Zdravé domácí dresinky – dejte sbohem nezdravé tatarské omáčce!

Letní sezóna je v plném proudu. Horké počasí nás vybízí k tomu, abychom jedli lehká a svěží jídla namísto těch těžkých. Na scénu přicházejí čerstvé saláty všech možných variací a chutí. Čerstvá zelenina je to nejlepší, co můžeme jíst. Jak ale docílit toho, aby nám po čase saláty nezevšedněly? Přesně z tohoto důvodu existují dresingy! Ať už na salát nebo ke grilovaným potravinám. Zapomeňte však na dresingy z obchodu, domácí dresingy si vytvoříte během pár minut a budete mít jistotu, že obsahují jen zdravé a čerstvé suroviny

Zdravé domácí dresinky – dejte sbohem nezdravé tatarské omáčce!

Ačkoliv se tak na první pohled možná nezdá, různých dresingů existují celé desítky. Můžete experimentovat s různými chutěmi, čerstvými nebo sušenými bylinkami a dalšími ingrediencemi.

To vše za zlomek ceny, bez chemických konzervantů a sladidel. Pronikněte do světa jedinečných chutí a podmanivých vůní.

Nechte se inspirovat našimi domácími dresingy, které se hodí k ochucení salátů a nesmí chybět na žádné grilovací párty!

Středomořská klasika, která nikdy nezklame

Jeden z nejzákladnějších dresingů je velice prostý, stačí smíchat extra panenský olivový olej a jablečný (nebo vinný) ocet, dle chuti. Obě tyto suroviny jsou plné zdraví prospěšných látek.

Jablečný ocet je často spojován s hubnutím a jeho příznivým vlivem na náš organismus, stejně tak na pleť a vlasy. Vaše tělo jeho konzumaci dozajista ocení, samotný ale není tak chutný a časem by vás jeho pití omrzelo.

V dresingu však jeho chuť nepřekáží, spíše naopak! 

Vychutnejte si to nejlepší z přírody a vyrobte si zdravý jablečný ocet doma.

S fermentorem Kuvings vše zvládnete jednoduše, rychle a hlavně – nepřipravíte se o cenné látky, které často v kupovaných potravinách chybí.

Podívejte se, co všechno fermentor Kuvings umí a proč by neměl chybět v žádné domácnosti: https://www.atranet.cz/fermentor-kuvings-vas-srdecne-zve-ke-zdravemu-stolu.

Medový dresing ze tří surovinZdravé domácí dresinky – dejte sbohem nezdravé tatarské omáčce!

Tento dresing se řadí mezi další velice jednoduché dresingy, které připravíte během chviličky. Dokáže však i ten nejjednodušší salát proměnit ve fantastickou pochoutku! Stejně tak se skvěle hodí ke grilovaným potravinám, protože jeho sladká chuť kombinovaná se slanými opečenými potravinami vytváří dokonalou souhru. Navíc se dá také použít jako marináda!

Ingredience:

  • 2 lžíce medu (nebo sladkého sirupu – např. agávový nebo rýžový)
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup:

Všechny ingredience jednoduše smícháme.
S množstvím surovin si můžete pohrát, protože někdo jej má radši sladší a někomu zase vyhovuje silná chuť hořčice. Lze jej také obměňovat, například přidáním sušeného česneku, jablečného octa, pepře nebo kapky olivového oleje.

Zdravé domácí dresinky – dejte sbohem nezdravé tatarské omáčce!

Farmářský dresing z řeckého jogurtu

Farmářský dresing je velice oblíbený, a není divu! Kombinace řeckého jogurtu, který je plný bílkovin a probiotik, v kombinaci s bylinkami, je ideální pro udržení štíhlé linie a zdraví. Tento dresing je navíc úplný základ na každé grilovací párty

Ingredience:

  • 3/4 šálku pravého řeckého jogurtu
  • 1 stroužek najemno nakrájeného česneku nebo 1 čajová lžička sušeného česneku
  • 1/4 šálku čerstvé najemno nakrájené petrželky nebo 1 lžíce sušené petrželky
  • 1/4 střední cibule, nakrájené na kostičky (asi 2 polévkové lžíce) nebo 2 čajové lžičky sušené cibule
  • 2 lžíce čerstvé najemno nakrájené pažitky nebo 1 lžíce sušené pažitky
  • 1 lžička soli
  • 1/4 čajové lžičky černé pepře
  • 2 čajové lžičky dijónské hořčice
  • šťáva z 1/2 citronu (asi 2 lžíce)

Postup:

Všechny uvedené ingredience smícháme a dresing necháme odležet v lednici minimálně 1 hodinu před podáváním, aby se všechny chutě a vůně krásně prolnuly. Lahodný domácí řecký jogurt lze připravit ve fermentoru Kuvings. 

Tip: Pro ještě dokonalejší vyniknutí všech chutí a opravdu jemnou konzistenci doporučujeme ingredience jemně promixovat v mixéru Vitamix. Sůl však přidejte až do již hotového dresingu, protože mixováním ve Vitamixu se všechny chutě ještě více umocní a sůl tak není skoro potřeba. 

Zajímá vás, co vše obsahuje pravý řecký jogurt a proč je tak zdravý? Podívejte se v článku zde: https://www.atranet.cz/priznive-zdravotni-ucinky-reckeho-jogurtu.

Zdravé domácí dresinky – dejte sbohem nezdravé tatarské omáčce!

Krémový “Caesar” dresing z kešu ořechů

Caesar salát a jeho typický dresing ze syrových vajec a ančoviček je známý po celém světě. Zkusme si ale udělat zdravější a nutričně vyváženější verzi, která se krásně hodí pro parné dny. Bez vajec, bez sýru a bez spousty oleje. 

Ingredience:

  • 1/2 šálku kešu ořechů, předem namočených
  • 1/4 šálku citrónové šťávy
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíci dijónské hořčice
  • 2 čajové lžičky kapar
  • 1 stroužek česneku

Postup:

1. Kešu ořechy dáme předem namočit do studené vody na minimálně 4 hodiny (nejlépe však přes noc). Díky tomu bude výsledná konzistence krásně krémová. 
2. Kešu ořechy necháme okapat a vložíme do mixovací nádoby Vitamixu. Přidáme ostatní ingredience a mixujeme dokud nedosáhneme jemné konzistence. 

Poznámka: Lahůdkové droždí je deaktivované droždí (nedá se použít na kynutí), které obsahuje celou řadu vitamínů. Má velice výraznou chuť, která připomíná parmezán. Hodí se do pomazánek, dresingů, polévek a krémových omáček.

Domácí pikantní harrisaZdravé domácí dresinky – dejte sbohem nezdravé tatarské omáčce!

Zapomeňte na obyčejný kečup! Omáčka harrisa se perfektně hodí ke grilovaným potravinám. Je příjemně ostrá a nasládlá

Ingredience:

  • 2  červené papriky
  • 5 stroužků česneku
  • 1 plechovka rajčat v protlaku (protlak můžete ponechat pro lepší konzistenci)
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 2 čerstvé červené chilli papričky
  • 5-6 lžící olivového oleje
  • sůl a černý pepř dle chuti
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 lžička semen fenyklu
  • 2 lžičky semen koriandru
  • 2 čajové lžičky sušených chilli vloček

Postup:

1. Papriky opečeme na ohni (na grilu), na pánvi nebo v troubě. 
2. Koření necháme opražit na nepřilnavé pánvi Eaziglide
3. Všechny ingredience vložíme do mixovací nádoby Vitamixu a mixujeme dokud nezískáme krásně jemnou konzistenci.

Zdravé domácí dresinky – dejte sbohem nezdravé tatarské omáčce!

Avokádový dresing s čerstvými bylinkami

Avokádo bylo proslaveno výtečným guacamole. Nemusíte se však omezovat pouze touto známou salsou. Avokádo vytvoří jemnou a krémovou konzistenci, koření a bylinky podpoří jeho chuť a nechají vyniknout všechny potraviny, se kterými je spojíte. 

Ingredience:

  • 1 avokádo 
  • 1 stroužek česneku
  • 7-8 lžící vody
  • 5 lžící jablečného octa
  • 3-4 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1/4 extra panenského olivového oleje
  • 1/2 šálku čerstvých listů bazalky
  • 1/2 šálku čerstvé petrželky
  • 1/2 šálku jarní cibulky (pouze tmavě zelená část, ne bílá)
  • 1 lžičku soli
  • špetka kajenského pepře (dle chuti)
  • 1/2 lžičky agáve sirupu
Budete mít zájem:  Meduňka lékařská – uspává i zlepšuje paměť

Postup:

1. Česnek rozmačkáme a vložíme ho do mixovací nádoby Vitamixu.
2. K rozmačkanému česneku přidáme vodu, olej, avokádo, bylinky a jarní cibulku. Necháme mixovat. 
3. Následně pomalu přiléváme citronovou šťávu a jablečný ocet. Průběžně dresing ochutnáváme, abychom docílili požadované chuti (někomu bude stačit menší množství citronové šťávy a jablečného octa). 

4. Nakonec dochutíme solí, pepřem a sirupem. 

Pokud nemáte vlastní zahrádku, ale rádi byste si vychutnali čerstvé bylinky bez zbytečného plastového obalu, nechte se inspirovat našimi minizahrádkami Tregren.

V krásných designových truhlících si jednoduše vypěstujete čerstvé bylinky kdykoliv během roku! A nejen bylinky, ale také papriky, chilli papričky, rajčata, jahody, listovou zeleninu nebo krásné květiny. 

Arašídový dresing s limetkouZdravé domácí dresinky – dejte sbohem nezdravé tatarské omáčce!

Arašídy zkombinované s limetkou jsou jednoduše dokonalé! Ořechy jsou velice syté, díky tomu můžete sníst k obědu pouze salát a přitom se budete cítit plní a s pořádnou dávkou energie. Skvěle se také hodí jako omáčka na nudle nebo salsa do burgeru. 

Ingredience:

  • 200 g arašídů
  • ½ limetky
  • 2 lžíce ovesné smetany
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 stroužek česneku
  • třtinový cukr nebo javorový sirup

Postup:

1. Na nepřilnavé pánvi Eaziglide necháme jemně opražit arašídy, aby pustily olej. 
2. Arašídy vložíme do mixovací nádoby Vitamixu a mixujeme, dokud nejsou arašídy rozmělněné.

3. Následně přidáváme ostatní ingredience a mixujeme dokud nedosáhneme požadované konzistence. Podle vlastních preferencí můžeme přidat více rostlinné smetany. S limetkou však šetřete, její chuť je ve výsledku opravdu výrazná. 

Tip: Ovesnou smetanu nebo rostlinná “mléka” si vyrobíte za pár minut ve výrobníku rostlinných nápojů Chufamix. Z čerstvých surovin a za zlomek ceny, za které pořídíte tyto nápoje v obchodě. 

Italský dresing z bílých fazolíZdravé domácí dresinky – dejte sbohem nezdravé tatarské omáčce!

Tento dresing by se dal velice dobře udělat i z řeckého jogurtu, ale menší změna také neuškodí. Místo čerstvých bylinek dáme bylinky sušené. 

Ingredience:

  • 1½ šálku vařených bílých fazolí
  • ½ šálku vody
  • 2-3 lžíce citronové šťávy
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • 2 lžičky sušené bazalky
  • 1½ lžičky sušené cibule
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička mořské soli 

Postup:

1. Uvařené fazole (mohou být ještě mírně teplé) vložte do mixovací nádoby Vitamixu, přidejte vodu a citronovou šťávu. Mixujte. 
2. Jakmile konzistence začne být krémová, přidejte také ostatní koření (sůl až úplně nakonec po dokončení mixování). 

3. Mixujte dokud není výsledná konzistence krásně jemná. V případě potřeby můžete přidat i více vody, v takovém případě ale nezapomeňte přidat také více koření. 

Tip: Usušené neznamená zbavené chuti. Pokud bylinky, zeleninu, ovoce, a další, usušíte správně, neztratí ani minimum chuti a zdraví prospěšných látek.

Správné sušení však nemusí být tak snadné, naštěstí je tu sušička potravin Yden, která vyniká dvěma módy sušení – “na slunci” a “ve stínu”. Zároveň disponuje chytrým senzorem, který dokáže sám vyhodnotit obsah tekutin v potravinách a na základě toho určí správnou teplotu a čas sušení.

Nikdy se vám nemůže stát, že by potraviny byly přesušené nebo naopak stále obsahovaly byť jen stopy tekutin. A to vše v nejkratším možném čase. 

Jak si nejlépe vychutnat léto a grilovací sezónu?

Pro dokonalé grilování není důležité pouze to, co grilujeme, ale také na čem! Podívejte se na absolutní novinku v České republice – zahradní grily a ohniště Höfats. Designové grily, které vynikají jedinečnou multifunkčností, jednoduchým a moderním designem a bezpečností. Vezměte si svůj originální gril kamkoliv, kam jedete. 

Všechny grily, ohniště Höfats a jejich příslušenství naleznete zde.

Zdravé domácí dresinky – dejte sbohem nezdravé tatarské omáčce! 

Během léta je důležité doplňovat pitný režim. V horkých dnech je o to více důležité dbát také na kvalitu vody. Pokud do těla přijímáme nekvalitní vodu můžeme si přivodit zdravotní potíže, které se projeví buď nepřímo za několik let nebo přímo i během jednoho dne.

Buďte si jistí, že pijete vodu, která neobsahuje chlór, viry, bakterie, cysty, parazity, rez, bahno, nebo různé sedimenty. Vodní filtry Berkey dokonale vyčistí jakoukoliv vodu, z vodovodu i z přírodních vodních toků.

Od ostatních čistících systému se liší především tím, že je nepotřebujete nikam montovat nebo měnit vodovodní potrubí. Fungují na základě dokonalé filtrace vody speciálními filtry Black Berkey a gravitaci. A ačkoliv z vody odstraní všechny škodlivé látky, zanechají v nich všechny zdraví důležité minerály.

Vezměte si filtry Berkey s sebou na dovolenou, na chatu, pod stran nebo si dopřávejte zdravou a čistou vodu v práci a doma. Vaše tělo změnu ocení!

Jak funguje dokonalé filtrování vody vodními filtry Berkey můžete vidět zde

Americký ranch dressing (farmářský dresink)

Zdravé domácí dresinky – dejte sbohem nezdravé tatarské omáčce!

Americký ranch dressing je klasika americké kuchyně. Říkejte mu ranč, ranch nebo farmářský dresing. Jeho kouzlo tkví zejména v chuti a krémovité struktuře. V USA je asi tak rozšířený jako u nás tatarská omáčka. Tenhle odlehčený dip je vhodný do salátů, ke kuřecím křídlům, grilovanému masu nebo do něj třeba můžete namáčet pizzu. Možnosti jsou neomezené. Když jsem ho poprvé v Americe ochutnal, tak mě jeho skvělá chuť bylinek doslova ohromila a připravuji si ho doma už pátým rokem.

Tato skvělá studená omáčka se připravuje od roku 1949, kdy s receptem přišel instalatér Steve Henson. V roce 1972 tento recept prodal za neuvěřitelných 8 milionů amerických dolarů. Vy teď máte jedinečnou příležitost ochutnat tento doslova milionový recept.

Americká společnost Hidden Valley je pro svůj ranch velmi oblíbená a troufnu si říct, že každá druhá rodina v USA má od této firmy alespoň jednu lahvičku dresinku doma. Příprava je velmi snadná a zabere vám pouze pár minut.

Pokud tento krémový americký ranch dressing zkusíte, tak vám zaručuji, že ho budete chtít mít vždy po ruce v lednici.

Jak skladovat ranch dressing?
Kvůli přísadám, které jsou v receptu použité, musíte vždy skladovat farmářský dresing v lednici. Buďto ho umístěte do lahvičky na omáčky, nebo do skleněné nádoby, kterou přikryjete třeba potravinářskou fólií. Takto uskladněný dresing vám vydrží zhruba 1 týden.

Budete mít zájem:  Noční počůrávání: enuréza aneb když má dítě mokrou postel

Mohu ho připravit bez podmáslí?

Ano, můžete. V tom případě buďto přidejte více zakysané smetany a majonézy kvůli správnému poměru ostatních ingrediencí. Lze také místo podmáslí použít plnotučné mléko. Pamatujte, že by neměl být příliš hustý ani příliš tekutý.

Pár tipů na závěr

Pokud máte rádi pikantní jídla, tak vám doporučuji koupit i nakládané chilli papričky jalapeños. Pálivé a zároveň nakyslé papričky dodají vašemu ranch dressingu ten správný ‘šmrnc’. Z množství surovin níže budete mít cca 350 gramů skvělého a čerstvého ranch dressingu. Zkuste také domácí chilli omáčku Sriracha jako od Huy Fong (ještě lepší :-).

Správně se mají používat sušené suroviny, možná vám to přijde zvláštní, ale vše dodává ranch dressingu dokonalou chuť. Doporučuji pouze záměnu čerstvé pažitky nebo čerstvého kopru za ten sušený. Vyzkoušet však můžete různé varianty a trochu experimentovat. Česnek si prolisujte a v případě, že použijete papričky jalapeños, tak je pokrájejte na malé kostičky.

Zdravé domácí dresinky – dejte sbohem nezdravé tatarské omáčce!

Všechny ingredience dejte do jedné mísy a důkladně promíchejte. Poté umístěte do lednice alespoň na 30 minut.

Americký ranch dressing lze uchovávat nějakou dobu v lednici a v případě potřeby použít. Doporučuji ho rozhodně nechat odležet aby byly chutě intenzivní.

Zdravé domácí dresinky – dejte sbohem nezdravé tatarské omáčce! Zdravé domácí dresinky – dejte sbohem nezdravé tatarské omáčce! Zdravé domácí dresinky – dejte sbohem nezdravé tatarské omáčce! Zdravé domácí dresinky – dejte sbohem nezdravé tatarské omáčce! Zdravé domácí dresinky – dejte sbohem nezdravé tatarské omáčce! Zdravé domácí dresinky – dejte sbohem nezdravé tatarské omáčce!

3 poctivé burgery, po kterých nic nepřiberete!

Ač to říkám velmi nerada, léto se nám opět (jako ostatně každý rok) pomalu chýlí ke konci. Naštěstí to nebude zas tak rychlé a ani my nehodláme ihned rezignovat a nakupovat zimní kabáty. Poslední teplé a slunečné letní dny si hodláme užít na plno.

Čas si najdeme nejen na sportovní aktivity, zábavu ale i na nějaké to grilování předtím, než definitivně uložíme grily k zimnímu spánku. Z našeho pohledu půjde samozřejmě o zdravé grilování.

Burger – vyvážené jídlo z čerstvých surovin

Poslední letní dny mohou překvapit vysokými teplotami dělanými pro parádní grilování plných chutných a přitom zdravých dobrot. Klasickým jídlem, kterému se v rámci diety a hubnutí striktně vyhýbáme, je burger.

Je to ale velká škoda, protože vedle klasických ne zrovna dietních variací existují i takové, po kterých nepřiberete.

Hamburger nemusí vždy představovat kalorickou bombu a do zdravého jídelníčku se jej rozhodně jednou za čas nebojte zařadit.

MÁTE DOBRÝ GRIL? Pokud ne, recenze a VIDEA těch nejlepších najdete na stránce ElektrickyGril.sk

Zdravé domácí dresinky – dejte sbohem nezdravé tatarské omáčce!

Klasika se smaženými hranolky a domácí tatarkou dietní opravdu není

VÍTE, KDE SE VZAL BURGR? Přečtěte si velmi zajímavý článek Historie hamburgeru aneb jak němečtí imigranti přivezli oblíbený sendvič do Ameriky.

Většina z nás si pod hamburgerem představí klasiku v podobě bulky s masem, tučným sýrem, salátem, rajčetem, okurkou, cibulí, kečupem a majonézou a pořádnou porcí smažených hranolek. Tato variace je jistě velmi chutná, obzvláště pokud ji obohatíme o ochucené tučné majonézové dresinky, karamelizovanou cibulku, plátek propečené slaniny a domácí tatarku.

My si klasiku připravíme jinak – stejně chutně, jenom zdravěji.

VÍTE, JAKÉ MASO VYBRAT?  Nejvhodnějším masem je libové hovězí zadní s obsahem tuku do 12 %. Pokud nevlastníte mlýnek na maso, nechte si maso namlet v ověřeném řeznictví. Přečtěte si také, jak nejlépe připravit maso na burger. 

Následuje výběr čerstvé zeleniny, které do klasického burgeru prostě patří – rajčata, ledový salát, cibule a samozřejmě nakládané okurky, ideálně domácí. Bez dresinku by byl každý burger suchý.

To však neznamená, že zpoza bulky musí vytékat hektolitry tučné majonézy či sladkého kečupu. Majonézu nahraďte lehkým jogurtem nebo kysanou smetanou. Oboje lze dochutit kořením, bylinkami či česnekem. Do burgeru sýr patří a jeden plátek čedaru vám neublíží. I jej však můžete nahradit nízkotučnou variantu kvalitního plátkového sýru.

Zdravé domácí dresinky – dejte sbohem nezdravé tatarské omáčce!

Majonézu lze nahradit bílým jogurtem či zakysanou smetanu. Ochutit je můžeme bylinkami, kořením či česnekem

TIPY na Zdravé domácí dresinky – dejte sbohem nezdravé tatarské omáčce!

Co se týče přílohy, smažené hranolky nebyly, nejsou a nebudou dietní. Trváte-li na nich, nakrájejte si brambory doma a opečte je na pečícím papíru v troubě. Ještě lepší variantou je pestrý zeleninový salát nebo grilovaná zelenina.

Mix zeleniny je úplně jiný level přílohy. Spousta různorodých chutí ozvláštní nudnou masu brambor v podobě hranolek. 

Klasický hamburger jinak, zdravěji a neméně chutně

Suroviny na 4 burgery:

  • 480 – 600 g hovězí zadního
  • nízkotučný sýr (může být i čedar)
  • bílá nebo červená cibule (červená je sladší)
  • ledový salát
  • rajče
  • domácí nakládané okurky
  • celozrnná bulka
  • kečup
  • bílý jogurt nebo zakysaná smetana
  • sůl a pepř
  • koření dle chuti

MÁTE DOBRÝ GRIL? Pokud ne, recenze a VIDEA těch nejlepších najdete na stránce ElektrickyGril.sk

Pořádně rozpalte gril. Namleté hovězí maso lehce promněte a vytvořte z něj pravidelnou placku. Tu opepřete a nechte být. Maso osolte až když bude ugrilované, jinak by ztrácelo šťávu. Mezitím si připravte zeleninu – natrhejte ledový salát, nakrájejte cibuli, rajčata i nakládané okurky.

Maso grilujeme 3 – 4 minuty po každé straně a v závěru přidáme plátek sýra, aby se jemně roztekl. Na gril přidáme rozkrojenou bulku a necháme opéct. Poté ji namažeme jogurtem či kysanou smetanou (můžeme ochutit čerstvými bylinkami nebo česnekem) a přidejte maso a zeleninu. Pokud jako přílohu zvolíte zeleninový salát, dietu rozhodně neporušíte.

Zdravé domácí dresinky – dejte sbohem nezdravé tatarské omáčce!

Na výběru přílohy záleží. Zelenina místo smažených hranolek s počtem kalorií udělá divy

Vegetariánský burger z cizrny s lilkem a mangovou salsou

Který zákon tvrdí, že burger musí být masový? Žádný takový neexistuje, a proto si můžete připravit tento úžasný vegetariánský burger, který není určený pouze pro odpůrce masových pochoutek. I těm zachutná. Jídla se přeci mají měnit. 

Mimochodem cizrna je úžasná luštěnina, která by neměla chybět v žádném redukčním jídelníčku. Tři recepty najdete v jednom z našich nedávných článků Cizrna a hubnutí – 3 lehounké a chutné recepty.

Budete mít zájem:  Zánět Okohybných Svalů Léčba?

Suroviny na 4 burgery:

  • 400 g naložené nebo uvařené cizrny
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • římský kmín
  • sladká paprika
  • čerstvý koriandr
  • sůl
  • lilek
  • bílý jogurt nebo zakysaná smetana
  • mango nebo meruňky
  • limetková šťáva
  • 4 celozrnné bulky se slunečnicovými semínky

Do mixéru vsypte cizrnu s oloupanou cibuli a rozmixujte na jemnou kaši. Přidejte prolisovaný česnek, jednu lžičku římského kmínu, soli a sladké papriky, nasekaný čerstvý koriandr a mixujte, dokud nevznikne pevná a hladká hmota.

Z této hmoty vytvarujte 4 burgery a vložte dna rozpálený gril (ideální je kontaktní gril nebo grilovací kámen, aby hmota neprotékala).

Společně pogrilujeme plátky lehce posoleného lilku. Mezitím smícháme jogurt s na jemno nakrájeným ovocem, lžičkou limetkové šťávy, koriandrem a solí. Nakonec rozkrojte bulku, lehce opečte na  grilu, potřete ovocnou salsou, na kterou položte cizrnový burger a plátky lilku.

Zdravé domácí dresinky – dejte sbohem nezdravé tatarské omáčce!

Cizrnové placičky skýtají různé možnost servírování, ať už v podobě burgru nebo v pita chlebu. Ideální přílohou je opět zelenina a chybu neuděláte ani s  cizrnovým hummusem

Vege burger z červené řepy s medovo-hořčičným dresinkem

Nyní vás čeká parádní recept, po kterém se budou sbíhat sliny úplně všem, kteří jej jednou ochutnají. Inspiraci jsem našla na stránkách skvělé Anny “livewithanny”, kde najdete plno úžasných a hlavně zdravých receptů.

Burger je absolutně dokonalý a především zdravý. Jistě víte, že červená řepa obsahuje ohromné množství vitamínů a minerálů, a navíc z ní lze připravit různé jídla. Mimo jiné také vegetariánský burger.

Suroviny na 4 burgery:

  • 2 ks červené řepy
  • hrnek ovesných vloček
  • 3 stroužky česneku
  • ½ cibule
  • 4 ks celozrnné bulky
  • majoránka
  • sůl
  • rajče
  • ledový salát
  • okurka

Na medovo-hořčičný dresink:

  • 2 lžíce hořčice
  • 1 lžíce medu
  • sůl

Postup je velmi jednoduchý a najdete jej v níže uvedeném videu. Budete-li mít čas navíc, určitě přidejte vynikající karamelizovanou cibulku.

Grilování není pouze o jídle, ale také o zábavě a potkávání..:)

Grilování by nikdy nemělo být důvodem k přejídání. Mělo by být především o zábavě, o setkání s rodinou a přáteli a samozřejmě o dobrém jídle. Užijte si samotnou přípravu jídla, vyzkoušejte námi doporučené recepty a nemusíte se bát, že byste přibrali.

Na závěr přihazuji ještě jeden závěrečný recept na taktéž skvělý a dietní krůtí burger s grilovanou zeleninou. Burger má totiž mnoho “tváří”. Dobrou chuť!

VIDEORECEPT: Krůtí burger s grilovanou zeleninou

DÁLE ČTĚTE: Článek o alternativách masa, pokud se maso snažíte omezit nebo úplně vyřadit. Co jíst, aby vám nechyběly potřebné látky? 

Domácí a zdravé dipy a omáčky – PDF Free Download

Více

Více

Více

Více

Více

Více

Více

Více

Více

Více

POCHUTINY ŽVÝKAČKY 26,- BOHEMIA ARAŠÍDY 33,- BOHEMIA CHIPS (slané, paprikové,slanina) 37,- MANDLE ČERSTVÉ PRAŽENÉ SOLENÉ (100g) 70,- BRAMBOROVÉ SPIRÁLY 48,- OBLOŽENÉ MÍSY 250g VARIACE SÝRŮ A UZENIN PRO

Více

Polévky 0,25l Silný masový vývar dle denní nabídky s nudlemi a zeleninou 35,- 0,25l Česneková polévka se šunkou, sýrem, žloutkem a chlebovými krutony 40,- 0,25l Česneková polévka se šunkou, tvarůžkou,

Více

Jídelní lístek STUDENÉ PŘEDKRMY A SALÁTY 200g Uzený talíř (1,10) 69,00 Kč (uzené maso, klobása, angl. slanina, šunka, feferonky, zelenina) 200g Sýrový talíř (7) 79,00 Kč (eidam, camembert, sýr s modrou

Více

MENU STUDENÉ PŘEDKRMY A SALÁTY 200g Uzený talíř (1,10) 69,00 Kč (uzené maso, klobása, angl.slaina. šunka, feferonky, zelenina) 200g Sýrový talíř (7) 79,00 Kč (eidam, camembert, s modrou plísní, balkán.sýr,

Více

Předkrmy Domácí kachní paštika s mandlemi a rozpečenou bagetkou 100g 79 Kč Buvolí mozzarela s rajčaty a rozpečenou bagetkou 150g 79 Kč Topinka se šunkou, vajíčkem a sýrem 2ks 79 Kč Topinka s masovou směsí

Více

BAR MENU Utopenec s cibulí a feferonkou, pečivo A1a, A3 48 Naložený hermelín, pečivo 68 Hovězí tatarák, topinky a česnek namíchaný podle naší receptury A1a, A3 120 g Topinka s ďábelskou směsí a sýrem směs

Více

Sokolovská 67, 136 00 Praha 8 Platný k 31.8.2012 Zdroj: Oficiální stránky restaurace Karlínský mlýn Předkrmy 100g Buffalo Mozzarella Caprese 85,- Kč (Mozzarella, rajčata, bazalka, olivový olej) 100g Pikantní

Více

Polévky 0,25l Silný masový vývar dle denní nabídky s celestýnskými nudlemi a zeleninou 35,- 0,25l Česneková polévka se šunkou, sýrem, žloutkem a chlebovými krutony 40,- 0,25l Česneková polévka se šunkou,

Více

suroviny: salátová okurka Dovednosti, které se žáci naučí: loupání, jemné krájení, strouhání, míchání Pokrmy: Studená okurková polévka s koprem, šp.: špetka okurky salátové / 500 g – oloupejte – nastrouhejte

Více

Před jídlem (k pivu a vínu) 1 Utopenec v octovém nálevu s cibulí a feferonkou 47,- 2 Bramborák s klobásou 57,- 3 Nakládaný plněný hermelín v oleji 72,- 4 Škvarková pomazánka s chlebem 79,- 5 Paštika s

Více

Studené předkrmy 150 g Domácí sádlo se škvarkama, cibule, Petřkovický chléb (2ks) 58,- Kč (sádlo na škvaření, sůl, mléko, cibule, chléb) 1,3,7. 100 g Domácí zvěřinová paštika s rozpečenou bagetkou 68,-

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK POLÉVKY Vývar s masem a nudlemi 32,00 Česneková se šunkou a sýrem 32,00 Dle denního menu 32,00 PŘEDKRMY TATARÁKY Hovězí tatarák 150g 215,00 čerstvě připravený, namíchaný a podáváme se čtyřmi

Více

Předkrmy a Chuťovky 100g Restovaná krůtí jatýrka na grilu, podávané na strouhané cuketové placičce s rozpečenou bagetou (1,3,7) 75,- Kč 400g Domácí bramborové lupínky z čerstvých brambor, s česnekovým

Více

PŘEDKRMY: 100g Domácí játrová paštika s brusinkovým dipem a opečenými tousty 80,- Kč 4 ks Marinovaná kuřecí křidélka podávaná s pikantní medovou omáčkou a česnekovým toustem 80,- Kč POLÉVKY: 0,33l Kulajda

Více

Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Autor Ročník 3. Obor Výrobky studené kuchyně vy_32_inovace_ma_49_20

Více

Před jídlem (k pivu a vínu) 1 Utopencový salát s cibulí, okurkou a feferonkou v octovém nálevu, 57,- pečivo 2 Bramborák s klobásou a beraním rohem 67,- 3 Nakládaný plněný hermelín v oleji, pečivo 72,-

Více

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu Recepty na 6. týden ŽENA S NADVÁHOU Tyto recepty jsou určeny pro ženu s nadváhou. Pro vaši orientaci uvádíme následující přibližné parametry:

Více

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector