Kdy je třeba pálení žáhy řešit s lékařem?

Projevy pálení žáhy poznáte naprosto bezpečně. Znáte tipy a triky, které znaly již naše babičky při problémech se žáhou? ✔️ Pálení žáhy sice není život ohrožující záležitost, ale dokáže to pořádně znepříjemnit den. Zkuste naše triky, které fungují po staletí.

Babské rady na pálení žáhy

Proti pálení žáhy pomáhají jedlá soda, jablka nebo mléko, také poloha ve stoje nebo v sedě.

Primární je úprava jídelníčku spočívající v pravidelné stravě, vyvarování se nevhodných kombinací jídel a omezení kořeněných a sladkých jídel a alkoholu. Další úlevu přináší pohyb, snížení tělesné váhy a také je dobré přestat kouřit.

Proč nás pálí žáha, aneb nemoc nebo potíže s trávením

Občasné pálení žáhy zažije během života až čtyřicet procent z nás i při dobré funkci dolního svěrače jícnu.

Kromě „přejedení“ může být důvodem obezita, nevhodná poloha těla (v předklonu či na břiše), těhotenství (v důsledku zvýšení nitrobřišního tlaku a hormonálních změn).

Pálení žáhy (pyróza) vzniká také v důsledku tzv. gastroesofageálního refluxu neboli refluxní choroby jícnu, při níž uniká žaludeční obsah opačným směrem, tj. do jícnu.

Pokud je dráždění sliznice jícnu žaludečními kyselinami dlouhodobé, může dojít k jejímu vážnému poškození – trvalé problémy je třeba řešit s lékařem, týká se to asi dvou až pěti procent populace.

Co způsobuje pálení žáhy:

  • Káva, čaj a kolové limonády

Babské rady na pálení žáhy

Ojedinělá epizoda pálení žáhy není nijak nebezpečná. Každý se s ní občas setká. Nepříjemná ale je, co si budeme povídat. V některých případech pak mohou pomoci základní přístupy, které znaly již naše staré mamy.

1. Citronová šťáva

Navzdory své kyselé chuti působí v těle jako velmi účinná zásada, která neutralizuje nadměrnou produkci kyseliny solné v žaludku.

Dejte si po obědě sklenku vody s čerstvě vymačkanou šťávou z poloviny citronu.

Kdy je třeba pálení žáhy řešit s lékařem?

2. Jablečný ocet

Urychluje proces trávení a pomáhá potlačit bolest spojenou s pálením žáhy. Rozmíchejte 2 lžičky jablečného octa ve sklenici vlažné vody a upíjejte po malých doušcích. Úleva se dostaví do několika minut.

3. Zázvorový čaj

Působí antibakteriálně a protizánětlivě (pálení žáhy může být způsobeno také bakteriální infekcí) a mírní bolest. Asi 2 cm zázvorového kořene pokrájejte na malé kousky (nebo nastrouhejte) a zalijte vroucí vodou. Nechte 10 minut louhovat, přeceďte a vypijte.

Pro lepší chuť můžete do mírně vychladlého čaje přidat malou lžičku medu. Užívejte preventivně 2–3krát denně mezi jídly.

Kdy je třeba pálení žáhy řešit s lékařem?

4. Stroužek česneku

V organismu funguje podobně jako zázvor. Zařaďte do jídelníčku více česneku a při problémech rozžvýkejte jeden syrový stroužek. Chce to sice trochu odvahy, ale výsledek je zaručený.

5. Kurkumový med

Známé indické koření podporuje trávení a pomáhá obnovit sliznici jícnu, která bývá (zvláště při častých potížích s pálením žáhy) podrážděná a narušená agresivním působením žaludečních kyselin. Kurkumu můžete preventivně používat při vaření (orientální pokrmy, polévky, saláty), nebo ji smíchat s medem a brát po lžičce (1 polévkovou lžíci koření rozmíchejte ve 100 g kvalitního, nejlépe domácího medu).

6. Křupavá svačinka

Máte rádi mandle? Oblíbená pochoutka urychluje trávení a vysoký obsah zdravých tuků neutralizuje aktivitu žaludeční kyseliny. V případě akutních potíží (nebo preventivně) snězte 10–20 kousků. Uvidíte, že se vám brzy uleví.

7. Medové pohlazení

Na podrážděný jícen působí med jako hojivý balzám, který zklidňuje bolest, vytváří jemný ochranný obal, a brání tak dalšímu řádění žaludeční kyseliny. Kromě toho urychluje regeneraci poškozené sliznice. Rozmíchejte 1–2 lžičky medu ve sklenici teplé vody a popíjejte během dne mezi jídly.

8. Šťáva z brambor

Čerstvá šťáva, kterou připravíte v odšťavňovači, je zásaditá a při pálení žáhy přijde velmi vhod. Použijte co nejčerstvější, neloupané brambory, které důkladně očistěte kartáčkem pod tekoucí vodou. Pijte 60 ml 4krát denně na lačno mezi jídly.

9. Skořicový nápoj

Při potížích uleví i tohle nádherně aromatické koření. Přidejte 1 lžičku skořice do 2 dcl vody a povařte 10–15 minut. Potom přimíchejte lžičku medu a pijte 2–3 krát denně mezi jídly.

10. Hořčice s vodou

Další skvělý pomocník při pálení žáhy. Rozmíchejte 1 lžičku plnotučné hořčice v malé sklence vody a vypijte. Bolest odezní během chvilky.

Ovšem, není to žádný „med“, tuto kombinaci já moc ráda nemám.

11. Aloe vera

I když tuto rostlinu znáte spíše v souvislosti s krásou vaší pleti, je dobré o ní říci také to, že ji můžete využít i ve chvíli, kdy vás pálí žáha. Pokud ji máte ve své živé podobě, stačí odříznout kousek listu, ten dále naříznout a gel z aloe rozmíchat ve vodě. A tu následně vypít.

Pokud danou možnost nemáte, zkuste různé nápoje, které výražky z této rostliny obsahují. Pozor ale na celkové složení, jelikož například příliš mnoho cukru může být spíše na škodu.

Kdy je třeba pálení žáhy řešit s lékařem?

12. Žvýkačka

Ano, i ta pomáhá. A důvod je celkem jasný. Pokud žvýkáte, dochází ve vašich ústech k tomu, že se zde mnohem více tvoří sliny. A ty následně putují do žaludku, kde následně neutralizují jeho kyseliny.

Výsledný efekt je zcela jasný. Také můžeme doporučit, že vhodnou volbou je mentolová žvýkačka. Proč? Jelikož právě mentol dokáže poměrně dobře eliminovat onu pálivou bolest.

Rázem tak obyčejné žvýkání pomůže hned ve dvou oblastech.

Další tipy od našich babiček na pálení žáhy

  • Jezte v klidu, každé sousto dobře rozkousejte a nepřejídejte se.
  • Po jídle žvýkejte semínka fenyklu, kardamomu nebo kmínu.
  • Ochucujte pokrmy rozmarýnem a do jídelníčku přidejte potočnici, artyčoky a čekanku.
  • Jako dezert po jídle si dejte kousek čerstvého ananasu.
  • Konzumujte více zeleniny a celozrnného pečiva.
  • Při potížích vypijte sklenici vody s trochou jedlé sody.
  • Při jídle seďte vzpřímeně a (bezprostředně) po jídle necvičte.
  • 2–3 hodiny před spánkem už nic nejezte.
  • Odpočívejte a spěte na levém boku.

Babské rady na pálení žáhy

Aktuální článek: Babské rady na pálení žáhy – znáte je?

Pálení žáhy nepodceňujte. Může skončit i nádorem | Zdraví

S přihlédnutím k četnosti vysílaných reklam, které inzerují okamžitý ústup pálení žáhy, pocitu plnosti či plynatosti, by se mohlo zdát, že pálení žáhy je běžnou součástí každodenního života. Vyvolávají také pocit, že pálení žáhy a další projevy jsou normální, stačí jen vzít lék a je po nepříjemných pocitech.

Je pravda, že úleva obvykle přichází rychle. A pokud se tento problém objeví jen výjimečně, nevidí na něm nic zásadního ani odborníci. Potíže nastávají, když se opakuje častěji.

Špatný směr jídla

Co je vlastně reflux? Jde o návrat obsahu žaludku do jícnu, či dokonce do úst. Zažil to pravděpodobně každý z nás. Pokud k tomu však dochází častěji, což samozřejmě způsobuje potíže, správně tento stav nazýváme refluxní choroba jícnu, běžně se pro ni používá mezinárodní zkratka GERD.

Problémem je, že obsah žaludku je agresivní, protože obsahuje kyselinu chlorovodíkovou a další trávicí enzymy jako například pepsin. Když se tedy obsah žaludku dostane do jícnu, způsobuje potíže a může navíc poškodit sliznici a vyvolat zánět jícnu. Pak už tomu lékaři říkají refluxní ezofagitida.

„Velká část lidí, kterou trápí pálení žáhy, řeší svoje potíže sami bez návštěvy lékaře.

Pokud někoho občas obtěžuje reflux, jehož nejčastějším příznakem je právě pálení žáhy čili pyróza nebo návrat žaludečních šťáv do jícnu, může si volně koupit velmi účinné léky, které potlačují tvorbu žaludeční kyseliny a přináší obvykle rychlou úlevu od potíží.

Tento postup je ale vhodný jen pro ty, kdo mají občasné potíže a nemají žádné takzvané varovné příznaky,“ vysvětluje Lucie Zdrhová, gastroenteroložka působící v Centru pohybové medicíny v Praze.

A upozorňuje, že lékaře, a to buď praktického, nebo gastroenterologa, by měl navštívit každý, kdo má potíže opakovaně či dlouhodobě a nepomáhá mu úprava režimovým opatření. „Vyšetření je nutné, jsou-li přítomné příznaky, jako je hubnutí, bolesti břicha, polykací potíže či anémie čili chudokrevnost. V tom případě se provádí gastroskopické vyšetření.“

Příznaků je víc

Jak už bylo zmíněno, nejznámějším projevem refluxu je pálení žáhy. Příznaků ale může být daleko více. Kromě pálení žáhy to může být návrat obsahu žaludku do jícnu, zvýšené říhání, pocit uváznutí jídla v jícnu, bolest při polykání za hrudní kostí, pocit plnosti i při malém množství snědeného jídla, nucení na zvracení, plynatost a další.

Onemocnění může dlouho probíhat také bez potíží nebo pacient příznaky podcení a refluxní choroba se projeví až objevem komplikací.

Obsah žaludku se také nemusí dostávat jen do jícnu, ale i do úst či horních nebo dolních cest dýchacích. V tom případě pak přispívá tento stav ke zhoršení projevů astmatu, dušnosti, chronického kašle, opakovaných zánětů středního ucha, zápachu z úst…

Důležité je odhalit faktory, které vedou k rozvoji refluxní choroby a které lze ovlivnit léčbou. Nicméně první, co lékař běžně udělá, je odstranění potíží.

Budete mít zájem:  Cévní Onemocnění Mozku Příznaky?

Kdy je třeba pálení žáhy řešit s lékařem?

„Standardní postup v léčbě refluxní choroby jícnu je skutečně nejprve nasazení léků, v dnešní době se většinou jedná o takzvané inhibitory protonové pumpy. Nejběžnější léky jsou omeprazol nebo pantoprazol.

Pokud tento postup přinese úlevu, pak je to potvrzení, že se pravděpodobně jedná o potíže dané refluxem,“ potvrzuje gastroenteroložka Lucie Zdrhová a dodává, že někteří pacienti se spokojí s dlouhodobým užíváním medikace.

„Pak je nutné s nimi probrat výhody či rizika tohoto postupu,“ dodává doktorka Zdrhová.

Řada pacientů chce však znát důvod svého onemocnění. Pokud jsou projevy onemocnění závažnější, trvá na dalších vyšetřeních i lékař. „Jednoznačná diagnóza refluxní choroby se obvykle skládá z různých vyšetření, jako je gastroskopie, pH-metrie či manometrie,“ vyjmenovává postupy gastroenteroložka.

Nahlédnout až do žaludku

Při gastroskopii se zavádí ústy nebo nosem tenká ohebná hadička napojená na zdroj světla s kamerou na konci, která přenáší obraz na obrazovku. Umožňuje také odběr vzorků tkáně na histologické vyšetření.

Tak může lékař posoudit stav jícnu, žaludku i dvanáctníku a zjistit, zda se jedná o refluxní chorobu jícnu už s jeho zánětem, nebo zatím bez zánětu. Případně zda již došlo k nějakým komplikacím onemocnění (vřed jícnu, zúžení jícnu či krvácení, popřípadě takzvaný Barettův jícen – u této diagnózy je vyšší riziko vzniku rakoviny jícnu).

Při pH-metrii se nosem na 24 hodin zavede do jícnu sonda, která v něm měří kyselost. I při manometrii se nosem zavádí do jícnu sonda, přičemž se zjišťuje funkčnost jícnu včetně dolního a horního jícnového svěrače.

Ověřit funkčnost jícnových svěračů je důležité, protože kvůli poruše funkce dolního svěrače jícnu může obsah žaludku pronikat zpět. Bariéru mezi jícnem a žaludkem tvoří především právě dolní jícnový svěrač a bránice.

Rizikové skupiny

Sedavé zaměstnání, nedostatek pohybu a jen povrchní dýchání – klasické projevy moderního života – jsou taktéž příčinou toho, že jsou bránice a jícnový svěrač oslabené. Poruchu funkce antirefluxní bariéry může způsobit i zvýšený nitrobřišní tlak. Ten může být zaviněn například nadměrným množstvím tuku obklopujícím orgány. Proto jsou rizikovou skupinou lidé s nadváhou.

„V těhotenství zase dochází k tlaku plodu na žaludek a bránici, což bývá ještě umocněno hormonálními změnami. To se stává především v posledním trimestru těhotenství. Po porodu většinou problémy samovolně ustoupí,“ podotýká výživová poradkyně Eva Placáková z Prahy.

Další příčinou bývá brániční kýla. Při ní se část žaludku dostává mimo břišní dutinu přes otvor v bránici do hrudníku.

Kdy je třeba pálení žáhy řešit s lékařem?

Pálení žáhy: babské rady i první pomoc – Vitalia.cz

  • Pálení žáhy je palčivý pocit za hrudní kostí, který přechází směrem nahoru až do úst, někdy i do levé poloviny hrudníku či do zad.
  • Objevuje se i nepříjemný hořkokyselý pocit v ústech podobný stavům krátce po zvracení.
  • Způsobuje ho podráždění sliznice dolního jícnu neobvyklým obsahem ze žaludku nebo z dvanáctníku, především žaludeční kyselinou nebo žlučí.
  • Jedná se o jednu z nejčastějších obtíží z vánočního přejídání, nepřináší velké zdravotní riziko, ale je velmi nepříjemná.

Přejedení, nebo nemoc?

  • Občasné pálení žáhy zažije během života až čtyřicet procent z nás i při dobré funkci dolního svěrače jícnu.
  • Kromě „přejedení“ může být důvodem obezita, nevhodná poloha těla (v předklonu či na břiše), těhotenství (v důsledku zvýšení nitrobřišního tlaku a hormonálních změn).
  • Pálení žáhy (pyróza) vzniká také v důsledku tzv. gastroesofageálního refluxu neboli refluxní choroby jícnu, při níž uniká žaludeční obsah opačným směrem, tj. do jícnu.
  • Pokud je dráždění sliznice jícnu žaludečními kyselinami dlouhodobé, může dojít k jejímu vážnému poškození – trvalé problémy je třeba řešit s lékařem, týká se to asi dvou až pěti procent populace.

Co nás „pálí“ nejčastěji?

Potíže s pyrózou mají nejčastěji na svědomí určité typy jídel a nápojů, které více konzumujeme právě o Vánocích.

  • Snažte se omezit tučné, kávu a čokoládu.
  • Z alkoholu se vyvarujte především bílého vína.
  • Kuřáci by měli omezit počet cigaret.
  • Potíže vyvolávají i sladká pečená jídla s vysokým obsahem cukru a tuku – nepřehánějte to tedy s cukrovím.

Ojedinělá epizoda pálení žáhy není nijak nebezpečná, nepříjemná ale ano. Pomohou babské rady i prostředky z lékárny.

Pálení žáhy – babské rady

  • Úlevu většinou přinese zvýšená poloha horní poloviny těla.
  • Pomůže vypití sklenky vlažné vody.
  • S pálením žáhy může výrazně pomoci kefír.
  • Rýže zas spolehlivě uklidní celý trávicí trakt.
  1. Antacida snižují žaludeční kyselost, mohou obsahovat různé účinné látky.

  2. Společně tyto látky rychle neutralizují přebytečné kyseliny a přinášejí tak šetrnou úlevu od nepříjemných příznaků překyselení žaludku, pálení žáhy a jiných zažívacích obtíží.
  • V lékárně jsou volně prodejné např. Rennie, Tums, Talcid, Gaviscon nebo Maalox.
  • Antacida jsou vhodná, pokud se pálení žáhy nevyskytuje příliš často a potíže nejsou intenzivní, tudíž na příležitostné problémy. Nepomohou, pokud je poškozená větší část žaludeční sliznice.
  • Inhibitory protonové pumpy zabraňují sekreci (uvolňování) žaludeční kyseliny, tím pádem již tak výrazně nehrozí překyselení žaludku.
  • V lékárně jsou volně prodejné Loseprazol, Apo-Ome nebo Helicid.
  • Používají se v případech, kdy jsou potíže častější a je třeba, aby se stav nadále nezhoršoval. Na rozdíl od antacid, která se užívají podle potřeby, se tyto léky obvykle užívají pravidelně.

Pokud nechcete polykat „chemické“ léky, existují přírodní alternativy.

  • Elixír na pálení žáhy – směs přírodních látek ve formě doplňku stravy pro normální činnost trávicího ústrojí.
  • Abisib – vyráběný z mladých výhonků sibiřské jedle.
  • Potíže může zmírnit pomalé žvýkání 1 čajové lžičky kmínu, fenyklových či anýzových semínek.
  • Funguje i žvýkání kousku kandovaného zázvoru nebo lístku máty.

Pálení žáhy a jedlá soda

Možná se divíte, že tu zatím nepadla zmínka o známém prostředku, kterým si lidé laicky kurýrují pálení žáhy.

Jedlá soda je sice hojně doporučována v diskusích napříč internetem, při jejím užití ale musíte být opatrní. Může situaci spíše zhoršit.

  • Na akutní potíže s pálením žáhy můžete využít i klasickou jedlou sodu (která je také součástí výše uvedených léků – antacid).
  • Při jejím dlouhodobém užívání ale může dojít paradoxně k překyselení žaludku a dokonce i chronické zácpě – častější obtíže proto konzultujte s lékařem.

Odborná spolupráce:

Kdy je třeba pálení žáhy řešit s lékařem?

PharmDr. Tomáš Arndt

V roce 1990 absolvoval farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové a od té doby pracuje jako lékárník. Již několik let se věnuje problematice přírodních látek, kterou se snaží popularizovat v článcích na webu www.celostnimedicina.

cz, se kterým dlouhodobě úzce spolupracuje.

Jde mu o korektní a solidní pohled na přírodní látky – ať už jsou to léčivé rostliny, houby, vitamíny, minerály a další různé látky, které mohou při správném výběru pomoci jak při prevenci, tak jako doplněk léčby řady nemocí.

Pálení žáhy a kyselý reflux – příznaky a léčba

Bolest a pálení za hrudní kostí, říhání, hořkokyselá chuť v ústech. Tyto a další obtíže způsobuje pálení žáhy. Dlouhotrvající návrat žaludečního obsahu do jícnu může závažně poškodit jeho sliznici. Lze pálení žáhy předejít a jak se proti němu chránit? Odpovíme v našem článku.

Pálení žáhy neboli pyróza je poměrně časté onemocnění, kterým mohou trpět dospělí, ale i děti. Trápí vysoké procento těhotných žen. Pálení žáhy v těhotenství způsobuje zvětšující se plod, který tlačí na žaludek a dráždí ho.

Obecným zdrojem pyrózy je tzv. gastroezofageální reflux (reflux jícnu). Při něm dokonale netěsní svěrač, který spojuje žaludek a jícen. Kyselý obsah žaludku se tak vrací zpět do jícnu, kde dráždí sliznici.

Někdy pronikne až do úst a způsobí hořkokyselou chuť jako při zvracení. Tento stav se obvykle zhoršuje v noci, v poloze vleže. Pokud potíže trvají dlouho, může dojít k silnému poškození sliznice jícnu a vytvoří se jícnové vředy.

 Někdy může pyróza přispět i ke vzniku zhoubných útvarů v zažívacím traktu.

Rizikové faktory, které reflux vyvolávají:

  • Obezita
  • Pití kávy, alkoholu
  • Kouření
  • Kořeněná jídla
  • Sladká jídla
  • Stres
  • Těsné oblečení

Příznaky pálení žáhy neboli pyrózyNejčastěji si pacienti stěžují na:

  • Bolesti a pálení za hrudní kostí
  • Bolest žaludku, hlavně po jídle
  • Nadýmání
  • Nucení k říhání
  • Pálení v krku
  • Hořkokyselá chuť v ústech

Mezi faktory způsobující pálení žáhy počítáme nezdravý životní styl, sladká a kořeněná jídla či stres. Foto: Natural Herbs Clinic, Pixabay

Budete mít zájem:  Beta glukany a jejich vliv na zdraví – na co jsou dobré?

Vyšetření pyrózy

„Při dlouhodobých obtížích se zažíváním, kdy ani při klidovém režimu a dietních opatřeních pálení žáhy neustává, je třeba navštívit specialistu. Můžete využít některou z našich gastroenterologických ambulancí,“ doporučuje MUDr.

Martin Kalenda, MBA, praktický lékař pro dospělé a lékař služby Lékař online 24/7, a pokračuje: „Lékař obvykle provede rentgen žaludku, případně doporučí gastroskopické vyšetření. Sonda zavedená v lokálním znecitlivění trávicí trubicí až do žaludku pomocí kamery zjistí stav sliznic v celém trávicím ústrojí.

Odhalí případné žaludeční vředy či jiné odchylky žaludeční sliznice od normálu.“

Léčba pálení žáhy

Postup spočívá ve snížení kyselosti žaludečních šťáv (obsahu žaludku). Lékař po vyšetřeních a stanovení správné diagnózy doporučí léky zvané antacida (například Rennie). Jsou to přípravky se zásaditým pH, které obsahují hořčík, vápník a hliník.

Dalším způsobem je snížit tvorbu žaludečních kyselin (Ranitidin, Omeprazol a další) nebo medikamentózní ovlivňování správného pohybu trávicí trubice (prokinetika).

V těžších případech lze přistoupit k chirurgickému zákroku, kdy se laparoskopicky zpevní přechod žaludku a jícnu a vytvoří se jakási náhražka svěrače (záklopky) mezi žaludkem a jícnem.

Co pomáhá na pálení žáhy aneb babské rady

  • Citronová šťáva: Po obědě vypijte sklenku vody s čerstvě vymačkanou polovinou citronu, pomůže s nadměrnou tvorbou kyseliny solné v žaludku.
  • Jablečný ocet: 2 lžičky jablečného octa rozpuštěné ve sklence vlažné vody vám uleví od pálení v krku do několika minut.
  • Zázvor: Působí protizánětlivě a dezinfikuje. Několik plátků čerstvého zázvoru zalijte horkou vodou a nechte 10 minut vyluhovat. Můžete přidat lžičku medu. Pijte mezi jídly.
  • Česnek: Při potížích můžete rozžvýkat stroužek syrového česneku.
  • Kurkuma: Pomáhá regenerovat sliznici jícnu, podporuje trávení. Používejte buď při vaření nebo smíchejte s medem a užívejte jako sirup.
  • Mandle: Urychlují trávení a díky vysokému obsahu tuků neutralizují žaludeční kyseliny.
  • Brambory: Šťáva z čerstvých brambor díky zásadité povaze zklidní pálení žáhy. Pijte deci 4× denně nalačno.

Vyzkoušejte k úlevě od pálení žáhy přírodní metody, například citron nebo zázvor. Foto: Angele J, Pexels

Prevence pálení žáhy

K základním způsobům, jak se vyvarovat překyselení žaludku a pálení žáhy, je změna stravovacích návyků. Nedrážděte zažívací trakt výrazně kořeněnými či sladkými jídly, nadměrnou konzumací alkoholu, kávy a kouřením.

Zásadní je pravidelná strava v malých dávkách, nepřejídání. Poslední jídlo konzumujte 4 hodiny před spaním. Po jídle se neohýbejte v pase, nenoste těžké předměty, odpočívejte.

K tomu přidejte pravidelný pohyb a pokuste se snížit tělesnou hmotnost.

V ordinaci služby Lékař online 24/7 se nyní lékaři často setkávají s lidmi, kteří díky home office výrazně omezili svůj pohyb a najednou mají žaludeční a zažívací obtíže. V řadě případů navýšení pohybu, zejména intenzivní chůze, pomohlo jejich problémy vyřešit.

  • Trápí vás pálení žáhy? Můžete se obrátit na odborníky ze sítě EUC:
  • Praktičtí lékaři EUC
  • Problém pálení žáhy a kyselého refluxu můžete také konzultovat s našimi lékaři online:
  • Lékař online 24/7

Pálení žáhy: příznaky, léčba (pyróza)

S pálením žáhy se denně setkává až desetina dospělé populace. Za
život tato komplikace potká až 40% dospělých a běžně se vyskytuje
u poloviny těhotných žen. U těhotných žen se považuje za normální a
často příznaky pyrózy samovolně odejdou s porodem.

Jedná se o zpětný návrat žaludečních šťáv do
jícnu
. Silně kyselé žaludeční šťávy dráždí sliznici jícnu
a dochází tak k nepříjemnému pocitu „pálení žáhy“. Je to prakticky
podobný mechanismus jako u zvracení, ale děj neprobíhá reflexně, není
provázen dávením ani křečemi.

Slovo „reflux“ naznačuje, že se část žaludečního obsahu vrátí do
jícnu a pak samovolně zpět do žaludku. Tento jev nastává v důsledku
nedostatečně funkčního svěrače mezi jícnem a
žaludkem – česla. Pálení žáhy bohužel často provází další
nepříjemné projevy jako je zápach z úst nebo
bolesti žaludku.

Rizikové faktory pálení žáhy

Nejčastěji se pálení žáhy objevuje u těhotných
žen
, uvádí se, že v posledním trimestru těhotenství jím trpí
až polovina žen. Pokud potíže vymizí po porodu, není potřeba pyrózu
léčit a je považována za normální.

Celkově o této potíži platí, že pokud se s ní setkáváme zřídka,
není potřeba se jí nijak blíže zabývat. Pokud ale reflux nastává
opakovaně, je důležité nepodceňovat léčbu.

Jedním z důvodů pálení žáhy může být tzv. hiátová
kýla
. Jde o poruchu, kdy část žaludku vyhřezne otvorem pro jícen
nad bránici do mezihrudí, a tudíž usnadňuje nechtěný návrat
žaludečních šťáv zpět do jícnu. Kýla se ale v mnoha případech objede
zcela bez příznaků a nepůsobí-li žádné potíže, není potřeba jí
řešit. Hiátová kýla se dá zjistit pomocí RTG vyšetření.

Další důvody pálení žáhy souvisí se stravou a
životním stylem. Příčinou pyrózy celkově může být
nezdravý životní styl zahrnující nepravidelné stravování, velké porce
jídla v nepravidelných intervalech během dne. Dále také konzumace
bohatších jídel navečer, kdy se metabolismus zpomaluje a není připraven na
trávení složitých a tučných jídel.

Potraviny, které obecně vyvolávají pálení žáhy, jsou
tučná jídla jako majonéza nebo smažená a
fritovaná jídla, silně kořeněná nebo příliš horká a studená jídla,
silná káva, kyselé nápoje jako červené a bílé víno. Dále také hůře
stravitelné potraviny jako luštěniny, cibule, vajíčka natvrdo, zelí nebo
čerstvý chléb.

Velkou příčinou pálení žáhy může být také alkohol
nebo kouření tabáku, obě látky totiž mohou snižovat
napětí dolního jícnového svěrače a tím zpětný reflux žaludečních
šťáv podporovat.

S životním stylem také souvisí jeden z častých důvodů pálení
žáhy, a to nadváha. Větší tlak na žaludek zde způsobuje
logicky i větší tlak na jícnový svěrač (mechanismus podobný jako
u těhotných žen) a proto u osob s nadváhou vzniká pálení žáhy daleko
častěji.

Další příčinou může být dlouho neřešený stres.
Při dlouhodobém stresu dochází ke stažení žaludku a tudíž i možnému
úniku žaludečních šťáv do jícnu.

Pálení žáhy také může vznikat jako vedlejší účinek některých
léků, zde je potřeba probrat jejich případnou náhradu
s lékařem.

Prevence pálení žáhy

Prevence pálení žáhy tkví hlavně v eliminaci rizikových faktorů
způsobujících reflux ze žaludku.

Předcházení těmto obtížím tedy souvisí s úpravou
jídelníčku
a životního stylu. Doporučené jsou
menší porce jídla častěji a pravidelně během dne.

Dále omezení
příliš mastných jídel a špatně stravitelných jídel, a to zvláště
večer.

Další omezení by se měla týkat jídel, která podporují tvorbu
žaludečních šťáv, hlavně kořeněných jídel a nápojů jako je káva
nebo alkohol.

Se zlepšením životního stylu souvisí také prevence obezity. Lidé
trpící nadváhou by se měli snažit přebytečná kila shodit a upravit svůj
stravovací režim. Do jídelníčku se doporučuje zařadit ovoce a
zelenina
, popřípadě další potraviny s vyšším obsahem
vlákniny, která má známé příznivé účinky na naše trávení.

V neposlední řadě je jako prevence zmíněno předcházení dlouhodobým
stresům, které mohou k pálení žáhy snadno vést.

Léčba pálení žáhy

Ačkoli většina pacientů řeší pálení žáhy spíše jako
nepříjemnou obtíž, je nutné pamatovat na to, že sliznice jícnu není
připravena na časté setkávání s kyselým obsahem žaludku, který ji
může závažně poškodit.

Poškozením vnitřní výstelky jícnu může
vzniknout vřed a je zde i větší riziko vzniku
zhoubného nádoru. Proto by se při častějším výskytu
pyrózy toto onemocnění rozhodně nemělo zanedbávat.

Lékař vás nejprve seznámí s režimovými opatření
(viz prevence pálení žáhy).

Pokud bude předepisovat léky, můžete se setkat s těmito pojmy:
antacida snižují aciditu (kyselost) obsahu žaludku. Další,
tzv. protivředová léčiva snižují tvorbu žaludečních
kyselin.

Další léky podporují peristaltiku (trávicí
pohyby) správným směrem a tudíž by opět měly zabránit zpětnému
refluxu.

Jako nejúčinnější se uvádějí právě blokátory protonové
pumpy
(enzym tvořící kyselinu chlorovodíkovou v žaludku), které
zabraňují nadměrnému vzniku žaludečních kyselin.

S pálením žáhy také souvisí dvě vyšetření, která by vám mohly
být doporučeny lékařem. První z nich, gastroskopie, má
za úkol odhalit případnou narušenou sliznici v oblasti dolního jícnového
svěrače.

Vyšetření je nepříjemné, protože do jícnu je třeba zavést
dlouhý kabel s malou kamerou a světelným zdrojem. Tudy pak vyšetřující
pozoruje případné změny na sliznici. Touto cestou je možné také odebrat
malý vzorek tkáně pro další, histologická vyšetření. Tento odběr není
bolestivý.

Pro diagnostiku některých onemocnění jícnu a žaludku je toto
vyšetření nenahraditelné.

Další metodou je všem známé RTG vyšetření, kdy je
pozorována správná funkce jícnu a svěračů ale i peristaltické pohyby a
případně může být odhalena i výše zmíněná hiátová kýla.
Vyšetření není bolestivé, je pouze spojeno s polykáním většího
množství kontrastní látky- nejčastěji baryové kaše.

Budete mít zájem:  Léky Na Bolest Břicha?

Jak si mohu pomoci sám

Samoléčba je částečně odvozována od prevence pálení
žáhy. Ačkoli to zní nepopulárně, doporučuje se omezit těžká a mastná
jídla a přejídání jako takové.

Strava by se měla přijímat ve větším množství malých porcí,
případnou nadváhu je dobré shodit. Z krátkodobějšího hlediska ulevuje
vypít sklenici čisté vody, spát s hlavou ve zvýšené
poloze
a nedoporučuje se „odpočívat“ po jídle vleže. Jak je
již zmíněno dříve, nevhodné je kouření a alkohol.

Pokud je důvod pálení žáhy hiátová kýla, těžko s „babskými
radami“ obstojíme a bude si zde muset poradit lékař a to ať léčivy nebo
operací.

Je potřeba operace?

Pokud potíže nepřestávají ani po medikamentózní léčbě, přichází
v úvahu i operační řešení. Operace spočívá
v chirurgickém zesílení dolního jícnového svěrače,
takže už dál nedochází ke zpětnému vracení natráveného žaludečního
obsahu a sliznice jícnu není dále drážděna.

V reálu operace vypadá tak, že se horní část žaludku přetáhne přes
jícen, kde tvoří jakýsi náhradní ventil. Operace lze běžně provést
laparoskopicky, což představuje minimální operační rány,
pouze např. tři vpichy do břišní dutiny pro nástroje a kamerku, kterou
operatér celou akci sleduje. Tímto způsobem jsou samozřejmě maximálně
zmírněné pooperační komplikace a bolesti.

Komplikace pálení žáhy

Jak je již zmíněno výše, pyróza může kromě nepříjemného
pálení za hrudní kostí nebo zápachu z úst přinést
i závažnější komplikace. Tyto vycházejí z dlouhodobého poškozování
sliznice jícnu kyselým žaludečním obsahem.

Žaludeční sliznice je proti svým vlastním kyselinám chráněna vrstvou
ochranného hlenu, ale jícen na toto dráždění není
připraven a proto je třeba neotálet s včasnou léčbou tohoto
problému.

Dojít může například ke vzniku vředu ale je zde
i větší riziko zhoubného nádoru jícnu. Samozřejmě to
neznamená, že každé pálení žáhy je rovno rakovině jícnu. Je ale třeba
zdůraznit, že pokud se tato obtíž opakuje, může mít i vážnější
následky a proto je nutné věnovat jí pozornost a nebát se zeptat svého
lékaře.

Diskuse

  • Co na
    pálení žáhy?
  • Pálení
    žáhy v těhotenství

Další názvy: pyróza, gastroesofageální reflux

Pálí vás žáha? Kdy stačí léky z lékárny a kdy už musíte k lékaři?

Žáha obtěžuje přibližně každého desátého dospělého člověka. Občas má potíže 40 procent lidí, z těhotných žen je to dokonce celá polovina. Hodně z nás si o pálení žáhy přímo říká. Především tím, že jí na noc. Dokonce ty největší porce z celého dne.

Přitom bychom už měli nechat tělo odpočívat a brát v úvahu, že večer se začíná metabolismus zpomalovat, a tím se zpomaluje i trávení. Trávicí soustava má potíže zpracovat hlavně sladká, tučná, silně kořeněná a aromatická jídla, ovocné džusy, suché bílé víno, čerstvý chleba a pečivo.

K potížím přispívá i dlouhodobý stres.

V čem je problém?

Jestli míváte problém jen občas, stačí se vyvarovat dráždivých nápojů a jídel. Když potíže trvají déle než tři týdny a objevují se každý den, zajděte raději na kontrolu ke gastroenterologovi. Je totiž potřeba zjistit, co pálení žáhy způsobuje.

Endoskopicky (tedy hadičkou opatřenou optikou) lékař vyšetří jícen, žaludek a horní část tenkého střeva. Někdy je příčinou takzvaná hiátová kýla. Při ní se vysune jícen a horní část žaludku nahoru do oblasti hrudníku a šťávy nám spalují celý krk.

Jezte v klidu

Diabetes II. typu je způsoben hlavně špatnou stravou a nedostatkem pohybu.

Autor: Profimedia.cz

Velmi často nás začne žáha pálit v situaci, kdy do sebe jídlo narychlo doslova naházíme. A ještě k tomu tučné a kalorické – například knedlíky plněné uzeným a polité cibulkou seškvařenou na sádle. Naše zažívání totiž potřebuje asi tak hodinku klidu, aby mohlo stravu dobře upravit ke strávení. Když mu nedáme čas, můžeme v sobě oběd cítit klidně až do příštího rána.

Léky jsou účinné

Naštěstí existuje na pálení žáhy spousta účinných léků, a je jich dokonce několik skupin. Nejznámější jsou antacida, která jsou vesměs i volně prodejná v lékárně. Obsahují složky, které snižují kyselost v žaludku a neutralizují jeho obsah.

Neumějí ale výrazně hojit, takže pomáhají spíš při mírnějších potížích. U závažnějších problémů se nasazují léky zvané blokátory H2 receptorů nebo blokátory protonové pumpy, případně prokinetika.

Ta poslední také podstatně zlepšují samočisticí schopnost jícnu.

Kdy na operaci?

Léčba pálení žáhy spočívá v prvé řadě v lécích.

Autor: Profimedia.cz

Když je problém s vracením do jícnu vážný a nedá se zlepšit medikamenty, přichází na řadu operativní řešení. K tomu se ale lékaři uchylují jen v krajních případech, kdy hrozí, že agresivní žaludeční šťávy poškodí tkáň vyšších částí zažívání (jícen, hrtan, hltan…). A na poškozené tkáni se může objevit zhoubný nádor.

Aby se tomu zabránilo, při operaci se z horní části žaludku vytvoří jakýsi límec – obepíná dolní část jícnu, která se po jídle uzavře, a tím se zabrání zpětnému vracení obsahu nahoru. Výkon je prováděn laparoskopicky, pacienta zatěžuje opravdu minimálně – při laparoskopii se ani neřeže, jde jen o několik vpichů do břicha, aby operatér mohl do těla vsunout patřičné nástroje a minikameru.

Více o tom, jak si poradit s pálením žáhy, se dočtete v dubnovém čísle Blesk zdraví, které je již nyní k dostání na novinových stáncích.

Pálení žáhy

Podle současných průzkumů není pocit pálení žáhy u dnešní populace výjimečným jevem. Během života se s ním setká zhruba 40 % lidí, denně pak tyto potíže pociťuje až 10 % populace. Pálení žáhy, odborně pyróza, se projevuje jako palčivý, bolestivý pocit v oblasti za hrudní kostí, někdy zasahuje i do krku nebo nadbřišku, provázeno bývá i pocitem kyselosti v ústech.

Často se objevuje, případně stupňuje v době po jídle; zvláště pak po tučných nebo výrazně kořeněných jídlech. Častější obtíže můžeme pozorovat i po konzumaci alkoholu, zejména bílého vína, ale i nealkoholických nápojů (kávy, džusů aj).

Výskyt pyrózy se může vázat i k poloze těla, častěji se objevuje vleže nebo při předklonu. Popsané příznaky se ovšem mohou objevit i bez zjevné příčiny.

Příznaky pyrózy se vyskytují až u poloviny žen v období těhotenství, po porodu však ve většině případů zcela odeznívají a obvykle není ani třeba tento problém odborně řešit.

Reflux

Příznaky pyrózy se objevují v závislosti na proniknutí žaludečního (event. dvanáctníkového) obsahu zpět do jícnu. Tento jev se odborně označuje jako reflux. Povaha žaludečních látek pak způsobuje dráždění jícnu a výskyt příznaků pyrózy; obvykle má reflux kyselý charakter, může mít však i zásaditou povahu.

Reflux je ve své podstatě jevem fyziologickým, vyskytuje se tedy u zdravých lidí a nemusí svědčit o žádném poškození organismu nebo rozvíjející se nemoci. Je-li ovšem jícen vystavován působení žaludečního obsahu častěji a (nebo) po delší dobu, můžeme již hovořit o refluxu patologickém a o refluxní chorobě jícnu.

Není snadné určit, kdy je pálení žáhy „normální“ a kdy je již na místě potřeba lékařského vyšetření. Nicméně pokud se reflux objeví alespoň třikrát během jednoho týdne a ani v dalších týdnech se situace nemění, je návštěva lékařské ordinace na místě.

Refluxní choroba jícnu

Refluxní choroba jícnu je stav, kdy dochází k poškozování sliznice jícnu, eventuálně také hltanu, hrtanu, či respiračního traktu. Typické příznaky zastupuje nejenom pálení žáhy, snadné vtékání žaludečního obsahu do jícnu a úst, říhání, nadměrné slinění, bolestivé polykání.

Opakovaný styk sliznice jícnu s žaludečním obsahem se zpravidla projeví vznikem zánětu jícnu. Změny způsobené na sliznici mají zpočátku vzhled menších, rudě zbarvených ploch.

Následně může docházet k tvorbě vředů s pozdější jizevnatou přeměnou. Tímto procesem dochází k zužování jícnu a riziku dalších komplikací.

V některých případech může být jícen poškozen žaludečními kyselinami natolik, že hrozí vznik nádorového bujení.

Refluxní choroba jícnu je onemocněním chronickým, s častými návraty, a v některých případech je její léčba prakticky doživotní záležitostí. V léčebném procesu se využívají zejména režimová opatření, medikamentózní léčba a léčba chirurgická.

Jak na žáhu? Snižte žaludeční obsah pomocí častější konzumace menšího množství potravy. Vystříhejte se potravin a nápojů, které mohou vznik obtíží vyvolávat (často např. tuky, česnek, čokoláda, káva, čaj, sycené nápoje, kyselé potraviny – citrusy, rajčata). Nepijte alkohol a nekuřte. Opatrně zacházejte s léky, které snižují napětí dolního jícnového svěrače (např. dopamin, progesteron, anestetika aj.). Nenoste příliš těsné oblečení, abyste nezvyšovali nitrobřišní tlak. Vyvarujte se častého předklánění a zvedání břemen.

Během spánku a odpočinku vleže si dostatečně podložte hlavu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector