Dort potahovaný marcipánem či fondánem: 6 tipů, jak na to

Potahování dortu fondánem nebo marcipánovou hmotou je jednoduché. Stačí jen vědět, jak na to. Máme pro vás tipy, jak obarvit fondán či marcipán, upéct korpus a dort jednoduše potáhnout.

Udělejte radost vlastnoručně upečeným dortem

Nemusíte být profesionálním cukrářem, abyste upekli a nazdobili dort. Každý může upéct marcipánový dort pro děti nebo překvapit svůj protějšek a připravit mu marcipánový dort pro muže.

Dorty z marcipánu vypadají na první pohled složitě a mnoho lidí se bojí do jejich přípravy pouštět. Ale pokud nebudete chtít hned napoprvé z marcipánu vytvářet umělecká díla, věřte, že se vám dort povede. Jednodušší variantou je dort potažený fondánem.

Tato cukrářská potahovací hmota se tolik netrhá a mnohem lépe se s ní pracuje. Pro začátečníky je proto naprosto ideální.

Bez čeho se neobejdete

  • upečený dortový korpus
  • cukrářská potahovací hmota
  • máslový krém
  • potravinářská gelová barva

Jak udělat piškot na dort, jednoduché recepty i pro začátečníky

Potahování dortu krok za krokem

  1. Přichystejte si upečený a vychladlý dortový korpus a rozřízněte ho napůl. Použít k tomu můžete speciální dortovou strunovou kráječku, obyčejnou nit nebo nůž. S nití se vám však podaří vykouzlit zcela rovné a souměrné pláty korpusu.

  2. Vrstvy korpusu potřete máslovým krémem nebo směsí másla a pudinku. Pokud není dort souměrný, zarovnejte jeho kraje směsí odříznutého korpusu a máslového krému.
  3. Nyní krém natřete i na boky korpusu. Nejlépe vám to půjde plochým cukrářským nožem nebo rovnou stěrkou.

  4. Když máte boky dortu natřené, naneste krém i na horní část. Zkontrolujte, zda je dort rovnoměrně potřený krémem a dejte ho na 24 hodin chladit do lednice. Pokud nemáte tolik času, nechte ho v chladničce alespoň 5 hodin.

  5. Ještě předtím, než se pustíte do potahování dortu, je třeba hmotu obarvit potravinářským barvivem. A jak obarvit fondán co nejefektivněji? Potahovací hmotu rozdělte na několik částí, aby se vám s ní lépe pracovalo. Pomocí párátka naneste na jednotlivé kousky koncentrovanou barvu a zapracujte ji hnětením hmoty rukama.

  6. Jakmile máte hmotu obarvenou, pusťte se do vyválení hmoty na dorty. Nejlépe se vám bude pracovat se silikonovou podložkou posypanou moučkovým cukrem. Ještě předtím si ale spočítejte, jak velká by měla vyválená hmota být. Započítejte si 2x výšku okraje dortu, průměr dortu a cca 3 cm na každé straně přes okraj.

    Potahovací hmotu pak vyválejte na asi 3 mm silný plát.

  7. Ve chvíli, kdy máte hotovo, je na čase přenést vyválenou hmotu na korpus. Práci vám může usnadnit váleček, který umísíte doprostřed potahovací hmoty a tu pak přeložíte a společně s válečkem přenesete na dort.

  8. Potahovací hmotu uhlaďte nejprve na horní části dortu. Jednou rukou hmotu nadzvedávejte a druhou rukou napodobujte sekavé pohyby. Na dortu se tak nevytvoří záhyby.
  9. Až budete mít hmotu uhlazenou, odřízněte její okraje ostrým nožem.
  10. Nyní můžete ze zbylého fondánu vytvořit ozdoby na dort podle své fantazie.

Rozdíl mezi marcipánem a fondánem

Fondán

Jedná se o potahovací a modelovací hmotu vyrobenou z cukru s příměsí vody a mandlového aroma. Před obarvením má čistě bílou barvu a hodí se k potahování dortů, muffinů, rolád a dalších moučníků. Je tvárnější a elastičtější, proto se k potahování hodí o něco více než klasický marcipán. Navíc je méně lepivý a tolik se netrhá.

Marcipán

Sladký marcipán je složený z cukru a mandlí. Díky mandlím má lehce nažloutlou barvu a také po nich příjemně voní. Má neopakovatelnou chuť a mnoho lidí na něj nedá dopustit. Lehký dort s marcipánem je skvělou volbou do letních měsíců.

3 nejlepší recepty na třešňový dort, kterými oslníte své okolí!

Korpus na potahovaný dort – recept

Ingredience:

  • 150 g hladké mouky
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 90 ml rostlinného oleje
  • 60 ml vroucí vody

Postup:

  1. Bílky oddělte od žloutků a vyšlehejte je do tuha. Poté do nich přidejte polovinu cukru a chvíli dále šlehejte.
  2. V další míse ušlehejte žloutky smíchané se zbytkem cukru do pěny a přidejte olej, vodu, mouku a prášek do pečiva.
  3. Do směsi přidejte ušlehané bílky.
  4. Těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové formy a pečte na 175 stupňů Celsia.
  5. Upečený dort vyndejte a nechte pomalu zchladnout.

Dort Pavlova – recepty na lehký dezert s ovocem

Punčovina pod potahovku – recept

Punčovina se skvěle hodí k přípravě 3D dortů nebo k doladění různých nerovností.

Ingredience:

  • pořezané zbytky dortového korpusu nebo dětské piškoty
  • máslový krém
  • marmeláda
  • rum

Postup:

  1. Zbytky korpusu rozdrobte do misky, přidejte trochu rumu, krému a marmelády.
  2. Pomocí vidličky nebo ručního šlehače směs rozmíchejte.
  3. Jakmile vznikne hustá a vláčná směs, můžete ji začít nanášet na dort pomazaný tenkou vrstvou krému a vrstvu zarovnejte.
  4. Potřený korpus dejte zchladit do lednice, aby si punčovina sedla a nikam neujížděla.
  5. Před potažením fondánem nebo marcipánem namažte ztuhlou punčovinu další tenkou vrstvu máslového krému a nechte opět pár hodit zatuhnout.
  • Dort potahovaný marcipánem či fondánem: 6 tipů, jak na to
  • Dort potahovaný marcipánem či fondánem: 6 tipů, jak na to
  • Dort potahovaný marcipánem či fondánem: 6 tipů, jak na to
  • Dort potahovaný marcipánem či fondánem: 6 tipů, jak na to
  • Dort potahovaný marcipánem či fondánem: 6 tipů, jak na to
  • Dort potahovaný marcipánem či fondánem: 6 tipů, jak na to
  • Dort potahovaný marcipánem či fondánem: 6 tipů, jak na to
  • Dort potahovaný marcipánem či fondánem: 6 tipů, jak na to

Dort potahovaný fondánem

Dcera mojí kolegyně slavila páté narozeniny a přála si veselý holčičí dort. Chtěla jsem vsadit na jistotu a proto jsem se rozhodla koupit cukrářskou potahovací hmotu (fondán) přímo v cukrářských potřebách. Cenově je dostupný (1 kg vyjde cca na 140 Kč), perfektně se s ním potahuje i tvaruje a dá se obarvit na jakoukoliv barvu, protože se prodává čistě bílý.

Dort potahovaný marcipánem či fondánem: 6 tipů, jak na to

TIPY NA PRÁCI S FONDÁNEM:

Doporučuji barvit fondán gelovými barvami, případně, pokud chcete použít sypké, rozpustěte je před použitím v kapce vodky. Stejným způsobem barvu upravte, pokud se rozhodnete na potažený dort malovat štětcem. Barvu vždy rozpusťte ve vodce, která se rychle odpaří a barvičky budou perfektně držet.

Před potažením vyválejte fondán na toušťku asi 3 mm. Nejlepší je, obalit si val fresh folií a s tou poté hmotu přenést na dort. Máte jistotu, že zůstane hladká a cestou se neroztrhne.

Pokud budete potřebovat fondán podsypat, aby se nelepil, použijte škrob. Dá se použít i moučkový cukr, ale váže na sebe vodu a dort vám potom může v lednici snáze navlhnout.

Až se rozhodnete aplikovat ozdoby, je dobré místo kontaktu lehce navlhčit, opět vodkou, která se velmi rychle odpaří. Vodka se bude hodit i v případě, že budete chtít mít dort lesklý – potřete ho!

Před potažením dortu je potřeba potřít dort máslovým krémem, aby fondán nevysychal a dobře držel. Pod fondán nedoporučuji použít jiný krém, než právě máslový.

  • A teď vzhůru do práce:
  • Dort potahovaný marcipánem či fondánem: 6 tipů, jak na to
  • Kromě uvedených ingrediencí budete potřebovat ještě cca 0,5 kg cukrářské potahovací hmoty, potravinářské barvivo, marmeládu a asi panáka vodky.
  • INGREDIENCE NA KORPUS:
  • 180g hladké mouky
  • 160g moučkového cukru
  • 1 kypřící prášek
  • 4 vejce
  • 2 panáky rumu

POSTUP PEČENÍ KORPUSU:

  1. Předehřejte s troubu na 175 stupňů a vysypte si formu hrubou moukou.
  2. Ušlehejte sníh z bílků a vmíchejte cukr.
  3. Opatrně všlehejte žloutky a oi lžících přidávejte mouku smíchanou s kypřícím práškem.
  4. Nakonec vmíchejte rum, nalijte těsto do formy a pečte přibližně 25 minut (vyzkoušejte špejlí – až na ní nic nebude ulpívat, je hotovo!)

INGREDIENCE NA VANILKOVÝ KRÉM:

  • 2 balení vanilkového pudingu
  • 0,5l mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 160g cukru
  • 300g másla

POSTUP PŘI TVORBĚ KRÉMU:

  1. V hrnci smíchejte cukr, mléko a puding
  2. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte, až bude hmota táhlá a tužší.
  3. Odstavte a posypte povrch vanilkovým cukrem. Nechte chladnout.
  4. Po vychladnutí šlehačem všlehejte máslo a krém je hotov.
  5. V ledničce hodně tuhne, můžete ho tam ale na chvíli vychladit, aby se s ním lépe pracovalo.
  6. Pokud děláte krém na dětskou oslavu, jako já, můžete ho rozdělit na několik částí a obarvit barvivem, děti milují barevné jídlo!

SESTAVUJEME DORT:

  1. Podélně rozkrojte korpus, nejlépe 2x, abyhcom měli 3 části
  2. Každou vrstvu dospod potřete marmeládou (např. jahodovou) a na marmeládu navrstvěte krém.
  3. Když tímto způsobem sestavíte dort zpět, potřete ho ze všech stran vrstvou krému a dejte do lednice zatuhnout (alespoň na 30 minut).
  4. Vyndejte z lednice a potřete ještě jednou, případně pouze uhlaďte. Opět dejte zatuhnout.
  5. Když je dort potřený, potáhněte ho vyváleným fondánem (viz TIPY NA PRÁCI S FONDÁNEM).
  6. Fondán co nejlépe uhlaďte a ořízněte okolo dortu.
  7. Tvarujte ozdoby podle fantazie, nebo fondán pokreslete štětcem a barvivem. Fantazii se meze nekladou a fondán vám dává hodně prostoru se vyblbnout.
  8. V lednici skladujte v krabici, abyste ochránili fondán před vlhkem, Nemá ho rád.

Jak na potahovaný dort? Návod, podle kterého to zvládnete!

Know-how

Dort potahovaný marcipánem či fondánem: 6 tipů, jak na to

Každý milovník sladkého pečení touží po dokonalém dortu. Rozhodnete-li se pro potahovaný dort, je potřeba znát předem pár pravidel, která vám usnadní práci a díky kterým se dort povede na jedničku.

Počítejte s tím, že potahovaný dort zabere spoustu času, jelikož korpusy i krém potřebují čas na odpočinek a ztuhnutí. Buďte trpěliví a držte se jednotlivých kroků – uvidíte, že výsledek stojí za to!

2. Korpus upečte den předem

Správně upečený a odleželý korpus je základ úspěchu. Na pečení se vrhněte den předem a hotový korpus nechte vychladnout a až poté vyndejte z formy. Pomocí potravinářské fólie ho zabalte, aby přes noc neosychal, a dejte ho do lednice.

3. Místo nože nit

Připravený korpus je potřeba rozříznout na dvě poloviny. Pokud nevlastníte cukrářskou výbavu, zapomeňte na nůž! Vezměte do ruky nit, napněte ji a projeďte s ní korpus. Získáte tak dvě dokonale rovné části korpusu, které na sobě budou perfektně držet.

4. Jak dort nejlépe sestavit?

Korpusy doporučujeme potřít marmeládou či likérem, aby změkly a lépe se s nimi pracovalo (není to však nutnost). Postupně začněte pomocí špachtle nebo stěrky natírat korpusy a stavět na sebe. Než se pustíte do potírání celého dortu ze stran, nechte jej odpočinout alespoň hodinu v chladu.

5. Pozor na krém!

Potahovací hmota vám může snadno navlhnout, proto pod ni nepoužívejte šlehačkový krém. Nejlépe funguje máslový, ale to neznamená, že jím musíte plnit celý dort.

Vnitřek dortu klidně naplňte šlehačkou či tvarohem, ale okraje potřete alespoň tenkou vrstvou máslového krému. Zajistíte tak, že se šlehačka nedostane k potahovací hmotě a uvidíte, že chuť máslového krému pod potahovací hmotou téměř neucítíte.

Krém uhlaďte po okrajích a pozor dejte na drobečky, které mohou vytvořit nerovnosti. Dort dejte na hodinu do lednice.

6. Příprava potahovací hmoty

Potahovací hmotu i marcipán je potřeba předem promačkat rukama. Hmotu vezměte a začněte hnětat, stejně jako když zpracováváte těsto. Chcete-li dort barevný, použijte gelové barvy, které seženete v cukrářských potravinách nebo supermarketech.

7. Jak potáhnout dort?

Potahovací hmotu je potřeba vyválet, ideálně na silikonové podložce. Podsypávejte si ji moučkovým cukrem, aby se nelepila, a na dort ji přeneste pomocí válečku.

Jemně položte a stěrkou uhlaďte, aby byl potažený dort dokonale rovný. Hmota musí být větší než samotný dort, proto nezapomeňte přebytečné kusy dole seříznout a uhladit.

Nevzhledné okraje můžete zamaskovat tak, že ze zbytku hmoty vyválíte tenký proužek, kterým obmotáte spodní obvod.

Korpus na dort – jeho plnění a potahování marcipánem

  • Frantiska8. 1. 2018 17:05:22 moc hezký návod 🙂 klobouk dolu Odpovědět
  • zanda333. 4. 2017 21:21:47 Odpovědět
  • Lucie: průměr 25cm, dělám převážně korpus https://www.toprecepty.cz/recept/18933-kakaovy-ole…, důležité je jednak důkladné vyšlehání bílků a pak všlehání žloutků a oleje. Vyšlehejte opravdu důkladně, aby byla pěna lehká a nadýchaná, příp. pro jistotu můžete přimíchat do mouky lžičku prášku do pečiva. Mouku s kakaem je třeba vmíchávat opatrně – ne jako míchat polévku, ale krouživým překlápěním těsta odspoda nahoru, jinak z toho vymlátíte vzduch a pak je to placka. Odpovědět
  • Lucie(neregistrovaný)5. 4. 2016 14:13:50 Mě se vždy korpus povede nízký 🙁 asi mám velkou formu ? :/ v jaké děláte dorty vy ? Odpovědět
  • Marketa:rozslehejte si studeny besamel s cukrem, moučka se vám rozmicha v pohodě.do toho změklé máslo. Odpovědět
  • Marketa:já používám máslový jen jako základní nosič. Sladím 2 lžíce a odeberou tak 1/3 stranou. Do zbytku přidávám půlku tvarohu měkkého a dosladím podle sebe … Nebo nutelu, ta je sladká dost sama. Krém tím odlehčím. Odpovědět
  • Marketa(neregistrovaná)20. 3. 2016 21:49:50 Odpovědět
  • Marketa:podle chuti, každý dává přednost své … Zkuste tak 2 lžíce a pak přidávejte Odpovědět
  • Marketa(neregistrovaná)20. 3. 2016 21:36:26 Prosím, kolik cukru do kremu? Děkuji Odpovědět
  • HanVal14. 1. 2014 17:04:15 hosta:Jasny díky. Odpovědět
  • hosta14. 1. 2014 17:02:37 HanVal: Ivana to nahoře v postupu píše – plnit můžeš tvarohovým, ale pod marcipán je nutný máslový, stačí málo, jen přichytí marcipán na korpus Odpovědět
  • srettka14. 1. 2014 16:41:30 Odpovědět
  • HanVal14. 1. 2014 16:34:52 Dobrý den,mám dotazNemusím zrovna máslové krémy,mám raději tvarohové,ale stalo se mi,že mi ten tvarohový uplně zničil marcipán.Není něco vhodného mezi máslovým a tvarohovým??Díky za info Odpovědět
  • Odpovědět

Potahování fondánem

Fondán se v cukrářství používá především na potahování dortů a modelování různých jedlých ozdob.

Fondán je možné vyrobit doma, ale mnohem výhodnější je koupit už fondán hotový. Stejně jako marcipán se může barvit – nejvhodnější jsou gelové barvy s vyšší koncentrací, které fondán nenaředí. Prodává se ale i fondán již obarvený.

Dortový korpus nebo roládu, které chcete fondánem potáhnout, je potřeba nejdříve mírně natřít  máslovým krémem. Tím se zakryjí různé praskliny v těstě a povrch bude dokonale hladký. Před nanášením fondánu musí být dort naplněný a krém na povrchu ztuhlý.

Důkladně propracovaný fondán jemně posypte moučkovým cukrem, případně bramborovým nebo kukuřičným škrobem – nebude se pak lepit na ruce ani na pracovní plochu. Moučkový cukr nebo škrob se používá i na podsypání.

Fondán je také možné rozválet v tenké potravinářské folii a na ní ho pak i přenést na korpus.

Pokud je fondán suchý, začíná praskat nebo se drolí, přidejte do něj malé množství vody.

Fondán se rozvaluje na plát směrem od středu do stran, při rozvalování s ním stále otáčejte. Rozměr plátu pro standardní dortový korpus by měl být průměr dortu + 2,5 centimetru + 2 x výška korpusu. Tloušťka plátu by měla být rovnoměrná a přibližně 3 milimetry.

Rozválený fondán pak opatrně přeneste na korpus a jemně ho přitlačte a uhlaďte. Nejdříve se uhladí horní část a pak boční. Fondán se vyhlazuje krouživými pohyby rukou, může se použít i pružná cukrářská stěrka, pod kterou je ale vhodné položit pečicí papír.

Po potažení přečnívající části fondánu odřízněte ostrým nože nebo kráječem na pizzu.

Barvení fondánu

Fondán se nejlépe barví gelovými potravinářskými barvami. Pokud používáte sypké barvy, rozpusťte je nejdříve v malém množství vodky. Stejně se připravuje i barva pro případné malování na potažený dort. Vodka se rychle odpaří a barvy dobře drží.

Pokud vodkou lehce potřete fondán na potaženém dortu, bude perfektně lesklý.

Vodka se používá i na přilepení ozdob – místo kontaktu se lehce navlhčí a na něj se pak přitiskne ozdoba.

Dort potažený fondánem – videorecept

Jak vyrobit marcipán | Potahovací a modelovací hmoty | Recepty

Falešný marcipán nebo-li mléčná potahovací hmota. Tato hmota chutná jako pravý marcipán je jen vyrobena z jiných ingrediencí. S touto hmotou můžete potahovat dorty, vyrábět ozdoby na dort a vymodelovat postavičky. Hmota podle svého složení surovin se chová jako modelína. Přibližná váha hmoty z tohoto receptu je cca 600g.

Záleží také kolik tam dáte surovin a vody. Tento poměr by měl vystačit na malý kulatý dort. Pro střední dort bych si udělala hmotu z 300g mléka i cukru a o třetinu zvýšit ostatní suroviny. Hmota má nažloutlou barvu díky sušenému mléku. Pokud chcete hmotu bílou, tak tady najdete také recept na fondán nebo-li želatinovou potahovou hmotu.

 

Suroviny:

  • 200g sušené polotučné mléko (Laktimo, BoheMilk)
  • 200g cukr moučka
  • 3 zarovnané lžíce sirupu kukuřičný, pšeničný nebo glukóza
  • 40 ml vody
  • 1 lžička oleje (nemusí být)
  • 1 lžička mandlového aroma
  • potravinářská barva nebo gelové barvy
  • omega tuk na potírání rukou

Sušené mléko se prodává v potravinách. Některé obchody nabízejí jen jeden druh mléka buď Laktimo nebo BoheMilk. Důležité je mít polotučné mléko. Sirup kukuřičný (pšeničný a glukózu) koupíte ve zdravé výživě nebo glukózu koupíte na cukrářských e-shopech. Mandlové aroma i potravinářskou barvu zakoupíte v potravinách nebo drogérii. Gelové barvy prodávají cukrářské e-shopy. 

Postup:

Než začneme hmotu zadělávat rozmyslíme si jakým způsobem. Můžeme ručně, mixérem, domácí pekárnou nebo v robotu.

Nachystáte si velkou mísu, ve které budete hmotu zadělávat. Všechny sypké suroviny sušené mléko a cukr si nejprve prosít přes síto. Pokud bychom to neudělali můžeme mít později v hmotě malé bílé tečky nebo by se špatně cukr nebo mléko do hmoty zapracovali.

Do mísy nejprve dáme tekuté přísady. Sirup naberete velkou lžící a necháte ho stéci do mísy. Pokud použijete glukózu je řidší tak jí dáte o něco méně. Přilijeme trochu vody. S vodou opatrně, pokud se přelije hmota bude moc měkká a nebude se sní dobře pracovat, nebude držet tvar. Vodu také do hmoty přenesete na rukou, protože po dobu hnětení si je budete omývat.

Dále přidáme barvu pokud chcete mít hmotu barevnou. Podle sytosti barvy buď méně nebo více. Potom přidáte malou lžičku aroma. Olej se může i nemusí použít. Olej dodává hmotě měkkost. Teď postupně přidáváme mléko a cukr a mícháme. Hmota bude houstnout.

Pokud se vám to bude zdát, že to ze začátku nedrží, že je to moc sypké nepřidávejte víc vody jak je uvedeno v receptu. Vodu při hnětení zanesete ručně do té hmoty. Pokud se vám to bude zdát naopak moc řídké můžete přidat prosetý cukr i mléko v poměru 1:1 tzn. např.

2 lžíce cukru a 2 lžíce sušeného mléka.

Od hmoty neodcházejte je důležité tu hmotu vypracovat. Pokud se vám suroviny lepí na ruce můžete si během hňetení omývat ruce vodou a tím také tu vodu zanášíte do hmoty a tím se bude hmota lépe zpracovávat.

Až máte všechny suroviny pohromadě a už nezbyli žádné okolo sypké suroviny, přendáte si marcipán na vál či silikonovou podložku. Umyjete si ruce a začnete pořádně propracovávat. Během propracování si můžete potírat ruce omegou nebo i olejem. Jestli jste někdy hnětli kynuté těsto je to stejný princip.

Hmota musí být dobře zpracovaná, držet tvar a neroztékat se. Prsty jsem na fotce ukázala jak se tvar toho marcipánu nezměnil, že drží. 

Hmotu zabalíte do igelitu (ne mikroténový sáček) a necháte v lednici odpočinout 2 hodiny, pokud je hmota příliš tuhá znovu ji pořádně propracujete. Pak ji nechte do druhého dne odpočívat a pak teprve s ní můžete dorty potahovat nebo modelovat.

Pokud ji vyndáte a je příliš tvrdá hmotu zabalenou v igelitu necháte mírně nahřát v mikrovlnné troubě (MW) a znovu ji budete propracovávat až do konzistence měkké modelíny. Pokud se vám hmota lepí můžete si potřít ruce omegou či olejem.

Někdy je také potřeba ještě do hmoty zanést trochu vody a to uděláte tím způsobem, že si ruce namočíte a hmotu zpracujete. 

Hmotu klidně udělejte dopředu. Určitě se nezkazí, protože má trvanlivost stejně dlouhou jako má sušené mléko, které použijete, ale musí být vždy dobře zabalená v igelitu a v plastové misce. Igelitem myslím ten silný. Ne mikroten. Pokud jí celou nespotřebujete, tak skladujte v lednici.

Pod marcipán nepatří žádné šlehačkové krémy, ale máslový a může být i nastavovaný pudinkem nebo kaší. Vždy tam musí být větší podíl másla s 80% tuku. Při vyvalování musí být plát silný 3-4 mm. A podsypávat posypkovým cukrem, gustinem nebo škrobovou moučkou. Raději v menším množství. Uvidíte jak se vám to bude lepit na podložku. Já někdy nepodsypávám vůbec. 

  • Recept, který tady uvádím jsem vyzkoušela podle paní Arielll z dortománie, kde původně recept uváděla. 
  • Bezlepková mléčná hmota
  • dáte stejné suroviny, ale jen sirup bude kukuřičný. 
  • Doba přípravy: 30 min

Jak potahovat dort cukrářskou potahovací hmotou

  • upečený dortový korpus
  • domácí máslový krém jako náplň
  • cukrářská potahovací hmota na dort
  • potravinářské gelové barvy pro cukráře
  • cukrářské pomůcky (napoprvé co dům dal)

Nachystáme si dortový korpus a rozřízneme ho.

Osvědčilo se nám, když jsme si korpus upekli den dopředu. S „uleželým“ dortovým korpusem se pak lépe pracovalo a nedrolil se. Na krájení dortového korpusu zkušenější cukrářky používají speciální dortovou strunovou kráječku. My si vystačíme ale i s obyčejnou nití.

Krájení korpusu nožem vyžaduje více šikovnosti, a stejně se nemusí podařit, aby řezy byly pěkně rovné.

Vrstvy korpusu dále naplníme máslovým krémem (může být nastavený pudinkem). Proč zrovna máslový? Protože pro potahované dorty se nejvíce hodí.

Krémy vyrobené ze šlehačky, tvarohu nebo zakysané smetany mohou potahovací hmotu na dort rozpouštět.

Aby hrany dortového korpusu byly už na začátku naší práce rovné, je vhodné jeho okraje očistit směsí odříznutého korpusu smíchaného s máslovým krémem.

Samotnou kapitolu tvoří nanášení krému na boky a používání cukrářských potřeb. Za praktického pomocníka považuji otočný dortový stojan.

Na něm dort otáčíme pohybem ruky a nemusíme jej obcházet dokola. Není ale nezbytností, ale dokáže dekorování dortu usnadnit.

Máslový krém (či jiný krém, který děláme nejraději) se dobře nanáší cukrářským paletovým nožem za pomoci tzv. pádlovacího pohybu.

Jak nanášení dortového krému „pádlováním“ provádět, zhlédněte ve videu cukrářky Zdeňky Michnové:

Jakmile máme boky dortového korpusu řádně potřené krémem, naneseme jej i na horní část. Dbáme na zarovnání okrajů. Čím lépe máme dort potřený máslovým krémem, tím lepší a snazší pak bude práce s potahovací hmotou. Necháme nejlépe 24 hodin vychladit, pokud nám to čas dovolí. Pokud ne, chlazení v ledničce věnujme aspoň tak 5 hodin.

Než se pustíme do práce s potahováním dortu, cukrářskou hmotu si nabarvíme, aby dostala kýžený odstín. Balení potravinářské hmoty a potravinářské gelové barvy pořídíte v potřebách pro cukráře.

TIP: Pro barvení cukrářské hmoty je dobré použít jednorázové rukavice. Z hygienických důvodů, a také proto, že barviva zanechávají skvrny na rukou.

Po rozbalení cukrové hmoty budeme gelovou barvu nanášet pomocí obyčejného párátka. Potahovací hmotu na dort si rozdělíme na části, aby práce nebyla tak náročná. Párátkem naneseme koncentrovanou barvu a hmotu hnětením zpracujeme v ruce.

Následuje vyvalování potahovací dortové hmoty. Zkušenější cukrářka použije silikonovou podložku a cukrářský váleček. Pokud děláme dort poprvé, stačí nelepivá podložka a váleček obyčejný kuchyňský. Než se ale s plnou chutí pustíme do vyválení potahovací hmoty, spočteme, jakou velikost by měla ve finále mít.

Započteme:

  • 2x výšku okraje dortu
  • průměr dortu
  • a cca 3 cm na každé straně přes okraj

Potahovací hmotu na dort vyválíme na 3 mm silný plát.

Teď je zapotřebí potahovací hmotu bez újmy přenést na dort.

Jak na to? Dobrým fíglem je umístit váleček doprostřed potahovací hmoty, hmotu přeložit a spolu s válečkem nanést na dort. Jde to ale samozřejmě klasicky, potahovací hmotu na dort opatrně chytneme a rozložíme přes dort.

Začneme s uhlazováním potahovací hmoty. Nejprve za pomoci hladítka uhladíme horní stranu dortu. Jednou rukou hmotu nedzvedáváme, druhou rukou se snažíme dělat jakýsi zasekávací pohyb, kterým docílíme toho, že se nám nebudou na dortu tvořit záhyby.

Video ukázka uhlazování potahovací hmoty na dort od Gabriely Doležalové:

Po vyhlazení dortu ostrým nožem nebo radélkem na pizzu odřízneme okraje potahovací hmoty a je hotovo. Dort máme potahovací hmotou potažený. Nyní se můžeme směle pustit do dalšího zdobení dortu, třeba marcipánem, ale o tom už bude další návod.

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector