Jednoduchá tajemství, jak vařit a jíst zdravěji

Zdravá výživa je extrémně jednoduchá věc. Rozumí jí jak pojídači salátů, tak milovníci steaků.

Základem stravy většiny lidí, podle tak zvaných alternativ – od veganů až po jedlíky paleo stravy – jsou totiž ZÁKLADNÍ PŘIROZENÉ POTRAVINY, které upřednostňují před veškerými polotovary.

Nikdo z nich nestuduje desítky aditiv ani neporovnává, jestli je polotovar s nálepkou lepší než ten bez nálepky. Nají se nejlépe bez nich.

Jednoduchá tajemství, jak vařit a jíst zdravěji

Zde vám předkládáme 10 základních doporučení, která jsou postavená na potravinách, způsobu stravování a na jídle, ne na živinách. Strava by měla být zdravá, chutná, cenově přijatelná a šetrná k životnímu prostředí.

  1. základem stravy by měly být přirozené, minimálně upravované potraviny
  2. oleje, tuky, sůl a cukr používejte v malých množstvích – k dochucení
  3. omezte průmyslově upravované potraviny
  4. vylučte vysoce průmyslově upravené potraviny
  5. jezte pravidelně a ve vhodném prostředí
  6. nakupujte v místech, kde prodávají pestrý sortiment přirozených a čerstvých potravin z ověřených zdrojů
  7. naučte se vařit a podělte se s námi o své zkušenosti (budeme rádi, když svůj recept budete sdílet s námi v kategorii Recepty
  8. plánujte si dostatek času na přípravu jídla
  9. při stravování mimo domov si volte místa, kde si vyberete čerstvě připravovaná jídla
  10. dejte pozor na reklamy na jídlo a potraviny!

Zdravé vaření a pečení

Chcete začít zdravěji se stravovat? Nemusíte si hned zakázat všechny oblíbené specialitky, ani absolvovat kurzy vaření. Nejlepší cesta je postupné vylepšování vašich oblíbených jídel do podoby, které jsou zdraví prospěšnější, např.

méně slaďte a používejte hnědý cukr nebo med, místo slunečnicového oleje použijte olivový apod. Oblíbená rodinná jídla je dobré doplňovat o novinky – nejlépe už odzkoušené někým známým či knihou.

Recepty, které se ujmou, zařaďte do stálého jídelníčku.

Důležité je také nakupovat v místech, kde prodávají pestrý sortiment přirozených a čerstvých potravin z ověřených zdrojů. Máte-li poblíž nějaký trh, určitě jej běžte omrknout.

Jak učit děti zdravé výživě

Učit děti, co je a není zdravé, je zásadní krok ke zdravému stravování. Buďte dětem dobrým vzorem, nakupujte společně  zdravé potraviny a zapojte děti do jejich pěstování a přípravy.

Děti jedí především to, co jim nabízíme a co je v jejich okolí dostupné.

Proto je zásadní hlavně doma zajistit zdravé stravovací prostředí, nekupovat a nemít doma to, co nechceme aby děti jedly a sami to také musíme dodržovat. 

Ideální jídelníček

Ideální jídelníček neexistuje!!! Zdravá výživa není věda a určitě neznamená počítání kalorií a živin na talíři.Zdravou výživu lze do každodenní praxe nejlépe převést v klidu a s nadhledem. Dětem ani manželovi nic nenuťte, ale začněte při vaření běžných jídel nahrazovat škodlivé potraviny těmi zdravějšími. Přestaňte používat polotovary a vyráběné potraviny (např.

sušenky) a upečte zdravé sušenky samy, bonbony a sladkosti nahraďte sušeným ovocem, kupujte jen kvalitní čokoládu a dávejte ji dítěti jen po troškách apod.

Všichni chceme pro sebe i pro své děti to nejlepší a proto se nenechte znejistit experty, kteří dnes až příliš často předávají buď hesla potravinářského průmyslu nebo zaslepeně izolovaná fakta v reklamách a v rádoby odborných publikacích.

Zdravá výživa není věda. Tajemství úspěchu spočívá ve výběru přirozených potravin a jídel z nich připravených.

Zdroj: www.margit.cz

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Diskuze k této stránce (35 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jednoduchá tajemství, jak vařit a jíst zdravěji

Minnie, 16. 9. 2020, 18.25

Já razím heslo ,,Zlatá střední cesta‘

Jednoduchá tajemství, jak vařit a jíst zdravěji

Minnie, 16. 9. 2020, 18.24

Já razím heslo ,,Zlatá střední cesta‘

Jednoduchá tajemství, jak vařit a jíst zdravěji Jednoduchá tajemství, jak vařit a jíst zdravěji

lucie25987, 15. 4. 2019, 7.14

My jsme dřív jedli s manželem normálně, možná víc nezdravě, než zdravě.

Když se nám narodila dcera a začala jsem jí vařit příkrmy, tak jsem se začala zajímat o zdravou stravu, protože pro ni chci jen to nejlepší. Našla jsem si online kurz o zdraví https://kurzyazazitkyonline.cz/zdravi-a-zivotni-styl/ , kde jsem se dozvěděla tipy na zdravé a chutné recepty atd. tak se podle toho teď snažíme všichni stravovat.

Jednoduchá tajemství, jak vařit a jíst zdravěji

Žofinka, 25. 6. 2018, 18.28

Snažíme se, ale ne vyloženě urputně

Jednoduchá tajemství, jak vařit a jíst zdravěji

Zdeňka S., 27. 5. 2018, 7.04

Tak neříkám že jíme úplně zdravě, sem tam si nějakou tu sušenku nebo oplatek klidně dopřejeme ale není to zase v takové míře

Jednoduchá tajemství, jak vařit a jíst zdravěji

Homolova21, 2. 3. 2018, 16.10

Můj malý miluje sladké, ale osobně mu nerada toho dávám příliš a zároveň mu nechci odepřít, tak jsme na to teďka přišla a dělám mu hodně sladkého s čekonkovým sirupem, který mi byl doporučen a moc mu chutná, jen mu asi nesmím říct, že to je zdravé, to jak znám děti, tak co je zdravé, není dobré kdyby někdo chtěl více info o tom, tak ho osobně kupuji od výrobce tady https://www.eshop.kaumy.cz/cekankove-sirupy

Jednoduchá tajemství, jak vařit a jíst zdravěji

dadinkamaminka, 2. 8. 2017, 8.41

U nás je to tak,že se snažím nekupovat polotovary,hodně ovoce,zeleniny. U vaření používám řepkový olej nebo někdy olivový.

Snažím se vyhýbat masoxům a všem těmhletěm věcem a používám pouze sůl,pepř nebo bylinky a úplně to stačí,zjistila jsem,že bez těchto ochucovadel to jídlo pak chutná i líp Malému nekupuju žádný ty obarvený bonbony,přeslazený čokolády,sušenky atd.Občas tak jednou z aměsíc,možná ani to ne,mu koupím Kinder čokoládu,nebo Nim2 bonbony s vitamíny,jinak nic neodstává.

Snažím se péct,ted jsem pekla z celozrnné mouky,použila jsem daleko méně cukru a dala tam kokosovou ramu,ta tomu dala skvělou chut a cukr už pak nebyl potřeba takže ono to opravdu jde,někdy je to těžký,ale jde to.Jen na váze se to nijak neodráží

Jednoduchá tajemství, jak vařit a jíst zdravěji

Misacek, 13. 7. 2017, 19.17

Holky, co mám dělat? Kamarádka má dcerku (14 let) a ta už má skoro 100 kg Kamarádka je z toho zoufalá, i když se snaží vařit zdravě, holka se prostě dojí někde jinde… Chci ji pomoct, ale jak…?

dadinkamaminka, 2. 8. 2017, 8.42

Pokud dcera nebude chtít sama se sebou něco udělat,tak s tím nikdo nic nezmůže…

k.o.r.i.n.e.k, 2. 8. 2017, 22.37

Opravdu k tomu musí dojít sama a neměla by podporu v nějaké kamarádce?

Soniiiciii, 21. 8. 2017, 12.21

Ty hele, to je hrozně individuální… Taky jsem měla v okolí podobný případ Ale to byl případ, kdy na to matka absolutně nestačila, možná i proto, že sama měla dost nadváhu… Pak ale šly obě dvě k odborníkům a teď je to na doré cestě…

Misacek, 29. 1. 2018, 13.18

Hele, tak díky moc, řekla jsem ji to, začali tam chodit a světe div se, ale holka hubne Díky bohu

Adrianita, 2. 7. 2017, 10.03

Polotovary téměř nekupuji, snažím se vařit co nejvíce ze základních surovin. Koření používám málo, spíš sůl, pepř, česnek, bylinky. V sezóně používám zeleninu, ovoce apod. z místních zdrojů, dle možností.

Cecílie Jílková: Jak vydržet jíst zdravě už napořád? Moje tajemství…

Už jsem nejen na svém webu, ale také ve svých knihách psala o tom, že pevná vůle neexistuje, že existuje jen různě silná motivace.

Ale kde vzít dostatečně silnou motivaci k dodržování zdravého jídelníčku? Je to jednoduché…

Na začátku je nutná naděje

Když jsem se před lety naposledy rozhodla zhubnout (a následně se mi to definitivně povedlo), bylo to jiné.

Tentokrát jsem se netrýznila výčitkami svědomí, nenadávala si, jak jsem neschopná a slabá, nevyhrožovala si, že když to tentokrát nezvládnu, už mi nic nepomůže… Zkrátka nevyvíjela jsem sama na sebe ten nepříjemný tlak a nekladla si žádná ultimáta. Tentokrát jsem totiž věřila, že tohle je ta správná cesta, že to půjde dobře a dokonce jsem se na to těšila.

Rozdíl byl v tom, že jsem se nechystala na žádnou striktní dietu, nemusela se vzdávat ani sladkého ani tučného, jen jsem vyměnila nezdravé varianty potravin za ty zdravé.

Detaily uvádím ve svých knihách i na webu, a můžete si také vzorové jídelníčky včetně toho mého stáhnout v aplikaci Kalorických tabulek, takže se zde nebudu podrobněji rozepisovat.

Nyní budu mluvit jen o psychologické části hubnutí. Protože šikovná práce s hlavou je polovina úspěchu.

Výsledky jsou klíč

Hubnout jsem začala v podstatě okamžitě, takže již po prvním měsíci jsem měla první kilo nebo dvě dole. Čím více času jsem poté věnovala studiu výživy, tím rychleji jsem hubla. A vzhledem k tomu, že s ubývajícími kily moje motivace vzrůstala, bylo to celé čím dál zábavnější.

Je těžké udržet si motivaci, pokud se snažíte a ono se nic neděje. Největší motivaci naopak získáte, když se zas tolik nesnažíte a ono se něco děje.

Budete mít zájem:  Karon injekce – příbalový leták

To si potom řeknete: „Vida, jak to jde snadno, a to jsem ani nebyla tak striktní…“ Pokud tedy máte aktuálně jídelníček, při kterém se snažíte a ono se nic neděje, změňte ho.

Není to pro vás ten správný.

Čas je váš přítel

Čím déle jíte správně, tím lépe pro vás, protože mozek i tělo si časem zvyknou.

Co to znamená? Mozek po určité době částečně zapomene chutě potravin, které jste už dlouho nejedli, a tělo si zvykne na nové chutě.

Když na vás přijde hlad, budete mít automaticky chuť na potraviny, které jste aktuálně zvyklí jíst. Časem bude tedy stále snadnější jíst správně, protože, jak se říká, zvyk je železná košile.

Recepty na špagety na seznamu a nízkotučnou čokoládovou pěnu najdete v nové knize Najím se a zhubnu: Recepty na celý rok.

Nic si nezakazovat

Slovo „hřích“ vyškrtněte ze svého slovníku. Hřích je nesmysl, protože hubnutí není náboženství. Při hubnutí jste bohem jedině vy. Vy určujete, co je teď vhodné sníst a co ne. Vaše vůle je váš zákon. Všechna rozhodnutí jsou správná. Jen je musíte činit vědomě.

Co to znamená? Když máte chuť na nějakou nevhodnou potravinu, s radostí si ji dejte. Před tím se ale sami sebe zeptejte: „Můžu jíst, cokoli chci. Chci ale v tuto chvíli jíst právě toto? Nechci si místo toho dát radši nějakou zdravější variantu?“ Jistě budou chvíle, kdy odpověď bude znít: „Ne.

“ Stále častěji se vám ale bude stávat, že budete chtít jíst vlastně něco vhodnějšího.

V mém vlastním jídelníčku tvoří nevhodné potraviny trvale asi deset až dvacet procent. V kině jím popcorn, pravidelně chodím na gelato, na večírcích jím chipsy i chlebíčky, tu a tam si dám i úplně obyčejnou čokoládu a podobně.

Když jdu ale nakoupit do obchodu, uličku s cukrovinkami úplně míjím a rovnou jdu do uličky s bio potravinami. Tam mají také cukrovinky, ovšem bez cukru, lepku a tak dále. Doma tedy mám jen to vhodné. Tím odpadá každodenní dilema, co si dát po večeři k filmu.

Zdravé nebo nezdravé? Aha, ono je tu vlastně jen to zdravé.

Přizpůsobte své okolí vašim potřebám

Ano, chápu, že máte rodinu, bydlíte na koleji nebo pracujete na směny, takže hubnutí je pro vás složitější. I tak to ale jde, věřte mi. Jediné, co musíte udělat, je upřednostnit sami sebe, stát se na chvíli sobci a věnovat spoustu času přemýšlení nad tím, jak si to celé co nejvíc usnadnit.

Nemáte čas vařit dva druhy jídel? Fajn, celá rodina bude jíst odteď bezlepkově. Proč? Protože vy potřebujete zdravější jídelníček, a to je důležitější než to, že pšeničné buchty jsou nakynutější než ty pohankové.

Spolubydlící na koleji se rozčiluje, že děláte po ránu hluk, když si mixujete smoothie? Vyměňte spolubydlícího nebo bydlení. Vaše zdravá snídaně je důležitější než pohodlí spolubydlícího, zcela bez legrace.

Nemáte v práci během nočních směn čas na jídlo? A jste si opravdu jisti? Pak potřebujete novou práci. Práce je různá. Zdraví jen jedno.

A nakonec to nejdůležitější – jídelníček

Každá změna, kterou zavádíte do svého jídelníčku, musí mít potenciál stát se změnou trvalou.

Proto nepřipadají v úvahu nesmyslné striktní jídelníčky vynechávající celé skupiny potravin nebo dokonce živin. Jakmile vám něco ve vaší dietě nesedí, změňte to.

Tajemství trvalé změny životního stylu je složení nového jídelníčku. Ten musí obsahovat jen taková jídla, která máte rádi, chcete je jíst a zvládáte je připravit.

Kde vzít inspiraci?

Inspirujte se jídelníčky štíhlých lidí, kteří vypadají zdravě, spokojeně a jsou v kondici. Máte ve svém okolí energického a zdravého seniora? Zeptejte se ho, co celý život jí.

Přečtěte si mé knihy, zajděte ke mně na kurz nebo si stáhněte jídelníčky úspěšných v aplikaci Kalorické tabulky. Jako bonus dostanete také jídelníček, který jsem vytvořila já sama. Podobný těm, které sestavuji denně na míru pro své klienty.

Zaměřte se také na stravu vašich pokrevních příbuzných a předků. Jsou zdraví? Co vlastně jedí? Jsou nemocní? V čem asi dělají v jídle chybu? Neděláte ji také?

I když to vypadá složitě, opak je pravdou. Nikdo nemusí být perfektní ihned, hubnutí je cesta. A na té je důležité ne to, jak rychle dojdete do cíle, ale to, abyste nezabloudili nebo nepadli vyčerpáním. Už to, že jdete správným směrem a stále vpřed, je výhra! Přeji vám na vaší cestě hodně zábavy a dobrou chuť!

Tip redakce Kalorické tabulky.cz

Kniha Najím se a zhubnu: Recepty na celý rok (Cecílie Jílková): Druhá kniha o snadném a pohodovém hubnutí od úspěšné poradkyně pro výživu Cecílie Jílkové, která většinu svého života trpěla nadváhou, ale svůj boj s kilogramy nakonec vyhrála.

V knize nalezneme šedesát receptů na slaná i sladká, teplá i studená jídla, rozdělených podle ročních období a doplněných o celostránkové fotografie z dílny samotné autorky.

Praktický a elegantní průvodce hubnutím včetně nejrůznějších tipů, pomůcek a doporučení.

  • foto Cecílie úplně nahoře: Petr Horník (Právo),
  • ilustreční fotky potravin: Cecílie Jílková

Nealkoholická piva: Mají opravdu méně kalorií?

Jednoduchá tajemství, jak vařit a jíst zdravěji

Cecílie Jílková (narozena v Praze r. 1981) je česká spisovatelka, novinářka a scenáristka, dcera spisovatelů Ludvíka Vaculíka a Lenky Procházkové.

V posledních letech se věnuje především tématu zdravého hubnutí, je autorkou webu „Najím se a zhubnu“ a tří knih, v nichž poskytuje čtenářům vtipnou a čtivou formou praktické návody, jak krok za krokem přejít na nový a účinný způsob stravování.

Cecílie od dětství trpěla nadváhou, nakonec se jí ale podařilo boj vyhrát, zhubla 25 kg a nyní radí ostatním, jak na to. Je mimo jiné lektorkou kurzů o zdravé stravě a kvalifikovanou poradkyní pro výživu.

26.4.2018 Cecílie Jílková Články, Jak si udržet zdraví, Jak zhubnout

Jednoduchá tajemství, jak vařit a jíst zdravěji

Slyšeli jste už někdy, že bychom měli poslouchat své tělo, protože je to nejchytřejší systém, který přesně ví, co potřebuje?

Že nám dává signály, které bychom měli umět rozeznávat, naslouchat jim a následovat je? Na základě svých osobních zkušeností potvrzuji, že je to pravda.

Celý článek 7.9.2020

Jednoduchá tajemství, jak vařit a jíst zdravěji

S nadcházející sezonou akutních respiračních onemocnění připravila Česká lékárnická komora (ČLnK) přehled vhodných preventivních opatření a možností podpůrné terapie vedoucí ke zvýšení nespecifické imunity.

Přečtěte si konkrétní tipy pro následující týdny.

Celý článek 2.9.2020

Jednoduchá tajemství, jak vařit a jíst zdravěji

Nikdy jsem si nemyslela, že to řeknu, natož napíšu do článku, ale „být maminkou je opravdu úžasné a je to veliké štěstí“.

A jak být maminkou, která se cítí dobře a má energii (alespoň někdy), na to se pokusím odpovědět v článku…

Jak najít tajemství rychlého metabolismu| ŽIJ-ZDRAVĚ.cz

Jednoduchá tajemství, jak vařit a jíst zdravěji„Když pro tebe je tostrašně jednoduchý, protože máš rychlý metabolismus. Můžeš sníst cokoli a budešpořád hubená…“ Podobné věty slýchávám od kamarádek nebo klientek celkem často. Ačkolije to zásluha především zdravého jídelníčku a pravidelného pohybu, tak proostatní jsem „ta šťastná s rychlým metabolismem“. Z tohoto důvoduzkusím v dnešním článku přiblížit, jak to vlastně ve skutečnosti je. Zdaněkteří lidé mají opravdu výhodu v podobě rychlého metabolismu, díky kterémumohou jíst, cokoli chtějí, aniž by přibírali na váze.

CO TO JE METABOLISMUS?

Jednoduše řečeno metabolismusje látková a energetická výměna (příjem a zpracování živin), kterou naše těloužívá k tomu, aby udržovalo samo sebe v chodu.

Každý den musí tělo vykonatřadu úkonů – zpracovat přijatou potravu na použitelné složky, vystavět nové(anabolismus) a rozložit staré buňky (katabolismus), dodat energii pro veškeré našeaktivity, zajistit funkčnost srdce, mozku, jater a dalších orgánů.

A veškeroututo potřebnou energii pak měříme a v kaloriích za den, je to pak vlastněmnožství energie (palivo), kterou naše tělo potřebuje přijmout. Tuto celkovouenergetickou potřebu můžeme rozdělit do tří skupin:

  • Bazální metabolismus– energie k zajištění základních životních funkcí 
  • Energie potřebná kezpracován potravy
  • Energie potřebnák zajištění fyzické aktivity

Je celkem evidentní,že první položku (bazální metabolismus) těžko ovlivníme, ale ty zbylé dvěsamozřejmě můžeme. Proto se na ně podíváme trochu podrobněji.

BAZÁLNÍ METABOLISMUS

Právě bazálnímetabolismus je tím, pod čím si většina představuje to, že někdo má pomalý aněkdo zase rychlý metabolismus. Pálí tedy někdo kalorie rychleji než ostatní? ANO!Stačí přibrat na váze a budete spalovat rychleji.

Lidé s nadváhoumají skutečně rychlejší metabolismus, než lidé štíhlí. Protože čím většítělesnou hmotnost máte, tím více energie potřebujete k jejímu udržení.

Kdybych například přibrala 25 kilogramů, musela bych přijmout o 200 kaloriídenně více – jen abych si udržela svoji váhu.

Kromě toho spálí těžší osoba víceenergie, když uvádí svoje (větší) tělo do pohybu – a pravděpodobně má i vyššípříjem potravy, čímž se navyšují i zbývající dvě složky metabolismu.

Řešením alesamozřejmě není přibírat na váze. Je potřeba vždy porovnávat osoby se stejnoutělesnou hmotností. Pak budete mít vyšší bazální metabolismus, když:

  • Jste muž, protožemuži mají přirozeně více svalů a méně tuku než ženy. Také mají i větší orgány,což jim umožňuje pálit více energie.
  • Jste mladí, protože uvětšiny lidí dochází s přibývajícím věkem k postupnému snižovánímetabolismu o 10-15%.
  • Máte nízké množstvítělesného tuku, protože svalové buňky spotřebují více energie, než tukovébuňky, a to dokonce i v klidu. Osmdesátikilový svalovec, tedy bude mítrychlejší bazální metabolismus než osmdesátikilový „nesportovec“.
Budete mít zájem:  Jak Dlouho Trva Lecba Zanetu Dasni?

I přesto všechno,existuje pořád určité malé rozpětí, kdy se bazální metabolismus různých jedincůliší. Přesné důvody vědci neznají, ale bezpochyby za tím budou skutečně geny.

Jelikož však nemůžete změnit svoje pohlaví, věk ani geny, tak hlavním způsobem,jak zrychlit svůj metabolismus, je pravidelná fyzická aktivita.

Nejlépe taková,která buduje svalovou hmotu a i zvýší vaši tepovou frekvenci (HIIT, TABATA,Kruhový trénink…).

MÁ SMYSL DRŽET DIETU?

Nemá! Již mnohostudií totiž potvrdilo, že když omezíte svůj příjem, tak se Váš metabolismus zpomalí.Čím méně budete jíst, tím více si metabolismus zpomalíte! Chcete-li tedyzhubnout, tak fyzická aktivita bude důležitou součást jakéhokoliv vašeho pokusuo hubnutí, protože pohyb nutí vaše tělo pálit více kalorií a tak vyrovnává případnézpomalení metabolismu.

MŮŽU METABOLISMUS ZRYCHLIT JÍDLEM?

Částečně ano, protožerůzné potraviny vyžadují ke strávení různé množství energie. Například přitrávení bílkovin spotřebuje nejvíce energie (až 30%), zatímco k trávení tukůprakticky žádné a sacharidy stojí někde uprostřed.

Teoreticky tak můžetezrychlit svůj metabolismus konzumací většího množství bílkovin (proteinů).

Jevšak důležité si uvědomit, že energie potřebná k trávení potravinpředstavuje jenom malou část celkového metabolismu! Takže tato změna jídelníčkuvaší váhu zásadně neovlivní.

JAK SI NEJLÉPE ZRYCHLIT METABOLISMUS?

Pohyb, pohyb, pohyb!Tím můžete udělat jednoznačně nejvíce.

Pohyb je jednoznačně nejsnadnějiovlivnitelným faktorem v celkovém denním výdeji energie! Cokoliv, co uděláte– chůze do práce, vaření, uklízení nebo cvičení, běh, posilování hraje důležitouroli, protože to vše zvyšuje složku metabolismu související s pohybem.

Hledáte-limetabolický zázrak, tak je to POHYB! Jakákoli pravidelná fyzická aktivita vám doživota přinese vedle hubnutí celou řadu dalších prospěšných účinků! A vášmetabolismus se určitě také zvýší.

Takže jak jsem říkalana začátku, kdy mi někdo řekne, že musím mít rychlý metabolismus, jen se usmějia dodám: „Možná je to pravda, ale vím o způsobu, jak zrychlit ten tvůj, půjdešsi se mnou odpoledne zaběhat?“ 🙂

Za tým společnosti Žij-zdravě.cz,s.r.o.

Mgr. Daniela Šupková

výživový poradce & osobní trenér

chci zhubnout ceník služeb odběr novinek napište nám

Kuchařky | MALL.CZ

Originální kuchař Michal Hugo Hromas připravuje všechna jídla na ohni, ať už na roštu, v kotlíku či tažínu nebo jinými technikami.

Co najdete v mé nové cukrářské knize? No samozřejmě tam nechybí mé plzeňské buchty!

Nejobsáhlejší kuchařská kniha autora knižních bestsellerů Romana Vaňka z dílny Pražského kulinářského institutu. V této velkolepé publikaci se poprvé stává spoluautorkou Vaňkova manželka Jana, která na všech jeho předchozích knihách spolupracovala.

Kdy a čím začít přikrmovat kojence? Jaká strava prospívá batoleti? Co přijde k chuti dětem v 7. až 9. měsíci, v jednom a dvou letech? Jaké jsou správné dávky jednotlivých živin, zásady přípravy pokrmů či základní požadavky na hygienu a vybavení kuchyně?

Mladá cukrárka, ktorá sa rozhodla prezradiť všetky svoje výrobné tajomstvá a zaručene vás naučiť piecť. Lulus cukrárka je cukrárska kniha, ktorá obsahuje 59 podrobných receptov na takmer 180 stranách.Nádherné torty, macarons, či mini dezerty, to všet ..

Výživa člověka se stala jedním z nejkontroverznějších témat poslední doby. Díky internetu a sociálním sítím, kde má možnost sdílet kdokoliv cokoliv, a to hned, se výživové mýty šíří rychlostí blesku.

Jak se naučit vařit dobře a s chutí? Jak překonat nástrahy složitějších jídel a dosáhnout dokonalosti? Tohle všechno vás Kuchařka pro dceru naučí tak, jak by vás to naučila vaše matka, kdyby na to měla čas.

Aktuální 8. přepracované vydání souboru „Receptury teplých pokrmů“ – Jaroslav Runštuk a kol., které téměř na 600 stranách představuje tradiční i moderní pokrmy především české kuchyně.

V kuchařce Pochoutkový rok najdete celkem 120 zajímavých rodinných receptů z celé naší země. Rozděleny jsou na slané a sladké. Jde o nejrůznější chuťovky, polévky, masové i bezmasé pokrmy, sladké koláče, kynuté buchty a další tradiční české, moravské ..

Renomovaný autor gastronomických bestsellerů Roman Vaněk přichází s novou velkou kuchařskou knihou tentokrát s názvem „SNADNO & RYCHLE“.

Autor kuchařských bestsellerů Roman Vaněk s manželkou Janou a jejich hvězdným kulinářským týmem přicházejí s kuchařskou novinkou, která již jen svým názvem způsobí velký rozruch na naší gastronomické scéně. Sladké POKLADY české a moravské kuchyně.

Keto je v současnosti nejtrendovější dieta. Její pověst posilují i výzkumy, které naznačují, že kromě obezity může přispět i k léčbě diabetu, nádorových onemocnění a působí proti projevům stárnutí.

Herec a gastronadšenec Lukáš Hejlík se v roce 2020 hlásí s aktualizovaným vydáním gurmet průvodce 365 – Gastromapa Lukáše Hejlíka. Kniha vznikla ze stejnojmenného blogu, kterému se autor věnuje již 7 let.

-20%

Autorka Kačka Tichá říká: Bez mouky a cukru peču skoro deset let. Experimentovala jsem, abych shodila přebytečná kila. A to se podařilo! Nikdy nebudu striktní low carb, paleo, vegan a podobně. Nikdy jsem tyhle směry neřešila a našla si vlastní cestu.

Světoznámá bible kulinářského umění a základní příručka všech milovníků francouzské kuchyně.

Josef Maršálek vyzradil svá sladká tajemství a sepsal 47 skvělých receptů – nechte se vést jeho radami a inspirujte se triky, které v praxi používá. Jak rafinovaně vylepšit laskonky, žloutkové řezy či větrníčky? Do kterého zákusku přidat špetku pepře nebo chilli?

Edice THE BEST OF Apetit se rozrůstá o novou kuchařku, která vychází už 17. 5. 2018! Kniha obsahuje výběr 150 nejlepších receptů na těstoviny, které jsme v redakční kuchyni časopisu Apetit od roku 2004 připravili a ochutnali.

V kuchařce Pochoutkový rok najdete celkem 120 zajímavých rodinných receptů z celé naší země. Rozděleny jsou na slané a sladké.

Oblíbené autorské a manželské duo, Luise Vindahl a David Frenkiel představuje nejnovější přírůstek do své početné rodiny – knihu Little Green Kitchen. Luise a David jsou rodiče tří malých dětí a stejně jako všichni rodiče i oni každý den bojují se sv ..

Mezi lidmi koluje tolik rad ohledně stravování, které si z velké části vzájemně odporují. Pro zaneprázdněné rodiče může být snaha se v nich vyznat dost obtížná. Lékař a sportovní vědec, prof. Tim Noakes, šéfkuchař a plavec na dlouhé vzdálenosti, Jo ..

Nepostradatelný kuchařský průvodce pro všechny, kteří vyrážejí na trek či výlet a nespokojí se s instantními polévkami, konzervami nebo smažákem z restaurace!

Pomalý hrnec je staronový trend, jehož principu využívaly už naše babičky. Dnes ho však technologie posunuly na docela novou úroveň. Tato kniha vám poradí, jak dostat ze svého pomalého hrnce to úplně nejlepší.

Kuchařka, která voní čerstvě upečeným chlebem, který provoní domov. Chléb byl, je a bude součástí našeho života. Proč si ho tedy neupéct v pohodlí domova?

Rum není jen alkohol – je to životní styl! Tekuté zlato Karibiku dokáže roztančit chuťové pohárky a rozproudit zábavu.

Poslední kus za tuto cenu!

V kuchařce najdete celkem 100 zdravých a přitom velice chutných receptů, roztříděných do celkem šesti kategorií. Čeká na vás spousta rychlých receptů vhodných pro všední dny, ale nezapomněli jsme ani na recepty určené pro slavnostnější příležitosti. ..

Po úspěšné premiéře kuchařky Jak jíme zdravě v létě se tým Jíme zdravě opět spojil s odbornicí na výživu Michaelou Bebovou alias Biochemičkou, aby vytvořili další ze série originálních kuchařek propojujících sezónnost se zdravým stravováním.

Jak se naučit vařit dobře a s chutí? Jak překonat nástrahy složitějších jídel a dosáhnout dokonalosti? Tohle všechno vás Kuchařka pro dceru naučí tak, jak by vás to naučila vaše matka, kdyby na to měla čas.

Tahle knížka je jiná než ostatní kuchařky ..

Velká kniha bylin a rostlin, které známe z české přírody, vhodná pro zapálené bylinkáře, milovníky lidového léčitelství nebo majitele zahrad.

Jak vařit z omezených zdrojů v době krize? Jak si v domácích podmínkách vyrobit základní drogerii, kosmetiku, léčivé přípravky z bylin a další nezbytnosti? Nenechte nic náhodě a buďte soběstační!

Stále víc lidí sází na nízkosacharidovou dietu. Pokud chcete zároveň dobře jíst a udělat něco pro své zdraví, dobíjet energii, cítit se fit a s tím dosáhnout a udržet požadovanou váhu, pak je pro vás nízkosacharidová dieta to pravé.

Budete mít zájem:  Porody doma: Když se žena cítí bezpečně, prospěje i dítěti

Přední profesionální fotografka jídla Alena Hrbková přináší první českou knihu o této disciplíně.

Kniha zkušených autorů z oblasti gastronomie vám nabízí recepty na tradiční jídla, která neodmyslitelně patří do české kuchyně, zajímavé lidové pokrmy, oblíbené recepty od sousedů, trochu exotiky, recepty na využití méně známých surovin, jednoduché r

Byliny, zdraví a inspirace, to je motto pořadu Herbář od počátku. A co dál? Co třeba koření? Exotické, léčivé a plné chutí! Koření, to je světová kuchyně a herbář v jednom.

Miloš Štěpnička se věnuje rybí gastronomii celý život. A k tomu má i dar poutavě přenést své zkušenosti na papír a předávat je tak dál. Vydal několik rybích kuchařek, vystupoval v televizi, léta provozoval věhlasnou rybárnu ve Vodňanech.

Outdoorová kuchařka pro milovníky stanování a chataření.

Pár obyčejných surovin, jednoduchý postup a na stole super jídlo. O nic jiného v této kuchařce nejde. Žádná nukleární věda a žádné složitosti.

Máte dojem, že by to chtělo při pečení dortů něco nového, nápaditého, co by z vašich výtvorů udělalo obdivované originály? Kniha vám poradí spoustu praktických řešení a překrásných sladkých dekorací. A co je nejlepší?

Vegetariánská kuchařka z Edice Apetit nabízí víc než 150 vegetariánských a veganských receptů, které jsme připravili a uvařili v redakční kuchyni časopisu Apetit. Neřídíme se přitom žádnou ideologií – spojovacím prvkem je radost z jídla a vaření.

V ..

Milé maminky! Když se mi před pár lety narodily mé holčičky a já jsem začala připravovat kojenecká jídla, zdála se mi doporučovaná strava příliš jednotvárná. A protože jsem měla zahradu plnou nejrůznějších druhů ovoce a zeleniny a nějaký ten nápad, ..

V naší moderní kultuře se soustředíme na to, abychom vtěsnali co nejvíce do co nejmenšího časového úseku. Výsledek je, že se většina lidí životem pohybuje závratným tempem, které je opakem zdravého životního stylu. Jíme rychle, za pochodu a často pod ..

Kniha obsahuje recepty pro první fázi odstavování, druhou fázi odstavování, pro období devíti až dvanácti měsíců a pro batolata.

Nejlepší kuchařka v oblasti dětské stravyMůže být skvělým dárkem pro čerstvé rodiče nebo dobrým pomocníkem pro ka ..

Poslední kus za tuto cenu!

Jiřina Bohdalová je výtečná kuchařka a vaření je její velký koníček. Do své nové kuchařské knihy vybrala přes osmdesát receptů, které si v pořadu Hobby naší doby osobně vyzkoušela s kolegy z branže.

Historicky první tištěná kuchařka, kterou jsme se rozhodli vydat pro naše fanoušky. Najdete v ní 120 originálních receptů, které jsme sami vymysleli, uvařili a také nafotili.

Recepty v kuchařce jsou řazené do kategorií podle druhu jídla.

3 měsíce po vydání první kuchařky jsme se s vervou pustili do přípravy 2. dílu. Když jsme totiž četli všechny vaše nadšené ohlasy a výzvy, ať určitě připravíme pokračování, nechtěli jsme čekat.

Chutně, česky, tradičně. Kuchařka sezónních receptů od vítězky populární pekařské soutěže. České tradice a jídla s nimi spojená jsou bezednou studnicí inspirace.

Pečení, které dává smysl i vášeň Hlavní myšlenkou nové knížky Heleny Vybíralové z EDICE DOMÁCÍCH SLADKÝCH A SLANÝCH RECEPTŮ „ČTVERO ROČNÍCH OBDOBÍ‘ je ukázat, že péct jde tradičně, jak to s noblesou dělávaly naše maminky a babičky, i úplně jinak – je ..

KZ0264 POKEC Milujete klasické domácí zabijačkové výrobky? Udělejte si je sami! Kniha plná návodů, jak si vyrobit jelita, jitrnice, tlačenky, paštiky, klobásy, párky, salámy, šunky, prejt, ovar a další. Vše zvládnete udělat i v bytě, nepotřebujete ve ..

Autorka sice už léta bydlí v Londýně, kde provozuje populární bytovou restauraci, vede kurzy vietnamského vaření, na kterých učí lidi z celé Evropy, a patří mezi prominentní londýnské foodbloggery, ale její život se stále točí kolem Vietnamu a vietna

Nejezte blafy a naučte se vařit zdravě. Tyto berličky vám pomohou

Nový rok už sice před pár týdny začal, ale na změnu životního stylu není nikdy pozdě. Mnohé z vás možná odrazuje chybějící inspirace. Co vařit kromě obligátního kuřete na vodě s rýží a zeleninou? Pomohou vám s tím tyto kuchařky!

 Náš výběr kuchařek vám pomůže začít se zdravým životním stylem nebo minimálně načerpat nějakou inspiraci při řešení každodenní otázky Co budete dnes vařit. Své si najdou vyznavači různých stravovacích stylů.

Břicháč TomPokud vám zdravá strava opravdu nic neříká a doteď jste doma jedli jen smažené sýry a knedlíky s omáčkou, mohou vám v začátcích pomoci publikace Tomáše Kosačíka alias Břicháče Toma.

Jemu samotnému se podařilo zhubnout 27 kilo. Ovšem pozor Tomáš Kosačík není žádným odborníkem na výživu, ale obyčejným člověkem, který se rozhodl zhubnout a informace, které si sám nastudoval, předává dál.

Recepty, které vydává ve svých knihách, mohou být dobrou inspirací.

Není zastáncem žádných extrémů, z jídelníčku striktně nevylučuje potraviny, ale snaží se nahrazovat ty méně zdravé těmi zdravějšími. Například bílou mouku celozrnnou apod. V první knize Břicháč Tom: Jak jsem zhubnul 27 kilo a jak můžete i vy převládá nad recepty spíše teorie.

Lepší jsou ohledně vaření spíše Rychlovky a chuťovky Břicháče Toma a potom knihy, které napsal se svou přítelkyní Břicháč Tom a Lucie: Tajemství naší kuchyně nebo Máme to rádi zdravě. Jako poslední zatím vyšly dvě knihy, a sice Nejjednodušší recepty a Nejjednodušší plán na 29 dní.

Recepty ve všech publikacích jsou ze snadno dostupných surovin a netrvají déle než 30 minut.

FitreceptyPořádná dávka zdravé, ale chutné inspirace vás čeká také na stránce fitrecepty.cz, za kterou stojí parta mladých lidí, nadšenců do zdravé stravy. Najdete tam tipy na snídaně, obědy, večeře, ale i sladké mlsání, vánoční pečení, recepty bez lepku, bez laktózy a na své si přijdou i vegetariáni a vegani.

U každého receptu je také uvedena jeho náročnost, která není nijak velká, a pro ty, kteří si hlídají kalorie, i energetická hodnota porce. Máte-li radši kuchařky v papírové podobě, nemusíte zoufat, Fitrecepty vyšly i knižně, a dokonce už čtyři díly. Jíme zdravě s Fitrecepty, Jíme zdravě s Fitrecepty II.

, Jíme zdravě ve městě i na venkově a Jíme zdravě po celý rok.

Cesta k opravdovému jídluV kuchařce Cesta k opravdovému jídlu se spojily foodblogerka a výživová specialistka, konkrétně Eva Ehrenbergerová z blogu Moje barevná kuchyně a Markéta Gajdošová.

Najdete v ní povídání o různých výživových směrech a také slušnou zásobu receptů na zdravé a vyvážené pokrmy s ohledem na obsah bílkovin, sacharidů, tuků a také množství kalorií. Recepty jsou v ní náročnější i méně náročné. Velkým plusem jsou nádherné fotografie.

Už jen při pohledu na ně se vám budou sbíhat sliny a přepadne vás touha si něco uvařit.

Voňavá kuchařkaPříznivců nízkosacharidového stravování je stále víc. Jde o lidi, kteří eliminují příjem sacharidů tím, že vynechávají klasické přílohy, jako je rýže, těstoviny, pečivo apod. A o co méně přijímají sacharidů, o to více používají při vaření a přípravě jídla tuk.

Ve Voňavé kuchařce od Lucie Grusové najdete recepty bez lepku, bez přidaného cukru a s nízkým obsahem sacharidů. Mnohdy jde o recepty a kombinace, které by vás určitě nenapadly a zejména se naučíte různými způsoby využívat zeleninu. Jde například o Lilkovou „čočku“ se sýrem halloumi nebo Pečené celerové halušky se zelím a slaninou.

Kuchařka obsahuje i sladké recepty bez cukru a klasické mouky, ta je většinou nahrazená oříškovou.

CukrfreeNízkosacharidová je i kuchařka Cukrfree od Janiny Černé. Jediným problémem jsou některé suroviny, které asi neseženete v každém supermarketu, ale budete pro ně muset zavítat například do zdravé výživy nebo je objednat na internetu. Pro někoho by mohla být problémem i jejich cena.

V knize se totiž často vyskytuje mandlová mouka, avokádo apod. Jinak je kniha velmi přehledná a plná inspirace bez cukru a s minimem sacharidů. Patříte-li k závislákům na sladkém, mohla by vám pomoci publikace Cukrfree 9týdenní program, která vás provede odvykáním. Autorkou je Janina Černá a Hanka Valášková.

Součástí jsou nejen recepty, ale také pořádná dávka duševní motivace.

Lahodně s Ellou: Veganská kuchařkaNa své si přijdou i vegani. Nejen pro ně, ale i pro ty, kteří si jídelníček rádi zpestří rostlinnými recepty, je tu Lahodně s Ellou: Veganská kuchařka. Nachází se v ní 100 receptů, podle kterých si můžete připravit saláty, veganské burgery, muffiny i koláče.

My Cooking diary 1 a 2Kuchařky My Cooking Diary od blogerky Kateřiny nejsou zaměřené výhradně na zdravou stravu, ale mnoho receptů její kritéria splňuje. Součástí většiny pokrmů je totiž zelenina. Kromě různých druhů salátů, receptů s mořskými plody, bezmasých jídel apod. v kuchařkách najdete i domácí burgery či indické butter chicken.

Foto: knihydobrovsky.cz, fitrecepty.info, shop.acupofstyle.com, paleosnadno.cz, cukrfreeshop.cz, eshop.mycookingdiary.cz

Čtěte také:

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector