Opravdu lze zamrazit i syrové houby?

Houbařská sezona je v plném proudu. Domů se s plným košíkem vrací nejen ta největší houbařská esa, ale prakticky každý, kdo si udělá byť jen krátkou procházku do lesa. Jídelníčky mnohých z nás jsou v dnešních dnech plné hub – kvůli tomu se ovšem může nadšení rychle měnit v nechuť. Co s nimi? Jak houby zpracovat, aby co nejdéle vydržely? To vám poradíme v následujícím článku.

Pokud se vám podařilo nasbírat opravdu spoustu hub a už nevíte, co s nimi, jako skvělý a snadný způsob zpracování se nabízí jejich usušení. Ačkoliv je sušení hub časově náročné, počkat si na výsledek se rozhodně vyplatí.

Usušené houby totiž při správném skladování vydrží až dva roky. Při vaření vám navíc vždy dobře poslouží do omáček nebo polévek.

A jak na to? Nejdříve začněte jejich pečlivým očištěním a nakrájením na tenké plátky. Poté je rovnoměrně rozložte na síta, mřížkovou podložku nebo případně na kuchyňský vál a nechte je pořádně proschnout.

Důležité je sušit na vzdušném a dobře větratelném místě – a pro uspíšení lze již trochu zaschlé houby dosušit v otevřené, nahřáté troubě nebo na radiátoru. Hlavní je, abyste je zbavili vlhkosti, jedině tak totiž nebudou později podléhat plísním.

Opravdu lze zamrazit i syrové houby?

Kupte se slevou Sušička potravin ECG.

Porovnat slevy

Se sušením vám může také pomoct sušička potravin, která potřebnou dobu výrazně zkrátí a celý proces usnadní. Správně nasušené houby pak poznáte podle toho, že při sesypání do uzavíratelných nádob chrastí.

Opravdu lze zamrazit i syrové houby? halibaba / Pixabay

Pokud nestíháte z čerstvých hub něco uvařit, uchovat je můžete pro pozdější použití v mrazáku. Vždy ale nezapomínejte na to, že pro zamrazení je důležité použít zdravé a pokud možno příliš neporušené plodnice. Takto uchované houby můžete libovolně tepelně zpracovat. Na rozdíl od sušených hub si ty z mrazáku zachovají svůj původní tvar i lepší chuť.

Způsobů, jak houby zamrazit existuje hned několik. Nikdy však do mrazáku nedávejte ty čerstvé a syrové – mohly by totiž zhořknout a stát se nejedlými.

Postup je velice snadný a rychlý. Houby postačí krátce spařit, podusit nebo povařit – nejjednodušší je pokrájet je na kostičky a vhodit na pět minut do vroucí vody se solí a trochou kyseliny citronové. Následně je pak stačí scedit, propláchnout studenou vodou a rozprostřít na tác, kde vychladnou. Houby se zamrazují vychladlé v mikrotenových sáčcích.

Opravdu lze zamrazit i syrové houby?

Kupte se slevou Houby mražené Valenzi.

Porovnat slevy

Nakládání hub do octa je v České republice poměrně oblíbené a pojí se s ním dlouholetá tradice. Tento způsob skladování využívaly již naše babičky, a tak není divu, že co houbař, to jiná receptura na přípravu nálevu.

Výsledná chuť se nicméně mění nejen na základě poměru a druhu použitého koření, ale především podle skladby hub. Všeobecně se má za to, že nejlepší směs pro nakládání se skládá z rozmanitých druhů hub s výjimkou žampionů. Ty si vždy zaslouží samostatnou skleničku a jemný nálev.

Opravdu lze zamrazit i syrové houby? monika1607 / Pixabay

Pro přípravu nálevu použijte klasický kvasný ocet v koncentraci 8 %. Použité koření a suroviny záleží na vaší chuti a na tom, zda chcete vytvořit sladkokyselý, nebo spíše kyselý nálev.

Postup vždy spočívá v alespoň pětiminutovém předvaření nakrájených hub v osolené vodě a následném propláchnutí vodou studenou. Nálev se pak připravuje z odměřeného množství vody, octa, soli a cukru podle daného receptu. Přivede se k varu a po krátkém probublání se slije do sklenic s připravenými houbami.

Do skleniček se také může přidat nakrájená cibulka, pálivé papričky nebo stroužky česneku. Na závěr je nutné provést sterilizaci hub ve vodě o teplotě 90 °C po dobu alespoň 20 minut. Hotové houby v octě se skladují v temnu a chladu.

Opravdu lze zamrazit i syrové houby?

Kupte se slevou Ocet Tesco.

Porovnat slevy

Ingredience na jemný nálev:

  • 1 kg hub
  • 1 l vody
  • ¼ octa
  • 80 g cukru
  • 40 g soli
  • 12 tablet umělého sladidla

Ingredience na kyselý nálev:

  • 1 kg hub
  • 1 l octa
  • 1 l vody
  • 8 zrnek pepře
  • 6 zrnek nového koření
  • 2 hřebíčky
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 1 pokrájená cibulka

Opravdu lze zamrazit i syrové houby? Flora Westbrook / Pexels

Méně známý způsob zpracování hub spočívá v jejich ukládání do soli. Přitom je celá příprava velice jednoduchá a zaručí, že houby vydrží až půl roku.

Nejdříve je pokrájejte na menší kousky a nechte proschnout na slunci nebo v troubě. Na 1 kilogram hub budete potřebovat 10 deka soli. Prosolené houby napěchujte do čistých, suchých sklenic a skladujte v chladu.

Před použitím je můžete namočit přes noc ve studené vodě, není to ovšem nutné. Houby do sebe totiž sůl překvapivě nenatáhnout, takže jen postačí, když z nich přebytečná zrnka zlehka otřete.

Opravdu lze zamrazit i syrové houby?

Kupte se slevou Sůl jedlá.

Porovnat slevy

Šťavnaté houbičky, které se hodí k jakémukoliv jídlu, snadno připravíte jen za pomoci vyvařené šťávy z nich. Stačí je očištěné pokrájet, podusit, osolit a naplnit s nimi uzavíratelné sklenice. A na závěr je nezapomeňte zalít vydušenou houbovou šťávou, zavíčkovat a hodinu vařit ve vodní lázni.

Opravdu lze zamrazit i syrové houby? Demiahl / Pixabay.com

Je vám líto vyhodit tuhé třeně a starší houby? Vykouzlete z nich chutné domácí koření, kterým můžete dochutit zvěřinu, paštiky, polévky či omelety. Příprava vám nezabere déle než 15 minut.

Všechny nespotřebované kousky hub usušte a nadrťte v hmoždíři nebo rozmixujte. K houbové směsi pak přidejte sůl, sušenou zeleninu, pepř a nasušené bylinky dle libosti. Chutné houbové koření poslouží k dochucení mnoha jídel, a navíc je plné důležitých minerálů, vitaminů a vlákniny.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Jak zamrazit houby

Letos se na tomto poli opravdu urodilo. Lesy jsou plné hřibů, bedel, žampionů, masáků nebo třeba holubinek. A jak tuto báječnou úrodu zachovat do dalších sezón? Dnes se podíváme na to, jak zamrazit houby, aby zůstaly pevné, krásné a plné chuti.

Možná vás to překvapí, ale právě zmrazené houby mají při pozdějším použití v kuchyni nejblíže houbám čerstvým. Můžete je podávat dušené nebo smažené. Hodí se pod maso, dodají plnou chuť omáčkám, ozvláštní zapečené nádivky nebo sváteční koláče. A jak dlouho je mrazit? Hodina je dost. Ale pojďme se na to podívat pěkně podrobně.

Probereme si jednotlivé body pěkně jeden podruhé. Dozvíte se jaké houby lze zmrazit, zda je lepší zmrazit houby celé, nebo je nakrájet, jak je to s úpravou (syrové nebo vařené houby), jak dlouho si mohou v mrazáku uložené houby pobýt a samozřejmě také to, jak je následně použít do dalších pokrmů.

Opravdu lze zamrazit i syrové houby?

Jaké houby lze zmrazit?

Pro zmrazení jsou vhodné prakticky všechny lesní houby. Musí však být mladé a zdravé.

Před zmrazením velmi pečlivě zkontrolujte, zda nejsou jejich kloboučky červivé, naopak čistý okus od slimáka nevadí, pokud ho odkrojíte. Dalším důležitým krokem při přípravě je jejich čištění.

K očištění hub můžete použít hrubou stranu houbičky na nádobí. Velmi špinavé kloboučky a nožky pak bez rozpaků omyjte pod tekoucí vodou.

Je lepší zmrazit houby celé, nebo je nakrájet?

Nejlepší je nakrájet houby na kousky, které se vám budou následně dobře používat při vaření, např. na plátky nebo na menší kostičky. Tloušťka těchto kousků také závisí na vašich preferencích. Na proces mrazení to nemá žádný vliv.

Větší kousky budou vypadat pěkně v polévce nebo omáčce, menší se zase uplatní v nádivkách nebo náplních do koláčů. Krájejte pouze velké houby, malé lze zmrazit celé.

Pokud chcete mrazit žampiony, je vhodné je oloupat, i když to jinak při přípravě jídel oproti zažitým zvyklostem opravdu není třeba. A holubinky nebo bedly je vhodné loupat vždy. Jinak budou jejich klobouky příliš tuhé.

Zmrazujeme syrové nebo vařené houby?

Před zmrazením je dobré houby krátce vařit. To nám umožní skladovat mrazené houby o něco déle, dokonce i do příští sezóny. Po vaření je třeba houby přecedit, nechat okapat a vychladnout.

Jak dlouho můžeme houby ponechat v mrazáku?

Před zmrazením je třeba houby rozdělit na porce. Jednotlivé porce vložte do misek a uložte do mrazničky. Následující den přesypte zmrazené houby do plastového sáčku. Díky tomu můžeme z mrazáku vždy vyjmout jen takové množství, jaké aktuálně využijete.

Je třeba zmrazené houby před použitím rozmrazit?

Zmrazené houby nemusíme rozmrazovat. Okamžitě je můžeme smažit, dusit nebo vařit. Naopak rozmrazením by mohly ztratit svou jedinečnou strukturu a velkou část chuti.

Jak naložit s houbařskými úlovky, které nestihnete spotřebovat do 3 dnů?

Opravdu lze zamrazit i syrové houby?

Snad každý z nás alespoň jednou do roka vyrazí do lesa na houby. Procházka po lese na čerstvém vzduchu s vidinou naplnit košík čerstvými hříbky, liškami či bedlami je na programu nejednoho chalupáře, či výletníka z města. Z čerstvých hub se většinou dělají polévky, smaženice, nebo se prostě obalí klobouky a pečou jako řízky. Tyto lahůdky si nenechají ujít snad žádní houbaři.

Budete mít zájem:  13 potravin, které jsou dobré při vysokém krevním tlaku – snižují ho

Víte však, jak dlouho po sběru jsou houby ještě považované za čerstvé? Podle vyhlášky § 22 vyhlášky č. 157/2003 Sb., do které spadají i houby, se za čerstvé houby považují jen houby, které volně rostou a jsou po sběru uchovávány v ledničce ne více jak 3 dny.

Houby totiž obsahují velké množství vody a bílkovin. Jsou proto oblíbené u mikroorganizmů. Pokud se s nasbíranými houbami nakládá nesprávně, tak mohou rychle podléhat hnilobě a plesnivět. Následovat pak mohou nepříjemné střevní potíže.

Podle doporučení Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP) by se měly sbírat jen mladé a zdravé houby, které je třeba zpracovat co nejdříve.

Jak tedy naložit s houbařskými úlovky, které nestihnete spotřebovat do 3 dnů? 

Někdy se podaří nasbírat i několik košíků hub za jedno odpoledne. Čištění a krájení je pak na hodiny. Tato činnost by se měla provést hned, aby se od sebe oddělily zdravé a “nezdravé” houby.

 Ne všechny houby stihnete ještě ve stejný den zpracovat či sníst. Očištěné houby by se měly uložit do chladu (ideálně do lednice) a spotřebovat do 3 dnů.

 Určitě se mezi milovníky hub najdou i ti, kteří si chtějí houby schovat na zimu třeba do polévky, nebo do omáčky pod maso. Nejčastěji je suší, nebo zavařují.

Jak bezpečně sušit houby?

Je více možností. Například vložit nakrájené a očištěné plátky hub do sušičky.

Častěji používanou metodou je nakrájené houby předsušit na sítech na zastíněném, suchém a větraném místě a dosušit je například v elektrické troubě při teplotě kolem 50 stupňů Celsia.

Pokud sušíme houby v troubě, je vhodné ještě před vyjmutím houby krátce, stačí na 5 minut, zahřát na teplotu kolem 80 stupňů Celsia. To v nich definitivně zničí veškeré, případně přítomné, hmyzí zárodky.

Jak se pozná, že jsou houby opravdu kvalitě usušené?

Správně usušené houby by se nám měly lámat v prstech. Usušené houby by se měly vložit do předehřátých sklenic a uložit do tmavého a suchého prostředí. Proč předehřívat sklenice? Po vymývání sklenic může v zůstat uvnitř trochu vlhkosti, která by mohla způsobit, že by houby později zplesnivěly. Předehřátím sklenic tomu předejdete.

Jak správně zavařovat houby do skleniček?

Návodů jak na to, existují na internetu stovky. Základní pravidlem ovšem je, houby  před samotným zavařování krátce povařit a poté samotné skleničky ponořit do vroucí vody (100 stupňů Celsia) alespoň na dobu 30 minut. Tím se zajistí zničení všech bakteriálních zárodků. Hlavní zásadou ovšem je, že použité víčko na skleničce dobře těsní a nedostane se dovnitř vzduch.

Mohou se houby zamrazovat?

V dnešní době výkonných mrazniček je zmrazování hub v domácích podmínkách jedním z obecně používaných způsobů konzervace hub. Podle HSHMP je houby možné zmrazovat syrové i tepelně upravené.

Krátká tepelná úprava před zamražením se doporučuje u větších hub, které je třeba pokrájet na menší kousky. Syrové houby je potřeba v mrazničce uchovávat v dokonale utěsněném obalu, jinak jejich vůně ovlivní ostatní potraviny v mrazničce.

Zmrazené houby je třeba spotřebovat nejdéle do několika měsíců, maximálně půl roku, jinak vymrzají a ztrácejí na kulinářské hodnotě.

Zdroj: http://www.bezpecnostpotravin.cz/sklenice-do-kterych-davate-susene-houby-predehrejte-v-troube.aspx

Článek připravila dle uvedeného zdroje: Mgr. Hana Vondráčková

Zdroj obrázku: Pexels.com

Jak nejlépe upravit houby, aby vydržely co nejdéle?

Opravdu lze zamrazit i syrové houby?

Houbařská sezóna je v plném proudu, houbaři se z lesů vracejí s plnými košíky. Nejobvyklejším způsobem zužitkování přebytků je sušení hub. Časopis dTest přinesl několik tipů na zpracování a uchování hub pro pozdější spotřebu. Abyste si na oblíbených pokrmech mohli pochutnat i mimo hlavní sezónu, zkuste houby zmrazit, prosolit nebo naložit.

Pokud nestihnete z čerstvých hub něco uvařit, uchovejte si zdravé a pevné kusy k pozdějšímu použití.

„Způsobů, jak houbám prodloužit život, je celá řada, tím nejběžnějším typem je sušení,“ popisuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest a dodává: „Nejčastější chybou začátečníků je, že nenechají plátky pořádně doschnout.

Cílem je snížit obsah vody z původních asi 90 % na 5 %, čímž se zabrání růstu plísní. Neuskladňujte houby, dokud při mnutí v dlaních nezačnou chrastit a lámat se. Po usušení uchovávejte houby v dobře uzavřených neprodyšných sklenicích, aby nepodlehly plísním ani molům.“

Zamražení

Houby si můžete jednoduše zamrazit. Nakrájené a omyté se vloží do kastrolu, ochutí solí, bílým pepřem a kmínem, podlijí se a dusí asi čtvrt hodiny. Po vychladnutí můžete houby rozdělit na porce a vložit do mrazáku. Takto připravené houby mají v kuchyni široké využití.

Zasolení

Pokud nemáte podmínky na sušení ani zmrazení hub, tak zkuste syrové houby proložit solí. Nakrájené houby necháte zavadnout a poté po vrstvách vkládáte do sklenic a prosypáváte solí. Poměr hub a soli by měl být 4:1.

Následné využití prosolených hub v kuchyni není tak univerzální. Při přípravě pokrmů je totiž takto konzervované houby nutné prolít vodou, aby se sůl odplavila.

Tím ovšem houba přichází o chuť a vůni, takže se hodí hlavně do polévek a do omáček.

Podobně můžete houby naložit do solného nálevu připraveného z kilogramu soli a litru vody. Postup je stejný jako u prokládání solí. Houby napěchujte do sklenice a nechte nahoře trochu prostoru. Napěchovanou sklenici zalijte připraveným svařeným solným roztokem, který by měl sahat asi 1 cm nad vrstvu hub.

Dušení

Dušení hub ve vlastní šťávě a následná sterilace je další alternativou. Řádně očištěné a nakrájené houby propláchnete přes sítko a podusíte v hrnci za občasného míchání. Můžete přidat malé množství soli.

Vychladlou směs uložíte do sklenic a zalijete šťávou, kterou houby pustily. Pokud je šťávy málo, dolijte ji převařenou vodou. Mezi směsí a víkem by měly zůstat zhruba 2 cm volného prostoru. Sterilace probíhá těsně pod bodem varu (cca 95 °C) necelou hodinu.

Druhý den je potřeba sterilaci zopakovat.

Sterilování

Oblíbeným způsobem je také sterilování hub ve sladkokyselém nálevu. Nejprve je potřeba v houbách blanšírováním zahubit případné nežádoucí mikroorganizmy. Nakrájené, očištěné a propláchnuté houby vložte do vyššího hrnce s vroucí osolenou vodu.

Na litr vody přidejte jednu čajovou lžičku soli. Blanšírování probíhá tak, že se houby pět minut vaří a během toho se sbírá vzniklá pěna. Poté se houby vyjmou na sítko, propláchnou a zchladí. Blanšírovanými houbami naplňte zavařovací sklenice.

Podle chuti můžete do sklenic přidat také sezónní zeleninu nebo cibuli. Vše zalijte svařeným sladkokyselým nálevem, který se skládá z jednoho dílu octa, tří dílů vody, soli a cukru. Podle chuti přidejte koření (například bobkový list, celý pepř, nové koření nebo hořčičná semínka).

Steriluje se na 90 °C zhruba půl hodiny.

Uzení

Houby zpracované blanšírováním lze dále udit. V takovém případě je potřeba blanšírovat výhradně opravdu tvrdé houby. Ty se po blanšírování a oschnutí vyskládají v udírně na rošt nebo zavěsí na nit. Houby se udí pomocí pilin ovocných stromů zhruba 1,5 hodiny středně teplým kouřem. Po vyuzení je můžete zpracovat do sladkokyselého nálevu a sterilovat.

Nakládání do octvého nálevu

Kdo má rád kyselé, může u sladkokyselého nálevu vynechat cukr nebo naložit houby přímo do octového nálevu. Pro tento způsob zpracování se hodí malé houby, například ryzce.

Aby se houby nemusely ještě dále konzervovat sterilací, připravte si 2% octový nálev. V obchodech je běžně k sehnání ocet 8%, který je třeba naředit vodou.

Na přípravu zhruba litru nálevu je potřeba 100 ml vody, 30 g soli a 870 ml octového nálevu.

Nakládání do tuku

Houby se dají naložit i do tuku. Podušené houby se smíchají se zahřátým tukem a vloží do sklenic, případně se nejdříve mohou naskládat do sklenic houby a poté přelít tukem, typicky sádlem. Následně je nutné provést hodinovou sterilaci na 95 °C s opakováním po dvou dnech. Takto konzervované houby můžete v kuchyni využít prakticky na jakýkoliv houbový recept.

Zkvašování

Zkvašování hub se u nás moc nepoužívá, jedná se ale o velmi starou metodu. Oblíbeným typem hub pro kvašení jsou hřiby, lišky, ryzce a václavky. Očištěné houby se v celku předvaří v 2% solném roztoku. Poté se vyndají na sítko, propláchnou a nechají okapat. Následující postup je podobný jako u zelí.

Houby se kladou do kameninových nádob či škopků. Zalijí se nálevem složeným z vody, soli, cukru a živého jogurtu. Podle chuti lze přidat i koření. Důležité je, aby byly všechny houby pod hladinou a zatížené. Houby kvasí v závislosti na podmínkách zhruba 4 týdny. Využít je lze jako přílohu k masu nebo třeba do salátů.

Jak správně zamrazit houby?

Konzumace hub nekončí s houbařskou sezónou a tak je přirozenou snahou každého houbaře své úlovky uchovat na dobu, kdy v lese o houby nezakopne.

Budete mít zájem:  Wolff-parkinson-whiteův (wpw) syndrom – příznaky, příčiny a léčba

Lze zamrazit houby? Ano! Mražení hub je navíc jeden z nejlepších receptů na zpracování hub. Mražené houby si uchovají svou přirozenou podobu, aroma i chuť a při správném zamrazení a rozmrazení je v pokrmu od těch čerstvých prakticky nerozeznáte.

Zajímá–li vás, jak zmrazit hříbky, žampiony, lišky, václavky, hlívu ústričnou či další jiné jedlé houby, přečtěte si následující jednoduchý návod a recept na mražené houby.

  1. Očistěte houby z lesa
  2. Duste houby nebo je blanšírujte
  3. Zamrazte houby na dvakrát
  4. Jak dlouho vydrží zamrazené houby?
  5. Jak houby rozmrazit?
  6. Recepty se zmraženými houbami

Jak očistit houby před zamrazením?

Každý správný houbař ví, že je houby nejprve nutné očistit a roztřídit. Jak správně houby čistit se dočtete v článku Jak očistit houby v lese a doma?

Pryč dáme červivé houby a ty, které budeme chtít mrazit, očistíme od nečistot jako je jehličí či bahno. Výhodou u mražení hub je ten, že silně znečištěné houby můžeme klidně opláchnout i vodou.

Rozkrájejte houby na stejně velké kousky a ve velikosti, v které s nimi později hodláte vařit. Menší houby lze ponechat i vcelku.

Jak dusit houby před zmrazením?

Očištěné a nakrájené houby je potřeba před zmrazením nejprve oblanšírovat neboli povařit.

Tepelným zpracováním hub před zamrazením zabráníte enzymům, biologickým vysokomolekulárním látkám, přirozené snaze houby zlikvidovat a rozkládat je. Během rozkladu se navíc uvolňují mykotoxiny, které jsou škodlivé lidskému organismu a zatěžují při trávení slinivku.

Vezměte si velký hrnec a nalijte do něj vodu asi tak 5–10 cm po dně kastrolu. Vodu můžete lehce osolit a přiveďte ji k varu.

Do vroucí vody vsypte nakrájené houby a povařte asi 3–5 minut. V polovině času vaření je můžete vařečkou promíchat. Je potřeba hodit do vody jen takové množství hub, aby byly všechny ponořené ve vodě.

Z kastrolu houby vyndejte do cedníku a propláchněte studenou vodou. Houby odložte a nechte okopat a vychladnout. Postup opakujte dokud nepovaříte veškerou vaší sklizeň.

Tip: někdo místo povaření dává přednost podušení. Na tuku (olej, máslo) osmahne malé množství cibulky a přidá houby a dusí také 5 minut. Pokud by se houby hodně vysoušeli, je možné je podlít vodou.

Důležité je prostě houby tepelně zpracovat a zabránit tak jejich znehodnocení během mražení, které bude trvat několik hodin, než dosáhnout minusové teploty.

Výhodou povaření či podušení je také ztráta objemu hub, takže se vám jich do mrazáku vejde minimálně dvakrát tolik.

Jak zamrazit houby?

Samotné zamrazení hub je naprosto jednoduché.

Povařené a studené houby naporcujte do mikrotenových sáčků, doporučuji rovnou odhadnout porci takovou, kterou budete potřebovat pro přípravu vašeho pokrmu, a vložte do mrazáku. Hotovo.

Pokud máte velký mrazák a dostatek prostoru v něm, můžete si postup mrazení trochu zkomplikovat tím, že houby rozprostřete na plech a vložíte je do mrazáku. Druhý den zmrazené houby vyndáte a rozporcujete. Urychlíte tím proces mražení a zabráníte slepení většího množství hub do jedné zmrzlé houbové koule, ale není to vůbec potřeba.

Jak dlouho mražené houby vydrží?

Jak dlouho vydrží houby v mrazáku poté, co je správně zamrazíte? Na internetu se dočtete mnohé – trvanlivost mražených hub je od 3 měsíců po půl roku, rok či nekonečně dlouho, dokud vám neodejde mrazák.

Osobně se přikláním k tomu, že zamrazené potraviny neskladujte nikdy déle jak 12 měsíců.

Jednoduše mražené houby vydrží do následující houbařské sezóny, kdy původní houby nahradíte novými.

Jak rozmrazit houby?

Rozmrazování hub není věda. Dodržte jednoduché pravidlo – houby nerozmrazujte, ale rovnou je použijte při vaření.

Vyndejte houby ze sáčku, pokud to půjde tak je od sebe odlepte a hoďte na pánev, do hrnce, pekáče či kamkoliv jinam, kde zrovna připravujete svůj pokrm.

Jednou rozmrazené houby už nikdy nezamrazujte a nespotřebované rozmrazené houby prostě vyhoďte.

Jak pracovat s mraženými houbami?

Jak vařit s mraženými houbami a co vše s nimi lze uvařit? Naprosto cokoliv!

Pokud jste dodrželi předchozí postup a houby řádně zamrazily, poslouží vám jako houby čerstvé.

Uvaříte si z nich výtečnou smaženici, houbovou omáčku z mražených hub, hubník či se stejně dobře hodí do polévek, palačinek, štrúdlu nebo pod maso. Hledáte–li ve vaření inspiraci, mrkněte na recepty z hub od vás čtenářů portálu NaHouby.cz.

Návod na zmrazení čerstvých hub – vydrží opravdu dlouho

Čerstvé houby zakoupené v obchodě nebo sklizené z přírody či vlastní úrody mohou být použity o mnoho měsíců později, pokud budou správně skladovány.

Existuje mnoho různých druhů hub a mnoho různých způsobů, jak je uchovat, takže zdokonalení metody bude vyžadovat určité pokusy a omyly, ale základní metody uvedené zde by měly fungovat pro běžnější typy hub dostupných od dodavatelů ovoce a zeleniny.

Před mrazením houby omyjte a očistěte. Nakrájejte je na plátky nebo na čtvrtiny – podle toho, jak sami chcete.

Mrazení vařených hub

Rozhodněte se, zda budete houby dusit nebo smažit. Rozhodujícím faktorem může být to, že dušené houby zůstanou asi o tři měsíce déle k použití než ty, které jsou vařené v tuku.

  • Dušení nebo vaření hub: Houby, které se budou napařovat, si udrží lepší barvu, pokud budou nejprve ošetřeny úpravou proti tmavnutí. Připravené houby ponořte na 5 minut do roztoku obsahujícího 1 čajovou lžičku citrónové šťávy nebo 1 1/2 čajové lžičky kyseliny citrónové smíchané do půllitru vody. Poté duste nebo vařte (celé houby 5 minut, čtvrtky 3,5 minuty či plátky 3 minuty). Po vyjmutí z páry okamžitě ochlaďte. Vložte do sáčku a poté ihned do mrazničky. Takto lze houby skladovat až jeden rok.
  • Smažení hub: na pánvi zahřejte malé množství hub v margarínu nebo másle, až se téměř dovaří. Poté ochlaďte vzduchem nebo vložte pánev, ve které se houby smažily, do studené vody. Vložte do sáčku a poté do mrazničky. Takto lze houby skladovat až devět měsíců.

Zmrazení nevařených hub

Některé houby se roztopí na vlhkou kaši, pokud se konzervují způsobem popsaným nahoře. U hub, jako jsou smrži (a jiných hub, které mají hustou a hrubší strukturu) je lepší použít způsob bez vaření.

Omyjte množství čerstvých hub pod tekoucí vodou. Nakrájejte podle preferencí (klidně nechte i v celku). Do hub přidejte lžičku rostlinného oleje a dobře promíchejte. Takto připravené houby vložte do sáčku a poté do mrazničky.

Takto houby vydrží až tři měsíce.

Jak zamrazit houby, aby zůstaly zdravé a plné chuti?

Jak doma bezpečně zmrazit houby Houby pořád ještě rostou! Pokud nejsme zkušení houbaři, kteří najdou jedlé houby vždycky, třeba i o Vánocích, děláme si na zimu zásoby. Nejčastěji houby sušíme a zavařujeme, stále oblíbenější je uskladnění hub v mrazáku. Zmrazené houby mají nejblíže k houbám čerstvým, můžeme je dusit, smažit, hodí se do omáček, polévek i pod maso, stejně jako do nádivek nebo slaných koláčů. Domácí zmrazování hub je dnes naprosto běžné, ovšem má svá pravidla, která se vyplatí dodržovat. Jak doma bezpečně zmrazit houby, aby zůstaly zdravé a plné chuti? Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Každý houbař patrně dobře ví, že nabírané houby musí doma co nejrychleji zpracovat buď k okamžité konzumaci, nebo je vhodně uskladnit. Houby totiž rychle podléhají hnilobě a plesniví, obsahují látky které houbu rozkládají a během tohoto procesu se uvolňují houbové toxiny, škodliviny, které našemu organismu nijak neprospívají a mohou způsobit zdravotní potíže. Obecně platí, že v lese rostoucí houby bychom měli sníst nejpozději do dvou až tří dnů, pěstované do pěti dní po sběru.

Jak doma bezpečně zmrazit houby: nabírané houby musí doma co nejrychleji zpracovat buď k okamžité konzumaci, nebo je vhodně uskladnit

Obecná pravidla bezpečného domácího mražení hub

  • Tento způsob konzervace hub svědčí především všem hřibovitým druhům hub, liškám, žampionům, holubinkám, hlívě ústřičné, mrazit můžeme i klouzky, které nejsou vhodné k sušení.
  • Doporučuje se mrazit houby, které prošly tepelnou úpravou, ale mohou se mrazit i syrové.
  • Vybíráme ty nejlepší, nejpevnější, nejzdravější a nejkvalitnější houby.
  • Na zmrazení používáme zhruba stejně velké kousky. Buď malé celé, nebo větší pokrájené plodnice.
  • Zmrazit do jedné porce můžeme jeden druh hub nebo směs, záleží jen na nás, co preferujeme.
  • Vybrané zdravé jedlé houby pečlivě očistíme a opláchneme.

Jak doma bezpečně zmrazit houby: na zmrazení používáme zhruba stejně velké kousky hub

5 kroků, jak zmrazit převařené houby

  1. Připravené houby asi 5 minut povaříme v mírně osolené vodě, prudce je zchladíme (nádobu vložíme do studené vody) a necháme důkladně okapat.
  2. Studené a okapané houby vložíme do plastových sáčků nebo misek či kelímků po jedné porci, pevně uzavřeme a dáme zmrazit.

  3. Po povaření a okapání můžeme také nechat jednotlivé houby na tácku nejdříve zmrazit a teprve pak je dát do vhodné nádobky či sáčku.
  4. Každý sáček nebo kelímek či misku viditelně označíme datem.

  5. Tepelně upravené zmrazené houby jsou v nejlepší kondici tři měsíce, spotřebovat bychom je měli do zhruba šesti až osmi měsíců, pak vymrzají a ztrácejí na chuť.
Budete mít zájem:  Superpotraviny nejen na hubnutí

Prima tip: dušené houby

Připravené houby dusíme ve vlastní šťávě asi 5 minut, pak přidáme malé množství tuku (oleje, másla). Opatrně promícháme a ještě asi 2 minuty podusíme. Pak je prudce zchladíme. Podušené houby dáme do vhodných sáčků nebo nádob v dávkách pro jedno použití, důkladně uzavřeme a vložíme do mrazáku. 

Jak doma bezpečně zmrazit houby: před kuchyňskou úpravou zmražené houby nikdy nerozmrazujeme

4 zásady mražení hub za syrova

  1. Čerstvé, tedy syrové, tepelně neupravené houby se mohou zmrazovat, ale výsledky jsou poněkud horší ve vzhledu, chuti a vůni.
  2. Za syrova mrazíme jen houby opravdu kvalitní, zdravé, nesmí být ani sebeméně poškozené a nejlépe bezprostředně, jak je přineseme z lesa.

    Skvělé je, když máme mrazák s funkcí rychlého zmražení.

  3. Syrové houby musí být v dokonale utěsněném obalu, jinak houbové aroma ovlivní ostatní potraviny, které jsou v mrazáku.

  4. Houby za syrova zmrazené musíme zpracovat do dvou měsíců a vždy důkladně tepelně zpracovat, protože se může se stát, že mykotoxiny, které se v houbách rozkládají ještě několik hodin poté, co dáme houby do mrazáku, zkonzumujeme.

Jak s mraženými houbami pracovat

  • Před kuchyňskou úpravou zmražené houby nikdy nerozmrazujeme!  Okamžitě je můžeme smažit, dusit nebo vařit. Rozmrazením ztrácejí svou strukturu a velkou část chuti.
  • Když houby jednou rozmrznou, nové zmrazení už není možné. Jinak bychom si mohli přivodit zdravotní potíže. Pozorní tak musíme být, pokud rozmrazujeme mrazák nebo při výpadcích proudu.

Jak doma bezpečně zmrazit houby: za syrova mrazíme jen houby opravdu kvalitní, zdravé, nesmí být ani sebeméně poškozené

Když houby zmrznou v lese

V posledních letech objevily zprávy o jedovatosti hub přešlých mrazem, jak vlastně jdou dohromady houby a mráz? „Najdeme-li dospělou plodnici hřibu, která prošla procesem zmrznutí, existuje poměrně velké riziko, že už předtím byla napadena plísní vytvářející houbové toxiny. Taková houba již po rozmrznutí nevoní, spíše se dá říct, že nelibě páchne. Žádný houbař takovou houbu za zenitem prostě nesebere, stejně jako v plné houbařské sezoně mine plodnice červivé nebo rozpadající se, takže riziko je mizivé,“ vysvětluje zkušený mykolog Jaroslav Vanča a pokračuje: „Kdykoli se mně osobně poštěstí najít v listopadu pěkného, mladého a zdravého hřiba hnědého vyrůstajícího z půdy pokryté sněhovým popraškem a doma po rozmrznutí pěkně houbově zavoní, s radostí jej pak (a zatím bez jakýchkoli následků!) sním.“

Penízovka sametonohá  (Flammulina velutipes), přezdívaná vánoční houba k vývoji mráz přímo potřebuje

 „Rád bych ještě připomněl, že existuje skupina hub, které k vývoji svých plodnic mráz přímo potřebují coby fyziologický impuls.

Právě to je charakteristické pro výtečné zimní houby, které souhrnně nazýváme pomrazky.

Jedny z nejlahodnějších jsou šťavnatka pomrazka  (Hygrophorus hypothejus), šťavnatka modřínová (Hygrophorus lucorum) a penízovka sametonohá (Flammulina velutipes), které se říká vánoční houba.“

Vše, co chcete vědět o houbách je v našem speciálu 

Mohlo by vás ještě zajímat:

  Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Houbaři, pozor! 5 tipů, jak uchovat houby na zimu

Foto: alicja neumiler, Shutterstock.com

Podzim je tradičně spjatý se sběrem hub. Nosíte domů plné koše této dobroty? Pak je potřeba úlovky náležitě zpracovat a zakonzervovat – ať už sušením, zamrazováním, nebo nakládáním. Víte, jak se to správně dělá?

Chcete si vyrobit houbové zásoby na celý rok? S námi to půjde snadno. Na své plány myslete už v lese: aby bylo zpracování plodnic co nejjednodušší, již při sběru je pořádně očistěte. Jehličí z klobouků omeťte, nečistoty na nohách oberte nebo odkrojte. Když to neuděláte, nalepí se i na další, třeba mokřejší kusy a čištění doma je pak mnohem pracnější.

Další důležitý krok je konzervovat jen zdravé plodnice bez plísní, červů a dalších napadení. Odříznutím plesnivého kousku se plísně nezbavíte, takže takto napadené houby radši hned vyhoďte. Nikdy nesušte ani příliš mokré houby, jako jsou babky. Právě ty jsou často napadené plísní, která třeba ještě není ani vidět a nakazí pak i okolní plátky.

Nejčastějším způsobem konzervace hub na zimu je sušení a má svá pravidla. Tradiční postup začíná jejich nakrájením na plátky silné asi tři až čtyři milimetry (vždy podélně, ideálně klobouk i nohu dohromady). Můžete je rozložit na papír či síto nebo navléknout na nit a pověsit.

V takto správně prosušených houbách zůstane z původních skoro 90 procent vody jen 14. Dostatečně usušené houby chřestí pod rukama a z papíru je víceméně snadno sesypete. Uložte je do dobře těsnící nádoby, kam se k nim nedostane ani vlhkost, ani potravinoví moli.

Dobře uskladněné sušené houby vydrží klidně několik let.

Na sušení se nehodí snad jen už zmíněné babky a dále pak ryzce, čirůvky a václavky (ty jsou za syrova jedovaté a sušené houby se obvykle neupravují dostatečně dlouho na to, aby se jed „vyvařil“).

Druhá možnost, dnes stále oblíbenější, je sušení v sušičce. Tam jsou houby suché mnohem rychleji a rovnoměrněji a zůstane v nich jen kolem pěti procent vody, takže se tím ještě více sníží pravděpodobnost plesnivění. Nevýhodou je, že sušička má jen omezenou kapacitu.

Poslední variantu, kterou ocení ti, kdo sušičku nemají a košík hub si přinesli v sychravém počasí, kdy by špatně schly, je trouba. Používejte pokud možno plechy s dírkami na dně, dobře jimi cirkuluje vzduch.

Teplotu nejdřív nastavte jen na asi 30 °C, aby se houby nezapařily, pak přidejte na 50 °C a dosušte je – během této doby houbové plátky několikrát převraťte.

V průběhu nechte pootevřená dvířka, aby mohla unikat pára.

Foto: KAppleyard, Shutterstock.com

Sušení hub je tradiční způsob uchovávání – vydrží několik let

Chtějí-li lidé houby zamrazit, většinou je jednoduše nakrájejí na kousky a zabalí do několika sáčků.

Houby dobře vstřebávají okolní pachy, stejně jako samy navoní leccos okolo a zabalením do více vrstev se tento nežádoucí efekt eliminuje.

Odborníci a majitelé malých mrazáků je doporučují nejdřív podusit na kapce oleje, případně i s trochou cibule. Houby se tak zbaví toxinů a výrazně zmenší svůj objem, takže nezaberou tolik místa.

Chcete-li si užít své lesní úlovky naplno, rozhodně nezamrazujte bílé hřiby! Pořádně se rozvoní až po usušení a takhle byste je o tuto úžasnou vlastnost ochudili.

Ke zmrazení se příliš nehodí ani bedly, růžovky a další podobné houby – úplně by se rozpadly.

Dobře zamrazené houby, tedy ideálně s použitím funkce rychlého zamrazení, vydrží zhruba půl roku, pak se v nich začnou tvořit krystalky ledu, které znehodnotí chuť i konzistenci.

Málokdo to dělá, ale houby naložené nakyselo mají své neopakovatelné kouzlo. K zavařování se hodí mladé, pevné plodnice, nejlepší jsou úplně maličké houby, které můžete nechat v celku.

Na konci září je navíc sezona václavek a ty jsou zavařené úplně nejlepší! Dále se hodí všechny hřibovité nebo třeba lišky, jiné druhy obvykle nemají dostatečně hutnou konzistenci a dlouhý var by v kuse nepřečkaly.

Jednodruhově se vyplatí zavářet pouze václavky a lišky, jinak je klidně míchejte dohromady. Před zavařováním je důležité houby krátce povařit s kouskem celeru (zvýrazní chuť), aby se zmenšil jejich objem.

Do skleniček přidejte koření a kořenovou i košťálovou zeleninu, pak teprve houby zalijte lákem a zavařte. Když to uděláte kvalitně, vaše výrobky vydrží podle pevnosti plodnic jeden až dva roky – staré nakládané houby už jsou ale rozměklé a nejsou dobré.

Foto: alicja neumiler, Shutterstock.com

Houby nakyselo můžete využít i jako vítaný jedlý dárek

Tuhle pochoutku vyrobíte ze sušených hub, jen je lepší nakrájet je na hodně tenké plátky, aby opravdu dobře proschly. Pak je namelte nebo nadrťte v hmoždíři se sušenou petrželí a pepřem a kouzelná směs na dochucení nejen houbových pokrmů je na světě.

Sůl je jeden z nejstarších konzervantů a není důvod, proč ho nepoužít i tady. Zdravé plodnice nakrájejte na kousky, nechte zavadnout na slunci a promíchejte se solí – na kilogram hub je potřeba asi 100 g soli.

Napěchujte je do sklenice a navrch nasypte ještě lžíci soli. Skladujte v temnu. Před použitím je můžete zlehka otřít od přebytečné soli, aby výsledné jídlo nebylo příliš slané. Houby jako takové se ale solí nenasytí.

Vydrží jako čerstvé šest až devět měsíců.

Jaký nejčastější způsob uchovávání houbových zásob na zimu používáte vy?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *