Pro bio svačinu do obchodu Biosoma

Pro bio svačinu do obchodu Biosoma 56

Skladem

Pro bio svačinu do obchodu Biosoma 12

Skladem

Pro bio svačinu do obchodu Biosoma 8

Skladem

Pro bio svačinu do obchodu Biosoma 80

Skladem

Pro bio svačinu do obchodu Biosoma 12

Skladem

Pro bio svačinu do obchodu Biosoma 3

Skladem

Pro bio svačinu do obchodu Biosoma 4

Skladem

Pro bio svačinu do obchodu Biosoma 1

Skladem

Pro bio svačinu do obchodu Biosoma 2

Skladem

Pro bio svačinu do obchodu Biosoma 2

Skladem

29

Skladem

9

Skladem

7

Skladem

50

Skladem

Skladem

Skladem

4 2

Skladem

2

Skladem

Skladem

9

Skladem

1

Skladem

10

Skladem

2

-22%

Skladem

4

Skladem

3

Skladem

10

Skladem

Skladem

1

Skladem

1

Skladem

3

Skladem

2

Skladem

3

Skladem

Skladem

3

Skladem

1

Skladem

3

Skladem

Skladem

2

Skladem

1

Skladem

Skladem

Skladem

Skladem

5

Skladem

Skladem

1

Skladem

Skladem

30

Skladem

1

Skladem

Skladem

1

Skladem

3

Skladem

3

Skladem

2

Skladem

1

Skladem

Skladem

Skladem

1

Skladem

Skladem

3

Skladem

Skladem

3

Skladem

5

Skladem

Skladem

1

Skladem

Skladem

Skladem

4

Skladem

1

Skladem

Skladem

Skladem

Skladem

2

Skladem

1

Skladem

Skladem

Skladem

Skladem

3

Skladem

1

Skladem

Skladem

4

Skladem

3

Skladem

1

Skladem

8

Skladem

Zpátky do školy: 9 tipů na zdravé svačiny od Lifefoodu

Life breakfast kaše kakaová proteinová s quinoou bio raw 

Přestože se nazývá snídaně, naše směsi Life Breakfast jsou skvělé kdykoliv během dne. Nikdy není pozdě dát si výživnou kaši! Stačí přidat trochu vody nebo rostlinného mléka  a kaše je na světě. A děti ji milují! Obsahuje ovoce, quinou, lněné semínko, protein, kakao a mnoho dalších super výživných ingrediencí. S sebou do krabičky do školy je úplně geniální. Dobrou chuť!

E-SHOP… 

Perníkové lněnky s fíky bio raw 

Pro bio svačinu do obchodu Biosoma

Další náš produkt, který neobsahuje ořechy. A děti jej milují. Lněnky jsou naprosté číslo jedna snad pro všechny děti. Lněnky jsou vlastně tenké stočené placaté „pásky“ ze lněného semínka a ovoce, které děti rádi rozrolovávají jako hady. Dobře se jim jí, protože jsou měkké a akorát slaďounké. Kromě klasických jablečných a zázvorových lněnek, děti milují právě perníkové lněnky, pro jejich – překvapení – skutečně perníkovou chuť. Stejně jako se všemi dalšími Lifefood dobrotami i u lněnek platí – stačí pár kousnutí (rozrolovánek) a hlad či mlsná jsou zažehnáni. Lněnky jsou skutečným pokladem a pár hadíků v brašničce dítěti dodá výživu pro tři!

E-SHOP…

Pro bio svačinu do obchodu Biosoma

Toto je skutečná perla a tajemství všech mlsalů. Tento čokoládový krém představuje zdravou alternativu tolik oblíbené a milované – žel nezdravé – konkurence. Náš čokoládový sen je skutečné čistá laskomina z toho nejlepšího – přes dvě třetiny mandlové pasty je famozní základ.

Doplňují jej raw čokoláda, agáve sirup a vanilka. A to je vše. Vidíte? Žádný palmový tuk, žádná éčka, konzervanty, zkrátka nic ošklivého. Sklenička plná zdravého mlsání. Skvěle se hodí na některý z Lifefood krekrů (doporučujeme například neutrální chia krekry).

Ale my všichni víme, že nejlíp se jí ve skutečnosti samotný, lžičkou přímo ze sklenice 🙂

E-SHOP…

Life crackers mrkvánky bio raw 

Pro bio svačinu do obchodu Biosoma

Když už padla zmínka o Life Crackrech, naše nabídka těchto bezlepkových bylinno-lněných krekrů je skutečně nepřeberná, doporučujeme ji shlédnout. Jedny však pro dětského strávníka vystupují z řady. Mrkvánky. Mají jemně nasládlou chuť, děti je rády zobou tak jak jsou samotné. Kladné pro zdraví je také jejich velice nízký obsah soli. Když pro ně hledáte svačinu naslano, tohle je odpověď. 

E-SHOP…

Pro bio svačinu do obchodu Biosoma

Když se začneme bavit o dětském jídle, hranolky, respektive chipsy na svačinu, jsou evergreen dětských snů. Který rodič by z těch přesolených, tukem nasáklých laskomin, nešílel.

Naštěstí rádi mlsáme i v Lifefoodu a tak jsme vyvinuli jejich zdravou variantu. Naše sušené chipsy jsou také křupavé, ale na rozdíl od klasických brambůrků neobsahují to všechno špatné. Jsou to jen usušená zelenina s bylinkami.

Zasytí, uspokojí, když vás honí mlsná. A bez špatných pocitů, takže jsou vhodné i pro děti. 

E-SHOP…

Pro bio svačinu do obchodu Biosoma

Zpátky do sladkých svačinek: kokosové pohánky si vaše děti zamilují, protože jsou od nerozeznání od klasických sušenek, jak je znají z běžných obchodů.

Pohánky jsou měkoučké, vyrobené z datlí, kokosu, rozinek, slunečnicových semínek, dýňových semínek, zlatého lněného semínka a naklíčené pohanky. Doladěné citronovým džusem, skořicí a muškátovým oříškem.

Již ten samotný výčet zní lákavě, že? Ano, víme o tom, pohánky mlsají nejen děti, ale i dospělé děti. Je to zkrátka rodinný poklad 🙂

E-SHOP…

Pro bio svačinu do obchodu Biosoma

Máte chuť na něco exkluzivnějšího, sofistikovaného, vymazleného? Pak je tu Marawkánka. Jak již zní v názvu, jedná se o raw verzi klasické marokánky, dezertu, který známe ze starých dobrých cukráren.

Výživově bohatá, obsahuje velké množství dokonale sladěných surovin, oříšky a ovoce, to vše obalené v luxusní pomerančové čokoládě. Stačí vám pár kousnutí a jste jednak v nebi a jednak dokonale uspokojíte všechny chutě.

Prázdné kalorie, to tady opravdu nehledejte. Děti se naučí, co to je dobrá chuť.

E-SHOP…

Sušená hruška plátky BIO RAW 

Pro bio svačinu do obchodu Biosoma

A tajný tip na konec – sušené ovoce. Máme ho opravdu širokou nabídku a vřele je doporučujeme. Sušené ovoce od nás je totiž šetrně sušeno za nízkých teplot a neobsahuje žádné konzervanty, syřidla ani oleje. A je samozřejmě z BIO zemědělství. Děti milují obzvláště sušená jablka, moruše nebo rády zobou rozinky. Sušená hruška je taková méně obvyklá a proto si na ni dovolujeme upozornit. Je výjimečně dobrá, velice sladká a měkká. Skutečně zdravá svačinka pro všechny děti. 

E-SHOP… 

Pomohli jsme vám se svačinkovou inspirací? Nechť vašim dětem chutná a naše snacky jim pomáhají být zdravými a silnými. A nezapomeňte ještě na jednu přísadu, tu úplně nejlepší, kterou je děti třeba dostatečně vyživovat. Přeci vaše lásku! 

Pro bio svačinu do obchodu Biosoma

Levandulovna Éterický olej – Levandule (15 ml) Levandule z Jizerských hor

Pod víčko lahvičky ukryli šikovní lidé z Levandulovny to nejcennější, co nám levandule nabízí.

100% čistý, neředěný esenciální olej působí protizánětlivě, podporuje dýchací cesty, pomáhá při hojení ran, odpuzuje hmyz a harmonizuje tělo i mysl.

Okouzlí nejen šíří svých dovedností, ale také nádherně jemnou bylinnou a lehce květinovou vůní. Levandule na výrobu olejíčku vyrostla obklopena Jizerskými horami. Od sazeničky až po hotový produkt o ni přitom bylo postaráno šetrně a s láskou ke zdrojům matičky Země.

Levandulovna je splněný sen jedné krásné rodiny, ale také environmentální sociální podnik z podhůří Jizerských hor, který omamně voní a do světa vysílají ručně tvořené produkty prospěšné tělu i duši. Rostlinky s fialovými kvítky pěstují šetrně k místní krajině.

Ve statku zalitém bylinnou vůní dostávají práci znevýhodněné ženy a v duchu cirkulární ekonomiky v něm hospodaří zodpovědně s přírodními zdroji.

Levandulové voňavosti jsou hrdým Regionálním produktem Jizerských hor a zamilujete si je na první přičichnutí.

Pro bio svačinu do obchodu Biosoma Zjistěte více najetím myší

Fialový poklad

Pro bio svačinu do obchodu Biosoma

Levandula nesměla chybět na dvorech faraónů, v komnatách králů a královen, ani v císařských zahradách. Stejně tak ji milovaly i obyčejné pradleny a lazebnice, venkované i městské hospodyně, kterým pomáhala v každodenním životě, léčila je a chránila proti nebezpečným nemocem. Byla a je to zkrátka jedinečná bylina. Její typická barva těší na pohled, nosy lechtá nezaměnitelnou vůní a výčet jejích blahodárných a relaxačních schopností je opravdu dlouhý.

Proč podlehnout voňavé aférce zrovna s Levandulovnou?

  • Je celičká přírodní a tuze voní. Voňavosti z Levandulovny si nekazí karmu žádnými syntetickými nabubřelci. V jejích lahvičkách najdete jen 100 % přírody.
  • Pečuje o naši krajinu. Všechny květinky vyrůstají zodpovědně vůči půdě, neznečišťují vodu ani životní prostředí. Ba naopak. Adéla s rodinou přispívají ke zúrodnění krásného kusu země v jizerském podhůří a obnově včelí populace.
  • Dává práci znevýhodněným. Levandulovna je také sociálním podnikem. Zaměstnává hned několik znevýhodněných žen, které by jinak nenašly pracovní uplatnění.
  • Život jí dávají ruce, ne stroje. Ono je to poznat. Každá lavhička v sobě nese otisk tlapky a lásky každého jednoho člověka, který k jejímu vzniku přispěl.
  • Neplastuje a neplýtvá. Šetrnost prostupuje všechny fáze její výroby. Při balení nad plastem vždy preferuje sklo. A představte si, i odpad je pro ni zdrojem. Z nevyužitých zbytků rostlin vzniká biomasa, kterou v zimních měsících vytápí skleník.

Vrací život do jizerského podhůří

Pro bio svačinu do obchodu Biosoma

Adélina rodina vrátila smích a lidské teplo do pokojů a chodeb staré usedlosti v Raspenavě, nový život vdechla ale také do přilehlé zahrady, hektarové louky, i do místní komunity lidí. Se svou Levandulovnou oživují neprávem opomíjený Frýdlantský výběžek a daří se jim to skvěle. Ačkoli je levandule neskutečně blahodárná, zůstala velice skromnou bylinou,  nenáročnou na pěstování. Zahrada u Levandulovny je orientovaná na západ a vane do ní teplý vzduch z Žitavské pánve. Od řeky Smědé se strmě vzhůru tyčí Jizerské hory a působí jako ochránce místního kraje. Snad i proto se tu levanduli náramně daří.

Sen o soběstačnosti proměňují v realitu 

Fialové kvítky se vlní po rozlehlé louce. Postupně na ní v Levandulovně chtějí vysázet 5-6 tisíc rostlinek, a být tak naprosto nezávislí na dodavatelích.

Levanduli si tedy sami pěstují, suší a parovodní destilací z ní vyrábí květinovou vodou, vaří z ní sirupy a další produkty. Celý projekt navíc funguje na principu cirkulární ekonomiky. V ní má i „odpad“ své využití.

Budete mít zájem:  Proč jsem pořád unavený a nemocný? máme pro vás odpověď

Levanduli tedy po destilaci suší, lisují do biomasy a v zimních měsících s ní vytápí skleník. Nic nepřijde vniveč. 

Se zdroji hospodaří zodpovědně

Pro bio svačinu do obchodu Biosoma

Rostlinky voňavé levandule opečovávají v Levandulovně šetrným způsobem. Jsou si totiž moc dobře vědomí úbytku úrodné půdy, který po celém světě vzniká nešetrným zacházením se zdroji a pěstováním plodin za doprovodu drastických pesticidů a herbicidů. Misky vah se proto v jizerském podhůří snaží vybalancovat zodpovědným hospodařením. Navrací tak půdě živiny a vláhu. Dveře jejich usedlosti opouští jen produkty z čistě přírodních zdrojů, vyrobené šetrným zacházením s vodou a zabalené v ekologických obalech.

Práci a pochopení u nich našly i znevýhodněné ženy

Pro bio svačinu do obchodu Biosoma

V roce 2018 našla Adéla program Ministerstva práce a sociálních věcí. Právě díky jeho podpoře se jí podařilo Levandulovně vdechnout život. Část zaměstnanců tak dnes tvoří ženy, které jsou nějakým způsobem znevýhodněné na trhu práce. U nich mají možnost pracovat v příjemném prostředí, které chápe jejich životní situaci. Svým zaměstnancům poskytují také psychosociální podporu a věří, že slušné chováné a empatie jsou tou nejlepší motivací k práci.

Co říkají štemply na obalech?

Pro bio svačinu do obchodu Biosoma

Certifikát Regionální produkt Jizerských hor potvrzuje:

  • původ výrobků z oblasti Jizerských hor a Frýdlantska, 
  • vysokou míru ruční práce, 
  • šetrnost vůči životnímu prostředí při výrobním procesu.

Levandule nese certifikaci ekologicky pěstované květiny:

  • Je to logo Evropské unie a ručí za to, že byla vypěstována podle zásad ekologického zemědělství.
  • Při pěstování plodin nebyly použity herbicidy, pesticidy či umělá hnojiva.
  • Certifikát vydává nezávislá kontrolní organizace.

Cesta z města a jeden splněný sen

 „Světe div se, když se sny a vůle spojí, i zem se otřese a vesmír možnost otevře. A tak Vám mohu představit tento úžasný projekt, Levandulovna.“

  • Adéla, zakladatelka Levandulovny, s celou svou rodinou

Pro bio svačinu do obchodu Biosoma
Adéla prožila kus svého života ve Francii, s vůní levandule ve vlasech. Když se s rodinou na jaře roku 2017 odstěhovala na zemědělskou usedlost v podhůří Jizerských hor, na svou voňavou přítelkyni si ihned vzpomněla. Velká zahrada a přilehlá hektarová louka sváděly k nápadům na květinové pole a jedlou zahradu. Stodolu se seníkem Adéla okamžitě viděla jako perfektní sušírnu bylin.
Následovalo období samostudia, probdělých nocí, seminářů, rozhovorů, snění, plánování, psaní, počítání. Manžel Josef se ujal rekonstrukce výrobny. Dcera Aicha jí pomohla vysadit první políčko a dodnes se stará o sociální sítě celého projetu. Nejmenší dcera Amélie rostlinky zalévala, zpívala jim a tančila mezi nimi, aby krásně rostly. Štěstí jim bylo nakloněno a záhy získali dotaci na rozjezd sociálního environmentálního podniku. Zanedlouho přijali první zaměstnankyně a pod rukama jim vzniklay první čarovně voňavé produkty. Adéla si tak díky své rodině, obrovské píly a odhodlání, splnila sen. A tím to pro ni nekončí. Projektem Levandulovny rozdává voňavé radosti svým zákazníkům, ale pomáhá také ženám v nouzi a také přírodě, o kterou se svou rodinou pečuje s obrovskou láskou.

Obsahují výrobky Jizerské Levandulovny palmový olej nebo jeho deriváty? NE

Žádná receptura neobsahuje palmový olej ani jeho deriváty. To máme od dodavatele potvrzené. Není to vůbec samozřejmé, proto si značky za tuto důslednost opravdu vážíme.

Palmový olej jsme ze všech stran proklepli u nás na blogu. Dočtete se o jeho benefitech, hrozivých následcích jeho současného nadužívání a dozvíte se také, zda má vůbec smysl ho zcela bojkotovat. 

Pro bio svačinu do obchodu Biosoma

Představte si následující situaci. Jdete do práce nebo do školy a potřebujete si koupit něco k jídlu.

Co obvykle uděláte? Koupíte si bagetu nebo čokoládovou tyčinku u nejbližšího stánku s časopisy? Zajdete do samoobsluhy, kde strávíte pět minut pobíháním mezi regály a dalších pět čekáním u pokladny? Jistě to všichni znáte.

A jistě si většinou říkáte, že takhle to příště nejde. Pokud zrovna máte cestu kolem stanic metra C nebo stanice metra A, máte možnost své stravovací návyky trochu pozměnit.

Máte chuť na pudink? Dejte si bio krém. 

Obchod Biosoma má v hlavním městě čtyři pobočky – ve vestibulech stanic metra C na Proseku a na Hájích, ve vestibulu Pro bio svačinu do obchodu Biosomastanice metra A na Můstku a v Malešicích. Já si pro svou svačinu zašla do prodejny na Můstku, kde Biosoma zaujímá opravdu malý prostor. Co do sortimentu obchodu jsem se ovšem nestačila divit.

Biosoma ve vestibulu na Můstku se kvůli svým menším rozměrům specializuje na chlazené potraviny a na potraviny vhodné pro vegany. V chladících boxech již tradičně nalezneme tofu a sojové párky. Co je však pro mne osobně nového, to je tofunéza. Slečna prodavačky mi vzápětí vysvětluje, že se jedná o bezvaječnou majonézu z tofu, tedy ze sóji.

Ve vedlejším boxu na mě čeká ještě pár jiných překvapení. Pokud vás někdy, podobně jako mne, napadla otázka, zda vegetariánům není líto, že nemohou jíst suši kvůli syrové rybě, zde naleznete odpověď.

Česká značka Lakšmanna totiž vyrábí suši pro vegetariány. Syrovou rybu hravě nahradila červenou řepou, zázvor a řasy ponechala a navíc přidala konopná semínka.

Ač je ale cena krabičky příjemná (59 korun za 170g), suši si k svačině nekoupím.

Vedle suši už na svého budoucího majitele čekají různé druhy pomazánek – například pšenično-zeleninové kuličky s mořskými řasami nebo cizrnový salát, a také krémů. Opravdu. Bio krémy.

Jejich použití je prý čistě na uvážení konzumenta, ačkoliv se svou konzistencí podobají pudinku.

Mezi krémy si jistě vybere každý, ať je vegan, vegetarián, nebo prostě jen milovník bia, neboť nabídka čítá i krémy makrobiotické nebo s jáhly a kakaem.

Stejně tak jako suši, i saláty a krémy jsou od značky Lakšmanna. Jedná se o hotové pokrmy neobsahující chemické konzervanty, barviva a cukr. Už při pohledu na ně vám je jasné, že jsou na 100 % přírodní. Navíc mají tu výhodu, že je prostě stačí jen ohřát a je to. Takže o rychlý a zdravý oběd je rázem postaráno.

Pro bio svačinu do obchodu Biosoma

Říkáte si, že k salátům se přece musí něco přikusovat? No samozřejmě. O nabídku bio pečiva se stará Alrichovo Biopekařství, nabízející denně čerstvý chléb – kukuřično-žitný a žitný, a bílé pečivo. Takže se žádného mixu bio salátu s nebio pečivem opravdu nemusíte obávat.

Je libo sladké bio?

Pro ty, kteří si s oblibou dopřávají cukr, je tu také malé překvapení. A to rovnou celý regál. Ony už by dnes bio obchody bez sladkého sortimentu neuspěly. Naštěstí.

A z čeho že si cukromilové mohou vybírat? Tak například bio sušenky, které vypadají jako báječná surovina k bio kávě pro nedělní návštěvu. Vybírat můžeme ze dvou značek. Tou první je Bionebio vyrábějící sušenky pod názvem České Bio, a tou druhou je značka Zemanka.

Většinou se jedná o křehké celozrnné sušenky s kousky čokolády. Jsou lákavé už na pohled. Raději tedy odvracím zrak o poličku výše.

Tím si ovšem mnoho nepomůžu. V další poličce jsou totiž řádně vyskládané sladké pomazánky. Čokoládové, mandlové, s kešu oříšky, arašídové, zkrátka to, co má mlsný jazýček nejraději. Německá značka Tropicai zase zaujímá nejvrchnější polici.

V nabídce ji zastupuje mouka z kokosových ořechů, o které se záhy dozvídám, že slouží jako zahušťovadlo. Tedy prý ne sama o sobě, ale může se k zahušťovadlu (škrobu, maizeně a podobně) přidat, čímž dochutí celé jídlo. Kokosově, samozřejmě.

Jinak se tato kokosová mouka používá jako surovina do koktejlů a všelijakých sladkých pokrmů. Půl kila jí vyjde na 129 korun. No, to si ještě rozmyslím. Značku Tropicai dále v obchodě zastupují kokosové chipsy. Bohužel jsou v krabičce, takže je nedokážu dostatečně dobře popsat.

Není se čemu divit, že je tu pod touto rakouskou značkou tolik kokosových surovin. Firma se totiž zabývá výrobou a zpracováním panenského kokosového oleje, který´získává z ekologického zemědělství například na Filipínách.

O kousek dál v dalším chladícím boxu mě zaujme nabídka koláčů a všelijakého dalšího křehkého pečiva. Pekárna Davida Dvorníka dodává dvakrát týdně celozrnné bezlepkové sladkosti, jako například ovocné koláče, perník, makovec, bublaninu, ale také bagety a pizzu. Vypadají věru báječně. Úplně jako od babičky. Zkrátka je vidět, že rodinná pekárna si na kvalitě dává záležet.

Pro bio svačinu do obchodu Biosoma

Ve sladké nabídce nechybí ani čokoláda. Ta přece nemůže chybět nikde. No řekněte. Německá značka Rapunzel se dalšími bio-čokoládovými konkurenty rozhodně nenechá zahanbit. Mléčná čokoláda s oříšky nebo mléčná s mandlemi vypadají báječně už na obale. Samozřejmostí je i nabídka fair-trade čokolády.

Dalším zdrojem, jak přijít snadno a rychle k cukru, je otevřít si lahvičku s medem. Pro největší milovníky medu tu však čeká menší zklamání. Tedy do jisté míry. Med samotný tu neseženete. Zato zde naleznete med s mandlemi, kešu a ořechy v medu nebo dokonce kokos v medu. Všechny mají „chalupářské“ retro balení a vyrábí je česká značka Schellex.

Budete mít zájem:  Kapr býval nóbl ryba, losos jídlo chudiny

Sladká jídla musím zakončit sladkou tečkou. Tou jsou bonbony a, k velkému údivu, lízátka. Samozřejmě v bio kvalitě. Zatímco bonbony jsou vyrobeny čistě z rýžového sladu, lízátka jsou pak z javorového sirupu. A ani do jedné cucavé pochutiny není přidán cukr. Tomu říkám zdravé mlsání.

Šťávy a jiné tekutiny

Mlsání, svačina i oběd se však také musí něčím zapít. Pokud už jste doslova převodnění perlivou nebo neperlivou vodou, doporučuji sáhnout po šťávách.

Ve zdejším obchodě je nalezneme v nejrůznějších ovocných i zeleninových provedeních – červená řepa, mrkev nebo jablko. Biosoma také v doprodeji nabízí německé šťávy ananasové a z černého hroznu. Když už jsem u šťáv, nemůžu vynechat ani sirupy.

Sehnat se tu dají tři druhy: borůvkový, brusinkový a javorový. Chuťové buňky, třeste se!

Oběd nebo dejme tomu večeři ovšem nemusíme zapíjet jen vodou nebo šťávou nebo snad vodou se sirupem. Co takhle víno? Dáváte přednost červenému nebo bílému? V podstatě to vyjde nastejno, neboť zde seženete oba druhy.

Samozřejmě v biokvalitě. Opět od značky Rapunzel. Přikusovat k nim můžete bio krekry. Například s olivovou příchutí. Nebo raději s česnekem a majoránkou? A co s bourbon vanilkou? Nabídka je zkrátka pestrá.

A naše chutě někdy také, že?

Bez bio kosmetiky to nejde

Pro bio svačinu do obchodu Biosoma

Bio obchod bez kosmetiky by byl jako bio obchod bez fair-trade čokolády. To je jednou jasné. Stejně tak existují jisté kosmetické značky, na které prostě v bio obchodech musíme nutně narazit. A ani Biosoma není výjimkou. Kosmetika značky Salus a její olejíčky už jsou známou věcí nejen pro nadšence bia. Ovšem kosmetiku Eco vidím prvně. Vida. Přece jen další kosmetická novinka. O co jde? Německá značka v ní spojuje složky organických rostlin s novými typy rostlinných složek, jako je extrakt z lístků olivovníku nebo semínek z granátového jablka. I pod touto značkou lze najít některé výrobky v sekci „doprodej“.

Biosoma je klasickým bio obchodem, který však nabízí nové značky ať už potravin nebo kosmetiky a do jisté míry i nový druh sortimentů. Důkazem toho může být například bio suši. Na druhou stranu, Biosoma svým kolemjdoucím nabízí báječnou možnost. Tou není nic jiného než zdravá bio svačina nebo zdravý bio oběd. Zkusme své stravovací návyky pro jednou trochu změnit.

Recepty na zdravou svačinu do školy

Pro bio svačinu do obchodu Biosoma

Přemýšlíte, jakou svačinu připravit dětem do školy? Záleží vám na tom, aby vaše dítě jedlo zdravě? Právě pro vás jsme připravili článek o tom, jak by taková zdravá školní svačina měla vypadat.

V tomto článku se dozvíte:

Dle antropologického výzkumu dětí a mládeže, který zjištovat a hodnotil výživový stav dětí a mládeže na celonárodní úrovni, vyplynulo, že narůstá počet dětí s obezitou.

Statisticky je dětská obezita významně svázána s hodnotou BMI (Body Mass Indexu) rodičů, pohlavím dítěte (v neprospěch chlapců) a s úrovní vzdělání rodičů: čím vyšší vzdělání, tím nižší prevalence nadváhy a obezity (1).

Další studie a výzkumy z posledních let přinesly například tato zjištění:

  • Úroveň kazivosti zubů českých dětí nevyhovuje doporučením WHO (World Health Organization), a to ve všech věkových kategorií, dokonce ani v kategorii 5letých dětí (6).
  • Roste podíl dětí a dospívajících s vysokým krevním tlakem, prokazatelně vyšší výskyt vysokého tlaku je u dětí a dospívajících s nadváhou a obezitou (2, 3, 4).
  • Zvýšenou nebo hraniční hladinu cholesterolu má téměř polovina dětí v ČR (2, 5).
  • Svačinu z domova si nosí 90 % žáků 2. třídy, tento počet postupně klesá a v 8. třídě dostává svačinu již jen 54 % dětí (3)
  • Více než polovina dětí 3.–8. třídy často nakupuje ve škole slazené kolové nápoje, více než 30 % dětí konzumuje pravidelně produkty rychlého občerstvení (3).
  • Denně alespoň jednu porci čerstvého ovoce nebo zeleniny konzumuje necelá polovina dětí, přičemž doporučeno je 5 porcí denně (3).

Nejčastější nedostatky ve výživě školáků

Nepravidelný příjem potravy

  • vynechávání snídaně (významný podíl dětí vynechává snídani i několikrát týdně) (1, 9)
  • vynechávání dopolední svačiny / přesnídávky (asi pětina dětí nesnídá ani dopoledne nesvačí) (7)
  • omezená konzumace oběda: děti často ve školní jídelně jedí nedostačující část podávané porce, roste i počet dětí, které školní jídelnu nenavštěvují a oběd řeší nákupem občerstvení dle svého výběru
  • doplňování chybějící energie odpoledne a večer (přispívá k obezitě, špatnému usínání a horší kvalitě spánku)
  • příliš lehká večeře s nedostatkem energie a živin, často v obavě z obezity (vyskytuje se zvláště u dívek)

České děti mají často ve svém jídelníčku nadměrně energeticky bohaté a nutričně chudé potraviny s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin (tučné maso, paštiky s vysokým obsahem tuku a nízkým podílem jater, tučné uzeniny, smažená jídla, chipsy, tučné pochutiny) a s vysokým obsahem přidaných cukrů (slazené nápoje, cukrovinky) (7, 9).

Škodlivý je i vysoký příjem kuchyňské soli, který často s konzumací výše uvedených potravin souvisí. Naopak v nedostatečném množství se v dětském jídelníčku objevuje čerstvé ovoce a zelenina (podle zjištění konzumuje denně čerstvé ovoce jen asi 30 % školních dětí a jen 15 % dětí jí denně čerstvou zeleninu).

  • Nedostatečně jedí české děti také ryby, luštěniny, ořechy a semena, kvalitní rostlinné oleje (7, 3).
  • České děti a čeští dospívající mají kvůli nevhodné skladbě jídelníčku velmi často deficit vlákniny, v některých věkových kategoriích byl zjištěn i nedostatek jódu (batolata, děti mladšího školního věku) (7, 6, 8).
  • Výjimkou není ani nedostatečný příjem železa (především u dívek staršího školního věku), vápníku, nenasycených mastných kyselin (především řady omega-3), vitamínu C, selenu, kyseliny listové a vitamínu D (7, 6).
  • V posledních letech, kdy se zvyšuje používání krémů s vysokým ochranným UV faktorem, klesá také množství vitamínu D tvořeného v kůži účinkem slunečního záření.

Jak má vypadat správný jídelníček dětí a dospívajících?

Strava dětí ve školním a adolescenčním věku by denně měla být rozdělena ideálně do 5–6 jídel a jídelníček by měl být co nejpestřejší a měl by obsahovat alespoň 5 porcí zeleniny a ovoce denně.

Doporučuje se konzumovat různobarevné druhy ovoce a zeleniny kvůli lepšímu pokrytí všech vitamínů, minerálních látek a dalších protektivních složek potravy.

Celkový příjem ovoce a zeleniny by měl být alespoň 400 g denně, včetně tepelně upravených, poměr zeleniny a ovoce má být cca 2:1.

Pro bio svačinu do obchodu Biosoma

V každém denním jídle by měly být zastoupeny obiloviny (pečivo, těstoviny, rýže, jáhly, …

), pseudoobiloviny nebo jiné potraviny s vysokým obsahem škrobů (brambory, luštěniny, pohanka, quinoa,…).

Preferovány by měly být celozrnné výrobky – u dětí nad 10 let vždy, u mladších dětí v kombinaci s nízko vymílanými obilovinami tak, aby příjem vlákniny odpovídal doporučením.

Denně má dítě konzumovat2–3 porce mléka a mléčných výrobků, 1–2 porce potravin s vysokým obsahem bílkovin jako je libové maso, ryby, luštěniny, vejce, ořechy a semena.

Ryby by měly být konzumovány alespoň 2x týdně, přednostně ryby s vysokým obsahem prospěšných omega-3 nenasycených mastných kyselin – (např. makrela, losos, sleď).

Luštěniny je vhodné konzumovat v množství minimálně 1 porce týdně.

Jak určit velikost porce? U dětí je vhodné určovat velikost porce pomocí jejich sevřené pěsti nebo rozevřené dlaně (10).

Svačiny mají představovat asi 10–15 % denního příjmu energie, mají vždy obsahovat (přednostně čerstvé) ovoce nebo zeleninu, tekutiny, dále například celozrnné pečivo s kvalitním sýrem nebo libovou šunkou či vhodnou, doma připravenou pomazánkou. Správnou volbou jsou i mléčné výrobky. Sladké svačiny by měly být výjimkou.

Přimět dětí sníst alespoň nějakou zeleninu a ovoce je mnohdy nadlidský úkol. Co si budeme povídat, ani naprostá většina nás dospělích denně nezkonzumuje 5 druhů zeleniny a ovoce. 

Smoothie je nápoj připravený z rozmixované čerstvé zeleniny a ovoce, často doplněné o ořechy, semínka, mléko, jogurty apod. Až na výjimky používáme při prípravě pouze suroviny v syrovém stavu, díky čemuž si smoothie zachová maximum vitamínů, minerálů, stopových prvků a antioxidantů, o jejichž část bychom jinak přišli při tepelné úpravě.

Doma připravené smoothies neobsahují žádné stabilizátory, konzervanty, barviva a je jen čistě na nás, jaké a jak kvalitní suroviny použijeme. 

Jaká smoothies jsou nejvhodnější ke svačině?

Pro školáky vybíráme smoothie, která neobsahují přidaný cukr a kaloricky odpovídají věku dítěte. Nejvhodnější jsou smoothies, která kombinují ovoce se zeleninou a obsahují i zdravé tuky, například z ořechů a semínek. Tuky jsou nezbytnou součástí zdravého jídelníčku už jen proto, že některé vitamíny jsou rozpusté jen v tucích. 

Takéž je dobré si uvědomit, že v jedné sklenici smoothie je velké množství surovin, které rozmixováním změnší svůj objem. S porcí bychom to tedy neměli přehánět. Přeci jen připravujeme svačinu, která má zasytit zhruba na 2 až 3 hodiny.

Budete mít zájem:  Vlhký vs. suchý kašel – nepleťte si je

HBaBio Kompostovatelné svačinové sáčky (50ks)

Ekologický, rozložitelný, kompostovatelný svačinový sáček je vhodný na přenos pečiva, ovoce, zeleniny, dětských svačinek. Přírodní svačinové sáčky jsou paropropustné – pečivo a jiné potraviny v nich mohou „dýchat“, vydrží tak déle čerstvé.

Základní výhodou kompostovatelného sáčku je, že jej lze v suchém prostředí skladovat, přičemž pokud se dostane na kompost, do prostředí, kde jsou přítomny aerobní bakterie a vlhkost, „ZMIZÍ“ – rozloží se (biodegraduje).

Tento produkt je vyroben z přírodního kukuřičného škrobu bez aditiv či ropy.

Doporučení: Jakmile sáček doslouží, lze jej uložit na kompost, do kompostéru nebo sběrné nádoby na bioodpad (hnědé popelnice). Sáček je zkompostován i s biologickým odpadem.

Mater-Bi BIO materiál použitý na výrobu kompostovatelných bio sáčků, tašek a pytlů na odpad je vyroben z rostlinných škrobů bez jakýchkoliv dalších chemických aditiv – je plně kompostovatelný jak v domácích kompostérech tak i průmyslových kompostárnách (certifikován dle „OK Compost HOME“ i pro domácí rozložitelnost.)

Tento produkt je díky unikátnímu a šetrnému výrobnímu procesu:

  • Ze 100% vyroben z rostlin, včetně potisku
  • Kompletně kompostovatelný – biologicky rozložitelný / odbouratelný v přírodě
  • Určen pro pokrmy a nápoje od -20°C do +40°C
  • Mater-Bi bio materiál je zdravotně nezávadný – neobsahuje žádné alergeny
  • Netestován na zvířatech
  • Není vyroben z materiálů živočišného původu – vhodný pro vegany
  • Šetrný k životnímu prostředí – z obnovitelných přírodních zdrojů
  • Je „Food Safe“ – certifikován pro přímý kontakt s potravinami i nápoji
  • Kompostovatelný dle certifikátu EU – EN13432
  • Neobsahuje těžké kovy, které by přecházely do půdy – zkompostovaná biomasa je čistá
  • Garantovaná doba bio rozkladu v kompostu – do 12 týdnů
  • Praktický, pevný, kvalitní, celosvětově rozšířený ekologický obal pro gastronomii, catering, festivaly i domácnost

Neobsahuje: Ropu ani ropné deriváty, ftaláty, alergeny, bisfenol A a B, syntetická změkčovadla, karcinogeny, umělá barviva, těžké kovy, GMO – geneticky modifikované organismy.

Materiál/složení: Suroviny jsou ze zemědělské produkce (škrob a polykaprolakton). Materiál je paropropustný, odpar umožuje snížit hmotnost odpadu a omezuje případný zápach.

  • Vyrobeno v České republice.
  • Rozměry: 20 x 30cm
  • Barva: zelená + potisk
  • Balení: 50ks

Ryze česká společnost HBABio s.r.o. v roce 2004 uvedla na náš trh kompostovatelné sáčky, tašky a pytle z biodegradabilního plastu na bázi kukuřičného škrobu, jejichž výrobu zajistila v ČR z italského granulátu Mater-bi.

Společnost HBABio po celou dobu souběžně pracuje na rozvoji pomůcek pro komfortní třídění a oddělený sběr bioodpadů.

V následujících letech rozšířila nabídku o kompostovatelné sáčky a pytle z recykloveného a kraft papíru vyráběné rovněž v ČR.

Společnost HBABio se věnuje také osvětě a postupně rozvíjí svou činnost a rozšiřuje na související aktivity prohlubující vztah k půdě a k přírodě.

Sáčky, tašky i pytlíky jsou 100% přírodní a jsou vhodné do kompostu (certifikované jako „Kompostovatelné“).

Výrobky neobsahují toxické chemické látky, těžké kovy, syntetická barviva, nerozložitelné částice a přidané problemetické látky, které by znehodnovaly půdu, nebo kompost.

Unikátním výrobkem jsou svačinové sáčky na potraviny (do lednice, na svačinu do školy, práce, na výlet) a sáčky na psí exkrementy (ideální do města, na procházky s vašimi mazlíčky).

Veškeré výrobky jsou vyrobeny v České republice.

Jak nakoupit na rychlou a zdravou večeři nebo svačinu | Žena.cz

V obchodě nemusíte ztrácet čas mezi regály se sladkostmi a polotovary. Zamiřte přímo k ovoci a zelenině, do sekce mléčných výrobků, pečiva a obilovin. Jaké ingredience se tedy vyplatí mít vždy doma po ruce, v ledničce nebo ve spižírně?

Vsaďte na tvaroh

Polotučný neochucený tvaroh je ideální součástí rychlé a zdravé svačiny nebo večeře. Je bohatým zdrojem bílkoviny. Dá se připravit na mnoho způsobů – naslano i nasladko.

V kombinaci s nastrouhanou zeleninou a bylinkami může vzniknout pomazánka (báječná je mrkvová), nebo třeba tvarohový dip se zeleninovými hranolky (skvěle se hodí mrkev, barevná paprika, okurka a řapíkatý celer). S čerstvým ovocem a nesolenými oříšky či semínky zase vymícháme zdravý dezert.

Tvaroh je výborný i jako dip k masu. Stačí, když jej dochutíte čerstvými bylinkami nebo třeba česnekem – dle vašich chuťových preferencí.

Velmi dobře poslouží i tvarohový sýr, například lučina nebo cottage. Jsou výborným základem pro pomazánku nebo dip, ale i „pojítkem“ do těstovinového salátu. Zbytek od večeře nás potěší i druhý den na vydatnou svačinu v práci. Zkuste hranolky z čerstvé zeleniny s lučinovým dipem.

Řekněte sýr

U regálu se sýry ještě chvíli zůstaneme. Vybírejte kravské, kozí nebo ovčí tvarohové, Cottage, mozzarellu, Ricottu nebo polotvrdé sýry typu Eidam, Madeland. Ideálně s tučností 30 až 45 procent tuku v sušině.

S rajčaty a bazalkou připravíte z mozzarelly salát Caprese, chuťové pohárky rozmazlíte i grilovaným kozím sýrem a pečenou hruškou.

Všechny typy sýrů využijete v kombinaci s pečivem a zeleninou a rychlá domácí svačina je na světě.

Kromě sýrů je dobré mít vždy po ruce i kvalitní drůbeží nebo vepřovou šunku, ideálně s obsahem 90 a více procent masa, je dobré mít vždy po ruce. Je zdrojem bílkovin, chutnou oblohou na pečivo nebo základem vaječné omelety na rychlou večeři.

Trvanlivost a dostupnost

To jsou dva atributy luštěnin – jsou trvanlivou a cenově dostupnou surovinou pro saláty, kaše, polévky i pomazánky. Pokud neholdujete masu, nahradíte jimi zdroj bílkovin rostlinného původu.

Rychlá na přípravu je červená čočka, ze které uvaříte za několik minut chutnou polévku – zkuste ji někdy po asijsku s kokosovým mlékem a koriandrem.

Oblíbené jsou i luštěninové hamburgery, stačí uvařenou čočku ochutit bylinkami a naskládat se zeleninou mezi housku.

Čerstvost je základ

V obchodě určitě nezapomeňte zastavit u oddělení ovoce a zeleniny. Ovocný salát doplníte nesolenými ořechy, semínky nebo dipem z ušlehaného tvarohu, jogurtu nebo skyru. Už není třeba sladit, zralé ovoce má cukru dost.

Zelenina je vděčnou surovinou nejen zasyrova jako salát nebo základem pro pomazánky. Hustá zeleninová polévka zasytí při podzimních sychravých dnech a můžete si ji uvařit do zásoby, ušetříte čas.

Báječně se hodí i zelenina pečená či dušená – jako příloha k masu k večeři a ze zbylé namixujete pomazánku na zítřejší svačinu. Znáte třeba dip z grilovaného lilku?

Jaké zvolit pečivo?

Vybírejte kváskové, ideálně žitné. Spojte se zeleninovou, tvarohovou, vajíčkovou, rybí nebo luštěninovou pomazánkou a hned máte inspiraci na několik chutných a rychlých svačin.

Jídelníček můžete osvěžit i kukuřičnou plackou, tortillou. Namažte ji pomazánkou z tvarohového sýra a bylinek, poklaďte zeleninou, tuňákem nebo sýrem, zarolujte a pochutnejte si.

V ledničce vydrží i do druhého dne na svačinku.

Na večeři i svačinu se hodí také obiloviny. Skoro každý má doma ovesné vločky, ale můžeme vybírat i z těch méně známých, většinou bezlepkových obilovin, jako jsou např.

bulgur, pohanka, jáhly, kuskus, quinoa (připravujeme z nich naslano přílohy, kaše, zapékáme se zeleninou, jídla na způsob rizota nebo karbanátků, nasladko jako sušenky, cukroví, pudinky, dezerty, jídla na způsob rizota a podobně).

Dip z grilovaného lilku

Foto: Albert

Na její přípravu potřebujete:1 velký lilek4 lžíce olivového oleje100 ml bílého jogurtu4 lžíce lučiny2 stroužky česnekusůl, pepř1 zelená chilli papričkaŠťávu z půlky citronuPečivo libanonský chléb

Omytý lilek nakrájejte na plátky a dejte na plech. Osolte a nechte asi půl hodiny odpočinout, aby se lilek „vypotil“. Na pánvi nebo v troubě ugrilujte dozlatova. Na posledních pár minut okořeňte česnekem.

Hotový lilek zbavte slupky a rozmixujte společně s jogurtem, lučinou, grilovaným česnekem a dochuťte solí, pepřem, rozemletou papričkou a citronovou šťávou.

Podávejte s kousky libanonského chleba nebo jako dip ke grilovaným masům.

Luštěninový hamburger

Foto: Albert

Na jeho přípravu potřebujete:

250 g sterilované nebo uvařené luštěniny (čočka, cizrna nebo fazole) 1 vejce 1 malou cibuli 150 g ml řeckého jogurtu 6 celozrnných housek

hrst polníčku

Tymián, sůl a pepř sůl, pepř, zeleninu na oblohu

řepkový olej na smažení

Luštěniny propláchneme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, vejce a nasekané bylinky. Můžeme mírně osolit a opepřit. Směs promícháme a částečně rozmixujeme (aby ve směsi zůstaly kousky luštěniny). Ze směsi vytvarujeme mokrýma rukama tlustší karbanátky, které osmažíme na troše řepkového oleje. Nakonec rozřízneme celozrnnou housku, poklademe karbanátky a spojíme jogurtem a polníčkem.

Zeleninové hranolky s dipem

Foto: Albert

Na přípravu potřebujete:250 g lučiny nebo Cottage sýra2 až 3 hrsti pažitky2 lžíce mléka2 mrkve2 červené papriky2 okurkySůl a pepř

Tvarohový sýr vyklopte do mísy a našlehejte ji s pažitkou, petrželkou, mlékem a olejem. Podle chuti ji osolte. Ozdobte červenou paprikou. Zeleninu oloupejte a nakrájejte na hranolky. Podávejte společně.

Potřebuje inspiraci? Spoustu zdravých a rychlých receptů naleznete na www.zdrava5.cz

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Rozváží zdarma jídlo samoživitelkám i seniorům: Jsem Ježíškem každý den, říká Vránová | Video: Daniela Drtinová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *