Kefír a jeho účinky na naše zdraví

Kefír a jeho účinky na naše zdravíKlikněte a podívejte se na nabídku kokosových fermentovaných výrobků vhodných i pro vegany a s účinky stejně silnými, jako u klasického kefíru.

Kvašený mléčný nápoj, který známe pod názvem kefír, nejen, že velmi dobře chutná, osvěží, ale je i velmi zdravý! To věděli i obyvatelé Kavkazu a Tibetu, kteří si své tekuté bílé zlato velmi dlouhou dobu před okolním světem střežili.

Dnes, chvála Bohu, jsou kefírová houba i zrna po světě velmi rozšířena, můžete je jak zakoupit, tak získat darem od svých známých popíječů kefíru, kterým se tibetská houba (i krystaly) množí jako ty naše české houby po dešti.

Kefír a jeho účinky na naše zdraví

Jak se kefír vyrábí?

Kefír vzniká z reakce kefírového zrna (vyváženého množství kvasinek a bakterií) s mlékem, nejčastěji však kozím, kravským nebo ovčím. Je až neuvěřitelné, jak snadno lze přeměnit obyčejné mléko během pouhých 24 hodin na probiotickou superpotravinu!

Kefír je fermentovaný mléčný nápoj, který obsahuje Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, prospěšné kvasinky a bakterie mléčného kvašení.

Jak je všeobecně velmi dobře známo, fermentované mléko je pro člověka velmi dobře stravitelné, ba dokonce zdraví prospěšné, což na počátku 20. století potvrdil ukrajinský lékař a laureát Nobelovy ceny Ilja Iljič Mečnikov ve své teorii dlouhověkosti.

Jeho hypotéza se zakládala na tom, že stárnutí je vlastně otravou člověka střevní flórou, respektive zdánlivě neškodnými bakteriemi, které trvale osidlují naše střeva a dopomáhají trávení. Stal se proto propagátorem požívání fermentovaných mléčných výrobků.

Kefír může být i veganský, třeba kokosový

Existuje hned několik táborů, které se přou o to, zda konzumovat mléko, potažmo mléčné produkty, či nikoli a proč tak činit či nečinit, zda je zdraví škodlivé anebo je jeho konzumace spíše neetická.

Zajímá-li vás problematika požívání mléka, přečtěte si tento přínosný článek o pití mléka. Já se po krátké odbočce k mléku vrátím zase zpátky k jeho rodině fermentovaných mléčných produktů.

Možná vás trochu matou názvy jednotlivých fermentovaných produktů, tedy jaký je přesně rozdíl mezi kefírem, zákysem či podmáslím?

  • Kefír je kvašený nápoj, který je výsledným produktem z reakce mléka a kefírových zrn.
  • Zákys vzniká kysáním mléka a smetanové kultury.
  • Podmáslí je vedlejším produktem, který vzniká při tvorbě másla.

TIP PRO VEGANY a lidi, kterým živočišný kefír příliš „nevoní“.

Kokosový kefír (Keefir) od firmy Wildandcoco.com.

Kefír a jeho účinky na naše zdravíFermentovaný zrající kefír z mladého kokosu, s vysokou koncentrací probiotických kultur. Osvěžující, kyselý a energizující.

Jaké blahodárné účinky pro nás tedy kefír má?

1. Účinně bojuje proti nádorovým onemocněním

Testy na myších prokázaly, že konzumace fermentovaných produktů zabíjí hned několik rozdílných typů rakovinových nádorů.

Bylo tak potvrzeno, že pravidelná konzumace kefíru pomáhá zastavit růst rakoviny prsu.

Je všeobecně známo, že se záludným onemocněním, jakým rakovina bezesporu je, se bojuje nejlépe a nejúčinněji s čistým štítem, proto je detoxikace organismu tak důležitá!

Kefír velmi mocně podporuje celkovou detoxikaci organismu díky bakteriím mléčného kvašení, které zabíjí aflatoxiny (jeden z nejsilnějších známých karcinogenů) a další zdraví škodlivé houby.

2. Kefír je mocnější než jogurt

Některé mikroorganismy mohou mít po požití blahodárné účinky na lidské zdraví. Za tyto mikroorganismy jsou považována probiotika, která ovlivňují vaše zdraví mnoha způsoby, včetně zažívání, regulace váhy a psychického zdraví.

Jogurt je snad nejznámější probiotickou potravinou, avšak je to kefír, který je ve skutečnosti na probiotika o mnoho bohatším zdrojem. Kefírová zrna obsahují přibližně 30 kmenů bakterií a kvasinek, zatímco jogurt maximálně 7 prospěšných bakterií a žádné kvasinky.

Kvasinky jsou velmi důležité, protože pomáhají udržet choroboplodné kvasinky, jako je například candida, na uzdě. Probiotika kefírového mléka, na rozdíl od jogurtu, váš střevní trakt osídlí, namísto aby jím pouze prošla.

KDO RÁD JOGURTY? I ty se vyrábí ze zdravého kokosového mléka.

Klikněte a podívejte se na nabídku fermentovaných výrobků od značky Wildandcoco.

Kefír a jeho účinky na naše zdravíYoguard je alternativa jogurtu vyrobená pouze z mladého kokosu, probiotik a kokosové vody. Nic víc.

3. Kefír a antibiotika

Kefír je velmi mocný, ničí nepřátelské bakterie, léčí vnitřní i vnější záněty a dokonce produkuje vlastní antibiotika. Co se těch antibiotik týče, je ještě mocnější ve spojení s nimi.

Dle jednoho čtrnáctidenního pokusu byly zkoumány účinky třech mocných antibiotik (amoxicilin, clarithomycin, lansoprazol), přičemž jedné skupině byl společně s nimi podáván právě kefír a druhé skupině placebo, v tomto případě mléko.

Každý den pacienti obou skupin dostali 250 ml kefíru, případně placeba, dvakrát denně.

Když se pacienti vrátili k testům po 45 dnech, dotazníky, močové a dechové testy ukázaly, že ti pacienti, kteří pili kefír společně s antibiotiky, dosáhli účinnějšího vymýcení H. pyroli a to celými 78,2 %, zatímco u těch, kteří pili mléko, zaznamenali úspěšnost pouze 50 %.

Dotazníky navíc odhalily, že u té skupiny, která pila kefír, se potýkala s menším počtem vedlejších účinků.

Avšak pozor, užívání antibiotik a probiotik může mít určité nepříznivé interakce, proto uvažujete-li o kombinaci antibiotik a probiotik, měli byste se poradit se svým ošetřujícím lékařem. Tomuto se však dá vyhnout, konzumujete-li probiotika s dostatečným časovým odstupem od konzumace antibiotik.

Kefír a jeho účinky na naše zdravíKefír je jedna z nutričně nejhodnotnějších potravin

4. Kefír prospívá vašim kostem

Studie z roku 2014 publikovaná v Journal of Osteoporosis Inernational došla k závěru, že konzumace kefíru zvyšuje hustotu kostí a snižuje riziko výskytu osteoporózy.

Kefír totiž zvyšuje absorpci hlavních stavebních minerálů kostí – vápníku a hořčíku. Probiotika v kefíru nejen, že zlepšují absorpci živin, ale mléko jako takové obsahuje všechny nejdůležitější živiny pro zvýšení hustoty kostí, a to včetně fosforu, vápníku, hořčíku, vitamínu D a vitamínu K2.

Jistě je pro vás pevnost vašich kostí velmi důležitá, a proto zvažte konzumaci produktů obsahujících lepek, neboť výzkum ukázal na přímou vazbu mezi činností lepku a zdravím kostí. Jestliže jste celiakem anebo trpíte jen mírnou nesnášenlivostí lepku, vystavujete tak své kosti v nebezpečí.

Nejhorší na tom všem je, že ani nemusíte vědět, že jste celiakem, neboť projevy celiakie nejsou vždy jednoznačné a trvá i několik let, než lékaři odhalí příčinu vašich zdravotních komplikací. Jde o dost nemilé zjištění, zvláště když v našich končinách je spotřeba pekárenských produktů na každodenním pořádku.

5. Zlepšuje nesnášenlivost laktózy

Zní to trochu bláznivě, viďte? Opak je však pravdou fermentované mléčné produkty, jako je mimo jiné právě kefír, skutečně pomáhají lidem s nesnášenlivostí laktózy.

Fermentace je totiž takový proces, který mění chemické složení jídla a bakterie přítomné v kefíru mléčný cukr zpracují a ve střevech pomohou mléčný cukr trávit.

TEST: Jestliže se u vás vyskytla laktózová intolerance, naneste jen malou kapku kefíru na vnitřní stranu vaší paže a nechte zaschnout. Počkejte 24 hodin, zda se neobjeví nějaká zánětlivá reakce.

Jestliže žádnou reakci nezaznamenáte, přidejte jednu nebo dvě kapky do vašeho nápoje nebo nějakého jídla sledujte, zda se u vás nevyskytne nějaká reakce.

Jestliže bude vše v pořádku, můžete postupně zvyšovat dávkování.

Veganské a vegetariánské alternativy kefíru

Možná pro vás není novinkou, že kefír nemusí být nutně mléčného původu.

Snad u vás test s alergií na mléčný kefír vyšel pozitivně, nebo jste vegani či rawfoodisteé? Mám pro vás velmi dobrou zprávu!

Existují totiž i jiné druhy kefírů, které mají také vysoký podíl probiotik a stejně tak, jako kefír mléčný, přináší mnoho benefitů pro vaše zdraví a co víc! Jsou bez jakékoli stopy laktózy. Není to skvělé?

Jak to s těmi kefíry tedy je?

Vybrat si můžete mezi dvěma druhy:

  • Mléčný kefír – živočišné či kokosové mléko.
  • Vodní kefír – vyrábí se ze slazené nebo z kokosové vody.

Třebaže se základ kefíru liší, proces jeho výroby je neměnný a má velmi podobné blahodárné účinky na vaše zdraví.

Zatímco pro výrobu mléčného kefíru se používá tibetská houba, na vytvoření vodního kefíru potřebujete tibetské krystaly.  

Ať už si pro kefír zvolíte jakýkoli základ, bakterie si pro svůj růst v každém případě žádají cukr. Ve výsledku však kefír obsahuje velmi málo cukru, neboť živé aktivní kvasinky během fermentace většinu cukru spořádají.

Jak chutná mléčný kefír?

Fermentovaný mléčný nápoj má nakyslou chuť, kterou se dá přirovnat k řeckému jogurtu. Velmi záleží době kvašení, čím déle necháte kefírová zrna pracovat, tím kyselejší chuť získáte.

Budete mít zájem:  Ambulantní Léčba Alkoholismu Pardubice?

Mléčný kefír není přirozeně sladký, ale vy si jej můžete podle libosti dochutit. Nemusíte kefír pouze pít, můžete jej použít i jako základ pro polévky, omáčky, krémy, jogurty nebo buchty.

Jak chutná kokosový kefír? 

Kokosový kefír můžete získat buď z kokosového mléka, nebo kokosové vody. Kokosové mléko vyrobíte rozmixováním kokosové dužiny s vodou, a poté odstraníte bílou dřeň, takže vám zůstane pouze tekutina mléčné barvy. 

Kokosová voda je čirá tekutina, která se nachází uvnitř kokosu. Právě kokosová voda a mléko jsou perfektním základem pro výrobu kefíru díky přirozené přítomnosti cukrů. Kokosový kefír je sladší, avšak ne tolik chuťově výrazný, jako živočišné kefírové mléko.

Jak chutná vodní kefír? Vodní kefír má jemnější chuť a světlejší texturu, než mléko. Vyrábí ze slazené vody nebo ovocné šťávy.

Záleží jen na vás, jakému druhu kefíru dáte přednost. Nejlepší a zároveň nejlevnější alternativou jistě bude, seženete-li si kefírová zrna či houbu a vyrobíte si kefír vlastní. Stejně tak si kefír můžete v obchodě zakoupit, ale vlastní je zkrátka vlastní!

Kefír a jeho účinky na naše zdravíDíky přírodním vlastnostem mladého kokosu má lahodnou a krémovou chuť. Neobsahuje žádné živočišné složky ani laktózu. Snadno nahradí jedno jídlo.

Nechte se také zlákat kefírem a prospějte svému zdraví

Kefír a jeho účinky na naše zdravíMarta Svačinová, autorka článku

Sama jsem se rozhodla kefír vyzkoušet, konkrétně má volba padla na ten vodní. Proto vám velmi ráda zprostředkuji mé osobní postřehy o tomto zkvašeném zázraku.

  • Velmi mile mě překvapilo, že výroba a samotné pití vodního kefíru je pro mnohé koníčkem a každodenním zpestřením dne.

7 výhod kefíru: nakopne imunitu a podpoří zdraví střev

Kefír patří mezi jedny z probioticky nejbohatších potravin mezi jedny z probioticky nejbohatších potravin. Působí na zdraví celého našeho těla a může efektivně pomáhat se zdravotními problémy, jako jsou trávicí obtíže, syndrom dráždivého tračníku a zvýšená střevní propustnost (z angl. leaky gut).

Původ slova kefír pochází z tureckého „keif“ a znamená „cítit se dobře“.

Po staletí byl kefír tradičně užíván v Evropě i Asii pro své blahodárné působení na imunitu. Tento fermentovaný nápoj je plný živin a je jedním z klíčů ke zdravému imunitnímu systému a pohodovému zažívání. Probiotika obsažená v kefíru bojují s patogenními  (nepřátelskými) bakteriemi a podporují zdravé prostředí v trávicím traktu.

Tradičně se kefír vyrábí za použití kefírových zrn (tibetské houby), která jsou ve skutečnosti kombinací bakterií a kvasinek. Z této divoké kultury se získávají WUGI kefírové kultury, které jsou lyoflizované a jsou ve formě prášku.

Kefírové kultury přeměňují mléko na fermentovaný nápoj, který má snížený obsah laktózy a navíc obsahuje probiotika a enzymy napomáhající zbylou laktózu strávit, takže jej mohou konzumovat dokonce lidé s laktózovou intolerancí.

(1)

Kefír lze připravit z jakéhokoliv druhu mléka – ovčího, kozího, kravského či dokonce rostlinných alternativ, jako je rýžové nebo kokosové mléko (k přípravě kefíru z alternativních mlék raději používáme vodní kefírové kultury).

Kefír a jeho účinky na naše zdraví

7 výhod kefíru

1. Podporuje imunitu

Kefír obsahuje mnoho živin, jako je biotin a kyselina listová, které pomáhají nakopnout imunitní systém a chránit buňky. Obsahuje obrovské množství probiotických bakterií – speciální sílu z mikrobiálního světa.

Zvláště pak jeden druh nazvaný Lactobacillus Kefiri umí náš organismus účinně chránit před nebezpečnými bakteriemi, např. salmonelou a E.coli, zabraňuje jejich růstu a reguluje imunitní systém.

(2) Další silnou složkou nacházející se pouze v kefíru je nerozpustný polysacharid kefíran, který vykazuje antibakteriální účinky a pomáhá v boji proti kandidovým infekcím. (3) Kefíranu je také přisuzováno snižování cholesterol a krevního tlaku.

2. Buduje silné kosti

Osteoporóza je strašákem dnešní doby. Riziko hrozí zvláště u lidí trpících nedostatkem vápníku – esenciálním minerálem pro zdraví kostí. Kefír připravený z plnotučného mléka obsahuje vysoké množství vápníku, avšak klíč úspěchu spočívá v obsahu bioaktivní látky, která pomáhá vstřebávání vápníku do těla.

(4) Probiotika obsažená v kefíru rovněž zlepšují absorpci živin a mléčná složka kefíru obsahuje ty nejdůležitější minerály pro udržení správné hustoty kostí – fosfor, vápník, hořčík, vitamín Dvitamín K2.

Právě vitamín K2 je nezbytným vitamínem pro zdraví kostí, budování a udržení kostní hmoty. Množství vitamínu K2 v mléce (a následně kefíru) se odvíjí od stravy zvířat – je třeba, aby se kráva pásla na trávě, ze které získává vitamín K1 a ten v těle přeměňuje na vitamín K2.

Naše tělo to umí pouze v minimálním množství, a proto je třeba vitamín K2 doplňovat v jídle. Ideálním zdrojem jsou tak právě mléčné výrobky od zvířat pasoucích se na trávě.

Domácí kefír s medem a skořicí

Kefír a jeho účinky na naše zdraví

3. Potenciálně bojuje proti rakovině

Kefír se ukazuje jako pomocník v boji proti vzniku rakoviny. Dle této studie (5) látky v tomto probiotickém nápoji dokázaly přimět rakovinné buňky žaludku k jejich vlastní sebedestrukci. Kefír má antikancerogenní působení, může zpomalit růst nádorů v časných stádiích a způsobit přeměnu kancerogenů na neškodné látky. (6)

4. Podporuje trávení a bojuje proti nespecifickým střevním zánětům (IBS)

Bakterie v našem střevě – tzv. střevní mikrobiom – musí být v rovnováze. Kefírové mléko napomáhá udržet zdravou rovnováhu a bojovat proti nemocem trávícího traktu – např.

proti nespecifickým střevním zánětům (IBS), Crohnově chorobě či vředům.

(8) Probiotika v kefíru obnovují zdravou střevní mikroflóru zejména po užívání antibiotik a průjmech, zabraňují napadení našeho střeva patogenním bakteriemi, léčí průjem a další zažívací obtíže.

5. Zlepšuje alergie

Různé formy alergií i autoimunitních onemocnění jsou spojovány s probíhajícím zánětem v těle. Ve studii s myšmi kefír dokázal snížit aktivitu zánětlivých buněk poškozující plíce a dechové cesty a zároveň bránil hromadění hlenu. (9).

Mikroorganismy kefíru podporují imunitní systém a přirozenou cestou snižují alergické reakce. (10) Některé studie poukazují na možnost, že alergie jsou způsobené nedostatkem hodných bakterií v našem střevě.

V jiných studiích bylo zjištěno, že užíváním probiotik došlo ke zlepšení alergických onemocnění a kvality života. (11)

Recept: Malinový parfait s domácím kefírem

Kefír a jeho účinky na naše zdraví

6. Léčí kůži

Pokud není střevo v pořádku, vysílá „špatné“ signály do kůže a narušuje její zdravou funkci. Může to vést k problémům, jako je akné, psoriáza, vyrážky i ekzémy.

Kefír přináší hodné bakterie zpět do střeva a pomáhá tak navrátit zdraví i do naší kůže. Kefíran podporující imunitní systém zvyšuje kvalitu kůže a urychluje její hojení.

Při užívání kefíru se projevil i protektivní efekt na pojivovou tkáň. (12)

7. Zlepšuje laktózovou intoleranci

Lidé, kteří mají problém s trávením laktózy (mléčného cukru), se obecně musí mléčným výrobkům vyhýbat. V kefíru však dochází k přeměně laktózy na kyselinu mléčnou, čímž činí původní mléko snáze stravitelné.

(13) Navíc kefír obsahuje široko škálu bakteriálních druhů a živin (některé jsou typické pouze pro tento nápoj), které pomáhají odstranit laktózu z mléka.

Výzkum publikovaný v časopise Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics ukázal, že kefír zlepšuje trávení i toleranci laktózy u dospělých trpících laktózovou malabsorpcí (poruchy trávení a vstřebávání živin). (14).

Avšak i přes tyto zprávy existuje malé procento lidí, kteří mohou mít s mléčnými výrobky problém. Trpíte-li laktózovou intolerancí, vyzkoušejte nejprve nanést kefír na ruku či zápěstí a vyčkejte až 24h, zda se neprojeví zánětlivá reakce (zčervenání, otok apod.).

Pokud ano, místo důkladně omyjte a kefír nekonzumujte (zkuste své střevo nejprve uzdravovat pomocí např. maso-kostních vývarů a jiných fermentovaných potravin, jako je kokosový kefír). Pokud se reakce neobjeví, přidejte pár kapek kefíru do jiného nápoje a vypijte. V případě, že nevznikne žádná nežádoucí reakce, množství kefíru postupně navyšujte. Vždy poslouchejte své tělo.

Kefír – nutriční fakta

Kefír je fermentovaný mléčný nápoj (z kravského, kozího či ovčího mléka), který chutná jako pitný jogurt.

Kefír obsahuje vysoké množství vitamínu B12, vápníku, hořčíku, vitamínu K2, biotinu (vitamín H), kyseliny listové, enzymů a probiotik.

Jelikož je vznik kefíru unikátní záležitost, nemá standardizovaný nutriční obsah – jeho složení závisí na druhu použitého mléka, způsobu přípravy a dalších podmínkách. Faktem však je, že je to lehce stravitelný, zdravý, výživný a probiotický nápoj.

Shrnutí:

  • Kefír je probiotický poklad. Je silnějším než jogurt, má vyšší schopnost podpořit správné znovu-osídlení našeho střeva a bojovat tam proti patogenům.
  • Kefír lze velice snadno připravit doma. Stačí vám kefírové kultury a kvalitní mléko.
  • Účinky kefíru na naše střevní bakterie mají dopad na zdraví celého těla. Kefír zlepšuje trávící obtíže, alergie, posiluje odolnost proti nemocem, pomáhá budovat zdravé kosti, přispívá ke zdraví kůže a zlepšuje laktózovou intoleranci.
Budete mít zájem:  Kdy Lze Citit Priznaky Tehotenstvi?

Recept: Chia puding s domácím kefírem meruňkovým pyré

Kefír a jeho účinky na naše zdraví

Text inspirován z: https://draxe.com/kefir-benefits/

8 důvodů, proč byste měli začít pít kefír

Většina lidí kefír pravidelně nezařazuje do svého dne. I vy jste přesně ten typ člověka, který si vypije skleničku kefíru jednou za uherský rok? Velká škoda. Kefír má totiž na lidský organismus jednoznačně blahodárný vliv. Účinky kefíru na sobě poznáte téměř okamžitě. Co kefír dokáže a proč je každý doušek plný zdraví?

Kefír a jeho účinky na naše zdraví

Jogurt? Vedle kefíru jen slabý čaj

Probiotika, probiotika a probiotika. Věčně zmiňovaná a tolik potřebná. Určitě o nich nějaké povědomí máte. Ale víte přesně, proč jsou tak důležitá? Můžeme si je představit jako přátelské bakterie, které mají pozitivní dopady na lidské zdraví.

Ve vašich střevech bydlí skoro 2 kg bakterií, které přímo ovlivňují imunitu i nervový systém. Mezi nimi jsou i tyto prospěšné bakterie mléčného kvašení, tedy zmíněná probiotika (pro = příznivý, bios = život) a nepřátelské bakterie ničí.

A proto, aby všechno ve vašem těle, potažmo ve vašich střevech klapalo jak má, jsou probiotika nutná.

Snídáte li denně jogurt právě proto, abyste do sebe dostali probiotika, sáhněte raději po kefíru. Ten je zdrojem probiotik výrazně bohatším.

8x ano pro kefír

Kefír rozhodně zvyšuje hustotu kostí. Vápník a hořčík jsou pro kosti nesmírně důležité minerály. A právě těmto jmenovaným pomáhá s absorpcí do kostí kefír.

  1. 2. Snižuje hladinu cholesterolu

Kefír je vytrvalým a úspěšným bojovníkem proti vysoké hladině cholesterolu.

  1. 3. Zpomaluje proces stárnutí a viditelně zlepšuje pleť

Opět je to zásluha probiotik. Pomáhají eliminovat akné a složky kefíru vyhlazují pleť. Obzvláště, když kefír aplikujete přímo na pokožku a problematická místa.

  1. 4. Obnovuje rovnováhu střevní flóry

Díky této rovnováze bude vaše zažívání ukázkové. Poradí si jak s průjmem, tak se zácpou.

  • Ikdyž zatím není úplně známo, jak přesně kefír na proces snížení krevního tlaku funguje, přesto je při pravidelném pití kefíru krevní tlak prokazatelně nižší.
  • Kefír zlepšuje průtok krve v oběhovém systému a pozitivně působí na správnou činnost srdce.
  • Mléčné aminokyseliny, které kefír obsahuje, uklidňují a podporují dobrý spánek.

Jelikož je kefír plný bílkovin, určitě by měl být součástí jídelníčku, jste li na redukční dietě. Navíc vás pořádně zasytí a máte tak jistotu, že vás nepřepadne zbytečná mlsná, nebo falešný hlad.

Napsala Bára Klímová

Víte, že kefír vám může prodloužit život? Má tolik pozitivních účinků, že budete žasnout!

Kefír, někteří na něho nedají dopustit, jiní jej zatracují. Zažene hlad i žízeň, může mít mnoho různých příchutí a navíc je zdravý. Říká se, že pravidelné pití kefíru vám prodlouží život. Je to skutečně pravda?

Co je to vlastně kefír?

Kefír je známý pro svou typickou kyselejší chuť. Jde o kvašený mléčný nápoj, který osvěží a navíc jej naše tělo bude milovat.

Už staří obyvatelé Tibetu dobře věděli, že kefír je tekutý poklad a proto jej před okolním světem dlouho drželi v utajení. Tento nápoj si dopřávali lidé již před 5 tisíci lety. Tradice se dědila z generace na generaci.

A proto si také v dnešní době můžeme dopřát dobrý a zdravý nápoj, který chutná nejen dospělým, ale také dětem.

Stačí jedna sklenička denně

Pokud se rozhodnete zařadit kefír do svého jídelníčku, pak stačí jedna sklenička denně. A jestliže jej zatím nepijete, pak je nejvyšší čas o tom začít uvažovat. Proč? Protože kefír má neuvěřitelné účinky na naše zdraví.

  • –          Posiluje imunitní systém
  • –          Podporuje odolnost organismu vůči chorobám
  • –          Pomáhá proti alergiím
  • –          Příznivě ovlivňuje trávení
  • –          Reguluje krevní tlak
  • –          Má detoxikační schopnosti
  • –          Je bohatý na probiotika – mnohem víc, než jogurt
  • –          Díky bohatému množství vitamínů (především vápníku) prospívá našim kostem

Sami vidíte, že kefír je skutečně obrovský zázrak a přínos do našeho jídelníčku. Navíc představuje hodnotnou svačinu, kterou můžete mít kdykoliv po ruce a ještě zažene žízeň.

Testovaly jsme kefírové mléko z Valašska

A protože nám kefíry chutnají, chceme žít zdravě a také být krásné, rozhodly jsme se otestovat kefíry od tradičního českého výrobce mléčných výrobků – Mlékáren ValMez.

Jaro se blíží a každé kilo navíc bude vidět, zvolily jsme kefírové nízkotučné mléko s příchutí jahody. Výrobek obsahuje jen 0,8 % tuku, což je naprosto skvělé a pro štíhlou linii jako dělané.

Kefír a jeho účinky na naše zdraví

A co na to říkaly naše testerky?

Kefírové mléko šlo skutečně „na dračku“! A jak testování dopadlo? Řekla bych, že velmi dobře. Negativních komentářů je jako šafránu.

„Kefírové jahodové mléko z Valašska má lahodnou chuť a příjemně člověka zasytí“, pochvaluje si IvetaN. Niké se přidává. „Toto kefírové mléko jsem pila už dříve a mohla bych ho jenom doporučit.“ 

Také dodává, že má příjemnou chuť a je kvalitním zdrojem bílkovin. Pro Leny20 bylo naše testování natolik inspirativní, že si jahodové kefírové mléko z Valašska hned koupila. „Hodně mi vyhovuje, že je uzavíratelné a tudíž se dá lépe skladovat“, dodává.

Jaké jsou přednosti?

  1. –          uzavíratelné balení
  2. –          dobrá lahodná chuť
  3. –          zasytí
  4. –          je dietní
  5. –          zdravé a osvěžující

A co by testerky zlepšily?

ByMaki poukazuje na to, že výrobek obsahuje více cukru. Kristin Sophie by zase více ocenila zdravější verzi ve formě plnotučného výrobku.

Nicméně testování dopadlo na jedničku, děkujeme všem zúčastněným a vy se můžete dočíst další názory ZDE. A napište nám do komentářů, zda máte kefíry rády a jaké nejvíce?

A další zajímavosti o mléku a mléčných výrobcích najdete ZDE. 

Blahodárné účinky kefíru. Nastartuje imunitu a podpoří správnou funkci střev

Kefír a jeho účinky na naše zdraví

Znáte všechny blahodárné účinky kefíru? Víte, že se jedná o
probiotický zázrak a potravinu prospěšnější než jogurt? Prozradíme, jak jej
zařadit do jídelníčku i to, jak si kefír vyrobit doma.

Co je to kefír a jak se získává

Kefír je zkvašeným nápojem z mléka. Získává se kvašením kefírových zrn, ty jsou kombinací bakterií a kvasinek. S pomocí tibetské houby (kefírová zrna) si jej můžete snadno vyrobit i doma. Fermentovaný nápoj je plný živin a blahodárných složek.

Vyrábí se z jakéhokoliv druhu mléka i některých rostlinných
alternativ.

Co obsahuje kefír

Kefír je zdrojem bakterií laktobacilů a mléčných kvasinek. Je to jedna z probioticky nejbohatších potravin. Probiotika pomáhají vytvářet ve střevech správně fungující mikroflóru. Mikroflóra brání škodlivým toxinům pronikat do těla. V kefíru najdete vápník, fosfor, hořčík, vitamín D i K2.

Jak pomáhá kefír

Tím, že kefír pomáhá utvářet zdravou mikroflóru ve střevech, zabraňuje vzniku dalších nemocí. Brání tělo před infekcemi, a dokonce snižuje vliv sezónních alergenů.

Nápoj pomáhá budovat silné kosti a klouby, na pití kefíru by si měly zvyknout zejména děti. Připisují se mu i zásluhy v boji proti ranému stádiu nádorových onemocnění.

Kefír usnadňuje hojení a pomáhá k celkové regeneraci
organizmu.

Kefír a laktóza

Kefírové kultury mléko přeměňují fermentací. Kefír má jiné vlastnosti než mléko a snížený obsah laktózy. Kefír mohou zpravidla pít i lidé s intolerancí laktózy.

Jak zařadit kefír do jídelníčku

Pokud jste kefír dosud nekonzumovali, je vhodné začínat zvolna. Pijte jej v menších dávkách každý den. Ochutit jej můžete rozmixovaným ovocem, medem nebo datlovým sirupem. Hodí se i do bábovek a buchet, ale tím snížíte jeho účinky.

Celkem se doporučuje vypít během týdne 1 litr kefíru. Pravidelné pití kefíru zlepšuje zažívání, brání propuknutí nemocí a ochraňuje tělo.

Kefír je i dobrým lékem na suché vlasy a pokožku. Tady však nepomůže kefír popíjet, ale nanášet kefír v podobě pleťové či vlasové masky.

S kefírem vás čeká krása i dlouhověkost.

Foto: Freepik

Potravina naší doby: Domácí kefír na podporu imunity

Kefír a jeho účinky na naše zdravíDomácí léčivý kefír, ilustrace: Ivana Szabóová

Kefír je kyselo-mléčný nápoj, který někteří vědci označují za jogurt 21. století. Na začátku minulého století světová společnost objevila bulharský jogurt a oblíbila si jeho chuť a účinky. Hodně nasvědčuje tomu, že pro naši dobu bude stejným objevem kavkazský a tibetský kefír. Proč tomu tak je, to se dozvíte v připravované knize Domácí hojivý kefír a ve zkratce i v tomto článku.

Budete mít zájem:  Jak dlouho trvá, než začnou účinkovat antibiotika

Jogurt lidi nadchl v době, kdy lékaři začali objevovat souvislost mezi nesouladem střevní mikrobioty a řadou chorob, dokonce i duševních. Pověstem jogurtu napomohly příběhy o dlouhověkých bulharských sedlácích, ačkoli dnes se už předpokládá, že tamější muži si svůj věk nadsazovali, aby se vyhnuli odvodu v případě války – na Balkáně bylo odedávna v tomto směru napětí.

Současný továrensky vyrobený jogurt na rozdíl od původního domácího obsahuje pouze dva druhy laboratorně pěstovaných mikrobů vybraných více s ohledem na průmysl než na lidi. Současný balený jogurt dobře dozrává v kelímcích a dobře vydrží v průběhu řetězce od výroby, přes obchod až k zákazníkovi. Omezení mikrobioty je však na úkor zdravotních účinků.

Oproti tomu kefír obsahuje zhruba 50 různých druhů mikroorganismů a představuje tak celistvý mikrobiální ekosystém.

Kde nejsou prázdné niky (nezastoupená místa ekosystému), tam není pravděpodobné, že se uchytí něco cizorodého, co by mléčný výrobek pokazilo.

Obecně jsou tedy mléčné výrobky z kefíru bezpečnější než ty s omezenou laboratorně vyvinutou mikrobiotou – a není většinou nutné mléko pasterizovat. Kefír a kefírové výrobky si tak zachovávají plnou výživovou hodnotu a zdravotní přínos.

O kefíru se dnes mluví jako o probiotickém a prebiotickém nápoji a o funkční potravině. Kromě toho, že zasytí, dokáže podpořit zdraví, především co se týče trávení, imunity a psychiky.

Dnes už víme, že střevo je velmi úzce propojené s imunitním systémem.  Množství autoimunitních a imunitních onemocnění (včetně alergií) souvisí právě s narušeným střevním mikrobiómem.

Nepřekvapí proto, že sliznice střeva je místem, kde se v největší míře setkáváme s vnějším světem.

Zdravý střevní ekosystém člověka počítá přes 1500 mikrobiálních druhů, z nichž věda zatím prozkoumala zhruba 10 procent. Bohatá biodiverzita a vyladěné mezidruhové vztahy zaručují nejen plnohodnotné vstřebávání živin.

Mikrobi nám také pomáhají se syntézou různých potřebných látek, které si tělo nedokáže vyrobit samo nebo je jejich výroba pro lidské buňky zbytečně náročná: včetně serotoninu či vitamínů skupiny B. Symbiotická mikrobiota hraje klíčovou roli při nastavování správné míry odezvy imunitního systému.

Bílé krvinky jsou v neustálé souhře s bakteriemi, kvasinkami a víry ve střevě, vzájemně se učí a usměrňují své chování.

Pokud se v důsledku nezdravé životosprávy (velmi přibylo především průmyslově zpracované stravy) nedostatku pohybu, přemíry stresu a opakované léčby antibiotiky biodiverzita mikrobiálního ekosystému naruší, dojde k takzvané dysbióze. Za změněných podmínek některé druhy výrazně převládnou a jiné se ztratí.

Pokud 2000 různých druhů mikrobů ve střevě je známkou plného zdraví, tak počet nižší než 1400 je již zpravidla spojen s vážnými civilizačními onemocněními.

Plný počet – okolo 2000 druhů mikrobů ve střevě – mají v současnosti už většinou jen členové přírodních národů spjatých se zemí a přírodou, kteří zůstali nu své původní pestré stravy bohaté na různé druhy vlákniny.

Je vědecky dobře podložené, že některé ze zhruba padesáti druhů mikroorganismů v kefíru dokáží upravit prostředí střeva a zmírnit záněty. Když se povrch střeva uklidní a zahojí, prostředí začne být přijatelnější pro zdravou mikrobiotu, která následně dokáže srovnat i činnost imunitního systému a upravit metabolismus.

Odhadem až 40 procent látek v naší krvi je mikrobiálního původu. To, co s námi žije ve střevě, má ​​tedy značný vliv na celkový tělesný i duševní stav. Mikrobi vyrábějí řady bioaktivních látek včetně hormonů a neurotransmiterů a touto cestou umí přímo ovlivňovat naši náladu a chování.

Nejsou to pouze nějaké nepatrné neviditelné potvůrky. Byly tu dávno před námi. Dá se říci, že Země patří jim. My jako mnohobuněční tvorové jsme tu ve srovnání s bakteriemi nováčky. Vlastně hrajeme na jejich poli. Ony jsou tu doma a umí si v lecčems říct. My lidé nejsme až takovými pány, jak bychom si rádi mysleli.

Často nás o tom bohužel přesvědčí až nemoc.

Je vědecky dobře prokázáno, že domácí kefír (vyrobený pomocí kavkazského kefírového zrna nebo tibetské houby) má zdraví prospěšné účinky.

Důležité biologické aktivity pozorované v prostředí kefíru nebo mezi bakteriemi izolovanými z⁠ kefíru, zahrnují protinádorové, protizánětlivé, antimikrobiální, imunoregulační, antialergické, antimutagenní, antigenotoxické působení, a⁠ také příznivý vliv na hojení⁠ ran. (1)

Kefír je hned po kyselém mléce mezi mléčnými výrobky nejjednodušším produktem domácí výroby. Proto právě o něm chystáme knížku.

Potřebujete dobrý zdroj mléka, sklenici a kefírovou kulturu. Ta má různé pojmenování, obvykle se jí říká kefírové zrno (v případě kefíru z Kavkazu) nebo tibetská houba (v případě kefíru původem z Tibetské náhorní plošiny).

Mléko působením kultur kvasí při pokojové teplotě a za den až dva máte svůj kyselo mléčný nápoj hotový. V kefíru nepracují pouze bakterie, ale také mléčné kvasinky a jeden druh vláknité plísně známé z některých plísňových sýrů.

Výsledkem je nízkolaktózový, kyselý a nepatrně alkoholický mléčný výrobek. Na chuť je možná trochu neobvyklý. Mnohé však právě tím osloví. Kefír může mít své místo i v různých jídlech, zastoupit dokáže kysanou smetanu či jogurt, dají se z něj dělat sýry a pomazánky.

  Mnoho lidí si ho pochvaluje při pečení, přidávají jej do těsta na domácí chléb nebo do zákusků či koláčů.

Další možností je vnější použití: kefírová kosmetika. Kefírová mýdla a tělová mléka k nám jen začínají pronikat – mohou pomoci při některých kožních problémech: při ekzémech, psoriáze nebo akné.

U mléčných výrobků obecně je důležité dbát na dobrý původ mléka. U kupovaných výrobků to však zákazník velmi neovlivní. Neví, jaké krávy či kozy byly dojené, v jakých podmínkách žijí, jak bylo mléko zpracováváno. Pokud byly krávy dojeny ještě v druhé polovině březosti, mléko může obsahovat výrazně zvýšené hladiny hormonů.

Pravidelný příjem většího množství takového mléka má vliv na pohlavní vývoj dětí a dospívajících a u dospělých je spojován s některými druhy rakoviny.

Často bývá mléko před výrobou mléčných výrobků pasterizováno několikanásobně, což narušuje jeho složení a chuť – takové mléko může být pro citlivé lidi dráždivější a spíše způsobí imunitní odezvu.

Mnohým z nás už dnes není lhostejné ani utrpení zvířat. Způsoby průmyslových velkochovů nejsou jedinou možností. Lidé si po tisíce let se zvířaty chovanými na mléko budovali vzájemně prospěšný vztah. Stáda byla chráněna před dravci a zabezpečena během krutého období zimy výměnou za mléko a maso.

Smrt k životu patří, přemíra utrpení však ne. Pokud průmyslové velkochovy způsobují nelidské utrpení, je chybou vztahovat to i na malé pastevní chovy a zatracovat tak velkou část svých vlastních společenských a přírodních kořenů.

Bylo by ale také velkou chybou osobně zatratit mléko jen proto, že se způsobem běhu mlékárenského průmyslu nesouhlasíme. Je pravda, že někteří se bez živočišných produktů ve zdraví obejdou. Zda jejich děti budou zdravé, je už druhá otázka.

Obecně platí, že jako lidé pro své udržitelné zdravé přežití živočišné bílkoviny a další látky potřebujeme. Mléko může být mírumilovnou cestou, jak je získat. A zároveň pěstovat dobré mezidruhové vztahy – se zvířaty i mikroby.

Podpořte sbírku na vydání knihy Domácí hojivý kefír

Načrtnuté široké souvislosti daly podnět k napsání knihy Domácí hojivý kefír. Podrobně se na 270 stranách zabývám souvislostí mezi trávením, imunitou a duševním zdravím a provázím jednoduchou výrobou kefíru a kefírových mléčných výrobků u vás doma.

K tomu přikládám množství receptů na jídla s kefírem. Nechybí zdravotní účinky kefíru a na okraj množství zajímavostí. Kniha teď pro svoji cestu do světa potřebuje podporu příznivců. V současnosti běží sbírka na zaplacení nákladů spojených s jejím vydáním v češtině.

Za vaši podporu získáte výtisk (či elektronickou knihu) v předstihu!

  • Chci podpořit druhé rozšířené (a české) vydání knihy Domácí hojivý kefír  
  • Autor článku: Matej Svorad Sabo
  • Zdroj:

(1) PRADO, M. R. a kol. 2015. Milk kefir: compo­si­tion, microbial cul­tu­res, bio­logi­cal ac­tivities, and related products.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector