Gazpacho z chlorelly – bezva na osvěžení

Psal se rok 1890, kdy nizozemský botanik a mikrobiolog profesor Martinus Wilhelm Beijerinck objevil prastarou řasu. Dostala název chlorella.

Vykazovala unikátní účinky, ale praktického využití se dočkala až ve 20. století. Svoji popularitu odstartovala chlorella až během 2. světové války, kdy se hledali prostředky proti ozáření.

Chlorella měla tlumit následky ozáření a z lidského těla odstraňovat toxické těžké kovy.

Díky svým detoxikačním, ale i dalším prospěšným účinkům zaznamenala chlorella v posledních desetiletích nebývalý zájem. Přesto je v současnosti známá zejména jako tableta nebo doplněk stravy v prášku.

Ačkoliv je běžně označována za superpotravinu, jen málokdo na chlorellu jako na potravinu pohlíží. To nic nemění na tom, že chlorella je opravdu super-potravinou s kulinářským využitím.

Je součástí zdravé výživy, obohacuje zejména pokrmy vegetariánské a raw kuchyně.

Zajímají vás recepty? Vybrali jsme pro vás pět originálních receptů, na kterých si skutečně pochutnáte. Ještě předtím dovolte malé shrnutí týkající se účinků a mimořádných vlastností chlorelly.

Proč zařadit chlorellu do svého jídelníčku?

Chlorella, někdy také jen chlorela, je jednobuněčným organismem. V jedné jediné buňce obsahuje naprosto vše, co potřebuje pro život. Jedna jediná malá buňka v sobě skrývá neuvěřitelné množství životadárné energie.

Ta má podobu cenných proteinů, aminokyselin nebo antioxidantů, enzymů, vitamínů a cenných minerálů. Energii na buněčné úrovni předává také díky unikátnímu chlorella růstovému faktoru. Chlorella růstový faktor povzbuzuje obnovu a regeneraci buněk, působí proti únavě a dodává vitalitu.

Navíc brání škodlivým procesům poškozujícím zdravé buňky.

Chlorella je také bohatým zdrojem chlorofylu, dokonce patří mezi ty nejbohatší zdroje chlorofylu vůbec. Díky chlorofylu je planeta Země plná života. Díky chlorofylu z chlorelly může být plný života i každý lidský organismus.

Chlorella však dokáže předat také psychickou energii. Obsahuje aminokyselinu tryptofan, která se biochemickými reakcemi v lidském těle mění na serotonin, známý jako hormon štěstí.

VIDEO: Chlorella a její bohaté účinky. 

Malá řasa s velkým využitím

Název chlorella pochází z řeckých slov chloros a ella. Zatímco řecké chloros s významem zelený odkazuje na barvu tohoto výjimečného mikroorganismu, původně řecké slovo ella s významem malý odkazuje na jeho rozměry. I přesto, že je chlorella malá, nabízí velký prospěch a také praktické využití.

Dávkování chlorelly se věnujeme v samostatném článku: Chlorella – recept na zdraví a spokojenost. Dozvíte se zde také o 5 klíčových, vědecky ověřených účincích chlorelly.

Ať již se jedná o tablety chlorelly nebo chlorellu jako prášek, nejde pouze o doplněk stravy, který má přesně dané dávkování. Dávky chlorelly jsou totiž individuální tak, tak jako je individuální každý lidský organismus. Každý si může najít způsob užívání, který mu nejvíce vyhovuje. Chlorellu může třeba zařadit přímo do svého jídelníčku.

Gazpacho z chlorelly – bezva na osvěžení

Chlorella je superpotravinou a jako potravina se dá také využít. Může se stát ingrediencí nejrůznějších čerstvých šťáv a smoothies, ale také polévek, pomazánek, dipů či dokonce dezertů. Přesvědčte se sami a vyzkoušejte některý z našich receptů. Tady jsou!

Exotické smoothie s mangem a chlorellou

Smíchejte úchvatné exotické chutě s dávkou zelené chlorelly. Vykouzlíte energií nabité smoothie, které vás ohromí také tím, jak chutná.

Ingredience:

  • lžička chlorelly v prášku
  • banán
  • mango
  • kousek ananasu
  • šťáva z pomeranče
  • šťáva z půlky citronu
  • kokosová voda (cca 200 ml)
  • lžička medu nebo vanilkový extrakt

Příprava:

Banán a mango oloupeme, po kouskách vložíme do mixéru. Přidáme kousky oloupaného ananasu (v množství dle chuti) a šťávu z jednoho pomeranče a půlky citronu. Spolu s chlorellou vše rozmixujeme do hladka. Smoothie zředíme kokosovou vodou. Pokud ji nemáme, lze využít i čistou vodu.

Pokud vyznáváte sladší chuť, přidejte do mixéru před mixováním lžičku medu. Milovníci vanilky můžou do smoothie nakapat pár kapek vanilkového extraktu.

Studená okurková polévka s avokádem a chlorellou

Ne každá polévka musí být teplá. Také studené polévky mají něco do sebe. Zpestří zejména letní jídelníček, zasytí, ale nezatíží. Nezahřejí, ale osvěží. To platí i pro okurkovou polévku zjemněnou avokádem, kterou obohatí i zelená petrželová nať a chlorella stejné barvy.

Ingredience:

  • čajová lžička chlorelly v prášku
  • avokádo
  • okurka
  • petrželová nať
  • sůl, nejlépe himalájská
  • voda (cca 0,5 l)
  • příp. zakysaná smetana

Příprava:

Oloupanou okurku a oloupané avokádo rozmixujeme v mixéru dohladka spolu s petrželovou natí, solí a chlorellou.

Polévkovou směs zředíme asi půl litrem vody a důkladně promícháme. Před podáváním necháme min. 2 hodiny odstát v chladničce.

Polévku můžeme před podáváním dozdobit lžičkou zakysané smetany, posypeme nasekanou petrželovou natí.

Gazpacho z chlorelly – bezva na osvěžení

Avokádová pomazánka s chlorellou

Hledáte recept na netradiční pomazánku? Tato jemně krémová pomazánka zaujme i svoji zelenou barvou, osvěží každý typ pečiva, oživí váš jídelníček a také poskytne tělu celou řadu užitečných látek. Vyzkoušejte ji také v pikantní obměně s chilli a česnekem, nadchnete jistě všechny fajnšmekry!

Ingredience:

  • čajová lžička chlorelly
  • avokádo
  • 100 g sýru typu žervé
  • lžíce olivového oleje
  • petrželová nať
  • špetka pepře
  • sůl, nejlépe himalájská
  • příp. chilli a stroužek česneku
  • příp. strouhaný parmazán na posypání

Příprava:

Avokádo oloupeme a rozmixujeme spolu s petrželovou natí, olivovým olejem a chlorellou. Po rozmixování vmícháme do zelené směsi žervé a dle chuti dosolíme a popepříme. Milovníci pikantní chuti mohou přidat chilli a prolisovaný česnek.

Podáváme na plátku tmavého chleba. Můžeme posypat strouhaným parmazánem.

Čokoládový krém se zelenou chlorellou

Chlorella recept, který uspokojí vaše chuťové pohárky a povzbudí vaše zdraví. Dávka antioxidantů, kterou si můžete dopřát kdykoliv během dne, třeba jako odpolední svačinku, zdravý dezert po obědě nebo třeba jako součást slavnostní večeře.

Ingredience:

  • lžička chlorelly
  • avokádo
  • špetka kakaa (cca půl čajové lžičky)
  • čajová lžička karobu
  • cca 200 ml kokosového mléka
  • lžička medu
  • příp. strouhaný kokos, drcené kakaové boby nebo kousky jahod na ozdobu

Příprava:

Rozmixujte všechny ingredience do podoby jemného vláčného krému. Puding chutná nejlépe chlazený, před podáváním ho proto nechte uležet v ledničce.

Nakonec ho dozdobte strouhaným kokosem a/nebo kakaovými boby. Dezert oživí i kousky čerstvých jahod či jiného ovoce.

Gazpacho z chlorelly – bezva na osvěžení

Oříškovo-medové bonbóny s chlorellou

Zdravé bonbóny? Ano, tyto bonbóny, připravené dle našeho receptu z arašídového másla, karobu, medu a sezamových semínek, zdravé jsou. Zdraví prospěšné vlastnosti ještě doplňuje dávka chlorelly.

Ingredience:

  • lžíce chlorelly
  • lžíce arašídového másla
  • lžíce kakaa
  • 2 lžíce karobu
  • 3 lžíce bílých sezamových semínek
  • 3 – 4 lžíce včelího medu

Příprava:

Nejprve ve vodní lázni rozehřejte med a arašídové máslo. Vmíchejte karob, kakao, chlorellu a nakonec i sezamová semínka.

Na mírném ohni mícháme směs tak dlouho, dokud nezíská lesklý povrch. Poté ji vylijeme na plech vysypaný karobem a necháme vychladnout, nejlépe v lednici po dobu asi dvou hodin.

Po zchladnutí ztvrdlou hmotu rozkrájíme na kostičky. Jednotlivé kousky můžeme ještě zasypat karobem.

Nakonec nezbývá než se do bonbónů pustit.

Chcete se s zelenými potravinami seznámit blíže? Pak by vám mohly přijít vhod i naše další články:

Gazpacho z chlorelly – bezva na osvěžení

Přehled použitých zdrojů

Get it while it’s cold: Gazpacho is your summer soup solution

If we hear the old, “Isn’t that just cold tomato soup?” line one more time, we’re liable to lose it. 

Budete mít zájem:  Profesionálové určili, který bar a kavárna je v Česku nej

Because although it’s one of the absolute best summer snacks, gazpacho has been flying under the radar for (quite literally) centuries now.

At La Chatelaine French Bakery & Bistro, the scratch-made dish is crafted as a seasonal summer offering. And while the dish does start with a rich tomato soup base, the bulk of it, according to co-owner and general manager of La Chatelaine Val Wielezynski, actually starts somewhere else.

“Vegetables, but we don’t blanch them, don’t cook them, just peel, chop, and throw them in. They have to be raw,” Wielezynski said. “Some carrots, onion, celery, cucumber, tomato, red pepper. Really, it’s more of a garden vegetable soup, and you can add whatever you want.”

BROUGHT TO YOU BY

The raw vegetables add a brightness, acidity, and a slight earthiness that makes this soup the perfect compliment to a hot day.

“Gazpacho is from Italy and Spain as well, but my recipe is from the south of France, where it’s also from. It’s best on a June or July afternoon, and that’s when we make it, because it’s light, it’s refreshing,” he said. “It will fill you up just enough to hold you over until dinner. You see people in France sit with a cup or glass of it in the afternoon and just watch the ocean.”

While many people prefer it as-is, Wielezynski noted that there’s a multitude of ways to personalize your gazpacho. 

Gazpacho z chlorelly – bezva na osvěženíPhoto by James D. DeCamp

A trend he’s noticed in many American lovers of the chilled soup—and one he caters to at La Chatelaine—is the inclusion of sour cream (mixed with Herbes de Provence as well) to add a richer, creamy element. 

Another interesting method Wielezynski will occasionally lean on is the use of anchovy paste to add a bit of umami and some subtle Mediterranean flair. 

“My wife hates anchovies, but she loves my gazpacho with anchovy paste more than when I make it without. Just don’t tell her,” he said with a laugh. (Sorry for blowing your cover, Val.)

When La Chatelaine began serving gazpacho about 30 years ago, no one in Columbus knew what it was, Wielezynski said. 

“… Now we get people calling throughout the year asking for our gazpacho. You know, it’s a hard sell, but after people try it, they always love it.”

To learn more, visit lachatelainebakery.com.

Jak zvolit ideální dávkování chlorelly? – Nupreme

U každého z nás se může ideální dávkování lišit – a pro chlorellu to platí dvojnásob. Můžeme ji užívat po pár tabletkách denně „pro zdraví“, ale stejně tak můžeme zvolit intenzivní dávkovací režim s vysokými dávkami, pokud potřebujeme podpořit konkrétní tělesnou funkci.

Tedy popořadě…

Ideální je začít nízkou dávkou – a pak každý den dávku navyšovat, dokud nedosáhnete své cílové dávky. Pro začátečníka je vhodné zkusit nejprve chlorellu ve formě tablet a jejich počet pozvolna zvyšovat (o jednu až tři tabletky denně).

Může se stát, že určité dny pocítíte její očistné účinky více. Nebo se může dostavit lehký trávicí dyskomfort (pozn. většinou v podobě lehké zácpy nebo nadýmání). V takovém případě zvyšte pitný režim a zůstaňte u stejné dávky den či dva… zkrátka tak dlouho, dokud se potíže neupraví. Až budete mít pocit, že je to opět vhodné, dávku dále navyšujte.

Některé dny naopak možná pocítíte, že můžete postupovat rychleji. Pročby ne. Pokud nejste opravdu zkušení milovníci „zelenáčů“ (tzn. zelených potravin), doporučila bych vyhnout se většímu skoku, než jsou tři nebo čtyři tabletky denně.

2. Jak správně zvolit cílovou dávku?

Tato volba velmi záleží na tom, co od ní očekáváte. Pojďme se nejprve podívat na dlouhodobé dávkování.

Tady se doporučují pro začátečníky asi 3 g denně a pro zkušenější uživatele asi 5 g denně.

Ideální dávky (právě pro vás) jste dosáhli ve chvíli, kdy se nevstřebané množství chlorelly začne vylučovat nevyužito a zbarví stolici do zelena.

Možná sledujete užíváním i jiný cíl, než jen svůj dobrý pocit. Pokud chcete například cíleně podpořit svou krvetvorbu, nemusíte mít obavy ani z vyšších dávek. Skalní milovníci zelených potravin užívají někdy i okolo 10 g denně.

(Pozn. mimochodem odborné zdroje doporučují dávky ještě vyšší, a to i při dlouhodobém užívání. V takovém případě je již ale vhodná individuální konzultace s odborníkem se zdravotnickým vzděláním. Obrátit se pro radu můžete i na zkušenou specialistku v naší poradně.)

Pro lepší představu o obsahu jednotlivých živin v doporučeném dávkování si prohlédněte tuto tabulku:

začátečník (3 g/15 tbl.) zkušenější konzument (5 g/25 tbl.) milovník zelenáčů (10 g/50 tbl.)
Podpora krvetvorby (jako zdroj železa a vitamínů B) 21 % RHP železa 35 % RHP železa 71 % RHP železa
Podpora štítné žlázy (jako zdroj jódu) 20 % RHP jódu 33 % RHP jódu 66 % RHP jódu
Očista střev a těla (jako zdroj vlákniny a chlorofylu) 0,3 g vlákniny 0,07 g chlorofylu 0,6 g vlákniny 0,12 g chlorofylu 1,2 g vlákniny 0,25 g chlorofylu
Harmonizace imunitního systému (jako zdroj železa a CGF) 21 % RHP železa 0,6 mg CGF 35 % RHP železa 1 mg CGF 71 % RHP železa 2 mg CGF
Podpora zraku (jako zdroj beta karotenů) 25 % doporučované DD 42 % doporučované DD 100 % doporučované DD
Podpora nervové soustavy (díky obsahu vitamínů B) 60 % RHP vit. B12 240 % RHP vit. B12 480 % RHP vit. B12
Zahnání únavy (jako zdroj hořčíku, železa a vitamínů B) 60 % RHP vit. B1221 % RHP železa 240 % RHP vit. B1235 % RHP železa 480 % RHP vit. B1271 % RHP železa
Zdroj kvalitních rostlinných bílkovin 1,7 g bílkovin 2,9 g bílkovin 5,8 g bílkovin

Prvních 15 dní pro dosažení cílové dávky tak může vypadat například takto (ráno – v poledne – večer):

začátečník zkušenější konzument milovník zelenáčů
1. den 1 – 0 – 0 1 – 0 – 0 2 – 0 – 0
2. den 1 – 0 – 1 2 – 0 – 1 4 – 0 – 2
3. den 2 – 0 – 1 3 – 0 – 2 6 – 0 – 4
4. den 2 – 0 – 2 4 – 0 – 4 8 – 0 – 6
5. den 3 – 0 – 2 4 – 3 – 4 10 – 2 – 6
6. den 3 – 0 – 3 5 – 3 – 5 12 – 2 – 8
7. den 3 – 1 – 3 5 – 3 – 7 12 – 4 – 8
8. den 3 – 2 – 3 6 – 3 – 7 12 – 4 – 10
9. den 3 – 3 – 3 7 – 3 – 7 12 – 6 – 12
10. den 4 – 3 – 3 8 – 4 – 7 14 – 6 – 14
11. den 5 – 3 – 3 8 – 4 – 8 16 – 8 – 16
12. den 5 – 3 – 4 9 – 4 – 8 16 – 10 – 16
13. den 5 – 3 – 5 9 – 5 – 8 18 – 10 – 16
14. den 5 – 4 – 5 10 – 5 – 8 20 – 10 – 18
15. den 5 – 5 – 5 10 – 5 – 10 20 – 10 – 20
Budete mít zájem:  Imunoterapie: nová léčba kožního nádoru i dalších druhů rakoviny

Ideální je rozdělit si celodenní dávku do vícero menších. Základní dávka by však vždy měla být užívána ráno, a to nalačno, tj. alespoň půl hodiny před snídaní. To je ideální čas, kdy náš trávicí systém (prázdný a odpočinutý po spánku) dokáže vstřebat nejvíce biologicky aktivních látek.

I ostatní tabletky chlorelly je lepší přes den užívat nalačno, tj. asi dvě hodiny po posledním jídle (pozn. pokud to byl lehký salát, bude hodinový odstup dostatečný), a alespoň půl hodiny před dalším jídlem. Můžete je spolknout kdykoliv během dne. Hlavním kritériem je, aby to vyhovovalo především vám a vašemu režimu.

Čím lépe bude celková dávka rozložena do průběhu celého dne, tím lépe dokáže tělo aktivní látky z chlorelly zpracovávat. Dospělému zdravému člověku obvykle stačí 2 až 3 denní dávky, ale například diabetikům se doporučuje raději 5 menších dávek denně, a to kvůli účinkům na stabilizaci hladiny cukru v krvi.

Chlorellu je vhodné vždy zapít větší sklenicí čisté vody.

Pokud se rozhodnete užívat chlorellu zároveň s dalšími potravinami, nebo ji zapíjíte třeba ovocnou šťávou, vyhněte se takovým potravinám nebo šťávám, které obsahují vyšší množství vitamínu C. Ten totiž svým účinkem dokáže některé z účinných látek chlorelly „deaktivovat“.

Vyhněte se také přímému kontaktu chlorelly s kovovými lžičkami a jinými nástroji. Tyto mohou při delším kontaktu snižovat antioxidační účinky řasy.

Je také třeba dávat opravdu dobrý pozor na dostatečný pitný režim. Pokud člověk nepije při užívání chlorelly dostatek pitné vody, může si snadno přivodit zácpu.

Ne, v případě chlorelly vám rozhodně nehrozí předávkování v běžném slova smyslu. Může se vám přihodit jen ta nepříjemnost, že váš trávicí systém na takový příval “zdraví” nebude připravený, a zareaguje zácpou nebo lehkým dyskomfortem, třeba v podobě nadýmání. Tyto potíže přirozeně ustoupí za několik dní, poté, co se tělo novým látkám přizpůsobí.

Tělo může případně reagovat i rychlejší očistou,  než na jakou jste připraveni. To se může projevit mírnými projevy, jako je nevolnost a únava.

U příliš vysokých dávek můžete být také citlivější na sluneční paprsky a náchylnější ke spálení.

Pokud užíváte chlorellu každý den, je vhodné po třech měsících užívání udělat na dva až čtyři týdny přestávku. To platí nejen pro chlorellu, ale pro všechny doplňky stravy obecně. Je totiž vhodné nechat naše tělo občas odpočinout od všech zdravých pomocníků. Zároveň si tak můžete vyzkoušet, jak funguje vaše tělo přirozeně, samo o sobě.

7. Preferujete raději kratší, ale intenzivní očistnou kúru?

I pro takové případy je chlorella vhodná.

Začněte opět pozvolna, jako to platí pro dlouhodobé dávkování. Dávky můžete zvyšovat, ale rychleji, po třech až pěti tabletách denně.

Cílová dávka pro krátkodobé užívání (v podobě  intenzivní kúry) obvykle bývá:

typ očisty (délka užívání cílové dávky) pro začátečníky pro zkušenějšího konzumenta pro milovníka zelenáčů
při pravidelné očistné kúře – jarní, podzimní ad. (7 – 21 dní) 3 – 5 g 5 – 10 g 7 – 15 g
při očistné kúře po vysazení HA (2 – 6 týdnů) 3 – 5 g 5 – 10 g 7 – 15 g
při očistné kúře jako prvním kroku v rámci rekonvalescence po chronických obtížích (1 – 3 týdny) 3 – 5 g 5 – 10 g 7 – 15 g
při očistné kúře po užívání antibiotik (7 – 21 dní) 3 – 7 g 5 – 12 g 10 – 15 g
pro podporu regenerace tkání (2 – 4 týdny) 5 – 7 g 5 – 12 g 10 – 15 g
při očistné kúře zaměřené na eliminaci těžkých kovů (3 dny) nedoporučuje se 10 – 15 g 10 – 20 g

Pokud nemáte s očistnou kúrou pomocí chlorelly žádné zkušenosti, doporučuji před začátkem konzultaci s odborníkem. Můžete se také obrátit na naši odbornici v poradně.

Na to neexistuje jednoznačná odpověď. Záleží na pestrosti a kvalitě vaší stravy i na dostatku pohybu. Obecně můžeme říci, že jste po absolvování jednoho dávkovacího schématu pro začátečníky, který zvládnete bez větších potíží, připraveni zvýšit dávkování.

Každý člověk je originálem, proto by si měl každý najít “svoji” ideální dávku. Nechte se doporučenými, výše popsanými postupy inspirovat. Naleznete tak cestu, jak chlorella co nejlépe prospívá vám samým.

V otázce užívání chlorelly na sebe nemusíme vyvíjet zbytečný tlak. Její užívání by pro vás naopak měla být cesta, na které postupně zdoláte vám přiměřené výzvy. Takto můžete činit pozvolna kroky ke stavu, kdy vám bude ve vašem těle opravdu dobře.

Pamatujte na to, že cílem není jen zdraví těla, ale také stav vnitřní radosti a úsměv na tváři.

Autor: Lenka Sobková

Green Ways | Jecmen-chlorella.cz

Je třeba si uvědomit, že mladý ječmen a řasa chlorella, jsou
jen zdravá zelenina v praktickém balení! Všechna níže uvedená doporučení
jsou pro maximální využití těchto zdravých potravin organizmem. Takže pokud
vynecháte, je to stejné jako byste se rozhodli nedat si salát 🙂

Doporučená množství a způsob konzumace pro zdravé jedince – s cílem zvýšit imunitu, detoxikovat organismus – dlouhodobá prevence(Dětem stačí dávkování cca poloviční)

Náš tip: Pokud se tělo dostane do větší zátěže (např. stres, nemoc, větší fyzický výkon, úraz, rekonvalescence po operaci), je vhodné po dobu zátěže zvýšit množství konzumovaných zelených potravin alespoň dvojnásobně.

Ječmen

Denně 1-2x 5g tj. – 1-2 vrchovaté čajové lžičky (odměrky) – rozpustit ve studené až vlažné
vodě- 14-28 tablet

Nástup
energie je do 20 min, kdy je mladý ječmen v organizmu 100% vstřebán

  • Aby byl užitek maximální, je vhodné konzumovat JEČMEN NALAČNO – tj.
    2 hodiny před ječmenem a 1/2 hodiny po ječmeni nejíst – nejlépe ráno po
    probuzení a večer až těsně před spaním (zajistí dobrý a hluboký spánek)
  • Víko plastového obalu je třeba řádně uzavírat, absorbery
    ponechat uvnitř!

Chlorella

Denně 5-7,5g tj. – 20-30 tablet (pomůcka – dle váhy jedince např.
80 kg člověk 3xdenně 8 tablet)- 2-3 vrchovaté lžičky (odměrky) chlorelly v prášku

  1. Abyste se vyhnuli případným nepříjemným projevům detoxikace na začátku konzumace chlorelly, doporučujeme
    na plnou dávku postupně nastoupat
    : 1.den – 5 tablet a pak po 1 tabletě každý
    den přidávat, v případě chlorelly v prášku začít na 1/2 lžičce a postupně
    zvyšovat
  2. (Případné zhoršení
    nějakého zdravotního problému s námi neváhejte konzultovat)
  3. Dávku možno zvýšit zejména v době chřipek a oslabení
    organizmu (90 tablet za den má antibiotický účinek)
  4. Celkové množství je lepší během dne rozdělit na více dávek,
    ale je možné i vše najednou (najednou nedoporučuji v případě zácpy).
  5. Tabletky lze rozkousat, cucat či zapíjet (dle chuti a
    možností – při kousání leze do zubů)
  6. Náš tip: Před jídlem poslouží jako vstup (místo zeleninového
    salátu)
  7. Uchovávat v porcelánovém hrnku s pokličkou, uvnitř
    bílém (bez přístupu světla) nebo možno zakoupit originální kameninovou dózičku
    Greenways za cenu 130 Kč.
Budete mít zájem:  Operace, při které pacienta probouzejí

Místo s max. teplotou 30 stupňů Celsia, bez přístupu světla
a vlhkosti.

Důležité UPOZORNĚNÍ:

Je třeba dodržet hodinový
odstup zelených potravin od běžných léků
(vč. antikoncepce) – účinky by se mohly vzájemně neutralizovat

Projevy detoxikace, čištění organizmu:

– možnost průjmu na počátku pití ječmene, zelená stolice

– obvykle během prvního měsíce – může dojít ke krátkodobému
zhoršení zdravotního problémů (např. zhoršení ekzému) a poté k následnému zmírnění
až úplnému vymizení

Pokud máte jakékoliv pochybnosti, kontaktujte svého GW poradce. (Jedení
zelených potravin sami nepřerušujte, byla by škoda nedostat se přes detoxikaci
ke zlepšení!)

Níže najdete obecné tipy pro dákovování v případě zdravotních problémů a užívání léků. Ideální je však individuální přístup – na základě konzultace s Vaším poradcem.

Dávkování při autoimunitních
onemocněních

Dávkování při ekzémech
a lupénce

V případě zájmu o kvalitní a čerstvé produkty můžete využít náš více než eshop! 

Náš tip: Chcete získat produkty levněji než za doporučenou prodejní cenu 1150 Kč?Rádi Vám pomůžeme s vyplněním kupní smlouvy přímo u firmy Green Ways, která Vás k ničemu nezavazuje a přinese Vám možnost objednávat zelené a barevné potraviny GW v jakékoliv kombinaci
v režimu 3+1 zdarma!V případě zájmu nás kontaktujte!

Řada informací je také v publikovaných článkách na tomto webu. V případě zájmu si najděte  téma, které Vás zajímá:

Zelené potraviny Greenfoods

     Zelené potraviny nepatří mezi léky a nelze je považovat vyloženě ani za potravinové doplňky, jedná se totiž o potraviny, které jsou přirozenou součást naší běžné každodenní stravy.

 Složení a působení zelených potravin na organismus člověka je komplexní a individuální, efekt se obvykle projeví až při dlouhodobější konzumaci ( 2-3 měsíce ). Doporučujeme kombinovat chlorellu a ječmen nebo chlorellu a spirulinu.

Při souběžném užívání vzniká synergický efekt.

     Zelené potraviny se řadí mezi tzv.

 superpotraviny (superfoods), což jsou potraviny, které obsahují vyjímečně vysoké vysoké množství živin (vitamínů, minerálů,  omega 3, bílkovin, antioxidantů, enzymů) a nebo mají zdraví prospěšné až léčebné účinky, např. vykazují očistný proces či fungují jako adaptogeny (působí jako harmonizátory – tlumí zvýšenou funkci orgánů a naopak jejich sníženou funkci povzbuzují).

Tyto vlastnosti ale nemusí být vědecky dostatečně potvrzené, v některých případech jsou z části nebo plně podložené a v jiných naopak vyvrácené.

     Mezi superpotraviny se kromě zelených potravin řadí např. kombucha, maca peruánská, lněná a slunečnicová semínka, chia semínka, konopná loupaná semínka, lucuma, kokos, quinoa, slzovka obecná, açaí, Noni,amalaki, goji, kakao a hořká čokoláda, přírodní sladidla, tučné ryby.

Kdo může užívat zelené potraviny

  • dospělí
  • těhotné a kojící ženy
  • malé děti (včetně kojenců)

Mladý ječmen a mladá pšenice je vhodná pro celiaki, protože zelené výhonky obilí lepek neobsahují ( tzv. bezlepkové potraviny) .

Samozřejmě je ale možná alergie na bílkoviny některé konkrétní zelené potraviny, takové zelené potravině by se člověk měl vyhýbat. Při užívání léků na ředění krve (např.

Warfarinu) není doporučeno jíst velké množství zelených potravin kvůli vysokému obsahu vitamínu K1.

Očista pomocí zelených potravin

Očistná reakce probíhá často jako přechodné zhoršení stavu, zesílení příznaků nebo objevení se nových příznaků choroby, jsou způsobeny uvolňováním nakumulovaných toxinů z tkání a orgánů a jejich přeměnou v játrech a následným vylučováním z organismu přes ledviny a trávicí soustavu, či pokožku.

Očistný proces při detoxikaci zelenými potravinami obvykle trvá 2 až 3 týdny, při silných reakcích bývá potřebné snížit dávkování zelených potravin nebo jejich užívání na čas přerušit a poté se k užívání znovu vrátit. Je třeba ale odlišovat očistné reakce od příznaků možné alergie na konkrétní zelenou potravinu.

Co patří mezi zelené potraviny?

Jídelníček pro zdravou pleť

Chlorella – pravěká řasa jako zázračná potravina, chrání před rakovinou i obezitou

     Chlorella je jednobuněčná zelená mikrořasa obsahující vitamíny a minerály. Je mimo jiné skvělým doplňkem pro vegetariány, protože obsahuje 58 procent vysoce stravitelné kompletní vegetariánské bílkoviny. Chlorella, která roste ve sladkovodních vodách v Asii a v Austrálii, je také výbornou volbou pro děti, které příliš neholdují zelenině.

Kandidát na superpotravinu

     Její využití je velmi rozsáhlé. Díky širokému spektru enzymů usnadňuje trávení, podporuje zažívání a udržuje zažívací trakt zdravý.

Funguje jako přírodní detoxifikátor, posiluje imunitní systém, vyrovnává hladiny estrogenu, stabilizuje krevní cukr a upravuje cholesterol.

Navíc je plná antioxidantů, obsahuje více kyseliny nukleové než jakákoli jiná potravina apomáhá při nadměrném působení toxinů a těžkých kovů.

     Nejnovější japonský výzkum odhalil, že tato orientální řasa by mohla pomoci bojovat proti hlavním civilizačním chorobám současnosti, jako jsou deprese, obezita a srdeční onemocnění.

Pomáhá v boji s rakovinou

     Studie jihokorejských vědců odhalila mocné protirakovinové schopnosti chlorelly včetně schopnosti opravit poškozené DNA a ovlivnit genovou expresi. Jejich nejdůležitějším zjištěním bylo, že karotenoidy obsažené v chlorelle by mohly být používány jako prevence rakoviny u lidí.

     Další protirakovinové účinky prokázal výzkum, jehož výsledky se objevily v International Journal of Food Sciences and Nutrition v lednu 2008. Podle této studie chlorella dokáže potlačit enzym, který vede k zahájení rakoviny a bolestem, které ji provázejí.

     Jiná studie zkoumala účinky chlorelly při rakovině prsu, kdy byl nádor transplantován myším, které byly nejdříve krmeny chlorellou. Výsledkem bylo 70 procent přeživších hlodavců.

Posiluje imunitní systém

     Podle odborníků chlorella zvyšováním krevního průtoku rovněž snižuje možnost nahromadění krevních destiček, které může způsobit krevní sraženinu.

Imunitní systém se oslabuje také stresem a chlorella podle vědců dokáže chránit funkci důležitých imunních buněk i při nadměrné stresové zátěži. Chlorella je plná dostupného chlorofylu, kterému se někdy také říká krev rostlin.

 Chlorofyl neutralizuje toxiny a škodlivé látky ze znečištěného životního prostředí a pomáhá krvi předat kyslík do všech buněk a tkání. Plně okysličené buňky přitom nejsou vhodným prostředím pro rakovinu.

Funguje jako účinný očišťovač

     Chlorella patří mezi špičku potravin, které absorbují jedovaté kovy díky obsahu vlákniny. Chlorella váže toxický odpad ze stravy, který se ukládá v těle, a odvádí ho z těla ven.

Zároveň tím podporuje vyprazdňování. To, že chlorella přežila dvě miliardy let, dokazuje, že má opravdu skvělou ochranu proti jedům.

Toxiny jako DDT, PCB, rtuť, kadmium a olovo zůstávají v životním prostředí dlouhou dobu a rozpadají se jinak velmi pomalu.

     Studie na myších, jejíž výsledky se objevily v Food Chemistry Toxicology v červenci 2008, dokázala, že léčba chlorellou snižuje hladinu olova v krvi a tkáních, kompletně obnovuje normální hodnoty zdravého tuku v játrech a rovněž snižuje abnormálně vysoké hodnoty tuku v plasmě.

Udržuje zdravý cévní systém

     Podle některých studií také chlorella poskytuje důležité živiny, které podporují zdravé cévní funkce.

Dávka 10 tisíc miligramů chlorelly denně pomohla 25 procentům účastníků studie upravit zvýšený krevní tlak a udržet ho v normální hodnotě.

Vyhodnocení složení krve při studii na zvířatech navíc ukázalo zlepšení antioxidačních funkcí v cévním systému stejně jako vyšší množství bílkoviny arginin, která pomáhá podporovat cévní uvolňování.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector