Na hrst ovoce klidně pijte

Na hrst ovoce klidně pijte
V tomto článku bych se s Vámi chtěla podělit o radost, kterou poslední dobou prožívám. Radost mi nezpůsobila žádná velká věc, či čin, jak by asi většina čekala, ba maličkost. A to pro někoho obyčejné smoothie.
Když jsem začala před několika lety pravidelně snídat a občas i svačit smoothie, tak by mě nikdy nenapadlo, že tím inspiruji tolik lidí.

Postupem času jsem si začala fotit ranní rituál v podobě sklenice plné rozmixovaného ovoce a zeleniny, až se z toho stalo pravidlo. Pravidlo, ke kterému se častěji a častěji připojoval komentář „Z čeho je?“. Tak jsem ke každé fotce ranního smoothie začala sepisovat i ingredience, ze kterých se skládá.

Jednoho dne mě ale napadlo (a to z důvodu nynější obliby) založit a přidat hashtag (#). Ani ne proto, aby ho používali i ostatní lidi, ale proto, aby se v těch mých „smůtýčkách“ lépe orientovalo a filtrovalo.

Vraťme se k první větě. Obrovskou radost mi nyní dělá to, že když si každé ráno kliknu na #rannismoothie, tak vidím, že každý den přibývá více a více lidí, kteří tento hashtag používají. Ale hlavně, kteří smoothie pijí a nejsou líní ho připravovat. Nehledají výmluvy proč ne, ale hledají důvody, proč ano.

Mohu říci, že denně přibyde alespoň jeden člověk, který nahraje na Instagram fotku smoothie a připíše k němu „Tohle je moje první smoothie.“ a kolikrát i „Inspirovala mě @smoothcooking.cz.“. Och bože to je tak úžasné to číst. A hlavně denně přibývá stále více a více lidí, kteří #rannismoothie připravuji.

Pokaždé se u toho usměju a mám tak příjemný pocit. Inspirovat někoho v něčem(čemkoliv) byl můj sen, jen jsem nikdy nevěděla v čem. Nikdy by mě ale nenapadlo, že to bude právě #rannismoothie :). Tímto článkem Vám všem „smooterům“ chci poděkovat za to, že vyrábíte ranní smoothie(i když ne vždy je ráno), že používáte můj hashtag, kterým přípravu smoothie šíříte dál.

A hlavně Vás chci podpořit ve výrobě ranního smoothie. Už proto jsem sepsala hlavní otázky, které mi stále kladete. Nyní budete mít otázky a odpovědi na jednom místě.

A teď ještě, co připravuji.

V nejbližší době vyjde časopis od Chef parade, kde budou vyfoceny a sepsány recepty na moje nejoblíbenější ranní smoothie. Takže ihned, jakmile budu mít bližší informace, tak Vám je napíši.

Kolem Velikonoc vyjdou v Blesk pro ženy dva recepty na velikonoční smoothie.

A k tomu všemu Vám připravuji soutěž s firmou www.bavimevarit.cz a Efko. Mno máte se na co těším a doufám, že se Vás smooterů připojí, co nejvíce. Úspěch a aktivita z první soutěže mluví za vše.

Na hrst ovoce klidně pijte

HLAVNÍ DŮVODY, PROČ PÍT SMOOTHIE

1. RYCHLÁ SNÍDANĚ ČI SVAČINA PLNÁ ŽIVIN
I když to tak nevypadá, tak příprava smoothie je velmi rychlá. Zkuste si rozdělit úkoly. Řekněte partnerovi, kamarádce či spolubydlící, aby připravila snídani ve stylu – Chleba, namazat, položit na to sýr, šunku prostě to, co snídáte obvykle. A Vy zkuste vzít mixér, naházet do něco vše, co máte rádi a zmáčknout tlačítko. Kdo myslíte, že bude rychlejší? 🙂 A to nemluvím o tom, komu bude lépe. Tomu, kdo sní chleba nebo tomu, kdo vypije smoothie plný živin?

2. PRAKTICKÝ ZPŮSOB KONZUMACE OVOCE A ZELENINY
Přesně polovina toho, co zkonzumujeme za 1 den, by měla být syrová zelenina. Kdo z nás to dodržuje? Řekla bych, že téměř nikdo. Jednou sklenicí smoothie navýšíme přísun zeleniny v syrovém stavu. S tím i přísun vitamínů, minerálních látek, enzymů a vlákniny. Hodně lidí kolem mě říká, že nemá čas si připravovat salát (ať ovocný či zeleninový). Nebo že mu nechutná a nebo také, že než ho donese do práce, tak mu uvadne. Není jednodušší způsob, než vyndat klidně už předpřipravené ovoce či zeleninu z lednice nebo mrazáku, vše strčit do mixéru a během minuty mít velký salát v 1 sklenici. Tuto sklenici si můžete vzít s sebou i na pracovní cestu místo svačiny, či ji pít po cestě na autobus do práce.

  • 3. ZELENINA JE VÝŽIVNÁ A PŘITOM MÁLO KALORICKÁ
  • 4. ŽIVINY ZE SMOOTHIE JSOU DOBŘE VSTŘEBATELNÉ
  • 5. SYROVÉ OVOCE A ZELENINA OBSAHUJÍ ENZYMY NAPOMÁHAJÍCÍ  PŘI TRÁVENÍ
  • 6. ČERSTVÉ ŠŤÁVY POMÁHAJÍ PŘI OČISTĚ
  • 7. SMOOTHIE PRO DĚTI

V dnešní době, kdy většina z nás má sedavé zaměstnání nepotřebujeme jíst vysokoenergetická jídla. Protože tím, že hýbeme myší nebo ťukáme do klávesnice moc energie nespálíme (nemluvím o sportovcích). A pokud konzumujeme jídla, která mají větší energetickou hodnotu, než jsme schopni spálit, tak se nám to ukládá do tuků a vede to k nadváze. Nebo k velkému břichu a bokošpekům :-). Když vím, že budu běhat po městě a nebudu  mít čas něco zakousnout, tak si připravím zeleninové smoothie. Je to rozhodně lepší a vlastně i levnější varianta, než si koupit někde všemi oblíbený fast food.
Pití smoothie je jedna z metod, jak dovyživit organismus. Jelikož ve smoothie je vše do hladka rozmixované, tak se živiny až 4x rychleji vstřebávají, než u pevné stravy. A je to hlavně proto, že vláknina je oddělena od vyživujících látek a organismus může trávit 10x rychleji s menším zatížením. Jak všem popisuji. Když jdeme večer spát, tak je tělo v čistícím režimu. Když ráno vstaneme, tak je žaludek stáhnutý a ospalý. Proto, když vypijeme do hladka rozmixované smoothie, tak ho pomaličku roztáhneme, rychle do sebe dostane živiny a to nás probere a žaludek připraví na svačinku (v pevné formě).
Zato, když si ráno dáte chleba se salámem, tak ho ucpete, on chudák ospalý musí rychle začít pracovat a prát se s chlebem a mastným salámem. A živiny? Nikde. PS: Tam kde to jde, tak nechte slupku. Je v ní nejvíce živin a vlákniny.
Já nevím, jak to máte Vy, ale já jsem vždy měla obrovský problém s trávení. Když jsem si dala ve 12 k obědu kachnu, bylo mi těžko ještě v 19h večer.
Z tohoto důvodu jsem se začala zajímat o potraviny, které obsahují více enzymů, které pomáhají trávit potravu. A to je právě ovoce a zeleniny v syrovém stavu. Výživová poradkyně nám popisovala, že když si dáme napůl syrový steak, tak než ho vyloučíme, trvá cca 12 dní. Proto se důležité si jako přílohu dát syrovou zeleninu, která nám pomůže stravu rychleji rozložit. Hlavně ne brambory apod. Proto se ke steakům začali servírovat fazolky, ale bohužel na slanině a stejně uvařené. Zkuste čistý salát.
Čerstvé ovocné šťávy mají na organismus velký detoxikační vliv, což přispívá ke zlepšení zdravotního stavu a jako prevence vážných onemocnění.
I my jako malé děti jsme měly dojem, že co je zelené, to je špatné (i když je to naopak). Jak ale „donutit“ děti konzumovat syrovou zeleninu? Na scénu nastupuje opět smoothie. Do jedné sklenice můžete namixovat potřebnou zeleninu a zakamuflovat ji mezi chutě sladkého ovoce.
Zkuste to pomalu a přidávat větší a větší množství zeleniny.

8. ČERSTVÉ SMOOTHIE Z OVOCE A ZELENINY PODPORUJE A POMÁHÁ
Zařazení čerstvých potravin do každodenního jídelníčku

  • napomáhá zvýšení energie,
  • podporuje imunitní systém,
  • rozzáří pleť,
  • vyživuje buňky celého těla,
  • pomáhá při redukci hmotnosti,
  • pomáhá při snižování hladiny cholesterolu,
  • pomáhá pročistit trávicí systém,
  • optimalizuje pH organismu,
  • pozitivně působí při lupénce, ekzémech a dalších kožních problémech,
  • snižuje zahlenění organismu, snižuje problémy při astma, senné rýmě, apod.,
  • má vliv na fyzickou a duševní pohodu,
  • je významným zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálů, fytonutrientů, antioxidantů, polyfenolů, enzymů, stopových prvků.

INSPIRAČNÍ RECEPTY

Zelený džus:
1 salátová okurka, 4 stonky řapíkatého celeru, 2 jablka, 6-8 listů kapusty, šťáva z 1/2 citronu, 1 lžíce zázvoru
nebo
hrst špenátových listů, pár lístků petržele, 2 stonky řapíkatého celeru, půlka salátové okurky, 1 zelené jablko, 1 kávová lžička čerstvého zázvoru , šťáva z 1 citronu, špetka kajanského pepře

  1. Citronovo-zázvorový džus:
  2. Tréninkový a regenerační džus:
  3. Dr. Džus:
  4. Pro očistu krve:
  5. Brokolice a hruška:

2 mrkve, 2 jablka, šťáva z 1 citronu, kousek čerstvého zázvoru

1/4 okurky, 1 stonek řapíkatého celeru, 2 jablka

1 velká mrkev, 2 jablka, 1/2 stonku řapíkatého celeru, 1 červená řepa, šťáva z 1 citronu, kousek zázvoru

3 stonky řapíkatého celeru, 1 jablko, 1 menší řepa

4 velké řůžičky brokolice, 2 okurky, šťáva ze 2 citronů, 1 velká hruška

Na hrst ovoce klidně pijte

  • Já vím, bylo to zase dlouhé, ale snad jsem Vás opět a hlavně více inspirovala v tom, proč snídat ranní smoothie.
  • Takže, pokud máte Instagram, budu ráda, když ke své fotce připojíte hashtag #rannismoothie a tím pomůžete rozšířit do podvědomí dalších lidí, že je to dobrá a chutná věc a hlavně, že pomáhá být krásní, pozitivní, hubení a cítit se celkově dobře 🙂
  • Děkuji
  • K.
  • Informace a recepty jsem čerpala z návštěv u výživové poradkyně z Wellnessia.

Jídelníček pro seniory. Přidejte živočišné tuky i bobulové ovoce

Nutriční potřeby, tedy doporučené výživové dávky energie, živin a dalších látek, se u seniorů liší od těch u lidí v produktivním věku, kteří o své starší blízké často pečují. Proto je k jejich jídelníčku potřeba přistupovat odlišně.

Budete mít zájem:  Gumové Medvídky Na Klouby?
Každý pátek zdarmaNa hrst ovoce klidně pijteČtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

„Důležité je všímat si, že organizmus seniorů prochází fyziologickými změnami – ty mohou vést k nedostatečnému příjmu stravy jak z hlediska kvality, tak i kvantity,“ říká lékařka Tamara Starnovská, odborná konzultantka systémů nutriční péče v oblasti sociální a komunitní péče.

Vinou nevhodného stravování se zhoršuje zdravotní stav, zejména trpí imunita, ubývají svaly, tím se snižuje hybnost a narušena je i schopnost o sebe pečovat. Strava by měla být chutná a lákavá na pohled, aby podporovala chuť k jídlu, kterou starší lidé mají mnohdy menší.

„Rozvržení jídel během dne se sice řídí individuálními potřebami, nicméně jejich konzumace by měla být pravidelná, aby mohl organizmus optimálně využít poskytnuté živiny. Například denní dávku bílkovin je výhodné rozdělit do tří porcí,“ upřesňuje Starnovská.

Ve výběru pokrmů a surovin se senioři nemusí příliš omezovat. Jejich strava musí respektovat dietetické požadavky a přihlížet k aktuálnímu zdravotnímu stavu, ale dietní omezení je vždy třeba zvážit s ohledem na riziko nedostatečné výživy. Kolik by tedy senioři měli mít z jídla energie a živin?

Energie

Potřeba energie získaná z potravy může klesat v souvislosti se snížením fyzické aktivity, ale jen v případě zdravých lidí. Doporučená výše energetického příjmu lidí starších 60 let se pohybuje v rozmezí od 8 000 do 8 400 kJ. Pro srovnání, u lidí ve středním věku je to 9 200 až 15 000 kJ.

Množství živin, vitaminů a minerálních látek ve stravě starších lidí by mělo být přizpůsobeno vyšší potřebě, horšímu vstřebávání i využití. Pokud tomu tak není, dochází k malnutrici (podvýživa ve smyslu špatného složení potravy), s níž se potýká zhruba 50 % seniorů.

Bílkoviny

Využití bílkovin je s přibývajícím věkem nižší, navíc na jejich příjem klade zvýšené nároky větší nemocnost. Strava seniorů by proto měla obsahovat nejen jejich dostatečné množství, ale zároveň by to měly být bílkoviny kvalitní, to znamená živočišné.

V této věkové kategorii se proto výrazně mění obvyklý poměr zastoupení živočišných a rostlinných bílkovin ve prospěch živočišných, na minimálně 70:30.

Jejich stravitelnost by měla být co nejsnadnější – v tomto směru je výhodná tepelná úprava jako dušení nebo vaření, nejhůře stravitelná jsou jídla připravovaná smažením.

Vitaminy

Zhoršené vstřebávání způsobuje častý nedostatek vitaminů, jejichž potřeba je naopak vyšší. Ve stravě by se proto mělo množství vitaminů lehce zvyšovat.

Důležitý je zejména příjem antioxidantů (vitaminy E, C, betakaroten), kyseliny listové, vitaminů D a B12.

Dostatečné množství většiny těchto látek zajistí v běžné stravě pouze pravidelná konzumace ovoce a zeleniny, zejména bobulového ovoce (alespoň plná hrst denně), listových salátů (všechny možné druhy), papriky, mrkve, kapusty, brokolice, hrášku.

Minerální látky

Pro doplnění železa, zinku a vápníku je vhodné zařadit do jídelníčku každý den mléčné výrobky, maso, ryby, játra nebo vejce a do pitného režimu přírodní minerální vody.

Imunita v době koronavirové: Jak moc si pomůžeme odšťavňováním?

Když doktor vysvětlí pacientovi, proč mu předepisuje ten který lék a jak konkrétně bude v jeho těle účinkovat, je prokázáno, že léčba bude úspěšnější.

To platí i pro doplňky stravy a veškeré jídlo včetně ovoce a zeleniny. My tu určitě nebudeme tvrdit, že vitamíny z čerstvých šťáv vás před vším ochrání.

Když už ale máte doma odšťavňovač, nebo o něm uvažujete, kvůli výše zmíněnému se vyplatí vědět, co konkrétně vám pití šťáv přinese.

Lidé ve stresu, kuřáci a ponocovači potřebují více vitamínů

Psychická pohoda a fyzická energie fungují jako pevný ochranný štít, na který si jen tak nějaký vir nepřijde. Pro to, abyste si obojí udrželi, se kromě jiného neobejdete bez vitamínů. Ty nejsou samospásné a neznamenají 100% jistotu, že neonemocníte. Ale jsou základ a plno lidí je podceňuje.

Dávku vitamínů si hlídejte hlavně tehdy, kdy patříte do jedné (nebo více) z těchto skupin:

  • Stresovaní a stále někam spěchající lidé, kuřáci, nespavci, sportovci a fyzicky pracující mají klidně o 100 % vyšší potřebu než ostatní. Totéž platí pro ty, kteří berou jakékoli léky, včetně žen užívajících hormonální antikoncepci.
  • Další případ, kdy automaticky potřebujeme více vitamínů, je období chřipek.

odšťavňování v době koronaviru

Jíst ovoce a zeleninu v celku je zdravé a žádoucí. Nicméně v obdobích, kdy se nám nedaří jíst jich dostatek, je odšťavňování to nejlepší, co pro sebe můžeme udělat.

  • Když vypijete šťávu nalačno, tělo si z ní vezme až 4x více vitamínů, než kdybyste jedli ovoce a zeleninu v celku. Jak to? Odšťavněním jsme oddělili nerozpustnou vlákninu, která absorpci vitamínů omezuje.
  • Nikdy nesníte tolik ovoce a zeleniny naráz, jako když je vypijete.
  • Šťávu popíjejte pomalu, není dobré ji do sebe nalít naráz. Předejdete tím trávicím obtížím a zároveň posílíte účinek.

odšťavňování v době koronaviru

Aby čerstvé šťávy měly účinek, kterého si všimnete, pijte denně minimálně 2 sklenice (půl litru). Záleží i na tom, na co jste zvyklí. Ten, kdo s odšťavňováním začíná, bude pít zatím jen jednu sklenici, pokročilí pijí i litr. Zásadní je poslouchat tělo, samo vám napoví, kdy se cítí nejlépe.

odšťavňování v době koronaviru

Čím tmavší barva, tím více vitamínů a minerálů. Nejbohatší na živiny je tedy červená řepa, listová zelenina (zejména kapusta a špenát), červená a zelená paprika, rajčata, tmavé hrozny.

  • Důležitá je i pestrost. Odšťavňujte ovoce a zeleninu různých barev a pak si nemusíte dělat starosti, jestli vašemu tělu nechybí určité fytochemické látky. Jde o rostlinná barviva, která mají úžasné účinky na zdraví. Působí antioxidačně a je prokázáno, že jsou dokonce prevencí rakoviny.
  • A ještě důležitější je CHUŤ. Tělo zdaleka nejlépe přijme to, co vypijete s chutí, nikoli s odporem. Pokud listovou zeleninu nesnesete, prostě ji neodšťavňujte. Nebo vyzkoušejte ty druhy, které ve šťávě téměř nejsou cítit, například malé množství polníčku nebo špenátu, a doplňte je větší dávkou ananasu.

Recept pro podporu imunity

Kapusta patří mezi nejvýživnější zeleninu na světě. Má několikanásobně více vitamínu C než citrusy nebo špenát, obsahem minerálů zase posiluje oslabené tělo. Aby vám chutnala i v tekuté formě, doplňte ji o jablka, zázvor a limetu.

3 jablka * 2 hrsti kapusty kadeřavé (kadeřávku) * ¼ limety * 1 cm zázvoru

Sana Juicer EUJ-707

Pro každodenní odšťavňování jsou nejlepší horizontální šnekové odšťavňovače.

  • Odšťavníte s nimi prakticky cokoli – ovoce, listovou i kořenovou zeleninu, bylinky…
  • Bezkonkurenčně nejrychleji se čistí.
  • Lisování je šetrné, a tak je šťáva chuťově skvělá, čistá, nevodová a bez pěny.

odšťavňovač Sana Juicer 707

Co doporučuje Státní zdravotní ústav?

Valí se to na nás ze všech stran, ale pro pořádek to stejně zopakujeme.

V období chřipek se máme vyhýbat zjevně nemocným lidem, nechodit na místa s vyšší koncentrací lidí, zbytečně se nelíbat a neobjímat, často si mýt ruce teplou vodou a mýdlem (hlavně po příchodu domů a před jídlem), nesahat si na obličej a nemnout si oči. Doma i v práci často větrejte, vyvětrání místnosti značně snižuje koncentraci případných virů ve vzduchu.

Imunitu si dle Státního zdravotního ústavu udržíte v kondici dostatečným spánkem, zdravou stravou a pohybem na čerstvém vzduchu. Stále dokola se mluví i o snižování chronického stresu, protože to je skutečný oslabovač imunity už odpradávna.

Pokud jde o vitamíny, SZÚ výslovně doporučuje doplňovat je z přirozených zdrojů, tedy z ovoce a zeleniny. Tělo je dokáže využít lépe než vitamíny v tabletách.

Vzorový nízkosacharidový snadný rychlý jídelníček – plus praktické rady jak začít na prvních 14 dní

Hned pro pořádek – nedá se napsat jeden jídelníček fungující pro všechny. Každý má jiné potřeby, jiný výdej energie, jinou rychlost metabolismu. Tento jídelníček je takový základ pro aktivnější ženu, která má navíc 5-7 kilo.

Pokud máte vyšší nadváhu nebo nadstandardní množství pohybu, nebojte se přidat! Jezte více podle hladu – do sytosti, než podle tabulek.

První týden nebo dva možná budete jíst moc, ale pak se upraví hormonální rovnováha, tělo se dostane do pohody a najednou bude vnímat signály sytosti – a váha se začne přirozeně upravovat.

Přesto – první týden nebo dva to bude chtít ještě dost ovládání.

Přece jen, kolik z nás sahá po nějaké sladkosti ze zvyku ke kávě? Kdo dostane chuť každý večer na víno, „když má konečně klid“? Kdo jde v práci do kuchyňky, protože se nudí nebo je ve stresu? Tohle všechno musíme první týdny vydržet a překonat. Po tomto období se ale tělo uklidní a začne chtít pořádnou stravu, budete mít chuť na pořádný salát, čerstvá vejce, voňavé maso…

Naučte se na 3 jídla bez svačin. Opět, první dny to možná nevyjde, ale dejte si to jako cíl během 14 dnů. Uvidíte, že pak už vám to ani nepřijde.

Budete mít zájem:  Léky Na Podrážděný Krk?

Snídani přestaňte brát jako snídani, něco výjimečného, kdy máte mít něco sladkého. Naopak, sladké ze svého jídelníčku vynechte, i když by bylo podle pravidel. Cílem je zbavit se neovladatelných chutí na sladké – a dostat cukrového démona pod kontrolu. Snídaně je zkrátka jen plnohodnotné jídlo, kdy máte možnost svému tělu dodat veškerou energii, vitamíny a minerály, co potřebuje.

Zelenina je základ! Kombinujte různé druhy, syrovou a vařenou. Na začátku může být problém s trávením zejména té syrové. Sledujte, jak vám které druhy vyhovují. Dobře snášené jsou obvykle listové saláty, rajčata, mrkev, z vařených cuketa, brokolice, květák, kapustičky.

Za pár dní si trávicí systém zvykne a nebudete se cítit těžce. „Mně zelenina nechutná“ nebo „nemůžu se donutit jíst zeleninu“ není výmluva. Zelenina je základ. Bez té to nejde. I když byste třeba zhubli, budete podvyživení, budou vám chybět cenné minerály a vitamíny.

Naopak, pro prvních 14 dní se ideálně úplně vyhýbejte ovoci. V ovoci není nic, co by se nedalo dostat ze zeleniny, naopak je v něm dost cukru a navíc toho nejméně vhodného (fruktózy).

A – svádí nám chutě, svádí nás k tomu jíst ho jako sladkost, jako dezert. Toho se chceme co nejdřív zbavit.

Po 14 dnech si dejte bobulovité ovoce klidně každý den a ostatní druhy v malém množství spíše výjimečně také, ale teď se ho zcela vyvarujte.

A ještě shrnutí základních pravidel: základ je zelenina, maso, ryby, vajíčka a zdravé tuky: olivový olej, kokosový olej, avokádo, olivy, máslo, sádlo, slanina. Opatrně s ořechy a mléčnými výrobky (snadno vedou k přejídání). Jezte do sytosti, velká jídla, nemlsejte mezi.

Stopku mají jakékoliv produkty ze supermarketu v barevných obalech nebo se složením s více než třemi ingrediencemi nebo jakoukoliv ingrediencí, co zní jako chemikálie. Dále nejezte nic z obilovin (pečivo, rýže, vločky, kaše, kuskus, těstoviny, knedlíky), brambory, luštěniny, nic slazeného (ani umělými sladidly), žádný cukr v potravinách (sledujte etikety!).

Jezte pomalu, v klidu, vnímejte co jíte, vnímejte, jak se cítíte, ať poznáte pocit sytosti. Dostatečně odpočívejte!

Dostatečně pijte. Kávy klidně 3 denně, ideálně černé, případně se lžící smetany. Pokud máte první dny hlad (ne chuť!) a nevydržíte, dejte si malou hrst mandlí. A další den si dejte větší porci jídla/více tuku. Zatím nevažte, nepočítejte. Cílem prvních čtrnácti dnů je upravit hormonální odezvy těla, zvyknout si na 3 jídla denně, naučit se vnímat pocit hladu a nasycení.

Pokud přijde krize, zejména chuť na sladké: Zaměstnejte se. Pusťte si muziku, běžte na procházku, dejte si sprchu. Udělejte si kávu nebo kvalitní chuťově výrazný čaj: earl grey, zelený jasmínový a podobně. Nesahejte po sladkém, ani po ovoci, byli byste zpět na začátku.

A až se na to budete cítit, můžete si začít péct nízkosacharidové dobroty, ať už se jedná o buchtu (třeba ke snídani) nebo chleba nebo krekry. Pokud se chcete inspirovat osvědčenými recepty a radami, přijďte na kurz low carb pečení!

1. den

Snídaně:

  • 3 vejce (na tvrdo, měkko)
  • Celý talíř zeleniny: ideálně syrové, pokud zvládnete

Oběd:

Večeře:

  • Lečo: Cibule, bílé papriky a rajčata, kousek uzeniny nebo šunky, rozmíchané vajíčko

Ostatní:

  • Procházka
  • Vyházení nepovolených potravin, nákup kvalitních

2. den

Snídaně:

  • Vajíčková pomazánka (3 vejce, ½ Cottage, lžička hořčice, cibule, 2 kyselé okurky, sůl a pepř) namazaná na salátu, okurce nebo paprice

Oběd:

  • Velký salát, zhruba 400 g zeleniny, velká část je listový salát (ledový, rukola, listový špenát a podobně), k tomu papriky, rajčata, zelené fazolky, brokolice…
  • Kuřecí maso (cca 100-150 g)
  • 2 lžíce olivového oleje, balsamico jako zálivka
  • Nebo třeba tento salát: Letní salátek v asijském stylu s arašídovou omáčkou

Večeře:

  • Květákové bryndzové halušky 

Ostatní:

  • Měli jste včera hlad? Přidejte na porcích. Neměli? Pak je vše v pořádku.
  • Běžte dřív spát!

3. den

Snídaně:

  • 3 vejce míchaná
  • Kopa zeleniny

Oběd:

  • Zapečené plněné papričky s mletým masem

Večeře:

  • Květáková polévka (celý květák rozebraný na růžičky uvařený ve vývaru, pomačkaný šťouchadlem, část odebraná, zbytek rozmixovaný ponorným mixérem, odebraná část květáku jde zpátky spolu s obraným masem z kostí z vývaru, 3 vejce rozkvrdlaná pro zahuštění)

Ostatní:

  • Procházka nebo jiný pohyb
  • Dnes může přijít krize. Únava, bolest hlavy. Hodně pijte! Nebojte se solit. Kupte si citrát/laktát/bisglycinát hořčíku a dejte si 2 tabletky před spaním.

4. den

Snídaně:

Oběd:

  • Velký salát, viz. 2. den
  • Tresčí játra z plechovky

Večeře:

  • Kuřecí stehno upečené na kořenové zelenině: mrkev, celer, petržel nakrájíme na silnější hranolky, rozložíme v jedné vrstvě do zapékací misky. Osolená kuřecí stehna položíme na zeleninu. Pečeme cca 40 minut (25 minut zakryté, posledních 15 minut odkryté)

Ostatní:

  • Dopřejte si dnes více odpočinku.
  • Je vám lépe? Jestli ne, zítra přidejte na tuku, solte, doplňujte hořčík.

5. den

Snídaně:

  • Kelímek zakysané smetany
  • hrst semínek (slunečnice, chia, lněná, dýňová)

Oběd:

  • Kuřecí stehno na zelenině

Večeře:

  • Smažená kuřecí játra (150 g)
  • 1 červená nebo žlutá a 1 bílá paprika na nudličky opečená na pánvi
  • 2 rovné lžíce domácí majonézy

Ostatní:

  • I když je energie stále nižší, nevynechávejte pohyb.
  • Pomalu byste měli přestávat mít hlad mezi jídly a zvykat si na 3 velké porce.

6. den

Snídaně:

  • Tuna melt pomazánka (tuňák z plechovky, lučina, troška hořčice, cibulka, kyselá okurka, sůl, pepř)
  • Zelenina

Oběd:

  • Velký zeleninový salát
  • Rozpečený hermelín

Večeře:

  • Ratatouille se ztraceným vejcem

Ostatní:

  • Pomalu si začínáte zvykat na nový režim.
  • Co to dělá s vaší energií? Jste unavenější nebo naopak neusínáte po obědě jako dřív?

7. den

Snídaně:

  • Tuna melt pomazánka
  • Zelenina

Oběd:

  • Smažená kuřecí játra (150 g)
  • 1 červená nebo žlutá a 1 bílá paprika na nudličky opečená na pánvi
  • 2 rovné lžíce domácí majonézy

Večeře:

  • Čína z kuřecího masa s několika druhy zelenininy: např. cibule, cuketa, paprika, mrkev
  • Místo rýže květák na růžičky nebo květáková rýže, případně nudle z cukety nebo zelí

Ostatní:

  • První týden je za námi. Oslavte to – ale ne jídlem (jídlem se odměňují poslušní pejsci, ne lidé:)). Dopřejte si koupel, kupte si novou knížku, užijte si klidný večer…

8. den

Snídaně:

  • 3 vejce (na tvrdo, měkko)
  • Celý talíř zeleniny

Oběd:

  • Steak z lososa
  • Květáková kaše
  • Kapustičky se slaninou

Večeře:

Ostatní:

  • Energie se začíná stabilizovat, problémy typu bolest hlavy by měly pomalu odcházet (i když je to hodně individuální a může to trvat i 14 dní).
  • Je čas zařadit více pohybu.

9. den

Snídaně:

  • Frittata (2 porce): Na pánvi opečeme cibulku, žampiony na čtvrtky, 2 velké hrsti listového špenátu. Zalijeme 6 rozkvrdlanými vejci, sůl, pepř. Vložíme do trouby na 15 minut, na závěr můžeme posypat sýrem.
  • Listový salát

Oběd:

  • Velký zeleninový salát
  • 100 g šunky
  • Avokádové pesto

Večeře:

  • Steak z lososa 150 g
  • Květáková kaše
  • Kapustičky se slaninou

Ostatní:

  • Experimentujte s časy jídel. Jaké časy vám nejvíce vyhovují?
  • Sledujte i ostatní reakce těla. Je vám po něčem těžko?

10. den

Snídaně:

Oběd:

  • Vepřové výpečky
  • 200 g listového sekaného špenátu, česnek, cibule, vajíčko
  • Případně další zelenina

Večeře:

  • Houbové “rizoto” z květáku

Ostatní:

11. den

Snídaně:

  • Quiche Lorraine bez krusty (4 porce): 4 velké cibule na půl kolečka, 100 g anglické slaniny na kostičky, opéct na pánvi, pak zalít 6 rozkvrdlanými vejci s kelímkem kysané smetany a 100 g strouhaného sýra.
  • Syrová zelenina, salát
  • Zelenina

Oběd:

  • Zeleninový salát
  • Uzený losos
  • 1-2 lžíce domácí majonézy

Večeře:

  • Gratinovaná brokolice a květák (zeleninu rozebereme na růžičky, zalijeme 100 ml smetany ke šlehání a pečeme asi 30-40 minut, až začnou růžičky zlátnout. Posypeme 100 g nivy a ještě krátce dopečeme)

Ostatní:

  • Uvědomujete si, že jste už 10 dní bez pečiva, nezdravých vysoce zpracovaných sacharidů a dalších nezdravých potravin?
  • Jak se cítíte? Možná už odezněly nějaké drobné zdravotní problémy, co vás dříve trápily, například nadýmání, pálení žáhy, reflux, vyrážka nebo ekzém…

12. den

Snídaně:

Oběd:

  • Lilkové mini pizzy: Lilek nakrájíme na centimetrová kolečka, osolíme a necháme krátce odstát, vypocené kapky vody otřeme. Rajčata nakrájíme na kolečka (vodorovně s plochou stolu, aby kolečka držela pohromadě), položíme na lilky a posypeme strouhaným sýrem. Zapečeme v troubě asi 20 minut.

Večeře:

  • Hranolky z celeru a mrkve – zeleninu nakrájíme na tenčí hranolky, rozprostřeme v jedné vrstvě a pokapeme olivovým olejem. Pečeme asi 30 minut, až je zelenina měkká a zlatavá.
  • Řízečky z vepřové panenky – panenku nakrájíme na centimetrové plátky, obalíme ve vajíčku a strouhaných mandlích smíchaných s parmazánem (zhruba 1:1). Klademe na pečící papír a pečeme zhruba 15 minut. (Zeleninou začneme, mezitím připravíme maso a do trouby přidáme na posledních 15 minut.)
Budete mít zájem:  Street food: Na ulici by měli vařit ti nejlepší

Ostatní:

  • Blížíme se ke konci startovních 14 dní. Máte odvahu zkusit vynechat jedno jídlo a mít jen dvě denně? Pokud to vyzkoušíte, nebojte se navýšit porce.

13. den

Snídaně:

  • Kelímek zakysané smetany
  • hrst semínek (slunečnice, chia, lněná, dýňová)

Oběd:

  • Ryba pečená v soli (například pražma)

Večeře:

  • Teplý dýňový salát – dýni nebo batát nakrájíme na malé kostičky a opečeme v troubě (cca 15 minut). Spolu s dýní opečeme i plátky slaniny. Obojí smícháme s natrhaným listovým salátem, troškou kysané smetany a podáváme s vejcem uvařeným na měkko (nebo dle libosti)

14. den

Snídaně:

  • Celerová pomazánka: Malý celer nastrouháme na jemno spolu se 100 g sýra. Přidáme lučinu a lžíci majonézy a ochutíme.
  • Podáváme na listovém salátu, paprice, okurce…

Oběd:

Večeře:

  • Špenátová palačinka – 2 vejce rozmixujeme s hrstí listového špenátu.
  • Naplníme směsí kuřecího masa, žampionů a cibule opečené na pánvi.
  • Podáváme se zeleninou

Gratuluji, 14 dní máte za sebou! Dejte mi vědět, jak se vám dařilo!

Smoothie: vitamínová bomba, která do jídelníčku patří!

Pít jedno smoothie za druhým rozhodně neznamená zdraví a třeba tolik chtěné ubývání kilogramů. Smoothie prostě není samospásné, ale může být skvělým oživením tvého stravování.

Co je smoothie a jak ho připravit?

Smoothie je mixovaný nápoj, jehož hlavní částí je ovoce nebo zelenina. Nebo klidně obojí.

Vybereš si svoje oblíbené ovoce, přidáš k němu vodu, v létě led, případně můžeš zkusit trochu bílého jogurtu nebo mléka, čímž docílíš jemnější konzistence a chuti.

A když si to můžeš dovolit vzhledem ke svým aktivitám, snese smoothie i trochu sladkých ingrediencí – třtinového cukru, medu nebo sirupu.

Při přípravě smoothie se nemusíš spokojit s jedním druhem ovoce nebo zeleniny. Namíchej si ho tak, jak uznáš za vhodné. Spojit můžeš třeba lesní plody, mrkev s jablkem nebo banán s jahodami.

K přípravě smoothie stačí mít smoothie maker nebo třeba jen obyčejný tyčový mixér (ten ale není ve většině případů stavěný na drcení ledu, tak pozor na to). Všechny ingredience dej do hluboké nádoby, rozmixuj a podávej ve své oblíbené skleničce.

Smoothie si můžeš namíchat, z čeho chceš!

Účinky a výhody smoothie: proč ho tolik milujeme?

Smoothie, to je především ovoce a zelenina, takže je logické, že je nabité vitamíny a minerály, které tělo jednoznačně uvítá – zvlášť pokud tvoje strava není ukázková a oboje ti chybí.

Navíc získáš i vlákninu, kterou naše strava taky moc často neoplývá. A kromě toho, že získáš zdravým způsobem energii, podpoříš i svou mysl.

Lepší soustředění na sebe nenechá dlouho čekat.

  • Co je vláknina, proč ji potřebujeme a kde ji najdeme? Poradíme!

Smoothie je nejen zdravé, ale samozřejmě i chuťově vynikající. Namícháš si ho, jak chceš, ingredience si přidáš podle svého uvážení. Právě proto, že je tak dobré, je ale taky hodně zrádné. Nenech se ukolébat pocitem, že ho můžeš pít denně po litrech, protože tak budeš zdravá nebo štíhlá.

Tenhle nápoj milují i sportovci. Něco na něm bude.

Smoothie, hlavně tedy to, v němž se vyskytuje ovoce, je plné cukru, a to i když ho nepřisladíš. Ovoce obsahuje fruktózu, která sice není tak pekelná jako třeba bílý cukr, ale když je jí moc, tělo tyhle přijaté cukry nevstřebá a uloží je „na později“ ve formě tukových zásob. Takže s ním opatrně. Jednou za dva tři dny je to super svačinka, ale nepřeháněj to.

Tipy na jednotlivé fáze dne: kdy se co hodí?

Právě proto, že je sice smoothie plné vitamínů, minerálů a vlákniny, ale také obsahuje dost cukru, zvlášť to ovocné, měla bys uvažovat nad tím, kdy během dne si jaké namícháš. Máme pro tebe konkrétní tipy. U spousty uvádíme led, ale pokud je venku zima až praští, samozřejmě ho do nápoje dávat nemusíš.

Smoothie k snídani

Snídaně se nemusíš bát. Tělo potřebuje ráno načerpat energii a první polovina dne je ideální pro čerpání složených i jednoduchých sacharidů (což je právě případ ovoce). Neváhej si umixovat ovocnou bombu, a to třeba i hodně sacharidovou. Nezapomeň k němu ale přidat nějakou bílkovinu – třeba tvaroh nebo bílý jogurt, abys neměla hned hlad.

Náš tip: banánové smoothie – banán, mléko, led + super je hořké kakao!

Smoothie na cestu do práce

U pozdějších jídel, jako třeba u dopolední svačiny nebo u jídla na cestu do práce, platí totéž co u snídaně, nemusíš ale tolik hledět na to, abys měla i bílkovinnou část jídla. Dopoledne se ještě nemusíš bát čerpat sacharidy.

Náš tip: jahodové smoothie – jahody, voda/mléko, led; kromě jahod můžeš zkusit i míchané lesní ovoce, jablko nebo hroznové víno

Smoothie si můžeš doma připravit a v lahvičce si ho odnést třeba do práce.

Smoothie na odpoledne

Tady už je potřeba dávat si víc pozor na cukry, které se k tobě v podobě smoothie hrnou. Perfektní je začínat kombinovat ovoce se zeleninou nebo zvolit ovoce, které v sobě nemá cukrů tolik.

Náš tip: pomerančové smoothie – šťáva z pomerančů, bílý jogurt, pro chuť můžeš přidat trošku medu (ale opatrně – je to cukr); špenátové smoothie s hruškou – špenátové listy, hruška, zázvor, citrónová šťáva

Smoothie na večer

Na ovocné smoothie už večer ani nemysli, není to úplně nejlepší zakončení dne. Přichází čas na zeleninu a všechny její možné variace. V zelenině jsou sice sacharidy, ale rozhodně ne v takové míře jako v ovoci.

Náš tip: okurkové smoothie – okurka, špenát, voda + malinko medu/šťáva z pomeranče

Smoothie pro děti: zdravá svačinka, kterou si drobečci zamilují

Smoothie je skvělé i pro děti, jenom musíš počítat s tím, že jim bude chutnat to, které je víc sladké – třeba banánové, jahodové, s přídavkem holandského kakaa nebo s kokosem a spíš s mlékem nebo bílým jogurtem než s vodou. Dobré jsou také ještě kombinace zeleniny a ovoce, jenom zeleninové pijí snad jen výjimky mezi malými rošťáky. I když by bylo samozřejmě prospěšné, kdyby ho děti pily častěji a rády.

Náš tip: banánovo-borůvkové smoothie s chia semínky – banán, hrst borůvek, mléko, chia semínka

Na smoothie si může pochutnat každý. I děti!

Jaké smoothie se hodí po cvičení?

Platí jednoduchá poučka: před cvičením se hodí jídlo se sacharidy, po cvičení už jen jejich minimum a spíše bílkoviny. Jakmile si tedy dáš do těla ve fitku nebo kdekoli jinde a jakkoli jinak, zvol nějaké smoothie s převahou zeleniny. Hlavní roli v něm může hrát okurka, špenát nebo brokolice.

Jaké smoothie se hodí při hubnutí?

Když mluvíme o hubnutí, myslíme tím jednoznačně hubnutí pomocí vyvážené stravy. A do té se smoothie hodí v jakékoli podobě, jen bys ho neměla pít denně. A když už si ho dáš, rozhodně by to mělo být v první polovině dne. K večeři se i při hubnutí hodí jenom zeleninové smoothie, ideálně třeba s cottage sýrem (zvlášť, míchat ho se zeleninou nemusíš).

Smoothie v prášku – je vhodné a chutné?

Smoothie v prášku samozřejmě existuje. Obvykle stačí smíchat ho s vodou.

Vždycky ale záleží na výrobci a na nutričních hodnotách, aby nebylo jenom nabité cukry, nedej bože těmi, které nechceš. Takže hodnoť kus od kusu.

Co se chuti týče, smoothie z prášku snad nikdy nemůže chutnat jako to, které si sama čerstvě připravíš doma. Vždycky má více či méně „chemickou pachuť“.

Historie smoothie je pestrá a sahá hluboko

Pojem smoothie se u nás objevuje posledních několik let, ale rozhodně to není výdobytek moderní doby a společnosti. Počátek smoothie sahá do 1. pol. 20. století.

Rozmohly se ledničky a potom i mixéry. A lidé začali míchat nápoje. V 60. letech podpořilo rozvoj smoothie hnutí hippies.

Ovocné smoothie i mléčné koktejly z ovoce propagoval později dokonce i Arnold Schwarzenegger!

V roce 1970 se o smoothie a vůbec míchané nápoje začal zajímat Steven Kuhnau, mladík, který takové nápoje miloval, ale nesnášel laktózu, a tak začal vymýšlet nápoje pouze z ovoce a ovocné šťávy, vody nebo ledu. Jeho výtvory chutnaly všem jeho přátelům, takže si Kuhnau otevřel vlastní krámek Smoothie King, v němž tyto nápoje míchal a prodával.

Smoothie přišlo ke svému názvu úplně náhodou. V době, kdy Kuhnau míchal svoje nápoje, se jako smoothie (hladký) označovala spousta věcí – třeba spodní prádlo nebo míče. On tak začal říkat i tomuto druhu pití a to se ujalo.

Jaké je tvé oblíbené smoothie? Poděl se s námi a ostatními kočkami o recept v diskuzi pod článkem!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector