Mozkem proti žaludku. Soutěže jedlíků vyhrávají hubeňouři

Ale aby tam vůbec mohl soutěžit, musí nejdřív vyhrát některý z kvalifikačních závodů, které se v následujících týdnech budou konat po celých Spojených státech.

„Vyrážím na cesty,“ říká Ed Jarvis. „Pojedu do Las Vegas, Phoenixu a dalších měst a budu se snažit někde vyhrát. Dřív na těchhle místních závodech stačilo na vítězství sníst (během dvanáctiminutového limitu) dvanáct až třináct párků, ale teď jich člověk do sebe musí nacpat šestnáct až osmnáct. Konkurence je rok od roku tvrdší.“

To ovšem platí nejen pro párky v rohlíku. Jakmile dojde na soutěže v jídle, je apetit Američanů a Ameriky bezedný. V Louisianě se pojídají o závod raci, v Kalifornii artyčoky, ve Washingtonu malé rybky, žebírka v Texasu, ústřice v Connecticutu, hamburgery v New Jersey, kuřecí křidýlka v Ohiu, tvaroh ve Wisconsinu, lívance v Pennsylvánii a v New Yorku macesy.

Pravidla jsou různá. V Chicagu nesmějí pojídači gyrosu používat ruce a v louisianském Rayne, kde se soupeří v konzumaci žabích stehýnek, se bere ohled i na dobré způsoby při stolování. Jediné pravidlo je všude stejné – co se sní, musí zůstat v žaludku, jinak: sbohem, soutěži.

Soupeření v jídle, které bylo dlouho pouhým zpestřením pikniků a charitativních akcí, nyní zažívá zlaté časy.

„Peprných slavností“ v texaském Laredu se nedávno zúčastnilo dvacet tisíc návštěvníků a stejný počet lidí nadšeně povzbuzoval účastníky lednové soutěže v pojídání kuřecích křidýlek v Philadelphii, která původně začínala jako recese místní rozhlasové stanice a nyní bez problémů plní basketbalový stadión.

Lasvegasští sázkaři už začali vypisovat tipy na nejvýznamnější soutěže a zpravodajství z Coney Islandu chystají sdělovací prostředky z celého světa. Nedávná vítězství „hubeňourů“ z Japonska nad baculatými domácími závodníky vyvolala nemalou vlnu rozhořčení i otázky, „kam to s velkými postavami domácí konzumace spěje“.

Jak je vlastně možné, že Spojené státy, tak posedlé dietami a hubnutím, jsou fascinovány s prominutím veřejně předváděnými žranicemi? „Jsme nejtlustší země s největší nadváhou obyvatel na světě,“ říká Eric Schlosser, autor knihy „Národ rychlého občerstvení“. „Je tedy logické, že nám vyhovují soutěže, ve kterých se lidé předhánějí, kdo do sebe nacpe nejvíc.“

Ti, kdo okusili vítězství v podobné soutěži, tvrdí, že za to stojí i hodně nepříjemný pocit v žaludku a jeho přilehlých oblastech, jenž po soutěži nevyhnutelně následuje. Ed Jarvis mezi ně rozhodně patří a přípravu na soutěže bere velmi důsledně.

Zlehka trénuje na macesových soutěžích, během pěti minut je schopen spořádat velkou pizzu a během zahřívacích sedánek s přáteli si dává víc než dvoukilové stejky. Na videozáznamech studuje průběh jednotlivých soutěží, udržuje si kondici návštěvou bufetů a – když je nejhůř – učí se zvládat návaly zvracení.

Přitom na konci všeho snažení na soutěžící obvykle nečeká žádná finanční odměna – jenom sláva. „Chci se prostě předvést,“ říká 35letý Jarvis. „Užít si svých patnáct minut v záři reflektorů.

Lidi si můžou myslet, že je to pěkná pitomost, ale aspoň si nenechávám každý víkend vytlouct mozek z hlavy jako profesionální hráči amerického fotbalu.

Jsem prostě chlápek, co chce sníst co nejvíc párků v rohlíku.“

Čaje na zklidnění zažívání

Chladná zimní rána a večery, to jsou ty pravé chvíle pro šálek horkého čaje, který zahřeje a pohladí na duši. Ale umí i jiné zázraky.

Třeba když si pochutnáváte na vánočních dobrotách, jste po vydatné štědrovečerní večeři, ukusujete vánoční štolu, nebo čokoládové figurky, připijete si sklenkou vína či piva a po tom všem se vám udělá špatně.

Naše trávení nemusí být na těžší zimní jídla a takový příjem zvyklé a občas nám ty dobroty prostě nesednou a dostaví se nepříjemné stavy, které asi každý z nás minimálně jednou zažil.

 Co potom dělat? V tu chvíli může čaj přijít právě vhod. 

Takový jednoduchý tip, jako je čaj, totiž může snadno pomoct od žaludečních potíží nebo přinejmenším od pálení žáhy. Zkuste proto příště nesahat hned pro léky na zklidnění žaludku, které není vhodné používat často, ale raději si uvařte konvičku dobrého čaje. 

Nechte ho dostatečně vylouhovat a zchladnout na příjemnou pitelnou teplotu, usrkávejte ho po malých doušcích. Uvidíte, že vám za chvíli slehne a udělá se vám lépe. Bez chemie a čistě přírodní cestou, která nijak neškodí. 

Zkuste mátový. Máta je skvělá bylinka nejen na domácí limonády a zdobení dezertů, ale i na přípravu čaje. Mátový čaj umí zklidnit žaludek po těžkém jídle, dokonce ulevuje i těhotným při ranních nevolnostech.

Aromatická chuť i vůně mátového čaje pomáhá zklidnit mysl a zbavit se stresu. V chladném období je pak mátový čaj vhodný na různé dýchací potíže a kašel nebo na zmírnění nachlazení a chřipky.

Dopřávejte si mátový čaj častěji i preventivně na posílení imunity a proti různým infekcím.

Nebo si uvařte konvičku uklidňujícího heřmánkového čaje. Má krásnou bylinkovou vůni, příjemnou chuť a spoustu pozitivních účinků. Jde o bylinkový čaj, který si můžete dopřávat pravidelně i večer před spaním. Pomáhá uklidnit podrážděný žaludek, zlepšuje spánek, odbourává stres a dokonce bojuje proti chřipce, protože posiluje váš imunitní systém.

Což se zrovna v tomto období hodí. Díky své relaxační schopnosti uvolňovat svaly je super volbou i při menstruačních bolestech. V létě je skvělým pomocníkem proti otékání nohou. Čajové sáčky po vylouhování nevyhazujte, můžou se hodit. Umí zklidnit podráždění kůže např. po popálení, kousnutí hmyzem nebo při různých vyrážkách a ekzémech. Vyzkoušejte ho.

Pokud vám nevadí aroma zázvoru a nepřitěžuje vám, vyzkoušejte i náš čistící bylinkový čaj. Kromě zázvoru, obsahuje směs máty, pampelišky, břízy, rozmarýnu, kopřivy, ale také fenyklu. Fenykl je sice znám více jako koření, ale má i blahodárné účinky připravený ve formě čaje. Pomáhá bojovat např.

s nadýmáním a uvolňuje od nepříjemných křečí v břiše. Díky svým antibakteriálním a protizánětlivým účinkům posiluje imunitní systém. Podporuje činnost ledvin, eliminuje zadržování vody, proto je vhodný při detoxu a snižování váhy.

A pokud budete mít po některém pokrmu pocit zápachu z úst, určitě si nalijte šálek tohoto čaje. Pomůže vám.

Budete mít zájem:  Poznáte klíšťovou encefalitidu od lymeské borreliózy?

Podzim je tu: Váš žaludek to pozná | Žena.cz

JAK VZNIKNE ŽALUDEČNÍ VŘED?

Aby se přijatá potrava natrávila, je k tomu zapotřebí agresivní kyselina chlorovodíková, která se v žaludku tvoří. Žaludek sám je proti jejímu působení chráněn silnou žaludeční výstelkou.

Pokud dojde k jejímu narušení, kyselina začne nerušeně hodovat na daleko méně odolných vrstvách tkání pod výstelkou. Vředy nemusí postihovat jen žaludek, ale i dvanácterník.

Z jídla, z nervů, nebo z infekce? Zánět žaludku může mít víc příčin, ale jedno víte jistě: nejdřív je vám jen „divně“. A pak příšerně zle.

Zpravidla se rozlišuje zánět žaludku – gastritis – akutní, jež je charakterizovaná krátkým průběhem s výraznými a typickými příznaky, a gastritis chronická, což je vleklé onemocnění s mnohými, často neurčitými potížemi, které mohou souviset i s alergiemi.

Ke zhoršení stavu dochází kromě jara zejména v nadcházejících podzimních měsících.

Objev na „nobelovku“

Zánět žaludku se však zvolna přesunul z kategorie  „civilizačních“ chorob mezi infekční nemoci a místo operace se doporučují antibiotika.

V  roce 1983 Australané J. Warren a B. Marshall totiž objevili,  že gastritida je v současné době nejčastěji vyvolána bakterií Helicobacterus. Až v roce 2005 za svůj objev získali Nobelovu cenú.

Nákaza Helicobacteru je nejrozšířenější infekcí na světě. Odhaduje se, že v rozvojových zemích ji má v žaludku až 90 % obyvatelstva, neboť se šíří infikovanými potravinami a vodou, a v průmyslově rozvinutých zemích více než 50 % obyvatelstva.

Pohled do žaludku

Chronickou gastritidu nelze poznat z běžného vyšetření. Je třeba provést gastroskopii a biopsii žaludku, kdy se zároveň vyloučí možnost nádorového onemocnění.

Pomocí endoskopického vyšetření žaludku je možné odebrat vzorek tkáně  Z něj se provádí i speciální test, který nepřímo prokazuje přítomnost bakterie. Bakterie se dají najít také přímo pod mikroskopem.

Nepřehnali jste to?

Nejběžnější forma akutní gastritidy vzniká po požití neobvyklé potravy – ať už podle  množství, nebo podle kvality (příliš mnoho jídla nebo jídlo příliš pálivé, tučné, připálené apod.).

Stejně působí přehnané požití alkoholu, dráždivých léků (salicyláty, digitalis, některá antibiotika) a často také hub. Pokud se dostaví i střevní potíže, může se jednat o infekční původ nebo otravu.

Akutní gastritis se projevuje náběhem ke zvracení, říháním, tlakem a bolestivost v nadbřišku. Souvisejícími příznaky je také, bledost,  páchnoucí dech, povleklý jazyk a pocení, často se zimnicí.

Ať si odpočine

Léčba akutního zánětu žaludku spočívá v dietě, aby si namáhaný žaludek stačil odpočinout.

První den se nemá jíst vůbec, důležité jsou zato tekutiny  – nejlepší je nesladký čaj nebo odvar z heřmánku. Nejvhodnější  je konzumovat je v malých dávkách, třeba jen po lžičkách.  Úplně prázdný však žaludek také nemá být, nemluvě  o hrozící dehydratci

Další den už je možné jíst polévku -třeba z rýže, krup nebo vloček, doplněnou o suchar či housku, raději však opět bez kůrky.

Třetí den už pacient může konzumovat bramborovou kaši, rýži či nákyp, postupně se přidává dušené libové maso. Na normální stravu lze přejít do týdne.

Vyždímejte zelí

Na bolavý žaludek se vyplatí vyzkoušet místo prášků léčivé prostředky z přírody. Novinkou je využití  brusinek, ale naše babičky si v kuchyni ordinovaly zelí anebo lněná semínka v kombinaci s řebříčkem a heřmánkem.

Těm, kdo trpí gastritidou kvůli zvýšené kyselosti žaludku, prospěje léčivá směs ze lněných semínek, řebříčku a heřmánkových květů. Od každého vezměte po jedné čajové lžičce a směs zalijte vařící vodou. Po 20 minutách  přeceďte a pětkrát denně si dejte vždy asi po půl sklence.

Na křeče, způsobené sníženou kyselostí, vymačkejte šťávu z jedné středně velké hlávky zelí a vypijte polovinu skleničky třikrát denně, vždy asi hodinu před jídlem. Šťáva musí být vlažná.

Opatrně s medem

Na gastritidu se doporučuje také užívat med. Denní dávka však nesmí převýšit 150 gramů. Med musí být rozpuštěný v teplé vodě  a musí se spolknout jednu až dvě hodiny před jídlem.

Tento způsob užívání se doporučuje při zvýšeném vylučování žaludeční kyseliny, tedy překyselení žaludku. Tak se rychle vstřebává, snižuje kyselost a sekreci pepsinu, takže nedráždí žaludek.

POZOR! Užívá-li se med až těsně před jídlem, kyselost žaludeční šťávy naopak zvyšuje. Stejně tomu je tehdy, kdy je med rozpuštěný ve studené vodě.

Kam se obrátit?

Mnoho dalších zajímavých a důležitých informací o zdraví naleznete na stránkách Zdraví jako vášeň. Jde o internetový projekt Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra České republiky (ZP MV ČR), druhé největší veřejné pojišťovny na území ČR.

ZP MV ČR má za sebou již 17 let úspěšné činnosti a je otevřena všem věkovým, sociálním a profesním skupinám obyvatelstva. Jejích služeb v současné době využívá téměř 1 130 000 klientů, kteří pochopili, že zdraví je nejcennější hodnotou lidského života.

  • Jaké jsou výhody ZP MV ČR:
  • * přispívá na některá vyšetření a očkování nad rámec veřejného zdravotního pojištění
  • * přináší široké spektrum slev a výhod
  • * vytvořila unikátní službu KARTA ŽIVOTA, se kterou se vám dostane ještě rychlejšího a cíleného zásahu lékařů záchranné služby
  • * poskytuje nejjednodušší administrativu pro OSVČ
  • * poskytuje bezkonkurenčně výhodné cestovní pojištění
  • * přináší zajímavé preventivní programy na rok 2011

Více informací naleznete na www.zdravijakovasen.cz/, kde v současné době probíhá pro pojištěnce soutěž o auto. Pokud si zřídíte Kartu života, můžete vyhrát rovnou dva vozy Suzuki SX4. Více o této soutěži najdete ZDE.  Soutěžit můžete už jenom do konce září!

Budete mít zájem:  Tenhle kartáček je k ničemu. Vyberte si správně

Vstoupit do galerie | 9 Jak snížit vysoký krevní tlak?
Vstoupit do galerie | 12 Fobie: Čeho se lidé nejvíc bojí?
  Video Mohlo by Vás také zajímat: Rozváží zdarma jídlo samoživitelkám i seniorům: Jsem Ježíškem každý den, říká Vránová | Video: Daniela Drtinová

Bolest žaludku | Křeče žaludku – příčiny a léčba

Nevyhne se jim skoro nikdo – křeče žaludku a střev potrápí alespoň jednou za život téměř každého. Ať už je vyvolá stres, nesprávná strava nebo onemocnění – příčiny bolesti žaludku nebo žaludečně-střevních křečí mohou být velmi různorodé. Často za ně může funkční porucha trávicího traktu. Zjistěte, jak symptomy vznikají a jaká opatření a léky vám mohou na křeče pomoci.

Příčin bolesti žaludku nebo žaludečně-střevních křečí bývá několik.

Jen co se do žaludku otevřeným jícnovým svěračem (prstencovitý sval při vstupu do žaludku) dostane trávenina, svaly žaludku začnou provádět pohyby připomínající vlnění a hnětení, aby potravu smíchaly.

V žaludku setrvává potrava, kterou člověk předtím rozkousal v ústech, kde se smíchala se slinami a některými trávicími enzymy nanejvýš 5 hodin.

Pak, připravená na vstřebávání, se posunuje do další části trávicího systému – do střeva.

Ve střevě se trávenina hned na začátku tenkého střeva smísí s trávicími šťávami ze slinivky a žlučníku. To proto, aby trávenina byla dobře využitelná a živiny se tak mohly dobře a v co největším množství vstřebat.

Tomu je přizpůsobená i střevní sliznice – má velké množství záhybů, a tak značně zvětšuje povrch pro vstřebávání. Dokáže vstřebat do krve velmi mnoho složek živin, které je tělo schopno využít.

V tlustém střevě se pak trávenina zbaví zbývající tekutiny a zůstávají odpadní látky, které už tělo nedokáže využít.

Když se naruší rovnováha tohoto komplexního systému, může vzniknout bolest žaludku nebo křeče.

Kromě bolesti žaludku a křečí se mohou zároveň vyskytnout i následující gastrointestinální symptomy:

  • pocit tlaku v žaludku
  • říhání
  • pocit plnosti
  • nadýmání
  • bolest břicha

Postižená osoba se těchto symptomů často nedokáže zbavit – zejména pokud se vyskytují častěji. Začnou ji obtěžovat v každodenním životě, člověk je pak nervózní a má strach i z případných nových obtíží.

Jak jsme již zmínili, stojí za nimi dva mechanismy – narušená motilita nebo přecitlivělé nervy, které mohou být zodpovědné za vznik symptomů v zažívacím traktu. Tyto poruchy patří mezi tzv.

funkční poruchy gastrointestinálního traktu, při kterých není možné diagnostikovat žádnou organickou příčinu.

Funkční gastrointestinální poruchy se často vyznačují příznaky jako jsou předčasná sytost, pocit plnosti, nafouklé břicho či bolest či křeče břicha.

Pokud jsou například nervy přecitlivělé na podráždění, člověk vnímá přirozené tělesné procesy jako pohyb nebo plnění žaludku a střev jako příliš intenzivní a dochází k přenosu signálů do mozku prostřednictvím senzorických receptorů a nervů. Mozek tyto signály přijme, zpracuje a pacient je vnímá jako bolest žaludku v horní části břicha nebo střevní křeče kolem pupku.

I narušená motilita, kdy jsou svaly v trávicím systému příliš ochablé nebo napnuté, může vést k bolesti břicha. Když dojde k dalšímu protažení již výrazně napnutých svalů, například v důsledku jídla, může to vést k podráždění receptorů bolesti.

Nadměrná tvorba žaludečních kyselin či dokonce přecitlivělost na ně může navíc vést k nerovnováze na sliznice žaludku. Toto podráždění má za následek pociťování bolesti.

Silnou bolest žaludku mohou způsobovat i některá onemocnění. Při gastritidě (zánětu žaludku) je například narušena sliznice žaludku.

Žaludeční kyselina může působit přímo na buňky sliznice žaludku, poškozovat je a tím, kromě bolesti žaludku, může vyvolat i další nepříjemné stavy, např. žaludeční nevolnost a zvracení.

Příčinou gastritidy mohou být bakterie, léky nebo dokonce i nepřiměřené reakce našeho imunitního systému.

Za gastrointestinální křeče mohou být navíc zodpovědné také následující příčiny:

  • infekce gastrointestinálního traktu
  • nadýmání
  • reflux 
  • žaludeční vředy
  • a další onemocnění 

Pokud si nejste jisti původem těchto symptomů nebo máte podezření na nějaké onemocnění, je na místě vyhledat pomoc lékaře. Gastrointestinální potíže není snadné vysvětlit, protože při nich sehrává roli množství faktorů. Lékař se vás zeptá na obtíže a nemoci, kterými trpíte, na příznaky a na další potřebné věci.

Důležitou roli při hledání důvodu potíží hrají i známé spouštěče, trvání, typ a lokalizace bolesti, jakož i další, někdy možná zdánlivě nesouvisející příznaky. Lékař se vás zeptá na životní styl, stravovací návyky, stolici, močení a případné změny hmotnosti. Při určování diagnózy mu pomůže i palpační vyšetření (vyšetření hmatem), monitorování zvuků žaludku a ultrazvuk.

Někdy je nutné i vyšetření krve nebo gastroskopie či kolonoskopie.

Děti trpí bolestí břicha relativně často. Ustrašení rodiče se ptají sami sebe, co by mohlo být příčinou obtíží – mastné jídlo k večeři? Viróza zažívacího traktu? Nebo jde jen o strach ze školy? Abyste vyloučili tělesnou příčinu, vždy byste se měli poradit s lékařem – zejména pokud bolest přetrvává nebo se často vrací.

Především malé děti bolest často nedokážou správně lokalizovat, což znamená, že postiženy mohou být i jiné části těla. Když si však neustále stěžují na bolest břicha, často jde o důsledek stresu (např. ze školy).

Stres může narušit pohyby (motilitu) žaludku a vyvolat přecitlivělost gastrointestinálního traktu a problémy jako žaludeční nevolnost, křeče v žaludku a břiše a nadýmání.

Kromě bolesti břicha mohou být se stresem spojené i další symptomy, například:

  • nespavost
  • poruchy příjmu potravy
  • změny chování (agresivita nebo uzavřenost)
  • snížená schopnost soustředit se
  • bolesti hlavy

Pokud je důvodem bolesti žaludku u dětí stres, existují opatření, jak mu předcházet a bojovat s ním. Zkuste:

  • Aktivně poslouchat a ptát se na to, co dítě trápí a čeho se bojí, a následně mu nabídněte řešení. 
  • Pomoci dítěti se ve volném čase uvolnit – pomocí vybraných činností/zálib, které mají zábavný charakter, a zároveň zajistit, aby mělo dost času na hru a kamarády.
Budete mít zájem:  Rizika a pozitiva syrové stravy

Pokud si nejste jisti, jaká je příčina symptomů poruch zažívání u vašeho dítěte, nebo máte podezření na nějaké onemocnění, vždy vyhledejte pomoc lékaře.

Obecně platí, že cvičení a rozumná sportovní aktivita během dne podporuje rovnováhu a harmonii zažívání. Někteří lidé však udávají bolest žaludku po tělesné námaze, například po běhu.

Vědci dlouho zkoumali spojení mezi sportováním a obtížemi gastrointestinálního traktu, ale ještě není dostatek studií. Jedním z vysvětlení je, že bolest žaludku způsobuje zvýšený tlak v jícnovém svěrači bezprostředně po tělesné námaze.

Někteří lidé jej vnímají jako bolest. Tlak se však do hodiny po cvičení vrátí do normálu.

Náročná tělesná aktivita může ovlivňovat i motilitu a vyprazdňování žaludku. Některé studie se zabývají otázkou, zda velmi intenzivní cvičení nebrání vyprazdňování žaludku. Velkou námahu obvykle doprovází dehydratace a zvýšená tělesná teplota.

Někteří sportovci, kteří se připravují na soutěže, konzumují hodně sacharidů a při sportu mohou mít plnější žaludek. Také mohou zažívat vyšší emocionální stres spojený s uvolňováním hormonů. To všechno jsou dodatečné faktory, které mohou omezovat vyprazdňování žaludku a vést k příslušným obtížím.

Mnozí lidé si žaludeční a střevní potíže ještě zhoršují nesprávnými stravovacími návyky nebo výživou. Když gastrointestinální trakt není schopen optimálně fungovat, je důležité mu pomoci správnými potravinami, které by měly být lehce stravitelné a šetrné.

Jsou to potraviny s obsahem vlákniny a dobrých tuků, například:

  • libové maso (například drůbeží)
  • jemné sýry
  • rostlinné tuky
  • ovoce a zelenina, například:
  • jablka
  • banány
  • hrušky 
  • fenykl
  • mrkev 
  • dobře snášeny jsou i cukety

Stejně jako správný výběr jídla je důležitá i jeho správná příprava. Nejvhodnější je šetrné vaření a příprava na páře. V jídlu by tak mělo navíc měl zůstat vyšší obsah kvalitních živin.

Na jídlo byste měli mít vždy dostatek času. Aby nedošlo k velké zátěži žaludku, raději snězte během dne několik malých porcí.

A co je nejdůležitější – naslouchejte svému tělu – sami pak lépe zjistíte, které jídlo či potravina vám nesedne a bude lepší ji z jídelníčku vyřadit.

Abyste zmírnili bolest žaludku a jiné gastrointestinální potíže po jídle, musíte se blíže zaměřit na své stravovací návyky.

Pro léčbu bolesti břicha v důsledku funkčních gastrointestinálních poruch, které vyvolávají externí faktory a nezpůsobuje je žádné organické onemocnění, můžete udělat hodně. Následující řešení prokazatelně účinkují v případech, kdy vaše potíže vyvolává výživa nebo stres. Pomohou zmírnit symptomy a usnadnit každodenní život.

Vyhýbejte se stresu a do každodenního života zařaďte chvilky na uvolnění, např. bylinkové lázně s levandulí nebo termofor, uvolníte se také během krátkých, pomalých procházek. Když žaludek začne protestovat, uklidní ho i masáž – oblast žaludku si dlaní několik minut masírujte ve směru hodinových ručiček. Uvolní se tím nahromaděný vzduch a stimuluje trávení.

Snažte se zůstat aktivní – dostatek přiměřeného cvičení je důležitý faktor v boji s gastrointestinálními symptomy – lehký běh, plavání nebo cyklistika dokážou vrátit trávení do pohody a jsou dobré i proti zácpě. Obecně se doporučují dva tréninky týdně.

Jak jsme již zmínili, důležitá je i správná výživa – snažte se vyhýbat velmi mastným, kořeněným, příliš sladkým nebo velmi slaným jídlům a konkrétním potravinám, které vám způsobují problémy. Denně vypijte přibližně dva litry tekutin, například čisté vody (neperlivé). Čaje z máty, kmínu, fenyklu, anýzu a heřmánku mají na trávení také dobrý vliv.

Léčivé rostliny jsou obecně dobrým způsobem, jak zharmonizovat zažívání. Iberogast je lék, který obsahuje 9 bylin.

Díky své jedinečné kombinaci extraktů z léčivých rostlin může současně účinkovat na několik částí trávicího systému najednou (umí řešit několik příznaků) a díky tomu mírní různé obtíže spojené s funkčními gastrointestinálními poruchami, jako např. pocit plnosti, nadýmání, bolest a křeče v břiše.

Postup při léčbě bolesti žaludku a křečí záleží především na zjištěné příčině potíží. Proto je potřeba důkladné vyšetření. Lékař se během něj ptá na typ a lokalizaci bolesti, na životní návyky a zároveň pacienta vyšetří. Při křečích žaludku však spouštěč není často známý a většinou nebývá zodpovědný jen jeden faktor.

Co pomáhá proti bolesti žaludku? Na rychlé zlepšení příznaků spojených s funkčními gastrointestinálními poruchami jsou zvláště vhodné léky, které působí na různé symptomy současně a zmírňují je – například Iberogast. Koncentrovaná síla přírody nám nabízí svou sílu účinných léčivých rostlin. Iberogast dokáže ulevit od mnoha žaludečních a střevních symptomů, protože současně působí na několik mechanismů/příčin symptomů.

Kromě bolesti žaludku lze pomocí přípravku Iberogast přírodní cestou léčit i další problémy trávicího traktu. Může se podávat také dětem starším 6 let.

Iberogast obsahuje kombinaci následujících léčivých rostlin:

  • Iberis amara (iberka hořká)
  • Kořen anděliky lékařské
  • Plody kmínu
  • Květy heřmánku
  • Plody ostropestřce mariánského
  • Listy meduňky
  • Vlaštovičník
  • Listy máty peprné
  • Kořen lékořice

Pacienti, kteří hledají pomoc na bolest žaludku, se proto mohou plně spolehnout na účinnost přípravku Iberogast – pomáhá normalizovat činnost svalů gastrointestinálního traktu, snižuje přecitlivělost žaludečních nervů, a proto ulevuje od bolesti žaludku, také působí protizánětlivě.

Poruchy gastrointestinálního traktu jsou obvykle spojené s mnoha nepříjemnými projevy, které často komplikují přirozený každodenní život. Naštěstí je tu Iberogast: kombinace devíti bylin, který léčí základní příčiny i nepříjemné příznaky zažívacích potíží.

Vše o přípravku Iberogast

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *