Hodně solíte? Nedivte se, že tloustnete

  Hodně solíte? Nedivte se, že tloustnete

Množství soli v jídelníčcích české populace je průměrně 2-3x vyšší, než se doporučuje. Pokud se vás vysoký příjem soli také týká, pokuste se o jeho postupné snižování. Preference slané chuti je především návyk, a tak jak jsme si na slanou chuť zvykli, tak můžeme tento návyk postupně odbourat!

Sůl potřebujeme

Prvky obsažené v soli, tedy sodík a chlor, jsou pro náš život nezbytné. Sodík je potřebný pro přenos nervových vzruchů, svalovou činnost, reguluje krevní tlak a pomáhá společně s chlorem udržovat rovnováhu tělesných tekutin. Chlor je mimo jiné součástí kyseliny chlorovodíkové obsažené v žaludeční šťávě, která je důležitá pro trávení potravy.

Bez sodíku a chloru bychom se tedy neobešli, nicméně všeho moc škodí a vysoký příjem s sebou přináší mnohá zdravotní rizika. A zejména zastoupení sodíku je v našich jídelníčcích většinou o dost vyšší, než by mělo být.

Hodně solíte? Nedivte se, že tloustnete

Proč nadbytek soli škodí?

Dlouhodobý nadměrný příjem sodíku může vést u citlivých osob ke vzniku hypertenze a následně dalších souvisejících komplikací. Mechanismus vzniku hypertenze při nadbytku sodíku spočívá ve snaze regulovat a ustálit osmolalitu tělesných tekutin. V ledvinách tak dochází k retenci vody a zvyšování objemu extracelulární tekutiny.

Nadměrný příjem sodíku může přispívat také ke vzniku osteoporózy, nádorového onemocnění žaludku, vzniku ledvinových kamenů a dalších zdravotních komplikací.

Sůl může také zvyšovat chuť k jídlu, proto nepřímo souvisí i s obezitou.

Stačí lžička soli denně!

Dle doporučení bychom měli denně přijímat maximálně  5-6 g soli (s výjimkou těžce pracujících), což odpovídá zhruba jedné čajové lžičce. Realita je však jiná a ve spotřebě soli patří Česká republika mezi evropské rekordmany, soli konzumujeme okolo 14 g denně.

Hodně solíte? Nedivte se, že tloustnete

Odkud se sůl v našich jídelníčcích bere?

Mnohem větší podíl než samotné dosolování pokrmů a používání soli při vaření tvoří sůl obsažená v samotných potravinách.

Sůl z průmyslově vyráběných potravin tvoří ve vyspělých zemích cca 75 % celkového příjmu soli, 10-15 % tvoří sůl přidaná během vaření a přisolování hotových pokrmů a jen 5-10 % tvoří potraviny s přirozeným obsahem soli (resp. sodíku).

V evropských zemích jsou hlavními zdroji soli základní potraviny jako chléb, cereálie a pekařské výrobky, dále masné výrobky a sýry.

Průměrný obsah soli v některých potravinách:

šunka 2,2 g/100 g
salám 2,5 g/100 g
niva 4 g/100 g
balkánský sýr 4,5 g/100 g
olivy 4 g/100 g
slané tyčinky 3,5 g/100 g
chipsy 1,7 g/100 g
cheeseburger 1,7 g/porce
pečivo 0,7–3 g/100 g

Další údaje o obsahu soli se dozvíte v naší databázi potravin.

Vyčerpat celodenní dávku soli můžete i v jednom jediném jídle nebo třeba při večerním zobání…

Hodně solíte? Nedivte se, že tloustnete   Hodně solíte? Nedivte se, že tloustnete

Na každé fotografii je znázorněno množství potravin, které obsahují 5 g soli.

Pokud chodíte na jídlo do restaurace, i tam můžete v jednom obědě či večeři hravě vyčerpat celodenní příjem soli. Není nad domácí přípravu!

Sledujte obaly!

O tom, že se vyplatí sledovat potravinové obaly, už jste se mohli dozvědět ve výzvě 24.

Věnujte pozornost tabulce nutričních hodnot, kde najdete i informace o obsahu soli. Obsah sodíku se vyjadřuje vždy ve formě soli (obsah soli = obsah sodíku x 2,5). Nedivte se, že na sůl můžete narazit i ve výrobcích, kde byste ji nečekali. Ne vždy to znamená, že se do výrobku sůl přidává, ale může se jednat jen o přirozeně se vyskytující sodík.

A jak příjem soli snížit? Plno praktických rad se dočtete v blogu.

Pokud vás zajímá, kolik soli je skryto ve vašem jídelníčku, vyzkoušejte program Sebekoučink, který sleduje kromě jiných živin i příjem soli!

Kolik soli vám program Sebekoučink napočítal? „Pochlubte se“ v komentářích 🙂

Sdílet:

Dietní Vánoce 2

      Na návštěvy rodiny si dejte časový limit a hodně tam pijte minerálku a čaj, stěžijte si, že je vám těžko a nemáte chuť na sladké a tučné jídlo, aby vás nikdo do ničeho nesmyslně nenutil.

Na návštěvy v místě bydliště choďte pěšky a také obden vyrazte ven s kamarádkami za pohybem.

Zahřeje i čaj a nejen grog. Do svařáku nedávelte sobě cukr.

  • Nejezte ve stoje nebo v poklusu. Ke každému jídlu si sedněte a vychutnejte si ho. Zaznamenáte tak včas, kdy máte dost.
  • Během vánoční diety se vyhněte nebezpečnému celodennímu uždibování. Je dovoleno uždibovat pouze ovoce  a zeleninu!
  • Nepečte více než 5 druhů cukroví . Zásada vánoční diety.
  • Nepijte sladké alkoholické nápoje (vaječný koňak, aperitivy).
  • Pokud vánoční svátky prosedíte před televizní obrazovkou, nedivte se, že tloustnete. Každý den si udělejte alespoň romantickou vánoční procházku.
  • Servírujte si jídlo na malé, desertní talířky. Talíř bude plný, ale vy toho ve výsledku sníte méně!
  • Stres a únava zvyšuje riziko přejídání. Nepřehánějte to s vánočním úklidem a s nákupy a dopřejte si také trochu relaxace, dejte po večeři čaj ateplou voňavou koupel. Zajděte si i v předvánočním čase zacvičit.

Cukr, tuk, ořechy a bílá mouka nic moc, ale dá se to dietně ošidit. 1. Cukr První věcí, kterou můžete při pečení cukroví udělat, je množství cukru udané v receptu snížit, a to až na čtvrtinu. Druhou – a lepší – možností je použití jiných sladidel. Ideální je med, který obsahuje vitaminy a minerály, nebo ječmenný slad – Sladovit.

2. TUK Nahraďte živočišné tuky rostlinnými. Jsou zdravější a obsahují nenasycené mastné kyseliny, které naopak našemu srdci prospívají.

Pokud chystáte nepečené cukroví, můžete vyzkoušet i nízkotučné výrobky. V případě pečených dobrot volte takový tuk, který je vhodný pro teplou kuchyni.

Podle typu receptu je možné i množství tuku snížit až o třetinu a přidat trochu vody nebo mléka.

  • 3. Bílá mouka
  • Ideální je mouka celozrnná nebo další, ne tolik známé druhy: ječná, žitná, špaldová, ovesná.
  • 4. Ořechy

Místo 1/2 oříšků ovesné vločky. Ořechy jsou samy o sobě zdravé, ale jsou hodně tučné. Proto se vyplatí jich alespoň část nahradit ovesnými vločkami. Ty můžete předem  pomlít, a poté přidat do těsta.

Vánoční dort pro sportovce s tvarohem

Hodně solíte? Nedivte se, že tloustnete

Neděste se, není to tak nezdravé, jak to působí. Chtěla jsem synům udělat něco sladkého, aby to působilo jako bomba a bomba to nebyla. Večer jsem si upekla malý celozrnný korpus z litého hrnkového těsta, malinko se skořicovým cukrem a malinko stévie.

Ráno jsem to pokladla mandarinkami a dala 1. bílou vrstvu – zastudena šlehaný pidunk z mléka se stévií a do toho jsem zašlehala jeden vaničkový modrý tvaroh, pak je další vrstva ovoce a nahoře 2.

tmavá vrstva zase pudink zastudena z mléka čokoládový se sévií, no a trošku vylepšeno kokosem a mandlemi na oko.

Vánoční dort ricotta 500 g sýru ricotta šťáva z poloviny grepu (nebo limetky, případně pomeranče) 1 PL želatiny v prášku 1 balení vanilkového cukru 200 g cereálních sušenek 50 g rostlinného másla Sušenky rukou rozdrtíme a smícháme s rostlinným máslem.

Natlačíme na dno malé dortové formy, dáme do ledničky ztuhnout. Smícháme sýr ricotta, vanilkový cukr a ovocnou šťávu. Polévkovou lžíci práškové želatiny připravíme dle návodu na obalu. Po vychladnutí vmícháme do připravené směsi a zalijeme jí sušenkový korpus. Dáme na 2-3 hodiny do lednice.

Před podáváním můžeme ozdobit kousky tropického ovoce.

Čertíci

4 vejce 6 PL tvarohu 10 PL ovesných nebo pšeničných vloček 1 PL tekutého umělého sladidla 1/2 sáčku do pečiva 1 PL kakaa Mandlové aroma Vše smíchejte dohromady a vložte do košíčků na pečení (na muffiny). Pečte na 180 stupňů asi 25 – 30 minut.

Tvarohový zákusek

400 g tvarohu 150 ml bílého jogurtu 20 g práškové želatiny 1 PL vanilkového cukru ovoce – jahody, maliny, kiwi, meruňky, broskve

Tvaroh vymíchejte s jogurtem a vanilínovým cukrem, přidejte želatinu připravenou podle návodu a spolu promíchejte. Formu vyložte fólií, na ni střídavě pokládejte náplň a kousky ovoce. Naplněnou formu uložte do chladu. Po ztuhnutí obsah z formy vyklopte a zákusek nakrájejte. Před podáváním ozdobte.

  1. Salát z filé k celozrnnému pečivu na odlehčení stravy před svátky

500 g rybího filé, sůl, 1 citrón, 50 g oleje, 150 g kořenové zeleniny, 50 g cibule, 50 g zelené papriky, 100g bílého jogurtu, špetku pepře, špetku cukru

Postup: Filé nakrájejte na menší porce, osolte, zakapte citrónem a nechte chvíli odležet. Pak je po obou stranách opečte na oleji a poté maso rozeberte na malé kousky. Přidejte k němu uvařenou, na kostičky nakrájenou mrkev a petržel a kousek syrového, jemně umletého celeru. Vše spojte, vmíchejte jogurt, opepřete, podle chuti přidejte cukr a nakonec na nudličky nakrájenou zelenou papriku.

Recept na nízkoenergetickou majonézu

Štrúdl z celozrnné mouky a jogurtu

Hodně solíte? Nedivte se, že tloustnete

  • Nebo slaná varianta je bez cukru a poklademe šunkou, sýrem a trošku potřeme pro chuť kečupem a poklademe krabími tyčinkami nebo tuňákem ve vlastní šťávě a zabalíme a pečeme.
  • Někdy to chutná návštěvám přeslazeným různými druhy cukroví i více než sladké pohoštění.
  • Filé s fazolkami po dnech s více Kj na odlehčení

 Suroviny:400g rybího filé(pangacius),balíček zmražených fazolových lusků(mohou být i čerstvé 5min vařené, zalitím vařící vodou a patřičnou dobu nechat vaři), 2–3vejce, 2,dcl mléka,10dkg tvrd.sýra,sůl,libovolné koření na ryby,1 lžice oleje a jedeme na to…

Postup :olejem potřeme pekáček a do něj pokladem předem nakrájené (5×7)file nebo pang.,které okořeníme,zasypem stejnoměrně fazolemi, v mléce rozšleháme vejce a přidáme trochu koření co jsme použili na filé. pokladené filé a fazolky zalijeme do všech mist stejnoměrně a posypem nastrouhaným sýrem. Přikryji alobalem a na 200°C pečem 20–25min. odstanit alobal a lehce dopečem.

Jako příloha bramborová kaše.Libovolnou malou přílohu.

Ořechové kousky a pohankouHodně solíte? Nedivte se, že tloustnete

Ingredience:

  1. 150 g másla 200 g mletých ořechů 250 g pohanky 30 g mandlí 150 g umělého sladidla 2 vejce
  2. špetka soli

Postup:

Máslo vyšleháme do pěny a postupně přidáváme mleté oříšky. Do směsi přimícháme umělé sladidlo, vejce a uvařenou pohanku. Přidáme mandlové plátky a směs dobře promícháme. Přichystáme si plech, který vyložíme pečícím papírem. Pomocí dvou lžiček vytvoříme větší noky, které postupně na plech klademe. Pečeme 15 minut ve středně vyhřáté troubě.

Linecké z pohankové a špaldové mouky i pro diabetikyHodně solíte? Nedivte se, že tloustnete

Těsto – 200 g pohankové mouky, 300 g špaldové mouky, 100 g pšeničných klíčků, 100 g javorového sirupu, 270 g tuku (já použila 170g másla a zbytek hery – 100g), pikantní džem (pro diabetiky diadžem – já použila ananasovo – melounovo – jahodovo – meruňkový)na slepování

Postup

Suroviny na těsto pečlivě prohněteme, aby splynulo v hladkou hmotu. Uložíme aspoň na 1 hodinu do chladu (lépe delší dobu), pak těsto vyválíme asi na 3 mm silný plát a vykrajujeme různé tvary .

Vložíme do předem vyhřáté trouby (na 150°C). Pečeme cca na 150°C asi 30 min. než pečivo zrůžoví.

Dietní vločkové kuličky

  • Ingredience:
  • 250 g ovesných vloček 125 g Flory light 150 g třtinového cukru 40 ml rumu
  • kakao nebo kokos na obalení
  • Postup:

Opražíme na sucho vločky, které necháme vychladnout.

Pak k nim přimícháme cukr, a na kousky pokrájenou floru a rum. Utvoříme pevné těsto, které necháme ztuhnout tři hodiny v lednici. Tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu nebo v kakau.

Budete mít zájem:  Platnost eReceptů je stejná jako u papírového receptu

  Pro zpestření můžete do těsta vmíchat rozinky a oříšky.

Koláč ze špaldové mouky

Celá vejce utřeme s cukrem, přidáme máslo, mouku s práškem do pečiva, jogurt, nastrouhané jablko, nasekané ořechy a rozinky. Vše dobře promícháme, pečeme ve vymazané a moukou vysypané dortové formě. Pečeme cca 45 minut na 180°C.

Vychladlý dort můžeme potřít uvařeným pudinkem.

Vejce 3 ks
Cukr – třtinový 150 g
Máslo 50 g
Špaldová mouka 200 g
Vlašské ořechy 50 g
Rozinky 50 g
Jablko 1 ks
Bílý jogurt 100 g
Těsto:

  • 220 g špaldové mouky
  • 100 g másla
  • 1 ks  vajíčka
  • 1 lžička olivového oleje
  • trochu studeného mléka
  • špetka soli 

Na potření: 

  1. Náplň:
  • 3 ks jablk
  • 50 g namočených rozinek ve vodě
  • 2 lžíce jablečného moštu
  • 1 ks skořicového cukru
  • máslo na potírání
Postup přípravy: Mouku smícháme s vajíčkem, špetkou solí a olivovým olejem, přidáme na kousky nakrájené máslo pokojové teploty a začínáme pomalu hnít těsto do, kterého přiléváme po troškách mléko dokud se nám nevytvoří vláčné těsto. Těsto necháme odležet asi hodinu v chladu.  Na pomoučněném vále vyválíme placku a pomažeme rozehřátým máslem. Jablka omyjeme, zbavíme jádřince a nastrouháme v robotu na menší kolečka. Těsto posypeme jablky, skořicovým cukrem a rozinkami, srolujeme do šišky a pečeme v předehřáté  troubě 195°C asi 20 minut na pečícím papíru. Poté štrúdl vyndáme z trouby, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct ještě na 10 minut.

Vločkové cookies

200g ovesných vloček – jemné EMCO 100g celozrnné mouky- jinou nezkoušejte jsou pak tvrdé 1 lžička sody – může být i prášek do peč. 100g cukru – dávám míň 100g Hery 1 vejce

zaděláme tužší těsto a na vymaštěný plech dáme vyšší placičky, od sebe nabudou. Já těsto válím a vykrajuji. Pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova. Obměny 50g vloček nahradím ořechy, mandle sekané, mleté, kokos- jsou křupavé, slunečnicové semínko. Na vánoce pocincám čokoládou. Peču v průběhu roku několikrát Máme je moc rádi a myslím , že jsou i zravé.

  • KYNUTÉ TĚSTO BEZ VAJEC Z CELOZRNNÉ MOUKY třeba na jablečný štrůdl:
  • Ingredience: 450 až 500g mouky špaldové celozrnné mouky (doporučuji namíchat 250g hladké 00 mouky a 250g špaldové) – není to potom takové suché, ale dá se i z klasické bílé mouky, 250ml mléka, 1kostka droždí, 150ml slunečnicového oleje, 2 lžičky třtinového cukru (může být i obyčejný nebo med), vejce na potření.
  • Náplň: jablka, med, strouhaný kokos, skořice mletá, rozinky.

Postup: Kvásek uděláme tak, že do poloviny vlažného mléka rozdrobíme kvasnice a přidáme špetku cukru. Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, a zbytek mléka rozšlehaného s olejem a uhněteme těsto. Necháme vykynout. Potom rozválíme na tenké pláty (vyjdou 3 menší nebo 2 velké), posypu strouhanými jablky, osladím medem, posypu skořicí a kokosem a přidám rozinky. Zabalím, potřu vajíčkem a peču.

Těsto používám jak pro sladké pečivo tak i pro slané.

Hodně solíte? Nedivte se, že tloustnete

Špaldový s podmáslím – do domácí pekárny, když dojde o Vánocích chleba
  1. 400 ml podmáslí 2 lžičky soli 2 lžíce olivového oleje 160 g pšeničné celozrnné mouky 200 g špaldové mouky 140 g chlebové žitné mouky (dala jsem celozrnnou žitnou) 1 lžička mletého kmínu (dala jsem celý) 1 lžíce lněných semínek 1 lžíce sezamových semínek 1 lžíce slunečnicových semínek 1 lžíce dýňových semínek
  2. 1 lžička sušeného droždí

Potraviny, po kterých zaručeně přibereš. Máš je ve svém jídelníčku?

To, že si máme dopřávat stravu bohatou na vlákninu, dostatek vitamínů, ovoce, zeleniny, zakysaných mléčných výrobků, všichni víme. Ale těchto šest potravin, i když se tváří hodně zdravě, bys při hubnutí měla vynechat.

Nízkotučné potraviny

Zní to sice lákavě – nízkotučné, ale opak je pravdou. Právě proto, aby mohly mít jogurty snížený obsah tuku, přidává se do nich více umělých látek a hlavně cukru a umělých sladidel. A jak je víc než dobře známo, umělá sladidla vyvolávají další chuť na sladké a ty se tak dostáváš do začarovaného kruhu a sbohem hubnutí.

Margaríny a spol

Doby, kdy byly margaríny a jiné náhražky másel oslavovány jak lidmi, tak odborníky, jsou naštěstí pro nás dávno pryč. Většina lidí pochopila, že máslo (to pravé, živočišného původu) naše tělo odbourá mnohem lépe.

 Pokud tedy chceš shodit nějaké to kilo, margaríny z jídelníčku nekompromisně vyškrtni a nauč se používat máslo.

To totiž obsahuje mastné kyseliny CLA, které podporují spalování tuků, nemluvě o vitamínech rozpustných v tucích.

Hodně solíte? Nedivte se, že tloustnete Zdroj: Shutterstock.com

Pečivo z bílé mouky

Bílé pečivo vůbec bys měla vypustit.

Proč? Protože za prvé obsahuje lepek a za druhé velmi rychle zvyšuje hladinu krevního cukru, díky němuž se chvíli cítíš v naprosté pohodě, ale pak dochází k rychlému útlumu a nutkavé potřebě dát si další kousek cukru a s ním spojené energie. Mnohem vhodnější jsou celozrnné chleby, protože obsahují vlákninu, minerální látky i vitamíny. Jen se nauč pořádně číst obaly. Hodně z chlebů vydávaných za celozrnné je jen obarvených.

Přeslazené ovocné džusy

Pokud máš chuť na pomeranč, tak si ho prostě dopřej. Protože i ve 100% džusech, které se chlubí vysokým podílem dužniny, je hromada cukru nebo umělých sladidel. Nauč se pít čistou vodu nebo ovocné čaje. Pro dobré trávení se velmi osvědčila sklenice vody s půlkou citronu hned po ránu.

Hodně solíte? Nedivte se, že tloustnete Zdroj: Shutterstock.com

Nezdravé tuky

Proti tomu panenskému, za studena lisovanému olivovému oleji nemáme ani nejmenší, ale ty jsou poměrně drahé a jen málokdo si za ně skutečně zaplatí. Většinou sáhneme po levnější variantě. Pokud chceš zhubnout, tak už to ale nedělej. Měj na paměti, že jen necelá jedna třetina všech olejů na našem trhu splňuje požadavky kvality tak, jak má.

Ochucovadla a umělé přísady

Také si ráda dopřeješ do polévky nějaký ten bujón, protože vařit se s vývarem nemáš čas? Miluješ na rýži sojovku, ale máš vůbec tušení, co jíš? Pak věz, že většinou je to směs soli, pšenice, sóji a fruktózového sirupu. Už jen ze složení ti musí být jasné, že svému tělu nedopřáváš zrovna nic extra zdravého. Buď se porozhlédni po kvalitní, za kterou si připlatíš, nebo ji raději vynech.

Co dalšího ti brání v hubnutí?

  • Šílenství ve fitku – jen si přiznej, že už tě také přepadl záchvat, kdy ses vrhla do posilovny s jedinou myšlenkou – zbavit se těch protivných kil, ale efekt žádný. Nediv se, nikdy nezhubneš jen cvičením. Vždy musíš ještě také upravit jídelníček.
  • Brutální diety – existují diety, nebo hladovky, při kterých shodíš klidně pět kilo za týden, ale musí ti být jasné, že je budeš mít během chvilky zpátky i s nějakým tím bonusem navrch. Ideální hubnutí je půl až jeden kilogram za týden. Tak se to nesnaž uspěchat.
  • Věčný boj se sebou samou – určitě už jsi také hubnutí někdy vzdala. Měla jsi pocit, že hubneš málo a nestálo ti to za to. Pak věz, že stálo. Každý kilogram nadbytečné tělesné váhy dole ti pomůže. Budeš se cítit lépe a hlavně i tvé tělo bude zdravější.

A jak to máš ty? Začínáš s jarem tak trošku šílet kvůli váze, nebo to vůbec neřešíš? Napiš nám do diskuze, jak bojuješ s váhou ty, co na tebe skutečně zabírá a co vůbec ne, těšíme se na příspěvky. 

Foto: Shutterstock.com

České děti tloustnou, protože nesnídají, tvrdí odborník

Obézních dětí v Česku stále přibývá. Podle nejnovějších výsledků studií má u nás problém s nadbytečnými kilogramy 20 – 30 % dětí, 5 až 10 % dětí z celkového počtu trpí přímo obezitou. Nejhorší je na tom Amerika, kde je obézních až 37 % dětí.  Za tloustnutí českých dětí může z velké části to, že nesnídají.

Pro děti je snídaně velmi důležitá.  Nejenže dodá energii potřebnou na celé dopoledne, ale zároveň je tento pravidelný rituál základem pro správné stravovací návyky v dospělosti. Děti se také často „opičí“ po rodičích, proto se nedivte, když jíte ve spěchu nebo vůbec, že vašemu potomkovi chybí vzor.

Snídaně by měla tvořit 20 – 25 % z celodenního příjmu energie. Tělo po „prohladovělé“ noci potřebuje doplnit zásoby pro správné fungování. Přestože dítě ve spánku nevytváří aktivní energii pohybem, potřebuje zdroje pro zachování funkce vnitřních orgánů, na udržení tělesné teploty, dechu, srdeční akce apod. (tzv.

bazální metabolizmus).

Hodně solíte? Nedivte se, že tloustnete

„Je prokázáno, že školáci, kteří pravidelně a zdravě snídají, snižují riziko vzniku obezity a navíc se při učení mnohem lépe soustředí. Snídaně může být vydatnější a v případě, že má správný poměr sacharidů, bílkovin a tuků, funguje jako hodnotný startér organizmu. Cereálie obecně patří mezi vhodnou snídani pro děti,“ uvedl výživový poradce RNDr. Pavel Suchánek .

Rodiče by však měli dávat pozor, jaké snídaňové cereálie nakupují. Mnoho výrobků je totiž doslova přesolených. „Některé lupínky, i když jsou sladké, tak paradoxně obsahují hodně soli. Průměrná denní dávka soli u dospělého by měla být podle Světové zdravotnické organizace (WHO) do 5 g, což je asi jedna čajová lžička. U dětí je to ještě mnohem méně. Je proto důležité hledat na obalu výrobky, které obsahují minimum soli a naopak poskytují tělu vlákninu, vitamíny a minerální látky, které jsou nebytné pro správný růst,“ říká Suchánek.

Děti mají nejvíc v oblibě cereálie s čokoládovou příchutí. K snídani stačí velkému školákovi 30 gramová porce zalitá sklenicí mléka, u mladších dětí je to pochopitelně méně. Nezapomeňte, že snídat by děti měly maximálně do 1,5 hodiny po probuzení a ke každému jídlu by měly mít připraveno dostatek tekutin.

„Absolutně nevhodné, je podávat dětem k snídani některé ze snídaní dospělých, například smažená vajíčka se slaninou, jakékoliv uzeniny nebo trvanlivé sladké pečivo,“ dodal Suchánek.

Takové snídaně, které jsou typickým snídaňovým jídelníčkem dospělých, obsahují příliš mnoho soli, jednoduchých cukrů nebo nevhodných jak nasycených, tak ztužených tuků.

V roce 1894, Dr. John Harvey Kellogg, který propagoval vegetariánství, vařil obilí pro své klienty v sanatoriu v Michiganu. Obilí se mu rozvařilo, a protože mu omezené finanční zdroje nedovolovaly plýtvat jídlem a vyhodit jej, rozhodl se i toto jídlo dále zpracovat. Po vysušení se ukázalo, že je to velmi chutné a následné experimenty byly zaměřeny i na jiné druhy obilovin. Se svým bratrem Willem Keithem Kelloggem začal pracovat na svém vynálezu a v roce 1896 si nechali kukuřičné lupínky patentovat.

Zdroj, foto: Kellogg's

Tento článek také můžete

Přidat do oblíbených

Hodně solíte? Nedivte se, že tloustnete – Vitalia.cz

Je jedno, zda holdujete nadměrně slanému nebo sladkému, ani jedno není dobře. Dříve či později se to projeví na vaší postavě a co je horší, i na vašem zdraví. Když si den co den k vysedávání u počítače naservírujete sacher s větrníkem, tak nemusíte být žádný číman a víte, že budete nabývat do prostoru. Jenže málokdo tuší, že ručičku na váze si posunujeme doprava i nadměrným solením.

Budete mít zájem:  Všechny Klouby V Těle?

Jak je to možné? To nám osvětlila Věra Adámková, preventivní kardiolog IKEM. Jiří Brát, odborník na kvalitu a technologii potravin společnosti Vím, co jím, pak popsal, jak se dá příjem soli snížit pomocí nových technologických řešení.

Fotogalerie: Tušíte, jak moc jsou slané?

Češi a Bulhaři si mohou podat ruku

Dospělý jedinec by měl přijímat asi pět gramů soli za den, a přestože to už roky víme, dál v pohodě spotřebujeme až třikrát více. Ona totiž nadmíra soli nebolí, takže co by. Lidé nemají důvod měnit své zvyklosti a chutě. „Pojištění platí všichni stejné.

Člověku, kterému něco zakazujeme, vlastně měníme životní styl a nemusí nic navíc platit, má stejné podmínky jako ten, kdo se hýbe a správně jí. Víme ale, že v těch státech, v nichž dochází k finanční spoluúčasti pacienta na léčbě, je situace jiná,“ říká kardioložka.

Tak vysoký příjem soli jako my mají podle posledních, pět let starých dat (nová studie je předběžně plánovaná na rok 2018) jen Bulhaři. Útěchou nám může být, že z evropských států má jediný Kypr doporučených pět gramů. Například Dánové, Němci, Francouzi, ale i Britové se blíží k deseti gramům denně.

Jen pro představu, jedna vrchovatá kávová lžička soli představuje kolem sedmi až osmi gramů soli; znamená to tedy, že do svých jídel obracíme kolem dvou lžiček denně? Kdeže. Ta sůl, kterou si jídla dosolujeme, tvoří maximálně patnáct procent celkového příjmu NaCl.

Zbytek přijímáme v potravinách, které kupujeme v prodejní síti. A nejsou to zdaleka jen pochutiny jako brambůrky, oříšky nebo polotovary. Největšími rekordmany v množství soli na sto gramů jsou pršut, brynzové oplatky a zelené olivy. Prvenství v množství soli v jedné porci drží sleďové filety v oleji.

Jak slané jsou potraviny:

Řazeno vzestupně dle obsahu soli.

Hodně solíte? Nedivte se, že tloustnete
Autor: Vím, co jím

„Pro výrobce není jednoduché snížit množství soli ve výrobcích. Těsto jim tak dobře nekyne, neváže se. Byla jsem se podívat v pekárnách, ve kterých kvůli snížení obsahu soli ve výrobcích museli přestavět celou linku.

Je ale pravdou, že jsem následně nepoznala, ve kterém pečivu bylo použito méně soli. Proto jsem se domnívala, že po takovém pečivu řetězce skočí, že budou mít novináři o čem psát.

To jsem se ale hluboce spletla, máme od řetězců písemně potvrzeno, že takové výrobky prodávat nebudou, že by o ně nebyl zájem,“ překvapuje lékařka.

Prodejci prý nevěří, že by lidé takové pečivo kupovali. To ostatně není nic nového, jen si vzpomeňte, jak se ještě v roce 2015 bránili například prodeji „křivé zeleniny“ (Proč se tuny české zeleniny zaorávají? Nejsou dokonalé). A jak ji pak o rok později celá řada řetězců začala s velkou pompou prodávat (Už i Tesco nabízí nevzhlednou zeleninu).

Slané podporuje sladkou chuť – a tloustnutí

Sůl je ale i tam, kde byste ji vůbec nečekali, a to sice ve sladkých potravinách. „Pokud totiž například do šlehačky přidáte sůl, nespotřebujete tolik cukru a sladká chuť více vynikne. Podsoluje se pak dokonce v mateřských školkách krupicová kaše. A to je problém,“ říká Věra Adámková.

Sůl se totiž poměrně výrazně podílí na vzniku obezity, a to i u dětí. Zatímco na sladkou chuť jsou děti zvyklé z mateřského mléka, na slanou je zvykáme my, rodiče. (Dítě přesolíte už jedním rohlíkem se šunkou.

) Tím, co kupujeme za potraviny, jak moc doma solíme a jakým jdeme příkladem. „Osoby, které více solí, obvykle jedí více pikantních jídel, která jsou většinou s větší energetickou dotací. Na pikantní jídla obvykle pijí nápoje s větším obsahem energie, tedy slazené nápoje.

Dospělí pak více konzumují pivo a víno,“ upřesňuje kardioložka.

Jak ukojit chuť na slané a přitom snížit příjem soli? Jde to

Rozumná, leč ne plně snadno aplikovatelná rada od lékařky zní: „Vybírat potraviny s nižším obsahem soli, nedosolovat, konzumovat dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, zhruba půl kilogramu denně.“

Docent Jiří Brát pak hovoří o specifických technologických řešeních. „Zajímavým dovozovým výrobkem je draselná sůl, která neobsahuje sodík, nevýhodou je její hořká chuť.“ Vhodná je ale jen pro zdravé osoby.

„V populaci je totiž deset až patnáct procent lidí, kteří trpí nějakým poškozením ledvin.

A protože se jedná o onemocnění, které nebolí, často se na něj přijde náhodně,“ varuje lékařka před plnou náhradou NaCl za KCl.

Za jedno z rozumných a ne příliš drastických řešení je považováno použití tzv. bylinkové soli. Solíte, ale bylinky vám přinesou nový chuťový vjem, soli tedy nepotřebujete tolik.

Vůbec nejzajímavější novinkou, která ukojí naše chutě na slané, ale zároveň výrazně sníží příjem soli, je modifikovaná mikrostruktura soli. „Jde o duté kuličky soli, které se dají přidat do výrobků, bez vysokého obsahu vody. Například do pečiva, kam se přidá ke konci výrobního procesu.

Trik spočívá v tom, že když se kulička dostane na jazyk, cítíte slanou chuť, ale protože je dutá, tak do produktu přidáte soli výrazně méně,“ popisuje technologický vychytávku Jiří Brát. Jde ale o surovinu výrazně dražší, což by se následně odrazilo na ceně pečiva.

A je otázkou, zda by výrobce dokázal v široké konkurenci pekařů vyšší cenu obhájit.

Potřebuje naše tělo sůl?

„My sůl potřebujeme, to je bez debat, bez sodného iontu bychom neudrželi napětí v buňce, neudrželi bychom velikost červené krvinky, ale v běžné stravě se nám ho dostává dost, netřeba solit tak moc,“ říká Věra Adámková a Jiří Brát dodává: „Je to jen o zvyku, není tak těžké příjem soli snížit.“

Stačí jen trochu chtít, podle odborníků by to mělo nesmírně kladný dopad na naše zdraví.

Snížení denního příjmu soli na zhruba polovinu by v České republice prý došlo k omezení výskytu cévních mozkových příhod o zhruba dvacet procent a ke snížení kardiovaskulárních onemocnění o sedmnáct procent.

Kardioložka ale upozorňuje, že pokud nebudeme mít výrobky se sníženým obsahem soli v prodeji alespoň na čtyřiceti procentech našeho území, tak epidemiologii neovlivníme.

Hypotyreóza: příznaky, léčba (hypofunkce štítné žlázy)

Hypotyreóza je onemocnění, kdy štítná žláza neprodukuje
dostatečné množství hormonů
.

Tato choroba je i nyní, poměrně časté onemocnění, které postihuje
zvláště ženy. V České republice jí trpí zhruba
15-20 % žen, ve věku kolem padesáti let, ale objevuje se
i u mladších.

Při tomto onemocnění může být štítná žláza zvětšená, ale ve
většině případů je naopak menší, než normálně.

Příčiny hypotyreózy

Příčin hypotyreózy může být několik. Nejčastěji, je způsobena
autoagresivní Hashimotovou tyreoiditídou, což je
zánětlivá porucha, při níž dochází k tvorbě protilátek, které
poškozují vlastní štítnou žlázu.

Dříve, byl hlavní příčinou hypotyreózy dlouhodobý nedostatek
jódu
, který se mohl projevit již na narozeném dítěti
(kretenismus). V dnešní době, je ale ve většině států,
tento problém na ústupu, díky přístupnosti mořských ryb, jodidaci soli,
vody a zubních past.

  • Další příčinou je strumektomie (chirurgické
    odstranění štítné žlázy) nebo léčba radioaktivním jódem, která se
    provádí, převážně u onkologických onemocnění.
  • Hypotyreóza se může objevit i za několik let, po této léčbě, je tedy
    třeba, aby pacienti byli dlouhodobě sledováni lékařem.
  • Méně častými důvody jsou: vrozená hypotyreóza, nádorové onemocnění
    či ageneze (nevyvinutí) štítné žlázy nebo zvýšený přísun
    strumigenů (látky narušující tvorbu hormonů štítné
    žlázy) potravou či léky.

Výše popsané příčiny, se nazývají primární. Za
sekundární, se označuje, snížená tvorba
tyreostimulačního hormonu (TSH), který řídí hormonální
produkci štítné žlázy a je tvořen v hypofýze (podvěsku mozkovém).

Příznaky a projevy hypotyreózy

Hormony štítné žlázy, ovlivňují mnohé orgány a tkáně v lidském
těle, což se projeví různorodými příznaky.

Zprvu, se onemocnění vyvíjí většinou pozvolně a potíže jsou jen
málo charakteristické (únava, zácpa, suchá kůže) a do určité míry,
jsou dány i aktuálním zdravotním stavem a věkem pacienta.

Pokud je choroba plně rozvinutá, objeví se i další příznaky a vznikne
typický obraz hypotyreózy.

Nedostatek hormonů štítné žlázy, způsobuje sníženou spotřebu kyslíku,
což má za následek i celkové zpomalení organismu.

Nemocný je unavený, spavý, pohybuje se
pomalu a rychle se vyčerpá. Trpí zimomřivostí, často si
stěžuje, že je mu chladno, chodí hodně oblečen a vyžaduje teplé
prostředí.

Zpomaluje se i metabolismus a peristaltika (pohyb) střev, mnohdy tedy
bývá přítomna i zácpa a v těžších případech, až
neprůchodnost střevní a vznik megacolonu (rozšíření střeva).

Pacienti
mohou přibírat na váze a to hlavně díky tomu, že jejich
organismus zadržuje tekutiny, které se hromadí, hlavně v dolní oblasti
končetin a způsobují tuhé prosáknutí kůže (myxedém).

Reflex achillovy šlachy je silně zpomalen.

Hypotyreóza se projevuje i velmi suchou, olupující se
pokožkou
, která může mít i nažloutlý odstín. Nehty jsou
roztřepené, ztluštělé, ale i přesto lomivé a rostou
velmi pomalu, stejně jako vlasy, vousy a ochlupení.

Pacient si často všimne,
že se holí méně, než je u něj obvyklé.

Nemocnému, ve větší míře,
vypadávají vlasy a později, v některých případech,
může dojít až k alopecii (plešatosti) a i vypadávání
obočí, ze zevní strany tváře.

U pacienta, mnohdy dochází, k zhrubnutí hlasu a
chrapotu
. Jazyk bývá vyhlazený a zvětšený (makroglosie), což
brání i správné výslovnosti.
Změny se bohužel projevují i na obličeji. Tvář je tuhá, odulá a
nažloutlá. Oči mají prosáklá, až oteklá víčka.

Pacient často pociťuje silné, krátkodobé, ale opakované
bušení srdce (palpitace), má výrazně pomalejší
pulz a vysoký krevní tlak
(hypertenze).

Ženy mívají poruchy menstruačního cyklu- méně častá menstruace
(oligomenorea), vymizení menstruace (amenorea), prodloužená a silná
menstruace (menoragie) nebo cykly, v jejichž průběhu nedochází
k uvolnění vajíčka (anovulační cykly). Bohužel ve vážnějších
případech je žena neschopna donosit a porodit životaschopné dítě
(ifertilita).

Výše popsané změny a to zvláště ty estetické, nemají na psychiku
pacienta kladný dopad a tito nemocní, ještě k tomu mnohdy trpí
depresivními syndromy.
Je třeba upozornit, že toto onemocnění probíhá pomalu a z počátku nemá
tak výrazné projevy, proto si jich nemocný často všimne až v pozdějším
stadiu.

Rizikové faktory hypotyreózy

  1. Riziko vniku hypotyreózy, je větší u osob, které mají v rodinné či
    osobní anamnéze onemocnění štítné žlázy nebo podstoupili radioterapii,
    v oblasti krku či horní části hrudníku.

  2. Mezi rizikové skupiny patří i lidé, kteří trpí autoimunitním
    onemocněním
    , jako je diabetes mellitus, perniciózní anemie nebo
    celiakie.

  3. Dále pak ženy, starší padesáti let a těhotné
    v prvním trimestru.

Léčba hypotyreózy

Pro správnou léčbu je nutné nejprve provést
vyšetření, která potvrdí diagnózu a zjistí i vážnost
onemocnění. Lékař musí zjistit, výskyt poruchy štítné žlázy
u pacienta nebo v jeho rodině. Dále se bude zajímat, netrpí-li, pacient
některou autoimunitní chorobou, nebo jestli mu v minulosti nebyla provedena
radioterapie v oblasti krku či horního hrudníku.

Budete mít zájem:  Zregenerujte pleť po zimě

Lékař pak prohmatá štítnou žlázu, aby zjistil její tvar a velikost.
Poté, provede krevní testy, jimiž zjistí hodnotu hormonů a
případné protilátky, proti štítné žláze. Dále, je na
řadě vyšetření ultrazvukem a v ojedinělých případech
biopsie štítné žlázy.

Po řádném vyšetření následuje celoživotní léčba, jejímž
základem, je podávání vhodné dávky chybějících
hormonů
(tyreostimulačního hormonu,
tyroxinu a trijodtyroxinu). Léky je nutné
užívat dle předpisu a pravidelně docházet na kontroly (obvykle jedenkrát
za 2-6 měsíců), aby bylo možné, dle stanovených hladin hormonů léky
správně dávkovat.

Léky na hypofunkci štítné žlázy, se většinou užívají odděleně od
jiných a na lačno, asi 30 minut před jídlem, aby se
umožnilo správné vstřebávání.

Jak si mohu pomoci sám

Jestliže trpíte touto chorobou, přesně dbejte pokynů lékaře, neboť
správná spolupráce, je zde na prvním místě. Je důležité dodržovat
termíny kontrol i pokyny, ohledně užívání léků.

Ve svém jídelníčku mějte stravu bohatou na jód (který
se nachází především v mořských rybách a řasách) a to nejméně
jedenkrát za týden. Je také možné, po dohodě s lékařem, užívat
doplňkové preparáty obsahující jod.

Naopak, se doporučuje vyhnout se, nadměrné konzumaci potravin, které
obsahují látky, jež mohou narušovatprodukci hormonů štítné žlázy, jako
například: růžičková kapusta, brokolice, květák, kedlubny. Pokud ale,
budete tuto zeleninu jíst v rozumné míře, není to škodlivé.

Vaše strava,by měla obsahovat, co nejmenší množství živočišných
tuků, jenž je možné nahradit rostlinnými.

Dále, pokud to je možné, vyhýbejte se nadměrné,
fyzické i psychické zátěži.

Prevence hypotyreózy

Je obtížná, ale dodržujte, alespoň výše popsané rady.
V úspěšnosti léčby, hraje důležitou roli včasná diagnostika, proto
nepodceňujte příznaky a v čas navštivte lékaře.

Komplikace hypotyreózy

Při této chorobě, bývá druhotně zvýšená hladina cholesterolu
a jiných lipidů
(tuků) v krvi. Hrozí tedy riziko vzniku
aterosklerózy a následně i chorob, na kterých se
ateroskleróza podílí.

V ojedinělých případech, se zácpa může zhoršovat a dojít, až ke
vzniku střevní neprůchodnosti (ileózním stavům) a
megacolonu (rozšíření střeva).

Komplikace mohou nastat i při nesprávné léčbě, kdy se podává
větší dávka hormonů štítné žlázy, než je potřebné. V tomto
případě, se může rozvinout osteoporóza.

Další komplikaci hypotyreóza představuje u žen, které se snaží
otěhotnět. Někdy, to při této nemoci bývá obtížné a v ojedinělých
případech, to není možné vůbec.

U těhotných žen je včasná diagnostika a léčba, velmi důležitá. Pro
vývoj plodu, je přiměřená dávka nezbytná, zvláště, v prvních
týdnech těhotenství, jinak hrozí, poškození psychomotorického
vývoje plodu
.

Diskuse

Další názvy: hypofunkce štítné žlázy, snížená funkce štítné žlázy, snížená produkce hormonů štítné žlázy, snížená činnost štítné žlázy, myxedém, hypotyroidismus

Po čem se tloustne: 10 překvapivých důvodů, proč přibíráme | Žena.cz

Pravda totiž je, že přes všechen pokrok vědci stále nevědí, jak to s tím tloustnutím/hubnutím doopravdy je. A až to někdo objeví, Nobelovku má jistou. 

Zatím se musíme spokojit s různými teoriemi, co platí víc než obvyklá rovnice, podle níž musí být příjem energie nižší než její výdej. Tady jsou některé z nich – a kdo se vsadí, že jsou překvapivé, ten už předem vyhrál. 

1) Z dojíždění do práce

Podle zprávy britské Královské společnosti veřejného zdraví (RSPH) kvůli dojíždění stoupá počet zkonzumovaných kalorií, zhoršuje se zdravotní stav i celkový pocit pohody člověka.

Lidé žijí ve větším stresu (ten je sám o sobě považován za příčinu tloustnutí), mají méně času na tělesné aktivity. Méně také spí a nedostatek odpočinku si vynahrazují jídlem s vyšším podílem nezdravé stravy.

Na dopravním prostředku přitom nezáleží.

2) Ze soli

Pro dospělé je podle Světové zdravotnické organizace doporučená denní dávka soli 3-5 gramů, u nás si však nasypeme denně přes 12 gramů. Kávová lžička soli obsahuje cca 8 gramů soli, což představuje 160 procent denního maximálního doporučeného příjmu.

„Vysokému příjmu soli by se měli vyhýbat i ti, kteří chtějí hubnout, protože sůl poměrně výrazně zvyšuje chuť k jídlu,“ vysvětluje doktorka Karolína Hlavatá, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju. Nemluvě o tom, že zadržuje vodu v těle, takže váha ukazuje víc.

3) Z diety

Před nedávnem to potvrdili američtí vědci z Kalifornské univerzity v největší a nekomplexnější studii všech dob: po dietě přiberete a navíc si můžete vážně poškodit zdraví.

Vyšli přitom ze zkušenosti 19 tisíc lidí sledovaných v průběhu čtyř let v celkem 30 studiích, které zkoumaly pacienty snažící se nějakým dietním plánem zhubnout po dobu dvou až čtyř let.

Z nich pak vytvořili vlastní analýzu.

Doktorka Traci Mannová, která výzkum prováděla, upozorňuje: „Nejdřív ztratíte pět až deset procent své původní váhy. Ale po tomto „líbánkovém“ období se váha začne znovu zvyšovat. Zjistili jsme, že většina lidí přebere vše, co shodila, a ještě něco k tomu. Udržet si sníženou váhu se podaří jen naprosté menšině lidí.“

Hubnoucí lidé nakonec váží většinou ještě víc než předtím. Výzkum doktorky Mannové prokázal, že dvě třetiny lidí během čtyř až pěti let přibraly všechna shozená kila – a ještě něco navíc. Polovina z nich pak byla ještě o skoro pět kilo těžší.

4) Televize 

Že válení u seriálu napomáhá ukládání tuku, to asi tak nějak všichni víme.

Studie zveřejněná v americkém časopise Appetite však navíc prokázala, že sledování kuchařských show vyvolává chuť k jídlu, kterou navíc divák obvykle běží hned uspokojit pomocí tučných a sladkých pochoutek.

Pojem tloustnutí u televize tak nabyl nového významu! V praxi se potvrdilo, že sledování gastronomických pořadů v televizi podvědomě nutí diváky sníst více. Ovlivnit apetit může dokonce velikost a barva talíře, osvětlení nebo to, s kým zrovna sedíme u stolu. 

5) Roční období

V zimě máme totiž chuť na tučnější stravu. Viníkem je hormon melatonin, jehož produkce je závislá na tmě, takže v zimních měsících jej naše epifýza (šišinka mozková) produkuje více. 

6) Chladno 

Nízká teplota dnes už vůbec na ročním období nezáleží.

Zatímco vedra naši chuť na jídlo podprahově brzdí a tělo kromě toho pocením spaluje více energie, uměle podchlazené prostory klimatizací v nás vyvolávají pocit hladu a nutí nás jíst.

„Bylo též prokázáno, že prudké teplotní rozdíly zvyšují potřebu se najíst,“ doplňuje profesor Vincent Black z Institutu pro vliv změn teplot na zdraví člověka v Miami.

7) Infekce

Tým amerických vědců v laboratorních zkouškách prokázal, že adenovirus 36, dlouho známý původce infekcí očí a dýchacích cest, dokáže přeměnit lidské kmenové buňky v tukovou tkáň. Virus snižuje výdej energie, i když nezvyšuje hlad. Tuk se však v buňkách hromadí až 3x víc.

8) Nálada

Nebuďte negativní, přiberete! Podle nového výzkumu má na příjem potravy a ukládání tuku velký vliv hladina serotoninu. Serotonin funguje v organismu jako chemický posel mezi nervovými buňkami.

Ovlivňuje také náladu i chuť k jídlu, ale bohužel rovněž určuje, co tělo se zkonzumovanými kaloriemi udělá. Vysoká hladina serotoninu obvykle vede k zmenšování tukových zásob a nízká hladina zas k jejich nárůstu.

„Právě to je možná důvodem, proč diety nefungují,“ upozorňuje doktor Kaveh Ashrafi z Kalifornské univerzity.

9) Přátelé

Rozsáhlý výzkum, mapující téměř 12 tisíc lidí, prokázal společenskou nakažlivost tloušťky. Pokud je jeden člověk obézní, zvýší se riziko obezity u jeho přátel o 40 procent.

Což je vyšší shoda než u pokrevních příbuzných, takže padá argument vlivu genetických faktorů a rodinného způsobu stravovaní. U nejlepších přátel se riziko zvýší až trojnásobně! Jde totiž o životní styl.

Trendu přibývání na váze se totiž jen těžko odolává, špatné příklady táhnou.

10) Láska 

Analýzy expertů z univerzity v britském Newcastlu zjistily, že po prvním roce společného soužití s partnerem ženy přibraly v průměru dvě až tři kila. Obvykle u nich vzroste podíl tuku a cukru ve stravě. Přizpůsobí se chutím svého protějšku, méně se hýbou a někdy nastoupí i ztráta motivace dbát o svoji postavu. Svatba vede u žen k přírůstku váhy; po rozvodu prý ženy naopak hubnou.

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Pornografie z pomsty: Jsou to bolestné příběhy, které spojuje zrada, říká Patočková | Video: Martin Veselovský

Vědecky potvrzeno: Hranolky snižují dětem IQ

Vědci potvrdili to, co vyznavači zdravého stravování tvrdí už dávno. Nezdravé jídlo se krutě podepisuje na inteligenci dětí. Uvedl to dnes britský deník The Sun.

Zákeřní zabijáci inteligence

Výzkum, který se prováděl na čtyřech tisících dětech ve věku do čtyř let, jasně dokázal, že s nadměrnou konzumací tuků a cukrů se snižuje výkon jejich mozku. Inteligenční kvocient sledovaných předškoláků klesal v závislosti na tom, jaké množství nevhodných tuků v potravě přijaly.

Když jídelníček zkoumaných dětí do čtyř let obsahoval hodně masa, ryb a zeleniny, jejich duševní výkonnost se zvyšovala.

V porovnání se stejně starými dětmi měly ty, které konzumovaly stravu bohatou na živiny a vitamíny, o několik bodů vyšší IQ než jejich vrstevníci. U starších dětí to už bohužel nefunguje.

Dietní strava podávaná dětem ve věku od čtyř do sedmi let, neměla na velikost IQ žádný vliv.

První tři roky jsou nejdůležitější

Velmi důležité je zjištění, že nejvíc záleží na prvních rocích života dítěte. Mozek totiž roste nejrychleji právě během oněch prvních tří let. Potvrdila to několik let trvající studie, při které vědci sledovali stravování a inteligenci dětí ve věku tři, čtyři, sedm a osm a půl roku.

Doktorka Kate Northstone, která výzkum na bristolské univerzitě vedla, řekla: „Problémem populace současných britských dětí je všeobecně špatná strava, spojená se zvýšeným příjmem naprosto nevhodných potravin.

Nadbytek tuků a cukrů v raném dětství je zodpovědný za nižší inteligenci ve věku osmi a půl let. Kromě toho jsme dokázali, že zdravá výživa v prvních letech života dítěte má prokazatelný vliv na výši IQ.

Je zřejmé, že vyvážená strava během tohoto období může podpořit optimální růst mozku.“

Ví to i Jamie Oliver

Výsledky studie se možná nebudou příliš líbit rodičům, kteří kvůli zaneprázdněnosti nebo jen své pohodlnosti, krmí své děti jídlem z fast foodů.

Ty jsou plné dospělých s malými dětmi, které se ládují smaženými hranolky a nezdravými hamburgery. Podniky lákají na stále nové hračky, které jsou součástí dětských menu. Vědí, že zákazníci neodolají.

A není ani málo rodin, které rychle „připravené“ jídlo konzumují i k večeři.

Problém dětského stravování se už roky snaží řešit i populární britský kuchař Jamie Oliver, otec čtyř dětí. Podařilo se mu dokonce přimět vládu, aby podnikla razantní kroky v oblasti školního stravování.

V roce 2009 Jamie rozjel kampaň s názvem Food Revolution.

Kromě propagace zdravého jídla ve školních jídelnách, se snažil apelovat na lidi, aby se vrátili ke svým kuchařským schopnostem, k umění babiček a prababiček, Vždyť vařit chutně, bez chemie a dalších nezdravých přísad, není žádná věda.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector