Fotogalerie: Potraviny týdne, které nechcete

Nevíte si rady, jak naložit s nákupem, když přijdete z obchodu domů? Připravili jsme několik jednoduchých rad, díky nimž nebudete muset vyhazovat jídlo ani peníze.

????
Fotogalerie: Potraviny týdne, které nechcete

Rajčatům, stejně jako lilkům a paprikám, se daří v teplejších podmínkách. Zima a lednice jim nesvědčí, neboť v ní ztrácí chuť i hodnotné látky. Nejlépe jim bude v rozmezí 8 až 15°C, případně v pokojové teplotě.

Fotogalerie: Potraviny týdne, které nechcete

Čerstvé bylinky nejdříve proberte a odstraňte případné tlející části. Poté je uložte do perforovaného mikrotenového sáčku do přihrádky na zeleninu v lednici. Můžete je také zamrazit v ledových kostkách s vodou nebo olejem.

Fotogalerie: Potraviny týdne, které nechcete

Žampiony a jiné houby skladujte v prodyšné nádobě v lednici, maximálně ve dvou vrstvách. Nejlépe jim bude při teplotě od 0 do 6°C. Dejte pozor, aby se nezapařovaly a nedošlo tak ke tvorbě toxických látek – před uložením do chladu je proto nemyjte. Spotřebujte je do tří až pěti dní.

Fotogalerie: Potraviny týdne, které nechcete

Brambory potřebují sucho, tmu a chlad, ideálně do 6°C. Ve vyšších teplotách začnou klíčit a vydrží podstatně kratší dobu, na světle zase začnou zelenat. Zelené části obsahují solanin, který je jedovatý, tyto části proto nekonzumujte. Nejlépe jim bude ve sklepě, v lednici nebo speciálním pytli Zembag.

Fotogalerie: Potraviny týdne, které nechcete

Mrkev a další druhy kořenové zeleniny vyžadují chlad a relativně vyšší vlhkost vzduchu. Uložte je proto do spodní přihrádky lednice. Natě nevyhazujte, dají se skvěle využít třeba do salátu nebo pesta. Vždy je však odřízněte a skladujte zvlášť, aby kořenům nebraly vlhkost.

Fotogalerie: Potraviny týdne, které nechcete

Jablka mají rády chlad. Pokud chcete, aby vám vydržely dlouho, skladujte je ve spodní přihrádce lednice nebo v bedýnkách ve sklepě. Uchovávejte je odděleně, pokud nechcete, aby díky ethylenu, který uvolňují, urychlovaly zrání jiných druhů ovoce.

Fotogalerie: Potraviny týdne, které nechcete

Banány do lednice nepatří, nejlépe jim bude v teplotě okolo 15°C, případně v teplotě pokojové. Proces zrání můžete zpomalit tím, že jednotlivé banány oddělíte z trsu a jejich stopky obalíte fólií. Stejně jako u jablek dejte pozor na uvolňovaný ethylen, který urychluje zrání ostatního ovoce.

Fotogalerie: Potraviny týdne, které nechcete

U mouky a jiných obilovin hrozí napadení škůdci, uchovávejte je proto raději v uzavřených nádobách. Nejlépe jim bude v suchu a temnu, nižší teplota zaručí, že mouka nebude rychle žluknout. Celozrnná mouka vydrží zpravidla okolo půl roku, klasická bíla až devět měsíců.

Fotogalerie: Potraviny týdne, které nechcete

Bochník zabalte do čisté utěrky a uložte do chlebníku nebo jiné prodyšné nádoby. Utěrka pomůže pohltit vlhkost, kterou pečivo vydává, takže tak rychle nezplesniví. Kvalitní chléb takto vydrží až týden. Delší trvanlivost obecně mívají chleby kváskové než ty z droždí.

Fotogalerie: Potraviny týdne, které nechcete

Vejce skladujte v chladu, ideálně při nekolísavé teplotě 5 až 8°C. Jejich povrch nijak neomývejte ani neotírejte, abyste nenarušili jejich ochranný film. Spotřebovány by měly být do 28 dnů od snášky.

Sýry skladujete pod poklopem nebo ve voskovaném papíru v lednici. Pokud je necháte ve fólii rychleji zplesniví. Čím tvrdší typ máte, tím déle vydrží. V případě, že sýr okorá nebo ztvrdne, ale není na něm, plíseň, využijte jej do dalšího vaření.

Jogurty skladujte v lednici v co největším chladu. Při správné teplotě vydrží dlouho, datum spotřeby na obalu garantuje určité množství ušlechtilých bakterií a i po jeho uplynutí je jogurt obvykle v pořádku. Nekonzumujte jej v případě, že má nafouknuté víčko, nebo na povrchu najdete plíseň.

Čerstvé mléko skladujte v lednici při teplotě od 2 do 8°C. I když se může zdát, že se kazí rychle, při správném skladování může vydržet až 30 dní. Zkažené mléko, které už není vhodné ke konzumaci, poznáte podle toho, že se srazí, vytvoří se v něm hrudky a začne kysele zapáchat i chutnat.

Čerstvé maso je doslova živnou půdou mikroorganismů. Dávejte proto velký pozor, aby byla dodržena teplota skladování, ideálně do 4°C, u ryb a mletého masa okolo 0 až 2°C. Maso uložte na nejchladnější místo v lednici, buď v původním obalu nebo v uzavřené nádobě, aby nemohlo dojít ke kontaminaci jiných potravin.

Šunku a jiné čerstvé uzeniny uchovávejte pečlivě zabalené v lednici, při teplotě do 5°C. Pokud není na obalu uvedeno jinak, spotřebujte je do jednoho až dvou dnů po otevření nebo nákupu. Když začnou být na povrchu lepkavé nebo nazelenalé, už je nejezte.

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Pozor! Pokud nechcete být jako koule, na tyto potraviny ke snídani rychle zapomeňte

Fotogalerie: Potraviny týdne, které nechcete

Většina cereálií je plná cukru, nezdravého tuku a sacharidů / Shutterstock

TIP: mezi obrázky se můžete pohybovat pomocí klácesnice, stiskem šipek: ↑ ↓ ← →Pro zobrazení náhledů stikněte Enter.Pro návrat do čláku Esc.

Page 2

2 / 5

Fotogalerie: Potraviny týdne, které nechcete

Kalorická bomba po ránu?  / Shutterstock

TIP: mezi obrázky se můžete pohybovat pomocí klácesnice, stiskem šipek: ↑ ↓ ← →Pro zobrazení náhledů stikněte Enter.Pro návrat do čláku Esc.

Page 3

3 / 5

Fotogalerie: Potraviny týdne, které nechcete

Koláčky jsou spíše dezert než jídlo / Shutterstock

TIP: mezi obrázky se můžete pohybovat pomocí klácesnice, stiskem šipek: ↑ ↓ ← →Pro zobrazení náhledů stikněte Enter.Pro návrat do čláku Esc.

Page 4

4 / 5

Fotogalerie: Potraviny týdne, které nechcete

Vypadají nádherně, ale kila po nich letí nahoru / Shutterstock

TIP: mezi obrázky se můžete pohybovat pomocí klácesnice, stiskem šipek: ↑ ↓ ← →Pro zobrazení náhledů stikněte Enter.Pro návrat do čláku Esc.

Budete mít zájem:  Je hledání smyslu života diagnóza?

Page 5

5 / 5

Fotogalerie: Potraviny týdne, které nechcete

Když ovocné šťávy, pak jen ty domácí! / Shutterstock

TIP: mezi obrázky se můžete pohybovat pomocí klácesnice, stiskem šipek: ↑ ↓ ← →Pro zobrazení náhledů stikněte Enter.Pro návrat do čláku Esc.

Page 6

Fotogalerie: Potraviny týdne, které nechcete Následuje článek: Jak dlouho Vám víno vydrží? 

Page 7

Většina cereálií je plná cukru, nezdravého tuku a sacharidů / Shutterstock

TIP: mezi obrázky se můžete pohybovat pomocí klácesnice, stiskem šipek: ↑ ↓ ← →Pro zobrazení náhledů stikněte Enter.Pro návrat do čláku Esc.

10 + 1 tipů jak rychle zhubnout

Fotogalerie: Potraviny týdne, které nechceteAsi to znáte… S pohledem do zrcadla se vám v hlavě rozvoní myšlenka: „Musím zhubnout, a to rychle! Tak fajn, opřu se do toho… Od zítřka, od pondělí, od nového měsíce, od nového roku atd.“ Jedna z hlavních rad. Nečekejte, až bude ta správná konstelace hvězd, pokud to opravdu chcete, začněte teď hned!Zaručený návod, jak rychle zhubnout bohužel neexistuje. Každé tělo je jiné, a na každého funguje něco jiného. My vám ale poskytneme bezpečné rady a tipy, které vám pomohou k vysněnému a především zdravému tělu.

Hned na startu se musíte srovnat s tím, že nepůjde o krátkodobé hubnutí na 1-3 měsíce. Aby byla vaše nová cesta trvale udržitelná, musí si zvolit životní styl, ve kterém se bude cítit dobře, a ze kterého nebudete chtít vystoupit.

1. Zapomeňte na nesmyslné diety instagramových celebrit a influencerů

Často to pak směřuje k poruchám příjmu potravy, u kterých pak hrozí řada závažných zdravotních problémů. Trvale a rychle zhubnete jen díky vašemu nastavení hlavy, pestré kvalitní stravě a pohybu…

2. Zjistěte co jíte

Abyste hubli, musí být váš energetický výdej vyšší než příjem. Zapisujte si minimálně jeden týden všechno vaše jídlo i pití do Kalorických tabulek nebo My fitness pall. Získáte tak přehled o tom, kolik kalorií konzumujete a pomůže vám to stanovit optimální kalorický příjem pro vás, ve kterém budete v deficitu.

Zapisování vám může pomoci odstranit vaše dlouhodobé zlozvyky ve stravování, protože najednou uvidíte černé na bílém, co všechno vlastně za den zbaštíte.Optimální kalorický příjem si můžete vypočítat i dle vaší váhy, výšky, věku a průměrného pohybu díky nutričním kalkulačkám např.: IIFYM.

My ale radíme, poslouchejte a sledujte především vaše tělo.

Zvažte se na začátku týdne a na konci. Zhubli jste a neznamenali jste pocit hladu? Gratulujeme, našli jste výší kalorií, ve které zdravě hubnete. Přibrali jste? V tom případě v dalším měsíci snižte počet kalorií. Nebo se naopak vaše váha nezměnila ani o gram? V tom případě jste v kalorické rovnováze a pokud chcete redukovat váhu, snižte kalorický příjem.

3. Dbejte na optimální poměr živin

BílkovinyV redukčním jídelníčku je velmi důležité dbát na dostatečný příjem bílkovin. Pokud jich bude mít nedostatek, může také docházet k úbytku svalové hmoty, což rozhodně nechceme. Bílkoviny mají navíc nejvyšší sytící schopnost a snižují glykemický index potravin a pokrmů.

Při redukčním jídelníčku by tedy bílkoviny měly tvořit 20-30 % z celkového denního příjmu.Máte problém sníst bílkoviny v tomto množství? S tím vám může hravě pomoci syrovátkový nebo rostlinný protein, které lze koupit i ve spoustě lahodných příchutí.

Přidávat jej můžete do ovesných kaší, pečení, smoothie atd.

TukyNebojte se tuků! Náš organismus je potřebuje pro správné fungování a je tedy zcela nevhodné tuky z jídelníčku úplně vyřazovat.

Dlouhodobě to totiž může vést k vážným zdravotním problémům. Optimální množství tuků za den je 30 %. Jejich absolutní denní příjem by nikdy neměl klesnout pod 50 g.

Je však důležité vybírat ty správné tuky. Jezte ořechy, avokádo, olivový olej, ryby atd.

SacharidySacharidy jsou třetí makroživinou, kterou musíte zařadit do svého pestrého jídelníčku. Při hubnutí by percentuálně měly zaujímat okolo 40-50 % denního příjmu. I zde je však nutné pečlivě vybírat a snažit se co nejvíce omezovat cukry. Kvalitní zdroje sacharidů jsou např. celozrnné obiloviny, luštěniny, brambory, batáty, rýže a samozřejmě ovoce a zelenina.

4. Obklopte se zeleninou a vlákninou

Každý váš talíř by měl minimálně z poloviny tvořit zeleninu, cca 300 g. Zelenina má nízkou kalorickou hodnotu a vysoký obsah vlákniny, který vás dostatečné nasytí, bude cítit lehce a jako bonus získáte potřebné vitamíny.Množství vlákniny na den se doporučuje cca 30–35 gramů. Vláknina nejen že prospívá zdravému zažívání, ale také nám pomáhá cítit se více sytě.

5. Sladkosti vyměňte za ovoce

Fotogalerie: Potraviny týdne, které nechceteTou čokoládu, co máte v šuplíku, teď hned obdarujte svého kolegu a místo toho se zakousněte do šťavnatého jablka. Stačí vyzkoušet a sami uvidíte, že vám čerstvé ovoce zažene chuť na sladké a ještě do sebe dostanete spoustu vitamínů.

6. Nenakupujte, když jste hladoví

Obvykle tak nakoupíte spoustu potravin navíc, které do vašeho fitness plánu rozhodně nepatří, a kterých byste si s plným žaludkem třeba ani nevšimli

7. Pečlivě žvýkejte každé sousto

Zkuste napočítat 20-30 přežvýknutí. Potravu vždy žvýkejte bez ohledu na to, zda je tekutá nebo tuhá. Vždy musíte polykat kaši, plně si pokrm vychutnat a soustředit se pouze na něj. Někteří lidí, kteří si opravdu vychutnávají svá sousta, přežvykují každé sousto až 50x.

Budete mít zájem:  Dáme si do nosa – lososa!

8. Pijte hodně vody

Slazené limonády a šťávy nahraďte obyčejnou vodu. Pokud přece jen potřebujete ochucený nápoj, sáhněte po zelených nebo bylinných čajích, které přispějí vašemu tělu.

9. A samozřejmě sport

Začněte se hýbat. Najeďte si aktivitu, která vás bude bavit, a na kterou se budete každý den těšit. Ať už se jedná o procházku, jógu podle videí na Youtube, běh, fitko atd. Místo MHD choďte pěšky, nebo si vystupte o dvě stanice dříve, místo výtahu vždy zvolte schody. Existuje spousta variant pohybu, které jsou navíc zadarmo.

10. Najděte si parťáka

Prostě někoho, s kým se budete každý den motivovat, jak ve stravě, tak ve cvičení. Protože ve dvou se to lépe táhne, a to vždycky 🙂

11. Nevažte ale měřte

Hmotnost jako taková není vypovídající hodnota úspěšnosti. Nedá se z ní přímo určit, zda došlo k navýšení či redukci tuků nebo svalů. Vaši váhu proto vyhoďte z okna a raději se přeměřte pomocí centimetru. Všechny hodnoty si pečlivě zapište a porovnávejte.

Pokud byste chtěli získat hloubkovou analýzu vašeho těla, zajděte si na InBody, které Vám dá jasný přehled o tucích, svalech a vodě ve vašem těle.

Získáte tak podklad pro příští porovnání a uvidíte, kde konkrétně jste zredukovali tělesný tuk nebo nabrali svalovou hmotu.

TIP: V našem centru nabízíme možnost konzulatce s výživovými specialisty.

Stěhování ledničky a potravin obecně

Věci z ledničky připravujte na stěhování hodinu předem, než máte objednanou stěhovací službu. Počítejte s tím, že po vyklizení je potřeba ledničku odmrazit a nejlépe i uvnitř umýt, po stěhování je potřeba ji nechat několik hodin stát na svém místě bez zapojení.

Stěhování americké ledničky

Americká lednička o váze kolem 120Kg, už není nic pro amatéry. Bývají dvoudvéřové, pěkně zdobené, nebo jen čistě nerezové. Máte-li ji také doma, víte, že při jejím pořízení jste si asi splnily svůj malý sen, který nebyl levný.

A určitě nechcete, aby vám ji někdo poškodil. Proto doporučuji nešetřit a přistoupit na podmínky většiny stěhovacích firem a za ledničku s označením těžký kus, si připlatit dle platných ceníků.

Přibližně to bude kolem tisíce korun za manipulaci a nějaké ty stovky za počet pater. Věřte, vyplatí se vám to.

Stěhování mrazáků a chladících boxů o hmotnosti přes 100kg

K těmto těžkým kusům vážící někdy i 150kg, 200kg a více je nutné přistupovat obezřetně. Manipulaci dobře naplánovat navolit počet pracovníků a potřebnou manipulační techniku. Rádi vám poradíme.

Stěhování potravin. Raději před stěhováním netrvandlivé jídlo spotřebujte

Při stěhování a přípravě musíte pamatovat, že při zvýšené fyzické námaze, spalujete v těle tuky rychleji a je potřeba je doplňovat spolu s tekutinami. To platí už od shánění krabic, zajišťování stěhovací služby nebo kamarádů na výpomoc, obstarání parkovacího místa před domem a dalších asi milion věcí.

Mezi tím je potřeba myslet jak na sebe tak na své přátele a když pohostíte i pracovníky stěhovací služby, posílíte je a získáte si jejich pozornost zas o stupínek více. Mimo jiné i stěhování jídla, je potřeba rozmyslet.

Určitě nedoporučuji dva dny před stěhování zajed do Makra a nakoupit zásoby na dva měsíce…Pojďme se tedy podívat, jak stěhovat jídlo, aby se nezkazilo, nevyhodilo a na nic nezapomnělo.

Připravte si svačiny, při stěhování jistě přijde vhod

Týden nebo dva před stěhováním zpracujte jídlo, především v lednici a mrazáku. Chlazené a mražené potraviny jsou na stěhování náchylné (především v létě), proto se snažte vše zkonzumovat a nekupovat nic do zásoby. Důležité je plánování a rozvrhnutí si jídla, tak jako dříve na vodáckém zájezdu či expedici do Afriky.

Snadné řešení je odstěhovat zbylé mražené potraviny ke známým a na pár dní je u nich uskladnit, nebo je prostě obdarovat. To se vám nehodí? Mám pro vás další variantu.

Zmražené potraviny den před stěhováním namražte a obalte do novin a vložte do termotašek, popř. je zabalte do utěrek. Díky tomu bude zachovaná teplota a potraviny tak vydrží několik hodin bez újmy. S věcmi z ledničky je to podobné, použijte například cestovní lednici.

Stěhování trvanlivých potravin a kompotů

Trvanlivé potraviny jako těstoviny, mouky, konzervy, kompoty, můžete zabalit už dlouho dopředu, než se budete stěhovat, zas ne moc, aby jste byli doma týden o hlady… Otevřená balení dobře uzavřete, vložte do dozi nebo použijte kolíček či druhý sáček a nechte všechny pohromadě v jedné krabici, učiňte nadpis krabice KUCHYNĚ – mouka atd,

Pozor na kompoty. Zavařit si babičinu bio zeleninu a ovoce je velká paráda, proto by byla škoda ji při stěhování rozbít. Přistupujte proto i k balení marmelád obezřetně a prokládejte je novinami nebo bublinkovou folií.

Vkládejte tyto předměty do plastových neděravých přepravek, pro případné rozbití.

Za malinovou marmeládu na bílé semišové sedačce stěhováky asi nepochválíte, ale co s tím mají dělat, když byli doslova naházeny v košíku na houby.

foodboxesc, Author at foodboxes.cz

Měla jsem teď týdenní menu a musím říct, že jsem si velmi pochutnala. To jak to krásně vypadalo, ale předčilo to jak to výborně chutnalo. Paní je velmi milá a ochotná a bylo to i s dovozem. Vřele doporučuji všem kdo chtějí vyzkoušet nebo pravidelně odebírat, stojí to za to

Budete mít zájem:  Velikonoce a pohanská magie: Přičarujte si, co potřebujete

Nemohu nic jiného než doporučit! Skvělá jídla, plná chutí i nevšedních kombinací bez starostí, což se hodí hlavně, když nemáte absolutně prostor vařit ???? A jako bonus, za 5 měsíců téměř 10 kilo dole! ???? Děkuji ????

Dobrý den, skvělé jídlo, skvělý servis, vždy jsem se těšila na neskutečně dobré lívance… doporučuju ????

Všem kdo přemýšlíte o dietách (a že jich je milion druhů), a nechcete trpět hlady – doporučuji krabičkovou, a rozhodně tu od FOODBOXES! ???? I zdravé jídlo může chutnat skvěle ???? Nejenom, že se budete cítit lépe, ale výsledky se ukážou velmi rychle ???? P.S. za 3 měsíce 9kg dole ✌️Tak neváhejte a pojďte do toho! 

Moc vám děkuji za výhru krabiček na celý týden.Výhru jsem darovala své babičce a ta si vaše jídlo nemohla vynachválit moc jí to chutnalo a ochutnala i jídla, která neznala. Krabičky jste jí přivezli až domů, takže se ten týden měla jako v ráji. Určitě to je i dobrý tip na dárek k narozeninám. 

Posledních pár měsíců jsem se začal těšit na každé pondělí, kdy dostanu tašku s jídlem a přečtu si menu které nás čeká na nadcházející týden.

 Mým prvotním impulzem, pro vyzkoušení služeb Foodboxes, byla snaha zhubnout nějaké to kilo (což se mi povedlo dokonce i nad rámec mých očekávání). Musím se přiznat, že mě kvalita jídla příjemné překvapila. Jídlo je velmi chutné a pestré.

Ze začátku jsem měl obavy aby se jednotlivá jídla po nějakém čase nezačala opakovat, naštěstí se mé obavy nenaplnily, jelikož každý týden přinese něco nového. Jsem zákazníkem již přes půl roku a s trochou nadsázky se dá říct, že se mi změnil život.

Za tu dobu se mi, díky krabičkám, podařilo změnit mé špatné stravovací návyky. Poznal jsem, že potraviny které mi do té doby nechutnaly, se dají připravit chutně a kreativně.Jsem nadmíru spokojený a Foodboxes mohu jedině doporučit.

Jídlo si objednávám na další dva týdny. Jídlo je neskutečně dobré , už jsem jednou krabičkovala, ale nebylo to ono. Děkuji

Slečno Maruško upřímně? Jsem nadšená a miluji vaše jídlo (a Vás taky:D )a věřte, že tohle je z mé strany velká věc. Mě se často nestává v českých restauracích, že bych jásala štěstím z toho co mi naservírují, spíše naopak.

Vaše jídlo je chutné, nápadité a pro oko lahodné. Jen jednu chybu to má… dcera mi ujídá, vždy chce jen ochutnat a se slovy, jeee mami to je výborné, pokračuje a pochtivá další přídavek. Maruško , děkuji moc i za dceru.

Jste úžasná stejně jako vaše jídlo.

Diky své snaše,že se zmínila o vašich krabičkách.Hned jsem si objednala a nelituji.Super ,pestré a čerstvě připraveno pro nás ,kdo chce dát nějaké kilo dolů..Já už mám za dva měsíce splněno ???? ,ale budu pokračovat:-)

Služby Foodbox využívám 3.týden. Dřív odebíral partner a už tehdy jsem mlsně koukala ???? zatím jsem nejedla nic, co by mi nechutnalo. Je skvělé mít v okolí takovou možnost, za dobrou cenu a pochutnat si. Slýchavala jsem reakce, že musím jíst to, co je a ne to, na co mám chuť.

Takový problém jsem zatím neměla, ptže se pokaždě těším, co na mě z krabičky vykoukne. Navíc je možné si jídla za den zaměnit.

Ve svém rodinném, pracovním a sportovním nasazení je opravdu příjemné mít o starost méně, od pondělí do pátku si nedělat hlavu s jídlem a jíst zdravě

Socialistický fenomén fronta: Čekalo se na všechno. Na základní potraviny i na oblečení

foto: Englishrussia.com

Fotogalerie 24 fotografií

Komunisté rádi slibovali, že “maso bude”, ale socialistické zřízení se vyznačovalo spíše tím, že obchody často zely prázdnotou.

Pamětníci si jistě vzpomenou na dobu, kdy byl v Československu nedostatek i tak běžné věci, jako je toaletní papír.

Naštěstí tehdejší Rudé právo bylo opravdu velkoformátové a při překonání určitého nepohodlí se jako náhražka dalo použít. Samozřejmě na vlastní riziko.

I přes zmíněný nedostatek toaletního papíru nebylo na tom Československo ještě tak nejhůře. Základní potraviny téměř nikde nechyběly a maso skutečně bylo. To nejlepší se sice skrývalo pod pultem a bylo určené pouze pro “vip”, ale i běžný občan si mohl koupit alespoň kližku na polévku. Pokud měl štěstí, vystačil na něj i řízek.

Náš tehdejší vzor Sovětský svaz na tom byl o poznání hůř. V mnoha prodejnách nebyly k dostání téměř nic a to ani například chléb nebo mléko. A pokud ano, tak v omezeném množství.

O co ovšem nebyla nikdy nouze, byly fronty. Právě z důvodu nedostatku čehokoliv se stály opravdu na cokoliv – na potraviny, oblečení, zájezdy a samozřejmě také na vodku.

V mnoha případech se ovšem i stávalo, že čekající přišel už k prázdnému pultu.

  • Nakupování za socialismu bylo jako bojová hra >>>
  1. Fronty se tak staly jakýmsi symbolem socialismu, ukázkou toho, jak podobné experimenty, kde podle komunistických pohlavárů a centrálního plánování nic nechybí, ve skutečností dopadnou. V galerii se podívejte, jak se v SSSR stály fronty opravdu na vše:

Fotogalerie 24 fotografií

Klíčová slova: fotogalerie, potraviny, SSSR, Sovětský svaz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector