Co jíst na jaře? Tímto prospějete svému tělu.

Přemýšleli jste někdy o tom, proč máte na některé potraviny chuť právě v zimě a na jiné v létě? Jak upravit zimní jídelníček, abychom předešli nachlazení a chřipce?

Energie potravin je součástí tradiční čínské medicíny již dlouhá tisíciletí. Číňané věří, že vhodnou skladbou jídelníčku můžeme ovlivnit nejen zdraví, ale i náladu či výkonnost.

V tradičním systému se potraviny dělí do pěti skupin podle pěti elementů (dřevo, oheň, země, kov a voda).

Pro naše potřeby však postačí rozdělit potraviny do tří skupin: na ty, které tělo zahřívají, na ty s ochlazujícími účinky a na potraviny neutrální.

Pokud se s tímto systémem setkáváte poprvé, je důležité upozornit na to, že energie, o které zde mluvíme, nesouvisí s tím, zda je potravina studená či teplá, ani s tím, kolik kilojoulů či kalorií obsahuje. Mluvíme zde o energii vnitřní a o účincích této energie na lidské tělo. Zahřívající potraviny se hodí jíst v zimě.

Které potraviny vás zahřejí?

Mezi zahřívající potraviny řadíme ty, u kterých převažuje mužská energie (jang). Jejich konzumací pomáháme tělu, aby se zpevnilo, stáhlo a prohřálo.

Z toho vyplývá, že bychom je  do našeho jídelníčku měli zařadit hlavně v chladných podzimních a zimních dnech, kdy potřebujeme tělo posílit, aby se vypořádalo s chladným a sychravým počasím.

Dále jsou vhodné pro zimomřivé lidi, kteří mají často studené ruce a nohy.

Zvýšenou pozornost by jim měly věnovat také ženy, které se snaží hlídat si váhu či zhubnout. Pokud dáte v zimě přednost těmto potravinám, nemůže se stát, že by si vaše tělo začalo ukládat zásobu tuku.

Pokud však zvolíte cestu zeleninových či ovocných salátů, které možná obsahují méně kalorií, vašemu tělu bude zima a bude se snažit zahřát za každou cenu – tedy právě i ukládáním tuků. Pokud se zeleniny odmítáte vzdát, ogrilujte ji nebo osmahněte na trošce olivového oleje.

Prospějete tak svému tělu mnohem víc.

Co jíst na jaře? Tímto prospějete svému tělu.Potraviny mohou mít na lidské tělo pozitivní i negativní vliv, dávejte si i vy pozor na to, co jíte. Zdroj: Pixabay.com

Do skupiny zahřívajících potravin patří:

  • polévky, omáčky
  • kozí mléko a sýry
  • drůbeží, hovězí a vepřové maso, vejce
  • sůl, ocet
  • sójová omáčka, hořčice
  • skořice, zázvor, oregano, bazalka, rozmarýn, tymián, hřebíček, pepř
  • cibule, pórek, křen, česnek, hořčice
  • jehněčí, kozí maso, hřebíček, pepř

Jestliže máte v těle příliš chladu, nesnažte se proti němu působit jen tím, že budete jíst pouze zahřívající a horké potraviny. Nic se nemá přehánět. Nezapomeňte, že příliš velké množství ohně způsobí vypařování vody. Zahřát vás může i pohybová aktivita.

Ochlazující potraviny pro horké dny

Do kategorie potravin s ochlazujícími účinky patří ty s převahou ženské energie (jin). Pomáhají tělu, aby se uvolnilo, roztáhlo a ochladilo.

Na našem stole by se měly objevovat v druhé polovině jara a v létě, kdy jsou teploty venku vysoké a  představují pro naše tělo velkou zátěž. Tzv.

„horké“ povahy neudělají chybu, pokud budou tyto potraviny zařazovat na svůj stůl častěji.

Co jíst na jaře? Tímto prospějete svému tělu.Kousky zázvorového kořene přelijte horkou vodou a dochuťte medem a citrónem. Tento nápoj vás spolehlivě zahřeje i při těch nejnižších teplotách.

Mezi ochlazující potraviny patří:

  • drogy a většina léků
  • alkohol
  • káva
  • rafinovaný cukr
  • tropické a subtropické ovoce, ovocné šťávy a džusy, nezralé ovoce, lesní plody
  • kravské mléko, jogurty
  • rajčata, okurky, hlávkový salát, čekanka, zelný salát, chřest, celer, cuketa
  • houby
  • bylinné čaje, minerální vody
  • chilli

Neutrální potraviny se hodí v zimě i v létě

K neutrálním potravinám patří ty, které naše tělo ani nezahřejí ani neochladí, ale ani mu nijak neublíží, a můžeme je tedy bez obav konzumovat kdykoli během roku.

Do skupiny neutrálních potravin řadíme:

  • neslazené nearomatické čaje
  • ovoce mírného pásu
  • semena, ořechy
  • zelenou, listovou a kořenovou zeleninu
  • luštěniny, většinu obilovin
  • ryby a mořské plody
  • máslo, tvaroh
  • brambory, rýže, droždí
  • ananas, datle, fíky, švestky
  • telecí maso
  • šafrán, lékořici

Co jíst na jaře? Tímto prospějete svému tělu.Pozor, chilli papričky se i přes svou pálivou chuť řadí k ochlazujícím potravinám.

Dvojí nachlazení podle tradiční čínské medicíny

Jednostranný jídelníček nám může přivodit nemalé zdravotní problémy. Číňané dokonce rozlišují chladné a horké nachlazení. První je způsobeno prochladnutím, ať už vnějším (nedostatečné oblečení) či vnitřním (příliš mnoho ochlazujících potravin v období s nízkými teplotami). V jeho léčbě nám pomůže vyšší přísun zahřívajících potravin.

Na druhé straně stojí horké nachlazení, které nás poněkud překvapivě skolí obvykle na podzim. Lidské tělo se celé léto vypořádává s horkými teplotami a pokud je zkombinujeme se zahřívajícími potravinami, přehřejeme se natolik, že nám náš organismus vypoví službu.

V létě se nám zpravidla daří s nachlazením bojovat, první chladné dny ale nechají nemoc propuknout v plné síle a my jsme bezmocní. Pokud toto nachlazení léčíme horkými čaji, ještě víc si přitížíme, neboť už tak horký organismus ještě více zahřejeme.

Nejúčinnější ochranou proti tomuto typu tak je kvalitní letní prevence, kdy našemu tělu pomáháme se ochladit zevnitř. Pomůže nám například konzumace tropického ovoce.

Co jíst na jaře? Tímto prospějete svému tělu.Ryby se řadí mezi energeticky neutrální potraviny, proto je vhodné je konzumovat po celý rok.

Nezapomeňte na pestrost jídelníčku

Přesto, že některé potraviny je vhodnější konzumovat v určitých ročních obdobích, neznamená to, že bychom se jim v jiné době měli zcela vyhýbat.

Základem zdravého života je pestrá strava, která obsahuje potraviny ze všech tří skupin.

V jednotlivých ročních období by ale určité složky potravy měly být dominantní, takže například horké polévky bychom si měli dopřávat převážně v zimě a zeleninové saláty naopak v létě.

Řešením není ani kombinace extrémně protikladných potravin.

Pokud například velkou porci masa (zahřívá) zajíme několika kopečky zmrzliny (ochlazuje), výsledkem nebude vytoužená vnitřní rovnováha, ale pravý opak. Náš organismus se bude cítit jako na houpačce.

Takovéto prudké „otužování“ našemu tělu nesvědčí, neboť je nutné obrovské množství energie na to, aby se opět dostalo do rovnovážného stavu.

Co jíst na jaře? Tímto prospějete svému tělu. Co jíst na jaře? Tímto prospějete svému tělu. Co jíst na jaře? Tímto prospějete svému tělu. Co jíst na jaře? Tímto prospějete svému tělu.

Co jíst a nejíst v těhotenství?

Aktualizováno 14. června 2021

Internet je plný různých informací, co těhotná má jíst a co naopak nemá (nebo dokonce nesmí) jíst. Informace z některých zdrojů si dokonce protiřečí, a to i v případě, že je pod zaručenými návody podepsán gynekolog či pediatr.

Kdo se v tom pak má vyznat? A tak jsme se rozhodli udělat ve změti informací i dezinformací udělat pořádek.

Co tedy jíst v těhotenství, co je dobré naopak z jídelníčku vynechat, můžete pít kávu, užívat paralen, lněné semínko, jíst zázvor, pít zelený čaj nebo kouřit v těhotenství? Z čeho by se měla skládat strava a výživa v těhotenství?

Těhotenství je často nazýváno jako „jiný stav“, který vyžaduje i „jiný přístup“. Pod srdcem budoucí maminky se vyvíjí nový život, o který je potřeba začít pečovat hned v samotném začátku.

Nejrizikovějším obdobím těhotenství jsou první tři měsíce. Dítěti se vyvíjí první orgány, poprvé mu začne bít srdce a získává lidskou podobu.

V této době je důležitější víc než kdy jindy vyvarovat se některým činnostem, na které jste byly před otěhotněním možná zvyklé.

i Většina žen v prvním trimestru neprochází žádnými většími fyzickými změnami. Bříško neroste, prsa se zvětšují jen minimálně a řada žen kvůli ranním nevolnostem dokonce i zhubne. Trápit vás může i zvýšená únava a spavost. Nebojte, ve druhém trimestru se vám energie zase vrátí a budete se opět cítit čilá a plná (ještě jednoho) života.

Jakým věcem je dobré se vyhnout? V první řadě jsou to alkohol cigarety a drogy, následují některé bylinky, léky, velké množství kofeinu, redukční diety, nedostatek vody a některé potraviny. 

Drogy, alkohol a kouření v těhotenství

Neexistuje bezpečná míra alkoholu, drog či nikotinu během těhotenství. Pokud jste tedy vášnivou kuřačkou nebo holdujete alkoholu či drogám, měla byste si dopředu rozmyslet, jestli je pro vás důležitější cigareta, sklenička vodky, nebo miminko. Oboje totiž dohromady bez následků nejde.

Škodlivé látky z těchto zlozvyků procházejí přímo přes placentu a výrazně ovlivňují vývoj plodu. Mají vliv na růst a vývoj vnitřních orgánů a způsobují vážné vývojové vady, jako je mentální retardace, hypertrofie srdce, metabolické poruchy a jiná závažná onemocnění, která nejdou vyléčit. Dávejte si pozor i na pasivní kouření v těhotenství.

Je totiž stejně nebezpečné jako kdybyste kouřila sama. Vyhýbejte se tedy zakouřeným prostorám.

Gynekologové bylinky v těhotenství obecně nedoporučují.

Existuje totiž mnoho bylin, které zejména při pravidelném nebo nadměrném používání způsobují překrvení pánevních orgánů, ovlivňují děložní činnost, stahují hladké svalstvo a v extrémních případech mohou způsobit potrat.

Mezi rizikové bylinky patří například aloe, blín černý, celer, jalovec, majoránka, libeček, skořice, šafrán atd. Proto je dobré se bylinkám aspoň v prvním trimestru vyhnout, a to nejen v čaji, ale i v jídle.

i Bylinky v těhotenství, je potřeba se jim vyhýbat? To se dozvíte v článku, který se blíže a podrobně věnuje tématu bylinky v těhotenství.

Pokud patříte k milovníkům bylinkových čajů, zeptejte se svého gynekologa nebo lékárníka, jaké bylinkové čaje doporučuje nebo si přečtěte příbalový leták na čajové krabičce, zda je čaj vhodný pro těhotné ženy.

Mezi doporučované bylinky patří například třezalka, kmín, měsíček, kopřiva, ale i meduňka a heřmánek v těhotenství prospívá. Až nebudete moct usnout, uvařte si meduňkový čaj.

Heřmánkový čaj vám zase pomůže od bolesti břicha zklidní organismus.

Máta či zázvor v těhotenství také neuškodí, ale pouze v malém množství a ne pravidelně. Pokud trpíte ranními nevolnostmi, zázvorový či mátový čaj vám pomůže srovnat žaludek. Ale nezapomeňte, všeho s mírou. Jsou to totiž bylinky, které patří k rizikovým druhům a ve velkém množství by mohly mít negativní vliv na dítě.

Co jíst na jaře? Tímto prospějete svému tělu. Černý a zelený čaj obsahuje kofein. Proto to s jejich pitím v těhotenství nepřehánějte.

Pitný režim v těhotenství

Voda je základním stavebním kamenem zdravého lidského těla. Lidský mozek je tvořen dokonce ze 75 % vodou.

A proto je pro správný vývoj miminka důležité víc než kdykoliv jindy pít dostatek neslazené vody.

Budete mít zájem:  Zregenerujte pleť po zimě

I když se vám bude zdát, že vaše tělo zadržuje obrovské množství tekutin a vy přibíráte doslova před očima, pít rozhodně nepřestávejte. Uškodili byste miminku. Vydržte to. Po porodu se vrátíte zase do původní formy.

Velmi často se u budoucích maminek objevuje nechutenství v těhotenství. A to jak k jídlu, tak k pití. Po pozření jakékoliv tekutiny se těhotné ženě obrací žaludek naruby, což je velmi nepříjemné. Zejména tehdy, když víte, že pít musíte. Zkuste pít vodu s citrónem nebo vychladit vodu v lednici.

Můžete zkusit vyměnit vodu za čaj. Dejte ale pozor na čaje obsahující kofein. Například černý či zelený čaj se v těhotenství nedoporučuje, právě kvůli kofeinu. Proto zapátrejte po zeleném čaji bez kofeinu, který se běžně prodává v odděleních zdravé výživy nebo v různých specializovaných obchodech s čajem a kávou.

Zelený čaj i kávu v těhotenství pijte vždy jen s mírou

Obecně platí, že každodenní užívání vysokých dávek kofeinu během těhotenství zvyšuje riziko potratu. A nezáleží na tom, zda pijete kávu, čaj, Colu, kakao nebo energetické nápoje. Zejména v prvním trimestru, kdy je riziko potratu největší, se nedoporučuje pít ani velké množství kávy bez kofeinu.

Ta totiž obsahuje tzv. zbytkový kofein, který těhotným ženám také neprospívá. Pokud na kávu s kofeinem či bez kofeinu budete mít chuť, pijte ji v rozumném množství. Podle posledních výzkumů by vám ani dítěti neměly ublížit 2 až 3 šálky kávy s mlékem denně (tj. cca 300 mg kofeinu).

 

Jestli se chcete kávě úplně vyhnout, přijatelnou a chutnou alternativou je cereální nápoj Caro. Ve srovnání s klasickou kávou neobsahuje žádný kofein a je energeticky vydatnější. 

i Co v těhotenství raději vynechat a čeho se vzdávat nemusíte? To vám přiblíží náš článek, který se zaměřuje nejen na stravu v těhotenství.

Ani léky, které jste před otěhotněním běžně užívala, nemusí být v těhotenství vhodné. Proto si sama nic neordinujte. Některé léky jsou totiž pro plod nebezpečné na začátku těhotenství, jiné zase na konci těhotenství a některé dokonce po celou dobu, jako například kortikoidy.

Ty vynechte i ve formě mastí nebo kapek. Paralen v těhotenství zase brát můžete, a to v prvním, druhém i třetím trimestru. Dávkování je stejné jako mimo těhotenství a v žádném případě ho nepřekračujte. Pokud vás trápí nějaká viróza, léčbu raději konzultujte s lékařem nebo gynekologem.

Budete si tak 100% jistá, že svému miminku neodbornou léčbou neublížíte.

Co jíst na jaře? Tímto prospějete svému tělu. Některé druhy ovoce a zeleniny obsahují obrovské množství zdraví prospěšných látek nejen pro těhotné ženy. Například avokádo je jednou ze superpotravin, kterou budoucí maminka může zařadit do svého jídelníčku.

Vitamíny a minerální látky v těhotenství

Ani rostlinné přípravky nebo potravinové doplňky nejsou v těhotenství vhodnější než léky.

U rostlinných přípravků není standardizované množství účinné látky jako u léků, neproběhly u nich žádné kontrolované studie vlivů na plod a některé rostliny jsou pro plod dokonce jedovaté a mohou vyvolat vrozené vývojové vady nebo dokonce potrat. Mezi takové rostliny patří např.

brčál barvínek, komonice, medvědice lékařská, kýchavice, mařinka vonná, rozmarýn, routa aj. Záleží dokonce i na způsobu pěstování. Rostliny totiž mohou obsahovat i významné množství těžkých kovů, které může vést k otravě matky a poškození plodu.

Ani potravinové doplňky, různé multivitaminy, ajurvédské přípravky a dietní doplňky, nejsou kontrolovány jako léky. Obsah účinných látek u nich může kolísat, a proto neznamená, že jsou pro těhotné ženy zcela bezpečné.

Mohou obsahovat např. vysoké dávky vitamínu A, který je pro vývoj plodu (obzvlášť na začátku těhotenství) nebezpečný a může vyvolat vznik vrozených vývojových vad.

Pamatujte, že vitamínu A je v potravě dostatek, a proto není důvod ho užívat v potravinových doplňcích.

i Více informací o vitamínech a minerálech, které je dobré v těhotenství užívat, najdete v našem článku Sedm vitamínů a látek, které by těhotné ženě neměly chybět.

Mějte na paměti, že rozhodnout se užívat nějaké léky, vitamíny či potravinové doplňky na základě informací z internetu nemusí vždy dobře dopadnout, i když jiné matky píší opak. Proto se vždy poraďte se svým gynekologem, jaké potravinové doplňky budou v závislosti na vašem zdravotním stavu a fázi vývoje vašeho miminka nejlepší.

Kyselina listová v těhotenství a před otěhotněním

Budoucím maminkám gynekolog s největší pravděpodobností doporučí i kyselinu listovou, tedy jeden z vitamínů skupiny B. Kyselina listová je totiž nezbytná pro tvorbu nových buněk v lidském těle.

A tak se doporučuje užívat ji před otěhotněním i na počátku těhotenství. Působí totiž jako účinná prevence defektů neurální trubice u dítěte.

Pravidelné užívání kyseliny listové snižuje riziko vrozených vad, jako jsou spina bifida, tedy defekty míchy a páteře, i anencefalie, tedy defektů mozku a lebečních kostí, a to o 50 až 70 %.

Kyselinu listovou obsahují i některé potraviny, např. hrách, fazole, pomeranče, avokádo, špenát, brokolice, růžičková kapusta, chřest i ananasový, pomerančový a rajčatový džus.

Množství kyseliny listové v potravinách ale není tak velké, aby stačilo jako prevence defektů neurální trubice. A proto je potřeba užívat kyselinu listovou ve formě vitamínových doplňků v doporučeném dávkování.

Vstřebatelnost kyseliny listové ze stravy je totiž jen 50 % (tepelným zpracováním se dokonce většina kyseliny listové v potravinách zničí), zatímco z potravinových doplňků až 100 %.

Jak užívat kyselinu listovou?

  • Vzhledem k tomu, že podstatná část těhotenství není plánovaná, doporučují gynekologové užívat kyselinu listovou v potravinových doplňcích v dávce 400 μg denně všem ženám v produktivním věku. Mícha a mozek se totiž vyvíjí v prvních týdnech těhotenství, a tak nezameškáte ani den vývoje plodu.
  • Během těhotenství (minimálně po dobu prvního trimestru) užívejte 600 μg kyseliny listové ve formě vitamínových doplňků nebo potravin obsahujících velkou dávku kyseliny listové.

Rizika předávkování kyselinou listovou jsou zanedbatelná.

Kyselina listová patří do skupiny vitamínů rozpustných ve vodě, a tak je případné nadbytečné množství z těla vyloučeno močí.

Co jíst na jaře? Tímto prospějete svému tělu. V těhotenství nemusíte jíst za dva. Stačí mírně zvýšit příjem kalorií a doplnit stravu o ovoce a zeleninu.

Vědci zjistili, že pravidelné užívání probiotik v těhotenství snižuje výskyt alergií u dětí až o 50 %. Příznivé účinky mají probiotika zejména u atopického ekzému. Proto lékaři doporučují užívat probiotika i ženám s rostoucím bříškem. Živé kultury také zvyšují imunitní schopnosti organismu, což se budoucím maminkám náramně hodí.

Mají totiž sníženou imunitu, a tak jsou mnohem náchylnější k onemocněním zejména na podzim a při chřipkových epidemiích. A jelikož pro těhotné příliš léků neexistuje, je hlavním posláním probiotik předejít nachlazení a onemocnění. Pokud čekáte miminko, nebojte se zařadit do svého jídelníčku jogurty, kefíry, acidofilní mléko nebo podmáslí.

Čím víc druhů budete kombinovat, tím lepšího efektu dosáhnete.    

Jak jíst v těhotenství

Žádný lékař vám dietu v těhotenství s klidným svědomím neschválí ani nedoporučí. Omezováním stravy a dietami riskujete poškození plodu.

i Průměrná žena přibere v těhotenství kolem 12 kg. Pokud si spočítáte váhu miminka, plodové vody, zvětšené dělohy a prsou, téměř žádné kilo navíc vám nezbude. Proto není třeba cíleně hubnout.

Pokud jste před otěhotněním nejedly extra špatně, nemusíte měnit ani složení stravy. Kvalita stravy by měla vždy převažovat nad kvantitou.

Jezte pravidelně a obohaťte svůj jídelníček o vitamíny z ovoce a zeleniny. Není potřeba jíst za dva. Stačí mírně zvýšit příjem kalorií. Snažte se jíst pětkrát denně.

Nejbohatšími jídly by měly být snídaně a oběd. Svačiny a večeře pak mohou být lehčí.

Co nejíst v těhotenství

Většina gynekologů se shoduje na tom, že by budoucí maminka měla jíst všechno, na co má chuť. Vyloženě zakázané běžné potraviny neexistují. Pouze se doporučuje některé potraviny z těhotenského jídelníčku vynechat, protože mohou být kontaminovány různými onemocněními. Jaké potraviny to jsou?

  • Výrobky z nepasterizovaného mléka – měkké sýry a další potraviny z nepasterizovaného mléka mohou být kontaminovány bakterií listerií, která může vyvolat otravu jídlem. Člověku, který v sobě nenosí další život, by neměla způsobit vážné zdravotní komplikace. Těhotným ženám ale může těhotenství výrazně zkomplikovat. Pokud k nákaze dojde, léčí se vysokými dávkami antibiotik, aby se zamezilo přenosu nákazy na plod. Jestliže není listerióza léčena, může mít totiž fatální následky. V prvním trimestru může vést až k samovolnému potratu, předčasnému porodu, nebo úmrtí dítěte krátce po porodu.
  • Syrové maso – vepřové, hovězí nebo jehněčí maso může být napadeno Toxoplasmou. Tento parazit způsobuje infekci, která může zapříčinit potrat nebo vážné zdravotní problémy dítěte. Proto maso před konzumací nezapomeňte tepelně upravit. Maso může být kontaminováno z obchodu také listerií. Ani ta nemá ráda teplo. Smažením, vařením, pečením či jinou tepelnou úpravou se nákazy v mase zbavíte.
  • Ryby – v rybách je nebezpečná zejména rtuť. Ta narušuje vývoj mozku plodu. Proto byste neměly často konzumovat ryby s vysokým obsahem rtuti, ke kterým patří žralok, královská makrela, mečoun a tuňák. Nevyhýbejte se ale všem rybám. Naopak. Do svého jídelníčku zařaďte například lososa, který rtuť neobsahuje. Zato je bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou pro vývoj plodu důležité.
  • Syrové vejce – vejce jsou zdrojem bílkovin a obsahují důležité živiny jako cholin. Proto vařená vejce jezte. Ze svého jídelníčku ale pro jistotu vyřaďte vejce naměkko, buličí oko, zálivky ze syrových vajec, sníh z bílků, nepasterizovaný vaječný likér a domácí zmrzlinu. Syrová vejce můžou být kontaminována salmonelou, která je pro těhotné ženy nebezpečná. Zárodky salmonely, stejně jako listerie, zničíte tepelnou úpravou vajec.

Co jíst na jaře? Tímto prospějete svému tělu. Žádná potravina není vyloženě zakázaná. Proto si můžete dát to, na co budete mít chuť. Jen vždy s mírou.

Co jíst v těhotenství

Vás ale určitě zajímá, co jíst v těhotenství, abyste miminku dopřáli to nejlepší. Proto pro vás máme i stručný seznam toho, co by ve vašem jídelníčku rozhodně nemělo chybět. Důležitá je ale i kvalita a pestrost stravy. Vaše chladnička by proto měla být zásobená různorodými a čerstvými potravinami, abyste dodaly vašemu tělu, potažmo miminku všechny potřebné látky.

  • Vápník – ženy s nedostatkem vápníku mohou mít komplikovanější těhotenství. Může je trápit vysoký krevní tlak i preeklampsie neboli těhotenská gestóza. Proto do svého jídelníčku zařaďte pasterizované mléko, tvrdé sýry, jogurty a další potraviny bohaté na vápník.
  • Cholin (vitamín B8) – klíčovou roli ve vývoji mozku plodu a v prevenci před vznikem vad na míše hraje cholin. Proto na nákupu nezapomeňte na hovězí maso, vejce, sóju i pšeničné klíčky, které obsahují velké množství vitamínu cholinu.
  • Vláknina – mezi běžné těhotenské potíže patří zácpa a hemoroidy. A proto je dobré konzumovat stravu bohatou na vlákninu, která těmto nepříjemnostem předchází, pomáhá rovnoměrně uvolňovat glukózu do krevního oběhu, a tím zabraňuje výkyvům energie během dne. Do svého jídelníčku zařaďte zeleninu i ovoce, ovesné vločky, celozrnné potraviny aj.
  • Omega-3 mastné kyseliny – pro své dítě uděláte nejlépe, když do svého jídelníčku zařadíte výše zmíněného i lososa, ančovičky, lněný olej nebo třeba i rybí tuk. Všechny tyto potraviny mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které jsou důležité pro vývoj mozku a centrální nervové soustavy, ale také snižují riziko poporodní deprese. Lněné semínko v těhotenství doporučováno je, ale až od 35. týdne. Doplní tělo nejen o velké množství omega-3 mastných kyselin, ale také o vlákninu, proteiny a další vitamíny, minerály a stopové prvky, kterými dítěti jen prospějete.
Budete mít zájem:  Atopický Ekzém U Dětí Léčba?

Jak se říká, těhotenství není nemoc. A tak není sebemenší důvod vynechávat z jídelníčku potraviny, které milujete. Pokud se budete stravovat s nejlepším vědomím a svědomím a nebudete to s žádnou potravinou příliš přehánět, bude se mít vaše miminko nejlépe na světě. A když na něco zapomenete, tělo si nakonec samo řekne.

Postní a odlehčovací dny

Těšíme-li se dobrému zdraví, necítíme zřejmě potřebu dělat nějaké úpravy svého jídelníčku a v něčem se omezovat.

 Postní a odlehčovací dny mnohdy chápeme jako náboženské přežitky. Ale ve skutečnosti jsou to mnoha generacemi lidí ověřené cesty ke zdraví a k dlouhověkosti.

Jejich zařazením do stravovacího režimu prospějeme svému zdraví, ať jsme zdrávi nebo máme oslaben trávicí trakt.

Pro méně funkční slinivku jsou to dokonce velmi prospěšné dny a proto je dobré občas držet odlehčovací den ovocný, den zeleninový nebo rýžový. Já jsem tuto stupnici rozšířila i o den ovesný. Také je vhodné využít dle lunárního kalendáře k detoxikaci půst jogínský.

Pro postní dny si můžeme zvolit buď pravidelně některý den v týdnu anebo se budeme držet lunárního cyklu a držet půst ve dnech, kdy je měsíc v jednotlivých fázích, v úplňku nebo v novoluní či také ve čtvrtích.

Odlehčovací dny

Pravidelně zařazené odlehčovací dny uleví našemu trávicímu traktu, protože nezatíží tělo přívalem různorodých i když třeba dobře zvolených potravin a pokrmů a umožní mu zregenerovat síly. Kvalitní a přitom jednoduchá strava nevyžaduje tvorbu mnoha trávicích enzymů současně a proto je i pro oslabenou slinivku vždy vzpruhou a odlehčením.

Co jíst na jaře? Tímto prospějete svému tělu.

V odlehčovací den si vždy dopředu zvolím na celý den buď ovoce nebo zeleninu, které pak s přestávkami, v několika denních dávkách, pojídám.

Někdy v tento den, dle vnitřního pocitu, zvolím třeba na dopoledne jenom ovoce a odpoledne zase zeleninu. Vždy podle chutě a nálady.

Většinou se na takový den i těším, protože se dosyta najím oblíbených potravin, které při normální stravě mohu jenom omezeně.

Co jíst na jaře? Tímto prospějete svému tělu.

Ovoce nebo zeleninu jím přes den co nejvíce syrovou a večer si dávám jenom jídlo vařené. Mám-li celý den ovocný, tak večeřím nějaký čerstvě uvařený kompot nebo kaši z jablek a v zeleninový den dušenou zeleninu ve formě mixovaného zeleninového pyré  nebo šetřící zeleninové polévky anebo přímo dušenou zeleninu vcelku.

Také rýžový nebo ovesný den řadím mezi odlehčovací dny.

 V rýžový den jím vařenou rýži nebo cokoliv z rýže přes celý den a když mám potřebu něco „kousat“, tak stravu doplňuji rýžovými „pufovanýni“ chlebíčky.

Také je výborná vodová kaše z rýžové krupičky nebo rýžový puding vařený z hladké rýžové mouky zcela bez dalších přísad. Ten je dostatečně objemný a vyvolává větší pocit nasycení.

Co jíst na jaře? Tímto prospějete svému tělu.

V odlehčovací ovesný den si vařím opakovaně léčivý ovesný vývar, který jím bez scezení a prostřídávám jej se suchými ovesnými vločkami. Ty si beru i s sebou do „terénu“, když by mne náhodou zachvátil větší hlad mimo domov. Po dokonalém rozžvýkání chutnají sladce a zasytí.

V odlehčovací dny je nutno dodržovat dostatečný pitný režim a pít kvalitní čistou vodu nebo bylinkové čaje v množství 2–3 litry za den.

Postní den

Názory na to, co je to půst se mohou velmi lišit. Různé prameny uvádějí také různé informace. Někdo hlásá, že půst je vlastně hladovka, kdy člověk přijímá pouze čistou vodu a někdo pod tímto pojmem má vžitý spíš přísný dietní stravovací režim.

Jsem toho názoru, že půst je takový den, kdy nedržíme hladovku, ale přijímáme očišťující jídlo v omezeném množství, aby tělo nestrádalo nedostatkem živin. Půst odlišuji od odlehčovacích dnů množstvím potravy.

V odlehčovací den jím dostatek, dle chuti, stravy jednoho druhu – ovoce nebo zeleniny, rýže popř. vloček.

Postní den je sice obsahem stravy stejný, ale množství potravin se snažím hlídat, dávám je v menší dávce a také spíš v tekuté podobě u ovoce a zeleniny a v kašovité podobě u uvedených obilovin.

Čím je potravin méně, tím je to pro tělo lepší. Tělo v postní den spálí přebytečné tuky, které se nám ještě neusadily, trávicí systém si odpočine a pročistí se.

Jogínský půst

má trochu jiný charakter a dle získaných informací pomáhá tělu nejvíce s detoxikací. Jogínský půst se drží dle lunárního kalendáře vždy 11. den po úplňku nebo novoluní.

Jeho dodržování přináší tělu mnoho prospěšného. Pijeme-li v tento den dostatek tekutin, především čisté vody, bylinkových čajů nebo též čerstvých ovocných, popř.

zeleninových šťáv, dodáme tak tělu nějaké živiny i vitamíny a nemusíme mít obavy, že bychom strádali.

Šťávy se přes den musí připravovat čerstvé na odšťavňovači. Nepoužíváme žádné šťávy z krabic, které jsou možná bez cukru, ale určitě nějakým způsobem konzervovány. Tyto šťávy sice zasytí, ale nejsou „živé“, nepřinesou tělu žádnou vitální energii. Mléko nepijeme, protože není nápojem, ale pokrmem.

Vzhledem k tomu, že potřebujeme dostatek času k přípravám tekutin, je vhodné si zvolit den, kdy jogínský půst připadne na sobotu nebo neděli, anebo si vezmeme dovolenou.

V závěru dne, po 17 hodině, si připravíme jako odměnu jedno vařené jídlo.

Většinou volím léčivý vývar z ovesných vloček nebo dušenou zeleninu s rýží, jahelnou kaši, pohankovou kaši, ovesnou kaši s otrubami, ale v tento den kaše bez obilného „mléka“, polévku z dýně Hokaido, zeleninové pyré apod.

V postní dny se při čištění mohou objevit nepříjemné pocity, jako bolesti hlavy a únava, ale to je příznak jenom očistného procesu. Je doopravdy nutné hodně pít, abychom pomohli z těla vyplavovat uvolněné toxiny.

Něco málo k hladovce

Podle mých načerpaných informací půst není čistá hladovka, která je pro detoxikaci organizmu s největší pravděpodobností nejúčinnější. Ovšem na tu je potřeba se také připravit a nejen fyzicky, ale i duševně.

 Léčebnou hladovku můžeme zpočátku dodržovat jenom pod odborným dohledem zkušených terapeutů.

Pouze tehdy, až se člověk naučí opět komunikovat vnitřně se svým tělem a má již dostatečnou praxi v půstech a také má odvahu podstoupit nějaké odříkání, může praktikovat tyto techniky v souladu se svým vnitřním cítěním a intuicí.

Volba termínu

Pro všechny očistné dny je potřeba vždy zvolit dny, které prožíváme bez stresů, klidné, nejlépe o dovolené. Fyzická zátěž neškodí.

Je známo, že dle lunárního cyklu je proces detoxikace účinnější v období, kdy měsíc couvá, tedy po úplňku. To se tělo snáze zbavuje všeho nepotřebného.

Chceme-li zařadit i z důvodu snížení hmotnosti pár takových dnů, volíme právě tyto dny a s výhodou třeba i den, na který připadá po úplňku jogínský půst.

Možná budeme překvapeni svým dobrým vnitřním pocitem a účinky takového pročištění.

Postní a odlehčovací dny také pomáhají regulovat životosprávu po stravovacích vychýleních, způsobených mimořádnými slavnostními událostmi, při kterých jsme třeba snědli víc, než jsme chtěli a cítíme vnitřní vinu. Jeden den půstu nás zbaví jak tohoto pocitu, tak kolujících tuků v krevním řečišti, které se nám právě chystají usadit. Dostat je z těla později je pak mnohem náročnější.

Po opakovaném praktikování očistných a postních dnů si tělo zvykne na tento režim a dosáhneme pravidelného vylučování a ozdravění tlustého střeva. Je známo, že dlouhověkost úzce souvisí se střídmostí.

Očištěné tělo také nepotřebuje k zasycení velké množství potravin a tak se nám může postupně při určitém energetickém výdeji upravit hmotnost na optimální hladinu.

 Můžeme zhubnout, máme-li něco navíc, ale hubení mohou zase přibrat, protože po čištění se jim budou ve střevech lépe vstřebávat výživné látky z potravy.

Uvedené rozdělení odlehčovacích a postních dnů nemusí být nutně v souladu s odbornou literaturou či názory jiných vyznavačů detoxikace.

Je to můj způsob přístupu a nikomu tuto terminologii ani praxi nevnucuji. Cítím ale, že roky dodržování tohoto režimu velmi ovlivnily můj zdravotní stav, který se v mnoha směrech markantně zlepšil.

Tyto techniky vám předkládám na zvážení a kdo chce, může sám následovat.

Základní potraviny: Když chcete jíst skutečné jídlo

O dělení potravin podle stupně zpracování jsme psali v předchozím článku. Při vytváření jídelníčku se vám vyplatí zaměřit se především na první skupinu potravin, do které patří nezpracované a minimálně zpracované potraviny. Vaše tělo z nich získá bílkoviny, sacharidy, tuky, vlákninu, vitaminy i minerály bez nadbytečného obsahu konzervačních látek, stabilizátorů, barviv, zahušťovadel a dalších aditiv. Díky základním potravinám budete mít více energie, dobrou náladu a chuť aktivně žít. Vyřešit tak navíc můžete nadváhu, nadbytečný stres i některé zdravotní problémy.

  • čerstvé ovoce
  • čerstvá zelenina
  • celá zrna obilovin, pseudoobilovin
  • luštěniny
  • vejce
  • čerstvé ryby
  • maso
  • ořechy a semena

Nezáleží na tom, zda se rozhodnete pro běžný vysokosacharidový jídelníček, začnete jíst low-carb, vyzkoušíte směr paleo nebo dáte přednost veganství. Ať už je vašemu srdci blízký jakýkoliv typ stravování, jeho základem by měly být kvalitní potraviny v co nejpřirozenější formě. Sladkosti, bílé pečivo, polotovary, hotovky a rychlé občerstvení do zdravého jídelníčku zkrátka nepatří.

Budete mít zájem:  Alergie Na Bodnutí Komárem?

Zdaleka ne všechny zpracované potraviny jsou však nevhodné. Šetrné způsoby zpracování poskytují delší trvanlivost i zajímavé chutě. Bez výčitek si vychutnejte sterilizací upravenou zeleninu nebo ovoce, chlazené maso, ryby a mořské plody, vejce, kysané nebo pasterované produkty, fermentované sýry,  luštěniny, houby, čaj, kávu nebo třeba různé druhy koření.

Zpestřete si jídelníček potravinami, které jsou:

  • mražené
  • chlazené
  • sušené
  • fermentované
  • pasterizované
  • filtrované
  • vakuované

A co ze základních a minimálně zpracovaných potravin vařit? Podívejte se na naše recepty označené štítkem „vaříme ze základu“. Skvěle chutnají a hodí se pro každodenní stravování. 

Vaříme ze základu: štítek pro lepší přehled

Recepty pod štítkem obsahují zejména potraviny základní a minimálně zpracované a zpracované ingredience, dále některé zpracované potraviny (skupiny 1 – 3). Jedná se o potraviny, které nejvíce odpovídají pojmu „real food“, tedy skutečné jídlo.

Pokud se o dělení potravin chcete dozvědět více, podívejte se na článek Zpracované versus základní potraviny. Čím méně upravované potraviny však budete volit, tím více svému tělu prospějete. Pochutnáte si a navíc se tímto způsobem můžete stravovat každý den.

Nově se o opravdovém jídle dozvíte také v Průvodci skutečným jídlem. 

Vybírejte pečlivě

Některé potraviny v prvních třech skupinách jsou nutričně výhodnější, jiné zase méně. Vždy preferujte ty méně zpracované před více. Celozrnné produkty před výrobky z bílé mouky, která je sice vysoce zpracovaná, ale stále spadá do skupiny 1 – 2.

Podobně je na tom ovocná šťáva, která je na rozdíl od čerstvého ovoce zbavená vlákniny a má podstatně vyšší glykemický index.

Dalším příkladem jsou různé druhy olejů, kdy na jedné straně barikády stojí kvalitní za studena lisované oleje a na druhé straně pak oleje rafinované.

Vyhodnotit míru zpracování potravin je často oříšek. Vystudovaní technologové naštěstí potraviny rozdělili za vás a štítkem označili podle studie Klasifikace potravin podle stupně technologického zpracování a jejívyužití v prevenci civilizačních onemocnění.

  My jsme dále vyloučili potraviny, ze kterých byla odstraněna vláknina a/nebo jsou pro nás nutričně nevýhodné – cukr, bílá mouka např.Štítek „vaříme ze základu“ tak můžete použít jako užitečné vodítko.

Díky filtru si navíc recepty můžete snadno zkombinovat i se svým výživovým stylem. 

Čtyři tipy, jak na jaře nastartovat unavený organismus

Tak, jak si děláme pořádek v šatníku, vyklízíme byt, uklízíme zahrady, začneme si dělat pořádek i v hlavě. Jaro je čas změn, čas lásky, zamilovanosti a nových odhodlání. 

„Lidský organismus je po zimě oslaben, strádá nedostatkem slunce, vitaminů a nedostatkem pohybu. Cítíme se unaveni a bez energie. S prvními jarními paprsky ale získáváme novou sílu a není nám zatěžko podstoupit jindy odkládaná rozhodnutí,“ říká Iva Belasová, poradkyně v oblasti psychologie a obezitologie.

1.Vyrazte do přírody

Teplejší dny přímo vybízejí k tomu, abychom svůj „restart“ začali tím, že vyrazíme do přírody. Pohybová aktivita spolu se slunečními paprsky určitě zlepší vaši náladu. Navíc to má i tu výhodu, že pokud jste přes zimu nabrali nějaká ta kila navíc, můžete se jich brzy zbavit.

„Nemusíte v první fázi hned uběhnout maraton, ale ujít denně 5 kilometrů je pro začátek velkým úspěchem. Dobrou volbou je i cyklistika, kterou můžete provozovat s celou rodinou,“ doporučuje Iva Belasová z OB kliniky.

2.Změňte svůj jídelníček

Dalším důležitým krokem, jak pomoci svému tělu, aby načerpalo energii, je změna jídelníčku. 

„Zamyslete se nad pravidelností svého stravování, omezte příjem nadbytečných tuků a přidejte více bílkovin a zeleniny. Změny by měly být nenásilné. Někdy postačí odlehčit večeři zeleninovým salátem a můžete přidat plátek libového masa,“ radí dietoložka. 

A dodává, že k nastartování organismu je vhodné do salátů přidat čerstvé obilné klíčky nebo lístky mladé pampelišky. Vhodné jsou i zeleninové šťávy, které dodají tělu potřebné vitaminy.

Nezapomínejte také na pitný režim. Ti, co ho zanedbávají, totiž častěji pociťují únavu. Vhodná je voda, ale také bylinkové čaje. Můžete si udělat třeba čaj z čerstvé máty nebo meduňky. 

3.Dopřejte si relaxaci

Udělejte si alespoň jeden den pro sebe, kdy si dokonale odpočinete. Zajděte si na kosmetiku, do sauny, ke kadeřníkovi či na masáž. Dokonale si odpočinete a navíc to prospěje i vašemu tělu. 

„Jarní období představuje ideální čas pro návštěvu sauny nebo detoxikace pomocí manuální lymfodrenáže. Vaše tělo je po zimě vyčerpané, náchylné k různým onemocněním a především se potřebuje probudit.

Relaxace v sauně pomůže organismu zbavit se odpadních látek a překonat jarní únavu.

Díky manuální lymfodrenáži se pročistí lymfatický systém zatížený škodlivinami a vy se budete cítit lehčí a plné energie,“ říká vedoucí masérka Miluše Mokrejšová z Wellness Infinit. 

V zimě trpí i vaše pokožka, proto ani na ni nezapomeňte. „Série speciálních zábalů a masáží jí velmi prospěje, stejně tak i abraze obličeje, krku, dekoltu a hřbetu rukou,“ upozorňuje Petra Řehořková z Petra Clinic. 

4.Kupte si něco nového

Když už jste svému tělu dopřáli celkovou očistu, je čas na poslední krok. Udělejte si radost a kupte si nějakou drobnost, která vás potěší.

Můžete si osázet zahrádku či balkon jarními květinami, koupit si něco nového na sebe, nebo si třeba nechat vymalovat byt. 

„Vždy ale myslete na to, že vše, co jste za zimu zanedbávali, nemusíte stihnout během jediného víkendu. Protože tímto způsobem o těžce načerpanou energii rychle přijdete a dostaví se místo dobití baterií spíše jarní únava,“ dodává terapeutka Iva Belasová.

Milujete tučná jídla? 6 varovných příznaků, že už jich má tělo dost

„Nadměrný příjem nevhodných tuků je spojen nejen s rizikem vzniku nadváhy a obezity, ale také s nemocemi srdce a cév nebo s rozvojem některých typů nádorů,“ říká Ing. Hana Málková z iniciativy Stop obezitě.

Háček je v tom, že tyto zdravotní problémy přicházejí plíživě, aniž bychom si to uvědomovali. Lidský organismus ale naštěstí umí dát najevo, že je přesycený tuky, a to dřív, než je pozdě.

Jakých příznaků si tedy všímat? Zbystřete, jakmile vaše tělo začne vykazovat následující symptomy:

Kila jdou nahoru

V první řadě si pamatujte, že tuky jsou bohaté na kalorie a mají jich dokonce dvakrát tolik než cukry a bílkoviny. Jinými slovy, 1 gram sacharidů obsahuje 4 kalorie, zatímco 1 gram tuku 9 kalorií. To znamená, že jakmile začnete jíst víc nezdravých tuků, vaše stravování se neblaze podepíše na vaší váze.

Hladina cholesterolu stoupá

Lidé, kteří konzumují nadměrné množství nasycených tuků, mají tendenci vykazovat zvýšení hodnot LDL cholesterolu, tedy toho špatného cholesterolu. Pozor, lidé, kteří dodržují keto dietu, jsou obzvláště náchylní k tomu, aby měli hladinu LDL vyšší než normální, protože primárně jedí právě tuky.

Dech začne zapáchat

Pokud využíváte tuk jako primární zdroj energie, produkujete ketony, což vede k tomu, že váš dech začne zapáchat. Mnoho lidí, kteří dodržují dietu s vysokým obsahem tuků a výrazně sníženým příjmem sacharidů, si musí čistit zuby několikrát denně, aby tento vedlejší účinek zmírnili.

Dostaví se zažívací potíže

Pokud jíte stravu bohatou na tuky, je pravděpodobné, že v ní zároveň chybí dostatek zeleniny, ovoce či celozrnných potravin, což jsou skvělé zdroje vlákniny. Jakmile ji ze stravy vyloučíte, můžete začít trpět zácpou a dalšími trávicími problémy. Je to také častý příznak u lidí, kteří jí příliš mnoho masa.

O nejčastějších nemocech zažívání čtěte zde.

Zhorší se soustředění

Kvůli vysokému obsahu tuků ve stravě budete často unavení, a nejen to. Vědci zjistili, že už pár dní nezdravého stravování otupuje duševní schopnosti. Budete se cítit otupělí a ospalí, což se odrazí na vašich pracovních výkonech a dalších každodenních činnostech. S tímto problémem ovšem souvisí i střídání nálad a zhoršení paměti.

Dopřejte své paměti trénink. Více čtěte zde.

Právě jste snědli talíř chipsů a na tváři se vám začnou objevovat pupínky. Neptejte se proč, právě jste našli souvislost. Když jíte potraviny s vysokým glykemickým indexem, zvyšuje se produkce kožního mazu, což přispívá k ucpání pórů. Pozor, podobně se projevuje i strava s vysokým obsahem sacharidů.

Vše o akné v dospělosti čtěte zde.

Kolik tuků denně sníst?

Z celkového denního energetického příjmu by měly tuky tvořit zhruba 30 %, jejich absolutní denní příjem by nikdy neměl klesnout pod 50 g. Je však důležité vybírat ty správné tuky a ty nevhodné naopak omezit. 

„Kvalitní tuky jsou nejdůležitější živinou našeho jídelníčku, v minulosti vychvalovanou i haněnou, doporučovanou i zakazovanou,“ říká MUDr.

David Frej, který se dlouhodobě zabývá léčbou chronických, zejména civilizačních onemocnění. „Zdravé tuky zastupují především omega-3 a omega-9 mastné kyseliny.

Regulují veškeré biologické funkce, činnost srdce a cév, imunitní systém, nervový systém i činnost pohlavních orgánů,“ vysvětluje lékař.

Mezi potraviny obsahující zdravé tuky patří například olivy a olivový olej, hořká čokoláda a kakao, ryby, zvěřina, luštěniny, máslo ghí nebo ořechy a semínka.

Kterým tukům se vyhnout?

Zkratka pro „trans mastné kyseliny“ se pod názvem „trans-tuky“ objevuje v potravinách, které obsahují částečně hydrogenované rostlinné oleje. To jsou pro vás nejhorší tuky, kterým bychom se měli vyhýbat obloukem. Najdete je zde: 

  • smažené jídlo (hranolky, koblihy, smažené rychlé občerstvení)
  • margarín
  • rostlinný tuk
  • pečivové potraviny (sušenky, koláče, pečivo)
  • zpracované svačiny (krekry, popcorn do mikrovlnky)

Nasycené tuky: Méně je více

Většina nasycených tuků jsou živočišné tuky, které můžeme konzumovat, ale v omezeném množství. Nacházejí se v mase a mléčných výrobcích s vysokým obsahem tuku. Mezi zdroje nasycených tuků patří:

  • tučné kusy hovězího, vepřového a jehněčího masa
  • tmavé kuřecí maso a drůbeží kůže
  • mléčná jídla s vysokým obsahem tuku (plnotučné mléko, máslo, sýr, zakysaná smetana, zmrzlina)
  • tropické oleje (kokosový olej, palmový olej, kakaové máslo)
  • sádlo

Autor: Marie Bezděková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector