Borůvky: superpotravina z našich zeměpisných šířek

21.10.2014 | Doplňte si lékárničku o trochu přirozené medicíny. Příroda je totiž tou nejlepší lékárnou, jen jsme na její dary tak trochu pozapomněli. Pomocníky pro prevenci i léčení zdravotních neduhů přitom máme na dosah ruky.

Jedním z nejstarších léků je od nepaměti cibule. Ve staré Mezopotámii věřili, že léčí prakticky vše. Dnes se její léčivé účinky přisuzují především silným antioxidačním účinkům, působí i proti zánětům, virům a dokonce i rakovině.

Jejím stejně povedeným bratříčkem je česnek, přírodní antibiotikum. Jeho konzumace snižuje riziko infarktu a má také preventivní účinky proti rakovině.

Potřebujete se uklidnit a dobře spát? Pomůže med, který má i silné antibiotické účinky.

Léky ze zahrady

Ořechy zase pomáhají snížit hladinu cholesterolu, regulují hladinu inzulinu a cukru v krvi. Zelí bylo ve starém Římě ctěno jako lék na rakovinu, neboť potlačuje růst polypů ve střevě. Říká se, že pouhé dvě polévkové lžíce vařeného zelí denně chrání před rakovinou žaludku.

Zelná šťáva navíc pomáhá léčit žaludeční vředy. Silnější účinky má zelí syrové. Neváhejte proto všechny tyto plody podzimní sklizně zařadit do svého jídelníčku co nejčastěji, právě teď jsou v nejlepší kondici.

Nestačí vám české luhy a háje? Porozhlédněme se tedy po léčivých a povzbuzujících potravinách po světě.

Borůvky: superpotravina z našich zeměpisných šířek

Co jsou superpotraviny?

Potraviny s velkým množstvím důležitých živin, vitaminů a minerálů, enzymů, antioxidantů i vlákniny, které byly známy a používány od nepaměti, se nazývají superpotraviny.

Rostou většinou v drsných podmínkách, jako je vysoká nadmořská výška nebo prales, a proto byly nuceny si uchovat extrémní zásobu živin, aby vůbec přežily. Jíme-li je celé, je to to nejlepší, co můžeme pro svoje tělo udělat.

Pro tyto superpotraviny nemusíme až do daleké Amazonie nebo Peru, máme je také v našich zeměpisných šířkách – třeba „obyčejné“ borůvky nebo červená řepa. Tepelnou úpravou však superpotraviny své prospěšné vlastnosti ztrácejí. Úřední ani vědecká definice superpotravin jako takových ovšem neexistuje.

Určitě je vhodné jimi obohatit svůj jídelníček, ale zároveň myslet na to, že pokud se pravidelně nehýbeme a naše běžná strava má k ideálu zdravé výživy hodně daleko, pak nás pár hrstí goji nebo chia semínek nezachrání.

Borůvky: superpotravina z našich zeměpisných šířek

Acai: vzdálený příbuzný borůvek působí jako prevence nemocí srdce a předčasného stárnutí kůže.

Kombinace antioxidantů, nasycených mastných kyselin, aminokyselin a dalších látek přispívá k přirozenějšímu zpracování potravy, spalování tuků a ekonomičtějšímu fungování těla.

Acai snižuje chuť k jídlu, ale zároveň umí nastartovat metabolismus člověka. Dodává energii a zpomaluje ukládání tuku.

Borůvky: superpotravina z našich zeměpisných šířek

Aloe vera: gel uvnitř listů obsahuje více než 200 dosud známých biologicky aktivních látek.

Kromě jiných jsou to vitaminy, minerální látky, enzymy, bioflavonoidy, cukry a esenciální aminokyseliny, které jsou velice podobné těm, které obsahuje naše tělo.

Tyto látky se v aloe nacházejí ve vyváženém poměru, a díky tomu mají blahodárný účinek na organismus. Aloe dokáže zvýšit biologickou hodnotu vitaminů a jejich účinky o více než 200 %.

Borůvky: superpotravina z našich zeměpisných šířek

Chlorella: sladkovodní řasa je i přírodním antibiotikem s antibakteriálními účinky. Posiluje organismus a zlepšuje krevní obraz, urychluje hojení ran a zabraňuje zánětům.

Obsahuje dvakrát více bílkovin než luštěniny a pomáhá i při detoxikaci.

Záběr jejího účinku na zdraví je velmi široký, od podpory trávení přes zvýšení sexuální výkonnosti až po preventivní účinky proti rakovině a srdečním chorobám.

Borůvky: superpotravina z našich zeměpisných šířek

Goji: silný antioxidant a bohatý zdroj karotenoidů, který zlepšuje paměť a krvetvorbu, posiluje imunitní systém a snižuje krevní tlak.

Zlepšuje zrak, kvalitu spánku i náladu, účinně působí proti stresu a napomáhá obnovovat poškozené jaterní buňky, je proto vhodná při nadměrném užívání alkoholu.

Navíc dokáže zvlhčit plíce, čímž působí proti astmatu a některým alergiím. V Číne se používá jako omlazující ovoce.

Borůvky: superpotravina z našich zeměpisných šířek

Chia: semínka patřila k hlavním potravinám Aztéků a sloužila i jako platidlo.

Jsou bohatým zdrojem proteinů, antioxidantů a mastných kyselin a významně v těle snižují hladinu cukru, jsou proto vhodná pro diabetiky.

Podporují správnou funkci plic, jater, ledvin a žlučníku a pomáhají předcházet vzniku Alzheimerovy choroby. V kombinaci s vodou vytvářejí semínka gel, který pomáhá tělo hydratovat zevnitř.

Borůvky: superpotravina z našich zeměpisných šířek

Kelp: mořská řasa a zdroj lehce stravitelných bílkovin a sacharidů s antibakteriálními a antivirovými účinky. Pomáhá při spalování tuku, podporuje imunitu těla a snižuje horečku.

Je nejbohatším přírodním zdrojem jódu, který pomáhá normálnímu fungování štítné žlázy.

Obsahuje navíc minerály a stopové prvky jako měď, železo, hořčík, baryum, vápník, draslík, chrom, lithium, nikl, titan, vanad, křemík a bor.

Borůvky: superpotravina z našich zeměpisných šířek

Quinoa: pyšní se vysokým obsahem bílkovin a vlákniny. Díky vysokému zastoupení esenciálních aminokyselin se podobá sóje, má však vyšší obsah lysinu, methioninu, hystidinu, cysteinu a treoninu.

Z mastných kyselin obsahuje nejvíce linolovou a olejovou.

Najdeme v ní i řadu vitaminů, například thiamin, riboflavin, kyselinu listovou, beta- karoten i vitamin C a minerální látky jako fosfor, vápník, hořčík, železo a zinek.

7 tipů, jak zpracovat borůvky

Borůvková sezóna je tu! A my vám přinášíme pár tipů, jak tuto superpotravinu využít do pečených i nepečených dobrot.

Díky vysokému podílu antioxidantů a jiných hodnotných živin se tyto fialové bobule právem řadí mezi jeden z nejzdravějších druhů ovoce vůbec, proto by byla velká škoda toho nevyužít.

Co připravit, až si je přinesete z lesa domů? Čtěte!

Borůvkový koláč dietně

Klasické těsto tentokrát nahraďte celozrnným a koláč doslaďte javorovým sirupem, medem či stévií. Místo drobenky koláč dozdobte zakysanou smetanou a snítkou máty.

Borůvky: superpotravina z našich zeměpisných šířek

Borůvková kaše s kokosovým nebo oříškovým posypem

Základem je klasická kaše – ovesná, jahelná, pohanková či rýžová, kterou ozvláštněte rozmačkanými borůvkami. Skvěle pak chutná posypaná kokosem či mandlemi.

Borůvková zmrzlina z jogurtu

Máte rádi zmrzlinu, ale bojíte se, že ta klasická nezapadne do vašeho dietního režimu? Vyrobte si doma vlastní! Postačí vám k tomu bílý jogurt, sladilo nebo med a borůvky.

Budete mít zájem:  Příznaky Neplodnosti U Muže?

Borůvky rozmačkejte pomocí vidličky, smíchejte s jogurtem a doslaďte dle chuti. Hotovou směs už pak jen naplňte do formiček na nanuky, které dnes seženete skoro v každém obchodu s kuchařským náčiním.

Borůvky: superpotravina z našich zeměpisných šířek

Chia pudink z borůvek a banánu

Dvě lžíce chia semínek dejte na pár hodin nabobtnat do 1,5 deci vody a trošky mléka. Poté už jen přidejte rozmačkaný banán s borůvkami, řádně rozmíchejte a můžete podávat!

Zdravé muffiny s borůvkami

Klasickou mouku nahraďte v těstu na muffiny ovesnými vločkami a místo cukru použijte agávový sirup nebo stévii. Místo vajec poslouží i přes noc nabobtnaná chia semínka, která posléze smíchejte s celými borůvkami. Pak už jen upečte muffiny jak jste zvyklý a je hotovo!

Borůvky: superpotravina z našich zeměpisných šířek

Lahodné smoothie na tisíc způsobů

Jelikož je smoothie celkem variabilní recept, můžeme do něj přidat víceméně cokoliv. Borůvky jsou skvělou alternativou jiného ovoce, které do smoothie běžně přidáváte a skvěle chutnají třeba v kombinaci se špenátem, jablkem a bílým jogurtem.

Borůvky: superpotravina z našich zeměpisných šířek

Borůvková bábovka

Klasickou bábovku pozvednete zase o stupínek výše tím, že ji vylepšíte borůvkami. Udělejte mramorovou bábovku jako obvykle, až na to, že do části těsta, které přiléváte až nakonec, přidáte místo kakaa právě borůvky. Bábovka bude nejenom krásně barevná na pohled, ale také výborná na chuť.

Doufáme, že jsme vás inspirovali, jak toto skvělé letní ovoce využít. Právě borůvky by totiž v našem jídelníčku neměly chybět, jelikož se jedná o sezónní ovoce rostoucí v našich zeměpisných šířkách, díky čemuž si uchovává mnoho cenných látek – na rozdíl od exotických druhů, které k nám musíme dovážet.

Superpotraviny

Borůvky: superpotravina z našich zeměpisných šířekHojně skloňovaným pojmem superpotravina jsou označovány určité druhy potravin, které mají vysoký obsah látek s pozitivním vlivem na zdraví člověka. Mezi tyto látky můžeme zařadit např. vitamíny, minerální prvky, stopové prvky, aminokyseliny, enzymy, vlákninu, antioxidanty a další.
Samotné označení superpotravina se objevilo již začátkem 20. století (jako anglický výraz „superfoods“), ovšem k jeho masovému rozšíření došlo až v posledním desetiletí, kdy se lidé začali více zajímat o souvislost mezi jídlem a zdravím.  Přesný, doslovný seznam potravin a superpotravin, co už je a co není superpotravina, nikde nenajdete. Neexistuje totiž přesná definice, co a proč lze označit za superpotravinu.

Existuje samozřejmě seznam takových všeobecně známých zdravých potravin, u kterých byl prokázán pozitivní vliv na zdraví člověka a lze je označit pojmem superpotravina, nicméně mnoho potravin je na seznam nově přidáváno a některé jsou dokonce odebírány. Lidské vědění a poznatky se stále vyvíjí a v oblasti výživy to platí dvojnásob, takže je otázkou které potraviny budou třeba za rok jako „super“ nově objeveny.

Exotické i domácí superpotraviny

Obecně můžeme superpotraviny rozlišit podle země původu, zda pochází z exotických zemí (to je většina), nebo se s nimi můžeme setkat volně v přírodě i v našich zeměpisných šířkách. Mezi typicky české superpotraviny patří:

  • lesní ovoce (maliny, ostružiny, borůvky, brusinky)Borůvky: superpotravina z našich zeměpisných šířek
  • ořechy (vlašské ořechy..)
  • semínka (slunečnicová, dýňová, lněná)
  • luštěniny (fazole, čočka)
  • mladý ječmen
  • brokolice
  • česnek
  • hlávkový salát
  • rostlinné oleje (lněný, dýňový, ořechový..)

Z exotických jen pár příkladů:

  • mandleBorůvky: superpotravina z našich zeměpisných šířek
  • goji (kustovnice čínská)
  • exotické ovoce (granátové jablko, mango, kiwi, avokádo..)
  • čínské jedlé houby (shitake, cordyceps..)
  • aloe
  • rostlinné oleje (kokosový, avokádový..)
  • ořechy (makadamové, kešu, para..)

…a mnoho dalších.

Ten seznam by byl hodně dlouhý, stejně jako výčet jejich pozitivních účinků.

V členské sekci naleznete množství chutných receptů na slaná i sladká jídla s použitím superpotravin, která potěší nejen tělo ale i duši ;-). Protože k čemu je nám vědět, že houba shitake patří mezi superpotraviny a její konzumace nám může hodně prospět, když si ji nebudeme umět chutně upravit..

Těším se na vaše ohlasy!

Borůvka: Česká letní superpotravina

Zatímco většina z nás borůvky miluje pro jejich nezaměnitelnou chuť, kterou dávají kynutým koláčům, ovocným knedlíkům nebo staročeskému žahouru – lahodné borůvkové omáčce, světové vědecké týmy nezajímá jejich chuť, ale udivující výživové vlastnosti a léčivé schopnosti. Vědci z prestižní americké Mayo Clinic borůvky dokonce zařadili mezi 10 světových „superpotravin“.

 Zařazení mezi nejzdravější potraviny na světě mělo zdánlivě jednoduchá kritéria: nadprůměrný obsah vitamínů i minerálních látek a naopak nízkou kalorickou hodnotu a minimální obsah tuku, dále vysoký obsah vlákniny a antioxidantů, které nás chrání před civilizačními chorobami.

Tato kritéria obyčejné malé borůvky bez problémů splnily, a skromnou rostlinu tak katapultovaly do velkého světa vědy.

Zkušenosti našich babiček potvrzeny!

Naše babičky borůvky nejen vařily a zavařovaly, ale také sušily – hrozinky z borůvek byly zajímavým doplňkem na vitamíny chudého zimního jídelníčku, ale ještě zajímavějším přírodním léčivem.

Sušené borůvky jsou totiž neuvěřitelně zdatným bojovníkem proti úporným průjmům, a to jak u dětí, tak u dospělých.

Už naši předkové si všimli, že sušené borůvky problémy nejen rychle „zastaví“, ale také upraví zažívání! Co naši předkové věděli a žili, to vědci potvrdili výzkumy; látky obsažené v borůvkách totiž působí v zažívacím traktu výrazně desinfekčně a protizánětlivě.

Fialové kuličky „v kostce“

Borůvky: superpotravina z našich zeměpisných šířek

  • Borůvky léčí střevní potíže a desinfikují zažívací trakt.
  • Vědecké výzkumy prokázaly, že borůvky díky obsahu antioxidantu pterostilbenu snižují cholesterol. Pterostilben se dokonce v zahraničí prodává v lékárnách jako volně prodejný lék.
  • Další studie naznačily, že rostlinná barviva obsažené v borůvkách zpomalují růst rakovinných buněk a působí i preventivně!
  • Borůvky patří mezi ovoce, které pomáhá regulovat hladinu krevního cukru při diabetu II. stupně. Listy jsou dokonce součástí volně prodejných diabetických čajů.
  • Čerstvé borůvky, domácí kompoty i namočené sušené borůvky jsou perfektním a chutným lékem na afty.
  • Už za druhé světové války dostávali angličtí letci borůvkové džemy a kompoty, již tehdy se totiž vědělo, že borůvky disponují úžasnou regenerační schopností na oční sítnici a kapiláry.
Budete mít zájem:  Nejlevnější nákup: stojí nám to za to?

Pravý jihočeský žahour potěší velké i malé strávníky

Žahour je proslulá borůvková omáčka, jednoduchá česká specialita, která je nejen chutná, ale díky množství použité „superpotraviny“, také velmi zdravá. Žahour úžasně chutná na například na lívancích, tvarohových knedlíkách, ale třeba i smetanové zmrzlině – fantazii se zkrátka meze nekladou!

Potřebujete: 500 g borůvek, 1 lžíci másla, 2 dcl vody, 2 dcl smetany, 50 g cukru, vrchovatou lžíci strouhaného perníku, špetku skořice a citrónové kůry

Postup: Borůvky podlijte vodou, zasypte cukrem a duste spolu se lžící másla. Až se borůvky rozvaří, přidejte perník, smetanu a koření. Vše se opět krátce vaří.

Superpotraviny a životní prostředí

Články s informacemi o tzv. superfoods nebo-li superpotravinách se v posledních letech objevují na sociálních sítích i různých zpravodajských serverech s téměř železnou pravidelností. Z velké části se jedná o exotické potraviny, které mají mít blahodárný účinek na lidské zdraví a organismus.

To je samo o sobě poměrně široká definice. Z marketingového hlediska je také jasné, že je výhodnější do této kategorie zařadit např.

acai, maca, chia semínka nebo spirulinu, tedy potraviny, které jsou pro naši zeměpisnou šířku spíše nezvyklé, než třeba borůvky nebo dýňová semínka, jež není takový problém vypěstovat či opatřit z lokálního zdroje.

Jsou to právě zdroje těchto superpotravin, se kterými mají někteří environmentalisté problém. Důvody jsou poměrně logické: na transport (nejen) těchto superpotravin se musí použít zhruba 4x více energie a vyplodí se 4x více emisí než na lokálně pěstované potraviny.

Díky šikovnému marketingu a následnému obrovskému zájmu o superpotraviny převyšuje poptávka nabídku.

Dochází tak k situacím, kdy farmáři musí znovu a znovu upravovat přírodní podmínky pro pěstování plodin, po kterých je největší poptávka, namísto toho, aby využívali tradiční metody rotace, která zabraňuje erozi půdy a zvyšuje její fertilitu.

V minulých letech se už podobné situace diskutovaly, vzpomeňte si například na čokoládu, banány, kávu, cukr nebo palmový olej. A podobný scénář by nás mohl čekat i v případě superpotravin, kvůli kterým jsou mnozí ochotní ničit ekosystémy, místní kultury a obětovat zdraví a životy nedostatečně placených pracovníků.

 Loading …

Cílem tohoto článku není brojit proti superpotravinám. Koneckonců, mnoho z nich, např. quinoa, pomáhají zlepšit kvalitu života a stravování lidem s alergií na lepek a zdravé potraviny obecně jsou přínosem pro nás pro všechny.

Měli bychom si však uvědomit, že ať už chceme nebo ne, každý z nás je do jisté míry ovlivněn reklamou a marketingovými strategiemi, které jsou všude kolem nás.

To nejmenší, co můžeme pro životní prostředí udělat je, že si budeme hledat informace (v době internetu je to otázka minut) o původu těchto potravin a o tom, jestli existují iniciativy, které nějakým způsobem hlídají a ošetřují etické a udržitelné pěstování a dovoz.

Stejně tak trvá jen několik minut si zjistit, které superpotraviny se dají pěstovat či sehnat z lokálních zdrojů. Naučme se jíst nejen zdravěji, ale i ekologičtěji.

Článek je součástí projektu Pro Fair Play.
Projekt podpořila Nadace Open Society Fund Praha z programu Dejme (že)nám šanci, který je financován z Norských fondů.

Rozdíl mezi českými a zahraničními superpotravinami. Které upřednostnit?

Znáte chlorellu, spirulinu, macu, goji, acai, nebo třeba zelený ječmen? Pokud se o zdravý životní styl zajímáte, pak jste pravděpodobně o nějaké z těchto výše zmiňovaných potravin v minulosti slyšeli.

Jedná se o potraviny řadící se do skupiny takzvaných superpotravin. Dozvědět se o nich můžete mnoho pozitiv až téměř zázračných účinků, které prý mají na lidský organismus.

Jsou však superpotraviny opravdu takovým zázrakem, nebo se jedná o pouhý marketingový trik prodejců? Dejme tomu, že pravda je někde uprostřed.

Nečekejte zázraky, ale klidně jimi doplňte zdravý jídelníček

Superpotraviny, v angličtině superfoods, mají skutečně řadu benefitů pro lidský organismus. Chyba však nastává ve chvíli, kdy si lidé myslí, že jim pomohou vyřešit zdravotní problémy a udělají z nich nesmrtelné jedince.

Řada superpotravin obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek (různé vitamíny, minerální látky či fotochemikálie). Při pravidelném užívání tak mohou pomoci s doplněním některých mikronutrientů. Jejich zařazením do jídelníčku rozhodně chybu neuděláte. Nepřeceňujte je však!

Skutečné superpotraviny jsou přehlížené

Nakupujete ve velkém výše zmíněné rostliny, prášky z nich či polykáte každý den tablety se „superfoods“? Sáhněte si na srdce, kdo z vás například pravidelně pije nějaký alkohol, kouří či jí nezdravé potraviny.  Věřte tomu nebo ne, pokud budete žit celkově nezdravě, žádná zázračná superpotravina vám to nijak nevykompenzuje.

Nemusíte nakupovat drahé řasy, prášky z kořenů ani nic podobného, čehož název ani neumíte vyslovit. Stačí, pokud se zaměříte na opravdové, čerstvé potraviny a budete superpotraviny hledat mezi těmi, které najdete v našich zeměpisných šířkách. Ty jsou pro vás mnohem dostupnější a cennější.

Napadlo vás třeba, že mezi superpotraviny se stejně tak řadí obyčejné borůvky, maliny nebo třeba brokolice, česnek, zázvor a kysané zelí? Ano, právě tyto potraviny mají obdobně pozitivní vlastnosti a účinky na lidský organismus. Jejich konzumace se tak někdy vyplatí více, než některé výše zmiňované populární superpotraviny z dalekých končin a za mnohem vyšší ceny.

Myslete také na to, že to, co je právě sezónní a dostupné, je to, co vaše tělo doopravdy potřebuje. Pokud se zaměříte na vám snadněji dostupné superpotraviny, uděláte mnohem lépe.

Pamatujte si při výběru potravin zlaté pravidlo. Co vyroste v našich zeměpisných šířkách a nemusí obletět půlku světa, má pro vás tu největší nutriční hodnotu.

Superpotraviny nejsou jen exotické ovoce

I když zatím nemáme k dispozici vědeckou definici tohoto pojmu, obecně jsou za superpotraviny považovány ty, které obsahují vysoký podíl vitamínů a minerálů. Rovněž mohou být i zdroji antioxidantů – látek, které chrání naše tělo před poškozením buněk a pomáhají předcházet různým nemocem.

Budete mít zájem:  Nejkvalitněji se žije ve Vídni, Praha je na 71. místě

Podle Evropské rady pro informace o potravinách se označení superpotravina používá zejména u ovoce a zeleniny, které mají svým vysokým obsahem živin větší přínos pro zdraví než ostatní potraviny. Nemusíte se vrhat na drahé exotické superpotraviny.

Dostatek jich totiž najdete i v našich zeměpisných šířkách.

ČesnekUž naše babičky s ním léčily téměř všechno a můžeme se na něj proto spolehnout i my. Funguje jako prevence proti rakovině tlustého střeva, žaludku a prsu.

Díky alicinu je česnek schopen podílet se na snižování vysokého krevního tlaku.

A v přechodném jarním a podzimním období nás pro své antibakteriální a antivirové vlastnosti chrání před plísněmi, parazity či prochladnutím.

JablkaI když se různí marketingoví experti snaží prezentovat jako superpotraviny hlavně exotické plody jako acai či goju, vy jim nenaleťte. Takové obyčejné červené jablko

 z našich krajů obsahuje totiž tolik antioxidantů jako 13 dávek džusu z goji. Obzvláště slupky jsou nadupané vlákninou, která vám zajistí pravidelné návštěvy toalety, tolik potřebné pro zdravé fungování organismu. Kromě toho obsahují vitamín C, minerály jako draslík, hořčík, železo či zinek. Bonusem je nízký podíl cukru a kalorií.

BorůvkyDrobné bobulovité ovoce se v našich končinách vyskytuje hojně a v sezóně byste se jím měli doslova cpát. Borůvky se totiž osvědčily v boji proti stárnutí i Alzheimerově chorobě.

Snižují cholesterol v krvi, chrání před infekcí močového měchýře a jsou i silným antioxidantem. Když k tomu přidáte výbornou chuť, musí být každému jasné, že sázka na borůvky  se vyplatí.

Podobné vlastnosti mají i maliny, brusinky, ostružiny.

BrokolicePřipravte si brokolici na páře, aby neztratila cenné vitamíny. Tato opěvována křupavá zelená kráska podporuje tvorbu krve, chrání tělo před některými typy rakoviny. Brokolice nastartuje metabolismus a chrání buňky před poškozením.

MedPokud nemáte alergii na med, vyhráli jste. Med zlepšuje imunitu, pomáhá při zažívacích potížích, zánětech trávicího traktu, při překyselení, podporuje tvorbu krve. Urychluje scelování ran a obnovu tkání. Květové medy jsou výborné pro děti, seniory a osoby po operacích.

ŠpaldaLehce stravitelná obilovina s množstvím minerálů a bílkovin posiluje imunitu a je považována za nejzdravější formu pšenice. Pokud máte alergii na lepek, pravděpodobně budete špaldu  snášet. Ale pozor! Špalda obsahuje lepek, takže není vhodná pro celiaky.

Ochutnejte špaldové lívance! Rozdíl mezi moukami nepoznáte.

OřechyOřechy jsou bohaté na bílkoviny, tuky a nenasycené mastné kyseliny, které si tělo nedokáže vytvořit samo. Proto by je měli jíst vegetariáni tak často, jako masožravci maso.

Ořechy obsahují vitamín E, B1, B6, kyselinu listovou, hořčík, měď, zinek. Tento mix příznivě ovlivňuje psychiku, sexuální potenci, krevní tlak, střeva, plíce, mozek, ale i vlasy, nehty a pokožku.

A to je už věru dost důvodů, proč chroupat ořechy každý den!

ChřestNízkokalorický chřest je plný přírodních antioxidantů. Šest kousků pokryje polovinu denní dávku draslíku. Díky obsahu kyseliny listové je vhodná pro těhotné ženy i osoby s Alzheimerovou chorobou. Chřest je močopudný, působí preventivně proti dně, reguluje vysoký krevní tlak. Šťáva z chřestu dokonce pomáhá odbourávat alkohol.

Dejte si k večeři pečený chřest s holandskou omáčkou!  

Ovčí jogurtDokonce i ovčí jogurt má místo v tomto superseznamu. Ale jen ten pravý, který obsahuje mléko a živé kultury, čtěte proto pozorně etikety.

Je plný bílkovin a obsahuje vitamín B12, který podporuje činnost mozku.

A že je hustý a tučný? Zdravé množství tuku v ovčím jogurtu je prospěšné pro zpracování některých vitamínů, tvorbu hormonů, srdečně-cévní systém. Více než tuk škodí vaší linii cukr.

Zdroje: EUFIC, wikipedia

Víte co znamená superpotravina a co patří mezi superpotraviny ?

Pojem superpotravina je v poslední době zhusta skloňován na všech stránkách, zabývajících se zdravou výživou. Laik by mohl nabýt dojmu, že jde převážně o drahé exotické ovoce nebo ořechy, ale superpotraviny se běžně vyskytují i v našich zeměpisných šířkách.

Co jsou superpotraviny

Nejde o žádný marketingový trik. Jako superpotraviny označujeme druhy ovoce a zeleniny, které našemu tělu přinášejí víc, než jen běžnou výživu. Obvykle obsahují velké množství vitamínů, minerálů a především antioxidantů, které chrání naše tělo před škodlivými volnými radikály, podílející se na vzniku celé řady onemocnění.

Rozdíl mezi běžnou potravinou a superpotravinou je natolik významný, že pouhá hrstka super produktů dodá vašemu tělu stejné množství prospěšných látek jako celá mísa ovocného nebo zeleninového salátu.

Které ovoce a zelenina patří mezi superpotraviny?

V seznamu superpotravin obvykle narazíme hlavně na exotické kousky: ovoce goji neboli kustovnice, chia semínka nebo mořské řasy. Ale české superpotraviny jsou mnohem dostupnější.

Řadíme mezi ně například všechny druhy ořechů, které obsahují zdravé tuky a množství jedinečných minerálů. Hrstička denně bohatě stačí a navíc velmi dobře zasytí.

Listovou zeleninu si pochvalují hlavně těhotné ženy, protože kyselina listová v ní působí jako prevence proti vývojovým vadám plodu. Prospěšná je hlavně tmavá listová zelenina plná antioxidantů (kapusta a špenát), která je doslova nadopována vitamíny C,K,E a B i minerály v čele s draslíkem, vápníkem, železem a hořčíkem.

V letních měsících je nejlepší superpotravinou lesní ovoce, tzn. maliny, ostružiny nebo borůvky. Jejich hlavním benefitem je velké množství vitamínu C a antioxidantů. Navíc se dají snadno zamrazit a konzumovat kdykoliv během roku.

V článku o superpotravinách nelze zapomenout ani na luštěniny. Obsahují velké množství vlákniny a rostlinných bílkovin, takže zasytí na velmi dlouho.

Energie z nich je navíc uvolňována postupně, takže jedno jídlo s luštěninami vystačí organismu na několik hodin, jde tudíž o skvělou prevenci některých civilizačních onemocnění například kardiovaskulárních chorob nebo cukrovky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector