Lutein – zdravý antioxidant, důležitý pro naše oči

Lutein – zdravý antioxidant, důležitý pro naše oči Lutein – zdravý antioxidant, důležitý pro naše oči Lutein – zdravý antioxidant, důležitý pro naše oči Lutein – zdravý antioxidant, důležitý pro naše oči Lutein – zdravý antioxidant, důležitý pro naše oči Lutein – zdravý antioxidant, důležitý pro naše oči

Hubnutí ->

Nemoci–studie ->Novinky ->Strava ->Zdraví ->Životní styl ->

Lutein pro zdravé oči.

 Lutein – zdravý antioxidant, důležitý pro naše oči

Všichni od malička víme, že mrkev prospívá zraku, však nám to také v dětství stále opakovali. Taky většina z nás dává svým očím pořádně zabrat.

Mnoho hodin denně se díváme do monitoru počítače, večer sledujeme televizi nebo trávíme čas v zakouřeném prostředí, nosíme kontaktní čočky nebo naopak ignorujeme oční vadu, protože nám brýle nesluší, moc toho nenaspíme…

Nechceme-li se k tak zásadnímu orgánu, jakým oko bezesporu je, chovat macešsky, měli bychom nejen přehodnotit svůj životní styl. Co alespoň zařadit do jídelníčku potraviny a doplňky stravy o kterých se ví, že zraku zaručeně prospívají?

Člověk má pět smyslů, mezi které patří i zrak. Zrakem přijímáme až 90 % informací. Zrak nám umožňuje vnímat světlo, barvy, tvary a kontrast. Také nám výrazně napomáhá při orientaci v prostoru. Nevidíme očima, ale mozkem. Světelný impuls prochází rohovkou, čočkou, sklivcem a dopadá na sítnici.

Tam se mění na nervový impuls, který jde zrakovou dráhou až do korového centra mozku, kde se vytváří výsledný vjem. Jelikož je zrak jedním z nejdůležitějších smyslů, tak většinu náhlých změn zraku rychle a včas zaregistruje a začne řešit. Oko je smyslový orgán, který se skládá z oční koule a přídatných orgánů.

Na oku rozeznáváme přední a zadní oční segment. Do předního segmentu patří víčka, spojivka, rohovka, čočka, závěsný aparát a ciliární těleso. Zadní segment se skládá z optické části sítnice a sklivce.

Pomocí optických přístrojů jsme schopni zhodnotit stav předního očního segmentu a můžeme dohlédnout i na zadní oční segment. Při odhalování a diagnostice celkového onemocnění je oftalmologické vyšetření důležité. Jsme schopni neinvazivním způsobem zhodnotit vnější i vnitřní část oka.

Celkové choroby, jak už říká sám název, postihují celé tělo. Zasažena bývá většina orgánů a oko není výjimkou. V oku mohou být zasaženy všechny části, podle toho jakým způsobem se celkové onemocnění po těle šíří. Šířit se může krví, pomocí lymfatického a nervového systému, ale také pronikáním do avaskulárních částí oka.

Některá onemocnění lze právě pomocí oftalmologického vyšetření prokázat, ještě před nástupem jiných příznaků. Dá se předpokládat, že změny např. na cévách sítnice jsou i na cévách v celém těle.

Nedávné rozsáhlé studie ukazují, že velké dva antioxidační karotenoidy, Lutein a Zeaxantin předstihly Beta karoten jako nejdůležitější živiny pro zdraví očí. Lutein a Zeaxantin jsou členy rodiny karotenoidů, ale jsou to pouze jediné karotenoidy, které jsou a byly  skutečně nalezené v lidském oku. Věkem související makulární degenerace je hlavní příčinou slepoty u dospělých v na celém světě.

Centrum sliznice zadní oční bulvy (sítnice), se nazývá makula. Jedná se o oblast oka, která přímá nejvíce světla a jeho funkcí je poskytovat ostré vidění, které  e potřebné pro čtení nebo pro zaostření. Jak stárneme, skvrna se může stát zjizvenou se zarudlou spojivku pod víčky.

To vše je dáno poškozením způsobeným vystavení oka ultrafialovému světlu nebo poškozením oka způsobeného volnými radikály, kdy navíc touto kombinací může vzniknout šedý zákal. Ten je způsoben tím, že transparentní čočka oka je poškozena a zjednodušeně řečeno přiměje oko k tomu, že vidí pouze zamlženě.

To vše je především dáno špatnou výživou oka nedostatkem antioxidačních karotenoidů, Luteinu a Zeaxantinu, oxidací čočky z volných radikálů, nebo vaší pracovní činnosti bez náležité ochrany vašeho zraku.

Co je to lutein a zeaxantin ?

Lutein a zeaxantin jsou soustředěny v makule a čočce oka. Lidské tělo nemůže a neumí vyrábět Lutein, proto musí být k podpoře oka získán nelepé z přírodních potravinových zdrojů.

Lutein a zeaxanthin jsou dva typy přírodních karotenoidů, které jsou barevně většinou žluté až červené a jejich pigmenty se nacházejí hojně v zelenině, ale i dalších rostlinách.

Ačkoli lutein je považován za žlutý pigment, ve vysokých koncentracích je až oranžovo-červené barvy! Je to nejhojnější karotenoid v přírodních potravinách, zejména v tmavě zelené zelenině jako je např. listová zelenina nebo špenát, který je jedním se známých zdrojů potravin.

 Zelené potraviny, které jsou bohaté na Lutein však obsahují pouze malé množství Zeaxantinu, účinného karotenoidu s téměř identickou chemickou strukturou jako má barvivo ve vašem oku.

Princip luteinu v přírodě je ten, že lutein a zeaxantin dokáže absorbovat přebytečnou světelnou energii, aby se zabránilo poškození rostlin z přílišného slunečního světla, a to zejména z vysoce energetických světelných UV paprsků s názvem modré světlo.

Ve skutečnosti, skvrna je také nazývána „macula lutea“ (z latinského makuly, což znamená „místo“, a lutea, což znamená „žlutý“). Lutein a zeaxantin má také důležité antioxidační funkce v těle. Spolu s dalšími přírodními antioxidanty, včetně vitaminu C, beta-karotenu a vitaminu E , dokáží tyto důležité pigmenty chránit naše  tělo před škodlivými účinky volných radikálů, což jsou nestabilní molekuly, které mohou zničit naše buňky a hrají tím také roli u mnoha nemocí. Kromě důležité podpory oka a jeho výhod ostrého vidění, může lutein také  pomoci chránit proti ateroskleróze (nahromaděním tukových usazenin v cévách), tj. nemoci, která vede k většině srdečních záchvatů.

Lutein – zdravý antioxidant, důležitý pro naše oči

Výhody luteinu a zeaxantinu pro naše oči

Výzkumníci zjistili, že lutein a zeaxantin tvoří část žlutého pigmentu v makule. Žlutý pigment je určen k ochraně makuly tím, že pomáhá absorbovat škodlivé ultrafialové světlo. Lutein má silný antioxidační účinek.

Může fungovat jako systém ochrany v citlivých oblastech makuly a čočky a tímto způsobem pomáhá a zabraňuje poškození oxidativnímí změnami související s AMD (věkem podmíněná makulární degenerace) a šedého zákalu. Řadou studií bylo zjištěno, že lutein a zeaxanthin může buď zabránit AMD nebo může zpomalit progresi onemocnění.

Výzkumy publikované v mezinárodních studiích výživy a metabolismu zjistili, že doplněk stravy obsahující  čistý krystalický lutein a zeaxantin, účinně zvýšil optickou hustotu makulárního pigmentu v očích u většiny lidských subjektů. Předpokládá se, že makulární pigment, poskytuje vysokou ochranu proti rozvoji makulární degenerace.

Studie zveřejněná v časopise American Journal of Epidemiology, Oftalmologie a Archiv oftalmologie zjistila, že při užívání většího množství luteinu a zeaxantinu v potravě, se spojuje s nižším výskytem AMD.

Další dvě studie publikované v investigativních odborných časopisech jako je Visual Science zjistily, že oči s vyšší úrovní makulární pigmentů mají ménší pravděpodobnost vyvinutí makulární degenerace.

Ve výzkumu zveřejněném v Archives of Biochemistry and Biophysics, autoři studie došli k závěru, že lutein a zeaxanthin dokáže vytvořit filtr krátké vlnové délky světla a zabránit nebo snížit tvorbu volných radikálů u pigmentového epitelu sítnice a cévnatky.

To také ukazuje, že směs těchto karotenoidů luteinu a zeaxanthinu  je účinnější než u jednoho z jednotlivých karotenoidů jako je napřklad u beta karotenu při stejné celkové koncentraci. Ve studii zveřejněné v časopise Optometrie, bylo hodnoceno 500 účastníků s časným AMD.

Ti kteří,pravidelně konzumovali 8 mg zeaxanthinu v potravě denně po dobu jednoho roku, měli zlepšené noční vidění a navíc se zraková ostrost zlepšila v průměru o 1,5 řádků očního grafu.

V květnu 2013 byl zveřejněn tolik očekávaný výsledek druhé studie, která proběhla ve velkém měřítku v souvislosti s poslední  studií Eye Disease Study sponzorované National Eye Institute.

Ta  navazuje na původní 5 let AREDS1 studie publikované v roce 2001, která testovala použití antioxidačních doplňků obsahující beta-karoten, vitamin C, vitamin E, zinek a měď mezi účastníky s časnou a středně vyvinutou makulární degenerací. Cílem AREDS2 bylo zhodnotit účinek jiných živin včetně luteinu a zeaxanthinu na prevenci AMD a jiných očních chorob souvisejících s věkem.

Studie AREDS2 také zkoumala vliv při odstranění beta-karotenu z tohoto doplňku. Nové  studie ukázaly, že účastníci kteří byli vybráni s časnými příznaky makulární degenerace měli užíváním doplňků  stravy, které obsahovaly 10 mg luteinu a 2 mg zeaxantinu (a ne beta-karoten) každý den po dobu 5 let studie o 25 o 40 procent snížené riziko progrese AMD.

Tyto studie potvrdily, že potraviny nebo doplňky stravy, které obsahují vysoké hodnoty přírodního a čistého  krystalického luteinu a zeaxantinu dokáží snižovat  riziko AMD již od podání první denní dávky tohoto doplňku stravy.

Podle této nové studie doplňky stravy obsahující lutein a zeaxanthin, kyselinu lipoovou a omega-3 mastné kyseliny jsou účinné při prevenci vzniku retinopatie u diabetických krys Vědci z Kresge Eye Institute v Detroitu kde byl sledován vliv doplňků obsahující karotenoidy, na sítnice oxidativního stresu a zánětu a rozvoj diabetické retinopatie provedli v roce 2014 tuto studii. Diabetes byla vyvolána a potvrzena u všech potkanů ​​ve studii. Poté některé krysy dostaly stravu, která zahrnovala doplňky stravy s obsahem účinných látek, zatímco jiné dostali stejné jídlo, ale bez doplňků. Po 11 měsících byly sítnice u krys hodnoceny na změny v krevních cévách, poškození buněk a jiných sítnicových změn charakteristických pro diabetickou retinopatii. U potkanů, kteří neobdržely tyto výživové doplňky, bylo vyvolané poškození sítnice cév třikrát až čtyřikrát vyšší než u potkanů, kteří dostávali přidané živiny obsahem luteinu. Autoři studie došli k závěru, že potravinové doplňky použité v této studii zabránily rozvinutí diabetické retinopatie a udržely normální funkci sítnice. Po ukončení a zhodnocení výsledků testů autoři jednoznačně prohlásily, že i když nebyly tyto testy provedeny na lidském organizmu, jedná se, v případě použití těchto látek, u lidského oka o dosažitelný a „levný doplněk léčby“, k potlačení diabetické retinopatie u lidí s diabetem.

Co je to Diabetická retinopatie

Diabetická retinopatie je nezánětlivé onemocnění oční sítnice způsobené komplikací diabetu, který má vliv na oči. Vzniká jako důsledek celkového postižení cév u diabetu mellitu. Dochází k poškození krevních cév vyživujících sítnici a v těžkých případech dochází až ke krvácení do sítnice a sklivce se závažnou poruchou zraku až slepotou.

Typicky se vyskytují na fundu mikroaneurysmata, zejména v centru. Nacházejí se zde tvrdá ložiska, měkká (vatovitá) a četné hemoragie. Častým jizvením pak může docházet až k odchlípení sítnice. Počáteční příznaky nejsou nápadné, proto je třeba u rizikových stavů provádět vyšetření očního pozadí (oftalmoskopii).

Zpočátku nemusí mít diabetická retinopatie žádné symptomy nebo jen mírné problémy s viděním. Nakonec se však může diabetická retinopatie způsobit oslepnutí. Diabetická retinopatie se může vyvinout u každého, kdo má diabetes 1. typu nebo diabetes mellitus 2. typu.

Čím déle máte diabetes, a čím více zapomínáte ovládat hladinu cukru v krvi, tím větší je pravděpodobnost, že dojde k rozvoji diabetické retinopatie.

Budete mít zájem:  Pozor na nebezpečné piniové oříšky z Číny

Jaké jsou nejčastější příznaky?

Je možné, že trpíte diabetickou retinopatií a ani o tom nevíte. Ve skutečnosti je to obvyklé, protože v časných stádiích diabetické retinopatie nemusíte mít příznaky. Diabetická retinopatie obvykle postihuje obě oči a může být klasifikována jako časná a pokročilá, v závislosti na vašich příznacích. K diabetické retinopatii patří tyto příznaky:

  • Rozmazané vidění.
  • Proměnlivé vidění.
  • Tmavá nebo prázdná místa v zorném poli.
  • Ztráta zraku.
  • Potíže s barvocitem.

Druhy diabetické retinopatie

1) Včasná diabetická retinopatie. Tento typ diabetické retinopatie se nazývá neproliferativní diabetická retinopatie (NPDR). Říká se jí tak proto, že v tomto bodě, nové cévy nejsou a „roste zde“ (proliferační). NPDR, které lze popsat jako mírnou, střední nebo těžkou. Máte-li NPDR stěny krevních cév v sítnici slábnou. Malé boule (tzv.

microaneurysms) vyčnívají z cévních stěn, někdy netěsní nebo zapříčiní vytékání tekutiny a krve do sítnice. Jak tato nemoc postupuje, mohou být menší části cév oka uzavřeny a větší sítnicové cévy se mohou začít rozšířovat a začínají mít nepravidelný průměr. Část nervových vláken v sítnici může také začít „bobtnat“ a někdy se začne zvětšovat i centrální část sítnice (makula).

Tento jev je známý pod názvem jako makulární edém.

2) Rozšířená diabetická retinopatie. Proliferativní diabetická retinopatie (PDR) je nejzávažnější typ diabetické retinopatie. Je to tzv. proliferativní, protože v této fázi, začnou růst nové cévy v sítnici. Tyto nové cévy jsou velikostně až abnormální.

Při této poruše  cévy mohou růst až do abnormální velikosti, ale je u nich riziko že dojde k prasknutí a výronu tekutiny, které je podobná želé a vyplňuje střed oka (sklivec). Nakonec může  tato zjizvená tkáň stimulovat růst nových krevních cév a tím způsobí sítnici oddělení od zadní části oka.

Pokud nové cévy narušují normální odtok tekutiny z oka, může tlak vygradovat v oční bulvě, což způsobuje glaukom. Tím může dojít k poškození nervu, který přenáší obraz z oka do mozku (zrakového nervu) a člověk oslepne.

Výrobek  Original Natural Lutein Extrakt, obsahuje  tzv. čistý krystalický Lutein a to 38 mg v jedné kapsli, což je až desetinásobná dávka proti konkurenčním výrobkům.

Ten je extrahován přímo s Aksamitníku vzpřímeného (Tagetes erecta) a je jediným se zdrojů čistého koncentrovaného Luteinu v nejsilnější podobě pro doplnění do lidského oka.

  Spojuje sílu krystalického Luteinu a zeaxantunu z Aksamitníku vzpřímeného a flavonoidů ze Světlíku lékařského, jež doplňuje o extrakty z Acai Bery, Brusinek, Brokolice, Červeného jetele, Omega-3 masné kyseliny ze Lnu setého a Beta karotenu.

Výtažek čistého krystalického luteinu Čistá extrakce je  pouze  to, kdy vzniká z Aksamitníku vzpřímeného (Tagetes erecta) tzv. vyčištěný krystalický Lutein a to není to samé jako „výtažek z měsíčku“.

 Při každém nákupu si dejte si pozor na kvalitní produkty „pro zdravé oko“, obsahující pouze tento čistý výtažek z Aksamitníku vzpřímeného (Tagetes erecta).

 Pro produkt Original Natural Lutein Extrakt se používá patentovaný proces extrakce a separace, kdy vzniká aktivní a vyčištěný krystalický Lutein a zeaxantin pouze ze složek Aksamitníku (Tagetes erecta). Korunní lístky aksamitníku jsou nejbohatší na oranžovo-žluté karotenoidy Lutein a Zeaxantin.

Pouze lutein a zeaxantin je účinný a 100% vstřebatelný k posílení zraku a vašeho oka. Čím větší je koncentrace čistého luteinu v oční tkáni, tím nižší je výskyt podmíněné makulární degenerace (AMD) a šedého zákalu a dalších očních nemocí. 

CHCETE-LI SE O PŘÍPRAVKU ORIGINAL NATURAL LUTEIN EXTRAKT DOZVĚDĚT VÍCE, DOPORUČUJEME

www.naturgreen.cz

Vitaminy pro oči

Lutein – zdravý antioxidant, důležitý pro naše oči

Zrak je jeden z pěti smyslů, díky kterému vnímáme až 80 % okolního světa. Umožňuje nám vnímat barvy, světlo, tvary a díky zraku se dokážeme orientovat v prostoru. Věkem a vlivem digitálních technologií naše oči slábnou. Chcete-li dopřát očím odpočinek, vypněte na chvíli monitory počítačů, televizory a odložte mobily. Navštívit můžete Neviditelnou výstavu v Praze, kde se ponoříte do absolutní tmy a osaháte si svět nevidomých.

Vitamin A

Vitamin A je nezbytný pro udržení buněk citlivých na světlo v dobré kondici. Jeho nedostatek může vést k suchým očím, šerosleposti i úplné slepotě. Denní doporučená dávka je 800 až 900 mikrogramů pro muže, 700 mikrogramů pro ženy a 300 – 600 mikrogramů pro děti a dospívající.

Vlastní vitamin A se nachází pouze v potravinách živočišného původu. Mezi nejbohatší potravinové zdroje patří játra, žloutky a mléčné výrobky.

Lidské tělo si umí vitamin A vyrobit také z takzvaných karotenoidů, které najdeme ve vybraných druzích ovoce a zeleniny. Provitamin A karotenoidy poskytují v průměru zhruba 30 % požadovaného vitaminu A.

Nejúčinnější z nich je beta-karoten, který se nachází ve velkém množství v kapustě, špenátu a mrkvi.

Lutein

Lutein je žlutooranžové barvivo náležící mezi žluté karotenoidy – antioxidanty známé jako makulární pigmenty. Je to proto, že se koncentrují v makule – střední části sítnice. Sítnice je vrstva buněk citlivých na světlo na zadní stěně oční bulvy. Lutein působí jako přirozený opalovací krém. Hraje klíčovou roli při ochraně očí před škodlivým modrým světlem.

Hledat ho můžeme například ve špenátu, kapustě, mangoldu, petrželi, pistáciích, zeleném hrášku, kukuřici a žloutcích. Vaječné žloutky jsou považovány za jeden z nejlepších zdrojů, protože mají vysoký obsah tuku. Karotenoidy jsou rozpustné v tucích a tělo je lépe absorbuje právě při konzumaci s tukem.

Lutein – zdravý antioxidant, důležitý pro naše oči

Omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, kyselina eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová kyselina (DHA), jsou také důležité pro zdraví očí. DHA se nachází ve velkém množství v sítnici, kde pomáhá udržet funkci očí.

Je také důležitá pro vývoj mozku a vývoj oka v kojeneckém věku. Z tohoto důvodu nedostatek DHA může poškodit zrak, a to zejména u dětí. Nejlepším potravinovým zdrojem EPA a DHA jsou tučné ryby.

Navíc omega-3 doplňky stravy z rybího oleje jsou široce dostupné.

Kyseliny gama-linolenová

Kyselina gama-linolenová je omega-6 mastná kyselina nalezená v malém množství ve stravě. Nejbohatším zdrojem kyseliny gama-linolenové jsoupupalkový olej a brutnákový olej. Některé studie naznačují, že pupalkový olej může snížit příznaky suchých očí.

Vitamin C

Oči jsou vystavovány vysokému stupni oxidačního stresu, který se projevuje únavou očí a ztrátou koncentrace. Pro posílení regenerace zraku je vhodné užívat antioxidanty např. vitamin C.

Koncentrace vitaminu C v komoře oka je vyšší než v jakékoliv jiné tělesné tekutině. Hladina vitaminu C v komorové vodě je přímo úměrná jeho dennímu příjmu z potravy. Jinými slovy, můžete zvýšit jeho koncentraci tím, že budete užívat doplňky nebo jíst potraviny bohaté na vitamin C.

Výzkumy ukazují, že lidé s šedým zákalem mívají nízký antioxidační stav.

Vysoké množství vitaminu C se nacházejí v mnoha druzích ovoce a zeleniny včetně papriky, brambor a šípků.

Lutein – zdravý antioxidant, důležitý pro naše oči

Vitamin E

Vitamin E patří do skupiny antioxidantů rozpustných v tucích, který chrání mastné kyseliny před škodlivou oxidací. Nejlepší potravinové zdroje vitaminu E zahrnují mandle, slunečnicová semena a rostlinné oleje.

Zinek

Zinek je esenciální stopový prvek, který pomáhá transportu vitaminu A z jater do sítnice v oku, a tak pomáhá chránit oko před makulární degenerací a noční slepotou (šeroslepostí). Přírodní potravinové zdroje bohaté na zinek jsou ústřice, maso, dýňová semínka a oříšky.

Dostatek živin uvedených v tomto článku může pomoci snížit riziko chronických onemocnění očí. Je pravděpodobné, že pestrá strava, která udržuje celé vaše tělo zdravé, udrží zdravé i vaše oči.

Chraňte svůj zrak a posilujte oči. Jaké vitaminy a potraviny pomohou?

Zrak je jedním z našich nejdůležitějších smyslů. Přesto ho denně zatěžujeme a často i nadměrně namáháme. Negativní vliv na náš zrak může mít například nevhodné osvětlení, stres, kouření či znečištěné ovzduší. Máme ale i spoustu prospěšných látek, kterými můžeme své oči chránit. Které vitaminy očím a zraku pomáhají, a v jakých potravinách je hledat?

Stejně jako všem částem našeho těla, i očím můžeme pomoci správným jídelníčkem. Oči ocení například listovou zeleninu, oranžovo-červenou zeleninu a ovoce, mořské ryby, semena a ořechy, ale i žloutky nebo luštěniny. Všechny tyto potraviny totiž obsahují vitaminy a další látky prospěšné právě pro oči.

Vitaminy na oči

Když začneme samotnými vitaminy, měli bychom zmínit antioxidanty. Ty v našem těle obecně bojují s nebezpečnými volnými radikály a ochraňují tak naše buňky před poškozením a stárnutím. Mezi významné antioxidanty patří třeba vitamin C a vitamin E,z minerálních látek pak například selen.

A jaké vitaminy prospívají konkrétně zraku? Jsou to vitaminy A a B2, z minerálních látek pak zinek. Právě tahle trojice je pro oči důležitá a přispívá k udržení správného stavu zraku. Proto mezi potraviny pomáhající očím patří například vajíčka a mléko, které obsahují jak vitamin A, tak zinek.

Pomůže vám ale i zelenina s obsahem karotenoidů, protože z nich v našem těle vzniká vitamin A. Na seznam vhodných potravin pro naše oči tak můžeme zařadit i mrkev, kapustu nebo špenát, které obsahují velké množství beta-karotenu.

Lutein – zdravý antioxidant, důležitý pro naše očiKarotenoidy pro váš zrak

Mezi karotenoidy patří i další látky, z nichž pro oči nejvýznamnější jsou lutein a zeaxantin.

Ty se v našem těle koncentrují v oční sítnici a jejich pravidelný příjem tak může mít na funkci očí příznivý vliv.

Lutein a zeaxantin najdete v listové zelenině, na lutein je ale bohatý také vaječný žloutek nebo obilí. A oba dva důležité karotenoidy naleznete třeba i v měsíčku lékařském.

Lutein a zeaxantin můžete pohodlně doplňovat i prostřednictvím doplňků stravy určených právě pro podporu zraku.

Najdete je například v MaxiVita Bylinném elixíru Zdravé oči, kapslích MaxiVita Lutein forte+, tabletách MaxiVita Premium Zdravé oči nebo v legendárním Energitu (Pro oči).

Ve všech těchto doplňcích jsou lutein a zeaxantin zastoupeny díky obsahu přírodního extraktu z měsíčku lékařského.

Když už je řeč o přírodních extraktech, musíme zmínit ještě další rostlinu, která má pozitivní vliv na naše oči a doplňky stravy (včetně těch výše jmenovaných) ji často obsahují. Jedná se o borůvku, která přispívá ke správnému stavu zraku a navíc je prospěšným antioxidantem.

Lutein – zdravý antioxidant, důležitý pro naše očiOčím pomohou i omega 3 kyseliny

Aby byl náš výčet pro oči příznivých látek kompletní, určitě nesmíme zapomenout na omega 3 mastné kyseliny a z nich zejména na DHA (kyselina dokosahexaenová).

I DHA totiž najdeme v lidském oku a její denní příjem alespoň 250 mg přispívá k udržení správného stavu zraku. Omega 3 mastné kyseliny jsou důležité i pro správný vývoj zraku plodu a následně i kojeného dítěte (více se dočtete zde).

Budete mít zájem:  Krvácení Z Nosu Vitamíny?

A vzhledem k tomu, že si tělo nedokáže tyto látky vytvářet samo, je nutné je do těla dodávat pomocí stravy, nebo jejich doplňků.

Z nich můžeme doporučit třeba MaxiVita Exclusive Omega 3 forte+, z potravin bohatých na omega 3 mastné kyseliny pak především mořské ryby nebo ořechy a semena (např. lněná semínka a chia).

Zmiňované doplňky stravy pro váš zrak seženete na e-shopu nasevitaminy.cz, kde najdete kompletní sortiment vitaminů od VITARu – tradičního českého výrobce vitaminových doplňků.

Lutein: Antioxidant, který chrání zdraví vašich očí

Lutein, přezdívaný jako oční vitamín, je typ karotenoidního antioxidantu, který je proslulý svými účinky na oční zdraví. Zeptejte se sami sebe na otázku: Kolik barev vidíte na svém talíři? Odpověď vám prozradí, kolik luteinu ze svého pokrmu získáte.

Stejně jako mnoho jiných typů antioxidantů se lutein nalézá v pestrobarevných potravinách, především v ovoci a zelenině, zejména listové, a tom, jenž má žlutou či oranžovou barvu. Nejvíce je zastoupen v kařávku, špenátu, pomerančích, papáje a kukuřici.

Přísun ovoce a zeleniny

Spolu s dalším antioxidantem nazvaným zeaxantin má lutein protizánětlivé účinky a je obsažen v také v zelených potravinách, jako je brokolice, kadeřávek, ale i v citrusových plodech.

Lidé, kteří si nedopřávají ovoce a zeleninu a na jejich stole chybí barevné kombinace, mají nedostatek luteinu. Lidské tělo neumí syntetizovat samotný lutein či zeaxantin, což znamená, že ho musí získat ze stravy, popřípadě doplňků stravy.

Máte tedy další důvod, proč do své stravy zakomponovat ovoce a zeleninu.

Doplňky stravy

Ačkoli je nejlepší získat dostatek luteinu přirozenou formou prostřednictvím zdravé výživy s vysokým obsahem protizánětlivých látek, některé výživové doplňky nebo obohacené potraviny a nápoje mohou být také používány k podpoře zvýšení hladiny luteinu. Jsou tyto doplňky opravdu nutné? Pravděpodobně ne, ale celkově je lepší do těla lutein dostávat, ať už je to přirozenou cestou či s pomocí doplňků stravy, než ho vůbec nekonzumovat.

Lutein

Pokud si dopřáváte potraviny s obsahem luteinu či ho konzumujete v doplňkové formě, podporujete zdraví vašich očí, zvláště makuly a oční čočky. V přírodě se nachází přibližně 600 různých druhů karotenoidů, ale jen asi 20 z nich má účinky na vaše oči.

Mezi ně patří i lutein a zeaxantin.

Lutein má též antioxidační schopnosti a bojuje proti poškození volnými radikály, poškozením slunečním zářením, špatnou stravou a dalšími faktory, které zvyšují riziko ztráty zraku i ve spojení s věkem, se kterým přichází makulární degenerace.

Proč je pro vás důležitý lutein?

Chrání vaše oči (makulární degenerace)

Lutein je považován za přirozeného léčitele makulární degenerace, která je považována za nejčastější příčinu slepoty u starších osob.

Odhady ukazují, že více než 25 milionů lidí na celé planetě je s věkem postiženo makulární degenerací, a to od věku 55 let.

Lutein chrání oči tím, že „odfiltruje“ procento škodlivého UV světla s krátkou vlnovou délkou, která negativně ovlivňuje sítnici (makulu).

Chrání zdraví kůže

Kromě toho, že karotenoidy potřebují pro své zdraví naše oči, je důležitý také pro kůži. K ochraně zdraví kůže a k boji proti rakovině kůže je lutein více než potřebný.

  • Snižuje riziko vzniku diabetu 
  • Podle mnohých výzkumů jsou vyšší hladiny luteinu a dalších karotenoidů v krvi spojené s menším počtem problémů s kontrolou hladiny cukru v krvi, a tím také s nižším rizikem vzniku cukrovky.
  • Snižuje riziko vzniku rakoviny

Lutein má také vliv na vznik rakoviny ve vašem těle. Dostatečný a pravidelný přísun luteinu vás chrání před rakovinou prsu, tlustého střeva, děložního čípku a plic.

Udržuje  zdraví srdce

Některé studie již prokázaly, že karotenoidy, včetně luteinu, mohou snížit riziko vzniku srdečních onemocnění a riziko mrtvice. Lutein má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, snižuje riziko vzniku zánětu v těle, tedy i příčiny koronárních onemocnění srdce.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Vitamíny pro dobrý zrak

Které potraviny pomáhají našemu zraku? Mnoho z nás se snaží jíst tak, abychom zhubli a zlepšili svou kondici; náš zrak je ale také velmi důležitý. Znamená to, že jedna mrkev denně zajistí, že nebudete muset po nějaký čas navštívit svého optometristu?

Pokusme se oddělit skutečnost od mýtů a dostat se k jádru informací o vitamínech důležitých pro zrak.

Mrkev – pastva pro oči?

Už jste jistě slyšeli, že pojídání mrkve zlepšuje náš zrak. Nejde ale jen o pohádku, kterou rodiče vyprávějí svým dětem, aby je přiměli sníst více zeleniny? Ne tak docela. Vypadá to, že maminka a tatínek měli pravdu… z větší části.

Vitamín A a dobrý zrak jsou nerozlučnými přáteli. Velké množství beta karotenu a vitamínu A, které zlepšují zdraví očí a jsou vynikajícím zdrojem vitamínů chránících nás před makulární degenerací a kataraktou, je obsaženo právě v mrkvi.

Ta je bohatá i na látku zvanou rodopsin. Jde o tzv. purpurový pigment, díky němuž vidíme lépe ve špatných světelných podmínkách. Při jeho nedostatku bychom v noci neviděli příliš dobře, a to ani za bezoblačného nebe a při jasném úplňku.

Nabízí se tedy otázka: zaručí nám křoupání mrkve ráno, v poledne i večer vynikající zrakové schopnosti, jež jsou typické třeba pro sovu za těch nejčernějších nocí? Bohužel ne. Mrkev sice obsahuje mnoho vitamínů prospěšných vašim očím, superhrdinu z vás ale neudělá (pokud jí však budete jíst příliš mnoho, může se stát, že se vaše pokožka zbarví mírně do oranžova).

Pro zajímavost – mýtus o mrkvi a dobrém zraku byl počat během druhé světové války. Většina potravin byla tehdy těžko dostupná – nikoli však mrkev.

Britské Královské letectvo přičítalo mrkvi zvýšenou schopnost zahlédnout nepřítele ve tmě. Tato fáma se začala rychle šířit a motivovala lidi ke konzumaci většího množství mrkve.

Setkáváme se s ní dodnes, a jak jsme viděli, něco pravdy na ní přece jen je (vedle trochy nadsázky).

Když už teď víte vše o mrkvi a jejím účinku na zrak, možná se ptáte, které další vitamíny jsou pro naše oči prospěšné.

Další vitamíny důležité pro dobrý zrak

Pokud jste jako většina lidí, určitě si říkáte: „A opravdu ty vitamíny zlepšují zrak?“ V textu o vitamínu A a mrkvi jsme došli k závěru, že odpověď na tuto otázku zní ano, i když jen do jisté míry. Můžete užívat vitamíny předcházející ztrátě zraku, žádný z nich vám však nezaručí zázračné výsledky.

Dostatek vitamínů je důležitý v každém věku, zvláště pak těch obsažených ve stravě v jejich přirozené podobě. Vitamíny zastávají řadu funkcí a přínos jejich užívání je zřejmý. Abyste si mohli udělat lepší obrázek, uvádíme seznam vitamínů, čím jsou pro zrak prospěšné a v kterých potravinách jsou v hojné míře obsaženy.

Vitamín C pro vaše oči

Vitamín C lze nazvat centrálou zdraví. Najdete ho v ovoci, jako jsou pomeranče, kiwi a jahody, nebo zelenině, jako je brokolice, papriky nebo listová hořčice (brukev sítinovitá). Nejenže je zdrojem antioxidantů, pomáhá také zpomalit rozvoj katarakty a dodává očím vitamíny potřebné pro prevenci makulární degenerace.

Vitamín E – záruka zdravých očí

Různé vědecké studie uvádějí, že vitamín E může sloužit buď jako vynikající antioxidant nebo také jako prevence katarakty a makulární degenerace. Tento vitamín je obsažen v oříšcích (mandlích, burských a piniových oříšcích), ale i v sušených meruňkách a slunečnicových semínkách.

Lutein pro stárnoucí zrak

Lutein je látka, jež se vyskytuje v kapustě, špenátu nebo listech vodnice (brukev řepák vodnice). Je rovněž součástí sítnice, a tedy pro zdravý zrak velice důležitá. Přísun karotenoidů jako lutein nebo zeaxantin vám zaručí i dostatek antioxidantů a může vám pomoci v boji proti zrakovým problémům podmíněným věkem, například kataraktě a makulární degeneraci.

Jak je z tohoto článku patrné, konzumace vitamínů podporujících zdravý zrak je výborným způsobem prevence zrakových potíží přicházejících v pozdějších letech života.

Uplatňování proaktivního přístupu ke zdraví se tedy vyplácí v každém věku.

Řada odborníků doporučuje: „Dopřejte si ovoce a zeleninu různých barev!“ Jsou totiž přirozeným zdrojem vitamínů, které vaše oči potřebují – a chutnají přinejmenším stejně dobře!

Výroky zveřejněné v tomto článku nejsou míněny jako lékařské rady ani nenahrazují doporučení zdravotnických odborníků. Máte-li jakékoli konkrétní dotazy, informujte se u očního specialisty.

Lutein – Wikipedie

Lutein

Strukturní vzorec luteinu

Obecné

Systematický název

β,ε-karoten-3,3'-diol

Triviální název

Lutein

Sumární vzorec

C40H56O2

Identifikace

Registrační číslo CAS

127-40-2

PubChem

5281243

ChEBI

28838

Vlastnosti

Molární hmotnost

568,871 g/mol

Teplota tání

190 °C

Není-li uvedeno jinak, jsou použityjednotky SI a STP (25 °C, 100 kPa).

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lutein (z latinského luteus – žlutý) je žlutooranžové xanthofylové barvivo náležející mezi karotenoidy. Je izomerem zeaxantinu, tzn. že s ním má stejný sumární vzorec, ale liší se ve vnitřní struktuře (konkrétně odlišném umístění dvojné vazby), což odlišuje jejich chemické resp.

biochemické vlastnosti. Lutein je produkován výhradně rostlinami a stejně jako u ostatních xanthofylů jej lze nalézt ve větším množství v listové zelenině – zejména v kapustě či špenátu.

Značné množství luteinu lze nalézt ve žlutých květech rostlin rodu Tropaeolum (lichořeřišnice) a také v pampeliškách či vodnicích.

V rostlinách tento xanthofyl hraje roli v usměrňování světlem vyvolané energie při fotosyntéze, a to zejména v časech silnějšího světelného záření (odstraňování následků světelného stresu rostlin). Světelný nadbytek energie je skrze lutein resp. zeaxantin přeměňován na teplo pomocí xanthofylového cyklu.

Lutein získává zvěř přímo či nepřímo díky rostlinné stravě. Nepřímý zisk je dán ukládáním luteinu v tucích organismů, které jsou pozřeny v rámci potravního řetězce. Funkce luteinu je dána jeho antioxidačními účinky a pomáhá v pohlcování modré části viditelného světelného spektra (380–450 nm).

Jak lutein, tak zeaxantin jsou hromaděny v sítnici (retina) lidského oka, přičemž zeaxanthin se hromadí zejména ve žluté skvrně (macula lutea), zatímco lutein se vyskytuje spíše v sítnici jako takové.

Budete mít zájem:  Vnitřní Krvácení U Psa Příznaky?

Lutein zřejmě plní v sítnici ochrannou úlohu proti poškozujícím důsledkům volných radikálů vznikajících díky aktivitě modré části viditelného spektra světla.

Samotný lutein je lipofilní (tj. v tucích rozpustná) molekula, která je nerozpustná ve vodě (je hydrofobní). Specifické absorpční barevné chování (absorpce modrého světla) je dáno chromoformním úsekem molekuly (tj.

právě tím úsekem, který je zodpovědný za barevné vlastnosti dané sloučeniny), kterým je polyenový řetězec luteinu, jenž je velmi citlivý k oxidačnímu rozkladu při působení světla či tepla (viz opět xanthofylový cyklus).

Krom toho je polyenový řetězec luteinu velmi nestabilní v kyselinách.

Lutein se vyskytuje v rostlinách jako ester mastné kyseliny spolu s jednou či dvěma mastnými kyselinami navázaných na dva hydroxyly.

Pokud tedy chceme získat čistý lutein deesterifikací (zmýdelněním), můžeme získat lutein v jakémkoliv molárním poměru od 1:1 do 1:2 lutein:deesterifikovaná mastná kyselina.

Ohledně funkčních rozdílů mezi čistou formou luteinu a jeho esterovou formou uvnitř rostlin není vše objasněno. Předpokládá se, že esterová podoba luteinu má nižší biologickou dostupnost, ale výzkumná bádání na toto téma stále probíhají.[1]

Lutein jako barvivo

Lutein i zeaxanthin byl dříve přednostně využíván jako žlutooranžové barvivo pro potravinářské účely. V nízké koncentraci je lutein žlutý, zatímco ve vyšší je oranžovo-červený.

Barevná profilace luteinu vyjadřuje jeho schopnosti pohlcovat modré světlo (pro žlutou barvu je doplňkovou barvou modrá; škála žlutá-oranžovočervená má svůj protipól právě v modré oblasti resp.

míře sytosti modré barvy s přechodem až k fialové).

barvivo v potravinářství

Lutein jako potravinářské barvivo nese označení E161b a je extrahováno z okvětních lístků Tagetes erecta L., což je jeden z druhů afrikánu.[2] V EU[3], Austrálii, na Novém Zélandu[4] je používání tohoto barviva povoleno, zatímco ve Spojených státech amerických nikoliv [zdroj?].

Přímé užití luteinu v potravinářství je využíváno u broilerů, aby jejich kůže a tuk měly výraznější (lákavější) žluté zabarvení.

Žlutější kůže kuřat se totiž jeví spotřebitelům jako atraktivnější než kůže bílá či našedlá. Kromě toho lutein způsobuje sytější žlutý vzhled vaječných žloutků.

Využívání luteinu jako potravinářského barviva je limitováno jeho obecně nestabilním chováním, zesíleného v přítomnosti jiných barviv.

Lutein a lidský zrak

Vyšší koncentrace luteinu byly nalezeny v sítnici ve žluté skvrně (lat. macula lutea), která hraje důležitou roli v centrálním vidění (tj. vidění toho, co máme právě v centru zorného pole resp. na co je zrak zaostřen).

Má se za to, že lutein spolu se zeaxantinem zde hraje ochrannou roli proti oxidačnímu poškození citlivého anatomického úseku oka volnými radikály a také proti vysokoenergetickým fotonům. Obojí vzájemně působí ve smyslu oxidačního stresu, za který je mj. zodpovědná modrá složka světla.

Dále se ukazuje, že existuje přímý vztah mezi příjmem luteinu a mírou zabarvení (pigmentací) žluté skvrny.[5][6][7][8][9][10][11]

makulární degenerace

Několik studií poukazuje na pozitivní vztah mezi poklesem míry pigmentace žluté skvrny (makuly) a rizikem vzniku očních onemocnění, zejména věkem podmíněnou degeneraci makuly (makulární degenerace) neboli AMD (age-related macular degeneration).

[12][13][14] Zatím jedinou randomizovanou klinickou studii, která se zabývala prospěšným vztahem mezi přímým příjmem luteinu a tímto onemocněním (AMD), je nevelká studie, ve které autoři dospěli k závěru, že zraková funkce byla zlepšena jak při samotném užití luteinu, tak i při jeho podání v kombinaci s jinými výživovými doplňky.

Studie zdůrazňuje nutnost potřeby dalších studií na komplexní posouzení vztahu mezi příjmem luteinu a léčbou či zpomalením průběhu AMD.[13] Jiné studie zkoumají vztah mezi hladinou luteinu v krevní plazmě a možným zmenšením rizika (prevence) vzniku makulárních onemocnění.

Takové studie mají epidemiologický ráz, a některé z nich skutečně podporují názor, že preventivní užívání luteinu a/nebo zeaxantinu může pomoci ve snížení rizika vzniku onemocnění jako je AMD.

[15] Jedna robustní studie amerického Národního institutu pro výzkum zraku (National Eye Institute – NEI; sídlí v Marylandu), vypracována pod vedením John Paul SanGiovanniho a zveřejněna v roce 2007, poukázala na vztah mezi užíváním potravin, které jsou bohaté na lutein resp. zeaxantin (listová zelenina, vejce aj.) a snížením rizika slepoty, přičtené makulární degenerací (AMD)[15]

šedý zákal

Také u šedého zákalu neboli katarakty existují záznamy o vztahu mezi příjmem luteinu/zeaxantinu a snížením rizika rozvoje šedého zákalu.[15][16] Konzumace luteinu resp.

zeaxantinu v jídle nebo pomocí potravinových doplňků, které přesáhne více než 2,4 mg/den prokazatelně snižuje četnost výskytu zakalení jaderné části čočky.

Tento závěr je založený na dlouhodobém průzkumu v rámci výzkumného projektu zkoumajícího účinek výživy na lidský zrak (Nutrition and Vision Project – NVP).[17]

fotofobie (patologická světloplachost)

Stringhamova a Hammondova studie, publikovaná v odborném časopise Journal of Food Scince, se zabývá otázkami vztahu mezi užíváním luteinu/zeaxantinu (10 mg luteinu a 2 mg zeaxantinu) a zlepšením vlastností zrakové adaptace (přiměřenost, rychlost) na oslnění resp. snížením neadaptivní přecitlivosti vuči změnám intenzity osvětlení.[18] K metodice a výsledkům viz příslušné odkazy.

Lutein jako přirozená složka výživy

Lutein je přirozenou součástí lidského jídelníčku, pokud jsou v něm zařazeny ovoce a zelenina. V případě zvýšené potřeby užívání tohoto karotenoidu, je možné užívat vybrané obohacené potraviny resp.

sestavit si jídelníček tak, že jsou v něm více zastoupeny ty druhy potravin, které mají vyšší obsah luteinu (dietní opatření). U starších osob s poruchami zažívání existují na trhu speciální spreje, které se užívají pod jazyk (pozn. překl. sublinguální sprejová forma je běžně dostupná zejména v USA a Kanadě).

Od druhé poloviny devadesátých let je lutein přidáván jako složka k potravinovým doplňkům (multivitamíny, potravinové doplňky).

Lutein nemá v současnosti stanovenou doporučenou denní dávku (RDA recommended daily allowance), i přesto se předpokládá, že pozitivní efekty luteinu se projeví při denním příjmu v rozmezí 6–10 mg/den.[19] Nejvýraznějším vedlejším účinkem při nadměrném užívání luteinu je tzv. karotenodermie, která se projevuje bronzovým zabarvením pleti.

V následující tabulce jsou uvedené potraviny, které jsou vhodným zdrojem luteinu resp. zeaxantinu:[15][20][21][22]

Potravina

Lutein/zeaxanthin (mikrogramů na 100 gramů)

Lichořeřišnice (žluté květy; stanoveno pouze pro Lutein) 45000
Kadeřávek (syrový) 39550
Měsíček lékařský (žluté a oranžové květy; stanoveno pouze pro Lutein) 29800
Kadeřávek (vařený) 18246
Listy pampelišek (za syrova) 13610
Lichořeřišnice (listy; stanoveno pouze pro lutein) 13600
Listy vodnice (za syrova) 12825
Špenát (za syrova) 12198
Špenát (vařený) 11308
Mangold (syrový nebo vařený) 11000
Listy vodnice (vařené) 8440
Krmná kapusta (vařená) 7694
Potočnice lékařská (syrová) 5767
Hrách setý (za syrova) 2593
Římský salát 2312
Cuketa 2125
Růžičková kapusta 1590
Pistáciové ořechy 1205
Brokolice 1121
Mrkev (vařená) 687
Kukuřice 642
Vejce (uvařené natvrdo) 353
Avokádo (syrové) 271
Mrkev (syrová) 256
Kiwi 122

Komerční hodnota luteinu

Lutein se běžně vyskytuje v těchto tržních segmentech: farmaceutický (uspokojení potřeby zdraví a léčby), veterinární (potřeby zdravotní a produktivní ve vztahu ke zvířatům), trh potravin (potřeba obživy), segment potravinových doplňku (specifické alimentární potřeby) atd. Novějším segmentem je kosmetické využití luteinů jako látky zajišťující bronzový nádech pokožky.[23]

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lutein na anglické Wikipedii.

  1. ↑ Bowen PE, Herbst-Espinosa SM, Hussain EA, Stacewicz-Sapuntzakis M. Esterification does not impair lutein bioavailability in humans. J Nutr. 2002, s. 3668–73. PMID 12468605. (anglicky) Je zde použita šablona {{Cite journal}} označená jako k „pouze dočasnému použití“.
  2. ↑ WHO/FAO Codex Alimentarius General Standard for Food Additives
  3. ↑ UK Food Standards Agency: Current EU approved additives and their E Numbers [online]. [cit. 2011-10-27]. Dostupné online. (anglicky) Je zde použita šablona {{Cite web}} označená jako k „pouze dočasnému použití“.
  4. ↑ Australia New Zealand Food Standards Code Standard 1.2.4 – Labelling of ingredients [online]. [cit. 2011-10-27]. Dostupné online. (anglicky) Je zde použita šablona {{Cite web}} označená jako k „pouze dočasnému použití“.
  5. ↑ Malinow MR, Feeney-Burns L, Peterson LH, Klein ML, Neuringer M. Diet-related macular anomalies in monkeys. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci.. 1980, s. 857–63. Dostupné online. PMID 7409981. (anglicky) Je zde použita šablona {{Cite journal}} označená jako k „pouze dočasnému použití“. Archivovaná kopie. www.iovs.org [online]. [cit. 2012-12-16]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-03-26. 
  6. ↑ Johnson EJ, Hammond BR, Yeum KJ, et al.. Relation among serum and tissue concentrations of lutein and zeaxanthin and macular pigment density. Am. J. Clin. Nutr.. 2000, s. 1555–62. Dostupné online. PMID 10837298. (anglicky) Je zde použita šablona {{Cite journal}} označená jako k „pouze dočasnému použití“.
  7. ↑ Landrum, J., et al. Serum and macular pigment response to 2.4 mg dosage of lutein. in ARVO. 2000.
  8. ↑ Berendschot TT, Goldbohm RA, Klöpping WA, van de Kraats J, van Norel J, van Norren D. Influence of lutein supplementation on macular pigment, assessed with two objective techniques. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci.. 2000, s. 3322–6. Dostupné online. PMID 11006220. (anglicky) Je zde použita šablona {{Cite journal}} označená jako k „pouze dočasnému použití“.
  9. ↑ Aleman TS, Duncan JL, Bieber ML, et al.. Macular pigment and lutein supplementation in retinitis pigmentosa and Usher syndrome. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci.. 2001, s. 1873–81. Dostupné online. PMID 11431456. (anglicky) Je zde použita šablona {{Cite journal}} označená jako k „pouze dočasnému použití“.
  10. ↑ Duncan JL, Aleman TS, Gardner LM, et al.. Macular pigment and lutein supplementation in choroideremia. Exp. Eye Res.. 2002, s. 371–81. Dostupné online. DOI 10.1006/exer.2001.1126. PMID 12014918. (anglicky) Je zde použita šablona {{Cite journal}} označená jako k „pouze dočasnému použití“.
  11. ↑ Johnson EJ, Neuringer M, Russell RM, Schalch W, Snodderly DM. Nutritional manipulation of primate retinas, III: Effects of lutein or zeaxanthin supplementation on adipose tissue and retina of xanthophyll-free monkeys. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector