K doplnění vitamínu C se citrusy moc nehodí

Asi by bylo zbytečné ptát se, jestli znáte Vincentku. S touhle minerálkou se setkala během života většina z nás. Ale pro ty, kteří Vincentku neznají – je to léčivý pramen zdraví z hlubin třetihorního moře. První písemná zmínka o Vintcentce je z roku 1669 kdy J.F.

Hertod ve svém latinském spisu rozebírá léčebné účinky Luhačovické slané vody.

V roce 1777 vídeňský profesor chemie Heinrich Johann von Crantz provedl první podrobnou chemickou analýzu vody a zjistil, že luhačovická minerální voda je  3x více mineralizovaná než v té době v Rakousku nejuznávanější voda Selterská.

Jméno Vincentka pochází od hraběte Vincence Serenyiho (1752–1810), který se stal nástupcem a správcem luhačovického panství a významným způsobem ovlivnil využívání luhačovických minerálních vod a rozvoj lázeňství.

 Vincentku koupíte nejčastěji v lékárně.  Koupíte ji ve skleněných lahvích, do kterých se plní už 200 let od roku 1820. Sklo na lahve Vincentky je vylehčené, nezatěžuje životní prostředí, sklo také uchovává vlastnosti téhle léčivé minerální vody nezměněné. Vincentka a sklo prostě patří k sobě.

K doplnění vitamínu C se citrusy moc nehodí

Historie téhle minerální luhačovické léčivé vody je hodně dlouhá.  I mne provází od dětství. Musím tedy přiznat, že jako dítě jsem ji z hloubi duše nesnášela.

  Jako malé holce mi slaná chuť vadila, ale musela jsem ji pít, protože jsem trpěla hodně na nemoci horních cest dýchacích, a naše dětská lékařka byla pokroková a západní medicínu doplňovala i přírodními léčivy.

Musím tedy s odstupem času přiznat, že ač jsem ji nepila ráda, minerálka opravdu pomáhala, a mě se při jejím pití vždycky ulevilo. Nemoc odezněla mnohem rychleji.

Druhé moje setkání s Vincentkou bylo ve věku dospívající dívky – při nachlazení (stačila i rýma) jsem často ztrácela hlas. Tehdy mi bylo doporučeno Vincentku kloktat, a ještě ji pít. Hlas se mi vracel mnohem rychleji a bolest v krku ustupovala taky hodně rychle.

Na Vincentku jsem si vzpomněla, když mne letos trápilo celou zimu nachlazení, kterého jsem se nemohla zbavit. Vracelo se mi stále znova. Ucpaný nos, bolest v krku, kašel a s tím i špatná nálada. Týden se nachlazení vydržet dá, ale po měsíci už jsem toho měla opravdu dost. Začala jsem tedy hledat, jak se nachlazení zbavit, a narazila na stránky Vincentka.cz.

Doposud jsem se domnívala, že Vincentku je nutné pouze pít. Proto mne dost překvapilo, jak se sortiment výrobků s touhle léčivou vodou rozšířil. Jsem velmi mile překvapena.

Po jejich vyzkoušení vám je chci taky představit, protože Vincentka mne letos doslova vytrhla ze spárů viróz, kašle a rýmy.

Moje děti po mě zdědily náchylnost k nemocem, proto jako malé jezdily do ozdravovny. Vzpomněla jsem si, jak po příjezdu domů byly navyklé vyplachovat si nos Vincentkou. Koupili jsme Vincentku a stříkačku, a děti si u umyvadla vyplachovaly nos a dutiny.

Vybavil se mi rozhovor se starým panem doktorem, který mi při odjezdu dětí domů říkal, ať si děti ještě nějaký čas nos vyplachují, že je to velmi prospěšné.

Kdyby si prý lidé vyplachovali pravidelně nos, byla by polovina nemocných, protože Vincentka by spoustu bakterií vypláchla ven a vydezinfikovala.

Dnes už není nutné vyplachovat si nos stříkačkou – lze si koupit přímo set k vyplachování nosu. Plastovou nádobku, kterou naplníte roztokem, a nos si vypláchnete.

K doplnění vitamínu C se citrusy moc nehodíK doplnění vitamínu C se citrusy moc nehodí

 Bez mučení přiznávám, že první vypláchnutí nebylo vůbec příjemné. Ono to chce získat trochu zkušenost a vědět, jak nádobku nasměrovat, jak zaklonit hlavu a podobně. Takže poprvé jsem kuckala a plivala a….nadávala. Podruhé už to bylo lepší,  teď si nos už vyplachuji bez potíží. Zvykla jsem si i na ten pocit vyplachování, který mi zpočátku nebyl moc příjemný.

Od doby, kdy si vyplachuji nos nemám potíže s otokem sliznic, který znají lidé z paneláku. Vysušený vzduch v paneláku se nedýchá moc dobře –  vysušuje nám sliznice – máme pak pocit ucpaného nosu. Tohle teď už vůbec nemám. Nosem se mi dýchá lépe a mnohem volněji. Roztok je vhodný i pro těhotné a kojící ženy a pro děti od 3 let.

 Prima je i vyplachování nosu pro alergiky.

Informace o roztoku a sadě na vyplachování najdete po kliknutí zde: Vincentka Nasalis

Když nemám čas, nebo možnost si nos vypláchnout, používám nosní sprej.

K doplnění vitamínu C se citrusy moc nehodí

 Nosní sprej Vincentka je vyráběn ve dvou variantách – pro dospělé a pro děti.

Pokud máte ucpaný nos, nebo máte pocit, že se vám nosem nedýchá úplně dobře, určitě vyzkoušejte pro vás, i pro děti Nosní sprej Vincentka. Působí i jako ochrana sliznic a prevence chorob.

Informace o spreji najdete po kliknutí zde: Vincentka nosní sprej Standart a Vincentka nosní sprej Junior 0+

Další super produkt jsou Vincentka pastilky.

K doplnění vitamínu C se citrusy moc nehodí

Vyráběny jsou ve dvou příchutích – ovocné a bylinné. Bylinné mi vyhovují a chutnají víc.  Zkoušela jsem a cucala, a najednou jsem zjistila, že už nemám pastilky na vyfocení do článku, než si koupím nové, máte na fotce jen ty ovocné. Bylinné jsou vycucané, a můj krk je spokojený.

Tyhle pastilky jsou vhodné nejen když vás už bolí v krku, ale i jako pomoc při zvýšené činnosti hlasivek – tedy pro ty, co často mluví (učitelé, lektoři, manažeři, a podobně), anebo třeba i když na koncertě nebo u táboráku hodně zpíváte. Na chrapot zabírají dobře, uleví se celkem rychle.

Jak už jsem zmiňovala – já často ztrácím hlas, a tyhle pastilky jsou na hlasové problémy moc fajn.

Pastilky si prohlédněte po kliknutí zde: Vincentka pastilky

Pokud už vás nachlazení přeci jen skolí, a máte kašel, zkuste sirup Vincentka s přidanou mateřídouškou a jitrocelem. Kombinace téhle léčivé minerální vody a bylinek, které mají příznivý účinek na dýchací cesty je moc fajn.

K doplnění vitamínu C se citrusy moc nehodí

Pokud nechcete užívat chemické kapky a chcete vyzkoušet léčbu přírodní, určitě sáhněte po tomto sirupu. Léčí a dobře chutná – to je důležité třeba u dětí, protože těm hořké kapky na kašel je občas těžko podat. Pozor, sirup je ale vhodný až pro děti od 3 let.

O sirupu si přečtěte více po kliknutí zde: sirup Vincentka s mateřídouškou a jitrocelem

Velmi mne překvapila zubní pasta Vincentka

Kromě toho, že odstraní i zubní plak, zvyšuje tahle pasta odolnost proti zubnímu kazu. Pasta obsahuje i dezinfekční přísady, vaše ústa budou tedy opravdu čistá a dech svěží.

Pocit po vyčištění touhle pastou je v puse příjemný, a když si přejedu jazykem po zubech, necítím plak a to je fajn. Jsem docela zvědavá, jestli za tuhle zubní pastu budu pochválena i zubařem, jestli zaznamená nějakou změnu.

I kdyby ne, pasta mi vyhovuje a budu ji používat dál pro pocit naprosté svěžesti a čistoty v puse.

K doplnění vitamínu C se citrusy moc nehodí

Pastu si prohlédněte zde: Vincentka zubní pasta

Jako třešničku na dortu si tentokrát nechávám hydratační krém Vincentka.

Krém jsem zatím vůbec neznala, držela jsem ho v ruce poprvé.

Mám kůži hodně citlivou. Na některých místech (hlavně na obličeji) mám kůži hodně suchou, se sklonem k šupinatění, nebo popraskání, to pak dost bolí.

 Pokud si kůži namažu nevhodným krémem, svědí, pálí, a hlavně zčervená –  vypadám jako kropenaté vajíčko. Proto všechny krémy zkouším hodně opatrně, málokterý mi vyhovuje.

Nejdřív jsem se namazala raději pod bradou (tam je to kdyžtak nejméně vidět, nebo se skvrny nechají schovat pod šátek). Žádné podráždění, jen kůže bez pocitu pnutí – už to samotné je fajn.

Pak jsem zkusila i nos a kořen nosu mezi očima – tam je suchost vždycky největší. Netuším, jestli na mé kůži zapůsobila síla minerálů z pramene Vincentky, nebo některé z přidaných látek, nebo všechno dohromady, ale mám krásně hladkou pokožku bez šupin, prasklin a nejsem rudá jako rak. Hurá!

Krém je doporučován i na dekolt a stehna a další místa, která je potřeba hydratovat, ať už kvůli celulitidě, nebo vráskám. Tam zatím účinek nemohu potvrdit (ale ani vyvrátit), protože mažu teprve asi 3 týdny. Na účinek na problémových partiích je asi potřeba delší doba mazání. Pocit po namazání je ale příjemný, a to je prima.

K doplnění vitamínu C se citrusy moc nehodí

Krém si prohlédněte po kliknutí zde: Hydratační krém Vincentka

Vincentka – léčivá minerální voda z přírodního zdroje je doporučovaná spoustou lékařů. I já jako naprostý laik jsem na vlastní kůži poznala její blahodárné účinky.

Budete mít zájem:  Czech Virus Na Klouby?

Vůbec jsem netušila, kolik výrobků s touhle minerální vodou můžeme mít – ať už do nosu, na kašel, proti bolení v krku, pastu na zuby nebo krém. Se všemi výrobky jsem moc spokojená a mám dobrý pocit, že dělám něco pro svoje zdraví.

Kromě dobrého pocitu jsem se zbavila věčně oteklých sliznic v nose, chrapotu a zbavila jsem se i vleklé virózy.

Škoda, že jsem Vincentku a výrobky z ní neobjevila o něco dříve, mohla jsem si ušetřit dost nepříjemných chvil s nemocí. Teď si jdu ještě koupit tu minerálku na pití. V dospělosti už mi její chuť nevadí, a budu pro svoje zdraví dělat to nejlepší, aniž bych musela do lázní. Zkuste to taky- s Vincentkou můžeme mít svoje „malé lázně“ i doma.

K doplnění vitamínu C se citrusy moc nehodí

Posílit imunitu není tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát

K doplnění vitamínu C se citrusy moc nehodí

Asi nikdo netouží být často nemocný. Jenže jak přežít sychravé počasí a všechny ty chřipkové epidemie bez úhony? Jedině tak, že budete posilovat svou imunitu. Díky tmu se vyhnete i pracovní neschopence a pověsti, že sedíte víc doma, než v práci.

1. Pozor na přemíru cukrů

Zdravý a vyvážený jídelníček je základ. Vysoký příjem cukru oslabuje imunitu, jelikož cukry konkurují vitamínu C.

Ale pamatujte také na to, že citrusy se moc k doplnění vitamínu C v zimním období nehodí – citrusy patří do skupiny ochlazujících potravin. Tudíž místo, aby vám citron pomohl léčit nachlazení, může situaci ještě i zhoršit.

Výtečné je bobulovité ovoce, kapusta, česnek, cibule, kyselé zelí, šípkový čaj nebo džem, rakytníkový sirup.

2. Pohyb

Imunita je spojená nejen se zdravým zažíváním, což ovlivníte jídelníčkem, ale také s nervových, pohybovým a kardiovaskulárním systémem. To znamená, že pokud budete líní, bude líný i váš imunitní systém. Hýbejte se pravidelně minimálně půl hodiny denně a začněte trávit více času na čerstvém vzduchu.

K doplnění vitamínu C se citrusy moc nehodí

3. Pitný režim

Jestliže vypijete jen velmi málo tekutin, pak nemůžete očekávat, že váš imunitní systém bude fungovat naplno. Nečekejte na žízeň, to už je totiž volání vašeho těla o pomoc.

Vypijte přibližně 2 litry vody za den. Buď si pitný režim hlídejte pomocí aplikace nebo vypijte sklenku vody hned ráno, pak před snídani, po snídani a následně vždy před a po hlavním jídle a dvě hodiny před spánkem.

To vychází za 8 sklenek za den.

4. Vyhněte se stresu

To se možná dobře radí, ale hůř provádí. Nicméně lidé, kteří zdravě jedí, sportují a dodržují spánkovou hygienu vám potvrdí, že jsou vůči stresu víc imunní, než lidé, kteří se zdravému životnímu stylu z různých důvodů brání.

Je mnohokrát vědou potvrzeno, že naše psychika ovlivňuje imunitu. Při dlouhodobém stresu se snižuje produkce cytokinů, což z nás činí snadnou oběť pro nemoc. Zkuste zpomalit, začít praktikovat meditace, dechová cvičení, jógu.

Cokoliv, co vám pomůže zmírnit stres.

5. Zdravý spánek

Spát jako Šípková Růženka je snem každého. Jestliže nedodržujete zdravé stravování, pravidelně necvičíte, kouříte, máte nedostatečný pitný režim, jste často a hodně ve stresu, pak není divu, že máte problémy ze spánkem.

Jedno souvisí s druhým. Nedostatek spánku vytváří stresové hormony – trochu jako začarovaný kruh.

Pokud chcete zažít zdravý spánek 7 až 9 hodin vkuse, budete muset začít dodržovat zásady zdravého životního stylu, což posílí i vaší imunitu.

K doplnění vitamínu C se citrusy moc nehodí

6. Otužování

Jestli vám něco pomůže posílit imunitu, pak je to mimo výše uvedených bodů také otužování. To by mělo být vaší prioritou. Otužování neposiluje pouze imunitu, ale i vašeho ducha.

Opustit zónu komfortu a pustit na sebe proud ledové vody, to už vyžaduje tvrdou náturu a sebedisciplínu. Víte, že sparťane už od malička takto utužovali své děti? Hned po narození je ponořili do ledové vody.

Neříkáme, abyste praktikovali totéž, ale o zdravotních bonusech otužování bylo již napsáno mnohé. Pro každého otužilce je rýma neznámý pojem.

7. Doplňky stravy

Jestliže nejste schopní doplnit potřebné minerály, vitamíny, probiotika a další důležité živiny stravou, pak sáhněte po doplňcích. Určitě to však neznamená, že máte polykat hrsti pilulek, sypat do sebe protein či kolagen po hrstech a pít jen šumivé nápoje s vitamíny. Doplňky stravy mohou mít různou podobu a hodit se mohou například v době po léčbě ATB, po operacích apod.

Případně je lze přidávat do jídel (smoothie, kaší) v podobě sušeného prášku z nějakého ovoce, mořských nebo sladkovodních řas. Některé doplňky mohou mít i příchuť a doladí chuť vašeho jídla. Doplňky stravy můžete i různě střídat nebo je užívat v době, kdy cítíte potřebu posílit imunitu. Vybrat si můžete i víc přírodní cestu formou bylinek a vzácných rostlin.

Obrázky: pixabay

Céčko: přeceňovaný vitamin nebo podzimní nezbytnost? – iDNES.cz

Vitamin C není rozhodně žádnou novinkou. Už staří mořeplavci věděli o jeho významu. Ze svých cest se totiž často vraceli s kurdějemi, které způsobuje právě nedostatek céčka.

Dnes už se tato nemoc sice prakticky nevyskytuje, vitamin C je však stále důležitou látkou. Podporuje naši imunitu a je také důležitým antioxidantem. Svůj význam má také pro sportovce. Podílí se na hojení svalů i šlach a má regenerační účinky.

Kvůli svému všestranně pozitivnímu vlivu je pro tělo nepostradatelný.

Jaké množství je optimální?

Jaká by měla být denní dávka vitaminu C, se však odborníci stále nemohou shodnout. Někteří se přiklánějí ke standardnímu množství, které je podle Ministerstva zemědělství 80 mg denně pro dospělou osobu. Pro sportovce, kteří mají rychlejší metabolismus, nebo v období zátěže se mohou dávky zvýšit i na 200 mg. 

Své zastánce mají i takzvané megadávky, které se pohybují okolo 12 tisíc mg denně. „Tyto extrémní přísuny vitaminu se dají využít při onkologické léčbě, běžně pro něj však není důvod,“ říká sportovní lékař Jiří Neumann. 

Souhlasí s ním i doktor Jiří Landa, který dodává, že takto vysoké dávky vitaminu nemusejí být vždy zdraví prospěšné. „Megadávky céčka nedoporučuji bezdůvodně. Mohlo by dojít k přílišné zátěži ledvin,“ varuje.

Vitamin C je totiž rozpustný ve vodě. To znamená, že množství, které tělo nepotřebuje, vyloučí močí.

Sice tak ani jeho nadbytek nemůže způsobit předávkování, avšak z dlouhodobého hlediska je tu riziko tvorby ledvinových kamenů.

Céčkem proti chřipce a nachlazení

Céčko je známým bojovníkem proti chřipce a nachlazení. Obzvláště teď v chladnějších měsících jsme doslova zahlceni reklamami, podle kterých je balení tohoto vitamínu téměř životu nezbytný základ. Je však skutečně tak mocným všelékem, který zatočí s podzimními chorobami? 

Podle sportovního lékaře Jiřího Neumanna není možné očekávat zázraky. „Existují názory, že pokud máte chřipku, angínu nebo nachlazení, je dobré koupit vitamin C. Z mého pohledu to sice není zbytečné, ale nemoc to nezkrátí,“ říká.

Spíše než očekávat okamžité léčebné účinky v době nemoci je vhodné nasadit vitamin C jako prevenci. „Mnohé studie dokazují, že je potřeba zhruba čtyři až osm týdnů před zátěžovým obdobím zvýšit dávky vitamínu C. Pokud bych tak například na přelomu října a listopadu očekával chřipkovou epidemii, je vhodné zvýšit dávky céčka už na konci srpna,“ dodává Jiří Neumann.

Zkuste přírodní cestu

V ideálním případě by měl být pro naše tělo zásobárnou vitaminů rozmanitý jídelníček. „Výhodou přírodních zdrojů je ten, že kromě céčka obsahují i řadu dalších prospěšných látek,“ vyzdvihuje význam přirozených zdrojů Jiří Landa. 

K doplnění vitamínu C se citrusy moc nehodí

Šípky, obsahují ve 100 g okolo 200 mg vitaminu C.

Vitamin C najdeme v celé řadě druhů ovoce a zeleniny, jako jsou například citrusové plody, jablka, růžičková kapusta nebo paprika. „Dobrým zdrojem je také rakytník, černý bez nebo měsíček lékařský,“ doplňuje doktor Landa.

 Problém však může nastat při zpracování pokrmů. Vařením se totiž ztratí až přes 50 procent celkového obsahu vitaminu. Ideální je proto konzumovat potraviny syrové. Šetrnějším způsobem přípravy jídel je dušení v páře. V případě, že připravujete čaj, nechte vodu prvně lehce zchladnout, aby bylo co nejvíce vitaminu zachováno.

S potravinovými doplňky jen střídmě

že vitamin C se dá aplikovat i nitrožilně?To však neplatí u vrcholových sportovců. Užití jakékoliv látky nitrožilně je u nich totiž považováno za doping. A to i v případě, že se jedná o vitamin C, který není jinak zakázanou látkou.
Budete mít zájem:  Příznaky Hořkost V Ústech?

Většina z nás se však shodne, že daleko pohodlnější než příprava čajů nebo hlídání jídelníčku je dát si každé ráno pilulku, která obsahuje potřebnou denní dávku. Studie  navíc dokazují, že tělo vitamin C dokáže zpracovat stejně z přírodních i umělých zdrojů. 

Podle doktora Neumanna je důležité k syntetickým léčivům přistupovat především racionálně.  „V zátěžovém období, a pro mnohé je podzim jedním z nich, je vhodné užívat céčko v šumivých tabletách, které tělo lépe vstřebává než klasické tablety.

Avšak pořád platí, že přebytečný vitamin je z organismu vylučován močí.

V případech, kdy si lidé pořizují velké množství suplementů, by se tak mohlo stát, že budou mít, jak se říká, drahou moč,“ varuje před zbytečnými nákupy doplňků stravy doktor Neumann.

Pomalu vstřebatelné, nebo běžně vstřebatelné?

Na trhu existuje celá řada přípravků, které slibují, že vašemu organismu dodají nezbytnou dávku vitaminu C. Rozdíl bývá v jejich vstřebatelnosti. Výhodou pomalu vstřebatelných vitaminů je, že se uvolňují do organismu postupně a vydrží v něm tak delší dobu. Bývají však naproti běžně vstřebatelným zpravidla dražší. 

Doktor Landa i Neumann se shodují, že jde spíše o věc názoru. „Vstřebatelnost vitamínů je dána výrobní technikou. Běžné tablety se vstřebávají pomaleji než například šumivé tablety. Každému bude vyhovovat něco jiného, nicméně je velmi pravděpodobné, že účinky budou stejné,“ objasňuje doktor Neumann. 

„Skutečně záleží na každém z nás. Já osobně bych dal v každém případě přednost třem šálkům šípkového čaje před syntetickými léčivy,“ říká doktor Landa, který je zastáncem přírodních zdrojů vitaminu.

Céčko: ano, nebo ne?

Vitamin C má zajisté řadu prospěšných účinků, které ocení nejen sportovci. Svůj význam má především v zátěžovém období.

V tomto případě však platí staré pravidlo, že neléčená rýma trvá týden a léčená sedm dnů. Spíše než prostředek na urychlení léčby je tak vitamin C vhodnou prevencí.

Mějte ale na paměti, že jeho přebytku se tělo zbavuje. Velké množství suplementů by tak mohlo zbytečně prodražit naši moč.

K doplnění vitamínu C se citrusy moc nehodí

Vitamín C je jeden za základních vitamínů, po kterém saháme jako prvním, když se nás pokouší skolit kdejaká viróza. Kde všude ho najdeme a v jakém množství? Kdy je potřeba ho užívat a kdy ne? Můžeme se jím také předávkovat?

Galerie: Vitamín C v jednotlivých potravinách

Už na základní škole se učí, že vitamín C je důležitým lékem na kurděje a nedá se jím nikdy předávkovat, protože na rozdíl od vitamínů rozpustných v tucích se jeho přebytky vylučují močí. Jedná se tedy o vitamín rozpustný ve vodě a patří mezi základní vitamíny, které najdete snad v každém doplňku stravy či bonbónu.

Nemusíte si zrovna pokaždé kupovat aromatizovaný hroznový cukr s přidaným vitamínem C nebo šumivý celaskon. Tím tu nejlepší službu vašemu organismu neprokážete.

Ono se ne nadarmo říká, že nejlepší je dodávat tělu vitamíny v přírodní podobě. Představme si tedy ovoce, zeleninu a kdoví co ještě, co obsahuje tolik vitamínu C, kolik se vašemu organismu hodí.

Záleží totiž také na tom, jakým způsobem jej dokáže vaše tělo využít.

Nekupujte si mega dávky vitamínu C, zbytečně vyhazujete peníze, které stejně skončí v záchodové míse.

Jak se projevuje nedostatek vitamínu C

Býváte často unavení, podléháte snadno virózám, krvácí vám dásně nebo vás bolí klouby? Pokud ano, možná trpíte nedostatkem vitamínu C. Mohou se vám také ve zvýšené míře kazit zuby, řídnout vlasy, lámat kosti a zřejmě pociťujete velký úbytek vitality.

Obvykle se objevuje také chudokrevnost, neboť vitamín C je potřebný i ke správnému vstřebávání železa. Je také nutný pro přeměnu aminokyselin, vznik bílých krvinek a tvorbu kolagenu, zajišťuje pevnost cév, zubů, kostí a chrupavek a celkově podporuje růst.

Kolik céčka je potřeba

Čekáte rodinu, aktivně sportujete, máte cukrovku, kouříte, trpíte kardiovaskulárním onemocněním, jste po operaci nebo v rekonvalescenci? Tak to počítejte s tím, že spotřeba vitamínu C se u vás rapidně zvýší. 

Obvyklá denní dávka činí kolem 100 mg, většinou se uvádí 60 mg, vyhláška stanoví 80 mg. V akutních stavech, například při počínající viróze, silné únavě a nachlazení jsou větší dávky vitamínu C, například 500–1000 mg, prospěšné, v ostatních případech jsou však zbytečné a veškeré přebytky se vyloučí močí.

Vysoké dávky vitamínu C se také doporučují při nádorových onemocněních, zpravidla i několik tisícovek miligramů denně, které dokáží zpomalit růst nádorových buněk. Vitamín C je vhodné užívat i preventivně.

K tématu: Vitamín C rovnou do žíly: v krvi vydrží až osm hodin

Víte, že hněvem a pláčem se spotřebovává poměrně velké množství vitamínu C? Při silném výbuchu emocí můžete spálit až 3000 mg vitamínu.

Kde najdeme vitamín C

Syntetický vitamín C neboli kyselinu L-askorbovou najdeme pod označením E 300. Jedná se o látku rozpustnou ve vodě, která je však velice nestálá při vyšších teplotách a snadno oxiduje na vzduchu a světle.

Používá se jako antioxidant a konzervant. Nežádoucí účinky nejsou známy, všeobecně se ví, že přebytky vitamínu C se vyloučí močí.

Při dlouhodobém a nadměrném užívání však může dojít k zatěžování ledvin a vzniku kamínků, také k podráždění žaludku a trávicího traktu.

Chcete-li vitamín C správně využít, je vhodné ho konzumovat přímo ve formě ovoce a zeleniny. Synteticky se vyrábí z hroznového cukru. Vařením se bohužel snadno zničí, a to až 60 % vitamínu, který je citlivý na teplotu vyšší než 60 °C. Chcete-li zpracovat či uchovat ovoce tak, abyste v něm udrželi co největší množství vitamínu C, neměli byste ho zavařit, ale raději zmrazit.

Vitamín C je zkrátka v přírodní podobě nejbezpečnější a nejzdravější. Na jeho využitelnosti se můžeme podílet sami na základě správné přípravy či konzumace daných pokrmů. Ideální je konzumace v syrovém stavu. Čím více budete zahřívat a vařit, tím větší ztráty vitamínu C budou. 

Hranolky jsou zdravé – alespoň z hlediska obsahu vitamínu C

Třeba takové brambory mají velké množství vitamínu C, který se zbytečně ztrácí tím, že se brambory loupou a dlouho vaří ve vodě, proto je ideální v případě brambor upřednostnit alespoň vaření ve slupce anebo využít vodu, ve které se vařily jako základ pro polévku. Vylévat ji je opravdu škoda.

Z pohledu příjmu vitamínu C je dokonce ideální konzumovat konkrétně zrovna brambory smažené. Zdá se to neuvěřitelné, protože smažené pokrmy nejsou příliš zdravé a zvyšuje se tím také jejich kalorická hodnota, ale pokud brambory osmažíte, například jako chipsy nebo hranolky, udrží si svůj obsah vitamínu C a mají také dosti draslíku.

Když brambory oloupete, nakrájíte na drobno a uvaříte ve vodě, vitamín C v nich téměř žádný nezůstane. Při vaření tedy dávejte pozor na to, abyste vařili brambory celé nebo jen minimálně přepůlené anebo pokud možno ve slupce. Oxidací se totiž také velké množství vitamínu C ztrácí, pokud tedy necháte brambor pokrájený na vzduchu, máte smůlu.

Nejvíce vitamínu C mají brambory, které jsou čerstvě vykopané ze země.

K tématu: Neloupat, nekrájet – připravíte se tak o to nejlepší z brambor

Céčko je tam, kde je kyselo a kde je železo

Vitamín C najdete všude tam, kde je krásně kyselo. Dalo by se říct, že je prakticky v každém kyselém ovoci, ale vyskytuje se také tam, kde byste to ani nečekali.

Například v již zmíněných bramborách, zelí či brokolici. Ne nadarmo ho najdeme v potravinách, které obsahují vyšší množství železa.

Spolu s vitamínem C pak dochází i ke správnému vstřebávání železa, které by bez céčka nebylo zrovna v nejlepší kondici.

Ono není tak podstatné, jak vysoký obsah vitamínu C jednotlivé plody mají, ale to, jak jej naše tělo dokáže vstřebat a využít. Obecně se ví, že šípky, rakytník a černý rybíz mají nejvíce vitamínu C, zato třeba citron není v tomto směru žádnou bombou – viz galerie.

Vynikajícím zdrojem vitamínu C je také listová zelenina, například zelí, brokolice či růžičková kapusta. Obrovské množství vitamínu C má také kopřiva a prvosenka, dalším výborným tipem je paprika.

Většina z ovoce nebo zeleniny, které obsahují vyšší množství vitamínu C, obsahuje také železo a to umožňuje skvělou využitelnost pro lidský organismus. Při chudokrevnosti se proto doporučuje jak listová zelenina, například růžičková kapusta a brokolice, tak také šípky, černý rybíz nebo kopřiva.

Budete mít zájem:  Jak Se Projevuje Alergie Na Bilkovinu Kravskeho Mleka?

Místo citronů raději šípkový čaj

Citrusy příliš vhodné k doplňování vitamínového deficitu nejsou. Důvodem je, že obsahují enzym askorbinázu, který kyselinu askorbovou snadno rozkládá. Naopak paprika, černý rybíz, šípky a rakytník mají vysoký obsah vitamínu C a askorbinázu vůbec neobsahují.

Chcete-li tedy udělat něco pro své zdraví, dopřejte si šípkový čaj či džem, rakytníkový sirup nebo šťávu z černého rybízu ve větším množství a to nejen při počínajících podzimních virózách.

I paprika jako příloha, chutně připravená brokolice, zelí, špenát z kopřiv nebo polévka s růžičkovou kapustou může být pro vás tím pravým a chutným zdrojem vitamínu C.

A když si občas pochutnáte na bramborových hranolcích, také se nic nestane.

Jste po flámu, snědli jste něco hodně špatného a je vám příšerně zle? Hrozí vám otrava, pokousal vás neznámý hmyz nebo zvíře? 

Sáhněte po velmi vysoké dávce vitamínu C a ta vás rychle postaví na nohy. 

Při silné opilosti nebo otravě se doporučuje jednorázově požít 1000–2000 mg vitamínu C a zapít dostatečným množstvím vody. Čím horší stav, tím větší dávku „céčka“ vezměte, pozor ale, abyste nepřekročili dávku 5000 mg vitamínu C za den a určitě akci následujících několik dní neopakujte. Ono se nic nemá přehánět.

Čtěte dále: Teplé nápoje pro studené dny: jde to i bez alkoholu

Citrusy – nejen bohatý zdroj vitamínu C

Přichází podzim a s ním i první nachlazení a nemoci. Velké tepltoní výkyvy není radno podceňovat, a to jak oblečením, tak ani stravou. Tělo bude potřebovat více vitaminu C, který si neumí samo vyrobit, aby se dokázala přirozeně bránit. Citrusy jsou se svým vysokým obsahem vitaminu C ideální. Přečtěte si, jaké a jak konzumovat.

Citrus je běžné označení a zároveň rozsáhlý botanický rod rostlin z čeledi routovité (Rutaceae), které pochází z tropické a subtropické jihovýchodní Asie. Slovo citrus pochází ze starořeckého kedros nebo latinského cedrus, těmito slovy byly označovány rostliny s vonnými listy nebo dřevem“ – tolik se dočteme ve Wikipedii.

Nejen citrusy mají blahodárný účinek pro sportovce. Ovoce, díky vysokému obsahu vlákniny je obecně nezbytnou součástí jídelníčku.

Zázrak jménem voda s citronem

Kdo z nás by neznal citrón, pomeranč, mandarinku, grep nebo pomelo. Na podzim i na jaře, kdy je zvýšený výskyt chřipek, sahá každý z nás po teplém čaji s medem a spoustou citrónu. Mnozí z nás pijí každé ráno na zdraví svou sklenici vody s čerstvou citronovou šťávou.

  Nejúčinnější látkou citronu je totiž kyselina askorbová, o které je známo, že hraje důležitou roli v obraně proti infekcím a pomáhá i jako ochrana imunitního systému. Stimuluje v žaludeční sliznici tvorbu kyseliny solné a enzymu pepsin. Tím pomáhá v organismu k výraznému zlepšení zužitkování bílkovin, železa a vápníku.

A protože člověk sám vitamín C neprodukuje, jako např. zvířata, která si kyselinu askorbovou produkují sama z glukózy, je nutné ji dodávat organismu stále a ve velkém množství. Což není problém. Stačí do každé sklenice s vodou vytlačit půlku citronu, pokapat si citronem ovoce, saláty, zeleninu… O vitamínu C je známo, že přináší užitek již několik minut po zkonzumování.

Odvděčí se nám hypofýza i dřeň nadledvinek. Ty totiž mají v těle nejvyšší koncentraci vitamínu C. Kyselinu askorbovou používají k syntéze stresových a pohlavních hormonů. Pouze s pomocí vitamínu C dochází v těle k tvorbě betaendorfinu a noradrenalinu, hormonů euforie a štěstí.

Citron obsahuje také velké množství kyseliny citronové, 87 % vody, bioflavonoidy a pektiny, sacharidy, citráty, přírodní soli, bílkoviny, tuky, cukry, vápník, fosfor, draslík, železo, hořčík, zinek a další.

Před výkonem snězte dužninu citronu pro zvýšení výkonnosti

Vědci z Kalifornie doporučují bezprostředně před sportem – lhostejno jakým – sníst dužinu celého citronu.

Uvádí, že se přitom bílé krvinky (leukocyty) napumpují molekulami vitamínu C a sportovec tím bude odolnější a výkonnější.

Jiná americká studie doporučuje vymačkat 3 citrony, šťávu rozmíchat s 3 lžicemi medu a jedním douškem vypít, nejlépe bezprostředně před sportovní činností.

U citrusů více znamená doopravdy více

Dužina citrusových plodů je bohatá na bioflavonoidy. To jsou rostlinné ochranné látky, které až dvacetinásobně zvyšují účinnost právě vitamínu C.

Bez této ochrany by molekuly vitamínu C (jinak velmi choulostivé) v ovoci rychle zoxidovaly.

Takže nikdo z nás nepochybuje, že citronem se opravdu nic nepokazí a jeho denní konzumace ve větším množství nemusí být naprosto žádný problém.

Grep jako zdroj kyseliny listové

Grapefruity, které pro svou nahořklou chuť jíme méně často než pomeranče nebo mandarinky, jsou opravdu bohaté na vitamín C, B1, K a bioflavonoidy.

Obsahují  89 % vody, bílkoviny, tuky, cukry, hořčík, zinek, měď, mangan, vápník, železo, mimo jiné mnoho kyseliny listové, nezbytné pro růst buněk. Obsahují naringin, hořký glykosid, který podporuje chuť k jídlu, podporuje trávení a dále enzymy, které povzbuzují látkovou výměnu.

Grepy mají hodně šťávy, proto jsou vhodné k lisování. Mají ale samozřejmě mnohostranné použití – do ovocných salátů, dezertů, jako přílohy k masným a rybím pokrmům, šťáva z grepů se například dobře zamrazuje.

Podle informací z BBC odborníci z Lawsonova výzkumného ústavu upozorňují na nebezpečí, které při konzumaci grepů objevili. Chemické látky furanokumariny, které grepy obsahují, tlumí činnost enzymu, který brání rozkládání léků ve střevech a játrech. Což může způsobit jejich předávkování.

Užíváte-li léky na vysoký tlak, cholesterol nebo jakýkoliv jiný a grepy zařazujete pravidelně a často do svého jídelníčku, raději situaci zkonzultujte s lékařem, nevyslyší-li vás, s jakýmkoliv odborníkem chemikem. Obezřetnost je jistě na místě.

Pomeranč pomůže při rozkládání zásobních tuků

Pomeranče, jako další z citrusového ovoce, obsahují 86% vody, bílkoviny, tuky, cukry, vlákninu, vápník, mangan, fosfor, železo, měď, zinek, vápník… a opravdu hodně draslíku.

Draslík působí na odvodňování těla, pomáhá rozkládat zásobní tuky na jednodušší látky, které jsou pak významným zdrojem energie.

Pomeranče jsou skvělým zdrojem mnoha vitamínů skupiny B, samozřejmě C a v neposlední řadě i E.

Pomerančů známe mnoho druhů – maltézský, krvavý, s druhým vrostlým plodem bez jader, hořký sevillský… Ideálně využijeme pomeranče pro přípravu skvělého podmáslí – 4 kusy pomeranče a 2 kiwi oloupeme, odstraníme jadérka, nakrájíme na kostky, společně s podmáslím rozmixujeme. Skvělé, zdravé, osvěžující. Určitě vyzkoušejte!

Pomelo jako tradiční citrus pro Číňany

Pomelo, u nás ne pro všechny dost známé a používané, pochází z jihovýchodní Asie. Tento stálezelený strom s plody, které mohou dosáhnout váhy až 5ti kg, se do Evropy dováží z USA, Mexika, Číny.

V těchto zemích nesmí chybět při oslavách nového roku. Tradice praví, že kdo sní pomelo bude mít štěstí a bohatství. Listy a kůru Číňané vaří a přidávají do rituálních koupelí, z květů vyrábějí parfémy, ze semen a listů se lisuje olej, jímž se zapalují opiové dýmky.

V Evropě jej pěstují, ale jen v malé míře, pouze Španělé. Stejně jako předešlé citrusy, je i pomelo bohaté na vitamíny, minerály a stejně jako u grepu u něj vědci upozorňují na nebezpečí obsahu enzymu narušujícího odbourávání některých léků.

Jeho energetická hodnota je na 100 g od 25 do 50 kcal.

K pročištění střev a proti rakovině je ideální mandarinka

Mandarinka, nazývaná citroník sladký, je u nás nejoblíbenějším citrusovým ovocem. Složení má téměř stejné, jako ostatní citrusy, ale v menším množství. Má nádhernou osvěžující vůni hned při loupání, kůra lisovaná za studena se jako olej používá do aromalamp. Aroma je nádherně uklidňující.

Dužina i blanky oddělující plody jsou velmi bohaté na pektin, který jako skvělá vláknina pomáhá k čištění trávicího traktu.

Mandarinka obsahuje velké množství organických kyselin, obsahuje antioxidant nobiletin, který játrům pomáhá spalovat přebytečný tuk, hlavně slupky pak obsahují salvestrol, podle výzkumu toxický pro rakovinné nádory.

Citrusy ochlazují organismus

Citrusy jsou pro zdraví důležité, svým složením, obsahem vody, prospěšnosti zdravých látek. Podle čínské medicíny přináší citrusové ovoce organismu jinovou energii, organismus ochlazuje. Proto bychom jej měli konzumovat v létě, kdy potřebujeme ochladit. V zimě není pro organismus v našem pásmu vhodné.

Citrusové ovoce patří mezi ovoce tropické, jehož problémem je jeho nepřirozené dozrávání. Je otrháno před dozráním, aby vydrželo dlouhý transport, dozrává působením rostlinných hormonů, slupky jsou ošetřovány chemicky dosti agresivními postřiky. Myslete na to, když budete citrusy loupat nebo strouhat jejich kůru do koktejlů nebo bábovek.

Vhodné je slupku omýt nejlépe horkou a pak studenou vodou.

Přesto má tropické ovoce v dnešním jídelníčku nejen sportovce, nezastupitelnou roli.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector