Recept na bramborový salát a cukroví podle food blogerů

Recept na bramborový salát a cukroví podle food blogerů

Recept na ten nejlepší bramborový salát má určitě každá rodina svůj vlastní. A já bych se s vámi chtěla podělit o ten náš – tedy o jeho zdravější variantu. Jiný než tenhle mi po pravdě moc nechutná. Nemám v bramborovém salátu ráda mrkev, petržel, cukr, jablko ani jiné další ingredience, které do něj u nás […]

Recept na bramborový salát a cukroví podle food blogerů

Na recept na celozrnné perníčky jsem docela hrdá. Je za ním spoustu práce, která se mi nakonec vyplatila – chutnají totiž skvěle. Proces vymýšlení receptu byl ale docela náročný. Musela jsem perníčky otestovat 3x a nakonec ještě poprosit maminku, aby finální verzi upekla i ona. No, aspoň budeme mít letos dost perníčků. Chuťově se totiž […]

Recept na bramborový salát a cukroví podle food blogerů

Marokánky rozhodně patří mezi mé nejoblíbenější vánoční cukroví. Letos jsem si připravila jejich zdravou verzi bez kandovaného ovoce. Ovocné aroma marokánkám dodává pomerančová kůra a nejsou aspoň zbytečně přeslazené. Ale trochu cukru jsem si tentokrát odpustit nemohla. Joo a tyhle marokánky jsou vhodné i pro vegany! Marokánky si můžete ozdobit oříšky nebo květy jedlé růže… Květy […]

Recept na bramborový salát a cukroví podle food blogerů

Vánoce se blíží a pokud jste jako já, tak nejspíš kupujete dárky k Vánocům na poslední chvíli/do poslední chvíle. Mám pro vás několik tipů na DIY vánoční dárky, které nejsou na výrobu nijak náročné a některé z nich zvládnete do 15 min. Jelikož je většina (ne všechny) dárků jedlých, tak jimi nejspíš nic nezkazíte, protože […]

Recept na bramborový salát a cukroví podle food blogerů

Poslední dobou se trochu bojím, že až budu mít vlastní rodinu, nebudeme tolik dodržovat všechny ty vánoční tradice, které mám tak ráda. A tak jsem se rozhodla o vánočních tradicích a vůbec o Vánocích napsat, abychom si je trochu připomněli. Nejdříve jen ve zkratce, jak Vánoce slaví Panda. Nic tak zvláštního sice neděláme, ale přeci […]

Recept na bramborový salát a cukroví podle food blogerů

Recept na celozrnné linecké je mojí upravenou verzí na maminčino klasické linecké. Nejenže jsem zaměnila bílou mouku za celozrnnou, ale také jsem ubrala trochu cukru a přidala vanilkový extrakt. Nemusíte se však bát – linecké je i tak sladké dost (alespoň pro mě). Těsto se lehce zpracovává, je důležité jej vychladit… Těsto zvládnete hravě i […]

Jak na bramborový salát

Základní vánoční zaklínadlo na bramborový salát by se dalo letecky popsat asi takhle: včas nakup brambory varného typu A (čili salátové), den předem je vyndej ze sklepa a uvař je tak akorát.

Přidej vařenou zeleninu, vajíčka, sterilované okurky, zálivku (nebo libovolnou kombinaci téhož), možná i šunku, tak akorát promíchej a nech do druhého dne odležet.

Odháněj nedočkavé ochutnavače a dokud se nepřiblíží ta správná chvíle, tak se zásadně k míse odpočívajícího salátu nepřibližuj se lžící v ruce.

To však není jediný předvánoční rituál. Touhle roční dobou dělají lidé ještě další zvláštní věci. Tak například si dávají do pokoje uříznutý stromeček, věší na něj hromady ozdob a signalizační světelná zařízení, aby do něj nenarazili, až se budou v noci potmě štrachat vlastním bytem.

Pak k němu navíc ještě vzhlížejí s posvátnou úctou a snaží se jeho pomocí přivolat tajnou návštěvu malého dítěte s tak velkou hromadou dárků v náručí, že je nutné věřit v nadpřirozeno, protože i přes pokrok ve fyzikálním výzkumu se zatím nepodařilo vysvětlit, jak je možné, že jezulátko zůstane nerozmáčknuto.

Při čekání si lidé krátí dlouhou chvíli louskáním oříšků, pečením drobného obřadního pečiva nejroztodivnějších tvarů, chutí, velikostí a neuvěřitelných počtů, vzdycháním, jak jsou uběhaní, uštvaní, naštvaní, unavení a přejedení, a neustálým povídáním o vánočním bramborovém salátu.

Kupodivu už i děti mají na Ježíška vysoké požadavky, totiž aby jim přinesl jeden nebo více dárků, které se jinak nevejdou do rodinného rozpočtu nebo by si je ani při trošce dobré vůle vůbec nezasloužily. Rodiče se zase snaží, aby tyhle Vánoce už konečně byly ty perfektní, pohodové, milé a klidné, prostě jak se píše na pohlednicích, hlavně ale ne takové, jako loni, předloni nebo při prvním pokusu.

Každopádně bramborový salát hraje v téhle vizi dokonalých Vánoc jednu z hlavních rolí, tak vám o něm dnes něco povím. Ukážu vám, co je pro něj důležité a jak to zařídit, aby se vám povedl.

Bramborový salát v základní verzi

S bramborovým salátem je to jako s gulášem. Každý přísahá, že jeho recept je ten nejlepší, protože obsahuje tajnou a dokonale promyšlenou ingredienci. Takovou, kterou tam nikdo jiný nepřidává. A tak někdo vpašuje do bramborového salátu hořčici. Jiný zase jablka.

Nebo cibuli a další zeleninu z kyselých okurek. Další přísahá na sterilovaný hrášek či mraženou kukuřici.

Zastánci zdravé stravy znají ten nejlepší poměr majonézy a jogurtu do zálivky a jsou občas ochotni ho prozradit po několikahodinovém nátlaku a výměnou za velkou krabici domácího cukroví.

Recept na bramborový salát a cukroví podle food blogerů

Já si oproti tomu všemu dovolím tvrdit, že bramborový salát dělá salátem dobrý základní postup, který si pak doladíte nebo doupravíte podle rodinných tradic, požadavků drahých poloviček, tchýnina vkusu a obezřetnosti dětí vůči ledasčemu zeleninovému.

Pokud se pak budete divit, proč dávám do svého vánočního salátu šunku, která v něm logicky v tenhle postní den nemá co dělat, bez obav ji vynechte a přičtěte tenhle prohřešek mé oddanosti vůči mému muži, který na šunce trvá, neboť je součástí jeho dětských vzpomínek.

Zatím jsem si všimla, že bramborový salát dosahuje parametru dokonalosti, když:

  1. Obsahuje správné brambory (vysvětlím níže). Ty uvaříte ve slupce, protože to vede k výraznější chuti.
  2. Brambory oloupete a nakrájíte ještě teplé.
  3. Brambory smícháte s trochou láku z okurek ještě teplé.
  4. Přidáte velkorysé množství vajec. Dělají salát hebčí a krémovější a žlutější.

  5. Přidáte něco, co křupe. Zejména kyselé okurky. Jinak je totiž všechno v salátu měkké a chybí kontrast v konzistenci.
  6. Necháte odležet do druhého dne a pak ho znovu jemně dosolíte.

Všechno ostatní jako vařená zelenina, šunka, jablko, značka majonézy a petrželka na ozdobu jsou jen doplňky.

O několika z těchto klíčových momentů se teď zmíním podrobněji.

Ad 1: Jaké brambory do salátu?

Z hrušek jablka neuděláte a z brambor varného typu C čili „pyré“ zase neuděláte salát. A jelikož toto tajemství zná mnoho jiných lidí, stává se ten správný druh brambor nedostatkovým zbožím zhruba v okamžiku, kdy se listopad střídá s prosincem.

„Brambory pečený – byly málo maštěný,“ odpovídá Janek v jedné dětské říkance na otázku, co že to snědl. Dnes už nás ale rozhodně nedostatek másla nebo sádla, kterými bychom si brambory omastili, zdaleka tak netrápí.

Národní odrůdový úřad v současné době registruje kolem 160 odrůd brambor, které se u nás smí pěstovat. K tomu připočtěme i všechny další odrůdy registrované v zemích Evropské unie a dostaneme se k číslu jeden tisíc a výš, takže není divu, že už se v názvech vyzkoušených a osvědčených odrůd začínáme ztrácet a proto musely přijít sjednocující varné typy A, B a C.

V katalogu lahůdkářství Julius Mainl z Prahy z roku 1935 však najdeme třeba máslovky nebo dukáty. Ottova encyklopedie zase hovoří o zelenáči českém, bugru obecném, o rohlíčcích, jakubkách, janovkách nebo saské cibuli. Proč tyto staré oblíbené odrůdy mizí a proč se objevují nové? Není vám to líto?

Před pětadvaceti lety se u nás mohly pěstovat už jen takové odrůdy, které byly odolné proti rakovině bramboru a občas také háďátku bramborovému.

A tak některé z nich pro nízkou odolnost a tedy i nižší výnosy opustily jednotná zemědělská pole docela.

Důkaz o jejich existenci nalezneme už jen ve vzpomínkách, uvězněných mezi řádky starších knih, a také ve zkumavkách genové banky Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě.

Jednou z mála výjimek jsou ale – k našemu velkému vánočnímu štěstí! – například tolik oblíbené keřkovské rohlíčky. Už od roku 1940, kdy byly vyšlechtěny v keřkovské šlechtitelské stanici, jsou cílem nákupních výprav milovníků bramborových salátů, zejména pak v období Vánoc.

V roce 1984 však světlo prodejních regálů spatřily naposledy. Nebýt pokračujícího zájmu o tuto odrůdu, žily by dál jen svým životem in vitro. Genetický materiál byl však ozdraven, odrůda po úspěšných tříletých zkouškách znovu zapsána do Listiny povolených odrůd a od roku 1995 mohou opět být vánoční bramborové saláty zas o něco chutnější.

Kdo ví, třeba se podobným způsobem na krajích polí objeví i cedulky s dalšími půvabnými názvy, jako jsou višňovské rohlíčky, sázavky, žluté perly, ředitel Figna nebo krajové třebíčské nečasky. Ty by mě potěšily obzvláště, protože v Třebíči jsem se narodila.

Budete mít zájem:  Petice proti represivnímu přístupu k očkování: 9000 podpisů za 10 dnů

Ad 3: Lák z okurek

Nálev z okurek má perfektní chuť na dochucení ledasjakého salátu, včetně toho bramborového. Jenomže kdybyste ho přilili až nakonec, do druhého dne se nálev zase oddělí od ostatních surovin a salát bude vypadat, že tak trochu plave nebo že taje jako sněhulák.

Všechno se to ale změní, když trochu láku (asi tak 1/3 až 1/2 toho, co zbude po okurkách v zavařovací sklenici běžné velikosti 0,7 litru) nalijete na horké, oloupané a nakrájené brambory. Lák se ihned vstřebá a už tak zůstane.

Recept na bramborový salát a cukroví podle food blogerů

Má to ještě jednu výhodu. Pokud vaříte brambory na páře, aby zůstaly pevnější, pak nejsou vůbec osolené. S lákem snadno dostanete do brambor i poměrně dost soli, stačí, když v něm nějakou další ještě rozpustíte.

Recept na bramborový salát a cukroví podle food blogerů

Ad 6: Dosolení a dochucení

Rovnou vám řeknu, že dochutit bramborový salát solí je odpovědný úkol. Brambory totiž soli pojmou dost, a tak si někdy můžete připadat, že sypete sůl do černé díry místo do salátu. Pro začátek se klidně řiďte odhadem, že hranice mdlého jídla končí teprve u 5 g soli na 1 kg surovin a že je třeba cílit nad tuto hranici (více v článku o tom, jak solit).

Pokud vaříte brambory ve vodě, počítejte s tím, že do brambor přejde trocha soli z osolené vody, takže pak musíte sůl přidávat postupně, míchat a ochutnávat. Přinejmenším je to dobrý důvod, proč opakovaně nořit lžíci do salátu a proč to smíte dělat jen vy a nikdo jiný.

Salát se rozleží, některé chutě vyniknou a některé se potlačí, takže ho druhý den znovu ochutnejte a pokud je to potřeba, ještě lehce dosolte. Už by to ale neměly být tuny soli. Opět můžete průběžně odebírat kontrolní vzorky. Někdy si myslím, že by to mělo být nedílnou součástí správného receptu na vánoční bramborový salát.

Recept na bramborový salát a cukroví podle food blogerů

Suroviny

  • 1500 g salátových brambor
  • nejméně 1 vrchovatá lžička soli
  • 4 mrkve
  • 100 g mraženého hrášku
  • 100 g mražené kukuřice
  • 5 vajec
  • 200 g dobré šunky, vcelku
  • 1 sklenice (700 ml) zavařených nakládaček od maminky (tchýniny jsou taky dobré, nejsou-li ani ty, spěchejte pro ně do obchodu ještě dnes)
  • 200 g kvalitní majonézy (špatná majonéza dokáže pokazit celý salát, takže pozor na ni! Nechci vám mluvit do výběru, ale pokud si neděláte domácí, tak Hellmans je chuťově nepřekonatelná)

Postup

  1. Brambory umyjte kartáčkem nebo novou houbičkou na nádobí, naskládejte je do velkého hrnce, zalijte vodou, tak aby byly všechny ponořené, a začněte zahřívat. Než je přivedete k varu, oškrábejte mrkev a rozkrájejte ji na centimetrové kostičky.
  2. Jakmile brambory začnou vřít, postavte nad ně napařovací nástavec. Do pařáku opatrně naskládejte vajíčka, zasypte je mrkví a mraženou zeleninou. Uzavřete poklicí a na středně silném ohni vařte dvacet pět minut. Brambory musí stále vřít dostatečně na to, aby vytvářely dost páry pro druhé patro. Po této době zkuste do jedné z brambor zapíchnout nůž – pokud bramborou snadno projede, jsou uvařené, jinak přidejte ještě pět minut.
  3. 
Pokud nemáte napařovací nástavec, vše uvařte zvlášť. Přivodíte si sice malou zácpu ve dřezu se špinavým nádobím, ale jde to taky: vajíčka dejte do studené vody, přiveďte k varu a vařte přesně devět minut od doby, kdy začala vřít. Pak je slijte a pusťte na ně studenou vodu z kohoutku, tento šok vám pak usnadní loupání. Hrášek s kukuřicí během dvou minut uvařte v mikrovlnné troubě, mrkev zalijte trochou vody, osolte špetkou soli a vařte 10-15 minut na plotýnce doměkka.
  4. Napařovací nástavec sundejte a brambory slijte. Nechte je pět minut vychládat, pak je ale ještě za horka oloupejte. Rozkrájejte je na malé kostičky, nejlépe to jde s malým levným kovovým strunovým kráječem brambor z domácích potřeb. Okurky slijte, lák zachyťte. 100 ml láku nalijte na teplé nakrájené brambory a promíchejte, okamžitě se beze stopy vsákne. Vajíčka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky; na stejné kousky rozkrájejte také šunku a okurky.
  5. Společně s majonézou a vařenou zeleninou vše přidejte vše k bramborám a promíchejte, pokud je to potřeba, ještě osolte. Nechte vychladnout a uležet aspoň tři hodiny v lednici, před podáváním znovu promíchejte.

https://www.kucharkaprodceru.cz/bramborovy-salat-recept/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.

Nerada bych, abyste si mysleli, že tímhle salátem máte svátky vyřešené. Ve skutečnosti je cesta za klidnými a sladkými Vánocemi mnohem delší a zatočenější, než by se na první pohled zdálo.

Všechno se to začne komplikovat, jakmile pátý den za sebou odložíte pečení cukroví, protože jste právem unavení z práce.

Do toho se přidá stále hustší tlačenice v obchodech všeho druhu, začnou vás děsit důležité domácí práce, se kterými by zdatná úklidová agentura měla celý týden co do činění, a skutečnost, že už tři dny nestíháte nikde uříznout povinnou barborku do vázy.

S ničím z toho vám nejspíš nepomůžu, ale snad vás tento recept aspoň trochu zbavil stresu a obav.

Ještě než odběhnete, prozraďte mi: co nesmí chybět ve vašem bramborovém salátu? Čím si ho vylepšujete?

Nejlepší linecké cukroví jako od babičky

Linecké cukroví Vánoce jsou za dveřmi a málokterý štědrovečerní stůl se obejde bez cukroví. Stálicí je kromě vanilkových rohlíčků i křehké cukroví z lineckého těsta. Vyzkoušejte jeden po generace úspěšný recept…

Recept jsme si vypůjčili od Terezy z blogu Foodlover.cz. Pochází od její babičky a toto linecké těsto striktně respektuje zásadu 3 díly mouky : 2 díly másla : 1 díl cukru. Ideální příležitost provonět si byt vanilkou… Pokud máte linecké rádi, rovnou zadělejte těsto z dvojité dávky 🙂

Jednou týdně vám pošleme výběr nejzajímavějších receptů Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek

  1. Máslo vyndáme z ledničky v předstihu, všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Mezitím prosijeme mouku a cukr moučku pomocí jemného sítka, hrubý „písek“, co nám zbude v sítku, nekompromisně vyhodíme. Do mísy dáme cukr, mouku, máslo, citronovou šťávu a dva žloutky a začneme rukama propracovávat. Až se vytvoří drobenka, těsto vyklopíme na vál a dále zpracováváme, dokud nebude úplně hladké. Těsto musí mít naprosto hladkou konzistenci, ale zase se nesmí lepit k válu. Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme do lednice minimálně na hodinu odležet.
  2. Vyjmeme těsto z lednice a rozdělíme si ho na 3–4 menší kusy, které vyválíme, základem je, aby každá várka těsta, kterou vyvalujeme, byla dostatečně studená. Těsto rozválíme na plát, který nesmí být příliš tenký. Při vyvalování těsto jemně podsypáváme prosátým moučkovým cukrem, který nám zaručí, že zbytky těsta můžeme použít na další kolečka, v těstě nepřibude žádná mouka a díky tomu po upečení bude cukroví krásně vláčné, nebude tvrdé a nebudou se na něm dělat stroupky, jen je třeba mít na paměti, že těsto bude pokaždé o trochu sladší. Vykrájená kolečka pečeme na 180 °C asi 10 minut. Troubu hlídáme, stává se, že každý kousek je upečený v jinou chvíli.
  3. Hotové za pár dní promazáváme rybízovou marmeládou.

Recept na bramborový salát a cukroví podle food blogerů

Linecké cukroví. Foto: FOODLOVER.CZ

Můžete vyzkoušet zdravější linecké těsto bez cukru:

Jmenuju se Tereza Boušková a můj blog vznikl v létě roku 2012 z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci.

Budete mít zájem:  Cukrovka a stres – jak to funguje?

Foodlover.cz jsem především já – od malička velká milovnice jídla a všeho, co s jídlem souvisí, mimo to v posledních letech také milovnice cestování, čerstvá advokátka, nenapravitelný nervák, perfekcionista a rozená pečovatelka o své blízké. Všechno se vším souvisí, a tak tyhle moje vlastnosti zároveň hodně utvářejí i podobu blogu.

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Treska v mandlové strouhance & odlehčený bramborový salát (od 1 roku)

Recept na bramborový salát a cukroví podle food blogerů

Tradiční kapr a salát u nás až tolik nefrčí, na druhou stranu mám ale tradice ráda a snažím se alespoň ty základní držet. Takže se ani obalované ryby a salátu nevzdávám, jen toto jídlo dělám v trošku lehčí formě ????

Na 4 porce:

Na rybu:

  • 4 porce tresky (nebo jiné bílé ryby)
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 3 lžíce oleje
  • citronový pepř a sůl dle chuti

Na strouhanku:

  • 40g loupaných mandlí
  • 60g strouhanky
  • hrst nasekané hladkolisté petržele
  • olej dle potřeby

Na salát:

  • 500g brambor typu A
  • 4 nakládané okurky
  • 1 cibule
  • 2 středně velké mrkve
  • 60g mraženého hrášku
  • 180g zakysané smetany
  • sůl dle chuti (cca 1 lžička)

S přípravou salátu je jak známo nejlepší začít den dopředu.

Brambory uvařte ve slupce, poté nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na nudličky. Společně s brambory můžete uvařit i mrkev, kterou poté nakrájíte na drobné kostičky. Přidejte najemno nasekanou cibuli a okurky a povolený mražený hrášek. Já používám zeleninu čerstvou nebo mraženou, konzervované salátové směsi a sterilovanou zeleninu nekupuji.

Vmíchejte zakysanou smetanu a dochuťte solí a pepřem. Přikryjte mikrotenovou fólií a nechte odpočívat.

I rybu je dobré nachystat si a naložit den předem. V misce promíchtejte bílý jogurt, olej a koření na kašičku, ve které rybu obalte. Přikryjte fólií nebo zavřete do krabičky a nechte do druhého dne marinovat.

Mandle umelte na jemno a smíchejte se strouhankou. Pokud máte, přidejte nasekanou petrželku nebo jiné oblíbené bylinky. Rybu vyndejte z marinády, tu z ní jen lehce oklepněte a obalte ve strouhance. Díky marinádě nemusíte rybu obalovat ve vejci, strouhanka se na ni lepí sama. Vrstva jogurtové marinády by ale neměla být moc vysoká, aby se strouhanka nerozmatlávala ????

Dejte na plech vystlaný pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 170°C přibližně 20 – 30 minut (dle tloušťky rybího filetu). Podávejte s bramborovým salátem.

Dětská specifika:

Bramborový salát – recepty na nejoblíbenější a také netradiční variace

Bramborový salát
Foto: Profimedia.cz

Majonézu lze buď zcela, nebo alespoň částečně nahradit bílým jogurtem. Salát tak dostane lehčí nádech a nepatrně zajímavější chuť. Navíc tak uděláte radost všem odborníkům na výživu.

Někdy stačí k obměně salátu přidání jiného druhu zeleniny. Vyzkoušet lze téměř vše – od sterilizovaného hrášku s kukuřicí po syrovou ředkev, kedlubnu, kapii, salátovou okurku či čínské zelí. Stačí popustit uzdu své fantazii a nebránit se experimentům.

Bramborový salát

Video: Novinky

INGREDIENCE
  • 1 kg lojovitých brambor varného typu A
  • 75 g mrkve (1 velká mrkev)
  • 75 g celeru
  • 75 g petržele
  • 1/2 střední cibule
  • 4 vejce uvařené natvrdo
  • 160 g nakládaných okurek
  • 6 lžic majonézy
  • 2 lžíce hořčice
  • sůl, pepř
  • Brambory uvaříme ve slupce, a ještě vlažné oloupeme.
  • Očištěnou zeleninu uvaříme a necháme vychladnout.
  • Zeleninu i brambory nakrájíme na malé kostičky a dáme do mísy.
  • Přidáme na kostičky nakrájené okurky, majonézu, hořčici, osolíme, opepříme a promícháme.
  • Přilijeme 2 lžíce láku z okurek a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli.
  • Promícháme a jemně vmícháme na kostičky nakrájená vejce.
  • Dochutíme solí, pepřem a necháme aspoň 4 hodiny (nejlépe přes noc) v chladu uležet.

Recepty na bramborový salát bez majonézyVánoce

Bramborový salát

Foto: Profimedia.cz

INGREDIENCE
  • 700 g brambor uvařených ve slupce
  • 150 g celeru uvařeného v okyselené a osolené vodě
  • 250 g jablek
  • 1-2 lžíce konzervovaného křenu
  • 150-200 g majonézy nebo zakysané smetany
  • 1-2 citrony
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • sůl, pepř
  • vařená mrkev na ozdobení
  • Oloupané vařené brambory ještě teplé promícháme s nakrájeným celerem, osolíme, opepříme, zakapeme citronovou šťávou a necháme vychladnout.
  • Přidáme nakrájená jablka, zbytek citronové šťávy a petrželku, promícháme.
  • Nakonec zalijeme majonézou nebo smetanou rozmíchanou s křenem a vše promícháme.

Chlebíček: fenomén, který milovaly hvězdy černobílého filmuZdraví

Bramborový salát

Foto: Profimedia.cz

INGREDIENCE
  • 1 kg předem uvařených brambor
  • 100-200 g uvařené kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • 1 cibule
  • 3-4 sterilované okurky
  • 2 sterilované kapie
  • 150 g vařeného uzeného masa nebo šunky, šunkového salámu
  • majonéza
  • Ve slupce uvařené, oloupané a vychladlé brambory protlačíme spolu s uvařenou kořenovou zeleninou a natvrdo uvařenými vejci krájecím kolečkem do mísy.
  • Přidáme jemně pokrájenou cibuli, kostičky sterilovaných okurek a kapii a nadrobno pokrájené uzené maso nebo šunkový salám.
  • Vše spojíme majonézou a promícháme.
  • Salát odložíme do chladna proležet.

Vánoční bramborový salát

Foto: Restaurace OSSEGG

Na salát
  • 1 kg brambor typ A anebo brambory Grenaille, které se vám budou snadno a rychle vařit
  • 1 menší cibule bílá nasekaná najemno
  • 1 menší cibule červená nasekaná najemno
  • 1 svazek jarní cibulky nasekané najemno
  • 2 lžíce jemně nasekané pažitky
  • 200 g kvalitní a tučné zakysané smetany
  • 5 lžic pivní majonézy
  • 100 g kvalitní uzené slaniny
  • 100 g sýra s modrou plísní
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 listy bobkového listu
  • 1 větvička čerstvého rozmarýnu
  • sůl, pepř na dochucení
Na pivní majonézu
  • 3 žloutky
  • lžička ostré hořčice
  • 50 ml černého piva (např. Balthasar 13 Ossegg Praha)
  • šťáva a kůra z jednoho citronu
  • sůl, pepř a drcený kmín
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • Nejprve připravíme majonézu: Tyčovým mixérem spojíme žloutky, hořčici, pivo, pepř, kmín, sůl a citron, a potom postupně přidáváme olej a šleháme do požadované konzistence majonézy.
  • Poté dobře umyjeme brambory pod studenou vodou a uvaříme do měkka v osolené vodě, do které jsme přidali divoké koření a větvičku rozmarýnu. Necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na větší kostky. My jsme použili brambory Grenaille, tak jsme nemuseli loupat a jen jsme je rozpůlili.
  • Všechny druhy cibulí pokrájíme velmi najemno, dáme si záležet.
  • Zakysanou smetanu osolíme a opepříme, spojíme s majonézou.
  • Uzenou slaninu nakrájíme na malé kostičky a na rozpálené pánvi orestujeme do zlatova, slijeme tuk a necháme vychladnout.
  • Sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
  • Všechny ingredience vložíme do mísy a promícháme pečlivě se smetanovo-majonézovou zálivkou, aby se vše spojilo v kompaktní hmotu.
  • Dochucujeme solí a pepřem, se solí už opatrně, sýr je docela dost výrazný.
  • Salát můžeme ozdobit červenou cibulkou nakrájenou na jemné plátky, nasekanou chilli papričkou, kterou zbavíme semínek a pažitkou.
INGREDIENCE
  • 2 kg brambor A
  • 4 mrkve
  • 1 žlutá, červená a bílá cibule
  • 3 šalotky
  • 2 lahůdkové cibulky
  • 5 sterilovaných okurek
  • 1 červená kapie
  • 4 slepičí vejce
  • 8 křepelčích vajec
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 2 jablka různých odrůd
  • 5 lžic zeleného hrášku
  • 4 lžíce majonézy
  • 4 lžíce tatarské omáčky
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl, pepř, med
  • Brambory uvaříme den předem v solném roztoku (voda a sůl – 4:1). Je nutné, aby byly bez známek poškození, nepopraskané.
  • Vychladlé je oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  • Mrkev vaříme zvlášť v osolené vodě.
  • Vařenou mrkev, všechny cibule a okurky nakrájíme na menší kostičky.
  • Mražený zelený hrášek přidáme hned na počátku, aby rozmrzl.
  • Červenou kapii týden předem spaříme vařící vodou, stáhneme slupku a ve větších kusech vložíme do okurkového láku „natáhnout“ chuť.
  • Křupavou ochucenou kapii pokrájíme na menší kostičky.
  • Řapíkatý celer důkladně očistíme od tuhých vláken a nakrájíme na velmi jemné kousky.
  • Dvě různé odrůdy jablek oloupeme, odstraníme jádřince a pokrájíme na kostičky těsně před mícháním, aby nezhnědla.
  • Slepičí a křepelčí vejce uvaříme, necháme vychladnout, oloupeme a překrojíme strunovým kráječem dvakrát do kříže, křepelčí rozkrájíme na čtvrtiny a použijeme na dozdobení porcí.
  • Osolíme, opepříme, přidáme majonézu, tatarskou omáčku, hořčici, pár kapek medu a šetrně, ale důkladně, promícháme.

Recepty na naše legendy studené kuchyněZdraví

Bramborový salát s lučinou

Foto: Lučina

INGREDIENCE
  • 120 g lučiny smetanové
  • 1,5 kg brambor uvařených ve slupce
  • 0,5 kg mrkve, oloupané a uvařené
  • 3 vejce, uvařená, oloupaná
  • 1 velké jablko
  • 150 g mraženého hrášku, spařeného
  • 4-5 nakládaných okurek
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce majonézy
  • sůl a pepř podle chuti
  • Uvařené brambory necháme vychladnout, poté oloupeme, nakrájíme na kostičky spolu s mrkví, okurkami a vajíčky.
  • Jablko nastrouháme nahrubo.
  • V míse smícháme lučinu, hořčici, majonézu, sůl a pepř. Přidáme brambory, mrkev, hrášek, vejce, okurky a jablko.
  • Tip: Přidejte lžičku lučiny přímo na talíř.
Budete mít zájem:  Manažeři lžou, přísady použité v kosmetice musí být na obalu

Hlavní zprávy

Vánoční pečení podle českých kuchařů a food influencerů

Na jaké cukroví nedá dopustit Kristína Nemčková? Kdo si na Štědrý den dopřává krajový pokrm s názvem chlupačky? A proč Petra Burianová jedla o Vánocích sladkou kaši? Nejen na tyto otázky najdete odpovědi v malých rozhovorech s novými tvářemi české gastronomické scény.

Advent se pro mnohé z nás nese ve znamení pečení a vyvařování. A protože víme, že inspirace není nikdy dost, zeptali jsme se oblíbených kuchařů a food influencerů, jaké vánoční cukroví pečou, co podávají na štědrovečerní tabuli a jakou vánoční pochoutku mají spojenou s dětstvím.

V sedmnácti letech vyhrála kuchařskou show MasterChef Česko, následně vydala kuchařku #UPGRADE a aktuálně studuje na londýnské škole Le Cordon Bleu London. Talentovaná Kristína Nemčková rozhodně patří k lidem, které čeká zářná gastronomická budoucnost.

Jaký druh cukroví máte nejraději a proč?

Vosí hnízda a medovníčky, které mi připomínají moje dětství, kdy jsme se sestrou v kuchyni válely těsto a vykrajovaly různé tvary, a pak je po upečení zdobily bílkovou polevou. Vždy si s úsměvem vzpomenu na to, když se mi zdobení nedařilo. V ten moment jsem je jako malá olízala a ozdobila nanovo. Nechápala jsem, proč moje medovníčky nechce dát máma k ostatním.

Co nesmí chybět na vaší štědrovečerní tabuli?

V naší rodině dodržujeme o Vánocích tradice a u stolu se potkáváme jako celá rodina. Naše Štědrá večeře začíná oplátkou s medem a stroužkem česneku, hustou kapustnicí (zelňačkou), bramborovým salátem s kaprem v trojobalu a na závěr tzv. bobálky, což jsou malé buchtičky s medem a mákem.

Na jakou vánoční pochoutku jste se těšila jako malé dítě?

Věřila jsem na zlaté prasátko a vždy jsem dokázala nejíst celý den. Bohužel, ani jednou jsem ho neviděla. Takže jsem se každé Vánoce hlady těšila na večeři.

  • Jaká vánoční pohádka je vaše srdcovka?
  • Bez Popelky nejsou Vánoce!
  • Jakou kuchařku si letos přejete od Ježíška? 

Kde začít? Tak napíšu jenom tři, ale seznam je delší…Sun and Rain od Ana Roš, 150 restaurants you need to visit before you die od Amélie Vincent a Never Trust A Skinny Italian Chef od Massimo Bottura.

Nad jejím pekařským uměním zůstal rozum stát půlce národa. Petra Burianová v soutěži Peče celá země dokázala, že je pekařkou tělem i duší, a tak nikoho nepřekvapilo, když ovládla finálové kolo a zvítězila. 

Kolik druhů vánočního cukroví pečete?

Rok od roku míň. Nakonec z toho zůstalo naše devatero druhů. Těch nejoblíbenějších.

  1. Jaký druh máte nejraději a proč?
  2. Já osobně hlasuji asi za vanilkové rohlíčky. 
  3. Co nesmí chybět na vaší štědrovečerní tabuli?
  4. Klasicky čočková polévka, kapr, salát a muzika (kompot ze sušeného ovoce). 
  5. Na jakou vánoční pochoutku jste se těšila jako malé dítě?

Celý den se držel půst, ale nám dětem máma v poledne vařila kaši. Hodně sladkou, abychom byly celý rok sladcí.

Jaká vánoční pohádka je vaše srdcovka?

No určitě Anděl Páně. Neuvěřitelně laskavý pohádkový počin.

Jakou kuchařku si letos přejete od Ježíška?

Já si kuchařské knihy kupuji průběžně a letos je to opravdu exploze.  Mám spadeno ještě na dvě. Umění francouzské kuchyně od Julie Child a Nejez blbě od Karolíny Fourové.

Pokud patříte ke čtenářům food blogů, pak pravděpodobně znáte Mariku a Jiřího, manželský pár, který přispívá na blog Kitchen Story.

Kolik druhů vánočního cukroví pečete?

Pečeme jen tak dva až tři druhy, aby nám provoněly byt. Na Vánoce vždy býváme s rodinou a každý donese svoje výtvory, tak není potřeba péct velké množství.

Jaký druh máte nejraději a proč?

Nejraději máme vanilkové rohlíčky mojí maminky. Jsou neuvěřitelně křehké a k Vánocům prostě patří. Vždy se mi vybaví dětství.

Co nesmí chybět na štědrovečerní večeři?

Co slavíme s Jirkou Vánoce společně, je to vinná klobása, kterou jsem do té doby neznala. Teď nesmí na štědrovečerní večeři chybět.

  • Na jakou vánoční pochoutku jste se těšili jako malé děti?
  • Vánoce nejsou pro nás jenom o jídle, ale hlavně o tom, být pohromadě s rodinou a užívat si klid a pohodu. 
  • Jaká vánoční pohádka je vaše srdcovka?
  • Pohádky máme moc rádi a mezi naše oblíbené patří Anděl páně, S čerty nejsou žerty a samozřejmě Popelka.
  • Jakou kuchařku si letos přejete od Ježíška? 
  • Letos vyšlo spoustu krásných kuchařek, ale asi nejvíc nás oslovila ta od Karolíny Fourové.

Iva, které nikdo neřekne jinak než Ivka, patřila k jasným favoritům letošní soutěže MasterChef Česko. I když titul nakonec nezískala, na české gastro scéně se Ivka rozhodně neztratí. Jenom se podívejte na její Instagram, který je plný krásných dortů a zajímavých dezertů.

Kolik druhů vánočního cukroví pečete?

Peču tak patnáct až sedmnáct druhů cukroví. Perníčky do toho nepočítám. Zároveň peču fitness cukroví, a to tak deset druhů. Takže dohromady upeču kolem pětadvaceti druhů cukroví.  

Jaký druh máte nejraději a proč?

Já osobně miluji úplně všechno cukroví. Z klasického cukroví určitě vanilkové rohlíčky, brabantské a Masarykovo – to je vzpomínka na moji babičku, která je pekla a já je teď peču podle jejího receptu.

Co nesmí chybět na vaší štědrovečerní tabuli?

Naše štědrovečerní tabule je klasická od rybí polévky až po bramborový salát a kapra. Kluci musí mít kuřecí řízek a já miluju vinnou klobásu. Také máme vždy jablečný závin. Pod talířem na štědrovečerní tabuli nesmí chybět ani šupinka a drobné peníze, abychom byli bohatí. J

Na jakou vánoční pochoutku jste se těšila jako malé dítě?

Já jsem se jako malá nejvíce těšila na to, až bude po večeři. Jídlo mě vůbec nezajímalo. Hlavně už být u stromečku a u dárků.  

  1. Jaká vánoční pohádka je vaše srdcovka?
  2. Jednoznačně S čerty nejsou žerty!
  3. Jakou kuchařku si letos přejete od Ježíška? 

Moc bych si přála Magnolia kitchen, ale nikdo to neví, takže ji určitě nedostanu. Budu si ji muset nadělit sama.  

Sympatického Jana Jirku můžete znát jako Jendu z pořadu Peče celá země, kde připravoval jeden zajímavější dezert za druhých. Experimentuje také u vánočního cukroví, nebo vsází na lety prověřenou klasiku?

Kolik druhů vánočního cukroví pečete?

Letos peču jen šestnáct oblíbených druhů, vloni jich bylo ještě o trochu více. Každý rok si říkám, že příští rok už vánoční cukroví péct nebudu, ale nakonec se na to těším už od srpna.

Jaký druh máte nejraději a proč?

To je těžká otázka. Řeknu to takhle – mám svůj oblíbený pěti boj, který se skládá z ořechů, lineckého, banánků z pudinkového těsta, pařížských rohlíčků a podvocnic.

Pudinkové banánky byly mým nejoblíbenějším cukrovím v dětství. Moc se mi líbil ten proces výroby, kdy babička točila mlýnkem na maso, ze kterého přes tvořítko vylézalo těsto.

Už jako dítěti mi ten výsledek přišel estetický a minimalistický.

  • Co nesmí chybět na vaší štědrovečerní tabuli?
  • Vinná klobása, pomalu smažená na másle, kterou jím jenom jednou ročně.
  • Na jakou vánoční pochoutku jste se těšil jako malé dítě?

Vánoční pochoutka nejen dětství je náš podkrkonošský vánoční oběd, regionální specialita, které se slangem říká chlupačky s houbama. Jde o chlupaté knedlíky s houbami.

Jaká vánoční pohádka je vaše srdcovka?

Vánoční pohádky mám rád snad všechny. Poslední roky mám nejraději Byl jednou jeden král. Zamiloval jsem si v ní postavu tlustého kuchaře.

Jakou kuchařku si letos přejete od Ježíška? 

Přál bych si nějakou hodně starou francouzskou kuchařku plnou pekařských receptů. Ideálně starší, protože mám rád kuchařky s minulostí. Nejlepší recepty poznáte tak, že mají nejvíce umaštěné stránky.

  • Tweet
  • Whatsapp

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *