Medvědí česnek je fajn – znáte ale lesní pažitku?

Česnek medvědí (Ursinum) roste planě ve velké části Evropy. Listy jsou podobné listům konvalinek, ovšem s typickou vůní po česneku, přičemž chuť je mnohem jemněší než vůně.

Tento druh česneku se snadno pěstuje a rostlina si často vydobyje své místo na úkor ostatních rostlin.

Listy medvědího česneku se začínají objevovat od předjaří, kdy nejprve vidíme typické přízemní podlouhlé lístky, pak se rozvíjejí výrazněji voňavé bílé rozestálé květy. Nejsilnější chuť z celého medvědího česneku mají pacibulky.

Kde roste medvědí česnek

Medvědímu česneku se daří ve vlhkém prostředí – v živinami bohatých lesích, parcích a na zahrádkách pod ovocnými stromy.

Výsadba medvědího česneku

Pokud chceme mít medvědí česnek stále na blízku, není nic jednoduššího než cílená výsadba, tu provádíme od srpna do listopadu (podle počasí i později).

Cibulky medvědího česneku sázíme do trsů (1 trs – 10 a více cibulek), takto se česnek nejlépe ujímá a roste. Medvědí česnek má rád kyprou a vlhkou půdu, stinná místa a časté zalévání.

Vysazený česnek nehnojíme a ani jej nesázíme do vyhnojené půdy.

Medvědí česnek má úžasné detoxikační účinky

V medvědím česneku jsou obsaženy vitamíny, minerální látky a silice, značné množství jódu, allin a další látky pozitivně působící na naše zdraví. Pokud medvědí česnek zařadíme do jídelníčku (nejlépe v čerstvém stavu), dopřejeme si pár dní půstu a upravíme jídelníček, skvěle tělo detoxikujeme a vyplavíme z těla nahromaděné škodliviny, navíc regenerujeme játra.

Léčivé účinky medvědího česneku

Česnek medvědí patří mezi nejdravější byliny vůbec. Na jaře je jednou z prvních volně rostoucích rostlin, která našemu tělu dodá po zimě tolik chybějící a organismu potřebné látky přímo ze země.

Čerstvé zelené lístky nám dodají řadu vitamínů a medvědí sílu, jak tvrdili už staří Germáni.

Na konzumaci medvědího česneku by si měli dávat pozor lidé s alergií na allicin (látku obsaženou v klasickém česneku), protože způsobuje podobné reakce.

Přírodní zázrak jménem česnek medvědí působí preventivně i léčebně

  • má účinky jako silné přírodní antibiotikum a antioxidant
  • chrání před vznikem kardiovaskulárních chorob a krevních sraženin
  • zabraňuje tvorbě rakovinového bujení
  • působí projímavě a močopudně, čistí ledviny a močové ústrojí
  • pomáhá při léčbě mykóz a plísní
  • ničí parazity, střevní bakterie a zlatého stafylokoka
  • upravuje nespavost a úzkosti
  • podporuje chuť k jídlu
  • snižuje krevní tlak
  • upravuje zažívání

Uchovávání medvědího česneku

Česnek medvědí samozřejmě používáme nejlépe čerstvý, pár dní nám vydrží v lednici zabalený do vlhké utěrky. Sušením listy pozbývají léčivé účinky i aroma.

Pokud však máme velkou úrodu, kterou si chceme uchovat, listy omyjeme, osušíme, nasekáme, dáme do plastové krabičky a zmrazíme. Listy česneku se také dají použít pro ovonění olivového oleje, stačí jen pár lístků, nechat odležet týden a máme hotovo.

Vznikne nám po česneku krásně voňavý olej. Další možností, jak uchovat medvědí česnek, je výroba tinktury.

Medvědí česnek v kuchyni

Přestože se může zdát, že ze zelených lístků toho moc nevymyslíme, opak je pravdou. Z medvědího česneku můžeme tvořit saláty, pomazánky, přílohy, dipy, polévky a doplňovat jimi řadu pokrmů. 

Vyzkoušejte tyto skvělé recepty s medvědím česnekem

  • Frittata s medvědím česnekem(doba přípravy 30 min )Medvědí česnek je fajn – znáte ale lesní pažitku?
  • Medvědí česnek jako příloha k masu(doba přípravy 15 min )Medvědí česnek je fajn – znáte ale lesní pažitku?
  • Pečené brambory s česnekovým dresinkem(doba přípravy 1 hod )Medvědí česnek je fajn – znáte ale lesní pažitku?
  • Krémová polévka z medvědího česneku(doba přípravy 30 min )Medvědí česnek je fajn – znáte ale lesní pažitku?
  • Pesto z medvědího česneku s parmazánem(doba přípravy 15 min )Medvědí česnek je fajn – znáte ale lesní pažitku?
  • Sezóna medvědího česneku odstartovala – naučte se z něj připravit skvělé pesto, polévku i přílohu

Nezaměnitelná vůně medvědího česneku je skutečným znamením, že jaro je tu v plné síle. Medvědí česnek je doslova zelený poklad a vyplatí se ho zařadit do řady pokrmů. Jak na to?

Medvědí česnek je fajn – znáte ale lesní pažitku?

Foto: Sxc.hu

Medvědí česnek

Z archivu Medvědí česnek je fajn – znáte ale lesní pažitku?

Na předchozí
fotohádance se na krásno ukázalo, jaký jsem občas mameluch. To, co jste
totiž správně učili jako česnek podivný, jsem já cuketa považoval za česnek medvědí! 😉

Za tu dobu, než jste mě vyvedli z omylu, jsem si ho stačil nasekat na sekanou a marinovat v něm rolku kozího sýra. Ještě,
že to nebyla nějaká jedovatá rostlina, třeba taková konvalinka.
Lístečky má úplně stejné, akorát obohacené na zdraví nedobrým
konvalatoxinem! 😉 Česnek podivný naštěstí není jedovatý, ale
dokonce jedlý!

Stejně jako celá rodinka česneků oplývá charakteristickými aromaty a
chutí. Mi osobně česnek podivný připadal jako ostřejší jarní cibulka.
Evoluce mě protentokrát nevyřadila z oběhu. Naopak! Vybavila mě novou
chutí… 🙂

Medvědí česnek je fajn – znáte ale lesní pažitku?

To, co ale máte tady na obrázcích, je už česnek medvědí. Na rozdíl od
kolegy podivného má už opravdu nefalšované česnekové aroma. Když jsem si
ho po lovu narval do pytlíku, na první počuch to nebylo k rozpoznání od
běžné česnekové vůně. Jeho sezóna vrcholí právě teď!

Zbaštit se může celá rostlina, nepraktičtější na vaření jsou ale
listy. Prý mají nejsilnější aroma před kvetením, ještě než se vše
přepumpuje do konečků rostliny. Očuchával a okusával jsem listy, stonky,
kvítka a přišlo mi to na stejno. Česnekem nabité kytiny jsou ale
k zulíbání!!! 😉

Bittmanovic panenka s medvědem

Medvědí česnek můžete rvát úplně kamkoliv jako čerstvou
bylinku, výtečný je i na tepelné zpracování. Zkoušel jsem ho opět
s kozím sýrem, dělal jsem pomazánku z lučiny a střihnul jsem i základní polívku. Všechno je výtečné! Jediné, co
jsem nezkusil, byla stará
ruská receptura na česnekovou mast na hemoroidy… 😉

Ze všech úprav mě asi nejvíc potěšilo prosté spaření listů česneku
na másle. Je to geniálně jednoduché! Výsledek je podobný špenátu
s česnekem, akorát se nemusíte trápit s loupáním česneku extra a
s potenciální hrozbou zmrvení jeho úpravy (jak má spousta restaurantů
nabízejících špenát ochucený česnekem ve zvyku 😉

Medvědí česnek je fajn – znáte ale lesní pažitku?

Při vaření následujícího receptu jsem zabil hned tři mušky jednou
ranou! Vybral jsem si totiž jednoduché spárování spařeného medvědího
česneku s vepřovou panenkou a šťouchanými brambory. A právě na panence
jsem si vyzkoušel vskutku vyčuranou metodu úpravy od Marka Bittmana.

Medvědí česnek je fajn – znáte ale lesní pažitku?

Podívejte se na video a vyzkoušejte si jí taky! 😉 Není to žádná věda
a výsledné „medailonky“ stojí za to! K masu jsem našteloval spařené
listy česneku a pěknou kupičku brambor s máslem a s výpekem. Až později
jsem zkusil kombinaci šťouchaných brambor s čerstvými nasekanými listy a
víte co? Zase bomba!!! Tady prostě není možno minout… 😉

Jestli teď marně hledáte recept a celé to na vás působí jako
dlouhé neuspořádané experimentování – chytili jste se správně. Vemte
kolo, psa, dítě, igelitku a vrhněte se s nimi ven! Narvěte si plnou náruč
neznámých bylin a pokračujte ve štafetě!

Další využití a recepty z medvědího česneku

Ale to jste mne pane Cuketko zklamal, s tou mastí na hemeroidy!!! Čekala
jsem, že ji vyrobíte jako první, ozkoušíte (ať už na sobě nebo na
nějakém ne-dobrovolníkovi) a poreferujete…
Maso dobrý, políffka taky, ale ta mast…

:-))))

A já hlasuji, hned pod tou mastí, pro tu vodku s česnekem! :-)))
Konvalinky mám na zahrádce, kdyby bylo libo si pošmáknout :-)). Jeden kolega
v práci posvačil cibulky tulipánů, omylem místo cibule, docela si prý
pochutnal :-)))

Budete mít zájem:  Kurz snowkitingu se slevou 50 %

Což o to, tenhle dryák jsem už pila, ale ta mast!:-))))
Konvalinky? No, to by byl hukot! Mno, lysohlávky ani muchomoůrka červená
ještě nejsou, tak proč si nesmlsnout na konvalinkách, že? Prodávají je
i v podchodech metra…

To by játro mlaskalo…a pak ta ledvina…:-))))

S medvědím česnekem mám také nemalou a příjemnou zkušenost, je
vždycky mňam :o) Jen to běhání po lese v příhodnou dobu a hledání
osvědčených míst dá po zimním spánku pěknou fušku :o)

Ano, ano česnek medvědí, čeremša…kvašený je famózní(ruská
specialitka), v debatě u pečených kaštanů už jsme ho tu kdysi
probírali…

Pivli:

heh 🙂 zatím natírat večer po koupeli nepotřebuji. ale až mi bude
osumdesát, to se mi pak zápisník více než šikne!! 🙂

  • Fialka:
  • uá! 🙂 prosím si jeden konvalatoxin, konvalatoxol, konvalatoxosid a
    majalosid
    , nasekat a zabalič 🙂
  • Kolíček:

co fušku?! FAFUŠKU :))))

Zápisník bude tou dobou možná mít už Nobelovu cenu za
literaturu…;-))))

Pivli:

…ale já obří HEMEROIDY!!!! :)))))

v Kinského sadech sou ho celé sady!!!

Bittmanovo video omylem shlédnuto před snídaní, to maso z talíře řve
„bite-me“

fajn, tak uz vim co dnes na obed, i na veceri , a taky vidim znechueny vyraz
meho muze, i kdyz umim spenat(smetana+cibulka) vyborne, proste ho nesnasi uz od
dob skolni jidelny.

kuba: bud v klidu, ja takhle vcera hned po probuzeni pekla brownies, omylem
jsem shledla recept pred snidani, no co, aspon bylo co snidat 😀

Když tak koukám na tu panenku, tak se mi hnedka vybavil Gordon Ramsey
řvoucí: „It's raaaaaaaaaaawwwww!!!“ :o)))

  1. ren:
  2. dík za tip 🙂 já přidávám údolí šárky, jsou ho tam celé lány
    podél potůčku…
  3. Kuba:

určitě to zkus, je to jednoduché a rychlé. je tam zkrácené tepelné
trápení a vysušování masa na minimum, přitom ta úprave dává maximální
chuť. v kroku 1) nepřehnat a nedosáhnout fáze tvoření šťávy v kroku
2) mít neusátle kontakt s boubelkami a nenechat je úplně zatuhnout. obojí
je zločin 🙂

Tereza:

„zaklapkovanej“ strávník je vždy výzva 🙂 alespoň si máte s čím
hrát ;)))

J.Č.:

já si to pamatuju jinak:

„It's F*CKING raaaaaa!!!“

Mr. Ramsay by na mě ovšem neřval v průběhu přípravy… :)))

(btw ramsay propaguje vepř. panenku klidně na medium. většina výskytu
trichinózy je vzácná a když už, tak je to z diočáků, ne
z vepřového chovů)

Cuki: jen pro upřesnění – ve které části šáreckého údolí se
nachází nějaká ta plantážička medvědího česnečku?? Přeci jen potok
protéká celým údolím a to není až tak krátké. A jak se bude tvářit
okolí, když začnu sklízet?? aby na mne někdo nezavolal orgány, že ničím
životní prostředí v chráněné oblasti…:o))!!

Pan Bittman moc hezky vypráví; pan Tsuck také – navíc ty kvítky –
grejt fůdstájlink!
Ale já na polopečené nikdy nebyl a nebudu. Tatarák klidně (třeba
i z lososa), ale jinak moje masa se musí nechat krájet lžící.

11. Školní jídelna, to je známé, to jsou věci jako vajíčková
zavářka do polévky, květák, špenát, vařená mrkev, UHO, znám
i případy sekané etc. Určitě by mi čtenáři pomohli najít další
věci-jídla via školní jídelna. Specielně v jedné polévce extra zbytky,
a to si dovolím citaci spolužáka Jechoutka Petra „..si kuchařky snad mejou
ty svý kuří voka“..konec citace.

Kuba: no moje „oblíbené extras“ ze škodní jídelny byly koprovka,
drožďová polévka, kmínová polévka, křenová omáčka a škubánky…
při zpomínkách na tyhle mňamky mne dodnes přechází chuť
k jídlu…:o))

Pierro:

no za vola budete v Praze při sběru bylin vždy :)))) to bys nad ani jinak
nešlo. lokalitu neprozradím, jen si to pěkně projděte…

Teda pane Cuketko – tak to mám nadlouho mindrák…:o(( Já který již
pravidelně každý rok sklízím pampelišky, sedmikrásky, bez a různé jiné
„bioprodukty“ naší matinky přírody jsem za vola…:o(( ale kolem toho
potoka se podívám. Možná by se vyplatilo tenhle pátek dopoledne, snad tam
nebudou takové davy a člověk bude mít dost času na pastvu…:o)))

Vím o jednom povedeném místě, kde ho rostou lány…Ale
neřeknu… 😛

Mr. Cuki a Blaňule: Tajemníci tajemný…!!! Asi bude nejlépe zajít na
Petřín do Kinského sadů. Sice riskuju aroma psích hovínek ale je to
nejblíže a nemotají se tam takové davy lidí jako v šárce.

  • Pierro:
  • já jsem to nemyslel nijak zle…, jen že sbírat jakékoliv rostlinstvo ve
    městě s jednou z nejvyšších prašností v republice nemá moc
    smysl 😉
  • vsadím se, že ať už si vyberete jakýkoliv kousek zeleně, tak za jednu
    jedinou procházku na meděda určitě narazíte! 😉

Mr. Cuki – já se taky neurazil…:o)) No myslím, že v šárce to
s prašností neude zas tak hrozné. To ten petřín na tom bude o poznání
hůř…:o)) Spíše jsem měl na mysli reakce okolojdoucích lidí,
nechápajících, co to vlastně v trávě sbírám. No uvidí se. Pokud by
vyšlo počasí dalo by se na menší výlet do údolí skáknout.

na Sibiři se prý kromě listů divokých česneků nakládali, snad ještě
nakládají, listy nějaké lilie a listy bolševníku, sazeničky nebo semínka
česneku medvědího, viničního a hadího, marně sháním několik let,
v mém okolí bohužel neroste, zato mám na dvorku česnáček lékařský a
ten voní po česneku a dá se také konzumovat

of topic
na zasetí už je skoro pozdě a já jsem stále nesehnala semínka pořádné
dýně – na jídlo, ne na ozdobu, třeba Hokaido
nevíte někdo kde je v Praze sehnat?

díky moc

22.Pierro…kdepak tohle místo je pár hodin jízdy od Prahy v téměř
panenské přírodě nedaleko Olomouce 😉 Takže stejně trochu z ruky 🙂 Ale
já jej stejně netrhala, je to v chráněném území…

Hmmm no do Olomóca kvůli česneku nepojedu, to je fakt…:o)) Ono ta naše
výše zmiňovaná šárka je také chráněným územím, tak já vlastně ani
nevím jak je to s trháním čehokoliv… Nerad bych aby si pro mně přišla
Kateřina Jacques s policejním doprovodem..:o))

Mám dotaz? Proč Čínský česnek není jídle cítit? Děkuji

Nevím proč (nejspíš je to jiná odrůda), ale právě proto, že není
v jídle cítit ho nekupujem. Jedině český paličák!

28.:muhehehe! To by měla TV Nova co vysílat!

29: Možná to má co dělat s odrůdou, nebo taky se způsobem
pěstování. Když se něco žene moc rychle a nemá to správné
podmínky(třeba sluníčko) bývá to takovej chabrus. Ale česnek se řeší
už dlouho.

Z Polska taky jezdil takovej šmejd a tenkrát mi říkali, že ten
starej, dobrej, česnek jim hnije a tohle je nějaká odolnější odrůda,
která má ale zase tu nevýhodu že není vůbec cítit.

Do bramboráku toho
tenkrát padlo…A nic.

OT: Já koukal na česnek v Lidlu, byl od italského dovozce, ale země
původu Čína. Na netu je článek, kde v Kalifornii produkují cenově
dvojnásobně dražší česnek než importovaný z Číny.

Jen do US bylo za
loňský rok importováno přes 160 milionů liber (váha) česneku.

A mám
pocit že docela nedávno byl soudní spor, jakási italská firma Delfanti
pašovala (doslova) přes Bulharsko česnek do EU, taky made in China. Takže
asi se česnek vyplatí.

Budete mít zájem:  Nejlepší Léky Na Chřipku?

„Vyšeptalý česněk“ – krásný to český výraz.
Já si pěstuji svůj http://i31.tinypic.com/s5z71t.jpg
a když dojde, tak musím kupovat a kvalita kolísá.

Vysazuji už někdy koncem října, nebo v listopadu – česneku nevadí
trocha mrazu, ba ho to posílí, ale anglické zimy jsou mírnější, než
v Kotlině, tak mě neberte za slovo.

34.: Ano, výraz vyšeptalý také používáme. Opět jste mne
potěšil!:-)))
A podruhé jsem měla potěšení z fotky nááádherného česneku. Ten už
od pohledu vypadá, že má říz a nádhernou vůni.

už od pohledu vypadá, že má říz a nádhernou vůni
You bet!

Leč už dávno došel. Momentálně vařím s „česněkem potměšilým“.
Tváří se to jako normální buclaté stroužky, ale po uříznutí
prdýlky
, jak to zde kdysi nazval sám Velký Chef Cuketka a sloupnutí
jeden zjistí, jak byl oklamán. Pod slupkou je svazek velmi úzkých
sub-stroužků, každý se svou vlastní tuhou slupkou. Je to děsná piplačka
se s tím loupat.

V Průhonicích, v Dendrologické zahradě je bear česneku hafo, avšak
tam bych to taky netrhala, zaručená je Letná (avšak s dostatečným
ocáskem močoviny na jazyku)

36.: tak já si to teda píšu, když jinak nedáte! :-))))
Zakoupila jsem česnek nový, český, krásně křupe, ideální pro
nakládání s čeremšou (kterou nemám a v Praze sbírat nechci, do Šárky
se asi nedostanu…).

Tak udělám Alibabu a čtyřicet loupežníků…

Česnek medvědí má dobrou vlastnost v tom, že když už někde je, je ho
tam mraky – jelikož ho žerou jen divočáci, a to tak dovedně, že
konzumují jen listy a zbytek rostliny se ochotně vegetativně množí… a
jednu blbou vlastnost, že v řadě okresů je zařazen mezi chráněné druhy
rostlin

včera jsem si ho narvala náruč v Divoký Šárce!!! Jde se furt rovně po
cestičce. Člověk na něj nemůže nenarazit. Akorát to má jeden nepatrný
háček, že je to přírodní rezervace 😉 ale policajty jsem nepotkala. Dnes
večer ho jdu kulinářsky prubnout.

27.Blaňule: Mám dotaz..Jmenuje se to místo Žebračka? Dobrovolně se
přiznávám, že jsem tam na česnek byla včera. Jsou ho tam lány,
nádhera:-) Akorát to byla trochu piplačka- trhala jsem z každého trsu
jeden lísteček, abych neuškodila:-) A zamilovala jsem se do česnekových
květů,baštím je teď ke všemu:-)

Ten Bittman je správnej řízek… Takovej chlapák;). Ty krátký videa
jsou supr, díky p.Cuketkovi za odkaz!

Tématika česneku proniká i do televizních seriálů 😀 Na jedné
nejmenované televizní stanici právě začíná seriál, který se odehrává
v aljašském městečku a synopse praví, že hlavní hrdinka se vydává do
lesa pro divoký česnek :-)))

Tak jsem se v sobotu odpoledne vypravil do Šárky a dle rady Mr. Cukiho
pátral v okolí potoka. A zhruba v polovině údolí také našel.
Skutečně tam toho rostly celé lány. Ale jen na dvou místech.

Každopádně
jedna plná taška tohodle česnekového lupení to jistila. K tomu další
taška mladých kopřiv a jsem zvědav na špenátek z darů naší matičky
přírody…:o)) Kdo jste z Prahy, vřele doporučuji.

Lidé sice koukali ale
nikdo nenadával, pár se jich i ptalo zdali je to opravdu jako česnek a
jestli není jedovatý…:o))

Mno, je jen škoda, že se nikde člověk nedoví o tom, kde sehnat a koupit
KVALITNÍ ČESKÝ ČESNEK! Ta čínská, hnijící a nevoňavá napodobenina je
hnus fialovej!

nojo, není nad český paličák. mívají na tržnicích, klasičtí
zahrádkáři…
V mém okolí nevím o nikom, kdo by čínský česnek kupoval, všichni
chtějí český paličák nebo dobrý česnek z Moravy či Maďarska.
Nechápu, že se na morqvě zaorávají celá pole…
To je děs!!!

BTW: koupila jsem si česnekovou trávu v květináči, krásně voní a cutná
po česneku, odér po konzumaci prakticky žádný!

Dobrý den, chci jen upozornit na to, že říjen a listopad jsou ideální
dobou pro sázení cibulek česneku medvědího. Chcete-li se o této
problematice dozvědět více podívejte se prosím na:
http://zvirata-rostliny.avizo.cz/…-583115.html

Dneska budu dělat velikonoční nádivku. Mám doma pár lístku medvědího
česneku, tak ho zkusím dát do nádivky spolu s kopřivama.

[email protected]
prodam rostlinu medvediho cesneku rostlinu za 50 kč plus posdtovne napiste
na e-mail

Diky za hezky calnke! Ve spisovne cestine ale nemuzeme rici „Mi osobně“,
ale musime pouzit sirsi tvar „Mne osobne“. Uzky tvar zajmena nelze pouzit,
pokud ma vyjadrovat duraz. Lze jej pouzit vsude jinde, napr. „to se mi
libi“, „vcera jsi mi to uz rikal“ apod. Omluvte laskave z technickych
duvodu chybejici diakritiku. 🙂

Komentáře jsou uzavřeny.

Medvědí česnek: Zázrak přírody

Medvědí česnek patří mezi první jarní bylinky, bez kterého si jaro už neumíme představit. Má antibiotické a desinfekční účinky a vysoký obsah vitamínu C. V lidovém léčitelství se využívá ke snižování krevního tlaku, čištění ledvin a močového měchýře. Vyznačuje se detoxikačními účinky, uklidňuje a zvyšuje chuť k jídlu. 

Kde medvědí česnek najdete a jak ho poznáte?

V přírodě roste tato aromatická rostlina v listnatých lesích nebo hájích, kde je vlhko a stín. Nejčastěji ho najdete kolem lesních potůčků a pokud máte alespoň průměrný čich, určitě ho dobře poznáte. Splést byste si ho mohli například s jedovatou konvalinkou, která potřebuje ke svému růstu stejné podmínky a má podobný vzhled. 

Vůně medvědího česneku je zkrátka nezaměnitelná a intenzivně voní po česneku. Nicméně určitě nebudete chtít v lese zkoumat každý utržený lístek. Jako první zapojte váš zrak a pokud se vám nebude rostlinka zdát, promněte její listy v prstech a hned zjistíte, zda se jedná o medvědí česnek nebo konvalinku.

U medvědího česneku vyrůstají listy přímo ze země, konvalinka má vždy listy dva a rostou proti sobě ze společného stonku. Květ konvalinky má vzhled klasu s typickou vůní, zbytek rostliny je bez vůně.

Medvědí česnek oproti tomu voní celý včetně listů a stonku, jeho květy mají kulovitý tvar a voní po klasickém česneku. 

Medvědí česnek je fajn – znáte ale lesní pažitku?

Skladování česneku

Když si medvědí česnek přinesete domů, ideálně byste ho měli spotřebovat ještě tentýž den, kdy jsou listy křehké a šťavnaté. Pokud máte česneku hodně a potřebujete ho nějakou dobu skladovat v lednici, umístěte ho do lehce prodyšného sáčku, popř.

otevřeného sáčku plastového. Trvanlivost česneku prodloužíte tím, že ho nebudete před skladováním umývat. Takto vydrží až několik dní. Nebo ho můžete omýt, nasekat a zamrazit.

Rostlinky česneku jdou také usušit, ideálně v sušičce potravin, jako je například ETA Brisa.

Použití v kuchyni 

Při přípravě pokrmů a vaření můžete použít medvědí česnek všude, kde používáte česnek standardní, pažitku nebo jiné zelené bylinky. Je jemnější než běžný česnek a můžete s ním kořenit i různé druhy masa, chuťově se vyjímá zvláště na jehněčím.

Lze jím ochutit také zeleninové polévky, masové vývary a omáčky. Zeleninové polévky s medvědím česnekem oceníte právě teď v jarním období, kdy je organismus vysílený po zimě a je potřeba mu udělat očistu.

Medvědí česnek má silné detoxikační účinky a pomůže vyčistit vaše střeva od všech nežádoucích bakterií.

Budete mít zájem:  Pilulky Na Dobrou Naladu?

ETA TIP: RECEPT NA RAVIOLI S RICOTTOU A MEDVĚDÍM ČESNEKEM

Medvědí česnek je fajn – znáte ale lesní pažitku?

Když z něho připravíte pesto, můžete si pochutnat s rodinou na výborných těstovinách.

Samotné těstoviny lze také připravit s medvědím česnekem, získají zelenou barvu, což jistě ocení vaše děti, které barevná jídla přímo zbožňují. Jeho výrazná chuť sluší také italskému krémovému rizotu.

Nasekané listy se nabízí použít jako přílohu třeba k rybě nebo spolu s kopřivovými listy do velikonoční nádivky. 

Medvědí česnek je fajn – znáte ale lesní pažitku?

Ve studené kuchyni připravíte z medvědího česneku výborné saláty a lahodné tvarohové pomazánky. Pokud nemáte mnoho času, můžete si ho dát třeba jen tak na chleba s máslem a dozdobit bílými kvítky. 

ETA TIP: RECEPT NA KVÁSKOVÝ CHLÉB JAKO OD BABIČKY

Možností, jak využít medvědí česnek v kuchyni, je nepřeberné množství a záleží jen na vás a vaší fantazii, jak ho použijete.

Témata: bylinky, medvědí česnek, jaro

Jak si vypěstovat vlastní česnek medvědí

Zhruba tři, čtyři roky zpátky nebylo o česneku medvědím vůbec slyšet. Sbírat ho chodil jenom ten, kdo česnek medvědí znal. Sám jsem ho marně hledal okolo roku 2008, ale bohužel bezúspěšně.

Také jsem si chtěl koupit cibulky, ale když byl jeho čas sázení, vždy jsem ne něho zapomněl.

 Při hledání jsem maximálně narazil na pivoňky, které jsou vzhledově podobné, ale vyskytují se v jiných lesích.

Najít se mi ho podařilo až v roce 2014, kde jsem na něj náhodou narazil. Dnes znám spousty míst, kde se dá česnek medvědí najít. Pokud ho roste v lese hodně, najít se dá jenom pomocí vůně, která se line vzduchem. Právě tato česneková vůně vyloučí možnou záměnu s konvalinkou nebo jinou jedovatou bylinou, kterou jsem kdysi také odnesl domů ????

Jestli chcete mít jistou, stačí listy rozmělnit mezi prsty. Najít ho můžete na humusovitých vlhkých loukách, stinných a vlhkých místech, pod keři, v listnatých horských lesích, a hlavně poblíž nějakých potůčků a říček. Bohužel momentální boom kolem této bylinky přináší i spoustu negativ.

Přečíst článek, jak zužitkovat česnek medvědí

Jednou z nich je, že spousta jedinců se rozhodla zlepšovat si finanční rozpočet právě na jeho sběru a následném prodeji. Sbírat ho jezdí do míst, která jsou chráněná a takto plení tyto vzácná místa. Určitě bude fajn, až tato vlna opadne a česnek medvědí bude klasickou jarní bylinkou.

Naštěstí existuje několik možností, jak si česnek vypěstovat doma, nebo poblíž vašeho bydliště. Nejjednodušší možnost je odnést si několik celých rostlinek i s cibulkou z lesa. Stačí lopatkou vykopnout i s hlínou pár rostlinek a ty přenést domů. Rostlinek není třeba moc, protože česnek se rozmnožuje svépomoci. Pokud vyberete dobré stanoviště, příští rok už budete svůj vlastní.

Další možnost je koupit si semínka nebo cibulky. Ty vyset ideálně na podzim od září do listopadu ve sponech 15 x 15 cm. První sklizeň ze semen budete mít napřesrok, tedy za rok a půl. Cibulky se také sázejí na podzim, ale již na jaře můžete sklízet. Pokud si na jaře vysadíte sazeničky, můžete sklízet už za pár dní až týdnů.

Pokud nemáte vlastní zahradu, stačí zajít do lesa a vyhledat správné místo. Doporučuji někde kolem vody.

Jak už bylo napsáno, česnek má rád stinné místo a vláhu, kde se mu bude v blízkosti keřů a stromů určitě dařit. Chcete-li si vypěstovat medvědí česnek v květináči, použijte hlínu z lesa.

Při tomto pěstování nezapomínejte na pravidelné zalévání. Na zahradě ani v přírodě nesázejte česnek do prohnojené hlíny ani jej nehnojte.

Medvědí česnek je fajn – znáte ale lesní pažitku?

Rychlá polévka z česneku medvědího

Listy opláchněte pod vodou, nasekejte dvě hrsti listů, vhoďte je do rozpuštěného másla, nechte je osmahnout, zalijte je jedním litrem horkého zeleninového vývaru a nakonec zjemněte smetanou nebo Creme fraiche (krémem freš). Dobrou chuť.

Medvědí česnek je zázrak z lesa

Jeden z těch malých velkých zázraků přírody – bylinka, která na jaře jako jedna z prvních nabízí svou zelenou pokladnici vitamínu C, silic a dalších užitečných látek. Můžeme se dohadovat, jestli jméno získal podle toho, že lidem dodával po jaru sílu přímo medvědí, nebo ho medvědi po zimním spánku vyhledávali a ve velkém požírali, aby doplnili chybějící látky.

Česnek medvědí není příliš náročný, ale potřebuje zastíněnou polohu a vlhko. Nejlépe mu vyhovují původní lesní porosty. A těch už je u nás pramálo. Ještě poměrně hojně se vyskytuje ve zbytku lužního lesa v přírodní rezervaci Pístecký les u Budyně nad Ohří, kolem potoků v Krušných horách a samozřejmě na jižní Moravě.

Není výslovně chráněný, ale najdete ho na tzv. červeném seznamu druhů zasluhujících zvláštní pozornost. V přírodě si tedy můžeme pár lístků utrhnout, ale nesmíme devastovat jeho stanoviště.

Hledání podle vůně

Pokud se ho vypravíte hledat, pátrejte po trsech listů připomínajících větší konvalinky. Vůně rozemnutého listu a v době květu i lesem volně se vznášející česnekové aroma vám spolehlivě napoví, tvrdí botanik Jiří Bělohoubek z Agentury ochrany přírody v Ústí nad Labem. Což je dobře, protože konvalinka sice libě voní, ale je jedovatá, takže záměna by mohla končit nemile.

V kuchyni můžete použít medvědí česnek všude, kde používáte česnek standardní. Místo pro něj najdete i tam i tam, kam přidáváte pažitku nebo jiné zelené natě. Koření se s jeho pomocí i maso – zvláště na jehněčím se chuťově výtečně vyjímá, je totiž jemnější než běžný česnek.

Medvědím česnekem lze ochutit polévky, pomazánky, omáčky, saláty, můžete ho jen tak nasypat na chleba s máslem nebo na vařené brambory s tvarohem. Využívat můžete především list, a to v době zhruba od dubna do června, na podzim pak i cibulky. Pro originální dozdobení pokrmu poslouží i kvítek.

Přínosem je už vysoký obsah vitamínu C a antibiotické a desinfekční účinky. Lidové léčitelství ho využívá ke snižování krevního tlaku, čištění ledvin a močového měchýře, úspěšně se popere i s nevhodnými bakteriemi ve střevech, příznivě působí na činnost srdce, uklidňuje a zvyšuje chuť k jídlu.

Pěstování

V přírodě se česnek medvědí vyskytuje už poměrně vzácně, jen některé lokality mají mohutná stanoviště. Naštěstí se dá i pěstovat, stačí mu jen dopřát polostín, místo pod stromy a keři, nejlépe někde na severní straně a dostatečnou vlhkost, tedy hojnější zálivku.

Pěstovat se dá od semínka nebo použijte cibulky, obojí zasazujte do země na podzim, nejlépe několik semen nebo i cibulek do jednoho místa. Úrodu lze sklízet už na jaře, ze semínek vyraší do druhého roku. A můžete zkusit i pěstování v květináči na balkoně.

Jako u všech bylinek má nejlepší chuť a nejvyšší účinky začerstva. Dá se sušit (nikoli na přímém slunci), mrazit nebo je možné naložit listy do oleje. U bylinkářů bývají k dispozici kapky – alkoholový roztok, který se dá snadno užívat a navíc nevydává typický česnekový odér.

Související příspěvky

Jak si připravit vlastní jarní bylinkový čaj

Královna jara. Sedmikráska chudobka vyčnívá na stole i na talíři

Do českých kuchyní se vrací zapomenuté české bylinky. Kolik jich znáte?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector