Prodají farmáři svoji duši?

Přihlásíte se při sčítání lidu k moravské národnosti? Dalibor Krutiš

Šanov – Poznali se v New Yorku. Libor Kožnar pracoval ve stavebnictví a Eva Kožnar Vítková ve vzdělávání. I díky tomu teď společně hospodaří v Šanově na Znojemsku.

„Spojila nás naše vášeň pro rozvoj občanské společnosti, aktivismus, umění, tvoření a nalézání nových cest, jak žít opravdově. Oba nás zajímají alternativní systémy produkce, vzdělávání a společného fungování ve společnosti. Inspiraci jsme posbírali všude po světě.

Libor byl v zahraničí déle, já zase na více místech,“ říká Kožnar Vítková.

Manželé Libor Kožnar a Eva Kožnar Vítková na své farmě v Šanově na Znojemsku. | Foto: Martin Matěj

V létě roku 2015 stáli oba u stánku na jednom z pravidelných farmářských trhů v New Yorku. „Při každé návštěvě nás napadlo: To je neuvěřitelný, oni tohle opravdu všechno vypěstovali. Vlastníma rukama. A teď to prodávají lidem ve městě. Fascinující.

Jak to asi u nich vypadá? A jaké to je, živit se farmařením? Cítili jsme k těm lidem, kteří nám s úsměvem prodávali ovoce a zeleninu, kterou vypěstovali ze semínka, obrovský obdiv.

Tak někde v tu chvíli, daleko za Atlantickým oceánem, se zrodil náš sen,“ vzpomíná šanovský rodák Kožnar.

O dva roky později už stáli na čerstvě zoraném poli v Šanově a plánovali první výsevy sezony. „Jsme farmáři. Pořád tomu nemůžu uvěřit, říkali jsme si tehdy,“ zasní se jeho paní.

Živou farmu založili v Šanově v lednu 2017. „A od té doby to byla a pořád ještě je jedná velká jízda. Bezpočet hodin strávených na poli a ve skleníku, nekonečné studium literatury, youtube a dalších zdrojů, tisíce zasetých semínek a stovky přesazených sazeniček,“ přibližuje práci farmáře Kožnar.

Přečíst článek ›

Vypiplali svoji první úrodu, poznali radost z prvních prodaných bedýnek. Na přelomu roku koupili sto let starou budovu bývalé místní školy.

„Někdo by ji možná raději zboural, než se trápil s opravami, nás ale stará škola naprosto uchvátila svou duší.

Dáváme jí postupně nový život a rozhodli jsme se v jedné její části vybudovat kuchyni na zpracování naší zeleniny a ovoce. Naše vize je však větší než jen samotná kuchyň,“ naznačuje Vítková.

Starosta Šanova Petr Škarek je rád, že se do vesnice o 1500 obyvatelích stěhují mladí lidé. „Manželé Kožnarovi jsou velmi odvážní. Zemědělství je tvrdá práce a je zde veliká konkurence. Zahraniční ovoce a zelenina jsou navíc hodně dotované. Vítám jejich rozhodnutí žít a pracovat právě u nás,“ oceňuje rozhodnutí Kožnarových první muž obce.

O nových spoluobčanech vědí i místní. „Je skvělé, že mladí lidé nabudou zkušenosti ve světě a pak se vrací domů. Myslím si, že tvrdý byznys v Americe dal Kožnarovým možnost porovnat hodnoty a také rozjet u nás podnikání,“ hodnotí Marie Maderová.

Přečíst článek ›
Investujte do svého zdraví. Předplaťte si Deník.cz a získejte neomezený přístup k seriálu Předsevzetí 2021. Více zde.
Ford Focus první majitel, servisní knížka, koupeno v I, nehavarované, v záruce Peugeot Traveller nové vozidlo, servisní knížka, koupeno v CZ, předváděcí vozidlo Mini nové vozidlo, servisní knížka, koupeno v CZ, předváděcí vozidlo Volkswagen Golf první majitel, servisní knížka, koupeno v I Honda Jazz servisní knížka, koupeno v A Škoda Fabia koupeno v CZ Škoda Superb první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ Ford S-Max první majitel, servisní knížka, koupeno v D, nehavarované + PRODAT AUTO Ford Mondeo 2.0 TDCI Volvo XC60 2.4 D4 AWD 101.000 KM! Škoda Fabia Combi 1,0 TSI / 70 kW Style Pl Hyundai i30 1.6 CRDi, ČR,1.maj, Serv.kniha GAZ Ostatní 69 Ford Focus TITANIUM,1.5Eco,110KW,ČR,1.MAJ Renault Mégane Zen TCe 140 Škoda Scala 1.5 TSI, ČR, 1. MAJ., AUTOMAT + PRODAT AUTO

Farmář kvůli Babišovi žádá kárnou žalobu pro Šarocha

Zemědělec Bohumil Rada, který se už roky přetahuje s Andrejem Babišem o původně svoje družstvo Agro Jevišovice, podal nadřízeným podnět na kárné řízení se žalobcem Jaroslavem Šarochem.

Ten kromě kauzy Čapí hnízdo, kde chtěl kauzu premiéra zastavit, řešil i případ s akciemi zemědělského družstva Agro Jevišovice.

Rada je přesvědčen, že Šaroch v případě akcií nepostupoval nestranně, když i v tomto případě rozhodl ve prospěch Babiše.

Sedlák Bohumír Rada před lety vybudoval jeden z největších zemědělských podniků v Česku, akciovou společnosti Agro Jevišovice.  Jenže se časem dostal do insolvence a podnik pod tlakem prodal Babišovi.

 Rada tvrdí, že šlo o nepřátelské převzetí, kdy byl k vydání akcií dotlačen miliardářovými praktikami. Popsali jsme zde. Babiš zase na oplátku znojemského sedláka veřejně označuje za lháře a podvodníka.

Žalobce Jaroslav Šaroch pak rozhodoval, zda se lidé zapojení do řetězce převzetí Agra Jevišovice nedopustili trestného činu. Zejména pak notář Stanislav Procházka, kterého si Babišův holding dlouhodobě najímal. (Například i v kauze Čapí hnízdo.)

Notář sice v případu Agra Jevišovice i podle názoru Šarocha porušil své povinnosti, když vydal akcie původně Radovy společnosti firmě Navos z Babišova koncernu, trestán za to nebude.

A mimo jiné i na tom se nyní točí Rada, když žádá Šarochovy nadřízené, aby zvážili kárnou žalobu.

“Žádám o komplexní prošetření činnosti státního zástupce Jaroslava Šarocha, který objektivně a opakovaně posuzuje věci v rozporu s objektivním skutkovým stavem, což se projevilo i v kauze Čapí hnízdo. Současně žádám o jeho odvolání v kauze Agro Jevišovice, a opětovném prošetření této věci nezávislým a nestranným státním zástupcem,” stojí v návrhu ze začátku února, který má redakce k dispozici.

Budete mít zájem:  Kvasinková Infekce Pochvy Léčba?

Státní zastupitelství v Praze potvrdilo, že Radův podnět obdrželo. Kdy o něm rozhodne, to zatím není jasné.

V případě dotační kauzy Čapí hnízdo státní zástupce Šaroch jednal v přímém rozporu s názorem policie, která navrhla Babiše a spol. postavit za dotační podvod před soud. V kauze Agra Jevišovice to na první pohled tak jednoznačné není: i policie tvrdí, že stíhat za to nikoho nelze. Sedlák Rada navíc u soudu prohrál občanskoprávní spory o převzetí akcií.

Jenže, když se podíváme na případ převzetí firmy detailně, vychází nám obrázek další společnosti, která měla tu smůlu, že zkřížila cestu Andreji Babišovi-podnikateli. Ten nejprve farmáři Radovi – stejně jako třeba zesnulému šéfovi Kosteleckých uzenin Bočkovi– říkal, jak ho potřebuje.

„Že prý nerozumí drůbeži a potřebuje, abych mu s tím pomáhal. A já mu to věřil, jezdili jsme spolu po různých podnicích, chtěl, abych mu řídil Hyzu, slovenský drůbežářský podnik.

Když pak ovládl Kostelecké uzeniny, kam jsem dodával 60 procent kuřat, chtěl víc. Tak jsem to zvedl skoro na 100 procent. A to byla moje životní chyba.

Stal jsem se na něm závislým, ostatní odběratele jsem zrušil, protože mi slíbil, že bude odebírat za průměr cen z Rakouska a Německa,“ vzpomíná na začátky společného byznysu Rada.

Záhy se ukázalo, že Babiš nechtěl jen Radova kuřata. Chtěl vlastnit Agro Jevišovice. A rozšiřovat tak své zemědělské impérium.

„Jednou jsme s ním seděli na obědě – on se totiž s tátou, řekl bych, skoro kamarádil. No a u stolu padlo, že by Agro koupil. A my na to říkali, že to nejde. Že to je rodinné stříbro, které není na prodej. Pan Babiš se rozčílil. Všechno je prý na prodej, jen my to nechápeme,“ vybavuje si Radův syn Vojtěch, který je stejně jako otec sedlákem.

Následoval scénář známý i z jiných příběhů. Babiš oproti původní dohodě začal snižovat výkupní ceny, za které od Rady odebíral kuřata. A naopak zvedal cenu krmiv, která mu dodával.

To dokládají smlouvy, které má zemědělec ve své „složce“ na Babiše. A když sedlák proti změnám cenové politiky protestoval, dozvěděl se, ať si tedy ta kuřata nechá nebo prodá jinde.

Jenže smlouvy na drůbež se uzavírají zpravidla s půlročním předstihem, aby se slepice stačily oplodnit a kuřata následně odchovat.

“Nikam jsem je takhle najednou samozřejmě dát nemohl, když jsem neměl s nikým jiným než s ním uzavřenou smlouvu. Začal jsem na tom celém významně prodělávat. Potíže se stupňovaly a já neměl na splácení úvěru. Andrej Babiš pohledávku koupil, já mu podepsal směnku a ručil jsem mu i svým majetkem. Dopadlo to tak, že na mě poslal exekutora.

Utahoval mi oprátku kolem krku, ten tlak už nešlo vydržet. Agro Jevišovice jsem mu prodal,“ popisuje konec přátelství Bohumír Rada. „Bylo to se mnou jako s jeho voliči. On mi nepřišel nabídnout něco lepšího. Chtěl si mě získat a pak mě mít jako rukojmí. Nedělá nic čestného, jemu jde jen o to, každého ojebat. Takový je způsob jeho života.

Agrofert verzi nepřátelského převzetí firmy Agro Jevišovice vždy striktně odmítal.  Stejně jako Andrej Babiš. “Když jsme od něj kupovali jeho firmu, byla totálně zdevastovaná, všude nepořádek, podvyživená zvířata… Zaplatili jsme za něj dluhy 830 milionů,” říkal Babiš. Diskusi na jednotlivé detaily případu ale dodnes nepřipustil.

A díky Jaroslavu Šarochovi má i úřední razítko, že za převzetí Agra Jevišovice nelze nikoho stíhat. A jak je možné, že právě jednomu žalobci přistály na stole hned dvě kauzy spojené s premiérem? Podle vedení městského státního zastupitelství v Praze náhoda.

“Přidělování věcí souvisí se zařazením státního zástupce k danému oddělení, respektive s jeho specializací, dále se do přidělení konkrétní věci promítá jeho aktuální vytížení počet jiných řešených věcí a podobně,” uvedl mluvčí žalobce Aleš Cimbala.

Dvě mladé podnikatelky prodávají kávu s duší i nevšední zážitky

Lucie Nadymáčková a Nikola Repaská daly svému podnikání exotický název Flinder, který v afrikánštině znamená motýl.

Jeho křehkost, síla a krása je pro zakladatelky metaforou jejich vlastního života i náročné cesty kávy z plantáží až do šálků.

Svým zákazníkům proto nabízí pečlivě vybraná zrna od ověřených pěstitelů, pořádají řízené degustace i workshopy pro domácí přípravu a milovníkům kofeinu pravidelně dopravují jejich oblíbený nápoj až domů. 

Po téměř třech letech praxe v oboru a několika specializovaných kurzech o sobě Lucie mluví jako o profesionální baristce. Nikola strávila sedm let v reklamních agenturách a marketingových týmech. Obě se potkaly v létě 2013, kdy zjistily, že sdílí jeden sen  – udělat z prodeje kávy umění.

Náhoda uvedla kola do pohybu

„Když jsem se zúčastnila mezinárodního veletrhu s kávou a viděla jsem pohromadě všechny ty odborníky, mluvila s nejlepšími baristy na světě a potkala se s kostarickými farmáři, uvědomila jsem si, že mi nestačí ji jen vařit a nosit na tácku zákazníkům. Chtěla jsem začít skutečně podnikat,“ popisuje Lucie své osudové rozhodnutí.

Budete mít zájem:  Alergická Reakce Na Léky?

Zanedlouho do jejího života vstoupila Nikola, která jejímu plánu a vizím dodala svoji kreativní energii, a společně uvedly byznysová kola do pohybu. „Na začátku jsme si vytvořily jen Canvas. Víc nebylo potřeba,“ vzpomínají. „Postupně jsme jej upravovaly na základě zpětné vazby od prvních zákazníků a účasti v několika mentoringových programech.“

Na první dobrou

Klíčovým faktorem úspěchu však byl výběr správného dodavatele kávy. Jako první se jim do rukou dostaly produkty německé pražírny Supremo, která, na rozdíl od většiny ostatních, nakupuje zrna přímo od farmářů, nikoli na burze.

„Ověřený původ byl pro nás zásadní. Tím, že víme, z kterého pole a od jakého pěstitele pochází, se můžeme zaručit za jejich kvalitu a chuť. Navíc máme díky tomu s každým šálkem spojený nějaký konkrétní příběh,“ shrnuje Lucie důvody, proč zvolily distributora z Mnichova tak rychle.

Nikola s úsměvem dodává: „Celá jejich práce je založena na vztazích – k lidem i ke kávě. A to je pro nás ta duše, kterou lze cítit při každém doušku.“

Pravidelné dávky kofeinu

Oficiální spuštění e-shopu na jaře 2014 provázela otevřená degustace, která měla nečekaný ohlas mezi účastníky. Lucie s Nikolou na něj prozíravě reagovaly zařazením zážitkových workshopů do své trvalé nabídky.

„Kromě ochutnávání různých druhů kávy máme v programu i vzdělávání. Učíme klienty o tom, jak probíhá pěstování nebo jak se třeba zpracovávají zrna.

Osvětou se snažíme podporovat růst znalostí, které jsou hodně důležité pro rozvoj samotné kultury,“ vysvětluje Lucie. „Lidé jsou často překvapeni jemnými nuancemi ve vůni i chuti.

Dokážou se díky tomu také v současné nabídce na trhu lépe orientovat.“

Jako doplňkovou službu nabízí netradiční předplatné, kdy každý měsíc doručují zájemcům jejich oblíbenou kávu až ke dveřím. „Staráme se v podstatě o pravidelnou dávku kofeinu,“ pokyvují obě.

Článek pro předplatitele

Ještě na vás čeká 30 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího…

Farmářský košík Jablonec nad Nisou – Čtvrtek nakupuje od lokálních farmářů ✌????

Farma rodiny Němcovy vychází z nejstarší tradice českého venkova, aby svým zákazníkům nabídla to nejlepší, co nám naše zem dává.Naše farma klade důraz na kvalitu a nejmodernější technologie, které se zde spojují se staletými zkušenostmi a dovednostmi selského stavu.

Farma rodiny Němcovy byla založena v roce 1990. Začala hospodařit na dvaceti hektarech půdy a s dvanácti kusy skotu. Již následující rok se farma rozšířila o nové hospodářské objekty. V současné době naše farma hospodaří na téměř sto šedesáti hektarech zemědělské půdy a v našich stájích najdete sto padesát toho nejlepšího hovězího dobytka.

Farma rodiny Němcovy patří mezi nejlepší podniky zaměřené na zpracování mléčných produktů i proto, že se nachází v ekologicky nejčistší oblasti České republiky – Českomoravské vrchovině. Tato krajina dává svou rozmanitostí, podhorským charakterem, řídkým osídlením a panenskou přírodou ty nejlepší podmínky pro chov skotu.

V současnosti produkujeme 400 000 l mléka ročně. Nepoužíváme krmiva GMO a naše mléko je obohacené o omega-3 mastně nenasycené kyseliny. Přijďte a využijte možnosti našich exkurzí, které pořádáme pro naše zákazníky.

Můžete se tak podívat po naší farmě, jak zde hospodaříme, uvidíte naše kuřata a jejich prostředí plné prostoru pro volný pohyb. Zároveň se můžete podívat i na naše prasátka, která mají podestýlku zásadně ze slámy.

Mezi hlavní zásady farmy patří hospodařit s respektem k životnímu prostředí.

S každým zakoupeným výrobkem farmy Němcových podporujete životní pohodu jejich zvířat.

Od roku 2007 farma zpracovává mléko ve vlastní mini-mlékárně. Zabývá se převážně výrobou bílých jogurtů a sýrů. Některé produkty získaly ocenění Regionální produkt Vysočiny.

Když jsme se rozhodovali na jaké skupiny mléčných výrobků se zaměřit, uvědomili jsme si, jak málo kvalitních produktů náš trh zastupují výrobky s pro-biotickými kulturami – jogurty, pro-biotické nápoje.

Proto jsme se rozhodli vyrábět a dodávat na náš trh právě tyto kvalitní české výrobky. Jako doplněk k těmto produktům vyrábíme velmi kvalitní Farmářský tvaroh a sýry.

Žádný z našich výrobků neobsahuje ve svém složení škrob, stabilizátor, e-čko, ani žádné další přísady nahrazující mléko, či prodlužující datum spotřeby.

Používáme výhradně kravské mléko a kultury, které jsou zapotřebí k tomu, aby z mléka byl kvalitní výrobek: jogurt (laktobacilus bulgaris), tvaroh, sýry, pro-biotický nápoj. Naši zákazníci mají možnost navštívit naši farmu a prohlédnout si její prostory. Mohou tak nahlédnout do zákulisí výroby těch nejkvalitnějších potravin.

Součástí našeho chovu je i plemeno prasat přeštických. V současné době toto plemeno prasat nemůže konkurovat moderním plemenům a jejich hybridům využívaných ve velkochovech. Pro přeštické prase je potřeba najít odpovídající využití, zejména v malochovech a ekologických chovech.

Maso přeštického černostrakatého prasete obsahuje nitrosvalový tuk. Oproti moderním plemenům, u kterých se šlechtitelé snaží dosáhnout co nejvíc libového masa, přeštické si zachovává šťavnatost a vynikající chuť vepřového.

Budete mít zájem:  Vliv Vysílačů Na Zdraví?

Je jemně prorostlé, na pohled se zdá jako „mramorované“. Kuchaři jej nazývají „mléčné maso“ a zpravidla považují za jeho hlavní výhodu, že není suché – je proto ideální pro přípravu minutek.

Jeho další výhodou je, že není potřeba na pánev přidávat žádný tuk.

Kvalitu masa způsobuje především jeho prodloužená doba růstu, prasata dostávají krmnou dávku uzpůsobenou na míru a rozhodně nepoužíváme GMO krmiva.

Ve farmářském automatu frčí nejvíc steaková masa. Další se staví ve Vrchlabí

Vedle hovězího masa a zvěřiny v nich budou nabízet i ryby. Farmářský dům vzniká v prostorách Car Clubu na příjezdu do Vrchlabí od Trutnova v místě, kde byli vystavení automobiloví veteráni. „Je to nenásilná forma a přímá cesta, jak farmář může dostat kvalitní české výrobky k českým zákazníkům,“ říká farmář Jan Basař z Prosečného.

Pokud dostanete pozdě večer chuť na pořádný kus masa, nemusíte litovat, že mají u řezníka zavřeno. Můžete si zajet na farmu v Prosečném nedaleko Hostinného. Na dvoře tam stojí automat, který vydává maso 24 hodin denně.

Stačí zvolit jeden z 26 druhů masa, vložit peníze v hotovosti nebo zaplatit kartou a vypadne vám požadovaný sortiment v zataveném obalu. Ve speciálně vyrobeném automatu zraje maso z vlastního farmářského odchovu.

Nabídka je pestrá: pravá i falešná svíčková, roštěná, hovězí přední, hovězí zadní, mleté maso, tatarák, žebra, játra, ledviny, líčka, dršťky. Většinou jde o kilové porce.

Přečíst článek ›

„Nejvíce jdou na odbyt steaková masa,“ říká Jan Basař, který vymyslel a zrealizoval první automat na maso v ČR společně s Jaroslavem Hamplem z Lánova z Ekofarmy 88. Založili také společnost Farmářský dům, která bude mít svoji novou bourárnu na zpracování hovězí masa, zvěřiny a ryb v Lánově a speciální místo se samoobslužnými automaty ve Vrchlabí.

„S panem Hamplem jsme se sešli na akci Asociace soukromého zemědělství, kde jsme řešili odbyt farmářských produktů. Tam se na podzim 2019 zrodil nápad na automaty na maso. Od té doby úřadujeme, papírujeme, vyřizujeme. První automat jsme si pořídili tak trochu na zkoušku, abychom si ho otestovali a vychytali případné nedostatky,“ vysvětluje Jan Basař.

První automat stál kolem 350 tisíc korun, vyroben byl v Evropské unii. Na jeho sestavení a dodávce se podílela firma Sixta z Hostinného, která se zabývá nápojovými a potravinovými automaty.

Přečíst článek ›

Automat má pevné zabezpečení a zajištění proti vandalům, chrání ho plexisklo, disponuje speciálním LED osvětlením určeným pro maso, má přizpůsobený kapacitní výtah produktů, vyhřívané přední sklo proti rosení, kvalitní chlazení až na 0 stupňů. „Nejdůležitější je chlazení, které máme nastavené na necelé dva stupně. S masem v automatu je to obráceně než třeba s bagetou. Ta když je v automatu déle, tak je horší, maso naopak zraje a je lepší,“ tvrdí farmář z Prosečného.

Celková společná investice do vybudování Farmářského domu ve Vrchlabí v Car Clubu a dalších automatů se pohybuje kolem pěti milionů korun.

V prostorách, které patřily automobilovým veteránům, budou figurovat vedle dvou automatů na maso tři automaty s průhlednými okénky ve stylu výdejních boxů.

Farmáři tam umístí větší porce lepšího masa, třeba celou pravou svíčkovou za 2,5 tisíce. „Chceme poskytnout prostor i dalším zemědělcům a vytvořit farmářskou tržnici pod střechou s širším sortimentem.

Samozřejmě, až to půjde a povolí současná opatření,“ přibližuje plány.

Automaty na maso chce Farmářský dům nabídnout i dalším zemědělcům v Česku. „Je to nenásilná forma a přímá cesta, jak farmář může dostat kvalitní české výrobky k českým zákazníkům,“ říká Jan Basař.

Přečíst článek ›

Rodinná farma

Rodinná farma Basařovi v Prosečném v současnosti chová přes 200 kusů hovězího dobytka, převážně plemene Aberdeen Angus.

Krávy s telaty a jalovicemi pobývají od jara do podzimu na pastvinách a na zimní období jsou stahovány do stáje.

Farmáři obhospodařují více jak 500 hektarů zemědělské půdy, poskytují zemědělské služby, provozují penzion a vyrábí elektřinu a teplo v bioplynové stanici. V roce 2013 se také stali uživateli honitby Malé Labe Prosečné.

Energie získávaná spalováním bioplynu pochází z obnovitelného zdroje, čímž se snižuje naše závislost na omezeně dostupných fosilních palivech. Díky zpracování biomasy v bioplynových stanicích může být účelně zužitkováno velké množství odpadu, který by jinak neznamenal žádný přínos. Výroba bioplynu navíc neprodukuje vlastní odpad, protože zbylou hmotu lze úspěšně využít jako hnojivo.

Přečíst článek ›

Novodobá historie Farmy Basařovi se píše od roku 1993. V tomto roce rodina po 40 letech navázala na hospodaření rodu Basařových v Prosečném, kterým soukromé sedlačení bylo násilně znemožněno v roce 1953 po nástupu komunistického režimu k moci.

V roce 1993 začali hospodařit s 23 hektary půdy a 16 kusy krav.

Postupně se farma rozrůstala v počtu obhospodařovaných hektarů i v počtu dojnic až do roku 2005, kdy bylo prodáno celé mléčné stádo a ihned koupeno stádo březích masných krav převážně plemene Aberdeen Angus.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector