Česnek je třeba rozmačkat

Rubrika: Prevence, Zdraví

„Proti infekci by měl člověk sníst velké množství česneku, vypít čisté víno a pak jít do postele,“ napsal slavný Řek Hippokrates, otec lékařství.

Česnek je třeba rozmačkat

Česneku existuje kolem 250 druhů. U nás je nejrozšířenější česnek kuchyňský

Česnek opěvovali i staří Egypťané a Římané. Používali ho vždy i lidoví léčitelé na celém světě. V mnoha lidových tradicích je česnek považován za afrodiziakum. I když v tomto případě si pánové raději přečtěte v řádcích níže, jak se bránit zápachu po jeho snědení, protože jinak by účinek na vaši vyvolenou byl zřejmě zcela opačný.

Velkou popularitu má česnek také v Číně. Nachází tam využití zejména proti parazitům a žaludečním infekcím. V Orientu ho zase lékaři doporučují na nežity. Stranou ho nenechal ani doktor Albert Schweitzer ve své africké nemocnici v Lambaréné, kde mu česnek byl velkým pomocníkem proti choleře a tyfu.

Silný ochránce srdce

Tím však zdaleka nejsou všechny léčivé účinky česneku vyjmenovány. Jak je to možné? Je skutečně takovým zázrakem? Připadá nám tak obyčejný, máme ho přece stále ve spíži, je to docela normální, bez problému dosažitelná zelenina.

Dlouholeté zkušenosti lidových léčitelů i moderní laboratorní testy však potvrzují, že česnek s botanickým názvem Allium sativa je rostlinou skutečně s neuvěřitelně rozsáhlými léčebnými účinky. Je nejlepším přírodním lékem a velmi užitečným ochráncem našeho srdce a krevního oběhu. Snižuje totiž hladinu cholesterolu a tuku v krvi.

Má schopnost krev i ředit, a tím zabraňovat tvorbě usazenin v krevním řečišti. Upravuje také výši krevního tlaku.

Bezpečnější než antibiotika

Větší množství česneku v potravě způsobuje silnější pocení organizmu. Dokáže také odstraňovat z těla toxické látky. Výzkumy prokázaly, že česnek je v prevenci a likvidaci infekcí bezpečnější než antibiotika.

Žádné antibiotikum se mu nemůže rovnat v rozsahu účinnosti.

Pomůže při kašli, laryngitidě (zánět hrtanu), sinusitidě (zánět nosních dutin), bronchitidě i žaludečních infekcích, kožních infekcích – například dermatomykóze, ale i při infekcích oblastí urogenitálních.

Existují vědecké práce dokazující, že obsahuje i látky přispívající k prevenci některých forem rakoviny. Podle dr. M. Wargobicha z Centra pro výzkum rakoviny v Texasu je tato schopnost česneku způsobena jeho složkami bohatými na síru. Tyto složky se aktivují v játrech a pomáhají ničit rakovinotvorné látky.

Pro zdravou stravu

Česnek znamená sílu, zdraví, energii a v kuchyni je nenahraditelný. Obzvlášť v chřipkových sezónách bychom měli tuto léčivou rostlinu užívat ve zvýšené míře.

V jakých pokrmech by měl být připravován, aby vařením neztratil svou sílu? Zásadou je strouhat česnek na nerezu nebo keramickém talířku se struhadlem a přidávat ho do pokrmů nejlépe za syrova – neprovařovat. Nabízíme několik jednoduchých receptů.

Česnečka neboli oukrop – Přímo do talířů strávníků nakladete chléb nakrájený na kostičky a osmažený na sádle a rozetřené stroužky česneku se solí. Zatím svaříte litr vody s kmínem, zalijete do talířů, dochutíte majoránkou a pepřem.

Česnek je třeba rozmačkat

Na přípravu česneku do pokrmů je vhodné nerezové struhadlo nebo lis

Vyhrajte si s topinkou – Pořádně načesnekovaná topinka je levná, sytá a velmi chutná večeře. Stačí chleba s obou stran opéci na sádle. Výborná je zasypaná nastrouhaným sýrem. Může být i podkladem pro míchaná vejce. Z kousku staršího chleba nebo veky vykouzlíte během chvilky exkluzivní pohoštění.

Arménská pomazánka – 250 g měkkého tvarohu utřete spolu s lžící másla, přidejte 3 a více stroužků prolisovaného česneku, osolte a vmíchejte hrst nasekaných jader vlašských ořechů. Postupně přidávejte bílý jogurt nebo smetanu a vyšlehejte do žádané konzistence.

Ve finále vmíchejte posekanou pažitku, petrželku nebo kopr.

Česnek je váš celoroční přítel, který se stará o naše zdraví. Když se to s ním umí, dodá chuť i jinak nevýrazným pokrmům, takže se vyplatí mít ho v kuchyni vždy po ruce. Je možné se česnekem předávkovat? Ano, česnekem se lze předávkovat, ale neznamená to nějaké riziko. Většinou při předávkování dochází k poklesu tlaku, plynatosti, poruše trávení a průjmu.

Zrovna krásně nevoní?

Možností, jak odstranit typický nepříjemný zápach z úst po snědění česneku, je více. Můžeme třeba syrový česnek rozmačkat do mléka nebo do jogurtu a takto upravenou stravu vypít nebo polknout jedním douškem. Nejdůležitější je čerstvý česnek nežvýkat! Právě jeho žvýkáním se totiž uvolňuje nejvíce aroma.

Odstranit zápach je možné také rozkousáním trochy fenyklu nebo anýzu. Stejně tak můžete po česnekovém pokrmu žvýkat zrnko kávy nebo snítku petrželky.

Česnek je třeba rozmačkat

Česnek sklízíme v červenci nebo srpnu a necháme dobře oschnout

Pravdou je, že zápach z úst se sice odstraní, ale stále ještě zůstává méně silný, avšak přesto odér ze žaludku a trávicího ústrojí. Jedinou možností jak tomu zabránit, je nahradit syrový česnek třeba česnekovými tabletky nebo kapslemi s česnekovým olejem, například GARLIC OIL, které se dají koupit v obchodech s doplňkovými potravinami.

Prozradíme vám ještě jedno tajemství – zásadně důležitou informaci. Česnek obsahuje látku alliin, která je bez zápachu a bez chuti. Když však česnek rozmačkáme nebo rozetřeme na struhadle, změní se alliin v novou látku – alicin. A ta páchne a pálí, ale je také hlavní silou česneku! Takže, pokud česnek nerozmačkáte nebo jenom nakrájíte, nebude obsahovat alicin a nebude ani léčivý.

Ještě jedna zajímavost

Pro ty, kteří se zatím nenechali zlákat léčivou silou česneku, máme ještě jednu zajímavou zprávu, kterou by mohli využít i jedinci příliš neholdující zdravému životnímu stylu.

Pomineme-li magickou schopnost zahánět upíry, může česnek pomoci i s odstraňováním kocoviny. Francouzi tvrdí, že je na ni vůbec nejlepší. Ale i jinde v Evropě je v těchto případech používán třeba ve formě polévky. Naše babičky nedaly na česnečku dopustit.

Takže uznejte, že možnosti využití česneku pro zdraví a jiné příležitosti jsou skutečně obrovské.

TEXT: PETR PETŘÍČEK FOTO: SHUTTERSTOCK

Česnek je třeba rozmačkatČesnek je třeba rozmačkatČesnek je třeba rozmačkat

Česnek

Blízký příbuzný cibule, který tvoří základ obrovské části jídel. Česnek je výrazně aromatický, palčivý a má poměrně vysoký obsah cukru, takže při opékání rychle karamelizuje (rychleji než cibule).

V kuchyni ho používáme hlavně jako podklad, který hned v úvodu vytvoří základ pro chuť a vůni jídla. Restovaným česnekem na tuku to ale samozřejmě nekončí a při troše šikovnosti můžeme z česneku dostat širokou škálu chutí a vůní.

Nákup a skladování

Česnek po sklizni postupně vysychá, klíčí a při špatném skladování i plesniví. Při nákupu proto vždy koukejte na tyhle tři důležité věci. Palice česneku by měla být pevná, pěkně uzavřená a přiměřeně těžká. Bez plísně a viditelných klíčků, které se začínají prodírat špičkami stroužků.

Česneku je nejlépe v temnu, chladu a v celých palicích. Skladování velkého množství česneku ale raději nechte někomu jinému a kupujte ho průběžně. Pokud česnek není speciálně ošetřený a skladovaný, bude na konci sezóny vždy více vysušený a bude obsahovat klíčky.

Význam klíčků se někdy přeceňuje. Neexistuje žádný silný důvod, proč se jich bát. Na druhou stranu ale přeci jen chutnají trochu jinak a mohou ovlivnit výslednou chuť jídel. I proto se často odstraňují.

Příprava

Před použitím stačí česnek rozdělit na stroužky a oloupat. Slupka česneku na stroužku ulpívá v závislosti na stáří česneku. Starší a sušší česnek loupeme vždy o fous snadněji.

Aby se slupka snadno sloupla, pomůže vždy lehké stisknutí stroužku plochou stranou nože nebo dlaní. Jen pokud loupete hodně stroužků najednou, můžete je hromadně otlouct v uzavřené nádobě (slupka většinou krásně povolí). Kromě slupky je pak občas potřeba odkrojit i spodní konec, kterým se stroužek napojuje na palici.

Palčivost česneku podle užití

Aby začal česnek pálit, musí u něj dojít k porušení jednotlivých buněk. Platí také, že čím víc se jich poruší, tím víc je česnek pálivý. Palčivost si tedy můžeme snadno určit tím, jak intenzivně česnek nasekáme nebo podrtíme.

Celý nebo rozpůlený česnek je palčivý nejméně. Hned potom následuje česnek nakrájený na tenké plátky nebo na kostičky. Pokud chcete přidat, stačí stroužek česnek rozdrtit plochou stranou nože. Případně ho ještě nasekat. Nejpalčivější je pak česnek utřený nebo prolisovaný.

Další cestou jak snížit palčivost česneku je jeho vystavení kyselému prostředí. Pokud na česnek necháte působit např. citrónovou šťávu, aktivita enzymu alinázy se sníží téměř na čtvrtinu. Využít to můžete třeba při výrobě zálivek s česnekem nebo při ochucení cizrnového pyré (hummusu).

Česnek jako základ

Podobně jako cibule se i česnek často používá jako chuťový základ. Pomalé opékání česneku na tuku zjemní jeho palčivou chuť, posílí sladkost a zvýrazní jeho vůni. Česnek opečený na másle je jemnější než česnek opečený v oleji.

Oproti cibuli obsahuje ještě více jednoduchých cukrů, takže se rychleji opéká a často i připaluje. Na připálený česnek vždy dávejte pozor – je silně aromatický a jeho intezivní vůně klidně prostoupí celé jídlo. Příliš silně opečený česnek navíc přestává být sladký a do jídla přidává hořkost.

Do základu se česnek nejčastěji přidává nakrájený na tenké plátky nebo nasekaný na drobné kostičky. V některých receptech uvidíte i použití celého stroužku, který se jen krátce opeče a pak odstraní. Chuť česneku totiž přechází do tuku, ve kterém se stroužek opékal.

Stroužek česneku se často přidává i do vývarů a polévek, kde odevzdá část své sladkosti a vůně. Pokud je přidaný vcelku a nechá se komplet uvařit, zůstane jeho palčivost úplně potlačená.

Budete mít zájem:  Zánět V Těhotenství Příznaky?

Konfitovaný a pečený česnek

Pokud chcete v česneku zcela potlačit palčivost a naopak zesílit jeho sladkost, je třeba ho upravit vcelku a pomalu při nižší teplotě. Nejlépe tomu odpovídá pečení a konfitování česneku.

Opravdu snadno upečete celou palici česneku. Stačí ji zabalit do alobalu s trochou oleje a péct při teplotě okolo 200 °C. Už po hodině česnek zároveň zhnědne, změkne, zesládne a získá krásnou vůni. Upečené stroužky pak z palice jednoduše vymáčknete.

Konfitovaný česnek má vyjma karamelizace podobné vlastnosti. Stroužky stačí vyloupat a zalít spolu s voňavým kořením a bylinkami horkým olejem. Zalitý česnek je pak potřeba držet alespoň hodinu při teplotě okolo 100 °C. Získáte úžasně měkký a jemný česnek plus ochucený česnekový olej.

Mladý česnek

Zkraje sezóny je občas dostupný mladý česnek s ještě nevyvinutou palicí. Je to sezónní specialita pro zpestření. Mladý česnek je plný svěží česnekové chuti a dá se zpracovat téměř celý.

Opravdu mladý česnek obahuje minimum vláken a jeho bílá i zelená část se dá bez problému zpracovat. Pro jistotu ale vždy česnek nakrájejte příčně na drobná kolečka. Pokud by v něm už náhodou nějaké vlákno bylo, snadno je takto přerušíte.

Česnekové květy a výhonky

Mladý česnek v určitě fázi vývoje vytváří výhonky s květy, které se vytrhávají, aby se česnek nevyčerpával a soustředil na tvorbu podzemní části se stroužky.

Vytrhané mladé výhonky, které jsou krátce dostupné na začátku léta, jsou výtečně jedlé a jako ingredience se objevují u řady tradičních jídel (např. v čínské nebo vietnamské kuchyni).

Mladé česnekové výhonky mají mírnější aroma než stroužky, jsou nasládlé a jen malinko palčivé. Dají se buď prudce opékat nebo i mírně dusit. Pokud se to s délkou tepelné úpravy nepřežene, jsou pekně měkké a zároveň si uchovávají příjemnou křupavost.

510 nápadů Ukázat všechny Česnek je třeba rozmačkat Česnek je třeba rozmačkat Česnek je třeba rozmačkat Česnek je třeba rozmačkat Česnek je třeba rozmačkat

Je tam! Poslušně hlásím, náš první česnek zasazen

Sázela jsem česnek.

Někomu – třeba jako vám – to přijde  jako běžná činnost, nad kterou ani nepřemýšlíte.
Prostě sázíte česnek, tak jako to dělá táta a máma a před nimi to dělal děda s babi.
A druhý – momentálně jako já – prožívá sázení téměř jako maturitu. I když tohle přirovnání není vlastně ani ždibec přesné. U maturity jde o prospěl/neprospěl.
„Máš na to papír?!“, skáče mi tam hned Jarda Dušek.
Řekla bych, že jsem to dnes  s česnekem prožívala spíše jako první rande.
Cítila jsem jistou rozechvělost.
Věděla jsem s kým na rande jdu, přesto to pro mě byla nová zkušenost.

Moc a moc jsem se těšila  a  „dělala si hlavu“ zároveň.

Určitě tenhle pocit znáte. Z toho randete myslím.
Tuším, že česnek sázíte levou zadní stejně jako chalupářka váže kytice nebo tvoří dekorace.

Proč je dobré mít česnek doma po ruce?

Je úžasným přírodním antibiotikem.
Má jednu velkou výhodu.
Při jeho opakovaném užívání si na něj nevytvoříme rezistenci.

Stroužky obsahují aminokyselinu zvanou alliin.
Když se česnek rozdrtí či jinak naruší alliin reaguje s enzymem zvaným allináza.

Příroda to zařídila tak, že alliin a enzym allináza se vyskytují v různých částech rostliny.
Reagují spolu, když je třeba rostlinu chránit před útokem nebo když je poškozena.

Účinek enzymu allinázy na aminokyselinu alliin dává vzniknout allicinu, což je nejspíš nejdůležitější látka česneku.

Proto je nutné česnek vždy těsně před použitím nakrájet nebo rozmačkat.
Největší účinky má syrový.

Králík na česneku je mňamka a určitě posílí naši imunitu spokojeným kulinářským prožitkem.
Syrový česnek s tepelně upraveným střídejte a budete jistě spokojení.

 Účinky česneku:

  • má antibakteriální, antivirové, antiparazitické a protiplísňové vlastnosti
  • pomáhá při vykašlávání při zánětu horních cest dýchacích
  • snižuje krevní tlak
  • snižuje cholesterol a cukr v krvi
  • snižuje výskyt karcinogenů
  • pomáhá v boji proti střevním parazitům
  • výborný je také při mykózách
  • angíny, bolesti v krku
  • posiluje imunitu

UVÁŽLIVÍ by s konzumací česneku  měli být lidé, kteří berou léky na ředění krve,
mají nízký krevní tlak, podrážděný žaludek a střeva.

Z česneku si můžeme udělat  Česnekový olej.
Oloupeme a rozmačkáme stroužky z jedné palice.
Ve skleničce zalijeme olivovým olejem a necháme 2 týdny macerovat.
Pak přecedíme a uložíme do chladnější místnosti.
V lednici by nám olivový olej ztuhl.
Je tedy lepší dělat jen menší množství, které průběžně spotřebováváme do salátů, do polévek před podáváním apod.

My máme česnek s chalupářem moc rádi.
V létě je součástí mnoha našich pomazánek a dipů.

V zimě často děláme jako mlsání topinky.
Nepeču je na pánvi v tuku, ale opeču chleba v toustovači.
Potom namažu lehce sádlem, posolím a přidám rozmačkaný česnek.

Každopádně u mě jde momentálně o zkušenost a ty mě baví sbírat stejně jako bylinky.
Zjistila jsem si tedy o fešákovi pár informací, abych trošku tušila do čeho jdu.
A taky mi přišlo dobré vědět co má ten druhý rád, co mu dělá dobře.
Hlavou se mi honilo všechno možné: „Bude to paličák jako já?!“

Teplota půdy by neměla být vyšší než 9°C.
Je to proto, aby nám česnek nevylezl ze země příliš brzy a také aby jsme se vyhnuli podmínkám (teplo a vlhko) pro rozvoj Fusariovy hniloby.Podzimní výsadba se dělá dle počasí od září do listopadu.

Tenhle hošan má rád hlubší, propustné půdy s dostatkem živin.
Zato nemá rád  hnojení čerstvým hnojem.

(Ježíši, abych něco nepohnojila!)

Je to plodina tzv. druhé tratě. To znamená, že 1. rok je záhon vyhnojen čerstvým hnojem pro jiné plodiny,
2. rok již nehnojíme a sázíme česnek a další plodiny s podobnými nároky na výživu.
Nesnáší zamokření. Preferuje slunce.

Sázíme ho na záhony, na kterých se před tím ideálně 4 roky nepěstovala žádná cibulová zelenina.

K výsadbě používáme stroužky ze zdravých česnekových palic.
Sázíme je s rozestupy cca 10-15 cm, podpučím (prdelkou) dolů.
Po vsazení by nad nimi mělo být min.

5cm půdy u jarní sadby.
Při podzimní sadbě až 10cm.

Nejvyšší výnos mají tzv. paličáky.
Ty mají květní stonek, na němž vyrůstají pacibulky.
Pokud chceme mít u nich výnosy, musíme tyto květní stonky odstraňovat.

Sázet můžeme i širokolisté nepaličáky.
Sklízí se o něco dříve než paličáky a mají nižší výnosy.
U nepaličáků používáme jen obvodové stroužky.

Nakreslila jsem vám obrázek paličáka a nepaličáka, na kterém hned vidíte v čem se tihle kluci liší.

Česnek je třeba rozmačkat

Za problematického  škůdce česneku se uvádí  háďátko zhoubné.
Symptomem jsou zkroucené a deformované listy, které  žloutnou a usychají.

Trpět mohou také na hniloby a další choroby.
Před výsadbou je dobré použít mořidlo, např. Sulku, Rovral a další.

Horká voda 50°C, do které se stroužky ponoří na 25 minut lze údajně použít jako alternativu místo mořidla.
Zlikviduje háďátka  a funguje také proti bakteriím a plísním.
Teplotu je potřeba hlídat teploměrem! Voda s nižší teplotou by nebyla účinná.
Při použití více horké by stroužek zase nevyklíčil.

A jaký to rande nakonec bylo?

No, KRÁSNÝ!
Hlava v oblacích, ruce v hlíně.

Česnek je třeba rozmačkat

Budu si tuhle lásku hýčkat a věřit, že se jí bude dařit.
Dařit tak, že až přijde čas sklizně bude se mé sérdéčko opravdu radovat.
Protože česnek je nepostradatelná surovina v chalupářské kuchyni i lékárně.

Paličáci se sklízejí v době, kdy mají ještě 5 dužnatých listů (mohou být i žluté, ale dužnaté, nikoliv suché).

Řídit se můžeme také  podle tvaru květního stvolu.
Ten totiž nejprve roste vzpřímeně, poté se zakroutí a v době dozrávání česneku se opět vzpřímí.
V době, kdy je stvol znovu vzpřímený (není úplně vzpřímený, zůstává mírně šikmo), je čas ideální pro sklizeň.
Nepaličáci se sklízejí v době, kdy nať česneku ze zhruba poloviny rostlin lehne na zem.
Termín sklizně se liší podle průběhu počasí v dané lokalitě.
Přikládám odkaz na seznamku.
Třeba je někdo z vás ještě nepolíben stejně jako já.
Najdete v ní chlapy co jsou na podzim a na jaře k mání včetně jejich nároků a potenciálu.

Na FB stránce chalupářky jsem před časem dávala příspěvek s receptem na Česnečku ze slzovky.

Rehabilitace.info uvádí recept na sirup, který plánuji vyzkoušet.

Sirup z česneku

8 stroužků česneku prolisujeme, přidáme 200ml medu a 200ml jablečného octa.
Krátce vymixujeme. Na týden uložíme v uzavřené skleničce do lednice.
Pak už konzumujeme pro posílení imunity.
Protřepeme a dáme si 2ČL do sklenice vody.
Konzumujeme ráno na lačno.

Až přijde čas posdílím, jak to s tím naším česnekem v záhonu vypadá.
Opatrujte se.
Kdyby přišlo nachlazení, rýma vzpomeňte si na česnek, cibuli, skořápky, lichořešnici a další.

Zanoříte-li se do meny tady na blogu,  třeba s vámi zarezonuje něco co vám udělá dobře.

Mávám z chalupky!
Hanka

Zdroje: www.celostnimedicina.cz, www.cesnek.cz, www.rehabilitace.info

Česnekem proti celé řadě nemocí

Česnek je třeba rozmačkat

Bylo by příliš bláhové, myslet si, že je česnek samo spásný, beztoho, aniž bychom změnili i jiné sféry našeho bytí. A vůbec stravu celkově. Občas mi do poradny přicházejí dotazy, vyzdvihující magické účinky jediné složky potravy, jako je například Goji a jeho podsouvané redukční schopnosti. Takto to však, bohužel, bohudík, nikdy nefunguje. Pokud bychom totiž jídelníček stavěli na potravinách vysokého glykemického indexu, jako je bílé pečivo, dortíky, sušenky, koblihy, sladké limonády, zmrzlina, cukr a med a i kdybychom goji konzumovali na kila, redukce váhy se absolutně nedostaví. Stejně tak, budeme-li si vařit každý den česnečku a přitom dál konzumovat jednoduché cukry, nasycené mastné kyseliny, živit nitro stresem, těžko pak stáhneme LDL cholesterol na jeho přijatelnou úroveň a míru. Zdraví, to je komplex.

Budete mít zájem:  Léčba Rakoviny Nový Jičín?

Stejně jako život sám. Koupíme-li si totiž krásný dům, dům sám o sobě není životem, je však jeho důležitou součástí, která se pojí s dalšími, neméně důležitými. A takto lze pohlížet také na zdraví. Vraťme se však zpátky k česneku.

Česnek, jako globální lék

Mluvíme o jedné z nejstarších léčivých potravin na světě, kterou opakovaně zmiňuje i nejstarší lékařský text světa, egyptský Ebersův papyrus. Česnekem se ve starověku krmili otroci i vojáci, aby zůstali zdraví.

Staří Řekové jej používali k podpoře bojového ducha, nabuzení fyzické síly, Hippokrates v boji s leprou, léčil jím bolestí zubů, bolesti na hrudi.

Naše babičky pak pro změnu používaly česnek například proti bradavicím a plísním, kdy postižené místo potřely rozmačkaným stroužkem, dobře ovázaly a nechaly účinkovat přes noc. Česnek se však dodnes používá jako hojné léčivo v nejedné české domácnosti.

Já sama v chladných měsících vařívám česnečku alespoň 2 x týdně, pitný režim pak doplňuji lipovým, šípkovým a bezovým čajem, kdy mohu říci, že chřipka či angína již po několik let nenavštívila náš dům.

Pokud česnek, tak jedině rozmačkaný

Česnek je jednoduše úžasný, zdá se však, že celé tajemství rozsáhlé škály zdravotních přínosů česneku se skrývá ve sloučenině zvané allicin. Jde však o to, že allicin v česneku vlastně není. Česnekové stroužky totiž obsahují aminokyselinu zvanou alliin, a až když se česnek rozdrtí či jinak naruší, alliin reaguje s enzymem zvaným allináza, který se v česneku přirozeně vyskytuje.

Příroda to zařídila tak, že alliin a enzym allináza se vyskytují v různých částech rostliny a mají spolu reagovat pouze tehdy, když je třeba rostlinu chránit před útokem nebo když je poškozena. Účinek enzymu allinázy na aminokyselinu alliin dává vzniknout allicinu, což je nejspíš nejdůležitější látka česneku.

  Proč o tom všem píši takto dopodrobna? Kdybyste totiž spolkli celý stroužek česneku, což byste nejspíš ani nechtěli, moc byste tělu nepomohli. Stroužek je skutečně třeba nasekat, rozmačkat, čím jemněji, tím také lépe. Taktéž je dobré vědět, že allicin začíná po vzniku rychle degradovat, takže, snažme se jej sníst brzy po rozmačkání.

Vaříme-li tedy pokrm, dejme tomu kroupovou polévku, česnek do ní rozmačkejme zhruba pět minut před ukončením varu.

Allicin není pouze výsadou klasického česneku, který se rozpadá na stroužky. Nacházíme jej v celé čeledi cibulovitých. Dalším z výborných zdrojů bude také cibule či medvědí česnek, léčivá bylinka, která se rozrůstá koncem března, vyznačující se výbornými regeneračními či detoxikačními účinky. Více o něm si můžete přečíst například zde.

Účinky česneku na naše zdraví

Česnek napomáhá snížit hladinu LDL cholesterolu, kdy tento fakt uznává také běžná, konvenční medicína.

V metaanalýze zveřejněné v časopise Journal of the Royal College of Physicians doplňky s česnekem snižovaly celkové hladiny cholesterolu v séru o 12 % po pouhých 4 týdnech léčby. A nejen to, o 4 až 15 % též snižovaly LDL cholesterol, aniž by snižovaly HDL cholesterol.

Česnek v některých studiích HDL cholesterol dokonce zvyšoval, a to až o 22 %. Chcete víc? Česnek rovněž vykazuje výborný vliv na snížení hladiny triglyceridů, až o 17 %.

Česnek, právě díky allicinu, dokáže předcházet vzniku krevních sraženin. Česnek je velmi často také vkládán do souvislostí s protirakovinnými vlastnostmi. Česnek může pomoci i v boji s obyčejným nachlazením.

V jedné studii, publikované v časopise Advances in natural therapy, byl skupině sedmdesáti pacientů po dobu dvanácti týdnů podáván kvalitní standardizovaný česnekový doplněk, zatímco jiná, stejně početná skupina, dostávala placebo. V česnekové skupině se po dobu trvání testu vyskytlo 24 nachlazení, oproti šedesáti čtyřem nachlazení ve skupině s placebem.

Průměrné trvání symptomů navíc bylo u česnekové skupiny výrazně nižší. Celá řada studií prokázala, že česnek vykazuje antimikrobiální aktivitu vůči bakteriím, houbám i parazitům.

Česnek má pozitivní účinek také na krevní tlak. Jeho účinek sice není ohromný, lze jej však označit za významný. Bylo provedeno několik studií, které došly k závěru, že česnek dokáže mírně snížit tlak o 2 až 7 % po čtyřech týdnech léčby.

Ve snaze zhubnout je česnek vaším spojencem

V knize 150 nejzdravějších potravin od Jonnyho Bowdena se můžeme dočíst, že dle poledních výzkumů by měl být česnek účinný také během hubnutí. Testy byly sice zatím prováděny na krysách, nicméně, výsledky jsou více než zajímavé.

V rámci tohoto výzkumu byly krysy krmeny stravou s vysokým množstvím fruktózy, která měla vést k tloušťce, hypertenzi. Což také vedla. Krysy byly tlusté, měly hypertenzi a navíc i vysoké triglyceridy. Pak byl jedné skupině podáván allicin, zatímco nevhodná strava pokračovala.

Skupině s allicinem se snížil krevní tlak, inzulín i triglyceridy. A co je ještě zajímavější, i když tato zvířata konzumovala stejné množství potravy, jejich hmotnost se přestala zvyšovat.

Ještě působivější je, že ve třetí skupině, která dostávala allicin od samého začátku, se hmotnost zvýšila jen minimálně, a to i přesto, že dostávala tutéž, nevhodnou stravu. Tady vás však nenabádám, abyste ve stravě zvýšili česnek a navštěvovali hojně například McDonald´s.

Jak uplatnit česnek v kuchyni

Česnek se vyznačuje jedinečnou chutí. Můžeme jej přidat do polévek, omáček, dipů, salátů, pomazánek, výtečně doprovází taktéž i luštěniny, například cizrnový hummus, zeleninové směsi.

Česnek se výborně snoubí taktéž i s bylinkami, jako je rozmarýn, dobromysl, tymián.

V Chorvatsku jsem se setkala s tím, že nadrobno pokrájený česnek promísili s čerstvou pažitkou, solí, olivovým olejem a jako zajímavý dip pak servírovali ke grilované rybě.

Chceme-li česnek v jídelníčku navýšit, můžeme jej přidat do jakéhokoli slaného pokrmu, jako jsou zeleninové směsi s rýží, pohankou, quinoou. Výborný je rovněž do placek, ať už z brambor či cukety. Výtečně doprovází také salát z červené řepy, ale i mrkev s celerem a bílým jogurtem. Stroužek můžeme přidat rovněž i do polévek, luštěninových směsí, salátů.

S česnekem však šetřeme směrem k večeři, na noc může být těžší, stejně tak po ránu, nalačno. Česneku se vyhýbejme, máme-li velmi nízký krevní tlak, podrážděný žaludek, střevo. Rovněž se tvrdí, že česnek ovlivňuje chuť mateřského mléka, nicméně, můj syn je i přes zvýšenou konzumaci česneku, s mateřským mlékem nadmíru spokojen. Za sebe tedy potvrdit nemohu.

Olivová tapenáda

Česnek je třeba rozmačkat

Olivovou tapenádou nadchnete jistě mnohé hosty, jedná se o velmi dobrou pomazánku, případně dip, který lze podávat k pečeným bramborám či kvalitnímu kváskovému pečivu. Její příprava je opět velmi jednoduchá. Zahrnuje bylinky, jako je bazalka či rozmarýn, proto ji ráda chystávám v létě.

  • 500 g zelených oliv bez pecek
  • 1 velký stroužek česneku
  • 2 hrsti lístků bazalky
  • 2,5 dl panenského olivového oleje
  • mletý pepř
  • sůl

Do mixéru vložíme vypeckované olivy, česnek, bazalku (může být například i rozmarýn), olej, pepř a sůl. Mixujeme, pomazánka je hutná, velmi dobře se maže na kousky pečiva a je opravdu výtečná.

Celková nabídka zdravých kuchařek.

Český česnek je štiplavý, protože si ho tak Češi vyšlechtili. Je to koření

9 fotografií

Česnek je pravděpodobně jedna z nejstarších bylin pěstovaných nejen pro své kulinářské, ale i pro své léčebné vlastnosti, téměř po celém světě. Traduje se, že česnek se objevil v Kirgizské poušti na Sibiři asi před sedmi tisíci roky. Poté byl dovezen do starověkého Egypta, aby jím nasytili otroky, kteří stavěli pyramidy. Měl je udržet v dobré kondici.

Česnek v antice

Ve starověkém Řecku česnek konzumovali ve velkém množství kvůli zlepšení cirkulace krve a nabytí síly. V tradiční čínské medicíně se česnek používal jako hlavní součást léčby při všech běžných onemocněních. Perští lékaři považovali česnek za účinný protijed na hadí uštknutí, vzteklinu a kousnutí štíra.

Česnekové zdraví

Už dávno lidé přišli na to, že česnek má široké spektrum antimikrobiálních látek. Většina příznivých účinků česneku pochází z více než stovky jeho složek obsahujících síru. Když cibulku česneku rozmačkáme nebo rozžvýkáme, změní se alliin (jedna z těchto složek) na allicin, chemickou látku odpovědnou za česnekový zápach i jeho léčivé účinky.

Vitamínová bomba

Navíc je česnek bohatým zdrojem vitamínů A, B a C. Obsahuje stopové prvky – selen, jod, mangan, měď, bór, molybden, kobalt a zinek. Snižuje hladinu cholesterolu, redukuje krevní srážlivost, zvyšuje imunitu, mírně snižuje krevní tlak tím, že rozšiřuje cévy a pomáhá tak zlepšovat krevní oběh.

Páchnoucí cibulka

To všechno určitě dobře věděli naši předkové, kteří česnek v kuchyni často používali. A také dobře věděli, že česnek působí na náš čich. Údajně proto ho už staří Řekové nazývali „páchnoucí růže“.

Typickou vůni česneku způsobuje právě allicin. Chceme-li zabránit česnekovým výparům, pak bychom měli vyzkoušet metody našich babiček.

Po požití česneku vypít tři sklenice mléka nebo žvýkat snítku čerstvé petržele či máty.

Česnek už ve staročeské kuchyni

Nejstarším ochucovadlem ve staročeské kuchyni byla sůl, ale v mnoha receptech bychom našli byliny, které vynikaly vůní a chutí – bedrník, čemeřice, petržel, šafrán, šalvěj. Ke zlepšení a zvýraznění chuti se využívala i cibule a česnek. A řada receptů se dochovala dodnes.

Česnečka našich babiček

Věděli jste například to, že česnečka má své kořeny má ve staročeské kuchyni. Předpisů na oukrop z česneku a brambor naše babičky a prababičky znaly dokonce několik. Ve čtyřicátých letech dvacátého století se do česnečky přidávaly brambory neboli zemčata, majoránka a husí nebo vepřové sádlo.

Receptů s česnekem najdeme mnoho, ale abychom si opravdu pochutnali, musíme vědět jaký česnek koupit a hlavně jak ho uchovávat.

Český česnek

Ideální je mít a znát svého dodavatele. Stojí za to porozhlédnout se kolem sebe a vyhledat si pěstitele, který se česnekem zabývá a má už své zkušenosti.

Každopádně bychom měli vycházet z toho, co věděli už naši předkové. Do naší české kuchyně se hodí česnek český, který má svá specifika, co se složení týká.

A francouzská kuchyně zase vyžaduje francouzský, španělská španělský… Je tedy potřeba vědět co budeme vařit.

Jak skladovat česnek?

Pokud už seženeme kvalitní český česnek, byli bychom rádi, aby nám dlouho vydržel.Někteří odborníci tvrdí, že zapletený do copu vydrží zavěšený přímo v kuchyni do další sezony, jen si průběžně odřezáváme podle potřeby jednotlivé cibule.

Jan Kozák, který se šlechtění česneku věnuje už přes dvacet let, tvrdí, že ideální je teplota 18 až 20 °C, při které česnek neraší.

Česnekoví paraziti

Největším nepřítelem uchovávání česneku je vlnovník česnekový, parazit, který způsobuje takzvané vyšeptávání česneku. Vlnovník zapříčiní, že jednotlivé stroužky se postupně zcvrknou tak, že z palice zbydou v podstatě jen obaly.

Pomohlo by skladovat česnek při teplotě kolem nuly, což ale nejde v lednici, kde je vlhko. Proto někdo jednotlivé stroužky vyloupe a uloží v zavíčkované sklenici do mrazničky.

Kdysi se říkalo, že česnek zavěšený v domácnosti odhání všechno zlo, dokonce i zahání zloděje a závistivce. Nevěříte? Vyzkoušejte to!

autor: Zdeňka Kabourková

Česnekem ke zdravému srdci

Pozitivní účinky česneku na lidský organismus nejsou žádnou novinkou. Do svazků „domácího lékaře“ patří stejně neoddělitelně jako třeba cibule nebo med. Které z babských rad jsou jen pověry a které potvrdí i současná věda?

Jak to vidí vědci 

Srdce a cévy může postihnout řada nemocí a česnek pomůže v prevenci proti nim hned v několika směrech. 

  • Způsobuje pokles hladiny celkového cholesterolu o 10–15 %, v případě „špatného” LDL cholesterolu dochází po jeho konzumaci ke snížení hladiny o 10–20 %, a to zejména u lidí, kteří mají jeho hodnoty dlouhodobě vysoké.
  • Zabraňuje shlukování červených krvinek, které je varovným signálem mozkové či srdeční příhody, jak u zdravých jedinců, tak u pacientů s onemocněním srdce a cév.
  • Krátkodobý pozitivní vliv na onemocnění srdce a cév má i skrze své antioxidační účinky.
  • Může napomáhat i při snižování vysokého krevního tlaku, ale v tomto tvrzení se jednotlivé studie značně liší.

Ačkoliv jsou výsledky výzkumů někdy nejednoznačné, nebo si dokonce protiřečí, na česnek bychom ve stravě zapomínat rozhodně neměli. Rozdílnost tvrzení o jeho účinnosti je totiž dána odlišností v dávkování, formou přijímaného česneku (čerstvého, práškového, naloženého v oleji nebo v jiné podobě) a samozřejmě složením účastníků studií.

Natřete to česneku

Když si přidáme do jídla česnek, rozhodně to ani s balíčkem žvýkaček neutajíme. Za jeho charakteristickou chuť a aroma může látka alicin. Právě tato látka však propůjčuje česneku kromě vůně i zdravotní benefity.

Pro uvolnění alicinu je důležité nejdříve česnek pořádně mechanicky zpracovat. To znamená ho rozdrtit, nakrájet, nasekat nebo prolisovat.

Pokud tohle uděláme, můžeme ho potom i tepelně zpracovat, protože potřebné látky se z něj už uvolnily.  

Všeho moc škodí

S konzumací česneku je však lepší to nepřehánět. Ačkoli je prospěšný nejen srdci, jeho vysoké dávky mohou být tělu škodlivé. Člověk s váhou 65 kg by neměl překročit dávku 17 gramů česneku denně (při váze 90 kg pak maximálně 22,7 gramu denně). Naopak minimální účinná dávka se pohybuje okolo 2 až 3 stroužků za den.

Pokud chcete dát česneku šanci, ale vadí vám jeho zápach, na trhu jsou dostupné různé doplňky stravy s jeho obsahem. Není ale nad čerstvou potravinu. Po tepelném opracování navíc česnek svou nepříjemnost v podobě výrazného aroma obrací v žádanou vlastnost, výtečnou chuť, která je nedílnou součástí řady gurmánských požitků.

  • (eha)
  • Zdroj:
  • https://examine.com/supplements/garlic/

https://academic.oup.com/jn/article/136/3/736S/4664300#

http://prkynko.cuketka.cz/suroviny/cesnek/

Geniální všelék: Česnek! Jaké největší chyby, které ničí jeho účinky, v kuchyni děláme?

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Jednou z nejhodnotnějších tuzemských superpotravin je bezesporu česnek. Posiluje imunitu, je považován za přírodní antibiotikum, chrání srdce i cévy, zahání cukrovku i rakovinu. Jenže stačí málo a jeho sílu můžete totálně zničit.

Alespoň jeden stroužek česneku byste si prý měli dopřát každý den a nebudete potřebovat doktory ani pilulky.

„Česnek je známý jako přírodní univerzální lék, obsahuje přibližně 400 různých látek – k vitaminům A, C, E se přidává i hořčík nebo draslík a také sirné silice s antiseptickými účinky.

I proto se mu občas přezdívá přírodní antibiotikum,“ vysvětluje Blanka Procházková, nutriční odbornice společnosti Racio.

Účinky česneku jsou široké a mimořádné, ovšem jedině v případě, že si ho dopřejete syrový a ideálně jen jemně podrcený. Podívejte se na nejčastější chyby, kterých se možná při úpravě či skladování nevědomky dopouštíte, a připravujete se tak zbytečně o přínosné zdravotní účinky.

Zřejmě pro vás nebude novou informací, že tepelnou úpravou se v ovoci i zelenině ztrácejí některé hodnotné živiny. „Platí to i v případě česneku. Pokud chceme česnek používat, je lépe konzumovat ho čerstvý, nejlépe rozdrcený, protože tak účinné látky reagují nejlépe,“ radí Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Foto: HandmadePictures, Shutterstock.com

Česnek pro zdraví jezte pokud možno syrový

Česnek nikdy nestrouhejte ani nekrájejte starým kovovým nožem. Při kontaktu s železem se totiž podporuje oxidace některých vitaminů, zejména „céčka“, blahodárného pro imunitu a proti buněčnému stárnutí.

Když už česnek potřebujete pokrájet najemno, použijte nerezový, keramický nebo antiadhezní nůž, mnohem lepší je však stroužky rozdrtit.

Především ale nakrájený nebo podrcený česnek vždy co nejrychleji zpracujte, protože na vzduchu oxiduje a dochází v něm k přeměně některých hodnotných látek.

„Česnek by se měl vždy restovat pouze krátkou dobu, aby nezhnědl a nezhořkl,“ radí Věra Burešová. Uškodí to totiž nejen chuti, ale i zažívání.

„Při vysokých teplotách, nebo jakmile potravina zhnědne a připálí se, dochází ke vzniku akrylamidu, látky, která nejen škodí trávicímu ústrojí, ale je i karcinogenní, a dokonce ovlivňuje nervový systém.

Právě jejím snížením, a tím omezením zdravotních rizik, se zabývá i Evropská unie,“ dodává odbornice. Pro ženy je ještě rizikovější, neboť dokáže způsobit vývojové vady plodu či poškodit genetickou informaci.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Vaření s česnekem je radost, jen dávejte pozor na přepálení

Jestli jste o akrylamidu dosud neslyšeli, tak vězte, že je třeba začít ho brát skutečně vážně.

Vzniká přirozenou cestou, a to při pečení, smažení či pražení potravin, které obsahují škrob a určité aminokyseliny.

Provází ho typické zhnědnutí a charakteristický je například na dokřupava upečeném pečivu a sušenkách, zlatavých okrajích bramborových lupínků nebo u přepražených kávových zrn.

Česnek je nejlepší uchovávat v chladu, suchu a na temném místě. Klidně i v chladničce, ale v tom případě ho uložte do sáčku nebo krabičky, aby nebyl ohrožen vlhkostí. Další tipy k uskladnění si přečtěte v tomto článku.

Co s česnekem, který už začal klíčit? „Vyhazovat ho nutně nemusíte, ale počítejte s tím, že česnek s klíčkem je hůř stravitelný,“ varuje Věra Burešová. Klíček a tvrdší srdíčko ovšem můžete vyjmout – to by mělo problém se stravitelností zlepšit.

Těžká stravitelnost je vedle typického zápachu častou příčinou, proč někdo česnek odmítá. Benefity však nad nevýhodami převyšují, zkuste tedy jeho negativní účinky potlačit.

„Česnek čistí střeva a ničí v nich špatné bakterie, takže dlouhodobě trávení zkvalitňuje,“ vysvětluje Věra Burešová a dodává: „Skutečně těžký může být pro lidi, kteří mají problém například se žlučníkem, neboť česnek zvyšuje produkci žluči v těle.“

Pozor také na kombinace s potravinami, které jsou těžké na trávení nebo nadýmají. Mezi ně patří houby, květák, brokolice, kapusta, zelí nebo většina luštěnin, ke kterým se česnek chuťově často velmi hodí. „Můžete je klidně kombinovat, pokud k nim ovšem použijete bylinky a koření, které působí proti nadýmání – například kurkumu, majoránku, kmín, fenykl či saturejku,“ radí odbornice.


Máte rádi česnek, nebo vás jeho aroma dráždí?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector