Rajče obsahuje velkou škálu zdraví prospěšných látek. Má hodně vitaminu C, ale také vitamin B a E. Vzhledem k červené barvě budete správně předpokládat na slušnou dávku provitaminů A. Karoten, lutein, zeaxanthin a lykopen. Posledně jmenovaný je obzvlášť prospěšný, jak si ještě ukážeme.
Pokud potřebujete tělu dopřát vitamíny skupiny B, A, C, D, E, K, kyselinu listovou či minerály jako fosfor, draslík, železo, sodík, selen, hořčík, mangan, zinek, jód, chrom, měď, vápník či důležité karotenoidy s antioxidačními účinky – lykopen a betakaroten, rajčata jsou jednoznačně tou nejlepší volbou.
Na co je dobrý rajče?
Zásadně prospívají zdraví
Proč jíst rajčata?
Proč byste je měli určitě jíst? Rajčata jsou bohatá na vitamíny B a E, zejména ale na vitamín C, takže jejich konzumace posiluje imunitu, a zároveň pročišťuje organismus, neboť v rajčatech najdeme provitamín A – důležitý antioxidant.
Jak konzumovat rajčata?
Je krásná, zdravá, chutná a voňavá. Není nic lepšího, než si dát v létě rajčatový salát nebo ho prostě jen čerstvé sníst ke chlebu se sýrem. Abyste tělu prospěli, můžete rajčata konzumovat i tepelně upravená nebo třeba usušená. Možná vás překvapí, že rajčata jsou z botanického hlediska považována za ovoce.
Co obsahují cherry rajčata?
Co vše obsahují:
Kdy nejíst rajčata?
Rajčata, která už začínají zrát, tedy načervenalá, už obsahují solaninu jen neškodné množství. Samozřejmě existují i zelené či černé odrůdy rajčat, které jsou ve zralé fázi naprosto v pořádku. Pozor, ani tepelná úprava solanin nelikviduje. Nezralá rajčata tedy určitě nekonzumujte.
Co je rajče ovoce nebo zelenina?
Mezi ovoce je zařadil v roce 2011 i Evropský parlament. Pokud se na lilek rajče, jak se správně nazývá rostlina, jejímž plodem je rajské jablko, podíváme podrobněji, zjistíme, že ve své pravlasti je to vytrvalý keř, a z tohoto pohledu by tedy rajče pro botaniky mělo být ovocem.
Jak často jíst rajčata?
Odborníci nedoporučují servírovat si více než jedno rajče denně. Je to proto, že se v něm nachází kyselina jablečná a citronová, což jsou látky, které ve větší míře dokáží překyselit žaludek a způsobit pálení žáhy. Přítomný oxalát, tedy pokud ho je nadbytek, nahrává zase vzniku ledvinových kamenů.
Co je v mrkvi?
Mrkev je zdrojem beta-karotenům a vlákniny. Tato kořenová zelenina je také dobrým zdrojem antioxidantů. Obsahuje vitamín A, C, K, B8, kyselinu pantothenovou, kyselinu listovou, draslík, železo, měď a mangan.
Co obsahují sušená rajčata?
Jedná se o velmi dobrý antioxidant, který v organismu mimo jiné působí jako prevence proti vzniku rakoviny. Z dalších zdraví prospěšných látek jsou to vitamíny C, B, E, K i PP, z minerálních látek draslík, železo, vápník a hořčík.
Jak je zdrave rajče?
Pět skrytých zdravotních výhod rajčat
Co obsahuje lykopen?
Nejvyšší obsah má tropické ovoce guava (5204 μg/100 g), na paty mu pak šlape vodní meloun (4532 μg/100 g), papája (1828 μg/100 g) a rajče (1601 μg/100 g). A právě rajské jablíčko je pro nás celoročně nejdostupnější možností. Malé množství lykopenu ale najdeme také v červené paprice, červeném zelí a mrkvi.
Co obsahuje brambory?
Obsahují spoustu vitamínů – především vitamín C a vitamíny skupiny B. Jsou také jedinečným a mimořádně bohatým zdrojem minerálů a stopových prvků jako jsou draslík, hořčík, vápník, fosfor, železo, měď, sodík, jód a další. Pravidelná konzumace brambor (zejména ve vařené formě) normalizuje mnoho funkcí organismu.
Co obsahuje cibule?
Cibule je zdrojem mnoha vitaminů a minerálů, jako jsou vitaminy skupiny B, vitamin C, draslík a selen. Obsah sacharidů se liší v závislosti na odrůdě: jemnější odrůdy cibule obsahují více cukru. Kromě toho obsahuje cibule éterické oleje a sirné sloučeniny (sulfidy), které se řadí mezi sekundární metabolity rostlin.
Co obsahuje kiwi?
Kiwi je rovněž bohaté na hořčík, draslík, vlákninu, vitaminy E a B. Obsahuje nezanedbatelné množství luteinu a zeaxantinu, což jsou složky nezbytné pro uchování zdraví našich očí. O luteinu je známo, že snižuje i riziko výskytu rakoviny a srdečních chorob.