Med – jaká pozitiva nám jeho konzumace přináší?

Zázvor bývá nazýván všelékem. Jeho léčivé účinky oceníte nejen při nachlazení a zažívacích potížích. Se zázvorem bychom to ale neměli přehánět! Lze se jím totiž snadno předávkovat. Jaké jsou léčivé účinky zázvoru? Kdy se mu raději vyhnout? Jak z něj připravit léčivý čaj?

Med – jaká pozitiva nám jeho konzumace přináší?Závor – koření s výraznou a příjemnou vůní a chutí. Pozor ale na předávkování. Příliš mnoho zázvoru vám může podráždit žaludek. Foto Pixabay.org

Zázvor je původem exotická rostlina (Čína, Indie), která je ale v Evropě známá po staletí. Používali ho Řekové i Římané, zdomácněl ve středověké evropské kuchyni, postupně se však jeho obliba zčásti utlumila.

Renesanci zažívá zázvor díky zájmu o tradiční léčitelství a orientální pokrmy, kam zázvor neodmyslitelně patří.

Výrazná chuť zázvoru i jeho aroma přináší do přípravy jídel vítanou změnu, a tak dnes na zázvor narazíte doslova na každém rohu.

Největší pozornosti se těší zázvorové nápoje (čaje, limonády či pivo) a pokrmy s čerstvým zázvorem nebo zázvorem ve formě koření. Zázvor najdete běžně v nabídce supermarketů i obchodů se zdravou výživou.

Zázvor je dostupný také v lékárnách jako potravinový doplněk (sirupy, kapsle apod.), ale tady mají větší popularitu např. hlíva, rakytník či echinacea, což jsou léčivé rostliny bez rizikových projevů.

Opatrnost při užívání zázvoru je nutná a vyplývá z toho, že zázvor se nesmí užívat ve větším množství a není vhodný pro každého.

Zázvor obecný: Bylina se zázračnými oddenky

Zázvor obecný je trvalka, která se pěstuje kvůli ztlustlým rozvětveným oddenkům výrazné chuti i vůně.

Ve složení hrají nezastupitelnou roli především terpeny (aromatické látky organického původu) – zingiberen jako součást silic zázvoru dodává typickou vůni, gingerol má na svědomí ostrou a výraznou chuť.

Při vaření se gingerol přeměňuje na zingeron, což je aromatická látka využívaná hojně v potravinářství a při výrobě parfémů. Celkově obsahuje zázvor stovky látek, podstatné je, že některé z nich (např. zmíněný gingerol) mají prokazatelně pozitivní vliv na zdraví.

Gingerol je aktivní složkou zázvoru, která předurčuje chuťové vlastnosti zejména čerstvého zázvoru, ale má také terapeutické účinky při různých zdravotních potížích. Chemickým složením se řadí mezi organické sloučeniny (fenoly, ketony a alkoholy) a nejbližší složení mají kapsaicin či piperin, což jsou látky dodávající pikantnost chilli, resp. pepři. Běžně má gingerol podobu žlutého oleje. Mezi léčivé účinky gingerolu patří zmírnění nevolností různého druhu, např. při cestování, v těhotenství či při migréně. Gingerol se pro své působení na tělesnou teplotu používá k navození hypotermie u potkanů (tzv. hibernace). Gingerol je rovněž podroben vědeckému zkoumání s ohledem na pozitivní ovlivnění nádorových onemocnění (např. rakovina střeva, prsní tkáně, vaječníků nebo slinivky břišní). Zdroj: Wikipedia.org

V současnosti se zázvor v divoké přírodě prakticky nevyskytuje. Uměle je pěstován především v tropických oblastech, odkud pochází, ale rozšířil se i do domácností po celém světě. Zázvor můžete tedy vypěstovat i v českých podmínkách.

Pokud poskytnete rostlině přiměřenou vlhkost a dostatek slunečního světla, dočkáte se „úrody“ a část oddenku můžete spotřebovat. Zázvorovník je ale rostlina, které musíte věnovat poměrně velkou pozornost, a i přes veškerou péči vykvete jen vzácně a oddenky většinou nedosahují velikosti běžné pro tropické oblasti.

Cenné informace nejen o pěstování zázvoru naleznete například na těchto stránkách o zázvoru.

Zázvor: Sušený, čerstvý nebo kandovaný?

Zázvor se používá nejčastěji jako koření, tzn. sušený.

Ať už jde o jednodruhové koření vhodné do slaných i sladkých jídel či kořenící směsi (například kari), kam se zázvor přidává, vždycky zázvor kromě aromatu a výrazné chuti dodává pokrmům něco navíc – pozitivně totiž ovlivňuje proces zažívání. Zázvor stimuluje tvorbu trávicích šťáv, a tak dokáže potlačit nepříjemné stavy, jako jsou pálení žáhy, nadýmání či plynatost.

Med – jaká pozitiva nám jeho konzumace přináší?Zázvor je lékem na řadu potíží, užívat bychom ho ale měli s rozumem

V posledních letech si oblibu získávají i jiné formy než sušený zázvor – čerstvý zázvor či zázvor nakládaný. Čerstvý zázvor můžete kromě mnohostranného využití při vaření a pečení užívat jako „lék“. Strouhaný nebo krájený na plátky např.

slouží k přípravě čaje (nachlazení, zažívací potíže). Kousky čerstvého zázvoru je rovněž možné rozžvýkat při bolestech v krku. Zázvor lze nakládat do medu, cukru (kandování) i etanolu (extrakt).

Zázvor se tak stává součástí nejrůznějších pochutin (bonbónů, lízátek či žvýkaček), ale také lihových nápojů a potravinových doplňků.

Kdy se zázvoru raději vyhnout?

Zázvoru se připisuje řada léčivých a zdraví prospěšných účinků. Ruku v ruce se superlativy se také objevují upozornění na uvážené užívání zázvoru, která vyplývají z možného předávkování či nevhodné kombinace s jinými léčivy.

Podle řady odborníků není dětem do dvou let zázvor určen vůbec. Vyhnout by se mu měli i jedinci s dlouhodobým onemocněním, jako jsou např. diabetici. Tak jako i u jiných léčivých rostlin platí, že je lze užívat jen s mírou, zázvoru se to týká dvojnásob.

V sušené formě byste neměli denně přesáhnout dávku 1 gram, čerstvého zázvoru si můžete dopřát maximálně 4 gramy.

Doporučené dávky zázvoru
Dospělí

  • Obecně by neměla denní dávka čerstvého zázvoru překročit 4 gramy (při dávce 5 gramů jsou popisovány některé nežádoucí účinky jako nevolnost, průjem a srdeční poruchy).
  • Při nevolnostech denně 2 – 4 gramy čerstvého oddenku (0,25 – 1 gram sušeného zázvoru), záleží na intenzitě potíží.
  • V těhotenství 4krát denně 250 mg (kapsle).
  • Zázvorový čaj porcovaný lze připravit několikrát denně (2 – 3krát), do odvaru z čerstvého zázvoru je doporučeno množství do 4 gramů na litr čaje (dle individuální snášenlivosti).

Děti

  • Do dvou let není vhodné zázvor užívat.
  • U dětí starších dvou let odpovídají dávky zázvoru přibližně třetině dávkování u dospělých (s ohledem na hmotnost).

Kdy zázvor léčí? Prokazatelně zázvor pomáhá při nevolnostech (např. v těhotenství, při cestování), nemocech z nachlazení či zažívacích potížích.

Často je také uváděno, že zázvor aktivuje oběhový systém a snižuje hladinu cholesterolu, a tím chrání lidský organismus před civilizačními chorobami. Objevují se i vědecké studie, které se zabývají vlivem zázvoru na nevolnosti při chemoterapii, či přímo prevencí některých druhů rakoviny.

Pozornost vzbudila schopnost zázvoru odbourávat tuk, a tak se stal zázvor součástí potravinových doplňků určených k hubnutí. V neposlední řadě se užívá zázvor při léčbě impotence.

Zázvor jako součást pokrmů a nápojů

Zázvor má citrusovou vůni a nezaměnitelnou pikantní chuť. Používá se do sladkých i slaných jídel a při tepelné úpravě se jeho chuť zjemňuje. Nezastupitelný je v asijské kuchyni (u nás především kuchyně čínská a indická).

Zázvor doplňuje masité pokrmy stejně dobře jako cukroví, sušenky, perník či zmrzlinu. Používá se k přípravě pečených mas, ale i v tuzemsku oblíbených gulášů, k marinování rybího masa a zvěřiny.

Tím, že ovoci dodává pikantnost, stal se oblíbeným přídavkem marmelád a džemů.

Zázvorový čaj z čerstvého zázvoru připravíme tak, že 1 až 3 čajové lžičky nastrouhaného zázvoru (max. 4 gramy zázvoru nakrájeného na plátky) přelijeme litrem vroucí vody. Po dobu 5 minut necháme zázvor vylouhovat a poté jej z čaje odstraníme, vylouhované kousky zázvoru nejsou určeny k požívání. Do zázvorového čaje je dobré po zchladnutí cca na 60 stupňů přidat šťávu z citronu a med (zejména při nemocech z nachlazení). Tip: Pokud dáváte přednost kořeněným chutím, můžete spolu se zázvorem povařit skořici a hřebíček, tím získáte výraznější nápoj.

Velkou tradici mají zázvorové nápoje. Asijskou specialitou je zázvorový čaj, zázvor ale vhodně doplňuje i běžné druhy čajů, dokonce můžete zázvor použít i pro přípravu kávy. V Anglii je oblíbené zázvorové pivo a víno.

V tuzemsku dáváme přednost místní tradici, ale svařené víno je zvykem doplnit směsí koření, ve které by neměl zázvor chybět. Často se připravuje také zázvorový likér.

Zázvorová limonáda či zázvorový sirup pro přípravu sycených i nesycených nápojů si našel příznivce na celém světě a v poslední době i u nás.

Med – jaká pozitiva nám jeho konzumace přináší?Zázvorový čaj pomáhá při nachlazení i zažívacích potížích

Kosmetické přípravky a parfémy se zázvorem

Bohatě je zázvor zastoupen v kosmetických produktech, včetně parfémů.

Zázvor obsahují zejména sprchové gely, koupelové oleje či šampony na vlasy, u kterých jsou vítány dezinfekční účinky i prokrvení pokožky.

Ze stejného důvodu je poměrně často zázvor příměsí v čisticích krémech. Zázvor se objevuje ve složení také u krémů na ruce, masek na krk, dekolt a obličej.

Pravidelně po extraktech zázvoru sahají tvůrci parfémů. Zázvor najdeme prakticky u všech vyhlášených luxusních značek, a to buď v tzv. hlavě či srdci parfému.

Zázvor je tedy to, co u mnoha parfémů ucítíte ihned po aplikaci, popř. vás vůně zázvoru provází i v následujících dvou až třech hodinách.

Aromatického efektu využívají kromě parfémů i další výrobky se zázvorem, jako jsou například vonné svíce.

Med – jeho vznik a význam pro člověka

Med – jaká pozitiva nám jeho konzumace přináší?Jak dlouho už člověk zná med, nedokážeme vůbec odhadnout, i když se nám zachovaly jisté kresby našich dávných předků. Již ve velmi dávných dobách člověk zjistil, že včela mu může poskytnout chutnou součást své potravy – med. Nejstarší kreslený doklad o tom máme z doby paleolitické, tj. asi před 15 000 lety. Kresba pochází z Pavoučí jeskyně (Cauveas de la Arana) nacházející se u vesnice Bicorp ve Španělsku.

V antickém období byl med uznávaný jako pokrm bohů a jako takový jej také obětovali při svých náboženských obřadech. Je známé, že med byl dáván do hrobek faraónů. V Egyptských pyramidách byl nalezen med starý 3000 let; byl zkrystalizovaný, ale po hygienické stránce absolutně nezávadný! Medem se také mumifikovalo.

Budete mít zájem:  Den Duševního Zdraví 2021?

V Řeckém Epidauru ve svatyni řeckého boha lékařství je více jak 2000 let napsáno:

„Nerozčilovat se – hodně klidu – pít med v mléku – pěstovat divadlo a lehkou gymnastiku.“

Med byl vůbec prvním produktem, který lidé začali využívat. Byl od pradávna obecně velmi ceněnou a uznávanou potravinou a nejen jako koncentrovaná forma cukrů.

Písemné zprávy nám zanechali už zmínění staří Egypťané, kteří psali o využití medu jako slavnostního pokrmu dodávaného do chrámů, používaného při výrobě léků i při balzamování těl.

Zaznamenali i cenu medu, která se rovnala ceně másla.

     V každém národu či kultuře lze najít důkazy o tom, že med sloužil nejen jako potravina, ale i jako předmět náboženských, kouzelnických a léčitelských obřadů. Tato tradice používání medu jistě v moderní době vedla k tomu, že se med stal součástí mnoha dalších potravin dneška.
     

Naši slovanští předci uměli včelařit již jako prastarý evropský národ před vpádem Avarů a Hunů. V roce 448 napsal řecký filozof Priscus o vpádu asijských Hunů na levý břeh Dunaje daleko na sever od středního toku.

Píše, že lidé z dědin jim přinášeli namísto obilí proso a namísto vína medovinu a med. V té době se totiž obyvatelstvo živilo převážně prosem, které utloukli v hmoždíři na mouku, zamíchali do něj mléko a med.

Tato kaše se jedla přímo či z ní byly pečeny pagáče.

Nutriční a dietetický význam medu

     Celkově lze med označit za potravinu s výrazným dietetickým účinkem zlepšující fyzickou kondici jedince, bránící vzniku nadměrné únavy během nárazových zátěžích.

Výrazný pozitivní účinek se projevuje u problémů spojených se zažívacími potížemi. Výborné výsledky byly dosaženy při indikaci medu u zácpy či různých vředových chorobách.

     

Med díky svým antibakteriálním účinkům, vysoké viskositě a pufrační aktivitě dokáže velmi úspěšně chránit stěnu žaludku a střev před trávicími šťávami.

Dále se potvrdilo, že při různých onemocněních ledvin je med vynikajícím podpůrným prostředkem, poněvadž neobsahuje téměř bílkoviny, které by ledviny zatěžovaly a přitom má dostatek energie a různé biologicky účinné látky.

     
Bylo zjištěno, že kojenci, kteří nebyli kojení přímo od žen (rozvojové země), ale byl jim podáván med byli v průkazně lepším stavu ve srovnání s kojenci, kterým med nebyl podávaný. Bylo zjištěno, že med pozitivně působí na fixaci vápníku v kostech a pozitivně působí při anemii.

U anorektiků tlumí procesy nefyziologického hubnutí. V poslední době byl med nadějně testován jako možný prostředek k regeneraci sil po značné fyzické námaze. Jisté účinky byly zjištěny i v případě zlepšení psychické kondice.

     Med kromě jeho přírodní podoby je také využíván v potravinářství: při výrobě perníků a dalších cukrářských výrobků. V pekařských výrobcích med obecně přispívá k prodloužení trvanlivosti a křehkosti pečiva díky vysoké hygroskopicitě.

Dále se med využívá při výrobě alkoholických nápojů (medoviny, medovce, ale zkouší se i výroba doslazování piva medem (pivo Kvasar) či přímo náhrada části sladu medem

 – v některých evropských státech je již zcela běžné; při výrobě dětské výživy (v USA se např. spotřebuje medu obrovské množství, neboť pediatři doporučili jeho aplikaci do všech výrobků dětské výživy).Poněkud módním trendem je plástečkový med či med obohacený např. o lískové nebo vlašské oříšky.

     V některých zemích se také využívá spojení medu s jinou potravinou v potravinářském průmyslu, např. UHT mléko s medem, sušené mléko se sušeným medem, jogurty s medem – 10 až 15 % hmotnostní podíl před či po fermentaci na dně kelímku.

Při smíchání jogurtu s medem se však ztrácí jeho viskozita, což lze napravit přidáním sušené smetany.

     
V Itálii například vyrábějí jogurt s jednodruhovým medem z citrusovníků – typické aroma tohoto medu je velmi vhodné pro kombinaci s jogurtem.

Do zmrzliny se naopak použití medu neosvědčilo, protože ta se roztěkala mnohem rychleji (med má nižší bod mrznutí), a proto se používá pouze do zmrzlin v rodinném balení (obsah medu nesmí přesáhnout 7,5%, jinak se nepodaří zmrzlinu dobře zmrazit).

Léčivé účinky medu

     Nejvíce známé jsou hojivé účinky medu na kůži, a proto je med často součástí kosmetických hydratačních a výživných krémů. Med však má vynikající účinky při aplikaci přímo do rány při různých odřeninách či dokonce popáleninách.

Hojení a regenerace je velmi rychlá a tvorba jizev či puchýřů je minimalizovaná. Med aplikovaný přímo na rohovku v zánětu urychlí její uzdravení.
     Často se dává med do spojitosti s diabetes.

Jakkoliv je zřejmé, že med je nevhodný pro diabetiky, je rozhodně menším zlem, než potraviny slazené obyčejným cukrem.

Bylo zjištěno, že hladina insulinu byla nižší při příjmu určitého množství energie z medu než při příjmu jiných potravin se stejným množstvím energie, ale krevní cukr byl naopak vyšší.

U zdravých jedinců však při konzumaci medu byl dokázán nižší obsah cukrů v krvi, než při konzumaci obyčejného cukru.
     Dnešní věda však doporučuje med spíše jako potravinu než lék.

Lékaři totiž tvrdí, že celá řada účinků medu výše popsaných může být výsledkem zlepšené výživy. Problémem zůstává, že včelí produkty vyvolávají také alergické reakce, které se doslova staly strašákem dnešní doby. Lékaři však na druhé straně uznávají účinky medu, které spočívají v podpoře jiné vědecky ověřené léčby. Med je totiž zdrojem okamžité rychle a lehce doplnitelné energie, jejíž dodání je předpokladem úspěšné léčby (například při jaterních problémech, při ozařování ap.).

     Dále je třeba zcela odmítnout i tvrzení, že med způsobuje zubní kaz. Zubní kaz je problémem spíše sladkostí z řepného cukru.

Med naopak obsahuje celou řadu látek, které vzniku zubního kazu brání.

Med také na rozdíl od řepného cukru obsahuje navíc dosti Ca a P, jež jsou zapotřebí při metabolismu sacharosy, takže organismus nemusí tyto prvky brát například ze zubní skloviny.

Ing. Antonín Přidal, Ph.D.
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita

Med – jaká pozitiva nám jeho konzumace přináší?

Med – prospívá zdraví nebo škodí?

Med – jaká pozitiva nám jeho konzumace přináší?

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Včelí med známe snad všichni a málokdo také pochybuje o jeho přínosu pro naše zdraví. Pokud však máme vyjmenovat, jaké látky med přesně obsahuje a u kterých zdravotních problémů je jeho konzumace vhodná, to je již obtížnější.

Začněme však od Adama, v tomto případě od včely medonosné (Apis mellifera). Med je hlavním produktem tohoto blanokřídlého hmyzu. Ovšem není jediným – včely vytvářejí rovněž propolis, vosk, pyl, mateří kašičku, ale také i včelí jed.

Což je celkem úctyhodný výčet, na tak drobounké stvoření.

Prospěšné látky ukryté v medu

Včely sbírají z květů nektar, který je vlastně surovinou pro tvorbu vlastního medu. Samotný nektar je cukernatá tekutina, kterou produkují některé rostliny. Jedná se o roztok sacharózy a glukózy, resp. fruktózy. Rovněž v malých množstvích obsahuje alkoholy, aminokyseliny, organické kyseliny, fosfáty a další přírodní látky.

Med obsahuje zejména jednoduché cukry (odborně monosacharidy). Z hlediska procentuálního zastoupení obsahuje až 35 % hroznového cukru (glukózy), 40 % ovocného cukru (fruktózy) a 10 % ostatních sacharidů. Právě obsah jednoduchých cukrů je pro některé použití medu důležitý.

Med je důležitým zdrojem energie při fyzickém nebo psychickém vyčerpání. Je kvalitním zdrojem (kromě jiného) i pro svůj obsah jednoduchých cukrů. Tyto sacharidy se nemusí štěpit (na rozdíl od složených cukrů), což usnadňuje proces rozkladu a transportu k jednotlivým buňkám těla.

Ve srovnání s rafinovaným (neboli “obyčejným”, bílým) cukrem má med dvě výhody:

  1. Na rozdíl od rafinovaného cukru obsahuje další důležité přírodní látky.
  2. Zatímco rafinovaný cukr se rozkládá v játrech (a tím je zatěžuje), jednoduché cukry obsažené v medu se vstřebávají přímo přes stěnu trávicího traktu a proto se do jater vůbec nedostávají. Dostávají se přímo k buňkám, což umožňuje jejich rychlejší regeneraci.

Kromě cukrů obsahuje med ještě další látky – bílkoviny, dextriny (také sacharidy, ale jiného složení než jednoduché cukry), aminokyseliny, minerální prvky (železo, měď, fosfor, vápník, hořčík), organické kyseliny (jablečná, vinná a citronová) a stopové prvky (mangan, kobalt, zinek, jód, fluor, kyselina křemičitá a další).

Kde med pomáhá

Med má své nezaměnitelné místo v tradičním léčitelství. Velmi časté uplatnění našel při nemocech horních cest dýchacích (kašel, zánět průdušek, bolesti v krku). V takových případech se jím sladily různé čajové průduškové směsi, společně s máslem se rozpouštěl v horkém mléce a proti kašli se podávala směs medu a cibule.

Med díky obsahu acetylcholinu může rozšiřovat drobné, což je dobré při vysokém krevním tlaku. Tradičně se med používal i u nemocí žaludeční sliznice (hlavně u vředů), protože již zmíněné obsažené dextriny pomáhají hojit poškozenou sliznici. Med také podporuje omezení růstu a rozmnožování některých baktérií.

Obsah železa je důležitý pro dobrou krvetvorbu. Med rovněž pomáhá snižovat riziko vzniku aterosklerózy (díky obsaženým látkám zabraňuje usazování cholesterolu na stěnách cév). Co se týče posílení imunitního systému, i zde konzumace medu působí příznivě.

Med se ukládá ve svalech a játrech jako glykogen a tím zvyšuje jeho celkové množství v organismu. Jaterní glykogen udržuje stabilní hladinu krevního cukru, zejména při hladovění, zatímco svalový glykogen je okamžitě využitelný ke svalové práci jako bezprostřední zdroj energie.

Jestliže jsou zásoby glykogenu nízké nebo zcela vyčerpané, musí se doplnit z vnějších zdrojů. Jedním z takových zdrojů může být i med.

Budete mít zájem:  Chut Na Sladke Vitaminy?

Med nacházel a stále nachází uplatnění při léčbě ran a lehčích popálenin. Tradičně se používal například k hojení řezných ran. V současnosti se používá pří léčbě proleženin, popálenin či vředů, pro své antiseptické působení.

Jsou však i situace, kdy je užívání medu zakázáno. A to v případě alergie na med a včelí produkty vůbec a samozřejmě rovněž u diabetu. V jídelníčku diabetika se nesmí med objevit, protože, kromě obsažených cukrů, také zvyšuje chuť na sladké.

U dětí musíme být obezřetní především u těch nejmenších, které jsou ještě kojené, protože by dítě, pro výraznou sladkou chuť medu, upřednostňovalo tento před mateřským mlékem. Pokud je ovšem dítě starší a jeho jídelníček je správně vyvážený, může v něm mít místo i med.

Med se objevuje i jako součást řady přírodních přípravků. Nejčastěji bývá součástí různých sirupů při kašli a nachlazení – v kombinaci s léčivými rostlinami, dalšími včelími produkty nebo brusinkami. Nachází také uplatnění v přírodní kosmetice, v pleťových krémech nebo regeneračních krémech na ruce.

10 důvodů, proč konzumovat med každý den

Lidé se už dlouho snaží najít takový produkt nebo lék, který by měl úžasné účinky na lidské tělo a zdraví, ale současně byl příjemný a pro všechny chutný. Spousta takových léků pomůže, můžete s nimi vyléčit problémy a nemoci, které se u vás objevují, ale ne vždycky dobře chutnají. Existuje vůbec něco takového, něco, co může pomoci vašemu zdraví a zároveň také dobře chutná?

Ano, existuje. Jde o čistě přírodní produkt, který je doslova nabitý enzymy a živinami, které mají různé léčebné vlastnosti a můžete je využít opravdu kdekoliv. Jsou přínosem pro lidské zdraví, mají spoustu skvělých účinků. A možná i to jsou důvody, proč se právě med využívá v tradičním lékařství po celá staletí.

Med – jaká pozitiva nám jeho konzumace přináší?

Med je bohatý na vitamíny a minerály a to včetně železa, síry, vápníku a vitamínu C. Má velmi silné antioxidační, antibakteriální a antifungální vlastnosti, které lidskému tělu prospívají a přináší mu spoustu léčivých účinků. Med tedy příznivě ovlivňuje celé vaše tělo a zdraví. Kde všude může pomoci?

  • Posiluje imunitní systém
  • Působí jako prevence před nachlazením
  • Preventivně působí také při onemocnění dýchacích cest
  • Jde o přírodní antibiotikum
  • Působí na nespavost
  • Snižuje sekreci žaludečních šťáv

A spoustu, spoustu dalších výhod med má. Je nutno říci, že takovéto výhody má pouze organický surový med. Kde všude ještě může med pomoci, pokud jej budete konzumovat opravdu každý den?

Med je skvělým antioxidantem, což tedy znamená, že jeho pravidelná konzumace vyčistí vaše tělo a odplaví z něj různé toxiny a odpadní látky. Navíc díky jeho antibakteriální vlastnosti umí výrazně zlepšovat stav pokožky.

Pomáhá v hubnutí

Ano, je tomu tak. Chcete-li zhubnout, pak jistě víte, že z jídelníčku musíte vyloučit všechny sladkosti, které jsou na bázi cukru. Proč tedy můžete med, ale cukr ne? Cukr, který najdete v medu má jiné složení než je tomu u klasického cukru. Med pomáhá zvyšovat váš metabolismus a to je nezbytné pro snížení tělesné hmotnosti.

Dobrý cholesterol

Vysoká hladina LDL cholesterolu je důležitým rizikovým faktorem srdečních onemocnění. To hraje hlavní roli v ateroskleróze, mastné nahromadění v tepnách, které mohou vést k infarktu a mrtvici. Několik studií ukázalo, že med může zvýšit hladinu cholesterolu. Tudíž každodenní konzumace může pomoci kontrolovat hladinu cholesterolu.

Podporuje zdraví srdce

Med je bohatým zdrojem fenolů a dalších antioxidačních látek. Mnoho z nich bylo spojeno se sníženým rizikem onemocnění srdce. Mohou pomoci tepnám v dilataci srdce, což zvyšuje průtok krve do srdce. Mohou také pomoci zabránit tvorbě krevních sraženin, které mohou vést k infarktu nebo mrtvici. Popíjet sklenici vody se lžící medu denně může tomu pomoci zabránit.

Oxidace mozku může vést ke kognitivnímu poklesu. Med obsahuje vysoké množství antioxidantů, které mohou tento nepříznivý účinek zvrátit. Med také pomáhá absorbovat vápník, který je nezbytnou živinou pro výživu mozku. Předpokládá se, že med může pomoci navíc i zlepšit paměť.

Zlepšuje spánek

Také vás trápí bezesné noci, kdy se převalujete ze strany na stranu a ne a ne usnout? Med může pomoci. Konzumace medu způsobuje zvýšení hladin serotoninu a inzulínu, zatímco organismus je systematicky převádí na melatonin – sloučeninu, která podporuje a upravuje spánek. Zlepšuje tak obecně kvalitu spánku.

Výhody pro žaludek

Med je silné antiseptikum a doporučujeme konzumovat jednu lžičku medu na prázdný žaludek. Jde o poměrně jednoduchý rituál, který pomůže předcházet spoustě onemocnění, které se pojí s trávicím traktem. Kromě toho při průchodu žaludkem med rozkládá zárodky a léčí rány na sliznici.

Snižuje nervové napětí

Může to znít zvláštně, ale med pomáhá uklidnit nervy a zmírnit únavu. Glukóza obsažená v medu je nezbytná pro práci neuronů. Rychle se vstřebává do krve, což podporuje relaxaci a zmírnění psychických poruch.

Zvyšuje energetickou hladinu

Med může také poskytovat energii, která je tolik potřebná. Toto přírodní sladidlo obsahuje fruktózu a glukózu. Mohou rychle vstoupit do krevního oběhu a vyvolat příval energie. Dokonce i ti, kteří se snaží získat svalovou hmotu, mohou těžit z jedinečných energetických vlastností medu.

Zmírňuje alergie

Med má protizánětlivé vlastnosti a mnozí věří, že mohou pomoci při snižování alergických reakcí. Samotný med obsahuje stopy pylů, které mohou vyvolat imunitní reakci. V průběhu času bude tělo produkovat dostatek protilátek k pylům, což pomůže tělu uvolňovat méně histaminu.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Na co je dobrý vitamín B-komplex, jaké jsou jeho kladné a nežádoucí účinky a dávkování?

Med – jaká pozitiva nám jeho konzumace přináší?

Vitamíny skupiny B jsou ve vodě rozpustné vitamíny, které v lidském těle plní řadu důležitých funkcí. Většina lidí přijímá dostatek těchto vitamínů ve stravě, protože se nachází v mnoha běžně konzumovaných potravinách.

  • Nicméně faktory jako je věk, těhotenství, způsob stravování, některá onemocnění, dědičnost, některé léky a konzumace alkoholu zvyšují potřebu vitamínů skupiny B.
  • Za těchto okolností může být nutné zajistit si dostatečný přísun vitamínů skupiny B s pomocí doplňků stravy.
  • Potravinové doplňky, které obsahují všech osm vitamínů skupiny B se označují jako B-komplex. 
  • V tomto článku se podíváme na kladné a nežádoucí účinky vitamínu B-komplex a na doporučené dávkování.

Co je vitamín B-komplex?

Vitamín B-komplex se prodává jako doplněk stravy. Obvykle se prodává ve formě tabletek, které obsahují všech osm vitamínů skupiny B.

  1. Protože jsou tyto vitamíny ve vodě rozpustné, naše tělo je nedokáže uložit do zásoby a musíme si jejich dostatečný přísun zajišťovat každý den.
  2. Vitamíny skupiny B mají v organizmu řadou důležitých funkcí a jsou důležité pro zachování pevného zdraví. 
  3. B-komplex, který si můžete koupit v lékárně, obvykle obsahuje následující vitamíny:
  • B1 (thiamin): Thiamin je důležitým vitamínem zejména pro metabolismus, protože pomáhá transformovat živiny na energii. Mezi nejlepší potravinové zdroje thiaminu patří vepřové maso, slunečnicová semínka a obilné klíčky (1).
  • B2 (riboflavin): Stejně jako vitamín B1 i riboflavin hraje důležitou roli v energetickém metabolismu. Navíc je i silným antioxidantem. Mezi nejbohatší potravinové zdroje riboflavinu patří vnitřnosti, hovězí maso a houby (2).
  • B3 (niacin): Niacin hraje důležitou úlohu v buněčné signalizaci a tvorbě a opravách DNA. Mezi jeho nejbohatší zdroje patří kuřecí maso, tuňák a luštěniny (3).
  • B5 (kyselina pantotenová): Stejně jako ostatní vitamín skupiny B, i kyselina pantotenová pomáhá lidskému organizmu získávat energii z přijaté potravy a navíc je důležitá i pro produkci cholesterolu a tvorbu některých hormonů. Mezi nejbohatší zdroje vitamínu B5 patří játra, ryby, jogurt nebo avokádo (4).
  • B6 (pyridoxin): Pyridoxin se podílí na metabolismu aminokyselin, tvorbě červených krvinek a neurotransmiterů. Mezi nejbohatší zdroje tohoto vitamínu patří brambory, losos a cizrna beraní (5).
  • B7 (biotin): Biotin je důležitý pro metabolismus sacharidů a tuků a pomáhá také regulovat expresi genů. Mezi nejbohatší zdroje biotinu patří kvasnice, vejce, losos, sýr nebo játra (6).
  • B9 (folát, kyselina listová): Kyselinu listovou naše tělo potřebuje pro správný růst buněk, pro zpracování aminokyselin, tvorbě červených i bílých krvinek a pro správné dělení buněk. Mezi nejlepší potravinové zdroje kyseliny listovépatří listová zelenina, játra a fazole nebo doplňky stravy s kyselinou listovou (7).
  • B12 (kobalamin): Vitamín B12 je asi nejznámějším ze všech vitamínů skupiny B a je důležitý zejména pro správné fungování nervové soustavy, tvorbu DNA a červených krvinek. Jeho nedostatkem trpí zejména starší osoby nebo lidé s poruchami trávicího ústrojí a mezi jeho nejbohatší zdroje patří potraviny živočišného původu, jako je maso, vejce, plody moře nebo mléčné výrobky (8).
  • Přestože mají jednotlivé vitamíny skupiny B některé společné vlastnosti, každý sám o sobě v organizmu plní i jedinečné funkce a jejich denní doporučené dávky se liší, podle druhu vitamínu.
  • Shrnutí: Doplňky stravy s vitamínem B-komplex obvykle obsahují všech 8 vitamínů skupiny B v jedné tabletě.
  • Protože se vitamíny skupiny B nachází ve většině potravin, které běžně konzumujeme, je jejich nedostatek velmi nepravděpodobný, pokud budete dodržovat zásady zdravého a vyváženého stravování.
Budete mít zájem:  Hraniční Porucha Osobnosti Příznaky?

Nicméně za některých okolností (a zejména u některých skupin osob) může i u jinak zdravých lidí vzniknout nedostatek vitamínů skupiny B. V takovém případě má užívání doplňků stravy s B-komplexem smysl.

Těhotné a kojící ženy

  1. Během těhotenství rostou nároky na přísun vitamínů skupiny B, a to zejména vitamínu B12 a kyseliny listové, které jsou důležité pro správný růst a vývoj plodu (9).

  2. U těhotných a kojících žen a zejména pak u těch, které dodržují vegetariánskou či veganskou dietu, je užívání doplňků stravy s vitamínem B-komplex velmi důležité a zásadní.

  3. Nedostatek vitamínu B12 a kyseliny listové u těhotných a kojících maminek může vést k závažnému poškození nervové soustavy plodu a dítěte, k vrozeným vadám a k narušení normálního vývoje (10).

Starší dospělé osoby (senioři)

S přibývajícím věkem se zhoršuje schopnost vstřebávání vitamínu B12 a současně se snižuje chuť k jídlu. Proto senioři často trpí nedostatkem vitamínu B12 a nedokážou si jeho dostatek zajistit jen z přijaté potravy.

  • Schopnost lidského těla získat vitamín B12 z potravy a zajistit jeho správné vstřebávání, závisí na dostatečném množství kyseliny chlorovodíkové v žaludku.
  • Podle odhadů ale zhruba 10 – 30% osob starších 50 let netvoří dostatek kyseliny chlorovodíkové a trápí je zhoršené vstřebávání vitamínu B12 (11).
  • Nedostatek vitamínu B12 u starších lidí často vyvolává deprese a poruchy nálad (12, 13).
  • Kromě nedostatku vitamínu B12 trpí starší osoby také často nedostatkem vitamínu B6 a kyseliny listové (14, 15).

Osoby s některých chorobami

  1. Lidé, kteří trpí některých chorobami, jako jsou například celiakie, rakovina, Crohnova nemoc, alkoholismus, nedostatečná funkce štítné žlázy nebo mentální anorexie jsou častěji ohroženi nedostatkem živin, včetně vitamínů skupiny B (16, 17, 18, 19, 20).

  2. Kromě toho mohou mutace genu MTHFR také negativně ovlivnit metabolizmus kyseliny listové, což vede k jejímu nedostatku a řadě dalších zdravotních problémů (21).

  3. Nedostatek vitamínů skupiny B a dalších živin se často objevuje také u lidí, kteří se podrobili některým chirurgickým zákrokům v oblasti žaludku a trávicího traktu (například bandáže žaludku či operace žaludečních vředů, které se dříve často prováděly) (22).

  4. Pokud vás některé z výše uvedených chorob trápí nebo jste se v minulosti podrobili operaci žaludku či střev, může vám lékař doporučit pravidelné užívání doplňků stravy s vitamínem B-komplex, abyste rizikům nedostatku těchto vitamínů předešli. 

Vegetariáni a vegani

Vitamín B12 se přirozeně nachází hlavně v potravinách živočišného původu, jako jsou maso, mléko, vejce nebo plody moře.

Vegani a striktní vegetariáni mají větší riziko nedostatku vitamínu B12, protože nejedí potraviny živočišného původu. Proto by měli konzumovat potraviny obohacené vitamínem B12 nebo doplňky stravy (23).

Užívání jedné tablety vitamínu B-komplex denně tak lidem, kteří nejí potraviny živočišného původu, může pomoci zajistit si dostatečný přísun těchto důležitých živin.

Lidé, kteří užívají některé léky

  • Některé běžně předepisované léky mohou způsobit nedostatek vitamínů skupiny B.
  • Například inhibitory protonové pumpy, což jsou léky, které snižují produkci žaludeční kyseliny, mohou zhoršovat vstřebávání vitamínu B12 a metformin, lék ze skupiny perorálních antidiabetik, užívaný k léčbě cukrovky, zhoršuje jak vstřebávání vitamínu B12, tak kyseliny listové (24, 25).
  • Také některé antikoncepční pilulky mohou zhoršovat vstřebávání některých vitamínů skupiny B, včetně vitaínů B6, B12, kyseliny listové a riboflavinu (26).
  • Shrnutí: Těhotenství, některá onemocnění, chirurgické výkony, genetické mutace, některé léky, veganský nebo vegetariánský způsob stravování a věk mohou negativně ovlivnit vstřebávání živin a zhoršit využívání vitamínů skupiny B v organizmu.
  • Užívání doplňků stravy s vitamínem B-komplex je vhodné nejen pro lidi, kteří mají z nějakého důvodu narušené nebo zhoršené vstřebávání živin, ale může prospět i zcela zdravým lidem, které mají vitamínů skupiny B dostatek. 
  • Mezi hlavní kladné účinky vitamínu B-komplex patří:

Může zmírňovat projevy stresu a zlepšit náladu

  1. Vitamín B-komplex se často používá pro zmírnění projevů únavy a zlepšení nálady.
  2. Některé studie naznačují, že vitamíny B-komplex zlepšují kognitivní funkce a duševní zdraví.

  3. Jedna studie na 215 zdravých mužích, která trvala 33 dnů zjistila, že užívání doplňku stravy s vysokou koncentrací vitamínu B-komplex a dalšími důležitými minerály, zlepšuje zdraví, zmírňuje stres a zlepšuje výsledky testů kognitivních funkcí (například testů paměti nebo pozornosti) (27).

  4. Jiná studie naznačuje, že u mladých dospělých, kteří užívali multivitamín s vysokou koncentrací vitamínu B-komplex po dobu 90 dní, došlo ke zmírnění stresu a duševní únavy (28).

Může zmírňovat projevy úzkosti a deprese

  • I když doplňky stravy s vitamínem B-komplex nejsou lékem na duševní onemocnění a pokud těmito chorobami trpíte měli byste vyhledat pomoc lékaře, některé studie naznačují, že B-komplex pomáhá zmírňovat projevy deprese a úzkosti.
  • Jedna studie na 60 dospělých osobách s depresí a úzkostí zjistila, že v porovnání s placebem užívání doplňků stravy s vitamínem B-komplex po dobu 60 dnů, statisticky významně snižuje projevy deprese a úzkosti (29).
  • Vitamíny skupiny B také mohou zlepšovat odpověď na léčbu antidepresivy u pacientů s depresí.
  • Jedna studie zjistila, že užívání doplňku stravy s vitamíny B12, B6 a kyselinou listovou spolu s antidepresivy po dobu jednoho roku, vedlo v porovnání s placebem ke statisticky významnému zvýšení účinnosti antidepresiv (30).

Naproti tomu nízká koncentrace některých vitamínů skupiny B, včetně vitamínů B12, B6 a kyseliny listové, je spojována se zvýšeným rizikem deprese. Proto je důležité při prvních projevech deprese vyloučit, zda se na vzniku projevů tohoto nepříjemného onemocnění nepodílí i kritický nedostatek některých živin a vitamínů (31, 32).

Shrnutí: Doplňky stravy s vitamínem B-komplex přináší úlevu od stresu, zlepšují kognitivní funkce a zmírňují projevy deprese a úzkosti a to i u lidí, kteří netrpí nedostatkem vitamínů skupiny B.

Denní doporučená dávka vitamínu B-komplex není stanovena, protože je vždy důležité doplňovat konkrétní vitamíny, které vám chybí a navíc se tyto dávky liší podle pohlaví, věku a závisí i na tom, zda trpíte některými chorobami. Také během těhotenství a laktace (kojení) se doporučuje užívat více vitamínů skupiny B.

Denní doporučené dávky jednotlivých (DDD) vitamínů skupiny B jsou uvedeny v následující tabulce:

 
Ženy
Muži
B1 (Thiamin) 1.1 mg 1.2 mg
B2 (Riboflavin) 1.1 mg 1.3 mg
B3 (Niacin) 14 mg 16 mg
B5 (Kyselina pantotenová) 5 mg (DDD není stanovena, proto uvádíme dostatečný denní příjem – AI) 5 mg (AI)
B6 (Pyridoxin) 1.3 mg 1.3 mg
B7 (Biotin) 30 mcg (AI) 30 mcg (AI)
B9 (Kyselina listová) 400 mcg 400 mcg
B12 (Kobalamin) 2.4 mcg 2.4 mcg
  1. Těhotné a kojící ženy potřebují vyšší dávky vitamínů skupiny B, zatímco kojencům a dětem stačí dávky nižší (33).
  2. Pokud trpíte nedostatkem vitamínů skupiny B, může vám lékař doporučit užívání doplňků stravy s vyššími dávkami těchto vitamínů.
  3. Proto je vždy důležité poradit se s vaším lékařem, zjistit konkrétně, které vitamíny skupiny B vám chybí a podle toho si vybírat doplňky stravy s vitamínem B-komplex.
  4. Na trhu jsou totiž doplňky stravy s vitamínem B-komplex, které obsahují různá množství jednotlivých vitamínů. 
  5. Proto je důležité koupit si takový doplněk stravy s vitamínem B-komplex, který obsahuje vyšší množství vitamínů skupiny B, jejichž nedostatkem trpíte a naopak nižší množství vitamínů skupiny B, kterých máte dostatek.
  6. Shrnutí: Denní doporučená dávka vitamínů skupiny B závisí na vašem věku, pohlaví a celkovém zdraví a liší se také podle konkrétních potřeb vašeho organizmu.
  7. Protože jsou vitamíny skupiny B rozpustné ve vodě, je riziko předávkování velmi malé, pokud budete jíst přiměřeně a doplňky stravy užívat tak, jak vám doporučí lékař nebo lékárník.
  8. Nikdy nepřekračujte maximální denní dávku doplňků stravy s vitamínem B-komplex (ani maximální dávky jiných doplňků stravy), pokud vám to nedoporučí váš lékař. 
  9. Nadměrné užívání doplňků stravy s vitamínem B-komplex totiž může vyvolat závažné nežádoucí účinky.
  10. Vysoké dávky vitamínu B3 (niacin) mohou vyvolat zvracení, zvýšení hladiny cukru v krvi, návaly horka a zčervenání tváří nebo poškození jater (34).
  11. Vysoké dávky vitamínu B6 mohou zase poškodit nervy, vyvolat nadměrnou citlivost na světlo nebo způsobit bolestivé kožní projevy (35).
  12. Jedním z častých „nežádoucích účinků“ doplňků stravy s vitamínem B-komplex je změna barvy moči na světle žlutou.
  13. Změny barvy moči se nemusíte obávat, je to důsledkem toho, že se tělo snaží zbavit nadbytečného množství vitamínů skupiny B, které nedokáže momentálně využít.
  14. Při koupi doplňků stravy s vitamínem B-komplex se vždy poraďte se svým lékařem či lékárníkem a kupujte pouze výrobky renomovaných značek, které prošly nezávislými testy od renomovaných zdravotnických organizací, jako je například USP (US Pharmacopeial Convention).

Shrnutí: Pokud doplňky stravy s vitamínem B-komplex užíváte podle lékařského předpisu a nepřekračujete maximální denní povolené dávky, je jejich užívání bezpečné. Při nadměrném užívání vysokých dávek vitamínů B3 a B6 může ale dojít k závažným nežádoucím účinkům.

  • Užívání doplňků stravy s vitamínem B-komplex může být – s předchozím souhlasem vašeho lékaře – vhodné pro těhotné ženy, seniory, vegany a osoby, které trpí některými chorobami trávicího traktu. 
  • Tyto doplňky stravy mohou také zlepšovat náladu, kognitivní funkce a zmírňují projevy deprese.
  • Pokud budete dodržovat pokyny lékaře a nebudete překračovat maximální denní povolené dávky, je užívání doplňků stravy s vitamínem B-komplex bezpečné.
  • Nicméně neexistuje žádná konkrétní denní doporučená dávka vitamínu B-komplex a musíte se proto předem poradit s vaším lékařem, který vám změří hladinu vitamínů skupiny B v krvi a podle vašeho věku, pohlaví, celkového zdravotního stavu a konkrétních potřeb vám doporučí jaké množství doplňků stravy s vitamínem B-komplex užívat.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector