Které květiny se dají jíst?

Rubrika: Bylinky a léčivé rostliny, Okrasná zahrada, Recepty, recepty, Zajímavosti, Zdravá zahrada

V minulém čísle jsme si povídali s floristkou o květinách a kyticích pěkných na pohled. Zkusme se nyní podívat na rostliny z trochu jiného úhlu a zaměřit se na květy, které nám mohou poskytnout i chuťový požitek. Ptát se budeme kulinární koučky, paní Jany Vlkové.

Které květiny se dají jíst?

Růže jsou vynikající společnice všech letních dezertů.

Zabýváte se jedlými květy. Co vás k nim přivedlo?

Cesta k jedlým květům byla vlastně docela přímá. Jsem moc ráda v přírodě, prostě venku, a mám ráda originální a zajímavé jídlo. V posledních letech jsem pracovala jako kulinární publicistka na volné noze.

Zdálo se mi, že v zahraničí není používání květů v kuchyni zdaleka takovou exotikou, jak jsem si myslela. Původně jsem studovala ekologii, a proto jsem o rostlinách již něco věděla.

Stačilo dávné teoretické znalosti vytáhnout, trochu oprášit a zamyslet se, jak by se daly použít v kuchyni.

Proč vlastně květy rostlin jíst? Mají nějaký vliv na zdraví či jiné účinky, nebo jde jen o estetický doplněk?

Které květiny se dají jíst?

Křenový list a lístky aksamitníku doplňují pikantní chuť nakladaného sýru.

Když mluvím o rostlinách k jídlu, nazývám je kvítím a býlím. Čerstvé jarní výhonky (dobře známá pampeliška) jsou skvělým doplňkem běžných salátů ve chvílích, kdy se o nás pokouší jarní únava. Krásné letní květy pak mají hlavně dekorativní funkci. Příprava jídla s květy startuje mnoho pozitivních procesů v našem těle. Je to prostě radost, což je nejlepší prevence na všechny neduhy.

Jedly se květy i v minulosti? Jakou mají historii?

Konzumace býlí v hluboké minulosti je nepochybná, i když pro ni není mnoho hmotných důkazů. V archeologických nálezech lze vystopovat jen semena. V minulých stoletích bylo zastoupení různého býlí v českých kuchyních mnohem pestřejší.

Bylo více venkovského obyvatelstva, více trhů s produkty přímo od sedláků. Historických důvodů je víc. U některých bylin je tenká hranice mezi kořením, dekorací a případně pamlskem. Velice oblíbené u nás byly fialky, v teplejších zemích pak růže nebo také některé druhy pelargonií.

Všechny tyto květiny byly dekorací i aromatem.

Jak moc je pojídání květů u nás rozšířené? A v zahraničí?

U nás jsme s pojídáním květů asi trochu pozadu. Prakticky všechny knihy, z nichž jsem čerpala inspiraci pro své kulinární pokusy, byly v cizích jazycích.

Hrozí riziko z přejedení květů některých rostlin?

Rozhodně hrozí. Představte si, že byste snědli třeba pažitku nebo bazalku z celého květináče. Jedlé květy nejsou žádná alternativní výživa. Mají jídlo obohatit nebo v případě dekorací jen ozvláštnit.

Může jíst květy rostlin kdokoli? Co třeba děti, těhotné ženy nebo alergici?

Které květiny se dají jíst?

Máslo s barevnými kvítky vydrží v mrazáku i několik týdnů.

Každý, kdo touží nějakou novou věc ochutnat, by měl začínat s malými dávkami. Alergici většinou umějí se svými alergiemi žít a vědí, co jim nedělá dobře. Svět jedlých květů je ale hodně pestrý, takže je potřeba zkoumat každou květinu zvlášť.

Děti by květy v přírodě neměly samy ochutnávat, protože rostliny neznají. Hrozí záměna s nejedlými druhy stejně jako u hub. Těhotné ženy by měly raději některé kvítí a býlí vynechat.

Jedná se o rostliny, které působí při dlouhodobějším užívání nebo při vyšších dávkách jako „ženské“ léčivky, třeba kontryhel nebo řebříček.

Existují nějaká pravidla pro sběr květů? Kdy a kde které květy nejlépe sbírat?

To je obsáhlá otázka, odpovím proto stručně. Pokud sbíráte v přírodě, měli byste si počínat citlivě: trhat jen to, co potřebujete, netrhat rostliny s kořeny a nechat jim výhonky a semena, aby se mohly množit.

Snad neurazí příměr s bizony v prérii, kteří se chtějí popásat každý rok znovu a znovu. Květy je možné sbírat od chvíle, kdy roztaje sníh. Na obzvláště chráněných místech je to už na začátku března.

Sezona milovníka jedlého kvítí a býlí končí se zářijovými nočními mrazíky, které kvetoucí květiny pozdního léta spálí. Rostliny lze sbírat téměř kdekoli s výjimkou kontaminovaných míst.

Je třeba se vyhnout místům, kde se mohou na rostliny dostat různé chemické nečistoty třeba z výfuků aut, ze zvířat a lidí, tedy tam, kde se zdržují psi nebo narkomani. Ale je třeba dávat pozor, zda není také kontaminovaná půda.

Sbírají se jen květy rostlin pěstované ekologickým způsobem?

Ano. Jíst se mohou jen rostliny z čisté přírody nebo z prověřené zahrady. Sazenice, které se prodávají v zahradnictvích, je třeba nechat na záhonu dva až tři týdny „odpočinout“. Jíst květiny z květinářství je nevhodné, a možná dokonce zdraví nebezpečné.

Které z jedlých květů je možné si vypěstovat na zahradě? Nebo spíš naopak – které ze zahradních rostlin lze jíst? Co plevele?

Jíst se dá překvapivě mnohou dekorativních zahradních květin. Některé z nich jsou velikým překvapením. Mojí favoritkou je denivka plavá. O plevelech platí totéž. Jejich sezona vrcholí přibližně v květnu. V této lize je mým miláčkem ptačinec prostřední.

A jak nahradit nedostupnost květů v zimě? Je možné květy nějak konzervovat? Sušit, mrazit, nakládat…

Moc to nejde. Vybrané květy se mohou zamrazit do ledových kostek, ale na ty je chuť spíš v teplém počasí. Některá poupata a plody snesou konzervaci. Existují druhy květů, které lze sušit, aniž by později rychle ztrácely barvu, a určité květy je možné krystalizovat v cukru. Všechno to jsou ovšem náhražky.

Jedlé květy je možné si dnes už i koupit. Co si myslíte o jejich kvalitě?

K tomu se nemohu vyjádřit, nezkoušela jsem je.

Doporučíte čtenářům nějaké chutné recepty? Experimentujete s nimi ráda? Existují vhodné nebo naopak nevhodné kombinace květů?

Které květiny se dají jíst?

Domácí variace na Sacherův dort s denivkou žlutou.

Brzy mi vyjde knížka – Květinová kuchařka s podtitulem Jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení. Sestavila jsem do ní čtyřicet receptů na jídla a několik tipů na konzervování nebo přípravu zajímavých likérů. Ve skutečnosti jsou to často experimentální variace na jednoduchá a známá jídla.

Kniha obsahuje i popis devadesáti devíti jedlých částí různých bylin, květin a také stromů. Hotová jídla jsou vyfotografována a v herbářové části jsou názorné ilustrace. Tam se čtenáři dozvědí všechno, na co jsem zde nestačila odpovědět.

Knížka bude na pultech knihkupectví ještě před začátkem letošní vegetační sezony.

Pořádáte semináře o jedlých květech spojené s jejich sběrem. Souvisí zájem o ně s rostoucí oblibou permakulturních či přírodních zahrad, tzv. návratem ke kořenům, nebo jde o snahu o zdravější životní styl či módní trend?

Myslím, že na seminářích, které organizuji, jde o vše, co je zmíněno v otázce. Lidé usilují o zdravější životní styl tím, že se vydají odpoledne do přírody, kde chodí, učí se něco nového, poznávají nové lidi a relaxují. A samozřejmě také přemýšlejí o tom, co mají na talíři.

Zjištění, kolik zdravých rostlin kolem nás roste, ve většině z nich vyvolalo stavy blízké blaženosti. Vycházky jsem začala pořádat jako nadstavbu kulinárního koučinku, který také provozuji.

Mě samotnou radost účastníků nabíjela překvapující energií, která mi pak pomohla při psaní knížky.

RNDr. et Mgr. Jana Vlková vystudovala ekologii na Přírodovědecké fakultě UK a Fakultu sociálních věd tamtéž. Pracovala jako tlumočnice a překladatelka a později jako nezávislá publicistka. Věnovala se zejména tématům gastronomie a cestování.

V prvně jmenovaném oboru zpracovávala vzájemné spojitosti mezi různými prostředími, kulinárními surovinami, technologiemi přípravy, tradicemi a vývojem. O jedlých květech se více dozvíte na autorčině blogu kytkykjidlu. blogspot.cz nebo na stránkách www.kytkykjidlu.

cz.

FOTO: JANA VLKOVÁ A VENDULA ŠEFRNOVÁ

Které květiny se dají jíst?Které květiny se dají jíst?Které květiny se dají jíst?Které květiny se dají jíst?Které květiny se dají jíst?Které květiny se dají jíst?

Květy pažitky v kuchyni

Na zahrádkách teď zrovna kvete pažitka a hospodyňky se zlobí, že kvůli tomu skončila její sezóna. Chyba, lávky! Stonky pažitky sice pravda trochu ztuhnou, ale kvítka se dají rozhodně používat v kuchyni. Jsou jedlé, chutnají jako pažitka, ne-li lépe, a jsou krásné.

Květy nevyhazovat, prosímKteré květiny se dají jíst?

K tomuhle příspěvku mě inspirovala návštěva u kamarádky, která při přípravě pažitky do polévky, odkrojila její květy a hodila je do misky na kompost.

Budete mít zájem:  Léčba Polypů V Děloze?

Jaká škoda, pomyslela jsem si, kvítka vyndala, opláchla, rozdělila na jednotlivé kvítečky a dala na salát.

Kamarádka se divila, že se to dá jíst, byla mile překvapená chutí a já si pomyslela, že je možná víc lidí, kteří mají za to, že letos už je po pažitce. Není!

Co obsahují květy pažitky

Květy, stejně jako samotné čepele, jsou bohaté na vitamíny řady B, C, dále sodík, vápník, draslík a další látky.

Jak chutnají květy pažitky

Já bych řekla jako pažitka, někdo říká, že jsou ještě výraznější. Když se však květenství rozdělí na jednotlivá kvítka, v pokrmu se snadno ztratí a nikdo si zatím nestěžoval, že by ho jídlo kvůli květům pažitky pálilo.

Jak použít květy pažitky v kuchyni

  • stejně jako pažitku – na čerstvé posypky polévek a hlavních jídel
  • do pomazánek, kde nahradí česnek nebo pažitku
  • do salátů
  • jako dekoraci na jakékoliv slané jídlo – od polévek po salát na cokoli.

Nehodí se na sladké dezerty, protože je to příbuzná cibule a česneku, takže by její chuť působila rušivě.

Tip na rozmnožení pažitkyKteré květiny se dají jíst?

Pokud chcete, aby se vám pažitka vysemenila a rozmnožila, nechte část květů na záhonu. Z květenství se stanou tobolky a ty se vysemení.

Co s dřevnatou pažitkou

Jak jde pažitka do květu, tak její čepele dřevnatí. Jsou tužší, ale já je i tak používám. Nasekám je na drobounko, aby to nebylo poznat. Jak ztuhnou ještě více, pomůže vhodit je do horké polévky či jiného pokrmu – spaří se a změknou. V poslední fázi ji využívám do mixovaných jídel jako jsou špenáty, krémové polévky apod.

  • TÉMA
  • vegan
  • veganství
  • vegetariánské recepty
  • vegetariánství

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Děkujeme, že jste se stavili. Vemte si ještě

VIDEO KURZ ZDARMA

Zlepšete zdraví i postavu a začněte podle Jíme Jinak.
45 minut videí, rady a recepty.

PŘIHLÁSIT ZDARMA

Které květiny se dají jíst?

PŘEČTĚTE SI

Květiny na talíři: Víte, na kterých si pochutnáte?

Jíme všemi smysly, dáte jistě za pravdu. Umíte si představit, jaké pozdvižení způsobí u vašich známých salátek s jetelem, marmeláda z růží nebo levandulové máslo? Pojďme se seznámit se několika kráskami, které vám zároveň poslouží jako dekorace i surovina na vaření.

Sedmikráska

Za okny léto a v ruce kváskový chléb s máslem posypaný bíložlutými kvítky. Takto vám může posloužit stálice trávníků a zahrádek, sedmikráska chudobka. Kvete po celé vegetativní období, od jara až do pozdního podzimu, takže bude vždycky po ruce.

Kromě toho, že má celou řadu lékařských účinků, je obdařená i příjemnou chutí a skromnou krásou. Přidat ji můžete do salátů, zejména listových, ozvláštnit polévku, jak krémovou, tak vývar.

Krásná bude na letních cupcakes s krémem nebo svěžím citronovém cheesecaku.

Růže

Pyšná královna zahrad je skvostná nejen na pohled, ale i chuťově. Své aroma dokáže přenést do výborného želé nebo poslouží jako jedlá ozdoba na dezerty. Použít můžete jakoukoliv odrůdu, všechny jsou jedlé a žádná není zdravotně závadná. Všeobecně se doporučují růže s ovocnou vůní nebo růže stolistá.

Růžové želé vytvoříme ze sirupu z louhovaných okvětních plátků, které povaříme s želírovacím cukrem a necháme ztuhnout. Sušené okvětní plátky mohou posloužit jako doplněk do světlých krémů, kterým dají neobvyklé aroma.

Pokud celou hlavu růže namočíte do cukrového sirupu a poté obalíte v krystalovém cukru, získáte snovou dekoraci na dorty, piškoty a zákusky.

Které květiny se dají jíst?Želé s okvětními plátky růží, Foto: iStock

Levandule

Které květiny se dají jíst?

Snad se už brzy uchytí i v české kuchyni, protože za hranicemi se tak už stalo. My ji, sušenou, zatím strkáme do prádelníků proti molům, ale krásná fialová levandule je fantastická i při vaření. Musíte dát opravdu velký pozor na dávkování, protože hranice mezi lahůdkou a chutí mýdla je tenká, stojí však za to! Celou květinu můžete ponořit do letní domácí citronády. Chuť i vůně bude jak osvěžující, tak zajímavá. Čerstvé okvětní lístky nasekejte nadrobno a přidejte do sorbetu, domácí vanilkové zmrzliny nebo do nadýchaných muffinů. Kdo má rád výzvy, může vyzkoušet i levandulové makronky, jsou luxusní.

Bez

Květ černého bezu najdeme v tuzemsku všude, roste jako plevel. Ale nemíjejte ho bez povšimnutí, v kuchyni umí být za hvězdu. Bezinkový sirup nebo limonádu určitě znáte, ale zkuste také jídlo našich babiček – kosmatici.

Z vajec, mouky, mléka uděláte husté základní těstíčko, do kterého ponoříte celé květenství bezu a šup s tím do rozpáleného oleje. Když se opeče z jedné strany, ustřihnete stonek a dosmažíte i z druhé.

Kosmatice je skvělá s ostrým dipem nebo bramborovou kaší.

Cuketa

I když cukety milujeme, přiznejme si, že nás tato zelenina někdy v létě prostě šikanuje. Chrlí nové a nové záplavy svých okurek, které tak dlouho zpracováváte, až je nikdo z rodiny už nechce ani vidět.

Zatrhněte jí tipec hned v rozkvětu a usmažte si famózní cuketové květy. Postup je stejný jako u kosmatice, namočit do těstíčka, osmažit, posolit a slupnout.

Nebojte se těstíčko oživit třeba provensálskými bylinkami nebo chilli, cuketa se hodí ke všemu.

Které květiny se dají jíst?Cuketové květy smažené v ochuceném těstíčku, Foto: iStock

Jetel

Také jste jako děti vysávali z růžových hlaviček jetele sladkou šťávu, jako to dělají čmeláci? Využijte jeho chuť v salátu! Podobně jako sedmikráska nebo pampeliška se i tato tradiční rostlina dá použít k jídlu. Můžete ji promíchat s polníčkem, rukolou a baby špenátem, přidat pár spařených zelených fazolek, trochu vyškvařené slaniny, pár uvařených vajec a zalít svojí oblíbenou salátovou zálivkou. Zázrak je na světě.

Autor: Kamila Ulčová

Jedlé rostliny, které by vás nenapadlo jíst

Máte za oknem truhlíky s muškáty? Možná ani netušíte, že je můžete využít v kuchyni. Půvabné kvítky pokrmy nejen ozdobí, ale dají se i sníst.

Muškáty neboli pelargonie se pro své silné aroma využívají k výrobě parfémů, stejně tak ale mohou provonět i sladké dezerty, marmelády nebo kompoty.

Jedlá je celá rostlina – čerstvé lístky dodají vůni například bylinkovému máslu, dají se i spařit a pít jako čaj. Zdužnatělé kořeny a hlízy lze dokonce upravit jako zeleninu.

Muškáty se přitom nepojídají jen tak z rozmaru – jejich vůně má podle bylinkářů zklidňující účinky, působí proti stresu a napomáhá odbourávání tuků.

Které květiny se dají jíst? Sušené květy denivky se v Orientu přidávají do polévek

Autor: Shutterstock.com

Oblíbenou jedlou květinou je i denivka. Z té se konzumují především křehké a šťavnaté květy. Ty se hned po uvadnutí sbírají a suší. Sušenými denivkami můžeme ochutit řadu jídel.

V Orientu nacházejí uplatnění především v polévkách, ale dají se jíst i plněné měkkým sýrem – výtečná je v této kombinaci třeba ricotta.

Mladé křupavé hlízy se pro svou oříškovou chuť přidávají do zeleninových salátů, ty starší se dají nakrájet na kolečka a osmažit jako brambůrky.

Které květiny se dají jíst? Dračí ovoce

Autor: Shutterstock.com

Zřejmě jste slyšeli, že existují i jedlé druhy kaktusů. Ve Spojených státech roste obliba tzv. dračího ovoce, plodů rodu Hylocereus, známých také pod názvem pitahaya.

Na pultech českých obchodů je běžně nevidíte, můžete si je však vypěstovat ve skleníku. Dužina dračího ovoce svým vzhledem vzdáleně připomíná kiwi a má mírně nasládlou chuť.

Dračí ovoce má svůj původ ve Střední a Jižní Americe, kde se z něj připravují lahodné džusy, koktejly, marmelády a v neposlední řadě i víno.

Které květiny se dají jíst? Aponogeton distachyos

Autor: Shutterstock.com

Do rostlin ze zahradního jezírka by se vám určitě dloubnout vidličkou nechtělo. Výjimkou může být kalatka dvouklasá (Aponogeton distachyos), která je oblíbenou delikatesou v jihoafrickém Kapsku.

Její listy i květy se přidávají do skopového či hovězího guláše, připravovaného tradičně v kotlíku nad otevřeným ohněm.

Budete mít zájem:  Příznaky Těhotenství Po Ivf?

Vůbec přitom nejde o nějaký místní černošský rituál – jedlé „vodní kytičky“ jsou vyhledávané především bílou částí jihoafrické populace.

Květiny na talíři? Proč ne, jídlo zkrášlí a dají mu chuť

„Jsou květiny, které nemají žádnou chuť, ale jsou prostě krásné. Letní květiny jsou sladší, pozdější zase kyselejší,“ vysvětluje vystudovaná ekoložka a bioložka Jana Vlková, která před pár lety přišla na to, že se květy dají i jíst. Právě v tomto období vrcholí jejich sezona. V polovině září totiž jedlé květy odrůstají, respektive jejich čas končí 
s prvními ranními mrazíky.

Teď se její jídelníček řídí tím, co najde na své zahrádce, kde jedlé květiny pěstuje. Postřiky nepoužívá, všechno je stoprocentně bio, vysvětluje mezitím, co servíruje na talíř pestrobarevnou variaci kvítí. Krásenka má chuť nevýraznou, zato vám talíř ozdobí natolik, že vám bude líto tu nádheru sníst.

Hrachor je sladký a chutná trochu jako hrášek. A begónie? Kyselá, až se vám obličej zkrabatí. „Některé květiny prostě nejsou dobré samotné. To je jako byste ochutnávali koření,“ říká Vlková, která chuťově výraznější květiny používá na pečení a vaření.

Sbírání květin? Nic pro amatéry

Lososový filet obalený výhonky smrku ztepilého, svěží salát z fialek či Semifreddo di tilia s ořechy, medem a lipovými květy jsou jen některé recepty, které Vlková na svém blogu Kytky k jídlu prezentuje.

Že se vám už sbíhají sliny? Pak ale pozor. Květiny sice vábí svými barvami, ale některé jsou zdraví nebezpečné. „Neznalý člověk by se do sbírání neznámých květin pouštět neměl. Je to jako s houbami,“ varuje Vlková.

O jedovatých květinách však nerada hovoří, aby strávníky nemátla, a tak si pro tentokrát nechá tuto informaci pro sebe. Obecně jsou však více nebezpečné květiny, které obsahují bobule. Člověk by si pro suroviny také neměl chodit do květinářství, kde hrozí, že budou květiny nastříkané jedovatým postřikem.

Chcete-li se naučit rozeznávat zdravotně nezávadné květiny od těch jedovatých, vydejte se nejprve na procházku do přírody s nějakým botanikem či zahradníkem, který vám pro začátek poradí. Učit se poznávat květy a rostliny z knih, to je jako myslet si, že po zvládnutí pravidel silničního provozu můžeme řídit auto. Někdo to ale samozřejmě zvládne.

Květina je dekorace na talíř

„Nejsem žádný emisar alternativních zdrojů výživy, zdravého přírodního stravování, raw trendů nebo nějaká ekologická fanatička bojující za návrat k přírodě,“ říká 
o sobě propagátorka jedlého kvítí Vlková.

Její filozofie při konzumaci divokých bylin i zahradních květin je jednoduchá. Snaží se vzbudit radost ze života, radost z jídla, jeho přípravy, zdobení a konečně sdílení v jakékoli podobě. Vždyť většina květin se nedá ani konzumovat v takovém množství, které by člověka zasytilo. Květina je dekorace talíře a skvěle poslouží i jako dochucovadlo.

Kuchařka, která se pustí do přípravu květinových pokrmů, musí mít opravdu citlivou ruku. Květiny jsou krásné, ale i křehké. Hodí se spíš na dovršení celkového dojmu jídla, zvláště pak na dortících, zmrzlinách a v salátech skvěle vypadají.

„Čím je květina krásnější, tím je také choulostivější, říká Vlková, která 
v těchto dnech dokončuje svou první kulinářskou knihu s pracovním názvem Jíme kvítí a býlí, do které zařadila své osvědčené recepty z květin. Vyjít by měla příští rok před vegetační sezonou.

Na květinové menu do restaurace

Dříve byly květiny lahůdkou vysoké gastronomie. Ve středověku se objevovaly nejčastěji na šlechtických stolech, kde sloužily jako efektivní ozdoba velkolepých tabulí.

V našich podmínkách jsou nejznámější jedlé květy růží, sedmikrásky nebo chrpy. 
V Asii vévodí chryzantémy a ve středomoří například květy cukety. Nelze zapomenout ani na tolik oblíbené fialkové bonbóny princezny Sisi, které jsou ve Vídni k dostání dodnes.

Zdá se, že jedlé květiny začíná objevovat také moderní gastronomie. Květinové talíře se objeví na menu v příští sezoně v restauraci Hajnovka na pražských Vinohradech.

Květinová fantazie u vaření

Zdejší šéfkuchař Daniel Průša je návratem květů do profesionální české kuchyně nadšen: „Dávám důraz v naší restauraci především na používání domácích surovin. Květy jsou všude kolem nás a tak není problém je sehnat. Navíc se 
s nimi dá při vaření skutečně pustit uzda fantazii.“

Daniel v kuchyni rád experimentuje a rád by hostům nabídl něco nového, nepoznaného. Květiny v jeho podání mohou skvěle chutnat na tataráku či s kozím sýrem a řepou nebo na lehké citrónové zmrzlině.

Možná lidé nebudou do Hajnovky chodit přímo na květinové hody, zdejší kuchyň je výtečná sama o sobě, ale třeba Průša hosty přiměje k tomu, aby se zbavili předsudků, že květiny patří pouze do vázy.

Šeřík do jogurtu: 10 květin, které stojí za to ochutnat!

Foto: Tono Balaguer, Shutterstock.com

Až budete potřebovat nazdobit slavnostní dort nebo třeba salát, klidně použijte květiny, které máte v truhlíku nebo na zahradě. Možná vás překvapí, kolik jich můžete klidně sníst.

Jedlé květiny jsou hitem posledních let a často se s nimi můžete potkat v drahých restauracích. Smažené květy černého bezu zase zná lidová kuchyně. Tak proč nesáhnout do vlastních zdrojů a nenazdobit si třeba nedělní bábovku květy, které máte za oknem?

Jestliže chcete květy jíst, raději sáhněte po těch, které jste si vypěstovali osobně, a víte, jak byly či nebyly chemicky ošetřované.

A je jasné, že lepší je chemii vůbec nepoužívat – proto také raději neochutnávejte květiny z běžného květinářství! Když už kupované, tak jedině z ekologických farem nebo s označením bio.

Květy většinou nemusíte nijak zvlášť předem upravovat, jen je dobře omyjte a odstraňte pestíky a tyčinky, protože ty nemají valnou chuť. Konzumovat se mají jen okvětní lístky. Květy by měly být dostatečně vyzrálé, ale nikoli už odkvétající či ovadlé.

Obecně lze říct, že můžete vyzkoušet všechny druhy, které nejsou jedovaté – což je dobré si pečlivě ověřit.

Rozhodně nepočítejte s tím, že vám květiny musejí chutnat – většinou je potřeba si na ně zvyknout a můžete mít i psychický problém je jíst.

Proto se do ochutnávání květin nevrhněte po hlavě, ale začněte pomaličku. Už kvůli možné alergii. Víte, kterých deset rostlin můžete bez obav ochutnat?

Foto: artem evdokimov, Shutterstock.com

Květy macešky jsou jako dekorace velmi efektní

  • Levandule – Hodí se do těsta na sladké dezerty, do krémů, džemů, ale můžete jí ozvláštnit i dušené maso. Chutná skvěle, jen musíte vychytat množství. Když jí přidáte moc, chutná výsledek jako mýdlo.
  • Měsíček lékařský – Dodá barvu salátu a třeba i pomazánkám. Má nahořklou pikantní chuť, kterou lze přirovnat i k šafránu. Právě proto jej lze použít i při vaření rýže, těstovin nebo polévek. Měsíčkové květy můžete přidat do nákypu nebo i těžších jídel, jako je například smaženice – díky obsaženým látkám podpoří trávení.
  • Sedmikráska – Květy se hodí do zeleninových salátů, kam je můžete přidat celé, ale klidně i nakrájené na půlky. Mají nejen zajímavě nahořklou chuť, ale dovedou také ulevit při potížích s dýcháním, obsahují spoustu minerálů a vitaminů a hojí záněty.
  • Šeřík – Květy šeříku překvapí křehkostí kvítků a jemnou nahořklou chutí. Mohou však být až trpké, takže předem jeden kvítek ochutnejte. Šeřík můžete použít do jogurtu ke snídani, ale i do šlehačky či mascarpone. Do slaných pokrmů se nehodí, stejně tak nejde zamrazovat a nevydrží dlouho. Konzumace šeříku působí blahodárně na nervy a zažívací obtíže.
  • Denivka – Květy mají sladkou chuť s lehce jasmínovou příchutí a jsou křehké. Hodí se jako doplněk moučníků či sorbetů, které i krásně ozdobí, protože se podobají liliím. Poupata se dají konzumovat ve větším množství, třeba jako jedna z přísad do salátu. Květy či poupata se mohou připravit i ve slané variaci, například je plnit sýrovou pěnou, a lze je přidat i do orientální kuchyně. Květy se dají obalovat v těstíčku a smažit, podobně jako bezinkové květy.
  • Fialka – Květy fialky mají specifickou, sladkou a těžko popsatelnou lahodnou chuť. Můžete je použít na výrobu želé a lze je kandovat. Nejvíc ale vyniknou jako ozdoba moučníků, krémů a pohárů. Zkuste kvítky zamrazit do kostek ledu – vyrobíte si tak skvělou jedlou dekoraci letních koktejlů. Fialka je ale i léčivkou, která platí na záněty sliznic i kožní nemoci.
  • Karafiát – Květy karafiátu jsou sladké s kořeněným nádechem, jen se vyplatí je rozebrat a odstranit bílou část – může mít nahořklou chuť. Hodí se nejen jako dekorace na dorty, ale velmi efektní je, když je hodíte do vína. Hodí se i do ovocných salátů, sirupů i octů.
  • Růže – V kuchyni můžete využít každý květ růže – od popínavých až po velkokvěté. Vždy ale používejte jen ty domácí, nikoli kupované v obyčejném květinářství. Z květu růže se používají jen okvětní plátky. Různé druhy a barvy mají různou chuť – od velmi jemné po silně aromatickou, musíte to vyzkoušet. Rozhodně se hodí do salátů, ovocných nápojů a zmrzlin, službu udělají jako dekorace dortů. Můžete z nich připravit želé či džem, výluhy a octy.
  • Muškáty – Napadlo by vás okusovat lístky muškátů z truhlíku za oknem? No tak to vyzkoušejte, protože jsou velmi aromatické a dodají chuť doma připravenému bylinkovému máslu, pečivu, ale i ovocnému salátu. Můžete je přidat do džemů a ovocných želé. Listy pelargonie se využívají při přípravě čaje na nachlazení, proti bolesti hlavy, žaludeční a střevní kolice a na podporu trávení.
  • Orchideje – Asi málokdo by čekal, že mezi jedlé květiny patří i orchideje. Jejich krásu můžete využít při zdobení moučníků či koktejlů.
Budete mít zájem:  10 jednoduchých domácích receptů a rad na otravné černé tečky

Foto: joannawnuk, Shutterstock.com

Levandule je při pečení skvělou přísadou, jen pozor na množství

Ochutnali jste už nějakou květinu?

Květy, které můžete sníst: Levandule, fialka, růže | Žena.cz

Květy jsou dekorací v našich bytech a na zahrádkách. Víte, že je můžete naservírovat třeba k obědu? Stále častěji se přidávají do zajímavých receptů, jako originální příchuť, která dokonale lahodí i našemu oku.

Chcete je ochutnat a nevíte, jaké sbírat? Důležitá je správná identifikace jedlého druhu, sbírání v době vrcholného květu a hlavně jezte takové, které jsou pěstované bez použití pesticidů.

Správný výběr

Rozhodnete-li se ochutnat, pak vynechte květiny s ovadlými lísky, vybledlé či uzavřené. Měly by být rozvité, abyste si je dobře prohlédli. I květy mohou být nedozrálé, a pak jsou hořké nebo trpké (stejně chutnají přezrálé).

Tyhle na talíř nepatří!

Některé druhy mohou být jedovaté a neměly bychom je jíst, ani se jich dotýkat. V případě konzumace nám hrozí nepříjemné zažívací potíže: zvracení, velké bolesti žaludku a nepříjemné křeče. Raději zapomeňte na:  

  • šalvěj
  • verbenu
  • hrachor
  • oleandr
  • narcis
  • lobelku
  • azalku
  • rododendron

Podívejte se na 10 nejoblíbenějších z jedlých:

Levandule

Sladká květinová vůně se výborně hodí k dezertům, zmrzlině, čokoládě či ovocným salátům. Čekáte významné hosty? Dopřejte jim šampaňské s levandulovou ozdobou nebo lahodný voňavý sorbet. Kromě dobrot si můžete vyrobit olej, který dodá zeleninovým salátům jedinečnou chuť.

Levandulová bábovka

Budete potřebovat:

  • 140 g cukru
  •  lžičky vanilky
  • 1 lžičku sušené levandule
  • prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • 125 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce mléka
  • cukrovou polevu
  • čerstvou levanduli

Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte rozpuštěné máslo, prosetou mouku s práškem do pečiva a vlažné mléko. Těsto dobře vyšlehejte a přidejte vanilku a lžičku sušené levandule. Nakonec přimíchejte sníh z bílků. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte na 180 °C asi 30 minut. Upečenou bábovku polijte cukrovou polevou a posypte čerstvou levandulí.

Růže

Patří mezi nejznámější jedlou ozdobu, která vybadá krásně a voní. Okvětní lístky báječně fungují jako barevný doplněk do salátů, v ovocných sorbetech nebo jako dekorace ovocných drinků.

Růžový likér

Budete potřebovat:

  • 150 g cukru
  • 15 lístků růže
  • 750 ml bílého rumu

Květy opláchněte ve studené vodě a nechte je okapat. Připravte si větší zavařovací sklenici, do které přijdejte cukr, růže a vše zalijte rumem. Sklenici zavřete a nechte na teplém místě odstát tři týdny. Po uplynutí doby, likér přefiltrujte přes plátno nebo kávový filtr do připravených láhví.

Fialka

Sladká, výrazná chuť. Dobře vypadají zamrazené v ledových kostkách nebo se hodí ke zmrzlině, salátům či dezertům. Mohou se používat i jako kandované. Její příbuzný druh, fiala lesní (drobné květy) bude vypadat pěkně na slavnostním chlebíčku, jednohubkách nebo jako ozdoba masových pokrmů se zeleninovým salátem.

Jarní bylinková polévka

Budete potřebovat:

  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 2,5 dl mléka
  • 2 hrsti fialek a pampelišek
  • 1, 25 l vody
  • 1 žloutek
  • petrželovou nať
  • pažitku

Z másla a mouky si připravte světlou jíšku, kterou zalijte vodou a dohladka vymíchejte. Květy nakrájejte a chvíli poduste na másle. Pak polévku osolte, opepřete a vložte do ní opečené fialky a pampelišky. Podávejte zjemněnou žloutkem rozšlehaným v trošce mléka. Dozdobte petrželkou a pažitkou.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Sedmikrásky

Drobné celé květy mohou ozvláštnit pokrmy nebo si je najemno nasekejte do salátů.

Pampeliška

Pochutnáte si na mladých nerozvitých květech vypražených na másle. Čeká vás sladká až medová příchuť. Můžete je nakládat do vína, octa nebo z nich vyrobit sirup. Otrhané okvětní lístky přidané do rýže vás uchvátí.

Orchidej

Každý květ se skládá z 3 kališních lístků a 3 okvětních plátků. Jsou krásné nejen na pohled, ale také velmi chutné. Skvěle vypadají vložené do sklenice šampaňského. Po vypití je můžete sníst, budou chutnat skvěle!

Karafiát

Kalich je obklopený 2-6 širokými listy, které mají sladkou a kořeněnou vůni. Před servírováním odstraňte bílou část okvětních lístků, mají nepříjemnou nahořklou chuť. Vyrobte si sirupy nebo je přidejte do ovocných salátů, šťáv či vína.

Karafiátový ocet

Budete potřebovat:

  • 3 hrsti karafiátových květů
  • 1 l vinného octa

Drobné květy zbavte stonků a nechte je na vzdušném místě zvadnou. Pak je vložte do láhve se širokým hrdlem a zalijte octem. Uzavřete, převážte a nechte karafiátové květy asi 15 dní na slunném, teplém místě vylouhovat. Voňavý ocet přefiltrujte do menších lahví a uložte na chladné místo.

Měsíček

Jistě ho znáte sušený v podobě bylinného čaje. Ale věděli jste, že jeho okvětní lístky skvěle chutnají v rýži, koláči, másle, jogurtu nebo omeletě.

Maceška

„Violetka“ se používá jako jedlá dekorace na talíř. Fialová barva dodá šmrnc letním salátům.

Recept na mražené květy

Budete potřebovat:

  • trochu vody
  • bílek
  • štěteček
  • krystalový cukr

Rozšlehejte bílek s trochou vody a štětečkem květy potřete. Pak je posypte jemným krystalovým cukrem a nechte zaschnout. Na talíři budou vypadat jako „mražené“ květy

Foto: ISIFA/Thinkstock

Bezové květy

Velmi oblíbená ingredience, se kterou se dají dělat divy. Z bezu se vyrábí sirup, šťáva, čaj, med, polévka nebo úžasné smažené řízky. Květy patří k nejdostupnějším a nejchutnějším bylinkám. Ze sirupů připravíte osvěžující letní nápoje nebo je používejte proti nachlazení.

Recept na smažený bez v palačinkovém těstě

Budete potřebovat:

  • květy černého bezu
  • 1/4 mléka
  • 2 vejce
  • špetku soli
  • hladkou mouku
  • olej na smažení

Květy opláchněte a na chvilku namočte do slané vody. Z mléka, vajec, mouky a soli si připravte hustší palačinkové těsto. Namáčejte do něj květy a smažte je v rozpáleném oleji. Stopku nechte a odstřihněte ji až po osmažení.

zdroj: beskyd.cz, ireceptar.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Je čas rebarbory. Ochutnejte 3 sladké recepty!

Jak na sušení prádla na zahradě i doma? Poradíme!

Inspirujte se: Paletový nábytek na zahradu i do interiéru

  Video Mohlo by Vás také zajímat: K testování školáků nemáme žádné informace, velmi se toho obáváme, říká Jirásko | Video: Michael Rozsypal

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector