Chlorella – zelený zdroj zdraví, chlorofylu i vitamínu C

Snad nic v přírodě nevyvolává tak silný pocit zdraví a svěžesti jako „zelenáči“.

Že to slovo zatím neznáte? Je to jednoduché – jsou to všechny zelené potraviny, hlavně mladé výhonky, natě, ale i řasy obsahující zelené  barvivo chlorofyl, které jsou doslova nabité vitamíny, minerály a spoustou biologicky aktivních látek.

Proto čistí lidské tělo, jsou zdrojem celé řady cenných živin, ale také nám dokážou dodat neuvěřitelné množství energie a podpořit naší vitalitu. A právě udržování vysoké úrovně vitality je tím pravým elixírem nesmrtelnosti.

Zelené potraviny jsou doslova klenoty, které příroda nabízí našemu tělu. Pomáhají k přirozenému vyživení a zajišťují dostatek psychické a fyzické energie. Obsahují celé spektrum cenných živin – zejména minerálů.

Jsou zdrojem antioxidantů, chlorofylu, vlákniny a nezřídka fytoplanktonu. Řada zelených skvostů obsahuje všech osm esenciálních aminokyselin, které jsou nepostradatelné pro tvorbu buněk, veškeré životní funkce a regeneraci organismu.

A není divu, vždyť jsou to mnohdy první radostné výhonky rostlinek obsahující celý potenciál života v té největší síle.

Mezi zelené superpotraviny patří spirulina, chlorella, mladý ječmen, pšenice a oves, vojtěška, petržel, špenát, zázvor, bazalka, ovesná stébla, kopřiva, brokolice, rohovník, chaluhy, řasy nori a alaria.

Všechny tyto potraviny jsou cenné dary přírody, které bychom měli konzumovat v syrovém stavu, abychom tak maximálně využili celý jejich léčivý potenciál. Jednou z variant jsou zelené saláty s různými druhy trav. Druhou možností jsou šťávy z trav v suché podobě zpracované do teploty 42°C.

Velkým přínosem zelených rostlin je chlorofyl, tedy zelené barvivo, díky kterému rostliny využívají sluneční paprsky pro svoji výživu. Zajímavostí je, že molekula chlorofylu se velmi podobá červenému krevními barvivu.

S tím rozdílem, že zelený chlorofyl má v centru molekuly vázaný atom hořčíku, zatímco v hemoglobinu je to atom železa. Z tohoto důvodu může chlorofyl podporovat zdravou krvetvorbu. A proto se také tradičně používá na zlepšení hojení poškozených tkání.

Další jeho skvělou vlastností je, že do svého středu může navázat i jiné molekuly, třeba těžkých kovů. Tímto způsobem tedy dokáže tělo „čistit“.  

Tyto superpotraviny přirozeně obsahují aktivní enzymy, které zabraňují procesu stárnutí. Funguje tu přímá úměra – čím více syrové rostlinné stravy sníme, tím více má tělo enzymů podporujících omlazování organismu. Naše tělo si dokáže enzymy samo vytvářet, ale jde o náročný proces, a proto se tato schopnost s postupujícím věkem a únavou organismu snižuje.

Chlorella – zelený zdroj zdraví, chlorofylu i vitamínu C

Trávy versus řasy

Nejznámější jednodruhové zelené potraviny, které si můžete koupit v té nejčistší podobě přímo připravené ke konzumaci, jsou zelené trávy: mladý ječmen a pšenice nebo řasy: spirulina a chlorella a potom již předpřipravené směsi různých zelených ingrediencí, o kterých bude řeč později. Jak si mezi nimi vybrat a v čem se vlastně liší?

Mladé trávy (ječmen, pšenice) najdete většinou ve formě usušené šťávy, kterou jednoduše smícháte s vodou a protřepáním během dvaceti vteřin vytvoříte zelený nápoj. Chuťově jsou příjemné a jemné. Mladá pšenice je sladší než ječmen, protože v ní najdeme více přirozených cukrů. Veškeré mladé výhonky a natě jsou plné síly a živin, vždyť představují první dary klíčících semínek.

Chlorella je sladkovodní zelená řasa, která se často suší a lisuje do tablet. Ty pak můžete rozkousat a spolknout. Chutí je příjemná a jemná. Její užití je velmi univezální. Dokonce ji milují i děti, pro které je to prostě „zelený bonbon“, pro zdravé děti je to skvělý přirozený zdroj živin.

Tip: pokud pochybujete o své odvaze zkusit poprvé zelenáče, vyzkoušejte mladý ječmen nebo chlorellu. Chutí jsou jemné a nasládlé, a můžete je i kombinovat s dalšími šťávami. Ječmen dobře chutná například smíchaný s jablečným moštem.

Spirulina se sice zelené řase podobá, ale je to vlastně sinice, a navíc „modrá“. Je typická svou aromatickou chutí, kterou si buďto ihned zamilujete, nebo vám nemusí chutnat nikdy.

Skvěle prospívá naší krvetvorbě, protože obsahuje zmiňovaný chlorofyl a nadto také velké množství železa plus celé spektrum vitamínů B (včetně vitamínu B12).

Někdo si spirulinu rád dává namísto ranní kávy pro „nakopnutí“ organizmu do dalšího dne.

Tip: Běžně se dodává se ve formě prášku smíchatelného s vodou nebo tablet. Pokud vám však spirulina prostě nechutná, nezoufejte! Právě pro labužníky ji nabízíme v křupavé verzi – jemné nebo pikantní chuti s masala kořením. Je to opravdu jedinečná lahůdka, která dobře poslouží také jako tečka při dochucování pokrmů, například salátů.

Chlorella – zelený zdroj zdraví, chlorofylu i vitamínu CJak si je dopřávat?

Konzumace zelených superpotravin je ideální zrána, kdy je trávicí trakt prázdný a připravený pro vstřebání enzymů, které pak mohou během dne blahodárně působit. Pokud bychom „zelenáče“ užívali společně s další potravou, spotřebují se tyto enzymy přednostně v trávicích procesech.

Zelené travičky, které se vyskytují v našich končinách, si můžete natrhat přímo na louce a přidat si je do salátu. Rychlejší variantou jsou usušené šťávy ve formě prášku, který smícháme dle doporučeného dávkování s vodou, šťávou nebo smoothie. Protřepeme v shakeru nebo zamícháme – příprava je supersnadná.

Možná by naši předci nechápavě kroutili hlavami, proč uchováváme zelené trávy ve svých spížích v krabičkách nebo sáčcích.

Nicméně v době, kdy neseženeme veškeré potraviny v požadované kvalitě, kdy nebydlíme v přírodě, chybí nám louka plná netknuté trávy i čas ji nasbírat a zpracovat, se jako nejschůdnější varianta jeví odběr zelených superpotravin od renomovaných přírodě nakloněných společností.

Navíc většina přípravků obsahuje čistou usušenou šťávu ze zelených trav, která je pro naše tělo mnohem lépe stravitelná a živiny ze získané šťávy jsou pro organismus snadněji dostupné.

Chlorella – zelený zdroj zdraví, chlorofylu i vitamínu C

Zelené koktejly ve směsích

Protože však většina z nás nebydlí na samotě u lesa, za kterým by měla palouček s čistými trávami přímo z přírody, aby si je doma odšťavnila, popř. usušila, hledáme v naší rychlé době jiné varianty.  

Proto existují úžasné kombinace těchto nasušených trav nebo šťáv, vytvářející blahodárné směsi těch nejlepších zelených potravin dohromady.  

Nevíte, kterou verzi zvolit? Zkuste směs základních natí Ormus Super Greens Bio Natural. Díky skvělému sladění jednotlivých přísad tvoří chuťově velmi jemný a delikátní nápoj. Pokud se trochu bojíte „zeleného aroma“, je to pro vás jasná volba.

 Naprosto unikátním přípravkem je Ormus Super Greens Bio Mint. V obou případech jde o kombinaci zelených natí s probiotiky, ve variantě Mint navíc ochucené svěží mátou a sladkou stévií.

Dohromady tvoří opravdu vynikající kombinaci, která harmonizuje a obnovuje trávicí procesy.

Tip: Ormus je ideální přípravek i na cesty jako prevence cestovatelských průjmů.

Elite green protein je jedinečný mix sloužící jako zdroj proteinů ze spiruliny a chlorelly. Mimoto obsahuje jemně vyladěnou směs šťáv z dalších mladých natí. Bonusem je obohacení o další aktivní enzymy a probiotika. Účinek pro zdravé trávení i pro obnovu tělesných tkání je proto zaručený.

Vitamineral je řada směsí, které lze kombinovat, protože se navzájem doplňují. Vitamineral Green přináší sílu „vzdušných“ částí rostlin, tady hlavně natí.

Je opravdu pestrým zdrojem usušených šťáv z mladých rostlin obohacený o živé enzymy a probiotika. Vitamineral Earth naproti tomu čerpá sílu z kořenů rostlin.

Svým složením intenzivně podporuje očistu jater, žlučníku, krve i lymfatického systému. Doslova uzemňuje a rozhýbává náš oheň trávení.

Chlorella – zelený zdroj zdraví, chlorofylu i vitamínu C

Chlorella – co obsahuje a jaké jsou její účinky?

Chlorella je druh zelené mikroskopické jednobuněčné řasy, která se vyskytuje ve shlucích nebo jednotlivě ve slané i sladké vodě. Na Zemi žije více než 30 miliónů let a byla to první nejjednodušší forma života se skutečným jádrem.

Za příznivých podmínek k růstu se silným slunečním světlem, čistou vodou a vzduchem se chlorella reprodukuje buněčným dělením rychlostí 4 nových buněk za každých 17-24 hod. Existuje několik druhů chlorelly, ale Chlorella vulgaris je jedna z nejpoužívanějších.

Je to typická superpotravina, která pochází z Tchaj-wanu a Japonska. Je bohatá na fytonutrienty, včetně aminokyselin, chlorofylu, beta-karotenu, draslíku, fosforu, biotinu, hořčíku a vitamínu B.

Zelená barva řasy je dána vysokou koncentrací chlorofylu. 

Co je chlorofyl?

Chlorofyl je pigment rozpustný v tucích, který dává rostlinám jejich typickou barvu. V naší stravě je chlorofyl důležitý, protože čistí krev, brání růstu nepřátelských bakterií (kvasinky a houby) a aktivuje důležité enzymy. Navíc je silně protizánětlivý.

Součástí jídelníčku by měl být u osob s autoimunitními onemocněními jako je roztroušená skleróza, diabtes 1. typu nebo zánět štítné žlázy.

Chlorofyl je navíc bohatý zdroj hořčíku, jehož funkce zahrnují stovky enzymatických pochodů v těle.

Chlorella – zelený zdroj zdraví, chlorofylu i vitamínu C

Chlorella je skutečně výborná rostlinná potravina. Všechny její složky pracují synergicky v dokonalé rovnováze a vytvářejí skutečně plnohodnotné jídlo.

Živiny, které Chlorella obsahuje jsou obaleny tuhou buněčnou stěnou, která je nestravitelná trávicím systémem.

Vnitřní živiny proto musí být z řasy extrahovány, aby tělo dokázalo živiny využít. 

Chlorella obsahuje

  • 16 vitamínů a 8 minerálů (plus důležité stopové prvky a minerály).
  • 19 aminokyselin (včetně 9 esenciálních).
  • Nejvyšší koncentraci kyseliny nukleové.
  • Nejbohatší známý zdroj chlorofylu.
  • Vysoce stravitelnou kompletní bílkovinu.
  • Esenciální mastné kyseliny – omega-3 a omega-6.
  • Další enzymy, polysacharidy a steroly.
  • Beta karoten.

Z 65% procent je chlorella tvořena bílkovinami (1 čajová lžička obsahuje cca 3g bílkovin) a na rozdíl od většiny rostlinných potravin obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin. Je také bohatá na omega-3 mastné kyseliny, vitamín C, vitamín B-12 a antioxidanty.

Z minerálů obsahuje především hořčík, měď, zinek, draslík a vápník. Pro vegany je to nepostradatelná potravina, protože se jedná o bohatý zdroj železa. Jedna čajová lžička obsahuje téměř 75% doporučené denní dávky. 

Budete mít zájem:  Příznaky Těhotenství První Týden?

Chlorella – zelený zdroj zdraví, chlorofylu i vitamínu C

Studie prokázaly, že chlorella prospívá celému tělu tím, že podporuje zdravé hormonální funkce, podporuje kardiovaskulární zdraví, snižuje krevní tlak a chloesterol a je účinná při detoxikaci našeho těla. Nejvíce se hovoří o účincích odvádět z těla těžké kovy jako je rtuť nebo kadmium. 

Přínosy zařazení chlorelly do jídelníčku

  • Pomáhá vylučovat těžké kovy z těla.
  • Podporuje snižování krevního tlaku.
  • Potlačuje zánětlivé procesy v těle.
  • Podporuje zdraví mozku.
  • Stimuluje imunitní systém a bojuje proti infekcím.
  • Snižuje hladinu cholesterolu.

Chlorella je výborná potravina pro vegetariány a vegany, obsahuje kromě minerálů i často deficitní vitamín B12.

A právě chlorella je jedna z mála potravin, která dokáže v dostatečném množství pokrýt denní doporučené množství. 

Veronika Halusková

7 zdravotních účinků chlorofylu a jeho zdroje

To, že chlorofyl hraje klíčovou roli v přeměně slunečního světla na kyslík, čímž umožňuje fotosyntézu, známe už z hodin biologie. Víte ale, že má řadu skvělých účinků i na naše zdraví? Prozradíme vám, co zařazením chlorofylu do jídelníčku získáte a z jakých zdrojů ho efektivně čerpat.

Zdravotní účinky chlorofylu

Chlorofyl je doslova zdravím nabitou bombou. Obsahuje vitamíny K, C, kyselinu listovou, z minerálů pak železo, vápník, hořčík a množství dalších stopových prvků. Vaše tělo vám za něj proto opravdu poděkuje. Co všechno umí?

Chlorella – zelený zdroj zdraví, chlorofylu i vitamínu C

1) Harmonizuje trávení

Chlorofyl má příznivý vliv na střevní bakterie, a pomáhá tak harmonizovat proces trávení. Očišťuje tělo od kvasinek zvaných Candida albicans, které způsobují zažívací potíže, a pomáhá také neutralizovat škodlivé účinky smažených mastných potravin na tlusté střevo.

2) Posiluje imunitní systém

Chlorofyl působí pozitivně proti choroboplodným bakteriím, pomáhá tělu v boji proti infekcím a posiluje celkovou obranyschopnost organismu.

3) Podporuje produkci hemoglobinu

Díky vyšší produkci hemoglobinu se zlepšuje okysličení těla, zrychluje regenerace organismu a naopak zpomaluje proces stárnutí. Chlorofyl obnovuje a čistí krev, zvyšuje její srážlivost, pomáhá regulovat krevní tlak a posiluje oběhový systém.

4) Urychluje hojení ran a popálenin

Chlorofyl dokáže snížit bolest i svědění a má protizánětlivé účinky. Využít jej můžete zvláště u kožních a chronických zánětů či vředů. Hojivé účinky jsou pozorovány v chirurgii i dermatologii.

5) Pohlcuje pachy

Při dlouhodobém užívání chlorofyl neutralizuje nepříjemný pot, proto se mu někdy říká také přírodní deodorant. Kromě neutralizace potu také omezuje nepříjemný zápach z úst.

6) Zabraňuje překyselení organismu

Výživoví poradci doporučují chlorofyl také jako zásadotvornou složku, která pomáhá při překyselení organismu způsobeného nevyváženou stravou. Právě překyselení může být příčinou mnohých zdravotních problémů.

7) Podporuje psychickou rovnováhu

Chlorofyl tělo očišťuje od škodlivých látek a dodává mu množství energie. Díky tomu jsme odolnější vůči stresu, méně unavení a celkově si užíváme větší psychickou pohodu.

Zdroje chlorofylu

U zdrojů chlorofylu nám jednoduše napoví zelená barva. Není ale pravidlem, že čím je rostlina zelenější, tím více chlorofylu má. Mezi ty nejlepší zdroje patří:

  • Zelené superpotraviny – chlorealla, spirulina, zelený ječmen, mladá pšenice.
  • Zelenina – špenát, kapusta, mangold, brokolice, chřest, okurka, květák a další.
  • Bylinky – kopřiva, pampeliška, listy konopí, máta a další.

Sladkovodní řasa chlorella je nejkoncentrovanějším zdrojem chlorofylu vůbec, proto také v posledních letech zažila velký boom na poli zdravé výživy. Těsně za ní je pak v obsahu chlorofylu sinice spirulina.

U zeleniny a bylinek si dejte pozor na tepelnou úpravu, o většinu účinných látek byste tak přišli. Snažte se je do jídelníčku zařadit v syrovém stavu. Skvělou variantou jsou zeleninové šťávy a smoothie.

Pokud s dostatečným příjmem zeleniny a bylinek bojujete, můžete sáhnout po doplňku stravy DuoLife Chlorofil. Jedná se o čistě přírodní tekutý chlorofyl získaný z chlorelly, ječmene, vojtěšky a oleje máty peprné. Díky tekuté formě se lehce vstřebává a je výjimečně účinný. Vašemu tělu jednoduše zajistíte dostatečný příjem chlorofylu na každý den.

Chlorella – zelený zdroj zdraví, chlorofylu i vitamínu C

Zelené potraviny – stop jarní únavě!

Chlorella – zelený zdroj zdraví, chlorofylu i vitamínu C

Zdravá šťáva – Barley juice

Čerstvě vyrašené výhonky ekologicky pěstovaného mladého ječmene představují zdroj nejčistších přírodních látek podporujících život. Barley juice obsahuje šťávu z těchto rostlinek, která se získává jejich vylisováním v raném stadiu růstu a následným velmi krátkým šetrným usušením.

Díky tomuto postupu a způsobu zpracování se docílí vysoké koncentrace účinných látek. Výsledný produkt je zcela přírodní – vzniklý prášek si zachovává v plné míře všechny důležité nutriční živiny a prvky, pro které je mladý ječmen tolik ceněný. Zelený nápoj jemné chuti, který si z něj připravíte, zaručuje jejich vysokou vstřebatelnost a využití v organismu.

Mladý ječmen je výjimečný především vysokým obsahem více než 20 živých enzymů, látek nutných pro život, vstřebávání minerálů a vitaminů, trávení a metabolismus, reprodukci a dýchání.

Je přínosný u zažívacích obtíží, poruch trávení, pálení žáhy, nechutenství, bolestí břicha a pocitů plnosti po jídle, při nadýmání. Obsahuje aminokyseliny a rostlinné bílkoviny, které jsou snadno využitelné pro zdravý růst organismu a ideální pro prevenci patologických stavů.

Díky svému složení působí Barley juice kromě trávicího systému pozitivně především na krev a kůži. Upravuje vnitřní prostředí a je vydatným zdrojem energie – energetizér číslo 1. Patří k nejvýznamnějším zásadotvorným potravinám proti překyselení organismu.

Optimalizuje průběh zánětu – užívá se při infekcích zažívacího traktu, urologických a gynekologických zánětech. Je vhodný pro diabetiky.

Použití Barleye juice:

Spirulina Barley

Spirulina Barley je kombinovaný výrobek obsahující řasu spirulinu a mladý ječmen. Označení “modrá řasa” vychází z vysokého obsahu modrého barviva fykokyaninu ve spirulině. U této látky byly prokázány protizánětlivé, antioxidační a protiradiační účinky.Posiluje imunitu organismu, chrání zejména ledviny před toxiny, těžkými kovy a nežádoucími účinky léků.

Od Chlorelly se kromě typu barviva Spirulina Barley odlišuje také vysokým obsahem kvalitních bílkovin, které tvoří až 70 % jejího objemu, a extrémně vysokým obsahem beta-karotenu (25x vyšší než v mrkvi!) podporujícího zrak. Svým složením je tento produkt vhodný rovněž pro diabetiky – dodává tělu potřebný vitamin B6 a B12, kyselinu gama-linolenovou, magnezium, chróm a vanad.

Spirulina Barley může také pomoci vyřešit problém s nedostatkem železa. Zejména u žen – chudokrevných, bledých a unavených, nebo sportovkyň. Produkt obsahuje dobře vstřebatelné přírodní železo, zmíněný vitamin B12 a kyselinu listovou, nezbytné pro správnou krvetvorbu. Spirulinu Barley využijeme při chudokrevnosti, nadměrném menstruačním krvácení a stavech před a po operacích.

Je to energetizér číslo 2.

Chlorella

Chlorellu nazýváme zelenou řasou. Její zbarvení je způsobeno zeleným barvivem chlorofylem. Tato mikroskopická řasa jej obsahuje největší množství v přírodě. Jedná se o zelený pigment přítomný v zelených rostlinách, sinicích a řasách.

Chlorofyl v průběhu fotosyntézy absorbuje energii světelného záření a používá ji k syntéze cukrů z oxidu uhličitého a vody, které slouží jako zdroj energie pro růst a vývoj. Tato látka působí dezinfekčně, protibakteriálně a protiplísňově.

Má hojivé a protizánětlivé účinky zejména na záněty zažívacího traktu a kůže. Pomáhá u kožních vyrážek, alergií, chronických a nehojících se ran a proleženin. Čistí krev, detoxikuje organismus a podporuje správné trávení. Používá se jak v potravinářství, tak kosmetice.

Jako energetizér organismu mezi zelenými potravinami je Chlorella číslem 3.

MUDr. Jiří HANZEL (zdroj: www.energy.cz)

V dubnu u nás nakoupíte zelené potraviny v akčním balení 1+1 zdarma!

odborný časopis

ACH TO TRÁVENÍ…

Již poněkolikáté se budeme v našem časopisu věnovat „zázračným“ potravinám a doplňkům stravy z nich vyráběných. Tentokrát půjde o takzvané zelené potraviny (green foods), které představují další z hitů moderní péče o vlastní zdraví. A jako vždy nás čeká ponor do zacuchaného klubka pravd, polopravd, lží a přemrštěné reklamy, z něhož lze jen těžko vyplést jednoznačný verdikt.

Termínem zelené potraviny se v tomto ohledu samozřejmě nerozumí všechny ty, které oplývají zelenou barvou. Tento název se vžil, či snad byl vytvořen, pro specifickou skupinu rostlinných zdrojů, do které se v současnosti řadí zejména: mladý ječmen, Chlorella (sladkovodní řasa) a Spirulina (sinice) – a samozřejmě produkty z nich vyráběné a propagované jako unikátní doplňky stravy.

SUPERPOTRAVINY

Mladý ječmen, chlorella i spirulina byly zařazeny na seznam tzv. superpotravin – tedy potravin, které se vyznačují výjimečnými výživovými vlastnostmi a obsahující biologicky aktivní látky, které příznivě ovlivňují lidské zdraví.

Nezbývá tedy než se na tyto tři „superpotraviny“ podívat poněkud blíže a zjistit, proč jsou údajně pro naše zdraví tak skvělé.MLADÝ JEČMENVe formě doplňku stravy má podobu zeleného prášku, který se rozmíchává ve vodě (event. džusu, apod.) a následně pije.

Samotný postup výroby prášku se samozřejmě může lišit v závislosti na výrobci, protože, jak již jsme si zvykli, má každý z výrobců svůj „vlastní a unikátní“ způsob výroby.

V základě se však buď z mladé ječmenné trávy lisuje šťáva, která se následně vysušuje, nebo se mladý ječmen suší přímo a následně dále zpracovává.

PROSPĚŠNÉ LÁTKY

Vitamíny B, C, E, H, K, cholin, betakaroten – kdo by se domníval, že mladý ječmen nenabízí víc, pletl by se. Krom toho se honosí obsahem až sedmdesáti minerálů a stopových prvků.

Namátkou můžeme zmínit vápník, hořčík, železo, zinek, fosfor, draslík, mangan, měď, křemík, chrom, stříbro, či bór. Dále nám nabízí řadu aminokyselin, nukleových kyselin, nenasycených mastných kyselin a další.

O obsahu chlorofylu, kterému se budeme později věnovat v samostatném odstavci ani nemluvě.

CO SLIBUJE PRO ZDRAVÍ

Budete mít zájem:  Pupeční Kýla V Těhotenství Příznaky?

Pokud zohledníme i propagaci produktů z mladého ječmene, rozhodně nemůžeme být zklamáni.

K výčtu řady pozitivních účinků se řadí například: Antioxidační působení, upravuje pH vnitřního prostředí, podporuje trávení, urychluje regeneraci tkání, normalizuje hladinu krevních cukrů a cholesterolu, zlepšuje koncentraci, pomáhá při nespavosti, zácpě, anémii, kožních problémech, dýchacích obtížích, napomáhá snižovat nadváhu, a to údajně není zdaleka všechno.

Považte, že též zlepšuje stav paradontózy, potlačuje růst rakovinotvorných buněk, eliminuje nepříjemné tělesné pachy (!!!), čistí pleť či pomáhá s léčbou neplodnosti. A to podle běžnému spotřebiteli dostupných informací není zdaleka vše. Čím na tyto „supervlastnosti“ asi může odpovědět další ze zástupců zelených potravin?

CHLORELLA

Ječmen zná u nás asi každý, název Chlorella však připomíná spíš nebezpečné onemocnění nebo čisticí prostředek. Jedná se ovšem naštěstí o rod jednobuněčných sladkovodních řas, popsaných poprvé roku 1890 holandským mikrobiologem M.W. Beijernickem.

Tato drobná řasa obsahuje v porovnání s ostatními rostlinami velmi vysoké množství chlorofylu. Pro přípravu doplňků stravy se využívají Chlorella pyrenoidosa a Chlorella vulgaris, které se ve velkém množství pěstují například ve sladkovodních nádržích v Japonsku a na Taiwanu.

Ve finální podobě se na trh dostává nejčastěji ve formě tablet nebo tekutých výtažků.

PROSPĚŠNÉ LÁTKY

I u Chlorelly nacházíme dle dostupných zdrojů širokou škálu vitamínů. Krom vitamínu C, E, a betakarotenu jde zejména o vitamíny supiny B, jmenovitě B1, B3, B5, B6, a B9 (kyselina listová). Vyzdvihován je až 60% podíl bílkovin, včetně zastoupení všech osmi esenciálních aminokyselin a deseti aminokyselin neesenciálních.

Nechybí ani obligátní výčet minerálů a stopových prvků: kupříkladu vápník, železo, chrom, či hořčík. Samozřejmě ještě nejsme u konce našeho výčtu. Chlorella se může pochlubit i obsahem takzvaného CGF (Chlorella Growth Factor) – definovaného coby unikátní růstový faktor, který zvyšuje rychlost růstu a celkovou kvalitu střevní a vaginální mikroflóry.

A opomenout nelze ani Chlorellin – látku označovanou za významné přírodní antibiotikum, nepoškozující střevní mikroflóru.

CO SLIBUJE PRO ZDRAVÍ

Prevence rakoviny je často diskutovaným tématem. Jako u řady dalších produktů i u Chlorelly je preventivní působení často zmiňováno. Ačkoliv je toto působení možné, nebylo nikdy prokázáno a cílené propagování tohoto účinku může být označeno za klamavou reklamu.

To však rozhodně neznamená, že by Chlorella neměla podle dostupných informací co nabídnout: Zásadotvorné působení stabilizující překyselení organismu, detoxikační účinky, podporu léčby nejrůznějších infekčních onemocnění, minimalizace krvácivosti dásní, snížení tvorby zubního kazu, podporu imunitního systému, zlepšuje údajně myšlení a paměť, zažívání, stav střevní mikroflóry, má antioxidační účinky, upravuje hladinu cholesterolu, ba dokonce zvyšuje sexuální výkonnost, omlazuje, regeneruje, snižuje potřebu spánku a další.

SPIRULINA

Rod Spirulina je definován jako „vzplývavé vláknité sinice s cylindrickými buňkami, jejichž vlákna jsou stočena v levotočivou šroubovici.

Ačkoliv řekne -li se sinice, evokuje to u většiny z nás v období léta pocit, že voda není vhodná ke koupání, pokud si člověk nechce zadělat na zdravotní problémy, zde je naopak zřejmé, že budeme hovořit o „supersinici“, která naopak utuží naše zdraví a podpoří funkce našeho organismu.

Spirulina se originálně vyskytuje zejména v subtropických a tropických jezerech s vysokým pH a koncentracemi uhličitanů a hydrogenuhličitanů. A samozřejmě – je také v Asii či USA pěstována pro další zpracování. To je svým způsobem daleko jednodušší než například u Chlorelly (viz. níže).

PROSPĚŠNÉ LÁTKY A VLIV NA ZDRAVÍ

Nemusíme již příliš rozvádět, neboť by šlo do značné míry o opakování téměř stejných informací jako u Chlorelly a částečně i mladého ječmene. Takže tentokrát pouze zkratkovitě: Vysoký obsah bílkovin, osm esenciálních aminokyselin, železo, vápník, draslík, hořčík, zinek, selen, chrom, lithium, mangan. Enzymy, chlorofyl.

Vitamíny: C, D, A, E, K, B1, B3, B6, B9, karoteny.

Vliv užívání na lidské zdraví opět zahrnuje bohatý výčet: Podpora imunity, snižování hladiny cholesterolu, podpora při hypofunkci štítné žlázy, boj s obezitou, antioxidační působení, snižování krevního tlaky při hypertenzi, podpora léčby diabetu, artritidy, srdečních onemocnění, infekcí, mírnění alergických reakcí, snižování stresu, a další.

S jistotou lze říci, že zelené potraviny obsahují řadu zdraví prospěšných látek. Otázkou, ke které se nyní dostáváme, je však zejména kvalita dostupných produktů, náročnost technologického zpracování a potažmo schopnost lidského organismu těžit z těchto produktů potřebné a zdraví prospěšné látky.

K tomuto tématu se nutně pojí i masivní propagace a reklamní nadsázky či přímo dezinformace, které často vedou na jedné straně k ohromení a vysokému očekávání a na straně druhé k jisté skepsi k celému kolotoči okolo „zázračných“ doplňků stravy. Ještě před tím si dovolíme malou odbočku, která se však rozhodně od tohoto tématu neodchyluje, a tou je výše již několikrát zmiňovaný chlorofyl.

CHLOROFYL? K ČEMU MI BUDE?

Zatímco o vitamínech a minerálních látkách a jejich zdravotní prospěšnosti panuje obecné povědomí, řadu lidí zaskočí proklamovaný vysoký obsah chlorofylu. Je nám vůbec k něčemu? Copak jsme rostliny? Chlorofyl je přitom v lékařství celkem tradiční látka.

Například při problémech ústní dutiny, k osvěžení dechu, ale také při kožních problémech (například i ošetřování okolí bércových vředů), k ošetřování drobných ran, apod. Tedy jak vidno, slouží úspěšně k zevnímu použití. Zde si dovolíme citovat část rozhovoru MUDr. Kateřiny Cajthamlové o zelených potravinách na stránkách českého rozhlasu: ….

„Bohužel, jakmile tuhletu věc se všemi enzymy, které bohužel tedy po průchodu žaludkem ztrácejí svoji funkci, jakmile ji používáme vnitřně, tak dochází k tomu, že vlastně jíme něco podobného jako kdybychom jedli třeba zelí, nebo kdybychom jedli jiné rostliny, které ten chlorofyl ve svých buněčných stěnách obsahuji.

To znamená, máme vlastně totéž, jenomže bohužel zelený ječmen i chlorela předtím, než je dostanou konzumenti v té formě prášků, tak jsou vysušeny, a je to vlastně určitá forma koncentrátu, která už bohužel část těch antioxidačních vlastností ztrácí.

Což samo o sobě nikterak nesnižuje možnou hodnotu zelených potravin, ale velmi trefně zmiňuje tradiční trn v patě trhu s doplňky stravy, a tím je kvalita produktů a těžké komplikace s volbou zodpovědného výrobce. Naprostou ukázkovým příkladem je situace ohledně zpracování Chlorelly:

DEZINTEGRACE CHLORELLY

Představa, že z křišťálově čistého jezera dobudeme maličkou Chlorellu a je hotovo, je pravdě daleko. Jako taková, v prosté sušené formě je pro lidský organismus tato řasa zcela nestravitelná. Fibrózní celulózu, chránící její jádro, zkrátka nemá šanci naše tělo rozložit (oproti Spirulině, kterou můžeme spotřebovat prakticky přímo) Z toho vyplývá řada ne vždy lichotivých faktů:  1.

Technologický postup zpracování Chlorelly, která nám má být následně užitečná, musí zahrnovat tzv. proces dezintegrace. Jde o speciální technologii, vyžadující náležité vybavení, kdy se při vysokém tlaku (až 600 atmosfér) srážejí buňky Chlorelly a dochází k rozrušení zmíněné celulózy.  2.

Dezintegrovaná Chlorella je vhodná k použití, ale proces sušení teď poškodí a znehodnotí spoustu účinných látek. Kontakt v sypké formě se vzduchem zcela logicky Chlorellu zbavenou zmíněné nestravitelné ochrany opět do značné míry znehodnocuje. Tento fakt zohledňuje např. forma želatinové kapsle, která se jeví jako poměrně logická ochrana. Lisování (a zejm.

zapékání) tablet, také není považováno za příliš vhodné.  3. Dezintegrace neznamená rozemletí, jak se spotřebitel mnohdy může dozvědět. 

4. Spotřebitel nemá prakticky šanci zjistit, jestli se výrobce náležitou dezintegrací Chlorelly vůbec zabýval. Obdobně je tomu s podmínkami pěstování a čistotou výchozího i finálního produktu.

ZISK NEBOLI PENÍZE VLÁDNOU

Máme-li na jedné straně výrobce, který dbá na kvalitu a užitečnost svých produktů, investuje do technologií zpracování atd.

, můžeme si být jisti, že současně se odněkud vynoří tři jiní výrobci, kteří sice přiloží značný díl paliva pod reklamní ohně, ale produkt, který dopraví na trh, bude minimálně nesprávně zpracován, průměrný, či prakticky bez jakéhokoliv přínosu pro konzumenta.

Snaha vydělat co nejvíce a vložit co nejméně je zkrátka nezvratitelnou pravdou současnosti. Ani legislativa si s touto problematikou neví dlouhodobě rady a běžný spotřebitel nemá prakticky šanci.

Nejrůznějších certifikátů, zaručujících kvalitu výrobku je sice přehršel, obaly jimi často jen svítí, ale co ve skutečnosti znamenají, je často k nerozluštění. Ideální je samozřejmě osobní zkušenost, investice ovšem nebývá zrovna nejmenší a komentáře spotřebitelů například v prostředí internetu jsou hustě prošpikovány „skvělými zkušenostmi“ přispěvatelů, kteří ve skutečnosti produkt distribuují a vytvářejí mu reklamu.

VERDIKT ZÁVĚREM

Zelené potraviny obsahují pestrou řadu prospěšných látek a je bez diskuze, že mohou velmi účinně podporovat lidské zdraví.

Jako u celé řady produktů ze skupiny doplňků stravy je však i jejich propagace často nadsazená a obsahuje polopravdivé či lživé informace ve snaze učinit produkt ziskovějším.

Technologické zpracování výchozích surovin vyžaduje zkušenost, náležité vybavení a specifické postupy tak, aby kvalita výsledného produktu byla na přijatelné úrovni – obsah prospěšných látek zůstal zachován v co nejvyšší míře a v takové formě, kterou lidský organismus dokáže využít.

Bohužel, rozlišení mezi kvalitním produktem a produktem prakticky neúčinným je pro spotřebitele obtížné, Zahájení užívání těchto doplňků stravy je vhodné konzultovat s lékařem, zejména pro možné nežádoucí účinky při současném užívání některých léků či průběhu některých onemocnění.

Rudolf Hála

Zdroje: http://www.rozhlas.cz/strednicechy/hubnetezdrave/_ zprava/zelene-potraviny-a-jejich-vliv- -na-organizmus–1137770 http://www.celostnimedicina.cz/chlorella-versus- spirulina.htm http://www.syrova-strava.cz/zelene-potraviny/ http://www.qelife.cz/news/proces-dezintegrace- jak-probiha-/ www.wikipedia.cz http://pilna.blog.idnes.cz/c/320470/Nekteri- -prodejci-chlorelly-nam-lzou.html

BIO Chlorella 400 tablet (100 g)

Chlorella se řadí k zeleným potravinám s vysokým zdrojem bílkovin, kterých obsahuje dvakrát více než luštěniny. Kromě toho má více vitamínu B 12 než hovězí játra, což je důležitá informace hlavně pro vegany a vegetariány, kteří často trpí právě nedostatkem tohoto vitamínu.

Budete mít zájem:  Poškození Mozku Alkoholem Příznaky?

Obsažený chlorofyl napomáhá tvorbě hemoglobinu. Chlorella navíc přispívá k pročištění organismupřirozené obranyschopnostinormálnímu trávení a funkci jaternormální funkci střevního traktu a mikrobiální rovnováze a působí antioxidačně.

Zřejmě nejdůležitější složkou chlorelly je růstový faktor (v angličtině Chlorella Growth Factor zkráceně CGF).

CGF je směs RNA, DNA, aminokyselinvitamínů,minerálů a dalších složek.

Dle dostupných informací CGF podporuje regeneraci tkání, dále stimuluje tvorbu leukocytů (bílých krvinek) a tím posiluje imunitní systém.

Chlorella je trvale zkoumána jako alternativa běžné potravy a to proto, že obsahuje velké množství bílkovin. Po usušení chlorella obsahuje přes 50% bílkovin, kolem 15% tuků, asi 15% cukrů, 15% dalších vitaminůminerálů

BIO Chlorella  pochází z kontrolovaného ekologického pěstitelství.

Které další vitamíny jsou obsaženy ve 100g chlorelly: V závorkách jsou uvedeny doporučené denní dávky.

Vitamín A: 190 mg (800 mg); Vitamín B2: 5.1 mg (1.4 mg); Vitamín B3: 19.7 mg (16 mg); Vitamín B6: 1.8 mg (1.4 mg); Vitamín B9: 3.5mg (0.2 mg); Vitamín B12: 190μg (2.5μg); Vitamín C: 80 mg (80 mg); Vitamín D: 173μg (5μg); Vitamín E: 12 mg (12 mg)

  • Stopové prvky obsažené ve 100g chlorelly: V závorkách jsou uvedeny doporučené denní dávky.
  • Draslík: 1100 mg(2000 mg); Vápník: 400 mg(800 mg); Hořčík: 300 mg (375 mg); Železo: 150 mg (14 mg); Jód: 63 µg (150 µg); Selen: 10 µg (55 µg); Zinek: 2.3 mg (10 mg); Mangan: 3 mg (2 mg); Fosfor: 900 mg (700 mg)
  • Základní nutriční hodnoty: Bílkoviny: 45–65 %; Polysacharidy: 20 %; Tuk: 9,9 %; Vláknina: 5%; CGF: 10–23 %; DNA: 3 %; RNA: 10 %; Chlorofyl: 1,5–3,5 %
  • 5 tablet 3x denně před jídlem.
  • 100 % čistá řasa Chlorella pyrenoidosa, lisovaná pod tlakem bez pojidel do formy tablet o hmotnosti 250 mg

Uchovávejte mimo dosah dětí. Výrobek není určen pro děti do 3 let, těhotné ženy a jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené denní dávkování.

Výrobce : Wolfberry s.r.o., Kníničská 178, 664 81 Ostrovačice

Zelené potraviny pro zdravé tělo

Zelené potraviny pro zdravé tělo i pleť aneb když je jídlo našim lékem. Rostliny obsahují nejen vitamíny a minerály, ale stovky dalších látek. Zvláště výjmečné místo zaujímají zelené potraviny.

Jak napovídá jejich název, jde o zelené rostliny, většinou výhonky obilovin, luštěnin či zelené řasy, které obsahují mimořádně účinný koktejl živin -minerálů, enzymů, chlorofylu vitamínů, a dalších. Konzumují se buď ve formě čerstvých šťáv nebo se suší a melou na prášek, který slouží k přípravě nápojů nebo se přidává do jídla.

Protože jsou zhotoveny z rostlin, obsahují všechny živiny v ideálních poměrech nutných pro jejich správné vstřebávání a využití. Ze sušené šťávy mladého ječmene či pšenice si můžete udělat pleťovou masku a Vaše unavená pleť dostane vitamínovou bombu.

Alfa alfa (vojtěška setá)

Obsahuje vysoký obsah bílkovin 33g/100g a vitamínů. Za zmínku stojí především obsah vitamínu D ( v takovém množství je pouze v rybím tuku) a další B6, A, E, D, K, minerály a chlorofyl.

Alfalfa díky svému vysokému podílu bílkovin přispívá k růstu svalové hmoty a jejímu udržení. Je tedy skvělým doplňkem především pro sportovce a fyzicky vytížené těžce pracující osoby. Bílkoviny společně s vitamínem D také přispívají k udržení normálního stavu kostí. Vojtěška má vliv na zdraví našich vlasů a nehtů.

Alfalfa podporuje metabolismus což může mít pozitivní vliv na řízení naší hmotnosti. Přispívá k ženskému sexuálnímu zdraví a zejména v době menopauzy je její užívání vhodné. Tradičně jsou známy její osvěžující účinky na organismus, pomáhá při vyčerpání a přináší  vitalitu. Schopnost stabilizovat hladinu cukru v krvi ocení především diabetici.

Tradičně užívána jako prospěšná zdraví dolních močových cest. Lze využít k doplnění vitamínu D. Vitamín D si naše tělo vytváří samo na základě intenzity slunečního záření, proto je ho především v zimě a na jaře, ve spojení s nedostatečnou konzumací ryb v našich podmínkách nedostatek.

Mladý zelený ječmen 

Mladý zelený ječmen se stejně jako ostatní zelené potraviny užívá především k alkalizaci zakyseleného organismu. Jde o komplexní tonikum sloužící k doplnění minerálů a vitamínů z přírodního zdroje.

Pomáhá tělu správně fungovat a vylepšuje celkový stav organismu. Mladý zelený ječmen je účinný antioxidant. Užíváním ječmene prospějete zdraví svých jater a žlučníku.

Z vitaminů obsahuje nejvíce vitaminu B6 .

Ten přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, normálnímu metabolismu bílkovin a glykogenu, k normální syntéze cysteinu, která je odpovědná za odbourávání odpadních látek v játrech, tvorbu a vylučování žluči.

 Velmi důležitý vitamin B6 přispívá k normální činnosti nervové soustavy, psychické činnosti, tvorbě červených krvinek, funkci imunitního systému a dále k regulaci hormonální aktivity a snižování únavy a vyčerpání.

Druhý nejvíce zastoupený vitamin K přispívá k normálnímu stavu kostí a srážlivosti krve.

Vitamin C pak přispívá k tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév, kostí, chrupavek, dásní, kůže a zubů.

Důležitý je jeho příspěvek pro ochranu buněk před oxidativním stresem, pro snížení míry únavy a vyčerpání a regeneraci redukované formy vitaminu E.

Užívání mladého zeleného ječmene je vhodné při zátěži organismu, jelikož vitamin C přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm. Další funkcí vitaminu C jezvyšování vstřebávání železa.

Vitamin C stejně jako vitamin B6 přispívá k normálnímu energetickému metabolismu. Vhodné je proto zahrnutí mladého zeleného ječmene do dietních plánů. S nadsázkou můžeme říci, že vám ječmen opět navrátí mládí.

Mladá pšenice

Mladá pšenice a její účinky jsou totožné s Mladým ječmenem. Jediné rozdíly jsou chuť, jelikož chuť mladého ječmene nemusí být pro všechny příjemná, zatímco mladá pšenice se může zdá vyhovující.

 Tento aspekt je velmi subjektivní, nicméně velmi ulehčuje užívání. Dalším rozdílem oproti mladému ječmenu je větší vliv na metabolismus a to především jeho zrychlení.

Díky tomu se pšenice více hodí při dietních plánech a při chronické únavě.

Jemný zelený prášek vyrobený z mladé pšenice je skvělou volbou pro náš organismus. Díky jeho nenapodobitelné kombinaci účinných látek dokáže působit alkalizačně a svede upravovat životně důležité procesy v lidském těle.

Mladá pšenice je považován za nutričně nejhodnotnější trávu na světě.

 Mladá pšenice obsahuje betakaroten, vitamíny A, B1, B2, B5, B6, C, E, K, niacín, biotin, kyselinu listovou, široké spektrum aminokyselin: Alanín, Methionín, Arginín, Fenylalanín, Prolín, Serín, Glycín, Treonín, Histidín, Tyrosín, Izoleucín, Valín, Leucín, Lyzín, Kyselina aspartamová, Kyselina glutamová. Minerály jako draslík hořčík, křemík, zinek, vápník, ale především enzymy a chlorofyl

Mladá pšenice je zdrojem chlorofylu a důležité kyseliny listové. Tapřispívá k růstu zárodečných tkání během těhotenství, podílí se na procesu dělení buněk a snížení míry únavy a vyčerpání.

 Tedy především pro budoucí maminky je mladá pšenice vhodným doplňkem stravy.

Avšak nejen to – kyselina listová přispívá k normální syntéze aminokyselin, krvetvorbě, metabolismu homocysteinu, psychické činnosti a funkci imunitního systému.

Spirulina

Spirulina není řasa, jak bývá mnohde tvrzeno. Spirulina je vláknitá sinice, žijící v tropických jezerech Afriky, Asie a Jižní Ameriky. Dnes většina světové produkce na GREEN FOOD pochází z Japonska.

Spirulina je známá jako účinný antioxidant. Antioxidanty jsou látky, které neutralizují volné radikály v těle, snižují jejich počet a napomáhají předcházet jejich vzniku. Dále spirulina podporuje přirozenou obrany schopnost organismu. Užívat je vhodné spirulinu při redukčních dietách, jelikož má schopnost řídit naši hmotnost i apetit.

Pomůže nám hubnout a mít  váhu pod kontrolou. Zároveň nebudeme hubnout důležitou svalovou hmotu, kterou nám pomůže naopak udržet. Jedním z častých problémů populace patří vysoká hladina cukru v krvi, tu nám spirulina udržuje ve správné normální hladině. Obohaťte svůj jídelníček o tuto jedinečnou potravinu přinášející vitalitu.

S nadsázkou můžeme říci, že Vám opět navrátí mládí.

Chlorella

Chlorella – Chlorella je sladkovodní řasa rostoucí v mírném pásmu v těch nejčistších minerálních vodách. Nyní již je běžně pěstována a díky svým vlastnostem známa po celém světě. Chlorella obsahuje soubor aminokyselin, vitamínů, minerálu a stopových prvků.

 Díky svým jedinečným vlastnostem dokáže účinně detoxikovat  organismus od toxických látek a volných radikálů. Tradiční je užívání chlorelly v Japonsku, kde byla podávána obyvatelstvu po útocích jadernými bombami na konci druhé světové války, pro její čistící schopnosti. Je známa vysokým obsahem chlorofilu, kterého má nejvíce ze všech známých rostlin.

Jedinečnost chlorelly spočívá v obsahu růstového faktoru CGF (Chlorella growth factor), který byl izolován Dr. Fujimakim z Japonska.

Nopal

Nopál je tradiční mexický kaktus, moderní vědou objevený teprve nedávno. Obsah endemických látek  v nopálu, z něj dělá „superfood“ budoucnosti.

Nopál pochází původně z Mexika, kde byl Aztéky kultivován a hojně užíván. Prostřednictvím španělských a portugalských námořníků, byl zavlečen k středozemnímu moři a do celého světa.

Tradiční fytoterapeutické využití nopálu je velmi široké a v přírodě nacházíme jen těžko podobnou rostlinu. Nopál umožňuje kontrolovat a regulovat tělesnou hmotnost. Nopál je schopen kontrolovat metabolismus glukózy a tuků v těle. Tudíž přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.

Zajímavé je, že nopál zabraňuje kocovině.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector