Pozor na antioxidanty, mohou způsobit cukrovku

Jíme ho všichni, často ho jíme hodně a pravidelně. Řeč není o nikom jiném než o bílém zabijáku testosteronu – cukru.

Cukr je obsažen téměř ve všem a někteří výrobci jej do výrobků přidávají pro lepší chuť. Život bez cukru si už lidstvo v podstatě neumí představit.

Cukr se začíná přidávat i do potravin, ve kterých v minulosti nebýval – cukr je do jisté míry „trend“.Cukr není ani tak záludný při občasné konzumaci, ale v množství, které sníme.

Sníte něco s cukrem a čekáte, že budete mít více energie? Opak je pravdou, protože budete zralí spíše na postel.Proč tomu tak je?

Důvod je jednoduchý. Po konzumaci cukru stoupne hladina glukózy v krvi. Následně začne slinivka břišní produkovat inzulín regulující množství cukru v krvi.

Platí zde přímá úměrnost. Čím více cukru je v krvi, tím vyloučí slinivka větší množství inzulínu. V lidském těle dochází v tomto případě ke kolísání hladiny cukru a k hormonálním výkyvům.

Z tohoto důvodu se v těle mohou začít objevovat látky podporující záněty a ukládání tuků v těle. Tuky se ukládají také kolem orgánů a uvnitř cév. Důsledkem je pak onemocnění srdce a obezita.

Bílý cukr může způsobovat zubní kaz a vysoký cholesterol.

Bílý cukr výrazně ohrožuje hladinu testosteronu u mužů

Pozor na antioxidanty, mohou způsobit cukrovku

Jak na cukr reagují muži? Muži by měli být na pozoru, jelikož sladké mužskému organismu vůbec nesvědčí. Nemusíte se ale sladkého vzdávat úplně. Se sladkým se to jen nesmí přehánět. I zde platí všeho s mírou.

Cukr způsobuje u mužů deprese a výrazně se zvyšuje riziko ztráty pohlavního hormonu testosteronu. Pokles hladiny testosteronu může být až o 25 %.

Muži mají největší hladinu testosteronu po ránu. Je to způsobené nocí, ve které muži hladoví a hladina glukózy je tak nejnižší.Správná hladina cukru v krvi, inzulínu a pohlavní hormony jsou propojeny možná více než jste si mohli myslet.

Cukr vytváří odolnost vůči leptinu. Látka leptin brzdí chuť k jídlu. Pokud ale jíte příliš cukru mozek již na „volání“ leptinu nereaguje. Leptin tak následně zvýší index tělesné hmotnosti a sníží hladinu testosteronu v těle.

Bílý cukr je nebezpečný, ale čím ho nahradíte?

1. Med

Pozor na antioxidanty, mohou způsobit cukrovku

Med na rozdíl od cukru obsahuje antioxidanty, posiluje imunitu a má i protizánětlivé účinky. Med můžete využít na vaření, pečení, ale i velmi dobře si s ním můžete osladit čaj.

2. Nerafinovaný třtinový cukr

Pozor na antioxidanty, mohou způsobit cukrovku

Sedíte v kavárně a můžete si vybrat čím si osladíte šálek kávy? Sáhněte po třtinovém cukru.

Tento druh cukru obsahuje řadu vitamínů, minerálních látek a enzymů.

Třtinový cukr má oproti bílému cukru výhodu, že při jeho výrobě z něj nebyla odstraněna melasa, která způsobuje jeho hnědou barvu. Je lepší tedy sáhnout po třtinovém cukru, ale i tak všeho s mírou. Nemělo by se to s cukrem přehánět v žádné formě.

3. Melasa

Pozor na antioxidanty, mohou způsobit cukrovku

Pojem melasa označuje hustý sirup černé barvy, který vzniká z cukrové třtiny.Získává se při výrobě cukru z cukrové třtiny. Zajímavostí je, že v místech, kde se cukrová třtina pěstovala, byla melasa hlavní potravou pro domorodce.

V těchto oblastech se u domorodců nevyskytovala rakovina, lepra, ale ani žádné degenerativní kloubní onemocnění.

4. Stévie

Pozor na antioxidanty, mohou způsobit cukrovku

Stévie je rostlina využívaná ve zdravé výživě. Prodává se ve formě tablet nebo v tekutém stavu.

Stévie je vhodná pro diabetiky. Nehledejte v ní žádné kalorie, stévie je nekalorická.

5. Umělá sladidla

Jedná se o potravinářskou přísadu s větší sladkostí, než má cukr. Dávejte si ale i tak pozor! Při nadměrné konzumaci mohou způsobit cukrovku prvního stupně.

Závěr:

Propojení mezi konzumací sladkých pokrmů a hladinou testosteronu je jednoznačné. Možná si po přečtení našeho článku říkáte – to už nemůžu jíst nic sladkého? Můžete!

Zde platí, že nic se nemá přehánět. Stejně tak ale můžete ke slazení využívat i jiných sladidel jako je med, stévie či nerafinovaný třtinový cukr.

Myslete i na konzumaci sladkých pokrmů těsně před spaním a raději se jí vyvarujte.

Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho nebo pošlete svým známým.

Pomáhá skořice na diabetes? Přečtěte si fakta

Cukrovka čili diabetes je onemocnění, pro něž je typická příliš vysoká hladina krevního cukru. Není-li pacient s cukrovkou dispenzarizován a léčen, objevit se mohou závažné zdravotní komplikace.

Mezi nejběžnější patří onemocnění jater a ledvin, poškození nervových cest a kardiovaskulární soustavy. Dvě poslední zmíněná onemocnění pak mohou vyústit v častý jev, tzv. syndrom diabetické nohy, při němž dochází k destruktivnímu narušení tkání nohou od kotníku dolů, které nezřídka končí až amputací končetiny či její části.

Nutnost užívat léky či přímo aplikovat inzulín

Léčbu cukrovky provází užívání medikamentů, ve vážnějších případech jsou nutné pravidelné inzulínové injekce, které suplují hormonální aktivitu slinivky břišní a nutná je samozřejmě také úprava stravy a snížení přijatého cukru. Velký boom v současnosti zažívá i konzumace potravin, které mají přirozeně napomáhat normalizaci hladiny krevního cukru. Jednou z takových potravin je i skořice, také v našich končinách oblíbené koření.

Skořice se získává z aromatické kůry stálezelených tropických stromů skořicovníků, jichž existují dva hlavní druhy, a to skořicovník čínský a skořicovník cejlonský. Cejlonská skořice je považována za nejkvalitnější, za skutečnou skořici, oproti tomu čínská varianta je levnější, často se proto využívá v potravinách pro dodání typické skořicové chuti.

Skořice nabitá důležitými živinami

Obsahuje plno vitamínů, minerálů, a hlavně antioxidantů. Těch obsahuje skoro nejvíce ze všech možných bylinek.

Proč jsou antioxidanty tak důležité? Napomáhají organismu vyrovnat se s oxidativním stresem, který bývá příčinou poškození buněk a potažmo tkání. Na vině těchto poškození jsou reaktivní částice zvané volné radikály.

Oxidativní stres je problematický i u zdravých jedinců, natožpak u diabetiků. Ti by proto antioxidanty měli konzumovat pravidelně, každý den.

Pozor na antioxidanty, mohou způsobit cukrovku

Co je u „cukrovkářů“ špatně?

Mechanismus onemocnění cukrovkou je dvojí. Buď nefunguje správně slinivka břišní, a neprodukuje dostatek inzulínu, to v případě autoimunitního diabetu I. typu, nebo jsou na vině buňky, jenž na inzulín, který slinivka vyprodukuje, nedokáží správně reagovat, a pak se jedná o diabetes II. typu. V obou případech je výsledkem vysoká hladina krevního cukru, která je pro organismus škodlivá.

Skořice může napomoci hladinu krevního cukru snižovat, protože jedna z jeho složek zvaná hydroxychalkon v organismu napodobuje účinek inzulínu a urychluje průnik glukózy do buněk, kde je využita pro produkci energie.

Vedle toho skořice zvyšuje citlivost buněk na inzulín, což má za následek další nárůst ve využití glukózy buňkami.

Podle této studie stačí pro nárůst inzulínové senzitivity pravidelné užívání skořice po dobu dvou týdnů, nárůst citlivosti lze nicméně pozorovat i ihned po požití s prodlouženou dobou působení.

Vliv skořice na hladinu krevního cukru

Kromě toho, že skořice prokazatelně napomáhá snižovat u pacientů s diabetem II. typu hladinu krevního cukru, pozitivní vliv má i na další problematické hodnoty. Snižuje hladinu celkového cholesterolu, hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů, a naopak navyšuje hladinu vhodného HDL cholesterolu.

Skořice však nesnižuje krevní cukr pouze dlouhodobě, její konzumace napomáhá i okamžitému snížení a vyrovnání výkyvů hladinu po konzumaci jídla.

Názory, proč se to tak děje, se různí, někteří vědci předpokládají, že skořice inhibuje aktivitu enzymů, které v tenkém střevě rozkládají sacharidy, podle jiných názorů tkví příčina v tom, že skořice zpomaluje prostup stravy žaludkem. Právě proto je skořice také oblíbeným pomocníkem pro snižování tělesné váhy.

Proti komplikacím spojeným s cukrovkou

Díky tomu, že je skořice doslova plná aktivních látek, které pozitivně působí na celý organismus, navíc napomáhá tělu vyrovnat se s negativním vlivem diabetu.

Ten se projevuje zhoršeným zdravím srdce a cév a až dvojnásobně vyšším rizikem rozvoje kardiovaskulárního onemocnění.

Protože ale skořice reguluje hladinu krevních lipidů, může být nápomocná v prevenci těchto zdravotních komplikací, pozitivně skořice ovlivňuje i hypertenzi.

Lékaři a vědci v posledních letech poukazují na souvislost mezi diabetem II. typu a Alzheimerovou chorobou, kdy je diabetes před rozvojem tohoto onemocnění často přítomen.

Starší články:

Pozor na antioxidanty, mohou způsobit cukrovku

Zdravý život3.8.2018

Středomořská dieta není vlastně tak úplně restriktivní dieta, ale spíše způsob zdravého stravování, které vám připomene dlouhé večery strávené na dovolené ve Španělsku, Řecku či v Itálii. Kromě toho, že vám bude chutnat, bude mít i pozitivní vliv na vaše zdraví.

Pozor na antioxidanty, mohou způsobit cukrovku

Zdravý život24.7.2018

Většina opalovacích krémů udává pouze hodnotu SPF. Věděli jste ale, že toto označení podává informaci výhradně o schopnosti produktu chránit pleť před UVB zářením? A víte také, jak moc dokáží pleť poškodit UVA paprsky?

Pozor na antioxidanty, mohou způsobit cukrovku

Zdravý život2.7.2018

Podle teorie o překyselení organismu rozhodně salát. Říkáte si, co je ale špatně na kousku kvalitního hovězího?

Pozor na antioxidanty, mohou způsobit cukrovku

Zdravý život5.6.2018

Účinky kolagenu na klouby stvrzuje nejedna studie. Seznamte se s nimi a dejte šanci doplňkům stravy s jeho obsahem.

Cukrovka a jak nad ní zvítězit

Tématem našeho nového blogu je diabtes melitus neboli
cukrovka
. Co stojí za touto civilizační chorobou? Glukóza (cukr) je
zdrojem energie pro buňky, které tvoří svaly a tkáně a zdrojem výživy
pro mozek, je pro nás tedy nezbytná. Aby energie mohla vzniknout, potřebujeme
právě glukózu v naší krvi.

Odkud jí získáváme? Jedním zdrojem je
jídlo, tím druhým jsou játra, které si udržují glukózu pro stav nouze.
Přepravcem glukózy v krvi do buněk je hormon inzulin produkovaný ve
slinivce. Ten, jednoduše řečeno, zaklepe na dveře buňky, řekne správné
heslo a dostane glukózu do nitra buňky. K tomu potřebuje navíc pár
pomocníků z řad minerálů jako je chrom a vanád.

V případě, že máme
ale inzulinu málo, nebo nefunguje tak, jak by měl, dveře buněk zůstávají
uzavřené a cukr zůstává uvězněný v krvi. Tomu se říká
inzulinová rezistence neboli snížená citlivost tkání
k inzulinu. Tělo si uvědomí, že je v krvi mnoho cukru a tak si myslí, že
vypustilo příliš málo inzulinu, a tak přidává další a další.

Inzulin
buší na dveře buněk, a když to nejde po dobrém, otevře je násilím a
buňky může porušit. Nakonec se mu přestane dařit dveře otvírat a
v naší krvi se hromadí cukr, který tam ale správně nepatří. Bohužel,
jako první se stávají rezistentní vůči inzulinu svalové buňky, zatímco
tukové buňky rády cukr stále přijmou.

Cukr místo svalů putuje do tuku a
my začneme přibírat, a to zejména v oblasti břicha. Dostáváme se do
fáze metabolického syndromu. Hladina cukru se v krvi stále
zvyšuje a po čase přichází strašák jménem cukrovka.

Mezi příznaky cukrovky může patřit přehnaná žízeň, váhový
úbytek, časté močení, bolesti břicha, únava, špatné hojení ran,
rozmazaný zrak a mnoho dalších. Pokud máte podezření, neváhejte ani
chvíli, poraďte se svým lékaře a vyhledejte odbornou pomoc.

V typologii rozeznáváme dibates prvního a druhého typu, prediabtes a
těhotenskou cukrovku. My se dnes zaměříme na prediabetes a diabetes druhého
typu, tedy typy, které jsou nejčastěji spojovány s nezdravým životním
stylem a obezitou.

Je to případ, kdy buňky začnou být rezistentní na
účinek inzulinu a slinivka už nezvládá dostatek dalšího vyrobit. Cukr se
hromadí v krvi a výsledkem je právě cukrovka druhého typu.

Jak se
tedy vyhnout tomuto typu, a na co si zejména dávat pozor?

Pravidlo č. 1: Zamysleme se nad tím, co jíme a snažme se omezit
přísun jednoduchých cukrů ve stravě.

Cukr je návykový a je těžké se ho vzdát. Bohužel je téměř všude:
v bílém pečivu, cereáliích, v některém ovoci a ve spoustě dalších
potravin. Např. v banánech je ho opravdu hodně. Čím více je banán
uzrálý, tím více obsahuje cukru. Naším tipem je proto vybírat
zelenější kousky bez hnědých teček.

Budete mít zájem:  Nemocná štítná žláza: tloustnutí, hubnutí i bolest na krku

Snažte si vybírat potraviny
s nízkým glykemickým indexem (glykemický index vyjadřuje rychlost,
za jakou se sacharidy obsažené v přijímané potravě přemění
v trávicích traktu na glukózu, která pokračuje do krevního
oběhu)
. Čím rychleji vám potravina dokáže zvýšit cukr v krvi,
tím vyšší GI má. Např.

pivo, hranolky a další výrobky z brambor a
mouky mají GI nad 100, oproti tomu hlávkový salát, spolu s další
zeleninou, má GI = 10. Glykemický index se dá snižovat skladbou potravin.
Důležité je také, kolik vlákniny, tuku, bílkovin a kyselin je v jídle
obsaženo. To vše má totiž vliv na rychlost vyprazdňování žaludku.

Ano,
je tedy rozdíl, zda si dám croissant s džemem nebo žitný poctivý chléb
s máslem, sýrem a zeleninou. Také kyselé potraviny umí GI efektivně
snižovat. Pomoct může přidat kapku jablečného octa nebo citrónu.
Všeobecně platí, že čím déle potraviny vaříme, tím více se zvyšuje
jejich GI (pozor na převařené těstoviny, rozvařené brambory nebo rýži).

Dopřejte si kvalitní potraviny, vlákninu a zdravé tuky, vyhněte se
smaženým jídlům. Pokud máte chuť na maso, vyberte si bio z volných
chovů. Divoký losos je zase zdrojem tolik prospěšných omega-3 mastných
kyselin.

Nemáte-li ryby v oblibě nebo tak často po ruce, doplňte
omega-3 přírodní cestou s Ecce
Vita Omega-3 kapslemi, které poskytují zdroj mastných kyselin z vysoce
koncentrovaného rybího oleje z ryb pocházejících z ledového arktického
oceánu.

Důležité jsou potraviny s obsahem minerálních látek, zejména chromu.
Například brokolice je výborným zdrojem chromu, který je pomocníkem
inzulinu, jak jsme si řekli již v úvodu.

Fíky, artyčoky, dýňová
semínka, avokádo a některé ořechy jsou vhodnými zdroji doplnění
hořčíku, zinku, selenu a dalších důležitých prvků. Doplňujte antioxidanty,
které najdete zejména v bobulovinách.

Kokosový
olej
je skvělý pomocník pro balanc hladiny cukru v krvi –
můžete na něm vařit, nebo si ho vychutnat jen tak, na lžíci k jídlu.

Pozor na antioxidanty, mohou způsobit cukrovku

Nesmíme zapomenout také na koření a bylinky. Koriandr
podporuje funkci slinivky, kurkuma činnost
jater a je protizánětlivá. Zkuste přidat lžičku kurkumy také do čaje
nebo jakéhokoliv jídla.

Nezapomeňte přidat také lžičku skořice
pravé
pravé do snídaně a smoothies nebo večer do čaje.
K harmonizaci trávení pomůže fenykl, kardamom, zázvor, římský kmín,
nebo vyzkoušejte směs koření Trikatu.

Mezi
další prospěšné byliny patří Mumio – přírodní
směs ze skalních trhlin Himalájí obsahující 17 aminokyselin a vitaminů
ze skupiny B, provitamín D, vápník, fosfor, sodík, hořčík, draslík a
mnoho dalších látek.

Dále Amalaki, které je
jedním z významných zdrojů vitamínu C, chebule srdčitá
(Tinospora cordifolia) neboli Guduhi (Amrit, „nektar nesmrtelnosti“,
posiluje žlázy včetně slinivky), která působí příznivě na metabolismus
krevního cukru a tuků.

Kalmegh neboli
Právenka latnatá (Andrographis paniculata) působí na játra a na
imunitní systém. K hlavním bylinám používaných při léčbě cukrovky
patří také Gymnema
sylvestre
, známá pod názvem Gurmar (tzv. „zabíječ
cukrů“), která podporuje rovnovážnou hladinu krevního cukru a snižuje
chuť na sladké. U nás ji najdete v komplexní směsi zvané Dia Kare.

Pravidlo č.2: Dopřejte si pravidený a
přiměřený pohyb.

Pohyb zvyšuje citlivost tkání na inzulin, takže je opravdu důležité se
hýbat. Navíc je nezbytné udržovat a zvyšovat svalovou hmotu, která je
rezervou zásobního cukru glykogenu. Pokud již máte cukrovku, předem si
připravte, kdy a jak cvičit a vše konzultujte s odborníkem. Je důležité
změnit životní styl, a pokud je člověk
obézní, je na místě i snaha snížit váhu.

Pozor na antioxidanty, mohou způsobit cukrovku

Pravidlo č. 3. Vyhýbejte se stresu

Krátkodobý stres nám nevadí. Problém nastává, když stres přetrvává
dlouhodobě.

Stresový hormon kortisol zvyšuje v zátěžových situacích
hladinu krevního cukru, a pokud tato situace trvá dlouhodobě, může dojít
k rozvoji cukrovky.

Naučte se relaxovat, meditovat nebo se jen tak zhluboka
prodýchejte, když je vám těžko. Pokud
nevíte, jak začít, neváhejte se obrátit na odborníky: www.namastery.cz.

text: Ing. Iveta Ječmík Skuherská, poradce pro výživu, naturopat, @y­vylife

Děkujeme!

Pokud máte jakékoli dotazy či tipy, neváhejte
se na nás obrátit na eccevita@eccevi­ta.cz, nebo nás sdílejte na sociálních sítích a
nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #eccevitablog

Proč jsou antioxidanty tak důležité a kde je najít?

Pozor na antioxidanty, mohou způsobit cukrovku

Krásně barevné ovoce a zelenina – to jsou dobré zdroje antioxidantů…

Slovo antioxidant je v souvislosti se zdravým životním stylem skloňováno stále častěji. Není se čemu divit, jelikož právě antioxidanty mohou výrazně prospět lidskému tělu. Pokud bychom se měli podívat na to, jakým způsobem, je princip jejich působení poměrně jednoduchý. Umí totiž z lidského těla odstranit takzvané volné radikály. Ty následně odchází z našeho těla přirozenými cestami, jako třeba močí, nebo potem. To, že jich tělo obsahuje naprosté minimum, je následně spojeno s tím, že může mnohem lépe fungovat. Volným radikálům je dnes připisována celá řada zdravotních komplikací, které jsou spojeny s destrukcí buněk a s poškozením tkání. Máme-li se podívat na několik nemocí, které mohou způsobovat, je třeba zmínit hlavně:

  • Rakovinu
  • Diabetes
  • Oční choroby

Stejně tak to ale mohou být také choroby spojené s dýchacím systémem, s problémy s kůží, stejně jako nechybí různé infekce, záněty, problémy se srdcem a mnoho dalšího. Je tedy více než jasné, že antioxidanty, které dokážou tyto spouštěče nemocí eliminovat, je dobré do těla dostávat dostatečně a také pravidelně.

Jak antioxidanty vlastně fungují?

Než se podíváme na to, kde je hledat, podívejme se také na to, jak antioxidanty vlastně fungují. Zde musíme říci, že jde o princip, který je v podstatě jednoduchý. Antioxidanty volné radikály na sebe v podstatě navážou a následně dojde k tomu, že jsou vyloučeny klasickou cestou.

Daný postup, pokud jde o intenzivní metodu, můžeme označit za detoxikaci těla. Ta může být ve svém počátku spojena i s nevolností, které jsou srovnatelné s různými abstinenčními příznaky. Jde ale hlavně o první fázi náročnější detoxikace.

Pokud se antioxidanty stanou přirozenou součástí vaší stravy, bude docházet k tomu, že eliminace volných radikálů bude probíhat postupně a přirozeně. Co by naopak mohlo nežádoucí účinky přinést, to je vysazení antioxidantů ze stravy.

To však při zdravém životním stylu a správném jídelníčku nejde tak jednoduše, jak si mnozí myslí.

Kde antioxidanty najdete?

Již víte, proč a jak jsou prospěšné. Nyní se podívejte i na to, kde antioxidanty můžete najít. Na úvod řekněme, že se nemusí jednat vždy o unikátní látky. Dobrým antioxidantem je třeba i vitamin E, nebo známý vitamin C.

1. Zaměřte se na zeleninu

Pokud jde o nejvýraznější výskyt přírodních antioxidantů, je hlavním zdrojem ovoce a zelenina. Zde platí jedno známé pravidlo spojené s jejich barvou. Čím je barva výraznější, tím lepší jsou jejich antioxidační vlastnosti.

Rozdíl tak je například mezi zelenou nebo červenou paprikou, stejně jako v různě barevném ovoci.

Máme-li být konkrétnější, můžeme ze zeleninového segmentu zmínit již vyřčenou papriku, stejně jako nesmíme zapomínat ani na špenát, nebo rajčata.

2. Vhodné je i ovoce

Pokud jde o ovocnou složku vaší stravy, jsou dobrou volbou citrusy – hlavně citron a pomeranč, stejně jako lesní ovoce – borůvky, maliny a jahody. Vše mohou doplnit jablka, hrušky, nebo i avokádo.

3. Bylinky

Antioxidanty můžete najít také v mnoha bylinkách. Konkrétně je to třeba rozmarýn, máta, ale i tymián. Ty se tak mohou stát ideálním kořením na řadu oblíbených pokrmů. Zapomínat bychom neměli ani na nápoje. Hitem je v tomto směru zelený čaj. Pozor však na jeho kvalitu, jelikož ne vše, co je dnes na trhu, je kvalitativně dobré.

Antioxidanty lze také koupit

Pokud vám připadá konzumace antioxidantů přímo z potravin příliš složitá a náročná, není žádným problémem vydat se i druhou cestou (konzumace je však lepší, přirozená). Ta je spojena s možností toho, že si antioxidanty koupíte například v lékárnách, nebo online.

Jedná se o klasické doplňky stravy, které mohou obsahovat širokou škálu kvalitních antioxidačních látek. Pokud budeme konkrétní, tak je třeba říci, že i zde mohou být velké rozdíly v rámci kvality. Pokud už zvolíte právě tuto cestu, doporučujeme zaměřit se hlavně na přírodní složení a nejlépe žádnou chemii.

I ta je totiž velmi častým zdrojem oněch volných radikálů, proti kterým chcete pomocí daného produktu bojovat.

Volné radikály dostanete do těla snadno

Důvodem, proč byste antioxidanty rozhodně neměli podceňovat, je to, že vaše tělo určitě není tak zdravé, jak si možná myslíte. Pokud jde právě o volné radikály, je nutné říci, že ty se do těla dostanou poměrně snadno. Možností je celá řada. Pokud jde o ty hlavní, může se jednat o:

  • Kouření cigaret
  • Konzumaci alkoholu
  • Nekvalitní stravu
  • Pobyt v nezdravém prostředí (smog, apod)

Nejsou to ale jediné příčiny, jak se mohou ve vašem těle objevit. I pokud žijete na první pohled zdravě, nemusí to znamenat, že se vám tento problém vyhýbá. Vliv na to, kolik jich je ve vašem těle obsaženo má také prostředí, kde žijete. Stačí více znečištěné ovzduší a problém je na světě.

Stejně tak může za výskyt volných radikálů i případná prodělaná nemoc, zvláště pokud byla infekčního charakteru. Opomíjet bychom neměli ale ani sportovní aktivitu. Pokud se jedná o velmi intenzivní a dlouhé cvičení, může to znamenat, že tělo dané nežádoucí látky začne produkovat i samo.

Proto konzumaci antioxidantů nepodceňujte.

Co dále si o antioxidantech přečíst?

VIDEO: Antioxidanty – které jsou nejúčinnější?

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Jaké jsou nejlepší potraviny pro lidi s diabetem?

Jaké jsou nejlepší potraviny pro lidi s diabetem? Lidem s diabetem může pomoci lépe zvládat hladinu cukru v krvi, pokud určité potraviny upřednostní a zároveň, když některé omezí. Přínosná je strava bohatá na zeleninu a zdravé bílkoviny. Vyvážená strava zlepšuje celkovou pohodu a zabrání případným budoucím komplikacím.

Lékař může pomoci lidem s typem diabetes 1 nebo 2 zvolit nejvhodnější variantu jídel, které budou zdraví prospěšné. V tomto článku se zaměříme na to, které potraviny jsou pro lidi s diabetem nejlepší, a kterým je dobré se vyhnout.

Dieta při cukrovce

Lidé s diabetem mohou řídit hladinu cukru v krvi tím, že si vybírají prospěšné potraviny.

Život s diabetem nemusí znamenat pocit deprivace, neboť si lze vybírat z řady jídel, která jsou prospěšná a zároveň nevynechat jídla oblíbená. Je však zapotřebí dodržet určitá pravidla.

Sacharidy ve výživě člověka mohou zvýšit hladinu cukru v krvi, ale lidé si mohou vybrat, zda budou tyto potraviny zařazeny do správných porcí v rámci vyváženého stravovacího plánu.

U diabetiků je důležité sledovat celkové množství uhlohydrátů v jídle. Potřeba uhlohydrátů se bude lišit v závislosti na mnoha faktorech, včetně úrovně aktivity osoby a léků, jako je inzulín.

Dietolog může doporučit konkrétní pokyny, které nejlépe vyhovují potřebám člověka. Obecně by se však lidé měli snažit dodržovat pokyny zdravé výživy a do jednoho jídla zahrnout nejvýše čtvrtinu sacharidů.

Pro lidi s diabetem jsou prospěšná následující pravidla:

  • jíst hodně ovoce a zeleniny,
  • jíst živočišné bílkoviny,
  • omezit potraviny s přidaným cukrem,
  • omezit tuky.

Jídelníček pro diabetiky, rozsáhlé informace včetně příkladového jídelníčku na týden zde.

Seznam některých druhů ovoce, zeleniny a potravin bez přidaného cukru:

???? Listová zelenina

Listová zelenina je plná základních vitamínů, minerálů a živin. Má minimální dopad na hladinu cukru v krvi. Listová zelenina je klíčovým zdrojem draslíku, vitamínu A a vápníku. Obsahují rovněž vlákninu a bílkoviny. Někteří vědci dokonce tvrdí, že listová zelenina je pro lidi s cukrovkou užitečná vzhledem k vysokému obsahu antioxidantů a enzymům, které pomáhají trávit škrob.

Budete mít zájem:  Používáte v práci či v domácnosti zařízení na dávkování balené pitné vody? Čtěte!

Patří sem potraviny jako je: špenát, brukev zelná, kapusta, zelí, brokolice a další.

Jedna studie v malém měřítku naznačila, že šťáva z kapusty může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi a zlepšit krevní tlak u lidí se subklinickou hypertenzí. Ve studii lidé pili 300 mililitrů šťávy z kapusty denně po dobu 6 týdnů.

Listovou zeleninu lze přidávat do salátů, příloh, polévek a ideální je v kombinaci s bílkovinou obsaženou v bílém mase nebo tofu.

???? Celozrnné potraviny

Celozrnné potraviny obsahují vysoké množství vlákniny a tělu prospěšné živiny. Jíst stravu s vysokým obsahem vlákniny je důležité pro lidi s diabetem, protože vláknina zpomaluje proces trávení. Pomalejší vstřebávání živin pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.

Celá pšenice a celá zrna jsou na stupnici glykemického indexu (GI) nižší než bílé pečivo a rýže. To znamená, že mají menší vliv na hladinu cukru v krvi.

Příkladem celozrnných potravin je: hnědá rýže, celozrnný chléb, celozrnné těstoviny, pohanka, quinoa, proso, bulgur, žito.

???? Ryby

Ryby základem každé zdravé stravy. Obsahují důležité omega-3 mastné kyseliny, což je soubor esenciálních mastných kyselin, z nichž je pro nás nejdůležitější zejména kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). Určité množství zdravých tuků je důležité pro fungování těla a podporu zdravého fungování srdce a mozku.

Strava s vysokým obsahem polynenasycených a mononenasycených tuků může zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi a krevních lipidů u lidí s diabetem. Tyto tuky najdeme u ryb jako je: losos, makrela, sardinky, tuňák křídlatý, sleď nebo pstruh a další. Do jídelníčku lze zařadit i mořské řasy, jako je spirulina či jiné alternativní zdroje mastných kyselin.

Místo smažených ryb, které obsahují nasycené a transmastné tuky, si lidé mohou vyzkoušet ryby pečené nebo grilované. Spárujte se směsí zeleniny pro výběr zdravého jídla.

???? Fazole

Fazole jsou vynikající volbou pro lidi s diabetem. Jsou zdrojem rostlinných bílkovin a mohou uspokojit chuť k jídlu a zároveň pomoci snížit příjem sacharidů.

Jedná se o komplexní sacharidy, takže je tělo tráví pomaleji.

Jedná se o potravinu s nízkým glykemickým indexem a jsou tak vhodnou potravou nejen pro lepší regulaci cukru v krvi a stabilizaci inzulínu, ale také regulaci krevního tlaku a cholesterolu.

Existuje celá řada fazolí, například: adzuki, mungo, barevná fazole, bílá nebo purpurová, červená a černá fazole, černé oko nebo fazole navy.

Fazole jsou také bohatým zdrojem důležitých živin, jako je železo, draslík či hořčík.  Patří mezi univerzální potraviny, které je vhodné zahrnout například i do guláše, salátu či tortilly.

Pokud používáte konzervované fazole, nezapomeňte zvolit variantu bez přidané soli.

???? Ořechy

Ořechy, stejně jako ryby, jsou také výborným zdrojem zdravých mastných kyselin, které pomáhají udržovat zdravé srdce. Zejména u lidí s diabetem je vyšší riziko srdečních chorob či cévní mozkové příhody, proto je důležité na tyto mastné kyseliny myslet a přizpůsobit tomu jídelníček.

Velmi přínosné jsou ořechy vlašské, které mají zvláště vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, jako je kyselina alfa-lipoová (ALA). Studie z roku 2018 naznačila, že konzumace vlašských ořechů je spojena s nižším výskytem cukrovky. Jsou rovněž zdrojem klíčových živin, jako je protein, vitamin B-6, hořčík a železo.

???? Citrusové plody

Výzkum ukázal, že citrusové plody, jako jsou pomeranče, grapefruity a citrony, mají antidiabetické účinky. Někteří vědci se domnívají, že jsou za to zodpovědné dva bioflavonoidní antioxidanty nazývané hesperidin a naringin.

Citrusové plody jsou skvělým zdrojem vitamínu C, draslíku či vitamínu B9.

???? Bobulovité plody

Bobule jsou plné antioxidantů, které mohou pomoci předcházet oxidačnímu stresu. Studie prokázaly chronickou hladinu oxidačního stresu u lidí s diabetem. K oxidačnímu stresu dochází, když je v těle nerovnováha mezi antioxidanty a nestabilními molekulami nazývanými volné radikály.

Vysoké množství antioxidantů a vlákniny mají všechny borůvky, ostružiny, jahody a maliny. Obsahují také důležité vitamíny a minerály, včetně: vitamínu C, K, manganu, draslíku a dalších.

Tyto plody jsou vhodné k snídani i ke svačině nebo je lze použít zmrazené bobule v smoothie.

???? Sladké brambory (batáty)

Sladké brambory mají nižší GI než bílé brambory. Díky tomu jsou skvělou alternativou pro lidi s cukrovkou, protože uvolňují cukr pomaleji a nezvyšují hladinu cukru v krvi tolik. Jsou také skvělým zdrojem vlákniny, vitamínu A, C a draslíku.

Sladké brambory lze upravit mnoha různými způsoby a v kombinaci se zdravou bílkovinou a zeleninou jsou ideální pro přípravu plnohodnotné zdravé stravy.

???? Probiotické jogurty

Probiotika jsou užitečné bakterie, které žijí v lidském střevě a zlepšují trávení a celkové zdraví. Některé výzkumy z roku 2011 naznačují, že konzumace probiotického jogurtu by mohla zlepšit hladinu cholesterolu u lidí s diabetem 2. typu. To by mohlo pomoci snížit riziko srdečních chorob.

Studie ukázala, že konzumace probiotických potravin může snížit zánět a oxidační stres a také zvýšit citlivost na inzulín.

Lidé si mohou vybrat přírodní jogurt, například řecký jogurt, bez přidaného cukru. Probiotický jogurt obsahuje živé a aktivní kultury zvané Lactobacillus nebo Bifidobacterium.

Jogurt s ořechy či ovocem potom představuje ideální zdravou snídani.

???? Chia semínka

Semínka chia patří  mezi tzv. „superfood“ díky vysokému obsahu antioxidantů a omega-3. Jsou také dobrým zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny. V jedné studii z roku 2017 lidé s nadváhou a diabetem 2.

typu ztratili větší váhu po 6 měsících, kdy do své stravy zahrnuli semena chia ve srovnání s těmi, kteří jedli alternativu ovesných otrub. Vědci se proto domnívají, že semena chia mohou lidem pomoci zvládat diabetes 2.

typu.

Chia semínka se přidávají salátů, snídaní nebo je vhodné je přidat do vody a jen tak vypít.

Potraviny, kterým by se měli diabetici vyhýbat

Vyvážení potraviny s vysokým a nízkým glykemickým indexem je základním pravidlem jak lépe zvládat diabetes. Je tedy nutné myslet na to co jíme a stravu si předem rozvrhnout. Při výběru potravin s vysokým GI omezte porce a tyto potraviny spárujte s bílkovinami nebo zdravými tuky, abyste snížili dopad na hladinu cukru v krvi a déle se cítili plní.

Potraviny s vysokým GI jsou například: bílý chléb, bílá rýže, bílé těstoviny, brambory, dýně, popcorn a další.

Lidé s diabetem by měli omezit také potraviny s vysokým obsahem sacharidů, které bývají obvykle součástí všech jídel. Vyváženou stravou, omezením příjmu sacharidů a párováním jídel se zdravou bílkovinou a tukem je pro lidi s diabetem velmi prospěšné.

Většina ovoce má nízký GI, ale například melouny, ananas, banány či hroznové víno nikoli.  Tyto mohou zvýšit hladinu glukózy v krvi.

???? Bílé pečivo

Bílé pečivo je jídlo s vysokým glykemickým indexem, takže lidé s diabetem by se mu měli vyhýbat.

???? Nasycené a trans mastné tuky

Nezdravé tuky, jako jsou nasycené a trans mastné tuky, mohou u člověka s diabetem zhoršovat zdravotní stav. Mnoho druhů smažených a průmyslově zpracovaných potravin, včetně hranolků a pečeného zboží tyto tuky obsahuje.

???? Rafinovaný cukr

Lidé s diabetem by se měli snažit omezit nebo se rovnou vyvarovat rafinovaného cukru, který je pravděpodobně přítomen jak v kupovaných, tak v domácích sladkostech, koláčcích a sušenkách.

???? Sladké nápoje

Nápoje, které obsahují hodně cukru, jako jsou energetické nápoje, některé kávy a koktejly, mohou vytvořit velkou nerovnováhu v hladinách inzulinu u člověka.

???? Slané potraviny

Potraviny s vysokým obsahem soli mohou zvyšovat krevní tlak. Sůl se také může na etiketě potravin objevit jako sodík.

Obecně se doporučuje udržovat denní příjem sodíku pod 2 400 miligramů denně.

???? Alkohol

Pití alkoholu s mírou by nemělo mít vážná rizika pro lidi s diabetem a nemělo by mít vliv na dlouhodobou kontrolu glukózy.

U lidí, kteří používají terapii inzulinem, však může být vyšší riziko hypoglykémie spojené s konzumací alkoholu.

A co gestační diabetes?

Lidé s gestačním diabetem mohou se svým zdravotnickým pracovníkem vypracovat plán jídla. Ten může zahrnovat počítání množství uhlohydrátů, které člověk požívá, aby se ujistil, že má dostatek energie a udržuje hladinu cukru v krvi pod kontrolou.

Národní ústavy pro zdraví dětí a lidský rozvoj doporučují, aby lidé s gestačním diabetem konzumovali tři středně velká jídla denně, se dvěma až čtyřmi občerstveními mezi jídly.

Prospěšná je především vyvážená strava s dostatkem vlákniny, zeleniny, ovoce, bílkovin, zdravých tuků a luštěnin, včetně výše uvedených potravin.

Konzumace zdravé a vyvážené stravy včetně výše uvedených potravin může lidem s diabetem pomoci se snadnějším řízením hladiny cukru v krvi, snížením zánětu, snížením rizika srdečních chorob a zvýšením antioxidační aktivity. Těhotné ženy s gestačním diabetem mohou se svým zdravotnickým pracovníkem vytvořit dietní plán, který jim a jejich dítěti pomůže zůstat v bezpečí a cítit se zdravý.

Dieta u cukrovky 2. typu

Léčebné dietetická opatření při cukrovce 2. typu jsou zaměřeny na komplex 6 základních opatření :

               1. vyhýbání se potravinám s obsahem jednoduchých cukrů                2. omezená konzumace potravin s obsahem složených cukrů – škrobů                3.

vhodný výběr tuků podle jejich schopnosti tlumit zánětlivý proces poškozující beta – buňky pankreatu                4. pravidelná konzumace listové a cibulové zeleniny                5.

vhodný výběr potravinových zdrojů bílkovin

               6. užívání speciálních doplňků výživy podporujících tvorbu inzulínu a antioxidantů chránících cévy

1. Vyhýbání se potravinám s obsahem jednoduchých cukrů

Potraviny obsahující jednoduché cukry způsobují rychlý nárůst hladiny cukru a následně potřebu zvýšené tvorby inzulínu, což metabolicky vyčerpává slinivka , vysoké hladiny cukru tělo přeměňuje na tukové zásoby , což je rizikové z hlediska srdečně- cévních onemocnění .

Vyhýbejte se sladkostem , sladkému pečivu , sladké ovoce konzumujte jen střídmě , nápoje si vybírejte bez cukru , s nízkým obsahem cukru nebo s přírodními sladidly. Vyhýbejte se náhradnímu sladidlu aspartam – E951 který je nechvalně zodpovědný za velké množství škodlivých nežádoucích účinků.

Vhodné sladidla jsou : sorbitol ( cukr který se nevstřebává ) , případně v omezeném množství sacharin , nebo velmi vhodné je přírodní sladidlo steviových extrakt , který ale v současnosti stále není v EU povolen navzdory dlouholetému bezpečnému použití v Japonsku a zemích jihovýchodní Asie ( lobbistické zájmy na prodeji aspartamu ? ) .

2. Omezená konzumace potravin s obsahem složených cukrů – škrobů

Konzumace potravin s obsahem škrobů zajišťuje zdroj postupně se uvolňujících cukrů , který nezpůsobuje tak velké výkyvy glykémie – hladiny cukru jako jednoduché cukry . Stejně po konzumaci potravin s obsahem škrobů dochází k menší potřebě vylučování inzulínu což šetří pankreas.

Zároveň je však nutné si uvědomit , že i škroby , čili různé celozrnné cereálie , těstoviny a brambory představují pro diabetika se začínající cukrovkou riziko vzniku metabolických poruch a proto by se část potravin obsahujících složené cukry – škroby měla nahrazovat konzumací vhodných tuků.

Proč nahrazovat část škrobů konzumací vhodných tuků?

Z tuků se nejen přibírá ( pokud je celkový příjem energie vyšší než spotřeba ) ale tuky zároveň poskytují pro tělo nejbezpečnější zdroj energie nezávislý na inzulínu . Energetický metabolismus tuků je odlišný , nepotřebuje inzulín a proto tuky bezpečně nahrazují část škrobů , tím odlehčují práci slinivky z hlediska tvorby inzulínu , zajišťují vyrovnanou glykémii .

Budete mít zájem:  Nedostatek Krevních Destiček Léčba?

3. Vhodný výběr tuků podle jejich stravitelnosti a schopnosti tlumit tvorbu zánětlivých látek poškozujících beta – buňky vytvářející inzulín

Pokud budete znát , že tuky nejsou jen “ špatné “ ale některé Vám dokonce mohou pomoci v dietetické léčby dosáhnete podstatně lepší výsledky v celkové léčbě tohoto metabolického onemocnění.

Vysvětleme si které tuky jsou nápomocné a proč ?

Podle nejnovějších vědeckých poznatků sahajících do roku 2010 je hlavním mechanismem podílejícím se na rozvoji cukrovky 2. typu přítomnost zánětlivého procesu působícího beta – buňky pankreatu .

Obezita – nadváha je v pořadí druhý faktor , protože se zjistilo že cukrovku 2. typu dostávají stejně lidé s normální tělesnou hmotností u nichž byla prokázána vysoká aktivita zánětlivých látek.

Opačně lidé obézní s nízkou hladinou zánětlivých látek nemusí cukrovku vůbec získat. Faktem zůstává že obezita přispívá k cukrovce ale zjistilo se že z důvodu zvýšené tvorby zánětlivých látek vytvářejících se přednostně v tukových tkáních .

Sumární čím více tukových tkání , tím vyšší produkce zánětlivých látek ( cytokinů ) poškozujících pankreas a bludný kruh vyúsťuje metabolickým onemocněním – cukrovkou .

Které tuky působí léčebně , protizánětlivým účinkem chrání slinivku ?

Rybí olej je nejbohatším a nejúčinnějším zdrojem protizánětlivě působících omega – 3 mastných kyselin .

Užívání v kapslích je pro diabetika velmi drahé , doporučujeme přirozený rybí olej , který umožňuje dopřát si potřebnou dávku za přijatelnou cenu , dnes již navíc existuje vysoce čištěný rybí olej bez zápachu , užívat v dávce polévková lžíce denně. 1 polévková lžíce = cca 5g oleje = 2000 mg čistých omega – 3 EPA + DHA

konopný olej

Konopný olej je cenným zdrojem protizánětlivě působící kyseliny gama – linolenové ( do 4 % GLA ) . Doplňuje protizánětlivé účinky rybího oleje , působí synergicky . Navíc obsahuje speciální omega – 3 : kyselinu stearidónovu ( SDA ) s poměrně vysokou biologickou účinností .

Doporučuje se kombinovat spolu s rybím olejem pro umožnění tvorby celého , kompletního spektra protizánětlivých látek.

lněný olej

Lněný olej je nejbohatší rostlinný zdroj omega – 3 obsahující až 55 % ALA , může pomoci v tvorbě protizánětlivých látek.

I přes nejvyššímu obsahu omega – 3 není biologicky nejúčinnějším zdrojem . Nevýhodou ve srovnání s rybím olejem je minimální účinnost , hlavně starší lidé nedokáží přeměňovat ALA na protizánětlivé látky chránící slinivku a cévy , využívají ho jen běžný zdroj energie avšak rizikový , vytvářející volné radikály .

V porovnání s konopným olejem je lněný olej také méně účinný , neobsahuje GLA a SDA . Užíváte rybí olej , lněný olej již není třeba konzumovat , navíc rybí olej je protizánětlivě podstatně účinnější .

Které tuky jsou vhodnépre diabetiků na běžné kuchyňské použití?

Olivový olej je nejvhodnějším kuchyňským rostlinným olejem vhodným při zánětlivých onemocněních a rovněž při cukrovce . Obsahuje do 70 % mononenasycených omega – 9 kyseliny olejové , která má neutrální vliv na tvorbu zánětlivých látek.

Navíc obsahuje z nejčastěji používaných rostlinných olejů nejméně prozánětlivých omega – 6 mastných kyselin (do 10 % ) , zatímco slunečnicový , řepkový a sojový olej obsahují až 50 % prozánětlivých omega – 6 mastných kyselin ! Olivový olej navíc obsahuje antioxidačně působící flavonoidy , které také významně přispívají k tlumení zánětů a ochraně cév , které jsou při cukrovce velmi často postihováno .

Mohu na olivovém oleji smažit ?

Ano je to možné , dokonce olivový olej je tepelně podstatně odolnější než běžně používané slunečnicová nebo řepkové oleje .

Vyšší tepelná odolnost je dána nižším obsahem tepelně nestabilních polynenasycených tuků PUFA ( olivový olej – 7 % PUFA , slunečnicový a řepkový cca 50 % PUFA ) .

Na smažení je vhodnější olivový olej neobsahující flavonoidy , má typickou žlutou barvu av obchodech bývá označen jako OLIVE POMACE .

Panenský olivový olej zelené barvy je charakteristický vysokým obsahem flavonoidů , které se zahříváním znehodnocují , rozkládají . Olivový olej lisovaný za studena – panenský je proto vhodnější na studené pokrmy , kde si zachovává blahodárné antioxidační a protizánětlivé účinky flavonoidů .

Kokosový olej na vaření – nejvhodnější tuk na běžné , denní použití v přípravě jídel pro diabetiky

Nejvhodnější tuk na bezpečnou tepelnou úpravu potravin. Vysoce tepelně stabilní , má jednoznačně nejvyšší tepelnou odolnost z důvodu vysokého obsahu nasycených tuků ( 95 % ) , obsahuje minimum PUFA ( len1 % ) , neobsahuje rizikové omega – 6 , nerozkládá se , nekouří , nevznikají peroxidy tuků.

Z hlediska metabolismu je kokosový tuk nejsnáze stravitelný , protože obsahuje mastné kyseliny se středním řetězcem ( MCT tuky ) . Kokosový tuk je pro diabetiky nejvhodnější energetickou náhradou , nezatěžuje slinivku a umožňuje snížit kalorický příjem rizikových škrobů . Zvyšuje základní, bazální metabolismus . Kokosový tuk představuje bezpečnou metabolickou alternativu cukrů.

Má neutrální vůni , umožňuje přípravu chutných , zdravých pokrmů a bez pachutí .

Pozor , při hypoglykemii nenahrazuje podávání cukru.

Jaké další oleje jsou vhodné při cukrovce 2 typu?

Při cukrovce 2. typu je vhodný jakýkoliv přirozený tuk nebo olej v první řadě s nízkým obsahem omega -6 nenasycených mastných kyselin . Pokud chcete smažit , dbejte při výběru na vyšší tepelnou odolnost . Důležité je neupriamiť se k použití jednoho typu oleje ( tuku ) a jednotlivé druhy přirozených tuků vhodně kombinovat .

palmový olej – tepelně vysoce odolný , do 190 stupňů , minimum omega – 6

panenský kokosový olej – na přípravu sladkých jídel , palačinek , pečící jako zdravá náhrada margarínů , v kombinaci s kravským máslem pro přímou konzumaci s cereálním pečivem .

Kokosový olej představuje nejsnáze stravitelný tuk (obsahuje mastné kyseliny se střední délkou) , metabolizuje se v játrech téměř bezprostředně po vstřebání , pro diabetika představuje velmi vhodnou a bezpečnou energetickou náhradu cukru a škrobů .

  • vepřové sádlo – tepelně vysoce odolný tuk do 190 stupňů , vhodný na smažení v omezeném množství
  • kravské máslo – obsahuje minimum prozánětlivých omega – 6 , vitamín D zároveň utlumuje zánětlivé procesy
  • propuštěny kravské máslo ( zbavené vody) – vhodné do zákusků , koláčů , pečiva jako zdravá náhrada za běžně používaných rostlinných olejů nebo margarínů

Z uvedených dieteticky vhodných tuků se v těle nemohou vytvářet prozápalově působící látky , jejich konzumací se zbytečně nepodporuje tvorba zánětlivých látek a poškozování funkce beta – buněk pankreatu . Minimální množství omega – 6 mastných kyselin obsažených v uvedených tucích a olejích je možné dietní mnohem účinnější vyvažovat pravidelným příjmem omega – 3 ( rybího oleje ) .

Vepřový tuk a kravské máslo obsahují přece cholesterol , nezvýší se tím riziko srdečně cévních onemocnění ?

Paradoxně ne. Cholesterol se dokáže v cévách usazovat a způsobovat aterosklerózu jen a právě v přítomnosti zánětlivých procesů a vysoké srážlivosti krve .

Právě nevhodné rostlinné tuky provokující záněty a zvyšující srážlivost krve umožňují cholesterolu způsobovat dobře známé zdravotní problémy.

Některé národy konzumují pouze živočišné tuky a neznají vysoký tlak a kardiovaskulární onemocnění .

Které potraviny jsou nevhodné , zvyšují tvorbu zánětlivých látek poškozujících beta – buňky tvořící inzulín ?

  1. Doporučuje se zcela vyloučit nebo zásadně omezit konzumaci uvedených potravin : slunečnicový olej sójový olej řepkový olej Kešu a arašídy Rostlinné másla – klamavým reklamovány jako bohatý zdroj omega – 3 , ve skutečnosti zdroj s nežádoucně vysokou převahou omega – 6 !
  2. Dýňový olej – i když patří mezi lahůdky studené kuchyně a obsahuje množství antioxidantů , patří mezi výlučné zdroje omega -6 ( cca 50 % ) , prakticky neobsahuje žádné omega – 3 ( 0,2 % ) , má velmi nepříznivý poměr omega – 6 k omega -3 ve prospěch tvorby zánětlivých látek.

Všechny uvedené potraviny mají vysokou převahu omega – 6 mastných kyselin (více než 50 % ) z nichž tělo vytváří zánětlivé látky , jejich konzumací můžete zhoršit průběh onemocnění . Hlavním patofyziologickým mechanismem zodpovědným za zánik beta – buněk a vznik diabetes 2. typu je chronický zánět .

Pozor na známé klišé “ Konzumujte hodně nenasycených tuků “ !

Polynenasycené tuky (oleje ) jsou esenciální , protože jejich tělo nedokáže vytvářet a potřebuje je na tvorbu látek řídících imunitu , pro tvorbu hormonů a mnoha dalších signálních látek.

Nemají však být zdrojem energie než se v současnosti preferuje . Při nadbytečné konzumaci dochází k metabolickému využití nenasycených tuků jako zdrojů energie , přičemž vzniká relativně nejvíce volných radikálů poškozujících i beta – buňky pankreatu . Volné radikály způsobují mnohé degenerativní onemocnění a urychlují stárnutí .

Každá nadbytečná konzumace této skupiny tuků se proto nevyužívá pro tvorbu řídicích látek ale jen jako potencionálně rizikový zdroj energie !

Červené maso obsahuje velké množství hemového železa podporujícího záněty . Čokoláda , nutela , alkohol – při cukrovce zcela vyloučit .

Zcela vylučte konzumaci ztužovaných olejů a tuků Diabetici jsou jednou z nejohroženějších skupin lidí s výskytem srdečně- cévních onemocnění .

Nepřirozeně ztužované tuky – margaríny a parciální – částečně hydrogenované rostlinné fritovací oleje obsahují takzvané trans – formy tuků které zvyšují riziko výskytu srdečně- cévních onemocnění podstatně více než nepřiměřeně vysoké hladiny cholesterolu .

Nekonzumujte vůbec margaríny a potraviny obsahující tento typ tuků: listové těsto , croissanty , fornetti , tukové zákusky z cukráren . Nepoužívejte fritovací oleje , nahraďte je tepelně odolným olivovým olejem.

4. Pravidelná konzumace syrové listové a cibulové zeleniny

Syrová zelenina , salát , čínské zelí , zelená paprika a další obsahují enzymy , které přirozeně pomáhají odbourávat z těla vzniklé zánětlivé látky ( imunokomplexy ) . Působení surové potravy ve střevní sliznici snižuje záněty . Česnek a cibule působí ochranně na cévy ohrožené zvýšenými hladinami cukru.

Dopřejte si alespoň 1 – krát denně syrovou zeleninu k hlavnímu jídlu .

5. Vhodný výběr zdrojů bílkovin

Severské , tučné ryby , losos , jsou nejbohatší na obsah omega – 3 mastných kyselin , neměly by být však nakládáno v rostlinném oleji , nebo připravované smažení na řepkovém , slunečnicovém a sójovém oleji.

Tyto rostlinné oleje s vysokou převahou prozánětlivých omega – 6 mastných kyselin znehodnotí léčebný přínos konzumace omega – 3 z ryb.

Vysoký obsah jódu v mořských rybách přispívá ke snížení rizika srdečně – cévních onemocnění , aktivuje činnost štítné žlázy a příznivě ovlivňuje oslabený metabolismus při cukrovce .

Drůbeží maso

Přirozený zdroj aminokyselin , minerálních látek a koenzymu Q10 .

Luštěniny

Hrách, fazole , sója jsou bohatými zdroji bílkovin .

Mléko , sýry , tvaroh

plnotučné mléko obsahuje vitamín D , který kontroluje autoimunitní procesy poškozující pankreas. Doporučujeme raději menší množství ale plnohodnotné potraviny – plnotučného mléka. Odtučňování se ztrácejí přirozené vitamíny. Tuk v nízkotučných jogurtech nahrazuje škroby – pro diabetika ve vysoké převaze metabolicky rizikovějšími .

6. Podpora tvorby a účinků inzulínu , antioxidanty , ochrana cév

Mezi nejúčinnější přírodní antidiabetikum patří tradiční indický čaj – Gurmar . Hlavní účinná látka Gurmaru – kyselina gymnemová má schopnost zvyšovat tvorbu inzulínu , obnovovat beta – buňky vytvářející inzulín a snižovat inzulínovou rezistenci ( zvýšit účinnost inzulínu ) . Doporučená denní dávka: 2-3 šálky čaje , po zlepšení stavu 1 šálek denně ( 1 šálek = 1,5 g čajoviny )

 Pikolinát chromu

100 – 200mcg denně – podporuje účinnost inzulínu .

Benfotiamin

Vitamin B – 1 se zvýšenou biologickou účinností , zabraňuje reakci cukru s bílkovinami , tvorbě toxických glykačných produktů , poškozování cév , oční sítnice , ledvin . Dávkování : 1x denně 300mg ( BENFOGAMMA 300 tbl . )

 Vitamin C a E

Oba vitaminy působí antioxidačně , vitamin C ve vodním prostředí a vitamin E v tukovém prostředí , vzájemně se doplňují. Doporučená denní dávka při diabetes : vitamin C 500mg s postupným uvolňováním vitamin E 200 mg

 Zelený čaj

Je velmi účinným doplňkem léčby diabetes. Obsahuje jeden z nejúčinnějších antioxidantů – epigallokatechin – EGCG . Doporučená denní dávka 2 šálky ( 2x 2 sáčky ) zeleného čaje .

Zelený čaj by neměl konzumovat pozdě odpoledne nebo večer , obsahuje kofein který může způsobovat nespavost . Zelený čaj se doporučuje pít dlouhodobě. Vyšší účinnost nápoje je při konzumaci 10-30 minut před jídlem .

Katechiny jsou látky s omezenou vstřebatelností , potrava snižuje vstřebávání , antioxidační účinky .

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector