Čaj maté a jeho vliv i účinky na zdraví

Autor článku: Adam Česlík, převzato z www.risebyperformance.cz

Čaj maté a jeho vliv i účinky na zdraví

Yerba maté, někdy označovaná také pouze jako Maté, je nápoj mající skoro až magické vlastnosti: Zlepšuje zdraví, pomáhá s nemocemi, spaluje tuk a hlavně dodává energii pro psychicky náročnou práci i tvrdý trénink. V tomto článku se o ní dočtete úplně vše, včetně obsahu látek, přípravy nebo kontraindikací.

O efektech Yerby mate hovořím poslední čtyři roky na všech přednáškách a ve všech protokolech Performance lifestyle, díky čemuž získala stabilní pozici v životech většiny mých klientů. A Nyní konečně uzrál čas na to, podělit se o její účinky a neuvěřitelný potenciál pro zvyšování výkonu a přeměnu postavy i veřejně s Vámi.

  • Po celém světě, ať již hovoříme o vaření lístků čajovníku čínského na Dálném východě, pražení zrn kávovníku arabského na Středním východě a užívání semen kolovníku pravého v západní Africe, nebo o žvýkání listů lobelky nadmuté indiány v Severní Americe, tabáku virginského ve Střední Americe či kokainovníku pravého v Jižní Americe, vypadá to, že si všechny s přírodou spjaté národy ve svém okolí našly rostliny obsahující stimulační alkaloidy, jejichž konzumace se stala neoddělitelnou součástí jejich kultury a následně se pro své účinky dostala mnohdy do celého světa (zejména u zmíněné kávy, tabáku, čaje a kokainu).
  • Touha stimulovat se k výkonu, ať již psychickému nebo fyzickému, je tedy zřejmě lidské rase, bez ohledu na zeměpisné rozdíly, vlastní po celou dobu její existence.
  • Jedním z těchto přírodních stimulantů, který má především v Jižní Americe obdobnou popularitu jako káva u nás, je nápoj označovaný jako Yerba maté, připravovaný z usušených listů Cesmíny paraguayské, posvátného stromu jihoamerických indiánů Guarani, který roste především v Paraguayi, Uruguayi a Argentině.

Yerba maté jako můj průvodce při cestách za výkonem

Nejrůznější šamanistické kulty všude po světě sdílejí společný náhled na provázanost rostlinné a živočišné říše, kde rostliny často uctívají jako bohy či rostlinné duše (plant spirits) a věří, že pokud k nim přistupujete s náležitou úctou a ceremonií, mají rostliny schopnost ovlivňovat pozitivně Vaše životy, ať již ve smyslu zdravotním nebo spirituálním.

A v případě mého příběhu s Yerbou maté bychom se na to tak mohli klidně dívat:

První doušky

Poprvé jsem se o ní dozvěděl z knihy Čtyřhodinové tělo Tima Ferrisse, krátce po jejím vydání v roce 2011, bylo to ale až kolem dubna 2012, kdy jsem se na ní šel zeptat do nově otevřené prodejny s čaji Oxalis a získal ji pod názvem Maté green. Učil jsem se tehdy na malé státnice ve 3.

ročníku psychologie na vysoké škole, a protože jsem v té době nebyl příliš fanouškem kávy ani energy drinků, hledal jsem něco, co by mi pomohlo snadněji se učit na zkoušky. A ejhle.

Yerbu jsem si tehdy dělal pouze jako klasický čaj (s krátkou dobou vyluhování), díky čemuž jsem účinek v té době ještě nedokázal naplno docenit.

Pak jsem na ni zapomněl a vrátil se k ní až o dva roky později, v dobách učení se na státnice. A bylo to právě tehdy, když jsem si ji znovu koupil, spolu s tradiční nádobou (kalabasou) a brčkem (bombillou) na pití, kdy jsem poprvé ucítil její ohromující efekt.

Zvýšil jsem dávkování oproti tomu běžně doporučovanému a Yerbu popíjel tak, jak se to tradičně dělá v Jižní Americe: Sušina je přítomna v nálevu po celou dobu a vy nápoj dlouhé hodiny pomalu usrkáváte s tím, že postupně nabývá na intenzitě.

Subjektivní účinek

Subjektivní účinek byl nesmírný: Nabuzení podobné tomu z kávy, energetických drinků a předtréninkových stimulantů, ale stabilnější a jaksi konzistentnější a bez následného burn-down efektu, spojené navíc se značně zlepšenou náladou, vnitřní rovnováhou a novým náhledem na svět.

Tam, kde nebyla chuť do učení, tam jí najednou bylo přehršel, tam kde chyběla jasnozřivost mysli, tam se najednou tkvěla ve své krystalické podobě.

A přesto největším účinkem bylo to soustředění, zapálenost pro věc a motivace, vyvěrající z nejskrytějších zákoutí Vaší jinak otupělé mysli, kdy zapomínáte pro práci samu na čas a prostor kolem Vás, což v psychologii označujeme jako flow fenomén Csíkszentmihályiho.

Na Yerbě se velice snadno a efektivně pracovalo po celé hodiny, konzistentně den za dnem. Od učení se textů, přes vlastní reprodukci informací, po tvůrčí činnost. Bez úzkosti, třesu a nervozity, bez vzniku tolerance a adrenální únavy, bez vzniku závislosti a abstinenčních příznaků, bez negativních vlivů na zdraví.

Stabilní společník na cestách

Tam však můj příběh s Yerbou maté neskončil, ale začal. Stala se stabilním nástrojem v repertoáru mých technik biohackingu – navyšování fyzické a psychické výkonnosti.

Pro její mnohé pozitivní účinky nejen na zvyšování výkonnosti, ale také na zdraví a přeměnu postavy, jsem jí začal zařazovat do stravovacích protokolů Performance lifestyle a později o ní mluvit na přednáškách.

Jejího efektu na zvyšování pracovní výkonnosti jsem využil při psaní řady protokolů, kde asi nejvíce tomu bylo u PL 3.0 Optimalizace zdraví, který vznikl za rekordně krátký čas při popíjení Maté na zahradě pod horkým sluncem.

Možná si říkáte, že to všechno může být jenom placebo. Že jsem prostě jen citlivý na stimulanty, a že lze Yerbu nahradit čímkoliv jiným včetně kávy a čaje. Nebo jste ji možná dokonce zkoušeli a žádný zvláštní efekt nepozorovali. Proto se nyní podíváme na to, jaké látky Yerba maté skutečně obsahuje, jak na nás díky nim působí, a jak ji správně připravit, aby tento efekt měla.

Složení a účinky Yerby maté:

Název: Cesmína paraguayská (Ilex paraguariensis). Charakteristika: Zelený strom, rostoucí primárně v Jižní Americe, zejména Argentině, Paraguayi a Uruguayi. Dnes se pěstuje hojně také v Brazílii. Konzumovaná část: Listy, z nichž se připravuje nápoj Yerba maté. Historie: Vaření listů Cesmíny bylo součástí kulturní tradice původních obyvatel Jižní Ameriky – indiánů kmene Guarani, od kterých tradici při kolonizaci přejali španělští conquistadoři, kteří pití Maté rozšířili do dalších zemí.
  • Vitamíny: C, B1, B2
  • Stimulační alkaloidy:
    • Kofein (17,5 mg/g).
    • Matein: Specifický stimulant, nacházející se pouze u maté, kterému přisuzuji značnou část celkového stimulačního efektu.
    • Theobromin: Vyskytuje se hojně v kakau, má stimulační efekt v různých částech centrální nervové soustavy.
    • Teofylin: Obdobně jako předchozí alkaloidy působí jako stimulant na úrovni CNS.
  • Bioflavonidy:
    • Kvercetin: 
      • Sám o sobě má stimulační, anti-oxidační a proti-rakovinné vlastnosti (je jedním z nejvíce prozkoumaných a zdokumentovaných bioflavonidů).
      • Kromě toho však funguje také jako jakýsi přírodní zesilovač, kdy má schopnost zvyšovat biodostupnost a využitelnost všech ostatních látek v Yerbě maté obsažených, tedy včetně zesilování stimulačního a tuk spalujícího efektu alkaloidů.
    • Kaempferol: Přirozeně se vyskytující také v brukvovité zelenině, kde stojí za jejími zdokumentovanými proti-rakovinnými účinky.
    • Rutin: Ředí krev a zlepšuje její cirkulaci, kromě toho také zpevňuje žilní stěny.
  • Chlorogenovou kyselinu: Stimulační a tuk spalující efekt.
  • Více než 27 různých saponinů, kde tím nejvýznamnějším a v rostlinné říši nepříliš často se vyskytujícím je:
    • Ursolová kyselina, která byla ve výzkumech prokázána jako mající současně tuk spalující a svalovou hmotu budující efekt (obdobně jako ilegálně zneužívaný clenbuterol, avšak samozřejmě s mnohem nižší účinností).

Efekty Yerby maté:

  • Proti-zánětlivé účinky: Napříč všemi suplementy, které jsem kdy vyzkoušel, adekvátně připravená a konzumovaná Yerba má největší subjektivní účinek na snižování zánětlivosti, ať již při nemoci (obdobný efekt jako aspirin), bolestivosti zubů, svalů, šlach a kloubů (obdobný efekt jako ibuprofen) nebo například i při přetrénování a kocovině.
  • Zlepšuje paměť, zvyšuje energii, soustředěnost a duševní jasnost, osvěžuje mysl, zlepšuje náladu a někdy přivádí i lehkou euforii: Asi největší devizou Yerby je její výše podrobně popsaný stimulační efekt, který je však více přirozený než u syntetických stimulantů, kdy více než adrenalin a noradrenalin vyplavuje dopamin a zřejmě také zvyšuje dostupnost serotoninu (obdobně jako některé tvrdé drogy), a to bez vzniku závislosti, abstinenčního syndromu či negativních účinků na zdraví.
  • Napomáhá spalování tuků a balancuje tuk spalující hormony (1, 2)
  • Zabijí zlé bakterie a plísně v žaludku (E. Coli, H. Pylori)
  • Balancuje cholesterol.
  • Snižuje depresivitu, úzkostnost a má neuroprotektivní vlastnosti
  • Bojuje s volnými radikály lépe než káva a čaj. 

Čaj maté a jeho vliv i účinky na zdraví

PŘÍPRAVA YERBY MATÉ:

  1. Abyste docílili výše zmiňovaného stimulačního, tuk spalujícího a zdravotního efektu, musí pití Yerby maté splňovat několik základních náležitostí:
  2. Hlavním předpokladem pro dlouhodobě zdravotně nezávadné pití Yerby maté, která má všechny zmínění pozitivní účinky, je získání kvalitní suroviny.

  3. Na základě našeho dlouholetého užívání a testování jsme vybrané odrůdy Yerby maté s kamarádem Jirkou (který ji také dlouhé roky užívá na práci) naskladnili na jeho obchodě brainmarket.cz

Yerba, kterou jsem osobně dlouhé roky na denní bázi užíval je ta od Oxalisu.

 Tu jsem si proto u nich také nechal podrobně vylustrovat (poslali mi kompletní fotografickou dokumentaci jejího sběru, zpracování a skladování, včetně výsledků testů na těžké kovy a další toxiny). Velmi chutné a svým stimulujícím účinkem výrazné jsou yerby Verde Mate z Brazílie. Doporučujeme vyzkoušet např.

: Yerba Verde Mate Green Mas IQ 0,5kg, která je směsí hrubě řezaných listů cesmíny paraguayské (yerby), listů ginkgo biloby, sibiřského ženšenu se skvělou chutí díky pomerančové kůře, ananasu a květů sléze divokého.

Na BrainMarketu pak také koupíte nádobu (kalabasu), kterou můžete mít keramickou nebo dýňovou (tu je pak potřeba vydlabat) a brčko (bombillu, ideálně kovovou), na její pití.

Tyto nástroje Vám umožní nechat Yerbu dlouho vyluhovat (nemusíte nic cedit, v brčku je dole sítko) a pít ji stejně jako se tomu děje v Jižní Americe: Po malých doušcích celé hodiny – během práce či studia.

Třetím a neméně důležitým krokem je, jak Yerbu správně udělat. Základem je samozřejmě její dávka, kterou volíte následovně:

DÁVKOVÁNÍ:

  • Základní dávka: 2-3 polévkové lžíce.
  • Heroická dávka: 4-5 polévkových lžic (nutno se k ní propracovat a pouze pro některé genotypy).

PŘÍPRAVA:

  • Nahřejete vodu na 80 stupňů Celsia (nebo na 100 a necháte trochu vychladnout). Pokud ji zalijete vařící vodou, zničíte prospěšné látky a vytvoříte látky rakovinotvorné.
  • Do kalabasy (nádoby na pití) nasypete požadované množství yerby a nakloníte jí tak, aby se nasunula směrem k jedné straně.
  • Do volného prostoru na jejím dně, který se tím vytvořil, zapíchnete bombillu (brčko) a už s ním více nebudete kvrdlat ani míchat.
  • Zalijete yerbu nahřátou vodou, bombilla stále drží na místě (je zapíchnutá v rohu). Nehýbete s ní.
  • Po 10-15 minutách vyluhování můžete začít malými doušky upíjet.
  • Argentinský způsob (u menších kalabas): Kalabasu naplníte téměř celou Yerbou, zalijete ji a hned pijete. V tomto případě ji vypijete najednou ihned a provádíte pak další nálevy.

KONTRAINDIKACE:

  • Pokud máte problémy s chronickým nedostatkem energie během dne, není Yerba vhodným řešením, protože maskuje tento problém, ale neřeší ho. V takovém případě je lepší jako první projít Optimalizací zdraví.
  • Není vhodná, pokud máte slabou toleranci na stimulanty, problémy s vysokým krevním tlakem (či srdcem obecně) nebo trpíte problémy se spánkem.
  • Existuje řada studií poukazujících na pití Yerby a vznik rakoviny jazyka, hltanu nebo jícnu. Tento efekt je však způsobován pitím příliš horké Yerby (viz Argentinský způsob, kdy ji pijete v podstatě vroucí – takto se tradičně pije v Jižní Americe). Proto doporučuji před samotnou konzumací Yerbu nechat vždy lehce vychladnout. Dá se navíc skvěle pít také jako studénka (na ledu).
  • A konečně, pokud máte problémy se soustředěním, brain fogem, vybavováním z paměti nebo obecně nedostatkem kognitivní výkonnosti, tak pro Vás Yerba není, stejně jako káva a další stimulanty, úplně vhodná, protože může tyto problémy prohlubovat (kontrakce cév do mozkou, takže tam pak jde ještě méně kyslíku a živin).

SYNERGICKÝ EFEKT (KOMBINACE):

  • Pro zvyšování efektu na prácovní činnost nebo trénink doporučuji kombinovat s 2 tabletami Brainmax: Neurohacker manifesto. Tuto kombinaci užívají denně stovky klientů systému PT posledních několik let.

Slovo závěrem

Čaj maté a jeho vliv i účinky na zdraví

Obsahuje látky, které několika způsoby zvyšují spalování tuků a má silné proti-zánětlivé a anti-bakteriální účinky (hodí se na všechny otravy jídlem).

Obdobně jako cokoliv jiného je však klíčová její dávka. Pokud ji budete používat přiměřeně a s rozmyslem, bude Vám sloužit dobře, pokud ji však budete ve velkých dávkách na denní bázi zneužívat, může Vám začít škodit.

Matka příroda nám ve své nekonečné moudrosti nadělila tisíce rostlin, obsahujících někdy jednu, někdy desítky přírodních látek, které chemicky izolované nemusejí vždy fungovat, ale ve své naturální podobě a kombinaci mohou mít skoro až magické efekty na zdraví, přeměnu postavy či zvyšování výkonnosti. Pokud chcete nahlédnout více pod pokličku etnobotaniky a fytoterapie, máte možnost v rámci Univerzity Performance lifestyle.

Yerba Maté je zeleným zlatem indiánů. Nakopne i váš den?

Je libo čaj bohů? Tedy, on to vlastně není tak úplně čaj, ale netřeba lpět na detailech. S oblibou se podává teplý i vychlazený, skvěle chutná, a ještě prospívá našemu zdraví. Tak přimhuřte oko a nabídněte si.

Záhy zjistíte, že tento nápoj v sobě rozprostírá také rituální přesah – při jeho správné přípravě se budete cítit téměř jako v kruhu indiánů, kteří nikam nespěchají a nechají své tělo prostoupit veškerou blahodárností, které pro ně maté ve svých rukou má.

Cesmína paraguayská – tajemství amazonských pralesů

Kde se vlastně maté bere? Je důležité si uvědomit, z jak jedinečného a křehkého ekosystému původní cesmína paraguayská, zdroj Yerba maté, pochází.

Stálezelený strom cesmíny paraguayské dorůstá v běžných podmínkách až 20 metrů. Tak veliké cesmíny bychom našli na původních stanovištích, tedy kolem potoků a v lesích, cca 500 metrů nad mořem. Cesmína má bílé květy a plodí červené ovoce.

Pro účely sklizně se ale udržují ve výšce keřů, tedy maximálně osmimetrové. Pěstování cesmíny se věnují farmáři v Paraguayi, Uruguayi, Argentině a na jihu Brazílie.

Arzenál přírodních stimulantů

V hlavní roli Yerba maté vystupuje kofein, díky kterému má nápoj silně povzbuzující účinky.

A že nejde o žádné indiánské šarlatánství potvrzuje fakt, že je maté běžně využívanou a uznávanou zdravou alternativou kávy, kterou využívají lidé napříč světem i životním posláním – pro své povzbuzující účinky je maté s oblibou běžně užíváno domorodými kmeny, stejně jako špičkovými korporátními manažery. Spolu s kofeinem má výrazně stimulující účinky také matein, povzbuzující látka přítomná pouze v maté, která na rozdíl od kofeinu není návyková.

Mezi další obsažené látky patří třísloviny, teofylin (ten stimuluje nervový systém, zrychluje srdeční tep a zvyšuje krevní tlak), vitaminy A, B, C, antioxidanty a silice, díky kterým má nápoj výraznou chuť a aroma.

V maté jsou také přítomny saponiny, které mají močopudný účinek a kyselina chlorogenová, která je běžnou součástí zelených káv a stimulujících nápojů. Dále pak minerály a dalších, až 190 účinných látek.

Yerba maté a jeho účinky

Ačkoli výluh z lístků cesmíny paraguayské připravovali už indiáni, teprve v 80. letech minulého století potvrdili vědci jeho mimořádné dopady na zdraví. Jaké tedy blahodárné účinky mohou být při pravidelném pití maté zaznamenány? Podle dobře ozdrojovaného článku na webu Brainmarket se náš organismus může setkat s těmito účinky:

  • V první řadě povzbuzuje mysl i tělo. Stimuluje, brání únavě, zlepšuje koncentraci, projasňuje mysl.
  • Pokud jde o zažívání, konzumace nálevu potlačuje pocity hladu, podporuje trávení a přispívá k rychlejšímu odbourávání tuků.
  • Je bohatým zdrojem antioxidantů, které bojují proti volným radikálům.
  • Maté má i proti-zánětlivé účinky, které mohou pomoci při nemoci nebo bolestivosti zubů, svalů či kloubů

Nelítostný souboj: maté vs. káva a čaj

Ať už jste zapřísáhlí stoupenci kávy či kopete za čajový tým, v obou případech se nabízí otázka, co od maté v porovnání s kávou a čajem vlastně čekat.

Společný rozdíl maté oproti čaji a kávě je vyšší obsah organismu prospěšných látek.

Dalším rozdílem jsou povzbuzující účinky. Všechny tři nápoje obsahují stimulanty, avšak u čaje se jich vyskytuje nejmenší množství. Uvádí se, že jeden šálek černého čaje obsahuje zhruba 40 mg teinu (tein je specifické označení kofeinu v čaji). Oproti tomu káva má v jednom šálku zhruba 100 mg kofeinu a maté ve stejném množství obsahuje průměrně 80 mg kofeinu.

Takže jak to, že když je obsah kofeinu v maté nižší než v kávě, jsou jeho povzbuzující účinky efektivnější? Jedním z hlavních důvodů je vstřebávání.

Zatímco u kávy přichází stimulační efekt rychle a za poměrně krátkou dobu odezní, uvolňování povzbuzujících látek z maté je pomalejší a postupnější – tím dochází ke stimulaci po delší dobu a omezuje se tím šok z rychlého nakopnutí organismu.

Čaj maté a jeho vliv i účinky na zdraví

Kalabasa s bombilou pro správné vychutnání

Tradičně se nápoj podává ve vydlabané tykvi s bambusovým nebo kovovým brčkem majícím na svém konci drobné sítko.

Toto speciální brčko se nazývá bombila a tykvové nádobě se říká kalabasa – tu můžete ji najít ve více velikostech podle toho, zda si nápoj chcete dopřát v soukromí nebo se o něj podělit s přáteli.

Sdílení této tradiční nádoby ke společnému pití maté, je známkou přátelství a mezilidských vazeb.

Kalabasa se tradičně vyrábí z vydlabané tykve, v dnešní době se však pro výrobu používají nejrůznější materiály – dřevo, sklo, keramika a silikon.

Pořízení si vlastní kalabasy s sebou nese rituální nádech. Pokud zakoupíte kousek vyrobený z vydlabané tykve, většinou vás čeká doma před prvním použitím ještě náležitá příprava.

Zahrnuje nechání prvního nálevu maté v tykvi na 24 hodin odstát, poté vylít a z vnitřního prostoru kalabasy vydlabat lžící zbytky dužiny a následně stěny uhladit. Postup se poté opakuje ještě jednou, avšak již bez opracování tykve lžící z vnitřní strany.

Na závěr je možné tykev vylít karamelem, medem nebo javorovým sirupem.

Čaj Yerba maté – rozmanitá lahodnost napříč nálevy

Ač je Yerba maté už poměrně známým nápojem, pro mnohé je stále ještě opředen tajemnem. Co se tedy skrývá za oponou tohoto (ne)čaje?

Yerba maté má výraznou, kouřovou a zemitou chuť. Na rozdíl od čaje má nízký obsah taninu, vlivem kterého čaje chutnají někdy až hořce a trpce. Chuť Yerba maté je silná, nikoli však hořká.

Dalším aspektem výrazně ovlivňující chuť, je počet nálevů připravených z jedné dávky sušených lístků. Zpočátku může maté chutnat až moc silně, ale je to jen o tom, najít si pro sebe tu pravou míru.

Brzy pak zjistíte, jaké množství cesmíny je pro vás to pravé, aby byl chuťový požitek maximální a s nadšením jste se vydali na další putování za poznáním nejrůznějších odlesků chutí…

postupně nálev po nálevu.

Dýmka míru mezi nápoji

Cesmína je považována za symbol přátelství a míru – tradičně se pije v kruhu přátel z jedné společné kalabasy, která obíhá v kruhu a propojuje tak všechny jeho členy.

Možná to zní jako milá, leč pradávná zvyklost indiánů, na kterou se dnes již vzpomíná. Opak je pravdou! Tento zvyk je stále živý a s oblibou je dodnes využíván po celém světě.

Pozvání ke společnému pití maté je tedy velmi důvěrným projevem přátelství, míru a soudržnosti.

Příprava Yerba maté

Jak tedy maté správně připravit, abychom získali správně podávaný nápoj se všemi jeho benefity?

  • Kalabasa se naplní sypkým mate asi do poloviny, případně do tří čtvrtin. Poté se otvor nádoby zakryje rukou, převrátí se a protřepe se. Na dlani vám ulpí část prachové složky maté (pokud vám tento prach vadí při pití, lze koupit prosáté listy bez prachové složky, někdo naopak tento prach schválně přidává). Toto můžete udělat několikrát a na závěr obrátíte kalabasu na stranu, tak aby se maté shromáždilo na jedné straně nádoby.
  • Následně nádobu postavíte a maté by mělo vytvořit kopeček, svažující se (pod úhlem cca 45°) od vrcholu nádoby na jedné straně až na dno. V tuto chvíli se maté zalije trochou studené vody. Tím zajistíte, že maté po zalití horkou vodou „nespálíte“.
  • Po několika minutách do kalabasy zasunete bombillu tak, že ji zastrčíte do svahu, který tvoří maté, a od té chvíle už ji nevytahujete.
  • Pak se vše zalije horkou, ale ne vařící vodou (cca 80 °C) tak, aby se nezbořil svážek a nad hladinou zůstal malý ostrůvek suchého maté. Maté se neslévá a lístky se ponechávají v nádobě po celou dobu pití (z toho důvodu se používá pro pití bombilla).
  • Ortodoxní příznivci pijí maté bez příchuti, ale lze jej ochutit karamelem, sirupem, medem nebo citronem.

Vyladěné směsi jsou trefou do černé

Cesmína je dokonalým parťákem do týmu! Stává se tak oblíbenou na pití ve směsích, které svým složením míří na nejrůznější cíle. Některé jsou čistě chuťové, jiné i účelové.

Přidáním dalších odpovídajících složek tak dostaneme efektivněji zaměřenou směs – například na zvýšení koncentrace i spalování tuků.

Z příchutí se pak s oblibou vyhledávají směsi s citronem a ostatními citrusy, borůvkami a dalšími lesními plody, tropickým ovocem, ale také s levandulí a bylinami. Nabídku cesmínových směsí naleznete například na stránkách eshopu Brainmarket.

Už máte maté?

Troufám si říct, že ať už holdujete kávě nebo čaji, Yerba maté svými vlastnostmi vzbuzuje pocity zvědavosti a touhu po bližším seznámení u příznivců obou táborů. Není nad čím váhat, vrhněte se na ochutnání. A kdo ví, třeba po pár vypitých šálcích už doma uvolníte místo také své vlastní kalabase s bombilou a stanete se tak pravým vychutnávačem Yerba doušků.

Recept na zdraví a dlouhá léta najdete na dně šálku zeleného čaje

Každý z nás si přeje být zdravý, vyhýbat se nemocem, jak jen to jde, a i s postupem věku si stále užívat život plnými doušky.

Někdo proto pravidelně cvičí, jiný polyká vitamíny a další? Ten si pravidelně dopřává kvalitní zelený čaj. A dělá jen dobře.

Jeho blahodárné účinky na lidský organismus jsou opěvovány po generace a podloženy řadou relevantních výzkumů. Možná budete sami překvapeni, jaký vliv na naše zdraví skutečně má!

Zelený čaj na zdravé srdce

Rýma a nachlazení nejsou jedinými neduhy, na něž je čaj obecně dobrý pomocník. Málokdo už ale ví, že konkrétně zelený čaj obsahuje celou řadu tělu prospěšných a velmi účinných látek, které například výrazně pomáhají snižovat krevní tlak, a díky tomu riziko výskytu mozkových příhod a infarktu. 

Dokonce se zjistilo, že každý další šálek kvalitního zeleného čaje, který si během dne dopřejeme, pomáhá snížit riziko výskytu kardiovaskulárních onemocnění o 5 %. Zdá se vám to málo? „Přitvrdíme“. Vědci pátrali dále a zjistili, že tři a více šálků denně snižuje riziko mrtvice až o 21 %(!)

To jsou jistě pozitivní zprávy, vezmeme-li v úvahu smutnou statistiku, která uvádí, že okolo 50 % obyvatel v Česku umírá právě na některé z uvedených onemocnění. V případě počtu infarktů jsme my Češi dokonce rekordmany v porovnání s jinými evropskými zeměmi. Rozdílnost v údajích nicméně jen dokazuje, že existuje způsob, jak vzniku těchto chorob předcházet. Zelený čaj je jedním z nich. 

Pár šálků zažene i strašáka rakovinu

Zelený čaj obsahuje vysoký podíl přírodní látky EGCG, neboli Epigallocatechin Gallate, která má silné antioxidační účinky a také pozoruhodnou léčivou schopnost – snižovat poškození buněčné DNA. Skutečně tedy může zabránit rakovinovému bujení a zároveň ochránit zdravé buňky v těle. 

Díky této schopnosti dokáže zelený čaj úspěšně a prokazatelně snižovat výskyt jedné z nejčastějších typů rakoviny v naši populaci – rakoviny plic. A to až o 18 % při pití dvou šálků denně. Ženám navíc pomáhá chránit prsa (rakovina prsu je druhým nejčastějším typem rakoviny u žen). Mužům naopak prostatu. 

Všeho s mírou

Nic se nemá přehánět, a tak je potřeba mít na paměti, že zelený čaj není vhodné pít na prázdný žaludek. Kofein, který obsahuje, může způsobit dehydrataci nebo dokonce zažívání rozdráždit.

Snídani proto raději zapijte jiným nápojem.

Ideálně s prvním douškem čaje počkejte přibližně hodinu po jídle, abyste podpořili správné trávení a vstřebávání živin do těla – to platí i se stravou v průběhu celého dne.

Pokud máte zelený čaj skutečně rádi a dopřáváte si jej denně, zkuste tento rituál narušovat, ať si nevypěstujete závislost. Naordinujte si během týdne či měsíce průběžné pauzy, kdy jej vynecháte. V ostatních dnech si naopak naordinujte zelený čaj v optimální míře 3-5 šálků denně.

Vyzkoušejte třeba náš Green Tea Pure – lahodnou uklidňující směs s vůní rozkvetlé louky, nebo poctivý sypaný Green Tea. 

Tak na zdraví!

5 důvodů, proč pít zelený čaj

Zelený čaj pili naši předci již před pěti tisíci lety a moc dobře věděli proč. Účinky tohoto nápoje jsou totiž téměř zázračné. Možná máte pití zeleného čaje spojené spíše s klidnou atmosférou a detoxikací organismu po náročné noci. Zaměřili jsme se na jeho další, vědecky podložené benefity, po jejichž přečtení si budete chtít dopřávat svůj osobní zen se zeleným čajem každý den.

Věděli jste, že zelený čaj pomáhá bojovat proti volným radikálům, zlepšuje zrak, funguje jako antioxidant a snižuje riziko výskytu srdečních onemocnění?

A to není zdaleka vše. Účinky zeleného čaje podporují produktivitu, spalování kalorií a pomáhají tvořit dopamin – hormon odměny.

Pět důvodů, proč budete chtít trávit chvilky se zeleným čajem každý den:

1. Posiluje funkce mozku

Kognitivní funkce mozku jsou podstatou pro vykonávání různých myšlenkových úloh a úkolů. Pomáhají nám studovat, přizpůsobit se vnějšímu prostředí a pamatovat si. Zaštiťují tedy celé spektrum myšlenkových procesů.

Dle studie zveřejněná v časopise Psychopharmacology má zelený čaj pozitivní vliv na funkce mozku, především posiluje pracovní paměť.

2. Podporuje motivaci a soustředění

Zelený čaj obsahuje kofein a L-theanin, které fungují jako jeden celek a mají synergické účinky na lidské tělo. Zvyšují zejména produkci dopaminu v těle, který pozitivně ovlivňuje emoce a pocity radosti.

L-theanin je jednou z mnoha aminokyselin, která pomáhá navozovat stav relaxace bez pocitů ospalosti.

Současně se zvyšováním dopaminu roste i naše motivace a soustředěnost. Celkovou produktivitu lze podpořit pravidelným konzumováním potravin, které podporují tvorbu dopaminu, jako např. právě zelený čaj nebo mandle, avokádo a čokoláda.

3. Pomáhá být fit

Zelený čaj obsahuje velké množství antioxidantů, které podporují metabolismus a mírně zamezují možnému přírůstku hmotnosti.

Obsažený kofein nabízí několik benefitů zároveň. Snižuje chuť k jídlu, podporuje spalování kalorií, a tak pozitivně podporuje celý proces hubnutí. Kofein obecně pomáhá zabraňovat tělu ukládat přijaté kalorie, a tak podporuje udržování hmotnosti.

4. Navodí dobrou náladu

Kofein je známým stimulantem, který nejenže podporuje funkce mozku, ale také dokáže zlepšit náladu. L-theanin obsažený v zeleném čaji dokonce bojuje proti úzkostem a špatné náladě.

Jedná se o aminokyselinu, která má uklidňující účinky a svým působením navozuje v mozku stav relaxace. L-theanin se nachází především v černém a zeleném čaji, ve kterém pomáhá vyrovnávat stimulační efekt působení kofeinu.

5. Zabraňuje očním onemocněním

Zelený čaj obsahuje katechiny, které nabízejí velké množství zdravotních benefitů.

Katechiny fungují podobně jako antioxidanty, tedy bojují proti procesu oxidace v těle a omezují vliv kyslíkových radikálů. Tuto skupinu látek obsahují také maliny, borůvky, švestky, brusinky a dokonce i červené víno.

Studie z roku 2010 naznačuje, že katechiny zeleného čaje procházejí žaludkem až do očních tkání, kde pozitivně působí na rohovku, čočku a sítnici. Podle vědců právě tyto antioxidanty zeleného čaje chrání zrak před očními chorobami.

Jak vybrat kvalitní čaj bez užití pesticidů?

Zřejmě neexistuje univerzální návod. Levné pytlíkové čaje velmi často obsahují převážně suché větvičky a jemnou drť. Doporučujeme kupovat sypané čaje, přestože jejich příprava je o něco náročnější.

Studujete nebo pracujete? Celé dny koukáte do monitorů počítačů a potřebujete se soustředit na výkon? Zkuste pít zelený čaj pravidelně a dlouhodobě. Ideální dávka, po které se dostaví zmíněné výhody, jsou prý 3 šálky denně. Výsledky se brzy dostaví.

Zelený čaj v přírodní tobolce pro efektivní učení

Každá tobolka Mindflow obsahuje 220 mg kvalitního zeleného čaje s vysokým obsahem L-theaninu, a zároveň dalších 6 přírodních látek, které celkový účinek ještě podpoří. Je tak ideální alternativou k čaji, kterou si s sebou vezmete kamkoliv a nevyžaduje přípravu.

Ibišek

  • Ibišek a jeho zdravotní benefity
  • Shnutí:

Ibišek není jen pokojová rostlina s překrásnými květy. Ibišek súdánský (latinsky Hibiscus sabdariffa), jedna z variací velké rodiny ibišků tvoří součást skoro všech ovocných čajů a používá se pro léčebné účely. Sušený ibišek slouží jako červené barvivo a zároveň čaj obohacuje o mnohé léčivé účinky. Ibišek súdánský je jednoletá rostlina, jejíž květy mají červenou i bílou barvu s červeným středem. Právě ony červené části se dále využívají k přípravě čaje nebo k výrobě džemů apod. Ibiškový čaj, oblíbený zejména v Egyptě, Súdánu, Thajsku a mnoha dalších zemích, je cenným zdrojem vitamínu C a dalších antioxidantů, vitamínů skupiny B a také minerálů (např. vápníku, hořčíku a železa).

Ibišek má následující léčivé účinky:

  • Snižuje krevní tlak, hladinu cukru a škodlivého cholesterolu v krvi.
  • Pomáhá zpevňovat cévní stěny a zvyšuje jejich pružnost.
  • Zlepšuje stav ledvin a močových cest.
  • Má močopudné, protizánětlivé a antibakteriální účinky.
  • Léčí onemocnění jater a žlučníku.
  • Působí příznivě na nervový systém, uklidňuje.
  • Ulevuje při pocitu těžkých nohou a při otocích.
  • Podporuje regeneraci organismu, snižuje tělesnou teplotu při horečce, zlepšuje imunitu.

Nejvýznamnější účinky na zdraví člověka

Uvádí se, že 15 až 30 procent rostliny ibišku se skládá z rostlinných kyselin, včetně kyseliny citrónové, kyseliny jablečné, kyseliny vinné a  kyseliny hydroxycitronové. Ostatních chemických složek je mnoho. Nicméně, mezi nejdůležitější patří alkaloidy, antokyany, a quercetin.

Quercetin je silný antioxidant a má protizánětlivé účinky.

Z tohoto důvodu v posledních několika letech roste vědecký zájem o ibišek, a to díky malému výbuchu publikovaných výzkumných studií – zejména ve vztahu k cholesterolu a udržování krevního tlaku.

Krevní tlak

Ve studii publikované v roce 2004 bylo zjištěno, že vypitím několika šálku ibiškového čaje denně můžeme snížit krevní tlak. Sledování pacienti pílí výluh z 10 g ibišku po dobu čtyř týdnů. Během této doby se jim snížil krevní tlak, což je srovnatelné s výsledky pacientů, kteří brali léky na recept.

Jiná studie z roku 2007 také testovala vliv extraktu z ibišku na krevní tlak. Účastnící obdrželi sušený práškový extrakt z ibišků, obsahující celkem  250 mg antokyanů. Extrakt z ibišku byl schopen udržet hladinu krevního tlaku ve zdravém rozsahu.

Cholesterol

Další z tradičních použití ibiškového čaje je snížení hladiny cholesterolu v krvi (krevním séru). Ačkoli výzkum ukázal, smíšené výsledky několik dalších studií ukázalo, že ibiškový čaj může pomoci snížit nebo udržet správnou hladinu cholesterolu v krvi.

Klinická studie z roku 2007 trvající jeden měsíc testovala účinky ibiškového extraktů na hladinu cholesterolu v krvi. Celkem 42 subjektu bylo rozděleno do tří skupin.

První skupina přijímala jednu 500 mg tobolku 3x denně (1500 mg / den), druhá skupina dostávala dvě tobolky 3x denně (3000 mg / den) a třetí skupina dostávala tři tobolky 3x denně (4500 mg / den). Ze studie vyplynulo, že optimální dávka je 1000 mg třikrát denně.

Další benefity

Ibiškový čaj dále lidé užívají na několik dalších potíží, i když všechny z nich nebyly testovány v klinických studiích. Jedním z takových použití je pomáhat udržovat zdravé srdce.

Hibiscus sabdariffa obsahuje flavonoidy a antokyany, které mají antioxidační vlastnosti a které se ukázaly býti vhodnými pro podporu srdečního zdraví.

Ibiškový čaj se také využívá k léčbě kašle a špatné chuti k jídlu.

Dále je ibišku používáno pro jeho antibakteriální a antifungální (protihoubové, protikvasinkové) vlastnosti. Kromě toho, pití ibiškového čaje může pomoci trávicímu ústrojí při žaludečních potížích.

Běžné dávkování ibiškového výluhu nebo extraktu se ukazuje být bezpečné.

Dávkování:

  • Úprava hladiny cholesterolu: jeden šálek ibiškového čaje 2x denně. 
  • Nízký nebo vysoký krevní tlak: jeden šálek ibiškového čaje 2x denně.

Zdravý čaj z ibišku – příprava:

Abyste si dokonale vychutnali šálek ibiškového čaje, je zapotřebí mít kvalitní a ničím nešizený ibiškový čaj nejlépe z celých ibiškových poupat. Jedině takový rozvine naplno svou vůní, chuť a také účinky na organismus. Samotná příprava je velice jednoduchá.

Pokud lahodíte více teplému čaji, pak je postup téměř stejný jako u běžného porcovaného nebo sáčkového čaje. Jednu až dvě lžičky čaje zalejte jednou a půl deci vroucí vody a ponechte zhruba 5-8 minut vyluhovat. Pokud zvolíte ibiškové květy, pak je nechte vyluhovat 5-10 minut.

Poté čaj stačí už jen přecedit. Použít můžete praktické sítko anebo sypaný čaj vložit přímo do ozdobného a praktického uzavíratelného síťka různých tvarů a provedení. Aby se do čaje uvolnilo co nejvíce účinných látek, je nutné dodržovat alespoň minimální dobu luhování.

 Čím déle necháte čaj luhovat, tím bude silnější.

Studený ibiškový čaj, který je ideální zejména pro osvěžení v horkých letních dnech, se připravuje obdobně. Čaj zalejte uvedeným poměrem vroucí vody, necháte vyluhovat po doporučenou dobu a scedíte. Pak už nezbývá nic jiného než počkat, až se vychladí.

Ibiškový čaj je možné doslazovat přírodními cukry – med, nebo spojit například s ledem a mátou a vytvořit si tak opravdu vydatný a zdravý ledový čaj, který povzbudí nejen v letních dnech.

Studenou variantou čaje zajisté překvapíte i návštěvu. Vychlazený čaj stačí nalít do sklenic, přidat citron a po okraji vytvořit ozdobnou cukrovou krustu.

ibiškový čaj dle tradice:

V malé nádobě se zahřeje 500 ml vody, ve které se na mírném ohni po dobu 5 minut vaří 2-3 polévkové lžíce sušeného květenství.

Pokud budete popíjet čaj pravidelně min. 3 týdny, můžete si být stoprocentně jisti, že jeho účinky pocítíte velice brzy. Ibišek je považován za nejúčinnější bylinu v boji s vysokým krevním tlakem a rovněž se výrazně podílí na správné funkci cévní soustavy.

Mezi jeho další pozitivní účinky patří stimulace paměti, redukce nadváhy, odstranění únavy, stresu a napětí. Díky účinným látkám známým jako antokyany je komplexně posilována funkce cév a kolagen, který je základní hmotou buněk, tkání a v neposlední řadě již zmiňovaných cév.

Pravidelným pitím tohoto lahodného červeného moku dosáhnete skvělých čistících účinků. Antokyany mají totiž také silné antioxidační účinky, které napomáhají čištění těla od volných radikálů, jenž se podílí například na vzniku srdečních nemocí nebo rakoviny.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector