Pozor na ovesné vločky: vypadají stejně, ale jsou jiné

Pozor na ovesné vločky: vypadají stejně, ale jsou jiné 28.5.2015 / Počet komentářů: 132

Ovesné vločky a snídaně, to jde skoro vždycky dohromady. Jediný zádrhel se po cestě do žaludku vyskytne nanejvýš v tom, že ovesné vločky, aby byly dobré, potřebují buď dostatek tepla, nebo dostatek času, nebo oboje.

Je mi jasné, že se tenhle požadavek ne vždy slučuje s rychlou snídaní v poklusu mezi makeupovým zrcátkem a žehlícím prknem s čistou košilí do práce.

Je mnohdy jednodušší spolknout kus rohlíku, pak si to po cestě do práce vyčítat a dávat si předsevzetí, že zítra už si určitě přivstanete a ovesné vločky uvaříte.

Jenomže jediný akční den v týdnu, kdy můžete něco skutečně udělat a dokázat, je jen a pouze dnešek.

Ovesné vločky k snídani

Takže co s tím, aby se ovesné vločky mohly uhnízdit i na vašem snídaňovém jídelníčku? Je to jednodušší, než se na první pohled zdá.

Ale nejdřív vám vysvětlím, proč nejsou ovesné vločky za syrova, vysypané rovnou z pytlíku, úplně nejšťastnější řešení. Vy je možná ještě sníte, protože vás motivuje vědomí, že děláte něco pro své zdraví, ale ostatní členové rodiny vám v šesti případech z pěti vyhlásí bojkot.

Jako každá surovina, která pochází z obilnin, mají i ovesné vločky před uvařením syrově moučnou, škrobovitou příchuť. A ta zmizí jedině pobytem v teple, anebo se skoro všechna potlačí dlouhým pobytem ve studené tekutině, jako je třeba mléko nebo ovocný džus.

To poměrně dobře vysvětluje, proč si nezapečené směsi ovesných vloček a sušeného ovoce pravidelně kupují jen ti nejzapřísáhlejší propadlíci té nejzdravější stravy. Do dětí a mužných drahých poloviček to obvykle nedostanete.

Klidně před nimi můžete argumentovat vlákninou, vitamíny a poměrně vysokým obsahem železa a dalších minerálů, nepomůže to.

Klidně jim můžete vykládat o tom, že sacharidy v ovesných vločkách jsou poměrně složité, takže tělu pak trvá celé dopoledne, než je rozloží na jednoduché cukry, a že tedy dodají energii po mnoho hodin bez pocitu hladu. Nic nepomůže, pokud budete nadále trvat na tom, že vločky zůstanou syrové.

Takže se pojďme konečně podívat na rychlá a dostupná řešení, která vám nebudou komplikovat ráno a přitom vám umožní užít si ovesných vloček a všech jejich nutričních přínosů.

Varianta 1: Dostatek tepla a tekutiny

Slyšeli jste už někdy o vtipné kaši? Tak tady ji máte — vtipnou kaši, čili kaši s vtipem.

Tahle blesková ovesná kaše je základním prototypem všech snídaňových kaší. Od ní už se můžete pouze zlepšovat. Rozhodně není dokonalá a vyžaduje mikrovlnku, ale odvozenou verzi pro jeden kastrůlek a jednu plotýnku z ní bez problémů vydedukujete sami.

Bezpodmínečně budete potřebovat drcené ovesné vločky, protože s těmi celými už byste se při přípravě zbytečně zdrželi a ani v té rychlosti nedosáhli tak krémového výsledku. Potřebovat dále budete jednu misku vhodnou do mikrovlnky a jednu menší misku, do které si hotovou kaši naservírujete.

V tomto vás prosím na kolenou: stejně jako nejíte jídlo rovnou z kastrůlku (viďte?!?), tak byste ani neměli podávat jídlo v misce, ve které jste kaši vlnili.

Kaše musí přejít varem, aby získala výslednou podobu, takže značně zpění a vystoupá a ušpiní mísu po celém jejím vnitřním povrchu.

A měli byste vědět, že výborně ušpiní i vnitřek vaší mikrovlnky, pokud nepoužijete misku dostatečně velkou.

Stále čekáte, jak že z vás tahle vtipná kaše učiní chytřejšího člověka? Lidský mozek spotřebuje během dne mnoho energie, aby správně fungoval. Intenzivně bádající vědci mají stejný kalorický výdej, jako těžce pracující horníci v dole.

Takže nezapomeňte, prosím pěkně, jíst i s ohledem na váš mozek, ať jste celý den v duševní kondici.

Na otázky, kolik přijatého cukru mne stálo napsání mé poslední knížky Snídaně u Florentýny, do které jsem zařadila i tento recept, však nebudu odpovídat.
 
 

Ovesná kaše z mikrovlnky, tzv. vtipná Pozor na ovesné vločky: vypadají stejně, ale jsou jiné

Suroviny

  • 30 g drcených ovesných vloček
  • 200-250 ml mléka, podle toho, jak hustou kaši máte rádi
  • špetka soli
  • cokoli na ozdobení a ochucení kaše: kakao, strouhaná čokoláda, vanilkový cukr, strouhané ořechy, máslo, zavařenina, ovocný sirup, čerstvé ovoce a tak podobně

Postup

  1. Ovesné vločky osolte a smíchejte se 150 ml mléka. Vložte do mikrovlnky a v dostatečně velké misce (aspoň s třikrát větším objemem, než zaujímají vločky s mlékem) při plném výkonu přiveďte k varu. Trvá to zhruba 2 minuty, podle výkonu tohoto kuchyňského zázraku. Akci nenápadně sledujte přes dvířka, jakmile vločky zpění v celém svém objemu, nechte je vařit jen 5-10 sekund, pak jim nemilosrdně vypněte mikrovlnný příkon a vyjměte je ven.
  2. Přilijte k nim zbytek mléka, rozmíchejte a nechte chvíli odpočívat na kuchyňské lince. Zatím se třeba osprchujte nebo si uvařte kávu a čaj.
  3. Po pěti minutách znovu vložte uvařené vločky do mikrovlnky, tentokrát už jen prohřát na teplotu, jaká je vám příjemná. Přendejte na talíř, ozdobte, ochuťte a popřejte si krásné ráno.

https://www.kucharkaprodceru.cz/ovesne-vlocky-recept/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.
 

Spojila jsem síly s online obchodem s potravinami Rohlík.cz, takže si suroviny na tento recept můžete pohodlně vložit do košíku stisknutím jednoho tlačítka:

Pozor na ovesné vločky: vypadají stejně, ale jsou jiné
 

Varianta 2: Dostatek času a tekutiny

Další možností je ovesná kaše přes noc, která bobtná v lednici, zatímco v klidu spíte. Poprvé s tímhle konceptem přišel pán, jehož jméno jistě znáte. Chtěl kvůli výživným látkám ponechat ovesné vločky syrové, ale zároveň věděl, že jim musí nějak zlepšit chuť.

Uležení přes noc v lednici je u tohoto receptu naprostá nezbytnost. Už asi tušíte, že ten pán byl švýcarský doktor Bircher, který se inspiroval stravou švýcarských horalů. Na svou dobu vcelku průlomově začal doporučovat nejen konzumaci syrové zeleniny a ovoce, ale i nevařených ovesných vloček. Udělal tak z obyčejných surovin manu nebeskou, byť byl teprve čas na snídani.
 
 

Pozor na ovesné vločky: vypadají stejně, ale jsou jiné

Suroviny

  • 40-50 g ovesných vloček, celých (tedy nikoli jemných nebo drcených)
  • 120-150 ml mléka
  • 1 středně velké jablko
  • zhruba 1/2 citronu
  • 1 lžíce medu
  • 1 kelímek hustého smetanového jogurtu
  • pár ořechů nebo mandlí
  • pár rozinek

Postup

  1. V předvečer smíchejte vločky s trojnásobkem své hmotnosti mléka a uložte přes noc do lednice. Vločky do rána nabobtnají, báječně zjemní a především do sebe vstřebají téměř všechnu tekutinu.
  2. Jablko rozčtvrťte, odjádřete a se slupkou nastrouhejte nahrubo. Ihned zakápněte šťávou z poloviny citronu a promíchejte, aby ovoce zbytečně nehnědlo. Ochuťte medem, množství záleží na přirozené sladkosti jablka.
  3. K ochucenému jablku přimíchejte nabobtnané vločky i se zbytkem mléka a jogurt. Rozdělte do misek. Ořechy nasekejte nahrubo, a společně s rozinkami jimi posypte hotové müsli. Jezte obratem.

Poznámky, rady, tipy:

Běžný jogurt směle zaměňte za jogurt řecký (tedy tučnější) či dokonce za ušlehanou šlehačku: podle toho, na jaké výkony se dnes cítíte. Vyhnout se můžete i namočení do mléka, jde to i s jablečným nebo pomerančovým džusem.

https://www.kucharkaprodceru.cz/ovesne-vlocky-recept/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.
 

Varianta 3: Dostatek suchého tepla

Už jsem napsala, že zapečené müsli rozhodně chuťově vyhrává nad müsli nezapečeným. V některých domácnostech dokonce kontumačně.

Bylo by však bláhové se domnívat, že se tak stalo především na základě přidaného cukru. Ono to totiž jde i bez něj.

Důvod, proč je zapečené müsli vždycky lepší, je ten, že se teplem některé sacharidy rozloží, müsli zesládne a ztratí syrovou příchuť.

Z vloček a pár dalších surovin velmi snadno připravíte hromady a hromady domácího zapékaného müsli (také se mu říká granola). Je jen na vás, kolik do něj přidáte cukru, oříšků a sušeného ovoce, jak ho dochutíte kořením a zda se vrhnete směrem k dekadentním čokoládovým variantám. Možné je tu všechno.

Základní kuchařská dávka na jeden plech činí čtvrt kila vloček a asi tak stejné množství oříšků, semínek a sušeného ovoce. Máte-li horkovzdušný oběh v troubě, snadno si najednou poradíte se dvěmi nebo třemi dávkami, každou jiného ochucení. Počítejte však se zvýšenými nároky na skladovací prostory následně.

Tohle müsli jezte jen tak, nasypané na jogurt, v doprovodu trochy čerstvého ovoce, když zrovna nějaké bude poblíž. Anebo zalité teplým mlékem. Víc vaření se od vás neočekává, to už jste si odbyli při pečení.

A ještě jedno upozornění. Tohle domácí müsli je tak dobré, že se vám bude vypařovat i ze vzduchotěsné nádoby, do které ho zavřete.

Recept můžete brát jako své vlastní soukromé východisko pro další a další varianty. Vyměňte semínka za jiná, mandle nahraďte ořechy, koření zaměňte za jiné své oblíbené. Nebojte se soli, na tohle množství surovin je jí přesně akorát.
 
 

Pozor na ovesné vločky: vypadají stejně, ale jsou jiné

Suroviny

  • 250 g ovesných vloček
  • 25 g slunečnicových semínek
  • 25 g dýňových semínek
  • 100 g neloupaných mandlí
  • 50 g třtinového přírodního cukru
  • 5 g soli (1 zarovnaná lžička)
  • 2 g sušeného mletého zázvoru (1 zarovnaná lžička)
  • 2 g mleté skořice (1 zarovnaná lžička)
  • 90 g dětské jablečné přesnídávky (1/2 skleničky)
  • 25 g oleje
  • 70 g tekutého medu
  • 100 g sušených brusinek

Postup

  1. Trochou oleje vymažte mělký plech na pečení a troubu začněte vyhřívat na 160 stupňů.
  2. V míse smíchejte všechny sypké suroviny kromě brusinek. Přilijte přesnídávku, med, zbytek oleje a vše důkladně promíchejte velkou lžící nebo vařečkou. Spíš než pohyby zdola nahoru jsou tu účinné roztírací tlaky o dno a stěny mísy.
  3. Lepkavou směs rozprostřete v nízké vrstvě na plech a vložte do trouby. Pokud máte horkovzdušný oběh, zapněte ho a teplotu snižte na 150 stupňů. Pečte celkem 30-35 minut. V polovině doby pečení začněte müsli pravidelně po 5 minutách promíchávat. Po uplynutí půl hodiny, jakmile müsli zezlátne a přestane být částečně lepkavé, odeberte malý vzorek a nechte ho zchladnout. Je-li po vychladnutí křupavý a dobře se rozdrobí, máte upečeno. Pozor, hranice mezi dobře upečeným a spáleným müsli je velmi nezřetelená, buďte ke konci pečení rychlí a stále ve střehu.
  4. Müsli nechte dobře vychladnout a smíchejte s brusinkami. Obratem vyexpedujte do vzduchotěsné sklenice nebo krabice, jinak začne postupně vlhnout, ztrácet křupavost a kazit se.
Budete mít zájem:  Menstruační kalíšek – co to je a jak ho používat? moderní a revoluční alternativa tampónů a vložek!

https://www.kucharkaprodceru.cz/ovesne-vlocky-recept/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.
 
 

Samozřejmě, že existují další chuťové varianty zapečeného müsli. Samozřejmě, že se dá müsli zapéct i bez cukru. Samozřejmě, že není problém si doma udělat své vlastní müsli tyčinky. Samozřejmě, že jsem zdaleka nevyčerpala téma obilninových kaší ke snídani nebo způsoby, jak využít ovesné vločky.

Pozor na ovesné vločky: vypadají stejně, ale jsou jiné

Stáhněte si tuto kuchařku zdarma, najdete v ní spoustu další snídaňové inspirace.

 
 

 

Štítky:bircher müsli, granola, müsli, ovesná kaše, ovesné vločky, snídaně, zapečené müsli, zdravá snídaně

Jak vypadá zdravá snídaně?

 

Ing. Hana Málková, Ing. Lenka Vymlátilová

Anglický výraz pro snídani – breakfast – znamená přerušení hladovění. Tělo je připraveno po dlouhé noci přijmout energii, která slouží pro aktivitu celého dne. Jako zdroj energie tedy nestačí v rychlosti vypít kávu a zhltnout sušenku a už vůbec se nevyplácí snídaně vynechávat.

Snídaně by měla tvořit zhruba 20 % z celkového denního energetického příjmu, pokud dopoledne nesvačíte, může to být i 30 %.

Co by ve správné snídani nemělo chybět?

  • celozrnné obiloviny – pečivo, kaše, vločky (neexistují jen ovesné, ale např. i žitné, jáhlové, pohankové apod.), snídaňové cereálie s vysokým podílem vlákniny
  • bílkoviny – mléčné výrobky (jogurt, kefír, mléko, sýr, tvaroh, cottage, lučina), vejce, libová šunka, rybičky, pomazánky (tvarohové, luštěninové, zeleninové) apod.
  • kvalitní tuky – kvalitní margaríny, máslo, ořechy, avokádo
  • ovoce nebo zelenina
  • tekutiny – neslazený čaj, voda

Co raději pravidelně nesnídat?

Pozor na ovesné vločky: vypadají stejně, ale jsou jiné

  • tučné uzeniny, salámy, párky, slaninu, paštiky
  • smažená vejce (vařená nebo míchaná vejce v rozumném množství jsou ale v pořádku)
  • smažené palačinky, lívance (pokud je ale připravíte na malém množství tuku, ideálně z celozrnné mouky nebo vloček a přidáte zdroj bílkovin třeba v podobě tvarohu, tak i taková snídaně může být v pořádku)
  • smetanové jogurty a pochoutky (10 a více % tuku), slazené mléčné výrobky (150g kelímek slazeného jogurtu obsahuje 3 – 4 kostky cukru)
  • sladké (trvanlivé) pečivo z bílé mouky – koláče, buchty, koblihy, vánočky, bábovky, croissanty a jiné výrobky z listového těsta
  • pozor také na velké množství medu, džemu, nutely a jiných sladkých dobrůtek

Sladké vs. slané snídaně

Zda zvolíte sladkou nebo slanou snídani, je čistě na vašich chuťových preferencích. Obě varianty lze poskládat tak, aby byly nutričně vyvážené a dodaly vám všechny potřebné živiny.

  • Slanou snídaní bývá nejčastěji obložené, ideálně celozrnné pečivo. Můžete zvolit například pečivo s tvarohovou nebo luštěninovou pomazánkou, šunkou, sýrem či vejcem. Nezapomínejte také na zeleninu.

Jak vybrat celozrnné pečivo? 

Rada je jednoduchá – hledejte „celozrnné“ na obale nebo štítku u nebaleného pečiva. Jen takové pečivo je opravdu celozrnné, nenechte se proto zlákat názvy vícezrnné, speciální, cereální apod. Více se o pečivu dočtete v článku v sekci Tipy pro vás.

  • Ke sladké snídani si můžete dát cereálie (vločky, müsli, celozrnné lupínky), které nezapomeňte doplnit kvalitním zdrojem bílkovin (tvaroh, jogurt). Přidat můžete ovoce a podíl tuku mohou zajistit oříšky nebo semínka.

Jak vybrat vhodné cereálie?

Vybírejte pečlivě. Některé výrobky obsahují velké množství cukru a někdy i nevhodné tuky a naopak vlákniny a dalších prospěšných látek jen zanedbatelné množství.

  • Ve složení hledejte celozrnné obiloviny, které zajistí obsah vlákniny
  • Obsah vlákniny by měl být co nejvyšší– ideálně alespoň 6 g ve 100 g výrobku
  • Preferujte výrobky s nižším obsahem nasycených mastných kyselin
  • Vybírejte výrobky s co nejnižším obsahem cukru – ideálně cereálie s obsahem cukru do 12 g cukru, ve 100 g obsahují přibližně 1–1,5 kostky cukru v jedné 30-50g porci, což není po ránu žádná katastrofa. 🙂
  • Dejte přednost sypaným müsli před zapékanými – zapékané müsli obsahují většinou 20-30 g cukru na 100 g a mnohdy i větší množství tuku, sypané müsli většinou neobsahují žádný přidaný cukr a tuk, jen ten pocházející z obsažených suroviny (oříšky, sušené ovoce). 

Pozor na ovesné vločky: vypadají stejně, ale jsou jiné

Častou snídaní jsou i obilné kaše. Opět platí, že musíme číst složení. Některé výrobky obsahují zbytečně moc přidaného cukru, ale lze najít i takové, které neobsahují přidaný cukr žádný.

Pokud zvolíte domácí výrobu, pak máte množství cukru ve svých rukou. Obilnou kaši doplňte ještě nějakým zdrojem bílkovin – například jogurtem, tvarohem nebo do kaše přimíchejte vajíčko.

Kaše bude díky vajíčku krásně krémová.

Pozor na ovesné vločky: vypadají stejně, ale jsou jiné

Rutina není na škodu

Ne každý je po ránu kreativní a rutinu v podobě stejné snídaně rád uvítá.

Pokud je vaše snídaně sestavená z vhodných potravin, sedí vám její množství a složení a vy netrpíte hladem či chutěmi do dalšího jídla, máte vyhráno a nemusíte nic měnit a ani se trápit stereotypem. Pestrost potom určitě doženete po zbytek dne.

Přejeme vám krásná rána plná vyvážených snídaní, které si užívejte samozřejmě v klidu a bez zbytečného spěchání. 🙂

Sdílet:

Pozor na ovesné vločky: vypadají stejně, ale jsou jiné – Vitalia.cz

Ovesné vločky jsme před dvaceti lety sypali do misek králíkům a dnes jimi plníme misky vlastní. Jak se ukázalo, jejich konzumace totiž velmi pozitivně působí na naše zdraví.

Jsou vynikajícím zdrojem energie, obsahují bílkoviny s vysokou biologickou hodnotou, a té vlákniny, co mají… Jen si tedy dejte pozor, které ovesné vločky kupujete, protože ovesné vločky jsou i jemné a instantní a ty už se vyrábějí jinak, instantní vločky mají i jiné nutriční vlastnosti.

Galerie: Ovesné vs. instantní vločky

Ovesné vločky jsou napěchované vitaminy

Obyčejné ovesné vločky mají unikátní složení a představují vynikající zdroj energie: 66 % sacharidů, vysoký obsah bílkovin (16 %), vhodný poměr jednotlivých aminokyselin.

„Esenciální aminokyseliny methionin a lyzin navíc bílkovinám dodávají vysokou biologickou hodnotu, která je podstatně vyšší v porovnání s jinými obilovinami.

7 % tuku – vhodný poměr nasycených a polynenasycených mastných kyselin (omega 3 a 6 MK) a vysoký obsah kyseliny linolové, lecitin a také 12–14 % vlákniny.

Ovesné vločky zároveň představují zdroj vitaminů i minerálů, zejména pak vitaminů A, B1, B2, B6, D, E, kyseliny listové a kyseliny pantothenové,“ seznamuje nás s výčtem benefitů lékařka a nutriční specialistka Hana Mojžíšová. Vločky jsou také výhodným zdrojem železa. Ranní pokrm z ovesných vloček vám také dodá spoustu důležitých minerálních látek – najdete v nich vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek, měď a mangan.

Ovesné vločky mají i jiné zdraví prospěšné účinky.

Obsahují rozpustnou vlákninu (komplexní polysacharidy obsahující beta glukany), pomáhají proto při střevních a žaludečních obtížích, poruchách trávení, posilují imunitní systém, regulují činnost štítné žlázy.

„Ovesné vločky jsou pro svůj obsah rozpustné vlákniny prospěšné při snižování cholesterolu a pomáhají také regulovat glukózu v krvi. Ovesné vločky pomáhají také snižovat krevní tlak a pozitivně působí na nervovou soustavu,“ dodává nutriční specialistka.

Jak se vyrábějí klasické ovesné vločky

Ovesné vločky se vyrábějí z ovsa pluchatého a ovsa bezpluchého. První jmenovaný, přestože se ještě před zpracováním musí loupat a vyčistit, se využívá na výrobu vloček nejčastěji.

„To oves bezpluchý je prakticky hned připraven ke zpracování, neboť pluchy (zjednodušeně obalové části zrna) neobsahuje, má však nižší výtěžnost a jiné nutriční vlastnosti, proto se tak často k výrobě ovesných vloček nevyužívá.

Záleží však čistě na výrobci, jaké stroje má k dispozici a jaký druh ovsa raději využívají,“ říká Martin Hutař, majitel firmy PRO-BIO, která pěstuje oves a nechává si vyrábět (nejen) ovesné vločky.

Po důkladném vyčištění, odkaménkování a kalibraci se vločky umisťují do pařící komory, kde se oves horkou parou napařuje. Teplotou kolem osmdesáti stupňů (někdy i více) dojde k mazovatění škrobů a inaktivaci tuků. Ona inaktivace tuků je nesmírně důležitou částí procesu výroby.

Tuky v ovsu jsou sice nesmírně kvalitní, ale mají krátkou trvanlivost, jakmile se zrno poškodí, začne docházet k oxidaci a taková ovesná vločka by bez inaktivace tuků notně žlukle zapáchala. „Když jsou zrna napařena, na mačkací stolici se rozlisují naplocho pomocí rotujících kovových válců. Následně se dosoušejí a dočišťují, a vločka je hotová.

Obdobný proces probíhá i u jiných druhů vloček – rýžových, hrachových, ječných, žitných atp.,“ uvádí Martin Hutař.

Jemné a instantní vločky mají odlišnou výrobu

Trošku jinak se ale vyrábí vločky, které v obchodech najdete pod názvem jemné. Mohlo by se zdát, že jde jen o ovesné vločky rozdrcené, ale Martin Hutař nám vysvětlil, že se řeže již samotné zrno, a to ještě před samotným vločkováním.

Na trhu najdete i ovesné vločky instantní. „Jde o technologii, kterou výrobci trochu tají. Jde o vločky, které se vyrábějí z hrubé ovesné drti – mouky, která se napařuje, a z ní se vločky vyrábějí. Jde vlastně o proces obrácený,“ popisuje Martin Hutař.

S tím, že se takové vločky vlastně skládají jako puzzle, dochází k rychlejší přípravě při zpracování, ale je třeba si uvědomit, že s dalším zpracováním této suroviny dochází ke snižování kvality pro náš organismus. „Je to bohužel na úkor našeho pocitu zasycení.

Z nutričního hlediska nejsou změny významné, je pouze vhodné zmínit vyšší glykemický index instantních vloček, které rychleji zvyšují a neudrží hladinu cukru v krvi, méně tak sytí,“ uvádí Hana Mojžíšová.

Co se chuti týče, i ta je odlišná od běžně prodávaných vloček. Inspirací k napsání tohoto článku byly právě omylem koupené ovesné vločky instantní a kaše z nich vytvořená.

Budete mít zájem:  Příznaky Těhotenství Po Oplodnění?

Chutnala jako hustý bešamel (jíška ředěná mlékem) a byla silně cítit moukou.

Protože se instantní vločky prodávají ve stejném množství i obdobném balení jako klasické vločky, je třeba napříště nákupu věnovat zvýšenou pozornost.

Vločky se dají využít skoro všude

Kdo fandí ovesným kaším, tomu jsou vločky blízké a nebojí se s nimi experimentovat, v noci je namočí a ráno je už zfermentované konzumuje se sušeným ovocem, kokosem a ořechy.

Pokud máte v rodině jedince, kteří se nad vašimi „zdravými“ kuchařskými pokusy ofrňují, zkuste jim ovesné vločky přidat do jídel, která běžně jedí.

Ovesné vločky se skvěle hodí do zeleninových nebo masových karbanátků, do polévek na zahuštění, do domácích müsli tyčinek, Martin Hutař nám také poradil, že jimi můžeme nahradit například deset procent z mouky při výrobě chleba.

Zkusit můžete v ovesných vločkách obalit řízek; použít je v poslední fázi trojobalu namísto strouhanky. Pokud máte výkonný mixér, klidně si můžete vločky rozmixovat a využít je klasicky jako hladkou mouku – na zahuštění, do koláče, ale i do buchet.

Vločky se dnes využívají v potravinářství více než kdy jindy. Najdeme je v chlebu, tyčinkách, snídaňových cereáliích, v instantních polévkách, ale i ve smoothie. Společnost Emco nám potvrdila, že obrat u jemných vloček se u nich za posledních deset let více než ztrojnásobil.

To u Kralického Sněžníku v PRO-BIO vidí situaci jinak, přestože ročně vyrobí asi sto tun ovesných vloček, říkají, že se u nich výroba nijak nenavyšuje. „V minulosti byla veliká spotřeba vloček, protože byly velmi levné a spousta lidí jimi krmila králíky i slepice. Pak vločky zdražily, dostaly se na reálnou cenu, lidé přestaly chovat králíky a spotřeba vloček poklesla.

Jejich spotřeba na konzum se teď tedy srovnala, není vyšší než kdysi, jen dnes už je jedí lidi,“ vtipně komentuje majitel Martin Hutař.

Pozor na ovesné vločky: vypadají stejně, ale jsou jiné

Ing. Martin Hutař

Majitel a zakladatel společnosti PRO-BIO. Obnovil pěstování tradiční pšenice špaldy a na česká pole navrací další původní obiloviny.  Provozuje tři mlýny, ve kterých zpracovává zrno jak klasických, tak bezlepkových plodin.

Pozor na ovesné vločky: vypadají stejně, ale jsou jiné

MUDr. Hana Mojžíšová

Poradkyně v oblasti zdravého životního stylu. Atestace z vnitřního lékařství, postgraduální vzdělání v obezitologii dětí i dospělých, poradce pro výživu Nutris. Praxe na obezitologické klinice a soukromá praxe www.zdravi-stihli.cz.

instantní ovesné vločky – Seznam.cz

Instant Oats jsou extrémně zdravým zdrojem energie v podobě sacharidů s nízkým GI (glykemickým indexem). Jejich hlavní výhodou je nepřetržité a postupné dodávání cukrů do organismu. Díky tomu…

190 – 399 Kč

Sklademve 4 obchodech

https://fitstore.cz/instantni-mlete-ovesnevlocky

MyProtein Instantní ovesné vločky. Mleté skotské ovesné vločky v podobě ultra jemného prášku, připravené ke smíchání s vodou nebo mlékem, což dělá snídani super jednoduchou na přípravu a bohatou na živiny.

4.8 (6)Cena 249 KčNení skladem

https://neonutrition.cz/ovesnevlocky-instant

Co jsou instantní ovesné vločky? Ovesné vločky instant jsou najemno rozdrceny lisované ovesné vločky. Jsou vyráběny šetrným mletím z kvalitního potravinářského ovsa. Oves má vysoký obsah vitamínů, minerálních látek a přírodních tuků.

4.5 Skladem

https://grizly.cz/ovesnevlocky

Ovesné vločky – Probuďte se do vůně teplé a lahodné ovesné kaše a dobijte si energii na celé dopoledne. Pomletými ovesnými vločkami můžete dokonce nahradit mouku a upéct exkluzivní zákusek.

https://sleviste.cz/instantni ovesne vlocky

Ovesné vločky v práškuInstantní ovesné vločky představují rychlý a pohodlný způsob, jak dodat tělu energii ve formě sacharidů, ale zároveň jsou i dobrým zdrojem bílkovin a minerálů. Sacharidy jsou nezbytnou součástí správné vyvážené stravy…

504/998,516/1024,500/990,505/999,532/1071,526/1055,481/943

Ovesné vločky, nebo koláč od babičky? Někdy je to úplně jedno

Varianta s vínem se nám možná zalíbí, do zdravého jídelníčku ale nepatří, stejně jako poctivé porce ovesných kaší, po kterých bychom brzy mohli vypadat jako pohanský hrdina Obelix. Pojďme se tedy společně s nutriční specialistkou Hanou Lang podívat pod slupku vločkám samotným: co se v nich skrývá a po kterých z nich sáhnout, pokud chceme opravdu zdravou, nepřeslazenou porci.

Ovesné vločky se v průměru ze 60 až 70 procent skládají z polysacharidů, mají 15 až 20 procent bílkovin a až 15 procent vlákniny, která podporuje trávení a která kromě toho, že pomáhá při hubnutí, také omezuje zahnívání stravy ve střevech a šíření nebezpečných látek do organismu.

Tuky tvoří pouze 7 procent vloček a jedná se o tuky „kvalitní“, které obsahují i určitý menší podíl vzácných, ale zásadních omega-3 nenasycených mastných kyselin.

I když se jejich obsahem nejedna krabice vloček explicitně chlubí, jejich denní potřebu však ovesné vločky rozhodně nepokryjí, takže je potřeba doplnit je i z jiných zdrojů.

Dále ve vločkách najdete vitamíny skupiny B (například kyselinu listovou, nezbytnou pro správnou krvetvorbu, a pantothenovou, která zase podporuje zažívání, zlepšuje stav kůže, vlasů a nehtů a podporuje i tvorbu antistresového hormonu). V ovesných vločkách najdeme ale i minerální látky jako vápník, hořčík, železo či fosfor a lecitin.

Aktivní jedinci ocení vločky jako zdroj sacharidu škrobu, který se pomalu vstřebává a rovnoměrně uvolňuje energii, a zdroj stravitelné i nestravitelné vlákniny. Ta příznivě ovlivňuje trávicí trakt, snižuje hladinu špatného cholesterolu a zvyšuje hladinu „hodného“ až o 10 až 15 procent.

„Sypání“, které najdete v obchodech

Suché sypané vločky nejsou doslazované a je to nejpřírodnější podoba vloček. Jsou ideální k míchání domácího müsli se sušeným čerstvým ovocem či oříšky, výrobě kaší a podobně.

Suché müsli směsi jsou už často namíchány se sušeným ovocem nebo ořechy, ale někdy také třeba s čokoládou (která jim sice dodá příjemnou chuť, ale také je „obohatí“ o ztužené tuky). Bývají i doslazované, což zbytečně zvyšuje jejich energetickou hodnotu. Nezapomeňte proto vždy zhodnotit údaje na etiketě, případně je porovnat s přírodními vločkami.

Zapečené vločky chutnají skvěle. Pozor ale na to, že procesem úpravy přicházejí o některé cenné látky a mívají poměrně vysokou energetickou hodnotu. Většinou jsou doslazované, a tedy méně dietní.

Cereálie – to je kouzelné slůvko, na které často slyšíme. Je to ale jen „hezký“ název pro obilniny, výrobek z mouky. Takže můžeme klidně říci, že cereální je i koláč od babičky.

Ve výrobcích tohoto typu (sladké čokoládové kuličky, placičky nebo „vločky“ pro děti ke snídani) je minimum vlákniny, mají vyšší glykemický index a jsou plné „rychlých cukrů“ – rychle nás nasytí, ale stejně rychle nám zase vyhládne.

Ne vše, označené jako „cereálie“, však musíme bezpodmínečně zavrhnout: sledujme obsah celozrnné mouky, drcených vloček, poměr cukru a obsah vlákniny.

  • Snídaně v běžný den bez tréninku: ovocné smoothie s 1 – 2 lžícemi celozrnných vloček
  • Snídaně před tréninkem: miska müsli nebo ovesná kaše, vhodná je kombinace vloček z různých druhů obilnin.
  • Rychlá svačina před tréninkem a doplnění energie pro regeneraci svalů po něm: malá müsli tyčinka nebo bílkovinná tyčinka a kousek ovoce – záleží na délce a typu tréninku

Energetické srovnání: Miska zapečených müsli (50g porce) má stejnou energetickou hodnotu jako celozrnná žemle s 100 gramy libové šunky a 100 gramy rajčat. Především v klidový den bez tréninku je tedy na vás, zda zvolíte „rychlou verzi“ snídaně, nebo si v klidu pochutnáte na něčem jiném.

„V kvalitě ovesných vloček na našem trhu jsou velké rozdíly. Měli bychom používat celozrnné, neslazené a nejlépe bio vločky z obchodů se zdravou výživou. Pokud nemáme čas na přípravu domácího müsli, je nutné si přečíst řádně etiketu a zjistit, jaké suroviny jsou v daných mixech.

Většina levných müsli mixů je vyráběna z nekvalitních surovin a obsahuje vysoké množství cukru. Ani vločky slazené fruktózou nejsou vhodnou volbou,“ říká Hana Lang. Zdravou variantou jsou podle ní celozrnné vločky.

Vlákninu najdeme ve slupce zrna, po jehož oddělení ji ztrácíme a zůstanou nám jen škroby, zvyšující glykemický index potraviny.

Záleží také na našich sportovních metách: pokud budujeme svaly nebo sportujeme opravdu intenzivně, nějaký ten cukr navíc nám dodá potřebnou energii. Redukční dietáři by se měli vyvarovat vysokého podílu ovoce (které zvyšuje glykemický index) a ořechů (které jsou plné tuků, i když zdravých).

„Ovesné vločky jsou lehce stravitelné, proto jsou mezi sportovci velmi oblíbené.

Ne nadarmo zpíváme od útlého dětství „dejme koňům ovsa, oni skáčou hopsa“, takový účinek má totiž oves i na nás,“ směje se Hana Lang a dodává: „Pokud máme před sebou klidný den bez pohybu, doporučila bych jen rozmíchat jednu až dvě polévkové lžíce celozrnných vloček v ranním smoothie. Pokud máme před sebou naopak fyzicky náročný den, dopřála bych si pěknou misku ovesného müsli se sušeným ovocem a sekanými ořechy podle chuti.“

Ovesné, pohankové, špaldové – které vybrat?

Oves patří mezi bezlepkové obilniny.

Vzhledem k jeho zpracování dochází ale ke kontaminaci s jinými obilninami, které lepek obsahují, a i oves samotný může některým alergikům způsobovat problémy (více o lepku v našem článku zde).

„Pokud tedy někdo musí ze zdravotních důvodů dodržovat bezlepkovou dietu, raději bych klasické vločky z obchodů vyloučila a kupovala bezlepkový oves, který musí být zpracováván podle kritérií bezlepkových potravin,“ říká Hana Lang.

  1. v přírodní neupravované a nedoslazované formě, vybrané hodnoty na 100 g
  2. Ovesné: energie: 1615 kJ (386 kcal), bílkoviny: 13 g, sacharidy: 68 g, tuky: 7 g
  3. Pohankové: energie: 1332 kJ (317 kcal), bílkoviny: 11,9 g, sacharidy: 65 g, tuky: 2,4 g
  4. Špaldové: energie: 1500 kJ (360 kcal), bílkoviny: 14 g, sacharidy: 64 g, tuky: 2,9,

Vhodnou alternativou jsou vločky z pohanky. Pohanka se řadí mezi takzvané pseudocereálie, neobsahuje lepek, je tedy vhodná pro celiaky a navíc je lehce stravitelná.

Obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů a je nejlepším přírodním zdrojem rutinu, který má „na svědomí“ pružnost cév.

Zároveň je dobrým zdrojem cholinu, který regeneruje jaterní buňky, a hořčíku, který mimo jiné působí jako prevence křečí.

Další možností jsou vločky z pšenice špaldy, která sice lepek obsahuje, ale v menším množství. Je bohatá na bílkoviny, vitamíny a minerály, je oproti ovsu lépe stravitelná a má příjemnou chuť, připomínající oříšky.

Milovníci oříšků si tak mohou jejich chuť dopřát i tehdy, chtějí-li omezit tuky v nich obsažené. Vyzkoušejte třeba špaldovou kaši připravenou s mandlovým mlékem. Traduje se, že špaldová kaše postaví na nohy i polomrtvého, protože je po všech stránkách výživná.

I přes relativní tučnost se jí tedy nemusíme bát, zasytí totiž i v malé dávce.

Pokud vám dělá problémy mléko (více o alergii zde), ale nechcete jíst müsli s vodou jako kůň, je možná namístě vyzkoušet sójové či mandlové mléko nebo se navrátit k původní myšlence z počátku 20. století, kterou propagoval švýcarský lékař Maxmilian Bircher-Benner.

K vytvoření müsli ho inspirovala suchá směs celozrnného obilí a ovoce, kterou dostal během horské túry po švýcarských Alpách od místních horalů. Dodala mu tolik energie na další cestu, že se rozhodl podobným jídlem léčit neduživé pacienty ve svém sanatoriu. Suché vločky s ovocem ale podával jen tak nebo zalité čerstvým ovocným džusem.

Zkuste to, není to vůbec špatná varianta, jakkoli to možná zní zvláštně.

Jídla, která jsou pekelně kalorická, a vy to nevíte. Dejte si velký pozor na sýr

Zdroj: Shutterstock

Že svíčková není žádná dieta, ví každý, stejně jako že smažený sýr s hranolkami je ještě horší. Ale o některých jídlech si myslíme, že jsou mnohem lepší, a tudíž nijak neřešíme, kolik jich sníme. A měli bychom, protože se sice tváří neutrálně, nebo dokonce zdravě, ale ve skutečnosti jsou to nenápadné kalorické bomby. Tady máte desítku z nich. 

Bohužel, sýr nemusí být smažený, aby se stal kalorickou bombou. Sice obsahuje bílkoviny a vápník a malý kousek je fajn, když chcete zahnat hlad, zabere na delší dobu než sušenka. Jenže výhody zůstanou jen tehdy, pokud zvolíte sýr nízkotučný a dáte si ho skutečně jen kousek.

Rovnou můžete zapomenout na hermelín a nivu, tabu by měl být i tučný eidam. Vaše ruka by měla sáhnout po tom, který má nejvýše 30 procent tuku v sušině nebo ještě lépe jen 20. Samozřejmě nebude tak dobrý, neboť chuť se u sýrů do velké míry odvíjí právě od množství obsaženého tuku.

Málo sýra znamená tak jedno dvě malá sousta, protože i deset deka nízkotučného sýra má skoro tolik energie jako malý řízek.

Pozor na oblíbenou chuťovku k pivu v podobě naloženého hermelínu. Takový jeden může mít až 1800 kilojoulů, což je stejně jako dva a půl obloženého chlebíčku s pochoutkovým salátem či skoro stejně jako vepřový řízek.

2. Zakysané mléčné nápoje

Pokud jde o složení, jsou zakysaná mléka vesměs dobrou volbou. Ale je dobré si uvědomit, že co se tváří nevinně ve 100 mililitrech, vypadá jinak, pokud takového nápoje vypijete půl litru.

Jedno deci nápoje mívá asi 300 kilojoulů, avšak celá půllitrová lahev už 1550. A to rozhodně není něco, co můžete vypít jen tak – obsahuje to tolik energie jako lehký oběd, a to zejména pokud je slazené.

Úspornější je v tomto ohledu neochucené kefírové mléko. 

3. Cereálie

Snídáte cereálie v domnění, že jsou plné vlákniny, která vás zasytí na celé dopoledne? Jenže jsou také plné cukrů a tuků. Pražené müsli, to „slepené“, ve kterém často bývají i kousky čokolády a oříšků, je smažené na oleji, čímž vzroste energetická hodnota.

A pokud byste měli dodržovat doporučené denní dávkování, nejspíš vás překvapí, jak malinká porce to je. „Obsah přidaných cukrů by měl být nižší než 28 gramů na 100 gramů výrobku a dalším důležitým kritériem je obsah vlákniny. Obecně platí minimálně 5 gramů na 100 gramů výrobku,“ říká nutriční poradkyně Karolína Hlavatá.

Pokud máte rádi müsli, sáhněte v obchodě po sypaném, případně si kupte ovesné vločky a kombinaci si namixujte sami.

4. Oříšky a sušené ovoce

Dali byste si jen tak deset deka másla? To asi ne. Ale sáček oříšků o stejné hmotnosti? To dost možná ano, i když víte, že byste neměli. Možná vás překvapí, že jejich kalorická hodnota je skoro stejná – deset deka másla má něco přes 3000 kilojoulů, deset deka oříšků zhruba 2800, podle druhu. 

Pokud si chcete oříšky dopřát, předem si jich pár – čtyři nebo pět – odsypte a vezměte s sebou do misky k pracovnímu stolu nebo do kabelky pro chvíle krize ve městě. Je chybou myslet si, že zatímco slané arašídy jsou špatné, mandle nebo kešu jsou v pořádku. 

Samozřejmě, nesolené a nepražené oříšky jsou mnohem zdravější než třeba sušenky, protože obsahují bílkoviny a zdraví prospěšné mastné kyseliny. Ty mimo jiné chrání srdce a oběhový systém. Ale také obsahují mnoho kilojoulů. 

Podobným chytákem je sušené ovoce, například oblíbené sušené meruňky. Nebo třeba sušené plátky banánů – věděli jste o nich, že se často ještě obalují v cukru? 

Pokud jde o oříšky a sušené ovoce, rozhodně se vyhýbejte těm, které jsou obalené v čokoládě nebo v jiných polevách – jde o nežádoucí cukr, a navíc se na ně většinou používá nejlevnější ztužený tuk, který srdci a cévám vůbec nesvědčí. Případně můžete oříšky nahradit rostlinnými semeny, jako jsou ta dýňová nebo slunečnicová, ale opět, stačí malinko.

5. Těstoviny

Možná víte, že těstoviny – až na výjimky – nejsou dietním pokrmem. Navíc mezi nimi existují velké rozdíly dané způsoby přípravy a použitými ingrediencemi.

Asi nejhorší ze všeho jsou lasagne, i malá porce mívá běžně kolem 2000 kilojoulů, hodně z toho připadá na hutnou bešamelovou omáčku z másla, mouky a sýra, která udělá kalorickou bombu i ze špenátových lasagní.

A co teprve, když jde o lasagne masové, v nichž se použije ne úplně libové hovězí, nebo dokonce směs s vepřovým?

6. Džusy

Zdraví a dieta nejdou vždycky ruku v ruce. Stačí se podívat na ovocné džusy – zdravé jsou, ale váha po nich půjde nahoru. Ovocné džusy mají běžně více než 2000 kilojoulů na litr, což je plus minus stejně jako limonády.

Co do vydatnosti je v podstatě jedno, zda jsou stoprocentní a bez přidaného cukru nebo zda jde o ty s třeba padesátiprocentní koncentrací, které už se bez nějakého doslazování neobejdou.

Na množství kilojoulů nemá vliv ani to, zda jde o fresh džus nebo džus v krabici, který bývá často vyroben z koncentrátu. Tady platí pouze to, že přírodní nedoslazované džusy jsou zdravější. 

7. Low carb dorty

Low carb automaticky neznamená low energy. „Chybí sice mouka, ale ta je nahrazena třeba mandlovou, která má v porovnání s pšeničnou o 1000 kilojoulů na sto gramů víc.

Hojně se také používá kokosový olej, který obsahuje převážně nasycené mastné kyseliny a samozřejmě také není bez energie. Low carb zákusky by mohly mít význam v okamžiku, kdy dodržujete nízkosacharidovou dietu a nechcete ji porušit. Nebo zkrátka chcete vyzkoušet něco nového.

Ale platí stále to stejné – hubnutí je o energetickém deficitu a ani low carb zákusek nás nezachrání,“ vysvětluje Karolína Hlavatá. 

8. Salát se zálivkou

Salát čistě ze zeleniny je moc hladové jídlo a žádný soudný dietolog vám ho jako plnohodnotné jídlo nedoporučí.

Ale dobře si rozmyslete, co do něj ještě přidáte – bílkoviny v podobě šunky, libového masa, tuňáka či vajíčka jsou v pořádku, stejně jako hrstka těstovin či kousek tmavého pečiva coby příloha.

Horší je to s dresinkem, zvláště pokud je z majonézy, takový totiž může energetickou hodnotu salátu rázem zdvojnásobit. Pozor také na sýr. Kousek mozzarelly je v pořádku, ale sýr typu ementál už by se měl dávkovat po troškách. Dietní nejsou ani saláty, jejichž základem jsou těstoviny. 

9. Hummus

Tahle pomazánka se poslední roky zabydluje i v českých lednicích. Spousta lidí ji považuje za zdravou a dietní, ale pozor, je to tak trochu chyták.

Protože deset deka hummusu obsahuje až 2000 kilojoulů, což je víc než lecjaký druh paštiky. Hummus většinou obsahuje cizrnu, tahini (sezamová pasta), olivový olej, citronovou šťávu a česnek.

Právě sezamová pasta spolu s olejem způsobují, že je hummus tak energeticky výživný, i když sezam sám o sobě odstavuje zdraví prospěšné tuky. 

10. Svařák

A teď něco, co se pije zrovna teď. Jeden hrnek svařáku má 800 až 1000 kilojoulů, což je více než dvakrát tolik ve srovnání s normálním vínem. Záleží samozřejmě na množství cukru, ale dá se to srovnat třeba s grogem, do něhož se dává rum. A také cukr. Bohužel, i obyčejné víno, natož pivo obsahují příliš mnoho energie a spoustu lidí nezačne hubnout, pokud si je úplně neodpustí. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector