Ajurvédská kuchyně a strava pro vaše celkové zdraví – jak na to?

O Ayurvédě už jste určitě slyšeli – je to vlastně tradiční moudrost, která radí, jak si zachovat zdraví a vitalitu do vysokého věku. Tato moudrost je stará tisíce let a přestože lidé v tomto duchu vychovaní, se pravidly řídí tak nějak mimochodem, pro nás Evropany je to velice složitá kombinace různých doporučení a nařízení, které si podle mého názoru někdy protiřečí.

V těchto doporučeních se vyznat je často úkol nadlidský. Hlavně by muselo platit, že pro každého člověka budete vařit něco jiného (protože každý spadá pod jiný konstituční typ – kapha, pitta, vata) jenže jak by to potom mělo vyadat v praxi? Nějak si to nedovedu představit…

To by se vařilo najednou tolik různých věcí? Nebo by se spolu shromažďovali jen lidé stejných konstitučních typů? Nezní vám to taky trochu srandovně? Jakože přijdete do práce a pozvete k sobě na večeři všechny lidi konstitučního typu vatta, ale vaše nejlepší kamarádka je kapha, tak prostě jen řeknete sorry a necháte to plavat?

Ajurvédská kuchyně a strava pro vaše celkové zdraví – jak na to?

Nechtěla jsem věřit, že by všechno bylo natolik složité – musí přece existovat alespoň nějaká povrchní pravidla, které se právě při společných jídlech a dalších takových příležitostech dají uplatnit a přitom zůstat věrný tradičnímu ayurvédskému způsobu výživy a stravování.

Tak jsem trochu zapátrala a objevila těchto 5 nejzákladnějších pravidel, která můžete uplatnit bez ohledu na svůj konstituční typ (jinak stránky www.ayurvedicliving.org jsou docela nápomocné v různých tématech týkajících se ayurvédy).

Ve výčtu jsem vynechala pravidlo vegetariánství, které je jedním z neoddiskutovatelných bodů ayurvédy, protože mám pocit, že to každý ví.

  1. JAK JÍŠ, TAK ZAŽÍVÁŠ (tzn. pokud jíte ve stresu, vaše zažívání je vystresované taky. Naopak čím klidnější průběh jídla, tím efektivnější zažívání – není to blbost, i když je to takové nehmatatelné pravidlo)
  2. JEDINĚ VAŘENÁ ZELENINA (platí pravidlo – teplá zelenina hlavně přes zimu, saláty v létě – taky na ně v létě máte větší chuť, že?)
  3. V SEZÓNĚ NEBO NIC  (jojo, naše babičky to dělaly správně, je načase si to přiznat)
  4. ŽÁDNE ZBYTKY (tzn. že podle ayurvédy by mělo být každé jídlo čerstvě a s láskou připravované)
  5. NEPŘEJÍDEJ A KOMBINUJ (další doporučení mluví o větším zamyšlení nad tím co jíme, nad množstvím a hlavně kombinacemi)

Ajurvédská kuchyně a strava pro vaše celkové zdraví – jak na to?

1. Meditace v kuchyni

Vaření většinou bereme pouze jako prostředek k tomu, abychom se najedli (pokud už se k samotnému vaření odhodláme). Je to pro mnohé z nás pouze nezbytná otročina, kterou si chceme odbýt co nejrychleji  a já tomu naprosto rozumím. Dnes je spousta jiných aktivit, kterých se chceme zúčastnit a jsou pro nás důležitější (a zábavnější) než vyváření v kuchyni.

Co když se ale na vše můžete podívat trochu jinak? Co když se vaření i následná konzumace pro vás stane meditačním cvičením nebo dokonce posvátným rituálem? Počínaje krájením zeleniny až do posledního sousta (víte dobře, že s meditací jste chtěli začít už dávno). Nemyslíte, že vaše jídlo by tak získalo úplně jinou energii?

2. Vařene vs. raw

Nějakou dobu jsem byla velikou propagátorkou syrové stravy a musím říct, že mi to hodně vylepšilo pleť a celkovou vitalitu, ale později jsem začala mít velké problémy se zažíváním.

Raw strava je očividně velmi těžká na trávení, ale já jsem nemohla pochopit, jakto, že to tolika lidem tak prospívá a mě ne. Myslela jsem, že to je jen dočasné, než si tělo zvykne na obrovský přísun vlákniny.

Po prostudování asi milionu příruček a článků na téma zažívání, ayurvéda a čínská medicína, jsem si to vysvětlila svým způsobem: někteří lidé mají velice silný vnitřní oheň, který zvládne i náročné trávení, navíc pro lidi žijící v prostředí, kde je velké teplo, představuje raw strava výborný způsob k ochlazení organismu.

Naproti tomu když žijete v Kanadě a je zrovna (neskutečně dlouhé) zimní období (teploty dosahující -30°C), tak naopak dává smysl všechno jídlo ohřívat a vyhýbat se studeným pokrmům. Stejně má člověk nejčastěji chuť na horkou polévku.

Syrový salát si nyní dopřávám jen občas a v malém množství. Většinou si připravuji teplé saláty. Dalším způsobem jak usnadnit zažívání raw zeleniny je v podobě zeleninových džusů nebo zeleninových smoothies/polévek. Ale to si taky nedávám každý den.

3. Jíst v sezóně je IN

Ještě před několika desítkami let nebyly v obchodech dostupné potraviny mimo sezonu. V tomto případě pracuje pokrok proti nám a umožnuje nám pochutnávat si na ovoci a zelenine, na které naše tělo neni ani zvyklé, ani připravené.

Pamatujete si ještě z čeho vařily naše babičky přes zimu? Brambory, cibule, česnek, řepa, dýně atd.

(kalendář sezónních potravin zde) – je na čase oprášit babiččiny recepty – co říkáte na takovou česnečku? Nebo jablečný kompot z podzimních jablek?

4. Každé jídlo čerstvé a s láskou připravené

Tak tenhle bod budeme považovat za ideál, na který netřeba dosáhnout.

Přestože ayurvéda toto doporučení vysvětluje logicky, a to tak, že ohřívané jídlo z předešlého dne postrádá energii a každé další ohřívání snižuje nutriční hodnotu na minimum, já vím z vlastní zkušenosti, že připravovat každé jídlo čerstvé prostě není možné (a to já trávím v kuchyni většinu svého času). Podle mého názoru je rozhodně lepší si ohřát domácí jídlo, než být pro nedostatek času donucen k fast foodu nebo něčemu podobnému.

Zkuste si ale z vaření udělat alespoň občas, když máte volno, příjemný rituál a připravte si čerstvé chutné jídlo s láskou a s potěšením si jej vychutnejte.

5. Jez do polosyta

Podle ayurvédy bychom vždy měli jíst o trochu méně než do syta. Je to opět z důvodů snadnějšího zažívání – logicky nechceme zahltit celý systém na půl dne, ale dát mu trochu prostor k práci (každý potřebuje svůj prostor pro růst a naše trávení není žádnou výjimkou).

Další faktor, který ovlivňuje přípravu jídla a trávení jsou správné kombinace. Některé kombinace potravin jsou vyloženě vyhledáváné, naopak je třeba si dát pozor na kombinace, které působí pro tělo toxicky (bohužel naše zažité a nesprávné stravovací návyky a kombinace potravin spíše podporují toxické prostředí a mohou vést k další problémům).

Pamatujte si, že zažívání je pravým zdrojem zdraví a vitality. Na něm totiž stojí všechno ostatní.

Více o pravidlech kombinování zkusím osvětlit v příštím článku.

Teď už si jen nechte nějaký ten volný víkend a užijte si ho meditačně – vařením. Vyzkoušejte třeba indický Dhaal (podle mě).

Ajurvédská kuchyně a strava pro vaše celkové zdraví – jak na to?

Ajurvédská kuchyně a strava pro vaše celkové zdraví – jak na to?

Ayurvédský Dhaal

  • Důležité informace:
  • Alergeny: bez lepku, vegan, bez oříšků
  • Doba vaření: asi 15 minut
  • Celková doba: asi 35 minut
  • Co je třeba připravit předem: namočit čočku přes noc (minimálně 2 hodiny)

Ingredience:

  • 1 šálek červené čočky
  • 1/2 lžičky indického koření chaat masala
  • 1/2 lžičky indického koření garam masala
  • 2 špetky kajenského pepře
  • 1/2 velké červené cibule
  • 1 polévková lžíce ghee
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 malé chilli papričky
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • pepř a sůl
  • špetka skořice
  • hrst baby špenátu
  • čerstvý koriandr

Postup:

  1. V hrnci necháme rozpustit ghee a přidáme nasekanou cibuli, kterou krátce osmažíme.
  2. Jakmile začne chytát nazlátlou barvu, přidáme nasekaný česnek a chilli papričku.

  3. Potom přidáme koření – chaat masala, garam masala, kajenský pepř, kurkumu, skořici, pepř a sůl a promícháme.
  4. Za stálého míchání prohříváme asi 1 minutu a potom přidáme přes noc namočenou a slitou čočku.

  5. Promícháme s kořením a zalejeme horkou vodou (v takovém množství, aby všechna čočka nebyla pod vodou).
  6. Přikryjeme pokličkou, ztlumíme na nižší oheň a vaříme asi 15 minut (do změknutí čočky)
  7. Sporák vypneme a nakonec vmícháme nasekaný špenát a koriandr.

  8. Podáváme například s rýží, avokádem, a bezlepkovou chlebovou plackou (recept zde ), popř. ozdobené zbytkem nasekaného koriandru.

Ajurvédská kuchyně a strava pro vaše celkové zdraví – jak na to?

O Ayurvedu jsem doslova zakopávala vlastně od té doby, co jsem se začala zajímat o zdravý životní styl. Jenže dál než k diagnostice své dóši jsem se nikdy nedostala. Zkrátka jsem nevěděla, co s tím dál.

V průběhu let jsem ale k Ayurvedě začala mít čím dál blíž (asi i díky různým dietním směrům, které jsem vyzkoušela) a všechno tak nějak začalo zapadat.

To byla ta chvíle, kdy jsem ji začala studovat hlouběji, odhodlaná z toho vytěžit co nejvíce praktických informací, které by usnadnili její pochopení a použití námi, běžnými, moderními lidmi.

„Ajurvédská“ může být každá kuchyně, i ta vaše. Jak začít?

„Lidé si často myslí, že ajurvédská kuchyně je vlastně kuchyně indická,“ říká Ivana Robošová z Centra Revital, které se zaměřuje na ajurvédské lázeňské pobyty a procedury.

„Ayurvédsky ale můžete upravit českou, italskou, francouzskou, španělskou, asijskou… prostě jakoukoli kuchyni.

V naší stravě by mělo být zastoupeno všech šest chutí – sladká, kyselá, slaná, pálivá, hořká a trpká,“ dodává s tím, že převažující chuti na našem talíři by měly odrážet nejen roční období, ale také náš konstituční typ.

Budete mít zájem:  Bolest V Kříži Příznaky?

To, jaký je náš konstituční typ, totiž přímo souvisí s poměrem dóš v našem těle. Dóši jsou různé typy energie a jejich nerovnováha může způsobit fyzické i psychické potíže.

Ajurvéda přitom vychází z předpokladu, že naše tělo má veškeré potřebné mechanismy k tomu, aby se umělo „opravit“. Celý organismus je důmyslný systém, který má přirozené detoxikační cesty. Pokud je v těle rovnováha, každá buňka přesně ví, co má dělat.

Pokud je v něm ale chaos, což obvykle souvisí s nesprávným stravováním nebo životním stylem, musíme mu pomoci, protože samo si už poradit neumí.

„Jedním ze základních léčebných nástrojů ajurvédy je jídlo. Ajurvédské stravování začíná tím, že respektujeme náš metabolismus a přirozené funkce trávicího ohně,“ vysvětluje Ivana.

Trávicí oheň neboli agni je v těle zodpovědný za proces trávení a přeměny potravy na energii. Nemusí jít přitom jen o jídlo, ale také myšlenky a zážitky, které nás potkávají a které – stejně jako potravu – potřebujeme zpracovat. Během dne má náš trávicí oheň různou sílu.

„Funguje úplně stejně jako slunce na obloze. Ráno hřeje slunce nejméně, v poledne nejvíce, večer více než ráno, ale méně než v poledne. Stejnými biorytmy se řídí i náš trávicí oheň. Nejsilnější je v poledne, proto by polední jídlo mělo být hlavním jídlem dne, největším zdrojem živin.

V tuto dobu umí tělo vytěžit z potravy nejvíc látek pro svoji výživu, regeneraci i opravu,“ popisuje Ivana.  

Důležité je také dodržovat potřebný rozestup mezi jednotlivými jídly, podle ajurvédy to jsou během dne minimálně tři hodiny.

Když do žaludku „přihodíme“ další potravu, přestože nepociťujeme žádný hlad a nestrávili jsme dosud tu předchozí, zaděláme si podle Ivany na pořádný problém: „Každé jídlo je totiž v tu chvíli v jiné fázi trávení a celý proces se tím výrazně zpomalí. I když jde o zdravé jídlo, může se začít tvořit áma (toxiny).

Áma je zdrojem a příčinou většiny zdravotních problémů

, překyselení organizmu, zpomalení metabolismu, špatného vylučování, bolesti kloubů, zánětů atd. Dostaneme se do začarovaného kruhu, ze kterého se špatně vystupuje.“

Jak se z toho začarovaného kruhu dostat? Základní je zjistit, jaký je náš konstituční typ a snažit se o optimální poměr tří dóš – váty, pitty a kaphy – který je ale pro každého z nás jiný.

Pro jednotlivé dóši jsou přitom charakteristické určité základní vlastnosti: 
Váta – suchá, proměnlivá, pohyblivá, studená, rychlá, jemná, hrubá, drsná, lehká
Pitta – horká, lehká, tekutá, ostrá, kysele vonící, mírně mastná

Kapha – těžká, statická, pomalá, tupá, sladká, lepkavá, měkká, studená, hladká, mastná

„Znalost těchto vlastností nám umožňuje vybrat si potraviny, koření a byliny, které budou naši (převládající) dóšu vhodně doplňovat a harmonizovat,“ říká Ivana a dodává, že teď na podzim je například dominantní váta, pro kterou je vyrovnávací chuť sladká, slaná a kyselá. Z dalších vlastností, které potřebujeme na podzim posílit, je teplo – všechno jídlo je tedy vhodné tepelně upravit. 

A jedna rada na závěr, bez které by ajurvédské stravování nemohlo fungovat: Na jídlo si udělejte dostatek času: tělo umí totiž trávit jenom jednu věc, buď tráví jídlo, anebo to, co momentálně řešíte.

725 73 73 79

Po – Pá 08:00 – 17:00

Ajurvédská kuchyně a strava pro vaše celkové zdraví – jak na to?

Naše tvrzení:
Pouze to nejlepší pro vás!

Ajurvédská kuchyně a strava pro vaše celkové zdraví – jak na to?

Ajurvéda: Recepty a strava pro vátu, pittu a kaphu. Víte, ke kterému typu patříte?

Ájurvéda je systém tradičního indického učení, které se týká zdraví a zdravého životního stylu člověka. Ájurvéda doporučuje život v rovnováze a snaží se eliminovat veškeré prvky, které nerovnováhu v životě člověka způsobují.

Patří k velice oblíbeným a uznávaným metodám alternativní medicíny. Ájurvéda nabízí i ájurvédské byliny a preparáty, ale známá je také ajurvéda – masáž. Pokud vás zajímá, ke kterému konstitučnímu typu v ájurvédě patříte, pojďte si přečíst následující charakteristiky.

Nebude pro vás chybět ani doporučení stravy, životního stylu a pár receptů navíc!

Co je ajurvéda?

Ájurvédské učení je velmi staré a zmínky o něm v literatuře pochází už z období starověku. Velice přínosné jsou staré indické lékařské spisy, v nichž nacházíme spoustu moudrosti.

Ájurvéda se týká především léčení a uzdravování těla i mysli, a to nejen pomocí stravy, ale i životního stylu, vhodného pohybu, léčení bylin a masáží. Úzce se pojí z tradiční indickou medicínou a specifickými způsoby léčby.

Veškeré informace o ajurvédě vám zprostředkují odborníci na ájurvédu, anebo třeba dobrá ajurvéda – kniha.

Ájurvéda zahrnuje množství alternativních léčebných postupů jako například užívání bylinek, různých preparátů, koření, masáží, meditací, dechových cvičení, doporučení stravy a celkového zdravého životního stylu se zaměřením na různé oblasti, především na oblast tělesného cvičení a pohybu, stravování, spánku, očisty těla, ale třeba i sexuality. Ájurvéda také souvisí s buddhismem a s cvičením jógy. Všechno je o určité rovnováze, kterou v těle určují protikladné energie představující základních pět živlů – zemi, vodu, oheň, vzduch a éter. Pojem ájurvéda vlastně v překladu znamená “věda o životě”.

Jak chutná koriandr a do jakých jídel ho použít?

Ajurvéda: Test tří konstitučních typů – poznáte se?

Ájurvéda má svou bohatou historii. Už podle starých indických učenců zdraví a nemoc těla úzce souvisí s vyváženým či nevyváženým poměrem tří základních dóš. Jsou jimi kapha, pitta a váta. Jejich nerovnováha v organismu podle ájurvédy způsobuje zdravotní problémy, které se projevují různými způsoby.

Každý z těchto základních principů má své vlastnosti a ájurvéda nabízí také pro tyto tři základní typy svá konkrétní doporučení. Pokud vás zajímá, ke kterému typu patříte, udělejte si jednoduchý ájurvéda – test, který lze najít v knihách o ájurvédě, nebo třeba také na internetu.

Možná se však v popsaných charakteristikách najdete i sami.

Ájurvéda – VÁTA

Váta představuje chlad, sucho, změnu a pohyb. Náleží k nervovému systému a krevnímu oběhu, patří k ní dýchací orgány a hrtan. Váta představuje živly – vzduch a éter. Konstituce váta náleží lidem, kteří jsou spíše štíhlé a vysoké postavy, mají suchou a chladnou pokožku, vlnité vlasy, hubený krk a věčně studené končetiny.

Mezi zdravotní potíže typu váta patří psychické a nervové obtíže způsobené přemírou stresu. Tito lidé snadno podléhají depresím a smutku, jsou velmi kreativní, ale někdy nespolehliví a neumí dotahovat věci do konce.

Typ váta by se měl vyhýbat studenému a větrnému počasí, dbát na správnou životosprávu, udržovat aktivní sexuální život a chodit brzy spát.

Ájurvéda – jídelníček pro typ VÁTA

Typ váta by měl pro vyrovnanost a harmonii volit spíše vlhké a slané pokrmy, kyselou nebo slanou chuť, zeleninová jídla a dostatek tekutin.

Pro osoby konstituce váta se nedoporučuje fast food, jídlo ve spěchu, syrová strava, luštěniny, obiloviny a studené pokrmy či nápoje. Vhodné je teplé jídlo, mléčné výrobky, zralé ovoce, ořechy a semena.

Z koření je dobrý například zázvor, česnek, bazalka, pepř, chilli nebo majoránka.

Ájurvéda – PITTA

Typ pitta je horký a vlhký typ, ovlivňuje trávicí orgány jako jsou žlučník, játra, slinivka a žaludek, dále srdce, oči a kůži. Odpovídá živlům – ohni a vodě.

Člověk typu pitta je střední svalnaté postavy, má spíše světlé vlasy se sklonem k předčasnému šedivění a kůži s větším množstvím mateřských znamének. Je houževnatý, cílevědomý a pracovitý. Typ pitta je temperamentní, soutěživý a požitkářský. Nemá rád velké horko a snadno podléhá vzteku.

Hodně se potí a v noci chrápe. Pro vyrovnání energií potřebuje chladnější prostředí a syrovou nebo vegetariánskou stravu. Typu pitta neuškodí sexuální střídmost.

Ájurvéda – strava pro typ PITTA

Typ pitta by se měl vyhnout horkým, smaženým a kořeněným jídlům, potřebuje spíše ochladit a osvěžit. Nejsou pro něj vhodné zakysané mléčné výrobky, sezamový olej, kukuřice, pohanka, většina ořechů a čočka.

Luštěniny a obiloviny pitta může, výborná je čerstvá zelenina a ovoce, vegetariánská a raw strava. Z koření a bylinek se hodí spíše ochlazující druhy a bylinky na trávicí potíže jako jsou fenykl, kurkuma nebo máta.

Ájurvéda – KAPHA

Typ kapha je spíše zdrženlivý, těžkopádný a pomalý. Patří k němu dutiny, kostra a zuby, z živlů jsou to – země a voda. Člověk typu kapha je zakulacený a statný, s kulatým obličejem a velkými zuby.

Škodí mu lenost, přejídání, nedostatek pohybu a tučná jídla. Člověk kapha je přemýšlivý, opatrný, citlivý, skromný, čestný, věrný a má rád svůj klid. Vadí mu vlhké a chladné počasí.

Typ kapha rád spí, ale neuškodí mu větší aktivita a dostatek pohybu.

Ájurvéda – strava pro typ KAPHA

Kapha má rád hořké nápoje a pokrmy, které mu prospívají. Jsou vhodná vařená jídla, zelenina, bylinky a koření, například také černý kmín. Typ kapha by se měl vyhnout pšenici, tukům všeho druhu, přezrálým druhům ovoce a mléčným výrobkům. Typu kapha prospívá světlo a jasné barvy i bohatý sexuální život. Kapha pomaleji tráví a tomuto typu neuškodí střídmost v jídle i občasný půst.

Ájurvéda a hubnutí

8 obecných rad, jak zhubnout podle principů ajurvédy

  • Dávejte přednost ostré, svíravé nebo hořké chuti před sladkou, slanou a kyselou. Používejte v kuchyni čerstvý zázvor, česnek, křen, petržel, cibuli, chilli koření.
  • Omezujte tučné mléčné produkty, studené nápoje, smažená a tučná jídla.
  • Do jídelníčku pravidelně zařazujte zeleninu a luštěniny.
  • Pijte horkou vodu, vodu s citrónem a mátou, popřípadě ajurvédské čaje.
  • Maso jezte maximálně jednou týdně, nejlépe kuřecí a rybí.
  • Přepadne-li vás pocit hladu, nejdříve vypijte nejlépe půl hodiny před jídlem sklenici horké vody s citrónem.
  • Pravidelně používejte koření podporující trávení – koriandr, kmín, fenykl, kardamom, zázvor, skořice a indická směs garam masala.
  • Nezapomínejte jíst v pravidelných časech, pravidelně se hýbat a meditovat.

Optimalizujte svůj metabolismus

K dosažení zdravého a štíhlého těla, ať už podle principů ajurvédy nebo jakéhokoliv jiného druhu stravovávaní, je nezbytné posílit trávení, optimalizovat metabolismus a podporovat odbourávání zásob.

„Aby organismus začal efektivně spalovat uložené zásoby, musí být jednotlivá jídla kvalitní, nutričně vyvážená, dostatečně sytící, ale zároveň nesmí tělo zatěžovat.

Je proto velice důležité jíst v pravidelných intervalech, maximálně třikrát denně, aby měl trávicí trakt dostatek času na zpracování potravy a neukládal zbytky. Mezi jídly nechávejte pauzu 5–6 hodin a nezařazujte žádné svačinky, a to ani kousek ovoce nebo kávu s mlékem.

K podpoře metabolismu pomáhá i pravidelný pohyb a masáže,“ říká Blanka Novotná. Hubnutí bez pohybu totiž může vést ke štíhlému, ale i slabému tělu. Při jakékoliv redukci se vyvarujte hladovění a jakýmkoli extrémním dietám, protože ty nejsou z hlediska zdraví v ničem prospěšné.

Začněte s pravidelným cvičením jógy

Jóga pomáhá posílit tělo a rozvíjet svalovou sílu. Svaly, jak je známo, i v klidovém stavu potřebují pro svou existenci spálit mnohem více kalorií než tuky. Kromě toho cvičení jógy rozvíjí naší pružnost i sebevědomí, zbavuje nás různých nepříjemných bolestí těla.

„Z mého pohledu je ale nejdůležitější zklidnění a relaxace, kterou v lekcích získáme spolu s určitým odstupem, v němž se máme možnost podívat sami na sebe z jiného úhlu a jiných perspektiv, které nám nabízejí jednotlivé ásany, jógové pozice.

Uvědomit si, jestli ve svých životech nevědomky nezajídáme nějaká svá trápení, jestli si přehnaně nepřislazujeme svůj život, protože nám připadá příliš hořký. Jestli v obraně neobalujeme svá těla, abychom se obrnili proti okolnímu světu, který nám připadá nebezpečný a těžko v něm hledáme nějakou pevnou oporu.

Jóga a jógová filozofie ve finále může pomoci najít tu kýženou oporu sám v sobě a lépe se vyrovnat s pomíjivostí tohoto světa jinými metodami, které pro nás nejsou tak škodlivé jako přejídání se,“ uzavírá Věra Vojtěchová.

Přečtěte si, jaké účinky na hubnutí mají různá koření, která jsou využívaná v ájurvédě:

Milujete sladké? Kardamom dokáže eliminovat negativní účinky cukru

Tajemné účinky koření na hubnutí. Čím ochutit jídlo, aby šla kila dolů?

Ájurvéda – recepty:

Pokud si chcete doma něco dobrého a zdravého uvařit, inspirujte se našimi recepty, které obsahují koření a potraviny používané v ájurvédě:

Směsi koření masala. Co se za nimi skrývá a jaké mají využití?

Recepty na falafel. Zdravý a chutný pokrm plný bílkovin

Co stojí za pálivostí chilli papriček a proč milujeme chilli omáčku?

Studená polévka gazpacho vás zasytí i ochladí

Zdravá černá čočka beluga: Nenadýmá a je hned hotová!

Co je ájurvédská strava a je vhodná pro hubnutí?

Je to fér dobře prokázáno, že ne každý plán hubnutí funguje pro každého.

Ve skutečnosti to, zda můžete úspěšně zhubnout, závisí na mnoha faktorech, od vašeho pohlaví přes váš metabolismus až po vaše geny. Ale co kdyby vám bylo řečeno, že svou roli hraje také váš typ těla a celkový stav mysli?

To je základní princip ajurvédy (vyslovované Eye-Yur-Vayda a přeložené do „Vědy o životě“) medicíny, holistického systému víry wellness, který vznikl ve starověké Indii téměř před 3000 lety.

Nedávno se wellness guru vrátili k ájurvédským textům s cílem vyvinout principy ájurvédské stravy, která údajně využívá ájurvédské principy na pomoc při hubnutí.

Chtěl jsem vyzkoušet dietu. Moje zesnulá skvělá matka, která se narodila a vyrůstala v Bombaji v Indii, ve své vlastní kuchyni vždy používala koření jako kurkuma a zázvor. Když loni v létě zemřela, vzal jsem se na to, abych si ve své vlastní kuchyni pustil nějaké z těchto koření.

Někdy, když vařím, mám pocit, že mi moje matka prochází rukama. Je to zvláštní spojení a skutečnost, že ajurvéda pochází z Indie, se mnou tato strava / životní styl ještě více rezonuje.

Vzhledem ke všem těmto informacím jsem se rozhodl vyzkoušet si ájurvédskou dietu na vlastní kůži.

Dobře … co přesně je ajurvédská strava?

V Kořenem ajurvédy je víra, že každý má specifický typ těla a energii, která s ním souvisí. Tomu se říká tvoje Dosha.

Podle Kate O̵7;Donnell Denní vaření ajurvédy pro klidnou a čistou mysl (který jsem použil jako druh bible pro tento experiment) jsou tři dóše vata, pitta a kapha.

  • Vaty jsou obvykle tenké, štíhlé kreativní typy (kupodivu často trpí studenými rukama a nohama).
  • Kaphové mají tendenci mít širší těla a přísně loajální tendence, ale někdy trpí mlhavými myšlenkami.
  • Uprostřed jsou Pittové, kteří jsou středně velcí a vysoce motivovaní.
  • Každý z nich je vybaven specifickými rysy těla a přidruženými energiemi, které jsou údajně synchronizovány s pěti živly přírody, včetně Země, vody, ohně, vesmíru a vzduchu.

Je důležité si uvědomit, že ajurvéda nemá žádný lékařský ani vědecký základ, což znamená, že neexistují žádné skutečné důkazy o tom, že by něco z toho, víte, funguje vůbec. Ale povzbuzuje vás, abyste si byli vědomi svých každodenních stravovacích návyků, vyhýbali se zpracovaným potravinám a byli si vědomi svého duševního zdraví a pohody, což vše souvisí s úbytkem hmotnosti.

Co můžete jíst na ájurvédské stravě?

DOBŘE, ŽE záleží na tom vašem Dosha.

Ájurvéda neklade přísná omezení na vaši stravu, ale zdůrazňuje, že byste měli lépe zvážit své volby a jíst podle své stravy Dosha.

61. Westend

Vatám, pittám a kaphám se doporučuje jíst čerstvé, vařené jídlo, které je vysoce chutné a snadno stravitelné. Vaty jsou studené a suché Dosha, Proto jsou povzbuzováni k tomu, aby jedli potraviny, které jsou teplejší, srdečnější a bohatší na olej. Pittům se doporučuje, aby jedli sušší a sacharidové potraviny. a kaphy bývají menší porce.

Když se snažíte dodržovat ájurvédskou dietu, měla by být vaším prvním krokem identifikace vaší dóše. Ájurvédský zážitek nabízí krátký tříminutový kvíz, který vám pomůže identifikovat ten váš.

Zatímco otázky se mohou zdát hloupé (kvíz se mimo jiné ptá, zda jsou vaše žíly viditelné nebo zda vaše klouby při chůzi vydávají praskavý zvuk), konečným cílem je přizpůsobit váš plán zdraví a hubnutí, podle Dr. Kulreet Chaudhary, MD .., neurolog a autor příručky o hubnutí Premiér.

„U Ájurvédy je jedinečné, že nikdy nedáváme každému stejné stravovací doporučení,“ říká Chaudhary. “Jinými slovy, někteří lidé by se surovou stravou měli velmi špatně.” Někteří by se chovali špatně na veganské stravě. Někteří by si s džusem udělali špatně rychle. Ájurvéda bere v úvahu vaši individuální konstituci před tím, než učiní dietní doporučení. Tímto způsobem je to velmi osobní. ”

„U Ájurvédy je jedinečné, že nikdy nedáváme každému stejné stravovací doporučení.“

Alan Marks, generální ředitel vpk Maharishi Ayurveda Products International, mi řekl, že lidé, kteří dodržují ajurvédskou dietu, jsou povzbuzováni, aby usnadňovali snídani nebo ji vynechali, usnadnili večeři a obědvali nejtěžší jídlo dne.

To je v rozporu s většinou tradičních doporučení pro hubnutí, která povzbuzují lidi ke snižování hmotnosti, aby získali většinu svých kalorií v dopoledních hodinách. Navíc se zdá, že v ájurvédské komunitě probíhá debata o tom, zda je přeskakování snídaně v pořádku.

Marks však uvedl, že večer má nedostatek doplňování kalorií, což většina lidí dělá.

„Když jíme k večeři naše největší jídlo, vysíláme do těla dva konkurenční signály,“ říká Marks, který ájurvédský životní styl sleduje již více než 35 let. “Říkáme:” Když jdu spát, chci se usadit co nejhlouběji a mít co nejvíce odpočinku, ale také chci strávit jídlo. „Takže lidé, kteří jedí opravdu velkou večeři, nespí tak hluboce. ”

Bez ohledu na to, zda ájurvédská strava funguje obecně, je toto konkrétní jídlo ve skutečnosti (nějak) podporováno vědou: příliš pozdě jíst příliš mnoho bylo spojeno s horším spánkem a řada studií zjistila, že lidé, kteří v noci jsou kalorie náchylnější k metabolickým problémům, které mohou vést k přibývání na váze.

Věděl jsem, jak dieta funguje a jak by pro mě mohla fungovat, a tak jsem se vydal na týden vaření a stravování ajurvédského stylu.

Neděle

Na začátku týdne jsem absolvoval online kvíz Ajurvédské zážitky, abych identifikoval svou doshu. Vždy jsem byl hubený (ve skutečnosti se můj problém vždy snažil udělat získat Váha, abych to neztratil) a já jsem rozhodně kreativní, takže jsem se hned na jednu zafixoval vata, což znamenalo, že jsem byl povzbuzován, abych při vaření používal koření jako kurkuma, zázvor a skořice.

(Tato koření má některé známé zdravotní výhody: kurkuma, která se běžně používá v indické kuchyni, má výrazné protizánětlivé vlastnosti a zázvor se běžně používá k léčbě nevolnosti.)

Bohužel jsem neměl lehkou snídani ani těžký oběd, takže ten den byl jakýmsi odpisem. Přísahal jsem, že zítra vážně začnu držet dietu.

pondělí

Chtěl jsem, aby začátek pracovního týdne byl jednoduchý a čistý. Začal jsem tedy den svou podpisovou snídaní, ocelovými řezanými ovesnými vločkami s borůvkami, které byly dostatečně lehké.

Na oběd, nejtěžší jídlo dne, jsem chodil s kuřecími stehny pečenými v troubě a nějakým česnekovým špenátem; Na večeři jsem připravil smaženou tilapii. Nic zvláštního, ale určitě to byla nálada pro mě.

úterý

Jako spisovatel na volné noze může být můj život docela nepředvídatelný. Když jsem musel vyjít ze dveří, abych zakryl událost, aspekt „všímavosti“ ajurvédské stravy se zhroutil. Cestou do metra jsem toho rána dostal jahodové pečivo z pekárny v Queensu a té noci na Manhattanu jsem si dopřál humří rolku. To byly jediné věci, které jsem ten den jedl, takže to nebylo dobré.

středa

Ve středu jsem neměl hlad a vynechal snídani. Na oběd jsem si objednal thajské nudle Pad See Ew, které byly dodány s jarními závitky a salátem; Na večeři jsem podle Markovy rady griloval filet z tresky. Bylo to jednoduché, snadné a chutné.

Čtvrtek

Jsem rád, že jsem vyrostl s tím, co považuji za nejlepší indické jídlo vůbec (děkuji mami). Ale protože zemřela, nejedla jsem hodně indického jídla jen proto, že to není to samé, jako to bylo s mámou.

Mark Lelinwalla

Přesto jsem s tímto experimentem trochu nostalgický.

Takže podle knihy O’Donnella, která má recept na čočku daal, jsem zavolal místní indické místo, abych získal talíř lasooni daal, známý také jako žlutá čočka, obalený v česnekové omáčce a přes talíř voňavého, vydatného slaného Rýže Basmati k podávání. Podle pokynů pro stravování to bylo vlastně docela snadné na večeři – přinejmenším lehčí než kuřecí plátek pizzy, který jsem měl na oběd.

pátek

Na oběd jsem měl velkou misku ovesných vloček s borůvkami, abych viděl, jak mi to pomůže jako oběd místo snídaně. Také jsem měl Mango Lassi (lahodný krémový indický jogurtový nápoj, jak je zobrazeno výše). Na večeři jsem byl lehčí s tilapií, jednou z mých oblíbených.

K mému překvapení jsem byl úplně v pořádku, i když to byl můj třetí den v řadě, kdy jsem vynechal snídani. Tolik k snídani je nejdůležitější jídlo dne.

sobota

I když jsem celou sobotu byl s dcerou venku, stále jsem se dokázal trochu držet toku ajurvédské stravy. Ještě jednou jsem vynechal snídani a udělal si oběd mým největším jídlem dne (i když můj oběd, abych byl spravedlivý, byl hamburger, který není nejzdravější možností). Na večeři jsem nám udělal smaženou tresku s máslovou a česnekovou omáčkou … kterou milovala.

Výsledky

KDYBYCH Marks zahájil ajurvédskou dietu a předpovídal, že se nakonec budu cítit energičtější a bdělejší.

I když to může být jen placebo efekt (a přestože jsem zpočátku neudělal skvělou práci držející se stravy), musím říci, že jsem cítil obě věci – zvláště od středy do soboty, když jsem dostal svůj oběd připravil své první a nejtěžší jídlo dne a následovala lehčí večeře.

Jistě, neztratil jsem žádnou váhu, ale protože jsem už docela štíhlý chlap, nezkoušel jsem přesně to, co mi udělalo z diety úspěch.

Marks říká, že „Ayurveyda ctí lidi, aby jedli jídlo, které jim vyhovuje,“ a většinou jsem cítil, že to tak skutečně bylo. Vždy jsem přemýšlel o tom, co jsem jedl a jak to ovlivnilo mé tělo. Pokud se snažíte vést zdravější životní styl, považuji to za velmi důležité.

Tento obsah je vytvářen a udržován třetí stranou a je importován na tuto stránku, aby uživatelé mohli zadat své e-mailové adresy. Více informací o tomto a podobném obsahu naleznete na piano.io

5 ajurvédských potravin, na které byste neměli zapomínat

Ve zkratce zní definice ajurvédy takto: „Nauka o dlouhověkosti, jejíž doporučení vedou ke zdravému a spokojenému životu.“ Ajurvéda je postavená na principech souladu s přírodními zákony a usiluje o celkovou harmonii těla i duše.

Počítá s individualitou každého z nás a podle toho doporučuje „léčbu“, která může být založená nejen na stravě, ale také na správném pohybu a celkové životosprávě.

Dneska si řekneme 6 důležitých potravin, které by podle této medicíny neměly chybět ve vaší kuchyni a hlavně ve vašem jídelníčku.

Jdeme na to?

Zázvor

Každý ho známe. Podle ajurvédy je to taková univerzální medicína. Příznivě ovlivňuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu. Dokáže tlumit bolest v krku, bolesti hlavy a ranní nevolnost. Má také protirakovinné a protizánětlivé účinky. A skvěle bojuje proti chřipce, kašli a jiným zánětům, které pochytáme v období nachlazení.

Zázvor můžete použít do omáček syrový nebo si z něj vytvořit čaj. Stačí vodu s nastrouhaným zázvorem přivést k varu, minutku povařit a následně nechat chvilku odpočinout a přecedit. Používejte zázvor střídmě a zbytečně to s ním nepřehánějte. V období nemocí je dobré ho používat ve větším množství maximálně 2 týdny.

V menším množství ho klidně můžete preventivně používat každý den 🙂

Kurkuma

Kurkuma je zázračné ajurvédské koření, které najdete v každém jejich receptu. Kurkuma obsahuje sloučeninu kurkumin, která se (podle studií) doporučuje proti cystické fybróze, rakovině prostaty, dětské leukémii nebo Crohnově chorobě. Kurkuma má vysoké množství minerálních látek jako je mangan, hořčík, vápník, vitamin C nebo zinek.

Má silné protizánětlivé účinky a zařazuje se mezi přírodní antibiotika. Pomáhá při poškození jater, otravě jídlem nebo artritidě. Dále snižuje cholesterol a studie prokázaly, že kurkumin v kombinaci s pravidelným pohybem chrání před kardiovaskulárními chorobami. Kurkumu můžete použít v několika receptech jak vařených, tak i syrových.

Může se použít do omáček, salátů, polévek, domácích veganských nebo raw sýrů apod.

Tulsí – bazalka posvátná

Tato bylinka má úžasné účinky a čaj, který se z ní dá vytvořit je opravdu výborný. Bylinka má antibakteriální a antiseptické účinky. Používá se při nachlazení, kašli, bolesti hlavy, revmatismu, chřipce a mnoha dalším onemocněním. Podporuje léčení horečky a dokáže vyvolat pocení.

Podporuje soustředěnost, chuť k jídlu, vykašlávání a detoxikaci těla. Zmírňuje stres a zvyšuje fyzickou sílu a celkovou obranyschopnost těla. Příznivě ovlivňuje imunitní systém a působí protizánětlivě. Dokonce brání ukládání tuku v těle a celkově pročišťuje organismus.

Na tento nápoj se budete každé ráno vyloženě těšit a po čase ucítíte i rozdíl – doporučuji 🙂

Také známá jako indický ženšen, jedná se o bylinku, která se tradičně používala jako afrodisiakum nebo součást nápoje lásky – tak dámy, pak napište, jak jste uspěly. Také je to jedna z nejuctívanějších bylin v ajurvédě.

Mimoto zlepšuje fyzickou a psychickou zátěž, zpomaluje stárnutí, chrání tělo proti volným radikálům a v neposlední řadě příznivě působí na lupénku nebo revmatismus. Pomáhá také při problémech s otěhotněním nebo podporuje detoxikaci těla. Také tlumí růst nádorových buněk a působí antibioticky.

Ashwagandhu můžete použít jak do smoothies, tak třeba i při výrobě raw čokolády. Aswagandhu můžete zakoupit ZDE. 

Brahmi

Tato bylinka se doporučuje při problémech s udržením nových informací. Často je využívaná studenty, jelikož jim pomáhá si zapamatovat nové učivo a příznivě ovlivňuje jejich koncentraci, paměť a duševní schopnosti. Také zvyšuje rychlost vizuálního zpracování informací, čímž zrychluje i celkovou práci s učivem. Také má antioxidační účinky a dokáže se poprat s únavou.

Zapomeňte na energeťáky nebo kafe – radši zvolte brahmi a budete tak nadopovaní, že zvládnete za den dvakrát tolik věcí. Ne náhodou se brahmi označuje jako elixír života. Přitom je zcela přírodní a organismu bezpečná. Dále se používá jako nervové tonikum, při impotenci nebo revmatismu. Nejčastěji se využívá ve formě čajového odvaru.

Takže pokud máte před sebou profesní výzvu, tato bylinka se vám bude určitě hodit.

Tohle je opravdu krátký výpis toho, co ajurvéda používá a doporučuje. Do budoucna bych se ale ajurvédou zabývat trochu víc, takže můžete očekávat i více takových článků. Myslím, že je to dnes potřeba. Protože nikdy nevíte, jestli náhodou neexistuje ještě jiný směr stravování a životního stylu, který by vám mohl vyhovovat. Jen je třeba zkoušet a učit se 🙂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector