Mandlové mléko Nemléko: čerstvý nápoj nejen pro vegany

Mandlové mléko Nemléko: čerstvý nápoj nejen pro vegany

Rostlinná mléka neboli nemléka jsou čím dál více populární. Dnes už je najdeš téměř v každém obchodě. Chceš zjistit jak se vyrábí, proč je zařadit do jídelníčku a na co vše se dají použít?

Mandlové mléko Nemléko: čerstvý nápoj nejen pro veganyOříškové mléko

Co jsou to rostlinná mléka a proč je konzumujeme

Rostlinným mlékem bývají nepřesně nazývány rostlinné nápoje vyráběné například z ořechů, obilovin nebo semínek. Vyrábí se jednoduše namočením vybrané suroviny ve vodě, rozmixováním a zcezením. Tyto nápoje bývají využívány jako náhrada kravského mléka – proto názvy jako rostlinné mléko nebo nemléko. Důvodů, proč se v poslední době stávají čím dál více vyhledávané, je několik:

  • zdravotní – týkají se osob alergických na některou z bílkovin obsažených v mléce nebo osob trpících nesnášenlivostí (intolerancí) mléčného cukru laktózy;
  • zastávání alternativního způsobu stravování – např. vegani nekonzumují žádné živočišné potraviny včetně mléka;
  • senzorické důvody – někomu mléko zkrátka nechutná;
  • vliv zavádějících informací od rádoby odborníků na zdravou stravu – mýty ohledně škodlivosti konzumace mléka a jeho nevhodnosti pro lidskou výživu;
  • zkoušení nových potravin, snaha o zpestření jídelníčku;
  • vliv nabídky trhu a reklamy – někoho přesvědčí reklama vyzdvihující pozitiva konzumace náhražek mléka či lákavý obal;
  • ekonomické důvody – u nás je mléko všem cenově dostupné, v některých rozvojových zemích je však drahé.

Plusy i mínusy

Stejně jako je to asi u všeho i konzumace těchto nápojů má své výhody i nevýhody.

Plusy:

  • neobsahují ani laktózu ani mléčné bílkoviny, a proto jsou vhodné pro osoby alergické na mléčné bílkoviny a pro osoby trpící nesnášenlivostí laktózy
  • vhodnější složení tuků než mléko,
  • obsahují vyšší množství prospěšných nenasycených mastných kyselin a méně nezdravých nasycených mastných kyselin
  • neobsahují žádný cholesterol. 

Mandlové mléko Nemléko: čerstvý nápoj nejen pro veganyNemléko pro děti

Mínusy:

  • rostlinné bílkoviny patří mezi neplnohodnotné, neboť neobsahují všechny základní aminokyseliny nezbytné pro správný růst a vývoj
  • některé z těchto nápojů obsahují nestravitelné sacharidy, které způsobují nadýmání.
  • mají většinou nižší obsah vápníku, který je navíc v organizmu špatně využitelný
  • stejně tak i obsah jiných minerálních látek, jako je fosfor či zinek (pokud nejsou obohacené).

Kde pořídit

Dnes už můžeš nakoupit řadu z těchto nápojů (mandlové, kokosové, rýžové, sójové) v běžných obchodech. Některé najdeš spíše ve specializovaných prodejnách, např. se zdravou výživou

(makové). K dostání jsou buď v sušeném stavu, nebo, a to převážně, jako hotový nápoj.

Při jejich koupi je třeba sledovat složení. Nejlepší jsou ty, u nich v složení nenajdeš nic jiného než vstupní surovinu (oves, mandle, mák…) a vodu. Někteří výrobci přidávají do nápojů pro atraktivnější konzistenci či chuť různá zahušťovadla, sladidla, umělé vitaminy a další přídatné látky.

No a pokud chceš mít tento nápoj opravdu čerstvý, není nic jednoduššího, než si ho vyrobit doma. Takto vyrobená čerstvá mléka jsou zdrojem přirozených vitamínů.

Napoprvé tě může zaskočit jejich přirozená chuť po jednotlivých surovinách.

Nápoj si můžeš také přisladit, nejlépe přidáním předem namočeného sušeného ovoce (datlemi, rozinkami, švestkami), dochutit skořicí nebo jej rozmixuj společně s ovocem na osvěžující koktejl.

Jakou surovinu vybrat?

Každé mléko se hodí na něco jiného. Některá jsou sladší jako kokosové, mandlové nebo špaldové. Ty se hodí například na pečení, do kaší a do koktejlů. Neutrálnější chuť má třeba sójové nebo rýžové, které se hodí jak do kaší, tak do polévek nebo do kávy. Specifickou chuť má makové mléko. Použít ho můžeš na pečení, do koktejlů, musli či pudinků.

Mandlové mléko Nemléko: čerstvý nápoj nejen pro veganyOvesné mléko

Ovesné mléko podle Kuchyně bez hranic

Potřebuješ: 100 g ovesných vloček, 1 litr vody, na dochucení špetku himalájské soli, trochu skořice, na doslazení datlový sirup nebo datle.

Postup: Ovesné vločky namoč na půl hodiny do vody.  Po půl hodině přidej špetku soli, trochu skořice, doslaďa pořádně promixuj. Zceď přes plátýnko a je hotovo.

Rostlinný produkt roku 2019

Spuštění ankety o nejoblíbenější rostlinný produkt 2019 padlo na stejné datum jako vyhlášení celostátní karantény. To jsme tedy opravdu neplánovali. Ale všechno zlé je pro něco dobré, no ne? V karanténě vznikl ideální čas naklikat všechny nominované produkty do košíků v internetových obchodech a vyzkoušet je. A po měsíci hlasování, napětí a sázek je to tu…

Známe vítěze!

A musíme říct, že si šel po celou dobu hlasování tvrdě za svým. Do vedení se dostal hned na začátku a první místo už neopustil. Jestli stále vůbec netušíte, tak už dál nebudeme napínat, kdo je tímto neohroženým šampionem. Je to veganské mleté Next Level Hack, které na podzim představil Lidl.

Zájem o novinku byl tak obrovský, že po zařazení do sortimentu bylo okamžitě vyprodáno.

Proč je tak oblíbené? Protože má širokou možnost využití – je libo karbanátky? Lasagne? Nebo snad boloňskou omáčku na špagety? Fantazii se opravdu meze nekladou, tak hurá na nákup! Gratulace Lidlu a těšíme se, jaké novinky představí v roce 2020.

Nutno dodat, že vítězství rostlinného masa pro nás není žádným překvapením. Vždyť podle kvalifikovaných odhadů poroste trh s rostlinnými náhražkami masa každý rok v následujících 5 letech průměrně o 14 %, až v roce 2025 dosáhne hodnoty 40,6 miliard dolarů. Tomu plně odpovídá situace na pultech supermarketů, v minulém roce se na nich objevovalo jedno rostlinné maso za druhým.

Budete mít zájem:  Být zdravý v těžké době? Pomůže vůle a vyrovnaná psychika…

Mandlové mléko Nemléko: čerstvý nápoj nejen pro vegany

Stříbrnou medaili v hlasování o rostlinný produkt roku 2019 získává Creme VEGA od Dr. Oetkera. Že na trhu není pořádná rostlinná zakysaná smetana? Ale je! Na lov vyrazte do řetězce Tesco a posuňte své rostlinné pečení ještě trochu dál.

A co teprve, až přijde podzim a čas na boršč! No, těšíme se, kolik radosti nám Creme VEGA a Dr. Oetker dál přinesou. Do výroby rostlinných produktů se totiž firma pustila s velkou vervou.

Už jste si v obchodech všimli žitného kvásku nebo rostlinné želatiny s označením V-label? Jsme zvědaví, co bude následovat!

Hledáte perfektní rostlinné mléko? Našli jsme ho! Lískooříškové Nemléko! Po mandlovém a makovém si Nemléko získalo srdce nejen milovníků rostlinné kuchyně další novinkou. Co mladá česká firma dále chystá? Uvidíme příští rok v nominacích Nemléčnou zmrzlinu, která nedávno přišla na trh, anebo snad další nemléčný nápoj? Necháme se překvapit!

Podle společnosti Nielsen Češi loni nakoupili rostlinná mléka za 314 milionů korun, což je meziroční nárůst o 17 %. A tak není divu, že právě rostlinné alternativy mléčných produktů obsadily druhou a třetí příčku ankety. Máme radost!

Mandlové mléko Nemléko: čerstvý nápoj nejen pro vegany

Čtvrtou příčku s 9,31 % nakonec obsadila zmrzlina Ben & Jerry’s, která během hlasování dlouhou dobu cílila na bronzovou medaili. I když nakonec na stupně vítězů nedosáhla, v našich srdcích a mrazácích má své pevné místo.

Následuje čtveřice z každého nákupního seznamu na pořádnou grilovačku – Veggie nudličky (6,61 %), Beyond Burger (6,44 %), Hellman’s Vegan Mayo (6,15 %) a Incredible Burger (6 %) v tomto pořadí obsadily páté až osmé místo.

Jak ale vyplývá z infografiky, byl to souboj tělo na tělo. Dále se umístila trojice, která nesmí chybět nikde, kde se jí pečivo – Pařížský salát od Sinea Foods získal 4,61 %, Flora 4,22 % a Rizz rýS od firmy Kytky k sežrání 3,98 %.

Poslední čtyři příčky byly obsazeny následovně – Alpro zmrzlina, Kef*r od firmy Soyka, No Cheese Pizza z Icelandu a Knorr Vego Chilli sin carne.

Celých 69 % Čechů zaznamenalo, že nabídka rostlinných produktů v obchodech roste. A naše anketa to jen potvrzuje. Oproti loňskému ročníku, kdy jsme nominovali 10 novinek, jsme letos počet produktů v anketě museli zvednout na 15. Rozhodnout se, kdo do hlasování patří a kdo ne, bylo už příliš těžké.

Letos jsme se tedy rozhodli ukázat výrobcům rovnou patnácti rostlinných produktů, že jejich kroky oceňujeme. Rostlinná kuchyně je na vzestupu a řady jejích příznivců se stále rozšiřují.

Ve společnosti narůstá podíl flexitariánů a 10 % mladých Čechů preferuje výhradně bezmasou kuchyni. Jíst rostlinně už dávno neznamená jen tofu a salát. Na trhu je vše, na co si člověk vzpomene.

Tak hurá do objevování rostlinného světa.

Ještě jednou gratulujeme všem nominovaným produktům a těšíme se, co přinese rok 2020!

Chcete vědět, co dalšího chystáme?

Rostlinné náhražky mléka

K vaření a pečení, k samotnému pití nebo do kávy – nejrůznější rostlinné nápoje lze s větší či menší úspěšností používat všude tam, kam přijde běžné kravské mléko.

Abychom si udělali pořádek v pojmosloví – podle platné evropské legislativy se v Česku smí označovat jako mléko pouze produkt z mléčných žláz savců. To je důvod, proč na našem trhu nenajdete sójové, mandlové, ovesné a jiné nápoje označené jako mléko.

Patnáctka evropských zemí, mezi nimi například i naši slovenští nebo polští sousedé, si ovšem vymohla označení „mléko“ i pro kokosové nápoje, a Italové, Francouzi a Španělé dokonce i pro mandlové.

Nejčastějším typem rostlinné náhražky mléka na pultech obchodů je „mléko“ vyrobené ze sóji. Neobvyklá však nejsou ani ta z mandlí, ořechů, rýže nebo ovsa. Narazit můžete i na větší exotiku jako nápoje z konopí, semínek chia nebo quinoy. Liší se mezi sebou nejen hlavní surovinou, která jim dává název, nebo příchutí, ale také v tom, co všechno obsahují.

U některých musíte počítat s přidaným cukrem, solí či olejem, jiná jsou zahuštěná či ochucená, výjimkou není ani přítomnost éček. Narazit můžete i na „čisté“ nápoje, k jejichž výrobě se používá jen základní surovina a voda. My jsme nakoupili celkem 35 výrobků v českých obchodech a podívali se na jejich složení.

Seřadili jsme je pro přehlednost do tabulek podle abecedy.

Makové a kokosové mléko

Po makovém „mléku“, které zmiňují i odborníci v Častých otázkách, byste na pultech obchodů pátrali marně, což je zároveň důvodem, proč v našem srovnání chybí. Jeho příznivci si ho připravují doma sami.

Budete mít zájem:  Fotogalerie: Veterináři odhalili nelegální hospodu

Z kokosu se vyrábí vícero produktů, na které lze v obchodech narazit. Vedle kokosového „mléka“ je to ještě například hustší kokosový krém, který se používá do vaření, nebo čirá kokosová voda. Do srovnání jsme žádný z kokosových „nápojů“ nezařadili mimo jiné také proto, že přehled kokosových produktů přineseme v některém z dalších vydání. 

Pestrý svět rostlinného „nemléka“

Důvodů, proč lidé vyhledávají rostlinná „mléka“, je hned několik. Existuje nezanedbatelný díl populace, kterému konzumace mléka působí zdravotní obtíže.

U dospělých za tím stojí většinou nesnášenlivost laktózy, tedy mléčného cukru.

Ti mohou na mléko částečně vyzrát tím, že upřednostní kysané mléčné výrobky, ve kterých již bakterie přeměnily laktózu na kyselinu mléčnou, čímž se podíl laktózy významně sníží.

K laktózovým nesnášenlivcům je třeba ještě připočíst i alergiky citlivé na mléčné bílkoviny. Rostlinnými nápoji lze zdroje zdravotních problémů spojených s mlékem obejít. Není však od věci poznamenat, že i mezi nimi jsou takové, které obsahují alergeny.

Vegani, tedy lidé, součástí jejichž životní filozofie je odmítání konzumace živočišných produktů, rovněž sahají po rostlinných náhražkách mléka. Zrovna tak jako ti, kterým mléko nechutná. Mezi zastánci rostlinných nápojů jsou i lidé přesvědčení o tom, že rostlinná alternativa mléka je zdravější.  

Čtěte také: Časté otázky k rostlinným „mlékům“

Sója plná bílkovin

Sójové „mléko“ není žádnou žhavou novinkou. Jeho historie má hluboké kořeny ve starověké Číně, byť mezi běžné složky východoasijského jídelníčku patří nejspíš až posledních pár set let. V padesátých letech 20. století se v Hongkongu a Singapuru začalo prodávat v plechovkách, podobně jako dnes limonády. Do Evropy, Asie a Severní Ameriky se dostal na pulty obchodů sójový nápoj v kartónu během 70. a 80. let. V Česku zažívá vzestup v posledních zhruba 15 letech.

Nápoj se vyrábí namáčením sušených sójových bobů ve vodě a jejich následným rozdrcením, vařením a cezením. Výsledkem je stabilní emulze vody, oleje a bílkovin, která se ze všech běžně dostupných rostlinných náhražek svým složením přibližuje mléku nejvíce.

Pohled výživových odborníků na něj i na sóju obecně je však značně rozporuplný. Zatímco jedni vyzdvihují obsažené fytoestrogeny jako žádoucí, protože mohou zmírňovat zdravotní dopady spojené s menopauzou, jiní v nich spatřují problém (více se dočtete v anketě mezi odborníky za článkem).

Sója totiž obsahuje látky, které mohou napomáhat růstu nádorů, potlačovat správnou funkci štítné žlázy a zabraňovat vstřebávání minerálů. Že by se sóje a sójovému nápoji měly vyhýbat nejmenší děti, na tom se však shodují všichni.

Chcete-li požívat nápoje ze sóji bez výčitek, není od věci myslet na střídmost a rostlinné nápoje obměňovat.

V nabídce českých obchodů jsme narazili na 10 výrobků v podobě hotového nápoje baleného v nápojovém kartónu v ceně od 30 do 75 korun a na tři instantní práškové (více o nich v šedém boxu pod tabulkou). V hotových nápojích se podíl sóji pohybuje mezi 6 a 10 %. Není to však jediný rozdíl, který mezi nimi panuje.

Čtyři sójové nápoje (Alnatura, dmBio, Kaufland/Take it veggie Organic Soy Drink a Provamel) se skládají pouze ze základní suroviny, tedy sóji, a vody. U všech ostatních můžeme najít i další složky, nejčastěji sůl nebo cukr, které významně ovlivňují jejich chuť.

Do některých produktů, nejen sójových, přidávají výrobci vitamíny (nejčastěji vitamín D), mořskou řasu Lithothamnium calcareum pro její vysoký obsah dobře vstřebatelného vápníku a stabilizátory nebo zahušťovadla.

Obecně lze říct, že tučnost sójového nápoje je někde mezi polotučným a plnotučným mlékem, obsažený tuk se však liší svým složením mastných kyselin.

Z pohledu bílkovin jsou oba nápoje srovnatelné, díky čemuž ten sójový můžete při přípravě „mléka“ do kávy na rozdíl od jiných rostlinných nápojů napěnit.

Co do obsahu cukru je na tom sójový nápoj obecně lépe než kravské mléko, byť se mezi sebou jednotlivé sójové výrobky významně liší. Najdete takové s obsahem cukru 0,1 % (Provamel) i slazené se 2,9 % (dmBio, Kaufland/Take it veggie).

Sojové nápoje

  • Alnatura Soja Drink ungesüßt cena za 1 l 42 Kč podíl základní suroviny 9 % energie ve 100 ml (kJ/kcal) 173/41 obsah nasycených mastných kyselin 0,6 % výrobce/prodejce Alnatura GmbH, Německo datum minimální trvanlivosti 12/10/2017
  • dm Bio Soja drink Natur cena za 1 l 34,9 Kč podíl základní suroviny 8 % energie ve 100 ml (kJ/kcal) 157/37 obsah nasycených mastných kyselin 0,5 % výrobce/prodejce dm drogerie markt s.r.o., České Budějovice datum minimální trvanlivosti

Rostlinná mléka – zásobárna plná vitaminů a minerálů

Alpro
Výrobce sójových nápojů a velice chutných sójových desertů. Kromě zdravých výživ je k dispozici i v některých řetezcích (Billa, DM).

www.alprosoya.cz

Alnatura
Alnatura je kromě rostlinných mlék značka pestré řady bioproduktů. Dříve byla k dostání v DM drogeriích, dnes je najdete především v supermarketech Billa.

www.alnatura.de

Joya
Rakouský výrobce sójových nápojů a jogurtů.

Budete mít zájem:  Co je tak úžasného na čaji o páté

www.joya-soja.at

Oatly
Společnost Oatly se, jak už název napovídá, specializuje na rostlinné ovesné nápoje. Kromě přírodního a ochuceného mléka vyrábí také ovesnou smetanu.

www.oatly.com

  • Isola BIO
    Italská společnost Isola BIO je předním výrobcem širokého spektra luštěninových, obilných a ovocných nápojů.
  • isolabio.com
  • Biopont
    Maďarská výrobní a distributorská firma Biopont produkuje široké spektrum produktů, mezi nimi i nápoje na rostlinné bázi.

www.biopont.com

Nutriops
Španělská firma Nutriops je evropským lídrem ve výrobě nápojů z BIO ořechů. V obchodech je hledejte pod označením EcoMil.

www.nutriops.com

Kalma
Kalma má na svědomí řadu výrobků určených pro zdravou výživu a vegetariány a vegany. Mimo jiných právě sojové nápoje, jogurty a také sojovou tatarku.

www.kalma.cz

Sušené rostlinné nápoje

Pozor, tyto nápoje nejsou sušenými jednodruhovými alternativami rostlinných mlék. Jedná se o nápoje, které svojí konzistencí a chutí mohou mléko nahradit, ale z nutričního hlediska za rostlinnými mléky do množství živin výrazně zaostávají – obsahují často sladidla, škroby, konzervanty a další přidané látky. Tyto nedostatky vynahrazuje obohacení vitamíny a snadné skladování a příprava.

Mogador
Sušené nápoje řady Zajíc jsou dobře dostupné v obchodech, k dostání je sójový, pohankový a rýžový. Na etiketě se objevuje ve složení také živočišný kasein, ale podle vyjádření výrobce jde o možné stopy vzniklé výrobou jiných produktů.

www.mogador.cz

Topnatur
Firma Topnatur vyrábí v práškové podobě pohankový, špaldový, ovesný, rýžový, sojový, kokosový nebo kukuřičný nápoj.

www.topnatur.cz

Jak je to se sýry

Zajímají vás sýry bez laktózy? Přečtěte si článek o rostlinných sýrech na českém trhu.

PS: od podzimu 2019 vypisuju nový kurz výroby mléka, sýrů a jogurtů z ořechů, semínek a obilovin, na kterém vás naučím pár postupů, jak si rostlinná mléka nebo „ořechýry“ připravit doma.

Nemléko lískooříškové 750 ml

Detail

Momentálně nedostupné

Detail

Momentálně nedostupné

První skutečně veganská ledová káva.

Detail

Momentálně nedostupné

Detail

Momentálně nedostupné

Detail

Momentálně nedostupné

Detail

Detail

Momentálně nedostupné

Čerstvý mandlový nápoj vanilka

Detail

Detail

Momentálně nedostupné

Detail

Detail

Detail

Kimchi obsahuje fermentované mořské řasy Wakame a houby shiitake a navíc lahůdkové droží.

Detail

Momentálně nedostupné

Čerstvý lískooříškový nápoj s kakaem

Detail

Mandlový nápoj s 12 % mandlí.

Detail

Nejogurt je první český rostlinný jogurt vyrobený z mandlového mléka.

Detail

Čerstvý lískooříškový nápoj kakao.

Detail

Čerstvý mandlový nápoj je lehký, osvěžující, pořád ale s poctivou porcí mandlí a…

Optimistic čerstvý lískooříškový nápoj

Ani mandle, ani mák, ale lískové oříšky. Receptura zůstala stejná (filtrovaná voda, datle a špetka himalájské soli), pouze jsme vyměnili hlavní ořechovou složku.  Tento lískooříškový nápoj je nejen skvělá odpolední svačina, ale hodí se i kávy, koláčů či sladkých kaší.

O VÝROBCI

Optimistický příběh

Amálie s Davidem se potkali v roce 2015. Spojovala je vášeň pro experimenty v kuchyni a taky rostlinný způsob stravování. Protože jim žádné rostlinné mléko z obchodu nijak zvlášť nevyhovovalo, pustili se do výroby vlastního – složením i chutí ideálního nápoje.

Když pak zjistili, že nejsou jediní, kdo by si rád kupoval poctivé rostlinné mléko v domácí kvalitě, zkusili ho nabídnout i ostatním, a o rok později už prodali první kusy mandlového Nemléka na pražské Veggie náplavce. Z podobných důvodů se o nějaký čas později rozhodli taky pro založení dvou dalších značek – ledových čajů Yestea a fermentovaných pochoutek Bacilli.

V roce 2020 se Nemléko z důvodu legislativně nevyhovujícího označení potravin přejmenovalo na Optimistic.

Nemléko s.r.o. je česká rodinná firma. Rozvíjí se postupně, bez investorů a dle nejlepšího uvážení svých majitelů a zaměstnanců.

Cílem celého fungování Nemléka je vyrábět produkty, které budou podněcovat jeho zákazníky k zdravějšímu, etičtějšímu a ekologičtějšímu životnímu stylu. A také tvořit příjemné pracovní prostředí, aby se všichni mohli těšit do práce.

Přestože už nevyrábíme jen rostlinné nápoje, ale i další výrobky pod jinými značkami, toto mají a vždy budou mít všechny společné:

  • čistě rostlinnéčistota složení opravdovost 
  • ekologický obal
  • O ZNAČCE

Kravské mléko se běžně prodává ve dvou variantách: trvanlivé v tetrapacku a čerstvé ve skle či plastu. Za vznikem Optimistic stála myšlenka, že je přeci škoda, aby rostlinné alternativy mléka byly o čerstvou kategorii ochuzeny.

Cílem značky Optimistic je nabídnout rostlinné alternativy více druhů mléčných produktů s takovým chuťovým profilem a vizuální komunikací, aby byly schopny oslovit co nejširší veřejnost a inspirovat k rostlinné stravě – pro optimistickou budoucnost.

Nemléko s.r.o., Nad Šutkou 540/14, Praha 8

Skladovací podmínky

Skladujte při teplotě 0 – 8 °C

Voda, jádra lískových ořechů 7 %, datlový sirup, sůl.

Energetická hodnota 261 kJ
Energetická hodnota 63 kcal
Tuky 4.5 g
Z toho nasycené mastné kyseliny 0.3 g
Sacharidy 4.3 g
Z toho cukry 3.8 g
Bílkoviny 1.1 g
Sůl 0.05 g

Přestože se maximálně snažíme, aby všechny informace o výrobcích byly aktuální a správné, může dojít z důvodu aktualizace předpisů ke změně složek a dietetických informací. Proto si prosím vždy přečtěte etiketu na výrobku a nespoléhejte se pouze na informace poskytnuté na našich stránkách.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector