Recepty ze šípku: čaj, olej i šípkové víno

Pokud se Vám článek líbí, oceňte ho!

Líbí se mi to! Už se mi to nelíbí!

Rostou na keřích růže šípkové a objevují se po odkvetení růží začátkem podzimu. Už od školky si pamatuji, že nás všichni učili, jak jsou šípky zdravé. A něco na tom bude! Obsahují totiž velké množství vitaminu C a asi i proto se od pradávna používaly v léčitelství. Já tedy také mám šípkový čaj spojený především s chvílemi, kdy udeří nějaká nemoc.

Recepty ze šípku: čaj, olej i šípkové víno Recepty ze šípku: čaj, olej i šípkové víno Recepty ze šípku: čaj, olej i šípkové víno

Ale šípky nejsou jenom na čaj. 🙂 Jejich využití (nejen) v kuchyni má nepřeberné množství možností. Kromě céčka obsahují totiž také vitaminy A, E a vitaminy skupiny B, antioxidanty a minerály.

 Já je dokážu zakomponovat od džemu až po domácí kosmetiku. Takový šípkový olej je prý elixírem v boji proti vráskám a podporuje tvorbu kolagenu v pleti.

Co všechno, a hlavně jak, si doma z šípků můžete vyrobit?

Podzimní a zimní dekorace

Když zrovna nemám moc času, abych z nasbíraných šípků vytvářela dobroty plné céčka, pak je nejjednodušší z nich vytvořit dekorace a ozdobit si s nimi podzimní domov.

Recepty ze šípku: čaj, olej i šípkové víno

Větvičky s šípky můžete dát jen tak do vázy a k nim přidat nějaké listí anebo je můžete nadekorovat do misky spolu s kaštany a okrasnými dýněmi.

Pokud máte už trochu více času, můžete s nimi vytvořit i věnec na stůl či na dveře.

Na úplně nejlehčí verzi věnce, kterou jsem zvolila já, budete potřebovat kruh z proutí, který koupíte v květinářství, šípky, vřes a další rostliny a listy, které se vám budou k podzimu hodit.

Pak jen stačí si šípky a listy nůžkami zkrátit tak, abyste je mohli lehce do kruhu zapíchnout. Není k tomu vůbec potřeba lepidlo či tavící pistole. Je to ale opravdu kruh na stůl, ne na pověšení.

Tam bych pak určitě doporučovala šípky a listy buď přilepit nebo aspoň upevnit drátkem. Nakonec vše stačí zafixovat lakem na vlasy a dát na stůl.

Kruh můžete položit třeba i na nějaké hezké dřevěné prkýnko nebo kulatinu a dovnitř kruhu naskládat kaštany a další podzimní přírodniny. Je to skvělá zábava i pro děti.

Domácí kosmetika

Jak už jsem v úvodu psala, šípkový olej je skvělý způsob, jak uchovat sílu šípků. Při pravidelném používání může pomoci s akné, striemi a jizvami. Je také výborný na vrásky a elasticitu kůže. Šípkový olej seženete sice lehce na internetu či v lékárně, ale proč si jej nezkusit vyrobit i doma?

Recepty ze šípku: čaj, olej i šípkové víno

Šípkový olej

Na olej potřebujete stejné množství sušených šípků a mandlového oleje. Rozdrcené šípky dejte do uzavíratelné lahve, zalijte je olejem, uzavřete a nechte 4-6 týdnů odpočívat. Průběžně, tak 1-2x za týden, můžete sklenici převrátit, aby se šípky s olejem pořádně promíchaly. Po 4-6 týdnech šípky sceďte a olej přelijte a uchovávejte v tmavé nádobce na chladném místě.

Z šípků si kromě oleje můžete vyrobit také šípkovou mast, tonikum, masku nebo vlasový aktivátor.

Šípková mast na jizvy a vrásky

Potřebujete 150 g kokosového oleje, 4 lžičky nasekaných šípků a 1 lžičku vodky či slivovice. Kokosový olej zahřejte v hrnci, přidejte do něj šípky a cca 3 minuty povařte.

Poté odstavte z plotny a nechte asi 7 hodin odpočívat. Po uplynutí této doby olej přihřejte, prošlehejte, přeceďte a nakonec přidejte vodku či slivovici.

Mast skladujte v uzavřené nádobě v lednici po dobu maximálně 2 měsíců.

Recepty ze šípku: čaj, olej i šípkové víno

Šípková pleťová maska proti akné

Na masku použijte 1 polévkovu lžíci čerstvých šípků a 1 lžičku tvarohu. Šípky omyjte, rozpulte a odstraňte z nich jadérka i chloupky. Poté je rozmixujte spolu s tvarohem dohladka a naneste na obličej. Pokud máte problémy s akné například i na zádech nebo v dekoltu, můžete masku použít i tam. Po 15 – 25 minutách masku opláchněte vlažnou vodou a osušte se čistým ručníkem.

„Elixír“ na růst vlasů

Hrst čerstvých rozdrcených šípků zalijte asi 0,5 litru bílého vína a nechte asi 2 týdny louhovat při pokojové teplotě. Každý den směs promíchejte.

Po uplynutí 14 dní sceďte a přelijte do uzavíratelné nádoby a poté skladujte v lednici. Aktivátor se používá na masáž hlavy při každém umývání vlasů.

Zajímá vás, jestli to funguje? Možná je to placebo, ale mně osobně připadá, že alespoň trošku ano.

Šípky v kuchyni

Tou nejširší kategorií, kde můžeme šípky využít je určitě kuchyně. Nejjednodušším způsobem je sušení šípků a výroba šípkového čaje, ale ani na takový džem, sirup či likér bych určitě nezapomínala.

Recepty ze šípku: čaj, olej i šípkové víno

U šípků je jeden problém, uvnitř obsahují jadérka a chloupky. Možná si, stejně jako já, pamatujete, že je vaše babička od chloupků a jadérek očišťovala. Je to však velmi pracné, takže v současnosti se využívá způsob cezení a pasírování.

Dobroty z šípků se mohou připravovat jak z těch sušených, tak i z čerstvých. Sušené šípky jsou ideální na čaj, tam pak stačí hrst rozdrcených šípků zalít horkou vodou, vylouhovat a scedit. Čerstvé šípky ráda využívám na džem, sirup nebo likér.

Šípkový džem

Připravte si 1 kg šípků, 800 g krystalového cukru, šťávu ze 2-3 citrónů, vanilku či skořici a vodu.

Recepty ze šípku: čaj, olej i šípkové víno

  1. Šípky propláchněte a očistěte a povařte je v troše vody (šípky by měly být ponořené) do měkka.
  2. Tuto směs poté rozmixujte a přepasírujte, abyste se zbavili jadérek či chloupků. K přepasírovaným šípkům pak přidejte cukr, citrónovou šťávu a vanilku či skořici.
  3. Podle potřeby přidejte i další vodu. Vařte do zhoustnutí. Hustotu doporučuji vyzkoušet na talířku – po zchladnutí džem ještě zhoustne.
  4. Džem nechte 15 minut vychladnout a poté jej přelijte do čistých zavařovacích sklenic, které zavíčkujte a otočte je dnem vzhůru – nemusíte je pak zavařovat.

Džem se hodí na výrobu šípkové omáčky, nebo s ním zkuste lepit linecké cukroví či jej dejte na vánočku.

Šípek, malý zázrak do kuchyně…

Kdo by neznal šípkový čaj, oblíbený jako prevenci i jako „první pomoc“ zejména při zánětech horních cest dýchacích či dolních močových cest? Ale víte, že šípek lze také zpracovat, uchovat a následně si ho vychutnat i jiným způsobem?

Recepty ze šípku: čaj, olej i šípkové vínoŠípek je plod šípkové růže, jež na podzim nádherně červeně zdobí množství keřů v naší přírodě i zahradách. Je bohatý na vitamín C a obsahuje také velké množství polyfenolů s antioxidační aktivitou, protizánětlivé glykosidy, flavonoidy, saponiny, těkavé oleje a řadu dalších zdraví prospěšných látek. Šípky jsou účinné při zánětech horních cest dýchacích a dolních močových cest, jelikož působí močopudně, potopudně, velký obsah pektinů pomáhá i proti zácpě. Má také protizánětlivé a antioxidační účinky, posiluje imunitu organismu. Zpracováváme čerstvě natrhané, tvrdé, vybarvené a zralé plody. Pokud ještě nepřešly mrazem, můžeme z nich udělat kompot, zavařit je, usušit nebo uvařit šípkový čaj. Změklé šípky, které již prošly mrazem, jsou sladší a jsou vhodné k přípravě marmelády, vína či šípkového likéru.

Sušené šípky používáme především k přípravě šípkového čaje, výborné je smíchat sušené šípky ve stejném poměru s lipovým květem, lze z nich však vyrobit i šípkové víno.

Recepty ze šípku: čaj, olej i šípkové víno Recepty ze šípku: čaj, olej i šípkové víno

Při sušení se snažíme uchovat v šípcích maximální obsah vitamínu C, proto je sušíme pokud možno rychle a při nízkých teplotách do 60 stupňů. Šípky zbavíme stopek a zbytků okvětí. Sušíme je na dobře větraném místě v tenké vrstvě, v troubě nebo sušárně, až jsou zcela tvrdé. Uchováváme je na suchém a tmavém místě.

Budete mít zájem:  Farmářské trhy 2021: začíná se dřív než loni - přehled otevřených trhů

Šípková marmeláda je sice pracná, ale výborná na namazání na pečivo, přidání do bílého jogurtu nebo do lineckého cukroví.

Recepty ze šípku: čaj, olej i šípkové vínoŠípky zbavíme nožem stopek a okvětí, rozkrájíme na půlky, odstraníme chloupky a pecičky a opereme. Takto připravené šípky vaříme v hrnci s vodou, dokud nezměknou a poté je prolisujeme (můžeme také použít zjednodušenou variantu, kdy použijeme celé nebo rozpůlené šípky zbavené jen stopek a okvětí, po změknutí je rozmixujeme, propasírujeme, znovu povaříme s trochou vody a propasírujeme, dále se postupuje jako u klasické varianty). Protlak zvážíme, přivedeme ho opět k varu a přidáme cukr, na 1 kg šípkového protlaku potřebujeme 500-600 g cukru. Vaříme, až je marmeláda dostatečně hustá, nemusíme přidávat žádné želírovací prostředky, protože šípky mají dostatek pektinu. Ještě horkou marmeládu plníme do skleniček, ty obrátíme dnem vzhůru a necháme vystydnout.

Recepty ze šípku: čaj, olej i šípkové vínoŠípkové víno dobře zkvašuje, má krásnou barvu a výbornou chuť. Můžeme ho servírovat chlazené s ledem a kouskem limetky, je vhodné jako aperitiv nebo k decentnímu popíjení.

Budeme potřebovat 0,5 kg čistých a omytých šípků, 0,5 cukr krupice, 2 litry vody. Do čistého demižonu vložíme očištěné a omyté šípky, zalijeme je vychladlým sirupem z cukru a vody a pořádně utěsníme kvasnou zátkou.

Demižon uložíme do suché, teplé místnosti se stálou teplotou a necháme kvasit jeden měsíce. Po měsíci nádobu přemístíme do chladnější místnosti a opět necháme kvasit.

Asi po třech měsících všechny šípky spadnou ke dnu, přestanou unikat bublinky a víno je čisté, poté ho hadičkou opatrně stáčíme do níže položených lahví.

Šípková omáčka podávaná ke kančímu masu je kultovním jídlem z filmu Slavnosti sněženek. Už jste ji také vyzkoušeli?

Recepty ze šípku: čaj, olej i šípkové víno150 g šípků zbavíme stopek a okvětí, rozpůlíme je, odstraníme jádřince i s chloupky a důkladně promyjeme studenou vodou. Potom je uvaříme ve vodě doměkka a rozmixujeme na protlak. Místo protlaku lze použít i šípkovou zavařeninu. Z másla a hladké mouky uděláme jíšku, zředíme ji 2 dl vývaru a vmícháme šípkový protlak, 1 dl červeného víny, hřebíček, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru, dle chuti osolíme a osladíme. Za stálého míchání ji přivedeme k varu a necháme ji už jen probublávat. Získáme sametovou omáčku. Šípkovou omáčku podáváme k vysoké, pernaté a černé zvěřině.

Autor příspěvku: Eva Stropnická

Šípky a recepty z nich

Recepty ze šípku: čaj, olej i šípkové víno

ŠÍPKY – RECEPTY

Šípkový čaj – recept

Suroviny: 2-3 lžičky šípků, 0,5 l vody, cukru nebo med na doslazení

Příprava: Šípky rozdrtíme, přelijeme vroucí vodou a necháme 10 minut přikryté louhovat. Přecedíme a pijeme. Po dobu přípravy se vyhneme kontaktu šípkového čaje s kovem, aby nedošlo ke ztrátě vitaminů.

Šípkové víno I.

Suroviny: 3 půllitry šípků, 3 l vody, 1 a ¾ kg cukru

Příprava: Šípky zbavíme stopek a okvětí, opláchneme je a na obou stranách nařízneme. Vložíme je do 5ti litrové lahve. Svaříme cukr s vodou (asi 5 minut), necháme vychladnout a nalijeme přes plátýnko na šípky.

Lahev převážeme dvojitým pergamenem a necháme stát na teplém místě asi 8 týdnů. Lahev neotvíráme ani s ním nepohybujeme. Počkáme, až poslední šípek klesne ke dnu a poté nápoj slijeme do lahví. Zazátkujeme a uložíme v chladu. Víno je tím lepší, čím déle leží.

Na zbylé šípky nalijeme opět svařený cukr a za další 4 týdny máme další víno.

Šípkové víno II.

Recepty ze šípku: čaj, olej i šípkové vínoSuroviny: 400 g sušených šípků, 3 l vroucí vody, 200 g cukru, ½ balíčku živné soli, vzklíčené kvasinky Malaga, cukerný roztok z 1,5 kg cukru a 1 l vody

Příprava: Na šípky nasypeme cukr, zalijeme vařící vodou a přidáme živnou sůl. Necháme vychladnout a přidáme kvasinky a 1/3 cukerného roztoku. Necháme kvasit a vždy po 5ti dnech přidáme další 1/3 cukerného roztoku. Vždy promícháme. Po skončení kvašení víno 2x přetočíme, necháme ustát a stáčíme do lahví.

Šípkový sirup užíváme při nachlazení a při onemocnění močových cest.

Šípkový sirup

Suroviny: Čerstvé šípky (nejlépe přemrzlé), cukr

Příprava: Čerstvě natrhané šípky zbavíme jadérek, rozkrájíme a zalijeme studenou vodou. Necháme odstát půl hodiny, pak přivedeme k varu. Povaříme, necháme vychladnout, přecedíme a do 1 litru čisté šťávy přidáme ½ kg cukru. Cukr necháme rozpustit a můžeme užívat.

Šípkový sirup s mátou

Suroviny: 150 g šípků, 50 g máty peprné, 50 g rakytníku, 1 l vody, 50 g kyseliny citronové

Příprava: Rozmačkané šípky s rakytníkem a mátou vložíme do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Odstavíme, necháme vychladnout, pak přecedíme přes plátýnko. Přidáme cukr a kyselinu citronovou a zahříváme do doby, než se cukr rozpustí. Slijeme do lahví a sterilujeme 20 minut při 80 st.C.

Šípková omáčka

Suroviny: Šípková zavařenina – 2 lžíce, 2 lžíce másla, 3 lžíce bílého vína, 2 lžíce hladké mouky, ½ l vývaru, 4 lžíce rozinek, 4 hřebíčky, ocet, sůl

Recepty ze šípku: čaj, olej i šípkové vínoPříprava: Z mouky a másla uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem a vínem. Přidíme šípky a důkladně povaříme. Rozinky  a hřebíčky povaříme zvlášť a přecezené nalijeme do omáčky. Promícháme, ochutíme solí a octem. Šípková omáčka se hodí ke zvěřině a tmavému masu.

Šípkový likér

Suroviny: 0,5 kg šípků, kůra z ½ pomeranče, 1,5 l vodky, kousek skořice, cukrový sirup (250 g cukru + 1 hrnek vody)

Příprava: Šípky očistíme od stopek a okvětí, vložíme do alkoholu a necháme louhovat 10 dní. Potom scedíme, přidáme cukrový sirup, promícháme a scedíme do lahví.

Šípkový likér s kořením

Suroviny: 0,5 kg šípků, kůra z ½ citronu a z ½ pomeranče, 1,5 l vodky nebo třešňové pálenky, 1 lžička spařených rozinek, kousek skořice, 3 hřebíčky, 4 kuličky nového koření, cukerný roztok (250 g cukru + 1 hrnek vody)

Příprava: Očištěné šípky smícháme s kořením a kůrou z citronu a pomeranče, zalijeme alkoholem a necháme 14 odstát na teplém místě, nejlépe na okně na slunci. Pak uvaříme cukerný roztok a smícháme ho se scezeným šípkovým nálevem. Slijeme do lahví a necháme ještě několik dní odležet v chladnu.

Šípkový kompot

Suroviny: 500 g šípků, ½ l vody, 300 g cukru

Příprava: Zralé šípky rozpůlíme a zbavíme jadérek. Svaříme cukr s vodou, přidáme šípky a vaříme 4 minuty. Necháme odstát do druhého dne, pak přecedíme a šípky naskládáme do skleniček. Scezený cukerný roztok převaříme, nalijeme na šípky do sklenic a sterilujeme 15 minut při 75 st.C.

Šípkový džem

Suroviny: Zralé šípky (nejlépe přemrzlé), cukr

Příprava: Čerstvé šípky zbavíme jadérek a rozmixujeme. Propasírujeme je přes síto, zvážíme a přidáme stejné množství cukru. Dle potřeby přidáme trochu vody a vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Horkou směs plníme do skleniček. Tento džem přispívá ke zvýšení imunity.

Šípková marmeláda

Suroviny: Čerstvé šípky, cukr

Recepty ze šípku: čaj, olej i šípkové vínoPříprava: Čerstvě očištěné šípky rozkrájíme a vaříme doměkka. Rozvařené šípky propasírujeme přes síto z umělé hmoty. Protlak zvážíme a dáme vařit. Za stálého míchání přidáváme stejné množství cukru a  mícháme do zhoustnutí. Marmeládou poté naplníme malé skleničky a sterilujeme při 80 st.C 10 minut.

Šípkovo-jablečná marmeláda

Suroviny: 1 kg šípků, 1 l vody, 1 pomeranč, 1 kg cukru, 250 g jablečného pyré, 5 g kyseliny citronové, 1 lžička mleté skořice

Příprava: Šípky očistíme, rozpůlíme, zalijeme vodou a vaříme 15 minut, poté propasírujeme přes plátno, přidáme jablečné pyré, pomerančovou kůru i šťávu, skořici a kyselinu citronovou. Vše povaříme 10 minut. Přisypeme cukr do zhoustnutí. Plníme do skleniček, které sterilujeme 20 minut při 80 st.C.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Skutečně chcete smazat komentář?

Taky míváte úplně nejvíc blbý dny, kdy se všechno sere v pravidelnejch intervalech? Zrovna dneska při venčení v lese jsem myslela, že vylítnu z kůže… Vlastně mi to celý přišlo, jako by to bylo snad naplánovaný, bo co. Mi neřikej, že žádnej osud neexistuje! To náhody podle mě nejsou…

Budete mít zájem:  Mentální anorexie: nemoc blahobytné společnosti

Recepty z šípku: vyzkoušejte sirup nebo čaj na nachlazení a posílení imunity

Šípková mánie a jeho sběr pomalu začíná – pojďte se s námi podívat, jak tento vitaminový plod podzimu využít ve vlastní prospěch. Trnitý keř totiž nese doslova dary z přírody nabité prospěšnými látkami. Chcete se zbavit vrásek, nachlazení nebo zánětu v těle? Dopřejte si šípkový sirup, čaj nebo olej.

Šípky jsou známé už po celá staletí – aby také ne, když jsou plné vitamínů a aktivních látek. Plody růže šípkové totiž obsahují velké množství flavonoidů, vitamínů C, B, K, karotenu, fosforu, vápníku, draslíku nebo třeba hořčíku. Jak jejich blahodárné účinky na lidský organismus využít? A které účinky to vlastně jsou?

Uzdravte močové cesty

Trápí vás opakované potíže, bolesti nebo záněty močových cest? Pak vsaďte na šípky. Šípkové plody mají ohromující účinky právě při zánětech močových cest a ledvin.

Stačí si pravidelně dopřát šípkový čaj nebo sirup, které můžete při potížích pravidelně užívat. Proč tomu tak je? Složení šípku je protizánětlivé, má močopudné účinky, a ještě čistí krev – proto se vám brzy výrazně uleví. Nezapomeňte tedy každý podzim sbírat šípek. Můžete si jej usušit a využít tehdy, když je potřeba. 

Šípkovým čajem proti nachlazení

Chřipka nebo nachlazení dokážou v podzimním období pěkně potrápit. Nedejte se – uvařte si šípkový čaj. Díky zmíněnému množství vitaminů s bacily rychle zatočíte. Můžete využít čerstvé šípky, které vaříte na mírném ohni ve vodě asi 10 až 15 minut. Tento proces můžete dokonce až 4x opakovat – nejsilnější výluh bývá ten 2. a 3.

Recepty ze šípku: čaj, olej i šípkové víno

Kupte se slevou Čaj bylinný Pickwick.

Porovnat slevy

Pokud však máte k dispozici šípek sušený, je lepší plody nejprve přes noc namočit – a teprve poté opět 10 minut povařit. Šípkový čaj je rovněž vhodný při problémech s pletí – účinně ji čistí a může tudíž být součástí vaší detoxikace.

Tip: Vychutnávejte si čaj s blízkými stylově. S čajovým setem Charmant z letáku Tescoma si vaše dýchánky zamilujete. Vyberte si třeba konvici za 899 Kč nebo kouzelné šálky na čaj za 249 Kč.

Recepty ze šípku: čaj, olej i šípkové víno Pixabay

Nejen čaj je možností, jak zpracovat šípky. Velmi výborný je rovněž šípkový sirup, který chutná dětem i dospělým. Příprava je jednoduchá, stejně jako jeho použití. Můžete jej totiž přidat do čaje místo medu. Postačí vám:

  • kilogram čerstvých šípků
  • 1,5 l vody
  • 1,5 kg cukru
  • šťáva z pomeranče a citronu
  • 5 lžic medu.

Šípky důkladně rozmixujte, zalijte vodou a nechte v lednici den odpočinout. Další den můžete směs v hrnci zahřát – nikoliv však vařit. Následujícím krokem po zahřátí je přecezení přes jemné síto. Do tekutiny ze šípků vmíchejte cukr v poměru 1 : 1, citrusovou šťávu a med. Na závěr stačí přelít do sklenice s uzávěrem a po vychladnutí skladovat v lednici. 

Tip: Nestihli jste nasbírat šípky? Nevadí – doplňky stravy a vitamíny obsahující šípkové výtažky najdete ve většině lékáren i supermarketů. Sledujte je na Kupi.cz, aby vám jejich slevové akce nikdy neunikly.

Recepty ze šípku: čaj, olej i šípkové víno

Kupte se slevou Doplněk stravy Vitamin C 1000 se šípky GS.

Porovnat slevy

Šípek není jen zarytým bojovníkem proti nemocem, ale také úžasným společníkem v péči o pleť. Šípkový olej je jednou z možností, jak účinně regenerovat pokožku. Pomáhá při léčbě akné, při hojení, regeneraci a výživě, hydratuje a vyhlazuje jemné linky vrásek.

Chcete si anti-age produkt vyrobit sami? Stačí si pořídit kvalitní BIO rostlinný olej, do kterého umístíte zralé šípky. V oleji je můžete louhovat až měsíc na slunečném místě. Po měsíci olej pečlivě sceďte a přelijte do tmavé uzavíratelné nádoby. Můžete jej používat na navlhčenou pokožku obličeje i celého těla. Kůže dostane tu pravou péči přímo z přírody.

Recepty ze šípku: čaj, olej i šípkové víno

Kupte se slevou Krém pleťový bio Šípková růže Alverde.

Porovnat slevy

Tip: Dáváte přednost kosmetice, kterou najdete v drogerii DM? Vybavte se na zimu pleťovým šípkovým olejem Alverde, který působí proti předčasnému stárnutí a vysušení pleti. V drogeriích jej nyní najdete za běžnou cenu 89,90 Kč.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Šípek je nejzdravější plod podzimu

Šípek zná snad každý, není tedy nutné jej dlouze představovat. Jedná se o nenáročný skromný keř, ale běda tomu, kdo si jej přinese do zahrady a nehlídá, jak se rozrůstá. Zanedlouho totiž dokáže zaplevelit celou zahradu. Proto se u nás ani průmyslově nepěstuje, jeho spotřebu bohatě pokryjí volně v přírodě rostoucí rostliny.

9 fotografií

Ideální čas na sběr je konec září až říjen. Vyražte nejlépe za suchého a slunného počasí. Tehdy můžete předpokládat nejvyšší obsah vitamínu C. Sbírejte tvrdé červené nebo oranžové šípky bez stopek. Vyhněte se přezrálým. Ty jsou sice sladké, ale na zpracování nevhodné.

Šípky a jejich léčivé účinky znali už naši dávní předkové, v každé horské chalupě musel být pytlík s nasušenými šípky a jejich odvar byl vítaným zdrojem vitaminů.

Plody růže šípkové obsahují třísloviny (2 až 3 %), invertní cukr (10 až 14 %), sacharózu (2,5 %), pektin (11 %), kyselinu citronovou a jablečnou, stopy vanilinu, silice, flavonoidy, kyselinu nikotinovou, vitamin C (0,5 %), vitaminy B, vitamin K, karoten, fosfor, vápník, draslík, hořčík a další.

Léčivá moc šípku

Šípek se používá především pro své blahodárné účinky na močové cesty, snižuje množství cholesterolu, používá se jako podpůrný prostředek při léčbě aterosklerózy, ledvinových a žlučových kamenech, při blokování tekutin v těle.

Nejvíce se ale používá jako prostředek ke zvýšení odolnosti organismu na lokální a celkové infekce a intoxikace je totiž významným zdrojem vitamínu C, zejména pro zimní období. V lidovém léčitelství se používá i například při silné menstruaci nebo hemeroidech.

Asi nejrozšířenější použití je čaj.

Správné sušení

Po té co si šípky přinesete domů, je usušte nejlépe umělým teplem do teploty 60 °C Celsia. Při pomalém sušení a vyšší teplotě šípky rychle ztrácejí vitamín C. Dobře usušené šípky mají oranžovou až červenou barvu, nakysle sladkou a svíravou chuť a slabou ovocnou vůni. I usušené šípky ale neskladujte další zimu, zbytečně byste se připravili o vitamín C.

Recept na šípkovou marmeládu

Kromě sušení na čaj se šípky nejčastěji nakládají na přípravu šípkového vína, případně pálenky, ze šípků dělali babičky také likér, ale hlavně marmeládu.

Dnešní hospodyňky od její výroby často odrazuje pracná metoda vyloupávání jadérek s „chloupky“. Některé recepty ale radí jednoduše šípky rozvařit a ještě teplé propasírovat. Získané pyré pak už jen smícháte s cukrem a provaříte.

Šípková marmeláda najde uplatnění ve vánočním cukroví i zvěřinové kuchařce.

– Šípky a recepty z nich (7.10.12)

Prohledat blog

Archives

Růži šípkovou určitě není třeba popisovat, každý ji zná. Roste kolem cest, polí, na okrajích luk a na různých opuštěných plochách.

Budete mít zájem:  I populární sýr feta má svá negativa

Je to odolný keř, který dorůstá do výšky až 3 metry, pokud roste ve stínu, stává se z něj popínavka, jinak vytváří dlouhé převislé větve s velkými, širokými trny. Plody růže šípkové jsou šípky, které mají léčivé účinky.

Obsahují velké množství vitaminů, proto se užívají při nachlazení, onemocnění močových cest a na podporu imunity. Šípky se nejčastěji sbírají na čaj, ten se připravuje buď z čerstvých šípků nebo ze sušených.

Dá se z nich však připravovat také víno, likéry, sirupy, omáčky, marmelády a džemy.

ŠÍPKOVÝ OLEJ

Čistý Šípkový olej je v Rusku nazýván Královnou olejů nebo Olej krásy a je používán již tisíce let.

  • navrací pokožce pružnost a pevnost
  • vyživuje pokožku
  • je zdrojem vitamínů C, A, D, E
  • je zdrojem železa – na anémii
  • napomáhá odstraňování žlučníkových kamenů
  • upravuje a zlepšuje činnost žlučníku a ledvin
  • ekzémy, dermatitidy
  • výborná náhrada běžného krému

Olej je možné používat vnitřně i zevně. Podle slov lékařů, šípkový olej napomáhá odstraňování žlučníkových kamenů a to následovně: Žlučníkové kameny, resp. jejich kousky (po mechanickém rozbití) jsou ostré, při odplavování z organismu zadrhávají a způsobují bolesti.

Šípkový olej tyto kousky obalí, podporuje vylučování žluče, takže usnadňuje jejich odchod z těla, přičemž výrazně snižuje bolest při tomto procesu. Šípkový olej obsahuje nenasycené mastné kyseliny, Omega 6 kyselina linoleovou (40-55%), Omega 3 alfa-linoleovou kyselinu (36%), které mj.

snižují hladinu cholesterolu v krvi, zlepšují krevní oběh, přispívají ke zdraví srdce a srdečně-cévního systému. Tento olej má významné použití i v kosmetice – je to tzv. suchý olej. To znamená, že po nanesení nenechává mastné stopy a rychle se vstřebává.

S oblibou se používá na eliminaci jakýchkoliv jizev, zlepšuje kvalitu pokožky, její elasticitu, používá se i na eliminaci projevů ekzému či lupénky. Jelikož má antioxidační efekt, chrání kožní buňky před oxidačním poškozením a zabraňuje jejich stárnutí. I proto je nazýván jako „Olej krásy“.

Šípek je významným zdrojem antioxidantů, které chrání buňky i tkáně před oxidačním poškozením a pomáhá posilovat obranyschopnost.

Šípek také přispívá k normální funkci střevního traktu, pomáhá zmírnit projevy nachlazení, obsahuje karotenoidy, vitamín C, flavonoidy a další látky s příznivým účinkem na obranyschopnost organismu proti negativním vlivům okolí, zejména v případě stresu, únavy či nachlazení.

  • PANENSKÝ ŠÍPKOVÝ OLEJ – ZDE
  • ŠÍPKY – RECEPTY
  • ŠÍPKOVÝ ČAJ – RECEPT
  • Suroviny: 2-3 lžičky šípků, 0,5 l vody, cukru nebo med na doslazení

Příprava: Šípky rozdrtíme, přelijeme vroucí vodou a necháme 10 minut přikryté louhovat. Přecedíme a pijeme. Po dobu přípravy se vyhneme kontaktu šípkového čaje s kovem, aby nedošlo ke ztrátě vitaminů.

ŠÍPKOVÉ VÍNO I.

Suroviny: 3 půllitry šípků, 3 l vody, 1 a ¾ kg cukru

Příprava: Šípky zbavíme stopek a okvětí, opláchneme je a na obou stranách nařízneme. Vložíme je do 5ti litrové lahve. Svaříme cukr s vodou (asi 5 minut), necháme vychladnout a nalijeme přes plátýnko na šípky.

Lahev převážeme dvojitým pergamenem a necháme stát na teplém místě asi 8 týdnů. Lahev neotvíráme ani s ním nepohybujeme. Počkáme, až poslední šípek klesne ke dnu a poté nápoj slijeme do lahví. Zazátkujeme a uložíme v chladu. Víno je tím lepší, čím déle leží.

Na zbylé šípky nalijeme opět svařený cukr a za další 4 týdny máme další víno.

ŠÍPKOVÉ VÍNO II.

Suroviny: 400 g sušených šípků, 3 l vroucí vody, 200 g cukru, ½ balíčku živné soli, vzklíčené kvasinky Malaga, cukerný roztok z 1,5 kg cukru a 1 l vody

Příprava: Na šípky nasypeme cukr, zalijeme vařící vodou a přidáme živnou sůl. Necháme vychladnout a přidáme kvasinky a 1/3 cukerného roztoku. Necháme kvasit a vždy po 5ti dnech přidáme další 1/3 cukerného roztoku. Vždy promícháme. Po skončení kvašení víno 2x přetočíme, necháme ustát a stáčíme do lahví.

  1. Šípkový sirup užíváme při nachlazení a při onemocnění močových cest.
  2. ŠÍPKOVÝ SIRUP
  3. Suroviny: Čerstvé šípky (nejlépe přemrzlé), cukr

Příprava: Čerstvě natrhané šípky zbavíme jadérek, rozkrájíme a zalijeme studenou vodou. Necháme odstát půl hodiny, pak přivedeme k varu. Povaříme, necháme vychladnout, přecedíme a do 1 litru čisté šťávy přidáme ½ kg cukru. Cukr necháme rozpustit a můžeme užívat.

ŠÍPKOVÝ SIRUP S MÁTOU

Suroviny: 150 g šípků, 50 g máty peprné, 50 g rakytníku, 1 l vody, 50 g kyseliny citronové

Příprava: Rozmačkané šípky s rakytníkem a mátou vložíme do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Odstavíme, necháme vychladnout, pak přecedíme přes plátýnko. Přidáme cukr a kyselinu citronovou a zahříváme do doby, než se cukr rozpustí. Slijeme do lahví a sterilujeme 20 minut při 80 st.C.

ŠÍPKOVÁ OMÁČKA

Suroviny: Šípková zavařenina – 2 lžíce, 2 lžíce másla, 3 lžíce bílého vína, 2 lžíce hladké mouky, ½ l vývaru, 4 lžíce rozinek, 4 hřebíčky, ocet, sůl

Příprava: Z mouky a másla uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem a vínem. Přidíme šípky a důkladně povaříme. Rozinky  a hřebíčky povaříme zvlášť a přecezené nalijeme do omáčky. Promícháme, ochutíme solí a octem. Šípková omáčka se hodí ke zvěřině a tmavému masu.

ŠÍPKOVÝ LIKÉR

Suroviny: 0,5 kg šípků, kůra z ½ pomeranče, 1,5 l vodky, kousek skořice, cukrový sirup (250 g cukru + 1 hrnek vody)

Příprava: Šípky očistíme od stopek a okvětí, vložíme do alkoholu a necháme louhovat 10 dní. Potom scedíme, přidáme cukrový sirup, promícháme a scedíme do lahví.

ŠÍPKOVÝ LIKÉR S KOŘENÍM

Suroviny: 0,5 kg šípků, kůra z ½ citronu a z ½ pomeranče, 1,5 l vodky nebo třešňové pálenky, 1 lžička spařených rozinek, kousek skořice, 3 hřebíčky, 4 kuličky nového koření, cukerný roztok (250 g cukru + 1 hrnek vody)

Příprava: Očištěné šípky smícháme s kořením a kůrou z citronu a pomeranče, zalijeme alkoholem a necháme 14 odstát na teplém místě, nejlépe na okně na slunci. Pak uvaříme cukerný roztok a smícháme ho se scezeným šípkovým nálevem. Slijeme do lahví a necháme ještě několik dní odležet v chladnu.

ŠÍPKOVÝ KOMPOT

Suroviny: 500 g šípků, ½ l vody, 300 g cukru

Příprava: Zralé šípky rozpůlíme a zbavíme jadérek. Svaříme cukr s vodou, přidáme šípky a vaříme 4 minuty. Necháme odstát do druhého dne, pak přecedíme a šípky naskládáme do skleniček. Scezený cukerný roztok převaříme, nalijeme na šípky do sklenic a sterilujeme 15 minut při 75 st.C.

ŠÍPKOVÝ DŽEM

Suroviny: Zralé šípky (nejlépe přemrzlé), cukr

Příprava: Čerstvé šípky zbavíme jadérek a rozmixujeme. Propasírujeme je přes síto, zvážíme a přidáme stejné množství cukru. Dle potřeby přidáme trochu vody a vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Horkou směs plníme do skleniček. Tento džem přispívá ke zvýšení imunity.

ŠÍPKOVÁ MARMELÁDA

Suroviny: Čerstvé šípky, cukr

Příprava: Čerstvě očištěné šípky rozkrájíme a vaříme doměkka. Rozvařené šípky propasírujeme přes síto z umělé hmoty. Protlak zvážíme a dáme vařit. Za stálého míchání přidáváme stejné množství cukru a  mícháme do zhoustnutí. Marmeládou poté naplníme malé skleničky a sterilujeme při 80 st.C 10 minut.

ŠÍPKOVO-JABLEČNÁ MARMELÁDA

Suroviny: 1 kg šípků, 1 l vody, 1 pomeranč, 1 kg cukru, 250 g jablečného pyré, 5 g kyseliny citronové, 1 lžička mleté skořice

Příprava: Šípky očistíme, rozpůlíme, zalijeme vodou a vaříme 15 minut, poté propasírujeme přes plátno, přidáme jablečné pyré, pomerančovou kůru i šťávu, skořici a kyselinu citronovou. Vše povaříme 10 minut. Přisypeme cukr do zhoustnutí. Plníme do skleniček, které sterilujeme 20 minut při 80 st.C.

Zdroj: mojepravdy, internet

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *