Lucuma je silná superpotravina – proč je tak zdravá?

V podrobném profilu superpotraviny lucuma zjistíte:

  • jak přesně vám lucuma může zlepšit zdravotní stav a kondici
  • jaký je vliv lucumy na hubnutí, krásu a vitalitu
  • jaký je kompletní výživový profil lucumy
  • odkud lucuma pochází a jak se pěstuje

Lucuma je silná superpotravina – proč je tak zdravá?

Plody lucumy vynikají výživovou hodnotou a jemnou sladkou karamelovou chutí. Lucuma je výjimečným přírodním sladidlem, které je výbornou alternativou cukru. Neuspokojí však jen vaše chuťové buňky.

Lucuma nejen chutná, ale je bohatá také na vlákninu, antioxidanty, vitamíny a minerály – nezbytnosti pro tělesné funkce a imunitní systém. V lucumě najdeme především velké množství vitamínů C a B, betakarotenu, vápníku, fosforu a železa. I když je jemně sladká, díky nízkému glykemickému indexu je lucuma vhodná i pro diabetiky.

PROSPĚŠNÝ PRODUKT S LUCUMOU PRO VÁS SAMOZŘEJMĚ MÁME:

Blendea SUPERPROTEIN kakao je směsí rýžového proteinu s lucumou a macou. Dochucený je prvotřídním kakaem.

Posilní vaše namáhané klouby, šlachy, svaly a kosti, dodá energii a zamezí pocitům hladu.

Lucuma je silná superpotravina – proč je tak zdravá?Po kliknutí na tlačítko přejdete na informace o účincích a dávkování, nebo můžete SUPERPROTEIN přímo vložit do košíku. CHCI POSILNIT KLOUBY A SVALY >>

Lucuma je přirozeně bezlepkové subtropické ovoce, které roste na stromech v jihoamerických Andách. Rychle se však kazí, nejjednodušší a nejčastější užívání lucumy je tedy v koncentrované formě sušeného prášku nebo mouky, kterým obohatíte svá oblíbená jídla, smoothie i nápoje.

Lucuma může být přínosná pro podporu zdraví pokožky, hladinu cukru v krvi, a dokonce i kardiovaskulárního systému. Pro spolehlivé potvrzení jejích benefitů je však potřeba rozsáhlejších výzkumů.

Věděli jste, že …

  • Lucuma (Pouteria lucuma) je strom neuvěřitelně odolný vůči suchu i chladu, rostoucí v Andách až 3000 metrů nad mořem. Vyrůst může do výšky až 25 metrů.
  • Strom lucuma je stálezelený, kvete a plodí celý rok. Dožívá se a plodí až 500 let.
  • Dřevo lucumy se v Peru používá pro stavění.
  • Lucuma je pěstována udržitelně bez pesticidů.
  • Lucumu milovali už Inkové, kteří ji zobrazovali jako symbol plodnosti a stvoření. Lucumě se často přezdívá “zlato Inků”.
  • Lucuma má javorovitou nebo též karamelovou sladkou chuť. Někteří lidé ji přirovnávají kříženci karamelu a batátů, javoru či dýně, někomu připomíná mango skřížené s meruňkou.
  • Z lucumy se vyrábí řada nápojů i dezertů.
  • Jemná chuť a vůně lucumy jídlo obohatí bez přímého ovlivnění celkové chuti pokrmu.
  • Častěji než výživový doplněk se používá jako zdravé slazení.
  • Lucuma připomíná avokádo s délkou 4 – 8 centimetrů. Tvrdá zelená nebo žlutá slupka kryje měkký sladký vnitřek ovoce. Žlutooranžová dužnina strukturou lehce připomíná suchý, škrobovitý žloutek.
  • V Severní Americe je lucuma často sbírána z divoce rostoucích stromů a prodávána na místních trzích.
  • Lucuma ze stromů padá ještě nezralá. Musí se skladovat například v seně, kde teprve dozraje.

VÍTE, že nejoblíbenější příchuť zmrzliny je v Peru lucumová?

Lucuma je silná superpotravina – proč je tak zdravá?Lucuma má sladkou, žlutooranžovou škrobovitou dužninu

  • Známá také jako: zlato Inků, lúcuma, lucuma powder, lucma, lucmo, lukuma, Pouteria lucuma, mamón, rucma
  • Krajina původu: Peru, Kostarika, Chile, Ekvádor, Severní Amerika, Latinská Amerika, Hawaii
  • Prodává se ve formě: syrová, prášek, mouka
  • Dostupnost v ČR a SR: ano – sušená forma

Lucuma je silná superpotravina – proč je tak zdravá?Lucuma se nejčastěji pěstuje v těchto oblastech

Podle starých záznamů byla lucuma používána pro podporu pokožky a trávení. Nedávné studie (Rutgers University) ukázaly, že olej z lucumy může podporovat aktivaci hojivých faktorů v kůži a tím i hojení ran a tkání. Studie dospěla k názoru, že lucuma může mít na lidskou pokožku protizánětlivé účinky a zpomalovat její stárnutí.

Lucuma byla po staletí používána k podpoře kardiovaskulárního zdraví. Studie ukazují, že lucuma možná pomáhá s hypertenzí, podporuje normální hladinu cukru v krvi – což by mohlo pomoci zejména pacientům s diabetem typu II. Peruánské ovoce lucuma je potenciálním lékem na pomoc s krevním cukrem a tlakem. Pro potvrzení předběžných studií je však potřeba více vědeckých důkazů.

Kromě tří jednoduchých cukrů (glukózy, fruktózy a sacharózy) lucuma obsahuje také inositol, který hraje roli v metabolickém účinku inzulínu a možná má pozitivní účinek i na plodnost žen.

Lucuma je silná superpotravina – proč je tak zdravá?Subtropické ovoce lucuma roste v jihoamerických Andách. Plody mají 4 – 8 centimetrů

Prášek lucumy má výrazně sladkou a voňavou chuť. Dezertům dodává (na rozdíl od mnoha sladidel s prázdnými kaloriemi) přírodní oslazení bez zvyšování hladiny cukru v krvi. Jako alternativa cukru může být lucuma používána i diabetiky a lidmi s dalšími chorobami.

Lucumou můžete bez výčitek osladit jakékoliv nápoje, smoothie, jogurty, granolu, pudinky nebo moučníky.

Přidáním lucumového prášku do pečení a koláčů dodáte svému dezertu nejen na chutnosti, ale také výživovém obsahu. Z lucumy se dá připravit i zdravá kojenecká výživa.

Lucuma je prášek ideální také pro výrobu vynikající zmrzliny, výživových doplňků i funkčních nápojů. Lucuma pomáhá kombinovat a emulgovat tuky, oleje s cukry a polysacharidy.

Olej z jader lucumy aplikovaný na zraněné místo může podpořit regeneraci tkání. Lucuma se proto používá při poraněních, i v kosmetice.

Lucuma je ovoce bohaté na vápník pro silné zuby a kosti; fosfor pro tvorbu kostí, proteinů, lepší trávení a hormonální rovnováhu. Je také bohatým zdrojem nerozpustné vlákniny. 1 polévková lžíce lucumy poskytuje 2 % doporučené denní dávky železa, což může stimulovat imunitní systém a zlepšit fyzickou vytrvalost.

Vegetariáni a vegani lucumu cení také jako dobrý rostlinný zdroj niacinu. Konvenčně se stravující člověk dávku niacinu běžně získává z masa. Niacin pomáhá při trávení, vývoji svalů i regulaci hormonů.

100 g čerstvé lucumy obsahuje zhruba tyto složky:

Nutriční složky:

  • Voda – 62 %
  • Kalorie – 143,8 g
  • Bílkoviny – 2,3 g
  • Sacharidy – 33,2 g
  • Tuky – 0,2 g
  • Vláknina – 1,1 g
  • Popel – 0,7 g
Vitamíny:

  • Thiamin – 0,01 mg
  • Riboflavin – 0,14 mg
  • Niacin – 1,96 mg
  • Vitamín C – 5,4 mg
  • Vitamín A – 2,3 mg
Minerální látky:

  • Vápník – 16 mg
  • Fosfor – 26 mg
  • Železo – 0,4 mg

100 gramů prášku lucumy obsahuje zhruba tyto složky:

Nutriční složky:

  • bílkoviny – 7 g – 7 %
  • tuky – 0 g
  • sacharidy – 13 g – 93 %
  • Kalorií 420 (1758 kj)
Minerály:

  • Železo – 2,5 mg
  • Sodík – 35 mg

Doporučené dávkování ani užívání zatím nebylo lékařsky stanoveno. Běžná dávka (3-10 g denně) by však pro dospělé měla být bezpečná.

Dosud nejsou k dispozici fakta spolehlivě prokazující dlouhodobou bezpečnost či rizika užívání lucumy. Stejně jako u jiných potravin, i na lucumu se můžou projevit alergické reakce. Vhodná je však pravděpodobně i pro těhotné a kojící ženy, sportovce, diabetiky a děti.

Stejně jako u všech potravinových doplňků konzultujte i užívání lucumy vždy nejdříve s lékařem. Lucuma může negativně ovlivňovat účinky léků na snížení tlaku či jiné bylinné přípravky.

Co je to lucuma?

Lucuma je exotické peruánské ovoce, známé také jako “zlato Inků”. Divoce roste v pohoří And, v Peru v Jižní Americe.

Jak se vyrábí lucumový prášek?

Lucumový prášek se obvykle získává sušením ovoce po sklizni při nízkých teplotách, které se poté mele na jemný prášek.

Jak se lucuma jí?

Ovoce lucuma se v oblastech, odkud pochází, konzumuje nejčastěji syrové. Můžete jej také použít při vaření pro zjemnění textury pokrmu (podobně jako batáty).

Jak se jí lucumový prášek?

Lucumový prášek má sladkou karamelovou chuť, která se hodí například do sladkých snídaní, při vaření i pečení nasladko. Můžete jej používat jako alternativu běžného cukru například při raw pečení nebo pro oslazení smoothie, proteinového nápoje nebo třeba domácí limonády.

Můžu lucumou sladit?

Ano, jako sladidlo lucuma funguje nejlépe. Sušený prášek z lucumy je skvělou alternativou běžného bílého cukru. Vaše jídlo skvěle osladí, aniž by mu zvedl glykemický index.

Je prášek z lucumy bezlepkový?

Lucuma je přirozeně bezlepková potravina. Záleží však vždy na konkrétním výrobci, jak lucumu zpracovává.

Proč je lucuma lepší sladidlo než běžný cukr?

Lucuma jídlo osladí, aniž by zvýšila jeho glykemický index. Je navíc skvělým zdrojem antioxidantů, vlákniny, sacharidů, vitamínů i minerálů.

Jak dlouho lucumuvoý prášek vydrží otevřený?

Lucumový prášek má trvanlivost obvykle okolo 3 měsíců.

Jak lucuma chutná?

Lucuma unikátní sladce karamelovou chuť. Lidé ji často přirovnávají k javorovému sirupu smíchanému s batáty.

Proč u nás lucumu nemůžu sehnat jinak, než v prášku?

Lucuma roste nejčastěji v Jižní Americe a její export je složitý.

  Další profily superpotravin:    Lucuma je silná superpotravina – proč je tak zdravá?

  • 1986. Food and Fruit-bearing Forest Species: Examples from Latin America. 1. vyd. Italy: Food & Agriculture Org.
  • Aziz, E., 2012. Fabulous Raw Food: Detox, Lose Weight, and Feel Great in Just Three Weeks!. 1. vyd. New York: Skyhorse Publishing.
  • Dr. Group's Healthy Living Articles. 2018. What is Lucuma? – Health Benefits and Uses. [ONLINE] Dostupné z: https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/what-is-lucuma/. [citováno 18. července 2018].
  • Dr. Lindsey Mcilvena, MD, MPH. 2018. About Dr. Mcilvena | Dr. Lindsey Mcilvena, MD, MPH. [ONLINE] Dostupné z: http://drmcilvena.com/about/about-dr-mcilvena/. [citováno 14. srpna 2018].
  • Gord Kerr. 2018. Benefits of Lucuma Powder | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/479259-benefits-of-lucuma-powder/. [citováno 18. července 2018].
  • Healthworks. 2018. Superfood FAQ: Lucuma – Healthworks . [ONLINE] Dostupné z: https://healthworks.com/blogs/healthworks-for-everyone/faq-lucuma. [citováno 3. září 2018].
  • Janick, J., 2008. The Encyclopedia of Fruit and Nuts. 1. vyd. UK: CABI.
  • Lucmo. 2018. Lucmo. [ONLINE] Dostupné z: https://hort.purdue.edu/newcrop/morton/lucmo.html. [citováno 18. července 2018].
  • Lucuma powder Nutrition Facts & Calories . 2018. Lucuma powder Nutrition Facts & Calories . [ONLINE] Dostupné z: http://nutritiondata.self.com/facts/custom/2697938/2. [citováno 18. července 2018].
  • Lúcuma – Simple English Wikipedia, the free encyclopedia. 2018. Lúcuma – Simple English Wikipedia, the free encyclopedia. [ONLINE] Dostupné z: https://simple.wikipedia.org/wiki/Lúcuma. [citováno 18. července 2018].
  • Maranik, E., 2016. Vegan smoothies: Čerstvé nápoje plné energie. 1. vyd. Praha: Grada Publishing a.s.
  • Maranik, E., 2017. Smoothie bowls: Misky plné zdravých dobrot. 1. vyd. Praha: Grada Publishing a.s.
  • Popenoe, H., 1989. Lost Crops of the Incas: Little-known Plants of the Andes with Promise for Worldwide Cultivation. 1. vyd. Washington D.C.: National Academy Press.
  • Pouteria lucuma – Useful Tropical Plants. 2018. Pouteria lucuma – Useful Tropical Plants. [ONLINE] Dostupné z: http://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Pouteria+lucuma. [citováno 18. července 2018].
  • Pouteria lucuma – Wikipedia. 2018. Pouteria lucuma – Wikipedia. [ONLINE] Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Pouteria_lucuma. [citováno 18. července 2018].
  • Slimming.cz. 2018. Lucuma – z dalekého Peru až na české stoly | Slimming.cz. [ONLINE] Dostupné z: https://www.slimming.cz/lucuma/. [citováno 18. července 2018].
  • Towle, M., 1961. The Ethnobotany of Pre-Columbian Peru. 1. vyd. United States of America: Transaction Publishers.
  • www.popsugar.co.uk. 2018. No page title. [ONLINE] Dostupné z:
Budete mít zájem:  Psychotická Porucha A Její Léčba?

Lucuma – nováček mezi superpotravinami

Lucuma je silná superpotravina – proč je tak zdravá? zdroj: biooo.cz

Lucuma je horkou novinkou na poli superpotravin. Prášek lucuma se vyrábí z plodů stromu Pouteria lucuma pocházejícího z Peru.

Tento strom plodí exotické ovoce, které vzhledově trochu připomíná křížence manga a avokáda – po avokádu má svou zelenou slupku a pecku, mango zase připomíná jeho nažloutlá až oranžová barva. Má karamelově nasládlou chuť, někomu připomíná sladké brambory a javorový sirup.

Lucuma rozhodně nezabloudila mezi superpotraviny jen tak náhodou – obsahuje totiž velké množství minerálních látek, vitaminů a dalších mikroživin.

Její výjimečné výživové hodnoty si byli vědomi i samotní inkové, kteří ji, podobně jako kakaové boby, používali jako platidlo. Lucumy si považovali natolik, že za ni při výměnném obchodu požadovali suroviny, které odpovídaly váze lucuma prášku ve zlatě.

Prášek z lucumy má opravdu vysoký podíl beta-karotenu, vitaminu B3, draslíku, fosforu, sodíku, železa, zinku, hořčíku, vápníku a nenasycených mastných kyselin, jako je kyselina linolová, olejová, palmitová, stearová či linolenová.

Zároveň je lucuma velice bohatá na obsah nerozpustné vlákniny, která je důležitá pro správné trávení.

Lucuma je silná superpotravina – proč je tak zdravá? zdroj: wikipedia.org

Díky přirozeně sladké chuti s karamelovými podtóny se lucuma báječně hodí jako náhrada klasického cukru. Na rozdíl od něj má totiž nízký glykemický index a také mnohem méně kalorií.

Nezpůsobuje tak rychlé propady energie, jako to bývá u konvenčních sladidel, a nebude vás tak za chvilku zase honit mlsná. Lucuma je jako sladidlo tedy vhodná nejen, pokud chcete svůj jídelníček ozdravět a vyzkoušet zase něco nového, ale hodí se i tehdy, pokud potřebujete shodit pár kil.

Nízký glykemický index z ní navíc dělá vhodné sladidlo i pro diabetiky.

Lucuma taktéž působí detoxikačně a pomáhá zrychlit metabolismus. To se hodí nejen při různých detoxikačních kúrách, ale taktéž při snaze o zhubnutí.

Vysoký podíl vlákniny upravuje zažívání, což je pro odplavování škodlivin z organismu a hubnutí nadbytečných kil naprosto nezbytné.

Vláknina navíc dokáže na delší dobu navodit pocit sytosti, což je jen jeden z dalších bodů, které z lucumy dělají výborný podpůrný prostředek při redukčních dietách.

Lucumu můžete přidat všude tam, kam by jinak přišel cukr, takže klidně i při zadělávání těsta na nějakou pečenou laskominu.

Jen je třeba (jako u většiny potravin) myslet na to, že tepelnou úpravou se množství účinných látek v tomto superpotravinovém prášku snižuje.

Pokud si však lucumou přisladíte již hotovou snídaňovou kaši, vlažný čaj, smoothie nebo různé raw dezerty, zmrzliny či domácí rostlinné mléka, rozhodně využijete její výživový potenciál naplno.

Lucuma je silná superpotravina – proč je tak zdravá?

Superpotraviny | FOLLY.cz

DOPRAVA ZDARMAa expedice v den objednání UDRŽITELNÉ NEJVĚTŠÍ VÝBĚR 99 % ZÁKAZNÍKŮ

Co jsou vlastně zač? K čemu jsou? A proč se tak superhrdinsky jmenují?

Superpotraviny jsou jednoznačně super.

Supernadupané rostliny, části rostlin nebo rostlinné klíčky, výhonky či semínka, téměř popírající zákony fyziky tím, kolik minerálů, vitaminů, stopových prvků, aminokyselin, antioxidantů, proteinů a vlákniny obsahují na nepatrné množství.

Unikátní jsou především i svou přirozenou kombinací enzymů, díky které tělo umí se všemi vitamíny a minerály naložit a vytěžit z nich maximum, ať už pro potřeby pokožky, mozku, kostí, při odstraňování zánětů z těla či pro správné trávení a štěpení živin.

Lucuma je silná superpotravina – proč je tak zdravá?

Rozdíl mezi přírodními a syntetickými nebo uměle vytrženými vitaminy/minerály je právě ve vstřebatelnosti.

Nejenže si s většinou chemických vitamínů tělo vůbec neumí poradit a tím pádem ani nenastanou zázračné účinky z příslibů komerčních reklam, naopak si ještě můžeme po určité době užívání silných koncentrátů, ve kterých se podpůrné prostředky v lékárnách prodávají, spíše uškodit.

Tělo nerozpoznanou cizí látku neumí z těla zcela vyloučit a tak se usazuje především na játrech, ale třeba i takový vitamin C, který se označuje za neškodný, v syntetické přehnané dávce silně zatěžuje ledviny.

Minerály a stopové prvky tvoří stavební materiál tkání (např. kostí a zubů), mají vliv na hospodaření s tekutinami, ovlivňují srdeční rytmus i přenos nervových informací po celém těle a jsou tedy základem správného fungování většiny tělesných procesů.

Celé kouzlo vězí v tom, že organismus nejlépe přijímá, zpracovává i využívá prospěšné látky v příznivých poměrech a kombinacích. Pokud se například vitamín B neváže na esenciální aminokyselinu Tryptofan, vitamín námi jen projde bez jakéhokoliv účinku.

Železo se z potravin lépe vstřebává s vitamínem C, atd.

Hlavní příčiny stárnutí a nemocí jsou řešitelné (nebo zmírněné) obohacením jídelníčku o větší množství tepelně neupravené rostlinné stravy, zvláště pak té zelené, a pokud chceme ještě něco lepšího, jsou tu právě ony superpotraviny. A co pro nás tedy mohou udělat?

5x Super(food) účinků pro naše tělo:

  • dobíjí energii
  • posiluje imunitu
  • detoxikuje
  • zpomaluje stárnutí
  • bojuje proti civilizačním nemocem

Superfoods jsou potraviny moderní doby a vhodné pro každého, kdo se zajímá o zdravý životní styl. Každá ze superpotravin má jiné účinky, výhodou ovšem je, že se mohou mezi sebou skvělé kombinovat. Správná superpotravina by neměla obsahovat pesticidy, hormony, ani další chemické složky.

Nejznámější superfoods:

  • Açai bobule – významný antioxidant z deštných Amazonských pralesů, plný minerálních látek a vitamínů, skvělý pomocník při hubnutí.
  • Aloe Vera – doporučována zejména pro své komplexní regenerační a detoxikační účinky, přezdívaná „elixír mládí“.
  • Baobab – účinný antioxidant z Afriky, bohatý zdroj vápníku, železa, hořčíku a draslíku.
  • Camu Camu – ovoce z deštných Amazonských pralesů, bohatý zdroj vitamínu C a minerálních látek.
  • Goji – plody kustovnice čínské, vynikající antioxidační účinky, pro silnou imunitu, skvělý zdroj beta-karotenu.
  • Chia – semínka šalvěje hispánské, potravina běžců, zvyšuje vnitřní hydrataci organismu, výborný zdroj minerálních látek, rostlinných proteinů, kvalitních sacharidů, vlákniny a Omega-3 a Omega-6 mastných kyselin ve vyváženém poměru.
  • Chlorella – sladkovodní řasa, skvělá k detoxikaci těla od těžkých kovů.
  • Kakaové boby – plody kakaovníku, významný zdroj hořčíku a dalších minerálních látek, významný antioxidant.
  • Konopná semínka – snadno stravitelný zdroj bílkovin a cenných látek.
  • Lucuma – ovoce původem z Peru, čistě přírodní sladidlo vynikající zejména do zmrzlin.
  • Maca kořen – peruánský ženšen, zvyšuje odolnost vůči stresu, odbourává špatný cholesterol, k léčení menstruačních a menopauzálních obtíží, obsahuje 19 aminokyselin včetně 7 esenciálních, významný zdroj minerálů a vitamínu C a B.
  • Mladý ječmen – prášek získávaný z mladých listů ječmene má detoxikační účinky a jedinečný význam pro udržení acidobazické rovnováhy těla.
  • Spirulina – modrozelená sinice brání růstu nežádoucích virů, účinný antioxidant a významný zdroj bílkovin.
  • Včelí produkty – pyl, propolis a med napomáhají zvyšovat imunitu.
Budete mít zájem:  Kvasinková Infekce Pochvy Lecba?

Spousta vyjmenovaných superpotravin je nabitá tzv. zelenou krví rostlin – chlorofylem.

Ten hraje významnou roli při léčbě chudokrevnosti, působí napříč téměř celým spektrem kožních onemocnění, chrání tělo před vznikem nádorů, příznivě působí na celou trávicí soustavu a při vnitřním i vnějším použití pomáhá při menších i rozsáhlých zranění tím, že zabraňuje infekci, zmírňuje krvácení, urychluje hojení a minimalizuje tvorbu jizev.

Další široká podkategorie superfoods jsou rostliny, které jsou schopné přežít i v životu nepříznivých podmínkách, jako jsou extrémní sucha či hornatý nebo písečný neúrodný povrch. Tyto kouzelné rostliny v sobě umí zadržovat pro horší časy nevídaně vysoké množství živin (baobab) a vody (Aloe Vera).

Do poslední kategorie bych zařadila semínka, klíčky a výhonky. Už jen s použitím selského rozumu dokážeme odhadnout tu sílu, co v sobě ukrývá jedno semínko, takovou koncentraci živin, aby z něj jen za pomocí vody a slunce vzešla silná, životaschopná rostlina.

A stejně jako se dříve říkalo, že když skolíme divoké prase a sníme ho, že přebereme jeho sílu, stejně tak bych přeneseně řekla, že máme na dosah ruky možnost převzít sílu a odolnost ze semen, klíčků, tropického ovoce, pouštních stromů a dalších super superpotravin v době, kdy už ani zelenina a ovoce neobsahuje tolik vitaminů jako v dobách zahrad našich prababiček.

Lucuma je silná superpotravina – proč je tak zdravá?

Doplňkové parametry

blog
0.01 kg
Bio
Položka byla vyprodána…

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Superpotraviny nemusí být exotického původu, najdeme je i u nás

30.04.2016 Zdraví Lucuma je silná superpotravina – proč je tak zdravá? Tzv. Superpotraviny se stávají fenoménem zdravé výživy. Super proto, že obsahují ohromné množství antioxidantů, enzymů, vitamínů, minerálů a dalších důležitých živin. Superpotraviny však nemusí vždy mít cizokrajný původ, najdeme je i u nás doma v Česku.

Určitě už jste o nich slyšeli také. O zázračných superpotravinách. Vaše kamarádky se nadchnuly pro Chia semínka, nepražené kakaové boby či tajemné exotické plody Lucuma a Acai berry. A dělají dobře. Superpotraviny nejsou přehnaně nadhodnocenou reklamou pro vybrané exotické potraviny. Skutečně se jedná o potraviny, které obsahují mimořádně vysoké množství zdraví prospěšných látek. Jejich léčivé schopnosti byly objeveny dávno před tisíci lety a naše generace je nyní znovuobnovují. Nejčastěji se jedná o nejrůznější potraviny exotického původu.

Nejznámější superpotraviny

Většina superpotravin pochází ze vzdálených krajů nacházejících se mimo Evropu. Proč tomu tak je? Podle některých názorů to byla moudrá matka příroda, která obyvatelům mnoha nehostinných míst, pouští, tropických pralesů a velehor “vytvořila” tyto cenné potraviny, aby mohli v drsných podmínkách přežívat.

Velice bohatou plodinou na antioxidační flavonoidy jsou například nepražené kakaové boby. Z důležitých minerálů obsahují hořčík, síru, mangan, železo, chróm, zinek a také vitamín C. Pozitivně ovlivňují vzhled pokožky, preventivně působí proti křečím a údajně dokáží navodit lepší náladu a pocit štěstí.

Mezi superpotraviny platí rostlina Aloe Vera obsahující vitamíny, minerály, enzymy, stopové prvky, aminokyseliny, steroly, organické kyseliny a zejména pak polysacharidy. Například polysacharid acemanan významně posiluje imunitní systém. Stručně řečeno, Aloe Vera má antioxidační, antidiabetické, antiproliferativní a hypotenzivní účinky.

Nespoléhejte se jen na superpotraviny! Žijte zdravě a mějte štíhlou linii i bez nich. Domluvte si schůzku s výživovým specialistou v našem světe zdraví. Nyní za výhodnou cenu 200 Kč za první konzultaci.

Čerstvou novinkou mezi superpotravinami jsou Chia semínka, plody rostliny Salvia hispanica. Chia semínka obsahují mastné kyseliny, které si lidský organismu nedokáže vyrobit.

Kromě toho jsou zdrojem vlákniny, bílkovin, vitamínů A, B, C a E a minerálů (mangan, sodík, fosfor, draslík, železo, vápník a další).

Jejich konzumace je užitečná zejména při stresové zátěži či při fyzickém výkonu.

Ani konopná semínka nejsou obyčejnými semínky. I ony obsahují důležité nenasycené esenciální  mastné kyseliny. Konkrétně se jedná o kyselinu gama linoleovou a olejovou.

Obě kyseliny mají zásadní vliv na vývoj a fungování mozku, metabolismu a reprodukční systémy.

Vedle nich konopné semínko obsahuje omega-6 gama-linolovou kyselinu, která pozitivně působí na vzhled pokožky a zároveň pomáhá nastolit hormonální rovnováhu.

Exoticky zní název plodů rostoucí v amazonské džungli na palmě Euterpe oleraceae – Acai.

Tyto plody obsahují především antioxidanty, nenasycené mastné kyseliny, vitamín A, B, C a E, beta-kartoen a minerální látky (fosfor, mangan, hořčík, vápník, draslík, železo a další). Acai berry regulují hladinu cholesterolu a krevního tlaku a rovněž posilují imunitní systém.

Kustovnice čínská je známá také plod názvem Goji. V jejím složení najdeme vitamín C, B1 a B2, betakaroten, imunologicky aktivní polysacharidy, kyselinu linolovou a betain. O betainu je známo a vědecky dokázáno, že léčí choroby jater a podporuje regeneraci jaterních buněk. Dobrý vliv má i na hladinu cukru v krvi.

Z exotických krajů do českých luhů a hájů

Nejenom exotické země mají superpotraviny. Možná budete překvapeni, ale zázračné potraviny bohaté na všechny jmenované látky najdeme také u nás. Velice zdravé jsou především lesní plody, maliny, borůvky, ostružiny či brusinky. Například o borůvkách se ví, že mají silné antioxidační účinky a preventivně působí proti křečovým žilám.

Za téměř dokonalou “českou” potravinu je považována červená řepa. Levná potravina, kterou si můžete zakoupit celoročně a z níž lze připravit stovky různých pokrm, je bohatým zdrojem vitamínů A, B, C a D a minerálů (železo, hořčík, draslík, sodík a další).

Obyčejně neobyčejné je o bílé zelí, které je doslova nabyté živinami, jako je vitamín C, provitamín A (betakaroten), B, E a K, z minerálů obsahuje draslík, magnézium, zinek, železo, fosfor a vápník. Vhodné je v čerstvé a zejména v kysané podobě. Plné živin jsou také luštěniny a ořechy.

Velkou nutriční bombou jsou také nejrůznější včelí produkty.

Štítky: Acui | červená řepa | Goji | Chia semínka | konopná semínka | superpotraviny | zdravá výživa |

Podobné články

Lucuma je silná superpotravina – proč je tak zdravá? 13.07.2016

Letní horka jsou tady a snad i ten, kdo ji dosud nemá, občas zatouží po klimatizaci. Jak si vybrat klimatizační zařízení do bytu a přitom si domů nedonést nefunkční a hlučnou „potvoru“. Máme pro vás několik tipů.

Blahodárná lucuma neboli zázračné zlato Inků

Lucuma je lahodné ovoce z peruánských And, kterému se přezdívá zázračné zlato Inků.
Foto: Profimedia.cz

Subtropické ovoce lucuma (Pouteria lucuma) bylo již v dávné minulosti známé svými bohatými nutričními hodnotami. Vystupuje dokonce v peruánských mýtech a legendách a historikové uvádějí, že tyto plody sloužily lidem jako potravina i lék již před érou Inků.

Sladká chuť dozrálého ovoce připomíná vanilku či javorový sirup. Uvnitř plodů najdeme dvě až pět velkých semen hnědé barvy. Samotné ovoce má zelenou až žlutou barvu, podobá se avokádu. Textura dužiny připomíná žloutek natvrdo uvařeného vajíčka. To je i důvodem, proč je lucuma v angličtině nazývána „eggfruit“.

Strom plodící ovoce dosahuje výšky kolem 15 metrů a vyskytuje se převážně v nadmořské výšce 1000 až 2400 m n. m., kde je klima chladnější než v tropických oblastech, proto je ovoce považováno za subtropickou plodinu.

Pěstuje se převážně v Peru, kde je velmi populární, produkce se neustále rozšiřuje. Mezi další producenty se řadí i Chile, Bolívie, Kostarika a Asie.

Lucuma má vedle své exotické chuti spoustu zdravotních benefitů. Co konkrétně ji řadí mezi superpotraviny? Plody obsahují mnoho železa, zinku, vápníku, beta-karotenu. Jsou i cenným zdrojem vlákniny.

Díky pomalu vstřebatelným sacharidům, nízkému glykemickému indexu a vysokému obsahu vitaminu B3 slouží i jako skvělý a spolehlivý dobíječ energie a pomocník při hubnutí. V roce 2010 byly provedeny studie, které ukázaly, že má díky extrémně vysokému obsahu antioxidantů silné protizánětlivé účinky a pomáhá při snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Konzumace lucumy má vliv i na buněčnou regeneraci, čímž nám pomáhá udržet zdravou pleť a zpomalit proces stárnutí. Kromě toho zmírňuje příznaky únavy a posiluje imunitní systém.

Ovoce lze konzumovat dvěma způsoby. Buď si můžeme pochutnat na čerstvé dřeni, u nás ale čerstvá lucuma není k dostání. V našich zeměpisných podmínkách se s ní setkáme ve formě jemné moučky.

„Přeměna lucumy na prášek probíhá šetrnou dehydratací a následným rozemletím, aby se zachovala nejen chuť, ale i výživové hodnoty. Vzniklá moučka má zlatožlutou barvu a je přirozeně sladká, takže mnohdy zastává funkci přírodního sladidla a ochucovadla,“ říká František Lomský ze společnosti Iswari Superfood.

Průmyslově se využívá při výrobě zmrzliny. Tak jako je v Čechách oblíbená vanilková, tak v Peru vítězí zmrzlina s příchutí lucumy. Použití „zlata Inků“ je však všestranné.

„V domácím prostředí je vhodná na dochucení a doslazení pudinků, koktejlů, ovesných kaší, jogurtů, domácí zmrzliny nebo moučníků. Tepelnou úpravou však znehodnotíme zdravotní přínosy této plodiny, proto bych ji doporučil spíše do nepečených zákusků, ale lze ji použít i při pečení, při němž sacharidový profil a vůně zůstávají zachovány,“ uzavírá Lomský.

Budete mít zájem:  Kostivalová Mast Na Klouby?

Velmi oblíbená je při přípravě dnes tolik populárních smoothies. Díky vysokému obsahu nerozpustné vlákniny se doporučuje na její zpracování použít mixér. Lucumový prášek dodá jídlu nejen příjemně sladkou chuť, ale zároveň i pořádnou porci zdraví prospěšných látek.

Lucuma splní roli přírodního sladidla, 100 g obsahuje přibližně 1300 kJ. Prášek je však velmi lehoučký, pokud do bílého jogurtu zamícháte jednu lžičku, zvýšíte jeho energetickou hodnotu jen nepatrně.

Hlavní zprávy

Lucuma – fakta, účinky, rizika a užití

Lucuma je prastaré sladké ovoce, které pochází ze subtropické oblasti Peru, Chile a Ekvádoru. Tato jihoamerická superpotravina má měkkou konzistenci podobnou avokádu.

V poslední době se s ní roztrhl pytel v její domovině i ve světě, a to pro své vlastnosti přírodního sladidla, které podporuje dobrou náladu, dodává energii a má nízký glykemický index. Historicky byla užívána již před érou Inků (15.

století), jak ukazují dekorace na keramických nádobách a textiliích, které znázorňují toto ovoce. Strom dosahuje výšky až 15 metrů a vyskytuje se v nadmořské výšce asi mezi 1000 – 3000 m.n.m., takže si po staletí osvojoval vlastnosti, které mu pomáhaly odolávat takto nepříznivým vlivům vnějšího prostředí.

I z tohoto důvodu je pro nás lucuma, jakožto ovoce, velice zajímavým zdrojem tělu prospěšných látek. Jen pro zajímavost, tyto stromy se dožívají až 500 let a z hlediska ekologie je pěstována udržitelně a bez pesticidů.

  • Jiné názvy: Lukuma, peruánské zlato, zlato inků, lúcuma, lucuma powder, Pouteria lucuma, mamón, lucuma superfood, gold of the Incas
  • Země původu: Peru, Ekvádor, Chile, Kostarika, Havaj, oblasti latinské Ameriky
  • Formy lucumy na trhu: sušený plod namletý na prášek, syrové plody, mouka

CO LUCUMA OBSAHUJE A BENEFITY

Lucuma je kromě své sladivosti bohatá na vlákninu, vitamíny, minerály a antioxidanty, které jsou pro nás naprosto nezbytnými výživovými látkami a musíme je tělu dodávat každý den, aby byla zajištěna jeho správná funkce.

100g čerstvého ovoce obsahuje vitamíny C, A, B1, B2, B3 a z minerálů vápník, fosfor a železo. Je tedy skvělým prostředkem, jak jídlo nejen velmi jemně osladit, ale také zvýšit jeho výživové hodnoty. Užívá se při pečení, výrobě raw dezertů, smoothie, používá se pro dochucení kávy, čaje, jogurtů i müsli a některé maminky z ní připravují i kojeneckou výživu.

Díky obsahu niacinu (vitamín B3) je lucuma perfektním zdrojem tohoto vitamínu pro vegetariány a vegany, protože se jinak běžně vyskytuje v živočišných zdrojích. Vitamín B3 je naprosto nezbytný pro normální funkci metabolismu a nervové soustavy, pomáhá uvolňování energie ze sacharidů, trávení, a dokonce se podílí na stavbě svalů a regulaci hormonů.

Mimo to se stále objevují nové studie, které potvrzují řadu benefitů tohoto ovoce pro lidské tělo.

PROKÁZANÉ ÚČINKY PRÁŠKU Z LUCUMY NA TĚLO

Lucuma je výživnější než ostatní sladidla – má asi o polovinu méně sacharidů a o 75% cukru méně než klasický stolní bílý cukr. Vedle toho, na rozdíl od něj, obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu.

Nerozpustná vláknina dodává stolici objem a zabraňuje zácpě tím, že podporuje peristaltiku střev, takže usnadňuje stravě průchod střevy.

Rozpustná vláknina živí prospěšné střevní bakterie, které produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA), jako je acetát, propionát a butyrát a ty udržují střeva zdravá.

Jedna polévková lžíce (7,5 g) lucumového prášku také poskytuje určité množství vápníku, železa, draslíku, niacinu a vitamínu C. Ačkoli tato množství obecně pokrývají méně než 1% denní hodnoty, stále je výživnější než klasická sladidla.

Lucuma je bohatá na antioxidanty 

Antioxidanty jsou silné sloučeniny, které pomáhají chránit buňky před poškozením způsobeným vysoce reaktivními molekulami nazývanými volné radikály.

Výzkum například ukazuje, že lucuma je zvláště bohatá na polyfenoly a karotenoidy, dvě skupiny antioxidantů známých svými protizánětlivými vlastnostmi, vlastnostmi bojujícími proti rakovině a zdraví srdce (1)(2)(3). Navíc se předpokládá, že polyfenoly u lucumy poskytují silnou ochranu i proti chronickým stavům, jako je cukrovka a srdeční choroby (4).

Studie naznačují, že pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi

Lucuma je bohatá na komplexní sacharidy a vlákninu a může snížit schopnost tvého těla absorbovat jednoduché cukry. To může pomoci zabránit vysokým výkyvům hladiny cukru v krvi, ačkoli výzkum v této oblasti je omezený.

Některé studie, které se zabývaly účinky lucumy v laboratorních podmínkách ukazují, že mechanismy snižování cukru v krvi u lucumy mohou být srovnatelné s mechanismy některých antidiabetik (5)(6).

Lucuma je také speciální tím, že vedle vlákniny, fruktózy a sacharózy obsahuje také látku zvanou inositol, který se podílí na metabolismu inzulinu.

Pomáhá proti stárnutí pokožky i s hojením ran

Podle starých pramenů se lucuma využívala i pro hojení ran a pokožky. Olej, který se získává z lucumy může podle posledních výzkumů podporovat aktivaci hojivých faktorů v kůži a urychlit hojení tkání. Studie dospěla k názoru, že lucuma může mít na lidskou pokožku protizánětlivé účinky a zpomalovat její stárnutí. (7)

TRADIČNÍ UŽITÍ

Vzhledem k daleké historii užívání lukumy se i dnes používá především jako sladidlo, které je obohacené o látky, které jsou dobré naše zdraví.

Užívá se i průmyslově při výrobě zmrzlin a pro svou specifickou chuť je v současnosti v zemích původu často vyhledávána více než tradiční příchutě jako vanilka či čokoláda.

Jemně namletý prášek z tohoto ovoce chutná trochu jako vanilka s javorovým sirupem, karamelem a stopami ořechů.

Velmi oblíbená je jako sladidlo do kávy nebo čaje, protože má sypkou formu. Také se často používá jako alternativa k hnědému cukru.

JAK SE PRÁŠEK ZÍSKÁVÁ

Ovoce lucumy padá na zem nezralé, proto dozrává několik dní na seně a jakmile je zralá, tak se suší při velmi nízkých teplotách a mele na jemný prášek, který již najdeš v Superfoody Good Mood proti stresu, Pure Mind pro soustředění a mozkovou činnost a Morning Energy pro energii.

PRO KOHO JE LUCUMA VHODNÁ

Lucuma je naprosto všestrannou volbou pro širokou veřejnost a jde o vhodnější sladidlo oproti klasickému bílému cukru, zejména pro  pro citlivé skupiny lidí, jako například děti, sportovci, těhotné ženy, vegani či diabetici.

KONTRAINDIKACE

Stejně jako u jiných potravin, i lucuma je jen potravina a můžou se zde v ojedinělých případech vyskytnout alergické reakce a při jakékoli nejistotě doporučujeme užívání lucumy konzultovat s ošetřujícím lékařem, zejména při onemocnění, jako je cukrovka nebo při těhotenství/kojení. I když je bezpečná i pro tyto skupiny lidí, může narušovat účinky jiných bylinných přípravků nebo léků (např. na tlak), takže jedním telefonátem určitě nic nezkazíš.

I přesto je lucuma zajímavou alternativou k běžně používaným sladidlům a při troše experimentování v kuchyni a vychytání optimálního množství do klasických receptů se jistě stane skvělým parťákem pro sladké kuchtění.

Zdroje:

(1) Characterization of main primary and secondary metabolites and in vitro antioxidant and antihyperglycemic properties in the mesocarp of three biotypes of Pouteria lucuma. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26212989

(2) Flavonoids health benefits and their molecular mechanism. – State Key Laboratory of Pharmaceutical Biotechnology, Nanjing University, Nanjing 210093, P. R. China.

(3) Potential Role of Carotenoids as Antioxidants in Human Health and Disease – Department of Medical Physics and Biophysics, Faculty of Physics and Applied Computer Science, AGH-University of Science and Technology, al. A. Mickiewicza 30, Kraków 30-059, Poland

(4) Evaluation of antihyperglycemia and antihypertension potential of native Peruvian fruits using in vitro models. – Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental, Faculdade de Ciencias Farmaceuticas, Universidade de São Paulo, São Paulo, Brazil.

(5) Evaluation of antihyperglycemia and antihypertension potential of native Peruvian fruits using in vitro models. – Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental, Faculdade de Ciencias Farmaceuticas, Universidade de São Paulo, São Paulo, Brazil.

  1. (6) Characterization of main primary and secondary metabolites and in vitro antioxidant and antihyperglycemic properties in the mesocarp of three biotypes of Pouteria lucuma. –
  2. Laboratorio de Química y Bioquímica de Alimentos, Escuela de Alimentos, Facultad de Ciencias Agronómicas y de los Alimentos, Pontificia Universidad Católica de Valparaíso, Avenida Waddington 716, Valparaíso, Chile; Escuela de Agronomía, Facultad de Ciencias Agronómicas y de los Alimentos, Pontificia Universidad Católica de Valparaíso, Calle San Francisco s/n, Quillota, Chile.
  3. (7) Wound-healing properties of nut oil from Pouteria lucuma.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector