Co to jsou vitaminy a jaká je jejich funkce. 23. 12. 2005. Vitaminy jsou esenciální látky, které spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské stravy. V lidském organismu mají funkci katalyzátorů biochemických reakcí, tudíž hrají významnou úlohu při procesech vstřebávání a výměny látek mezi vnějším prostředím
Co jsou vitamíny?
Vitamíny (také vitaminy) jsou nízkomolekulární látky nezbytné pro život. V lidském organismu mají vitamíny funkci katalyzátorů biochemických reakcí. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů.
Jaký je vliv vaření na vitamíny?
Vliv vaření na vitamíny Vitamín Rozpustné ve vodě Stabilní ve vzduchu Stabilní na světle Stabilní při vyšší teplotě Vitamín A ne částečně částečně relativně stabilní Vitamín C velmi nestabilní ano ne ne Vitamín D ne ne ne ne Vitamín E ne ano ano ne 9 more rows
Jaké jsou vitamíny rozpustné v tucích?
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamín DDD Zdroj Funkce Hypervitaminóza Vitamín A 0,8 mg mléčný tuk, vaječný žloutek, játra, maso nezbytný pro tvorbu barviv na sítnici, p apatie, nevolnost a zvracení, suchá kůže Vitamín D 5 µg rybí tuk, kvasnice, vejce, mléko, vlastn metabolismus (vstřebávání) Ca a P v těle hromadění vápníku v krvi, nechutenství, E (tokoferol) 12 mg rostlinné oleje, živočišné tuky, obilné antioxidant, zamezuje hromadění škodlivý zhoršení vstřebávání vápníku K (antihemorrhagický) 75 µg listová zelenina, kvasnice, tvořen v ten důležitý pro srážení krve, mineralizaci
Co jsou vitamíny?
Vitamíny (také vitaminy) jsou nízkomolekulární látky nezbytné pro život. V lidském organismu mají vitamíny funkci katalyzátorů biochemických reakcí. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů.
Jaký je vliv vaření na vitamíny?
Vliv vaření na vitamíny Vitamín Rozpustné ve vodě Stabilní ve vzduchu Stabilní na světle Stabilní při vyšší teplotě Vitamín A ne částečně částečně relativně stabilní Vitamín C velmi nestabilní ano ne ne Vitamín D ne ne ne ne Vitamín E ne ano ano ne 9 more rows
Jaké jsou vitamíny rozpustné v tucích?
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamín DDD Zdroj Funkce Hypervitaminóza Vitamín A 0,8 mg mléčný tuk, vaječný žloutek, játra, maso nezbytný pro tvorbu barviv na sítnici, p apatie, nevolnost a zvracení, suchá kůže Vitamín D 5 µg rybí tuk, kvasnice, vejce, mléko, vlastn metabolismus (vstřebávání) Ca a P v těle hromadění vápníku v krvi, nechutenství, E (tokoferol) 12 mg rostlinné oleje, živočišné tuky, obilné antioxidant, zamezuje hromadění škodlivý zhoršení vstřebávání vápníku K (antihemorrhagický) 75 µg listová zelenina, kvasnice, tvořen v ten důležitý pro srážení krve, mineralizaci