Jídla z těstovin tvoří základ jídelníčku každého Itala, v italské kuchyni jsou zkrátka nenahraditelné a mnohem více zastoupeny než například rýže či u nás populární brambory. Jsou dostupné, levné a také na domácí výrobu nenáročné – stačí vám mouka, vejce, případně voda, sůl.
Historii těstovin začali psát Číňané
Díky své různorodosti se těstoviny vaří po celém světě. Přestože se spojují s Itálii, jejich původ je třeba hledat v Číně. Zde znali těstoviny už tři tisíce let před naším letopočtem.
O rozšíření na slunci vysušených a pak uvařených kousků z jednoduchého těsta se měl postarat cestovatel Marco Polo, který je přivezl ze svých cest do Evropy. No a jelikož byl Ital, stalo se právě Itálie zemí, o které si všichni myslíme, že je kolébkou těstovin. Jiné prameny však tvrdí, že těstoviny byly v Evropě dávno předtím.
V roce 1740 vznikla v Benátkách první manufaktura na výrobu těstovin. Z luxusního jídla se tak stala potravina dostupná pro všechny.
Věděli jste, že …
… nudle vymysleli Němci v 13. století?
Recept: Penne s brokolicovým pestem
Jak uvařit těstoviny? Přece „al dente“
Využití těstovin v kuchyni je všestranné. Můžete je podávat jako:
- Zavářky do polévek
- Hlavní jídlo
- Přílohu
- Zapékané
- Vařené
- Smažené
- SlanéSladké
První strojek na těstoviny spatřil světlo světa v roce 1833.
Italové preferují těstoviny čerstvé, které si připraví sami doma. Těstoviny se vaří takzvaně „al dente“, tedy na skus. Znamená to, že když těstoviny prokousat, uvnitř cítíte tvrdší „jádro“.
Rozhodně by těstoviny neměly být rozvařené či úplně měkké. V poslední době jsou populární až vyloženě tvrdé těstoviny, takové však mohou být těžko stravitelné.
Těstoviny se vždy vaří v osolené vodě a doba vaření se mění podle jednotlivých druhů.
Nejchutnější těstoviny prý pocházejí z oblasti kolem Neapole.
Recept: Tagliatelle aglio olio
Zásady správného vaření těstovin
- Na jednu porci počítejte 80 – 100 g těstovin.
- Vyberte dostatečně velký hrnec. Těstoviny po uvaření zvětší svůj tvar až dvojnásobně. Na 100 g těstovin budete potřebovat 1 – 1,5 litru vody.
- Vydržte, dokud voda pořádně sevře. Tehdy ji osolte, nasypte do ní těstoviny a odspodu je zamíchejte, aby se nepřilepily na dno. Olej do vody k těstovinám nepatří.
- Špagety, makaróny a jiné dlouhé těstovin postavte ve vroucí vodě do středu hrnce a pusťte. Rovnoměrně se rozloží a neslepí se.
- Teplotu vody snižte až poté, co s těstovinami opět sevře. Než se uvaří, párkrát je ještě odspodu promíchejte.
- Těstoviny po uvaření ještě trochu měknou, proto pokud je chcete mít opravdu „al dente“, doporučený čas vaření zkraťte o 2 minuty.
- Uvařené těstoviny slijte přes síto bez proplachování a nechte krátce okapat. Pokud je nebudete podávat okamžitě, v míse je pokapejte trochou oleje a promíchejte, aby se neslepily. Počítejte však s tím, že na mastné, kluzké těstoviny se omáčka bude chytat hůř.
Stanice BBC zveřejnila 1. dubna 1957 dokument o stromech, na kterých rostou špagety.
Na aprílový žert se nachytalo množství Britů.
Recept: Špagety s masovými koulemi
Druhy těstovin
Těstoviny jsou velmi variabilní. Známe klasické moučné i rýžové, barevné, plněné, polévkové, rovné, svinuté, …
Těstoviny můžeme dělit na několik skupin:
Podle obsahu vlhkosti:
- Čerstvé (pasta fresca)
- Sušené (pasta Secca)
Podle délky:
- Dlouhé
- Střední
- Krátké
- Svitky
Podle obsahu vajec:
- Bezvaječné
- Vaječné – jedno-, dvou-, více vaječné
Podle mouky:
- Celozrnné
- Pšeničné
- Kukuřičné
- Rýžové
- Pohankové
- Špaldové
- Žitné
- Luštěninové – sójové, čočkové, fazolové …
- Semolinové
Semolinové těstoviny se vyrábějí ze semolinové mouky, tedy semoliny. Někdy bývají označené jako „durum“. Semolina je namletá z kvalitní tvrdozrnné pšenice. Má nižší glykemický index, vyšší nutriční hodnoty a obsahuje více přírodního barviva, proto jsou semolinové těstoviny přirozeně žlutší než ty, které jsou vyrobeny z bílé mouky. Semolinové (durum) těstoviny se nerozvaří.
Semolina obsahuje vyšší množství lepku, proto výrobky z ní nejsou vhodné pro osoby citlivé na lepek.
Podle přidané potraviny – barevné a ochucené
- Špenátové – těstoviny zelené barvy
- Rajčatové – mají oranžovou barvu
- Řepné – těstoviny červené barvy
- S medvědím česnekem
- S bazalkou
- S lanýži
- S chilli …
Nejvíce těstovin se vyrobí ve Španělsku, nejvíce se jich sní v Itálii – až 23 kilo na osobu. Po Itálii se nejvíce těstovin sní v Tunisu a ve Venezuele.
Druhy těstovin podle tvaru
Praví mistři italské kuchyně zohledňují tvary těstovin k určitým typům omáček. Může to být dost fuška, protože těstovin je kolem tří set druhů a díky regionálním rozdílům mají přes tisíce pojmenování.
Zatímco laik vidí nudle, mašličky, vrtulky, kolínka, znalec rozlišuje pappardelle, linguine, farfalle, fusilli, tortellini, conchiglie … Nelamte si s tím hlavu.
V obchodě je rozeznáte pohledem a v restauraci vám řeknou, jaký tvar se za italským názvem skrývá
- Podívejme se na ty nejznámější druhy těstovin, které se iv našich kuchyních už cítí jako doma.
- Největší mísu těstovin navařilo v Polsku v roce 2015 40 kuchařů za 19 hodin.
- Recept: Zapékané farfalle bolognese – tedy v překladu Boloňské motýlky
Špagety
- Špagetami se obecně zvyknou označovat všechny dlouhé těstoviny.
Nejznámějšími druhy špaget jsou:
- Spaghetti – klasické špagetyBucatini – hrubé duté špagety (někdy se zaměňují s makaróny)Spaghettini – tenké špagety
- Linguine – ploché špagety
- Nejlépe chutnají s masovo-zeleninovými omáčkami.
Tip: Špagety s kečupem a sýrem jsou oblíbené jídlo všech uspěchaných, studentů i malých dětí. My pro vás máme chutnější a přitom stejně jednoduchý a rychlý tip: Na špagety nebo makarony použijte rajčatovou omáčku na špagety. Než se těstoviny uvaří, omáčka se prohřeje a pak už jen stačí servírovat.
K jídlu špaget se používá pouze vidlička a ne vidlička s lžící.
Těstoviny ve tvaru nudlí
- Mohly by to být obyčejné nudle, jaké vám máma dělala s mákem nebo tvarohem, ale to by nesměli mít množství variací, každou s vlastním jménem.
- Lasagne – jsou tak široké, že klasické nudle už ani nepřipomínajíPappardelle – o šířce 2–3 cm jsou to nejširší nudleTagliatelle – 6,5–10 mm široké nudle v „hnízdech“Fettuccine – široké jsou asi 6,5 mm
- Tripoline – dlouhé široké těstoviny, z jedné strany zvlněné
Vermicelli – velmi tenké nudle do polévek, vermicelli
25. října je Světový den těstovin.
Recept: Gnocchi s italskou šunkou, paprikou a červenou cibulí
Jak připravovat tyto druhy těstovin a s čím je podávat?
Pappardelle, tagliatelle, fettuccine i tripoline se nejvíce hodí ke smetanovým omáčkám. Dají se zapékat, můžete je podávat i na sladko. Lasagne jsou kategorie sama o sobě, ty se zapékají s masem i se zeleninou, bešamelem a rajčatovou omáčkou. Před takovou přípravou je nemusíte vařit.
Vermicelli jsou vhodné do polévek.
Těstoviny ve tvaru trubek
Nejznámější „rourkovité“ těstoviny jsou jednoznačně penne. Znáte další?
Rigatoni – na rozdíl od šikmo seříznutých penne jsou seříznuté kolmoPennoni rigate – jsou o něco větší a více seříznuté než penne
Maccheroni – krátké ohnuté trubičky, známé také jako „kolínka“Corallina – malé krátké trubky, připomínající korálky
Cannelloni – největší z rourkovitých těstovin, vhodné na zapékáníCasarecche – asi 5 cm dlouhé trubky, z obou stran svinuté do středu
Nejpopulárnějšími těstovinami jsou penne, po nich špagety a makaróny (kolínka)
Recept: Zapékané těstoviny cannelloni plněné kuřecím masem
S čím chutnají těstoviny jako penne nejlépe?
Trubky jsou ideální k masovým nebo zeleninovým jídlům v rajčatové omáčce, s různými druhy pesta. Jsou jako stvořené pro přípravu receptů na zapékané těstoviny.
Plněné těstoviny
Ravioli – většinou čtverce, ale mohou být i kolečka, plněné sýrem, masem, zeleninouTortellini, Cappelletti – malé naplněné „taštičky“, na jedné straně spojenéTortelloni – větší tortellini
Nejdelší pás těstoviny, vyrobené za minutu, se podařil světoznámému Gordonovi Ramsaymu. Měřil 144,78 cm.
Jak vařit plněné těstoviny?
Plněné těstoviny dostanete již hotové v obchodech, což je velká výhoda, neboť jejich domácí příprava vyžaduje o něco více času a také dovedností. Plněné těstoviny z chladicího pultu stačí už jen uvařit, posypat sýrem nebo zalít omáčkou a chutné teplé jídlo máte na stole. Doporučujeme jako tip pro rodiče teenagerů. Ravioli nebo tortellini si zvládnou připravit i sami.
Název „makaron“ pochází ze sicilského slova pro tradiční hnětení těsta. To se kdysi mísilo nohama.
Recept: Penne s kuřecím masem a rajčatovou omáčkou
Další tvary těstovin
Conchiglioni – velké mušleConchiglie – mušličkyMargheritine – malinké mušličky do polévkySpirály – větší spirálky, připomínající vlnovku
Fusilli – tenké spirály, vřetena
Rotini – typ těstoviny ve tvaru spirály nebo vývrtkyDischi volantu – těstoviny ve tvaru koleček
Gnocchi – noky z bramborového těsta
Farfalle – motýlkyTarhoňa – malinké kuličky
Zapékané nebo s omáčkou
Těstoviny ve tvaru větších mušlí jsou určeny na zapékání. Vložte do nich náplň z masa nebo zeleniny, poklaďte do zapékací nádoby, zalijte omáčkou a vše strčte do vyhřáté trouby asi na půl hodiny.
- Malé mušličky slouží jako zavářka do polévky.
- Spirálky jako fusilli nebo spirály, nebo i farfalle či volanti jsou efektní v těstovinových salátech.
- Gnocchi se podávají se slanými nebo sladkými omáčkami.
Poznejte další rozmanité tvary těstovin!
Celozrnné těstoviny jsou zdravější, ale nejsou bezlepkové
Nejzdravější formou těstovin jsou rozhodně těstoviny celozrnné, semolinové. Tedy takové, které byly vyrobeny z celozrnné pšeničné krupice – semoliny. Celozrnné těstoviny obsahují kromě sacharidů také:
- rostlinné bílkoviny,
- vitaminy skupiny B,
- vitamín E,
- vápník,
- železo.
- Obsahují však také lepek, takže na rozdíl od pohankových či rýžových těstovin, nejsou vhodné pro bezlepkovou dietu.
- Jedení těstovin nás dělá šťastnými.
- Sacharidy v těstovinách zvyšují produkci serotoninu – „hormonu štěstí“.
Recept: Lehký těstovinový salát s penne, zeleninou a krůtím masem
Těstoviny si můžete dovolit i při dietě
Po těstovinách nepřiberete, pokud je správně připravíte a doplníte zeleninou. Vysvětluje odbornice na zdravé hubnutí Zuzana Pavelková Šafářová:
„Těstoviny lze konzumovat i při redukční dietě. Jen se vyhněte smetanovým a sýrovým omáčkám, volte raději těstoviny plněné či doplněné bílým masem, se zeleninovým pyré a tepelně upravenou či syrovou zeleninou. Nikdy těstoviny nerozvařte, budete mít brzy opět hlad a opravdu byste mohli začít přibírat na váze. Avšak každodenní konzumaci těstovin bych i tak nedoporučila.“
Nejjednodušší cesta k těstovinám je objednat si je z Tesca
Recept na domácí těstoviny
Kupované těstoviny jsou velmi vděčná potravina. Máte je hotové za pár minut a doma je můžete mít prakticky stále, protože mají dlouhou dobu trvanlivosti. Pokud si však přece jen chcete zkusit výrobu domácích těstovin, máme pro vás recept jak na klasické, tak na bezlepkové těstoviny.
- Při výrobě tradičních vaječných těstovin počítejte se 100 g mouky na 1 vejce
- Domácí cestoviny
- Podle tohoto receptu na jednoduché domácí těstoviny vykouzlíte třeba nudle, nebo i šátečky na ravioli.
Budete potřebovat pouze 1 vejce a 100 g hladké mouky. Na desku prosejte mouku, vyhlubte do ní jamku. Do jamky vklepněte vajíčko a z místa s moukou na hladké těsto. Pokud se drolí, přidejte trochu vlažné vody. Vypracujte hladké těsto a nechte ho přikryté půl hodiny odpočívat. Potom ho vyválejte na požadovanou tloušťku a tvarujte těstoviny, na jaké máte právě chuť.
Recept na domácí bezlepkové těstoviny
Zdroj: wikipedia, bbcgoodfood.com, foodnetwork.ca, italiannotes.com, justfunfacts.com, dobrarada.sk, pastafits.org
Luštěninové těstoviny – jsou vhodné při hubnutí?
Máte také zažitou hubnoucí poučku: ,,Večer nejíst těstoviny“?
Možná na ní budete moci zapomenout. Ale jedině pokud sáhnete po těstovinách luštěninových. Mají totiž více bílkovin a méně sacharidů.
- Ne všechny jsou nutričně stejné a ne každé chutnají dobře.
- U těch lepších počítejte zhruba s trojnásobným množstvím bílkovin a polovičními sacharidy než u klasických těstovin.
- Co jsou vlastně luštěninové těstoviny?
Luštěninové těstoviny jsou vyrobené z různých druhů luštěnin, většinou z jednoho, maximálně dvou druhů pro každý typ. Nic jiného než mouku z luštěnin neobsahují. Nejčastěji se používají černé fazole, mungo nebo adzuki, edamame, někdy červená čočka nebo cizrna.
Hlavní vlastnosti luštěninových těstovin:
- vysoký obsah bílkovin
- vysoký obsah vlákniny
- nižší množství sacharidů a nižší glykemický index než u klasických těstovin
- většinou jsou bezlepkové
Pro koho jsou vhodné?
- při hubnutí jako zdroj bílkovin a vlákniny
- při přechodu z výrazně nízkosacharidových diet (instantní ketodiety, Dukanova, Atkinsova, LCHF = low carb-high fat diety)
- při onemocnění celiakií (zkontrolujte přesné složení, v zahraničí existují s částečným obsahem obilovin, můžou se objevit časem i u nás)
- pro ty, kteří neradi jedí maso a nechtějí stále opakovat sýry, tvaroh, jogurt, vejce, tofu
- pro vegetariány a vegany jsou vyloženě spásou
Nevýhody luštěninových těstovin:
- mírně odlišná chuť – psychicky se připravte na to, že úplně stejně jako klasické těstoviny prostě nechutnají
- některé druhy můžou u citlivých jedinců vyvolat plynatost (nutno odzkoušet, které vám ,,sednou“)
Základní typy luštěninových těstovin dostupných na českém trhu:
- 1 – Organic protein pasta (Maxsport)
- Black bean spaghetti – 42% bílkovin
- 1 balení – 200g
- Složení: černé fazole.
- Bezlepkové
- Nutriční hodnoty těstovin z černých fazolí na 100 g :
Energie(kJ) | 1342 | 559 |
Bílkoviny (g) | 42 | 17.5 |
Tuky(g) | 3.2 | 1.3 |
Sacharidy(g) | 39.5 | 16.4 |
Vláknina(g) | 19 | 7.9 |
Ze 100 g suchých těstovin získáte po uvaření 240 g (z 1 balení o hmotnosti 200 g budete mít 480 g uvařených těstovin).
Porovnání nutričních hodnot vařených klasických těstovin a těstovin z černých fazolí:
Energie(kJ) | 580 | 559 |
Bílkoviny (g) | 5.5 | 17.5 |
Tuky(g) | 1.7 | 1.3 |
Sacharidy(g) | 27 | 16.4 |
Vláknina(g) | 0.9 | 7.9 |
- Zatímco 100 g vařených klasických těstovin vás nezasytí skoro vůbec, v případě luštěninových stačí přidat zeleninu a lžičku kvalitního oleje a máte pokrm bohatý na bílkoviny a vlákninu, tedy pocit sytosti zajištěný.
- Hodnocení:
Obsah bílkovin 42 % je tím, co bychom měli od luštěninových těstovin očekávat. Při hubnutí je tak lze použít i u večeře místo masa. Mají nejvyšší obsah vlákniny.
Chuť:
Kromě těstovin z černých fazolí jsem zatím od Maxsportu vyzkoušela těstoviny z adzuki a obojí byly chuťově velmi přijatelné. Vyšší podíl vlákniny je chuťově znát, ale rozhodně není nepříjemný. Ze třech recenzovaných typů je pro mě osobně Maxsport chuťový střed.
- 2 – Protein pasta (Natu)
- Fettucine z mungo fazolí – 43% bílkovin
- 1 balení – 200g
- Složení: Bio zelené sójové boby (edamame), bio mungo fazole.
- Bezlepkové
- Nutriční hodnoty těstovin z mungo fazolí na 100 g :
Energie(kJ) | 1588 | 661 |
Bílkoviny (g) | 43 | 17.9 |
Tuky(g) | 8 | 3.3 |
Sacharidy(g) | 35 | 14.6 |
Vláknina(g) | 14 | 5.8 |
Ze 100 g suchých těstovin získáte po uvaření, stejně jako u těstovin Maxsport, 240 g (z 1 balení o hmotnosti 200 g budete mít 480 g uvařených těstovin).
Hodnocení:
Oproti předchozím těstovinám mají ještě o 1 g více bílkovin. Mají sice o trošku vyšší energetickou hodnotu, ale ta je způsobena přítomností tuku původem z edamame. Jedná se tedy o zdravý tuk. Při hubnutí lze použít i k večeři.
Chuť:
Chuť těstovin z mungo fazolí pro mě byla velmi příjemným překvapením. Pružnější konzistence trochu více připomínala klasické těstoviny a při vaření navíc hezky voněly. Chuť byla šťavnatá a příjemná tak, že by se daly jíst skoro samotné, s troškou oleje a parmazánu. Za mě zatím chuťová jednička. Rozhodně vyzkouším od Natu i další varianty (adzuki, cizrna, atd).
Matoucí je jedině označení. Mungo fazolí je ve výrobku totiž jen 10%, většinu tvoří edamame.
- 3 – Yes pasta (Yeshop.eu)
- Čočkové fusilli – 24 % bílkovin
- 1 balení – 250 g
- Složení: Čočková mouka zelená.
- Bezlepkové
- Nutriční hodnoty čočkových fusilli na 100 g :
Energie(kJ) | 1250 | 625 |
Bílkoviny (g) | 24.2 | 12.1 |
Tuky(g) | 1.2 | 0.6 |
Sacharidy(g) | 49.6 | 24.8 |
Vláknina(g) | 11 | 5.5 |
Ze 100 g suchých těstovin získáte po uvaření 200 g (z 1 balení o hmotnosti 250 g budete mít cca 500 g uvařených těstovin).
Hodnocení:
Luštěninové těstoviny s nejnižším obsahem bílkovin (24%). Oproti klasickým těstovinám mají sice pořád bílkovin dvojnásobek, ale pokud byste je chtěli použít při hubnutí, dejte si je raději k obědu a malé množství bílkovin ještě raději přidejte (třeba 1 vejce nebo 2 lžíce parmazánu).
Chuť:
Čočkové fusilli byly zatím ze všech luštěninových těstovin chuťově nejhorší. Nemají žádnou pružnost při skusu a je v nich hodně a ne úplně příjemně cítit vláknina. Základní chuť je ,,moučná“ a je velmi obtížné je nějak dochutit.
- 4 – Luštěninové těstoviny Bonduelle
- Luštěninové těstoviny Bonduelle
- Jak luštěninové těstoviny používat?
Můžete je používat jako úplně klasické těstoviny. Uvařit v osolené vodě, scedit a smíchat s omáčkou. Vaří se kratší dobu než těstoviny klasické. Doba varu je vždy uvedená na obalu výrobku.
Výrobce uvádí dobu vaření v rozmezí od-do. Osvědčilo se mi držet se vždy toho kratšího času. Pokud je uvedeno na obalu například 4-6 minut, zkuste je ochutnat po 4 minutách, po 6 už by byly podle mého názoru rozvařené, čočkové fusilli se vařily dokonce jen 2 minuty.
Shrnutí:
S luštěninovými těstovinami se velmi pravděpobně v roce 2019 roztrhne pytel. Jedou totiž na vlně několika trendů najednou: trend zvyšování obsahu bílkovin v potravinách, vlákninový trend (=zdravý mikrobiom) a trend snižování sacharidové nálože v jídelníčku celkově.
- Při hubnutí se snažte vybírat takové druhy, které mají deklarovaný obsah bílkovin přes 40 %.
- Poznámka:
- Tato recenze je nezávislá, stejně jako vše ostatní na tomto webu.
- Deklaruji nulový konflikt zájmů.
Těstovinová dieta – i s těstovinami lze zhubnout, stačí vědět jak!
I s těstovinami se dá hubout!
Milovníci těstovin se kvůli křivkám svého oblíbeného jídla nemusí úplně vzdát. Těstovinová dieta je pro pokročilé dietáře, které o zdravém stravování něco vědí. Začátečníci by si totiž mysleli, že z těstovin plných sacharidů se tloustne. A vlastně, nemýlí se. Z bílých vaječných těstovin uvařených doměkka se opravdu lepí kila na boky jedna radost! Od to doby co však i do našich končin zavítaly italské těstoviny z hrubé pšenice, bez vajec a uvařené “al dente”, hubnutí je opět chutné!
Zábavné a lehké
Těstoviny jsou ideální pro zdravé diety a očistné kúry. Pokud těstoviny sestávají pouze ze zdravé mouky a vody. Při tolika tvarech a velikostech nepropadnete nudnému stereotypu, který překazil už nejednu rýžovou dietu.
Těstoviny se rychle a snadno připravují, můžete si je uvařit večer a ráno vzít do práce. Nekomplikovaně se přihřívají v mikrovlnce. Chutnají nasladko, naslano, neutrální i jako salát. Bez obav s nimi dodržíte zásady dělené stravy a bez následků přežijete i návštěvu restaurace.
Objednejte si je s česnekovým olejem, pestem nebo s rajčaty, olivami a rukolou. A co chilli papričky na zahřátí?
Těstoviny vařte klidně i o minutu kratší dobu, než udává návod na přípravu al dente. Ale čím kratší je budete vařit, tím více tekutin vypijte během dne.
Důležitý je výběr těch správných těstovin – ideálně celozrnných, špaldových, nebo třeba kukuřičných. Hodně dietní jsou těstoviny rýžové, žitné, cizrnový, rýžové a pohankové. K dostání jsou většinou v bezvaječné variantě, takže jde opravdu jen o mouku z vybrané potraviny a vodu!
Zásady těstovinové diety
* Těstoviny musí být bezvaječné.
* Celozrnné, grahamové nebo špaldové, minimálně z tvrdé pšenice.
* Připravujte je al dente, do poloměkka. Při pojídání je řádně musíte kousat, ne jen polykat.
* Vařte je v dostatečném množství osolené vody. Nedávejte do vody olej!
* Po uvaření těstoviny nepřelévejte studenou vodou! Pokapejte je panenským olivovým olejem. Nebudou se lepit.
* Zapomeňte na těžké sýrové a smetanové omáčky. Používejte jogurty, tvaroh a čerstvé sýry.
* Listovou zeleninu jezte v neomezeném množství.
* Těstoviny nejezte pozdě večer, naposledy o šesté. Pak už jen zeleninu.
* Nezapomeňte každý den vypít alespoň 2 litry neslazených čajů nebo čisté vody.
Rychlý tip: Jako náhrada těstovin je výborný kuskus. Zalijte ho horkou vodou v poměru 1:2, přikryjte a za tři minuty můžete jíst. Zkusit můžete i obilninu teff.
Co na snídani?
Vyhýbejte se chlebu a pečivu, na bílé ani nepomyslete. Jezte ovesné vločky s hrstí oříšků a sušeného ovoce. Můžete je povařit ve vodě nebo alespoň zalít horkou vodou. Pokud máte chuť na slané snídaně, dejte si sýr cottage se zeleninou a nanejvýš s plátkem knäckebrotu, který sestává jen z mouky a vody. Pozor, některé druhy obsahují také kvasnice a olej!
Co na svačinu?
Bílý nebo ovocný jogurt, acidofilní mléko, případně jablko. Jogurt nemusí být nízkotučný, protože vaše chuťové buňky neuspokojí a sníte ho více. K jablku nebo k jogurtu si můžete zakousnout pět mandlí a pět lískových oříšků.
Co na oběd?
Těstoviny, těstoviny a těstoviny! Ne však rozvařené v polévce, tu jezte bez nich. Penne, farfalle, canelloni a jiné tvary si nechte na druhý chod. Kombinujte je se zeleninou na páře, pečenou v římském hrnci bez oleje nebo grilovanou na kapce oleje.
Pokud máte chuť na sýr, upřednostněte čerstvé druhy a nikdy nekombinujte několik sýrů. Zapomeňte i na tepelně upravené sýry. Zapékání je tabu!
Masem šetřete, každý druhý den si dejte porci pečeného nebo dušeného kuřátka či hovězí. Nebo jednou za týden husa bez kůže.
Pokud máte chuť na sladké, těstoviny smíchejte s tvarohem nebo s ořechy, kapkou medu či s ovocem.
Co na druhou svačinu?
Zůstaly vám těstoviny? Do nich! Přece nedovolíte, aby se zkazily! Smíchejte je na studeno s luštěninami, s paprikou a bílým probiotickým jogurtem. Můžete si dát i zeleninu se sójovým sýrem nebo s vajíčkem natvrdo, bez těstovin. Zákaz chleba však stále platí, nejezte ani rýži, brambory nebo pizzu!
Co na večeři?
Do třetice těstoviny, ale nejpozději tři hodiny před spaním a bez masa a sýrů. Piniové oříšky, dýňová semínka, len nebo sezam, bazalka a kapka oleje vám budou stačit. Zakázané jsou už i rajčata, hrášek, mrkev a olivy. Zbytečné kalorie.
Chutný tip: Špetka strouhaného parmezánu, kterým něžně “posolíte” těstoviny, oklame nos a postavě neublíží.
Co u těstovinové diety vynechat?
Rozhodně se rozlučte se smetanovými omáčkami, masitými variantami, slaninou i parmazánem. Tyto klasické recepty jsou důvodem, proč si celkově pasta vysloužily nelichotivou nálepku.
Smetana, olej v kombinaci s tučným masem a tvrdými sýry, které rovněž mezi sýry vítězí, co se tučnosti týče, zkrátka nejsou to pravé.
Vůbec nejhorším prohřeškem proti vaší postavě mohou být polotovary z těstovin! Ty si zakažte úplně.
A pár receptů na závěr
Penne s rokfórem
Potřebujete (pro 4 osoby): 80 g šunky vcelku, 1 cibuli, 1 cuketu, 1 lžíci oleje, 100 ml bílého vína, 150 g rokfóru, 200 g penne, sůl, pepř, 2 lžíce petrželové natě
Příprava: Šunku nakrájejte na kostky, cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Cuketu oloupejte a nastrouhejte na hrubším struhadle. Vše opečte na oleji a zalijte vínem. Přidejte sýr a nechte rozehřát, osolte a opepřete. Těstoviny připravte podle návodu a uvařené přimíchejte k omáčce. Posypejte petrželovou natí a podávejte.
Špagety s pikantní omáčkou
Potřebujete (pro 4 osoby): 250 g cukety, 2 červené papriky, 250 g mrkve, 1 cibuli, 2 lžíce oleje, Tabasco, 150 ml vývaru, 200 g rajčatového protlaku, 300 g špaget, 1 lžíci smetany, cukr, sůl, pepř
Příprava: Zeleninu nakrájejte na kostky, cibuli nasekejte nadrobno a poduste na oleji. Dochuťte solí, pepřem, Tabascem a cukrem. Zalijte vývarem, rajčatovým protlakem a nechte 10 minut vařit, přidejte smetanu. Těstoviny uvařte podle návodu a podávejte přelité omáčkou.
Tagliatelle se žampiony
Potřebujete (pro 4 osoby): 200 g žampionů, 2 jarní cibulky, 600 g rajčat, 1 stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci bylinek nasekaných nadrobno (tymián, oregano apod.), 300 g tagliatelle, 40 g strouhaného parmazánu, sůl, pepř
Příprava: Cibuli a žampiony nakrájejte nadrobno a opečte na oleji. Přidejte česnek nasekaný nadrobno, rajčata a poduste.
Přimíchejte bylinky, osolte, opepřete. Těstoviny připravte podle návodu. Posypejte sýrem.
Tortellini s hráškem
Potřebujete (pro 4 osoby): 250 g tortellini, 2 jarní cibulky, 200 g mrkve, 200 g hrášku, 100 g nasekané šunky, 200 ml mléka, 4 lžíce strouhaného parmazánu, sůl, pepř
Příprava: Uvařte tortellini. Cibulku oloupejte a nakrájejte na kolečka. Mrkev nakrájejte a povařte v osolené vodě asi 4 minuty. Přidejte hrášek a povařte spolu další 4 minuty. Zeleninu a těstoviny přeceďte a dejte do jednoho hrnce. Přidejte nakrájenou šunku a mléko. Pokrm dochuťte solí, pepřem.
Autorem článku je naše redakce
Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost
Těstoviny | Běháme.cz – běhání, hubnutí
Kdo by neměl rád těstoviny. Pro jejich zajímavé tvary, chutě a pro jejich poměrně vysokou nutriční hodnotu jsou nenahraditelnou součástí našeho jídelníčku.
Rozmanitost těstovin
Těstoviny nám nabízejí opravdu obrovské množství kombinací. Dají se jíst s rajčaty, olivovým olejem, rybami, plněné sýrem, s různým masem nebo v polévkách. Jsou velmi oblíbené díky jednoduchosti v přípravě. Většinou stačí pár minut, takže si na nich můžeme velmi rychle pochutnat. Mají i zajímavé tvary: kolečka, vruty, trubičky, provázky, obdélníky, písmenka, atd…
Hodně odborníků na zdravou výživu těstoviny doporučuje díky jejich vysoké nutriční (výživové) hodnotě a relativně nízkým počtem kalorií (co se týká samozřejmě objemu, protože zároveň zasytí), takže jsou ideální pro ty, kteří chtějí zhubnout (pozor ale na omáčky, které se podávají s těstovinami!).
Konzumace vhodných těstovin může také snižovat hladinu cholesterolu v krvi, protože vám zabrání „nacpat se“ živočišnými produkty.
Nejenže pomáhají při hubnutí, ale i pro sportovce jsou velmi užitečné, kvůli správnému obsahu sacharidů, proteinů a vitaminů, přitom mají velmi nízký obsah tuku (pozor na některé značky!).
Když jsem však zmínil, že mají perfektní nutriční hodnotu, kriticky záleží na typu těstovin. Většina se vyrábí z pšenice a obsahují lepek. Některé jsou vaječné, to je typicky česká varianta, která má více kalorií, a bezvaječné (italské).
S ohledem na všechny aspekty je doporučuji nikoliv jako přílohu k jídlu (opět český vynález), ale jako plnohodnotné jídlo. Zároveň vybírejte kvalitní bezvaječné těstoviny. Jako přílohu si můžete udělat rajčatovou omáčku a kombinovat různé druhy koření.
Jen je trochu osolte a olej (nejlépe olivový!) přidávejte až po uvaření ve finální fázi přípravy pokrmu.
Historie
Vznikly zřejmě v Číně (1000 př. n. l.?) – odtud je dovezl Marco Polo do Itálie (1292), kde se okamžitě ujaly a byly a jsou, hlavně v Itálii, velmi oblíbené.
Avšak i na Blízkém východě a v Evropě se připravovaly velmi brzo – z těsta je pekly nebo vařily ve vodě. Pár zmínek o těstovinách existuje již od Starého Říma (básník Horatius).
V roce 1740 vznikla v italských Benátkách první továrna na těstoviny.
Výroba
Těstoviny (tradiční) jsou z nekynutého a nekypřeného těsta, které se připravuje z pšeničné mouky. Tato mouka obsahuje velké množství pšeničného lepku, bílkoviny, vody a vajec. Samozřejmě existují i bezvaječné těstoviny, jak jsem zmínil výše, které jsou v mnoha ohledech vhodnější.
Těsto se lisuje, potom se vysuší, chládne a nakonec balí. Když si těstoviny poté koupíme, tak je určitou dobu uvaříme a můžeme podávat.
Některé druhy
Plněné
- Tortellini: těstovinové taštičky, ve kterých je maso nebo sýrová náplň.
- Ravioli: těstovinové taštičky ve tvaru čtverečků.
- Cappelleti: plněné těstoviny ve tvaru malých kloboučků.
- Canelloni: závitky z nudlového těsta plněné různými náplněmi.
Neplněné
- Spaghettini: velmi tenké špagety.
- Fettuccine: široké nudle.
- Tagliatelle: širší dlouhé nudle.
- Makkaroni: široké roury.
- Penne: široké kratší rourky se skosenými konci, nazývané též makaronky.
- Fusilli: vřetena.
- Gnocchi: noky.
Polévkové
- Stelline: malé hvězdičky, které se používají jako zavářka (do polévek).
- Peperini: malé kuličky/kostičky, nejspíš nejmenší typ polévkových nudlí.
- Alfabetti: malé písmenka a čísla, v oblibě zejména u dětí.
- Anellini: malé kroužky.
ZDROJ (Druhy těstovin): cs.wikipedia.org
Co dodat, těstoviny jsou velmi oblíbenou a prospěšnou potravinou, ale není moc vhodné jimi nahradit ostatní přílohy a je lepší je konzumovat spíše v menších množstvích a hledět na kvalitu a výrobce dané těstoviny.
Napsat komentář – zatím žádný komentář, buďte první!
Těstoviny a hubnutí: Nejoblíbenější druhy, tipy na omáčky a recepty
Klasické těstoviny mají vysoký obsah sacharidů a lepku. Tělu však poskytují živiny, které jsou velmi důležité pro zdraví. Jak to tedy je: Vyhýbat se těstovinám při hubnutí, nebo ne? Čtěte celý článek.
Rafinované a celozrnné těstoviny
Běžné těstoviny producenti vyrábějí z tvrdé pšenice, vody a vajec. Formují je do různých tvarů. My jako konzumenti je poté jen uvaříme ve vroucí osolené vodě. Některé typy těstovin jde vyrobit i z jiných zrn, jako je pšenice špalda, rýže, ječmen, žito, kukuřice nebo třeba pohanka.
Problém klasických průmyslově zpracovaných těstovin
Klasické rafinované těstoviny během výroby ztrácí většinu jader a klíčků, čímž přicházíme o velké množství živin. Zároveň také roste obsah kalorií a klesá množství vlákniny.
Studie zahrnující 117 366 lidí zjistila, že vysoký příjem sacharidů zejména z rafinovaných zrn souvisí se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění.
Řešení: Celozrnné těstoviny
Mnohem lepší variantou jsou proto celozrnné těstoviny, které obsahují všechny části jádra. Mají méně kalorií a jsou bohaté na vlákninu, mangan, selen, měď a fosfor. Vláknina z celozrnných těstovin se pohybuje trávicím traktem v nestráveném stavu a tím podporuje plnost a snižuje chuť k jídlu.
Vláknina a hubnutí: Proč je tak důležitá a kde ji najít?
Podle jiné zahraniční studie celozrnné těstoviny zvyšují pocit sytosti po jídle a snižují chuť k dalšímu jídlu, oproti rafinovaným těstovinám.
Nejoblíbenější druhy těstovin
- Špagety
- Farfalle
- Penne
- Fettuccine
- Makarony
- Tortellini
- Ravioli
Těstoviny jako zdroj sacharidů
Klasické těstoviny patří mezi významné zdroje sacharidů. Po jídle způsobují prudké zvýšení hladiny cukru v krvi. Tento fakt pocítíte především u těstovin z bílé mouky, které obsahují více jednoduchých cukrů a méně vlákniny než celozrnná varianta.
Jednoduché sacharidy tělo velmi rychle tráví. Podle studie vedou k brzkému hladu a vyššímu riziku přejídání. Z toho důvodu se těstoviny z bílé mouky nedoporučují diabetikům, kteří potřebují příjem sacharidů hlídat a konzumovat více vlákniny pro stabilní hladinu krevního cukru.
Máte celiakii? Vybírejte pouze bezlepkové těstoviny
Lepek v tradičních druzích těstovin může u některých lidi způsobit zdravotní problémy. Bílkovina gluten obsažená v pšenici, ječmeni a žitě vyvolává u celiaků imunitní odpověď a poškozuje buňky tenkého střeva. Jediným řešením je bezlepková dieta, která předchází negativním příznakům celiakie a udržuje střevo zdravé. Pokud vám lepek vadí a i přesto se nechcete o těstoviny ochudit, vybírejte si bezlepkové druhy těstovin z rýže, kukuřice nebo quinoi.
Jsou celozrnné těstoviny při hubnutí lepší volbou?
Těstoviny z celozrnné mouky mají vyšší obsah vlákniny, vitaminů i minerálních látek. Konzumaci celozrnných obilovin spojil výzkum s nižším rizikem srdečních chorob, kolorektálního karcinomu, cukrovky a obezity.
Celozrnné těstoviny se vyrábějí z celozrnné mouky, při výrobě rozmělněné na prášek. Tento proces bohužel snižuje příznivé účinky celých zrn, protože menší částice prochází trávicím traktem rychleji a podle studie podporují zvyšování hladiny krevního cukru.
Přestože je určitý rozdíl mezi konzumací celých zrn a celozrnných těstovin, těstoviny vyrobené z celozrnné mouky jsou vždy lepší volbou, než výrobky z bílé mouky. A to především ve chvíli, kdy hubnete. Obsahují totiž méně kalorií a mnohem více vlákniny.
TIP: U těstovin hraje roli i doba varu. Pokud těstoviny uvaříte „al dente“ neboli „na skus“, vydrží vám pocit sytosti po delší dobu. Při delším vaření se zvyšuje glykemický index a snižuje se i pocit plnosti po konzumaci.
Vláknina a hubnutí: Proč je tak důležitá a kde ji najít?
Volte správnou porci
Ideální porce těstovin se liší podle toho, jaká je hodnota vašeho bazálního metabolismu, jaký režim stravování máte nastolený, a kolik energie během dne vydáte. Denní porce těstovin by neměla přesáhnout 150 g (při vážení v uvařeném stavu). Tato porce vám poskytne dostatek složených sacharidů, avšak sama o sobě netvoří plnohodnotný samostatný pokrm.
Aby jídlo obsahovalo všechny potřebné živiny, nezapomínejte na adekvátní porci bílkovin a zdravých tuků. Těstoviny berte spíše jako přílohu, kterou je třeba doplnit o další ingredience.
Jak udělat z těstovin zdravé komplexní jídlo?
Pokud jíte těstoviny s mírou, mohou být dobrou součástí zdravého jídelníčku. Kromě výběru vhodného typu těstovin dbejte i na to, jaké suroviny k nim přidáte. Jestliže těstoviny připravíte s krémovou omáčkou a velkou porcí sýra, kalorie se rychle nasčítají.
Abyste udrželi příjem kalorií v normě, dejte raději přednost olivovému oleji, čerstvým bylinkám a zelenině. K vytvoření vyváženého jídla použijte také bílkoviny v podobě luštěnin, vajec, nízkotučného sýra nebo libového masa, ať už drůbežího nebo rybího.
Omáčky vhodné i při hubnutí
- Rajčatová – vyrobíte ji z pravých rajčat, rajčatového pyré, soli, pepře a bazalky.
- Aglio olio – těstoviny dochuťte lžící olivového oleje s česnekem.
- Dýňová – dýňové pyré dochuťte solí a muškátovým oříškem.
- Boloňská – použijte libové mleté hovězí maso, rajčatové pyré a zelené bylinky.
Tipy na zdravé recepty s těstovinami:
Shrnutí: Vybírejte a vařte správně, s kaloriemi nebude problém
Vybírejte si správné druhy těstovin a při vaření se nebojte experimentovat. Díky tomu můžete těstoviny ponechat ve svém hubnoucím jídelníčku a objevovat nové chutě. Oceníte také rychlost a jednoduchost přípravy. Díky snadné stravitelnosti jde o ideální recepty i k večeři nebo po náročném tréninku.
hubnutí kalorie omáčka recepty sacharidy těstoviny
Po těstovinách se netloustne, právě naopak | Zdraví
Nepochybně mají jako zdroj sacharidů svou kalorickou hodnotu, k níž je třeba při dietě přihlížet. Je však mnoho důvodů, které z těstovin činí základní potravinu nejen italské kuchyně, ale především středomořské stravy. Tedy potravinového modelu, který dnes mnohé studie označují za jakýsi elixír dlouhého života, jenž chrání před kardiovaskulárními chorobami a nádory.
Začněme tím, že sacharidy mají být první a nejvýznamnější výživnou látkou, kterou denně přijímáme a že 50 až 60 procent celkových kalorií, které máme při dietě zkonzumovat, má pocházet ze sacharidů.
Těstoviny a příbuzné potraviny mají přes výrazný přísun kalorií mnohem menší vliv na nadváhu než proteiny a tuky, a to právě díky tomu, jak funguje náš metabolismus. Naše tělo totiž stráví sacharidy velmi rychle, a proto se kalorie, které sacharidy obsahují, snadněji spotřebují v podobě tepla, než aby se hromadily.
Jednoduché a rafinované cukry jsou škodlivé, protože v případě, že se jich konzumuje příliš, přispívají k rychlé akumulaci energie. Lepší jsou složité cukry, jako je škrob, hlavní složka těstovin, a to proto, že mají nízký glykemický index.
Nízký glykemický index vyvolává delší pocit sytosti, vede k nižší váze a snižuje riziko cukrovky. Ještě lepší je, když k sacharidům konzumujeme optimální množství vlákniny. Proto je celozrnný produkt pro naše zdraví nepochybně vhodnější.
Těstoviny je možné připravit na mnoho způsobů a spolu se zeleninou či rybou je to nutričně vyvážený pokrm. Konzumace těstovin nás také činí šťastnými, neboť obsahuje aminokyselinu tryptofan, kterou náš organismus přeměňuje na serotonin, neurotransmiter s antidepresivními účinky.
V globální společnosti působí mnoho faktorů, které zajišťují nějaké dietě popularitu. Stačí, když některá celebrita dietu drží a média se již postarají o to, aby se stala známou. Módním dietám je ale třeba se vyhýbat, protože valná většina z nich nemá reálný vědecký základ.
Vyhněte se pochybným dietám
Vhodná je konzultace s odborníkem, protože každá dieta má být každému šita na míru. Každý člověk má určitou fyzickou konstituci a metabolismus a jen po studiu komplexního stavu pacienta je možné doporučit správný dietní režim.
Vyhýbejme se všem dietám, které slibují zhubnout sedm kilogramů za sedm dní, a všem zázračným pilulkám, které mohou poškodit zdraví.
Jen lékař může předepsat léky, které pomáhají přizpůsobit se dietě a optimalizovat její účinky. Dietu a pevnou vůli nemůže nahradit žádný lék.
Jakoukoli farmakologickou formu, byť i přírodní, v podobě pastilek či nápojů, je třeba užívat jen pod dohledem lékaře.