Křen Účinky Na Zdraví?

Co křen léčí?

  • Čerstvý křen obsahuje významné množství lysozymu – bílkoviny schopné rozpouštět hleny v organismu – jak v nosních dutinách, tak v plicích a průduškách.
  • Křen působí preventivně proti bakteriálním, ale i některým chorobám způsobenými viry, houbami a prvoky.
  • Je také účiny proti chřipce a nachlazení, také se s úspěchem používá jako doprovodný prostředek k léčbě virové hepatitidy a žloutenky.
  • Malé množství křenu podporuje uvolňování trávicích šťáv a zlepšuje chuť k jídlu.
  • Působí také jako diuretikum u otoků různého původu.
  • Léčivé účinky: Křen podporuje trávení, působí antibakteriálně, normalizuje střevní mikroflóru, odhleňuje průdušky, díky vysokému obsahu vitamínu C je výborným prostředkem při rekonvalescenci. Na co si dát pozor: Křen by neměli užívat lidé s dvanácterníkovými a žaludečními vředy.

    Proč nejíst křen?

    Tyto látky jsou také zodpovědné za štiplavé aroma a palčivou chuť křenu. „Jsou to antinutriční látky. To znamená, že pokud by jich bylo ve stravě příliš, mohly by narušovat využití jodu, a tím i činnost štítné žlázy,“ objasňuje dietoložka, proč není na místě se křenem přejídat.

    Proč jíst křen?

    Díky vysokému obsahu draslíku je ideální volbou pro zdravé srdce a cévy. Zlepšuje totiž průtok krve v tepnách, a tím pádem snižuje krevní tlak. Mimo draslíku je křen bohatý i na vápník, který je důležitý pro zdravé kosti. Čerstvě nastrouhaný křen je výborný proti ucpaným dutinám.

    Jaké vitamíny má křen?

    Křen je velmi bohatý zdroj vitaminu C, E, provitamínů A – karotenů, vitamínů skupiny B, minerálů (železo, hořčík,draslík, vápník a fosfor), antibakteriálních a fytoncidních látek. Ze 100 g křenu získá naše tělo 50 mg vitamínu C.

    Jak konzumovat křen?

    Křen se užívá spíše nárazově. Je vhodný v kombinaci s medem – 1 lžíci nastrouhaného křenu a 1-2 lžíce medu. Užívá se při kašli a rýmě. Dalším obvyklým způsobem konzumace je mix strouhaného křenu a jablek.

    Budete mít zájem:  Plicní mor si v Číně vyžádal třetí oběť

    Proč Křen pálí?

    Křen je cenným zdrojem celé škály vitaminů i minerálů, ovšem hlavní roli v jeho očistných účincích na trávicí i dýchací cesty hrají sirné silice. Právě z nich nás při strouhání křenu pálí oči i nos.

    Co ke křenové omáčce?

    Podáváme s vařeným uzeným masem, houskovým nebo karlovarským knedlíkem a lehce posypané čerstvým strouhaným křenem.

    Co je to křen?

    Křen (Armoracia) je nevelký rod rostlin z čeledi brukvovité, zahrnující celkem 3 druhy. Je přirozeně rozšířen v Evropě a Asii. Křen selský je pěstován jako pochutina a rozšířil se i do dalších netropických oblastí Eurasie, severní Afriky, Severní Ameriky i na odlehlý Nový Zéland.

    Co na křenovou pomazánku?

    Postup

    1. Do mísy dejte tvaroh, majonézu a hořčici.
    2. Šunku nakrájejte na malé kostičky a jarní cibulku nadrobno a obojí přidejte do mísy.
    3. Čerstvě nastrouhaný křen přimíchejte do pomazánky. Množství volte podle vlastní chuti a hlavně podle síly křenu, každý je jinak ostrý.
    4. Pomazánku dochuťte solí a dobře promíchejte.

    Jak zpracovat čerstvý křen?

    Očištěný křen nakrájíme na kolečka a rozmixujeme s 2 dcl převařené vody, 1 dcl oleje, lžící cukru, lžící octa a lžičkou soli. Vytvořenou kaši plníme do malých skleniček od přesnídávek (z množství jsou 3 a půl sklenky) a uložíme do lednice, kde nám tato směs vydrží až 1 rok.

    Kde koupit křen?

    Křen praný – Tesco Potraviny.

    Jak se pěstuje křen?

    Křen sklízíme co nejpozději na podzim. Silné velké kořeny zkonzumujeme, tenké postranní si uschováme pro jarní výsadbu. Při víceletém pěstování používáme kořenové řízky asi dva centimetry silné a 10 cm dlouhé bez vegetačního vrcholu. Sázíme je na podzim nebo brzy zjara do hloubky 15 cm asi půl metru od sebe.

    Jak udělat Kren s jablky?

    Jak vyrobit vejmrdu z jablek a křenu

    1. Křen oloupeme a nastrouháme na jemno.
    2. Jablka omyjeme, vykrájíme jadřince a nastrouháme na jemno.
    3. Obojí dáme do mísy, přidáme šťávu z jednoho citrónu a špetku soli.
    4. Důkladně promícháme a natlačíme do čistých lahviček, zavíčkujeme a skladujeme v lednici.
    Budete mít zájem:  Zácpa U Kočky Příznaky?

    Jak nejlépe uchovat křen?

    Křen omyjeme, zabalíme celý pevně do mokrého papíru, vložíme do mikroténového sáčku, kolem dokola sáček převážeme 1- 2 gumičkami. Křen uložíme do lednice do šuplíku na zeleninu a ukrajujeme, když potřebujeme. Křen vydrží jako čerstvý i rok, dokonce na něm začnou rašit lístečky.

    Jak se pozna Kren?

    Popis: Křen selský je trvalka pocházející z jihovýchodní Evropy a Asie. Často zplaňuje na polích, u břehů, příkopů, kolem cest. Má dlouhý masitý kořen, na povrchu nažloutlý a uvnitř s bílou dužinou. Silná přímá listnatá lodyha je dutá a hluboce rýhovaná.

    Jak ochutit křen?

    Křen v kuchyni

    Stejně prospěšný jako v sirupu je i jemně nastrouhaný křen smíchaný s jablkem nebo hořčicí, výtečná to příloha k masu všeho druhu včetně ryb a také k vařeným vejcím. Zvláště kombinace s kyselým jablkem (případně kapkou citrónu nebo limetky) je oblíbená, jednoduchá, zdravá a velmi chutná.

    Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Adblock
    detector