Potraviny bohaté na vlákninu
Která potravina obsahuje nejvíce vlákniny?
Nejvíce vlákniny se získává z ovoce a zeleniny, dobrým zdrojem jsou i obiloviny (zejména celozrnná mouka), brambory a luštěniny. Velmi vysoký obsah vlákniny má lněné semínko nebo pšeničné klíčky. Rozpustná vláknina ovlivňuje hladinu cukru v krvi a některé druhy (kupř. beta-glukany) i hladinu krevního cholesterolu.
Které ovoce obsahuje nejvíc vlákniny?
Jako většina ovoce s poživatelnou slupkou jsou i hrušky nejvýživnější a nejbohatší na vlákninu, když se konzumují neoloupané. Hrušky jsou na vlákninu stejně bohaté jako jablka, jedna středně velká neoloupaná hruška obsahuje asi 3,5 gramů vlákniny.
Jak doplnit Bilkoviny a vlákninu?
Luštěniny. Čočka, sója, cizrna, fazole nebo hrách – tato luštěninová pětka představuje významný zdroj rostlinných bílkovin, navíc je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu. Rovněž přispívá ke správné funkci střev, snížení krevního tlaku a hladiny cholesterolu.
Co jsou vlákniny?
Vláknina je významná složka potravy, která je sama obtížně stravitelná. Existují dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná. Rozpustná vláknina má schopnost absorbovat vodu, bobtnat a v trávicím traktu fermentuje, proto může být zdrojem energie.
Která zelenina má nejvíce vlákniny?
100 g brokolice obsahuje 2,6 g vlákniny. Artyčok (5,4 g) – patří mezi nejlepší zdroje vlákniny. 100 g artyčoku obsahuje 5,4 g vlákniny. Růžičková kapusta (3,8 g) – má vysoký obsah vitaminu K, draslíku, folátů a účinných antioxidantů.
Jaká zelenina má nejvíce vlákniny?
A kolik je doporučené denní množství? Mnoho lidí si myslí, že nejbohatším zdrojem vlákniny je ovoce a zelenina a pokud je tedy pravidelně konzumují, nemusí už vlákninu nijak řešit.
Obsah vlákniny v potravinách.
Potravina | Průměrný obsah vlákniny ve 100 g |
---|---|
Rýže natural (v suchém stavu) | 5 g |
Pohanka (v suchém stavu) | 10 g |
Kolik vlákniny má jablko?
jablko
Energetická hodnota 63 kcal | |
---|---|
Bílkoviny 0,37 g | Sacharidy 13 g |
Tuky 0,4 g | Vláknina 3 g |
V jakém ovoci je vláknina?
Jablka patří k nejchutnějšímu a nejlepšímu ovoci, jaké můžete sníst, Rovněž má relativně hodně vlákniny. Obsah vlákniny: 4,4 gramy středně velkém jablku nebo 2,4 gramu na sto gramů. Maliny mají množství živin a velmi silnou příchuť. Jsou plné vitaminu C a manganu.
Které ovoce má nejvíce bílkovin?
Mezi ovoce s vysokým obsahem bílkovin patří guave (kvajáva), avokádo, meruňky (sušené), kiwi, ostružiny, pomeranče, banány, ananasový meloun, maliny a broskve.
Jak rychle doplnit bílkoviny?
Pokud tedy potřebujete efektivně doplnit bílkoviny, jednoznačně vsaďte na vaječné bílky, které neobsahují žádné další živiny. Tuk, cholesterol, karotenoidy, vitamíny a minerální látky se nachází ve žloutku. Jedno vejce obsahuje průměrně 7 g bílkovin.
Jak doplnit albumin?
Optimální je proto bílkovinné zdroje kombinovat – přibližně ½ denního příjmu by měla pocházet z bílkovin živočišného původu (maso, vejce, ryby, mléčné výrobky a sýry) a ½ z bílkovin původu rostlinného (luštěniny, obiloviny, ořechy).
Které potraviny jsou bohaté na bílkoviny?
Seznam potravin a množství obsažených bílkovin