Histamin a jeho intolerance

A potom už jen slýcháte: „Cože? Ty nemůžeš jíst jablka a meruňky? Cože? Ani oříšky? Ne, sýry? To mi neříkej. Chudáku!“

A pak následují další dotazy: „A jak se to projevuje? A z čeho to máš?!“ A vám se ze všech těch otázek zatočí hlava.

Jako byste už neměli dost toho, že řešíte každé sousto… Ještě odpovídat na otázky, na které možná zprvu ani neznáte odpověď. Ach, ten zrádný histamin. O co vlastně jde? 

Syndrom histaminové intolerance je onemocnění trápící v současné době 2 – 3 % lidí. Ano, je to celkem smůla, když se to dotkne práv vás.

Histaminová intolerance (HIT) vznikne důsledkem nepoměru mezi přísunem a odbouráváním histaminu v těle.

Přitom histamin obsahují všechny potraviny, které přijímáme. Většina lidí však po konzumaci potravin bohatých na histamin potíže nemá.

U lidí, kteří histamin odbourávají hůř, dochází k rozšiřování cév, a tím snížení krevního tlaku.

Jeho nadměrné uvolnění při alergické reakci způsobuje zúžení průdušek nebo kopřivku. 

Zatím ale nikdo neví, jestli je to problém vrozený, nebo získaný postupem života špatnou životosprávou. Propuknout totiž může kdykoli během života.

Podle údajů jedné francouzské studie, při které bylo ohledně potravinových nesnášenlivostí dotazováno 33 000 lidí, lze předpokládat, že skutečnou intolerancí histaminu trpí sotva 2 % celkové populace.

Vzhledem k tomu, že 80 % nemocných tvoří ženy ve věku okolo 40 let, je možná souvislost s úbytkem ženských pohlavních hormonů.

  • Histamin je nejzásadnějším spouštěčem alergických onemocnění, jako je senná rýma a astma bronchiale.
  • Kromě toho je histamin také typickým původcem kopřivky a hraje důležitou roli u alergií na léky, respektive u nesnášenlivosti léků.
  • Histamin sám o sobě až tak nebezpečný není, ale jeho nebezpečí spočívá v nesprávném fungování mechanismů, které mají za úkol ho odbourávat.

Histamin a jeho intoleranceI obyčejná rýmička může poukazovat na intoleranci histamínu

  1. Bohužel, mají hodně společného. Pokud se zaměříme jen na potravinové alergie, máme hned několik typů:
  2. Ten, kdo ji má, nesnese vejce, mléko, obilniny, sóju, arašídy, ořechy, ryby, měkkýše, korýše.

K té dochází hlavně u pacientů alergických na pyly. Nesnesou pak potraviny,jako jsou jablka, ořechy, mrkev, ale také malvice a peckovité ovoce.

  • Při ní dochází k nesnášenlivosti potravin, potažmo alkoholických nápojů, které obsahují histamin.
  • Zde postižení nesnesou banány, avokádo, jedlé kaštany, kiwi, broskve a mandle.
  • Sem řadíme intoleranci na jahody, citrusové plody, měkkýše a korýše.
  • Při konzumaci těchto potravin pak samovolně dochází ke zvýšenému uvolňování histaminu v těle, což, jak už víme, způsobuje nemalé obtíže.

Histamin a jeho intoleranceDalším projevem může být náhlá únava po konzumaci některých potravin

  1. Povzbudivé zjištění je to, že se s tím dá pracovat, dokonce se člověk může i úplně vyléčit.
  2. Ze začátku však musíte držet přísnou dietu, zkusit ideálně nějakou očistu těla nebo třeba můžete zkusit přerušovaný půst a následně je potřeba tuto očistu ještě několikrát zopakovat (třeba každý půlrok po dobu tří až pěti let).

A samozřejmě se hlídat. V neposlední řadě je nutné si uvědomit, že každé tělo může reagovat na tutéž diagnózu odlišně.

Každý máme jiné příznaky, jinou hladinu tolerance, každému z nás vadí některé potraviny více a jiné méně či vůbec. Každý zkrátka máme svou „hladinu tolerance“.

Předně je důležité vědět, že všechny potraviny by měly být co nejčerstvější a co nejméně zralé. A co tedy jíst?

Obecně zeleninu, hrušky, banány, bílé hrozno bez pecek, žlutý meloun, rýži a bezvaječné těstoviny, ovesné vločky, brambory, čerstvé mléko, čerstvý sýr typu Cottage, neochucený jogurt z plnotučného mléka, maso – čisté, čerstvé, libové, bez šlach, nemleté, nebalené vakuově, ideálně bílé ryby, vždy ale co nejčerstvější… Pít můžete vodu, neochucenou minerálku, zelený či mátový čaj, kávu.

  • UŽ JSTE ZKUSILI ZDRAVĚJŠÍ ALTERNATIVU KE KLASICKÉ KÁVĚ?
  • Blendea SUPERCOFFE spojuje kávy arabiku a robustu s medicinálními houbami a kořenem čekanky.
  • SUPERCOFFE posiluje imunitu a zlepšuje zažívání, skvěle chutná a pro tělo je prospěšnější, než klasické kávy.

Histamin a jeho intolerance

Po měsíci byste měli pociťovat značné zlepšení, co se týká vaší potravinové (in)tolerance, svědění kůže, citlivosti kůže apod.

TIP: Klikněte a podívejte se na skvěle zpracovanou a přehlednou tabulku s nerizikovými potravinami.

Histamin a jeho intolerance

Magazín www.spektrumzdravi.cz říká:

Nízkohistamonová dieta může pomoci i alergikům, lidem s ekzémy a lidem se zažívacími problémy. 

Co nejíst anebo se tomu alespoň po dobu očisty snažit vyhnout?

Rizikové potraviny

Lilek, špenát, houby, jakékoli přezrálé ovoce, konkrétně potom jahody, červený rybíz, angrešt, maliny, ostružiny, brusinky, pomeranče, mandarinky, grep, limetka, pomelo, ananas, červené hrozno, kiwi, kokos, třešně, višně, meruňky, nektarinky, broskve, švestky, blumy, mirabelky, špendlíky, papája, fíky, datle, avokádo, větší množství vodního melounu, sušené či kandované ovoce.

Ideálně se vyhněte i komerčně vyrobenému pečivu s kvasnicovým extraktem. Všechny hotové mléčné výrobky, ochucené jogurty, zrající sýry, tavené sýry, tofu, kozí sýr, feta, sójové mléko…

Zapomeňte na všechny uzeniny, ořechy, marmelády, kompoty a čokoládu včetně všech dalších sladkostí. A ideálně samozřejmě bez alkoholu (především bez červeného vína, piva a bublinek). Další rizikové potraviny najdete opět v tabulce tady.

Histamin a jeho intolerance

I tyto oblíbené a jinak zdravé potraviny patří mezi ty nevhodné

Poté, co se naše tělo stabilizuje (tedy po očistné kúře nebo dietě), by nám hladina histaminu v těle měla klesnout. Je možné, že potraviny, které nám dříve způsobovaly zdravotní problémy, nám už vadit nebudou.

Můžeme je zkoušet zařazovat zpět do jídelníčku a pozorovat, jestli je opravdu vše v pořádku a žádné další komplikace a zdravotní problémy nám nezpůsobují. Samozřejmě i tato záležitost je velmi individuální a u každého funguje jinak. Chce to prostě opatrně zkoušet a pozorovat reakce.

V případě intolerancí jde i o psychiku

Je to tak, i když se to na první pohled může zdát zvláštní. Ale faktem je, že naše psychika ovlivňuje jakýkoli průběh jakékoli nemoci či formy alergie. Právě proto je moc je důležité, aby se člověk cítil dobře hlavně v hlavě. Potom jsou projevy mnohem slabší.

Člověk si musí najít svůj styl, jak se se vším vyrovnat a jak s danými omezeními a projevy nakládat. A ještě se u toho cítit fajn. Už jenom proto, že právě třeba přepracování a dlouhodobý stres ( a to i ten, který sami možná ani nevnímáme), je jedním z hlavních spouštěčů celého výše popsaného onemocnění.

Několik tipů, jak vše snadněji zvládnout

  • Nad svým jídelníčkem přemýšlejte, ale neudělejte si z toho noční můru
  • Zaměstnejte hlavu i tělo něčím jiným, jděte do fitka, na jógu, na procházku, zkuste nějaké DIY výrobky, jeďte na výlet, fotografujte, pohlídejte kamarádce mimčo
  • Dopřejte si klidně jednou týdně “cheat day“, kdy si dáte cokoli, na co máte chuť
  • Po každém hřešícím dnu si dejte extra čistící den, kdy si připravíte spoustu zeleniny a čistící bylinkové čaje
  • Netrapte se, berte změnu jídelníčku jako pozitivum, děláte něco dobrého pro sebe
  • Zapomeňte na reakce typu „nesmím“ a „nemůžu“. Vy nabízený šlehačkový zákusek nechcete, protože víte, že bez něj vám teď bude líp
  • Těšte se na to, že touto očistou i shodíte nějaké to kilčo

TIP: Přečtěte si také jeden příběh ze života člověka s HIT.

Histamin a jeho intolerancePokud vše zvládnete tak, jak radíme, budete vypadat přesně takhle spokojeně

Jídelníček i veškeré vaše další aktivity celý proces „léčby“ samozřejmě hodně ovlivňují a nesmíte ho ani v nejmenším podcenit. Vlastně je to všechno taková dlouhodobá strategie, všechno je třeba plánovat.

Je zkrátka potřeba myslet na to, že všechno se dá v klidu zvládnout, musíte mít jen srovnané priority a taky čas starat se sami o sebe. Postarat se o to, abyste měli dostatek všeho, co vám dělá dobře a eliminovat to, co vám naopak ubližuje. Ať už psychicky nebo fyzicky.

Jakmile si tohle uvědomíte a začnete na tom pracovat, váš stav se začne brzy lepšit. A dokonce se vám přestane stýskat i po vyloučených potravinách, přestanete na ně mít chuť. I to je především ve vaší hlavě.

DÁLE ČTĚTE: Tip na zdravý detoxikační jídelníček. 

Histamin – důležité funkce (je náš nepřítel?)

I vy patříte do skupiny alergiků?

Možná každé jaro doslova přetrpíte. Kýcháte, otéká vám nos, slzí vám oči, otékáte… Jednoduše, jste alergičtí na pyly nebo trávy. Alergici na zvířata zas kýchají, když se v okolí vyskytne například kočka nebo pes.

Možná vám byla diagnostikována histaminová intolerance a problémem je vaše stravování. Všechny tyto nemoci jsou způsobeny histaminem a my si o něm nyní napíšeme více.

Co je to histamin?

Histamin je chemický neurotransmiter, který se vyskytuje v našem těle přirozeně a je v něm skladován. Tvoří ho mastocyty (jiný název je žírné buňky). Chemicky je histamin proteinová molekula se souhrnným chemickým vzorcem C5H9N3.

Histamin tvoří významnou součást naší imunitní odpovědi.

Pokud se náš organismus dostane do situace, v níž se setká s alergenem, histamin se uvolní z mastocytů. Cílem uvolnění histaminu je zmírnění podráždění, které vyvolá alergen.

Budete mít zájem:  Kakaové máslo – co vše obsahuje a kde ho můžeme použít?

Paradoxem tedy je, že i samotné příznaky alergie jsou způsobeny histaminem. Jeho účinek v některých případech může být dokonce smrtelný. Je to tehdy, když dojde k takzvanému anafylaktickému šoku při silných alergických reakcích.

Vznik histaminu

Histamin je syntetizován několika buňkami. Jsou to tyto:

  • mastocyty
  • bazofily
  • krevní destičky
  • histaminergné neurony
  • enterochromafinné buňky

Je tvořen z aminokyseliny histidinu přes enzym L-histidíndekarboxyláza. Aktivita tohoto enzymu je závislá na vitamínu B6.

Histaminové receptory

V našem organismu se nacházejí čtyři typy histaminových receptorů. Nejdůležitější z nich je histaminový receptor 1, ve zkratce H1. Právě H1 se podílí na alergických reakcích v našem těle.

Histamin a jeho intoleranceZdroj: 123rf.com

Po navázání se na tento receptor má histamin i jiné účinky. Reguluje naše vnitřní hodiny, cítíte se bdělejší a aktivnější. Ostatní tři receptory ovlivňují naše trávení, vylučování žaludeční kyseliny ale i některé neurologické funkce.

Funkce histaminu

Histamin je komplexní molekula, která ovlivňuje řadu biologických procesů.

Každý účinek a úlohu histaminu si popíšeme níže:

Alergické reakce

Na to, abychom pochopili roli histaminu v našem organismu, musíme lépe porozumět alergickým reakcím jako takovým.

Popíšeme si běžnou alergii, se kterou jsem se potrápila poprvé v životě letos i já. Je to alergie na pyl. Pyl se dostane přes nos a ústa do těla. Imunitní systém ho vyhodnotí jako cizí těleso a proto proti němu začne bojovat. Cílem organismu je cizí těleso co nejrychleji odstranit a proto se vylučuje histamin.

Navíc, organismus jako obrannou reakci proti vysokým hladinám histaminu začne produkovat adrenalin. Proto jsou u pacientů v době silné alergie nebo anafylaxe běžné stavy úzkosti a paniky.

Histamin se tedy uvolní a funguje jako posel. Putuje na místo podráždění aby aktivoval adekvátní odpověď organismu. Naváže se na určité části receptorů, čímž dochází k vyvolání specifických příznaků – například zvýšení sekrece z nosu. Intenzita příznaků je jiná u každého a závisí na množství histaminu, které se uvolní.

A co přesně histamin v alergických reakcích způsobí?

  • Vazodilatace (rozšíření cév). Dochází k ní tehdy, když se sval, který se nachází v cévě uvolní a vnitřek cévy se rozšíří. Cíl vazodilatace je jednoduchý – v rozšířených cévách snadněji putují bílé krvinky, které pomáhají imunitním obranným mechanismem těla.
  • Zvýšení sekrece v místě zánětu/reakce. Projeví se to jako oteklý nos, sekret z nosu, svědící oči, otok v místě kousnutí a podobně. Zvýšená sekrece je efektivní proto, že zvýšeným sekretem (slzy, výtok z nosu) se vylučují alergeny, které nás dráždí.
  • Histamin ovlivňuje aktivitu makrofágů a pomocných T-buněk. Ovlivněna je tedy i produkce protilátek.

Imunita

Histamin není aktivní pouze v akutní fázi imunity a při hypersenzitivních reakcích. Tvoří také součást dlouhodobé imunity a je aktivní při chronických zánětech. Dokáže ovlivnit několik imunitních buněk.

Konkrétně jsou to makrofágy, dendrické buňky, T a B lymfocyty a buňky endotelu. Tyto buňky působí na histaminové receptory a cíleně zvyšují produkci histaminu.

Histamin reguluje i Th1 a Th2 buňky, které jsou součástí specifické imunitní odpovědi.

Histamin jako neurotransmiter

Neurotransmiter je chemická molekula, která slouží jako signál mezi neuronem a nervovým systémem.

Funguje to tak, že neuron uvolní neurotransmiter, neurotransmiter opouští presynaptickou část nervu, prochází synapsí až se dostane k receptoru na druhém neuronu, který obsadí a tím vyvolá reakci.

Stimulace neuronu vyvolá různý typ aktivity v různé intenzitě.

Histamin se řadí do skupiny malých molekul neurotransmiterů. V této skupině se nachází například serotonin, adrenalin nebo dopamin.

Histamin a žaludek

Histamin reguluje koncentraci žaludečních šťáv přes H2 receptor. Ty napomáhají trávení potravy v žaludku. Nejznámější žaludeční šťáva je kyselina chlorovodíková (HCl), která je produkována parietálními buňkami. HCl je silně kyselá, její pH se pohybuje v oblasti 0,8.

Blokátory H2 receptorů se používají při vředové chorobě žaludku a pálení žáhy. Patří tam léky jako ranitidin a famotidinu (vivo.colostate.edu).

Histamin a spánek

Hladina histaminu v oběhu je regulována za účelem fungování našich vnitřních hodin a udržování rovnováhy. Náš organismus je tedy udržován v bdělém stavu a aktivitě. Právě proto je jedním z vedlejších účinků léčby antihistaminiky právě ospalost a otupělost.

Život histaminu (odborně poločas) je dosti krátký.

Metabolizuje se dvěma hlavními cestami:

  • Oxidativní deaminace přes enzym diaminooxidáza (DAO). DAO se činí hlavně při metabolizaci extracelulárního histaminu (histaminu mimo buňky). Uvolní se například po konzumaci potraviny bohaté na histamin. DAO se vyskytuje zejména v oblasti střeva, ale i v ledvinách a placentě. Jak jsme se již zmínili v několika článcích, hladina DAO je při HIT snížena. DAO se dá i suplementovat, například potravinovým doplňkem Daosin. Podrobněji si o něm přečtete v recenzi na tento přípravek.
  • Metylací histamin-N-methyltransferázy (HNMT). HNMT má vyšší afinitu k histaminu než DAO. To znamená, že snadněji zpracovává histamin. Avšak dokáže ho zpracovat jen intracelulárně (uvnitř buňky). Tyto dva enzymy spolu tedy nebojují, neboť každý má vlastní funkci a jejich účinek se nepřekrývá. HNMT se nachází skoro v každé tkáni, nejvíce ho je v ledvině, játrech, slezině, střevě, prostatě, vaječnících, páteři a v okolí průdušek.

Závěr

Pokud jste pozorně četli náš článek zjistili jste, co je histamin. Určitě už víte, že je velmi důležitá molekula. Nedá se říci, že je pro nás jen škodlivý. V mnoha oblastech nám vysloveně usnadňuje život.

Problém s histaminem nastává až tehdy, když je jeho hladina vyšší než bychom potřebovali. Také jste se dozvěděli o dvou enzymech, které histamin rozkládají a jaké má následky jejich nedostatek.

Zdroje:

  • study.com
  • sepa.duq.edu
  • ncbi.nlm.nih.gov
  • solen.sk
  • histaminovaintolerancia.sk

!Článek byl vypracován lékárníkem avšak, slouží pouze pro informativní účely – nenahrazuje lékařské vyšetření, nebo osobní setkání v lékárně.

×

Ukázať súvisiace produkty

Zatvoriť

Co je to histaminová intolerance?

Trápí tě něco z výčtu HIT symptomů?

S narůstajícím počtem chybně stanovených diagnóz se světem šíří neuvěřitelné
fámy. 

Zapoj, prosím svůj zdravý selský rozum a kritické myšlení. Nelze vše výše uvedené hodit na HIT!

Trvej na odhalení a diagnostikování skutečné příčiny té
tvé histaminové intolerance.

Zaměř svou pozornost na psychosomatiku, práci se stresem a všímej si také
dalších vlivů.

Pokud byla nízká hladino DAO hlavní důvod, proč ti lékař
diagnostikoval a přilepil nálepku HIT | histaminová intolerance|
zpozorni! Diaminooxidáza
|DAO | = ukazatel, pomocí kterého můžeme pouze odhadovat histaminovou
intoleranci
(nesoulad mezi množstvím histaminu a jeho
degradací enzymem DAO). 

Nízká hladina DAO je obyčejný laboratorní ukazatel,
který může upozornit na fakt, že je narušena rovnováha tenkého střeva, které v
čase (době laboratorního testu) nefunguje jak má, ale co je tou tvou primární
příčinou nízké hladiny DAO? To je nyní tvým úkolem zjistit. Možná v tom mají prsty jiné nemoci, tvůj životní styl, chemická zátěž, psychosomatika? Co si o tom myslíš?

Spolupracuj s odborníky, zaveď si potravinový deník s přesným zápisem
potravin, časů, pocitů a případnými reakcemi. Zhodnocení dopadu dietní zátěže
na organismus nesmí být nikdy ponecháno na laickém posudku. Buď vždy a za každých okolností opatrná a pod lékařským dohledem. Zvolené postupy konzultuj s odborníkem.

HISTAMINOVÁ INTOLERANCE JE STAV DEFINOVANÝ DEFICITEM ENZYMU,
KTERÝ ODBOURÁVÁ HISTAMIN
| Jinak: Histaminová
intolerance je důsledkem nepoměru mezi přísunem a odbouráváním histaminu v
těle.

Cesta přísunu histaminu do jednotlivých tělních prostorů může být interní,
kdy je histamin uvolňován buňkami těla (organismus si ho sám syntetizuje a
skladuje). Nebo externí, kdy je histamin dodáván do těla potravou.

V HLAVNÍ ROLI ENZYM DAO | Diaminooxidáza je klíčový enzym, který odbourává histamin.

Hromadění histaminu je způsobeno nedostatečnou aktivitou nebo sníženou
koncentrací enzymu diaminooxidázy (DAO). Je produkován přednostně v buňkách trávicího traktu.

Bývá snížen u lidí s
poškozením střevní sliznice, při narušeném mikrobiomu. V nemocném či nějak
narušeném střevě se enzym DAO nemá kde a jak uchytit.

V takovém prostředí se
vyskytuje spojitost s obranyschopností a žírnými buňkami (problém se žírnými
buňkami = problém s histaminem).

Nepleť si pojmy s dojmy. Jak bylo řečeno v úvodu DAO není samostatně
vhodný marker k určení skutečné histaminové intolerance.
Snížená produkce
enzymu DAO může být pouze přechodná, ale mění se i v čase. Často se střídá
dobrá tolerance s obdobím výrazného zhoršení.

HDU představuje aktivitu enzymu diaminooxidáza (DAO). Zkratka je z
anglického histamine degrading unit = histamin degradující jednotky. 

Přestože na poli klasické medicíny je stále rovnice o mnoha neznámých, jsem osobně přesvědčena, že člověk dokáže téměř každý problém překonat (případně příznaky/symptomy výrazně eliminovat). NEJLEPŠÍ MEDICÍNA JE, NAUČIT LIDI, JAK JI NIKDY NEPOTŘEBOVAT!

Pro správnou diagnostiku musí lékař vědět vše o tvých potížích. Účinným řešením je dělat si o symptomech záznamy (frekvence, intenzita, psychika). To může výrazně přispět k identifikaci a odhalení možného spouštěče.

POZOR, ojedinělé nebo různě kombinované projevy organismu nemusí vůbec ještě znamenat histaminovou intoleranci. Většina příznaků je způsobena řadou pochodů v těle či patologických stavů, které musejí být nejprve VYLOUČENY.

Pokud se ti nechtějí číst zahraniční studie, věnovala jsem se diagnostice HIT podrobněji zde.

Pokud neznáš příčinu a současně i vztahy a souvislosti mezi kvalitou tvého stravování a zdravotními pochody, je jakákoli slepě aplikovaná snaha o nápravu ruskou ruletou. Nastává situace, kdy se buď „trefíš“ a klapne to, a nebo se naopak tvé problémy ještě více prohloubí.

Pokud nemáš hlubší znalosti a praktické zkušenosti, vyhledej pomoc! Přidat se můžeš do mé uzavřené skupiny zde.  

S vyslovenou diagnózou se lidem kompletně zhroutí svět a pohled na život. Nastává období mnoha otázek. Pokud byly i tvé potíže označeny nějakou nálepkou a třeba i HIT, která v tobě probouzí zoufalství, mohu tě uklidnit, není to pravá příčina utrpení. 

Teprve tehdy, když se dozvíš důvod, proč se necítíš dobře (ne pouhý název/nálepka/diagnóza) začíná proces léčení.

S pochopením přijdou člověku nové informace, které pomohou, nasměrují a často i vyřeší letitý problém.

Tj. něco strávit, nechat to projít bez odporu. 

Jakou roli ve tvém životě hraje psychosomatika?

Nemocná jsem byla jen do chvíle, kdy jsem přestala bojovat. Pochopila jsem a vše přijala. 

Vždyť tak je to v pořádku, nemohla jsem být zdravá. Jak můžu chtít po svém organismu, aby správně fungoval, když mu nedám vše, co pro své fungování potřebuje. Nikdo takovou zátěž nemůže dlouho vydržet. Změna musí nastat okamžitě v celém životě. 

Názvy diagnóz pro mě osobně nemají žádnou velkou váhu. CO TI ŘÍKÁ POJEM HISTAMINOVÁ INTOLERANCE? 

TO, ŽE SI NĚKDO VŠIML, ŽE MÁŠ ZVÝŠENOU KONCENTRACI DAO (DIAMINOOXIDÁZA) V SÉRU V PLAZMĚ JEŠTĚ SAMOTNOU HISTAMINOVOU INTOLERANCI NEMŮŽE POTVRDIT.

Čím více pozornosti nemoci věnuješ, tím méně jsi ochotná zachovat si odstup a přemýšlet o nejdůležitějších faktech problému. PRACUJ SYSTEMATICKY NA URČENÍ SKUTEČNÉ PŘÍČINY TVÝCH PROBLÉMŮ.

Histamin patří mezi organické dusíkaté látky, tzv. biogenní aminy.

Histamin je látka, která se nachází ve všech živých organismech. Nachází se tedy přirozeně i ve tvém těle. 

Nacházíme-li histamin v živých organismech – je logické, že je součástí tvé potravy. Histamin je dodaný potravinami a nápoji do trávicího traktu.

  • DAO = nejvýznamnějším enzymem, který odbourává histamin. 
  • Histamin je uvolňován buňkami těla. 
  • Histamin je pro lidský organismus nezbytný, neboť zajišťuje správné fungování mnoha pochodů. 
  • Koncentrace DAO v séru jako ukazatel má pro diagnostiku stavů HIT jen omezený význam. 

Nezdravý životní styl vyvíjí tlak na tvorbu histaminu. 

Zdroj histaminu nepochází jen ze stravy. 

Největším zdrojem histaminu je člověk sám sobě (jak žije, jak myslí). 

STRES je velkým zdrojem histaminu. 

Nadprodukce histaminu může být způsobena  bakteriální infekcí, ZÁNĚTEM akutním, ale i chronickým zánětlivým onemocněním (např. Crohnova choroba), tak i při nekompenzované celiakii či vleklých potravinových střevních alergiích, lymské borelióze, autoimunitních chorobách, MCAD, alergie, aj..

HIT (NEmoc) přináší informaci, zjištění, omezí jedince v běžném životě, přináší množství tělesných, duševních a emočních těžkostí. Ovlivní nejen vás, ale celé vaše okolí, rodinu, společenský život, sport, koníčky aj..

Nenechte se připravit o radost ze života.

Každý má svou „hladinu tolerance“. Je nutné si vždy uvědomit, že každý jsme unikát. Každý má jiné příznaky, jinou hladinu tolerance, každému vadí některé potraviny více a jiné méně či vůbec.

Alergeny, antigeny, bakterie, zánět (akutní, chronický), patologické procesy v tkáních, poškozený mikrobiom, vzorce chování, chemie, alkohol, nevhodné stravování, nevhodné potraviny, vliv prostředí, léky, stres, emocionální stres (pláč, smutek, negativní emoce, blokace a prožitky), poruchy spánku, fyzická námaha, změny tlaku, sluneční svit, ostré světlo, hormonální změny, kouření (pasivní, aktivní), dehydratace (přirozeně je histamin uvolňován při dehydrataci, tj. žízeň je jako neurotransmiter), nedostatek živin, deficit vitamínů, minerálů, poruchy příjmu potravy, atd..

OBRANYSCHOPNOST ORGANISMU /náš vlastní imunitní systém/ aktivně ovlivňuje, kolik žírné buňky vypustí histaminu do oběhu, jak moc se cítí v ohrožení.

ČERSTVÉ

Čím čerstvější a kvalitní surovina, tím nižší riziko. Neexistují přesná data ohledně obsahu histaminu v jednotlivých potravinách (ani nemohou). Koncentrace histaminu, i jiných biogenních aminů v potravinách jsou vysoce proměnlivé. 

  • ALKOHOL – z našich vlastních buněk vyplavuje histamin
  • LEPEK
  • VEJCE – vaječný bílek aktivuje žírné buňky (nejvíce v syrovém stavu, ale i po uvaření)
  • VNITŘNOSTI
  • MOŘSKÉ PLODY
  • OŘECHY, SEMÍNKA – slunečnice, kešu, lískové, vlašské
  • AVOKÁDO, CIBULE, FAZOLE, RAJČE atd. 

Zajímáš se o konkrétní jídelníček a režim při histaminové intoleranci? Inspiruj se zde. 

Nízko-histaminovou stravou se snižuje hladina histaminu v těle, kdy toto opatření často postačuje na odstranění nežádoucích symptomů.

POZOR! Seznam Vám slouží pouze jako hrubý návod.

Je důležité mít na paměti, že HIT seznam zahrnuje pouze potravinové spouštěče. Avšak existuje mnoho nepotravinových spouštěčů, se kterými musíte při HIT vždy počítat.

TABULKA SNÁŠENLIVOSTI POTRAVIN | JAKÉ POTRAVINY OBSAHUJÍ NEJVÍCE HISTAMINU?

  • Mohu si uvařit a pak si jídlo ohřát?
  • Mohu si vzít jídlo s sebou do práce?
  • Mohu svému dítěti ohřát k večeři jídlo, které jsem připravila dopoledne?

ANO, A JEŠTĚ JEDNOU ANO! Zapomeň na to, co se šíří po internetu, co doporučují různé pochybné příručky. I já jsem ve svých začátcích nejprve pracovala s tuto chybnou interpretací, kterou jsem vyslechla z úst svého lékaře. Více k tématu zde. 

PROBÉM BY MOHL VZNIKNOUT

  • Pokud zvolíš nevhodnou potravinu,
  • zvolíš špatný postup při přípravě jídla,
  • budeš prožívat negativní emoce.

Zaměř pozornost výhradně na kvalitu, čerstvost, obsah a složení komplexního jídelníčku. Nikdy se prosím, nedívej na potravinu jen jednostranně. HIT NENÍ ZA TREST A ŽIVOT NENÍ O ZÁKAZECH!

Nedám ti detailní seznam potravin (ten neexistuje). Nedoporučím ti ani dlouhodobou DIETU, protože dříve či později takové nařízení začneš porušovat. Mohu ti však ukázat cestu a osvědčené postupy vedoucí k cíli. 

NEZAMĚŘUJ SVOU POZORNOST NA TO, CO NEMŮŽEŠ, ALE NA TO CO MŮŽEŠ A CHCEŠ SKUTEČNĚ JÍST A CO CHCEŠ SE SVÝM ŽIVOTEM DĚLAT

Člověk, který začne držet na základě špatné diagnostiky striktní diety, zadělává si na potíže a zdravotní problémy v budoucnu. Pokud si nevíš rady! Neexperimentuj! JDI OKAMŽITĚ K LÉKAŘI a najdi si opravdu zkušeného specialistu.

Někoho, kdo ti pomůže poskládat vhodný stravovací režim při tvém omezení. Každý terapeutický protokol (např. eliminační stravovací režim) by se neměl dodržovat dlouhodobě.

VŽDY musí přijít čas, kdy je nutné přidávat postupně ty nejlepší potraviny i ze skupiny zakázaných.  

U histaminové intolerance nedochází k aktivaci imunitního systému, ale k nerovnováze v metabolismu histaminu.  

Při potravinové alergii funguje úplně jiný princip. Vyplavení histaminu z vlastních buněk. To znamená, že hladina histaminu se zvyšuje vlivem vnějších zdrojů, se kterými si neumí tvé tělo poradit.

Potravinové alergie nejčastěji probíhají přes IgE protilátky, ale mohou probíhat i jako non-IgE, smíšené imunologické procesy a bohužel ani test na IgE protilátky je neumí jasně diagnostikovat.

Potravinová intolerance je NE-imunologická odpověď spuštěná potravinou nebo její součástí v dávce normálně tolerované. Reakce přes IgG protilátky se nerovná ve skutečnosti intoleranci. 

JE ABSOLUTNÍ BLBOST PTÁT SE OSTATNÍCH NA JEJICH REAKCE A TOLERANCE 

A JAK JE TO S TĚMI SEZNAMY POTRAVIN PŘI HISTAMINOVÉ INTOLERANCI?

NEEXISTUJE ŽÁDNÝ KOMPLEXNÍ A 100% SPOLEHLIVÝ SEZNAM ZAKÁZANÝCH ČI TOLEROVANÝCH POTRAVIN. Nezbývá než se s fakty smířit a pozorovat reakce vlastního dokonalého organismu. Přestaň se bát vitamínů, minerálů a zdravé, přirozené potravy, kterou nutně potřebuješ k životu.

 Kromě vynechání nevhodných potravin je nejdůležitějším pravidlem konzumovat čerstvé, chemicky neošetřené potraviny. ZAPOJ ZDRAVÝ SELSKÝ ROZUM. Potraviny, které dlouho stály budou obsahovat větší obsah histaminu než ty čerstvé. Například rajče, které cestovalo 3 týdny v kontajneru a poté dozrávalo ve skladu.

Taková potravina bude obsahovat mnohem více histaminu než rajče vypěstované na slunci a ihned snědené. 

Napříč SVĚTEM se rozmohl zrychlený způsob života, fast food, nevýživná, nezdravá strava, průmyslově zpracovaná jídla. Příliš mnoho soli, mouky, mléka, alkoholu, kouře, jedů, smogu, automobilů, stresu, olejů, barevných limonád, sacharidů, herbicidů, aditiv atd..

Očisti své tělo, zregeneruj ho a dostaň zpět do rovnováhy. Uč se se mnou vědomému stravování (jak správně, zdravě a střídmě jíst). Chce to velkou trpělivost, pevnou vůli, chuť pro změnu. 

NIKOMU NEVNUCUJI SVÉ NÁZORY! Úlohou webu není poskytování zdravotnické, lékařské nebo terapeutické služby, diagnostikování, léčení jakéhokoliv onemocnění.

Autor se zříká veškeré odpovědnosti za újmy, ztráty a rizika, osobní i všechny ostatní, které by mohly nastat přímo či nepřímo následkem použití informací uvedených na tomto webu nebo realizací rad ve čtenářově životě.

Každý člověk je individuální jedinec, je třeba mít kritické myšlení a vnímat vlastní jedinečné tělo.

HISTAMINOVÁ INTOLERANCE (HIT)

Při řešení problémů je vždy nutný individuální přístup a mnoho trpělivosti při hledání souvislostí mezi klinickými příznaky, konzumací rizikových potravin, nápojů, stresových a dalších psychosomatických faktorů.

  • K problému doporučuji přistupovat komplexně, kdy konkrétní postupy leží na úrovni vlastní individuality.
  • Doporučuji najít si a odstranit příčiny problémů.
  • Jít cestou střídmosti a pozitivního myšlení.
  • Navyšovat antioxidační kapacitu organismu.
  • Podporovat imunitní systém ze všech stran.
  • HIT bývá často následek jiné nemoci a téměř nikdy nechodí sama.

Nepodporuji žádné fanatické jednání a hazard se zdravím. Buď vždy a za každých okolností opatrná a pod lékařským dohledem. Zvolené postupy konzultuj s odborníkem. 

Má práce a stránky jsou založeny čistě na principu SOLIDARITY A VZÁJEMNÉ POMOCI. Nabízím podporu lidem, kteří o to stojí. Spolupracuji s lékaři a různými terapeuty.

Jsem certifikovaný výživový poradce a odborný konzultant zdravého životního stylu. Řídím se Kodexem výživového poradce®, tedy zásadami správného, kvalifikovaného a etického poradenství. NEJSEM LÉKAŘ. Jsem jednou z vás.

Já i můj malý syn, patříme do skupinky lidí, kteří před lety získali „nálepku HIT“. 

POUŽITÉ ZDROJE TÝKAJÍCÍ SE HIT

Chtěla bych tímto moc, moc poděkovat Zdeničce. Za její ochotu pracovat s člověkem který je zoufalý, nemůže si některé věci dovolit apod… Je velice milá, ochotná poradit, naslouchat, pomoci s jídelníčkem, doplňky. Je to člověk se srdcem na pravém místě

Barbora W.

Děkuji za osobní konzultaci a setkání, moc mi to pomohlo, jsem odhodlaná změnit životní styl, hlavně jídelníček a vše kolem toho a jít cestou za zdravím. 4 hodiny cesty do Českých Budějovic stály za to. Děkuji Zdeni, hlavně za tvou pozitivní energii, tím jsi mi ji úplně dodala taky. 

Kristýna S.

Milá Zdeňko, jste úžasná bytost, sleduji vás a máte můj obrovský respekt a obdiv.

Děkuji vám z celého srdce za ochotu a laskavost, a přeji krásné dny a zdraví Vám i všem Vašim blízkým. S láskou Ivana

Ivana V. 

Jak řešit potíže spojené s histaminovou intolerancí

Mnoho lidí v Česku trápí potíže spojené s konzumací různých druhů potravin. V některých případech jde o potravinové alergie, v jiných o potravinové intolerance, které způsobují mnoho zdravotních komplikací. Jednou z nich je tzv.

histaminová intolerance (HIT), která v trvalé formě postihuje 1 až 3 % populace. Přechodná forma však může potrápit kohokoliv. Hlavní lékař polikliniky Doc. MUDr. Jan Kábrt, CSc.

poradil, jak lze histaminovou intoleranci odhalit a zdravotní problémy odstranit.  

Mezi potravinovou alergií a potravinovou intolerancí je značný rozdíl. V případě alergie stačí člověku požít jen malé množství alergenu a okamžitě se projeví nepříjemné symptomy, které se rychle rozvíjejí a mohou být i životu nebezpečné. Nicméně pravá potravinová alergie je v dospělém věku poměrně vzácná.

Nejčastěji se jedná o alergii na ořechy, ovoce a zeleninu spojenou s alergií na pyly.Alergická reakce organismu je vyvolána imunitním systémem, konkrétně produkcí IgE protilátek. Diagnostiku alergií proto vždy řeší alergolog, resp. imunolog, a to pomocí krevního nebo kožního testu, který detekuje protilátky IgE.

„Potravinová intolerance má příznaky velmi podobné alergii, ale imunitní systém na ni nemá vliv. Symptomy jsou závislé na velikosti dávky přijaté látky a mohou být delší dobu latentní, dokud se neprojeví, což může trvat až několik týdnů, měsíců či let. Diagnóza se potvrdí laboratorním stanovením aktivity enzymu diaminooxidázy (DAO),“ informoval Doc. Jan Kábrt.

Mezi časté potravinové intolerance patří rovněž nesnášenlivost laktózy, lepku nebo histaminu. Všechny dokážou způsobit mnoho zdravotních obtíží, které mohou lidem výrazně zkomplikovat život.

Histamin v potravinách

Zatímco intolerance laktózy nebo lepku je veřejnosti poměrně dobře známa, nesnášenlivost histaminu zatím trochu unikala pozornosti. Přitom jde o rozšířený problém s potenciálně závažnými zdravotními důsledky. „Látka nazývaná histamin je přirozenou součástí živých organismů – rostlin, živočichů i lidského organismu.

Vzniká také při přirozené fermentaci, například během skladování, zpracování či zrání potravin, často se používá v potravinářském průmyslu pro vylepšení chuti,“ sdělil hlavní lékař.

Histamin se ve velké koncentraci vyskytuje například ve zrajících a uzených sýrech, salámech a jiných mastných výrobcích, v mořských plodech či mase tuňáka, v čokoládě, kyselém zelí, rajčatech a kečupu, v š    ampaňském nebo v šumivém a červeném víně, samozřejmě i v různých polotovarech.

„Za normálních okolností příjem těchto potravin nemusí být žádný problém, protože enzym diaminoxidáza (DAO) se v tenkém střevě stará o to, aby byl histamin biodegradován a poté odbourán z těla. Problém nastává v případě, kdy je enzymu DAO nedostatek nebo má sníženou aktivitu,“ poukázal.

Histamin přijatý potravou je pak metabolizován mnohem pomaleji, hromadí se v těle a přes střevní sliznici proniká do oběhového systému, což způsobuje příznaky podobné alergii. Ve skutečnosti se však jedná o projev histaminové intolerance alias HIT.  

Nepříjemné příznaky HIT

Histamin ovlivňuje mnoho částí organismu od kardiovaskulárního a nervového systému přes dýchací cesty a zažívací trakt až po kůži či kostní dřeň.

„U každého člověka se může projevit jinak, ale mezi typické příznaky patří například svědění a zarudnutí pokožky, kopřivka či kožní vyrážky, nadýmání, bolesti a křeče břicha, nevolnost, zvracení, průjem a další zažívací potíže, u žen může zhoršovat menstruační bolesti,“ popsal Doc. Kábrt.

K dalším syndromům patří závratě, bolesti hlavy nebo migrény, otok očních víček, ucpaný nos či výtok z nosu, kýchání, zúžení průdušek, dechové obtíže nebo astma. Může zapříčinit i svalovou ochablost, poruchy srdečního rytmu a tachykardii (zvýšená tepová frekvence), hypertenzi (zvýšený krevní tlak) či naopak hypotenzi (snížený krevní tlak).

V extrémních případech může nastat i anafylaktická reakce, jež může dokonce ohrozit život. Pokud lidé delší dobu pociťují některé ze zmíněných příznaků, měli by situaci raději konzultovat se svým lékařem. Pokud se jedná o histaminovou intoleranci, budou se symptomy postupem času pravděpodobně stále zhoršovat.

Dočasná nebo trvalá intolerance

Příčinou vzniku HIT mohou být genetické předpoklady, zvýšený příjem histaminu v potravě, snížené množství nebo aktivita enzymu DAO, případně kombinace více příčin. „Histaminová intolerance může mít trvalou formu, která je obvykle způsobena genetickým defektem nebo trvalým deficitem enzymu.

Tento problém trápí přibližně 1–3 % obyvatel a neustále ovlivňuje jejich kvalitu života,“ sdělil hlavní lékař. V případě dočasné histaminové intolerance se jedná o dočasnou blokádu nebo snížení aktivity enzymu DAO, což může být způsobeno například konzumací určitých potravin, alkoholem nebo některými léčivy, které inhibují, tedy tlumí aktivitu enzymu DAO.

„Dočasná forma histaminové intolerance může postihnout každého a mohou se u něj projevit lehčí symptomy, jako je těžký pocit v žaludku, ztráta chuti k jídlu, závratě či bolesti hlavy, které mohou být vyvolány i relativně malým množstvím alkoholu nebo léčiv,“ upozornil.

Již v tu chvíli je na místě návštěva lékařské ordinace, což může pomoci předejít rozvoji závažnějších komplikací. Histamin patří do skupiny tzv. biogenním aminů, kromě něj jde třeba o putrescin, cadaverin, tyramin, fenylethylamin, octopamin, dopamin či serotonin, které se rovněž přirozeně vyskytují v různých potravinách.

Pokud je ve stravě přítomno více biogenních aminů, které jsou rovněž biodegradovány enzymem DAO, je následkem toho histamin v organismu odbouráván ještě pomaleji. Dnes se proto začíná spíše hovořit o intoleranci biogenních aminů, než o pouhé histaminové intoleranci.

Řešení problémů s histaminem

Pokud si lidé nejsou jisti příčinou svých zdravotních potíží, které mohou souviset s HIT, je vhodné se poradit o dalším postupu se svým osobním nebo praktickým lékařem. Ten může provést tzv.

HIT test, který je založen na pozorování souvislosti mezi jejich stravováním a následným výskytem příznaků, případně test na stanovení aktivity enzymu DAO v krevním séru/plazmě. Nebo může doporučit vyšetření alergologem resp. imunologem, který provede alergologický test detekce látek IgE.

„Možným řešením histaminové intolerance je dieta s nízkým podílem histaminu, která sníží příjem biogenních aminů a tzv. liberátorů histaminu, které podporují uvolňování histaminu. To jsou třeba citrusové plody, jahody, kiwi, banány, čokoláda či měkkýši. Snížení aktivity enzymu DAO kromě léků může způsobit také nedostatek tzv.

kofaktorů, tedy látek, které jsou nezbytné pro funkci enzymu, jako je vitamín C a B6, měď nebo zinek,“ konstatoval hlavní lékař. Pro řešení některých případů dočasné intolerance histaminu stačí zavést dietu se snížením množství histaminu, kdy je třeba příjem některých potravin omezit a některým potravinám se zcela vyhnout.

Možnou „histaminovou bombou“ je třeba pizza, protože může obsahovat mnoho potravin bohatých na histamin, jako je sýr, salám, uzená šunka, rajčata, droždí nebo mleté maso… V kombinaci se sklenkou červeného vína pak dochází k výraznému zvýšení příjmu histaminu potravou, což se může projevit na příznacích.

Přípravek nahrazující enzym DAO

Možností, jak předejít rozvinutí nepříjemných příznaků HIT, je věnovat pozornosti obsahu potravin, pozorně číst etikety a sledovat množství konzervantů. V rámci histaminové diety je však vhodné se vyvarovat nutričního deficitu a neomezovat příjem potřebných živin.

„Další možností řešení problému je náhrada nedostatku či malé účinnosti enzymu pomocí doplňku stravy DAOsin, který obsahuje enzym diaminooxidázu(DAO), histamin je potom normálně biodegradován a odbouráván z těla,“ uzavřel Doc. Jan Kábrt.

Každopádně platí, že pokud se lidé potýkají s některými z popsaných příznaků, měli by navštívit lékaře, protože tím mohou zabránit nepříjemnému zhoršení situace

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector