Švestky pro zdraví – včetně pecek

Švestky, to není jen pro muže slivovice a v kuchyni švestkové buchty a knedlíky. Konzumace švestek brání rakovině tlustého střeva, ale také snižuje hladinu špatného cholesterolu a dokonce tlumí některé druhy bolestí. A to není ani zdaleka vše, co mohou švestky ve vašem jídelníčku zlepšit.

Švestky pro zdraví – včetně pecek

Švestky proti dně Švestky byste měli jíst, když vás bolí klouby. Jsou totiž skvělým pomocníkem proti dně  a pomáhají z těla odbourávat močovinu, která je příčinou této choroby.

Díky vitamínu E, kterým jsou nabité, zmírňují i záněty kostí a kloubů revmatického původu. Pokud máte čerstvé švestky, před každým jídlem si dejte jednu nebo vypijte sklenku švestkové šťávy. V době, kdy švestky nemají svou sezónu, pomohou i sušené.

Na noc 7 až 10 švestek namočte do sklenice s vodou a ráno vodu vypijte.

Švestky detoxikují, zrychlují metabolismus a pomáhají hubnout Čerstvé bobule, šťáva z nich, ale také voda, v níž byly švestky namočené, pomohou rozjet i trávení. Trápí vás zpomalená střeva a  zácpa? Švestky dají střeva do pohybu.

Obsahují velké množství vlákniny, kterou pročistí trávicí systém a brání vstřebávání cholesterolu do krve. Hledáte ideální ovoce v čase hubnutí? Švestky vám významně poslouží.

Velmi rychle zasytí a pektiny zpomalí vstřebávání cukru, takže spalovat budete především tuky.

Švestky jsou nabité vitamíny a minerály

Díky vitamínu E, kterým jsou nabité, můžete švestkami předcházet i rakovině či šedému zákalu. „Éčko“ také podporuje imunitní systém, stejně jako vitamin C, který se v švestkách nachází. Švestky jsou i významným zdrojem minerálů, zejména draslíku, hořčíku, fosforu a vápníku.

Sušené švestky Sušené švestky na rozdíl od čerstvých obsahují bór. Ten u žen po menopauze brání ztrátě vápníku z kostí. U mužů zase zvyšuje hladinu testosteronu a podporuje růst svalové hmoty. Pokud si švestky nenasušíte sami, ale koupíte je, před přímou konzumací je vždy umyjte pod tekoucí teplou vodou.

  • Sedm zázračných účinků, kterými švestky disponují • chrání před aterosklerózou a infarktem • snižují hladinu cholesterolu v krvi • brání zácpě • zmírňují záněty kostí a kloubů • pomáhají odbourávat z těla močovinu a zmírňují projevy dny • jsou prevencí rakoviny tlustého střeva
  • • rychle zasytí, pomáhají při hubnutí

Pecky nevyhazujte Pokud budete jíst švestky, nezapomeňte schovat každou pecku. Vysušte ji a dejte do lněného nebo bavlněného sáčku. Pecky jsou skvělým materiálem pro výrobu topných polštářků, protože umí výborně udržet teplo. Pokud máte menstruační bolesti břicha nebo sportovní zranění, polštářek nahřejte a přiložte na bolavé místo.

Švestky pro zdraví – včetně pecekŠvestky pro zdraví – včetně pecekŠvestky pro zdraví – včetně pecekŠvestky pro zdraví – včetně pecek

Léčivá síla švestek

U nás většinou z plodů švestky děláme povidla. Netušíme, že máme v rukou úžasný lék na všechny nemoci. Korejci považují švestku za posvátnou, v Rusku je švestka také velmi oblíbeným stromem. Švestky obsahují bioaktivní látky, které ničí rakovinové buňky a významně působí na látkovou výměnu.

Švestky pro zdraví – včetně pecek

Švestek existuje více než 2000 druhů

„Vengerka“  se svými protáhlými oválnými plody je rozšířena především ve středním pásmu Ruska. Tyto plody mají výrazně sladkou dužinu a jsou z nich vyráběna výborná povidla. Naproti tomu „Ryngle“ má šťavnaté plody kulovitého tvaru, nejčastěji zelené nebo žluté barvy. Je nakyslé chuti, je vhodná do kompotů nebo se z ní dělá švestková marmeláda.

Švestka obsahuje rutin. Ten zpevňuje naše vlásečnice. Rutin se ani při tepelném zpracování nepoškozuje. Švestková marmeláda nebo džem jsou tak pro krevní cévy stejně prospěšné jako čerstvé plody.

Draslík obsažený ve švestkách odvádí z organismu nadbytek soli. Švestky obsahují i velké množství minerálů, které mají příznivý vliv na kardiovaskulární systém, ledviny a játra. Při onemocněních, která souvisejí s látkovou výměnou, jsou švestky hojně doporučovány.

Trpíte-li nízkým apetitem, pak jsou pro vás švestky to pravé. Fungují také jako lehké projímadlo. V tomto případě ale  musí být bobule zralé. Nezralé plody mají účinek opačný.

Sušené švestky jsou hotový zázrak. Obsahují totiž pektin. Tato látka napomáhá tvorbě hormonu „dobré nálady“ – endorfinu. Snadněji se pak vypořádáme se stresem a depresí.

Konzumujeme-li  sušené švestky pravidelně, naše paměť se zlepšuje. Sušené švestky vynikajícím způsobem čistí střeva a v neposlední řadě zvyšují mužskou potenci.

Je také dokázáno, že  extrakt kyseliny fenolové, která se uvolňuje ze švestek, zpomaluje šíření některých typů rakovinových nádorů.

Paradoxem je, že kyselina fenolová je vlastně jed. Při větší koncentraci je dokonce zdraví nebezpečná. Testování prokázalo, že extrakt působí pouze na nemocné buňky a zdravé nezasahuje. Tento objev by v budoucnu mohl pomoci v boji s jedním z nejrozšířenějších druhů onkologických onemocnění – nádorem mléčné žlázy.

Švestky pro zdraví – včetně pecek

Ze švestek je možné připravit mnoho zdraví prospěšných jídel. Zavařeniny a kompoty jsme již zmiňovali. Úžasná je např. švestková tinktura. A co třeba švestkové víno, které je dnes běžně dostupné v obchodech. Je vyráběno podle zvláštního receptu z japonských švestek „ume“. Ty jsou v čerstvém stavu velmi kyselé, tvrdé a více méně nepoživatelné.

Ve staré Číně bylo švestkové víno velmi ceněné. Bylo používáno i jako úplatek, chtěl-li člověk například dostat prestižní funkci. Existují i dobrá drahá švestková vína, která jsou stará i několik staletí, švestka totiž velmi špatně kvasí. Dnes je do něj přidáván i cukr. Tím se získá sladký dezertní nápoj, který musíme nechat odležet ani ne rok.

Ten je možné koupit v obchodě za rozumnou cenu. Lepší je ale určitě  nápoj bez cukru.

Třeba v Anglii je národním jídlem švestkový puding. Receptů je mnoho. Nutnou přísadou jsou sušené švestky, ořechy, hovězí lůj, vejce, sherry nebo koňak. Alkohol je přidáván pro prodloužení trvanlivosti pudingu.

Podle tradice se puding nezapékal. Vařil se zabalený do lněné látky. Teprve před podáváním byl poléván horkou sladkou omáčkou a zapalován.

Dnes je i v Anglii švestkový puding spíše exotikou, neboť je považován za  vysokokalorické jídlo.

Jako alternativu pudingu můžeme udělat švestkovou pěnu

Pokud byste ji chtěli vyzkoušet, zde je recept

  • 1 kg švestek
  • 750 g cukru
  • jeden sušený hřebíček
  • trocha mleté skořice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 1 polévková lžíce koňaku

Postup:

Švestky omyjeme  a odpeckujeme. Zhruba 600 g švestek rozmixujeme na pyré. Zbytek rozkrájíme na půlky. Pyré a rozpůlené švestky smícháme s ostatními ingrediencemi. Hmotu, která vznikne, vyklopíme nejlépe do keramické nádoby, zakryjeme poklicí a dáme do studené trouby.

Budete mít zájem:  Trápí vás opary či afty? Pomohou léky i babské rady

Pěnu pečeme při teplotě 200 stupňů asi 3-4 hodiny a občas zamícháme. Kdyby nám hmota příliš zhoustla, můžeme přidat trochu horké vody.

  • Jezte švestky a budete zdraví!
  • Autor: Eny
  • Zdroj: http://aktualitycz.cz/leciva-sila-svestek-prirodni-lek-proti-rakovine/

Švestky pro zdraví – včetně pecek

Švestky se kromě skvělé chuti a pestrého využití v kuchyni mohou pyšnit i širokým léčebným působením. Což není až tak známé jako recepty na koláče.

Švestky patří k oblíbenému ovoci pozdního léta. Nejsou náročné, rostou ledaskde, dají se koupit za přijatelné peníze. Navíc se krom skvělé chuti a pestrého využití v kuchyni mohou pyšnit i širokým léčebným působením. Což není tak známé jako recept na koláč.

Švestky pro zdraví – včetně pecek

Z vitaminů obsahují švestky sice pouze vitamin E, zato minerálních látek mají spoustu – vápník, hořčík, fosfor, draslík. Dále jsou bohaté na vlákninu, třísloviny a organické kyseliny.

Léčivé účinky švestek

Tyto plody jsou výborným lékem na revmatismus, dnu, onemocnění ledvin, jater a krevního oběhu. Pomáhají také chránit srdce a cévy, snižují hladinu cholesterolu. Velmi účinné jsou při střevních problémech a zácpě.

Švestky obsahují hodně vlákniny a ta má úžasné čistící schopnosti. Při této detoxikační proceduře po dobu 3 dní konzumujeme pouze švestky (syrové či sušené a můžeme jich sníst, kolik chceme). K nim popíjíme 2, 5 litru vlažné vody, nic víc.

Bolí vás klouby? Jezte švestky. Jsou výborným pomocníkem při dně, jako vynikající prostředek odbourávající a vyplavující především močovinu, která je vlastně příčinou této nemoci.

Pokud máme k dispozici čerstvé švestky, doporučuje se vždy před hlavním jídlem zkonzumovat 1–2 plody nebo vypít 2 skleničky švestkové šťávy.

Jinak používáme švestky sušené, namočené přes noc ve vodě a vodu vypijeme.

Přečtěte si: Dna postihuje nejčastěji palce u nohou

Švestky prospívají také srdci. Vitamin E, draslík i hořčík chrání před aterosklerózou, infarktem a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu.

Švestky chrání a regulují funkci střev

Švestky jsou přírodními prostředky proti pomalé funkci střev. Pro inspiraci uvádím pár osvědčených receptur:

  • Večer naložíme 7–10 švestek do čisté vody a ráno je nalačno sníme a zapijeme vodou, v níž byly naložené. Toto velmi účinné projímadlo můžeme podávat v menším množství i dětem.
  • Večer si smícháme 2 dl šťávy ze švestek s 3 dl vlažné vody a tímto nápojem zapijeme 1 lžíci lněných semínek. Ráno je úspěch zaručen.
  • Večer přelijeme 4 sušené švestky a jeden usušený fík ve sklenici vlažnou vodou tak, aby byly plody ponořené. Vše necháme je přes noc stát. Ráno na lačný žaludek výluh vypijeme a plody sníme. Obvykle za 3–4 hodiny se dostaví žádané účinky.

Švestky ochraňují střeva.Máme-li problémy se střevy, můžeme si pomoci každodenní konzumací 4 čerstvých či sušených švestek. Švestky jsou i účinnou prevencí rakoviny střev.

Švestkové pecky spolehlivě prohřejí

Sušené pecky těchto plodů jsou vynikající náplní k výrobě zahřívacích polštářků. Ty si můžeme vyrobit tak, že dobře vysušené pecky naplníme do bavlněného nebo lněného povlaku a zašijeme. Když si potřebujeme nahřát některou část těla, stačí polštářek vložit na chvilku do rozehřáté trouby a můžeme použít. Tento polštářek je výborný například při břišních kolikách u miminek.

Sušené raději nesířené

Při zpracování švestek podle jakéhokoli receptu je před přípravou nebo konzumací syrových plodů nutné je pořádně omýt, protože na povrchu můžou být kvasné bakterie, které způsobují nadýmání.

Sušené švestky jsou pak nejen úžasným přírodním lékem, ale i pochutinou. Tyto plody konzumujeme raději v domácí či bio kvalitě, tedy nesířené, poněvadž siřičitany jsou pro organismus velmi dráždivé. Způsobují alergické reakce, bolesti hlavy, podráždění.

Pokud doma nemáme sušičku ovoce, je optimálním způsobem na sušení švestek tento třístupňový systém: Nejprve sušíme švestky po dobu 3,5 hodiny při otevřené troubě a při termostatu nastaveném na úsporný režim. Tak dosáhneme teploty kolem 45 stupňů Celsia.

Pak plody do doby 3,5 hodiny necháme přirozeně vychladnout a sušíme při teplotě do 60 stupňů Celsia asi 4 hodiny. Potom je opět necháme 2–3 hodiny vychladnout a konečně dosoušíme při teplotě 80 stupňů Celsia delší dobu, kolem 12–15 hodin.

Švestky musí po usušení obsahovat jistou vlhkost a musí být pěkně vazké a mírně šťavnaté.

Potřebujeme: 2 švestky, 1 odpeckovanou broskev, 1 nakrájené jablko a 1 šálek bílého jogurtu a nakonec šálek ledu Postup: Všechny přísady rozmixujeme, hotový nápoj podáváme ve vysoké sklenici.

Výživné smoothie

Potřebujeme: 2 švestky, 1 nakrájené jablko, ½ šálku nakrájené mrkve, 1 nakrájenou hrušku, 1 šálek vody, 2 šálky ledu Postup: Ingredience rozmixujeme, hotový nápoj podáváme ve vysoké sklenici.

Potřebujeme: 1 rozmačkanou švestku, půlku žloutku, 2 kapky citronové šťávy a 1 lžičku medu Postup: Uvedené přísady rozmícháme a vzniklou směs nanášíme na obličej a vše necháme 30 minut působit. Pak opláchneme teplým černým čajem a ošetříme krémem.

Švestková pleťová maska

Potřebujeme: 1 rozmačkanou švestku, 2 lžíce tvarohu, 5 kapek citronové šťávy Postup: Všechny uvedené ingredience smícháme, vzniklou směs nanášíme na obličej a dekolt a necháme 20 minut působit. Poté opláchneme teplou vodou. Pokožka bude vyživená a krásně vypnutá.

Zvláčňující pleťová maska

Potřebujeme: 1 rozmačkanou švestku, 1 lžíci zakysané smetany, 1 lžičku tekutého medu Postup: Všechny přísady smícháme dohromady, vzniklou pastu nanášíme na obličej a dekolt a necháme 20 minut účinkovat. Pak umyjeme teplou vodou. Pokožka získá hedvábný vzhled.

Zdroj: http://www.vitalia.cz/clanky/svestky-pro-zdravi-vcetne-pecek/

IBK Švestky sušené vypeckované 1000 g

Švestky sušené jsou výborné jako zdravé mlsání pro děti i pro dospělé, nakrájené na kousky i do jogurtů, musli.

  • Výhodné ekonomické balení
  • Nesířené

Švestka domácí (Prumus domestica) je opadavá ovocná dřevina, která může dorůst výšky až 10 metrů.

Plodem jsou švestky, které mají fialovou až červenomodrou slupku a v době zralosti zlatožlutou dužninu. Švestky se mezi sebou poměrně snadno kříží. V minulosti byly takto vytvářeny nové odrůdy a pěstování švestek byla věnována poměrně velká pozornost. Pravlast švestky není přesně známá, ale kulturní odrůdy pravděpodobně pocházejí z Přední Asie.

Švestky jsou zdrojem celé řady látek, které jsou pro náš organismus velmi cenné. Švestky obsahují víc než 78 % vody a díky obsahu draslíku a dalších látek mají močopudné účinky, pomáhají tělu zbavit se nadbytečné vody a soli a prospívají ledvinám. Často jsou účinné při otocích, jejichž příčinou je nedostatečná činnost ledvin. Mají silně projímavý účinek.

Švestky jsou antioxidační bomba upravují krevní tlak, posilují nervy a zlepšují paměť.

Plody švestky jsou chutné nejen čerstvě utržené ze stromu, ale mají široké uplatnění i v kuchyni. Konzumují se mražené a kompotované, z nejměkčích plodů se vyrábějí povidla, kterými se pak plní ovocné knedlíky, buchty i koláče, suší se nebo se z nich destilací vyrábí oblíbená slivovice.

Budete mít zájem:  Bosé boty obujete a už nechcete jinak

Sušené švestky patří k potravinám, které obsahují vyšší množství solí a kyseliny šťavelové, které se mohou koncentrovat v tělních tekutinách, tvořit krystaly a způsobovat zdravotní problémy. Osoby s onemocněním ledvin a žlučníku by proto neměly sušené švestky konzumovat.

Švestky nejsou příliš bohaté na vitamin C, zato v nich nacházíme zdroj vitaminů skupiny B, někdy jsou dokonce přirovnávány k „tabletě B-komplexu.

Sušení je tradiční způsob konzervování ovoce. Sušené ovoce je ovoce, které bylo vysušeno přírodní cestou, nebo za použití stroje (sušičky). Vysušené plody ovoce pak mají výrazně vyšší trvanlivost, což využijeme především v zimních měsících.

Stejně jako čerstvé ovoce je i sušené bohaté na vitamíny a minerály, může být ošetřeno oxidem siřičitým, který může vyvolávat astma. Vždy je lepší koupit sušené ovoce nesířené, neslazené.

Sušené švestky se dají stejně jako ty čerstvé využít na přípravu kaší, kompotů, ovocných salátů, džemů.

Sušené švestky se mohou přes noc namočit do vody. Tím se švestky rehydratují a probudí se v nich enzymy potřebné pro naše tělo.

  • Živiny:
  • vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín C, vitamín E, betakaroten, kyselina listová, jód, draslík, fosfor, vápník, zinek, selen, mangan, hořčík, železo, vláknina.
  • Blahodárné účinky:
  • detoxikační, antioxidační, protirakovinné, pročišťující, močopudné, posilují srdce, trávení i imunitní systém, nervovou soustavu, růst vlasů, upravují krevní tlak, pomáhají proti zácpě, cirhóze, revmatismu a dně.
  • Nutriční hodnoty ve 100g:
  • Energie 1005 kJ (240 kcal), Bílkoviny: 2,18 g, Sacharidy: 64 g, Tuky: 0,38 g, Vláknina: 7,1 g, Sodík 0,002 g.
Kcal Cukry Tuky Nasycené MK Sodík
240 38,13g 1,8g 0,7g 0,003g
18% 53% 3% 4% 1%
  1. Dporučeného denního množství pro dospělého
  2. Složení:
  3. Švestky sušené vypeckované, konzervant E202
  • Balení:
  • 1000 g
  • Skladování:

Skladujte uričtě při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti 70%. Nevystavujte slunečním paprskům.

  1. Upozornění:
  2. Produkt může obsahovat pecku.
  3. Země původu:
  4. Chile

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Opravdu bez pecek a skvělá chuť chutné, ale malé, nepoužitelné na vánoční cukroví Občas pecka, chuťově výborné, kupuji do zásoby 😉 Jsem velmi spokojená. Nejen, že jsem Vás doporučila, ale i domluvila jsem se, že až tyto švestky dojím objednám nejen pro sebe , ale i pro přátele. mám ráda švestky a jsou dobré Rychlé dodání a výborná kvalita. Jsem velmi spokojená. Švestky jsou výborné i cena je báječná! Se švestkami jsem spokojená a příště zde nakoupím velice ráda znovu. Zdravé mlsání. Spokojená jsem velmi,brzy objednám další. Sušené švestky kupuji pravidelně, jsou zdravé a výhodou je velké balení. Zdravá alternativa mlsání.

Švestky pro zdraví – včetně pecekFirma IBK Trade byla založena v roce 1992 v Praze. Specializuje se na dovoz, zpracování, balení a distribuci širokého sortimentu ořechů, sušeného ovoce, semen a dražovaných produktů. V plně vybavené pražírně a balírně v Horní Cerekvi umí kvalitně zpracovat více než 80 druhů surovin a na trh tak dodává přes 1 000 výrobků. Veškeré zboží prodává buď v původním balení dalším zpracovatelům nebo již od nás zpracované a balené v různých gramážích. Našimi zákazníky jsou prodejny – od malých obchůdků až po velké nadnárodní řetězce. IBK Trade používá moderní výrobní technologie a je vybavena špičkovými stroji na třídění, pražení, sekání a balení. V oblasti zpracování disponuje širokými možnostmi a zkušenostmi. IBK Trade používá Systém řízení kvality – International Food Standard IFS který je zárukou neustálého zvyšování jakosti nabízených produktů a hodnoty poskytovaných služeb. Primárním cílem je spokojenost zákazníků.

Švestky pro zdraví – včetně pecek

  • 9.2.2021 Klíč ke zdraví? Který klíč Vám odemkne cestu ke zdraví? Že by to byl Karel Václav Klíč, český malíř, fotograf, grafický technik a vynálezce heliogravury? Nebo jeden ze sedmi klíčů od pevnosti Boyard? Samá voda! Po kterém klíči tedy sáhnout? Vždyť jich je kolem nás víc než prstů na rukou. Je to houslový klíč? Nebo …

Švestky

Švestky pro zdraví – včetně pecekzdroj: biooo.cz

Švestky jsou jedny z posledních ovocných darů před tím, než se stromy uloží k zimnímu spánku. Právě teď se s nimi pomalu loučíme a vychutnáváme si ty pozdější odrůdy.

Švestky si však můžeme dopřát nejen na podzim, ale po celý rok. A to v jak jejich tekuté podobě, tak (ideálně) sušené.

Ty v sobě mají totiž koncentrované vitaminy a ovocné cukry, takže je lze použít i do různých dezertů místo cukru na slazení.

Slivoňové stromy se pěstovaly a jejich plody byly považovány za velmi výživné a léčivé už v době starého Egypta, což ukázaly archeologické nálezy. Sušené švestky se totiž našly v hrobkách spolu s ostatními potravinami jako energetická svačinka pro mrtvé. V té době byly egyptské švestky taktéž ceněným vývozním artiklem.

Pro zdraví

Švestky jsou perfektní potravinou, protože obsahují až 85 % vody, takže tělo výborně hydratují. Zbylých 15 % je pak nadupaných spoustou živin. Jsou to vitaminy z řady B, vitamin E, A, H a C. Z minerálů je to pak draslík, hořčík, vápník, zinek a také měď a síra.

Švestkové slupky jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny, které nejen že zabraňují předčasnému vysychání tohoto ovoce, ale také brání proniknutí škodlivých mikroorganismů skrze slupku do dužiny. Podobně užitečné jsou pak i pro naše tělo.

Slupky i samotná švestková dužina mají vysoký obsah vlákniny a díky tomu jsou právě švestky oblíbeným přírodním projímadlem.

Pokud vás trápí zácpa nebo jste vystaveni stresujícím situacím, jako je změna prostředí, zvýšené psychické vypětí a podobně, určitě švestky zkuste jako přírodní a šetrnější variantu projímadla i jako prevenci proti zácpě, za kterou často stojí právě stres.

Švestky ideálně prožeňte odšťavňovačem nebo si jich dejte pár sušených. Ty jsou totiž mnohem účinnější než čerstvé. Ze sušených švestek si můžete připravit i studený výluh. Večer dejte 7-10 švestek do misky a zalijte vodou. Ráno švestky snězte a zapijte vodou, ve které se namáčely.

Budete mít zájem:  Nikdy nepodceňujte krev v moči, muže značit nemoc

Toto účinné, avšak šetrné, přírodní projímadlo se může v poloviční dávce podávat i dětem.

Švestky pro zdraví – včetně pecek

Švestky jsou navíc výbornou dietní potravinou. Nejenže přináší tělu úlevu od zácpy, která často mívá na svědomí pár kilogramů nadváhy, ale předcházejí také ukládání tuku v těle. Ve střevech na sebe totiž tyto nadbytečné tuky vážou a brání jim, aby se ukládaly do zásoby. Mají taktéž odvodňovací účinky, což se při hubnutí hodí, protože posledními pár kily navíc někdy bývá právě zadržená voda.

Zkrášlující účinky švestek

Švestky si našly své uplatnění i v kosmetice. Švestkové silice se přidávají do parfémů, ale i do sprchových gelů a šamponů. Najemno namleté švestkové pecky se používají jako základ do peelingů. Z pecek se také nově lisuje i švestkový olej.

Má velice příjemnou marcipánovo-mandlovou vůni a velice rychle se vstřebává do pokožky. Může se používat jak samostatně, tak v kombinaci s dalšími rostlinnými přípravky. Často se také vmíchává do krémů a dalších vyživujících kosmetických produktů.

Skvělé účinky má nejen na pleť, ale může se užívat i vnitřně. Jeho účinky jsou podobné jako při klasické konzumaci švestek v celku – zvlhčuje střevní sliznici, změkčuje stolici a usnadňuje tak vyprazdňování. Také zmírňuje otoky a podporuje močení.

Je proto skvělým doplňkem při léčbě zánětu močového měchýře.

Zahřívací účinky švestkových pecek

Pecky ze švestek můžete využít i jinak. Mají totiž skvělou schopnost udržovat teplo. Po snězení švestek je proto nevyhazujte, usušte si je a až jich nasbíráte trochu větší množství, můžete si z nich vyrobit zahřívací polštářky. Stačí dostatečné množství švestkových pecek zašít do lněného nebo bavlněného povlaku.

Podle potřeby jej pak můžete nahřát v troubě a použít při bolestech břicha, pro úlevu od břišních kolik u malých miminek nebo na bolavé svaly a klouby. Je dobré jej přiložit třeba po masáži, kdy prodlouží zahřátí svalů a jejich uvolnění.

Nebo si nahřátý polštářek dejte k nohám do postele, vaše promrzlé nohy to teď na podzim a v zimě určitě ocení.

Švestky nejen jako chuťovka, ale také jako lék. Ochrání i vaše srdce a cévy

Slivoň švestka nebo švestka domácí je známý strom, který se řadí do rodu slivoň a čeledi růžovitých. Plodem slivoně je švestka, které se u nás někdy také přezdívá slíva. Jedná se o peckovici modré až fialové barvy, která má mírně nasládlou chuť. 

Znáte všechny druhy švestek?

  • Pravé švestky – zašpičatělé modré
  • Slívy – kulovité modré
  • Mirabelky – zlatožluté a velké asi jako třešně
  • Renklódy – kulaté zelenožluté nebo červenomodré až hnědé

Plody se konzumují syrové, konzervované mražením nebo kompotované, vyrábějí se z nich povidla, plní se jimi ovocné knedlíky, buchty i koláče, suší se nebo se z nich také po zkvašení dá prostřednictvím destilace vyrobit slivovice.

V rámci střední Evropy má pěstování švestky domácí, stromovité dřeviny nižšího vzrůstu, poměrně dlouholetou tradici. Švestka bývá součástí ovocných sadů. Snadno se množí vegetativně, a to výmladky. Je spíše teplomilná a daří se jí v mírném podnebí.

Je také známé, že existuje spousta druhů šlechtěných forem domácí švestky, většinou se jedná o odrůdy krajového významu. Mezi ně patří i šlapanická švestka. 

Slivoň domácí je pěstována v sadech a zahradách po celé ČR. V teplejších oblastech v nadmořské výšce mezi 300 – 500 m, s ročními srážkami okolo 500 – 700 mm ročně a na nepříliš živinami bohatých a středně těžkých půdách plodí suverénně nejvíce.

Švestka ale velmi špatně snáší jarní mrazy, naopak zimní mrazy jí tolik nevadí. Na křovinatých svazích, v okolí sadů a v příkopech často zplaňují.

Plané rostliny nedosahují příliš vysokého věku, k nalezení jsou obecně jako zbytky kultury primárně v pohraničí. Nejlepší švestky na našem území jsou pěstovány nejspíš na jižní Moravě a také v Železných horách.

Život jim nejvíce ztěžují virové choroby, hlavně šarka, která je velmi rozšířená. 

Skvělá chuť, ale i léčivé působení

Je pravdou, že z vitamínů obsahují švestky pouze vitamín E, nicméně látek prospěšných zdraví je v nich daleko více. Obsahují totiž velkou spoustu minerálů – vápník, horčík, fosfor a draslík. Dále jsou také bohaté na vlákninu, třísloviny a organické kyseliny.

Kouzelný banán: Zlepšuje činnost mozku a pomůže vám s depresemi

Tyto plody jsou vynikajícím lékem na revmatismus, dnu, onemocnění jater, ledvin a také samotného krevního oběhu. Pomáhají též chránit srdce a cévy, snižují navíc i hladinu cholesterolu v krvi. Velmi účinné jsou také během střevních problémů a zácpě.

Bolí vás klouby? Pak jezte švestky. Jsou totiž vynikajícím pomocníkem proti dně, jako skvělý prostředek odbourávající a vyplavující především močovinu, která je vlastně hlavní příčinou této nemoci. 

Pokud máte po ruce čerstvé švestky, pak se doporučuje před hlavním jídlem zkonzumovat 1-2 plody nebo vypít rovné dvě skleničky šťávy. Jinak se dají samozřejmě využít i švestky sušené, které se nechávají přes noc namočené ve vodě. 

Sušené pecky zahřejí

Jsou totiž vynikající náplní k výrobě zahřívacích polštářků. Ty si můžeme jednoduše vyrobit tak, že dobře vysušené pecky naplníme do bavlněného nebo lněného povlaku a zašijeme. Když si pak potřebujeme nahřát nějakou část těla, stačí následně polštářek vložit na chvilku do rozehřáté trouby a můžeme ho využít. Je vynikající zejména při břišních kolikách u miminek. 

Švestky se dají také efektivně využít během hubnutí. Jejich přítomná vláknina zbavuje naše tělo nadměrného množství tuku, takže přirozeně přispívá ke ztrátám na váze.

Švestky a hubnutí jdou k sobě také díky obsahu pektinů, které vás zasytí a zpomalují vstřebávání cukrů, a tím i jejich přeměnu v podkožní tuk.

Proto si můžete během následující sezony beze strachu o svoji váhu vychutnat i velké množství tohoto ovoce. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *