká šťáva a z ní pak získal cukr.

O jeho vynález dlouho nebyl zájem, pak ale Napoleon donutil Evropu přezíravý postoj přehodnotit.

Původní řepa obsahovala pouhé procento sacharózy, šlechtitelé postupně dokázali tento podíl zvýšit na nynějších 16 až 20 procent v závislosti na odrůdě.

Zásluhou promyšleného šlechtění řepy šla produkce cukru rychle nahoru, takže se konečně dostal na stůl obyčejných lidí. V běžných domácnostech se předtím sladilo medem, třtinový si pro jeho cenu mohli dovolit jen ti nejzámožnější.

Původně byl třtinový cukr v Evropě tak vzácný, že se používal pouze v medicíně na zpříjemnění hořké chuti přípravků z léčivých bylin.

První cukr se na evropský kontinent dostal už v osmém století našeho letopočtu spolu s Araby po obsazení Pyrenejského poloostrova.

Bílý cukr z třtiny i z řepy vypadá naprosto stejně, zcela rozdílný je však vzhled obou cukronosných plodin. Řepa se vysévá každý rok zjara a na podzim se z polí vyorávají mohutné podzemní bulvy. Ty se mohou skladovat až několik měsíců, na rozdíl od třtiny, z které po sklizni prýští sladká šťáva a rychle se kazí.

Cukrová třtina je víceletá rostlina, z jejíchž stébel vyrůstají každý rok nové výhonky. Zdrojem sladké šťávy jsou stébla, která dosahují výšky až sedmi metrů. I když se dá sklizeň mechanizovat, stále ještě se na mnoha místech rostliny vysekávají ručně mačetami. V odřezaných stéblech třtiny se rychle snižuje obsah cukru, proto se musí co nejdříve zpracovat rozvlákněním rotujícími noži.

Zdrojem cukru je sladká šťáva, přičemž čištění třtinové je jednodušší než řepné. Zahušťuje se varem, dokud nezkrystalizuje. Vzniklý surový cukr má příjemnou vůni na rozdíl od nerafinovaného řepného, který obsahuje nevoňavou dusíkatou sloučeninu betain, o kterou se nyní stále více zajímá kosmetický průmysl.

Sladká šťáva z nařezaných řepných nudliček – řízků – se získává jejich propíráním v horké vodě. Ta se pak čistí, filtruje, koncentruje krystalizací, suší a rafinuje, aby se zbavila popelovin a nažloutlé barvy.

Výsledkem rafinace jak třtinového, tak řepného cukru je takřka čistá sacharóza (99,8 %) s rovnocenným složením, vlastnostmi i chutí, takže rozdílný původ obou sladidel se nedá poznat.

Třtinový cukr se do Evropy dováží zpravidla nera-finovaný a upravuje se až v místních cukrovarech.

Ostatně před rokem 1989 české cukrovary zpracovávaly surový třtinový cukr z Kuby. Tehdy byl českými spotřebiteli považován za méně hodnotný než domácí řepný.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector