Je arašídové (burákové) máslo zdravé? zdravé recepty na jeho přípravu

Pokud jste jako já milovníci arašídového másla, jistě vás potěší možnost, že si ho můžete udělat doma. Skvěle se hodí do sendvičů, na svačinu s měsíčky jablka, do omáček, dezertů a pomazánek nebo dokonce koktejlů. Obsahuje hodně bílkovin a zdravých tuků.

Co si budeme povídat, kvalitní arašídové máslo není zrovna nejlevnější záležitost.

Arašídy neboli burské oříšky – buráky, mají špatnou pověst, jelikož je na ně mnoho lidí alergických. A také především kvůli častému výskytu plísně, která produkuje rakovinotvornou látku aflatoxin.

Pokud tedy chcete skutečně kvalitní arašídové máslo, u kterého máte jistotu, že aflatoxiny neobsahuje, bez váhání kupte bio kvalitu. Tato másla jsou vyráběna z čerstvě sklizených a upražených arašídů, které procházejí přísnými kontrolami na aflatoxiny. Sklenička takového máslo však stojí kolem 80 korun.

Další možností je právě výroba vlastní domácí burské pomazánky. Budete mít radost, že jste si ho udělali sami a také něco málo ušetříte. Pytlík bio arašídů stojí ve zdravé výživě kolem 30 korun. Také vám odpadá pracné loupání. Určitě ale doporučuji koupit právě tyhle, protože ty ze supermarketu, prodávané ve velkých pytlích nebo na váhu, s velkou pravděpodobností aflatoxiny obsahují.

Říkáte si, že na to nemáte vybavení? Anebo že to je moc pracné? Možná vás překvapí, jak jednoduché a nenáročné to je. A z výsledku budete nadšení. Já jsem často nadšená tak, že skleničku vyprázdním během pár dnů ????

Je arašídové (burákové) máslo zdravé? Zdravé recepty na jeho přípravu

1 sklenice, příprava 15 minut

  • 400g bio nepražených arašídů
  • 1 PL medu nebo sirupu
  • 1 čl mořské nebo himalájské soli​

Je arašídové (burákové) máslo zdravé? Zdravé recepty na jeho přípravu

Jdeme na to!

Arašídy musíme nejprve opražit. Jak možná víte, arašídy nejsou ořechy, ale luštěnina. Syrové by vám moc nechutnaly a ani se nedoporučují syrové konzumovat. Až po upražení budou křehké a získají svojí typickou chuť. Upražit je můžete na pánvi nebo na plechu. V obou případech na sucho.

Pokud zvolíte pánev, trvá to opravdu jen pár minut. Opékejte je na mírném plameni a stále promíchávejte. Jakmile budou zlatavé ze všech stran a začnou vonět, máte hotovo.

Je arašídové (burákové) máslo zdravé? Zdravé recepty na jeho přípravu

Pokud je budete opékat v troubě, roztopte ji předem na 180 stupňů, rozložte buráky na plech do jedné vrstvy a vložte do rozpálené trouby. Často je hlídejte a několikrát promíchejte. Bude to trvat přibližně 10-15 minut.

Přendejte je na talířek a nechte vychladnout. Nyní přijde na řadu mixér. Potřebujete sekáček s otočným nožem. Čím vyšší výkon, tím lepší.

Je arašídové (burákové) máslo zdravé? Zdravé recepty na jeho přípravu

Pokud budete chtít ‚crunchy‘ variantu, tedy s křupavými kousky, nejprve arašídy nasekejte na hrubo. Odeberete dvě lžíce stranou.

Pokračujte v mixování dál, až získáte jemný prášek. Po každé fázi nechte mixér aspoň chvilku odpočinout, abyste ho nezavařili.

Je arašídové (burákové) máslo zdravé? Zdravé recepty na jeho přípravu

Jak budete pokračovat, začne se uvolňovat olej a tím se z prášku začnou vytvářet hrudky. Tyhle kusy se začnou držet na stěnách, takže budete muset co chvíli mixování zastavit a se sekáčkem zatřepat.

Je arašídové (burákové) máslo zdravé? Zdravé recepty na jeho přípravu

Hrudky budou větší a více kompaktní.

Je arašídové (burákové) máslo zdravé? Zdravé recepty na jeho přípravu

Jakmile přijde chvíle, že už kusy nebudou ulpívat na stěnách, ale začne se dole vytvářet kaše, kterou budete moci už kontinuálně mixovat, máte skoro vyhráno.

Je arašídové (burákové) máslo zdravé? Zdravé recepty na jeho přípravu

V tuhle chvíli přidejte sirup a sůl. Není to sice nutné, ale dodá to chuti opravdový šmrnc! Teď už jen mixujte do požadované konzistence. Záleží jen na vás, jestli chcete máslo dokonale hladké nebo může být trochu hrubší.

Když už jste s výsledkem spokojení, vmíchejte arašídové kousky, pokud jste si je na začátku dali stranou.

Burákovou pomazánku teď přendejte do připravené vyvařené sklenice a zavíčkujte. Uchovávejte ve špajzu, nebo v ledničce.

Je arašídové (burákové) máslo zdravé? Zdravé recepty na jeho přípravu

Test arašídových másel – jsou vůbec některá z nich vhodná při hubnutí?

Je arašídové (burákové) máslo zdravé? Zdravé recepty na jeho přípravuVzhledem ke stoupající popularitě a dostupnosti arašídových másel je na místě udělat si trochu jasno v tom, zda jsou nebo nejsou zdravá. A hlavně! Dají se vůbec zařadit do jídelníčku při hubnutí nebo je lepší projíst daný ,,limit” pro tuky v jiných potravinách? A jak si vybrat v záplavě arašídových másel s ohledem na hubnutí?

Poznámka:

Arašídová ,,másla“ samozřejmě nejsou másla v legislativním slova smyslu. Máslo je totiž výrobek ze smetany, který obsahuje minimálně 80% mléčného tuku. Nicméně v angličtině je pojem ,,peanut butter” natolik vžitý, že se v souvislosti s arašídy název máslo běžně používá a pro přehlednost pojem máslo používám v textu také.

Co je vlastně arašídové máslo?

Arašídové máslo je vysoce kalorická potravina vyrobená v ideálním případě výhradně z arašídů, které bývají většinou odslupkované, potom upražené a následně rozemleté buď nahrubo nebo úplně najemno. Arašídy nejsou ořechy, ale luštěniny a od tohoto faktu se odvíjejí také nutriční hodnoty arašídového másla.

Pozitiva arašídového másla:

  • Jedná se o potravinu relativně málo technologicky upravenou.
  • V rámci rostlinných potravin se může chlubit značným množstvím bílkovin (průměrně 25 g/100 g).
  • Může se považovat za potravinu s celkem malým množstvím sacharidů (většinou něco mezi 11 – 17 g/100 g).
  • Složení tuků lze označit za zdravotně výhodné (viz dále).
  • Má výbornou sytící schopnost, což je při hubnutí vítané.

Negativa arašídového másla:

  • Vysoká energetická hodnota a vysoká energetická denzita.
  • Vysoký obsah tuků.
  • Potenciální zdroj aflatoxinů (produktů plísně Aspergillus flavus -ale je nižší v případě arašídového másla než u arašídů jako takových, bezpečnější je arašídové máslo z loupaných než neloupaných arašídů).

Složení tuků:

Arašídové máslo obsahuje v průměru:

  • 80 % nenasycených mastných kyselin (= MUFA + PUFA)

MUFA – mononenasycené

PUFA – polynenasycené (dále se dělí na omega-3 a omega-6)

  • 20 % mastných kyselin nasycených (SAFA)

Nasycených mastných kyselin je tedy v arašídovém máslu relativně málo.

Přesné složení tuků v arašídovém másle závisí na konkrétním typu použitých arašídů. Vhodnější jsou takové, které mají více kyseliny olejové, to znamená že mají vyšší podíl MUFA -kyseliny olejové. Pak má vlastně tuk z arašídového másla složení tuku velmi podobné olivovému oleji. Obsah kyseliny olejové se může pohybovat v rozmezí 55 -81%.

Zdroj zde

Jedinou nevýhodou arašídového tukového spektra tak zůstává relativní převaha omega šestek (omega-6) nad omega trojkami (omega-3).

Tato nerovnováha, pokud se v jídelníčku vyskytuje setrvale, může vést k vyšší prozánětlivé aktivitě organismu a vyššímu kardiovaskulárnímu riziku.

Jestliže tedy konzumujete arašídové máslo pravidelně, dbejte na přísun omega-3 z jiných zdrojů (tučné mořské ryby, řepkový olej, lněné semínko, chia semínka, ořechy), protože běžnou stravu už tak omega šestky ovládly víc než by bylo zdrávo.

Kvalitu tuků zhoršují tuky, které nejsou původem z arašídů, ale přidávají se do některých druhů másel. Proto je vždy důležité podívat se na složení konkrétního výrobku.

Kvalita bílkovin

Přestože je arašídové máslo bohaté na bílkoviny, jeho aminokyselinové spektrum není úplně kompletní (chybí v něm aminokyselina lysin). Je tedy nutné do jídelníčku zařadit také další bohaté zdroje lysinu – sýry, maso, tempeh, seitan, quinoa.

Vitaminy a minerální látky na 100 g – procento z doporučené denní dávky:

Zdroj zde:

  • Vitamin E                   45%
  • Vitamin B3 (niacin)   67 %
  • Vitamin B6                 27 %
  • Kyselina listová          18 %
  • Magnesium                 39 %
  • Měď                            24 %
  • Mangan                       73 %

Ale ještě než se začnete radovat z toho, jak si můžete úžasně odůvodnit časté otevírání nádoby s arašídovým máslem, je potřeba si decentně připomenout, že při hubnutí rozhodně lze za den sníst maximálně čtvrtinu z tohoto množství. Všechna procenta tedy nejdříve vydělte čtyřmi ????

Jaké druhy arašídových másel na trhu existují?

  • Hladké (smooth) nebo křupavé (crunchy)
  • Z loupaných arašídů nebo neloupaných arašídů
  • Čistá nebo ochucená či obohacená
Budete mít zájem:  Štěstí Zdraví V Novém Roce?

Pro naše účely jsem arašídová másla rozdělila do 3 hlavních skupin:

1. skupina:

Arašídová másla komerční

Výše uvedená nutriční pozitiva u těchto druhů neplatí stoprocentně, protože čisté arašídové máslo je mícháno s různými druhy dalších olejů, solí, cukrem, případně, medem nebo javorovým sirupem apod

Tyto přídavky málokdy nutriční profil arašídového másla vylepší.

Je arašídové (burákové) máslo zdravé? Zdravé recepty na jeho přípravu

Existuje jich mnoho, pro příklad jsem vybrala 2 zástupce:

Vzorek č. 1

 Arašídové máslo Bohemia – 350 g (koupeno v Bille za 69.90 Kč)

  • Arašídové máslo křupavé
  • Složení:
  • Arašídy 69 %, slunečnicový olej, dextróza, ztužený palmový tuk, sůl.
  • Výrobce na svém webu uvádí:

,,Milujete chuť arašídového másla? Pak vyzkoušejte vynikající arašídové máslo Bohemia. Je vyrobené pouze z pečlivě vybraných arašídů a chutná přesně tak, jak ho máte rádi”.

Podle české legislativy by se výrobek rozhodně neměl jmenovat ,,máslo” (viz poznámka v úvodu tohoto testu).

Podle americké legislativy musí mít arašídové máslo alespoň 90 % arašídů, pokud je to méně, musí být označeno jako ,,arašídová pomazánka” (peanut spread). Takže označení výrobku firmy Bohemia i výrok na webu jsou značně sporné.

Chuť je mírně slano-sladká, mazlavost ztuženého tuku je ale v chuti ne úplně příjemná. Máslo drží tvar i při pokojové teplotě (není tekuté).

Vzorek č. 2

 Smooth peanut butter – 340 g (koupeno v Tescu za 46.90 Kč)

  1. Arašídová pomazánka hladká
  2. Složení:
  3. Pražené arašídy 90 %, arašídový olej, palmový olej, cukr, jedlá sůl.

Chuť je příjemná, silně arašídová, ale velmi slaná. Využití bude mít hlavně ve slaných pokrmech. Má tužší konzistenci i při pokojové teplotě.

Nutriční hodnoty na 100g:

1 – Bohemia crunchy2 – Smooth Tesco
Energie(kJ) 2733 2733
Bílkoviny (g) 18.5 24.7
Tuky(g) 55.9 57.2
Z toho nasycené(g) 9.5 9.2
Sacharidy(g) 16.6 9.1
Z toho cukry(g) 9.1 5.9
Sůl(g) 0.8 1.1
Vláknina(g) neuvádí neuvádí

Verdikt:

Arašídová másla z této skupiny vybírejte zásadně podle složení. Neplatí, že čím levnější, tím horší složení. Například levnější vzorek č.2 má vyšší obsah arašídů, více bílkovin a méně cukru než dražší Bohemia (vzorek č.1).

Berte v úvahu také jejich zamýšlené použití. Másla výrazně slaná, tedy s obsahem soli přes 1 g/100 g, si užijete více v různých karí, omáčce satay nebo jako součást zálivky do salátů a podobně.

Pokud však budete chtít použít arašídové máslo jen tak na mlsání, na ovesnou kaši nebo na svačinu v kombinaci s ovocem nebo zeleninou, sáhněte raději do druhé skupiny másel, která jsou 100 % arašídová.

Pokud už musíte při hubnutí omezovat příjem energie, měla by tato energie pocházet z co nejkvalitnějších zdrojů, abyste do sebe dostali přirozenou formou co nejvíce zdravých tuků, vitaminů, minerálních látek a vlákniny.

Na druhou stranu nechci rozpoutávat hysterii a tvrdit, že vás pár gramů ztuženého tuku a cukru totálně zničí.

2. skupina:

Arašídová másla 100%

Je arašídové (burákové) máslo zdravé? Zdravé recepty na jeho přípravu

Neobsahují nic jiného než arašídy. Žádný přidaný cukr, sůl ani ostatní tuky v nich nejsou.Všechna tato másla jsou si si značně podobná jak složením, tak chuťově.

Mírné odlišnosti jsou v obsahu jednotlivých typů mastných kyselin (MUFA, PUFA) podle druhu použitých arašídů. Druh arašídů také určuje, zda je máslo v chuti více nebo méně nasládlé.

Chuť je ale vždy je mnohem intenzivněji arašídová než v případě první skupiny.

Tato másla jsou při pokojové teplotě značně tekutá a úplně neztuhnou ani při pobytu v lednici.

Verdikt:

Pokud si chcete dát při hubnutí arašídové máslo, dejte přednost některému z této skupiny. Dávejte však pozor na množství. Tato másla jsou zdravá, ale energeticky bohatá.

Nabídka 100 % arašídových másel se stále rozšiřuje, pro účely testu jsem vybrala 4 zástupce zakoupené různým způsobem (fitcentrum, prodejna zdravé výživy, e-shop, DM drogerie)

Vzorek č. 3

Peanut butter Bigboy – 250 g (koupeno ve fitcentru za 99 Kč)

Je arašídové (burákové) máslo zdravé? Zdravé recepty na jeho přípravu

Výrobce na obalu kromě klasických nutričních údajů (viz tabulka) uvádí množství na 100 g:

MUFA (kyseliny olejové)        21.1 gPUFA                                        14.3 g

Chuť je příjemná, silně arašídová, nasládlá, vyvážená. Pro mě osobně ze všech arašídových másel chuťově nejlepší.

Vzorek č. 4

Erdnussmus fein Rapunzel – 250 g (koupeno v prodejně zdravé výživu za 104 Kč)

  • Je arašídové (burákové) máslo zdravé? Zdravé recepty na jeho přípravu
  • Výrobce na obalu kromě klasických nutričních údajů (viz tabulka) uvádí množství na 100 g:
  • Magnesium (hořčík)                     214  mg
  • Vitamin B 1                                      0.2 mg
  • Vitamin B 6                                     0.4 mg

Chuť je silně arašídová, méně dosladka, mírně pískovitá. Pro mě osobně ze všech 100 % másel chuťově nejhorší, přitom je nejdražší.

Nutriční hodnoty na 100g:

3 – Peanut butter Bigboy4 – Erdnussmus Rapunzel
Energie(kJ) 2402 2549
Bílkoviny (g) 29.6 29
Tuky(g) 46 49
Z toho nasycené(g) 8.2 10
Sacharidy(g) 11.6 12
Z toho cukry(g) 5.9 6.2
Sůl(g)
Vláknina(g) 8.5 6.5

Vzorek č. 5

Peanutbutter crunchy Myprotein – 1 kg  (koupeno na e – shopu za 259 kč)

Je arašídové (burákové) máslo zdravé? Zdravé recepty na jeho přípravu

  1. Výrobce (vzorek č.5)  na obalu uvádí také množství:
  2. Magnesium (hořčík)                  180  mg
  3. Vitamin E                                      3.

    8 mg

V chuti a konzistenci je znát, že jde o výrobek z neloupaných arašídů a zároveň typ ,,crunchy“. Celkově je tak trochu pro drsňáky. Je zde patrná mírně hořká dochuť a při pobytu v lednici se odděluje olej od zbytku.

Velké balení za celkem nízkou cenu asi mnoho lidí naláká.

Vzorek č. 6

100 % Arašídový krém – 4 Slim – 500 g (koupeno v DM drogerii za 109 Kč)

Je arašídové (burákové) máslo zdravé? Zdravé recepty na jeho přípravu

Chuť je ne tak silně arašídová, ale konzistence je velmi jemná a celkově příjemná. U tohoto výrobku lze ocenit nejlepší poměr cena:výkon.

Nutriční hodnoty na 100g:

5 – Peanutbutter Myprotein6 – Arašídový krém 4 Slim
Energie(kJ) 2402 2449
Bílkoviny (g) 30 23.7
Tuky(g) 46 49.7
Z toho nasycené(g) 8.5 6.9
Sacharidy(g) 12 13.5
Z toho cukry(g) 5.9 4.2
Sůl(g)
Vláknina(g) 8.5 8

3. skupina:

Arašídová másla speciální

Jedná se másla smíchaná s dalšími složkami. Může to být třeba čokoládová nebo proteinová složka, ale máslo může být také smícháno s vlákninou.

Vzorek č. 7

Čekanko – arašídový krém – 250 g (koupeno v DM drogerii za 129 Kč)

  • Je arašídové (burákové) máslo zdravé? Zdravé recepty na jeho přípravu
  • Složení:
  • Extrakt z kořene čekanky 51%, arašídy 49%

Chuť je mírně sladká, aniž by výrobek obsahoval cukr. Sladkost je dána přítomností inulinu. Konzistence je příjemná, trochu připomíná měkčí karamelky. Dá se použít na ovesné nebo jiné obilné kaše nebo na mlsání.

Verdikt:

Tento výrobek má od ostatních másel diametrálně odlišné nutriční hodnoty. Logicky má méně bílkovin a tuků. Při hubnutí je toto máslo vhodné pro výrazně nižší energetickou hodnotu a vysoký obsah vlákniny. Sladká chuť limituje použítí pro sladké pokrmy. Nemělo by se překračovat dávkování 20 – 40 g/den.

Vzorek č. 8

Proteinuts – 440 g (cena na e-shopu 299 Kč)

  1. Složení:
  2. Pasta z nesolených arašídů, syrovátkový bílkovinný koncentrát, 100% přírodní kokosový olej, březový cukr, kakaový prášek.
  3. Výrobek je zde zařazen jen pro informaci, nebyl zakoupen, vyfocen ani ochutnán.
  4. Podrobnosti zde

Verdikt:

Verdikt jen na základě složení by byl takový, že vzhledem k tomu, že kvůli vysoké energetické hodnotě výrobku nemůžete při hubnutí překračovat množství 25 g/den, je přínos v podobě 8 g bílkovin na tuto dávku celkem nevýrazný.

Nutriční hodnoty na 100g:

7 – Čekanko-arašídový krém8  – Protein nuts
Energie(kJ) 1506 2333
Bílkoviny (g) 11.7 31.6
Tuky(g) 24.4 40.5
Z toho nasycené(g) 3.4 14.5
Sacharidy(g) 9.8 17.5
Z toho cukry(g) 5.2 4.7
Sůl(g) 0.2
Vláknina(g) 39.5 neuvádí
  • Kolik za den?
  • 1 zarovnaná kávová lžička arašídového másla má přibližně 6 g
  • Denně byste při hubnutí neměli sníst více než 4 kávové lžičky = 24-25 g = cca 620 kJ

Na výrobu arašídových másel se používají tyto kultivary arašídů:

  1. Runner – nejrozšířenější, zrno je průměrně velké, nejpoužívanější do obyčejných arašídových másel.
  2. Virginia – jsou rozměrově největší, často se používají také do snacků, používají se do přírodních arašídových másel.
  3. Spanish – s červenou slupkou, mají nejsilněji oříškovou chuť a vyšší obsah tuku.

  4. Valencia – se třemi a čtyřmi zrny ve skořápce, mají sladkou chuť a používají se do přírodních másel
  5. Španělské kultivary (Spanish, Valencia) mívají vyšší obsah příznivě působící kyseliny olejové (MUFA), bylo by tedy velmi zajímavé znát u jednotlivých výrobků konkrétní typ použitých arašídů.
  6. Pokud chcete, můžete si připravit arašídové máslo sami.

    Návod najdete zde, zde a zde:

O testu:

  • Výběr vzorků byl učiněn náhodně, ale tak, aby byly rozebrány nejrůznější typy arašídových másel koupené na co nejrůznějších místech.
  • Vzorky byly hodnoceny na základě údajů, které výrobce daklaruje na obalu.
  • Hodnocení chuti je čistě moje subjektivní, váš názor může být odlišný.
  • V testu arašídových másel deklaruji nulový konflikt zájmů.

Čtěte dále:

Arašídové máslo – můžu si ho dát při hubnutí? Je vůbec zdravé ? Které si vybrat, kolik za den a jak ho začlenit do jídelníčku? Odpověď na dotaz zde

Arašídové máslo při hubnutí: Zdravé tuky hrají podstatnou roli

Arašídové máslo je nedílnou součástí zejména amerického jídelníčku. Mnozí Američané si život bez arašídového másla nedokážou vůbec představit a jsou schopni si jej namazat na cokoli.

Jistě znáte tradiční sendvič, kdy plátky bílého chleba jsou silně potřeny právě arašídovým máslem, na něm spočívá vrstva na kolečka nakrájeného banánu a na to vše plátek do křupava opečené slaniny. No, domorodí Mexičané, kteří tuto alternativu klasického másla objevili, jistě ví, co je dobré.

Napadá vás, co má přírodní arašídové máslo společného se zdravou stravou? Budete se divit, ale má. V posledních letech je hojně rozšířenou surovinou využívající se v redukčních dietách nebo zdravém životním stylu.

Ano, obsahuje poměrně velké množství tuku, jenomže se jedná o rostlinné nenasycené tuky, bez kterých se lidské tělo neobejde. Nemusíte se tedy nijak obávat, že by arašídové máslo nějak ohrozilo vaši snahu o hubnutí. Právě naopak!

Je arašídové (burákové) máslo zdravé? Zdravé recepty na jeho přípravu

Co je arašídové máslo?

Arašídové máslo je hnědá mazlavá hmota, která svojí konzistencí připomíná pastu. Můžete si vybrat i více křupavou variantu s kousky arašídů. Základem jsou lehce opražené arašídy, smíchané s cukrem a solí, rozemleté do podoby pasty.

Množství soli a cukru je různé, někdo má raději sladší, jiný slanější a někteří lidé upřednostňují úplně do hladka vymíchané jemné máslíčko. A jak chutná? Jednoduše, jako buráky. Věřte tomu, že arašídové máslo je zdravé a určitě byste jej měli zařadit do svého jídelníčku. Jeho využití v kuchyni je všestranné.

Můžete si jej namazat na topinky, kombinovat s džemem, přidat do mléčného shaku, sladké či slané kaše, výtečně si rozumí s banánem. Hodí se i na pečení a na výrobu RAW dezertů.

Proč využít arašídové máslo při hubnutí?

Arašídy, z nichž se vyrábí arašídové máslo, jsou plodem podzemnice olejné. Přestože vypadají jako ořechy, řadí se mezi luštěniny. Po nutriční stránce jde o velmi hodnotnou potravinu, která skvěle zapadá do racionálního stravování.

Arašídové máslo je určitě zdravější než běžné máslo z kravského mléka. Obsahuje poměrně hodně bílkovin, sacharidů a vlákniny. Hlavní přínos arašídového másla pro hubnutí spočívá v tom, že je významným zdrojem nenasycených tuků, které pozitivně působí na hladinu cholesterolu v krvi.

Arašídové máslo vám tak zajistí vyvážený příjem zdravých tuků, jež jsou pro lidský organismus nezbytné. Dá se říci, že je relativně levným zdrojem energie. Dokonce obsahuje více bílkovin než kuřecí prsa a déle udržuje pocit sytosti.

Za zmínku stojí také obsah vitamínů řady B, vitamín E, minerálních látek, kyseliny listové a zdraví velmi prospěšného koenzymu Q10.  

Domácí arašídové máslo

Pokud jste se rozhodli arašídové máslo vyzkoušet, můžete si jej snadno vyrobit doma. Dneska už jej sice najdete v každém obchodě, ale domácí je prostě domácí. Navíc, v kupovaném arašídovém másle bývají někdy přidané další suroviny a konzervanty.

U některých výrobků lze o jejich bezchybné kvalitě dlouho polemizovat. Nevíte, jak vyrobit arašídové máslo? Kupte buráky a pojďte na to. Vytvoříte si sami takové arašídové máslo, které bude pro vás nejlahodnější, dáte do něj jen takové suroviny, jaké chcete.

Připravte si:

Je arašídové (burákové) máslo zdravé? Zdravé recepty na jeho přípravu

  • 200 g pražených nesolených arašídů
  • 1 lžičku hnědého cukru
  • půl lžičky soli

Jak na to:

Je arašídové (burákové) máslo zdravé? Zdravé recepty na jeho přípravu

Veškeré suroviny nasypte do mixéru a asi 5 minut mixujte. Není nutné přidávat žádný olej, arašídy jsou olejnaté dost. Na začátku mixování se vám arašídy trochu nalepí na stěny mixéru, a tak je pokaždé setřete.

Tím jak je postupně mixujete, uvolňuje se olej v nich obsažený a z hmoty se stává kompaktní pomazánka. Dejte ji do sklenice a uchovávejte v chladu v lednici. Mě osobně vydrží jen pár dnů, pak už jen vyškrabuji lžičkou zbytky.

Ta sladkoslaná chuť je naprosto úžasná!

Co máte raději? Když vám kousky arašídů křupou mezi zuby a nebo dokonale hladkou pomazánku?

Je arašídové (burákové) máslo zdravé? Zdravé recepty na jeho přípravu

Arašídové máslo a jeho přínosy pro naše zdraví

Udělat domácí arašídové máslo už umíme. Teď je na řadě zjistit, proč je tato pochoutka tak oblíbená i mezi vyznavači zdravého životního stylu.

Kvalitní proteiny

Buráky jsou dobrým zdrojem rostlinných proteinů, bílkovina totiž tvoří zhruba 25 % hmoty.

Když vezmeme v potaz ještě fakt, že v oříšcích najdeme i potřebné tuky, jsou arašídy dobrým zdrojem základních živin pro naše tělo.

Musíme je však doplnit o další rostlinné bílkoviny, abychom dostali všechny esenciální aminokyseliny. K tomu stačí dát si třeba celozrnné obiloviny.

Snad není ani třeba vyzdvihovat, že proteiny pomáhají k delšímu pocitu sytosti a jsou také důležité pro tvorbu svaloviny.

Další velmi zajímavý poznatek je, že protein v arašídách a dalších ořechách pravděpodobně pomáhá tělu v prevenci rakoviny.

Zdravý tuk

Tuky byly dlouhou dobu zatracovány. Konečně se ale začíná přicházet na to, že takový přístup nám ubližuje a že kvalitní tuky jsou opravdu velmi zásadní pro naše tělo. Buráky obsahují mononenasycené mastné kyseliny a také kyseliny nasycené. Pozitivních účinků pro nás mají spoustu, mezi ty nejdůležitější patří třeba ochrana srdce či antioxidační aktivita.

Vláknina v arašídovém másle

Možná by nás to ani nenapadlo, ale burákové máslo nám dá taky porci vlákniny, předeším té nerozpustné. Každá lžička burákového másla tak přispěje k našemu celkovému dennímu příjmu vlákniny.

Arašídové máslo jako superfood

Slovo superfood je jako magická formule, já vím. Spousta výtvorů přírody si ale takové označení zaslouží. A buráky a kvalitní produkty z nich taky.

Pořádné peanut butter totiž není jen vhodným mixem tuků, proteinů a vlákniny, obsahuje taky řadu vitamínů, minerálů a dalších biologicky aktivních látek.

Za zmínku stojí určitě ještě mangan, silný antioxidant, a vitamíny skupiny B a vitamín E.

Zdroj resveratrolu

Resveratrol je ta zázračná látka, která se nachází v několika málo potravinách, nejvíce se jím proslavilo tmavé víno.

Buráky jsou tedy dalším přírodním zdrojem, který nám pomůže příjem resveratrolu zvýšit.

A k čemu je dobrý? Pomáhá tělu v prevenci rakoviny, má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, chrání pokožku, má hypoglykemické schopnosti (=dobrý pro diabetiky), má antivirální a protizánětlivé schopnosti.

Buráky jako zdroj draslíku

Draslík je další z látek, které najdeme v burákovém másle dost. Má mnoho významných funkcí, třeba jako udržování zdravého krevního tlaku, je důležitý pro srdce, ledviny i svaly.

Důležitý je pro tělo poměr draslíku a sodíku, proto si vybíráme vždy burákové máslo bez soli nebo s úplným minimem.

Pro další informace o burákovém másle můžete zavítat na naše stránky věnované speciálně fenoménu peanut butter.

Náš jednoduchý recept na burákové máslo vás provede jeho výrobou doma. Bude z přírodních, nepražených oříšků a s kokosovým olejem!

dify.cz Je arašídové (burákové) máslo zdravé? Zdravé recepty na jeho přípravu

Tipy, s čím jíst arašídové máslo

Je arašídové (burákové) máslo zdravé? Zdravé recepty na jeho přípravu

Mně ke konzumaci arašídového másla obvykle stačí jen lžička. Pokud vás ale mlsání přímo ze sklenice omrzí, zkuste arašídové máslo nejn mazat na toast, ale také přidat do jídla. 

I když se před časem vedly bouřlivé diskuze mezi příznivci a odpůrci této lahůdky o tom, jestli je arašídové máslo opravdu tak zdravé, dnes už máme za prokázané, že obsahuje až 30 % bílkovin, zdravé tuky, vlákninu a vitamíny a minerály navrch. Díky své jemné konzistenci a výborné chuti se skvěle hodí do dezertů i do omáček. Pojďte s námi zkusit některé recepty, kam se arašídové máslo přidává.

Kuřecí špízy s arašídovou omáčkou

Asi 600 g kuřecích prsou nakrájíte na kousky a smícháte s marinádou, v níž ho necháte odležet nejlépe přes noc, nejméně ovšem aspoň 2 hodiny.

Marináda: do misky dejte lžíci oleje a přidejte koření: asi 5 g kurkumy, 10 g mletého římského kmínu, 10 g mletého koriandru, trošku citronové trávy a asi 15 g tmavého cukru (nebo palmový, březový a pod.). Ve vzniklé směsi dejte marinovat kousky masa do doby než budete připravovat špízy.

Maso napíchané na jehlách nebo na špejlích opékejte na grilu nebo v pánvi, dokud nedostane zlatohnědou barvu a nebude měkké.

Arašídová omáčka: Na lžíci oleje osmažte 1 cibuli do měkka, přidejte 2 lisované stroužky česneku a ještě minutku restujte. K cibuli vmíchejte 150 g arašídového másla, 250 ml vody a podle chuti chilli pastu, krevetovou pastu, cukr, 30 g tamarindové pasty, šťávu z 1 – 2 limetek a 280 ml kokosového mléka. Nechte probublávat asi 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.

Arašídovo-medové flapjacky

Jednoduchý a nenáročný je tento zdravý dezert. Na jeho přípravu potřebujete:

  • 170 g ovesných vloček
  • 70 g másla
  • 70 g arašídového másla
  •  60 g medu

Předehřejte si troubu na 180°C. Připravte si hlubší plech nebo formu a vyložte ji pečícím papírem. Do misky si dejte máslo a med a rozpusťte na plotýnce nebo v mikrovlnce.

Přidejte vločky a arašídové máslo a promíchejte. Směs rovnoměrně rozetřete do formy a pečte 10 – 20 minut podle toho, jak vysokou máte vrstvu směsi a s ohledem na vaši troubu.

Hotové nechte vychladnout a nakrájejte na čtverečky.

Arašídové máslo a jeho složení – ZdraviZone.cz

Arašídové nebo taky burákové máslo není většinou nic jiného, než rozmixované arašídy na máslovou hmotu. Problém ovšem nastává, když se do arašídového másla přidají další látky, které tam moc nemají co dělat, aby toto máslo lépe chutnalo a vydrželo dlouho v dobré konsistenci.

Mezi nejvíce používané látky, které se přidávají komerčně do tohoto másla je například: cukr, rostlinný olej a další tuky. Je dobré tedy nakupovat arašídové máslo v obchodech se zdravou výživou, kde je maximálně navíc sůl.

Hledejte proto v obchodech burákové máslo s co nejméně přídavky a pokud je tam cukr, tak ho raději nekupujte.

Burákové máslo je doslova nacpané vitamíny a také obsahuje složku, která napomáhá správné funkci mozku a proto dokáže ovlivnit i vaši náladu.

Arašídové máslo a jeho složení: tuková a proteinová bomba

Arašídové máslo obsahuje průměrně 20 sacharidu, 20 g bílkoviny a 50 g tuku. Je dobré vědět, že i když je toto máslo bohaté na bílkoviny chybí mu amino acid methionine, proto není dobré brát arašídové máslo  jako náhražku za maso a další kvalitní protein.

Díky tomuto složení se arašídové máslo hodí do nízkosacharidové diety.  Máslo se také doporučuje pro lidi s nízkým krevním cukrem a diabetikům.

Téměř polovina arašídového másla tvoří tuky v poměru podobnému nasycených a nenasycených mastných kyselin jako má olivový olej. Tyto tuky snižují výskyt nemocí srdce a také snižují cholesterol v krvi. Když si tedy dáte jen jednu lžičku arašídového másla dostanete do sebe cca 15 gramů tuku.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=#5dd844 class=”” size=””]Mnoho lidí se při dietě bojí tuku, ale není proč, jelikož se přibere hlavně z cukrů a proto arašídové máslo můžete zařadit do vašeho jídelníčku bez nějakých výčitek.[/perfectpullquote]

Co dalšího obsahuje arašídové máslo?

Draslík – pokud máte hodně soli ve vaší dietě, pak je draslík v arašídovém máslu velmi užitečná složka. Draslík snižuje negativní efekt soli na váš kardiovaskulární systém. Draslík také velmi dobře působí na srdce a nervovou soustavu. Jedna lžička arašídového másla vám dá do těla 250 mg draslíku.

Vláknina – I když není arašídové máslo jednou z nejlepších potravin, co se týký obsahu vlákniny i tak zde najdeme na jednu lžíci přibližně 1 gram vlákniny. Vláknina vám pomáhá od hladu a také dobře působí na nemoci srdce.

Tryptophan – Arašídové máslo obsahuje tryptophan, což je látka která podporuje vznik serotoninu ve vašem těle a tedy i zlepšování nálady. Tryptophan se dostane do krve a pak dále do mozku, kde se tvoří serotonin.

Niacin – Máslo obsahuje niacin neboli také vitamin B, který podporuje zdravou kůži a trávící systém. Niacin v arašídovém másle také napomáhá redukovat cholesterol v krvi.

Vitamín B6 – Tento vitamín podporuje nervovou soustavu.

Vitamín E – Tento vitamín chrání tělo před volnými radikály a napomáhají v boji proti rakovině a dalším civilizačním nemocem.

Kyselina listová – arašídové máslu obsahuje také kyselinu listovou, která je dobrá pro těhotné ženy. Tělo dále využívá kyselinu listovou pro tvorbu červených krvinek.

Arašídové máslo a dieta

Arašídové máslo vám pomůže zhubnout, jelikož má velice málo sacharidů.

I přes velký obsah tuku je dobré toto máslo zařadit do vašeho jídelníčku, protože i malá lžička vás dokáže celkem nasytit a dodá vám mnoho důležitých látek.

Pokud držíte dietu a ráno si namažete na rýžová chlebíček dvě nebo tři lžičky arašídového másla uděláte jen dobře. Je dobré že tuky obsažené v arašídovém másle jsou zdravé a prospěšné pro tělo a hlavně  mozek.

Plno antioxidantů

Arašídové máslo neobsahuje pouze bílkoviny a zdravé tuky, ale také hodně antioxidantů, které chrání vaše srdce.

Které arašídové máslo tedy koupit?

Na závěr by bylo dobré říct, že nejlepší je když si doma uděláte arašídové máslo sami, jelikož si v obyčejném obchodě koupíte něco, co arašídové máslo možná připomíná barvou. Pokud doma nemáte doma mixér a nechce se vám dělat máslo, pak je dobré si ho koupit nejlépe ve fitness shopech, kde je navíc maximálně trocha soli bez přidaných cukrů.

Domácí arašídové máslo video a jeho příprava

zde se na videu můžete podívat jak je jednoduché toto máslo připravit za pár minut

arašídové máslo peanut butter

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector